Huvud / Dystoni

Hur man tar mediciner vid behandling av supraventrikulär takykardi

Supraventrikulär takykardi är hjärtklappning, kramper som börjar vid de övre delarna av hjärtat, eller närmare bestämt i den atrioventrikulära noden, eller i någon av förmaken. Denna form av arytmi observeras oftare i barndomen, och i vissa fall är familjen på grund av genetisk sjukdom. De viktigaste riskfaktorerna som orsakar en attack av denna sjukdom är fysisk aktivitet, användning av koffein och alkohol. I vissa fall kan orsaken till en attack vara lågt blodtryck.

Varje sammandragning initieras i det friska hjärtat av en elektrisk impuls som kommer från sinus-atriella noden, som är föraren av hjärtans rytm, som ligger i ett av hjärtans övre kamrar - i det högra atriumet. Då passerar den elektriska impulsen till nästa nod som skickar den till ventriklerna. Med supraventrikulära former av takykardi, är hjärtkollisioner av sinus-atriell nod inte fullständigt kontrollerade av olika skäl.

Lågt blodtryck och takykardi

Genom att minska blodtrycket försöker kroppen att kompensera för uppträder som ett resultat av denna minskning av intensiteten av blodflöde till organ och vävnader hjärtklappning, dock under reducerat tryck, arteriella takykardi är väldigt vanligt.

Det finns också ett omvänd förhållande, en långvarig attack av takykardi kan sänka blodtrycket till en nivå som i vissa fall utgör ett hot mot patientens liv.

Viktigt: hjärtinfarkt och stroke - orsaken till nästan 70% av alla dödsfall i världen!

Hypertoni och tryckstörningar orsakad av det - i 89% av fallen dödas patienten med hjärtattack eller stroke! Två tredjedelar av patienter dör under de första 5 åren av sjukdom!

symptom

Det vanligaste subjektiva symptomet är känslan av en sjuk person med snabb eller snabb hjärtslag. Om vissa människor emellertid med jämna mellanrum kan känna av hjärtats sammandragningar vid en normal rytm, kan även allvarliga rytmförstörningar inte kännas.

Symptom på takykardi inkluderar yrsel, smärta i bröstet eller nacken, andfåddhet.

Klinisk bild

Under en attack av takykardi kliniska bilden i varje enskilt fall har sina egna egenskaper, som beror på ett antal faktorer: närvaron eller frånvaron av organiskt hjärtsjukdom, lokalisering av pacemakern, det kontraktila tillståndet hos hjärtmuskeln, koronarblodflödet, beslag varaktighet och hjärtfrekvens. Vanligtvis högre hjärtfrekvens, desto mer uttalad klinisk bild.

Anfallet av supraventrikulärt takykardi kan vara flera timmar, medan hjärtfrekvensen per minut kan nå 180, och ibland mer. Med långvariga attacker uppträder ofta tecken på att utveckla kardiovaskulär insufficiens, särskilt inspirerande dyspné, ödem och akrocyanos, mer eller mindre uttalat.

Fysisk undersökning

Med hjälp av auskultation under en attack kan du identifiera snabba rytmiska hjärtljud. Denna diagnosmetod tillåter emellertid inte att identifiera kardiovakten och i vissa fall skilja mellan paroxysmal takykardi och sinus.

Ibland är en differentiell diagnos av supraventrikulär takykardi med förmaksflimmer endast möjlig efter att läkaren utvärderat tecken på takykardi på EKG.

För att studera tillståndet hos patientens hjärtledningssystem är ytterligare studier möjliga, såsom daglig elektrokardiografisk övervakning och andra.

Typer av supraventrikulär takykardi

En slående upptäckt vid behandling av högt blodtryck

Det har länge fastställts att från högt blodtryck kan inte bortskaffas permanent. För att känna lättnad är det nödvändigt att kontinuerligt dricka dyra farmaceutiska preparat. Är det verkligen så? Låt oss förstå!

Huvudtyperna av supraventrikulär takykardi är:

 • atriell takykardi
 • takykardi med WPW-syndrom;
 • atrial-ventrikulär (atrio-ventrikulär) nodal takykardi;
 • förmaksfladder.

Nadzheludochkovaya takykardi: behandling

Patienter med sällsynta och korta anfall kan styra sin hjärtrytm genom att stimulera vagusnerven. Till exempel gnuggar huden runt nacken i halsprojektionen, men denna metod rekommenderas inte för personer vars ålder överstiger 50 år, eftersom det kan utlösa en stroke. Du kan också tvätta med isvatten eller prova hårt som under tarmrörelsen. Det finns andra sätt att stimulera vagusnerven, vars lämplighet patienten kan diskuteras med den behandlande läkaren.

I de fall då en attack av takykardi åtföljs av svår cerebralt blodflöde, vilket åtföljs av kliniska symptom, såsom en plötslig minskning i blodtryck, medvetslöshet, lungödem och hjärtastma - behöver akut elektrisk elkonvertering. Typiskt, om en patient paroxysmal supraventrikulär takykardi, är urladdningskapaciteten är tillräcklig för att 50J (2,5 kV), medan de patienter som har en paroxysmal ventrikulär takykardi, kräver större kapacitet urladdning. För att bedöma detta förfarande används intravenös administrering av Relanium.

Patienter med långvariga och allvarliga attacker behöver akut behandling på ett sjukhus. På sjukhuset kommer en sådan patient att injiceras med antiarytmiska läkemedel intravenöst, och vid behov utförs elektropulsbehandling för att återställa hjärtritmen.

Är det möjligt att bota takykardi?

Efter normalisering av tillståndet föreskrivs patienter med allvarliga attacker en långvarig behandlingstids-antiarytmisk behandling med antiarytmiska läkemedel.

Behandling med droger

Frågan om att förskriva underhållsbehandling med droger bestäms beroende på frekvensen av anfall och deras tolerans av patienten.

Den mest adekvata metoden för val av underhållsbehandling idag är transesofageal hjärtstimulering med identifiering av mekanismen för takykardi och en serie drogtester. I paroxysmal supraventrikulär takykardi i samtliga fall, och särskilt i nodal atrioventrikulär takykardi, är det nödvändigt att sträva efter den mest exakta elektro diagnos, det vill säga att identifiera alla ytterligare sätt att arytmogena zoner eller takykardi utan ytterligare sätt.

För anti-återfallsstödande behandling används olika antiarytmiska medel och hjärtglykosider. Läkemedlet och dess dosering väljs oftast genom experiment, med tanke på dess effektivitet, toxicitet och farmakokinetik. Ofta för att förebygga och lindra anfall är samma läkemedel effektivt.

I fall av en klar paroxysm av effekten av vagala prover är det lämpligt att påbörja behandling med beta-blockerare, såsom atenolol, propranolol, metoprolol, bisoprolol. Man bör komma ihåg att om någon av dem var ineffektiv, är det inte meningsfullt att testa andra droger i denna grupp.

Betablockerare används ofta i olika kombinationer av antiarytmiska läkemedel, vilket gör det möjligt att minska doserna av var och en av de komponenter som ingår i dem utan att minska effektiviteten av behandlingen.

För långvarig underhållsbehandling används också verapamil eller diltiazem.

Dessutom tillämpas effektivt och konsekvent:

 1. sotalol;
 2. VFS;
 3. propafenon;
 4. etatsizin;
 5. disopyramid;
 6. flekainidin;
 7. kinidin;
 8. Azimilide.

Amiodaron för behandling av paroxysmal supraventrikulär takykardi, med beaktande av biverkningar, används ganska sällan - endast vid ineffektivitet hos andra droger. Metoden för dess administrering genom kateterablation är att föredra.

Novokainamid, som i vissa fall används för att stoppa attacker av sjukdomen, på grund av snabbt avlägsnande från kroppen och risken att utveckla långvarig intag av lupus syndrom för underhållsbehandling, tillämpas inte.

Radiofrekvensablation används för att behandla läkemedelsresistenta former av sjukdomen, vilka utförs under den elektrofysiologiska studien. Med denna metod för behandling med elektromagnetiska vågor av en viss frekvens och längd förstörs onormala vägar, men det finns en risk att utveckla en fullständig blockad av ledningskortsystemet och behovet av att installera en artificiell pacemaker.

Livslängden hos patienter med denna sjukdom är nästan alltid gynnsam. I de flesta fall påverkar takykardi inte patientens livslängd alls.

Nadzheludochkovaya takykardi

Nadzheludochkovaya takykardi - detta är en av de typer av arytmi, orsaken till vilken är ett fel i elektrisk ledningsförmåga, reglering av hjärtats sammandragning. Nadzheludochkovye takykardi har en mer fördelaktig kurs i jämförelse med ventrikulär. Supraventrikulär form av takykardi är mycket mindre förknippad med organisk skada på hjärtat och en kränkning av vänster ventrikelns funktion. Men fortfarande betraktas supraventrikulär takykardi som ett tillstånd som äventyrar livet, på grund av någon sannolikhet för utveckling av presynkop eller synkope, liksom plötslig arytmisk död.

I hjärtat av en fysiskt frisk person är varje sammandragning en följd av en elektrisk impuls som genereras av pacemakern, som befinner sig i det högra atriumet. Efter detta kommer pulsen vid nästa nod, från vilken den överförs till ventriklerna. Vid uppkomsten av supraventrikulär takykardi kan pacemakern inte styra sammandragningarna på grund av bildandet av patologiska sätt att leda eller en extra nod, vilket leder till en uppdelning i hjärtans rytm.

Nadzheludochkovaya orsakar takykardi

Nadzheludochkovaya takykardi, vars tecken på - en mycket hög frekvens av sammandragningar av hjärtmuskeln (upp till tvåhundra femtio gånger per minut), en känsla av rädsla, har flera orsaker (förutsättningar) för utveckling. I tonåren kan takykardi vara funktionell. En sådan takykardi orsakas av en mängd stressiga situationer, ångest, starka känslor.

Vid framväxt av supraventrikulär takykardi spelas stor vikt av det mänskliga nervsystemet. Höjden för utvecklingen av supraventrikulär takykardi kan vara neurastheni, klimakteriella förändringar, neurokirurgisk dystoni, hjärnskakning. Attacken kan också hända på grund av njurarnas, membranets, gallens, mag-tarmkanalens reflexeffekter. Mycket mindre ofta utövas reflexverkan på cirkulationssystemets huvudorgan av ryggraden, lungorna och pleura, bukspottkörteln och könsorganen.

Nadzheludochkovuyu takykardi kan orsaka vissa mediciner, särskilt Novokainamid, Quinidine. Också mycket farligt är en överdos av hjärtglykosider, vilket kan orsaka en kraftig supraventrikulär takykardi, som i hälften av de rapporterade fallen upphör att vara dödlig. Paroxysmer uppstår i detta fall på grund av en signifikant förändring i kaliumnivån i kroppen. Det finns ett antal andra orsaker, i vissa fall som leder till takykardi: högt blodtryck, en långvarig infektionsprocess, tyrotoxikos. En attack kan inträffa på operationsbordet under hjärtkirurgi under behandling med elektriska impulser. I vissa fall kan paroxysm föregripa fibrillering.

Nadzheludochkovaya takykardi hos barn och ungdomar är ibland en manifestation av en medfödd defekt i hjärtans ledande sätt - Wolff-Parkinson-Whites syndrom. Med denna patologi får atrierna och ventriklerna ytterligare sätt att leda, belägna utanför den atrioventrikulära noden. På grund av detta accelereras excitering av ventriklerna, vilket orsakar supraventrikulär takykardi.

Nadzheludochkovaya takykardi symptom

Huvudsymptomet för supraventrikulär takykardi är en kraftig snabb ökning av hjärtklemmens sammandragningar. Under en attack kan hjärtat komma i en takt med ett hundra femtiofemhundra och femtio gånger på en minut. Ofta kan man spåra mönstret: ju högre hjärtfrekvensen är, ju mer intensiv och ljusare kommer symptomen att uppstå.

Manifestationer av denna sjukdom i varje enskilt fall har vissa särdrag. De är orsakade av närvaro eller frånvaro av organisk skada på myokardiet, placeringen av den patologiska pacemakern i orgelet, blodflödet, attackerlängden och hjärtmuskeln. Under supraventrikulär takykardi kan patienten uppleva yrsel. Ett vanligt symptom på denna patologi är smärta i bröstet eller nacken, dyspné kan uppstå. Ofta följer supraventrikulär takykardi en känsla av rädsla, panik och ångest. Smärtsymptomet kan uppenbaras av en pressande känsla i bröstet (förträngning).

Om attacken förlängs under en längre tid kan en person ha tecken som indikerar förekomst av kardiovaskulärt misslyckande. Denna farliga tillstånd kan diagnostiseras genom en enkel och mycket karakteristiska egenskaper: förekomsten av svårigheter i samband med genomförandet av inspiration, utveckling av svullnad i händer, fötter, ansikte, utseende akrocyanos (spetsarna på fingrar och tår, liksom platsen för munnen och näsan blir en blek blåaktig ton). En långvarig attack av takykardi kan resultera i ett svimningsförhållande. I detta tillstånd behöver en person hjälp av läkare.

En indikation på förekomsten av supraventrikulär takykardi är också reducerat blodtryck. Särskilt ofta faller trycket om attacken varar lång tid. Det är därför som en person med en långvarig angrepp av takykardi behöver mäta tryck, eftersom hans kritiska fall kan allvarligt hota människors liv orsakar kollaps.

Det är viktigt att veta att personer med lågt blodtryck är mer benägna att utveckla supraventrikulär takykardi. Detta beror på det faktum att med lågt blodtryck i artärerna minskar dess tillflöde till organen, och kroppen försöker fixa den genom att förstärka hjärtens sammandragningar. Det är därför supraventrikulärt takykardi är så vanligt hos hypotensiva patienter.

Om en person lider av en sådan form av takykardi länge och beslagen ofta upprepas, måste han genomgå ett test, eftersom det inte kan förekomma hjärtsvikt och utvidgad kardiomyopati.

Nadzheludochkovaya takykardi EKG

På EKG med nadzheludochkovoy takykardi i QRS finns det inga deformationer. I sällsynta fall kan dess form ändå ändras på grund av avvikande beteende. Återinträde i AV-noden - vanligaste orsaken är supraventrikulär takykardi (på denna form finns sex av tio fall av supraventrikulär takykardi). Man tror att återinförsel in i AV-noden uppstår från det faktum att han dissocierar longitudinellt i två banor, en separation mellan funktionella. När passnings takykardi puls passerar antero en av dessa vägar, och tillbakagående - sekund. Det är därför de atria ventriklarna exciteras med i en och samma gång, de retrograda P-QRS tänder samman med och bli osynlig på EKG eller registreras omedelbart efter komplex.

Om blockaden inträffade i den mest atrioventrikulära noden, avbryts återinmatningen. Men blocket i Geis-bunten eller under det kan inte på något sätt påverka den överhandna takykardin. Sådana blockader är mycket sällsynta, särskilt i unga patienter, vilket är anledningen till förekomsten av atrioventrikulärt block under supraventrikulär takykardi vittnar mot återinförsel (AV-nodal återgående takykardi).

En sällsynt orsak till uppkomsten av supraventrikulär takykardi är återinträde i sinusnoden. I detta fall, utbreder pulsen inuti sinusknutan, så pinnen takykardi P deras form skiljer sig inte från tänderna P sinusrytm. Pulsen utbreder atrioventrikulärknutan deltar inte, av denna anledning, storleken på PQ-intervall, frånvaro eller närvaro av atrioventrikulärt block enbart bero på egenskaperna hos den atrioventrikulära noden.

Varje tjugonde fall av supraventrikulär takykardi orsakas av återinträde i atrierna. Puls i detta fall cirkuleras i förmaken, under supraventrikulär takykardi är registrerad innan tanden P QRS, som indikerar den anteroimpuls förökning i förmaken. I återinmatningskretsen ingår inte den atrioventrikulära noden. Det är därför AB-blockaden inte påverkar denna form av supraventrikulär takykardi.

Orsakerna till sällsynta fall av supraventrikulär takykardi är foci med ökad automatik. Formen av P-våg med takykardi beror direkt på var den ektopiska källan är belägen.

Nadzheludochkovaya takykardi behandling

Om en person har en supraventrikulär takykardi, bör akutvård ges omedelbart. En mycket effektiv metod är Tchermak-Herring-testet. Manipulation utförs när patienten befinner sig i ett horisontellt läge. Det är nödvändigt i trettio sekunder att trycka tummen på sömnig knut till höger. Det ligger vid nivån av sköldkörtelens övre kant i utsprånget av den inre ytan av den övre tredjedel av sternocleidomastoidmuskeln. Så snart attacken är slut, är det nödvändigt att omedelbart sluta trycka på artären. Denna studie är kontraindicerad för personer i högre ålder med ateroskleros, i de sena stadierna av högt blodtryck, såväl som vid överdosering av medel baserat på digitalis.

Ovanstående prov kan ersättas med Eschner-Dagnini-testet. Den består av samtidig, försiktigt tryck på patientens ögonbollar. Denna manipulation är endast möjlig i en liggande position. Det kan inte utföras i mer än trettio sekunder, så snart effekten visas stoppas effekten. Eschner-Danyini-testet är förbjudet om patienten lider av ögonpatologier. Att ta bort en attack av supraventrikulär takykardi hjälper också artificiellt framkallade kräkningar, torkar med kallt vatten, starkt tryck på den övre halvan av buken. I händelse av att reflexmetoder inte har givit några resultat, använd läkemedelsmedel.

Nadzheludochkovuyu takykardi i vår tid behandlas ganska framgångsrikt och effektivt med verapamil. För att stoppa attacken injiceras 0,25% Verapamil i en ven i en mängd av två milliliter. Efter attacken har slutat, är det nödvändigt att byta till tablettformen av läkemedlet. Tilldela en tablett 2-3 gånger om dagen. Om Verapamil var ineffektivt används beta-blockerare (Anaprilin, Viskin, Oxprenolol) istället. Under en attack ges anaprilin intravenöst (0,001 g i 60-120 sekunder). Om det inte förekommer några resultat efter några minuter ges samma dos. Totalt är det möjligt att göra femtio injektioner av anaprilin under kontroll av hemodynamik och EKG. Inuti är läkemedlet ordinerat för 1-2 tabletter en till tre gånger om dagen (dosen väljs av läkaren).

Oxprenolol koppning supraventrikulär takykardi administreras intravenöst i en dos av 0,002 gram. Vanligtvis är detta belopp tillräckligt och en återintroduktion är inte nödvändig. Oralt oxprenolol tar två till fyra tabletter per dag (0,04-0,08 gram). Whisky används intravenöst vid en dos av 0,0002-0,001 g i form av en dropp fem procent glukoslösning eller per os i tre till sex tabletter per dag (0,015 - 0,03 gram).

Ofta används Novokainamid för att stoppa en attack av supraventrikulär takykardi. Det injiceras i en ven eller muskel av fem till tio milliliter av ett 10% läkemedel. Du kan ta och in i 0,5-1 gram varannan timme tills anfallet stannar. Det är viktigt att veta att administrering av Novocainamide parenteralt kan leda till abnormaliteter i hemodynamik, inklusive kollaps.

Aimalin har en bra terapeutisk effekt i de flesta fall. Detta läkemedel är ovärderligt vid behandling av allvarligt sjuka patienter som inte kan få Novocainamid, kinidin, beta-blockerare på grund av deras toxicitet och en ljus blodtryckssänkande effekt. Aymalin administreras mycket långsamt (cirka fem minuter) till 0,05 gram i 10-20 ml 5% glukos eller natriumklorid. Efter att anfallet avslutats framgångsrikt, föreskrivs Aimalin i form av tabletter (en eller två tabletter tre till fyra gånger om dagen).

Om patienten ofta störs av milda attacker av supraventrikulär takykardi, kommer Pulse-normen att hjälpa till. Under en attack måste du dricka två piller, och sedan ta en drage varje åtta till tolv timmar.

Hämmar snabbt den supraventrikulära takykardin med ett läkemedel som Trifosadenin. Detta medel injiceras snabbt i venen (på en eller två sekunder). Vanligen tas en till tre milliliter av en-procentig Trifosadenin för en injektion. Omedelbart efter administrering av läkemedlet in i kroppen i samma venet, måste du ange tio milliliter natriumklorid (0,9%) eller en fem procent glukoslösning. Om det inte finns någon effekt i hundra tjugo sekunder, är det nödvändigt att ge patienten en dubbel dos av detta läkemedel. Under de första minuterna efter injektionen kan en person ha huvudvärk eller en spasm i bronkierna. Det är inte värt att vara rädd för dessa fenomen, eftersom de är övergående i karaktär och passerar mycket snabbt utan konsekvenser.

Prokainamid visade sin effektivitet i attacken av supraventrikulär takykardi. Detta läkemedel injiceras i venen, injicerar mycket långsamt. För infusioner ta en tio procent lösning. Introduktionen av detta medel är bättre gjort med användning av en specialdispenser för medicinska preparat. Detta är nödvändigt för att förhindra en eventuell utveckling av hypotoni.

Med supraventrikulär takykardi är användningen av Esmolol möjlig. Detta är en extremt kort beta-blockerare. Först ges patienten ett läkemedel i en laddningsdos (upp till fem hundra mikrogram per kilo) i sextio sekunder. Under de närmaste fyra minuterna administreras läkemedlet med en hastighet av femtio milligram per kilo. I de flesta fall införs effekten av läkemedlet under dessa fem minuter, attacken av supraventrikulär takykardi passerar. Om anfallet fortsätter och den sjuka inte mår bättre, upprepa injektionsdosen av Esmolol.

Om det finns en situation när det är omöjligt att vara helt säker på att den uppkomna takykardin är exakt nadzheludochkovoy, är det bäst att introducera Novokainamid eller Amiodarone. Administreringssättet för novokainamid har redan beskrivits ovan, Amiodaron injiceras i en ven i en mängd av trehundra milligram struino. Preliminärt måste det spädas med tjugo milligram 5% glukos. Natriumklorid (isotonisk) för avel Novokainamid är förbjuden.

Efter attacken lyckades sluta, en patient med supraventrikulär takykardi är ordinerad terapi som hjälper till att undvika återfall. Dessa läkemedel innefattar hjärtglykosider och olika antiarytmiska läkemedel. Nu mycket populär för poliklinisk behandling är kombinationen av Diltiazem med Verapamil.

Varje patient med supraventrikulär takykardi är unik på sin egen väg. Därmed väljs hemmet för behandling hemma av läkaren individuellt. Vanligtvis väljer doktorn från sådana läkemedel som Sotalol, Etatsizin, Quinidin, Propafenone, Azimilide, Allapinin och några andra droger. Ibland föreskriver en läkare monoterapi, och i vissa fall är det nödvändigt att kombinera flera droger.

Livslängds prognosen för personer med supraventrikulär takykardi är ganska fördelaktig, takykardi påverkar inte livslängden hos en person och till och med på kvalitet om patienten följer hans doktors rekommendationer.

Nadzheludochkovaya (supraventrikulär) takykardi: orsaker, symtom, paroxysmal hjälp, diagnos, behandling

Hjärtat hos en hälsosam person alstrar sin egen rytm av sammandragning, som är mest lämpad för hela kroppens behov av blodtillförsel. Frekvensen av sammandragningar av hjärtmuskeln är i detta fall från 55-60 till 80 per minut. Denna frekvens bestäms av den regelbundna förekomsten av elektrisk excitation i cellerna i sinusnoden, som sedan gradvis täcker vävnaden hos atriärerna och ventriklarna och främjar alternativ sammandragning. I händelse av att det finns några patologiska förändringar i hjärtat som kan störa excitationen, ändras hjärtens normala funktion och olika störningar i rytm och ledning uppträder.

hjärtsvikt är normalt

Således, i synnerhet med närvaron av postinflammatoriska eller postinfarktförändringar i myokardiet bildas foci av ärrvävnad, som inte kan genomföra en impuls. Impulsen till detta fokus kommer in, men kan inte gå längre och kommer tillbaka. I samband med det faktum att sådana impulser anländer ganska ofta, Det finns ett patologiskt fokus på pulscirkulationen - en liknande mekanism kallas återinmatning eller en återinmatning av exciteringsvågen. Efterföljande excitation av enskilda muskelceller i hjärtat dissocierar, och det finns en snabb (mer än 120 per minut) onormal sammandragning av atrierna eller ventriklerna - det finns en takykardi.

hjärtreduktion i norm och genom återinföringsmekanism

På grund av den beskrivna mekanismen utvecklas paroxysmal takykardi vanligtvis, vilket kan vara supraventrikulär (supraventrikulär), och ventrikulär (ventrikulär, intraventrikulär).

I fallet med supraventrikulär takykardi är förändringar i muskelvävnad lokaliserade i myokardiet hos atria eller atrioventrikulär noden, och i andra - i ventrikelens vävnad.

Figur - olika supraventrikulära rytmer:

Arytmi som paroxysmal supraventrikulär takykardi är mindre farlig för patienten, snarare än kammar när det gäller förekomsten av livshotande effekter och plötslig hjärtdöd, men risken för att utveckla dessa tillstånd fortfarande.

Förekomst av supraventrikulär takykardi bland befolkningen är ca 0,3%. Hos kvinnor är paroxysmer vanligare än hos män, i motsats till ventrikulär takykardi. När det gäller strukturen av morbiditet kan det noteras att den rena atriella formen förekommer i cirka 15% av fallen och den atriella ventrikulära formen i 85% av fallen. Människor över 60 år är mer benägna att utveckla supraventrikulär takykardi, men i ung ålder kan denna sjukdom också uppstå.

Orsaker till supraventrikulär (supraventrikulär) takykardi

SVT (supraventrikulär - från engelska «ventrikeln» -. Ventrikel (hjärtat) och «supra» - över, ovan, ovan) kan orsakas inte bara av den mekaniska hindret i vägen för spänning, och bildandet av återinträde excitering, men också ökade automatism celler ledande systemet i hjärtat. Baserat på dessa mekanismer, finns följande sjukdomar och tillstånd som leder till takykardi paroxysm:

 • Funktionella störningar av hjärtaktivitet, såväl som brott mot neurohumoral reglering av hjärtat. Till denna grupp av orsaker är vegetativ-vaskulär eller neurocirkulatorisk dystoni (VSD, NDC). Många författare har visat att den ökade aktiviteten hos det sympatiska binjurssystemet, i kombination med ökad automatik i hjärtans ledningssystem, kan orsaka utveckling av paroxysm av supraventrikulär takykardi.
 • Sjukdomar i endokrina organ - tyrotoxikos och feokromocytom. De hormoner som produceras av sköldkörteln och binjurarna, med överskott av deras införsel in i blodströmmen har en stimulerande effekt på hjärtmuskeln, vilket också skapar en predisposition för förekomst av paroxysmal takykardi.
 • Störningar av metaboliska processer i kroppen.Anemi svår eller lång existerande, lever och njursjukdom med bildandet av svår lever och njursvikt, ätstörningar och diet med protein-brist leder till myokardial dystrofi, där muskelvävnaden av hjärtat är förbrukad.
 • Organiska hjärtsjukdomar. Denna grupp inkluderar alla sjukdomar i det kardiovaskulära systemet, med normal hjärtmuskelstruktur eller störningar i den normala hjärt arkitektonisk. Till exempel, hjärtfel leda till utveckling av hypertrofisk eller dilaterad kardiomyopati, akut hjärtinfarkt - nekros (död) av kardiomyocyter, kronisk myokardischemi - en gradvis ersättning av normala kardiomyocyter genom ärrvävnad, myokardit och post-inflammatoriska förändringar - för att den fibrösa omvandlingen av hjärtvävnaden.
 • MARS, eller en liten anomali av hjärtans utveckling. Denna grupp inkluderar den mitralklaffprolaps, den ytterligare ackord i den vänstra ventrikulära hålrummet och några andra avvikelser, som kan vara arytmogena, och leda till utveckling av arytmier i barndomen eller vuxen ålder.
 • Wolff-Parkinson-White-syndromet eller ERW-syndromet. Utvecklingen av detta syndrom är genetiskt bestämt - i processen med intrauterin utveckling av fostrets hjärta mellan atrierna och ventriklerna bildas en ytterligare bunt, längs vilken pulser utförs. Impulser kan utföras från atrierna till ventriklerna och vice versa. ERW-syndrom är ett substrat för paroxysmer av både supraventrikulär och ventrikulär takykardi.
 • Idiopatisk form av supraventrikulär takykardi Det är etablerat när patienten inte har någon av ovanstående sjukdomar.

Utlösande faktorer som kan orsaka en paroxysm av supraventrikulär takykardi med befintliga orsakerna till sjukdomen - matmissbruk, stress, intensiv fysisk aktivitet och motion, alkoholkonsumtion, starkt te, kaffe eller energidrycker, och rökning.

Hur manifesteras supraventrikulär takykardi?

I samband med det faktum att denna typ av arytmi i de allra flesta fall förekommer i form av paroxysmal form, uppvisar bilden av paroxysm av supraventrikulär takykardi vanligen mycket grovt.

En attack av snabb hjärtslag (150 eller mer per minut) börjar plötsligt, bara mindre avbrott i hjärtets arbete kan särskiljas från harbingers av typen extrasystole. Varaktigheten av attacken varierar kraftigt - från flera minuter till timmar och jämnt antal dagar. Attacken kan spontant sluta, även utan introduktion av medicinering.

Förutom snabb hjärtfrekvens noterar många patienter vegetativa symtom - frossa, skakningar, svettningar, känsla av brist på luft, rodnad eller rodnad i ansiktets hud. Hos patienter med svåra defekter eller med akut hjärtinfarkt kan det finnas en medvetslöshet, en kraftig minskning av blodtrycket tills utvecklingen av arytmogen chock.

Hos patienter med funktionshinder, utan grov hjärt patologi, särskilt hos patienter yngre paroxysmal supraventrikulär takykardi kan verka mindre störningar i hjärt med yrsel och allmän svaghet.

Diagnos av supraventrikulär takykardi

Diagnosen av supraventrikulär takykardi fastställs på grundval av kriterier EKG-diagnostik. Om paroxysmen inte stoppas spontant, och patienten har klagomål om hjärtklappning vid tidpunkten för undersökningen av läkaren, observeras följande tecken på EKG:

 • Korrekt sinusrytm med en frekvens på mer än 150 slag per minut.
 • Förekomsten av oförändrade, icke-utvidgade ventrikulära komplex QRST.
 • Förekomsten av P-vågan före det ventrikulära komplexet, under eller efter det. I praktiken ser det ut som att tand P är skiktad på QRST-komplexet eller på tand T ("P på T").
 • När takykardi från AV-anslutningen är tanden P negativ (inversion av P-tanden).

ihållande supraventrikulär takykardi

episod av "run" av supraventrikulär takykardi

Ofta kan paroxysmen av supraventrikulär takykardi vara svår att särskilja från paroxysmen av förmaksflimmer-fladder, men exakt från den rytmiska formen av den senare.

Sålunda är, med förmaksflimmer, vanligtvis olika avstånd mellan ventrikulära komplex, men i rytmisk form såväl som i supraventrikulär takykardi, samma. Skillnaden här är närvaron av P-vågan - det finns ingen prickning vid det flimrande, och med supraventrikulär takykardi är den närvarande och associerad med varje QRST-komplex. Frekvensen av hjärtkollisioner kan också variera - vid supraventrikulär är den ca 150-200 per minut och med flimmer kan den nå 220 eller mer. Men detta är inte ett obligatoriskt kriterium, eftersom flimmer kan manifesteras i brady- och normosystoliska varianter.

I vilket fall som helst beskrivs alla kardiogrammets subtiliteter av funktionalistiska läkare som specialiserar sig på EKG, och terapeuter och kardiologers uppgift är att diagnostisera paroxysm och ge akutvård, särskilt då Läkemedlen som används för flimmer- och supraventrikulär takykardi är likartade.

Förutom EKG, patienter diagnostiserade med supraventrikulär takykardi visas håller ekokardiografi (ultraljud av hjärtat), daglig övervakning av blodtryck och EKG, och i vissa fall motiverat att utföra tester med fysisk träning eller elektrofysiologisk studie (transesofageal eller intrakardiell EFI EFI).

Nödvård för paroxysm av supraventrikulär takykardi

I de flesta fall kan attacker av snabbt hjärtslag, på grund av atriell eller nodulär form av takykardi, lätt stoppas i prehospitalet med hjälp av medicinska preparat. Undantaget är patienter med allvarlig kardiovaskulär patologi.

För att stoppa attacken används intravenös administrering av sådana läkemedel som verapamil, novokainamid, cordaron eller adenosintrifosfat. Tillsammans med dessa läkemedel används resorption av tabletten anaprilina, obzidana eller verapamil också.

Dessutom används användningen av att sänka ansiktet i kallt vatten, hosta och sittande hakning med framgång. Mekanismen för dessa tekniker är baserad på excitationen av vagus (vagusnerven), vilket leder till en minskning av hjärtfrekvensen.

Video: Ett exempel på att upprätthålla supraventrikulär takykardi med den modifierade Valsalva-metoden

Behandling av supraventrikulär takykardi

För förebyggande av upprepade paroxysmer av supraventrikulär takykardi används tablettformuleringar hos patienter. Vanligen använda betablockerare (egilok, konkor, Coronal, propranolol, metoprolol, Bisoprolol, etc), kalciumkanalantagonister (verapamil) och antiarytmika (sotalol propanorm, VFS, etc.). Permanent administrering av läkemedel som visas till personer med frekvent paroxysmal supraventrikulär takykardi (mer än två gånger per månad), särskilt kraftigt beskuren, samt de med svår samtidig hjärtsjukdom eller vid hög risk att utveckla komplikationer.

Vid omöjligheten att kontinuerlig användning av antiarytmiska läkemedel kan användas vid behandling av hjärtkirurgi, exempelvis destruktion av ytterligare ledande balkar via elektromekanisk eller laserexponering (vid SVC-syndrom), eller implanteringen av pacemakern (ECS).

Hur förhindrar utveckling av komplikationer?

De huvudsakliga komplikationerna är paroxysmal supraventrikulär takykardi, tromboembolisk (lungemboli eller lungemboli, ischemisk stroke), plötslig hjärtdöd, akut hjärtsvikt med lungödem och stöt arytmogena.

Komplicerad paroxysm av supraventrikulär takykardi kräver alltid en akut inhalation av patienten i hjärtåtervinningsavdelningen. Förebyggande av komplikationer är snabb tillgång till läkaren vid attacken, liksom det regelbundna intaget av alla läkemedel som doktorn förskrivit.

utsikterna

Prognosen för supraventrikulär takykardi är utan tvekan mer gynnsam än vid ventrikulär takykardi, men det finns också risk för dödliga komplikationer. Så plötslig hjärtdöd kan utvecklas hos 2-5% av patienterna med supraventrikulär takykardi. Prognosen för denna arytmi är gynnsammare, ju mindre allvarlighetsgraden av den underliggande sjukdomen som ledde till det. Icke desto mindre utvärderas risken för komplikationer och prognoser av en läkare individuellt efter en omfattande undersökning av patienten. Därför är det så viktigt att vända sig till doktorn i tid och följa alla sina rekommendationer.

En detaljerad granskning av supraventrikulär takykardi: orsaker, behandling, prognos

Från den här artikeln lär du dig: hur utvecklar supraventrikulär takykardi, orsakerna och riskfaktorerna. Hur denna attack utvecklas, vilka symtom är typiska för honom. Drogterapi och andra metoder för behandling av takykardi, en prognos för återhämtning.

Supraventrikulär eller supraventrikulär takykardi kallade korta eller långa anfall hjärtklappning (över 120 slag per minut) vid vilken en elektrisk puls "pacemaker hjärtslag", cirkuleras i en liten förmaks plats (belägen ovanför kamrarna - därav namnet på en sådan patologi).

Tänk på den patologiska processen lite mer. I ett hälsosamt hjärta kontrolleras hjärtfrekvensen av pacemakern (sinusnoden) i det högra atriumet. Det genererar elektriska impulser som gradvis sprids genom myokardiet. Antalet slag eller frekvensen av skärningar i detta fall är från 55 till 80 slag per minut.

Av olika skäl (ischemisk hjärtsjukdom, klaffsjukdom, medfödda) under rörelse av den elektriska pulsen hinder uppstår, stör den med den normala ledningen av myokardiala ställen puls cirkulerar från härden med nedsatt ledningsförmåga till sinusknutan i ett litet område av atrial myocardium. Detta provar utseendet på attacker med ökad hjärtfrekvens (från 120 slag per minut).

Ledande system med ett hälsosamt hjärta Impuls med supraventrikulär takykardi

Med denna typ av arytmi ligger källan till den patologiska impulsen och foci med störd ledning i atrierna, så takykardin kallas supraventrikulär eller supraventrikulär. En annan liknande typ av störning av hjärtfrekvensen och ökad frekvens av sammandragningar kallas ventrikulär takykardi. I detta fall är foci med ledningsstörningar belägna i hjärtekammarna.

Impuls med ventrikulär takykardi

Med en liten frekvens av attacker av supraventrikulär rytm (atrial) takykardi är inte farligt, har de inte uttalade symptom, inte kompliceras av cirkulationsrubbningar, hjärtattacker mellan fungerar normalt.

Farlig förmakstakykardi blir, om det är närvaron av svåra organiska lesioner (kardioskleros) och hjärtsjukdomar (koronar hjärtsjukdom, förkortat CHD), förstärker det de symtom på hjärtsvikt, cirkulationsrubbningar, komplicerar förloppet av den underliggande sjukdomen (80%). Prognosen beror på svårigheten hos den underliggande sjukdomen.

Atriell takykardi, inte komplicerad av förändringar i myokardiet och allvarliga hjärtsjukdomar, härdas fullständigt genom radiofrekvensablation (i 95%). I andra fall elimineras anfall effektivt med droger, vagalmetoder, elektrisk stimulering. Detta förbättrar och stabiliserar väsentligt patientens tillstånd.

Patienter med supraventrikulär takykardi observeras och behandlas av en kardiolog.

Frekvens av paroxysmal takykardier

Orsaker till patologi

Atriell takykardi utvecklas ofta mot bakgrund av följande sjukdomar och patologier:

 • förvärvade och medfödda hjärtfel
 • myokardinfarkt;
 • ischemisk hjärtsjukdom;
 • mitral ventil prolapse;
 • myokardit (inflammation i myokardiet);
 • patologi av intrauterin bildning av hjärtat (Wolff-Parkinson-White syndrom);
 • svår form eller kronisk anemi
 • neurokirurgisk och vegetativ-vaskulär dystoni;
 • hypertyreoidism;
 • feokromocytom (hormonell binjurumört);
 • kronisk lunginsufficiens.

Hos 4% av patienterna är det omöjligt att bestämma orsaken till anfall av anfall, en sådan takykardi anses idiopatisk (uppstår utan uppenbara orsaker).

Riskfaktorer

Det finns en lista över riskfaktorer mot vilka patologin förekommer oftare:

 1. Ålder (hos barn, ungdomar och efter 45 år).
 2. Sex (hos kvinnor diagnostiserade 2 gånger oftare än män).
 3. Drogförgiftning (hjärtglykosider).
 4. Metaboliska störningar (förhöjt kolesterol).
 5. Överdriven fysisk aktivitet.
 6. Nervös stress.
 7. Climax.
 8. Fetma.
 9. Rökare.
 10. Missbruk av kaffe, starkt svart te, energi cocktails, alkohol.

Därför innefattar en omfattande korrigering av patologi eliminering av alla möjliga riskfaktorer.

Hur attacken utvecklas

Nadzheludochkovaya takykardi utvecklas plötsligt (paroxysmal attack):

 • kraftigt ökat frekvensen av hjärtslag från 120 till 250 slag per minut;
 • i detta ögonblick kan patienten känna en prick, ett tryck, ett stopp eller en "revolution" av hjärtat;
 • Ju oftare rytmen, desto mer uttalade medföljande symtom;
 • Anfall kan vara korttids (upp till 40 sekunder) eller långvarig (upp till flera timmar). Vid kronisk supraventrikulär takykardi fördröjas de under långa perioder (flera dagar) eller kvarstår;
 • paroxysmer kan upprepas fullo, ofta och med korta mellanrum eller sällan enskilda anfall
 • Från början till slutet förblir en mjuk rytm av hjärtat;
 • cirka 20% av attackerna slutar plötsligt och på egen hand.

Om patologin har uppstått mot bakgrund av svår hjärtsjukdom är resultatet av attacken svår att förutsäga. I andra fall klarar patienten att stoppa (eliminera) takykardi självständigt före ankomst av "första hjälpen".

symptom

Om hjärtfrekvensen är liten (högst 140 slag per minut) sker supraventrikulär takykardi nästan utan symptom, komplicerar inte livet mellan attacker, men förvärrar sin kvalitet under en attack. I en form som inte är komplicerad av hjärtpatologier, bör patienten undvika överdriven fysisk ansträngning, eftersom de kan provocera en attack.

Den svaga formen av supraventrikulär takykardi (med minskad rytmfrekvens) uppenbaras av en liten yrsel, mindre störningar i hjärtets arbete, en allmän svaghet som snabbt passerar efter en attack.

När atriell takykardi uppträder mot bakgrund av svår hjärtsjukdom, ökar symtomen på hjärtsvikt och försvårar patientens livskvalitet kraftigt. Alla fysiska aktiviteter, de enklaste dagliga aktiviteterna kan orsaka hjärtklappning, andfåddhet, svaghet, yrsel.

De viktigaste symptomen som uppstår under en attack:

 • ökad hjärtfrekvens
 • svaghet;
 • andfåddhet;
 • yrsel;
 • frossa;
 • svettning;
 • darrande i lemmarna;
 • blekhet eller rodnad i huden
 • svullnader.

Ibland finns det ett kraftigt fall i blodtrycket, smärta bakom brystbenet, patienten kan förlora medvetandet.

Mot bakgrund av hjärtfel eller hjärtinfarkt ökar sannolikheten för arytmogen chock (extrem manifestation av avvikelser i hjärtutmatningen).

Metoder för behandling

Okomplicerad atriell takykardi är fullständigt härdad av radiofrekvensablation (95%).

I de flesta fall (80%) sker emellertid mot bakgrund av allvarliga hjärtpatologier och uppenbara irreversibla förändringar i myokardiet (kardioskleros), en sådan takykardi kan inte botas helt. Med hjälp av ett komplex av läkemedel och andra droger kan man stabilisera tillståndet, minska antalet anfall avsevärt och förbättra patientens livskvalitet.

Det finns 4 grupper av metoder för eliminering och behandling av denna takykardi:

 1. Vagus-receptioner.
 2. Drogterapi.
 3. Elektropulsterapi.
 4. Kirurgiska korrigeringsmetoder (kateterablation).

1. Vagalteknik

Okomplicerade former av takykardi elimineras med vagalteknik eller genom prov (metoder för fysisk aktivitet som syftar till att undertrycka hjärtritningens aktivitet, ökar vagusnervans ton):

 • Massage i carotidzonen eller sinus (Cermak-Goering test). Patienten ska läggas på en plan yta, luta något på ryggen. Hitta carotid bihålor (håll en imaginär tvärgående linje längs nacken vid nivån på övre kanten av struphuvudet). Det är palpabelt att trycka händerna på tummen i 10 sekunder på ytan av halshåla sinus första till höger, sedan till vänster om struphuvudet (vid underkäkens vinkel). Massage fortsätter tills resultatet uppträder (supraventrikulär takykardi bleknar, hjärtfrekvensminskningar), vanligtvis 5-10 minuter.
 • Fördröjd andning (Valsalva test). Sitter eller står, patienten behöver dra djupt in i luften och sticka ut magen. Andning håller i några sekunder medan du spänner över membranet. Luften utandas av en stark ström, genom komprimerade läppar. Övning upprepa flera gånger (5-10).
 • Tryck på ögonbollarna (receptionen av Ashner). Patienten ligger på en plan yta. Tryck försiktigt de slutna ögonen med tummen i båda händerna i 10 sekunder. Under träningen ökar trycket på ögonbollarna och försvagar sedan. Upprepa flera gånger (5-6).
 • Kall exponering. Doppa ansiktet i en behållare med kallt vatten i 10 sekunder, skriv innan det luftas in i lungorna, som innan du hoppar in i vattnet. Upprepa dyk 5-6 gånger. Eller drick en långsam sipp av ett glas kallt vatten.
 • En emetisk reflex. Provoke en kräkande reflex, tryck fingrar på roten av tungan (metoden används bäst på en tom mage).

Resultatet ska vara en minskning av hjärtfrekvensen.

Vagala metoder för eliminering av en attack är kontraindicerade för personer med aterosklerotiska lesioner av blodkärl, eftersom de kan provocera en koagulationsbindning.

2. Läkemedelsterapi

När det är nödvändigt att behandla patienter med supraventrikulär takykardi med mediciner eller andra metoder:

Drogbehandling av supraventrikulär takykardi

Mål av behandling

Indikationer för sjukhusvistelse

Icke-läkemedelsbehandling

medicinering

AH - den vanligaste kroniska sjukdomen i världen och bestämmer i stor utsträckning hög mortalitet och funktionsnedsättning från kardiovaskulära och cerebrovaskulära sjukdomar. Cirka en av tre vuxna lider av denna sjukdom.

Under aorta förstår aneurysmen den lokala utvidgningen av aorta lumen 2 gånger eller mer i jämförelse med det i den oförändrade proximala delen.
Klassificering av en aneurysm av stigande uppdelning och aortabågen är baserad på lokalisering, form, orsaker till bildandet, strukturen av aortamuren.

I sovjetiska litteraturen som i NTSSSH för denna defekt antog termen "total öppen atrioventrikulärt kanalen" som den mest reflekterande embryologiska, anatomisk och kirurgiska överväganden.

Nadzheludochkovaya takykardi

Supraventrikulär (supraventrikulär) takykardi - en ökning i hjärtfrekvens över 120-150 slag per minut vid vilken källan är inte hjärtrytmen sinusknutan, och någon annan del av hjärtmuskeln, som ligger ovanför kamrarna. Bland alla paroxysmala takykardier är denna variant av arytmi mest fördelaktig.

Anfallet av den supraventrikulära takykardin brukar inte överstiga flera dagar och stoppas ofta oberoende. Den konstanta supraventrikulära formen är extremt sällsynt, därför är det mer korrekt att betrakta denna patologi som en paroxysm.

klassificering

Nadzheludochkovaya takykardi, beroende på källan till rytmen är uppdelad i förmaks och atrioventrikulär (atrioventrikulär) formen. I det andra fallet genereras regelbundna nervimpulser som sprids i hela hjärtat i den atrioventrikulära noden.

Enligt den internationella klassificeringen isoleras takykardi med ett smalt QRS-komplex och en bred QRS. Nadzheludochkovye former är indelade i 2 typer på samma princip.

Den smala QRS-komplexet av EKG som genereras under normal passage av nervimpulser från förmaken till kamrarna genom atrioventrikulära (AV) noden. Alla takykardier med en bred QRS betyder uppkomsten och funktionen av ett patologiskt atrial-ventrikulärt foci av ledning. Nervsignalen passerar genom AV-anslutningen. På grund av förlängda QRS-komplex sådana arytmier i elektrokardiogrammet är ganska svår att skilja från den ventrikulära frekvensen med ökad hjärtfrekvens (HR), så att koppning utförs på samma sätt som i ventrikulär takykardi.

Prevalens av patologi

Enligt världsobservationer förekommer supraventrikulär takykardi hos 0,2-0,3% av befolkningen. Kvinnor är dubbelt så sannolikt att drabbas av denna patologi.

I 80% av fallen uppträder paroxysmer hos personer som är äldre än 60-65 år. Atriella former diagnostiseras hos 20 av 100 patienter. De återstående 80% lider av atrial-ventrikulär paroxysmal takykardier.

Orsaker till supraventrikulär takykardi

De ledande etiologiska faktorerna i patologin är organiska skador på myokardiet. Dessa inkluderar olika sklerotiska, inflammatoriska och dystrofa förändringar i vävnad. Dessa tillstånd uppstår ofta vid kronisk ischemisk hjärtsjukdom (CHD), vissa laster och andra hjärtproblem.

Utvecklingen av supraventrikulär takykardi är möjlig i närvaro av onormala sätt att leda en nervsignal till ventriklerna från atriaen (till exempel WPW-syndrom).

Trots många författares förnekelse är det troligt att det finns neurogena former av paroxysmal supraventrikulär takykardi. En sådan form av rytmförstöring kan uppstå med ökad aktivering av det sympatiska nervsystemet under en överdriven psykomotionell belastning.

De mekaniska effekterna på hjärtmuskeln är i vissa fall också ansvariga för förekomsten av takyarytmier. Detta inträffar när det finns vidhäftningar i hjärthålen eller ytterligare ackord.

I ung ålder är det ofta omöjligt att bestämma orsaken till supraventrikulära paroxysmer. Detta beror förmodligen på förändringar i hjärtmuskeln, som inte har studerats, eller som inte bestäms av instrumentella undersökningsmetoder. Sådana fall anses emellertid som idiopatisk (väsentlig) takykardi.

I sällsynta fall, är supraventrikulär takykardi främsta orsaken tyreotoxikos (kroppens svar på förhöjda nivåer av sköldkörtelhormoner). På grund av det faktum att denna sjukdom kan skapa några hinder i utnämningen av antiarytmiska behandling måste analysen på hormoner utför ändå.

Takykardi mekanism

I hjärtat av patogenesen av supraventrikulär takykardi är förändringen i myokardiums strukturella element och aktiveringen av utlösande faktorer. Det senare innefattar överträdelser av elektrolytkompositionen, förändringar i myokardial dilatabilitet, ischemi och effekten av vissa läkemedel.

Ledande mekanismer för utveckling av paroxysmala supraventrikulära takykardier:

 1. Öka automatiken för enskilda celler som ligger längs hela vägen för hjärtans ledningssystem med en utlösningsmekanism. Denna variant av patogenes är sällsynt.
 2. Mekanismen för återinträde. I detta fall finns en cirkulär förökning av exciteringsvågen med en återinträde (huvudmekanismen för utveckling av supraventrikulär takykardi).

De två mekanismerna som beskrivs ovan kan existera om den elektriska enhetligheten (homogeniteten) hos hjärtmuskelcellerna och cellerna i ledningssystemet störs. I det överväldigande flertalet fall bidrar den interatriella Bachmann-bunten och elementen i AV-noden till förekomsten av en onormal ledning av en nervimpuls. Heterogeniteten hos cellerna som beskrivs ovan bestäms genetiskt och förklaras av skillnaden i driften av jonkanalerna.

Kliniska manifestationer och möjliga komplikationer

Subjektiva känslor hos en person med supraventrikulär takykardi är mycket olika och beror på svårighetsgraden av sjukdomen. Med en hjärtfrekvens på 130-140 slag per minut och kort varaktighet av attacken kan patienterna inte känna några störningar alls och vet inte om paroxysm. Om hjärtfrekvensen når 180-200 slag per minut klagar patienterna mest på illamående, yrsel eller generell svaghet. I motsats till sinus takykardi, i denna patologi är vegetativa symtom i form av frossa eller svettning mindre uttalade.

Alla kliniska manifestationer beror direkt på typen av supraventrikulär takykardi, organismens reaktion på den och relaterade sjukdomar (särskilt hjärtsjukdom). Det vanliga symptomet på nästan alla paroxysmala supraventrikulära takykardier är emellertid en känsla av snabb eller ökad hjärtfrekvens.

Möjliga kliniska manifestationer hos patienter med kardiovaskulär sjukdom:

 • svimning (ungefär i 15% av fallen);
 • smärta i hjärtat av regionen (oftare hos patienter med ischemisk hjärtsjukdom)
 • andfåddhet och akut cirkulationssvikt med alla möjliga komplikationer;
 • kardiovaskulärt misslyckande (med lång anfall)
 • kardiogen chock (i fallet med paroxysm på grund av hjärtinfarkt eller kongestiv kardiomyopati).

Paroxysmal supraventrikulär takykardi kan manifestera sig helt annorlunda, även hos personer med samma ålder, kön och hälsotillstånd. I en patient förekommer korta anfall varje månad / år. En annan patient kan bara en gång under sin livslängd lida en långvarig paroxysmal attack utan att skada hans hälsa. Det finns många mellanliggande varianter av sjukdomen i förhållande till ovanstående exempel.

diagnostik

Misstänkt vid en sådan sjukdom bör vara en person som, utan uppenbar anledning börjar plötsligt och bara slutar abrupt eller känner hjärtklappning eller attacker av yrsel eller andnöd. För att bekräfta diagnosen är tillräcklig för att studera patientens klagomål, lyssna på hjärtat och EKG.

När du lyssnar på hjärtets arbete med ett vanligt fonendoskop kan du bestämma den rytmiska snabba hjärtfrekvensen. Med en hjärtfrekvens som överstiger 150 slag per minut är möjligheten av sinus takykardi omedelbart utesluten. Om frekvensen av hjärtkollisioner är mer än 200 slag, är ventrikulär takykardi också osannolikt. Men sådan data räcker inte, för i det ovan beskrivna intervallet av hjärtfrekvens kan inkludera förmaksfladder och den korrekta formen av förmaksflimmer.

Indirekta tecken på supraventrikulär takykardi är:

 • en svag, svag puls som inte kan räknas exakt;
 • sänka blodtrycket;
 • andfåddhet.

Grunden för diagnosen av alla paroxysmala supraventrikulära takykardier är EKG-studie och Holter-övervakning. Ibland är det nödvändigt att tillgripa sådana metoder som CHPS (transesofageal stimulering av hjärtat) och ladda ECG-test. Mindre ofta, om det absolut är nödvändigt, utför de ett elektrokardiogram (intrakardiell elektrofysiologisk studie).

EKG studieresultat i olika typer av supraventrikulär takykardi Huvuddragen i supraventrikulär takykardi i EKG är att öka hjärtfrekvensen över normen med bristen på tänderna P. Ibland kan tänderna vara bifasisk eller deformeras, men på grund av ofta förekommande ventrikulära QRS-komplexen som de kan hittas.

Det finns tre huvudpatologier med vilka det är viktigt att utföra differentialdiagnos av klassisk supraventrikulär arytmi:

 • Syndrom av svaghet i sinusnoden (SSSU). Vid ej detektering av en existerande sjukdom kan cupping och ytterligare behandling av paroxysmal takykardi vara farlig.
 • Ventrikulär takykardi (när den ventrikulära komplex är mycket lika dem hos QRS-förlängd supraventrikulär takykardi).
 • Syndrom av pre-excitation av ventriklarna. (inklusive WPW-syndrom).

Behandling av supraventrikulär takykardi

Behandlingen är helt beroende av form av takykardi, varaktigheten av anfall, deras frekvens, komplikationer av sjukdomen och samtidig patologi. Supraventricular paroxysm bör stoppas på plats. För detta är akutmedicinsk hjälp obligatorisk. I avsaknad av effekt eller utveckling av komplikationer i form av kardiovaskulär misslyckande eller akut hjärtcirkulationsstörning indikeras akut inhalation.

Riktningen för inpatientbehandling mottas rutinmässigt av patienter med ofta återkommande paroxysmer. Sådana patienter genomgår en fördjupad undersökning och löser frågan om kirurgisk behandling.

Suppression av paroxysm av supraventrikulär takykardi

Med denna variant av takykardi är vagaltesterna tillräckligt effektiva:

 • Valsalva-test - ansträngning med samtidig andningsfördröjning (den mest effektiva);
 • Ashners test - tryck på ögonbollarna under en kort tidsperiod som inte överstiger 5-10 sekunder;
 • Massa av carotid sinus (regionen av halshalsen på nacken);
 • sänka ansiktet i kallt vatten;
 • djup andning
 • squats hänger.

Dessa metoder för att arrestera en attack bör användas med försiktighet, eftersom med strokehistoria, svår hjärtsvikt, glaukom eller SSSU kan dessa manipuleringar vara hälsofarliga.

Ofta stegen ovan inte är effektiva, så de var tvungna att tillgripa för att återställa en normal hjärtrytm använder droger, elkonvertering (EIT) eller transesofageal hjärtstimulering. Det senare alternativet används vid intolerans antiarytmika med takykardi eller pacemaker AV-anslutningen.

För korrekt val av behandlingsmetoden är det önskvärt att bestämma den särskilda formen av supraventrikulär takykardi. På grund av det faktum att det i praktiken ofta finns det ett akut behov av koppning "i en minut" och inte har tid för difdiagnostiki rytmen återställs enligt en algoritm som utvecklats av hälsoministeriet.

För att förhindra återkommande paroxysmal supraventrikulär takykardi används hjärtglykosider och antiarytmika. Dosering väljs individuellt. Ofta används som läkemedel mot återfall, samma läkemedelssubstans, vilket framgångsrikt avbröts av paroxysm.

Basen av behandlingen är beta-blockerare. Dessa inkluderar: Inderal, metoprolol, bisoprolol, atenolol. För bättre effekt och för att minska dosen används dessa läkemedel tillsammans med antiarytmiska läkemedel. Undantaget är verapamil (detta läkemedel är mycket effektivt för att arrestera paroxysmer, men dess orimliga kombination med de ovan beskrivna läkemedlen är extremt farlig).

Med försiktighet måste du närma dig och behandla takykardi i närvaro av WPW-syndrom. I detta fall är verapamil i de flesta varianter också förbjudet, och hjärtglykosider bör användas med extrem försiktighet.

Dessutom effektiviteten av andra antiarytmiska läkemedel, som ordineras sekventiellt beroende på svårighetsgraden och dysfunktionen hos paroxysmer:

 • sotalol
 • propafenon,
 • etatsizin,
 • disopyramid,
 • kinidin,
 • amiodaron,
 • prokainamid.

Parallellt innebär användningen av antiretrovirala droger inte användningen av några medicinska substanser som kan orsaka takykardi. Det är inte heller lämpligt att använda starkt te, kaffe, alkohol.

I svåra fall och med frekventa återfall, indikeras kirurgisk behandling. Det finns två tillvägagångssätt:

 1. Förstöring av ytterligare ledande banor med kemiska, elektriska, laser eller andra medel.
 2. Implantering av pacemakare eller mini-defibrillatorer.

utsikterna

Med en väsentlig paroxysmal supraventrikulär takykardi är prognosen ofta positiv, även om en fullständig botemedel är sällsynt. Supraventrikulära takykardier, som uppstår på grund av hjärtpatologi, är farligare för kroppen. Med korrekt behandling är sannolikheten för effektiviteten hög. En fullständig botemedel är också omöjlig.

förebyggande

Det finns ingen specifik varning om förekomst av supraventrikulär takykardi. Primärt förebyggande är förebyggandet av den underliggande sjukdomen som orsakar paroxysmer. Till sekundär prevention kan hänföras till adekvat terapi av patologi som provocerar attacker av supraventrikulär takykardi.

Sålunda är supraventrikulär takykardi i de flesta fall en nödsituation, där akut medicinsk hjälp krävs.