Huvud / Diagnostik

Full genomgång av kardiogen chock: orsaker, första hjälpen, prognos

Från den här artikeln lär du dig: Vad är kardiogen chock, vilket förstahjälp ges till det. Hur det behandlas, och om andelen överlevande är stora. Hur man undviker kardiogen chock om du är i riskzonen.

Kardiogen chock är vänster ventrikelinsufficiens i extrem grad, vilket leder till störningar av hela organismens arbete. Dödligheten från kardiogen chock når 90% av fallen.

Detta är en frekvent komplikation av hjärtinfarkt. Varje 10 patient utvecklar en kardiogen chock under en akut hjärtinfarkt.

Från patientens chock räddar resuscitatorn, en ambulans eller kardiolog. Ytterligare behandling hanteras av en kardiolog.

skäl

Chockkardiogena utvecklas mot bakgrund av svåra hjärtsjukdomar:

 • Omfattande hjärtattack, som påverkar 40% av myokardens massa och mer.
 • Akut inflammation i myokardiet (myokardit).
 • Rupturen av interventricular septum.
 • Ventrikulär fibrillering.
 • Hjärtskador.

Vid risk är patienter med hjärtinfarkt, i kombination med en av följande faktorer: hög ålder, diabetes, tidigare hjärtinfarkt, ventrikulära arytmier i historien.

Patienter med aneurysm i interventionssjukhuset har också risk för att de dör av kardiogen chock, eftersom det kan brista. Brott mot integriteten hos interventionsseptum kan uppstå med hjärtinfarkt (ungefär hos 2 patienter med hjärtinfarkt på 100).

 1. Akut myokardit utvecklas mot virus (mässling, röda hund, herpes, smittsam hepatit, vattkoppor) eller bakterier (halsfluss, scharlakansfeber, tuberkulos, difteri, stafylokocker, Streptococcus pneumoniae) sjukdom, om den inte behandlas i tid. Eller på grund av reumatism.
 2. Ventrikulär fibrillation utvecklas som ett resultat av hjärtinfarkt. Det kan också vara ett resultat av en attack av supraventrikulär arytmi i WPW-syndromet.
 3. Risken för förmaksfibrillering med utveckling av kardiogen chock är närvarande hos patienter med hjärtiskemi (angina pectoris) med ventrikulära extrasystoler fasta på EKG.

Mekanism för utveckling av kardiogen chock

På grund av hjärtinfarkt eller andra patologiska tillstånd minskar hjärtutgången och blodtrycket kraftigt. Detta leder till aktivering av det sympatiska nervsystemet och ökad hjärtfrekvens. Grund av den ökade puls myokardiet kräver mer syre, men de påverkade kärlen (i myokardischemi och hjärta är blockerade av aterosklerotiska plack eller tromb) får inte ge den nödvändiga mängden därav. Allt detta leder till ett ännu större nederlag i hjärtat och en dödlig störning av dess funktion.

Eftersom blodflödet från vänster ventrikel har fallit minskar blodflödet i njurarna, och de kan inte längre avlägsna överskott av vätska från kroppen. Därför utvecklas lungödem. Det provar allvarlig andning och syreförsörjning av alla vävnader i kroppen.

Perifera kärl komprimeras. På grund av den långsiktiga störda mikrocirkulationen utvecklas acidosen i vävnaderna - förskjutningen av syrabasbasen mot en ökning i surhet. Allvarlig acidos orsakar död för någon.

Således kommer det dödliga resultatet med kardiogen chock på grund av påverkan på kroppen av flera dödliga faktorer samtidigt:

 • allvarlig hjärtdysfunktion och cirkulationsstörningar
 • syresvält i alla vävnader, inklusive hjärnan;
 • lungödem;
 • metaboliska störningar i vävnader.

symptom

Kardiogen chock åtföljs av följande symtom:

 • Det arteriella trycket är lågt (systoliskt blodtryck är mindre än 90 mm Hg eller 30 mm Hg och mer under den individuella normen).
 • Palpitationen är snabb (mer än 100 slag per minut). Pulsen är svag.
 • Huden är blek.
 • Lämnen är kalla.
 • Svettning ökar.
 • Urinbildning av njurarna stoppas praktiskt taget (mindre än 20 ml per timme bildas).
 • Medvetandet är förtryckt eller förlorat.
 • Kvävning.
 • Pipande andning.
 • Skummig sputum är möjligt.

Första hjälpen första hjälpen

Viktigast - Omedelbart när symtomen utvecklas, ring en ambulans. Eller ring till doktorn om patienten redan är på ett sjukhus.

Sedan ge patienten den bästa syrgasförsörjningen: Lossa alla tryckkläder, öppna fönstret, om gatan inte är för kallt väder.

Det från den trasiga blodcirkulationen ledde inte sålunda till en hjärna, något lyfte benen på patienten.

Flytta inte eller flytta den skadade personen, se till att du har full vila.

Låt inte de sjuka dricka och äta, ta medicin.

Om du har lämpliga färdigheter, utföra indirekt hjärtmassage och artificiell andning.

Första hjälpen

Det består främst av att öka blodtrycket till normala värden. Med stabilisering av blodtrycket återställs blodcirkulationen, syrehushåll slutar i vävnader och organ. Även blodcirkulationen i njurarna återställs, i samband med vilken lungödemet upphör att byggas upp. För att öka blodtrycket, ange norepinefrin, dobutamin eller dopamin.

Om patienten har ventrikelflimmer, utförs defibrillering (stimulering av hjärtat genom en elektrisk urladdning för att återställa den rätta rytmen).

När hjärtstopp utförs mot bakgrund av kardiogen chock, utförs indirekt hjärtmassage tills hjärtaktiviteten återställs.

Lungödem elimineras med diuretika (t.ex. furosemid).

För att öka syrekoncentrationen i kroppen använd syrgasinhalationer.

Används även anti-chock läkemedel, såsom Prednisolone.

Om patientens tillstånd stabiliserades (trycket steg till 90/60 mm Hg och över och hålls vid denna nivå), patienten på sjukhus och ytterligare övervakning och behandling utförs.

titta

Observation av en patient som har upplevt kardiogen chock innefattar konstant övervakning:

 1. Blodtryck.
 2. Hjärtfrekvens
 3. Diurese (mängden urin som bildas av njurarna - med en permanent kateter i blåsan).
 4. Hjärtproduktion (med hjälp av ultraljud i hjärtat).

Ytterligare behandling

Det består i att eliminera den underliggande sjukdomen som orsakade en chock.

Oftast är det hjärtinfarkt. Därför utförs trombolytisk terapi för att eliminera "blockering" i kransartären. Eller utför en operation som återställer blodtillförseln till hjärtmuskeln.

Av kirurgiska ingrepp i hjärtinfarkt är effektiva:

 • aortokoronary shunting;
 • koronar angioplastik.

Om en chock utlöstes av akut myokardit (inflammation i hjärtmuskeln), vilket sker sällan ordinera icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (ibuprofen, ketoprofen, Ortofen) och antibiotika (erytromycin, vankomycin, doxycyklin, mefoxim, ceftriaxon) eller antivirala (rimantadin, Ganciclovir) - i beroende på patogenen. Med ineffektiviteten av icke-steroida anti - glukokortikosteroider (metipred, Parakortol). Med reumatisk myokardit - glukokortikosteroider och immunosuppressiva medel. (Klokokin, hydroklorkokin).

Om patienten genomgick ventrikelflimmer, föreskrivs antiarytmiska läkemedel för att förhindra återfall (Amiodarone, Cordarone).

När ingreppet sönderbryts utförs en nödoperation, men patienten räddas sällan. Omkring hälften av offren dör i den första dagen. 92% av patienterna dör inom ett år efter rupturen av IVF.

Med hjärtskador kan patienterna också sparas i enskilda fall.

utsikterna

Prognosen för kardiogen chock är extremt ogynnsam.

Först upplevs den kardiogena chocken i sig av cirka 10-20% av patienterna.

För det andra, eftersom det orsakas av allvarlig hjärtskade, även om patienten lyckades överleva, finns det en mycket hög risk för upprepade hjärtattacker, dödlig arytmi och plötslig hjärtstillestånd.

förebyggande

För att undvika kardiogen chock är det nödvändigt att förhindra hjärtinfarkt.

För att förhindra hjärtinfarkt, bli av med faktorer som ökar risken:

 • dåliga vanor
 • överdriven konsumtion av feta, salta livsmedel;
 • påkänning;
 • brist på sömn;
 • övervikt.

I sjukdomar och patologiska tillstånd som leder till en hjärtinfarkt (t ex ischemisk hjärtsjukdom, ateroskleros, hypertoni, trombofili), passerar den lämpliga profylaktisk terapi.

Det är, beroende på sjukdomen, kan innefatta statiner och fleromättade syror (ateroskleros, kransartärsjukdom), eller ACE-hämmare, betablockerare (för högt blodtryck), antiplättmedel (för ateroskleros, trombofili).

För att förebygga akut myokardit i tid, börja behandla infektionssjukdomar. Rådfråga alltid din läkare om du har feber och känner dig sjuk. Var inte självmedicinerad. Med systemisk reumatism under exacerbationer, börja omedelbart behandlingen som föreskrivs av en reumatolog.

För att förebygga ventrikelflimmer, om du har högre risk för det, ta antiarytmiska läkemedel som du har utsett en kardiolog eller arytmolog. Gå antingen genom pacemaker-inställningen med defibrilleringskortomvandlingsfunktionen, om det finns en indikation.

En gång om 1-2 år, ta förebyggande undersökning från en kardiolog om du är frisk. Var 6: e månad - om du lider av kardiovaskulära sjukdomar, är endokrina sjukdomar (i första hand ökad risk för hjärtinfarkt vid diabetes).

Om du redan har haft ett hjärtinfarkt, ta det här mycket allvarligt med förebyggande åtgärder, eftersom risken för kardiogen chock och död med en andra hjärtinfarkt ökar betydligt.

Kardiogen chock

Kardiogen chock - ett livshotande tillstånd som utvecklas som ett resultat av allvarlig störning av den kontraktila funktionen av vänster kammare, vilket minskar min och slagvolymen hos hjärtat, vilket resulterar i signifikant försämrar blodförsörjningen av alla organ och vävnader i kroppen.

Kardiogen chock är inte en självständig sjukdom, men utvecklas som en komplikation av hjärtpatologier.

skäl

Orsaken till kardiogen chock är myokardiell kontraktilitet överträdelse (akut hjärtinfarkt, hemodynamiskt signifikant arytmi, dilaterad kardiomyopati) eller morfologiska abnormaliteter (svår valvulär insufficiens, ventrikulär septal brott, kritisk aortastenos, hypertrofisk kardiomyopati).

Den patologiska mekanismen för utveckling av kardiogen chock är komplicerad. Överträdelse av myokardiums kontraktile funktion åtföljs av en minskning av artärtrycket och aktiveringen av sympatiskt nervsystem. Som ett resultat ökar myokardins kontraktile aktivitet, och rytmen ökar, vilket ökar behovet av hjärtat i syre.

En kraftig minskning av hjärtutgången medför en minskning av blodflödet i njurartärens bassäng. Detta leder till vätskeretention i kroppen. Den ökande volymen cirkulerande blod intensifierar förspänningen på hjärtat och provar utvecklingen av lungödem.

Långvarig otillräcklig blodtillförsel till organ och vävnader åtföljs av ackumulering av underoxiderade metaboliska produkter i kroppen, vilket resulterar i vilken metabolisk acidos utvecklas.

Dödligheten i kardiogen chock är mycket hög - 85-90%.

Enligt den klassificering som föreslagits av Academician EI Chazov, utmärks följande former av kardiogen chock:

 1. Reflex. På grund av en kraftig minskning av vaskulär ton, vilket leder till en signifikant minskning av blodtrycket.
 2. True. Huvudrollen tillhör en signifikant minskning av hjärtfunktionens pulsfunktion med viss ökning av perifer totalmotstånd, vilket emellertid inte räcker till för att upprätthålla en tillräcklig nivå av blodtillförsel.
 3. Inga reaktioner. Förekommer i samband med omfattande hjärtinfarkt. Starkt ökar tonen i perifer blodkärl, och mikrocirkulationssjukdomar uppträder med maximal svårighetsgrad.
 4. Arytmi. Förstöring av hemodynamik utvecklas som en följd av en signifikant störning av hjärtans rytm.

bevis

De viktigaste symptomen på kardiogen chock:

 • en kraftig minskning av blodtrycket;
 • trådliknande puls (frekvent, svag fyllning);
 • oligoururi (minskning av mängden urinproduktion är mindre än 20 ml / h);
 • retardation, även till koma
 • pallor (ibland marmorering) av huden, akrocyanos;
 • minskad hudtemperatur;
 • lungödem.

diagnostik

Diagnosen av kardiogen chock innefattar:

 • koronar angiografi;
 • Bröströntgen (samtidig lungsjukdom, mediastinum, hjärta);
 • elektro- och ekkokardiografi;
 • computertomografi;
 • ett blodprov för hjärt-enzymer, inklusive troponin och fosfokinas;
 • analys av arteriellt blod för gas sammansättning.

Kardiogen chock är inte en självständig sjukdom, men utvecklas som en komplikation av hjärtpatologier.

behandling

Nödvård för kardiogen chock:

 • kontrollera luftvägarna
 • upprätta en intravenös kateter med stor diameter;
 • anslut patienten till en hjärtmonitor
 • Ge fuktat syre genom ansiktsmasken eller nasalkatetrarna.

Därefter utövar de aktiviteter som syftar till att finna orsaken till kardiogen chock, upprätthålla blodtryck, hjärtutgång. Läkemedelsbehandling omfattar:

 • analgetika (tillåta att smärtsyndromet stoppas);
 • hjärtglykosider (öka myokardiets kontraktile aktivitet, öka hjärtslagvolymen)
 • vasopressorer (ökning av kranskärl och cerebralt blodflöde);
 • inhibitorer av fosfodiesteras (ökning av hjärtutmatning).

Där så anges, tilldelas och andra läkemedel (glukokortikoider, volemic lösningar, p-blockerare, antikolinergika, antiarytmika, trombolytika).

förebyggande

Förebyggande av kardiogen chock - en av de viktigaste stegen vid behandling av patienter med akut kardiopatologiey är det en snabb och fullständig lindring av smärta, återställa hjärtrytmen.

Eventuella konsekvenser och komplikationer

Kardiogen chock följs ofta av komplikationer:

 • akut mekanisk skada på hjärtat (rubbning av interventrikulär septum, rubbning av väggen i vänster ventrikel, mitral insufficiens, hjärt-tamponad);
 • allvarlig vänster ventrikulär dysfunktion
 • höger ventrikelinfarkt;
 • störning av ledning och rytm i hjärtat.

Dödligheten i kardiogen chock är mycket hög - 85-90%.

Utbildning: examen från Tashkent State Medical Institute, huvudämne i medicinsk praxis 1991. Upprepade kurser för förbättring av yrkeskunskap.

Arbetslivserfarenhet: Anestesiolog-resuscitator på stadens modersjukhus, resuscitator av hemodialysavdelningen.

Informationen är generaliserad och tillhandahålls endast för informationsändamål. Vid första tecken på sjukdom, kontakta en läkare. Självbehandling är hälsofarlig!

När älskare kyssar, förlorar var och en av dem 6,4 kcal per minut, men de byter nästan 300 olika bakterier.

Tandläkare har dykt upp relativt nyligen. Redan 1900-talet var det en vanlig frisörs plikt att dra ut sjuka tänder.

Under nysen slutar vår kropp helt och hållet att fungera. Även hjärtat stannar.

Det finns mycket nyfiken medicinska syndrom, till exempel obtrusiv svalning av föremål. I magen hos en patient, som lider av denna mani, hittades 2500 föremål.

I våra tarmar föds, bor och dör miljontals bakterier. De kan ses endast med en stark ökning, men om de kom ihop skulle de passa in i en vanlig kaffekopp.

I Storbritannien finns en lag enligt vilken en kirurg kan vägra att göra en operation till en patient om han röker eller är överviktig. En person måste ge upp dåliga vanor, och då kanske han inte behöver operation.

Faller från en röv, du är mer benägna att krulla nacken än att falla av en häst. Försök inte att motsätta sig detta uttalande.

En person som tar antidepressiva läkemedel kommer i de flesta fall igen att lida av depression. Om en person har hanterat depression själv, har han alla chanser att glömma detta tillstånd för alltid.

Den mest sällsynta sjukdomen är Kurus sjukdom. Endast representanter för stammen Fores i Nya Guinea är sjuka. Patienten dör av skratt. Man tror att orsaken till sjukdomen är att människans hjärna äter.

En utbildad person är mindre utsatt för hjärn sjukdomar. Intellektuell aktivitet bidrar till bildandet av ytterligare vävnad som kompenserar för de sjuka.

Forskare från Oxford University genomförde en serie studier, där de drog slutsatsen att vegetarianism kan vara skadlig för människans hjärna, eftersom det leder till en minskning av dess massa. Därför rekommenderar forskare att inte helt utesluta fisk och kött från deras kost.

Den högsta kroppstemperaturen registrerades i Willie Jones (USA), som kom in på sjukhuset vid en temperatur på 46,5 ° C.

Det välkända läkemedlet "Viagra" har ursprungligen utvecklats för behandling av arteriell hypertension.

I fyra skivor med mörk choklad innehåller cirka två hundra kalorier. Så om du inte vill bli frisk är det bättre att inte äta mer än två stycken per dag.

De flesta kvinnor kan njuta av att överväga sin vackra kropp i spegeln än från kön. Så, kvinnor, strävar efter harmoni.

Diagnosen av intervertebral skivbristning orsakar vanligtvis rädsla och domningar i en enkel person och i horisonten visas omedelbart tanken att en operation ska utföras. V.

Vad är kardiogen chock? Första hjälpen.

Kardiogen chock är det mest allvarliga tillståndet som orsakas av allvarligt hjärtsvikt, åtföljt av en signifikant minskning av blodtrycket och minskad myokardiums kontraktilitet. I detta tillstånd är en kraftig minskning av mängden minut och chockvolym av blodet så uttalat att det inte kan kompenseras av en ökning av kärlmotståndet. Därefter orsakar detta tillstånd svår hypoxi, sänkning av blodtrycket, medvetsförlust och allvarliga cirkulationsstörningar hos vitala organ och system.

skäl

Kardiogen chock i nästan 90% av fallen kan leda till patientens död. Skälen till dess utveckling kan vara:

 • myokardinfarkt;
 • akutventilfel;
 • akut stenos av hjärtklaffarna;
 • akut myokardit
 • myxoma hjärta;
 • svåra former av hypertrofisk kardiomyopati
 • septisk chock, provokerande dysfunktion i hjärtmuskeln;
 • rubbning av interventricular septum;
 • hjärtrytmstörningar;
 • rubbning av ventrikulärväggen;
 • kompressiv perikardit
 • hjärt tamponad;
 • intensiv pneumothorax;
 • hemorragisk chock;
 • ruptur eller dissektion av aorta-aneurysmen;
 • koagulering av aortan;
 • massiv tromboembolism hos lungartären.

klassificering

Kardiogen chock orsakas alltid av en signifikant kränkning av myokardiums kontraktile funktion. Det finns sådana mekanismer för utvecklingen av detta allvarliga tillstånd:

 1. Minska myocardiums pumpfunktion. Med kraftig nekros av hjärtmuskeln (under hjärtinfarkt) kan hjärtat inte pumpa den önskade volymen blod, vilket orsakar allvarlig hypotoni. Hjärnan och njurarna genomgår hypoxi, vilket medför att patienten förlorar medvetandet och urinretention uppträder. Kardiogen chock kan uppstå med en lesion på 40-50% av myokardieområdet. Vävnader, organ och system upphör plötsligt att fungera, DIC-syndromet utvecklas och döden sätter in.
 2. Arrytmisk chock (tachysystolisk och bradiscystolisk). Denna form av chocktillstånd utvecklas med paroxysmal takykardi eller fullständig atrioventrikulär blockad med akut bradykardi. Brott mot hemodynamik sker mot bakgrund av överträdelsen av frekvensen av ventrikulär kontraktion och sänkning av artärtrycket till 80-90 / 20-25 mm. Hg. Art.
 3. Kardiogen chock med hjärttamponad. Denna form av chock observeras när septum bryts mellan ventriklarna. Blod i ventriklerna är blandat och hjärtat förlorar sin förmåga att komma i kontakt. Som ett resultat är blodtrycket signifikant minskat, hypoxi i vävnader och organ ökar och leder till störning av deras funktion och död hos patienten.
 4. Kardiogen chock orsakad av massiv tromboembolism hos lungartären. Denna form av chock kommer med en fullständig blockering av pulmonalartärtrombben, i vilken blod inte kan komma in i vänstra ventrikeln. Som ett resultat, blodtrycket sjunker kraftigt, hjärtat slutar pumpa blod, syre sjuka av alla vävnader och organ ökar, och patientens död börjar.

Kardiologer skiljer fyra former av kardiogen chock:

 1. Sannt: åtföljd av en kränkning av kontraktil funktionen hos hjärtmuskeln, mikrocirkulationsstörningar, metaboliskt skift och en minskning av diuresen. Det kan vara komplicerat av allvarligt hjärtsvikt (hjärtacma och lungödem).
 2. Reflex: på grund av infektionspåverkan av smärtsyndrom på myokardfunktion. Det åtföljs av en signifikant minskning av blodtryck, vasodilatation och sinus bradykardi. Det finns inga mikrocirkulationsstörningar och metaboliska störningar.
 3. Arrytmisk: utvecklas med svår brady eller takyarytmi och elimineras efter eliminering av arytmiska störningar.
 4. AREACTIVE: det är snabbt och svårt, även intensiv behandling av detta tillstånd ger ofta ingen effekt.

symptom

Vid de första stadierna beror huvuddraven på kardiogen chock i stor utsträckning på orsaken till utvecklingen av detta tillstånd:

 • med hjärtinfarkt är huvudsymptomen smärta och en känsla av rädsla;
 • vid störningar av en varm rytm - avbrott i hjärtans arbete, en smärta i hjärtat;
 • med tromboembolism i lungartären - uttalad dyspné.

Som ett resultat av sänkning av blodtrycket utvecklar patienten vaskulära och vegetativa reaktioner:

 • kall svett;
 • pallor, förvandlas till cyanos av läpparna och fingertopparna;
 • allvarlig svaghet
 • ångest eller inhibering;
 • rädsla för döden;
 • svullnad av vener på nacken;
 • cyanos och marmorering i hårbotten, bröst och nacke (med tromboembolism i lungartären).

Efter en fullständig upphörande av hjärtaktivitet och stoppande andning, förlorar patienten medvetenhet, och i avsaknad av adekvat vård kan döden uppträda.

Bestäm graden av svårighetsgrad av kardiogen chock kan baseras på indikatorer på blodtryck, varaktighet av chock, svårighetsgraden av metaboliska störningar, kroppens svar på läkemedelsbehandling och svårighetsgraden av oliguri.

 • I grad - varaktigheten av ett chocktillstånd ca 1-3 timmar, är arterietrycket reducerat till 90/50 mm. Hg. st, mindre eller inga symptom på hjärtsvikt, svarar patienten snabbt på medicinsk behandling och lindring av chockreaktion uppnås inom en timme;
 • II grad - varaktigheten av chocktillståndet är ca 5-10 timmar, är arterietrycket reducerat till 80/50 mm. Hg. Perifera chockreaktioner och symtom på hjärtsvikt bestäms, patienten reagerar långsamt på medicinsk behandling.
 • III grad - chockreaktion är lång, artärtrycket reduceras till 20 mm. Hg. Art. eller inte bestämt, tecken på hjärtsvikt och perifera chockreaktioner uttalas, har 70% av patienterna lungödem.

diagnostik

Följande är vanliga kriterier för diagnostisering av kardiogen chock:

 1. Minskning av systoliskt tryck till 80-90 mm. Hg. Art.
 2. Minska puls (diastoliskt tryck) till 20-25 mm. Hg. Art. och nedanför.
 3. Skarp minskning av mängden urin (oliguri eller anuri).
 4. Förvirring, agitation eller svimning.
 5. Perifera tecken: pallor, cyanos, marmorering, extremitetsköld, filiformpuls på de radiella artärerna, vener i nedre extremiteterna.

Om det är nödvändigt att utföra kirurgiska åtgärder för att eliminera orsakerna till kardiogen chock:

Första hjälpen

Om de första tecknen på kardiogen chock uppträdde hos en patient utanför sjukhuset, är det nödvändigt att ringa ett hjärtat "Första hjälpen". Före hennes ankomst ska patienten placeras på en vågrät yta, höja benen och ge frid och frisk luft.

Nödvård för kardiogen vård börjar att utföras av ambulansarbetare:

 • syrebehandling;
 • För att eliminera det svåra smärtsyndromet används narkotiska analgetika (Promedol, Morphine, Droperidol med Fentanyl);
 • För att stabilisera blodtrycket injiceras patienten med en lösning av reopoliglyukin och plasmasubstitut.
 • För förebyggande av trombbildning bildas en lösning av heparin;
 • För att öka hjärtats styrka, injiceringar av nitroprussidnatrium, adrenalin, dopamin, noradrenalin eller dobutamin;
 • För att normalisera tillförseln av hjärtmuskeln, infusera glukoslösningen med insulin;
 • när takyarytmi i en lösning av en polariserande blandning eller i en lösning av glukos, Lidokain, Mezaton, Panangin eller Giluritmal administreras;
 • med utvecklingen av atrioventrikulär blockad, efedrin, prednisolon eller hydrokortison administreras till patienten och de får ta tabletten av Iazdrin under tungan;
 • För att korrigera metaboliska störningar administreras intravenös natriumbikarbonatlösning.

Under läkemedelsbehandling för kontinuerlig övervakning av funktionen hos vitala organ placeras patienten på en urinarkateter och kopplas till hjärtmonitorer som registrerar hjärtfrekvensen och blodtrycket.

Om det är möjligt att använda specialiserad utrustning och ineffektiviteten av läkemedelsbehandling för att ge akutvård till en patient med kardiogen chock, kan sådana kirurgiska tekniker ordineras:

 • intra-aorta ballong motpulsering: blod injiceras i aortan för att öka koronär blodflöde under diastolen med en speciell kapsel;
 • perkutan transluminal koronarangioplastik: genom hjärtkärlens återföring återställs koronarkärlens patency. Denna procedur rekommenderas endast under de första 7-8 timmarna efter den akuta perioden av hjärtinfarkt.

Kardiogen chock är alltid en dödsdom? Hur man känner igen patologi, principer för akutvård för en patient

Kardiogen chock är en allvarlig komplikation av sjukdomar i kardiovaskulärsystemet, åtföljd av en överträdelse av hjärtmusklernas kontraktilitet och en blodtryckssänkning. Som regel utvecklas en kardiogen chock i patienten mot en bakgrund av allvarligt hjärtsvikt, vilket leder till aktuella ej härdade sjukdomar i hjärtat och kranskärlskärlen.


Detta tillstånd framkallar en kraftig brist på syre i alla organ och vävnader, som orsakar dålig cirkulation, depression medvetande och död, om offret inte kommer att ges tid nödhjälp.

skäl

Orsaker till kardiogen chock i de flesta fall orsakas av blockering av de stora grenarna av lungartärerna av blodproppar som hindrar hela blodcirkulationen och orsaka allvarliga hypoxi kroppar.

Till ett sådant tillståndsresultat:

 • akut hjärtinfarkt;
 • stenos av mitralventilen i akut form;
 • hypertrofisk kardiomyopati i allvarlig form;
 • hjärtrytmstörningar;
 • hemorragisk chock (inträffar när transfusion inte är lämplig för gruppen eller rhesusblod);
 • perikardit av komprimerande typ;
 • rubbning av septum mellan ventriklarna;
 • septisk chock, som orsakade störning av myokardiet
 • intensiv pneumothorax;
 • exfolierande aorta-aneurysm eller -brott;
 • markerad tromboembolism hos lungartären
 • hjärt tamponad.

Mekanism för utveckling av kardiogen chock

För att förstå vad kardiogen chock är, är det viktigt att förstå mekanismen för patologiutveckling, det finns flera av dem:

 1. Minskning av myokardiell kontraktilitet - när en hjärtattack inträffar (nekros av ett visst område i hjärtmuskeln) kan hjärtat inte fullt ut pumpa blod, vilket leder till en kraftig minskning av blodtrycket (arteriell). Mot denna bakgrund, från hypoxi, börjar hjärnan och njurarna att lida först, akut retention av urin utvecklas, offret förlorar medvetandet. På grund av andningsdepression och syreförlust utvecklas metabolisk acidos, organ och system slutar fungera normalt och döden uppstår.
 2. Utvecklingen av arytmisk chock (bradiscystolisk eller tachysystolisk) - Denna form av chock utvecklas mot bakgrund av paroxysmal takykardi eller uttalad bradykardi med fullständig atrioventrikulär blockad. Under inverkan av brott mot ventrikelens kontraktilitet och reduktion av arterietryck (omkring 80/20 mm Hg) utvecklas en allvarlig förändring av hemodynamiken.
 3. Hjärtatampad med utveckling av kardiogen chock - diagnostiseras vid ruptur av en interventrikulär septum Med denna patologi blandas blodet i ventriklerna, vilket leder till oförmåga att komma i kontakt med hjärtmuskeln. Arteriellt blodtryck sjunker kraftigt, hypoxi utvecklas i vitala organ, patienten faller i koma och kan dö i avsaknad av adekvat vård.
 4. Massiv tromboembolism, vilket leder till kardiogen chock - Denna form av chock utvecklas med fullständig blockering av lumen i lungartären genom blodproppar. I det här fallet upphör blodet att strömma in i vänstra kammaren. Detta leder till en kraftig minskning av blodtrycket, ökad hypoxi och patientens död.

Klassificering av kardiogen chock

I tabellen presenteras fyra former av kardiogen chock:

Kardiogen chock

Kardiogen chock - en plötslig störning av kroppens huvudpumpen, är att hjärtat, på grund av problemen i sig som försörjer hjärt eller blodkärlen. Från en sådan till synes enkel definition är dessa nivåer av skador omedelbart synliga, där kardiogen chock kan uppstå. Betydande nederlag av hjärtat direkt (för behandling av detta ämne är tillräckligt för att ta sin pumpfunktion av stiftelsen), - blod slutar röra sig genom kärlen och därmed levereras till de viktigaste organ såsom hjärna och njurar. Å andra sidan, att tappa sin ton, kan fartygen inte leverera syre från blodet till dessa organ och till hjärtat. Naturligtvis ser det här ganska förenkling ut. Faktum är att djupa mekanismer och nära relationer mellan kroppar är inblandade i denna process.

I aortan trycker hjärtat för en av sina sammandragningar en viss mängd blod, betecknad som chockvolymen. I en minut, skärande i genomsnitt 70 gånger, pumpar den den så kallade minutvolymen. Dessa är huvudindikatorerna för en sådan funktion av hjärtmuskeln som en pumpning. När det finns någon katastrof i kroppen ökar behovet av syre kraftigt. Detta kan göras på tre sätt - andas oftare, höja blodtrycket och öka frekvensen av hjärtkollisioner. När den beskrivna obalans eller hjärtat i sig är inte i stånd att upprätthålla den nödvändiga mängden blod sprutas ut med den ökade frekvensen av kontraktioner och minskar hjärtminutvolym och slagvolym, blodkärl eller inte kan på grund av dess motståndskraft för att bibehålla blodtrycket vid den nivå som krävs, och det faller. Varför allt detta händer, vi kommer att överväga mer detaljerat.

Kardiogen orsak chock

I hjärtat finns en kraftverk kallad ett ledande hjärtsystem. Om ett komplett block av detta system visas på vilken nivå som helst, upphör impulserna att flöda fritt och med en viss frekvens exciterar hjärtat i cellen, upphör det att fungera. Överträdelse av rytmen i hjärtat spänning eller impulser, passerar ytterligare vägar, exciterar cellerna "fel", inte i deras rytm. På den grafiska visningen av hjärtets arbete kommer det att finnas en arytmi i detta fall.

Om hjärtat är skadat, är möjligheten till full muskelkontraktion försämrad. Detta leder till en kränkning av hjärtcellernas näring eller dödsfall på cirka 40% av kardiomyocyterna (nekros, infarkt). Ju större nekroszonen är desto större är risken för chock under de första timmarna av katastrofen. Om lindningen av artären är gradvis, kommer zonen av blodtillförseln att drabbas inte så omedelbart, och chocken kan utvecklas försenad. Självklart, om hjärtmuskeln är sönderfallet (hjärtinfarkt i interventionssjukdomar eller hjärtskada), kommer hjärtat inte heller att reduceras tillräckligt.

Brott mot full funktion av kardiomyocyter kan uppstå på grund av inflammation - detta tillstånd kallas myokardit (sällan utvecklas en kardiogen chock).

Nästa orsak till kardiogen chock är den situation som hjärtat kan komma i kontakt med och impulserna genomförs regelbundet och korrekt, men de får inte minska hinder från utsidan. Det är att ta tag i hjärtat från alla håll och klämma fast det, du kan uppnå en kränkning av pumpfunktionen. Detta händer när vätskan ackumuleras i den så kallade hjärtväskan.

Jag måste säga att hjärtets struktur inte är likformig, och i det finns åtminstone tre skikt. Endo-, myo- och perikardium. Det finns utrymme mellan myo- och perikardiet. Den är liten och innehåller en viss mängd vätska. Denna vätska gör det möjligt att fritt röra hjärtat, kontrakt utan stark friktion om perikardiet. När det finns inflammation (perikardit) blir denna vätska större. I vissa fall är mycket kritiskt. En kraftig ökning av sådan volym i ett avgränsat utrymme påverkar hjärtats arbete, en tamponad uppstår.

Lungemboli är utan tvekan en annan mekanism för uppkomsten av kardiogen chock. Tromb, flugit bort, i de flesta fall på grund av de nedre extremiteterna, lungartär träskor och blockerar arbetet i höger kammare i hjärtat. Denna patogenes av kardiogen chock, i motsats till ovanstående skäl, blockerar arbetet i den högra kammaren.

Kardiogen chock som ett resultat av blockeringar i hjärtledningssystemet eller rytmrubbningar, utveckling av perikardit, myokardiell nekros (hjärtattack) uppstår på grund av fel på den vänstra ventrikeln.

I hjärtat finns fyra huvudventiler. Om det finns någon akut situation till sin skada - det kan också orsaka kardiogen chock (t.ex. utvecklade akut stenos eller insufficiens av mitralis eller aortaklaffar).

Kardiogen chock klassificering

- fartyg Perifera blod dilate, blodtrycksfall inträffar utan allvarlig förstörelse av myokardiet - kardiogen chock, dess reflektor form (justerbar komplicerar hjärtinfarkt med en mycket stark smärta);

- Om det inte finns något svar på pågående behandling med kardiogen chock - prata om sin isaktiva form;

- Närvaron av dessa arytmier som paraksizmah ventrikulär takykardi eller paroxysm förmaksfladder och angripa konduktivitetstyp distala full A-V-blocket och kliniker av kardiogen chock - anger dess arytmisk form (abrupt minskar då slagvolym och hjärtminutvolym);

- bristning av hjärtmuskeln åtföljs av en reflexblodtrycks, som ett resultat av den ström av blod till hjärtat påsen och irritation av dessa receptorer har hjärtsäcken, utveckling av hjärttamponad, en droppe i hjärtminutvolymen - säga om form av kardiogen chock på grund av myokardiell bristning.

Kardiogen chock kan graderas i termer av svårighetsgrad:

- Jag examen. Varaktigheten av chocktillståndet är mindre än fem timmar. Kliniken är inte ljus. Fallet i blodtrycket är obetydligt (90 mm Hg lägre gränsen för systoliskt blodtryck). Lite uttryckt takykardi (100-110 per minut puls). Det låter sig bra till terapi.

- II grad. Varaktigheten av chocken är mer än fem, men mindre än tio timmar. Symptom på kardiogen chock uttrycks, akut vänster ventrikulär misslyckande domineras av lungödem. Arteriellt tryck reduceras signifikant (systoliskt blodtryck är 80-60 mm Hg). Allvarlig takykardi (upp till 120 per minut puls). Svaret på behandlingen är saktat.

- III grad. Varaktigheten av chocken är mer än tio timmar. Symtom uttalas, kliniken är ljus, våldsam svullnad i lungorna. Arteriellt tryck reduceras kritiskt (mindre än 60 mm Hg systoliskt blodtryck). Takykardi kvarstår och intensifierar (mer än 120 per minut puls). Svaret på terapi är kortvarigt eller frånvarande.

Kardiogena chock symptom

Situationen för kardiogen chock är akut, nästan ögonblicklig. Personen pales, blir blå, svettas (kall, klibbig, fuktig hud), förlorar medvetandet.

Kraftigt minskat systoliskt blodtryck (den är mindre än 90 mm Hg under minst 30 minuter..), svag puls, kan inte bestämmas, vid auskultation - hjärtljud tråkig, hjärtat slår mycket ofta, kalla extremiteter, försämrad blodcirkulation i njuren manifesteras av en skarp cut-back urinproduktion - oligouri, i lungorna (i närvaro av lungödem) auskultatoriska våtroder. Hjärnans lidande kan manifestera sig med total förlust av medvetande eller bara med fantastisk matchning.

Kliniken för kardiogen chock liknar kliniken för andra typer av chocker.

Kardiogen chockdiagnos

Att diagnostisera kardiogen chock är mycket enkelt - vid kliniken.
Diagnos, eller snarare, även förebyggandet av kardiogen chock är mycket viktigt. Andelen dödsfall från chock når 80 till 95%.

I zonen med ökad risk för kardiogen chock ingår patienter med akut hjärtsjukdom eller en plötslig komplikation av en redan existerande hjärtsjukdom:

- med ett komplicerat förlopp hjärtinfarkt (40% eller mer cardiocytes dog, drabbades av en hjärt ombyggnad på en gång eller under de första dagarna av en hjärtattack, det finns brott mot lednings och rytm, hjärtinfarkt re);

- patienter med endokardit och perikardit

- särskilt äldre patienter

- Patienter som dessutom lider av diabetes mellitus.

Kardiogent chock nödhjälp

All behandling av kardiogen chock är ett komplex av brådskande åtgärder. Nödbehandling är den viktigaste och enda sättet att ta bort patienten från kardiogen chock. Huvudansträngningen är att öka blodtrycket.

Behandling av kardiogen chock innefattar anestesi, inandning med syre, intravenösa vätskor, obligatorisk övervakning av hemodynamiska parametrar.

Det första målet med hela behandlingen är att upprätthålla det systoliska blodtrycket inte lägre än 90 mm Hg. Detta mål uppnås genom införande av följande droger, oftast med sprutpumpar:
Korotrop (dos av 2,5-10 mg / kg / min) - ett selektivt adrenoagonists, den har en positiv inotrop effekt och ingen signifikant positiv kronotrop verkan, med minimal effekt på hjärtfrekvensen. Dopamin (i små doser) har en uttalad kronotropa effekten, ökar hjärtfrekvens, ökar myokardiala krav syre för sjöfarten kan förvärra ischemi. Dosering 2-10 μg / kg / min. Varje 2 till 5 minuter ökas dosen och justeras till 20-50 μg / kg / min.
Norepinefrin, en adrenomimetisk, har en uttalad effekt direkt på vaskulär ton, vilket ökar den totala vaskulära resistansen och ökar i mindre utsträckning myokardiell kontraktilitet. Kan förvärra redan befintlig myokardiell ischemi.

Med kardiogen chock behövs kvalitativ analgetisk behandling. Den tillhandahålls som en icke-narkotisk (används grupp av NSAID - Analgin, Ketorol it.d.) och narkotiska analgetika (Tramodol, promedol, morfin, fentanyl, buprenorfin) administrerat intravenöst. Bra lindra smärta beredningar nitratgrupp syndrom (nitroglycerin, nitroprussid, etc.) administreras intravenöst i samma hjärtpatienter. Det är viktigt att komma ihåg vid behandling av nitrater att de utvidgar de perifera kärlen och minskar detta artärtryck.

Doseringen av injicerbara läkemedel för kardiogen chock och deras kombination administreras under konstant övervakning av blodtryck.

Syrkudde eller en bärbar syrgasbehållare måste vara i arsenalen hos någon ambulans. På sjukhus måste patienten alltid bära en syremask eller injicera syre som är fuktad genom speciella nasalkatetrar.

Förhöjt blodtryck, intravenösa nitrater, syreterapi och tilldelnings intravenösa diuretika (Lasix) med adekvat analgesi hjälper till att stoppa lungödem vid II och III svårighetsgrad av chock. Det är viktigt att komma ihåg igen att diuretika också minskar blodtrycket.

Vid en låg effektivitet i läkemedelsterapi används kardiogen chock lABP metod, i vilken en ballong monterad på fallande aortabågen separerades, uppblåst under diastole och ökar blodflödet i kransartären. Denna metod gör det möjligt att få mer tid att undersöka patienten och kirurgi - ballongvidgning, dvs utbyggnaden av förträngda kranskärl, att ge dem en ballong.

Om angioplastik är ineffektiv utförs en akut aortokoronär skakning. Med refraktär chock används hjälpblodcirkulationen som en "bro" före hjärttransplantation.

Kardiogen chock: Förekomst och tecken, diagnos, terapi, prognos

Kanske är den mest frekventa och formidabla komplikationen av hjärtinfarkt (MI) kardiogent chock, som innefattar flera sorter. Det plötsliga, svåra tillståndet i 90% av fallen slutar med ett dödligt utfall. Utsikterna att fortfarande lever med patienten framträder endast när det vid sjukdomens utveckling ligger i läkarens händer. Och bättre - ett helt återupplivande lag som i sin arsenal har alla nödvändiga läkemedel, utrustning och enheter för återvändande av en person från "den andra världen". emellertid Även med alla dessa medel är chanserna att spara mycket små. Men hoppet dör sist, därför uppnår läkare upp till den sista kampen för patientens liv och i andra fall uppnår den önskade framgången.

Kardiogen chock och dess orsaker

Kardiogen chock, manifesterad akut arteriell hypotension, som ibland når en extrem grad, är en komplex, ofta okontrollerbara tillstånd som utvecklas som ett resultat av "låg hjärtminutvolym-syndrom" (som kännetecknas av en akut brist på kontraktil funktion av hjärtmuskeln).

Den mest oförutsägbara tid i termer av akut hjärtinfarkt vanligaste komplikationerna är de första timmarna av sjukdomen, eftersom det var då som helst hjärtinfarkt kan leda till kardiogen chock, vilket vanligtvis sker åtföljs av följande kliniska tecken:

 • Störningar av mikrocirkulation och centrala hemodynamik;
 • Syrbasbaserad obalans;
 • Skift av organismens vatten-elektrolyt tillstånd
 • Förändringar i neurohumoral och neuromuskulär reflexmekanismer för reglering;
 • Störningar av cellulär metabolism.

Förutom förekomsten av kardiogen chock med hjärtinfarkt finns det andra orsaker till utvecklingen av detta hotande tillstånd, vilket inkluderar:

 1. Primär störningar av pumpfunktionen i vänster ventrikel (skada på ventilapparaten med olika ursprung, kardiomyopati, myokardit);
 2. Kränkningar av de fyll håligheterna i hjärtat som inträffar under hjärttamponad, myxomavirus eller intrakardial tromber, lungembolism (PE);
 3. Arrhythmi av någon etiologi.

Figur: orsaker till kardiogen chock i procent

Former av kardiogen chock

Klassificering av kardiogen chock är baserad på den separationsgrad vikt (I, II, III - beroende på kliniken, hjärtfrekvens, blodtryck, urinproduktion, chock varaktighet) och arter hypotensiv syndrom, som kan representeras som följer:

 • Reflexchock (ett syndrom av hypotension-bradykardi), som utvecklas mot bakgrund av svår smärta, anser vissa experter inte att det är chock som det lätt dockad effektiva metoder, och i hjärtat av fallet i blodtryckslög reflex effekter av det drabbade området av myokardiet
 • Arytmisk chock, vid vilken arteriell hypotension orsakas av en liten hjärtproduktion och är associerad med brady- eller takyarytmi. Arytmisk chock presenteras i två former: den rådande tahisistolicheskoy särskilt ogynnsamma - bradisistolicheskoy uppträder mot bakgrunden av antrioventrikulyarnoy blockad (AB) i den tidiga perioden av Ml;
 • santkardiogen chock, vilket ger en dödlighet omkring 100%, eftersom mekanismerna för dess utveckling leder till irreversibla förändringar som är oförenliga med livet.
 • okontaktbarheten chock patogenes är en analog av sann kardiogen chock, men skiljer sig något av en större grad av patogenetiska faktorer, och följaktligen speciell gravitation av strömmen;
 • Stöt på grund av bristande myokardium, vilket åtföljs av en reflexblodtrycks, hjärttamponad (blod strömmar in perikardialhålan och hindrar hjärtfrekvens), en överbelastning av den vänstra hjärtat och nedgången av den kontraktila funktionen av hjärtmuskeln.

patologiska orsaker till kardiogen chockutveckling och lokalisering

Det är således möjligt att utesluta de allmänt accepterade kliniska kriterierna för chock för hjärtinfarkt och att presentera dem i följande form:

 1. Reduktion av systoliskt blodtryck ligger under tillåten nivå på 80 mm Hg. Art. (för dem som lider av arteriell hypertoni - under 90 mm Hg);
 2. Diuresis mindre än 20 ml / h (oliguri);
 3. Blek hud;
 4. Förlust av medvetandet.

Allvarlighetsgraden av patientens tillstånd, som utvecklade en kardiogen chock, kan emellertid bedömas mer genom varaktigheten av chocken och patientens reaktion på införandet av pressoraminer än nivån av arteriell hypotension. Om varaktigheten av chocktillståndet överstiger 5-6 timmar, stoppas inte av droger och själva chocken kombineras med arytmier och lungödem, en sådan chock kallas areactive.

Patogenetiska mekanismer av kardiogen chock

Den ledande rollen i patogenesen av kardiogen chock hör till minskningen av kontraktiliteten hos hjärtmuskeln och reflexeffekter från det drabbade området. Sekvensen av förändringar i den vänstra avdelningen kan representeras enligt följande:

 • Minskad systolisk utstötning innefattar en kaskad av adaptiva och kompensationsmekanismer.
 • Förbättrad produktion av katekolaminer leder till allmänt minskad blodkärl, särskilt arteriella kärl;
 • Den generaliserade krampen av arterioler orsakar i sin tur en ökning av den totala perifer resistansen och främjar centralisering av blodflödet;
 • Centralisering av blodflödet skapar förutsättningar för att öka volymen av cirkulerande blod i en liten cirkel av blodcirkulationen och ger en ytterligare börda åt vänster ventrikel, vilket orsakar dess skada.
 • Förhöjt änd-diastoliskt tryck i vänster ventrikel leder till utveckling hjärtsvikt i vänster ventrikel.

Mikrocirkulationspoolen i kardiogen chock genomgår också signifikanta förändringar på grund av arteriolo-venös förbikoppling:

 1. Kapillärbädden är fattig;
 2. Metabolisk acidos utvecklas;
 3. Observerade uttalade dystrofa, nekrobiotiska och nekrotiska förändringar i vävnader och organ (nekros i lever och njurar);
 4. Kapillärernas permeabilitet ökar, vilket resulterar i en massiv frisättning av plasma från blodomloppet (plasmorragi), vars volym i det cirkulerande blodet avtar naturligt;
 5. Plasmorragi leder till en ökning av hematokriten (förhållandet mellan plasma och rött blod) och en minskning av blodflödet till hjärtkaviteterna;
 6. Blodflödet av koronararterien minskar.

Händelser som förekommer i mikrocirkulationszonen leder oundvikligen till bildandet av nya ischemiska platser med utvecklingen av dystrofa och nekrotiska processer i dem.

Kardiogen chock kännetecknas som regel av en snabb ström och tar snabbt upp hela kroppen. På grund av störningar av erytrocyt och blodplättshemostost börjar mikrokolning av blod i andra organ:

 • I njurarna med utveckling av anuria och akut njursvikt i slutändan
 • I lungorna med bildning syndrom av andningsstörningar (lungödem);
 • I hjärnan med ödem och utveckling cerebral koma.

Som ett resultat av dessa omständigheter börjar fibrin konsumeras, vilket går till bildandet av mikrothrombiformning DIC (disseminerad intravaskulär koagulering) och leder till blödning (oftare i mag-tarmkanalen).

Sålunda leder kombinationen av patogenetiska mekanismer till ett tillstånd av kardiogen chock till irreversibla konsekvenser.

Video: Medicinsk animering av kardiogen chock (eng)

Diagnos av kardiogen chock

Med tanke på svårighetsgraden av patientens tillstånd har läkaren inte mycket tid för en detaljerad undersökning, därför är den primära diagnosen (i de flesta fall prehospital) helt baserat på objektiva data:

 1. Färg på huden (blek, marmor, cyanos);
 2. Kroppstemperatur (sänkt, klibbig kall svett);
 3. Andning (frekvent, ytlig, svår - dyspné, mot bakgrund av ett fall i blodtryck stagnerande fenomen utvecklas med utveckling av lungödem);
 4. Pulsen (frekvent, liten fyllning, takykardi, med en minskning av blodtrycket blir trådliknande och upphör sedan att undersökas, takyk- eller bradyarytmi kan utvecklas);
 5. Arterialt tryck (systoliskt - kraftigt reducerat, överskrider ofta inte 60 mm Hg, och ibland är det inte alls bestämt, puls, om det är möjligt att mäta diastolisk, ligger under 20 mm Hg);
 6. Hjärtljud (döv, fångar ibland en tredje ton eller melodi av den proto-diastoliska rytmen av kanteren);
 7. EKG (oftare bild IM);
 8. Funktion av njurarna (diuresis reduceras eller anuria uppstår);
 9. Smärtsamma förnimmelser i hjärtat (kan vara ganska intensiva, patienten stöter högt, rastlös).

Naturligtvis är det för varje typ av kardiogen chock, dess egenskaper inneboende, här är endast allmänna och vanligast.

Diagnostiska test (koagulation, blodsyremättnad, elektrolyter, EKG, ultraljud, etc.), som är nödvändiga för en korrekt hantering av patienter, har hållits på ett sjukhus, om ambulansen hanterar det att leverera som döden på vägen till sjukhuset inte är så En sällsynt sak i sådana fall.

Kardiogen chock - ett nödläge

Innan vi går till katastrofhjälp i kardiogen chock, måste varje person (inte nödvändigtvis en läkare) på något sätt navigera symptomen av kardiogen chock, inte förvirra livshotande tillstånd med ett villkor för alkoholförgiftning, t ex efter hjärtinfarkt, och följa honom chock kan hända någonstans. Ibland måste man se på stannar eller på gräsmattorna för att ljuga människor som kan behöva den mest akuta vården av reanimatologer. Vissa passerar, men många slutar och försöker ge första hjälpen.

Självklart om det finns tecken på klinisk död är det viktigt att omedelbart börja återupplivning (indirekt hjärtmassage, artificiell andning).

Men tyvärr, få egen teknik, och förlorade ofta, så i sådana fall den bästa möjliga pre-sjukhusvård blir ett telefonsamtal till numret "103", vilket är mycket viktigt att beskriva avsändaren patientens tillstånd, baserat på de symtom som kan vara kännetecknande för tunga hjärtinfarkt någon etiologi:

 • Extremt blek hudfärg med gråaktig nyans eller cyanos;
 • Kall klibbig svett täcker huden;
 • Minskad kroppstemperatur (hypotermi);
 • Det finns ingen reaktion på omgivande händelser;
 • Ett kraftigt fall i blodtrycket (om det finns möjlighet att mäta det före ett ambulanslag).

Förhospital vård för kardiogen chock

Åtgärdsalgoritmen beror på formen och symtomen på kardiogen chock. Återupplivningsåtgärder börjar vanligtvis omedelbart direkt i ambulansen:

 1. Vid en vinkel på 15 ° höjs patientens ben;
 2. Ge syre;
 3. Om patienten är medvetslös intuberas luftröret.
 4. I avsaknad av kontraindikationer (svullnad av livmoderhalsåren, lungödem) utförs infusionsbehandling med en lösning av rheopolyglucin. Dessutom administreras prednisolon, antikoagulantia och trombolytika;
 5. För att upprätthålla blodtrycket, åtminstone på lägsta nivå (minst 60/40 mm Hg) administreras vasopressorer;
 6. Om rytmen störs - stoppa attacken beroende på situationen: takyarytmi - elektropulsbehandling, bradyarytmi - accelererande pacemaking;
 7. I fallet med ventrikelflimmering, defibrillering;
 8. Med asystol (stopp av hjärtaktivitet) - indirekt hjärtmassage.

Principer för läkemedelsterapi med sann kardiogen chock:

Behandling av kardiogen chock bör inte bara vara patogenetisk utan också symptomatisk:

 • Med lungödem, föreskrivs nitroglycerin, diuretika, adekvat analgesi, införande av alkohol för att förhindra bildning av skumvätska i lungorna;
 • Svårt smärtssyndrom behandlas med promedol, morfin, fentanyl med droperidol.

Akut sjukhusvård under konstant tillsyn i intensivvården, kringgå väntrummet! Naturligtvis, om det var möjligt att stabilisera patientens tillstånd (systoliskt tryck 90-100 mm Hg).

Prognos och chanserna för livet

Mot bakgrund av även korta andra komplikationer såsom arytmier kan snabbt utvecklas i tid av kardiogen chock (taky och bradyarytmier), trombos i stora artärer, hjärtinfarkt, lunga, mjälte, hud nekros, blödning.

Beroende på hur blodtrycket sänks, hur markant är tecknen på perifera störningar, vilken reaktion av patientens organism till medicinska åtgärder accepteras för att skilja mellan kardiogen chock av måttlig svårighetsgrad och svår, vilket är betecknat i klassificeringen som okontaktbarhet. En enkel grad för en sådan allvarlig sjukdom, i allmänhet, på något sätt inte tillhandahålls.

emellertid även vid chock av måttlig svårighetsgrad, är det inte nödvändigt att smickra. Något positivt svar från kroppen till terapeutiska effekter och en uppmuntrande ökning av blodtrycket till 80-90 mm Hg. Art. kan snabbt byta till omvänd bild: mot bakgrund av ökande perifera manifestationer börjar AD att falla igen.

Patienter med allvarlig form av kardiogen chock är praktiskt taget berövade någon chans att överleva, eftersom de absolut inte reagerar på medicinska åtgärder, så kommer de allra flesta (cirka 70%) att dö på den första dagen av sjukdomen (vanligtvis inom 4-6 timmar efter det att chocken inträffat). Enskilda patienter kan överleva 2-3 dagar, och då inträffar döden. Endast 10 patienter av 100 lyckas övervinna detta tillstånd och överleva. Men för att vinna detta är verkligen en fruktansvärd sjukdom endast avsedd för enheter, eftersom några av dem som återvänder från "den andra världen" snart dör av hjärtsvikt.

Grafik: överlevnad efter kardiogen chock i Europa

Nedan är den statistik som insamlades av schweiziska läkare på patienter som genomgick hjärtinfarkt med akut koronarsyndrom (ACS) och kardiogen chock. Som framgår av diagrammet lyckades europeiska läkare minska dödligheten hos patienterna

upp till 50%. Som sagt ovan, i Ryssland och CIS är dessa siffror ännu mer pessimistiska.