Huvud / Dystoni

Orsak till döden storfokal kardioskleros

kardioskleros - patologi av hjärtmuskeln, som kännetecknas av överväxt av bind ärrvävnad i myokardiet, den muskelfibrer utbyte och deformation av ventilen. Utvecklings platser kardioskleros händer på plats död hjärt fibrer, vilket innebär första kompensationshjärtförstoring, utvidgning av hjärtat och sedan till utvecklingen av ventil misslyckande. Cardio är en frekvent resultat av ateroskleros i kranskärlen, kranskärlssjukdom, myokardit olika ursprung, myocardial dystrofi.

Kardioskleros utveckling på grundval av inflammatoriska processer i hjärtmuskeln kan uppstå i alla åldrar (även i barndomen och tonåren), mot bakgrund av kärlskador - främst hos medelålders och äldre patienter.

Klassificering av kardioskleros

Det finns två morfologiska former av kardioskleros: fokal och diffus. Med diffus kardioskleros är myokardiet jämnt skadat och foci av bindväv distribueras diffus genom hjärtmuskeln. Diffus kardioskleros observeras i IHD.

Fokal (eller cicatricial) kardioskleros kännetecknas av bildandet i myokardiet av separata, olika cikatricialstorlekar i storlek. Vanligtvis sker utvecklingen av fokal kardioskleros som ett resultat av ett hjärtinfarkt, mindre ofta myokardit.

Kardioskleros allokerade etiologiska former är primär sjukdom resultatet medför cicatricial substitution av funktionella myokardiala fibrer: aterosklerotisk (i resultatet av ateroskleros) postinfarkt (som resultat av hjärtinfarkt) myocarditic (i resultatet av reumatism och myokardit); sällan sett andra former kardioskleros samband med degeneration, trauma eller annan skada på hjärtmuskeln.

Etiologiska former av kardioskleros

Myokarditformen av kardioskleros utvecklas på platsen av det tidigare inflammatoriska fokuset i myokardiet. Utvecklingen av myokardiell kardioskleros är associerad med processerna för utsöndring och proliferation i myokardens stroma, liksom förstörelsen av myocyter. Myokardit karakteriseras av förekomsten av en anamnes av infektiösa och allergiska sjukdomar, kroniska infektionsfett, vanligtvis unga patienter. Enligt EKG-data noteras förändringar i den diffusa naturen, mer uttalad i rätt ventrikel, ledning och rytmförstöring. Hjärtans gränser är jämnt förstorade, blodtrycket är normalt eller minskat. Ofta utvecklar kronisk cirkulationssvikt i högra ventrikulärsystemet. Biokemiska blodtal är vanligtvis oförändrade. Försvagat hjärta låter, accent av III-tonen i projiceringen av hjärtans topp.

Aterosklerotiska kardioskleros formen är vanligtvis en manifestation av långsiktig kranskärlssjukdom, den kännetecknas av långsam utveckling och diffus karaktär. Nekrotiska förändringar i myokardiet utvecklas som ett resultat av den långsamma degeneration, atrofi och död av de individuella fibrerna, som orsakas av hypoxi och metaboliska störningar. Dödsreceptorer orsakar en minskning i känslighet av myokardiet för syre och progression av CHD. Kliniska manifestationer av en lång tid kan vara knappa. Så snart cardio fortskrider, utvecklar vänsterkammarhypertrofi, då fenomenet hjärtsvikt: hjärtklappning, andnöd, perifert ödem, utgjutningar i hålrummen i hjärtat, lungorna, bukhålan.

Sklerotisk förändringar i sinusknutan leda till utveckling av bradykardi och ärrbildning processer ventiler senor fibrer och papillarmusklerna kan leda till utveckling av förvärvade hjärtsjukdom: mitralis eller aortastenos, klaff insufficiens. Auskultation hjärta auskulteras försvagning jag slå i projektions apex, systoliskt blåsljud (med aortaklaffen skleros - mycket grov) i spetsen av hjärtat och aorta. Vänsterkammarsvikt utvecklar cirkulation, blodtryck över det normala intervallet. När aterosklerotiska kardioskleros rytmen och ledningsstörningar uppstår på förslutningar typ varierande grader och delar av ledningssystemet, förmaksflimmer och extrasystoler. Undersökning av biokemiska parametrar för blod avslöjar ökad kolesterol, förhöjda nivåer av β-lipoprotein.

Postinfarningsform av kardioskleros utvecklas när en plats med döda muskelfibrer ersätts av cikatricial bindväv och har liten eller stor fokalitet. Upprepade infarkt bidrar till bildandet av ärr med varierande längd och lokalisering, isolerade eller intill varandra. Kardioskleros efterkörning kännetecknas av myokardiets hypertrofi och utvidgningen av hjärtkaviteterna. Cicatricial foci kan sträcka sig under påverkan av systoliskt tryck och orsaka bildandet av en aneurysm i hjärtat. Kliniska manifestationer av kardioskleros efter hjärtinfarkt liknar aterosklerotisk form.

En sällsynt form av sjukdomen är primär kardioskleros, som följer med kollagenos, medfödd fibroelastos, etc.

Symptom på kardioskleros

Kliniska symtom kardioskleros bestäms av dess morfologiska och etiologiska former, förekomst och lokalisering. Fokal och diffus måttligt uttryckt kardiosklerosis ofta förekommer kliniskt asymtomatiska emellertid platsen även mikroskopiska foci vid ställen skleros ledande systemet eller nära sinusförmaks nod kan orsaka stabila ledningsstörningar och olika hjärtarytmier.

De främsta manifestationerna av diffus kardioskleros är symptomen på hjärtsvikt och en kränkning av myokardiums kontraktile funktion. Ju större arean av funktionell myokardvävnad ersätts av bindemedel, desto större är sannolikheten för att utveckla hjärtsvikt, ledningssjukdomar och rytm. Om fenomenen ledning och rytmförstöring överväger, noterar patienter hjärtklappning, arytmisk hjärtkontraktion. Med utvecklingen av fenomenen hjärtsvikt, andfåddhet, svullnad, smärta i hjärtat, minskad uthållighet mot fysisk ansträngning etc.,

Kardioskleros fortsätter med gradvis progression och växling av perioder med relativ eftergift, som kan vara upp till flera år. Patientens hälsotillstånd bestäms till stor del av utvecklingen av den underliggande sjukdomen (ateroskleros, reumatism, hjärtinfarkt) och livsstil.

Komplikationer av kardioskleros

Cardio kan kompliceras av progressiv kronisk hjärtsvikt, aneurysm bildandet av hjärtat, atrioventrikulärt blockader, utveckling av kammartakykardi, ett allvarligt hot mot patientens liv. Bristning av hjärtväggen leder till en aneurysm perikardiell tamponad hålighet.

Diagnos av kardioskleros

Vid diagnos tar kardioskleros cardiologist hänsyn till den tidigare historia (närvaron av ateroskleros, kranskärlssjukdom, migrerade sista myokardit, hjärtinfarkt, reumatism och liknande. D.), Den relativa stabiliteten av hjärtsvikt (ödem, andnöd, akrocyanos), arytmi (förmaksflimmer, arrytmi). Diagnosen bekräftas av resultaten av EKG, som kännetecknas av ihållande förändringar, ekokardiografi, hjärt MRI data.

Differentierade formen kardioskleros är ibland svårt, särskilt mellan aterosklerotisk och myocarditic. För aterosklerotisk kardioskleros formen indikerar närvaron av ischemisk hjärtsjukdom och hypertension, resultaten av farmakologiska och belastningstest på cykel, EKG-förändringar. Sannolikhet diagnostisk myocarditic kardioskleros ovan i störningar i hjärtverksamheten hos unga patienter, på bakgrunden eller efter infektionssjukdomar, komplexa arytmier och överledningsstörningar, avsaknad av fokala lesioner i myokardiet på ett elektrokardiogram.

Behandling av kardioskleros

Terapi för kardioskleros syftar till att eliminera manifestationerna av den underliggande sjukdomen, förbättra metaboliska processer i myokardiet, eliminera tecknen på hjärtsvikt och lednings- och rytmförstöring.

Behandling av kardioskleros utförs av diuretika, perifera vasodilatatorer, antiarytmika. Alla patienter med kardioskleros visade en begränsning av fysisk aktivitet. I närvaro av hjärtans aneurysm kan kirurgisk behandling anges med svåra ledningsstörningar - implantering av pacemakern.

Vad är sjukdomen?

Diffus kardioskleros är en hjärtsjukdom som föregick av hjärtinfarkt. Kardioskleros definieras som nedbrytning och ytterligare döende av hjärtvävnaden genom små transplantat och är en långsiktig sjukdom som täcker hela orgeln. Död vävnad i hjärtinfarkt, omvandlas till bindvävsvävnad, vilket leder till försämrad sammandragning och störning av muskeln samt deformation av hjärtklaffarna.

Diffus kardioskleros är uppdelad i två typer:

Huvudskillnaden ligger i området av det drabbade området i hjärtat. Småbränd kardioskleros täcker upp till 2 mm. Utvecklingen av storfokal diffus kardioskleros kännetecknas av ett stort område av hjärtat.

Beroende på sjukdommens typ av ursprung är kardioskleros särskiljande:

 • myokardial;
 • aterosklerotisk;
 • myocardio.

Kardiokleros efterkörning kännetecknas av ärrbildning på hjärtkloppens nekrotiska vävnader. De kan vara av olika extensiteter. Vid nästa infarkt kan nybildade sår kombineras med befintlig ärrbildning. Den förstorade håligheten expanderar, patienten höjer blodtrycket.

Aterosklerotisk kardioskleros framträder efter kronisk ischemisk hjärtsjukdom. Hjärtfibrerna blir dystrofa. Musklerna svarar mindre känsligt för förändringar i mängden syre, vilket leder till hypoxi och metaboliska störningar. Patienten har symtom som är inneboende i diffus kardioskleros.

Myokardiell kardioskleros utvecklas under proliferationen av inflammerad hjärtvävnad. Emu föregås av kroniska och allergiska sjukdomar. Patienten har förstorat hjärtat, tonerna är dåligt knackade.

Sjukdom i symtom

Känna igen de tidiga stadierna av sjukdomsuppkomsten kommer inte att vara lätt, eftersom det sker utan uppenbara kliniska symptom. Diffus liten brännkardioskleros kännetecknas av samma symtom som vid hjärtsvikt. De inkluderar:

 • En stark andfåddhet, som härrör från enkla fysiska övningar, till exempel, går trappan. Kan fortsätta även i vila.
 • Causeless hosta, som kan utvecklas i hemodynamiken av blodcirkulationen. Torr hosta kan uppträda under fysisk ansträngning och i vila. Den så kallade hjärtekostan kan utveckla astma.
 • Svullnad av fötterna på kvällen. I de första stadierna av svullnad i anklarna, och med utvecklingen av sjukdomen sprider svullnad till hela ytan av benen.
 • Ändra färgen på huden och muskelsvaghet uppstår på grund av otillräcklig blodtillförsel av vävnader, är den som orsakas av oförmåga patientens hjärta att arbeta med full effekt. Dålig blodtillförsel leder till håravfall, spröda naglar och utseendet på pigmentfläckar på patientens kropp.
 • Smärta i ribban på vänster sida framträder på grund av blodstagnation i hjärtan och deras svullnad.

Det finns tecken på sjukdomen med varierande intensitetsnivåer. Du måste noga lyssna på din kropp, om det finns några mindre tecken på diffus kardioskleros, måste du konsultera en hjärtspecialist för att fastställa diagnosen. För att börja sjukdomen är oacceptabel - hjärtsjukdom leder till döden.

Orsaker till hjärtsjukdomar

Diffus liten brännkardioskleros bildas istället för döda celler i hjärtets vävnader. Orsakerna till deras död kan vara många defekter i hjärtmuskeln. Orsakerna till sjukdomen utmärks av typen av sjukdom. Huvuddelen är ischemisk hjärtsjukdom, och även:

 • Hjärtsjukdom är en medfödd eller förvärvad omvandling av hjärtatsegmentets struktur (skiljeväggar, väggar, ventiler och kärl), där blodcirkulationen störs.
 • Arrytmi är ett tillstånd där det finns en störning i rytmiciteten, frekvensen och sekvensen av hjärtkollisioner.
 • Angina pectoris är en smärtsam känsla i bröstområdet.
 • Myokardit är en inflammatorisk process i vävnadsfibrer som påverkar myokardiet.
 • Hypertrofi av myokardiet - en ökning av hjärtens massa och volym, vilket ökar dödshastigheten.
 • Myokardiets dystrofi - hjärtinfarkt orsakad av en felaktig metabolism.
 • Reumatism - en systematisk inflammation i bindväv som ligger i hjärtat.
 • Ateroskleros i kärlen - bildandet av kolesterolplakor inuti hjärnans artärer.
 • Förgiftning av tungmetallföreningar.

För mindre farliga skäl kan tillskrivas:

 • diabetes mellitus:
 • fetma;
 • alkoholberoende
 • hjärtkirurgi;
 • stressiga situationer
 • obehörig användning av läkemedel utan förskrivning av läkare
 • ålderdom.

Diagnostiska metoder

Det finns flera typer av kardiologisk undersökning som kan avslöja patientens diffusa kardioskleros:

 • Studerar ämnes anamnese.
 • Biokemiskt blodprov och undersökning av avvikelser från indikatorerna.
 • Lyssna på rytmen och ljudet av hjärtat.
 • Ett elektrokardiogram (EKG) är ett sätt att spela in och undersöka hur musklerna fungerar.
 • Ekkokardiografi syftar till att studera förändringar i hjärtat och dess ventiler med hjälp av ultraljudssignaler.
 • Magnetic Resonance Imaging (MRI) gör det möjligt att bestämma var skadan ligger och att undersöka den på alla plan.

För att fastställa rätt diagnos är det nödvändigt att använda en kombination av flera sätt att studera patienten. Om sjukdomen är i ett försummat tillstånd är det lämpligt att använda alla metoder för forskning. Kardiologen studerar resultaten av studien och gör en noggrann diagnos för ytterligare behandling.

Behandling av sjukdomen

Den behandlande läkaren föreskriver en omfattande behandling av diffus kardioskleros, det borde vara aktuellt. Detta är nyckeln till en snabb återhämtning. Den första uppgiften för läkaren, som syftar till att förbättra livskvaliteten för patienten är att eliminera symptomen på ischemi, stabiliseringen av hjärtrytmen, blodtryck, upprätthålla normal. Dessutom är en specialdesignad diet utformad för att minska mängden fett och socker i blodet.

Dieten utesluter förbrukningen av stekt mat (kött, fisk, ägg). Att dricka alkohol och röka är strängt förbjuden. Det är också inte rekommenderat att dricka starkt te, kaffe. Dietmat är nästan inte saltad. Rökta produkter, vitlök, rädisor och lök i rå form utesluts från kosten.

Behandling av ischemisk hjärtsjukdom innebär användning av mediciner. Den består av flera grupper av droger:

 • antianginal action;
 • blockerare;
 • kalciumkanalblockerare;
 • trombocytaggregationshämmande medel.

medicinering

Antianginala läkemedel avlägsnar symtomen på ischemi. Vid användning av ett sådant medel reduceras hjärtbelastningen, blodtillförseln ökar, koronarkärlen expanderar och kaliumkanalerna aktiveras. Effekten av läkemedlet reducerar venös tillströmning, vaskulär resistans, liksom tryck i förmaks- och lungartärerna.

Det finns ett antal krav på dessa droger:

 • De bör minska blodplättarnas och andra blodelementers förmåga att bilda blodproppar i kärlen (antiaggregationseffekt).
 • främja bildandet av ytterligare laterala blodkärl för att erhålla förbikopplingsvägar i huvudcirkulationen;
 • förändra inte metabolismen av kolhydrater och lipider.

Nitrater som orsakar systemisk vasodilation används för både profylax och en attack av kardioskleros. De hjälper till att mätta hjärtat med syre och lindra myokardspänningar.

Drogkalciumantagonisten blockerar kalciumkanalerna. I detta fall manifesteras vasodilatoreffekten, spasmen elimineras.

Detta läkemedel ökar blodflödet, sänker blodtrycket. Användningen av p-blockerare förbättrar välbefinnandet vid fysisk ansträngning, minskar hjärtat i syre.

Koronarorasshiryayuschee preparat som används för att avlägsna spasmolytisk effekt växande venös artär i hjärtat, förbättra livsmedelshjärt syresättning vävnad.

Om nödvändigt, tilldelar ytterligare cardiologist läkemedel eller inhibitorer så kallade SATIN - minska produktionen av kolesterol i levern, som en konsekvens av minskad blodnivåer. Dessa läkemedel minskar förekomsten av hjärtattacker, förlänger livet för personer med hög risk för ett andra fall av hjärtattack.

Diuretika (diuretika) hjälper till att sänka blodtrycket, lindra kroppen av överskott av vatten och salt. Förbättring av patientens välbefinnande beror på minskning av ödem.

Antiaggreganter blockerar möjligheten att blodplättar klibbar med erytrocyter och vaskulära väggar. De används för att förhindra komplikationer i hjärtsjukdomar och hjärtinfarkt, cirkulationsstörningar i hjärnan.

Tilldela antiaggreganter i postoperativ period, liksom med tromboflebit.

Förberedelser för behandling av hjärtsjukdomar har ett antal kontraindikationer, deras administrationsschema och dosering väljes individuellt.

Kirurgisk behandling

Det finns fall där piller inte längre kan hjälpa till i behandlingen och patientens liv beror på hastigheten på operationen. Kirurgisk ingrepp rekommenderas.

Ischemi orsakar en minskning av kärlens lumen, smärta kommer från bröstets vänstra sida, den så kallade angina. Efter diagnostiska studier föreskrivs en aortokoronär bypassoperation - ett operationellt ingrepp där en shunt (protes) placeras vid platserna för inskränkning av koronarkärlet, skapas en omväg för blodförflyttning. Tidig operation förbättrar kvalitet och förväntad livslängd, vilket förhindrar förändringar i hjärtmuskeln.

Om vid diffus ateroskleros finns en proliferation av bindväv, så sker slutligen deformation av kärlen. I vissa fall finns det en minskning av kärltvärsnittet, stängning av artärerna. Denna patologi leder till kronisk brist på blodtillförsel.

För behandling av det drabbade området används stentning, syftet är att installera en speciell stomme i det skadade blodkärlet. Kirurgiskt placeras stenten i det drabbade området, pressas in i väggarna, uppblåst med en speciell ballong och ökar kärlets sektion.

I de mest försummade fallen av kardioskleros, när han hotar patientens liv, använder doktorn ECS-metoden. Det indikeras för en patient vars hjärta inte slår regelbundet. Implantering av pacemakers är en metod där externa elektriska impulser appliceras på det drabbade området av patientens vävnader. De skickar små anklagelser till hjärtat, vilket gör att det blir kontrakt. Pulsens period och varaktighet ställs in individuellt för att upprätthålla hjärtans rytm.

Förebyggande av sjukdomsuppkomsten

Den främsta metoden att förebygga diffus kardioskleros är att förbättra patientens livskvalitet. Ökad uppmärksamhet på sjukdomens manifestationer bör uppvisas av patienter som är predisponerade för ischemi. Sådana patienter måste genomgå en årlig schemalagd undersökning.

Hittills har hjärtsjukdomar den högsta dödsgraden bland befolkningen. Utvecklingen av patologiska förändringar i hjärtat fortsätter långsamt med obetydliga manifestationer. Därför måste du noggrant övervaka din hälsa och omedelbart kontakta en läkare.

I hemlighet

  • Du är trött på konstant smärta i dina ben från den minsta belastningen...
  • Systematiskt är du oroad över tinnitus, yrsel och huvudvärk...
  • På trycksprång och smärta i bröstet finns inget att säga...
  • Och du har länge tagit en massa droger, dieting och försöker att inte vara nervös...

Men dömande av det faktum att du läser dessa linjer - segern är inte på din sida. Därför rekommenderar vi att du läser om ett nytt effektivt botemedel mot åderbråckssjukdomar. Med sin hjälp kan du känna dig själv ung och full av energi. Läs artikeln >>>

Orsaker till kardioskleros

Sjukdomar som kan leda till utveckling av kardioskleros innefattar följande:

1. Ischemisk hjärtsjukdom och hjärtinfarkt. Inom två månader eller mer, efter ett akut infarkt, utvecklas postinfarkt liten eller storfokal kardioskleros. Fara macrofocal skleros att ärr i tjockleken av myokardiet kan leda till bildning av vänster ventrikulär aneurysm, dvs en del av ventrikeln väggen är ett utsprång, som inte kan reduceras, på grund av vilket minskar hjärtminutvolymen, utvecklar kronisk hjärtsvikt och kan utveckla akut svikt med lungödem. Även mural tromb kan förekomma i den ventrikulära kaviteten, vilket är förenat med utvecklingen av tromboemboliska komplikationer.

Figuren visar ett hjärtinfarkt: en lila färg tilldelas nekroszonen, som därefter ersätts av en ärrvävnad.

2. myokardit - inflammatoriska processer i tjockleken på myokardiet av viral eller bakteriell natur Oftare än inte leda till myokardit virus, mässling, influensa, infektiös mononukleos, adenovirus, streptokocker, meningokockinfektion. Det upptar en speciell plats myokardit reumatisk natur - en inflammation i hjärtmuskeln till följd av akut reumatisk feber (reumatisk feber). Som ett resultat av myokardit utvecklas vanligtvis diffus kardioskleros

3. kardiomyopati - patologiska förändringar i myokardets anatomiska struktur Ofta restriktiv (försämrad relaxation av hjärtkamrarna), hypertrofisk (förtjockade kammarväggen) och dilaterade (expanderad och hjärtkamrarna fylls med blod). Kardiomyopati kan leda till endokrina sjukdomar - diabetes, fetma, sköldkörtelsjukdom, binjuror; giftiga effekter av alkohol, droger, ätstörningar - minskar intaget av protein och vitaminer med mat. Som ett resultat av kardiomyopati - hypertrofisk för substitutions eller sträckt muskelcellelement av bindvävnad utvecklar diffus fibros.

Figurerna avbildar hypertrofi av myokardiet och utvidgningen av hjärtkamrarna i kardiomyopatier.

4. Myokarddysrofi - störning av myokardär nutrition Detta är en grupp av metabola sjukdomar i hjärtmuskeln, vilket är nära i betydelse för kardiomyopati, men har en signifikant skillnad - kränkning av myocardial utbudet kan vändas med uteslutande av en provocerande faktor, eftersom förändringen av hjärt arkitektonisk inte observeras innan bildandet av diffusa kardioskleros. Leda till utveckling myocardiodystrophy listas i föregående stycke av sjukdomen, liksom andra icke-hjärt (utanför hjärtat) faktorer - infektion, anemi, stress, autoimmuna sjukdomar, njur- och leversvikt, motion, professionell idrott.

5. ateroskleros - deponering av kolesterolplakor i blodkärlens väggar. Det leder till störning av myokardär näring på grund av otillåtligheten i kransartärerna, vilket är orsaken till kranskärlssjukdom och hjärtinfarkt.

6. Hypertensiv sjukdom kan leda till utvecklingen av angiogen kardioskleros (vaskulärt ursprung), eftersom en långvarig vasospasm medföljande hypertoni skapar en extra börda på hjärtat med utvecklingen av vänster ventrikulär hypertrofi.

Symptom på kardioskleros

Graden av symtom beror på den bakomliggande sjukdomen manifestationerna orsakade kardiosklerosis och varierar från ingen att slutföra sin utvecklade kliniska bilden, ibland med plötslig utveckling av livshotande tillstånd (lungödem, ventrikelflimmer, ventrikulär aneurysm bristning av vänster, etc.). Kardioskleros symtom beror på vilken typ av myokardskada (fokal eller diffus), samt lokalisering av ärr, som platsen för även små härdar nära hjärtledningssystemet kan orsaka ihållande arytmier.

Ofta, småfokal och måttligt diffus kardioskleros fortsätter asymptomatiskt och detekteras endast med hjälp av ytterligare diagnostiska metoder. Anledningen till att man går till doktorn kan dock utse sådana symptom som:

- andfåddhet, som uppträder med signifikant men tidigare väl tolererad fysisk ansträngning
- Snabb trötthet,
- känslor av hjärtklappning vid en last och i vila
- yrsel,
- en känsla av brist på luft i ett horisontellt läge
- mindre svullnad i fötterna, som uppstår på kvällen.

Alla dessa symptom kan vara en manifestation av de första stadierna av kroniskt hjärtsvikt, så när de uppträder hos en patient med hjärtsjukdom, behöver han besöka den behandlande läkaren.

Eftersom spridningen av bindväv, som varar i åratal, bildade en markant diffus kardioskleros. Det kännetecknas av följande symtom:

- uttalad dyspné, först med en liten belastning, sedan i vila;
- episoder av "hjärt" astma - attacker av kvävning i benägen position, oftare på natten;
- ihållande kränkningar av rytmen och ledning av hjärtat, åtföljd av snabb hjärtslag, oregelbunden hjärtaktivitet, smärta i bröstet. Ofta utvecklar förmaksfibrillering, atriell och ventrikulär extrasystol, blockad av benen i bunten i Hisnia, atrioventrikulära blockader
- Svullnad i underbenen, bukhud, nedre delen av ryggen, i hela kroppen,
- Smärta i högra övre kvadranten och en ökning i buken på grund av hög blodfyllning av levern.

Vid övergående (omfattande) hjärtinfarkt samt upprepade infarkt kan en stor fokalkardioskleros bildas i patienten. Kliniskt kan denna typ manifesteras av olika rytmiska rubbningar, ökningen av angina attacker, utveckling av tecken på hjärtsvikt.

Ibland sväller en stor foci av ärr under påverkan av hjärtkardialt tryck från hjärtans yta, och sedan sägs att patienten hjärnans aneurysmer (oftare vänster ventrikel). Detta tillstånd är i väsentligen bryter intrakardiella hemodynamik, som aneurysmatisk utsprång inte kan kontrahera för att driva blodet i aorta, i hålrummet av aneurysmen stillastående blod, vilket också leder till en minskning i hjärtminutvolym. Aneurysm kan uppträda både asymptomatiskt och med manifestationer av ventrikulär takykardi och kroniskt hjärtsvikt.

Diagnos av kardioskleros

Det är möjligt att misstänka denna sjukdom i kännedom om patientens klagomål och anamnese (livshistoria), eftersom informationen om tidigare hjärt- och hjärtsjukdomar spelar en stor roll i diagnosen. Därför behöver patienten så mycket som möjligt karaktärisera sina kroniska sjukdomar och, om möjligt, tillhandahålla den nödvändiga medicinska dokumentationen (ett polikort, utdrag ur fallhistoriken, resultaten av studierna etc.).

Läkaren vid undersökningen kan avslöja följande objektiva tecken på kardioskleros:

- Pulsen kan vara normal, snabb eller långsam, oregelbunden, svag fyllning och spänning,
- blodtrycket sänks, normalt eller ökat,
- När man lyssnar på bröst försvagade hjärtljud kan höras patologiska ljud och toner, trängsel i lungorna torra Rales i de nedre delarna eller alla av de fält eller våt bubblande rale (lungödem)
- vid palpation (undersökning) av buken bestäms den förstorade leveren med slagverk (knackar med ett finger) - ackumulering av vätska i bukhålan,
- Ödem i underbenen, händerna, de liggande patienterna - nedre delen av ryggen, sakrummet, hela kroppen.

För att bekräfta diagnosen ordinerar läkaren laboratorie- och instrumenttekniska undersökningsmetoder:

- Den allmänna eller gemensamma analysen av ett blod - tillåter att döma närvaron av en anemi, inflammatorisk process i en organism,
- Den allmänna analysen av urin - hjälper till att diagnostisera störningar av njurefunktionen (protein, ökat antal leukocyter),
- biokemisk analys av blod - bestämmer kränkningen av leverfunktionen (levertransaminaser, bilirubin) och njurar (karbamid, kreatinin), närvaro av diabetes (blodsockernivå),
- Immunologiska blodprov - hjälp vid diagnos av virala, autoimmuna sjukdomar, reumatism,
- hormonella blodprov - avslöja sköldkörtelns patologi, binjurar, diabetes mellitus, nedsatt könshormonmetabolism i klimakteriet, etc.,
- Ultraljud av sköldkörteln, interna organ utses för att identifiera orsakerna till kardiomyopati eller myokarddystrofi,
- Bröstradiografi - kan visa utvidgningen av hjärtgränserna med kardiomyopati, trängsel i lungvävnaden,
- EKG-standard och dess varianter - Holterövervakning, matstrupen EKG, EKG med fysisk aktivitet (löpband) eller med farmakologiska test. De används för att diagnostisera rytmförstörningar, myokardiell ischemi samt sklerosskador eller diffusa förändringar i myokardiet. Symptom av multipel skleros på EKG är negativa T-vågor i ledningar som motsvarar det drabbade området (till melkoochagovogo skleros), djup och bred tand Q utan att lyfta eller ST-sänkning (för macrofocal)
- ekokardiografi (ultraljud av hjärtat) - en metod för att visualisera hjärtat med hjälp av ultraljud reflektion och utvärdera intrakardiell hemodynamik, närvaron av aneurysmer, parietal tromb, hypo- och akinesi områden infarkt (brist eller förlust av reduktion), för att beräkna den kraft kontraktion, ejektionsfraktion, slagvolym, dvs parametrar som kännetecknar den kontraktila förmågan hos hjärta och mängden blod som trycks in i aorta,
- Koronarangiografi (CAG) - har till uppgift att bedöma koronarartärernas patency i kranskärlssjukdom, samt att ta itu med frågan om bypass eller stenting,
- Radioisotopstudier av hjärtat (myskardiets perfusionskintigrafi) gör det möjligt att utvärdera graden av absorption av "hälsosamt" myokardium av radioaktiva partiklar med visualisering av bilden på monitorn.

Enligt den behandlande läkaren kan de listade diagnostiska metoderna avbrytas eller kompletteras av andra, såsom MR eller MSCT i hjärtat, binjurar, bukspottkörteln och andra organ.

Behandling av kardioskleros

Terapi av kardioskleros består i att behandla den underliggande sjukdomen och förhindra framsteg av processen. Direkt är skleroseprocessen irreversibel, det vill säga om det redan finns ärr kan de inte komma någonstans från dem, men det är möjligt och nödvändigt att förhindra utseende av nya ärr.

I behandling av kranskärlssjukdom och förebyggande av upprepade hjärtinfarkt begagnade läkemedel såsom beta - blockerare (betalok, karvedilol, bisoprolol, etc.), nitroglycerin (Nitromintum, nitrosprey) sublinguala nitrater förlängd verkan (nitrosorbid, monocinque), ACE-hämmare (enalapril, prestarium, noliprel), diuretika (hydroklortiazid, indapamid), trombocytaggregationshämmande medel (aspirin, droger som förhindrar bildningen av tromber - Cardio aspirin, cardiomagnil).

medicinering myokardit reduceras till destinations antivirala och antibakteriella läkemedel (ribavirin, antibiotika, penicillin, etc), antiblodplättsmedel och antikoagulanter vid behov (acetylsalicylsyra, heparin), icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (nimesulid, diklofenak), immunstimulerande, stärkande medel, och vitaminer (interferon, vitaminer från grupp B, karnitin och andra).

Terapi av kardiomyopati och myokardiodystrofi Den är riktad mot behandling av initial sjukdom - tyreotoxikos, diabetes, alkoholism, anemi. Också tillsatt bettablokatory, ACE-hämmare och receptorblockerare angiotenzinogenu (lorista). Dessa preparat uppvisar hjärtskyddande egenskaper, dvs förhindra ytterligare myokardial ombyggnad. Antioxidanter är skrivna (ubikinon, karnitin, cytokrom C), vitaminer (folic och lipoinsyra, vitamin B), preparat förbättra livsmedelshjärtmuskel (Riboxinum mexidol) och beredningar av magnesium och kalium (magnerot, Pananginum).

Hypertensiv sjukdom behandlas med samma antihypertensiva läkemedel, sedativa medel (lugnande medel).

Behandling av ateroskleros består huvudsakligen av övervakning av kost och tar lipidsänkande läkemedel (atorvastatin, lovastatin, simvastatin).
När en arytmi och konduktivitet är tilldelade antiarytmika (VFS, propanorm, Cordarone) bettablokatory, trombocytaggregationshämmande medel och antikoagulantia (warfarin).

terapi kroniskt hjärtsvikt syftar till att eliminera stagnation i små och stora cirkulationskretsar och vid normalisering av myokardiell kontraktilitet. Tilldela kombinationer av alla ovanstående läkemedel, hjärtglykosider (strophanthin, digoxin) läggs till behandlingsregimer.

Kirurgisk behandling administreras i avsaknad av effekt av läkemedelsterapi och består i inställning av pacemakern när rytmstörningar, excision av vänster kammare väggar av aneurysmet, aorta - coronary artery bypass och stentning kranskärlen i ischemisk hjärtsjukdom.

Individuell behandlingsplan fastställs av den behandlande läkaren vid heltidstillträde. Självdiagnos och självbehandling är oacceptabelt.

Livsstil med kardioskleros

Med utvecklingen av denna sjukdom måste patienten besöka kardiologen en gång var sjätte månad eller varje år, om det behövs, andra specialister - endokrinologen, terapeuten, kardiosurgen med regelbundna diagnostiska aktiviteter.

Patienten behöver leda en hälsosam livsstil med total avslag på alkohol och rökning, med tillräcklig motorisk aktivitet i frisk luft (utan betydande fysisk ansträngning). Under de första två veckorna efter hjärtinfarkt är mycket viktigt att observera hela sängläge och därefter mer vila, längre vistelse i den friska luften, äta rätt och inte upplever betydande psyko-emotionell stress för ett bra flöde av den tidiga återhämtningsperioden, som vid denna tid finns det ärrbildning process hjärtmuskeln.

I alla hjärt-kärlsjukdomar som ledde till kardioskleros, föreskrivs en diet med begränsning av bordsalt, animaliska fetter, förutom fett, stekt, skarp, salt mat. Det rekommenderas att äta mer grönsaker, frukter och sura mjölkprodukter. Måttfett kött och fisk är tillåtna. Vid icke-hjärt-sjukdomar som orsakade kardioskleros, diskuteras kosten av läkaren individuellt (till exempel med anemi, diabetes mellitus).

Komplikationer av kardioskleros

De viktigaste komplikationerna är akut hjärtsvikt, ventrikelflimmer, tromboemboliska komplikationer, brist på vänster ventrikulär aneurysm.

Förebyggande av komplikationer är snabb diagnos (t.ex. parietal blodpropp i hjärtat), kompetent behandling av eventuella arytmier med kirurgisk behandling om det skulle behövas, samt användning av antikoagulantia kontrollerade laboratorieparametrar för blodkoagulering (t.ex. warfarin under regelbunden tillsyn INR).

utsikterna

I allmänhet är prognosen för kardioskleros gynnsam med regelbundet intag av föreskrivna läkemedel. Med utvecklingen av komplikationer blir prognosen tyngre och bestäms av deras natur.

Läkare terapeut Sazykina O.Yu.

Funktioner av sjukdomen

Enligt medicinska data kan kardioskleros (tillsammans med andra hjärt- och kärlsjukdomar) betraktas som en svall av modernitet. Hittills har det inte varit möjligt att bestämma exakt taktiken för behandling eller förebyggande som helt skulle eliminera sannolikheten för PC-utveckling.

När postinfarkt kardioskleros startar patologisk överväxt av ärrvävnad, men på samma plats och andra farliga förändringar i myokardiet - deformerade ventiler, börjar fibrer och muskelceller substituerade patogen vävnad. Särskilt snabbt växande sjukdom i närvaro av andra hjärt patologier (myokardial dystrofi, ateroskleros, ischemi, infarkt).

De mest drabbade är utvecklingen av PC-patienter i vuxenkategorin, från och med 50 års ålder. Särskilda skillnader i sjukdomsförloppet hos män och kvinnor gör det inte. Dessutom är båda utsatta för denna patologi.

Mer information om funktioner och manifestationer av hjärtinfarktkardioskleros kommer att höras av videon nedan:

klassificering

Isolera diffus (dvs småfokal) och storfokal kardioskleros av en postinfarkt natur.

 • Särskild svårighet för behandling är den sista typen av patologi, den har också den värsta prognosen. På detta område uppstår en aneurysm ofta, så lokaliseringen av lesionen är inte liten.
 • Småbränd KG är en liten "slag", remsor eller foci av vitaktig färg. Denna form av sjukdomen uppträder med atrofi eller dystrofi hos hjärtvävnaden. Orsaken är ofta hypoxi (en brist i syrevävnader).

Ofta isolerad och diffus kardioskleros, i vilken bindväven som om flätad hjärtmuskulatur. Myokardets strom blir grovare och tjockare.

skäl

Orsaken till kardioskleros av denna art är hjärtinfarkt, men detta är inte den enda faktorn som kan framkalla utvecklingen av sjukdomen. Riskgruppen omfattar patienter med kardiovaskulära patologier, inflammatoriska processer i myokardiet och kärlsjukdomar.

symptom

De symptom som patienten känner beror på lesionsområdet och dess placering på myokardiet. Ofta finns det angina och dess karakteristiska tecken.

Själva symptomatologin för denna typ av skleros, som redan nämnts ovan, beror på lokaliseringen av infarkt.

Vid retventrikulär lesion

I den högra ventrikulära lesionen uppträder:

 • ökning av levern, ömhet förekommer i hypokondrium till höger;
 • svullnad;
 • det finns ackumulering av vätska i perikardiala, pleurala eller abdominala området;
 • akrocyanos, som uttrycks av blåsning av benen, näsan;
 • pulsation i livmoderhalsarna, deras svullnad.

Även om lesionen är minimal, orsakar den fortfarande elektrisk instabilitet i myokardiet, vilket uppenbaras av arytmier. Det är de som utgör en fara för patientens liv.

Med vänster ventrikulär lesion

Följande tecken är karakteristiska för lesion i vänstra kammaren:

 1. hosta, ofta åtföljd av sputum med blodårer;
 2. andfåddhet, blir starkare i det horisontella läget;
 3. dålig tolerans av laster;
 4. bronkiets ödem.

Ibland finns det hjärtacma på natten, men detta symptom är bara märkbart för de personer vars hjärtinfarkt i hjärtinfarkt förvärrar hjärtans sammandragning. Attacken passerar snabbt efter att ha tagit ett vertikalt läge.

diagnostik

För en noggrann diagnos av kardioskleros använd anamnese, undersökning och instrumentstudier. Den huvudsakliga metoden för att identifiera tecken på hjärtinfarktkardioskleros är inte EKG utan ultraljud.

 • Tack vare EchoCG är det möjligt att bestämma inte bara patologins fokus, utan också att avslöja en aneurysm, för att lära sig tjockleken på muskelväggarna, storleken på kamrarna, liksom lesionens storhet. Med hjälp av speciella medicinska beräkningar hjälper alla dessa indikatorer att beräkna utstötningsfraktionen, vilket innebär att det blir mycket lättare att välja lämplig behandling och göra en noggrann diagnos.
 • Efter en ultraljud utförs ett elektrokardiogram. Det visar ofta tecken på en ny hjärtinfarkt och utveckling av aneurysm. Denna studie hjälper till att upptäcka och störa ledningsförmågan eller rytmen.
 • Radiografi, som EchoCG, används för att kontrollera tillståndet i vänster ventrikel, närvaron av utvidgningar i hålrummet. Det är ganska noterat att informativiteten hos denna teknik är den minst låga av alla.
 • Som ett alternativ används positron-utsläppstomografi. En speciell preparat injiceras i kärlen, tack vare vilken alla förändringar i hjärtat är synliga, är lesionsområdet lätt bestämt. Även med hjälp av denna typ av tomografi avslöjas nivån av ämnesomsättningen.
 • Angiografi av koronarkärlen utförs för att känna till scenen av ateroskleros (såväl som aterosklerotisk kardioskleros). Ett särskilt kontrastmedium används också i studien. Och för att beräkna utstötningsfraktionen och procenten av ärrvävnad avlägsna ventrikulografi, introducerar kontrast i hålrummet i vänstra kammaren.

Behandling av hjärtinfarktkardioskleros

terapeutisk

Behandlingen av hjärtinfarktkardioskleros är direkt relaterad till revideringen av sin livsstil. Om patienten senare vill leva helt, måste han behålla sin fysiska form samt anpassa kosten. Så, tillräckligt lång tid är det nödvändigt att hålla sig till saltfri diet. Efter den huvudsakliga behandlingen är det ofta ordinerat spa behandling, vilket inkluderar en mängd olika tekniker som hjälper till att återhämta sig efter sjukdomen.

För att normalisera staten används ofta fysioterapi. Särskild uppmärksamhet vid hjärtinfarktkardioskleros ges till reflexbehandling. Denna teknik liknar akupressur, eftersom det är nödvändigt att arbeta på strikt definierade punkter på kroppen. Men den irriterande effekten uppnås inte bara med hjälp av massage, men också med hjälp av en elektrisk ström, en laser, en nål. Reflexbehandling kombinerar bra med läkemedelsbehandling och ger inte biverkningar även med ischemi. Med hjälp av procedurer, normaliserar blodtrycket, minska stress, återställa blodcirkulationen.

medicinering

Basen av behandlingen är att förebygga alla symptom som framkallar kardioskleros och avlägsnande av risken för försämring av sjukdomen. Det är ingen fråga om att återställa det tidigare arbetet i myokardiet, eftersom detta är omöjligt. För medicinsk behandling används följande grupper av läkemedel:

 • Diuretika. De spelar en viktig roll vid förebyggande av hjärtsvikt.
 • Aspirin, nitroglycerin, liksom andra medel som används för hjärtinfarktkardioskleros och kranskärlssjukdom;
 • Veroshpiron. Det kan tillskrivas diuretika, men med hjärtinfarktkardioskleros spelar det en något annorlunda roll. Sammansättningen av läkemedlet verkar på receptorerna av aldosteron, vilket hjälper till att förhindra att kaviteterna i hjärtmuskeln förhindras och minskar sannolikheten för deras omorganisation.
 • ACE-hämmare sänker blodtrycket. Dess normalisering förhindrar också avlägsnandet av hjärtkamrarna.
 • Betablockerare används som antiarytmika, men de hjälper också till att minska hjärtfrekvensen.

Om behovet av operation, om patientens medicinska historia är "postinfarction cardiosclerosis", kommer vi att berätta nedan.

drift

Kirurgisk ingrepp krävs om det finns ett levande område i myokardiet i det drabbade området, liksom en aneurysm. För sådana fall indikeras aortokoronär bypassoperation. Vid driftstiden utförs samtidigt med skakning, resektion av den tunna väggen. Intervention utförs inte bara under generell anestesi utan även med en apparat med artificiell cirkulation.

Om det behövs återställande av koronararteries patency, används i detta fall minimalt invasiva behandlingsmetoder: stenting, ballongangioplastik, koronarografi.

Förebyggande av sjukdom

Kardiokleros efterkörning refererar till dödliga sjukdomar, så det är mycket bättre att förhindra dess utveckling eller åtminstone försöka undvika återfall. Ju längre period av eftergift, desto mindre sannolikt uppträder nya ärr och andra komplikationer.

Medicinsk gymnastik med hjärtinfarktkardioskleros är det bästa alternativet till full träning. För det första utförs sådana övningar av professionella och ger inte patologiskt farlig överbelastning av myokardiet, och för det andra blir det lätt att utföra även för äldre. I första etappen är det värt att besöka hallen i polykliniken för att göra övningarna direkt under överinseende av en specialist, och därefter kan du utföra gymnastik och hemma.

Förebyggande ligger också under loppet intag av vitamin medel och balanserad kost för att ta emot en del av huvudmikronäringsämnen. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt mineraler såsom kalium och magnesium, såväl som på vitamin B och C. I närvaro av arytmin måste strikt kontrollera deras tillstånd, och om en rekommendation gavs, med antiarytmika.

Om vilka övningar som ska ingå i gymnastik efter infarkt kommer videorätten att berätta:

komplikationer

Mot bakgrund av hjärtinfarktkardioskleros kan en aneurysm bildas. Detta ökar dubbelt risken för trombos och leder ibland snabbt till tromboembolism hos kärl i nedre extremiteterna och hjärnan. Ofta beror komplikationer på medfödda egenskaper i hjärtans utveckling. Så, med ett öppet ovalt fönster på väggen finns det en fara att få embolus (dvs en koagulera) direkt in i lungaförbindelsen.

Perioden efter en hjärtattack, när kardioskleros inte är fullständigt bildad, är inte mindre farlig för en försummad sjukdom. Det är vid denna tidpunkt att en aneurysmbrott kan förekomma.

Om huruvida en kardiokleros med stor brännpunktsinflammation kan orsaka död, och vad är den allmänna prognosen för överlevnad för en sjukdom, kommer vi att berätta ytterligare.