Huvud / Emboli

Vad är hjärtpacemakern och vilka fördelar har den?

En hjärtpacemaker är en medicinsk enhet som hjälper till att skapa rätt sinusrytm. Detta kan vara en anordning som en provisorisk ansökan, om nödvändigt lindra tillståndet efter operationen, förebygga vaskulär sjukdom efter intag eller ta attack ventrikelflimmer och stående - när allvarliga störningar i hjärtats kontraktilitet.

Långtidsanordningar är en-, två- och trekammare. Valet beror på syftet med pacemakern och den diagnostiserade sjukdomen.

Principen för cardioverter-defibrillatorn är att omprogrammera hjärtat med restaureringen av den rätta rytmen genom att stimulera myokardiet. Om en pacemaker används, är han ansvarig för att blodet släpps ut i blodkärlen, vanligen används med långsam sammandragning.

Allmän information om pacemakern

För att förklara vad det är - en pacemaker, bör det noteras att enheten registrerar rytmen i sammandragningar och genererar impulser som gör att hjärtat kan komma till rätta.

Implantering av anordningen utförs i patologier som orsakas av avtagna sammandragningar av kamrarna, när den korrekta blodcirkulationen inte utförs och den hälsosamma vitala aktiviteten hos organismen störs.

Före mottagande den nuvarande versionen av anordningen hjärtkirurger hade att arbeta med en mängd olika enheter som inte svarar till själv rytm i hjärtat och endast drivs vid en given frekvens pulsgenerering.

Detta kunde inte alltid säkerställa individens behov. Så, när du går och går, är lasten helt annorlunda, därför bör frekvensen av skärningar vara annorlunda.

För närvarande kan enheterna synkronisera sin egen sammandragning av atria och ventriklar. Om det inte finns någon reaktion på sammandragningen av hjärtmuskeln, ECS utlöses, impulser skickas och anordningens aktivitet startas. När hjärtat fungerar normalt strömmar inte impulserna.

Vissa instrument har förmåga att frekvensanpassning, som med hjälp av sensorn gör det möjligt att öka känsligheten för förändringar i patientens fysiska aktivitet. När belastningen ökar skickar enheten snabba pulser. Den nuvarande ECS-ackumulerade informationen, om nödvändigt, visar den på en bildskärm och digitala medier.

När installationen rekommenderas

De vanligaste orsakerna för implantation av anordningen är en tung hjärtinfarkt, hjärtsvikt, hjärt, livshotande flimmer och ventrikulär takykardi i allvarlig form, vilka är resistenta mot läkemedelsterapi.

Du borde veta att avläsningarna till installationen kan vara absoluta och relativa. I närvaro av den första kan enheten installeras både i planerat läge och i en nödsituation. Kontraindikationer beaktas emellertid inte.

De absoluta kriterierna är:

 • Bradykardiska attacker med manifestationer i den akuta formen av Morgagni-Adams-Stokes syndrom, spontan och svår yrsel, synkopiska tillstånd.
 • Asystol, inspelad på EKG och över 3 sekunder.
 • Låg frekvens av kontraktile rörelser (mindre än 40 bpm under belastning).
 • Atrioventrikulär blockering av 2-3 grader, efter infarkt eller kombinerat med en 2-3-strålblockad i svår form.

I närvaro av endast relativa indikationer ska operationen utföras efter kardiologens rekommendation. I detta fall tar läkaren uppmärksamhet på ålder, aktivitet, sjukdomshistoria och kontraindikationer.

Relativa faktorer inkluderar:

 • Atrioventrikulär blockad av grad 3 framgår inte kliniskt, och hjärtfrekvensen är mer än 40 slag under belastningen.
 • Frånvaron av kliniska symptom i atrioventrikulärt block 2 eller 3 grader.
 • Synkopalt tillstånd med 2 eller 3-strålsblockad utan ventrikulär takykardi eller tvärgående blockad.

Pacemakern etablerar inte heller med 1-graders atrioventrikulärt block, proximalt om de inte har kliniska symptom och med atrioventrikulär blockad med möjlighet till progression.

När ska man ge upp en pacemaker

Med absoluta indikationer beaktas inte begränsningar. I allmänhet har patienter inte kontraindikationer för ålder.

Uppskjuten implantering kan ges till personer med:

 • Förstöring av kroniska sjukdomar, såsom sår, astma, bronkit.
 • Sjukdomar av infektiös natur i akut stadium med närvaro av feber.
 • Mentala patologier med svår genesis.

Man bör vara försiktig med patienter med dålig blodkoagulabilitet, fetma, missbruk av skadliga vanor eller användning av speciella läkemedel som påverkar denna faktor.

Användningsprincipen för enheten

Den moderna enheten består av:

 • Mikrochips. Detta är huvudkomponenten i enheten, den producerar och producerar impulser som styr hjärtaktiviteten. Här korrigeras hjärtfrekvensen. Det finns olika former av drift av enheten. Det kan fungera som regelbundet, skapa en viss konstant rytm och börja arbeta endast vid en tidpunkt då hjärtfrekvensen bryts.
 • batterier. Moderna instrument är vanligtvis gjorda av litium och utan en ersättningsapparat för ca 8 år. Själva strömkällan är placerad inuti enhetskåpan, och batteriet är uttömt gradvis. Dess status kontrolleras automatiskt var 12: e timme, medan information om batteriets livslängd finns.
 • elektroder. Med dessa komponenter kan du skapa en anslutningsstruktur mellan hjärtat och enheten. De är fästa genom kärlen i hjärtan i hjärtat. Produkter leder en elektrisk impuls från pacemakern till hjärtat, och de sänder också i motsatt riktning data om hjärtans och ECSs korrekta funktion. De kan ha 1, 2, 3 elektroder. Enstaka celler producerar bara en impuls på ett ställe - ventrikeln eller atriumet. Tvåkammarenheter ansvarar för pulser samtidigt i nedre och övre kamrarna. Tre kammerceller är idealiska för hjärtsvikt.

Principen för anordningen består i en oändlig analys av de genererade pulserna och håller dem från pacemakern till hjärtat med konstant synkroniseringsstyrning. Elektroden är en ledare som bär en puls i en riktning och tillbaka data om organets aktivitet.

Vid elektrodens ände fästs ett metallhuvud. Genom att kontakta hjärtatavdelningen kan du samla in data om elektrisk aktivitet och skicka ut impulser vid behov.

Om rytmen misslyckas skickas en signal till produkten. Som ett resultat åstadkoms organet enligt en utmatnings kraft en programmerad rytm. Enheten fungerar enligt fysiologiska fluktuationer i frekvensen av sammandragningar, vilket gör det möjligt att variera värdet baserat på belastningskraften.

I vänteläge startar ECS endast när hjärtslaget misslyckas.

Produkter med cardioverter-defibrillatorn har ett program för att aktivera kardioversion med ventrikelflimmer eller livshotande takykardi.

Typer av pacemakers

Dessa enheter kan användas för både tillfällig och permanent användning. Produkterna är uppdelade baserat på konfiguration och syfte. Tillfälligt kan installeras:

 • Kirurgisk ingrepp på hjärtat.
 • För att förhindra åkommorna i kärlsystemet, provoceras av mediciner.
 • För att eliminera ventrikelfibrillering.

Långsiktiga enheter grupperas i följande typer:

 • Enda kammare. Anordningen har 1 elektrod, den används inte för hjärtarytmi och implanteras i vänstra kammaren.
 • Dubbel kammare. Utrustad med två elektroder, kan du styra rytmen av ventriklarna och atrierna, installerade i atrium och ventrikler.
 • Tre kammare. Den mest moderna optimerar synkroniseringen optimalt. Det är indicerat för svår hjärtarytmi, ventrikelflimmer eller ventrikulär takykardi. Det kan också användas för att förhindra plötslig död. Den är placerad i vänster kammare och högra delar av muskelorganet.

Fördelarna och nackdelarna med att installera en pacemaker

Det finns för-och nackdelar med att använda enheten.

Fördelar: Låg traumatism av operation och frånvaro av behovet av lång vistelse i kliniken. Om proceduren var framgångsrik, då på tredje dagen kan du gå hem.

Andra plusser inkluderar:

 • Effektiviteten hos enheten, som på kortast möjliga tid ger normalisering av hjärtritmen.
 • Användningen av lokalbedövning på grund av det lilla traumet.
 • Ett litet tröskelvärde för kontraindikationer, förfarandet kan genomföra och äldre patienter.
 • Minsta period av återhämtningsperioden.
 • Möjlighet att bära under graviditeten. Även om leveransen med honom sker via kejsarsnitt.

Nackdelarna med att installera en pacemaker inkluderar behovet av att följa vissa begränsningar och regler. Ibland upplever patienterna en försämring av deras tillstånd när de arbetar med hushållsapparater.

Dessutom är en betydande nackdel kostnaden för en pacemaker, om den inte är installerad på en kvot.

Patienter med pacemaker måste övervaka nivån på fysisk aktivitet och ge tunga belastningar. Använd inte mobiltelefonen länge, och platsen ska vara lokaliserad på baksidan av pacemakerns sida, inte närmare än 30 cm.

I närvaro av enheten är vissa medicinska undersökningar förbjudna, inklusive fysioterapiprocedurer, såsom uppvärmning, magnetoterapi. Aktivitetspacemakern ändrar bilden av EKG, som inte ger en uppskattning av hur hjärtat fungerar korrekt, det finns risk för sen diagnos av ischemisk sjukdom.

Framställning av

När enheten installeras snabbt, utförs inte preparatet. Om planerad implantation är ordinerad rekommenderar läkare en särskild undersökning. Det kan skilja sig beroende på patientens särskilda patologi.

I allmänhet bör det finnas:

 • EKG med 24-timmars övervakning för att upptäcka rytmstörningar inom 24 timmar.
 • Ekokardiografi.
 • Gastroskopi för att förhindra komplikationer när det finns ett magsår.
 • MRI vid tidig stroke-diagnos.
 • Analys av urin, avföring.
 • Blodtestet är allmänt och biokemiskt, sköldkörtelhormoner, HIV, koagulerbarhet, hepatit, syfilis.

Det kan bli nödvändigt att undersöka ENT-läkaren eller andra smala specialister, beroende på förekomst av kroniska patologier.

När en tillfällig pacemaker rekommenderas

Den används för att stabilisera staten på kortast möjliga tid. I framtiden är det möjligt att installera ett permanent instrument.

För extern stimulering placeras två plattor. Impulsen framkallar en sammandragning av hjärtmuskeln placerad mellan plattorna. I grund och botten vid denna tidpunkt upplever patienten obehagliga känslor, detta beror på en signifikant minskning av musklerna. Du kan också använda den här metoden om personen är medvetslös.

Det tillfälliga instrumentet fixeras genom att sätta in elektriska prober i den centrala venösa katetern. Satsen innehåller sterila terminaler, elektroder och leveransmedel.

Med dessa enheter kan du normalisera rytmen och minska i en nödsituation med kirurgi eller ta speciella mediciner.

Beroende på var och för vad pacemakern används används instrumenten in i:

 • Epikardiell.
 • Endokardiell.
 • Transesofageal.
 • Outdoor.

Det bästa är den endokardiella enheten, den ligger nära patienten. Den elektriska proben passerar genom kateteret i subklavianvenen, processen styrs av ultraljud. I avsaknad av ett sådant tillfälle kan en läkare göra röntgenstrålar. Echokardiogrammet registrerar uppkomsten av ST-intervallet.

Epikardialanordningen används endast på det öppna hjärtat under operationen.

Intagosofagssystemet är utformat för att eliminera supraventrikulära arytmier.

Processen att fixa en permanent EX

Operationen utförs under lokalbedövning. Kardiosurgen följer följande aktionsalgoritm:

 • En del av det subklaviska området görs, en introducerare installeras.
 • Genom subklaven venen passeras elektroderna till hjärtkammaren. Alla åtgärder styrs av röntgenutrustning.
 • Elektroden placeras på hjärtkammarens vägg i höger atrium och ventrikel.
 • Efter fixering görs ett urval av olika tröskelvärden för excitabilitet, vilket bör leda till kontraktila rörelser i hjärtat.
 • Om operationen är framgångsrik, vilket bekräftas av EKG, tillverkas en ficka i subklaverområdet och ett fodral med pacemaker installeras.
 • När enheten placeras i en ficka, är elektroderna fixerade, skäret sys.

Förfarandet kan ta upp till 3 timmar. Det beror på hur mycket enheten är installerad. Singelcellsstimulanten är fixerad i 30 minuter, för en tvärkammare tar det 1-1,5 timmar, en trekammare stimulator tar 2,5-3 timmar.

Återställnings- och rehabiliteringsperiod

För att säkerställa att enheten är väl etablerad och inte orsakar några besvär, bör den rekommenderade rehabiliteringen genomföras tydligt efter installationen:

 • Observation hos kardiologen och ett elektrokardiogram görs varje halvår.
 • Under de första 1,5 månaderna efter operationen inkapslas elektrodens huvud i vävnaden. För psykologisk rehabilitering krävs ungefär lika mycket tid.
 • För lätt arbete kan du återvända om 1-1,5 månader, men inte tidigare.
 • Det är förbjudet att lyfta vikter över 5 kg, det kan orsaka divergens av sömmar. Från komplexa läxor ska också kasseras. När det är ljust (till exempel tvätt), måste du lyssna på hälsotillståndet och vid behov skjuta upp frågan tills tillståndet förbättras.

Funktioner den första veckan efter operationen

I flera dagar rekommenderas att skydda såret från fukt, damm och smuts. Att komma ut ur sängen är normalt tillåtet på andra dagen. Med god helande kan vattenprocedurer utföras den femte dagen. De brukar ta hem en vecka senare.

I början är fysisk aktivitet förbjuden, som faller på bröstet, axlar eller händer. Det är tillrådligt att avstå från det i ca 3 månader. Det rekommenderas inte att höja din hand kraftigt, under vilken stimulansen är installerad och ta den åt sidan.

Rehabilitering efter en månad

Patienter med pacemaker får inte tung fysisk aktivitet, men långa promenader, simningstimer, tennis, golf visas. Beroende på hälsotillståndet för yrket i framtiden kan det expandera. Först rekommenderas att besöka läkaren var tredje månad, var sjätte månad eller ett år.

Vanligtvis ges sjukhuset en månad. Om enheten är installerad efter en hjärtattack kan semestern vara förlängd. Efter operationen uppträder ofta smärtsamma förnimmelser när det gäller lokalisering av enheten.

Funktion av livet efter operationen

Efter installationen finns vissa begränsningar:

 • I vardagen borde du undvika tryck på zonen där stimulansen är byggd. Skada på bröstbenet är oacceptabelt, detta kan leda till en nedbrytning av anordningen eller till förskjutningen av elektroderna.
 • Vid användning av hushållsapparater bör du observera ett visst avstånd (normalt 30 cm) och övervaka ditt tillstånd. När det gäller svetsutrustningen, gäller denna regel: det är inte tillåtet att närma sig närmare 60 cm till enheten upp till 160 ampere. Om siffran är högre ska avståndet vara minst 2,5 m.
 • När du väljer ett yrke, kom ihåg att patienten inte kan uppta följande positioner: svetsare, elingenjör, elektriker, lastare.
 • Det är nödvändigt att utesluta kontakt med elektromagnetiska källor.
 • Vid användning av mobiltelefoner rekommenderas att placera den på motsatt sida av stimulatorn, minst 30 cm från den. Du kan också inte bära produkten på din kropp, det är bättre att placera enheten i din portfölj eller handväska.
 • Det rekommenderas inte att exponera direkt solljus på området med en installerad pacemaker, den måste vara täckt med en t-shirt eller en handduk.
 • Patienter rekommenderas inte att simma i isigt vatten.
 • Vid reparation av maskinen, rör inte ledningar som är levande.
 • Livet med en pacemaker innebär att du tar sedativa av naturligt ursprung.
 • Det är nödvändigt att begränsa mängden salt och vätska i kosten. Köttet kan bara vara lutat, det är bättre att utesluta kryddiga rätter, röka produkter, choklad, mjölprodukter, alkohol, fettkött och fisk.

Begränsningar inom det medicinska området

Patienter med pacemaker är inte tillåtna vissa undersökningar och fysioterapiprocedurer, såsom:

 • HERR I vissa fall tillåter modellen en tomografiscan med viss risk.
 • Sjukgymnastik och kosmetisk manipulation med magnetisk strålning eller elektrisk ström. Detta innefattar geotermi, elektrofores, uppvärmning, magnetoterapi, elektrostimulering av nerver.
 • Ultraljud om strålen skickas till enheten.

På tandläkaren är det också rekommenderat att lägga fram dokument som anger pacemakerinstallationen, för att förhindra att ett förfarande är oförenligt med enhetens funktion.

Begränsningar av sport

Efter utgången av 3 månader från det ögonblick av kirurgisk ingrepp, om allt går smidigt, är liten fysisk aktivitet tillåten.

Under förbudet förblir en sport där risken för ett slag mot sternum eller pacemakerns zon är stor. Också extrema typer av aktivitet, sparring, övningar med tung belastning på överkroppen är oacceptabla.

Det är bättre att ge upp basket, fotboll, hockey, rugby, fallskärmshoppning, kampsport, boxning, skytte.

Det rekommenderas att gå in för att simma, springa och gå.

Flyg och pacemaker

Vissa läkare rekommenderar inte patienter att flyga i ett flygplan, men du borde inte vara rädd för själva processen.

Han representerar ingen fara för människan, vilket inte kan sägas om metalldetektorns omfattning, där en magnet med en sluten slinga placeras. Dess effekt kan inaktivera enheten eller störa dess funktion.

Därför före ett flyg är det nödvändigt att registrera sig som en funktionshindrad person när han köper en biljett och att varna om närvaro av en EKS.

När du passerar ramen måste du meddela vakt genom att presentera patientens pass. I det här fallet kan en personlig sökning användas, men när det gäller ett dokument, kommer en metalldetektor inte att användas, vilket är mycket viktigt för hälsan.

Komplikationer efter operation

Under den första veckan kan utseendet på obehagliga känslor i implantationsområdet dessutom vara:

 • Hematom.
 • Blödning.
 • Svullnader.
 • Flebit eller tromboflebit.
 • Ändra elektrodens position.
 • Inflammation, infektion i ett postoperativt sår.
 • Skador på blodkärlen.
 • Tromboembolism.
 • Pneumothorax.

Komplikationer uppträder inte oftare än i 5% av fallen. För att lindra smärta är det möjligt att använda smärtstillande medel. För att förhindra trombos föreskrivs acetylsalicylsyra. För att förhindra infektion, föreskrivs antibiotika.

Ibland efter en viss tid efter operationen uppstår andra komplikationer:

 • Puffiness av extremiteterna i den sida där anordningen är belägen.
 • Inflammation av hjärtkammaren med den belägna elektroden.
 • Offset-enhetssida.
 • Utseende av en atrioventrikulär fistel.
 • Endokardit.
 • Bildandet av en trombus i atriumet.
 • Effekten av en elektrisk impuls på bröstmusklerna eller membranet. Det sker vanligtvis när instrumentet är felaktigt installerat eller brutet.
 • Äldre kan uppleva ökad trötthet under träning.

Risken för sådana komplikationer är också låg, de förekommer hos 6-7% av patienterna med en pacemaker.

Få funktionshinder

Om enheten är installerad i en allvarlig form av hjärtsvikt får patienten omedelbart en handikappgrupp, vanligen 2 eller 3. Exakt definierad kan endast medicinsk social undersökning.

I allmänhet innebär närvaron av produkten korrigering av arytmi, så om funktionen fungerar effektivt är funktionshinder inte tillhandahållen. Det är emellertid möjligt att överklaga detta beslut genom att lämna in handlingar för granskning.

Följande faktorer kommer att beaktas:

 • Förmåga hos patienten att utföra arbetsaktivitet, vilket var tidigare.
 • Behovet av lätt arbete, kompetensförändring på grund av sjukdomens närvaro.
 • Effektivitet i drift, enhetsoperation.
 • Förekomst av komplikationer.
 • Graden av patientens beroende av enheten.

Om kommissionen beslutar att ge handikapp, kan den andra eller tredje gruppen utses tillfälligt eller permanent.

Byte av komponenter eller själva pacemakern

Nuvarande instrument kan fungera i genomsnitt från 7 till 9 år, med en garantiperiod på ca 5 år. När batteriet är tomt måste du byta ut pacemakern. Om elektroderna fungerar, avlägsnas de inte, och endast den elektriska pulsgeneratorn avlägsnas.

När enheten misslyckas före tiden, ändras den ibland under garantin, om den bara bröt inte genom patientens fel.

För nödsituationer, byts enheten ut om det finns en störning, en kritisk urladdning eller suppuration. I andra fall utförs en planerad manipulation, och när läkaren talar om behovet av att byta ut enheten, kan det vara utmärkt i några månader.

Operationen utförs under lokalbedövning med en minimal tid.

Effekt av enheten på förväntad livslängd

Vanligtvis bor patienter med en etablerad pacemaker inte mindre än genomsnittliga personer utan instrument. Vidare skyddas patienten efter att ha bifogat ECS skyddet mot utseende av hjärtsjukdomar som åtföljer en person under åldrandet av kroppen.

Enheten kan också vara användbar för hypotermi, när risken för spontan hjärtstopp är hög.

Förväntad livslängd kan mätas endast årtionden om rekommendationer, aktuella undersökningar och instrumentutbyte observeras.

Hur man bestämmer pacemakerns korrekthet

För att förstå att enheten fungerar korrekt utförs vissa aktiviteter i en medicinsk anläggning. Monitoren övervakar hjärtfrekvensen för en viss rytm. Vertikala spikar åtföljs av ventrikulära komplex. Frekvensöverträdelse inträffar när batteriet är lågt.

Kontraktiliteten spåras också väl av pulsen i ulnarartärszonen.

Om rytmen är högre än den förinställda, ökas vagus nervens tonus reflexivt. För att göra det, massera carotisavsnittet eller Valsalva-testet med en period av ansträngning under fördröjningen av andningsreflexen.

Patientens hem bör varna för förändringar i hjärtfrekvens, yrsel, svimning, svullnad, smärta eller rodnad på implantatplatsen.

Den största risken är att pacemakern misslyckats, vilket kan leda till plötslig död. Villkoren åtföljs av illamående, yrsel, drabbningar.

Fråga pris

Enheten kan implanteras med kvot eller mot avgift. Det totala beloppet inkluderar priset för att vara i avdelningen, kostnaden för en pacemaker, elektroder, själva operationen. Betalningsbeloppet påverkas av doktorandens behörighet, typ av operation (på det stängda eller öppna hjärtat), typen av apparat, tiden som spenderas i det kardiologiska centrumet och rehabiliteringsperioden.

Mycket beror på materialets och funktionaliteten hos enheten.

Pacemaker: vilka kontraindikationer efter installationen

Installation av en pacemaker för patienter med sjukdomar i hjärt-kärlsystemet har praktiserats över hela världen i många år.

Huvudsyftet med denna enhet är att upprätthålla en normal reduktion av hjärthetet i hjärtat, liksom att förlänga kroppens vitala aktivitet.

Vilka patienter rekommenderas för en pacemaker, vilka kontraindikationer efter installationen, beskriver vi i den här artikeln.

Radikala indikationer för installation av en stimulant

Installation av en pacemaker är obligatorisk om:

 • patienten har en diagnos av bradykardi, tillsammans med konstant yrsel, svimning
 • upphörande av hjärtets bioelektriska aktivitet i 3 eller flera sekunder (kan spåras under EKG)
 • Atrioventrikulär blockad av 2-3 grader kompletteras med andra kardiopatier;
 • Utvecklingen av hjärtblokaden efter ett tidigare myokardinfarkt.

utveckling av hjärtblokade efter ett tidigare myokardinfarkt

När installationen av stimulansen är extremt nödvändig är det möjligt att genomföra det i en nödsituation och utan ytterligare preoperativa studier.

När installationen rekommenderas

Pacemakerns inställning rekommenderas men är inte en absolut indikation i följande fall:

 • utveckling av atrioventrikulär blockad men utan uttalad symtomatologi
 • svimmade patienten på bakgrunden av intraventrikulära blockader, medan det inte finns några andra orsaker till svimning.

I det fall då installationen av enheten endast rekommenderas och inte är obligatorisk, bestämmer patienten självständigt hur en pacemaker implanteras.

stora fysiska belastningar när du installerar enheten är kontraindicerad

Installation av en pacemaker: Vad kan och kan inte vara?

En sådan anordning som en pacemaker har sina motiverade kontraindikationer. De viktigaste är påverkan av det elektromagnetiska fältet och fysiska belastningar, vilket förvärrar enhetens funktion. Utan att misslyckas, måste du varna om implantatets närvaro före någon undersökning.

Efter att ha installerat en pacemaker i patientens liv finns sådana kontraindikationer:

 • forskning på enheten MR;
 • tung fysisk aktivitet
 • vara nära elektriska stationer
 • bära en mobiltelefon i bröstfickan, magneter;
 • en lång tid att vara nära metalldetektorerna;
 • ledning av kolelitotripsy (chockvågsterapi) först efter preliminär justering av pacemakern.

De första 7 dagarna efter implantation

Under den första veckan efter att ha installerat pacemakern bör följande rekommendationer följas:

 • Det postoperativa såret ska vara i sterilitet och torrhet. Behandlingen utförs enligt läkarens och den medicinska personalens rekommendationer.
 • Om inga komplikationer observeras under de första 4-5 dagarna, genomsyrar snittet framgångsrikt, då får man ta en varm dusch;
 • Det är förbjudet att lyfta vikter över 5 kg tills såret är helt läkt.

Den mest lämpliga fysiska aktiviteten går

Den första månaden efter implantation

Som nämnts ovan är fysisk aktivitet inte i närvaro av en pacemaker, men det gäller tung och långvarig motion. Den mest lämpliga fysiska aktiviteten går och deras varaktighet väljs individuellt av patienten. Om de första sex månaderna av patientens hälsotillstånd är tillfredsställande, det finns ingen avvikelse i pacemakern, är det möjligt att använda andra lätta sporter som poolen eller bordtennis.

Det är också nödvändigt att regelbundet besöka en kardiolog, en rutinundersökning för patienter med pacemakare - en gång var sjätte månad.

Hur man bor efter en pacemaker?

Eventuella restriktioner som kan väsentligt påverka patientens liv förutses inte. Det är tillåtet att använda alla apparater:.., mottagare, mikrovågsugn, dator Kylskåp, etc. Men för att skydda enheten från eventuellt missbruk bör inte vara närmare alla hushållsapparater närmare än 15 cm bör undvika all kontakt med svetsningen. utrustning och högspänningsledningar. Vid urladdning ges patienten ett pass till ECS, där alla restriktioner och rekommendationer är noggrant dokumenterade.

Det är lämpligt att inte hålla telefonen nära pacemakern

När det gäller användningen av mobiltelefoner finns inga uppenbara kontraindikationer, men kommunikation bör inte vara lång. Det är lämpligt att inte hålla telefonen nära var pacemakern befinner sig.

Som redan nämnts ovan är sport tillåtet, men utomordentligt lätta arter. I inget fall kan man inte delta i kampsport och andra där risken för trauma är hög. Något, även ett litet slag mot mag-tarmkanalen och bröstområdet, kan allvarligt skada EX-arbetet.

Det rekommenderas inte att ta solbad utan att täcka implantatets plats.

Livslängd efter installation av EX

Om vi ​​talar om förväntad livslängd efter installationen av ECS, spelar regelbundenheten för att besöka läkaren av patienten en roll här. Den genomsnittliga driftstiden för enheten är från 7 till 9-10 år. När tiden kommer för att byta batteri kommer enheten att utfärda en särskild signal under inspektionen. Det är av den anledningen och man tror att patientens liv beror direkt på hur ofta kardiologen besöker.

Den genomsnittliga driftstiden för enheten är från 7 till 9-10 år

Livslängden hos patienter som regelbundet följer läkares rekommendationer genomgår schemalagda undersökningar, samma som för personer utan ECS.

Pacemaker: vad är det, effektivitet, installationsoperation

Från den här artikeln hittar du ut: under vilka sjukdomar är hjärtpacemakers installerade, som de gör. Typer av pacemakers. Kontraindikationer till installationen, möjliga komplikationer. Livet med en pacemaker: rekommendationer och begränsningar.

En pacemaker (pacemaker, artificiell pacemaker, ECS, IVR) är en speciell enhet som med hjälp av elektriska impulser sätter hjärtat rätt rytm. En pacemaker sparar en patient från plötslig död på grund av hjärtstopp eller ventrikelflimmer. Han stöder eller lägger på hjärtat rätt rytm. Vissa pacemakers kan också arrestera arytmier så snart de uppstår.

Upprättar och anpassar EKS-kvalificerad arytmolog. Ytterligare service av denna apparat hanteras också av denna läkare. Du kommer att behöva besöka det från tid till annan för att kontrollera pacemakern och, om det behövs, omprogrammera enheten.

Hur är pacemakern

Vad är en pacemaker, vad är dess komponenter:

 1. Generatorn (källan) med elektriska impulser, som ligger under huden på höger eller vänster sida av bröstet. Detta är en miniatyr enhet som väger ca 50 gram, utrustad med eget batteri.
 2. Elektroder. De utförs direkt till hjärtat, som måste åtgärdas. En elektrisk impuls överförs från källan till hjärtat. Beroende på typen av pacemaker kan elektroderna vara från en till tre.

En del av enheten, som är installerad under huden, är täckt med titanbeläggning, så risken för avstötning är nästan noll.

Klicka på bilden för att förstora

Indikationer och kontraindikationer för installation av en pacemaker

En pacemaker implanterad i patienter med bradyarytmier (fördröjd arytmi hjärtklappning), intrakardiella blockader (störningar av impulsöverföring av hjärtat) och takyarytmier (snabba hjärt arytmier med).

Indikationer för installation av EKS:

Symtom där pacemakern visas:

 • Med bradyarytmier: en puls under 40 slag per minut under dagen, pausar i hjärtslag under längre tid än 3 sekunder.
 • Vid takyarytmier: svimning och förstagnationsförhållanden mot attacker av takyarytmier, ökad risk för ventrikelflimmering.

Absoluta kontraindikationer är frånvarande.

Uppskjutning av operationen är möjlig med:

 • akuta inflammatoriska sjukdomar;
 • exacerbation av peptisk sår i mag-tarmkanalen;
 • akut fas av psykisk sjukdom, som inte kan kontakta patienten med läkare.

Det finns inga åldersgränser: en pacemaker kan installeras i alla åldrar.

Undersökning innan du installerar en pacemaker

För att besluta om implantering av pacemakern, behöver arytmologen resultaten av följande diagnostiska procedurer:

 1. EKG.
 2. Daglig övervakning av EKG hos Holter.
 3. Stress EKG.
 4. Röntgen av bröstkorgsorganen.
 5. Ekkokardiografi (ultraljud i hjärtat).
 6. Dopplerografi av brakiocefaliska artärer.
 7. Koronar angiografi (undersökning av kransartärerna).
 8. Endokardiell EFI.

Typer av pacemakers

Genom funktionalitet gör de:

 • Pacemakers - har bara funktionen att be hjärtat rätt rytm.
 • Implantable defibrillators-cardioverters - förutom att införa rätt rytm på hjärtat, kan också arrestera arytmier, inklusive ventrikelflimmer.

Patienter med bradyarytmier är förskrivna konventionella pacemakers, och patienter med takyarytmier och en ökad risk för ventrikelflimmer är pacemakers med defibrillering och kardioversion.

Beroende på exponeringsområdet isoleras enkammare, tvåkammare och trekammars ECS. Pacemakers med en kamera är anslutna till en av atrierna eller en av ventriklarna. Tvåkammare - till ett atrium och ett ventrikel. Tre-kammare (ett annat namn för en sådan pacemaker är en cardioresynkroniseringsenhet) - till en av atrierna och båda ventriklerna.

Klicka på bilden för att förstora

Drift vid implantation av EX

Utför detta kirurgiska ingripande under lokalbedövning. Implanteringsprocessen tar ungefär en timme.

Operationen för att installera en pacemaker är som följer:

 1. Bedöva bröstplatsen med lokalbedövning.
 2. Via venen styrs en eller flera elektroder till de önskade kamrarna i hjärtat.
 3. Kontrollera parametrarna för elektroderna med en extern enhet.
 4. Gör ett litet snitt på bröstet. Formulera en subkutan fettvävnad för enhetens huvuddel.
 5. Installera enheten, anslut den till hjärtelektroderna.
 6. Sy klippet.

I de flesta fall placeras källan för elektriska pulser till vänster. Dock kan vänsterhänder eller i närvaro av omfattande ärr på vänster sida av thoraxen också installera den till höger.

Postoperativ period

När pacemakern är installerad får du sjukskrivning i 3-4 veckor. Förutom när EKS upprättades efter hjärtattack (då kan sjukhuset varas längre).

Typ av pacemaker efter implantation

På ett sjukhus under överinseende av läkare kommer du att vara 5-9 dagar. Under denna period är smärtsamma förnimmelser på implantatområdet möjliga.

Bland andra möjliga komplikationer under den första veckan efter installationen av enheten är möjliga:

 • hematom inom verksamhetsområdet;
 • blödning;
 • svullnad på platsen för implantation av enheten;
 • infektion i ett postoperativt sår
 • skador på blodkärlen
 • pneumotorax;
 • tromboembolism.

Risken för komplikationer är högst 5%.

För att lindra smärta kan läkaren ordinera analgetika för dig. Det kommer också att kräva användning av acetylsalicylsyra (aspirin) för förebyggande av trombos. För att förhindra eller behandla infektion i ett postoperativt sår, föreskrivs antibiotika.

Ytterligare rehabilitering

Under hela månaden, efter att du har tömts från sjukhuset, måste du besöka arytmologen en gång i veckan för att kontrollera om enheten fungerar normalt.

Inom 1,5-3 månader efter implantationen av ECS är all fysisk stress på armar, axlar och pectorala muskler, lyftvikter förbjuden. Du kan inte heller höja höger (eller höger, om enheten är installerad till höger) hänga upp och ta den åt sidan.

I 1-3 månader efter att enheten har installerats kan du inte träna. Endast terapeutisk gymnastik, ordinerad av en läkare, är möjlig.

Komplikationer i framtiden

På den längsta tiden efter installationen av enheten kan du uppleva:

 • Handens svullnad är från den sida där pulsgenerern är belägen.
 • Inflammatorisk process i hjärtat på platsen för fastsättning av elektroden.
 • Förskjutning av enheten från sängen, där den installerades.
 • Snabb trötthet under fysisk ansträngning (utvecklas ofta hos äldre).
 • Stimulering av membranets eller bröstmuskulärens elektriska puls (möjlig med felaktig installation av enheten, och även på grund av funktionsfel).

Risken för dessa komplikationer är 6-7%.

Livet med en pacemaker

Besök regelbundet arytmologen för undersökning av ECS och om nödvändigt dess omkonfiguration. Om det inte finns någon arytmolog i din stad måste du gå till kliniken där den är, eftersom konventionella kardiologer inte har speciella färdigheter och utrustning för att diagnostisera och omprogrammera pacemakare. Konsultation arritmologa varar ca 20 minuter.

Även för personer med ECS finns det begränsningar i det dagliga livet såväl som inom fysisk aktivitet, användning av elektronik, hushållsapparater och verktyg, vid passage av medicinska förfaranden och i yrkesverksamhet.

Begränsningar i det dagliga livet

Undvik tryck på det område där elpulsgeneratorn är installerad.

Låt inte bröstträffar falla och faller på den. Detta kan leda till både nedbrytning av pulsgeneratorn och till förskjutningen av elektroderna i hjärtat.

Stanna inte långt nära transformatorbåtar, elektriska sköldar, kraftledningar.

Stanna inte långt nära "ramarna" vid ingången till affärer och flygplatser.

Sjukgymnastik och sport med pacemaker

Fysisk aktivitet och måttlig sportbelastning får personer med etablerad ECS (förutom de första 1,5-3 månaderna efter operationen).

Endast sport som riskerar att drabbas av pacemakern, extrema sporter och överbelastning på överkroppen är förbjudna.

Du kan inte delta i boxning, hand-till-hand-kamp och andra kampsportar, alla slags brott, fotboll, rugby, basket, hockey, fallskärmshoppning etc. Det är också oönskat att delta i fotografering.

I gymmet är övningar för pectoral muskler med användning av vikter förbjudna.

Rekommenderade typer av fysisk aktivitet: simning, gå, springa, yoga.

Användning av hushållsapparater, elektronik, verktyg

Det finns inga risker i samband med korrekt användning av följande instrument:

 1. Kylskåp.
 2. Diskmaskinen.
 3. Elektroniska vågar.
 4. Ioniserande luftfilter, luftfuktare, automatiska smaker.
 5. Curling strykjärn och rätjärn.
 6. Kalkylatorn.
 7. Ficklampa på batterier, laserpekare.
 8. Skrivare, fax, skanner, kopiator.
 9. Streckkodsläsare.

Användning av andra enheter är också tillåtet. Den enda regeln är att observera det nödvändiga avståndet mellan enheten och pacemakern.

Mer om avståndet i bordet.

Det är förbjudet att använda och vara närmare än på ett avstånd av 2,5 m, från svetsutrustning över 160 ampere.

Begränsningar i yrkesverksamheten

 • loader;
 • elektrisk ingenjör;
 • elektriker;
 • svetsare.

Det finns inga begränsningar med datorn.

Om ECS etablerades i samband med svår hjärtsvikt är det möjligt att tilldela en 3-2 grupphinder.

Förbjudna medicinska förfaranden

Patienter med etablerad ECS kan inte behandlas:

 • MR (dock finns det några modeller av stimulantia som gör det möjligt för dig att genomgå MRT-kontroll med läkaren som installerade enheten för dig);
 • Fysioterapeutiska och kosmetologiska förfaranden som använder elektriska, magnetiska och andra typer av strålning. Det här är elektrofores, diatermi, uppvärmning, magnetisk terapi, perkutan elektrisk stimulering av nerver etc. Du kan kolla hela listan med din läkare.
 • Ultraljud med direkt strålning direkt till enheten.

Innan du utför medicinska eller kirurgiska åtgärder, berätta för din läkare om du har ECS.

Prognos: livslängd, effektivitet

Pacemakers livslängd för livslängd är från 3 till 5 år, beroende på tillverkaren. Den livslängd för vilken batteriet är utformat är 8-10 år. När batteriet är urladdat eller enheten misslyckas, måste pacemakern bytas ut.

Ofta är elektroderna till hjärtat fortfarande i gott skick. I sådana fall berörs de inte, men endast huvuddelen av enheten är ersatt - generatorn av elektriska impulser. Om enheten misslyckas innan garantiperioden löper ut, är en gratis ersättning under garantin möjlig, utom när enheten har brutit ner på grund av ditt fel.

Pacemaker är mycket effektivt för att eliminera bradyarytmier. När det gäller takyarytmier, med anfall av supraventrikulär takykardi enheten kan hantera så gott som 100% av fallen, och med förmaksflimmer, förmaksfladder eller kammarflimmer - i 80-99% av fallen.

Pacemaker installation: indikationer och ledning

Med tiden slits en persons inre organ ut och förlorar sin funktionella förmåga. Detta gäller för hjärt-kärlsystemet. Moderna metoder tillåter att avslöja egenskaperna hos patologerna i orgeln i cirkulationssystemet. Det bästa alternativet för att korrigera det muskulösa organets arbete är en hjärtpacemaker (CS). Enheten gör att patienterna kan leva helt, utan att känna smärta i bröstet.

Enhetsfunktioner

En pacemaker är en miniatyrenhet som ger det nödvändiga antalet sammandragningar i hjärtmuskeln. Det normaliserar organets funktion i cirkulationssystemet på grund av den atrioventrikulära blockaden.

När pulsen är snabb utförs hjärtomriktarens defibrillator en "omprogrammering" av hjärtat följt av återställandet av den normala rytmen på grund av elektrostimulering av myokardiet. En annan typ av enhet - pacemakern används vid fördröjd hjärtkontraktion för att säkerställa tillräcklig urladdning av blod i kärlen.

Pacemakern genererar endast pulser om rytmen störs. Med en normal sammandragning av hjärtmuskeln fungerar enheten inte. På grund av COP är det möjligt att undvika gripandet av organet i cirkulationssystemet.

Stimulatorn har sina fördelar och nackdelar. Fördelarna inkluderar livslängden (från 7 år) och nackdelarna - höga kostnader för installation.

Typer av pacemakers

Enheterna är indelade i grupper beroende på syfte och konfiguration. I det första fallet rekommenderas enheten för att bära:

 • efter kirurgisk ingrepp på hjärtat
 • för att förhindra vaskulära patologier orsakade av medicinering;
 • för avlägsnande av en attack av ventrikelflimmering.

Pacemakers av långsiktig åtgärd behövs för att bekämpa arytmi. De är uppdelade i tre grupper:

 1. Enkelsäng, utrustad med en enda elektrod. Det implanteras i vänster kammare. CS används inte för atriella arytmier.
 2. Tvåkammare, innehållande 2 elektroder. En är placerad i atriumet och den andra - i ventrikeln. Fördelen över en enkelkammarmodell är kontrollen av rytmförändringen i både atriella och ventrikulära sektioner.
 3. Tre-kammare - moderna modeller av enheter. Elektroderna implanteras i vänstra kammaren och i de högra delen av muskelorganet. På grund av detta arrangemang av elektroderna skapas optimala betingelser för synkronisering av sammandragningarna.

Pacemakern är vald beroende på typen av hjärt-kärlsjukdom och patientens hälsotillstånd. Kardiologen informerar patienten om behandlingens taktik och om detaljerna i preparatet för pacemakerimplantationsoperationen.

Indikationer för drift

Överträdelse av rytmen är ett symptom på många sjukdomar i cirkulationssystemet. Oftast orsaken till tillståndet är hjärtinfarkt, utbredd kardioskleros. I praktiken kan kardiosurgener inte alltid avgöra orsaken till de farliga anfallen.

Det finns följande indikationer för installationen av enheten:

 • tar droger för att upprätthålla hjärtklemmens kontraktile funktion med otillräcklig blodtillförsel:
 • Vanliga attacker av ventrikelflimmer på bakgrund av förmaksflimmer
 • brott mot den elektriska impulsen från atriumet till ventriklerna, åtföljd av medvetslöshet;
 • svaghet i sinusnoden.

Kontraindikationer till proceduren

Det finns inga absoluta förbud för att installera kompressorn. Operationen utförs även för patienter som lider av ett akut hjärtinfarkt, som åtföljs av allvarliga försämringar i hjärtat eller en atrioventikulär blockad.

Om patienten inte har väsentliga avläsningar för inställning av enheten, kan operationen skjutas upp en stund. Förfarandet är uppskjutet:

 • vid akuta virus- och infektionssjukdomar;
 • med förhöjning av kroniska patologier;
 • vid psykiska störningar i patienten, som stör produktiv kontakt.

Operationen för installation av en elektrokardiostimulator har inte kontraindikationer för ålder. I varje fall bestämmer doktorn indikationerna och tillfälliga förbud mot förfarandet.

Förberedande verksamhet

Om pacemakerimplantationen tilldelas patienten på ett planerat sätt, är det lämpligt att genomgå instrumentala och laboratoriediagnostiska tester före operationen:

 • dagligt EKG och blodtryck, fastställande av oegentligheter i hjärtritningens arbete under perioden 1 till 3 dagar;
 • Hjärtets ultraljud;
 • samråd och första undersökning med en kardiolog och arytmolog
 • blodprov - allmän och biokemisk (för bestämning av koagulerbarheten hos en biologisk vätska);
 • ett blodprov för virussjukdomar (hepatit, HIV, syfilis).

För personer som lider av magsårssjukdomar rekommenderas FGS dessutom. De läkemedel som föreskrivs efter installationen av hjärtstimulans har en negativ effekt på magehinnan i magen och kan orsaka inre blödningar.

För kroniska sjukdomar hos ENT-organ kommer en otolaryngolog att konsulteras. Foci av infektion i kroppen ger komplikationer till hjärtat, så före den planerade installationen av COP måste de saneras. Patienter som har haft stroke är dessutom tilldelade en MR.

Steg i verksamheten

Operationen för installation av enheten varar upp till 2-3 timmar. Varaktigheten av installationen av en enda kammarenhet är 30 minuter, en tvåkammaranordning är 1,5 timmar, en trekammaranordning är upp till 2,5 timmar.

Intervention sker i etapper:

 1. Operationsfältet är förberedt för anestesi. Drogen administreras subkutant och intramuskulärt.
 2. Elektroder injiceras i olika delar av hjärtat. Kirurgen gör ett snitt i nyckelbenet och placerar sedan elektroden i den nödvändiga kammaren. För att exakt utföra manipuleringar måste kirurgen ta en röntgen av operativfältet.
 3. Elektroderna är anslutna till en pacemakers kropp, som implanteras under pectoral muskeln.
 4. Enheten är programmerad enligt patientens individuella behov. Läkaren ställer in hjärtfrekvensen vid vila och under träning. Därefter sutureras sårets kanter.

Moderna enheter är miniatyr, så de är osynliga på människokroppen.

Priset på en operation

Kostnaden för operationen innefattar installation av en EKS, diagnostiska åtgärder, priset på elektriska ledningar. Priset för ingreppet beror också på typen av enhet.

Restriktioner och kontraindikationer för livet efter pacemakerinstallationen

Efter installationen, det finns begränsningar hos pacemaker: det är omöjligt för en lång tid för att vara i en zon av starka elektromagnetiska fält, oacceptabelt tung tryck och slag till pacemakern implantation, oönskade plötsliga rörelser och tunga laster på armen, bredvid vilket enheten är installerad. Låt oss diskutera begränsningarna och kontraindikationerna mer detaljerat.

Följande medicinska begränsningar är viktiga efter att pacemakern är installerad:

 • sjuka förbjudet hitta nära starka elektromagnetiska fält - kraftledningar (och enligt olika källor ges olika råd: som passerar under dem vid behov på ett maximalt avstånd från rack, tvärtom bredvid dem), magnetiska ramar på flygplatser, järnvägsstationer och platser masshändelser (butiksfronter, som regel, påverkar inte EKS-arbetet);
 • patientens upplevelse oönskat tryck eller stötar till regionen av hjärtat och bröstbenet - önskvärt att ligga på magen, ta en massage och träna kampsport, tyngdlyftning (alla sorter), att engagera sig i djupdykning (där det finns en hel del press på kroppen);
 • möjligt, omedelbart efter operationen för 2 - 3 veckor - för att undvika plötsliga rörelser handen, nära vilken apparaten installeras skarpt och (eller) ta bort sida; Senare rekommenderas det inte att missbruka det.
 • regler för livet med en konstgjord krigare hjärtrytm (IIA) avsett att begränsa och i dagligt tal: första gången efter operationen, är det önskvärt att undvika att arbeta i backen (inklusive moppning) alltid avstå ved (du kan inte beräkna motståndet i träfibrerna och på grund av överansträngning kan bryta sig loss på slaghållfasthets elektroder), de första 2 - 3 veckor efter utskrivning från sjukhus - inte lyfta tunga föremål som väger mer än 3 - 5 kg.

Äldre människor står ofta inför sådana symptom:

 • eventuell yrsel och svaghet när de passerar genom stöldskyddsramarna i butikerna;
 • dålig hälsa med långvarig exponering för värme och direkt solljus (läkare tror att dessa inte är effekter som hör samman med stimulansen - och det finns samtidiga sjukdomar).
 • strömavbrott och yrsel när du arbetar i backen (beroende på situationen: När jag först började tvätta golv, jag mörklagt i ögonen - det var mindre än en månad efter operationen, då det inte händer igen).

Begränsningar för en aktiv livsstil gäller förbud mot extrema sporter av sport, inklusive hopp med fallskärmar (förresten, vad som inte kan göras med en pacemaker alls). På egen risk - vandring med ryggsäckar (axelband är på platsen för implantation av pacemaker kan gnida enheten installationsplatsen och leda till långsiktiga skador på vävnader i instrumentet och dess avvisande).

Indikationer för liv efter operationen avser också reloader (inklusive moral) och stress - av vilka man bör undvikas. Det är önskvärt att inte vara nervös igen och helt vila - både fysiskt och moraliskt. Stress är en allvarlig irriterande för det normala funktionen av hjärt-kärlsystemet.

Du kan fortsätta arbeta som förare (om det inte finns några andra kontraindikationer). Åläggs restriktioner för överföring och lyfta tunga föremål (särskilt om de måste hålla över huvudet), som arbetar med en handborr, för installation och byggnadsarbeten för underhåll av kraftledningar på insidan av transformatorlådor och svetsning.

dvs lastare, elektriker, elektrisk ingenjör, troligtvis inte längre vara. Om du är osäker på ditt yrke, är det bättre att konsultera en specialist. Efter operationen kan de tilldela 2 eller 3 handikappgrupper - de är arbetstagare (eller utan direktförbud).

I vardagen, om du har en pacemaker åläggs följande fysiska gränser: hårt arbete i lutning eller stor amplitud rörelser och insatser för armar, axlar (slåtter och hugga ved är önskvärd). Det är uppenbart att lägenhetsöverföringar nu ska organiseras med anställda lastare, utan att dra saker på egen hand.

Även de faktiska rekommendationerna vid första gången efter operationen måste vara försiktiga med skarpa och amplitudrörelser av handen på stimulatorens sida och utan belastning. Gymnastik kan startas 2-3 veckor efter operationen.

Under det absoluta förbudet mot kampsport, boxning, brottning. För barn med en pacemaker finns ingen gräns för klassen "för sig själv" i friidrott (utom kasta kärnan, kopior, etc.), allmän fysisk träning, simning (även simmare bryter ofta ner elektroderna - oftast är det inte kritiskt och inte ens innebär ledig installera EX ).

Vilka kontraindikationer finns det efter att ha installerat en pacemaker i vardagen?

Kontraindikationer för livet med en pacemaker efter installationen i vardagen berör följande aspekter:

 • under den första veckan efter implantationen rekommenderas att undvika att utföra hushållssysslor: rengöring (med tvätt golv), flytta möbler, och även vanliga diska (den bästa tiden att fördröja, om du upplever svårigheter);
 • motion, motion - de första veckorna av begränsad promenader och vandring, bara en månad senare - två, kan du prova enkla övningar: jogging kort (ingen acceleration eller längdåkning), övningar för armar, morgongymnastik;
 • Under den första månaden bör konstant stress undvikas - inklusive överdrivet övertryck i hemmet och arbete som sådan (sjukhuset varar bara en månad).

Det finns följande kontraindikationer för sport:

 • undvik kontaktsporter: boxning, karate, brottning etc. - ett starkt slag mot bröstbenet kan leda till fel i pacemakern själv (osannolikt), vävnad över det (mer än troligt), och skada på eller lösgöring av elektroderna (mycket troligt);
 • Det är oönskade att engagera sig (dock kan du, men försiktigt) spela sport som fotboll, volleyboll, hockey, etc. I västra litteratur beskriver enheter efter installationen som är möjligt att fortsätta inklusive karriärer i dessa sporter, men de är ganska dyra och du kan knappast lägga sig inom kvoten;
 • begränsad engagerade i intensiva sporter som inte förutsätter strejker hoppar - till exempel att dansa kan vara, men är inte önskvärt i de arter där det finns en partner stöd; Unga människor tenderar att vara några problem att göra gymnastik element (inklusive kullerbyttor och vänder) - men med utländska maskiner och elektroder och läkaren tillstånd;
 • strängt förbjudna tunga sporter - powerlifting, bodybuilding, weight, väga att lyfta och armwrestling, men inte hur (lämplighet att delta i tillåten): repetitiv stress på axelbältet kan orsaka skador på elektroden;
 • förbjudet dykning (snorkling), eld (om beståndet är motsatt axel där pacemakern är implanterad - returnera enheten kan skadas eller duk över det).

Begränsningar och begränsningar åläggs och på arbete - arbete som är nära eller direkt med elektriska apparater som genererar ett starkt elektromagnetiskt eller magnetiskt fält är förbjudet:

 • höglängda kraftledningar;
 • industriella elmotorer, elmotorer;
 • bredvid rädisor och starka magneter (inklusive permanenta magneter);
 • på stationer och torn på radio och telecasts.

Hushålls- och kontorsutrustning (mobiltelefoner, datorer, skannrar, skrivare, multifunktionsenheter, multifunktionsenheter, kopiatorer etc.) påverkar inte EKS. Lägg inte på stimulans och restriktioner för körning, men kom ihåg att den professionella verksamheten är tillåten på rekommendation av läkaren.

Den implanterade enheten ställer in begränsningar på både livsstil och beteende på semester:

En fullfjädrad strandferie, om du inte överhettar i solen länge, flyger på flygplan, sightseeingturer - allt detta är tillåtet.

En av de mest frågade frågorna är möjligheten att använda en mobiltelefon. Ja, du kan, men du måste behålla den från motsatta sidan av EKS och, om möjligt, använda headsetet. Detsamma gäller för spelarna. Elektroniska böcker (läsare, ebook) har inga begränsningar. Men någon utrustning kan emellertid inte appliceras på implantationsområdet för stimulanten.

Behandling av sjukdomar: ett besök i en terapeut, tandvårdsklinik (tandläkare), allergolog och allergimediciner (testat på själv) - inte är förbjudet. I tandläkaren är det oönskat för läkaren att luta sig på axeln där apparaten är installerad. Alla specialister i receptionen bör informeras om förekomsten av en EKS.

Den största störningen i enhetens arbete kan medföra magnetiska ramar i flygplatser (kända dödliga resultat!), Manuell matte-detektorer. Begränsningar från specialister:

Kan jag göra en MR med en pacemaker?

Vissa modeller av pacemakers tillåter passage av studier med användning av magnetisk resonansavbildning (MR). Sådana pacemakers kallas MR-kompatibla (en indikation på att detta finns på patientens kort). Under alla omständigheter måste enheten ställas in ordentligt innan proceduren startas.

Från personlig erfarenhet

Under kraftledningar inom gränserna stolt jag måste gå ganska ofta (inte tillsammans, men korsar fram och tillbaka ofta, faktiskt, kraftledningar är tvärs över gatan från mitt hus, bara cirka 15 meter från lägenheten och kan tydligt ses från fönstret) - konsekvenserna har ännu inte märkt.

Detsamma gäller magnetiska ramar i butikerna (även om de ofta avstängd), men offentliga händelser ungdomsdagen den 9 maj och andra helgdagar, när polisen sätter metalldetektorer vid ingången, får jag inte - men vill inte experimentera.

Jog Run - 20 - 30 minuter, jag går för 2 - 3 timmar varje helg, gör övningar och gymnastik, och även försöka göra armhävningar från väggen och stopp - efter det att belastningen är, kliande del av ärr, sedan stopp på ockupationen för händerna. I allmänhet passerade detta obehag i 4 månader med måttlig övning.

För datorarbete fritt, tala fritt på telefonen, och även att dricka (alkohol) på ett bröllop och svensexa redan - inte har några problem. I allmänhet är installationen av pacemakern inte mycket effekt på min livsstil och begränsningar samtidigt inte särskilt kännbara - var tvungen att ge upp boxning och gunga, men det finns alternativ. I allt annat - som tidigare!

Medicinska undersökningar - ultraljud och andra, liksom allmänna rekommendationer.