Huvud / Emboli

Hjärtrytmstörningar

Hjärtarytmier (synonym: arytmi, hjärtarytmier, hjärtrytmrubbningar) - en grupp av hjärtsjukdomar, vilka kännetecknas av kränkning av impuls eller dess innehav i hjärtat eller en kombination av dessa två mekanismer.

Med arytmi finns en överträdelse av sekvensen, rytmen och frekvensen av excitation och sammandragning av hjärtat.

Det finns sex grupper av orsaker som orsakar hjärtrytmstörningar:

1) hjärta (hjärt) orsakar (t.ex. ischemisk hjärtsjukdom, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, kardiomyopati, myokardit, medfödd och förvärvad hjärtsjukdom);

2) icke-hjärtat orsaker. Bland dem är neurogen (t ex cardiopsychoneurosis) hypoxiska orsaker (i anemi och sjukdomar i respirationssystemet) och endokrin sjukdom (binjuresjukdom och sköldkörtel, diabetes);

3) droger (medicinska) orsaker. Samtidigt är arytmier resultatet av okontrollerad eller långvarig användning av vissa droger (diuretika, hormonella droger, koffeinhaltiga läkemedel, vissa antidepressiva medel);

4) elektrolytproblem i kroppen (i synnerhet förändringar i koncentrationen av kalium, magnesium, natrium);

5) Toxiska effekter (alkohol, tobak);

6) idiopatisk arytmi (som förekommer utan uppenbar anledning).

Dessutom är den så kallade respiratoriska fysiologiska arytmen isolerad, vilket kan noteras hos friska barn i tidig skola och förskoleåldern.

Symtom på hjärtrytmstörningar

Symptom på arytmier beror på typ av sjukdom. De kan variera från en känsla av "avbrott" i hjärtans arbete och lätt ångest mot svåra hjärtsjukdomar upp till asystol (hjärtstopp).

Den mest karakteristiska är känslan av "avbrott" i hjärtats arbete. Normalt känner en person inte sitt hjärts slag. I arytmier kan det vara en känsla av snabb hjärtslag (hjärtslag), hjärtslag "utan rytm", "avbrott", "fladdra" eller "sjunka" av hjärtat.

Också med hjärtarytmier kan uppleva svaghet, en känsla av brist på luft, yrsel (möjlig kortsiktig förlust av medvetandet), andnöd, ångest, känsla av "klump" i halsen, tyngd och smärta i bröstet, förekomsten av panik och rädsla för döden.

Om hjärtrytmen misstänks är elektrokardiografi obligatorisk. Det låter dig upptäcka förändringar som är specifika för en viss typ av arytmi. Dessutom kan 24-timmars EKG-övervakning utföras, vilket hjälper till att upptäcka oregelbundna hjärtrytmstörningar. Ekkokardiografi utförs för att identifiera hjärtframkallande orsaker till arytmi.

Dessutom kan stresstest (EKG-borttagning under och efter träning) utföras. Vid oinformativ ekkokardiografi eller för upptäckt av sjukdomar hos andra organ som kan orsaka arytmi utförs en MR. För att identifiera icke-hjärtat orsaker till arytmi, ett allmänt urintest, utförs ett allmänt och biokemiskt blodprov, och nivån av sköldkörtelhormoner är nödvändigtvis bestämd.

Beroende på hjärtfrekvensen (puls) utmärks följande typer av arytmi:

 • normokardi (hjärtfrekvens inom gränserna för norm - 60 - 90 slag / minut);
 • takykardi (det finns en ökning av hjärtfrekvensen - mer än 90 slag / minut);
 • bradykardi (det finns en minskning av hjärtfrekvensen - mindre än 60 slag / minut).

Det finns också sådana former av hjärtrytmstörningar:

1) Automatiseringens överträdelser:

 • Normotopnye överträdelser av automatism: sinus takykardi; sinus bradykardi; sinusarytmi syndrom av svaghet i sinusnoden.
 • Heterotopiska störningar i automatism: lägre atriell rytm; atrioventrikulär rytm; idioventrikulär rytm.

2) Överträdelser av excitabilitet:

- beställning - oordning, alloarytmier (beställd - bigeminy, trigeminia, quadrigeminy);

- frekvens - parad / grupp, singel / multipel;

- vid tidpunkten för förekomsten -interpolerad, tidig, sen;

- av antalet excitabilitetskällor - polytopisk och monotopisk;

- vid källa - atrioventrikulär, atriell, ventrikulär.

 • Med blandade arytmier observeras störning av excitation och impulser. Det finns sådana typer av blandade arytmier:

- flimmer (kaotisk, oordnad hjärtslag).

När symptom uppträder, karakteristisk för arytmi är det nödvändigt att konsultera en läkare.

behandling störningar i hjärtrytmen

Allmänna rekommendationer inkluderar överensstämmelse med kosten (begränsar fet mat, äter tillräckligt med färsk frukt och grönsaker), undviker stressiga situationer, full vila.

Positiv effekt kan också ha akupunktur, fysioterapi, psykoterapi.

I händelse av arytmi på grund av en annan sjukdom, är det nödvändigt att behandla det på ett adekvat sätt.

Konservativ behandling för arytmi innefattar användning av antiarytmiska läkemedel. Om läkemedelsbehandling är ineffektiv eller när en malign (livshotande) arytmiförlopp utförs, utförs kirurgisk behandling (till exempel en elektrokardiostimulator eller en bärbar cardioverter).

Komplikationer av hjärtrytmstörningar kan vara följande:

 • hjärtsvikt;
 • plötslig hjärtdöd;
 • myokardinfarkt;
 • tromboembolism;
 • akut kränkning av hjärncirkulationen.

förebyggande störningar i hjärtrytmen

Essential är att respektera arbete och vila, tillräcklig sömn, balanserad och balanserad kost, med undantag av konserverad, stekt och kryddstark mat, undvika skadliga vanor, samt snabb behandling av sjukdomar i hjärtat och andra organ.

Nedsatt hjärtfrekvens

Nedsatt hjärtfrekvens Är en vanlig patologi av hjärtaktivitet, som består av en avvikelse från den normala rytmen och den systematiska karaktären hos hjärtklemmens kontraktile funktion.

Hjärtat är en vital kropp i människokroppen, så även den minsta kränkningen av hjärtaktivitetens rytm påverkar alla strukturs funktion.

Centrum för hjärtarytmier ligger både i hjärtmuskeln och i den så kallade "ledande system" i hjärtat, så att alla typer av obalans i hjärtats prestanda kan hänföras antingen till kränkningar av upphetsning, eller överledningsrubbningar.

Orsaker till hjärtrytmförstöring

Onormal hjärtrytm och ledning kan uppstå i alla åldrar, eftersom patologi tillhör kategorin polietiologichesky sjukdomsgrupper, det vill säga det finns många modifierbara och modifierbara faktorer som oberoende eller i kombination kan att provocera vissa arytmier.

Okorrigerbara provokatorer av oegentligheter och regelbundenhet av hjärtaktivitet är:

- äldre patientens ålder, vilket medför fysiologiska trofiska störningar i myokardiet, vilket har en skadlig effekt på processen för generering och överföring av en elektrisk impuls;

- belastad ärftlighet för framväxt av medfödda former av rytmförstöring, liksom olika medfödda missbildningar av det kardiovaskulära systemets strukturer;

- insulinberoende formen av diabetes, vilket är en utlösande faktor för utvecklingen av brister i arbetet i hjärtmuskeln, det vill säga oberoende, är denna patologi inte orsaken till arytmi, men förvärras det för.

I större utsträckning påverkas utvecklingsprocessen av olika former av hjärtrytmstörning av de korrigerade etiopatogenetiska faktorerna, vars eliminering är huvudgarantin för framgångsrik behandling av hjärtarytmier.

Bland dessa faktorer förekommer oftast:

- alla slags organiska patologier i hjärtat, åtföljd av en förändring av myokard- och valvuläranordningens struktur samt betydande förändringar i kärlväggen hos stora blodkärl som levererar nödvändiga näringsämnen till hjärtmuskeln;

- sjukdomar i hormonsystemets organ, i synnerhet brota sköldkörtelpatologier med samtidig hypo- och hypertyreoidism;

- långt okontrollerat intag av vissa grupper av läkemedel som stör metaboliska processer i kroppen och orsakar elektrolytbalans (diuretika, antikonvulsiva medel)

- persistent hypertension inte svarar på mottagning av antihypertensiva medel (mekanismen för arytmier orsakade av konstriktiv hypertrofisk kardiomyopati, vilket utgör ett hinder för passage av en elektrisk puls genom förtjockade myokardium);

- Övervikt hos patienten, som i 90% av fallen väcker utvecklingen av aterosklerotisk sjukdom hos kransartärerna, som är ansvarig för näring av hjärtmuskeln.

- patologier åtföljda av uttalade elektrolytskift, eftersom hjärtmuskulärens arbete direkt beror på innehållet i vitala mikroelement i kroppen;

- Kardiomyopati av alkoholisk genes i 50% av fallen framkallar utvecklingen av tecken på förmaksflimmer

- Den systematiska användningen av psykotropa läkemedel orsakar allvarliga akuta störningar i hjärtritmen, som slutligen hamnar i ett dödligt utfall.

Symtom på hjärtrytmförstöring

Alla typer av störningar i hjärtmuskels rytm kan delas upp i två stora grupper enligt kliniska manifestationer, beroende på om hjärtets kontraktilitet saktas eller accelereras. Sålunda, för arytmi typer, tillsammans med avtagande hjärtmuskeln, kännetecknas av symptom av cirkulationsrubbningar, och arytmier tahiaritmicheskogo åtföljs av ett antal klagomål till patienten en känsla av störningar i hjärtat. Emellertid har var och en av arytmienheterna sina egna specifika symptom, vars närvaro tillåter en att misstänka någon form av hjärtstörning.

När även en helt frisk person utan patologiska förändringar i hjärtmuskeln, är i det ovanligt för honom förhållanden (stress, överdriven fysisk aktivitet, ökad omgivningstemperatur), en så kallad "fysiologisk" form av takyarytmi som kräver medicinsk intervention och beslutar på egen hand efter eliminering av den faktor som provocerade den. Denna arytmi åtföljs inte av grov organisk skada på hjärtmuskeln och orsakar inte ihållande hälsoproblem.

Tahiaritmicheskoy arytmier som uppstår på en bakgrund av organisk sjukdom hos hjärtat, tillsammans med uppkomsten av ljusa kliniska symtom på känsla hjärtklappning, känsla av värme i den övre halvan av kroppen, särskilt huvudet, trots den uttryckta blekhet och fukt i huden. Symtom, som stöder utvecklingen av svår takyarytmi, är den varierande graden av nedsatt medvetenhet från kortvarig svimning till soporus. Denna form av störning av hjärtat kräver inte bara en nöddiagnos genom elektrokardiografi utan också ett systematiskt intag av antiarytmiska läkemedel.

Det motsatta av takyarytmi är symptomkomplexet på grund av en minskad frekvens av hjärtritmen - bradyarytmi. Liksom tidigare grupp kan bradiaritmicheskie form av arytmi uppstå hos personer som inte har hjärtsjukdom (professionella idrottsmän, äldre) och inte orsaka obehag och hälsoproblem uttrycks. Bradiaritmicheskie typer av hjärtblock kan vara antingen intermittent eller permanent natur och manifesteras som allvarlig svaghet, yrsel, övergående medvetslöshet, konvulsiva störningar, och i svåra och med vara dödlig.

Ett ovanligt för arten av uppkomsten och kliniska manifestationer av typen störning av rytmen för hjärtaktiviteten är extrasystol. Ett intressant faktum är att även hjärtat hos en frisk person genererar omkring 4% extrasystoliska sammandragningar i förhållande till det totala antalet hjärtkontraktioner. Denna frekvens kan inte väsentligt påverka hjärtans normala liv och åtföljs inte av förändringar i människors hälsa. Förekomst av samma grupp ekstrasitolicheskih minskningar av hög frekvens orsakar de typiska symptom på känsla "fading hjärtat", alternerande en stark impuls hjärt-, andningssvårigheter, typiskt cardialgia, och patienten är bildad stenokardicheskie karakteristiska symtomen i denna patologi permanenta formen. Denna form av hjärtarytmi förvandlas oftare till ventrikelflimmer, vilket i de flesta fall har ett dödligt utfall.

Överträdelse av en varm rytm hos barn

Till skillnad från vuxna, som ofta bryter mot rytmen av hjärtats aktivitet sker mot en bakgrund av andra sjukdomar i barndomen period arytmi lika diagnosen friska i det kardiovaskulära systemet för personer och barn med medfödda former av arytmier.

Enligt världsstatistiken inom pediatri och kardiologi är andelen episoder av rytmförstöring hos barn av olika åldersgrupper i den övergripande strukturen av hjärtpatologin minst 27%. Barn i åldern hos puberteten är mer benägna att störningar i rytmen av hjärtaktivitet, eftersom det i denna period utsätts förändringar i aktiviteten hos alla kroppsstrukturer på humoral och cellulär nivå.

I identifiera orsakerna till någon form av hjärtsjukdomar, bör särskild uppmärksamhet ägnas åt psyko-emotionella tillstånd av barnet, som i många fall tillräckliga metoder för psykologisk korrigering tillsammans med en fullständig utjämning av de tecken på arytmi.

Ätthet av arytmier hos patienter i barns åldersgrupp är deras latenta kurs och diagnos endast vid profylaktisk passage av elektrokardiografiska studier. Till skillnad från vuxna har barn med arytmi inga klagomål om hjärtstörningar, såväl som hjärtproblem. Under denna period framträder symtomen på psyko-vegetativt syndrom (ökad irritabilitet, sömnstörningar, meteosensitivitet, kortsiktiga medvetandestörningar).

Arrytmier som åtföljs av icke-ihållande hjärtafvikelser och som inte har organiskt ursprung är benägna att självregression. Mer uttalade kränkningar av hjärtens rytmiska aktivitet belastar patientens hälsa, vilket orsakar en bestående kränkning av centrala hemodynamik. Prognosen för ett barns liv med arytmi är gynnsamt under förutsättningarna för snabb medicinsk korrigering.

Behandling av hjärtrytmstörningar

Den underliggande principen för behandling av någon form av arytmi är korrigeringen av att äta, arbete och vila, samt att utföra adekvat Etiopatogenetichesky ljudterapi med konservativa behandlingsmetoder, och i svår sjukdom - kirurgi.

Medlen för etiologisk behandling av hjärtarytmier inkluderar sådana grupper av läkemedel som:

- beta-adrenoblocker i sköldkörtelsjukdomar med tyrotoxikos (icke-biljett i en daglig dos på 2,5 mg)

- Sedativa läkemedel för takyarytmier av neurocirkulationsgenesen (Sedasen forte 1 kapsel 3 gånger om dagen);

- hjärtglykosider, som används för kroniskt hjärtsvikt med samtidig takyarytmi (digoxin i en daglig dos på 0,75 mg).

Specifika antiarytmiska läkemedel behöver en noggrann strategi med avseende på valet av adekvat terapeutisk dos följt av systematisk administrering av ett eller flera antiarytmiska medel i en underhållsdos. I en tid präglad av snabb utveckling av apotek, förutsättningarna för utveckling av nya formuleringar av antiarytmika och produktion av enorma mängder analoger av vissa läkemedel, så uppgiften är att bestämma kardiologen typ av arytmi och användningen av drogen, som tillhör en av tre klasser.

Preparat av den första klassen har uttalat proarytmiska egenskaper (Etmozin, Propafenone) och deras tillämpningsområde är eldfasta former av arytmi.

Förberedelserna av den andra klassen anses vara de mest sparsamma för patienttolerans och används i nästan vilken form som helst av hjärtrytmier (atenolol, bisoprolol).

Antiarytmiska läkemedel av den tredje klassen används för att stoppa ventrikelflimmering (Amiodarone).

Med tanke på en tidig behandling med individuellt urval av antiarytmisk behandling, observeras ett gynnsamt resultat av sjukdomen, som består i fullständig lindring av attacker av hjärtrytmförstöring och förebyggande av möjliga komplikationer.

En egenskap hos alla grupper av antiarytmika är att de har en positiv effekt endast för en grupp vuxna, men kan vara provokatörer förekomst av andra typer av arytmier, och därför valet av enskilda system antiarytmisk behandling bör endast utföras på sjukhus kardiologisk under ständig övervakning indikatorer på elektrokardiografi.

Kirurgiska förfaranden för korrigering av hjärtarytmier används sällan när det finns en arytmi orsakad av en grov organisk patologi i hjärtat eller arytmi är stabil med avseende på medicinsk behandling. Minimalt invasiv kirurgisk ingrepp, som används för att behandla ventrikulära arytmier, är upprättandet av en pacemaker, vars princip är att ge funktionen som en naturlig pacemaker.

Hjärtfel störningar: typer, orsaker, tecken, behandling

Människans hjärta under normala förhållanden slår smidigt och regelbundet. Hjärtfrekvensen per minut är sedan 60 till 80 sammandragningar. Denna rytm ges av sinusnoden, som även kallas pacemakern. Det finns pacemakerceller från vilka excitationen överförs vidare till andra delar av hjärtat, nämligen atrio-ventrikulärnoden, och till Hyis-buntet direkt i ventrikulärvävnaden.

Denna anatomisk-funktionella separation är viktig ur synpunkten av störningsstörningen, eftersom ett block för impulser eller acceleration av impulser kan uppträda på någon av dessa platser.

Hjärtrytmstörningar och ledning kallas arytmier och representerar förhållanden när hjärtfrekvensen blir mindre än normalt (mindre än 60 per minut) eller mer än normalt (mer än 80 per minut). Dessutom är en arytmi ett tillstånd där rytmen är oregelbunden (felaktig eller nonsinus), det vill säga den börjar från vilken del av ledningssystemet som helst, men inte från sinusnoden.

Olika typer av rytmförstörningar förekommer i olika procentandelar:

 • Så enligt statistiken är lejonens andel bland rytmproblem med närvaron av den huvudsakliga hjärtpatologin atriell och ventrikulär extrasystol, som uppträder i 85% av fallen hos patienter med ischemisk hjärtsjukdom.
 • För det andra i frekvensen, den paroxysmala och permanenta formen av förmaksflimmer som förekommer i 5% av fallen hos personer över 60 år och i 10% av fallen hos personer över 80 år.

ändå ännu mer frekventa överträdelser av sinusnoden, i synnerhet takykardi och bradykardi, som inträffade utan hjärtets patologi. Troligen upplevde varje invånare på planeten hjärtklappning, orsakad av stress eller känslor. Därför har dessa typer av fysiologiska avvikelser ingen statistisk betydelse.

klassificering

Alla kränkningar av rytm och konduktivitet klassificeras enligt följande:

 1. Hjärtrytmstörningar.
 2. Överträdelser av ledning längs hjärtat.

I det första fallet förekommer i regel en hjärtfrekvens och / eller en oregelbunden sammandragning av hjärtmuskeln. I det andra finns blockeringar av olika grader med eller utan rytm.
Generellt Den första gruppen innehåller nedsatt bildning och impulser:

pulscykeln genom hjärtat är normalt

I sinusnoden manifesteras sinus takykardi, sinus bradykardi och sinusarytmi - takyarytmi eller bradyarytmi.

 • Genom atriens vävnad, som manifesteras av atriell extrasystol och paroxysmal atriell takykardi,
 • Vid den atrio-ventrikulära föreningen (AV-noden), manifesterad av atrioventrikulär extrasystol och paroxysmal takykardi,
 • På fibrerna i hjärtets ventrikler, som manifesteras av ventrikulär extrasystol och paroxysmal ventrikulär takykardi,
 • I sinusnoden och vävnaden hos atrierna eller ventriklerna, som manifesteras av fladder och flimmer (fibrillering) hos atria och ventriklar.
 • Den andra gruppen av ledningsstörningar innefattar block (blockader) i impulsväggen, manifesterad av sinoatriell blockad, intrakardiell blockad, atrioventrikulär blockad av 1, 2 och 3 grader och blockad av buntens ben.

  Orsaker till hjärtrytmstörningar

  Rytmiska överträdelser kan orsakas inte bara av allvarlig hjärtpatologi utan även av organismens fysiologiska egenskaper. Så, till exempel, sinus takykardi kan utvecklas med snabb promenader eller löpning, och även efter att ha spelat sport eller efter starka känslor. Respiratorisk bradyarytmi är en variant av normen och består i att öka sammandragningarna under inspiration och saktning av hjärtats släck vid utandning.

  Dessa arytmier, som åtföljs av förmaksflimmer (flimmer och förmaksfladder), prematura beats och paroxysmal takykardi arter, i de flesta fall utvecklas på bakgrund av hjärtsjukdom eller andra organ.

  Sjukdomar där rytmförstöring uppträder

  Kardiovaskulärsystemets patologi, som går mot bakgrunden:

  • Ischemisk hjärtsjukdom, inklusive angina pectoris, akut och led av hjärtinfarkt,
  • Arteriell hypertoni, speciellt med frekventa kriser och långvarig,
  • Hjärtfel,
  • Kardiomyopati (strukturella förändringar i myokardiets normala anatomi) på grund av ovanstående sjukdomar.

  Intrinsic diseases:

  • Mage och tarmar, till exempel magsår, kronisk cholecystit etc.,
  • Akut förgiftning,
  • Sköldkörtelns aktiva patologi, särskilt hypertyreoidism (ökad utsöndring av sköldkörtelhormoner i blodet),
  • Dehydrering och störningar av elektrolytblodkompositionen,
  • Feber, svår hypotermi,
  • Förgiftning med alkohol,
  • Feokromocytom är en tumör i binjurarna.

  Dessutom finns riskfaktorer som bidrar till förekomsten av rytmförstörningar:

  1. fetma,
  2. Dåliga vanor,
  3. Ålder över 45 år,
  4. Samtidig endokrin patologi.

  Visas hjärtrytmstörningar på samma sätt?

  Alla störningar av rytm och konduktivitet manifesterar sig kliniskt på olika sätt hos olika patienter. Vissa patienter känner inte några symtom och lär sig bara om patologin först efter ett planerat EKG. Denna del av patienterna är obetydlig eftersom patienter i de flesta fall märker uppenbara symtom.

  Sålunda, för rytmrubbningar som åtföljs av hjärtklappning (100 till 200 m), i synnerhet paroxysmal former, som kännetecknas av plötslig och snabb störningar i hjärtat, andnöd, smärta i området för bröstbenet.

  Vissa ledningsstörningar, såsom grenblock, visas inte och endast redovisas på ett EKG. Sinoatrial och atrioventrikulär blockad första effektflöde med försumbar uppbromsning av hjärtat (50-55 min), på grund av vilka kan kliniskt manifest bara liten svaghet och trötthet.

  Blockader 2 och 3 grader manifesteras av en uttalad bradykardi (mindre än 30-40 per minut) och kännetecknas av kortvariga passar av medvetslöshet, som kallas MES-attacker.

  Dessutom kan något av dessa tillstånd åtföljas av ett allmänt svårt tillstånd med kall svettning, med intensiv smärta i vänstra hälften av bröstet, en minskning av blodtrycket, generell svaghet och med förlust av medvetande. Dessa symtom orsakas av ett brott mot hjärthemodynamik och kräver noggrann uppmärksamhet från en ambulans eller polyklinisk behandling.

  Hur diagnostiseras patologi?

  Det är inte svårt att diagnostisera en rytmisk störning om patienten gör typiska klagomål. Före den inledande undersökningen av läkaren kan patienten självständigt beräkna pulsen och bedöma vissa symtom.

  emellertid utseendet av rytmförstörningar fastställs endast av en läkare efter ett EKG, eftersom varje art har sina egna tecken på ett elektrokardiogram.
  Till exempel, extrasystole uppenbara förändrade ventrikelkomplex paroxysm takykardi - korta intervaller mellan komplex, förmaksflimmer - oregelbunden rytm och hjärtfrekvens på över 100 per minut, sinoatriellt block - töjning P-vågen avspeglar håller puls vid förmaken, atrioventrikulärt block - förlänga intervallet mellan förmaks och ventrikulära komplex, och så vidare.

  Under alla omständigheter kan endast kardiologen eller terapeuten tolka förändringarna på EKG korrekt. Därför, när de första symptomen på rytmförstöring uppträder, ska patienten söka medicinsk hjälp så snart som möjligt.

  Förutom EKG, som kan utföras redan efter ankomsten av ett medicinskt ambulanslag i patientens hem, kan ytterligare undersökningsmetoder behövas. De utsetts i kliniken om patienten inte var sjukhus eller i sjukhusets arytmiska avdelning, om patienten hade indikationer på sjukhusvistelse. I de flesta fall är patienter på sjukhus, eftersom även en mild kränkning av hjärtrytmen kan bli en utmaning till en mer allvarlig livshotande rytmförstöring. Ett undantag är sinus takykardi, eftersom det ofta stoppas med hjälp av tabletter i prehospitalet, och hotet mot livet som helhet är inte båret.

  Ytterligare diagnostiska metoder visar vanligtvis följande:

  1. Övervakning av blodtryck och EKG under dagen (enligt Holter),
  2. Prover med fysisk aktivitet (gå på trappan, gå på löpbandet - löpbandstest, cykling - veloergometri),
  3. Transesofageal EKG för att klargöra lokaliseringen av rytmförstörningar,
  4. Transesofageal elektro studie (CHPEFI) då arytmier inte kan registrera med en standard EKG och du måste stimulera hjärtfrekvensen och orsaka störning av hjärtrytmen, för att fastställa den exakta typen.

  I vissa fall kan det krävas en MR av hjärtat, till exempel om en patient som misstänks hjärt tumör, infarkt eller ärr efter hjärtinfarkt, inte reflektera över kardiogram. En metod som ultraljud i hjärtat eller ekkokardioskopi är en obligatorisk standard för forskning för patienter med rytmförstörningar av något ursprung.

  Behandling av rytmförstöring

  Terapi av rytm och ledningssjukdomar varierar beroende på arten och orsaken som orsakade det.

  Till exempel, i fallet med koronar patienten hjärtsjukdom tar emot nitroglycerin, blodförtunnande medel (tromboAss aspirin cardio) och medlen för att normalisera förhöjda nivåer av blodkolesterol (atorvastatin, rosuvastatin). Hypertoni motiverat beteckning blodtryckssänkande läkemedel (enalapril, losartan, etc.). I närvaro av diuretika (Lasix, Diacarbum, diuver, veroshpiron) och hjärtglykosider (digoxin) är tilldelade kronisk hjärtsvikt. Om patienten har en hjärtsjukdom kan han visa en kirurgisk korrigering av defekten.

  Oavsett orsaken, nödhjälp i närvaro av arytmier i form av förmaksflimmer eller paroxysmal takykardi, innefattande administrering till en patient ritmovosstanavlivayuschih (antiarytmika) och ritmourezhayuschih preparat. Den första gruppen innehåller sådana läkemedel som panangin, asparcom, novokainamid, cordaron, strofantin för intravenös administrering.

  När ventrikulär takykardi administreras intravenöst, lidokain och med extrasystol - betalkov i form av en lösning.

  Sinus takykardi kan stoppas genom att ta anaprilin under tungan eller Egiloka (konkor, koronal etc.) oralt i tablettform.

  Bradykardi och blockader kräver helt annan behandling. I synnerhet, administreras intravenöst till en patient som prednisolon, aminofyllin, atropin, och den låga nivån av blodtryck - fenylefrin och dopamin, tillsammans med epinefrin. Dessa läkemedel "dispergerar" hjärtfrekvensen och får hjärtat att komma i kontakt oftare och mer.

  Är komplikationer av hjärtrytmstörningar möjliga?

  Överträdelser i hjärtats rytm är farliga inte bara för att blodcirkulationen genom kroppen störs på grund av felaktigt operation av hjärtat och en minskning av hjärtproduktionen, men också utvecklingen av ibland hemska komplikationer.

  Oftast utvecklas patienter med bakgrund av rytmförstöring:

  • kollaps. Visas av en kraftig nedgång i blodtrycksnivån (under 100 mm Hg), en generell vass svaghet och pallor, ett försvagat tillstånd eller svimning. Kan utvecklas som ett resultat av direkta hjärtarytmier (t ex vid en attack MEA), och som ett resultat av administrering av antiarytmiska läkemedel, t ex prokainamid förmaksflimmer. I det senare fallet behandlas detta tillstånd som läkemedelsinducerad hypotension.
  • Arrytmogen chock - uppstår som en följd av en kraftig minskning av blodflödet i inre organ, i hjärnan och i hudens arterioler. Det kännetecknas av patientens allmänna allvarliga tillstånd, brist på medvetenhet, pallor eller cyanos i huden, tryck under 60 mm Hg, sällsynt hjärtslag. Utan snabb hjälp kan patienten dö.
  • Ischemisk stroke Det uppstår på grund av den ökade tromboshändelser i hålrummet i hjärtat, som i paroxysmal takykardi blod i hjärtat, "vispad" i mixern. De resulterande blodproppar kan sätta sig på den inre ytan av hjärtat (parietal tromb) eller för att spridas genom blodkärlen i hjärnan, igensättning deras lumen och orsakar svår ischemi i hjärnan substansen. Det verkar uppstå kraftigt nedsatt tal, ostadighet i gång, fullständig eller partiell förlamning i armar och ben.
  • PE (lungemboli) förekommer av samma anledning som stroke, endast som ett resultat av blockering av pulmonalartärtrombi. Kliniskt manifesterad av allvarlig andfåddhet och kvävning samt blått ansiktshud, nacke och hud i bröstet ovanför nipplarna. Med fullständig obstruktion av lungkärlet upplever patienten en plötslig död.
  • Akut hjärtinfarkt beror på att under attacken av takyarytmi slår hjärtat med en mycket hög frekvens och koronararterierna kan helt enkelt inte ge det nödvändiga blodflödet till hjärtmuskeln själv. Det finns en syrebrist i hjärtvävnaderna, och en del av nekros eller död hos myokardceller bildas. Det uppenbaras av svår smärta bakom bröstbenet eller i bröstet till vänster.
  • Ventrikulär fibrillation, asystol (hjärtstopp) och klinisk död. Ofta utvecklas vid en paroxysm av en ventrikulär takykardi som passerar vid fibrillering av ventriklar. Samtidigt är myocardets kontraktilitet helt förlorad och blodkärlen mottar inte tillräckliga mängder blod. Några minuter efter fibrillationen stannar hjärtat, och den kliniska döden utvecklas, som utan tidig hjälp strömmar in i biologisk död.

  I ett litet antal fall har patienten en blixtsnabb rytmisk störning, några av komplikationerna och ett dödligt utfall. Detta villkor ingår i begreppet plötslig hjärtdöd.

  utsikterna

  Prognosen för rytmförstörningar i frånvaro av komplikationer och i frånvaro av en organisk patologi i hjärtat är gynnsam. Annars bestäms prognosen av graden och svårighetsgraden av den underliggande patologin och typen av komplikationer.

  Behandling av hjärtrytmstörningar

  Hjärtritning är ett brott mot hjärtfrekvensen. Det kan orsakas av ett antal olika anledningar: övervikt, nervaktighet, allvarlig stress, närvaron av toxiner i kroppen, missbruk av alkohol och cigaretter samt ärftliga hjärtsjukdomar. I vilket fall som helst bör behandlingen av hjärtarytmi inte försenas, eftersom konsekvenserna kan vara irreversibla.

  Vad är det

  Vårt hjärta slår omkring 110.000 gånger om dagen. I detta fall börjar varje hjärtkollision med en elektrisk puls. Speciella celler i vårt hjärta kan ständigt generera och genomföra elektriska impulser, vilket gör att vi kan rytmiskt komma i kontakt och därmed stödja vår livsaktivitet.

  Arytmier är onormal hjärtrytm eller ledning, kotoryemogut uppenbar förändring i frekvensen och styrkan av hjärtsammandragningar, vozniknoveniemprezhdevremennyh eller extraordinära reduktion eller förändring posledovatelnostivozbuzhdeniya och förmaks- och ventrikulära.

  Karaktären av hjärtarytmi och behandling kan vara mycket olika. Men vi måste komma ihåg att en arytmi - är alltid en signal om problemen i arbetet i hjärtat eller i andra viktiga kroppsfunktioner. Arytmi kan aldrig ignoreras - störningar i den arbetande "motorn" kan hota med allvarliga konsekvenser för hela kroppen. Esliserdtse slår alltför långsamt, kropparna inte får en tillräcklig mängd krovi.V Vid alltför frekventa hjärtklappning har inte tid att vila och polnotsennonapolnyatsya, vilket också leder till en minskning av hjärtminutvolym och syre golodaniyu.Perenosimost arytmi är också en viktig faktor vid bedömningen av dess svårighetsgrad och mozhetvliyat på valet av behandling - Vissa patienter är svåra att tolerera avbrott i hjärtat på grund av vad de måste ändra hela livsstilen.

  Arytmier kan uppstå både med en organisk lesion av hjärtvävnaden och utan det; I det första fallet är rytmstörningar vanligtvis allvarligare och har en mindre gynnsam förutsägelse. Oregelbundna hjärtslag kan uppstå med strukturella förändringar i ledningssystemet och / eller påverkas av vegetativa, endokrina, elektrolytiska och andra metaboliska störningar. Arytmi kan också vara en följd av differentintoxications och ta vissa mediciner. Ofta, även med uttalade strukturella förändringar i myokardiet, är arytmi ofta orsakad av namn-metaboliska störningar.

  Om du är alltför ofta eller för långsam hjärtfrekvens i vila eller med låg fysisk aktivitet, observerade olika tecken på oregelbundna hjärtslag (chock, stroke, blekning, omvälvningar i bröstet och andra ovanliga manifestationer av ett fel på hjärtat) är mycket troligt att du lider av arytmi eller takykardi. Sådana symptom är en anledning att gå till doktorn för en särskild undersökning.

  behandling

  Behandling av denna sjukdom bör utses av en läkare och noggrant observeras av patienten. Ett försök att bota arytmi ensam borde undvikas. I grund och botten är behandlingen av hjärtarytmi uppdelad i två typer: behandling med mediciner och i allvarliga fall behandling genom kirurgisk ingrepp.

  I de flesta fall kan läkaren ordinera en patient med hjärtarytmi medicin. Spektrumet av agenter mot arytmi är ganska olika, bland de mest effektiva är sådana läkemedel som "Quinidin", "Propaferon" och "Adenosin". I vilket fall som helst bör du inte välja ett läkemedel för arytmi själv, eftersom bara en riktig expert kan avgöra efter en detaljerad diagnos hur man bota hjärtarytmi och självmedicinering kan i detta fall leda till försämring av hälsan.

  Behandlingen av arytmi genom kirurgi föreskrivs inte ofta och endast när patientens hjärta lider av andra hjärtsjukdomar, sammanlänkade. Sådan behandling utförs med hjälp av pacemakers, liksom användningen av radiofrekvenser.

  Atrial fibrillering är en av de vanligaste typerna av hjärtarytmi. Det kan leda till stroke eller hjärtsvikt. Behandling av hjärtfibrillering är att återställa och normalisera hjärtrytmen med hjälp av antiarytmiska läkemedel som injiceras i patientens vena. Om mediciner inte hjälper till att normalisera patientens hjärtklappning, kan läkaren ordinera en session med elektrisk kardioversion, som refererar till den kirurgiska behandlingsmetoden.

  Valet av behandling för arytmier bestäms av orsakerna, typen av rytmförstöring och ledning av hjärtat, och även av patientens tillstånd. I vissa fall, för att återställa en normal sinusrytm, kan det vara tillräckligt att behandla den underliggande sjukdomen.

  Ibland krävs för behandling av arytmier speciell medicinsk eller kardiologisk behandling. Urval och administrering av antiarytmisk behandling utförs under systematisk EKG-övervakning. Med exponeringsmekanismen tilldelas 4 klasser av antiarytmiska läkemedel:

  • 1 klass - membranstabiliserande läkemedel som blockerar natriumkanaler:
  • 1A - öka repolarisationstiden (prokainamid, kinidin, aymalin, disopyramid)
  • 1B - minska repolarisationstiden (trimecaine, lidokain, tokainid, mexiletin)
  • 1C - utövar inte stark påverkan på repolarisering (flekainid, propafenon, enkainid, etatsizin, etmozin, allapinin)
  • 2 klass-β-adrenoblockerare (atenolol, propranolol, esmolol, metoprolol, acebutolol, nadolol)
  • 3 klass - förläng repolarisation och blockera kaliumkanaler (sotalol, amiodaron, dofetilid, ibutilid, brethilium)
  • 4 klass-block kalciumkanaler (diltiazem, verapamil).

  Icke-läkemedelsbehandlingar för arytmier innefattar elektrokardiostimulering, implantering av en cardioverter-defibrillator, radiofrekvensablation och öppen hjärtkirurgi. De utförs av kardiosurgeoner i specialiserade avdelningar.

  Implantering av pacemaker (ECS) - artificiell pacemaker syftar till att upprätthålla en normal rytm hos patienter med bradykardi och atrioventrikulära blockader.

  Implanterad defibrillator profylaktiskt sys till patienter som har en hög risk för plötslig kammartakyarytmier och utför automatiskt stimulering och defibrillering omedelbart efter dess utveckling.

  Med högfrekvent ablation (RFA hjärta) genom små hål genom kateterdelen av hjärtat utförs moxibustion alstring ektopiska pulser som kan blockera pulserna och för att förhindra utvecklingen av arytmier.

  Kirurgiska operationer på det öppna hjärtat utförs med hjärtrytmier orsakade av en aneurysm i vänster ventrikel, hjärtfluktfel etc.

  Läkemedlet

  Arytmi är en följd av kränkningar av frekvens, konsistens och rytm av sammandragningar i hjärtmuskeln. Den vanliga frekvensen är ca 60-75 bpm. Den störda metabolismen kan provocera och vara en av orsakerna till störningar i hjärtans arbete. Diagnos utförs med hjälp av ett EKG och kan inte indikera en större hjärtsjukdom.

  Provritorer av arytmi kan vara olika och inkongruösa, det verkar orsaker, till exempel stress, förstoppning, täta kläder, riklig mat, insektsbett och till och med individuella mediciner.

  Sökandet efter en botemedel mot hjärtarytmi är väldigt individuell och bör endast åberopas hos den läkare som är närvarande.

  Eftersom arytmi kan orsakas av olika orsaker, bör behandlingsmetoden för varje fall åtföljas av deras belysning.

  Arytmi är inte en sjukdom, det är ett symptom på sjukdomen. Därför stannar arytmen i en kort stund eller sparar i flera timmar med omedelbar vädjan till kardiologen för att undvika ett tragiskt resultat.

  Läkemedlet för hjärtarytmi har ett ganska brett urval.

  Tre huvudgrupper av antiarytmiska läkemedel beaktas.

  Den första gruppen droger bidrar till effektiv eliminering av orsakerna som manifesteras i atriella naturens arytmier. Sådana läkemedel innefattar Digoxin, Adenosin, Verapamil. Sålunda digoxin minskar incidensen och kräver en gradvis dosökning, adenosin administreras intravenöst och verkar i en halv minut, avbryter verapamil takykardin, men kräver noggrann ansökan för äldre.

  Den andra gruppen, som representerar droger för hjärtarytmi, används för arytmier provocerade av orsaker till ventrikulär natur. Dessa inkluderar Mexiletine, Lidocaine, Dizopiramid. Verkan av mexiletin återställer sinusfunktionens funktioner, lidokain kan reducera sinuscykeln, disopyramid saktar sinusrytmen.

  Den tredje gruppen innehåller droger som kan hjälpa till i båda fallen av hjärtarytmi. Du kan identifiera sådana droger som Propafenon, Amiodarone, Quinidin, Flecainide. Enligt observationer propafenon minskar tillväxt sänkningar återsinusrytm amiodaron, kinidin har proarytmisk potential, flekainid saktar hjärtfrekvens.

  Hur inte att glömma att bota för arytmi?

  • Samla så mycket information som möjligt om drogen du tilldelats.
  • Försök att ta medicinen i tid, samtidigt. Du kan till exempel tidtimmad mottagning till dagliga hushållsaktiviteter - att äta, borsta tänder etc. Ta alltid tabletterna med rent vatten. Sådana vätskor som te, kaffe och grapefruktjuice påverkar absorptionen och metabolismen av lekartsv.
  • Håll koll på antalet kvarvarande piller i förväg, planera ett datum när du behöver köpa ett nytt paket av drogen. Använd påminnelser i din kalender eller mobiltelefon eller fråga dina nära och kära att titta på det regelbundet. Reserv för framtida användning.
  • Håll en dagbok för att ta medicinering, håll den bredvid förstahjälpskitet. Det är praktiskt om det ser ut som en tablett med tomma celler, där du måste sätta en kryssning. Markera varje dos av läkemedlet på din kalender.
  • För kontrollen är det lämpligt att använda en avrivningskalender med påminnelse om att ta läkemedlet. Glöm inte att riva av kalenderbladen i slutet av dagen. Om du tar flera mediciner, skriv själv instruktionen när du tar och kombinerar dem.
  • För att förenkla medicineringen kan du köpa flera färgetiketter och fästa dem i förpackningspaket. Till exempel, en etikett med blå färg - på förpackningen för morgonmottagningen, röd - till lunch och gul - för natten.
  • Nu i sortimentet av många apotek var det ett val av tabletter eller piller med celler. Nyligen framträdde mycket bekvämt med en timerfunktion - en påminnelse, vars signal inte tillåter dig att sakna mottagningstiden. Om behandlingen med läkemedel verkar för komplicerad för dig, fråga din läkare för att förenkla det eller utveckla ett system av kodande läkemedel. För att påminna dig om mottagningstiden kan du också köpa speciella tidtagare.
  • Om du tar flera mediciner, kan de brytas ner i celler i förväg, till exempel natten före. Om tabletten placeras i en cachet, är det bättre att inte ta bort den därifrån, men skära av den med sax - vissa droger förlorar aktivitet i fuktig miljö.
  • Om du åker på semester eller affärsresa eller planerar en semester i landet, se till att du har en bra mängd piller att ta den föreskrivna dosen
  • Om den föreskrivna behandlingen är för dyr för dig, kontakta läkare eller apotekspersonal, du kan erbjudas ett substitutionsläkemedel.

  Självmedicinering av hjärt- och antiarytmiska läkemedel kan ha oönskade konsekvenser. Därför bör du inte ta dem utan att först rådfråga en läkare.

  tabletter

  Vad är piller för arytmi?

  1. När en takykardi, kännetecknad av en ökning av hjärtfrekvensen (över 90 slag / min.) Designeringsvippan valeriana tinktur, hagtorn, Ålandsrot, Corvalolum, och i allvarliga fall rekommenderas mottagning verapamil, lidokain, propranolol, ritmilena, digoxin och etmozina. Kraftfulla läkemedel som ordinerats av läkare, så deras oberoende användning är inte tillåtet. Du kan också använda effektiva folkmedicin: infusion av hagtornblommor, te med melissa, infusion av herbage motherwort.
  2. Med bradykardi, på grund av vilken pulsen saktar ner (mindre än 60 slag / min) är de mest effektiva euphyllin, atropin, atenolol, alupent. Behandling med dessa läkemedel utförs endast under överinseende av en läkare. Bland de mest effektiva folkmedicinska remedierna bör noteras decoctions av yarrow, unga apexes av tallgrenar, användningen av nötter, användningen av en blandning av vitlök och citroner.
  3. Vid förmaksflimmer, inträffar när både kaotiska förmakssammandragning, administreras i olika kombinationer sådana droger: kinidin, amiodaron, disopyramid, propafenon, VFS, sotalol etatsizin. Självmedicinering med dessa droger är inte tillåtet, men du kan utan tvekan använda sådana medel som flytande extrakt och hagtorns tinktur; samling av pepparmynta, rhizom av valerian, triple-leaf klocka; flytande extrakt av Eleutherococcus; en infusion av kalendula blommor.
  4. När arytmi, vilket är en kränkning av hjärtaktivitet (inträffar för tidig hjärt- eller delar reduktion) med användning av följande läkemedel: propranolol, oxprenolol, pindolol, atenolol, metoprolol, talinolol, sotalol, amiodaron. Folkmedel: infusioner valerian, cornflower, calendula blommor, citronbalsam, horsetail fält; tinktur av hagtorn Dekoctions av valerian, goritsveta, rosen höfter, hagtorn blommor.

  preparat

  Vid sjukdomar kompliceras av arytmi associerad med organiska lesioner i hjärtat, noggrant obehandlad primär kardiovaskulär sjukdom, som avsevärt kan minska uppkomsten av arytmier etiotropic även utan användning av antiarytmiska läkemedel. Sålunda, vid behandling av ischemisk hjärtsjukdom, måste arytmi inkludera medel mot angina på vittnesbörden av: beta-adrenoceptor-blockerande läkemedel, kalciumkanalblockerare, angiotensinomvandlande enzyminhibitorer. När manifestationer av hjärtsvikt är föreskrivna läkemedel som stoppar detta tillstånd. I behandlingen bör också hänsyn tas till lipidmetabolismen och vid behov lipidkorrigering av droger.

  Än att behandla en hjärtarytmi? Antiarytmiska läkemedel används för att behandla hjärtrytmstörningar.

  För att eliminera ektopiska hjärtarytmier bör antiarytmika ha viss effekt på de elektrofysiologiska egenskaperna hos myokardceller, utförda på olika sätt:

  • saktar hastigheten på åtgärdspotentialen, vilket bidrar till att sänka exciteringen. Denna effekt utövas i terapeutiska doser av kinidin, novokainamid och aymalin. "Ren" beta-blockerare och amiodaron påverkar inte graden av uppbyggnad av åtgärdspotentialen.
  • en minskning av excitabiliteten hos myokardiet. Denna egenskap är besad av majoriteten av antiarytmiska medel och hjärtglykosider.
  • förlängning av tiden för effektiv refraktoritet, vilket är viktigt för att eliminera impulser som uppträder genom ett för litet intervall efter en normal kontraktion och även med takykardier. Perioden av effektiv refraktoritet förlängs under påverkan av kinidin, novokainamid;
  • minskningen i perioden av relativ refraktäritet, som sker under påverkan av xikain (lidokain) och difenin, leder till en förkortning av det intervall vid vilket en extraordinär impuls kan orsaka hjärtkollisioner;
  • förtryck av foci av ektopisk automatism, som är associerad med en förlängning av tiden för diastolisk depolarisering. Denna egenskap är högst i Aimalin, kinidin och novokainamid, i mindre - Difinin;
  • en ökning i exciteringshastigheten, vilken kan främja homogenisering av exciteringen och förhindra fenomenet "re-entre". Detta är mekanismen för verkan av isadrin;
  • eliminera skillnaden i excitationshastigheten och brytningsindexet för angränsande fibrer (eliminerande fenomenet "återinträde"). Denna effekt ges av beta-blockerare.
  • förtryck av spårpotentialer, vilket uppenbarligen skulle ha en signifikant effekt på hjärtrytmstörningar;
  • minskad hjärtkänslighet för elektrisk urladdning och minskad risk för ventrikelflimmering.

  För närvarande antas det att arytmier uppträder antingen som ett resultat av störningar i processerna för pulsbildning eller som ett resultat av störningar i spridningen av excitation genom hjärtat eller slutligen på grund av en kombination av båda mekanismerna. I detta sammanhang bedöms effektiviteten hos olika antiarytmiska läkemedel genom deras effekt på en av de listade mekanismerna för arytmiutveckling och associerade transmembrana jonströmmar.

  Beroende på verkningsmekanismen är alla antiarytmiska läkemedel som faktiskt används i kliniken uppdelade i flera klasser:

  1. I klassen - ämnen med direkt blockerande verkan på membranmembranstabiliserande medel, som är indelade i underklasser IA; IB; IC,
  2. II-klass-beta-adrenoreceptor-blockerare;
  3. III-klass - kalciumkanalblockerare.

  För dessa klasser är det nödvändigt att lägga till följande medel: Påverka elektrolyter, hjärtglykosider, adrenomimetiska och kololinolytiska ämnen.

  Klass I
  Klass I innehåller det största antalet antiarytmiska läkemedel med lokala anestetiska effekter av varierande svårighetsgrad. I mindre koncentrationer, som är nödvändiga för att detektera antiarytmisk verkan, påverkar de de elektrofysiologiska egenskaperna hos myokardfibrer. Den viktigaste funktionen av dessa läkemedel är deras förmåga att minska den maximala hastigheten för depolarisation av hjärtmuskelceller som följd av antagonistiska interaktioner med snabba natriumkanaler i cellmembranet. Vid terapeutiska koncentrationer angivna åtgärden associerad med en ökning av tröskelvärdet på retbarhet, konduktivitet och undertryckande av en ökning i effektiva eldfasta förändringar i både vilande cellmembranpotentialen och aktionspotentiallängd, men alltid registreras trycka spontan diastolisk depolarisation av cellerna i hjärtledningssystemet.

  Läkemedel i denna klass tillhandahåller en terapeutisk effekt hos patienter med arytmier som uppstår som ett resultat av cirkulationen av exciteringsvågen i en sluten cirkel, genom att ändra den effektiva refraktärperioden, och hos patienter med arytmi, vilka är baserade förstärkningsmekanism automatik eller att tröskeln på retbarhet, genom att undertrycka spontan diastolisk depolarisering.

  Klass IA innehåller följande droger

  • Aymalin (giluritmal) - antiarytmisk läkemedel, alkaloid rauwolfia serpentin. Det orsakar en minskning av retbarhet av hjärtmuskeln, saktar av atrioventrikulär och intraventrikulär ledning, undertryckande av sinusknutan automatik. Har ingen signifikant effekt på myokardial kontraktilitet och blodtryck, även om det i vissa fall kan orsaka en minskning av blodtrycket. Föreskrivs för behandling och förebyggande av paroxysmal supraventrikulär takykardi, paroxysmal kammartakykardi, paroxysmalt förmaksflimmer och förmaksfladder, supraventrikulär och ventrikulära arytmier. Framställd i en pellet, en lösning för intravenös och intramuskulär injektion. Doseringsregim: Vuxna administreras intravenöst i en dos av 50 mg i 2-4 minuter. Intramuskulärt administrerad i en dos av 50 mg var 3-4 timmar. Den genomsnittliga dagliga dosen av 150-300 mg för 4-6 mottagningar.
  • Rhythmelen (corpape, rytmodan). Finns i kapslar. Dosering: 1 kapsel föreskrivs 3-4 gånger om dagen.
  • Neo-giluritmal. Producerad i tabletter. Dosering: 1 tablett 3-4 gånger om dagen ordineras.
  • Prokainamid. Producerad i tabletter och i injektionsvätska. Dosering: 1-2 matskedar 3-4 gånger om dagen. Intramuskulärt och intravenöst - i individuella doser.
  • Kinidin durules (kinidin). Doseringsregimen. Det frigörs i tabletter. Det ordineras 2-5 tabletter på morgonen och på kvällen är underhållsdosen 3 flik på morgonen och på kvällen.
  • Pulsnorma. Finns i pellets. Det ordineras för 2 dragees 3-4 gånger om dagen. Dosering: underhållsdos - 1 dragee 3-4 gånger om dagen.

  Klass IB innehåller följande beredningar

  • Lidokain. Det är ett aktivt lokalbedövningsmedel och antiarytmiskt medel. Orsakar all slags lokalbedövning. Stabiliserar cellmembran, blockerar natriumkanaler, undertrycker ektopisk foci i myokardiet, huvudsakligen i ventriklarna; i praktiken inhiberar inte ledning och kontraktilitet hos myokardiet. Det främjar frisättningen av kaliumjoner från myokardceller och påskyndar processen för repolarisering av cellmembran, förkortar varaktigheten av åtgärdspotentialen och den effektiva eldfasta perioden. Det ordineras för behandling och förebyggande av ventrikulär arytmier.

  Doseringsregimen. Det produceras i en lösning för intravenös och / eller injektion. Dosen administreras individuellt.

 • Ritalmex (mexyl). Finns i kapslar. Doseringsregim: utsedd enligt ordningen: i den första mottagningen - 400-600 mg, sedan var 6: e timme för 200 mg. Under följande dagar (2: a och på) - 200 mg var 8: e timme.
 • Följande läkemedel klassificeras i klass IC:

  • VFS. Antiarytmisk läkemedel som blockerar natriumkanalerna av kardiomyocytmembran. Förkortar atriärens och ventrikelens refraktära period eller ändrar den. Sänker excitering av atrierna, hans bunt, Purkinjes fibrer. Hämmar inte funktionen hos sinusknutan automatik har ingen negativ inotrop verkan på hjärtmuskeln, ändrar inte systemiska blodtrycket. Föreskrivs för behandling av ventrikulära och supraventrikulära extrasystole, paroxysmal fibrillation och förmaksfladder, paroxysmal supraventrikulär takykardi, paroxysmal takykardi, kammarflimmer för behandling av hjärtinfarkt.

  Framställd i tabletter, i lösning för injektion. Dosering: utses 30 minuter före måltid var 8: e timme för 25 mg. Det är möjligt att öka dosen till 50 mg var 8: e timme. Parenteral behandling ges individuellt.

 • Etatsizin. Producerad i tabletter. Doseringsregim: Tilldelad 1 flik. 3 gånger om dagen.
 • Det sänds ut i tabletter. Dosering: 1 tablett 3-4 gånger om dagen ordineras.
 • Rytmen monm. Framställd i tabletter, i lösning för injektion. Utses individuellt.
 • Klass II
  Klass II - en grupp av antiarytmiska läkemedel, inklusive propranolol och andra betablockerare, som har antiarytmisk verkan främst på grund av blockaden av sympatisk stimulering, vilket skall genomföras genom beta-receptorer. Beta-adrenerga receptorer, för att hämma aktiviteten av cellmembran adenylatcyklas hämma bildningen av cAMP, som är en intracellulär verkan av katekolaminer sändare.

  Vid terapeutiska koncentrationer, inte har någon direkt effekt på membranet av friska hjärtmuskelceller, behöver betablockerare inte påverka transmembranpotentialen, maximal hastighet av depolarisering av förmakshjärtmuskelfibrerna, ventrikulär och Purkinje-fibrer.

  Blockers av beta-adrenerge receptorer förhindrar ökningen av spontan diastolisk depolarisering orsakad av katekolaminer. Därför, under inverkan av dessa läkemedel, är det en minskning av frekvensen av sinuspulser och eliminering av ektopiska impulser, vilka är baserade på denna verkningsmekanism. Beta-adrenoblocker ökar den effektiva eldfasta perioden av atriana, funktionella och effektiva eldfasta perioder av den atrioventrikulära noden. Konduktiviteten och refraktorn hos det specialiserade ledningssystemet i His-Purkinje och ytterligare kanaler förändras emellertid inte signifikant.

  Beta-adrenoblocker har en negativ jonotropisk effekt och minskar hjärtutgången, myokardiell syreförbrukning, kranskärlblodflöde, medan perifer resistens ökar. Varaktigheten av den jonotropa verkan är mindre än den för kronotropa verkan.

  Betablockerare skiljer sig åt i åtgärdens selektivitet på beta-1 och beta-2-adrenerge receptorer. I detta avseende kallas läkemedel som blockerar båda typerna av receptorer icke-kardioselektiva och läkemedel som blockerar beta-1-adrenerge receptorer är kardioselektiva.

  • Propranolol (anaprilin, inderal, obzidan) är en icke-selektiv beta-blockerare. Har antianginal, hypotensiva och antiarytmiska effekter. Minskar automat sinusknutan saktar hjärtfrekvens, atrioventrikulär överledning saktar minskar hjärtkontraktilitet minskar myocardial syre. Minskar excitabiliteten hos myokardiet, reducerar förekomsten av ektopisk foci, har en membranstabiliserande effekt. Har hypotensiv effekt. Det ordineras för supraventrikulär form av arytmi, flimmer och fladderi av atria, ventrikulär extrasystol. Läkemedlet är tillgängligt i tabletter, kapslar, injektionsvätska, lösning. Det ordineras för 10-40 mg 1-3 gånger om dagen. Parenteral behandling ges individuellt.
  • Korgard. Producerad i tabletter. Det ordineras för 20-80 mg 1-2 gånger om dagen.
  • Sotalol (sotalex). Producerad i tabletter. Det ordineras för 20-80 mg 1-2 gånger om dagen.
  • Atenolol (atenova, atenoben, betacard, tenormin, haypoten) är en selektiv beta-blockerare. Behållar egenskaperna hos beta-blockerare. Innebär inte inre sympatisk och membranstabiliserande aktivitet. Förorsakar inte spasmer av bronkier. Det ordineras för behandling och förebyggande av supraventrikulära former av arytmi, sinus takykardi, ventrikulär extrasystol. Producerad i tabletter. Det ordineras för 25-100 mg 1-3 gånger om dagen.

  Ett speciellt kännetecken för den elektrofysiologiska verkan av klass III-läkemedel är en signifikant ökning av varaktigheten av myocardcellernas verkningspotential. Dessa läkemedel har ingen lokalbedövningseffekt och har extremt svagt uttryckta egenskaper, som är inneboende i II-klassen av antiarytmiska läkemedel.

 • Amiodaron (cordaron, sedacorone) är ett antiarytmiskt och antianginalmedel. Ökar varaktigheten av åtgärdspotentialen och den effektiva eldfasta perioden av kardiomyocyter i alla delar av hjärtat. Minskar den automatiska sinusnoden, minskar antalet hjärtslag, saktar den atrioventrikulära ledningsförmågan, minskar excitabiliteten hos myokardiet. Det ordineras för behandling och förebyggande av supraventrikulära och ventrikulära arytmier. Producerad i tabletter och i injektionsvätska. Insidan är ordinerad till 100-200 mg enligt schemat. Parenteral behandling är individuell.
 • Klass III
  Klass III inkluderar läkemedel som är hämmare av kalciumjontransport, kalciumkanalblockerare.

  • Verapamil (isoptin, lekoptin, falicard) - antiarytmisk, antianginal, hypotensiv. Minskar frekvensen och styrkan hos hjärtslag, saktar den atrioventrikulära konduktiviteten. Minskar behovet av myokardium i syre. Orsakar expansionen av kransartärerna och en ökning av blodflödet i blodet, sänker tonen i de perifera artärerna. Det ordineras för behandling och förebyggande av supraventrikulära former av arytmi.

  Doseringsregimen. Producerad i tabletter och injektionsvätska. Insidan är ordinerad till 40-80 mg 1-3 gånger om dagen. Parenteral behandling är individuell.

  Bland andra grupper av läkemedel som används i de rytmstörningar, de vanligast använda formuleringar som innehåller kalium- och magnesiumjoner: Pananginum, asparkam, kalium Normin och hjärtglykosider i individuella doser vid behandling av former av supraventrikulära arytmier.

  Under de senaste åren, för lindring av paroxysmala supraventrikulära takykardier, används ett läkemedel som förbättrar myokardets metabolism: adenosinfosfat, adenokor.

  Alla dessa beredningar från hjärtas arytmi bör tas först efter en exakt fastställd diagnos och samråd med en läkare

  cautery

  Minimalt invasiv ablation har länge varit den mest effektiva metoden för kirurgisk behandling av hjärtarytmi. Kärnan i förfarandet är att cauterize ett mycket litet område av hjärtmuskeln med en kateter. Precis bestämning av den önskade platsen för ablation är möjlig tack vare elektrofysiologiska studier.

  Varför gör moxibustion?

  • Modern moxibustion är absolut smärtfri. Det utförs med radiofrekvensmetoden.
  • Under ablation utförs myokardärrbildning för att förhindra onormal förmaksinkraktion.
  • Erfarenheten av israeliska specialister gör det möjligt för dem att återuppta under moxibustionen alla funktioner i muskulaturen som omger ären.
  • Som ett resultat återställs hjärtets rytm till en normal nivå även i de allvarligaste formerna av arytmi.

  Funktioner av proceduren
  För en bränning under operationen görs en liten punktering, genom vilken en kateter sätts in.
  Vanligtvis utförs ablation inom några timmar.

  Om läkare hanterar en mycket komplex form av arytmi, där kateterkauterisering kanske inte är tillräcklig för att återställa patienten, kommer de att utföra ablation genom en minimal öppning.

  Denna typ av moxibustion visas:

  • med svåra och långvariga former av förmaksflimmer
  • i det fall kateterablation inte leder till det förväntade resultatet;
  • patienter som genomgått operation på hjärtklaffar.

  Ablation innebär inte en långvarig återhämtning av patienten. I de flesta fall lämnade personen som hade cauterization klinikens kliniska avdelning inom 3-4 dagar.
  Effektiviteten av ablation, som utförs på grundval av israeliska kliniker, är extremt hög. Det gör det möjligt att normalisera hjärtrytmen hos cirka 90% av patienterna med olika former av arytmi.

  Detta förfarande kan emellertid endast användas för de patienter som inte gynnades av läkemedelsbehandling.

  För behandling av förmaksflimmer används mycket av droger, men de är bara effektiva i ungefär hälften av fallen - säger studie författaren David Wilber, chef för Institutet för hjärt-kärlsjukdomar vid Loyola University Medical Center i Illinois. - Om ett enda läkemedel inte har hjälpt en patient är sannolikheten för framgångsrik behandling med ett annat läkemedel ännu lägre.

  Studien, som genomfördes på 19 sjukhus i olika länder i världen, omfattade 167 personer, för vilka behandling av droger var ineffektiv. 106 patienter fick kateterablation och 61 patienter fick mediciner. Studiens varaktighet var ganska kort, eftersom en signifikant fördel av kateterablation över läkemedelsbehandling avslöjades. Efter appliceringen av denna metod upphörde episoder av arytmi (icke-rytmiska hjärtslag) hos 60% av patienterna. Samtidigt observerades förbättring endast hos 16% av patienterna som var på läkemedelsbehandling. Resultaten av studien publiceras i Journal of the American Medical Association.

  Kateterablation vid behandling av förmaksflimmer är mycket effektivare än läkemedelsbehandling. Vi rekommenderar emellertid också användningen av denna metod i fall där läkemedelsbehandling inte hjälper. Innan vi tillämpar denna teknik erbjuder vi patienterna valet att starta ett annat läkemedel eller komma överens om en operation. Tyvärr sannolikheten för att andra läkemedel kan hjälpa, är endast 20%.tak som förmaksflimmer inte utgör ett omedelbart hot mot liv, kan patienten välja bästa alternativet för honom - operation eller läkemedelsbehandling - avslutar Dr Frank Machlinski, chef för elektrofysiologiska program vid University of Pennsylvania.

  Kirurgisk behandling

  Hjärtarytmier behandlas som konservativa metoder (till exempel medicinskt) och kirurgiskt. Det israeliska sjukhuset IMedical övar följande kirurgiska metoder för härdning av arytmier:

  Pacemakerimplantation: Det är en programmerbar enhet, vars implantering gör det möjligt för patienten som lider av arytmi att återgå till en normal rytm av sammandragningar i hjärtmuskeln. För att pacemakern ska kunna agera är det nödvändigt att implantera det för patienten. Detta sker under lokalbedövning.

  Pacemakern är implanterad under huden eller under pectoral muskeln, för vilken kirurgen gör en snitt, ca 4 centimeter i storlek. Apparaten i sig är ett hus inuti vilket det finns den nödvändiga elektroniken, och ett batteri som varar i ca 10 år eller mer. Dessutom är två eller tre små ledningar med elektroder anslutna till pacemakern. De transporteras genom blodkärlen till hjärtat, eller mer exakt - till atriumet och till ventrikeln.

  Till kirurgiska tjänster - en röntgen och annan teknik, så att de kan se, var i någon av ögonblicken finns ledningar med elektroder. Den här åtgärden varar ungefär en timme. Vanligtvis nästa dag efter det kan patienten gå hem. Nu hotar arytmi honom inte: sänder vid behov elektriska impulser som irriterar myokardiet, pacemakern ersätter hjärtens ledningssystem. I Israel används två och tre kammare pacemakers som möjliggör stimulering av två eller tre hjärtkaviteter samtidigt.

  Implantering av defibrillatorn: defibrillatorn, det här är en enhet som liknar operationen till en pacemaker och tillhandahåller
  återställa synkron sammandragning av hjärtfibrer med hjälp av elektriska urladdningar med olika kapacitet, från mindre än 1 till 40 J. defibrillator implanteras i den övre bröstkorgen, vilket gör detta avsnitt på plats.

  Därefter finns det införandet av elektroder och deras testning för att hitta den mest optimala platsen.

  Därefter fästs elektroderna på defibrillatorn, och efter testning av sin automatiska funktion sugas skäret i patientens bröstkorg. Sedan följer det sista steget: programmering av defibrillatorn.

  Denna operation är under anestesi och varar ungefär en timme. Efter det behöver patienten inte stanna på sjukhuset längre än en dag, om det inte finns några komplikationer.

  Sådana kirurgiska ingrepp har blivit mycket populära bland israeliska hjärtkirurger de senaste åren. Studier har visat att implantering av defibrillatorn är nästan dubbelt så effektiv som läkemedelsbehandling när det gäller att förlänga livslängden hos patienter med hjärtarytmi.

  Radiofrekvensablation är ett minimalt invasivt kirurgiskt ingrepp som utvecklats under nittiotalet av förra seklet, vilket i Israel tillåter ca 90% av patienterna att fullständigt bota vissa typer av arytmi. Denna procedur utförs vid alltför hög hjärtfrekvens, med ett pulsunderskott.

  Högfrekvent ablation är att, med hjälp av en speciell kateter, som framställs av små punkteringar, genom vilka moxibustion är säker, problemområdet av ledande strukturer i hjärtat med hjälp av radiovågor. För att förstå vilken del av hjärtat att utföra ablation utförs en elektrofysiologisk studie omedelbart före denna procedur.

  Genom ablation uppnås återställande av normal hjärtritning. Denna operation tar vanligen från en till tre timmar, och görs av israeliska hjärtkirurger, vanligen under lokalbedövning. Efter operationen förblir patienten i kliniken i ytterligare tjugofyra timmar. Om det inte finns några komplikationer under den här tiden, kan han nästa dag gå hem.

  Folkmekanismer

  Skaka 0,5 kg citroner, blanda dem med samma mängd honung och 20 kärnor av aprikoskärnor, pulveriserat i pulver. Ta innan måltider men 1 matsked 2 gånger om dagen.

  Det allmänna sättet att arytmi är avkok, infusioner och infusioner av hagtorn, valerian
  majsblommor, sparris och älskling. Ta 1 msk. En sked av varje
  dessa växter, brygga dem i 1 liter kokande vatten, låt det brygga i en timme. Drick i små portioner varannan timme.

  • Under långsam hjärtrytm 4 citron skuren i 4 bitar vardera, kokt i en liter vatten till sörjig tillstånd, lägga till 0,5 kg hackade valnötter, 250 g sesamolja och 200 g strösocker. Blanda allt. Ta 1 matsked 3 gånger om dagen i 20 minuter innan du äter
  • Vid hjärtrytmstörningar rekommenderas att man dricker färsk juice av svart rädisa. Rädisa gnugga, pressa genom ostkålsaften, blanda med honung (1: 1). Ta 1 matsked 2-3 gånger om dagen.
  • En bra effekt för att minska hjärtslaget ger ett avkok av rep. 2 msk hackad pipa häll 1 kopp kokande vatten, laga i 15 minuter, spänning. Drick 0,5 kopp 4 gånger om dagen. Den berömda växtbaserade läkaren PM Kurennov rekommenderade att ta bad med valerian för avlägsnande av stroke. För att ta ett bad behöver du 1 fullt glas valerianrotbuljong.
  • När det finns kränkningar av hjärtrytmen är det användbart att dricka nypressad juice från ett svart rädisfrö med tillsats av honung i samma proportioner. Drycker juice för 1 matsked. två till tre gånger om dagen;
  • För detta recept behöver du ett halvt kilo citroner riven på rivaren, samma mängd honung och 20 kärnor av aprikosfrön, krossad till pulver. Det är accepterat för 1 msk. sked två gånger om dagen före måltiderna.
  • Det är nödvändigt att ta 1 citron, 200 g torkade aprikoser, 10 - 20 g russin, 50 g valnötter och 5 msk. l. Maj älskling Kram saften ut ur citronen och blanda den med honung. Grind torkade aprikoser och citronskal med massa, blandad med russin. Tillsätt finförvrängd nötter till blandningen. Kombinera med honung och citron. Rör noggrant, insistera 3 timmar Ta internt 2 msk. l. En gång om dagen - på morgonen efter att ha ätit med arytmi. Behandlingsförloppet ska utföras inom en månad.
  • Ta 100 g kärnor av valnötter, slipa dem, eller passera genom köttkvarn och blanda med 0,5 liter honung. Ta en blandning av 0,5 msk. l. 3 gånger om dagen med hjärtets arytmi.
  • Ta 1 msk. l. hackad sparris roter, brygg ett glas kokande vatten, koka i 2 minuter, sätt i en hettbuljong 1-2 tsk. torkad ört sparris och insisterar, insvept, 2 h. Ta in 2 msk. l. 3 gånger om dagen i 30 minuter före måltid i 4 veckor med arytmi.
  • Mala ett litet löklök, smör 1 apple på ett fint rivjärn och blanda noggrant. Ta blandningen 2 gånger om dagen mellan måltiderna. Behandlingsförloppet är en månad.
  • Märket 3 koppar Viburnum vulgare, krossad, placerades i en 3-liters burk, häll 2 liter kokande vatten, nära plastlock, god wrap och låt stå i 6 h. Infusionsfilter genom ett durkslag och ostduk, hälla det i emaljerade ware, bär väl vrida där också. I den resulterande infusionen tillsätt 0,5 liter god honung, bättre än maj. Ta in 1/3 kopp 3 gånger dagligen före måltiden i en månad. Genomföra 3 sådana kurser med 10-dagars raster. Förvaras i kylskåp.
  • Ta 5 g torrkrossad hagtornsfrukt i 200 ml varmt vatten, koka i 15 minuter vid låg värme, spänning, häll volymen till originalet, drick 1 msk. l. 2-3 gånger om dagen med arytmi.
  • Med förmaksflimmer hjälper höfterna väl. Behöver hälla i en termos 2 msk. l. bär, häll sedan 0,5 liter kokande vatten. Lämna i 1 timme att insistera, och lägg sedan till så mycket hagtorn. Infusion börjar dricka på morgonen, men så att det blir tillräckligt för hela dagen. Brew frisk infusion dagligen. Om bären är torra, kan du lämna i 5-10 minuter och häll i en termos för att insistera. Dricka infusion 3 månader, sedan en månadspaus - hela året. Om du har halsbränna, ska du dricka rosen höfterna efter att ha ätit.
  • Det är tillrådligt att blanda 0,5 kg maj honung, 0,5 kg riven citronskal (från preliminärt extrakt citroner) och 20 jordade aprikoser. Ta 1 tsk inåt. 3 gånger om dagen före måltiden. Ät 1 aprikoskärna per dag i 2 månader. Ta sedan en paus i en halv månad och upprepa behandlingen igen.

  Hur jag behandlades med folkmekanismer för hjärtrytmier:

  I många år led jag av hjärtarytmi med bradykardi (en sällsynt puls, upp till 39 slag per minut). Efter att jag hittade rätt folkmekanismer har jag en puls inom intervallet 60-80 och jag har inte ansökt på medicinska institutioner länge. Nu är jag 78 år gammal, höjd 172 cm, vikt 63 kg. I sitt liv drack han vodka väldigt lite, men rökt aldrig.

  • Mitt huvudmedicin är en blandning av citron och vitlök. Jag häller i en tre-liters burk två liter kallt kokt vatten. Jag tar 4 citroner, jag doppar det först i kokande vatten i två minuter, då rullar jag igenom dem i köttkvarn, kläm juice genom gasväv och skickar den till burken.
  • Jag rengör skinnen med 4 vitlöksknivar, krossa dem med vitlök och tillsätt allt till vattnet med citronsaft. Den terapeutiska blandningen är tillräcklig för en behandlingsperiod - fyrtio dagar. Den övre delen av burken är täckt av gasbind, viks i tre lager och läggs i kylskåpet i två dagar. Filtrera och sätt igen i kylskåpet. Läkemedlet måste värmas upp.
  • Det andra medicinska läkemedlet består av vodka med vitlök. I en flaska med en kapacitet på 0,75 liter. Jag häller en halv liter kvalitetsvodka. Jag passerar genom vitlök virka 20 medelstora vitlöksklyftor och lägg till vodka. Jag insisterar på 10-12 dagar.
  • Jag förbereder en annan medicin - den tredje. Pressa en vitlöksklyfta på en liten bit gasbinda (4h6sm.), Lägg den i en påse med mjölk (Tetra), bifoga det under näsan och andas, knyta banden i ryggen.
  • Och nu mer om behandlingen. Innan jag börjar med proceduren sköljer jag munhålan tidigt på morgonen med saltat vatten. På 6 timmar dricker jag 25 ml. tinktur av vitlök på vodka, efter en halvtimme tar jag en kvart kopp (50 gram) av en citronblandning med vitlök. Kort före sömnen dricker jag en matsked vitlökktinktur på vodka.
  • Nästa dag är behandlingen samma, förutom en: Innan du går och lägger dig istället för att använda vitlöktinkturer, inhalerar du eteriska oljor av vitlök. Så blev jag av med hjärtarytmi i 40 dagar. Kanske kommer någon att behöva upprepa kursen, men du måste hålla med den behandlande läkaren.
  • För detta recept behöver du torrhagtorns frukt i mängden 10 gr. och 100 ml vodka. Frukten hälls med alkohol och infunderas i 10 dagar, filtreras. 10 droppar infunderas med vatten och tas tre gånger dagligen före måltid. Rätts på grundval av hagtorn hjälper till att hålla sig i form hjärtmuskeln, främja kranskärlscirkulation, samt eliminering av arytmi och takykardi. De samordnar aktiviteten i centrala nervsystemet och hjälper till att minska blodtrycket.
  • Valerian rotmedicinsk grind, för en matsked rot behöver 1 msk. kokt lite varmt vatten. Den resulterande blandningen lagras i en förseglad behållare i 8-12 timmar, varefter den filtreras. En matsked fattas tre till fyra gånger om dagen;
  • blommor cornflower blå i mängden av en till två tsk. hälldes 200 ml kokande vatten, infunderad i en timme, filtrerades. Acceptera vid ¼ st. tre gånger om dagen för kvart i timmen före en måltid. Utmärkt för hjärtinfarkt;
  • För det här receptet behöver du en valerianrot, en moderkruka ört, anisfrukter och vinrör i förhållandet 2: 2: 1: 1. En matsked blandade örter hälls i ett glas kokande vatten, insisterade i en halvtimme. Den accepteras på 1/3 objekt. två - tre gånger om dagen. Hjälper vid snabb hjärtfrekvens och smärta i hjärtat;
  • För detta recept behöver du ett torrt strimlat örthästfält i mängden 1 msk. l. och 400 ml kokande vatten. Den mottagna infusionen för att hålla två till tre timmar och stam. Det är accepterat för 1 msk. sked fem till sex gånger om dagen för en sjukdom i samband med hjärtsvaghet och arytmi;
  • detta recept består av gräs hästsvans, gräs, bergsklädda fågel, hagtorn blommor blodröd i proportionen 2: 3: 5. En matsked blandade örter hälls över natten i en termos med ett glas kokande vatten, filtreras på morgonen. Det tas på en fjärdedel av ett glas tre - fyra gånger om dagen när det finns ett snabbt hjärtslag, irritabilitet, sömnlöshet;
  • för detta recept behöver du en ländrygg ört öppnas i mängden två teskedar och ett glas kallt vatten. Häll gräset med vatten och insistera ½ dag, dränera. Det tas på den tredje delen av glaset tre gånger om dagen före måltiderna. Infusion reglerar hjärtaktivitet
  • Folkmekanismer för arytmi inkluderar ett sådant recept: Häll 1 msk i pannan. Vatten, efter kokning, för att minska elden och lägga till gräs ört (eller adonis vår) i mängden 1 tsk. Att hålla eld i tre minuter. Pannan är täckt med lock och sitter tillbaka på en varm plats. Den resulterande infusionen filtreras. Det är accepterat på en konst. sked tre gånger om dagen med takykardi;
  • detta recept består av en örtgryn, ett blad av citronbalsam och en rhizom med valerianrötter i förhållandet 3: 1: 1. För en konst. l. blandade örter behöver ett glas kallt vatten. Den resulterande infusionen är åldrad i tre timmar, sedan sätta på ett vattenbad i en kvart i timmen. Det är filtrerat och berusat fraktionellt för en dag, när det finns en nervös hjärtklappning och sömnlöshet.
  • för detta recept behöver gräset Hjärt hjärta, gullris ört, citronmeliss blad och blommor av bovete, varje ingrediens i en mängd av 40 gram. 2 teskedar av l. omsorgsfullt blandad samling hälls i ett glas kokande vatten. Den resulterande infusionen är åldrad i en emaljpanna tills den kyls. Efter infusionen filtreras med en obligatorisk klämning av råmaterial och bringas till den ursprungliga volymen av förkokt vatten. Dricker fraktionerad under dagen. Kurs 2 veckor, då en paus på 7 dagar och igen en hel kurs;
  • för detta recept behöver blomställningar av kalendula i mängden 2 teskedar och två glas kokande vatten. Den resulterande infusionen åldras i en timme, filtrerad. Den är full på 0,5 st. fyra gånger om dagen, när kränkningar av hjärtritmen observeras
  • För detta recept behöver du krossade unga skott av medicinal sparris i en mängd av 3 tsk. och ett glas kokande vatten. Infusionen hålls i ett par timmar och filtreras. Det tar en till två matskedar. tre gånger om dagen. Kurs - tre till fyra veckor. Det är en bra lugnande för takykardi.