Huvud / Åderbråck

Kardiopati hos barn

Varje år diagnostiserar läkare allt oftare sjukdomar som påverkar kardiovaskulärsystemet hos sina patienter. Med tiden ökar antalet sådana sjukdomar hos ungdomar och barn gradvis. Huvuddelen av avvikelser från normal utveckling utgjorde andelen av hjärtproblem. Denna patologi innebär en kombination av sjukdomar associerade med nedsatt myokardutveckling.

I översättning från det grekiska språket kan begreppet "cardiopati" bokstavligen översättas som "hjärtsjukdom". Därför refererar ofta alla hjärtpatologiska läkare till detta koncept. Det är dock fortfarande vanligt att ringa hjärtkatastrofer ett antal barndomsavvikelser som har en viss klassificering. Varje förändring i utvecklingen av myokardiet har sina egna egenskaper.

Typer av hjärtproblem

Congenital cardiopathy diagnostiseras under de första veckorna av ett barns liv. Denna patologi är oftare förknippad med medfödda missbildningar eller med reumatoid autoimmuna sjukdomar hos nyfödda.

Diagnos av förvärvad cardiopati läkaren kan närma sig ungdomar. Detta beror på att barnet i perioden 9-12 år växer aktivt. Ofta diagnostiseras avvikelser i utvecklingen av kardiovaskulärsystemet på 15-16 år. Detta beror på förändringen i hormonell bakgrund och puberteten.

Kardiopati bestäms oftast med en eller flera av följande förändringar:

 • anomalier vid utveckling av stora hjärtkärl;
 • ökad interventrikulär septum i hjärtat;
 • störning av hjärtritmen och ledning av nervimpulsen;
 • förändring i hjärtans elektriska axel
 • avvikelser i utvecklingen av ett eller båda hjärtkärlens ventrikler;
 • brott mot hjärtventilerna (deras ofullständiga öppning).

Några av de ovanstående förändringarna indikerar direkt ett barns hjärtsvikt. Andra är vanliga tecken på olika sjukdomar. Det är av denna anledning att vissa instrumentstudier är obligatoriska för en tillförlitlig diagnos.

Det finns De viktigaste 4 typerna av hjärtkörtel hos barn, vilka klassificeras enligt variationen i flödet och orsakerna:

 1. Funktionell.
 2. Dysplastiska.
 3. Utvidgade.
 4. Sekundär.

Funktionell kardiopati förekommer i fall där barn är överutbildade och får fysisk ansträngning över åldersnorm. Under deras åtgärder försöker myokardiet att snabbt anpassa sig till detta arbetssätt. Som ett resultat är det så kallade funktionella förändringar i hjärtmuskeln.

Ett levande exempel på utvecklingen av sådan patologi är regelbunden träning för idrottare som bryter mot regler och regler. Utgångspunkten är att underkvalificerade utbildare och lärare av fysisk träning gör att barn utövar en stor mängd arbete utan att först förbereda barnens organism för det. Även en sådan hjärtprov kan observeras hos ett barn med sin uppväxt i en dysfunktionell familj.

Dysplastisk kardiopati utvecklas som en självständig sjukdom. Vanligtvis är patologi inte associerad med några störningar i andra system och organ i kroppen. Vissa experter tror att sjukdomen innebär att bindväv finns i någon del av hjärtat. En annan del av sjukvården, sådana förändringar avser funktionell kardiopati.

I barndomen visas inte dysplastisk kardiomyopati som en självständig diagnos. I vissa länder används denna term fortfarande, vilket innebär att mitralventilen minskar under tiden. Sådan patologi i dess majoritet av alternativ kräver inte absolut någon särskild behandling.

Begreppet "dysplastisk cardiopati" används även i fallet när en oförklarlig patologi upptäcks i hjärtat, vars orsak inte kan förstås. Med det här alternativet ordineras vanligtvis förebyggande åtgärder och manipuleringar som behandling.

Fördröjd kardiopati - En förlängning av ett eller flera av hjärtat. Sådan patologi utvecklas när toxiner, virus och bakterier verkar på myokardiet. Följaktligen minskar elasticiteten hos hjärtmuskeln med långvariga inflammatoriska processer, vilket medför expansion av förmak eller ventrikulär hålighet. Den ärftliga teorin om ursprunget till denna sjukdom är också bevisad, ofta förekommer det bland medlemmar i en familj från generation till generation.

Sekundär kardiopati utvecklas i närvaro av sjukdomar som inte bara hör samman med kardiovaskulärsystemet. Den största risken är naturligtvis barn och ungdomar. Patologi kan förekomma mot bakgrund av följande sjukdomar:

 • inflammatoriska sjukdomar i hjärtat (endo- och myokardit);
 • lungsjukdomar (lunginflammation, bronkialastma);
 • metaboliska störningar;
 • några långvariga eller kroniska inflammatoriska sjukdomar.

I det senare fallet är det ganska lätt att diagnostisera hjärtets patologi, Den sjuka som redan befinner sig under behandlingens gång är under konstant kontroll av läkaren.

symptom

Den främsta manifestationen av kardiopati hos barn är smärtssyndrom. Att uppnå eller trycka känslor är oftast lokaliserade bakom bröstbenet i hjärtat av hjärtat. Obehag är ofta kortlivat, även om det finns fall av långvarig smärta. Andra symptom beror helt på form av patologi och egenskaper hos barnet och hans kropp.

Med funktionell kardiopati på grund av att organen är sämre berikade med syre kan följande symtom uppstå:

 • allmän sjukdom och svaghet
 • ökad trötthet
 • även andfåddhet.

Den dysplastiska formen kan åtföljas av brist på syre, yrsel och en känsla av oregelbunden hjärtslag.

Med sekundär kardiopati är symtomen mycket olika, alla manifestationer beror på den underliggande primära sjukdomen.

Diagnos av hjärtproblem hos barn

Vanligtvis är dessa tre studier tillräckliga för att bestämma sjukdomen och välja en behandlingsmetod. Dessutom kan röntgen i bröstet användas för att bestämma expansion av ventrikeln (med dilaterad kardiopati).

Funktioner av sjukdomen hos nyfödda

Nyfödda kan också drabbas av hjärtproblem. Sjukdomen utvecklas ofta mot bakgrund av brist på syre. Dessutom spelar ingen roll om hypoxi inträffade, under arbetet eller till och med under graviditeten. På grund av syrebrist störs regleringen av hjärtans funktion med förändringar i det autonoma nervsystemet. Dysfunktion i myokardiet härrör från kränkningen av processerna för energimetabolism.

I genomsnitt lider 50-70% av hypoxiafödda spädbarn av hjärtproblem. Patologins svårighetsgrad beror i stor utsträckning på hur länge överförd hypoxi är. Om bristen på syre observerades även efter födseln, är hjärtpatologin mer sannolikt att utvecklas, vilket då behöver behandlas specifikt. Vanligtvis fortsätter sådana hjärtproblem från en månad och upp till tre år i ungefär en tredjedel av de sjuka barnen.

Behandling av kardiopatier

All terapi är helt beroende av patologins form. Funktionell cardiopati behandlas fysioterapi. För detta ändamål används en speciell apparat, vilken med hjälp av störningsströmmar verkar på kroppen. Enligt sin princip är detta förfarande mer profylaktiskt än terapeutiskt. På verkningsmekanismen är det samma som liknande procedurer som genomförs i sanatorier. Det finns en förbättring av alla metaboliska processer, inklusive blodcirkulationen. Minskade lite smärta.

I andra former används medicinsk behandling. Dessutom väljs terapiesystemet strikt individuellt. Detta beror på att konceptet "cardiopati" är mycket omfattande. Det innehåller ett stort antal helt olika förändringar i hjärtat.

Vid behandlingen är det extremt viktigt att patienten observerar rätt livsstil och den dagliga rutinen. Regelbundna promenader och balanserade måltider behövs. Alla infektionssjukdomar, inklusive förkylning, måste behandlas i rätt tid. Varje manifestation och symptom som liknar ett tecken på hjärtpatologi kan inte ignoreras i vilket fall som helst. Under den diagnostiserade sjukdomen har behandlingen startat alltid en stor chans till ett positivt resultat. Praktiskt taget alla hjärtproblem i barndomen har en mycket stor sannolikhet för fullständig botemedel.

Kardiopati hos barn och ungdomar: vad är det, orsakerna, symtomen och behandlingen

Kardiopati är patologin i hjärtmuskeln. Med otillräcklig uppmärksamhet på sjukdomen utvecklas den till allvarliga problem, till exempel hjärtsvikt. Pediatrisk cardiopati är associerad med onormal utveckling av hjärtat, men fler och fler sorter finns, så föräldrarna bör allvarligt tänka på vad det är - hjärtkörtel hos ungdomar och barn?

Det finns två huvudtyper av cardiopati hos ungdomar och barn:

Externt är skillnaden mellan dessa arter ibland ganska svår att identifiera. Även om kardiomyopati hos nyfödda kan diagnostiseras under de två första veckorna av livet, är denna tidiga manifestation av sjukdomen fortfarande en sällsynthet. Oftast klagar barnet nästan inte om symptomen på medfödd kardiopati fram till ca 7 år. Ibland kan orsaken till oro vara övervakningen av barnets beteende under de rörliga spelen, men i de flesta fall får medfödd missbildning inte känna sig själv förrän 7-12 år.

Samma ålder hos barn sammanfaller med utseendet av förvärvad cardiopati. Den andra vågen av klagomål i hjärtat kommer vanligen närmare 15 år när en tonåring går in i puberteten.

Förvärvat patologi kan delas upp i flera kategorier, beroende på orsakerna till sjukdoms manifestationen:

 1. Sekundär kardiomyopati hos barn. Patologi uppstår som ett resultat av vissa sjukdomar i barndomen. Även om riskgruppen för associerade sjukdomar innefattar sådana patologier som myokardit eller astma, kan hjärtsjukdomar utvecklas och mot bakgrund av lång kyla eller förkylning.
 2. Funktionell. Hjärtasjukdomar i detta fall är en reaktion från kroppen till överdriven fysisk stress. Flytta spel för barn - en vanlig sak, de kommer inte att orsaka en funktionell patologi. Men klasser i olika sporter kan leda till sjukdomen. Det är vanligtvis en coach eller lärares fel, vilket tvingar barnet att göra en last för tung för sin ålder.

Det finns andra sorter i denna klassificering. Till exempel utvecklas tonsillogen kardiopati ofta också hos barn, eftersom den är förknippad med förekomsten av tonsillit i tonsiller och adenoider. Och smittsam toxisk cardiopati kan betraktas som en sekundär modell och en separat sjukdom.

Det bör noteras klassificeringen av patologi, relaterad till vilka förändringar som uppstår i hjärtat. Kärnan i den utvidgade sorten är att musklerna i vänstra kammaren sträcker sig. Faktum är att hjärtväggarna inte ändrar sin tjocklek, men på grund av ökningen av hjärtplatsens volym är muskelkontraktionerna inte tillräckligt skarpa och starka för normal operation. En sådan art kan också kallas stillastående, eftersom blodets rörelse är kraftigt försämrad. Även om dilaterade kardiomyopati i de flesta fall avser förvärvade sjukdomar, är sannolikheten för en medfödd missbildning inte utesluten.

Hypertrofisk kardiopati uttrycks i väggens förtjockning. I detta fall förlorar de också sin elasticitet, så för normalt blodflöde krävs mer ansträngning från hjärtat. Sjukdomen är också medfödd och förvärvad; ärftlighet påverkar medfödd patologi, och inte problem med intrauterin utveckling.

Termen dysplastisk kardiopati hos barn används endast i post-sovjetiska ländernas territorium. Det andra namnet är restriktivt. Det är sällsynt i barndomen, men i sovjetiska tider tillskrivs läkare oftast denna kategori. Kärnan i denna form är att muskelvävnaden ersätts av en bindväv.

skäl

Congenital cardiopathy är associerad med fosterutveckling, så under graviditeten bör kvinnor regelbundet undersökas av en läkare och övervaka deras hälsa. Det är önskvärt att överge de dåliga vanorna som påverkar fostrets bildning.

Tyvärr, även i detta fall finns det ingen garanti för att barnet kommer att födas helt friskt. För ärftlig patologi spelas en stor roll av ärftlighet och hjärtproblem i närmaste familj. Oftast, "repeat" och babyen.

Delvis var skälen till förvärvad kardiopati diskuterad i föregående stycke:

 • Överdriven fysisk aktivitet;
 • Konsekvenser av de överförda sjukdomarna.

Dessa faktorer påverkar ofta hjärtmuskeln och leder till förändringar. Men om sjukdomen manifesteras i ungdomar är orsaken den hormonella bakgrunden. Även ungdomar påverkas ofta av externa faktorer i form av stress och neuros, så många symptom kan uppstå om barnet är oroad. För yngre barn är detta mindre vanligt, men undantag är möjliga för barn från missgynnade familjer som ständigt lever under stress.

symptom

Ett barn med funktionell kardiopati har samma symptom som med medfödd patologi. Först och främst är det trötthet. Barn i förskoleåldern är mycket mobila, så att märka några symtom kan vara i de tidiga stadierna under de rörliga spelen.

Även om barnet inte alltid kan beskriva sitt tillstånd vid denna ålder, visar konstant observation en skarp övergivelse av mobila spel under en kort period. Det beror på det faktum att hjärtat ska pumpa blod snabbare i hjärtat av hjärtat, med hjärtproblem finns det problem med det, så att barnet känner smärta i hjärtat. För en viss uppsättning symtom kan läkaren lokalisera problemet i hjärtat.

Till exempel, i patologin i vänster ventrikel eller atrium, har barnet mycket låg uthållighet. Han kan inte träna länge, han blir trött mycket snabbt. Under perioden med en särskilt aktiv belastning uppträder takykardiattacker. Utåt är barnet väldigt blekt, speciellt detta är märkbart på den nasolabiala triangeln, där huden kan ges i blått för brist på syre.

Om sjukdomen påverkar rätt atrium eller ventrikel, förutom smärtan i hjärtat, kommer ett barn med fysisk aktivitet inte bara att känna sig svag. Svettning kommer att öka, ofta barn har svullnad. Dyspné medföljer barnet även med liten ansträngning. Det är också värt att uppmärksamma hostan. I det här fallet är det inte en konsekvens av sjukdomen, förutom att hosta och tidigare noterade tecken, klagar barnet inte på sin hälsotillstånd.

Föräldrar bör vara mer uppmärksamma och lyssna på barns klagomål, samt uppmärksamma deras beteende. För ofta trötthet, yrsel och andfådd - redan en allvarlig anledning att göra en undersökning kan diagnosen lätt identifiera orsaken till tillståndet.

Sekundär kardiopati hos barn är mer varierande när det gäller symtom eftersom de flesta inte direkt relaterar till hjärtproblem. I förgrunden är tecken på den aktuella sjukdomen. Eftersom barnet behandlas just nu bör barnläkaren själv misstänka möjligheten att utveckla hjärtets patologi och skicka till en kardiolog, där direktdiagnos redan har utförts.

diagnostik

Det svåraste är att diagnostisera kardiopati hos nyfödda, så misstanke om hjärtproblem uppstår vanligtvis även vid leverans. Vanligtvis är detta kvävning, fosterskador och förekomsten av infektion. Den vanligaste diagnosen posthypoxisk cardiopati hos spädbarn. Någon av dessa punkter kan orsaka noggrannare observation av den nyfödda under de första veckorna i hans liv.

För omedelbar diagnos används tre huvudmetoder:

Hjärtproblem återspeglas i sin rytm, och med hjälp av dessa metoder är det möjligt att noggrant studera hjärtslaget och göra en diagnos. Till exempel läggs elektroder på elektrokardiogram på olika ställen, vilket motsvarar olika delar av hjärtat. Det färdiga diagrammet skisserar en bild för varje sida, vilket gör det möjligt att bestämma en viss typ av sjukdom.

I vissa fall kan kardiologen ordinera ytterligare en röntgenröntgen. Denna "bild" av hjärtmuskeln låter dig se hur mycket ventrikeln är förstorad. Oftast föreskrivs röntgenstrålning för utvidgad kardiopati.

behandling

Behandling av cardiopati hos barn och ungdomar är ganska effektiv. Om du följer alla rekommendationer från läkaren, kommer sjukdomen att förbli bara ett barndomsminne. Det är värt att notera att behandlingen oftast är ganska lång och i stor utsträckning beror på den olika patologin.

Den huvudsakliga metoden för behandling är läkemedelsbehandling. En uppsättning droger är endast föreskriven av en läkare, baserat på kroppens individuella egenskaper och sjukdomen. Verapamil, anaprilin, ACE-hämmare och valerianbaserade läkemedel ordineras ofta. Ibland används hormonbehandling för kardiovaskulär behandling.

Funktionell cardiopati hos barn kan behandlas med sanatoriummetoder med hjälp av fysioterapi. Också, som en rekommendation, instrueras föräldrar att övervaka barnets dagliga rutin. Han bör spendera mer tid utomhus, delta i fysisk terapi. Även en speciell diet ordineras. Förekomsten av ens vanlig förkylning i hjärtkärl ska vara anledningen till att gå till läkaren.

Kardiomyopati hos barn

Kardiomyopati hos ett barn är en hjärtsjukdom som är förknippad med en felaktigt bildande av hjärtets struktur, alla dess vävnader. Utan korrekt behandling leder patologi till allvarligt hjärtsvikt, fördröjning i barnutveckling, tidig plötslig död. Kardiomyopati uttrycks i flera former, varav några utvecklas långsamt och asymptomatiskt.

skäl

Kardiomyopati i barndomen utvecklas på olika sätt. Den exakta orsaken till sjukdomen kan inte fastställas i alla fall. De faktorer som bidrar till utvecklingen av patologi varierar beroende på patientens ålder.

Faktorer som framkallar utvecklingen av kardiomyopati hos spädbarn:

 • genetik
 • missbildningar av prenatal utveckling

Skolbarn spelar en roll i patologiformationen:

 • ärftlig predisposition
 • infektiösa virussjukdomar (t.ex. influensa)
 • tillstånd av stress

Orsakerna till utvecklingen av kardiomyopati hos ungdomar:

 • snabb tillväxt av kroppen med en "förlust i utvecklingen" av inre organ
 • överdriven fysiska eller psyko-emotionella belastningar

Patologiska förändringar i hjärtats högra hjärtkammare uppträder som regel "på egen hand", utan påverkan av yttre faktorer eller kroppssjukdomar. Expansion av vänster ventrikel är nästan alltid förknippad med patologiska processer i bronkierna, lungorna, med kränkningar av endokrina status eller med ett ämnesfel (metabolism).

Klassificering av sjukdomen

Kardiomyopati vid en tidig ålder bildas före barnets födelse under intrauterin utveckling. Under skolperioden kan utlösningsmekanismen för utveckling av patologiska förändringar i hjärtklemmens vävnader vara fysisk, känslomässig överbelastning.

Avgränsa följande former av sjukdomen enligt mekanismen för deras utveckling:

 • dilaterad
 • hypertrofisk
 • arytmogena
 • restriktiv

Arrytmogen kardiomyopati utvecklas på grund av uttalade processer av degenerering av myokardvävnad från muskel till fett eller fibrer, ofta maligna. Patologi påverkar höger hjärtkammare. Sjukdomen har en genetisk karaktär eller utvecklas som en komplikation av den underliggande sjukdomen.

Restriktiv kardiomyopati är en sjukdom där myokardvävnad gradvis förlorar sin elasticitet, blir stel (stel). Minskar fyllningen av hjärtat med blod, minskar hjärtutgången. Gradvis fenomenet hjärtsvikt ökar cyanos av huden, trötthet, letargi, svullnad i benen, uppblåsthet.

Mycket vanligare är de dilaterade och hypertrofa formerna av sjukdomen.

Dilatorisk pediatrisk kardiomyopati

Myocardiums vanligaste patologi är dilaterad kardiomyopati hos barn (DCMP). Sjukdomen är ett uttalat dilatation (dilatation) av hjärtans väggar med en samtidig minskning av deras kontraktilitet. Sjukdomen är svår, men genom åren kan den utvecklas utan signifikanta symtom. Den slutliga sjukdomen är hjärtsvikt, funktionshinder, dödsfall.

För närvarande finns det ingen specifik metod som utvecklats för att diagnostisera den utvidgade formen av hjärtsjukdom. Att fastställa den exakta orsaken och början hos ett barn misslyckas ofta på grund av latent flöde och långsam utveckling av patologi. Symptomatisk sjukdom bestäms av graden av hjärtsvikt.

Med kardiomyopati hos barn är följande symptom möjliga:

 • Fördröjning i viktökning hos spädbarn
 • tendens att svimma
 • återinflammation i lungorna utan någon uppenbar anledning
 • fysisk svaghet, apati

När du granskar ett barn, notera:

 • sänkning av blodtrycket
 • svag puls
 • cyanos, blekhet av huden
 • Förskjutning av hjärtans gränser
 • duality toner

Fördjupad kardiomyopati hos barn, som kallas stillastående, leder till bildandet av trombi, stagnation av blod i lungcirkulationen i cirkulationen. Denna funktion manifesteras i röntgenundersökningen uttryckt av ett venöst kärlsnät i bilden.

Prognosen för barn är ogynnsam, eftersom sjukdomen är ihållande, malign, svår att ge till konservativ terapi, slutar ofta i plötslig död. Effektiv behandling av sjukdomen är hjärttransplantation.

Hypertrofisk form av kardiomyopati

Hypertrofisk kardiomyopati hos ett barn uttrycks i en ökning i tjockleken på väggen i hjärtkärlets eller ventrikelns vänstra kammare vänster samtidigt som organets gräns bevaras. Risken för denna sjukdomsform ligger i dess asymptomatiska utveckling och plötslig manifestation av ett synkope med ett efterföljande dödligt utfall. Det är barns kardiomyopati av denna typ som orsakar plötsliga död hos unga idrottare under intensiv träning eller tävling.

Hypertrofisk kardiomyopati hos barn skiljer sig från andra former av sjukdomen genom att den inte har några tecken på hjärtsvikt. Att misstänka en patologi är möjlig på smärtor, smärtor i ett bröst, omotiverad andningstäthet. Emellertid uppträder denna manifestation endast i 1 patient utav 7. Det finns obstruktiva former av hypertrofisk kardiomyopati och icke-obstruktiv form.

Överträdelse av hjärtrytmen, ökade ventriklar bestäms av instrumentell forskning:

 • Elektrokardiografi (EKG) - visar en kränkning av hjärtritmen, som är specifik för denna patologi
 • Ekkokardiografi (ultraljud i hjärtat) - visar hjärtets väggtjocklek och tjocklek

Kardiomyopati hos spädbarn är ärftlig och består i oordningformig bildning av muskelfibrer i hjärtans väggar och ersätter en del av musklerna med fibrösa fragment.

behandling

Valet av taktik för behandling av kardiomyopati hos ett barn beror på scenen och typen av sjukdomen. Med tidig diagnos kan läkemedelsbehandling tillsammans med föräldrarnas ansträngningar visa utmärkta resultat. Kardiomyopati blir bakåt och barnet återhämtar sig helt.

Behandling av pediatrisk kardiomyopati vid hjärtsvikt syftar till att upprätthålla barnets livskvalitet och kompensera för sjukdomens manifestationer. Det är nödvändigt att minimera kränkningen av blodcirkulationen och "ta bort" symptomen på hjärtsvikt. Komplexet av medicinska åtgärder väljs individuellt efter en omfattande undersökning av barnet.

Du kan behandla sjukdomen medicinskt före övergången till en allvarlig form av hjärtsvikt. För vidare behandling hos ett barn bestäms potentialen för myokardiell kontraktilitet. Detta är viktigt för att välja taktiken för att stödja blodcirkulationen i väntan på donatororganet.

Vad kan föräldrar göra?

Undvik utveckling av kardiomyopati hos barn är omöjligt, eftersom orsak till patologi ofta är ärftlig eller idiopatisk (odetekterbar). Föräldrars roll ligger i barnets försiktiga uppfostran.

Om ett barn misstänks för hjärtsvikt ska barnet hänvisas till barnläkare eller reumatolog. Ultraljudsundersökning (ultraljud) i hjärtproceduren är tillgänglig, smärtlös och extremt informativ.

Om du trodde att ditt barn:

 • periodiskt blir läpparna blå, nasolabiala triangeln
 • ibland finns det dyspné
 • svullnad

Om ditt barn snabbt blir trött, är det oftast slökt, brist på initiativ och rådgör sedan med en läkare. Kanske kommer detta att rädda sitt liv.

Sekundär kardiomyopati hos barn

Kardiopati hos barn av ung och medelålder

Kardiopati hos barn - Detta är ett ganska frekvent fenomen som kan ha både medfödda orsaker och förvärvats under barnets växande och fysiska utveckling. Kardiopati hos barn börjar oftast manifestera sig i yngre och mellanliggande skolår. Om detta fenomen är förknippat med medfödda hjärtefekter eller har reumatisk natur kan symtomen på kardiopati manifesteras, från barnets födelse.

Under ungdomar och puberteten kardiopati hos barn är förknippade med en kränkning av hormonbalansen. Detta kan leda till snabb trötthet hos tonåren, hans apati, hjärtsvikt, saktar ner metaboliska processer i hans kropp. Konsekvenserna av en sådan störning kan vara den mest oförutsägbara, som viktminskning. och andfåddhet även när du går lugnt. Eventuella klagomål om ungdomar om dålig hälsa bör bli ett skäl för föräldrar att genomföra en detaljerad undersökning med en läkare.

Vid en tidigare ålder bör man uppmärksamma på att ändra barnets beteende under olika rörliga spel. Det rekommenderas också att en obligatorisk undersökning av en kardiologist minst en gång om året med den obligatoriska behandlingen av elektrokardiogrammet. Buller i hjärtat med hjärtkörtel hos barn är inte alltid auditionerade. Sjukdomar i hjärtrytmen i form av takykardi och extrasystol är redan sena symptom på hjärtproblem hos barn. Det är inte nödvändigt att ta med detta. Ta tidsåtgärder för att behålla ditt barns hälsa.

I den överväldigande majoriteten av fallen kardiopati hos barn - En kränkning av den fysiologiska utvecklingen av vävnaderna i hjärtmuskeln. Bland dem är de vanligaste:

 • förtjockning av interventricular septum;
 • fel utveckling av högra ventrikeln;
 • onormal utveckling av vänster ventrikel;
 • anastomos av artärerna;
 • disposition och felaktig utveckling av stora huvudfartyg;
 • stenoser av hjärtklaffarna;
 • inskränkning av hjärtklaffarna;
 • kränkning av ledningsförmågan hos elektriska impulser;
 • Förskjutning av hjärtans elektriska axel.

Alla dessa fenomen kardiomyopati hos barn kan leda till störningar av hjärtfrekvensen, minska mängden pumpade blod, pulmonell andningssvikt, hjärtsvikt, ödem.

Funktionell cardiopati hos barn

Det finns ett ganska stort antal typer av kardiopati hos barn i olika åldrar. De vanligaste är:

 • medfödda hjärtproblem i form av defekter i den intrauterina utvecklingen av hjärtmuskeln (vi kommer att diskutera dem mer i detalj i ett annat material);
 • sekundär grupp av hjärtproblem hos barn;
 • dysplastisk cardiopati hos barn;
 • funktionell kardiopati hos barn.

Du kan tala om den senare typen under lång tid. Faktisk är funktionell kardiopati inget mer än ett svar från det oförberedda barnets organism till ökad oväntat fysisk eller nervös belastning. Funktionell kardiopati förekommer ofta när den fysiska utbildningen i skolan är felaktigt undervisad. Läraren bör ta hänsyn till inte bara elevernas ålder, men också deras övergripande nivå av fysisk beredskap för dessa eller andra sorters laster.

Sekundär kardiomyopati hos barn. Diastolisk funktion hos vänster ventrikel hos barn med sekundär kardiomyopati

Strukturen i hjärtpatologin har genomgått betydande förändringar under de senaste decennierna av förra seklet. I Ukraina finns det en bestående tendens att öka den icke-reumatiska naturkardiovaskulära sjukligheten, inklusive sekundära kardiomyopatier (CMS). Deras prevalens ökade från 15,6% 1994 till 27,79% 2004.

Enligt rekommendationerna från WHO arbetsgrupp International Society och Federation of Cardiology (1995), kardiomyopati - en sjukdom i hjärtmuskeln, i samband med kränkning av dess funktioner. Under de senaste 15 åren har mycket forskning gjorts för att klargöra sätten att utveckla myokardisk dysfunktion och lesioner, nya metoder för forskning har införts. Allt detta skapade förutsättningarna för att ändra klassificeringen av kardiomyopati. Så i 2004, italienska forskare ansåg att termen "hjärtdysfunktion" bör omfatta inte bara en minskning av myokardkontraktilitet och diastolisk dysfunktion, men också en kränkning av rytm och ledningssystem, staten ökade arytmogena. I 2006, American Heart Association föreslog kardiomyopati betraktas som "heterogen grupp av myokardiala sjukdomar som är förknippade med mekanisk och / eller elektrisk dysfunktion, utvecklar vanligen otillräcklig hjärthypertrofi eller dilatation plostey och uppstår på grund av olika faktorer, främst genetiska. Kardiomyopati kan begränsas till hjärtskador eller vara en del av en generaliserad systemisk störning som leder till en progression av hjärtsvikt eller hjärt-kärldöd. "

En av de viktigaste manifestationerna av sekundära kardiomyopatier är störningar av repolarisationsprocesser på EKG. Meningarna om deras tolkning i litteraturen är tvetydiga och motsägelsefulla. Till exempel förrän det förmodades att syndromet för tidig ventrikulär repolarisering (CVR) är en variant av normen. Men enligt många författare kan SDF vara en markör för patologiska tillstånd som uppträder i myokardiet.

Stabila störningar av rytm och ledning hos patienter med hjärtpatologi i närvaro av CRF förekommer 2-4 gånger oftare och kan åtföljas av paroxysmer av supraventrikulär takykardi. I elektrofysiologisk forskning induceras paroxysmala supraventrikulära rytmförstörningar hos 37,9% av praktiskt taget friska individer med CRF.

Även i experimentella verk E. Son-nenblick, E. Braunwald, 3. F. Meyerson har visat gemensamt bidrag systoliskt och diastoliskt dysfunktion vid hjärtsvikt, men i framtiden rådande roll systolisk dysfunktion vid hjärtsvikt har reviderats. Det är känt att en minskning av kontraktila förmåga och låg ejektionsfraktion i vänster kammare (LV) inte alltid bestämma graden av dekompensation, motion tolerans och prognosen för patienter med hjärt-kärlsjukdom.

Det har nu visat sig att diastolisk dysfunktion i myokardiet föregår vanligtvis en minskning av LVs pumpfunktion och kan leda till utseende av tecken och symtom på kroniskt hjärtsvikt hos vuxna med hjärtpatologi.

Med tanke på att ett antal kardiovaskulära sjukdomar börjar i barndomen är studien av diastolisk myokardfunktion hos barn med den vanligaste patologin - sekundär kardiomyopati - en viktig uppgift. Samtidigt i den vetenskapliga litteraturen finns det bara enstaka publikationer som karaktäriserar myocardiums relaxationsegenskaper hos barn med sekundär kardiomyopati.

Syftet med vår studie var att förbättra den tidiga diagnosen komplikationer av sekundär kardiomyopati hos barn baserat på definitionen av diastolisk LV dysfunktion.

För att utvärdera hjärt-kärlsystemets funktionella tillstånd hos patienter med sekundär kardiomyopati undersöktes 65 barn (46 killar och 19 tjejer, medelålder 14,9 ± 0,3 år). Den vanligaste sekundära kardiomyopati detekterades mot bakgrund av autonom dysfunktion - i 44,62 ± 6,2% av barn, endokrin patologi - i 26,15 ± 5,5%, kronisk njursjukdom 1:e grad - i 18,46 ± 4,9 % av barnen Ett av kriterierna för inkludering i undersökningsgruppen var störningar av repolarisation av det ventrikulära myokardiet på EKG.

Den 1: a grupp (40 barn, 22 pojkar och 18 flickor, medelålder 14,8 ± 0,4 år) ingick barn med icke-specifik nedsatt repolarisering (CPD) på EKG som en minskning i amplitud och T-vågen inversion, depression och lyft ST-segment i förhållande till isolinet med 2 mm eller mer, förlängning av QT-intervallet med 0,05 s eller mer, hjärtfrekvensen. Den andra gruppen (25 barn, 24 pojkar och 1 tjej, medelålder 15,1 + 0,4 år) bestod av patienter med EWG på EKG.

Bland barn i Grupp 1 PND ofta inspelade på bakgrunden av autonoma dis-funktion av (45,0 ± 8,0%) och metabola förändringar (35,0 ± 7,6%), i synnerhet diabetes mellitus typ 1 (15,0 ± 5,7%). Bland patienter av den 2: a gruppen dominerade barn med manifestationer av autonom dysfunktion (44,0 + 10,1%) vid 20,0 ± 8,2% tillfrågade SRRZH registrerade på bakgrunden av odifferentierad bindväv dysplasi och kronisk njursjukdom 1:e grad.

Bestämning av diastolisk funktion utfördes på grundval av transmitral flödesparametrar vid PW studie av Doppler ultraljudsapparat för «AU3Partner» fast «Esaote Biomedica» (Italien). Inklusionskriterier fanns inga barn mitral regurgitation, mitralisklaffstenos (som faktorer som förändrar LV diastoliska funktionen) eller en takykardi av 110-120 slag. / Min.

Att bedöma diastolisk funktion mättes genom följande parametrar: det maximala flödet i fas LV tidig diastolisk fyllning (E, m / s), flödeshastigheten i fas LV sent diastolisk fyllning under atriell systole (A m / s), medan acceleration av flödeshastigheten fas tidig diastolisk fyllning av LV (ATE, s), retardation flödet i fas av tidig diastolisk fyllning hastighet (DTE, s), isovolymetrisk relaxationstid LV (IVRT, s). Baserat på de erhållna värdena på hastighets- och tidsparametrar transmitral flöde beräknat: hastighetsförhållandet i tidig och sen fas av diastolisk fyllning (E / A), vilket ger infarkt index (PMI). IPM är förhållandet mellan tiden för att nå maximal flödeshastighet och halveringstiden i flödeshastigheten till fasen för tidig diastolisk fyllning (ATe / DTe / 2). Enligt M. Johnson tillåter IPM att bedöma myokardias diastoliska styvhet oberoende av hjärtfrekvensen.

För standard indikatorer på diastolisk funktion av hjärtat togs uppgifter som erhållits med hjälp av en kontrollgrupp på 20 friska barn som inte har några hjärtbesvär, organisk hjärtsjukdom och systolisk funktion skilde sig inte från standarden.

Vid analys av transmissionsflödesparametrarna registrerades diastolisk LV-dysfunktion hos 78,1 ± 7,2% av de undersökta barnen i den 1: a gruppen med icke-specifik CPD. Bland barnen i den andra gruppen med SDHD registrerades diastolisk LV dysfunktion hos 65,0 + 11,6% av patienterna. Högfrekvensstörningar diastolisk funktion av den undersökta kan bero på metabola störningar i myokardiet hos barn med typ 1-diabetes eller hypersympathicotonia manifestationer hos patienter med autonom dysfunktion.

Vi har identifierat restriktiva och pseudonormala typer av LV-diastolisk dysfunktion (figur). Det fanns inga signifikanta skillnader i typen av diastoliska LV störningar hos barn i 1: e och 2: e gruppen. Det bör dock noteras att det värsta restriktiv typ av diastolisk dysfunktion oftare upptäcks i barn i grupp 1 och åtföljdes av en minskning i kontraktil funktion i hjärtat (50,0% av patienterna, s Kurs grupp barn, diastolisk funktion, hjärtsvikt

Kardiopati hos barn: vad är det?

Vid en cardiopati hos patienten finns det olika avvikelser eller avstötningar i strukturen hos ett myokardium. Diagnos av problemet kan vara i vilken ålder som helst, men det är vanligast bland barn i åldern 8-15 år. Sjukdomen kan vara av olika former och typer, beroende på utvecklingsmekanismen och orsaksfaktorn. Det är viktigt för föräldrarna att i god tid ta reda på vilken hjärtpatienter som är hos nyfödda och barn i skolåldern för att kunna reversera patologiska förändringar i hjärtat. Hjälpa till att uppnå målet att differentiera symtom som är förknippade med sjukdomen.

Funktioner av kardiopati

Ur det grekiska språket låter ordet "cardiopathy" som en "hjärtsjukdom". Kod för ICD (International Classification of Diseases) 10 Revidering av patologi I42. I detta normativa dokument föreskrivs det som "kardiomyopati". Faktum är att skillnaden mellan dessa två begrepp (cardiopati och kardiomyopati) inte är därför båda alternativen används för att beskriva de strukturella förändringarna i myokardiet hos ett barn. Ofta identifieras de av ultraljud (ultraljud) i hjärtat.

Det finns många typer av kardiopati, var och en av dem provoceras av vissa faktorer. Mindre farlig och den vanligaste formen av sjukdomen är funktionell. Det utvecklas ofta i skolåldern på grund av stress och överbelastning och är inte faktiskt uppenbart. Andra typer av patologi har betydande orsaker till förekomsten och lämnar ofta irreversibla konsekvenser.

I ett spädbarn kan problemet identifieras genom att fokusera på symptomatologin, eller genom att använda instrumentala forskningsmetoder. Hos äldre barn är kardiopati ofta detekterat genom sitt beteende under fysiskt aktiva spel. De blir snabbt trötta och börjar lida av andfåddhet.

Vid avslöjande av tidiga symptom på hjärtproblem är det nödvändigt att visa barnet för kardiologen. Han kan diagnostisera genom att identifiera eller utesluta följande ändringar:

 • kranskärlsmässiga anomalier;
 • tillväxten av septum mellan ventriklarna;
 • störningar i hjärtslaget;
 • störningar i signalets ledningsförmåga
 • missbildningar av ventriklarna;
 • prolapse (ofullständig tillslutning) av ventilerna.

Dessa är karakteristiska cardiopathies förändringar i hjärtats struktur och arbete.

De flesta faktorerna indikerar närvaron av hjärtfel. I andra fall uppenbarar sig sjukdomen mot bakgrund av utvecklingen av andra sjukdomar och metaboliska störningar. För en noggrann diagnos måste du genomgå en fullständig instrumental undersökning.

Mekanism för utveckling av patologi i barnet

Många föräldrar var tvungna att lära av sin erfarenhet vad hjärtkörteln är hos barn på grund av prevalensen. I barnet har sjukdomen en medfödd form, och i ett mer moget barn detekteras de förvärvade oftare. Kärnan i den patologiska processen är metaboliska störningar. På grund av dem utvecklas degenerationen av muskelvävnad. Gradvis ersätts de av förbindelser som inte leder till elektriska impulser. Barnet har olika arytmier, hjärtsvikt och myokardium (hypertrofi).

Den högsta sannolikheten för kardiopati i skolåldern.

Barnet blir ständigt trött (fysiskt och mentalt) och upplever hormonella utbrott i samband med puberteten, vilket leder till funktionsfel i metaboliska processer och utveckling av hjärtsvikt. Medföljande processen för utseendet av övervikt och andfåddhet med någon fysisk aktivitet.

Uttalandet av Dr Komarovsky

En välkänd barnläkare, Komarovsky Evgeny Olegovich, är ofta frågad om kardiopati hos nyfödda, eftersom många läkare inte kan svara exakt vad det är. Enligt experten är sjukdomen hänförd till alla människor som har ett hälsosamt hjärta, men det finns vissa patologiska förändringar. I den grekiska översättningen betyder "patos" "sjukdom". Att dra en slutsats, baserat på namnet, kan kardiopati hänföras till eventuella avvikelser i myokardets struktur. För behandling är det nödvändigt att vara helt undersökt för att ta reda på dess orsaksfaktor. Kärnan i terapi kommer att bestå i eliminering och normalisering av hjärtmuskeln.

Klinisk bild

Symptomatisk av kardiopati beror på dess form och orsak. Några sorter av sjukdomen under lång tid manifesterar sig inte. Symtom blir mer uttalad med utvecklingen av hjärtsvikt och andra komplikationer. Den vanligaste kliniska bilden är som följer:

 • generell svaghet
 • smärta i bröstet;
 • låg arbetsförmåga
 • hjärtklappning, extrasystoler (extraordinära sammandragningar);
 • hypoxiskt syndrom (yrsel, blanchering av huden).

Vid svåra skador i högra hjärtkammaren och atriumet uppträder symptom på lunginsufficiens:

 • ökad svettning;
 • andfåddhet vid den minsta fysiska ansträngningen;
 • svullnad i nedre extremiteterna;
 • hosta;
 • tyngd i bröstet.

Kardiopati i barndomen är medfödd och förvärvad. Du kan bekanta dig med dessa särdrags särdrag nedan:

 • Congenital cardiopathy kan orsakas av hjärtfel och autoimmuna misslyckanden. Om orsaksfaktorerna inte har någon signifikant effekt identifieras sjukdomen endast med tiden och inte under de första månaderna av livet.
 • Den förvärvade formen diagnostiseras närmare 8-12 år. Det är relaterat till barnets aktiva tillväxt. Om vi ​​pratar om en 15-16 årig tonåring, kommer förändringarna ofta från utbrott av utbrott som orsakas av puberteten.

Hos barn delar kardiopatet på utvecklingsmekanismen på sådana grundläggande sorters:

 • Den dilaterade formen är medfödd eller förvärvad med tiden. Barnet hypertrophies hjärtat, minskar intensiteten av sammandragningar och försämrar pulsens passage. Gradvis utvecklas hjärtsvikt.
 • Hypertrofisk kardiopati är medfödd. På grund av missbildningar prolifererar myokardiet och dess syreförbrukning stiger. Gradvis bildad ischemisk sjukdom och allvarliga störningar i hemodynamik.
 • Den restriktiva sorten är uteslutande medfödd och är minst vanlig. Dess etiologi (ursprungsbetingelser) är för viss okänd. När patologin utvecklas minskar barnets volym av hjärtavdelningar (utan väggens tillväxt), vilket leder till ett brott mot fyllningen av vänstra ventrikeln med blod. Mot bakgrund av uppkomsten av strukturella förändringar i myokardiet manifesteras hypoxi hos alla organ och vävnader.

Med orsaksfaktorn är kardiopati uppdelad i många arter, men endast några av dem är karakteristiska för barn:

 • dysmetabolisk (metabolisk);
 • posthypoxic;
 • funktionell;
 • sekundär;
 • dysplastiska.

funktionell

För att förstå vad "funktionell kardiopati hos barn" är önskvärd för föräldrar som strävar efter att driva sitt barn till många olika sportsektioner samtidigt. Patologi manifesteras på grund av överdriven fysisk och psyko-emotionell överbelastning. Hjärtat försöker anpassa sig till en liknande regim som orsakar patologiska förändringar.

Ibland utvecklas sjukdomen på grund av oprofessionella idrottslärare och utbildare som inte vet om acceptabla normer för ålder. De tvingar barn att göra mer än vad de ska, vilket leder till hjärtproblem. Ibland är hennes utseende förknippat med att höja ett barn i en dysfunktionell familj. Bakom honom ser ingen ut, och mot bakgrund av frekvent stress och överarbete i skolan kan hjärtproblem börja.

dysplastiska

Dysplastisk variation av sjukdomen utvecklas som en självständig patologisk process. I de flesta fall påverkas det inte av funktionsfel och andra sjukdomar. Vissa experter tror att med denna form av hjärtkärl i hjärtat finns en del av bindväv, på grund av vilken det finns fel i pulsens beteende. Andra läkare jämställer den med en funktionell form av misslyckande.

I vissa länder hänvisar dysplastisk kardiopati till mitralventilens prolaps. I Ryssland görs en liknande diagnos oftast om förändringar upptäcks i hjärtat, men de har ingen förklaring. Vanligtvis är ingen behandlingskurs ordinerad och tillräcklig för att följa reglerna för förebyggande. Om andra faktorer påverkar sjukdomsutvecklingen måste de släckas.

sekundär

Sekundär kardiopati i ett barn är en följd av olika patologier. Ofta diagnostiserad hos barn i skolåldern. Listan över de vanligaste sjukdomarna som påverkar det är följande:

 • inflammatoriska sjukdomar (myokardit, endokardit, perikardit);
 • sjukdomar i andningssystemet;
 • svåra störningar i ämnesomsättningen
 • kroniska inflammatoriska processer.


Det enklaste sättet att upptäcka sekundär kardiopati hos barn i det senare fallet. Barnet har länge varit under kontroll av en läkare, så de strukturella förändringarna i myokardiet förblir sällan obemärkta.

metabolisk

Metabolisk kardiopati är en följd av störningar i ämnesomsättningen. Det förekommer oftast hos ungdomar och är förknippat med dåligt sammansatta dieter, frekventa förkylningar och hormonella utbrott. Bland de sjukdomar som påverkar utvecklingen av denna patologi kan du identifiera diabetes och dysfunktion i sköldkörteln.

posthypoxic

Den posthypoxiska formen är karakteristisk för spädbarn som har upplevt intrauterin hypoxi (syrehushållning). På grund av det bryts metaboliska processer i hjärtmuskeln och störningar uppträder i nervreglering. På ett polikliniskt kort registreras inga data om ett liknande problem, men det inträffar i varje sekund nyfödd. Passerar posthypoxisk kardiopati på egen hand, i 2-3 år.

Behandlingskurs

Om du identifierar kardiopati i de tidiga utvecklingsstadierna finns det alla chanser att vända om förändringarna. Kärnan i behandlingen är eliminering av orsaksfaktorn, iakttagandet av förebyggande regler och användning av underhållsbehandling. Med den snabba utvecklingen av sjukdomen och bristen på möjlighet rekommenderas medicinen att utföra operationen. Med hjälp av detta tas de medfödda anomalierna och konsekvenserna av kardiopati bort.

Funktionsformen kräver ingen särskild behandling. Föräldrar behöver lära barnet att leda en hälsosam livsstil och försöka skydda honom från stressiga situationer. Ibland rekommenderar läkaren att tillgripa metoden för interferensbehandling. Dess väsentlighet ligger i tillämpningen av ljudfrekvensströmmar. På grund av deras inverkan kan följande mål uppnås:

 • förbättra blodmikrocirkulationen;
 • normalisera vaskulär ton;
 • för att avlägsna inflammation
 • minska svårighetsgraden av smärta
 • för att bilda collaterals (bypasses av blod i trombos);
 • minska aktiviteten hos nervsystemet sympatiska avdelningen;
 • stimulera metaboliska processer.

För att eliminera andra typer av kardiomyopati är denna teknik också lämplig, men behandlingen måste kompletteras. Förutom att eliminera den underliggande sjukdomen kommer det att bli nödvändigt att använda medel som förbättrar de metodiska processerna i myokardiet och förberedelser för att stabilisera hjärtritmen. Du kan se deras lista nedan:

 • Lätta lugnande medel ("Persen", "Tenoten") tar bort känslan av ångest, ökar stressmotståndet och lindrar stress från nervsystemet, men ibland orsakar dåsighet. Tunga droger som "Methadone-ZN" är förbjudna. De kan skrivas uteslutande av den behandlande läkaren, med fokus på patientens välbefinnande.
 • Aminosyror (Almiba, Karnivit) mättar kroppen med de nödvändiga ämnena för att aktivera metabolism. Mot bakgrund av mottagningen kommer uppmärksamheten att förbättras, kolesterolhalten minskar och utvecklingen av ischemisk sjukdom kommer att sakta ner.
 • Preparat baserade på magnesium och kalium ("Panangin", "Asparcum") hjälper till att reglera metaboliska processer i kardiomyocyter. Mot bakgrund av deras mottagning normaliseras elektrolytbalansen, impulsens konduktivitet förbättras och hjärtens naturliga rytm återhämtar sig.

I mer avancerade fall kan läkaren rekommendera antiarytmiska läkemedel. Använd dem själv är förbjudet, eftersom allvarliga biverkningar kan uppstå.

förebyggande

Föräldrar måste lära sitt barn att följa reglerna för förebyggande åtgärder. Listan med allmänna rekommendationer ser så här ut:

 • motionera (måttligt);
 • full sömn;
 • mer vila i friluft;
 • ät rätt
 • undvik stressiga situationer
 • följ läkarens rekommendationer.

Kardiopati förekommer ofta hos barn på grund av hormonell aktivitet eller frekvent stress och fysisk överbelastning. Föräldrar bör övervaka barnets hälsa och regelbundet visa det för läkaren. I det här fallet kommer det att vara möjligt att upptäcka patologin i tid och börja behandlingen. Många former av kardiopati kräver ingen utveckling av en terapi. Det är nog att följa reglerna för förebyggande och regelbundet undersökas. Om sjukdomen orsakas av interna felfunktioner eller missbildningar, kommer läkaren att rekommendera medicinering och i allvarliga fall - kirurgisk ingrepp.

Kardiomyopati hos barn

Kardiomyopati är ett komplex av olika hjärtsjukdomar som i de flesta fall är associerade med förändringar i muskelvävnad. Denna kategori inkluderar inte lung- och arteriell hypertoni, ventilförändringar.

Under sjukdomsförloppet,

 • kroniska,
 • subakut,
 • akut kardiomyopati.

Det finns flera typiska typer av kardiomyopati:

 • dilaterade,
 • hypertrofisk,
 • restriktiv.

skäl

Det finns många anledningar som kan leda till funktionsstörningar i hjärtmuskulärens muskulära processer. I medicin klassificeras kardiomyopati enligt dess ursprung. Det finns tre huvudgrupper:

 • idiopatisk, detta inkluderar störningar som bildas av sig själv utan påverkan av underliggande sjukdomar. Dessa inkluderar alla typer av höger ventrikulär dysplasi;
 • Specifikt, denna grupp består av sjukdomar orsakade av smittsamma, toxiska och metaboliska störningar i kroppen;
 • icke-klassificerbara, dessa inkluderar fibroelastos av myokardimuskeln, idiopatisk myokardit hos Fiedler. Dessa patologier är extremt sällsynta.

Hos barn av olika åldrar dominerar olika faktorer för utseendet av kardiomyopati. Hos spädbarn upp till ett år är de främsta orsakerna till sjukdomar:

 • genetisk predisposition,
 • medfödda patologier i hjärtat, cirkulations- och endokrina systemet,
 • intrauterin anomalös utveckling.

De främsta orsakerna till kardiomyopati hos äldre barn:

 • virala infektioner,
 • störningar i hjärtrytmen,
 • ärftlig faktor.

Hos ungdomar är de viktigaste faktorerna i sjukdomsuppkomsten:

 • snabb tillväxt,
 • överdriven fysisk aktivitet,
 • Överdriven känslomässiga upplevelser.

symptom

Det finns en klassificering av sjukdomen genom manifestationen av den kliniska bilden. Samtidigt, oavsett typ av kardiomyopati, har barnet irreversibla metaboliska processer i hjärtfickan, vilket leder till en metabolisk störning, efterföljande myokarddystrofi och gradvis ökar hjärtsvikt.

 • Hypertrofisk kardiomyopati. Kliniken visas sällan i en uttalad form. Tyvärr kan ett sjukt barn mycket ofta observera en svag och plötslig död. Bland de möjliga symptomen på denna typ av patologi är kränkningar av hjärtrytmen, periodisk svimning och yrsel.
 • Restriktiv kardiomyopati är en långsam minskning av musklerna i myokardiet och den gradvisa utvecklingen av myokardiell sjukdom och hjärtsvikt. När sjukdomen utvecklas, kommer symtomatologin också att förändras. Småbarnen har ett blått ansikte med gråtande och blåaktigt utseende på armarna och benen med fysisk aktivitet, en försening i utveckling, konstant slöhet. Äldre barn är markerade med sådana tecken som en känsla av brist på luft, blått hår, ovillighet att spela aktiva spel. Under tonåren kan barnet berätta om den ständiga känslan av trötthet och svaghet, smärta i bröstet, frekventa hjärtslag och andningssvårigheter.
 • Fördröjd kardiomyopati. Detta är den vanligaste varianten av sjukdomen. I detta fall uppenbarar sig även kliniska manifestationer sig med ålder. Hos spädbarn är de viktigaste symtomen matningsproblem på grund av brist på luft, dålig viktökning. Hos barn från 3 år och äldre kan ascites observeras, våt hosta, andningssvårigheter, andfåddhet, trötthet med liten fysisk ansträngning, generell svaghet.
 • Dysmetabolisk kardiomyopati. Denna sjukdom är ett symptom eller konsekvens av en systemisk sjukdom, så kliniken för den underliggande sjukdomen kommer att dominera. Ofta observeras kardiomyopati i maligna tumörer, problem med övervikt, diabetes, tyrotoxikos och andra patologiska tillstånd.

Diagnos av kardiomyopati hos ett barn

För att upptäcka patologiska förändringar i hjärtväskan kan baseras på resultaten av ett elektrokardiogram som tilldelas under förebyggande medicinska undersökningar. För att fastställa en noggrann diagnos krävs ytterligare studier:

 • ekokardiografi,
 • dopllerografiya,
 • tomografi,
 • scintigrafi
 • punktering biopsi.

komplikationer

Vid tidig upptäckt och tidig behandling, är kardiomyopatiens omvända kondition möjlig.

I de flesta fall, på grund av svaga symptom, börjar behandlingen senare, så läkaren kan bara behålla tillståndet, men inte förbättra det.

Med den fortsatta utvecklingen av sjukdomen utan medicinsk intervention uppstår flera hjärtpatologier, vilket kan leda till infarkt och dödsfall i barndomen.

behandling

Vad kan du göra

Om ett barn har en sjukdom, bör föräldrarna komma ihåg flera regler som hjälper till vid behandlingen:

 • håll dig lugn, skicka inte dina erfarenheter till barnet, eftersom känslomässiga stressar ökar progressionen av hjärtsjukdomar;
 • skapa ett gynnsamt klimat i huset, det gäller inte bara luft- och luftfuktighetstemperaturen utan också den psykologiska atmosfären i familjen;
 • helt och fullt uppfyller alla krav från specialister
 • inte engagera sig i självmedicinering,
 • Använd inte metoderna för traditionell medicin utan överenskommelse med den behandlande läkaren.

Vad doktorn gör

Efter att ha mottagit resultaten av profylaktisk läkarundersökning läkare kan ordinera ytterligare studier för en korrekt diagnos och avgöra orsaken till kardiomyopati.

Beroende på den lilla patientens allmänna tillstånd, typ och stadium av sin sjukdom, utvecklar läkaren en individuell behandlingsplan.

Om sjukdomen upptäcktes i början, då med hjälp av en konservativ medicinsk behandling, är en fullständig botning möjlig.

I händelse av att kardiomyopati redan har utvecklats till hjärtsvikt, föreskriver läkaren symptomatiska mediciner.

I de mest allvarliga fallen anges kirurgi och hjärttransplantation.

förebyggande

För att förhindra utvecklingen av genetiska, är autoimmuna och ärftliga sjukdomar ännu inte möjliga.

Du kan förhindra enbart förvärvad kardiomyopati. För att göra detta måste du följa dessa riktlinjer:

 • regelbundet besöka en läkare och genomgå schemalagda undersökningar
 • Behandla alla barndomssjukdomar fullständigt, och eliminera inte deras symptom.
 • att stärka immuniteten med hjälp av vitaminer, härdning, daglig gymnastik och promenader i frisk luft;
 • följa reglerna för en balanserad kost, begränsa barnets konsumtion av fet, kryddig, rökig mat;
 • I en äldre ålder berätta barnet om farorna med rökning och alkohol.
 • visa dina barn ett gott exempel på beteende och leda en hälsosam livsstil.