Huvud / Dystoni

Vad är instabil angina - typ, symptom, behandling och rekommendationer från läkare

I de flesta kliniska bilder är instabil angina i patienten en följd av hjärtinfarkt eller andra omfattande hjärtpatologier. Det är inte så mycket en självständig sjukdom som en farlig komplikation mot bakgrunden av progressiv dysfunktion i hjärt-kärlsystemet. Innan du tar piller för bröstsmärta, behöver du konsultera en kardiolog och ta reda på hur du känner igen och behandlar ett sådant hälsoproblem i rätt tid, som instabil angina pectoris.

Vad är instabil angina

Detta patologiska tillstånd i kroppen, som orsakar allvarlig smärta i hjärtat, ger upp i benen, nacken, axlarna. Eftersom angina pectoris anses instabilt antyder detta att sådana anfall är svåra att förutsäga, bestämma deras cyklicitet, etiologi. I patientens kropp verkar de oväntat och försvinner också obemärkt tills ett annat återfall.

Denna patologi är särskilt farlig för människans liv, eftersom exacerbation sker utan närvaro av patogena faktorer, överhaler vid det mest oväntade ögonblicket. Kontroll av en karaktäristisk sjukdom ges inte möjlighet, så du behöver kontakta en specialist i tid, gå till sjukhuset för undersökning och utse en intensivvård.

ICD-10-kod

I modern kardiologi presenteras klassificeringen av instabil angina, som relaterar denna diagnos till klassen av sjukdomar i cirkulationssystemet, kategorin ischemisk hjärtsjukdom. Koden för ICD-10 motsvarar värdet 120.0, det anges på sjukhusbladet. Läkaren skriver inte diagnosen själv, men återspeglar bara dess överensstämmelse med ICD-10-koden för ökad konfidentialitet.

symptom

Förekomsten av plötslig attack kan kedjan patienten till bädden, och ibland det minskar fysisk aktivitet, bryter vanliga andning gör att lida av en allvarlig attack av smärta. I kroppen, i detta ögonblick finns det en onormal förträngning och obstruktion av kranskärls spasm på bakgrunden av ischemisk hjärtsjukdom eller ateroskleros, spridning av blod av aterosklerotiska plack. New debut angina är systematiska till sin natur, det vill säga mer än en gång påminna om sig obehagliga attacker.

Ischemi komplicerar följande kriterier:

 • förändring i varaktigheten av smärtsamma attacker;
 • ömhet i bröstet vid behandling av postinfarkt;
 • Anfall av smärta, värre i vila;
 • ökad hjärtfrekvens
 • avvikelse från ST-segmentet, höga koronartänder T på EKG;
 • andfåddhet med minimal fysisk ansträngning
 • okontrollerat smärtsyndrom i hjärtmuskeln
 • känslomässig instabilitet.

Skillnaden mellan instabil angina och stabil

Om hjärtat börjar göra ont, är det ett utmärkt alternativ - kontakta en kardiolog, godkänna sjukhusvistelse för ytterligare diagnos på ett sjukhus. Om läkaren bestämmer den skadliga effekten på hjärtmuskeln i angina pectoris är det viktigt att förstå omedelbart vilken form av sjukdomen som finns - stabil eller instabil. I det senare fallet talar vi om ett potentiellt hot mot människans liv, för att förutsäga en attack och kvalitativt behandla en sjukdom är mycket problematisk.

Till skillnad från stabil angina instabil karakteriserad av okontrollerade angrepp av smärta i hjärtat, som, om det förväntas uppstå, kan spontant försvinna. Läkaren förstår att den systemiska blodtillförseln har störts, och den höga risken för hjärtinfarkt kan emellertid inte snabbt bedöma den rådande kliniska bilden. Vid ett sådant anfall kan syrebrist leda till kroppens död.

skäl

Med utvecklingen av instabil stenokardi utförs en fullständig undersökning av kardiovaskulärsystemet, en smal specialiserad specialist har till uppgift att i tid och tid bestämma och eliminera den patogena faktorn. För att göra detta måste du besöka ett specialiserat kardiologicentrum eller en lämplig avdelning på registreringsplatsen. De främsta orsakerna till blodkärlens obstruktion och den systemiska cirkulationen som behöver identifieras kan vara följande:

 • ateroskleros;
 • hjärtets ischemi;
 • diabetes mellitus;
 • en form av fetma
 • förekomst av trombus i artären;
 • nedsatt blodkoagulering
 • överdriven fysisk ansträngning
 • stress, känslomässigt överskridande;
 • scenen för dekompensation av hjärtsjukdomar;
 • arteriell hypertoni;
 • kronisk alkoholism.

klassificering

Innan en optimal behandlingsmetod fastställs krävs det att man på ett tillförlitligt sätt bestämmer karaktären av en karaktäristisk sjukdom och den specifika karaktären hos den patologiska processen. Klagomål hos patienten blir ytterligare diagnostik för att återigen bekräfta den påstådda diagnosen hos en specialist. Framväxten av instabil angina spontan, formerna för denna hjärtsjukdom är som följer:

 1. Primär angina. Obehagliga symptom stör kärnan i en månad, skiljer sig inte åt i cykliskhet.
 2. Postinfarkt. Attacken utvecklas ett par timmar efter hjärtinfarkt eller fortskrider under en akut period.
 3. Progressiv angina pectoris av en instabil variation. Hög sannolikhet för ett dödligt utfall, eftersom frekvensen och intensiteten av återfall under hela månaden ökar.
 4. Angina of Prinzmetal. En separat form av syrebrist av kamrarna i hjärtat, som inte utvecklas på bakgrunden av åderförkalkning och nekros är resultatet av vasospasm.

Den andra klassificeringen av angina är instabil - beroende på graden av den patologiska processen:

 1. 1 grad. Attacken utvecklas spontant, råder i mindre än 2 månader, kännetecknas av ett svårt tillstånd hos den kliniska patienten.
 2. 2 grader. Karakteriserar den subakuta formen av sjukdomen, vilket är svår att upptäcka om symptomet inte uttrycks i mindre än 2 veckor.
 3. 3 grader. Smärtan stör de senaste 2 dagarna med en längd på upp till 15 minuter, kännetecknar den akuta perioden, risken för hjärtinfarkt.

Behandling av instabil angina

Efter att ha passerat EKG och passerat alla nödvändiga test, föreskriver läkaren användningen av mediciner för att eliminera smärtssyndrom, försvinnande av andra tecken på instabil angina. Ett sådant integrerat tillvägagångssätt för hälsoproblemet fastställer adekvat behandling för att säkerställa en stabil och långvarig positiv dynamik. Systematiskt är det strängt förbjudet att överskatta de föreskrivna doserna av droger, för att bryta mot regimen som doktorn har fastställt. Annars finns det starka tecken på överdosering. Nödåtgärder är följande:

 1. Om det smärtsamma anfallet av Nitroglycerin inte elimineras är det nödvändigt att ringa en ambulans omedelbart.
 2. Hemma tillåter doktorn dig att ta upp till 2 Nitro-spray tabletter för långsam resorption och sedan 3 Aspirin-piller för att lösa upp under tungan.
 3. Patienten ges en sängstöd, en medicinsk diet och fullständig vila för att öka chanserna för den positiva dynamiken hos den underliggande sjukdomen.

Medicinska åtgärder av läkemedelsbehandling har följande egenskaper, och deras nödvändighet bör diskuteras med den behandlande läkaren i förväg:

 • nitrater för långsam intravenös administrering;
 • Heparin intravenöst 5000 ED;
 • Aspirin oralt upp till 3 tabletter per dag med hög risk för hjärtinfarkt;
 • beta-adrenoblocker i form av karvedilol, propranolol;
 • diuretika: furosemid;
 • ACE-hämmare: Noliprel, Perindopril, Prestariumcaptopril;
 • narkotisk analgetik: Promedol, Fentanyl.

Prognos och förebyggande åtgärder

För att undvika farliga återfall måste patienten radikalt förändra livsstilen med angina pectoris som ett alternativ - bli av med dåliga vanor, äta rätt, kontrollera den emotionella bakgrunden och begränsa den fysiska aktiviteten. Att ta mediciner klart inriktas med en specialist, utesluter självmedicinering. Om angina är instabilt är det kliniska resultatet oförutsägbart. Dödsfallet hos patienten är inte uteslutet.

Video: Braunwald hjärtsjukdom

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Ostabil angina: symptom och behandling

I sin kliniska manifestationer och prognostiska värden upptar instabil angina en mellanfas mellan stabil angina och hjärtinfarkt. Denna farliga akuta fasen av ischemisk hjärtsjukdom åtföljs av en betydande ischemi i hjärtmuskeln, vilket, med utvecklingen av detta tillstånd kan leda till myokardiska delen död och död.

I kardiologi kombinerar termen "instabil angina" sådana kliniska tillstånd, åtföljd av kränkningar av kranskärl och hjärtkärl (hjärtvärk):

 • Den första dök upp angina pectoris;
 • progressiva attacker av angina pectoris, åtföljd av ökad frekvens och ökad styrka och längd;
 • Den första dök upp i rostkardiologi.

Detektionen av instabil angina ska alltid vara ett tillfälle för sjukhusvistelse av patienten, eftersom den här patologins fortsatta förlopp är oförutsägbar och kan utgöra ett allvarligt hot mot patientens hälsa och liv. Det är därför att veta om tecken och symtom på detta farliga stadium av hjärt-och kärlsjukdomar bör alla patienter, observerade hos kardiologen.

skäl

Instabil angina för utveckling mot gapet av fibrösa plack i kransartärerna och bildningen av en blodpropp i den, vilket stör den normala blodtillförseln till hjärtmuskeln och får den att hypoxi. Att skada integriteten hos den fibrösa plack kan leda till ackumulering av fettförluster, inflammatoriska processer, brist på kollagen och olika hemodynamiska brott. Utvecklingen av instabil angina kan också provoceras:

 • ökad förmåga blodplättar att limma
 • blödning i en plack orsakad av bristning av ett nätverk av små blodkärl;
 • lokal förträngning av blodkärlen i hjärtat, provocerad genom frisättning av vasoaktiva medel (serotonin eller tromboxan A2);
 • minskning av antitrombotiska egenskaper hos endotelet.

symptom

Ostabil angina avslöjar sig typiska tecken på ischemi hos myokardiet, vars tillväxt indikerar progressionen av angina pectoris.

 1. Patienten har hjärtattacker i en månad, och tidigare observerades de inte.
 2. Patienten konstaterar att han i 1-2 månader har ökat antalet angina attacker och de har blivit mer långa och intensiva.
 3. Attack av cardialgi orsakad av myokardiell ischemi började visas i vila eller under sömn.
 4. Attack av cardialgia blev värre att undvikas genom att ta droger från gruppen organiska nitrater (Nitroglycerin, Isoket, Nitrorolling, etc.).

Som med vanlig angina är den viktigaste kliniska manifestationen av myokardiell ischemi smärta i bröstområdet. Cardialgia blir mer intensiv och långvarig (mer än 10 minuter). Patienter noterade en ökning av strålningssmärta och dess ökande natur. I vissa fall kan kardialgi bli långvarig (upp till 2 timmar) och vågliknande (dvs under angina angina, uppstår smärta med kortvariga försämrings- och försvagningsperioder).

Ett av de utmärkande dragen hos instabil angina är den låga effektiviteten av läkemedel för att eliminera hjärtkörtel. Till exempel, efter att ha tagit Nitroglycerin Tablets, elimineras smärta efter en längre tid, eller för att stoppa det, måste patienten öka dosen.

Vissa patienter noterar att attacker av myokardiell ischemi förvärras efter episoder av plötslig signifikant ökning av mental eller fysisk aktivitet. I framtiden kan en attack av instabil angina provoceras av mindre betydande fysiska och psykologiska belastningar eller förvärring av olika sammorbiditeter (influensa, tonsillit, SARS, etc.).

diagnostik

behandling

Patienter med instabil angina är föremål för akut inhalation. De tilldelas strikt sängstöd (före början av perioden för kranskärlblodflödesstabilitet) och läkemedelsbehandling.

Drogterapi innefattar:

 • Preparat för smärtlindring: Nitroglycerin, neuroleptanalgezia;
 • droger för att minska behovet av myokardiskt syre: beta-blockerare, kalciumantagonister;
 • läkemedel för förbättrad blodfluiditet: direkta antikoagulanter och disaggreganter.

I 70-80% av fallen tillåter läkemedelsbehandling att uppnå relativ stabilisering av tillståndet för kranskärlblodflödet. I frånvaro av effekt ges patienten koronarangiografi för att bestämma om ytterligare kirurgisk behandling är tillrådlig.

För kirurgisk behandling av instabil angina pectoris kan följande tekniker användas:

 • kranskärl angioplastik med stentning: lumen vasokonstriktion infört särskild metallröret (stent) som håller den och väggen ger tillräckligt spelrum för den normala blodkärlet;
 • aortokoronär bypass: utförd med nederlag av huvudkärlären eller med skada på alla koronar kärl, under operationen skapas en ytterligare kärlbädd som levererar blod till platsen för låg blodtillförsel.

Eventuella komplikationer av instabil angina

I avsaknad av adekvat behandling kan instabil angina vara komplicerad av sådana svåra förhållanden:

Patienter med instabil angina bör observeras ständigt hos kardiologen och följa alla sina rekommendationer. I denna form av kranskärlssjukdom fortsatt överensstämmelse med läkarens rekommendationer och genomförandet av hela hjärtat för att förhindra angina attacker åtgärder kraftigt öka chanserna för att förhindra utvecklingen av allvarliga komplikationer.

Instabil angina

I händelse av en kränkning av blodets passage genom kranskärlssärlen, saknas syre för hjärtmuskeln. På grund av denna ischemi utlöses ett antal successiva patologiska reaktioner, vilket leder till celldöd och bildandet av ett ärr i hjärtat. Vid celldöd utvecklas myokardinfarkt. Med ischemi, angina pectoris. Om smärtan uppstår med fysisk eller känslomässig stress, säger de stabila angina pectoris.

Ostabil angina är en sjukdom som åtföljs av svår smärta bakom bröstbenet. De verkar ofta spontant och är dåligt kontrollerade av nitroglycerins intag. Ofta är detta läkemedel generellt ineffektivt. Med instabil angina, i motsats till stabil angina, är sannolikheten för förekomst av hjärtinfarkt en storleksordning högre. Av denna anledning är volymen förstahjälp och behandling mer omfattande. Obligatorisk sjukhusvistelse.

klassificering

Ostabil angina är i sig en förvärring av kronisk hjärtsjukdom (ischemisk hjärtsjukdom). Under påverkan av vissa faktorer ökar frekvensen av anfall, smärtan och deras intensitet. Den fysiska aktivitetens bärbarhet minskar.

Det finns 4 typer av instabil angina:

 1. För första gången uppstod angina.
 2. Progressiv angina.
 3. Postinfarkt angina.
 4. Angina of Prinzmetal.

Vanligtvis passerar någon av varianterna av instabil angina efter behandling i stabil angina, men med en minskning i övningens tolerans. Hos människor kallas denna sjukdom för "infarktstillstånd" på grund av att det ofta föreligger komplikationer i form av hjärtinfarkt.

Orsaker till instabil angina

 • ökat kolesterol;
 • BMI (överskott kroppsvikt);
 • arteriell hypertoni;
 • ålder över 45 år
 • diabetes mellitus;
 • röka.

Expandande aterosklerotiska plack brister in i lumen av artären. Trombocyter avsätts på ytan av den kapslade kapseln och en trombus bildas, vilken stänger kärlet ännu mer. Samtidigt med dessa processer finns det en spasm i kransartären och blodflödet till myokardiet reduceras kraftigt. På grund av detta uppträder progression av ischemisk hjärtsjukdom och förekomst av instabil angina.

Följande faktorer kan framkalla utvecklingen av anfall:

 1. Överdriven fysisk aktivitet.
 2. Förhöjningen av arteriell hypertoni och kroniskt hjärtsvikt.
 3. Alkoholism.
 4. Förstöring av kroniska sjukdomar.

Symtom på instabil angina

Kriterier för instabil angina:

 • mer frekventa smärtsamma attacker;
 • ökad smärta intensitet;
 • Anfall är längre, når 15 och flera minuter;
 • Förekomsten av smärta som svar på att göra mindre än vanlig fysisk ansträngning;
 • Utseendet av anfall i vila;
 • ökat behov av nitroglycerin och minskat dess effekt.

Med progressiv och nyutvecklad angina är symptomen som beskrivs ovan oroväckande i en månad. Vid smärta efter infarkt kan det uppstå andra dagen efter hjärtinfarkt.

Prinzmetals angina (vasospastisk angina) är förekomsten av ischemi på grund av överdriven spasma i kransartären. Den har en mycket ogynnsam prognos. Detta beror på den möjliga utvecklingen av en hjärtinfarkt under de första månaderna efter attacken. Vanligtvis är denna variant av angina diagnostiserad hos män i en yngre ålder. Symtom visas i vila, ofta närmare på morgonen. Mest troligt beror detta på förändringar i det autonoma nervsystemet: med ökad vaguston (vagusnerven). Mellan attacker är staten tillfredsställande och toleransen för fysisk aktivitet minskar inte.

diagnostik

Förutom klagomålen bedömer läkaren det övergripande tillståndet för patientens hemodynamik utan att misslyckas. Rytmiciteten, frekvensen och styrkan hos pulsvågfyllningen studeras, blodtrycket mäts. Ett viktigt diagnostiskt kriterium är reaktionen på nitroglycerin.

Det är obligatoriskt att registrera ett elektrokardiogram minst 12 ledare (standard EKG). Tecken på ischemi (kriterier för instabil angina):

 • minskning eller ökning av ST-segmentet;
 • negativa eller för högt spetsiga tårar T;
 • kombination av båda.

Beslutet om sjukhusvistelse fattas vid upptagningsavdelningen. För att göra detta är det tillräckligt med tolkning av EKG. Ytterligare diagnos och raffineringsdiagnos av evenemanget hålls i hjärtkliniken för kardiologi.
krävs:

Holter övervakning

 1. Allmänt blodprov. Möjlig leukocytos - en ökning av antalet leukocyter.
 2. LHC (biokemiskt blodprov). Här förändras enzymerna CK, AST, LDH, troponinivån ökar.
 3. Daglig Holter EKG-studie. Det tillåter att avslöja alla fall av ischemi inom 24 timmar och korrelera dem med de uppkomna smärtsamma förnimmelserna i hjärtat av hjärtat. Du kan identifiera episoder av hjärtrytmstörningar.
 4. Hjärtets ultraljud (ekkokardiografi). Med hjälp av ultraljud är det en överträdelse av kontraktiliteten hos hjärtmusklerna på grund av ischemi.
 5. Radionuklidscintigrafi. Utförs när kliniska manifestationer och laboratoriedata inte matchar. Det gör det möjligt att skilja områden av myokardiell nekros från ischemiska vävnader.
 6. Angiografi av kransartärerna. Det gör det möjligt att bestämma graden av patency i kransartärerna och att bestämma frågan om huruvida deras stenting är lämplig.

I de fall smärtsyndromet inträffar (hjärt- och kärlsmerter), finns det ingen förändring på EKG, patienten ska också vara inlagd på sjukhus. Detta beror på det faktum att elektrokardiografiska tecken på ischemi kan fördröjas i förhållande till kliniska manifestationer i flera dagar. Av denna anledning bör omfattningen av undersökningar genomföras i sin helhet.

Behandling av instabil angina

Inpatientbehandling av instabil angina bör utföras i terapeutiska eller kardiologiska enheter. I särskilt allvarliga fall eller livshotande förhållanden är patienten ständigt i intensivvården och intensivvården.

Till och med innan sjukhusvård, omedelbart efter smärta, bör 1-3 tabletter av Nitroglycerin och Aspirin tablett tas. Det sista läkemedlet tas för att förhindra bildandet av trombi i ett kranskärlsproblem.

Allmänna principer för behandling av instabil angina:

 1. Begränsning av fysisk aktivitet med utnämning av halvbädd eller bäddstöd.
 2. Många måltider i små portioner upp till 6 gånger om dagen.

Läkemedelsbehandling:
Medicinsterapi

 1. Intravenös dropp av nitrater, särskilt i de tidiga dagarna av sjukdomen (Isosorbid-dinitrat, Isoket). Därefter avbryts drogerna från denna grupp gradvis.
 2. Introduktion av heparin. Under de första timmarna intravenöst, sedan subkutant omkring fyra gånger om dagen. Parallellt övervakas blodkoagulerbarheten.
 3. Aspirin i en dos av 100-200 mg per dag. För att förhindra komplikationer från magehinnan i magen, använd tarmlösliga former av Aspirin (Cardiomagnolo, Aspirin-cardio).
 4. ACE-hämmare (Enalapril, Perindopril).
 5. Beta-adrenoblockerare (Propranolol, Metoprolol). Kontraindikerad i lungsjukdomar och stenokardi Prinzmetal.
 6. Vid angina Prinzmetal är antagonister av kalciumkanaler (Verapamil, Nifedipin, Corinfar) föreskrivna. Med vasospastisk angina pectoris har en mer uttalad effekt än Nitroglycerin.
 7. Diuretika (diuretika). Tilldelats med samtidig hjärtsvikt (Furosemid, Hydroklortiazid, Indapamid).
 8. Narkotiska analgetika med ett uttalat icke-stoppande smärtsyndrom (Morfin, Fentanyl).

I händelse av komplikationer i form av lungödem eller hjärtinfarkt utförs ytterligare symptomatisk behandling i hjärtåtervinningsenheterna. I vissa fall blir diagnostisk koronarangiografi ett läkande tillvägagångssätt - kompletterat med kärlets plasticitet eller stentning. En annan kirurgisk behandling för angina är aortokoronär bypassoperation.

Det vidare sättet att leva med angina pectoris

Patienter som har lidit angina och som har genomgått behandling på sjukhuset skickas till rehabilitering till ett sanatorium. Ytterligare tillträde till föreskrivna läkemedel är obligatorisk. Det är också viktigt att fortsätta att leda en hälsosam livsstil med måttlig fysisk ansträngning. En regelbunden vistelse i frisk luft och full vila med vila är obligatoriska.

En speciell diet och en korrekt diet bör observeras. Det rekommenderas att laga mat för ett par, laga eller baka. Välkommen mottagande av grönsaker och frukt, juice och gelé, spannmål och mejeriprodukter. Begränsa fet kött och animaliska fetter. Alkohol, skarpa, feta, röka och salta rätter är strikt uteslutna. Minimerat saltintag.

För att förhindra återfall av anfall och att genomföra normalt liv är extremt viktigt livslång mottagning av vissa läkemedel, utsedda av kardiologen. Återvinning av arbetsförmåga är möjlig efter 2 veckor från sjukdomsuppkomsten.

Komplikationer och förebyggande

De viktigaste farliga förhållandena i kroppen, vilket kan leda till instabil angina:

 • myokardinfarkt;
 • akut hjärtsvikt inkl. lungödem;
 • förekomst av arytmi (kränkning av hjärtrytmen);
 • ventrikelflimmer och plötslig död.

För att förhindra utveckling av komplikationer är det viktigt att bara ringa en läkare i tid och nödvändigtvis följa alla rekommendationer fram till slutförandet av en heltidsbehandling, oavsett sjukdoms svårighetsgrad.

Prognos av sjukdomen

Vid tidig ansökan om sjukvård och dess fulla genomförande är prognosen relativt fördelaktig. Trots alla ansträngningar av läkare och patientens efterlevnad av alla regler för behandling och en hälsosam livsstil utvecklar cirka 20% av patienterna hjärtinfarkt. I händelse av komplikationer beror prognosen helt på deras svårighetsgrad.

Utgående från detta kan man dra slutsatsen att instabil angina är en farlig sjukdom i hjärt-kärlsystemet, där risken för dödsfall är hög. Men med snabb behandling kan risken för dödliga komplikationer för kroppen minskas till ett minimum.

Komplet översyn av instabil angina: orsaker, typer, terapi

Från denna artikel kommer du att lära dig: vilken patologi är instabil angina, hur det manifesterar sig, dess typer. Hur diagnostiserar och behandlar läkare sjukdomen.

Stenokardi uppstår på grund av otillräcklig blodtillförsel till hjärtat. Oftast provoceras detta tillstånd genom en pluggning av koronärkärlet eller dess inskränkning, där lumenet endast är öppet med 25% eller mindre.

En instabil form av angina är en som utvecklas. Till skillnad från stabil kännetecknas den av en ogynnsam prognos eftersom det leder till hjärtinfarkt. Om denna sjukdom har uppstått efter en redan överförd hjärtattack, är risken för återkommande hög.

Ibland kan sjukdomen botas helt (med en tidig adress till en läkare, med kirurgisk behandling), i vissa - du kan stoppa hennes symtom, minskar ofta anfallet.

Denna patologi hanteras av en kardiolog.

Orsaker till instabil angina

Om patienten har stabil angina kan hon gå instabil när den utsätts för sådana faktorer:

 • överdriven fysisk ansträngning
 • svår stress eller hårt psykiskt arbete
 • kronisk sömnbrist
 • dåliga vanor
 • själv.

Fyra typer av instabil angina

Beroende på orsak och egenskaper hos kursen är instabil angina av fyra typer:

 1. först framstod
 2. post-infarkt;
 3. variant (stenokardi av vila);
 4. progressiv;

Den första uppstod är en patologi, vars symptom manifesterades för en månad sedan eller mindre. Det präglas av en gradvis ökning av svårighetsgraden av symtom och en minskning av nitroglycerins effektivitet i behandlingen.

Postinfarction förekommer som en komplikation av myokardiums nekros. Under de första 8 dagarna efter en hjärtinfarkt, det finns attacker av angina pectoris, deras frekvens och intensitet ökar gradvis. Om du inte hjälper patienten i tid, kommer han att få ett annat hjärtinfarkt.

För variant är attacker som vilar i vila ungefär samma tid på dagen karakteristiska. Deras längd brukar inte överstiga 15 minuter. Förändringar på EKG är märkbara endast under en attack. Sådan instabil angina härrör från krampen i kransartärerna. Om patienten inte konsulterar en läkare efter de första attackerna, kommer han troligtvis att drabbas av hjärtattack de närmaste 2-3 månaderna.

Den progressiva formen av instabil angina är en ökning av antalet anfall som redan finns. Denna sort utvecklas från stabil angina pectoris med negativa effekter på hjärt-kärlsystemet.

symptom

 • Symptomen på sjukdomen är en kompressiv bröstkorg som ger axeln, vänster axelblad, mindre ofta till vänster arm, nedre käften.
 • Med kraft, andfåddhet och en känsla av korthet i luften i bröstet, även med full andning, uppstår snabbt.
 • Nattattacker kan åtföljas av kvävning.
 • Sällan förekommer illamående och halsbränna.

Smärtan manifesterar sig i form av anfall, som varar från 1 till 15 minuter. Uppstår vanligen på grund av fysisk stress eller känslomässig stress.

I ett tidigt skede av sjukdomen förekommer anfall endast efter en intens belastning (till exempel en lång sikt) eller svår stress. När patologin fortskrider, uppstår bröstsmärta när man går på trappor och sedan under normal gång. Kramper kan också uppstå efter att du har ätit mycket fett- eller drackalkohol.

Med varierande instabil angina uppstår anfall i vila.

Vanligtvis stoppas bröstsmärta av nitroglycerin, men när sjukdomen fortskrider blir den mindre effektiv. Först måste vi anta det igen, och då upphör det att fungera alls.

Metoder för diagnos av instabil angina

Symtom på angina kan förväxlas med manifestationer av andra sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Därför ska kardiologen genomföra en noggrann diagnos, som består av flera steg (upp till sex) innan han utses.

1. Undersökning av symptom

Läkaren kommer noggrant att förhöra dig och be dig att noggrant beskriva känslor i hjärtat under en attack.

Vid diagnos av följande:

 • arten av smärta
 • Villkoren för vilka det uppstår
 • hur ofta det förekommer
 • Nivån av effektivitet hos nitroglycerin och andra nitrater för borttagning.

Med instabil angina uppstår smärta vanligtvis under träning. Och den stressnivå som krävs för att orsaka obehag i bröstet minskar gradvis. Den positiva effekten att ta nitroglycerin kommer inte alltid från första gången.

2. elektrokardiogram

På EKG manifesteras instabil angina som tecken på ischemi - otillräcklig blodtillförsel. Tydligast är de synliga på kardiogrammet under en attack. De kan bestå i 2-3 dagar efter attacken, eller försvinna med smärta.

Om ett vanligt elektrokardiogram inte uppvisar abnormiteter, kommer läkaren att föreskriva Holter-övervakning - ett långt kardiogram. Detta är nödvändigt för att fixa hjärtans prestanda under en attack. Beroende på deras frekvens kan Holter-undersökning vara nödvändig i 1-3 dagar.

3. Ultraljud

Med instabil angina, i motsats till stallet, finns avvikelser, som kan lösas med hjälp av Echo KG - ultraljud i hjärtat. Detta är ett brott mot rörligheten hos de delar av myokardiet som är dåligt försedda med blod, en minskning av kontraktiliteten.

4. Analyser

Om du misstänker en stenokardi, ska läkaren ordinera ett blodprov. Med denna patologi är leukocyter vanligtvis förhöjda.

Troponin T kan också förhöjas. Det stiger vanligtvis endast under anfall, vilket inte kan detekteras med ett blodprov. Om nivån överstiger normen under perioden mellan attacker (inklusive resultaten från ett blodprov), indikerar detta att patienten har en hög risk att drabbas av ett hjärtinfarkt inom en snar framtid. I detta fall måste du omedelbart börja behandlingen.

5. Angiografi

För att bestämma den exakta platsen för obstruktion (förminskning) av fartygen - vilket är vad som orsakade sjukdomen - använd undersökningen av kransartärerna.

Angiografi kan exakt bestämma platsen för patologi. Denna undersökning ordineras vanligtvis av läkaren om patienten är kirurgisk behandlad.

6. Radionuklidundersökning

Det föreskrivs om läkare inte kan skilja mellan instabil angina och nyligen överfört hjärtinfarkt med EKG. Om hjärtinfarkten var ojämn, liknar dess symtom på många sätt tecken på instabil angina. Men behandlingen av dessa två patologier är annorlunda, så läkare behöver göra differentialdiagnos.

Behandling: Hur bli av med instabil angina?

Oftast syftar behandlingen till att stabilisera instabil angina. Anfall kanske inte försvinna helt, men blir mycket mer sällsynta.

När du ser en läkare i ett tidigt skede av sjukdomen finns det en chans att helt bli av med obehag i bröstet. Det är också möjligt efter kirurgisk behandling.

Behandling av instabil angina syftar både till att eliminera symptom omedelbart efter deras utseende, och att bli av med den underliggande sjukdomen som utlöste uppkomsten av angina pectoris.

Eliminering av symtom på en attack

För att eliminera smärtsyndromet under manifestationen av symtom kan det behövas narkotiska analgetika, eftersom läkemedel baserade på nitrater upphör att fungera.

I de tidiga stadierna av sjukdomen är nitrater vanligtvis dock tillräckliga vid högre doser än med stabil angina.

Ibland är det nödvändigt att administrera en lösning av nitroglycerin i form av en droppare under dagen.

Ostabil angina, symptom, behandling och allt som hör samman med det

Angina pectoris är ett patologiskt tillstånd där en person upplever svåra smärtor i bröstet, ger upp till nacke, axlar, ibland - de övre extremiteterna.

Detta problem orsakas av otillräcklig blodtillförsel till hjärtat och kallas stabil angina.

Till skillnad från stabil instabil form av angina pectoris är en extremt oförutsägbar sjukdom i utveckling. Det kan provocera hjärtinfarkt även utan specifika yttre faktorer och utgör därför en speciell fara för människoliv.

Lär dig allt om symptomen på instabil angina, dess diagnos och behandling taktik från den här artikeln.

Beskrivning av sjukdomen

Det huvudsakliga tillståndet för utveckling av hjärt-kärlsjukdom är närvaron av ateroskleros, där kolesterol och andra skadliga lipider deponeras på väggarna i arteriella kärl. Nästan alla blodkärl lider av ateroskleros kropp, men det är kransartärerna i hjärtat som är mest mottagliga för de negativa effekterna av denna patologi.

Med tiden prolifererar kolesterolplaketter, reducerar blodkärlens lumen och stör det normala blodflödet. Om en person är lugn, visar en störning av cirkulationen sig knappast, men med nervös eller fysisk ansträngning ökar hjärtat sin rytm, och blodet börjar springa fortare genom kärlen.

Eftersom kärlen är inskränkta är rörelsen av blod svår, vilket leder till att myokardium saknar syre. Hypoxiska processer förhindrar utsöndring av obearbetade metaboliska produkter, vilket leder till Utseendet av smärta i hjärtat. Detta tillstånd kallas angina pectorisattack.

Stabil typ av sjukdom kan kontrolleras framgångsrikt - överbelasta inte dig fysiskt, undvik stress, under en attack ta nitroglycerin. Ostabil form av sjukdomen manifesterar sig på ett annat sätt.

Ostabil angina kan betraktas som en gräns mellan ett vanligt felfunktion i hjärtat och ett sådant hotande fenomen som hjärtinfarkt. Denna patologi kan inte leda till utveckling av ett akut infarkt utan att medicinsk vård tidigt tillhandahålls. Därför krävs det akut sjukhusvistelse och ständig medicinsk övervakning.

Lär dig allt om orsakerna till åderbråck och dess borttagning - vi kommer att berätta de viktigaste detaljerna om denna vanliga sjukdom.

Vad är CHD i hjärtat - symptom och behandling, klassificering och diagnos. All den mest nödvändiga kunskapen väntar på dig i vår artikel!

Vilka läkemedel används för ischemisk hjärtsjukdom? Ta reda på det här.

Orsaker och riskfaktorer

Angina pectoris tar en instabil form när kranskärlen uppträder brist på fibrös plack med den efterföljande bildandet av en blodpropp som hindrar normal blodtillförsel till myokardiet.

Fiberplåster kan förstöras på grund av inflammatoriska processer, överskott av fettförbrukning, hemodynamiska störningar eller brist på kollagen.

Den främsta orsaken till instabil angina är CHD. Det förekommer med ackumulering av fettpålagringar på artärernas väggar. I det här fallet minskar kärlets lumen, stannar hjärtat för att få tillräckligt med syre, vilket leder till smärtsymptom.

Andra orsaker som kan orsaka patologins utveckling är:

 • brott av kapillärer följt av blödning i plack;
 • ökad förmåga blodplättar att limma
 • frisättningen av serotonin eller annat vasoaktivt medel in i blodet, där det finns en skarp inskränkning av koronarkärlens lumen;
 • reduktion av antitrombotiska egenskaper hos endotelceller.

Klassificering av arter

Det finns 4 huvudvarianter av instabil angina:

 1. primär, vid vilken sjukdomen orsakar ångest i en månad.
 2. postinfarkt, manifesteras av attacker under de första 2 dagarna efter ett tidigare myokardinfarkt eller under en akut period, som vanligtvis varar omkring åtta veckor.
 3. progressiv, vid vilken hälsotillståndet förvärras och antalet attacker ökar med ökande under månaden.
 4. Den angina av Prinzmetal, där fartygen kontrakt som ett resultat av spasmer, och inte på grund av ateroskleros.

Det är också uppdelat på recept och svårighetsgrad:

 • 1 grad. Sjukdomen började mindre än 2 månader sedan, det är mycket svårt att utvecklas, det fortskrider snabbt, det manifesterar sig i viloläge.
 • 2 grader. Avser den subakutiva fasen av sjukdomen, med symtomen som visas för första gången, och smärta kan vara mer än två dagar.
 • 3 grader. Smärtsamma känslor inträffar de senaste 2 dagarna.

Beroende på utseendet och klinisk bild är uppdelad i tre klasser:

 • Grad 1. Smärta syndrom först visas vid en hög belastning, då - åtminstone. Antalet anfall ökar med tiden. Den första attacken är inte tidigare än 2 månader sedan. I ett lugnt tillstånd kan anfall inte förekomma i 2 månader.
 • Grad 2. Det kännetecknas av ständig smärta i ett lugnt tillstånd. Det första fallet med en attack registrerades tidigare än 2 månader sedan.
 • Grad 3. Till den akuta stenokardin i viloläge som uppstått för de senaste två dagarnas bekymmer.

Av orsaker till bildning är sjukdomen indelad i tre grupper:

 • Grupp A - attacker uppstår på grund av sjukdomar som inte är relaterade till hjärtat - tyrotoxikos, hypoxi, anemi, akut infektion.
 • Grupp B - Angina utvecklas på bakgrund av andra hjärtproblem.
 • Grupp C - Uppkomsten av sjukdomen är förknippad med ett tidigare infarkt.

Diagnosen av instabil angina bestäms exakt på grundval av dess klassificering och ser så här ut: "ostabil angina, 1 A grade". Enligt denna egenskap kan det bestämmas att anfall sker med en liten belastning i 2 månader redan, och patienten har en sjukdom som provar förminskningen av koronarkärlen.

Vad är det mest effektiva botemedel mot angina pectoris? Vi kommer att prata om alla läkemedel som föreskrivs av läkare.

Lär dig allt om myokardinfarktets etiologi, liksom dess första symptom, akutvård och konsekvenser.

Vilka är de kliniska varianterna av hjärtinfarkt och vilka är deras skillnader? Du kan läsa om allt i nästa recension.

Faror och komplikationer

I frånvaro av behandling, instabil angina kan orsaka följande problem:

 • akut hjärtinfarkt;
 • tromboembolism av lungartärer
 • abrupt fibrillering av hjärtkärlens hjärtan med ett efterföljande dödligt utfall;
 • akut hjärtsvikt tillsammans med lungödem.

Klinik: tecken och symtom

Identifiering av sjukdomen är ibland svår, eftersom symtomen på denna sjukdom kan hänföras till många andra hjärtpatologier.

Bestäm ostabil angina om följande symptom observeras:

 • Symtomatisk förändring: frekvensen och varaktigheten av smärta attacker ökade, nitroglycerin hjälper redan mindre, smärtan intensifierar och sprider till närliggande delar av kroppen, anfall förekommer även under lägre belastningar än tidigare.
 • En smärtinfarkt som stannar mer än 10 minuter, doseras inte med nitroglycerin.
 • Anfall började störa en månad sedan eller senare.
 • Smärtsamma känslor i bröstet under behandling av postinfarktstillståndet - ett sådant tecken indikerar bildandet av en ny trombus i det drabbade kärlet.
 • Anfall började uppstå i vila.
 • Utseendet av symtom efter operation av aortokoronär bypassoperation, utförd mindre än tre månader sedan.

Prinzmetals angina har sina specifika symptom:

 • Oftast attackeras unga män.
 • smärta är inte associerad med fysisk aktivitet
 • Anfall förekommer oftare på morgonen än vid andra tider på dagen;
 • hög effektivitet vid behandling med kalciumantagonister och droger från nitratgruppen.

Eftersom denna patologi utgör en stor fara för människolivet, När de första symptomen uppträder, kontakta omedelbart en kardiolog. Personer som lider av hjärtsjukdom och angina pectoris bör regelbundet se en läkare och genomgå undersökningar.

diagnostik

Följande typer av diagnostiska procedurer används för diagnosen:

 • allmän undersökning av patienten, lyssna på hjärnljud, studera symtomen och anamnesen;
 • blodprov, tillåter att avslöja inflammatoriska processer;
 • urinanalys - är nödvändigt för att utesluta andra patologier
 • EKG - för detektering av komplikationer av ischemisk sjukdom
 • Holter EKG - används för att bestämma förhållandena, frekvensen och varaktigheten av närvaron
 • echo EKG - krävs för att studera hjärtets struktur och storlek samt ventilens tillstånd och blodcirkulationen
 • koronar angiografi, vilket låter dig utforska blodbanan i hjärtkärlen;
 • Stress Echo-EKG - spendera för att identifiera områden av myokardiell hypoxi vid tillstånd av fysisk aktivitet
 • scintigrafi, tillåter att studera tillståndet av hjärtans väggar och håligheter.

Endast genom att samla de fullständiga uppgifterna för alla undersökningar ställer de motsvarande diagnos.

Ta reda på vad det vanliga blodprovet visar och hur du ska lämna det ordentligt, reglerna för avkodning av resultaten och mycket mer.

Vad betyder detta om ESR i blodet är högre än normalt? Hur påverkar denna indikator diagnosen? Ta reda på alla detaljer här.

Vilka typer av tonometrar är för att mäta blodtrycket hemma? Du kan läsa om dem i den här artikeln.

Taktik av terapi

När en instabil angina detekteras, föreskrivs akut inhalation med strikt sängstöd och akutmedicinering. Följande metoder används vid behandling:

 • smärtstillande medel - neuroleptanalgesi, nitroglycerin;
 • droger som förbättrar blodflödet - desaggreganter och direkta antikoagulantia (klopidogrel, prasugrel, aspirin och andra);
 • droger som minskar behovet av myokardium i syre-kalciumantagonister, beta-blockerare.

I avsaknad av en positiv effekt av läkemedelsbehandling kan kirurgiska sätt att behandla sjukdomen visas:

 1. angioplastik. En stent (metallrör) införs i det trånga kärlet, vilket håller kärlväggarna från att hålla ihop och ger normalt blodflöde.
 2. Aortokoronär bypassoperation. Denna operation används om huvudkörtären, eller de flesta kranskärlskärlen, har slagits. I detta fall skapas en extra säng för att kringgå de drabbade kärlen, vilket säkerställer att blodet levereras till hjärtat.

Det är också viktigt att veta om de första tecknen på angina pectorisattack och sätt att lindra - det här är uppbyggt i en separat artikel. Ibland kan behandling av angina med folkmekanismer hjälpa.

Prognos och förebyggande åtgärder

Sjukdomens prognos beror på graden av dess svårighetsgrad, utvecklingsvaraktighet och samtidiga patologier. För att förhindra attacker av angina pectoris, Det rekommenderas att följa förebyggande åtgärder:

 • vägran att röka
 • kamp mot övervikt
 • spela sport;
 • måttlig konsumtion av alkohol;
 • ett stort antal frukter, fisk, grönsaker, helkorn och magert kött i kosten.

Dessutom, snabb behandling av sjukdomar som orsakar ökat blodtryck och förminskning av arteriella kärl. Ta ett piller av aspirin om dagen kan minska antalet smärtstillande attacker och minska sannolikheten för att utveckla ett akut myokardinfarkt.

Instabil angina

Patologi, som är ett eko av hjärt-kärlsjukdom, vars huvudsymptom är smärta i hjärtat, kallas instabil angina pectoris (NSC) och är nummer I20.0 enligt ICD-10. Folk kallade henne "bröstpadda". En sådan sjukdom är farlig eftersom den kan leda till hjärtinfarkt och i allvarligare fall döden.

Symtom på instabil angina

En viss patient kommer att få sina symptom på angina pectoris, vilket kan skilja sig från tecken på andra som drabbats av denna sjukdom. Men vi kan skilja på följande:

 1. Rädsla för död, känslomässiga störningar.
 2. Känner sig yr.
 3. Ökat tryck.
 4. Hjärtans rytm är instabil.
 5. Hög grad av svettning.
 6. Blek hud.
 7. Bröstsmärtor på vänster sida, som sträcker sig till skulderbladen, käke, arm, eller hals, har inte svag intensitet och skärning, stickande, krossning, urkramning, eller till och med tråkigt karaktär. Fortsätt inte mer än 20 minuter
 8. Känslan av kvävning.
 9. I mer sällsynta fall är bältros lokaliserade mellan axelbladet i bröstområdet. Ibland - i buken.

Om vi ​​anser skillnader i tecken på instabil angina från symtom på en stabil form av sjukdomen kan vi notera följande:

 1. Beslag kan vara längre än 15 minuter.
 2. I det här fallet upprepas de oftare.
 3. Utseendet på smärta beror inte på närvaron eller frånvaron av fysisk aktivitet.
 4. Smärta är kraftfullare.
 5. Frånvaro av stabil effekt från att ta nitroglycerin.

Men en oberoende diagnos är utesluten. En fullständig diagnos ska göras av en läkare, han kommer att ordinera läkemedel för behandling.

Orsaker till instabil angina

Orsakerna till utseendet av denna sjukdom liknar förutsättningarna för ischemisk sjukdom:

 1. Trombos i blodkärlen orsakad av hög blodkoagulerbarhet.
 2. Brist på syre i myokardiet på grund av dåligt blodflöde.
 3. Hjärtsvikt
 4. Koronarkärl påverkas av aterosklerotiska plack, varför deras passage minskar med 50%. Med mindre skada på blodkärlen känns patienten inte obekväma.
 5. Anemi.
 6. Förekomsten av vissa samtidiga sjukdomar (diabetes, hypertoni) och dåliga vanor (alkoholism, rökning), liksom ålder över 45 år och som tillhör det manliga könet förvärrar den övergripande bilden.
 7. I vissa fall utvecklas patologin utan vaskulär skada - på grund av närvaron av sjukdomar i mag-tarmkanalen (till exempel cholecystit).
 8. Allergy.
 9. Vissa smittsamma sjukdomar leder till vaskulär skada.
 10. Överdriven, att äta feta livsmedel.

Klassificering av instabil angina

Det finns flera sorter av sjukdomen:

 1. Ursprungs för första gången. Attacken hände för mindre än en månad sedan för första gången.
 2. Progressive. Patienten upplever oförmåga och återkommande attacker under den senaste månaden.
 3. Variant. Med denna form av sjukdomen är orsaken till att kärlens förträngning inte är deras pluggning med plack men spasmer. Denna patologi kallas också "Prinzmetal angina" och förekommer oftare hos unga män i vila, på morgonen. Den här typen av angina har en ogynnsam prognos med risken att byta till hjärtinfarkt.
 4. Postinfarkt. Anfall av angina noteras inom 2-40 dagar efter det att infarkt inträffade.

Följande NSC-klassificering finns också:

 • klass 1. Sjukdomen började manifestera mindre än två månader sedan. Anfall är vanliga (upp till tre gånger om dagen) eller svår. I vila sker de inte;
 • klass 2. Under den senaste månaden fanns det ett eller flera anfall
 • klass 3. Akut angina pectoris, vars attacker observerades under de senaste 2 dagarna;
 • klass A. Sekundär form av angina pectoris. Hon lider av patienter av skäl som inte är relaterade till försämring av kärlen (hypotoni, infektion, anemi, stress etc.);
 • klass B. Primär - har koronära orsaker till utveckling.
 • klass C. Postinfarction. Sådan patologi utvecklas under de första 2 veckorna efter hjärtinfarkt.

Klassificeringen av sjukdomen är olika, men den har inte en enda standard, relaterad till namn, former och svårighetsgrad.

Fallhistoria

På dagen för tillträde för en patient med instabil angina till en medicinsk institution är en sjukdomshistoria etablerad på honom - ett specialdokument som registrerar följande data:

 • ett efternamn, ett namn, en patronymic;
 • födelsedatum
 • bosättningsadress
 • arbetsplats och ställning etc.

Läkaren registrerar all patientens klagomål angående sjukdomen. Därefter, undersökning, palpation och slagverk av hjärtat, lyssnar på phonendoskopet. En preliminär diagnos sätts och spelas in i historien. Om han tvivlar på sin noggrannhet ställer doktorn frågetecknet efter namnet på den påstådda sjukdomen.

I närvaro av svår smärta och svårt tillstånd tas patienten till intensivvården eller kardiologiska avdelningen, där ett antal diagnostiska åtgärder genomförs med tillägg av data till samma medicinska dokument. Även samtidiga patologier registreras, vilket kan påverka NSC: s kurs.

Patienten samlar in data om sjukdomsuppkomsten, dess svårighetsgrad, hushållet och andra livsbetingelser, närvaron av hjärtsjukdomar i närmaste familj.

En historia bör ange vilka sjukdomar patienten lidit under sitt liv, till exempel, kycklingpox, SARS, etc., förekomsten av allergier. Vilken typ av operation gjordes han, accepterar han kontinuerligt medicinska preparat.

Ytterligare data om patientens liv registreras. Var han föddes, vilken typ av barn han hade med sin mamma, hur hans bärande ägde rum, hur hans utveckling var som i barndomen, hur han lärde sig läromaterialet etc. Dessutom är arbetsförhållandena under livet lika intressant som de var skadliga. Familjens sammansättning och det emotionella klimatet i det lämnar också sitt tryck på människors hälsa. Och naturligtvis är dåliga vanor, livsstil, grad av motorisk aktivitet, matvanor allt viktig information.

Patientens andningsorgan utvärderas: frekvensen av andningsrörelser, hur fritt nasande andning, formen på bröstet och andra indikatorer.

Det är särskilt viktigt att studera patientens kardiovaskulära system. Puls och andra parametrar studeras både i vila och efter fysisk ansträngning. Därefter göres tryckmätningar.

Även matsmältningssystemet, genitourinärsystemet och neuropsykologiska statusen studeras. Baserat på resultaten görs en preliminär diagnos. Och efter slutförandet av hela undersökningen - finalen. Terapi börjar med att doktorn skriver ned patientens välbefinnande på resultaten av varje undersökning. Alla medicinska åtgärder, rekommendationer till patienten för vidare behandling, livsstil, näring ingår också här.

Behandling av instabil angina

Det är alltid viktigt att söka medicinsk hjälp i tid för de första manifestationerna av angina pectoris eller exacerbation av befintlig patologi. Endast läkaren kommer att upprätta en noggrann diagnos och föreskriva nödvändig behandling.

Behandling sker vanligen på ett sjukhus - i en hjärt- eller terapeutisk avdelning.

Som före sjukhusvård ska patienten ta 1-2 tabletter nitroglycerin. Lös sedan upp 3 aspirintabletter - detta kommer att bidra till att förhindra täppning av blodkärl (blodet kommer att flyta).

Allmänna rekommendationer för behandling:

 • sängstöd;
 • sparsamma kalorimål - ofta (5-6 gånger per dag), men i små portioner.

Medicin för instabil angina:

 • intravenös nitroglycerininjektion (med droppmetoden kontinuerligt under två dagar);
 • administrering av heparin intravenöst vid en viss dosering;
 • aspirin i mängden 1-2 tabletter;
 • beta-blockerare;
 • ACE-hämmare - minska blodtrycket, används vid behandling av hjärtsvikt
 • diuretika - med hjärtsvikt, lungödem, hjärtastma
 • med smittsyndrom som inte passerar, används narkotiska analgetika och neuroleptika.

Med försämring av tillståndet och utseendet av komplikationer utförs post-dermatologisk behandling vid hjärtupplivning.

I en nödsituation kan kirurgisk behandling utföras vid diagnosproceduren för hjärtkärls hjärtatangiografi - ballongangioplastik. I vissa fall kan aortokoronär bypassoperation ordineras.

Ambulansbehandling omfattar följande läkemedel:

 • Aspirin - för utspädning av blod. Ta tre gånger om dagen efter måltiden;
 • statiner - lipidsänkande läkemedel (lovastatin, atorvastatin);
 • beta-blockerare - hjälper till att minska hjärtens kraft. Särskilt användbara är patienter som har genomgått hjärtattack (carvedilol, metoprolol);
 • ACE-hämmare. De ger anti-ischemisk effekt, minskar utvecklingen av ateroskleros. Rekommenderas för patienter med diabetes, hjärtsvikt.

Med tiden för att börja behandlingen ökar risken att förbättra tillståndet. Men i vart femte fall, inom en period av tre månader efter patologins utveckling, har patienten en hjärtattack och i varje tionde fall - inom ett år. Om komplikationer är associerade med angina pectoris förvärras prognosen och kan leda till döden.

Efter urladdning från sjukvårdsinstitutionen bör patienten leda ett speciellt sätt att leva:

 • Relativ lugn när det gäller känslomässiga upplevelser och fysisk överbelastning;
 • ett regelbundet schema över dagen, där det finns tillräckligt med tid för sömn och vila;
 • sparsam kost. Det är nödvändigt att utesluta salt, fet, kryddig och även stekt och rökt mat, alkohol. Du borde äta mer råa grönsaker och frukter, keso, kefir, gröt. Produkterna kan kokas och bakas
 • mottagning av alla föreskrivna läkemedel. Med tiden kan deras lista och dos justeras.

Sanatorium-och-spa-behandling bidrar till att stabilisera patientens tillstånd, utöka sina möjligheter till ett fullvärdigt liv, minska riskerna med komplikationsutveckling. Ta hand om din hälsa!