Huvud / Emboli

Varför finns det atrofi hos hjärtmuskeln och hur man behandlar det?

Atrofi i hjärtmuskeln är en patologisk process som inte har en inflammatorisk karaktär, vilket resulterar i en förändring i strukturen av myokardceller. Det andra namnet på denna sjukdom är myokardiell dystrofi. Det uppstår på grund av överträdelsen av metaboliska processer och leder till en försvagning av kontraktilitet, liksom andra funktioner i myokardiet och utvecklingen av hjärtsvikt.

Denna patologi är vanligare hos äldre människor, eftersom processer i kroppen vid denna tid börjar sakta ner, det kommer en gradvis tillbakabildning i alla organ och system. I det här fallet påverkar denna process inte bara hjärtsmuskeln. Men muskelatrofi i hjärtat kan också uppstå som ett resultat av vissa sjukdomar.

Orsakerna till atrofiska förändringar i hjärtat

Alla orsaker till utvecklingen av hjärtmuskeldystrofi kan delas in i två kategorier: medfödd och förvärvad. En direkt förändring i cellcellerna i hjärtcellerna observeras vid medfödda kardiomyopatier, vars ursprung inte har studerats tillräckligt.

Det finns också ett antal patologiska processer som ligger bakom utvecklingen av myokarddystrofi som uppstår i processen efter födseln. Dessa inkluderar:

 • Berusning. Sker som ett resultat av akut eller kronisk förgiftning organism tobak, alkohol, droger, medicinering, dålig kvalitet på livsmedel, är industriella medel och andra toxiska föreningar intas.
 • Infektion. Ofta uppstår atrofi hos hjärtmuskeln mot bakgrund av akut viral (influensa, coxsackievirus) eller kronisk infektion. Särskilt ofta komplikationer i hjärtat ger permanenta inflammatoriska processer i nasofarynxen.
 • CHD. Det uppstår som ett resultat av kronisk myokardiell ischemi mot bakgrund av uttalad koronär ateroskleros.
 • Överdriven överbelastning (hos idrottare och personer med manuellt arbete). Det verkar som ett resultat av en ständigt ökad belastning på hjärtat, som den inte klarar av. Detta uttrycks i strid mot syre metabolism, inklusive i kardiomyocyter.
 • Avvikelser i arbetet med endokrina organ (thyrotoxicosis, hypothyroidism).
 • Kronisk anemi, beriberi, svält.
 • Metaboliska störningar och fetma.
 • Fysisk inaktivitet.
 • Patologiska processer i lever och njurar.
 • Psykosomatiska abnormiteter.
 • Störning i matsmältningssystemet (cirros, hepatit, pankreatit).

Hur är myokardiell atrofi och dess diagnos

Med utvecklingen av hjärtklemmens atrofi, speciellt i de första stadierna, kan tecken på sjukdomen vara frånvarande. Men oftast klagar patienter på smärta i bröstet till vänster, förekomsten av dyspné med motion. Det finns en känsla av hjärtklappning eller oegentligheter, uttalad svaghet och minskad förmåga att arbeta.

Symtom på hjärtmuskelatrofi manifesteras också i form av ödem, som tillsammans med andfåddhet är ett ganska tillförlitligt tecken på utvecklingen av hjärtsvikt. Försvagningen av sug funktionen av hjärtat leder till stagnation i venerna i de nedre extremiteterna, propotevanie plasma genom den venösa väggen och resulterar i fenomenet svullnad, som ökar och minskar på kvällen på morgonen.

Störningar i lungorna manifesteras i form av ökad dyspné och utseendet hos en hosta med kraftig slem på natten. Detta beror på inflödet av blod från underbenen när kroppen flyttar till ett horisontellt läge och ökad stress på hjärtat. Under en hosta i sputum kan spår av blod detekteras, det beror på överflöde och brott i bronkiala vener.

I avancerade fall, ansluter obehag i övre högra kvadranten, är detta på grund av stagnation av blod i levern och sträckning av kapseln på kroppen, och då finns det ascites (vätska i bukhålan).

De rytmförstörningar som åtföljer de dystrofa processerna i myokardiet härrör från döden av cellerna i hjärtans ledningssystem. I detta fall finns det många ektopiska foci av spänning, vilket orsakar bradykardi och olika arytmier.

Med progressionen av dystrofa förändringar, intensifierar alla symtom, inte puffiness passerar även på kvällen, och dyspné bekymrar redan i vila.

För att klargöra diagnosen utförs en allmän undersökning som syftar till att identifiera orsaken som orsakade hjärtsmusklernas atrofi. För att göra detta görs en komplett uppsättning standardstudier - allmänna blod- och urintester som hjälper till att identifiera förekomsten av en kronisk infektion för att bedöma nivået av hemoglobin. När man misstänker atherosklerotiska förändringar i blodkärlen, föreskrivs ett lipidogram.

Bedöm det ledande systemets arbete och närvaron av ischemiska förändringar i myokardiet möjliggör EKG- och Holter-övervakning. Vid ekkokardiografi med myokarddystrofi bestäms expansionen av organets kavitet och reduktionen av kontraktilfunktionen. En sådan studie låter dig se och cikatriska förändringar i deras närvaro.

Om orsakerna till atrofi i hjärtmuskeln i samband med endokrina störningar eller andra sjukdomar patienten ordinerats specialister för diagnos och tillägg nödvändiga förberedelser och rekommendationer till de komplexa terapeutiska åtgärder samråd.

Metoder för behandling och förebyggande av muskelatrofi

Behandling av sjukdomen i ålderdom är användningen av symptomatisk behandling och underhåll av myokardfunktionen.

Vid identifiering av den underliggande sjukdomen bör all ansträngning riktas mot eliminering eller överföring till remissionsteget, ett obligatoriskt steg är sanering av foci för kronisk infektion.

Atrofiska processer i hjärtmuskeln tenderar att vara reversibla endast vid de inledande stadierna av processen. Därför kan snabb behandling av hjälp och adekvat behandling leda till fullständig återhämtning.

Av läkemedel som är avsedda att förbättra metabolismen av myokardceller, oftast föreskrivna multivitaminer, ATP, trimetazidin, mildronatpreparat.

Effektiv behandling av myokardiell muskelatrofi är endast möjlig i början av processen. I framtiden utför någon terapi endast en stödjande funktion. Patienten måste överensstämma med dagens regim, begränsning av belastningen, tillräcklig näring med begränsning av salt med uttalad svullnad.

Av droger med utveckling av hjärtsvikt, är ACE-hämmare i alla fall föreskrivna (för att skydda målorganer och förbättra patientens kliniska tillstånd), med uttalat ödem, diuretika används. I små doser indikeras utnämningen av hjärtglykosider, och med utvecklingen av förmaksflimmer är de de valfria läkemedlen. Ibland rekommenderas att använda beta-blockerare.

Sammanfogning kräver angina perifera vasodilatorer (nitrater) uttryckt arytmier stoped antiarytmika, när de överförs myokardial bindande är aspirin eller indirekta koaguleringsmedel för att förhindra trombos i kranskärlen. Statiner används ofta för att kontrollera kolesterolnivåer, liksom omega-3 fleromättade fettsyror.

Hur manifesteras myokardit - förebyggande av inflammation i hjärtmuskeln

(. Engl myokardit, ZMS) myokardit - är inflammation av olika etiologier, som omfattar hjärtmuskeln, vilket kan leda till förstöring av delar av muskler och som ett resultat, störning av dess funktioner. I vissa fall kan inflammation i hjärtmuskeln leda till hjärtsvikt, kräva sjukhusvistelse, användning av mediciner och i särskilt allvarliga fall av transplantation.

Symtom och prognos varierar mycket och beror i huvudsak på orsaken, patientens allmänna hälsa, immunsystemets potential och, i mindre utsträckning, ålder och kön. Mycket ofta uppträder inflammation i myokardiet asymptomatiskt, patienterna återhämtar sig utan att ens märka den överförda sjukdomen. Men även i sådana fall kan detta leda till en permanent svaghet i hjärtat.

Inflammation i hjärtmuskeln, oftast är en komplikation av smittsamma virussjukdomar, så att patienter med influensa och andra svåra virusinfektioner rekommenderas strikt för att vila i vila för att undvika allvarliga komplikationer.

Orsaker till inflammation i hjärtmuskeln

Myokardit kan vara en komplikation av en virus-, bakteriell och parasitisk infektion eller en följd av exponering för giftiga ämnen, inklusive droger.

Den vanligaste orsak till inflammation i hjärtmuskeln är virusinfektioner. En särskild "missbruk" till hjärtmuskeln visas av Coxsackie-virus. Orsaken kan ofta också vara adenovirus, hepatit C-virus, cytomegali (CMV), ECHO-virus, influensavirus, rubella, vallkoppor, parvovirus och andra.

Den näst vanligaste orsaken till inflammation i hjärtmuskeln är bakterieinfektion. Hjärtinfarkt ofta pneumokocker, stafylokocker, Chlamydia, Borrelia, Salmonella, Legionella, Rickettsia, Mycoplasma och bakterier av släktet Haemophilus.

Myokardit kan också inträffa under en parasitisk infektion. Bidraget kan göras av maskar: krökt trikinella, nematoder och elementär: toxoplasma, trypanosom eller amoeba.

Vissa autoimmuna sjukdomar, som systemisk lupus, kan också orsaka inflammation i hjärtmuskeln. Myokardit kan också inträffa under sarkoidos, om det kommer att uppta hjärtat. Detta är dock relativt sällsynt.

Myokardit kan vara en komplikation för att ta mediciner. Oftast händer detta efter att ha tagit några antibiotika, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, anti-tuberkulosläkemedel, antikonvulsiva medel och diuretika. Denna lista är långt ifrån komplett!

myokardit Är också en frekvent komplikation av kokainintag, vilket skadar hjärtat. Dessutom kan vissa toxiner, såsom bly eller arsen, bidra till sjukdomsuppkomsten.

Symtom på inflammation i hjärtmuskeln

Myokardit orsakar ofta inte specifika symptom, så att du snabbt kan diagnostisera utan en medicinsk undersökning. Eftersom inflammation i hjärtmuskeln ofta uppträder efter virusinfektioner, bör patienter ägna särskild uppmärksamhet åt möjligheten till en sådan komplikation. Den överväldigande majoriteten av patienterna (upp till 90%) har i första hand de så kallade prodromal symptom som är förknippade med primär infektion.

Med myokardit utvecklas ofta hjärtsvikt, som är ansvarigt för utseendet av hjärtproblem. Det första tecknet är som regel dyspné, trötthet, intolerans mot fysisk ansträngning. En mer avancerad form utveckla dilaterad kardiomyopati (Engl. Dilaterad kardiomyopati, DCM), dvs expansion, av en eller två hjärtkamrar, och den streckade systolisk funktion. Patienten, förutom dyspné, hjärtklappning, speciellt med fysisk ansträngning, kan det finnas bröstsmärta, feber.

Om inflammation i hjärtmuskeln leder till cirkulationssvikt, kan du gå med andra symptom, det vill säga det är svullna vrister och vader, det är en utvidgning av halsvenen, finns det en snabb puls, även under vila, vilket ökar andfåddhet, speciellt när man ligger på rygg.

Kursen och diagnosen inflammation i hjärtmuskeln

Myokardit kan vara fulminant, akut, subakut eller kronisk. I händelse av blixtsnabb progression av sjukdomen sker en snabb ökning av hjärt-symtom. Detta kan leda till kardiogen chock, det vill säga en grupp av symtom i samband med akut hypoxi hos nyckelorgan på en relativt kort tid. Den blixtsnabba formen av myokardisk dysfunktion slutar antingen med självläkning eller med död av en person.

Akut inflammation i hjärtmuskeln kännetecknas av mindre skisserade initiala hjärtsymptom, en långsam ökning av deras intensitet och en stor sannolikhet för komplikationer, i synnerhet dilaterad kardiomyopati.

Kronisk myokardit har symtom som liknar utvidgad kardiomyopati - en ökning av hjärtkamrarna, ett brott mot aktiva sammandragningar, och följaktligen hjärtsvikt som utvecklas. Om det finns en utveckling av utvidgad kardiomyopati, är chansen att överleva de närmaste fem åren om det inte finns någon lämplig behandling 50%.

Den värsta prognosen förekommer hos patienter med kronisk eller subakut myokardit. Denna form av sjukdomen är ofta associerad med en konstant närvaro i hjärtmuskeln hos ett virus som kroppen inte kan kämpa för, och en kronisk inflammatorisk process bidrar till gradvis och progressiv degenerering av hjärtat. För antivirala antikroppar, förutom att förstöra viruset, förstör proteinerna i hjärtmuskeln. Sönderdelningen av infekterade celler i hjärtat orsakar ytterligare produktion av antikroppar. Detta leder till bildandet av en ond cirkel, vilket leder till hjärtskador som förhindrar sitt fortsatta arbete.

Den bästa prognosen ges av asymptomatisk myokardit, som på EKG liknar ett "friskt" myokardinfarkt. I sådana fall uppstår differentiering på grundval av koronarangiografi, det vill säga röntgenstrålen i hjärtats artärer med kontrast. Korrekt bild av artärerna indikerar en mild form av myokardit, under vilken, om sjukdomen inte förvärras, brukar kontraktilitet tendera spontant och patienten återhämtar sig.

Dessutom majoriteten av patienterna rörd av blixtnedslag eller akut form av inflammation i hjärtmuskeln återhämta sig, som regel, efter avlägsnande av infektionen, vilket är anledningen till miokardiat, om inte komma till en plötslig död i sjukdomsförloppet. Hjärtat hos en person som har genomgått en fulminant eller akut form av myokardit återvänder inte till full service.

Särskilt svårt för dem som röker cigaretter. De kännetecknas av högre dödlighet och ökad risk för hjärtinfarkt vid inflammation. På samma sätt riskerar människor som använder vissa droger, särskilt kokain, allvarlig sjukdom.

För att hitta och identifiera sjukdomen korrekt, tillämpa sådana studier som:

 • blodprov - hos de flesta patienter kan en ökad sänkningsgrad observeras. I den morfologiska bilden är synlig leukocytos, det vill säga ett ökat antal vita blodkroppar - leukocyter, vanligtvis med en dominans av neutrofiler. Om orsaken till myokardit är en infektion kommer naturligtvis eosinofili att detekteras, det vill säga en ökad koncentration av eosinofiler.
 • elektrokardiografi - EKG-bilden hos patienter med inflammation i hjärtmuskeln är vanligtvis onormal: det finns en arytmi, ledningsstörning och andra förändringar.
 • ekokardiografi - används huvudsakligen för att diagnostisera fulminantinflammation i hjärtmuskeln. Samtidigt ses en normal diastolisk volym, men också en signifikant försämring av kontraktiliteten och en förtjockning av vänster ventrikulär vägg.
 • Röntgenundersökning - visar kardiomegali, som är förknippad med ett mer avancerat stadium av inflammation i hjärtmuskeln. Dessutom, med cirkulationsstörningar kan vätska i båda lungorna ses.
 • magnetisk resonans - gör det möjligt att upptäcka hjärntumör och lokalisering av inflammationsfokus, vilket kan underlätta diagnos och biopsi.
 • endomyokardbiopsi - Ett fragment av myokardvävnad erhålles för att detektera möjlig nekros av kardiomyocyter och inflammation. Emellertid upptäcker en biopsi inte alltid en befintlig inflammation i hjärtat, så det negativa resultatet betyder inte någon inflammation.

Behandling och förebyggande av inflammation i hjärtmuskeln

Behandling av hjärtinfarkt är å ena sidan i kampen mot dess orsaker och å andra sidan - maximal urladdning av hjärtat och övervakning av dess arbete. Som regel rekommenderas behandlingen i en sjukhusinställning. Det rekommenderas att stanna i sängen under den första sjukdomsperioden. Patienterna vid symptomstart bör strikt begränsa fysisk aktivitet.

Om orsaken är inflammation i hjärtmuskeln - är en virusinfektion, överdriven kraft kan leda till en snabbare virusreplikation och progression av sjukdomen, vilket leder till uppkomsten av oåterkalleliga förändringar i hjärtat.

Patienterna bör också undvika att ta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel som kan förbättra symtom på inflammation i hjärtmuskeln. Tyvärr märker en person som drabbats av myokardit ofta inte en sjukdom som initialt är asymptomatisk och under infektionen tar de sådana mediciner.

Särskild behandling är möjlig i fall där myokardit inte är associerad med en virusinfektion. Därefter appliceras terapi, motsvarande orsaken, d.v.s. antibiotikabehandling mot bakteriell infektion, avstötning av droger eller annan källa till toxiner, farmakologisk behandling av parasiter. I sådana fall leder bekämpningen av den ursprungliga orsaken vanligen till en förbättring av patientens allmänna tillstånd och försvinnandet av symtom på hjärtsjukdom om förändringar i hjärtat inte är för allvarliga.

Dessutom används specifika farmakologiska behandlingar, det vill säga läkemedel för att mildra effekterna och symtomen. Dessutom används läkemedel som förbättrar hjärtfunktionen och drogerna för att lindra symtom på cirkulationsinsufficiens, i synnerhet diuretika, vilket hjälper till att avlägsna överskott av vatten från kroppen och därigenom lossa hjärtat. Dessutom väljer kardiologen alltid nödvändiga mediciner som har till uppgift att stödja hjärtats arbete, vilken typ och dos som kommer att bero på sjukdomsförloppet.

Hos människor som lider av myokardit i samband med autoimmuna sjukdomar resulterar immunundertryckande behandling i bra resultat. Det används också för inflammation i hjärtmuskeln orsakad av sarkoidos eller andra systemiska autoimmunologiska sjukdomar. Vid akut cirkulationssvikt ska patienten vara under kontroll på grund av risken för blodproppar i kärlen och behovet av att använda antikoagulantia.

Om sjukdomen uppträder i blixt eller akut form, kan det ibland kräva användningen av ett mekaniskt cirkulationssystem i den akuta fasen av sjukdomen. Det kan bara utföras i specialiserade centra, men det hjälper till att undvika allvarliga komplikationer och kan till och med spara ett liv.

Efter slutet av den akuta perioden, eftersom symtomen på inflammation stannar, kan du försöka att gradvis återgå till tidigare aktivitet, med regelbundet samråd med din läkare. Men även efter sjukdoms fullständiga försvinnande, rekommenderas att man undviker intensiv fysisk aktivitet i minst sex månader efter sjukdomen.

Den allvarligaste komplikation av inflammation i hjärtmuskeln är allvarligt hjärtsvikt. Om behandlingen inte fungerar kan sjukdomen leda till en situation där transplantation krävs (hjärttransplantation). Hjärttransplantation är förknippad med risk för dödsfall som följd av komplikationer - organavstötning och infektion.

Livet efter transplantationen genomgår allvarliga förändringar, det är nästan omöjligt att återgå till normal aktivitet. En person efter hjärttransplantation ska ta immunsuppressiva medel för livet. Detta innebär en minskad motståndskraft mot infektioner, utveckling av cancer och andra. Trots detta, patienter med transplanterade hjärtan ofta återgå till arbetet, och även för sport, såsom simning, cykling eller löpning.

Särskilt benägna att utveckla inflammation i hjärtmuskeln gravida kvinnor. Om en person med en myokardit blir gravid, så är det som regel en förvärring av symtom, därför bör man undvika uppfattning. Graviditet hos kvinnor som tidigare har drabbats av myokardit är också associerad med ökad risk för komplikationer hos mamman.

Under sjukdomsförloppet rekommenderas en diet som är låg i natrium och fetter av animaliskt ursprung. Det rekommenderas att patienter helt överge användningen av salt, till fördel för örter eller syntetiska saltsubstitut som inte innehåller natrium. Det dagliga kravet på natrium uppfyller förbrukningen av endast några brödskivor.

Tänk på att livsmedelsprodukter som säljs i restauranger, särskilt snabbmat, vanligtvis är mycket salta och inte lämpar sig för att äta av en person som har problem med hjärtmuskeln. Dessutom rekommenderas att man slutar dricka alkohol och röka cigaretter. Du bör också sträva efter att bibehålla optimal vikt - övervikt orsakar överdriven belastning på hjärtat.

Myokardit: tecken, orsaker, diagnos, terapi

Myokardit är en kardiologisk sjukdom, nämligen, inflammation i hjärtmuskeln (myokard). De första studierna som ägde rum på myokardit utfördes under 20-30-talet av XIX-talet, eftersom modern kardiologi har en stor erfarenhet av diagnos och behandling av denna sjukdom.

Myokardit är inte "bunden" till en viss ålder, det diagnostiseras både hos äldre och barn, men det observeras oftare hos 30-40-åringar: oftare hos män, oftare hos kvinnor.

Typer, orsaker och symtom på myokardit

Det finns flera klassificeringar av myokardit - baserat på graden av skada på hjärtmuskeln, sjukdomsformen, etiologin etc. Därför varierar symtomen på myokardit: från latent, nästan asymptomatisk kurs - till utveckling av svåra komplikationer och till och med plötslig död hos patienten. Patokomoniska symptom på myokardit, det vill säga otvetydigt beskriver sjukdomen, är tyvärr frånvarande.

De grundläggande och universella tecken på myokardit inkluderar allmän trötthet, låg feber, trötthet under fiznagruzok, följt av misslyckanden i rytmen av hjärtat, andnöd och hjärtklappning, ökad svettning. Patienten kan uppleva bröstet till vänster och i prekordial område obehag, och även långvarig eller permanent smärta krossning eller stickande karaktär (kardialgiya), vars intensitet beror inte på storleken av lasten, eller tid på dygnet. Det kan observeras smärta av en flyktig karaktär i muskler och leder (artralgi).

Myokardit hos barn diagnostiseras som medfödd eller förvärvad. Den senare blir ofta en följd av ARVI. I detta fall symptomen på myokardit liknande symptom av sjukdomen hos vuxna: svaghet och andnöd, aptitlöshet, orolig sömn, symptom på cyanos, illamående, kräkningar. Den akuta kursen leder till en ökning av hjärtans storlek och bildandet av den så kallade hjärtpumpen, snabb andning, svimning etc.

Bland sjukdomsformer är akut myokardit och kronisk myokardit. Ibland handlar det också om subakut myokardinflammation. Olika grader av lokalisering / förekomsten av inflammation i hjärtmuskeln kan också tilldela diffusa och fokal myokardit och olika etiologi ligger till grund för val av följande grupper och arter av hjärt inflammation.

Infektiös myokardit

En specifik orsak till infektiös myokardit kan vara en mängd olika patogena mikroorganismer. På grundval av den smittsamma myokarditen är det också vanligt att isolera bakteriell, viral, rickettsial, spirochetoznye, parasitisk och svampmyokardit. Bland alla möjliga patogener av denna typ av myokardit har virus maximalt kardiotropisk kapacitet, det vill säga förmågan att påverka hjärtat. Till exempel, 50% av alla fall av myokardit - "merit" av Coxsackie-virus som tillhör gruppen B. Därför är den mest motiverade i kardiologi viral etiologi av myokardit.

Den andra platsen är ockuperad av bakteriell myokardit. Så, är orsaken till reumatisk myokardit en reumatisk patologi och huvudorsakande medlet - beta-hemolytiska streptokocker grupp A. Bland de viktigaste symptomen på den mångfald av myokardit - hjärtklappning och andnöd, växande smärtor i bröstet, och i svår sjukdom - akut vänsterkammarsvikt och en hjärtastma eller alveolärt lungödem som åtföljs av våtvassning i lungorna. Med tiden eventuell utveckling av kronisk hjärtsvikt med uppkomsten av ödem, lever inblandning, njure, ansamling av vätska i hålrummen.

Myokardit kan orsakas av två eller flera infektiösa patogener parallellt: man skapar gynnsamma villkor för detta, den andra direkt "handlar" med hjärtmusklerna. Och allt detta åtföljs ofta av en helt asymptomatisk kurs.

Myokardit av icke-reumatiskt ursprung

Myokardit av icke-reumatiskt ursprung manifesteras främst som en allergisk eller infektiös allergisk myokardit, som utvecklas som en följd av en immunallergisk reaktion.

Allergisk myokardit är uppdelad i infektiös-allergisk, medicinsk, serum, postvaccination, bränna, transplantation eller näringsämnen. Oftast orsakas det av det mänskliga immunsystemets reaktion på vacciner och serum som innehåller proteiner från andra organismer. För läkemedel som kan framkalla allergiska myokardit innehålla vissa antibiotika, sulfonamider, penicilliner, katekolaminer, samt amfetamin, metyldopa, prokain, spironolakton och andra.

Giftig myokardit Det är en konsekvens av en toxisk effekt på myokardiet -. I alkoholism, sköldkörtel hyperfunktion (hypertyreos), uremi, förgiftning toxiska kemiska element, etc. För att provocera inflammation i hjärtmuskeln har också förmåga att insektsbett.

Bland symtomen på allergisk myokardit - smärta i hjärtat, generell sjukdom, hjärtklappning och andnöd, det kan vara smärta i lederna, Den förhöjda (37-39 ° C) eller normala temperaturen bibehålls. Det finns också ibland kränkningar av intrakardiell ledning och hjärtrytm: takykardi, bradykardi (mindre ofta), ektopisk arytmi.

Sjukdomen börjar asymptomatiskt eller med mindre manifestationer. Graden av svårighetsgrad av tecken på sjukdomen beror till stor del på lokaliseringen och intensiteten av inflammatorisk process.

Myokardit av Abramov-Fiedler

Myokardit Abramov-Fiedler (ett annat namn - idiopatisk, vilket innebär att ha en okänd etiologi) kännetecknas av mer allvarliga läckage, åtföljd av hjärtförstoring, dvs en betydande ökning av ökning av hjärtstorleken (anledningen - uttalad hjärtdilatering), allvarliga brott mot hjärtöverledning och rytm, vilket så småningom leder till hjärtsvikt.

En liknande typ av myokardit observeras oftare i medelåldern. Ofta kan han även leda till döden.

Diagnos av myokardit

Formulering av en sådan diagnos som "myokardit" är vanligtvis komplicerad av sjukdoms latenta kurs och tvetydigheten av dess symtom. Det utförs på grundval av en undersökning och anamnese, fysisk undersökning, laboratorieanalys av blod och kardiografiska studier:

Fysisk undersökning i myokardit avslöjar en ökning i hjärtat (från ett litet skifte av vänstra gränsen till en signifikant ökning), liksom trängsel i lungorna. Läkaren säger att patienten svullnad i hals vener och benödem, sannolikt är cyanos att cyanos av slemhinnor, hud, läppar och näsa.

Auskultation läkare upptäcker en måttlig takykardi eller bradykardi, symptom på vänster och höger kammare misslyckande, jag försvagning ton och rytm galopp, lyssnar systoliskt blåsljud i spetsen.

 • Laboratorieanalysen av blod är också informativ vid diagnosen myokardiell inflammation. Fullständig blodräkning kan visa leukocytos (ökning av antalet leukocyter) ett skifte till vänster om leukocytformeln, en ökning av ESR, en ökning av antalet eosinofiler (eosinofili).

Biokemiskt blodprov demonstrera Dysproteinemia (avvikelse i en andel av fraktioner av blodprotein) med hypergammaglobulinemi (ökade nivåer av immunoglobuliner), närvaron av C-reaktivt protein, förhöjda seromucoid, sialinsyror, fibrinogen.

Blodkultur kan vittna om bakteriens ursprung av sjukdomen. Under analysens gång etableras också en antikroppstiter som informerar dem om deras aktivitet.

 • radiografi Bröstet visar en förlängning av hjärtans gränser och ibland stagnation i lungorna.
 • elektrokardiografi, eller ett elektrokardiogram, är en diagnostisk teknik för att studera de elektriska fälten som bildas under hjärtets arbete. Vid diagnos av myokardit är denna undersökningsmetod väldigt informativ, eftersom förändringar i elektrokardiogrammet vid sjukdomen alltid noteras, även om de inte är specifika. De ser ut som ospecifika övergående förändringar i T-vågen (flattande eller minskande amplitud) och ST-segmentet (skift upp eller ner från den isoelektriska linjen). Patologiska Q-vågor och en minskning av amplituden hos R-vågan i de högra thoraxledningarna (V1-V4) kan också spelas in.

Ofta visar EKG också parasystol, ventrikulär och supraventrikulär extrasystol, patologi av atrioventrikulär ledning. Om dålig prognos antyder episoder av förmaksflimmer och blockad av benen (vanligen vänster) grenblock, vilket indikerar omfattande inflammatoriska skador i hjärtmuskeln.

 • ekokardiografi - Ultraljudsmetoden, som undersöker de morfologiska och funktionella avvikelserna i hjärtats aktivitet och dess ventiler. Tyvärr är det inte nödvändigt att prata om de specifika tecknen på hjärtinfarkt under ekkokardiografi.

Vid diagnos av myokardit ekokardiografi kan detektera en abnormalitet i olika infarkt associerad med dess kontraktila funktion (primär eller betydande utvidgning av hjärthåligheter, minskad sammandragningsfunktion, diastolisk dysfunktion, etc.), Beroende på svårighetsgraden av processen och för att identifiera intracavitary tromber. Det är också möjligt att detektera en ökad mängd fluid i perikardhålan. Samtidigt indikatorer på hjärtkontraktilitet i ekokardiografi kan vara normalt eftersom ekokardiografi måste upprepas flera gånger.

Hjälpmetoder för diagnos av myokardit, som gör det möjligt att bevisa att diagnosen är korrekt, kan också vara följande:

Den sista metoden för många läkare idag anses vara tillräcklig för en noggrann diagnos av "myokardit", men denna situation ger upphov till vissa tvivel, eftersom endomyokardbiopsi kan ge ett flertal tvetydiga resultat.

Behandling av myokardit

Behandling av myokardit innefattar etiotropisk behandling och behandling av komplikationer. De viktigaste rekommendationerna myokardit patienten sjukhusvistelse ger vila och sängläge (från en vecka till 1,5 månader - svårighetsgrad respektive), med avseende på syrgas inhalation och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID).

Diet under behandling av myokardit föreslår ett begränsat intag av salt och vätska när patienten har tecken på cirkulationsfel. EN etiotropisk terapi - den centrala länken vid behandling av myokardit - är inriktad på att eliminera de faktorer som orsakade sjukdomen.

Behandling av viral myokardit beror direkt på sin fas: I-fas - utbredningsperioden för patogener; II - scenen för autoimmun skada III - dilaterad kardiomyopati, eller DCM, dvs dilaterade hjärthålor, åtföljd av utvecklingen av systolisk dysfunktion.

följd av ogynnsam förlopp av myokardit - utvidgad kardiomyopati

Administreringen av läkemedel för behandling av myokardit hos en viral sort beror på den specifika patogenen. Patienter visar en underhållsterapi, immunisering, minskning eller fullständig eliminering av fiznagruzok - tills misslyckande symptom, stabilisering av funktionell prestanda och återvinning av naturliga, normal hjärtstorlek, som fiznagruzki uppmuntra återfall (replikation) av viruset och komplicerar sålunda loppet av myokardit.

 1. Bakteriell myokardit kräver antibiotika (vankomycin, doxycyklin och m. P.). Stabilisera hjärtfunktionen bör mottaga hjärtglykosider (Korglikon, strofantin), och olika antiarytmiska medel utses från arytmi. Det är utformat för att undvika de komplikationer av tromboemboliska antikoagulantia (aspirin, warfarin, Curantylum) och trombocytaggregationshämmande medel, och förbättra metabolism i den påverkade myokardiet - medel för metabolisk terapi (asparkam, kalium orotat, preduktal, Riboxinum, mildronat Pananginum), ATP, vitaminer.
 2. Om terapi är viral myokardit, genom behandling av hjärtsvikt (diuretika, ACE-hämmare, hjärtglykosider, p-blockerare) inte ger de förväntade resultaten på grund av den höga aktiviteten hos sjukdomsprocessen, bör patienten tilldelade immunosuppressiv terapi (i II fasen av sjukdomen), fick kortikosteroider (prednisolon ) och immunosuppressiva medel (azatioprin, cyklosporin A, etc.).
 3. Reumatisk myokardit kräver utnämning av NSAID - icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (ibuprofen, diklofenak etc.) samt glukokortikosteroider.
 4. Behandling av allergisk myokardit börjar med en detaljerad historia och omedelbar eliminering av allergenet. Antibiotika i detta fall, inte kan spela en betydande roll och kan även vara farligt för patienten, vilket visas mer mottagnings antihistaminer, t ex H1-blockerare.
 5. Giftig myokardit behandlas genom att eliminera det medel som ledde till sjukdomsutvecklingen och ta de botemedel som stoppar sjukdomens huvudsymptom. Symtomatisk behandling föreskrivs också för brännskardokardit, för vilken specifik behandling inte finns.

Kardinal åtgärden vid behandling av myokardit är transplantation, dvs hjärttransplantation: den utförs under förutsättning att de terapeutiska åtgärder som vidtagits inte gjorde det möjligt att förbättra de funktionella och kliniska indexen.

Prognos för myokardit

Prognosen för myokardit är tyvärr mycket varierande: från full återhämtning till döds. Å ena sidan går ofta myokardit i hemlighet och slutar med en absolut återhämtning. Å andra sidan, kan sjukdomen leda exempelvis till kardioskleros, åtföljd av överväxt av bind myokardial ärrvävnad, deformation av ventilen och utbyte av myokardiala fibrer, som sedan leder till fördröjd hjärtarytmier och konduktion. Bland de troliga konsekvenserna av myokardit finns också en kronisk form av hjärtsvikt som kan orsaka funktionshinder och även död.

Därför är patienten med myokardit efter sjukhusvård under klinisk observation i ytterligare ett år. Han rekommenderade också sanatoriumbehandling i kardiologiska institutioner.

Obligatorisk uppföljning är en poliklinisk undersökning som innebär att man granskar läkaren 4 gånger om året, genomför blodprov (inklusive biokemisk analys) och urin och ultraljud i hjärtat - var sjätte månad, månatligt EKG. Regelbundna immunologiska tester och test för förekomsten av virusinfektioner rekommenderas också.

Åtgärderna för att förebygga akut myokardit bestäms av den huvudsakliga sjukdomen som orsakade denna inflammation och är också förknippad med särskilt noggrann användning av utländska serum och andra läkemedel som kan orsaka allergiska och autoimmuna reaktioner.

Och den sista. Med tanke på hur allvarliga myokarditkomplikationer kan vara, självmedicinering av hjärtmuskulaturbetennande, tillämpning av farmors metoder, är olika folkmedicin eller läkemedel utan förskrivning av en läkare extremt oskyddad, eftersom det hotar med allvarliga konsekvenser. Och vice versa: Tidig upptäckt av myokardit symptom och lämplig omfattande behandling i kardiologiska avdelningen i medicinsk institution påverkar alltid patientens prognos.

Myokarddystrofi: symtom och behandling

Myokarddystrofi är huvudsymptomen:

 • Sömnstörning
 • Viktminskning
 • Andnöd
 • Brist på luft
 • Smärta i hjärtat
 • svettning
 • irritabilitet
 • Ökad trötthet
 • Nedsatt hjärtfrekvens
 • Högt blodtryck
 • Minskad prestanda
 • Svullnad i nedre extremiteterna
 • Känsla av rädsla
 • Ökad hjärtstorlek
 • Smärta över hela vänster sida av kroppen
 • osäkerhet

Myokarddystrofi är ett begrepp som indikerar sekundär skada eller olika patologiska störningar i hjärtmuskeln. Ofta är denna sjukdom en komplikation av hjärtsjukdom, åtföljd av en kränkning av myokardär näring. Dystrofi är ansvarig för minskad muskelton, som kan bli en bördig jord för hjärtsvikt. Det uppstår på grund av otillräcklig blodtillförsel till myokardiet, varför dess celler inte får tillräckligt med luft för sin normala funktion. Detta leder till atrofi eller fullständig död hos myokardvävnaden.

Förändringar i hjärtets arbete vid hjärt-dystrofi är reversibla. Och snabb diagnos och behandling kommer permanent att befria patienten från en hjärtsjukdomstörning. Sjukdomen bekräftas endast vid bevis på metaboliska störningar, varför muskeln förstörs. Personer i riskzonen är över fyrtio. Men senast har åldersgränsen sänkts.

etiologi

Orsakerna till progressionen av myokarddystrofi är ganska olika. De är indelade i faktorer som direkt påverkar hjärtets funktion och orsaker som inte direkt påverkar organet (agera genom externa faktorer).

Den första gruppen av skäl är:

 • minskning av syrets smältbarhet i hjärtat;
 • ökad kalciumnivå i hjärtkärlens hjärtkärl;
 • myokardiell skada på fettceller
 • Förstöring av organstruktur genom patogena bakterier;
 • minskning av effektiva celler i hjärtat, på grund av effekterna av andra patogena processer.

Den andra gruppen omfattar:

 • effekten av hormoner på hjärtens muskelskikt
 • all slags akut förgiftning av kroppen (narkotiska ämnen, alkoholhaltiga drycker, nikotin, medicinska preparat);
 • effekten på kroppen av en stor dos av strålning;
 • långvarig stress, depression, apati
 • en stor fysisk belastning leder till upptäckten av en sådan sjukdom hos idrottare;
 • undernäring, som för det mesta består av mycket fet och salt mat.
 • onormalt arbete hos organen i det endokrina och matsmältningssystemet.

arter

Beroende på orsaker och symtom kan myokarddystrofi vara:

 • ischemisk - bildas på grund av intaget av otillräcklig mängd luft i myokardiet. Sällan i artärerna som matar syre till muskeln, finns en trombus;
 • fokal. Huvudskälet till utseendet ligger i kränkning av blodcirkulationen längs de arterier som är kopplade till muskeln. Det fanns fall av sjukdomen utan symptom. Sådana människor hade till och med hjärtattacker utan smärta;
 • fett - bildas diffus, d.v.s. på grund av ackumulering av en liten mängd fett i myokardceller (kardiomyocyter). Gradvis ökar fettnivån och i slutändan ersätter den helt cytoplasman. Den främsta orsaken till utvecklingen av denna typ av sjukdom är det otillräckliga intaget av proteiner och vitaminer.
 • dyshormonal - framträder som ett resultat av ett brott mot hormonbalansen i kroppen. Utsatte främst kvinnor under menstruationstiden eller andra gynekologiska problem. Hos män är det förenat med en kränkning av produktionen av hormonet testosteron;
 • hjärtens vänstra kammare. Denna typ av sjukdom är inte oberoende, men förekommer mot bakgrund av någon sjukdom;
 • giftigt - förekommer hos personer med alkoholberoende
 • idrottare, på grund av dålig blodcirkulation. I professionella idrottare ersätts hjärtmusklerna av en bindväv som inte är avsedd att sträckas.

Dystrofa förändringar i hjärtmusklerna är uppdelade i flera utvecklingsstadier:

 • Primär - kännetecknas av smärtsamma attacker i hjärtat, andfåddhet och snabb minskning av energi, utan exponering för fysisk ansträngning. Vid detta tillfälle finns det en möjlighet att öka hjärtans storlek. Det är omöjligt att bota;
 • Det andra steget - det är ett brott mot rytmen i hjärtat och ödem i lemmarna, som är nästan osynliga. Med en sammandrag pumpar hjärtat en mindre mängd blod än den som kommer in under avkoppling. Med adekvat och snabb behandling finns det en chans att återställa hjärtats välfungerande funktion.
 • den senare - detta stadium kännetecknas av brist på luft, inte bara i rörelse utan också vila, genom en minskning av patientens arbetsförmåga. Hjärtat övertar inte så mycket blodflöde som det gör vid normal drift. Detta stadium är irreversibelt.

symptom

Om sjukdomsdiagnosen inte utfördes i ung ålder, var det troligtvis ingen symptom, så patienten rådde inte till en läkare. Men i grunden går inte sjukdomen utan uttryck av tecken. De viktigaste symtomen på myokarddystrofi är:

 • angina pectoris;
 • ökat tryck;
 • en känsla av brist på luft;
 • en ständig känsla av rädsla och osäkerhet;
 • störning av hjärtans rytm. Det observeras mycket ofta i fokal dystrofi;
 • svullnad i underbenen;
 • minskad arbetsförmåga
 • hög utmattning
 • sömnstörning
 • ökad svettning;
 • sänkning av kroppsvikt
 • irritabilitet hos patienten
 • dyspné i vila;
 • Spridning av smärta över hela vänster sida av kroppen.

diagnostik

Vid den första mottagningen hos läkaren finns en detaljerad förtydligande av patientens klagomål och en fullständig undersökning utförs. Eftersom sjukdomen i vissa fall kan fortsätta utan manifestationer av symtom, kommer ytterligare instrumentella tekniker att behövas för diagnos:

 • MRI av hjärtat;
 • Röntgenstrålar;
 • Hjärtets ultraljud;
 • Phonocardiography. Det gör det möjligt att upptäcka små ljud i hjärtat;
 • elektrokardiografi - avslöjar anomalier i hjärtat på vilken nivå som helst;
 • biopsi.

behandling

Behandling av myokarddystrofi är i första hand baserad på eliminering av källorna till dess utseende. Beroende på utseende och patientens allmänna hälsa, föreskriver läkare:

 • Intag av läkemedel för normalisering av hjärtets arbete;
 • hormonella preparat;
 • injektioner av vitaminer.

Medicinska preparat syftar till att normalisera hjärtrytmen. Eftersom orsakerna till sjukdomsbildningen är rent personliga, föreskrivs denna grupp av läkemedel individuellt av läkare.

Hemterapi är förbjuden. Dessa metoder kan bara förvärra sjukdomsförloppet och öka risken för komplikationer. Och det som började med en liten störning i hjärtat kan bli en obotlig process av dystrophisk uttunning av myokardiet.

Behandling av sjukdomen genom kirurgi praktiseras nästan inte, eftersom droger är fullt kapabla att minska manifestationen eller helt lindra symtomen på sjukdomen. Operationer på hjärtat utförs endast när tecken på uttalad hjärtinsufficiens finns:

 • störning av hjärtslagets rytm;
 • Dyspné åtföljs inte av fysisk ansträngning;
 • konstant ödem i extremiteterna.

förebyggande

Först och främst bör förebyggandet av myokarddystrofi bestå av behandling av sjukdomen, mot vilken den manifesterade sig. Dessutom innefattar förebyggande metoder:

 • tar mediciner inom normala gränser
 • vägran av alkoholhaltiga drycker och rökning
 • dagliga fysiska övningar, men endast i omfattningen av varje persons förmåga;
 • undviker hypotermi eller överhettning av kroppen;
 • läkarundersökning två gånger om året
 • konsumtionen av protein och vitaminer;
 • minskning av kaloriinnehållet i maten. Försök att inte äta snabbmat;
 • Det dagliga intaget av vätska är inte mindre än en liter.

Om du tror att du har Myokarddysrofi och symptomen som är karakteristiska för denna sjukdom, då kan en kardiolog hjälpa dig.

Vi föreslår också att vi använder vår online diagnos service, som, baserat på symptomen, väljer de sannolika sjukdomarna.

Myokardiodystrofi i medicin kallas upprepad skada på hjärtmuskeln. Sjukdomen är inte inflammatorisk. Myokarddystrofi är ofta en komplikation av hjärtsjukdom, som åtföljdes av en kränkning av hjärtmuskeln (myokardium). På grund av sjukdomsprogressionen är det en minskning av muskeltonen, som i sin tur är en förutsättning för utveckling av hjärtsvikt. Hjärtsvikt beror i sin tur på en minskning av blodflödet till myokardiet, vilket gör att cellerna inte får mängden syre de behöver för normal drift. På grund av detta kan myokardvävnad atrofi eller fullständigt nekrotisk.

Kardiomyopati är en grupp av sjukdomar som förenas med det faktum att patologiska förändringar i myokardets struktur observeras under deras progression. Till följd av detta upphör denna hjärtmuskler att fungera fullständigt. Vanligtvis observeras utvecklingen av patologi mot bakgrund av olika out-hjärt- och hjärtsjukdomar. Detta tyder på att det finns många faktorer som kan tjäna som en slags "push" för progressionen av patologi. Kardiomyopati kan vara primär och sekundär.

Vegetosovaskulär dystoni (VSD) är en sjukdom som involverar hela kroppen i den patologiska processen. Den vanligaste negativa effekten från det autonoma nervsystemet är perifera nerver, såväl som hjärt-kärlsystemet. För att behandla sjukdom är det nödvändigt utan att misslyckas, eftersom det i försummade former kommer att få allvarliga konsekvenser på alla organ. Dessutom kommer vården att hjälpa patienten att bli av med obehagliga manifestationer av sjukdomen. I den internationella klassificeringen av sjukdomar ICD-10 har VSD koden G24.

Myokardit är ett vanligt namn för inflammatoriska processer i hjärtmuskeln eller myokardiet. Sjukdomen kan förekomma mot bakgrund av olika infektioner och autoimmuna lesioner, exponering för toxiner eller allergener. Det finns primär inflammation i myokardiet, som utvecklas som en självständig sjukdom, och sekundär, när hjärtpatologin är en av de huvudsakliga manifestationerna av en systemisk sjukdom. Med snabb diagnos och omfattande behandling av myokardit och dess orsaker är prognosen för återhämtning den mest framgångsrika.

Neurokirurgisk dystoni eller nervos i hjärtat är ett brott mot det kardiovaskulära systemet, vilket är förknippat med ett brott mot fysiologisk neuroendokrin reglering. Oftast manifesteras kvinnor och ungdomar på grund av påverkan av svår stress eller tung fysisk ansträngning. Det är mycket mindre vanligt hos personer under 15 år och äldre än fyrtio år.

Med hjälp av fysiska övningar och självkontroll kan de flesta utan medicin.

Vad är myokardiet?

Det viktigaste organet i människokroppen är hjärtat. Det är en pump som pumpar blod och ger den till alla celler i kroppen. Genom cirkulationssystemet finns en spridning av näringsämnen och syre, liksom utsöndring av produkter av cellulärt liv.

Till skillnad från andra organ fungerar hjärtat kontinuerligt under en persons liv. Och i många avseenden för myokardkontraktioner är myokardiet ansvarigt.

Vad är myokardiet?

Myokardium är den tjockaste muskeln i hjärtat, som ligger i genomsnittet av sitt lager och är direkt involverad i pumpning av blod. På insidan är den skyddad av endokardiet, och med det yttre - genom epikardiet. Myokard i vänster ventrikel är bättre utvecklad, eftersom det måste utföra mer arbete, jämfört med den rätta.

Det mänskliga hjärtats särdrag ligger i det faktum att sammandragningen av dess atria och ventriklar uppträder oberoende av varandra. Även deras autonoma arbete är möjligt. Att uppnå hög kontraktilitet beror på en speciell struktur av fibrer som kallas myofibriller. I struktur kombinerar de tecknen på glattmuskel och skelettvävnad, vilket gör det möjligt för dem att ha följande egenskaper:

 • fördela belastningen jämnt över alla avdelningar
 • minska oavsett personens önskan;
 • för att säkerställa oavbruten drift av hjärtmuskeln under hela kroppen.

Beroende på platsen kan myokardiet ha en annan densitet:

 1. I atriaen innehåller denna muskel två lager (djup och ytlig). Skillnaderna mellan dem ligger i fibrernas riktning - myofibriller, vilket ger bra sammandragning.
 2. I ventriklerna finns ett tredje skikt beläget mellan de två som beskrivits ovan. Detta gör att du kan stärka muskeln och ge den en hög sammandragningskraft.

Myokardiums huvudfunktioner

Hjärtmuskeln har tre viktiga funktioner på grund av myokardiums speciella struktur:

 1. Automatik. Det kännetecknas av hjärtets förmåga att rytmiska sammandragningar utan yttre stimulans. Denna funktion tillhandahålls av de impulser som förekommer i orgeln.
 2. Ledningsförmåga. Hjärtat har förmågan att genomföra impulser från epicentret av deras förekomst till alla delar av myokardiet. Med olika hjärtsjukdomar kan denna funktion brytas, på grund av vilken det finns fel i kroppens arbete.
 3. Retbarhet. På grund av denna funktion kan myokardiet snabbt reagera på olika faktorer av inre och yttre natur, från en viloläge till aktivt arbete.

Sammandragningen av hjärtmuskeln påverkas av:

 • nervimpulser som kommer från ryggmärgen och hjärnan;
 • Felaktig transport av användbara ämnen genom koronarkärl;
 • överskott eller otillräcklig mängd komponenter som är nödvändiga för den biokemiska reaktionens gång.

Om det finns någon diastolisk störning, bryts energiproduktionen, vilket medför att hjärtat börjar fungera "för slitage".

Sjukdomar i myokardiet

Myokardiet levereras med blod genom kransartärerna. De representerar ett helt nätverk som tillhandahåller användbara ämnen till olika avdelningar av atria och ventriklar, som matar djupa lager av hjärtmuskeln.

Liksom med andra organ som ligger i människokroppen kan myokardiet påverka olika sjukdomar, påverka dess funktioner och negativt påverka hjärtats arbete. Sådana sjukdomar kan delas in i två grupper:

 1. Coronarogena, som uppstår som följd av kränkningar av koronarkärlens patency. Sådana patologier kan bildas mot bakgrund av död av vävnader, ischemisk foci, kardioskleros, ärrbildning etc.
 2. Non-coronary, orsakad av inflammatoriska sjukdomar, dystrofa förändringar som uppträder i hjärtmuskeln, myokardit.

Myokardinfarkt

Detta är den vanligaste och farligaste sjukdomen som representerar en av de typer av ischemisk sjukdom. Utvecklingen av hjärtinfarkt kan framkalla myokardets nekros, som en följd av vilken muskelvävnaden gradvis dör. Detta sker med partiell eller fullständig upphörande av blodtillförseln till vissa delar av kroppen. Omfattande hjärtattack kan leda till döden, eftersom det drabbade hjärtat inte klarar av sina funktioner.

De vanligaste symptomen på denna sjukdom är:

 • en känsla av allvarlig smärta i båren (denna smärta kallas anginal);
 • allvarlig andfåddhet, hosta, utvecklas mot bakgrund av de första tecknen på hjärtsvikt;
 • problem med hjärtritmen, upp till en plötslig hjärtstillestånd;
 • smärta i området bak, scapula, händer eller hals.

Patienter med diabetes mellitus får inte visa smärta. Därför vänder sig sådana patienter ofta till terapeuten redan i de sena stadierna av sjukdomen, där alla slags komplikationer uppstår.

Ett infarkt kan leda till utveckling av hypoxi, när syre upphör att flöda i normal volym till inre organ. Samtidigt lider ett antal kroppssystem, syresvält inträffar.

Vid otillbörlig eller otillbörlig behandling kan en hjärtsjukdom framkalla hjärtslag. Denna sjukdom förekommer oftast hos människor i avancerad ålder, men sen är sjukdomen snabbt växande yngre. Sjukdomen kännetecknas av blockering av blodkärl, vilket leder till att blod inte helt kommer in i hjärnan. Detta kan leda till förlust av samordning, tal, förlamning och till och med död.

ischemi

Detta är en av de vanligaste kardiologiska sjukdomarna, enligt statistiken ungefär hälften av äldre män och en tredjedel av kvinnorna är sjuka. Dödligheten från ischemi når 30%. Risken för sjukdomen är att det under lång tid inte kan visa allvarliga symtom.

Ischemisk sjukdom leder i de flesta fall till bildandet av kranskärlskärl av aterosklerotiska plack som kan täppa till matningsartären. Om detta orsakar angina passerar myokardiet i dvala, där det finns en syrebrist och blodcirkulationen störs.

Huvudskylten på ischemi är allvarlig smärta i hjärtat, vilket är närvarande i både akuta och kroniska former av sjukdomen. Oftast förekommer ischemiska förändringar i vänstra hälften av organet, vilket står för en mindre belastning. Eftersom myokardiet här har stor tjocklek, krävs ett gott blodflöde för att transportera syre där. De startade stadierna av denna sjukdom kan orsaka nekros av hjärtmuskeln.

myokardit

Denna sjukdom är utvecklingen av den inflammatoriska processen i hjärtmuskeln. Det kan vara en följd av alla infektioner, toxiska och allergiska effekter på kroppen. I modern medicin finns det två typer av sjukdomar:

 1. Primär, vars utveckling sker som en självständig sjukdom.
 2. Sekundär, som uppstår mot bakgrund av utvecklingen av en systemisk sjukdom.

Oftast utvecklas sjukdomen på grund av effekterna på hjärtat av virus, toxiner, bakterier och andra fiendens agenter. Platser som är skadade i detta fall är övervuxna med bindväv, vilket leder till kränkningar av hjärtfunktionen och så småningom provocerar utvecklingen av kardioskleros.

Symptomen på sjukdomen är som följer:

 • smärta i hjärtat
 • snabb utmattning
 • oregelbundenhet i rytmen och accelererad hjärtslag;
 • hög svettning;
 • Andnöd, som uppstår med mindre fysisk ansträngning.

Komplexiteten i hjärtbehandling och den ytterligare prognosen för återhämtning beror på scenen i den patologiska processen. Men idag är inte myokardit räknat bland sådana farliga hjärtsjukdomar som högt blodtryck eller ischemisk sjukdom. Med snabb och kvalificerad behandling är sannolikheten för fullständig återhämtning av patienten mycket hög.

Om tidigare myokarditen påverkades huvudsakligen av företrädare för den äldre generationen, växer sjukdomen i dag snabbt yngre. I riskzonen är människor under 40 år och till och med barn.

Myokarddysrofi

Denna sjukdom kännetecknas av olika patologier i hjärtmuskeln, inklusive dess sekundära skada. Oftast uppstår sjukdomen mot bakgrund av komplikationer av hjärtkänslor, där myokardnäring är nedsatt. Som ett resultat av dystrofi minskar muskelsignalen, blodförlusten försämras. Muskelceller upphör att ta emot syre i nödvändiga kvantiteter, på grund av vilket patienten senare kan utveckla brist.

Sådana förändringar är reversibla. Sjukdomen bestäms enkelt av moderna diagnostiska verktyg. Dess huvudsakliga symptom är ett brott mot metaboliska processer, vilket framkallar muskeldystrofi.

Illamående påverkar oftast äldre. Emellertid har den genomsnittliga åldern för patienter som lider av myokarddystrofi nyligen minskat avsevärt.

Myokard spelar en mycket viktig roll i människokroppen och bär blod till de inre organen. På grund av olika faktorer kan hjärtmuskeln utveckla misslyckanden, vilket påverkar andra organ som inte får tillräcklig blodtillförsel. De flesta sjukdomar i myokardiet kan behandlas med snabb diagnos och korrekt utvald taktik.