Huvud / Emboli

Komplet översyn av instabil angina: orsaker, typer, terapi

Från denna artikel kommer du att lära dig: vilken patologi är instabil angina, hur det manifesterar sig, dess typer. Hur diagnostiserar och behandlar läkare sjukdomen.

Stenokardi uppstår på grund av otillräcklig blodtillförsel till hjärtat. Oftast provoceras detta tillstånd genom en pluggning av koronärkärlet eller dess inskränkning, där lumenet endast är öppet med 25% eller mindre.

En instabil form av angina är en som utvecklas. Till skillnad från stabil kännetecknas den av en ogynnsam prognos eftersom det leder till hjärtinfarkt. Om denna sjukdom har uppstått efter en redan överförd hjärtattack, är risken för återkommande hög.

Ibland kan sjukdomen botas helt (med en tidig adress till en läkare, med kirurgisk behandling), i vissa - du kan stoppa hennes symtom, minskar ofta anfallet.

Denna patologi hanteras av en kardiolog.

Orsaker till instabil angina

Om patienten har stabil angina kan hon gå instabil när den utsätts för sådana faktorer:

 • överdriven fysisk ansträngning
 • svår stress eller hårt psykiskt arbete
 • kronisk sömnbrist
 • dåliga vanor
 • själv.

Fyra typer av instabil angina

Beroende på orsak och egenskaper hos kursen är instabil angina av fyra typer:

 1. först framstod
 2. post-infarkt;
 3. variant (stenokardi av vila);
 4. progressiv;

Den första uppstod är en patologi, vars symptom manifesterades för en månad sedan eller mindre. Det präglas av en gradvis ökning av svårighetsgraden av symtom och en minskning av nitroglycerins effektivitet i behandlingen.

Postinfarction förekommer som en komplikation av myokardiums nekros. Under de första 8 dagarna efter en hjärtinfarkt, det finns attacker av angina pectoris, deras frekvens och intensitet ökar gradvis. Om du inte hjälper patienten i tid, kommer han att få ett annat hjärtinfarkt.

För variant är attacker som vilar i vila ungefär samma tid på dagen karakteristiska. Deras längd brukar inte överstiga 15 minuter. Förändringar på EKG är märkbara endast under en attack. Sådan instabil angina härrör från krampen i kransartärerna. Om patienten inte konsulterar en läkare efter de första attackerna, kommer han troligtvis att drabbas av hjärtattack de närmaste 2-3 månaderna.

Den progressiva formen av instabil angina är en ökning av antalet anfall som redan finns. Denna sort utvecklas från stabil angina pectoris med negativa effekter på hjärt-kärlsystemet.

symptom

 • Symptomen på sjukdomen är en kompressiv bröstkorg som ger axeln, vänster axelblad, mindre ofta till vänster arm, nedre käften.
 • Med kraft, andfåddhet och en känsla av korthet i luften i bröstet, även med full andning, uppstår snabbt.
 • Nattattacker kan åtföljas av kvävning.
 • Sällan förekommer illamående och halsbränna.

Smärtan manifesterar sig i form av anfall, som varar från 1 till 15 minuter. Uppstår vanligen på grund av fysisk stress eller känslomässig stress.

I ett tidigt skede av sjukdomen förekommer anfall endast efter en intens belastning (till exempel en lång sikt) eller svår stress. När patologin fortskrider, uppstår bröstsmärta när man går på trappor och sedan under normal gång. Kramper kan också uppstå efter att du har ätit mycket fett- eller drackalkohol.

Med varierande instabil angina uppstår anfall i vila.

Vanligtvis stoppas bröstsmärta av nitroglycerin, men när sjukdomen fortskrider blir den mindre effektiv. Först måste vi anta det igen, och då upphör det att fungera alls.

Metoder för diagnos av instabil angina

Symtom på angina kan förväxlas med manifestationer av andra sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Därför ska kardiologen genomföra en noggrann diagnos, som består av flera steg (upp till sex) innan han utses.

1. Undersökning av symptom

Läkaren kommer noggrant att förhöra dig och be dig att noggrant beskriva känslor i hjärtat under en attack.

Vid diagnos av följande:

 • arten av smärta
 • Villkoren för vilka det uppstår
 • hur ofta det förekommer
 • Nivån av effektivitet hos nitroglycerin och andra nitrater för borttagning.

Med instabil angina uppstår smärta vanligtvis under träning. Och den stressnivå som krävs för att orsaka obehag i bröstet minskar gradvis. Den positiva effekten att ta nitroglycerin kommer inte alltid från första gången.

2. elektrokardiogram

På EKG manifesteras instabil angina som tecken på ischemi - otillräcklig blodtillförsel. Tydligast är de synliga på kardiogrammet under en attack. De kan bestå i 2-3 dagar efter attacken, eller försvinna med smärta.

Om ett vanligt elektrokardiogram inte uppvisar abnormiteter, kommer läkaren att föreskriva Holter-övervakning - ett långt kardiogram. Detta är nödvändigt för att fixa hjärtans prestanda under en attack. Beroende på deras frekvens kan Holter-undersökning vara nödvändig i 1-3 dagar.

3. Ultraljud

Med instabil angina, i motsats till stallet, finns avvikelser, som kan lösas med hjälp av Echo KG - ultraljud i hjärtat. Detta är ett brott mot rörligheten hos de delar av myokardiet som är dåligt försedda med blod, en minskning av kontraktiliteten.

4. Analyser

Om du misstänker en stenokardi, ska läkaren ordinera ett blodprov. Med denna patologi är leukocyter vanligtvis förhöjda.

Troponin T kan också förhöjas. Det stiger vanligtvis endast under anfall, vilket inte kan detekteras med ett blodprov. Om nivån överstiger normen under perioden mellan attacker (inklusive resultaten från ett blodprov), indikerar detta att patienten har en hög risk att drabbas av ett hjärtinfarkt inom en snar framtid. I detta fall måste du omedelbart börja behandlingen.

5. Angiografi

För att bestämma den exakta platsen för obstruktion (förminskning) av fartygen - vilket är vad som orsakade sjukdomen - använd undersökningen av kransartärerna.

Angiografi kan exakt bestämma platsen för patologi. Denna undersökning ordineras vanligtvis av läkaren om patienten är kirurgisk behandlad.

6. Radionuklidundersökning

Det föreskrivs om läkare inte kan skilja mellan instabil angina och nyligen överfört hjärtinfarkt med EKG. Om hjärtinfarkten var ojämn, liknar dess symtom på många sätt tecken på instabil angina. Men behandlingen av dessa två patologier är annorlunda, så läkare behöver göra differentialdiagnos.

Behandling: Hur bli av med instabil angina?

Oftast syftar behandlingen till att stabilisera instabil angina. Anfall kanske inte försvinna helt, men blir mycket mer sällsynta.

När du ser en läkare i ett tidigt skede av sjukdomen finns det en chans att helt bli av med obehag i bröstet. Det är också möjligt efter kirurgisk behandling.

Behandling av instabil angina syftar både till att eliminera symptom omedelbart efter deras utseende, och att bli av med den underliggande sjukdomen som utlöste uppkomsten av angina pectoris.

Eliminering av symtom på en attack

För att eliminera smärtsyndromet under manifestationen av symtom kan det behövas narkotiska analgetika, eftersom läkemedel baserade på nitrater upphör att fungera.

I de tidiga stadierna av sjukdomen är nitrater vanligtvis dock tillräckliga vid högre doser än med stabil angina.

Ibland är det nödvändigt att administrera en lösning av nitroglycerin i form av en droppare under dagen.

Ostabil angina, symptom, behandling och allt som hör samman med det

Angina pectoris är ett patologiskt tillstånd där en person upplever svåra smärtor i bröstet, ger upp till nacke, axlar, ibland - de övre extremiteterna.

Detta problem orsakas av otillräcklig blodtillförsel till hjärtat och kallas stabil angina.

Till skillnad från stabil instabil form av angina pectoris är en extremt oförutsägbar sjukdom i utveckling. Det kan provocera hjärtinfarkt även utan specifika yttre faktorer och utgör därför en speciell fara för människoliv.

Lär dig allt om symptomen på instabil angina, dess diagnos och behandling taktik från den här artikeln.

Beskrivning av sjukdomen

Det huvudsakliga tillståndet för utveckling av hjärt-kärlsjukdom är närvaron av ateroskleros, där kolesterol och andra skadliga lipider deponeras på väggarna i arteriella kärl. Nästan alla blodkärl lider av ateroskleros kropp, men det är kransartärerna i hjärtat som är mest mottagliga för de negativa effekterna av denna patologi.

Med tiden prolifererar kolesterolplaketter, reducerar blodkärlens lumen och stör det normala blodflödet. Om en person är lugn, visar en störning av cirkulationen sig knappast, men med nervös eller fysisk ansträngning ökar hjärtat sin rytm, och blodet börjar springa fortare genom kärlen.

Eftersom kärlen är inskränkta är rörelsen av blod svår, vilket leder till att myokardium saknar syre. Hypoxiska processer förhindrar utsöndring av obearbetade metaboliska produkter, vilket leder till Utseendet av smärta i hjärtat. Detta tillstånd kallas angina pectorisattack.

Stabil typ av sjukdom kan kontrolleras framgångsrikt - överbelasta inte dig fysiskt, undvik stress, under en attack ta nitroglycerin. Ostabil form av sjukdomen manifesterar sig på ett annat sätt.

Ostabil angina kan betraktas som en gräns mellan ett vanligt felfunktion i hjärtat och ett sådant hotande fenomen som hjärtinfarkt. Denna patologi kan inte leda till utveckling av ett akut infarkt utan att medicinsk vård tidigt tillhandahålls. Därför krävs det akut sjukhusvistelse och ständig medicinsk övervakning.

Lär dig allt om orsakerna till åderbråck och dess borttagning - vi kommer att berätta de viktigaste detaljerna om denna vanliga sjukdom.

Vad är CHD i hjärtat - symptom och behandling, klassificering och diagnos. All den mest nödvändiga kunskapen väntar på dig i vår artikel!

Vilka läkemedel används för ischemisk hjärtsjukdom? Ta reda på det här.

Orsaker och riskfaktorer

Angina pectoris tar en instabil form när kranskärlen uppträder brist på fibrös plack med den efterföljande bildandet av en blodpropp som hindrar normal blodtillförsel till myokardiet.

Fiberplåster kan förstöras på grund av inflammatoriska processer, överskott av fettförbrukning, hemodynamiska störningar eller brist på kollagen.

Den främsta orsaken till instabil angina är CHD. Det förekommer med ackumulering av fettpålagringar på artärernas väggar. I det här fallet minskar kärlets lumen, stannar hjärtat för att få tillräckligt med syre, vilket leder till smärtsymptom.

Andra orsaker som kan orsaka patologins utveckling är:

 • brott av kapillärer följt av blödning i plack;
 • ökad förmåga blodplättar att limma
 • frisättningen av serotonin eller annat vasoaktivt medel in i blodet, där det finns en skarp inskränkning av koronarkärlens lumen;
 • reduktion av antitrombotiska egenskaper hos endotelceller.

Klassificering av arter

Det finns 4 huvudvarianter av instabil angina:

 1. primär, vid vilken sjukdomen orsakar ångest i en månad.
 2. postinfarkt, manifesteras av attacker under de första 2 dagarna efter ett tidigare myokardinfarkt eller under en akut period, som vanligtvis varar omkring åtta veckor.
 3. progressiv, vid vilken hälsotillståndet förvärras och antalet attacker ökar med ökande under månaden.
 4. Den angina av Prinzmetal, där fartygen kontrakt som ett resultat av spasmer, och inte på grund av ateroskleros.

Det är också uppdelat på recept och svårighetsgrad:

 • 1 grad. Sjukdomen började mindre än 2 månader sedan, det är mycket svårt att utvecklas, det fortskrider snabbt, det manifesterar sig i viloläge.
 • 2 grader. Avser den subakutiva fasen av sjukdomen, med symtomen som visas för första gången, och smärta kan vara mer än två dagar.
 • 3 grader. Smärtsamma känslor inträffar de senaste 2 dagarna.

Beroende på utseendet och klinisk bild är uppdelad i tre klasser:

 • Grad 1. Smärta syndrom först visas vid en hög belastning, då - åtminstone. Antalet anfall ökar med tiden. Den första attacken är inte tidigare än 2 månader sedan. I ett lugnt tillstånd kan anfall inte förekomma i 2 månader.
 • Grad 2. Det kännetecknas av ständig smärta i ett lugnt tillstånd. Det första fallet med en attack registrerades tidigare än 2 månader sedan.
 • Grad 3. Till den akuta stenokardin i viloläge som uppstått för de senaste två dagarnas bekymmer.

Av orsaker till bildning är sjukdomen indelad i tre grupper:

 • Grupp A - attacker uppstår på grund av sjukdomar som inte är relaterade till hjärtat - tyrotoxikos, hypoxi, anemi, akut infektion.
 • Grupp B - Angina utvecklas på bakgrund av andra hjärtproblem.
 • Grupp C - Uppkomsten av sjukdomen är förknippad med ett tidigare infarkt.

Diagnosen av instabil angina bestäms exakt på grundval av dess klassificering och ser så här ut: "ostabil angina, 1 A grade". Enligt denna egenskap kan det bestämmas att anfall sker med en liten belastning i 2 månader redan, och patienten har en sjukdom som provar förminskningen av koronarkärlen.

Vad är det mest effektiva botemedel mot angina pectoris? Vi kommer att prata om alla läkemedel som föreskrivs av läkare.

Lär dig allt om myokardinfarktets etiologi, liksom dess första symptom, akutvård och konsekvenser.

Vilka är de kliniska varianterna av hjärtinfarkt och vilka är deras skillnader? Du kan läsa om allt i nästa recension.

Faror och komplikationer

I frånvaro av behandling, instabil angina kan orsaka följande problem:

 • akut hjärtinfarkt;
 • tromboembolism av lungartärer
 • abrupt fibrillering av hjärtkärlens hjärtan med ett efterföljande dödligt utfall;
 • akut hjärtsvikt tillsammans med lungödem.

Klinik: tecken och symtom

Identifiering av sjukdomen är ibland svår, eftersom symtomen på denna sjukdom kan hänföras till många andra hjärtpatologier.

Bestäm ostabil angina om följande symptom observeras:

 • Symtomatisk förändring: frekvensen och varaktigheten av smärta attacker ökade, nitroglycerin hjälper redan mindre, smärtan intensifierar och sprider till närliggande delar av kroppen, anfall förekommer även under lägre belastningar än tidigare.
 • En smärtinfarkt som stannar mer än 10 minuter, doseras inte med nitroglycerin.
 • Anfall började störa en månad sedan eller senare.
 • Smärtsamma känslor i bröstet under behandling av postinfarktstillståndet - ett sådant tecken indikerar bildandet av en ny trombus i det drabbade kärlet.
 • Anfall började uppstå i vila.
 • Utseendet av symtom efter operation av aortokoronär bypassoperation, utförd mindre än tre månader sedan.

Prinzmetals angina har sina specifika symptom:

 • Oftast attackeras unga män.
 • smärta är inte associerad med fysisk aktivitet
 • Anfall förekommer oftare på morgonen än vid andra tider på dagen;
 • hög effektivitet vid behandling med kalciumantagonister och droger från nitratgruppen.

Eftersom denna patologi utgör en stor fara för människolivet, När de första symptomen uppträder, kontakta omedelbart en kardiolog. Personer som lider av hjärtsjukdom och angina pectoris bör regelbundet se en läkare och genomgå undersökningar.

diagnostik

Följande typer av diagnostiska procedurer används för diagnosen:

 • allmän undersökning av patienten, lyssna på hjärnljud, studera symtomen och anamnesen;
 • blodprov, tillåter att avslöja inflammatoriska processer;
 • urinanalys - är nödvändigt för att utesluta andra patologier
 • EKG - för detektering av komplikationer av ischemisk sjukdom
 • Holter EKG - används för att bestämma förhållandena, frekvensen och varaktigheten av närvaron
 • echo EKG - krävs för att studera hjärtets struktur och storlek samt ventilens tillstånd och blodcirkulationen
 • koronar angiografi, vilket låter dig utforska blodbanan i hjärtkärlen;
 • Stress Echo-EKG - spendera för att identifiera områden av myokardiell hypoxi vid tillstånd av fysisk aktivitet
 • scintigrafi, tillåter att studera tillståndet av hjärtans väggar och håligheter.

Endast genom att samla de fullständiga uppgifterna för alla undersökningar ställer de motsvarande diagnos.

Ta reda på vad det vanliga blodprovet visar och hur du ska lämna det ordentligt, reglerna för avkodning av resultaten och mycket mer.

Vad betyder detta om ESR i blodet är högre än normalt? Hur påverkar denna indikator diagnosen? Ta reda på alla detaljer här.

Vilka typer av tonometrar är för att mäta blodtrycket hemma? Du kan läsa om dem i den här artikeln.

Taktik av terapi

När en instabil angina detekteras, föreskrivs akut inhalation med strikt sängstöd och akutmedicinering. Följande metoder används vid behandling:

 • smärtstillande medel - neuroleptanalgesi, nitroglycerin;
 • droger som förbättrar blodflödet - desaggreganter och direkta antikoagulantia (klopidogrel, prasugrel, aspirin och andra);
 • droger som minskar behovet av myokardium i syre-kalciumantagonister, beta-blockerare.

I avsaknad av en positiv effekt av läkemedelsbehandling kan kirurgiska sätt att behandla sjukdomen visas:

 1. angioplastik. En stent (metallrör) införs i det trånga kärlet, vilket håller kärlväggarna från att hålla ihop och ger normalt blodflöde.
 2. Aortokoronär bypassoperation. Denna operation används om huvudkörtären, eller de flesta kranskärlskärlen, har slagits. I detta fall skapas en extra säng för att kringgå de drabbade kärlen, vilket säkerställer att blodet levereras till hjärtat.

Det är också viktigt att veta om de första tecknen på angina pectorisattack och sätt att lindra - det här är uppbyggt i en separat artikel. Ibland kan behandling av angina med folkmekanismer hjälpa.

Prognos och förebyggande åtgärder

Sjukdomens prognos beror på graden av dess svårighetsgrad, utvecklingsvaraktighet och samtidiga patologier. För att förhindra attacker av angina pectoris, Det rekommenderas att följa förebyggande åtgärder:

 • vägran att röka
 • kamp mot övervikt
 • spela sport;
 • måttlig konsumtion av alkohol;
 • ett stort antal frukter, fisk, grönsaker, helkorn och magert kött i kosten.

Dessutom, snabb behandling av sjukdomar som orsakar ökat blodtryck och förminskning av arteriella kärl. Ta ett piller av aspirin om dagen kan minska antalet smärtstillande attacker och minska sannolikheten för att utveckla ett akut myokardinfarkt.

Instabil angina

För att förstå vad som är instabilt angina, vad det orsakar och vad det kan leda till är det nödvändigt att kortfattat dölja blodets utbud till hjärtat.

För att hjärtmuskeln ska fungera bra behöver hon en tillräcklig mängd glukos och syre. Dessa substanser levereras med arteriellt blod längs de kransartade arterierna som härrör från aortan. Tilldela höger och vänster artärer, den senare är uppdelad i en främre nedåtgående och omslutande grenar. Med fysisk eller känslomässig stress ökar hjärtfrekvensen när hjärtfrekvensen ökar, vilket bör åtföljas av en adekvat ökning av det korona blodflödet.

Om kransartären spasmatic (komprimerat) eller inuti igensatt av trombos och / eller aterosklerotiskt plack, utvecklar myokardiell mismatch perfusion dess syrebehov. Det myokardischemi - kedja av patologiska processer i hjärtmuskeln, vilket kännetecknas av hypoxi (brist på syre), muskelceller och deras efterföljande nekros (död) och ärrbildning på denna plats. Ischemi manifesteras kliniskt av symptom på angina pectoris och nekros vid hjärtinfarkt.

Angina - ett kliniskt syndrom som utvecklas i patienter med kranskärlssjukdom, kännetecknas av förekomsten av myokardischemi under träning eller i vila, och manifesteras attacker av krossning, brännande smärta i hjärtat, försvinner samtidigt som nitroglycerin.

Angina är klassificerad i stabil och instabil. angina attacker flödes stabilitet bestäms karaktär (varaktighet, intensitet, frekvens av smärta) samt nitroglycerin effektivitet för behandling av smärta. Denna separation är viktigt i termer av prognos, som sannolikheten för förekomsten av hjärtmuskelinfarkt och dess komplikationer är flera gånger högre i instabil form av angina. beror också på taktik patientens beteende, eftersom läkarna gospitaliziruya patienter med instabil angina, redan förberett för det faktum att den höga risken för hjärtattack. Följaktligen kommer intensiv terapi syftar till att förhindra ytterligare fullständig överlappning av kransartärerna, medan den stabila formen vid en tillräckligt ambulatorisk övervakning och lägligt att ordinerade läkemedel.

Stabil angina är uppdelad i fyra funktionella klasser, bestämd beroende på den fysiska belastning som patienten kan tolerera utan smärta i hjärtat.

Ostabil angina är en slags "förvärring" av ischemisk sjukdom, när det påverkas av frekvensen, varaktigheten och intensiteten av attacker av hjärtsmärta, med lägre belastningsgrader än tidigare, när det påverkas av vissa orsaker. Ostabil form innefattar följande typer av angina pectoris:

- den första uppkomsten av angina,
- angina av Prinzmetal,
- postinfarkt angina
- progressiv angina

Ostabil angina kan leda till antingen utveckling av hjärtinfarkt eller gå in i kategorin stabil angina, eventuellt med en högre funktionell klass än patienten tidigare, det vill säga med minskad övningstolerans. Ofta läkare under ett samtal med patienten använde uttrycket "PIS", som kännetecknar diagnos av instabil angina som inte är helt berättigat, eftersom det inte i samtliga fall kommer det att vara den slutliga utvecklingen av hjärtinfarkt.

Orsaker till instabil angina

Den främsta orsaken till angina pectoris är avsättningen av aterosklerotiska plack i kransloppens lumen, vilket resulterar i en minskning av mängden blod som ger syre till hjärtmuskeln. Kliniskt börjar denna process att manifestera sig när artärlumen minskas med mer än 50%. Riskfaktorer för ateroskleros innefattar fetma, lipid (fett) metabolism och kolesterolmetabolism, arteriell hypertoni, diabetes mellitus, nikotinberoende, ålder över 45 år.

När den atherosklerotiska placken utvecklas vidare uppträder dess destabilisering, det vill säga bristningen av plackkapseln med blodplättsavsättning på dess yta och bildandet av en trombos som vidare täcker kärlets lumen. Till följd av destabiliseringen av placken, förvärrad av det drabbade kärlets spasma, minskar blodflödet till myokardiet, vilket kliniskt manifesteras av ökningen av hjärtinfarkt och kan leda till utvecklingen av hjärtinfarkt. Detta är orsaken till progressionen av ischemisk sjukdom och förekomsten av instabil angina.

Figuren visar att bildandet av en trombus på plackans yta leder till fullständig ocklusion (blockering) av kransartären.

Faktorer som orsakar utveckling av instabil angina kan vara överdriven motion, stark emotionell stress, försämring av högt blodtryck, alkoholmissbruk, hjärtinkompensation (kronisk hjärtsvikt, hypertrofisk kardiomyopati, hjärtklaffsjukdom) och vissa utanför hjärtat sjukdomar (hypertyreos, anemi, diabetes mellitus).

Symtom på instabil angina

Vid instabil angina patienten klagade över smärtor i hjärtat - pressning, brännande, klämma, eller smärta i bröstet på den vänstra sidan av bröstet, vilket kan ges i vänster arm, axel, käke, vänstra sidan av halsen. Ibland kan smärta vara mer lokaliserad, utan bestrålning, till exempel endast mellan axelbladen eller kan ta helveteslättens karaktär. I vissa fall kan på grund av instabil angina utvecklas buken av hjärtinfarkt, vilket endast uppträder i buken. Vid anfall av patientens smärta kan rädsla för död, känsla av brist på luft, yrsel, svettning störa.

De viktigaste symptomen på instabil angina är följande symtom:

- smärtor förekommer oftare,
- Attacker blir starkare i intensitet,
- Anfall varar längre i varaktighet, ca 10-15 minuter eller längre,
- anfall kan förekomma som om man utför en mindre mängd fysisk aktivitet än tidigare och i vila,
- tar nitroglycerin under tungan förblir utan effekt eller ger kortvarig lättnad, behovet av nitroglycerinintag ökar.

Med utvecklingen av nyutvecklad och framkallande angina pectoris bekymrar dessa klagomål patienten under den senaste månaden och med hjärtinfarkt - från två dagar till åtta veckor efter hjärtinfarkt.

Angina of Prinzmetalla (Variant, vasospastisk angina) avser instabil angina beror på det faktum att dess förekomst är prognostiskt ogynnsam och bär en hög risk för stor-fokal hjärtinfarkt under de första två - tre månader från uppträdandet av den första attacken. Den kännetecknas av förekomsten av klagomål av smärta i sitt hjärta oftare hos unga män i ett tillstånd av vila, vanligen i de tidiga morgontimmarna (förmodligen på grund av en förändring i effekten av det autonoma nervsystemet på hjärtat på natten, särskilt med den ökande påverkan av vagusnerven). Mellan svårigheter med smärta kan patienter utföra betydande fysisk ansträngning. Utarmning av blodtillförseln till hjärtmuskeln, medan formen är associerad med instabil angina, koronar spasm, men inte nödvändigtvis, kan patienten vara koronar ateroskleros.

Diagnos av instabil angina

Förutom ifrågasättande och undersökning av patienten, som bedömer klagomål, generellt tillstånd, stabilitet i hemodynamiken (rytm, frekvens och styrka hos puls, arteriellt tryck - lågt eller högt) måste en vanlig EKG-registrering registreras. EKG - kriterierna för instabil angina är depression (lyftning) eller höjning (lyftning) av ST-segmentet, högkronade tänder T, negativa tänder T och en kombination av dessa tecken i olika ledningar. Dessa tecken på ischemi kan endast uppstå vid last eller vila och kan helt saknas.

Tecken på myokardiell ischemi på EKG-ST-segmentet (vänster) och negativ T-våg i bröstledningarna (höger).

För att fatta ett beslut om sjukhusvistelse av patienten i en nödsituation är det tillräckligt att genomföra ett enda EKG vid sjukhusinsökningsavdelningen.

På det kardiologiska sjukhuset kompletteras undersökningen med följande diagnostiska metoder:

- ett allmänt blodprov - möjligen en ökning av vita blodkroppar (leukocytos).
- biokemisk analys av blod - ökning av kolesterol och förändringar i sammansättningen av dess fraktioner, förändringar i aktiviteten av enzymer LDH, ASAT, kreatinfosfokinas (CK), troponin T (markör för skador på hjärtmuskeln). Nivået av troponin ökar med hjärtinfarkt.
- Dagsövervakning av EKG enligt Holter identifierar episoder av myokardiell ischemi, inklusive smärtlösa, fastställer associeringen av smärtattacker med fysisk aktivitet genom en dagbok som patienten utför på dagen för studien.
- ekokardiogram (ultraljud hjärta) - avslöjar hypo zonen - och akinesi (försvagade eller uteblir myokardiella ställen) kan vara störningar av systolisk vänsterkammarfunktion, minskad slagvolym och ejektionsfraktion.
- Radionuklid diagnostiska metoder (myocardial perfusion scintigrafi) av de icke informativa kliniska laboratorie och EKG data - kriterier för att skilja nekros av myokardischemi (myocardial angina).
- koronarangiografi (CAG) leds till "insidan" för att se och bedöma öppenheten hos kranskärlen, samt avgöra om koronar stent.

Trots att det ibland är att patienten gör ovanstående symtom och EKG - ischemiska symtom eller myokardnekros inte är närvarande, måste patienten fortfarande tillträde till Cardiology Hospital (om kraven i smärta som behandlats av en läkare som angina, hjärta och inte som smärta i intercostal neuralgi, gastrit, pankreatit, till exempel). Behovet av sjukhusvård på grund av det faktum att ibland symtomen med EKG för hjärtskada kan fördröjas under en längre tid, upp till två dagar, även om patienten redan pågår utvecklingen av hjärtinfarkt.

Därför bör man, när man bestämmer sig för att sjukhusvistelse och förskriva intensivvård för en patient med symtom på instabil angina, inte bara förlita sig på kombinationen av kliniska och EKG-kriterier, men också på var och en av dem separat.

Behandling av instabil angina

Patienten måste komma ihåg att om han för första gången fanns smärtor i hjärtat eller hände acceleration och intensifiering av smärta i samband med befintlig angina, skulle han träffa en läkare, eftersom endast en läkare kan göra en fullständig utredning och lösa frågan om behovet av sjukhusvård sjukhus.

Om det plötsligt uppstår intensiv smärtfri smärta i hjärtat, som inte behandlas med nitroglycerin, ska patienten omedelbart ringa ett ambulanslag.

Terapi av instabil angina utförs nödvändigtvis på ett kardiologiskt eller terapeutiskt sjukhus, och vid ett allmänt svårt tillstånd hos patienten - i intensivvården.

Prehospital, ensamt eller avsedda ambulans läkare bör patienten ta 1 - 2 tabletter av nitroglycerin eller 1 - 2 doser nitrospreya under tungan, följt av 300 mg aspirin (tre tabletter) sugs i munnen för att förhindra ytterligare blodproppar och trombosbildning i koronarkärlen.

Allmänna åtgärder för behandling av instabil stenokardi:

- Regimen tilldelas en säng eller en halvbädd med begränsning av fysisk aktivitet,
- kosten ska vara mild, intaget av mat i frekventa och små portioner (5-6 gånger om dagen).

Drogterapi minskar till utnämningen av följande grupper av droger:

- nitrater intravenöst långsamt - nitroglycerin eller isosorbiddinitrat de första två dagarna droppar kontinuerligt och sedan gradvis avbrutits,
- heparin IV bolusinjektion i en dos av 5000 lU, är 5000 lU sc sedan fyra gånger om dagen under kontroll av blod koagulationsparametrar (APTT varannan - tre dagar)
- Aspirin i en vanlig dos (100-200 mg per dag). För att utesluta effekter på magslemhinnan applicera formuleringar eller enterodragerade kapsel - Cardio aspirin, Cardiomagnyl, tromboAss, aspikor et al.
- beta - blockerare - karvedilol, propranolol, och andra är kontraindicerat för astma, kronisk obstruktiv lungsjukdom, liksom angina Printsmetalla med angiografiskt intakta kranskärl (inga tecken på skador av ateroskleros).. Med denna typ av angina utsedd kalciumantagonister - verapamil, nifedipin, Corinfar, kordafen. De tre sista av läkemedlet i fall av "ren" vasospastisk angina kan ha en större effekt för att lindra smärta attacker än nitroglycerin. När koronar ateroskleros nifedipin visas inte, eftersom det orsakar ökad hjärtfrekvens
- ACE-hämmare - perindopril, kaptopril, prestarium, noliprel,
- diuretika utses med symtom på hjärtsvikt i cardiac astma och lungödem - furosemid, eller Lasix intravenöst, för de första tecknen på stagnation - Indapamide dagligen
- under bibehållande av smärta kan tilldelas leptoanalgesia, som används vid behandling av myokardinfarkt - användningen av neuroleptika (droperidol) och narkotiska analgetika (fentanyl eller promedol).

Vid utveckling av komplikationer (myokardinfarkt, lungödem, hjärtarytmi, tromboemboliska komplikationer) utförs efterrullningsterapi i hjärtåtervinningsenheten.

Den koronarangiografi som är tilldelad för diagnostiska ändamål kan utökas till en medicinsk operation med tillhandahållande av akutballong-angioplastik eller stentning av kranskärlssåren. Även aortokoronär bypass-kirurgi kan indikeras från kirurgiska behandlingsmetoder. Indikationer och kontraindikationer för operationer bestäms strikt individuellt i varje enskilt fall.

Livsstil med instabil angina

För patienter som har haft instabil angina, efter utskrivningen från sjukhuset eller vårdhem (där patienten kan skickas direkt från sjukhuset läkare) livsstil bör omfattas av allmänna rekommendationer, den utsedda sjukhus - restriktiv regim och en lätt diet med ett regelbundet intag av receptbelagda läkemedel. Begreppet gränsläget innehåller uteslutande av betydande fysiska och psyko emotionell stress, efterlevnad arbete och vila (när de lagras drift och ingen funktionshinder), organisationen av sina dagliga rutiner ges tillräckligt med tid för att sova och vila, långvarig exponering för utomhus.

Kosten exkluderar salt, kryddig, fet, stekt, rökt mat, alkohol, begränsat till fet fisk och kött, animaliska fetter, uppmuntrade konsumtion av grönsaker, frukt, juice, gelé, kompotter, mjölk, spannmål. Matlagningsprodukter kan vara i ånga, kokt, bakat. Dieten ska överensstämma med principerna om riktig näring och vara inriktad på att bekämpa fetma.

För att förhindra upprepade allvarliga angrepp av smärta i hjärtat och utveckling av hjärtinfarkt och andra komplikationer krävs kontinuerlig livslång administrering av läkemedel som föreskrivs av en läkare, vid behov vid behov av korrigering av behandlingsregimen.

Återställa hälsan i okomplicerad instabil angina möjligt inom 10 - 14 dagar på sjukhus och i början av behandlingen, med uppföljning vård i ett sanatorium sjukbidrag förlängs till 24 dagar, komplicerad fråga kan höjas om granskningen av bestående arbetsoförmåga (invaliditet) medicinska kommission Polykliniken (ITU - medicinsk och social kompetens)

Komplikationer av sjukdomen

Komplikationer av instabil angina inkluderar hjärtinfarkt, akut hjärtsvikt, inklusive lungödem, rytmförstöring, ventrikelflimmering och plötslig hjärtdöd. Förebyggande av komplikationer är ett tidigt hänvisning till en läkare med försämrad hälsa på grund av allvarlig smärta i hjärtat, samt tidig intensiv behandling på sjukhuset och efterföljande regelbundet intag av föreskrivna läkemedel. Det är viktigt för patienten att komma ihåg att om läkaren anser sjukhusvård nödvändig på ett sjukhus, är det inte nödvändigt att vägra det, eftersom självmedicinering i denna situation är oacceptabel.

Prognos av instabil angina

Prognosen för tidig sjukhusvård och aktuell behandling är relativt gynnsam. Relativt, eftersom ingen läkare kommer att garantera att en viss patient kommer att ha en smidig sjukdom och kommer inte att sluta dödlig. Trots behandlingen utvecklas dock 20% av patienterna under de första två till tre månaderna och i 11% av patienterna under det första året efter instabil angina en hjärtinfarkt av myokardiet.

Med utvecklingen av komplikationer förutsägelse tyngre och bestäms av karaktären av patologi, exempelvis i utvecklingen av lungödem och dess framgångsrik behandling av en patient kommer att överleva, medan lungtromboemboli eller ventrikelflimmer kan döden ske omedelbart.

Ostabil angina: en hjärtinfarkt

Angina pectoris är en av formerna av ischemisk hjärtsjukdom (CHD), som kännetecknas av paroxysmala smärtor på bröstbenet med en ökning av belastningen på kardiovaskulärsystemet mot bakgrund av känslomässig och fysisk stress. Orsaken till sjukdomen är ett brott mot blodtillförseln till hjärtmuskeln. Ostabil angina är ett farligt tillstånd som hotar utvecklingen av hjärtinfarkt och relaterade komplikationer.

Orsaker till instabil angina

Störning av blodtillförsel till hjärtmuskeln (myokard) kan orsakas av olika orsaker. Identifiera vissa riskfaktorer, vilka inkluderar:

 • ålder - chanserna att utveckla sjukdomsökningen hos patienter äldre än 45 år
 • ärftlighet;
 • Förekomsten av predisponeringssjukdomar, såsom diabetes, hypertoni;
 • övervikt;
 • livsstil - rökning, alkoholmissbruk, stress, inaktivitet.

Hos män diagnostiseras sjukdomen oftare. Hos kvinnor före klimakteriet är risken för instabil angina extremt låg på grund av utvecklingen av könshormoner (östrogener) som bevarar blodkärl. Men efter 50-55 år ökar risken att utveckla sjukdomen hos kvinnor.

Ateroskleros som en orsak till kranskärlssjukdom

Kardiovaskulära sjukdomar, över 2/3 av vilka är ischemisk hjärtsjukdom, stroke och perifer artärskada, är associerade med ateroskleros och är den främsta orsaken till dödsfall över hela världen. Koronar hjärtsjukdomar och angina uppträder ofta på grund av en kränkning av blodtillförseln till myokardiet på grund av ateroskleros hos kärlkärlen. Plackavsättning sker på sin inre yta. Fartyg i detta fall förlorar elasticitet, deras väggar ulcerat, vilket leder till bildandet av trombi. Aterosklerotisk plack kan växa, deformera och begränsa artärens lumen, vilket medför en kronisk försämring av blodtillförseln till orgeln. En lokal minskning av kärlets diameter med mer än 50% kan utlösa en attack av instabil angina. Plack kan förstöras på grund av inflammatoriska processer, hemodynamiska störningar, överskott av fettinnehåll, brist på kollagen. En instabil form av angina uppträder vid bristning av plack med bildandet av en trombos, vilket förhindrar normal blodtillförsel till hjärtmuskeln.

Konsekvenser av aterosklerotisk sjukdom

Tillsammans med ateroskleros finns det andra orsaker till instabil angina:

 • medfödda missbildningar;
 • brott av kapillärer följt av blödning i plack;
 • inflammatorisk process i kärlen;
 • ökad förmåga blodplättar att limma
 • spasmer i blodkärlen i smittsamma och reumatoida sjukdomar, ett antal sjukdomar i mag-tarmkanalen;
 • frisättningen av serotonin eller annat biologiskt aktivt medel in i blodet, där det finns en skarp inskränkning av lumen i koronarkärlen;
 • minskning av antitrombotiska egenskaper hos endotelet (celler i kärlets inre yta).

Typer av sjukdom

Smärtsyndromets svårighetsgrad beror på graden av artärskada, antalet och platsen för skadorna. Beroende på egenskaperna hos cirkulationssjukdomar i kranskärlskärlen kan angina uppstå:

 1. Först framkom. De första attackerna kan uppstå med allvarlig fysisk ansträngning och varierar i intensitet. De går från några minuter till en halvtimme. De kan bygga upp eller ha en plats i fred. Prognosen är mindre gynnsam, då smärtan redan från de första attackerna ökar, förlängs och associeras med förändringar i EKG (elektrokardiogrammet).
 2. Progressive. Förekommer redan med diagnosen stabil angina. Det skiljer sig från sina vanliga manifestationer genom en mycket längre och intensiv attack. Vanligtvis är de vanliga doserna av nitroglycerin inte tillräckligt. Dessutom innefattar progressiva angina attacker attacker med olika typer av arytmier i vila.
 3. Postinfarkt (återkommande). Det börjar efter 24 timmar eller upp till 8 veckor efter hjärtinfarkt. Enligt statistiken är upprepade anfall associerade med patientens aktivitet eller massiv hjärtsjukdom. I 20-40% kan leda till ett dödligt utfall eller upprepade hjärtinfarkt.
 4. Variant, eller angina av Prinzmetal. Orsaken är koronärkärlens förträngning i form av en spasm. Det sker vanligen samtidigt och orsakar karakteristiska förändringar i EKG, som försvinner efter attacken.
 5. Med utgångspunkt från ett smärtfokalt hjärtinfarkt. Det flyter utan synliga rytmförstörningar och svår smärta. Det skiljer sig från andra typer av angina pectoris med uttalade förändringar på EKG. Utsikterna är ofta gynnsamma.

Orsaker till instabil angina, behandling och förebyggande

Om, efter spänning eller fysisk ansträngning, "griper" hjärtat är det värt att besöka en kardiolog. Kanske har du instabil angina. Det här är en ganska farlig sjukdom som inte kan startas.

Orsaker och fara för instabil angina

Ostabil angina (HC) är ett syndrom som uppstår till följd av otillräcklig blodtillförsel till hjärnans muskelvävnad (myokardium). Vanligtvis förekommer hans paroxysm av allvarlig fysisk eller emotionell stress. De kräver mer aktiv avgivning av hjärtat med syre. Detta uppnås genom att stärka det koronära blodflödet.

Men om kärlen är spasmodiska, eller deras lumen begränsas av koronarplacker, når inte tillräckligt med blod i hjärtat, och myokardiet får mindre än det nödvändiga syret. Detta signaleras av svår smärta försvinner efter att ha tagit medicin eller vila.

Detta syndrom är ganska farligt - ofta slutar det med hjärtinfarkt. Detta skiljer sig från den stabila formen av angina pectoris.

Klassificering av instabil angina

Det finns en klassificering av sorter av instabil angina som erkänns i kardiologi, det gemensamma förhållandet är tydligt representerat i form av Braunvald-tabellen:

symptom

Vilka är de karakteristiska tecknen på instabil angina? Här ser en typisk bild av en attack ut:

 • Smärtan uppstår plötsligt plötsligt. Det känns bakom bröstbenet, kan ge till axeln, andra områden.
 • Med hjälp av nitroglycerin hjälper vila till att lindra smärta.
 • Den vanliga varaktigheten av en attack är mindre än 10 minuter. Du kan tydligt ange tiden för början och slut.
 • Dess orsak är också vanligtvis uppenbart (fysisk aktivitet, känslomässig stress).

Ofta piercerar angina de som är beroende av alkohol eller kryddig mat, eftersom de också kräver mer aktivt arbete i hjärtat.

Video om hur angina manifesterar sig och vad som ska göras i dessa fall:

diagnostik

Diagnos av instabil angina kan delas in i två steg - före och efter sjukhusvistelse:

 • I det första skedet lyssnar de på patientens klagomål, analyserar symptomen på attacken, kontrollerar frekvensen och rytmen i puls.
 • Blodtrycket mäts också.
 • För en mer exakt bild måste du göra ett elektrokardiogram. Om villkoren tillåter utförs denna procedur på plats. I andra fall tas patienten till akuten. Baserat på resultaten från EKG, fattas ett beslut om hans sjukhusvistelse.

För diagnos av instabil angina, är betydande förändringen i form av segmentet ST (mest av allt - hans depression), motsatt riktning tand T. Den mest demonstrativa EKG kommer att vara på sin skiva under smärtorna. Dynamiken i förändringar i hjärtets arbetsschema kan till och med bestämma lokaliseringen av kranskärlstrombomen.

Samtidigt mycket mer informativ dagliga EKG Holter - det ger möjlighet att se dynamiken i hjärtaktivitet, fastställa sin anslutning med lasten, för att utvärdera effektiviteten av terapi, förutsäga sjukdom.

Blodprov

Studien av blodets biokemiska komposition hjälper till att klargöra EKG-data. Faktum är att närvaron av specifika enzymer i blodet indikerar olika skador på hjärtat och blodkärlen. Till exempel signalerar troponin T skador på myokardiet. Detta indikeras med förhöjda nivåer av kreatinfosfokinas (CPK), aspartataminotransferas (ASAT) och lakgatdegirogenazy (LDG).

Vid sjukhusvistelse föreskrivs andra diagnostiska förfaranden:

 • ett vanligt blodprov - tillåter att avslöja det ökade innehållet av leukocyter;
 • koronar angiografi (införande av en särskild kateter genom artären) - gör det möjligt att fastställa plats och grad av obstruktion av kärl;
 • med hjälp av ultraljud i hjärtat få en uppfattning om hur myokardiet fungerar, vänster ventrikel, vad är chockvolymen etc
 • scintigrafi - intravenösa radionuklider som tränger in i hjärtat och distribueras i det tillsammans med blod; Detta gör att vi visuellt kan observera bilden av hjärtets arbete.

Första hjälpen och behandling

Första hjälpen vid angina angrepp innefattar enkla men effektiva procedurer:

 • Offret måste läggas eller sitta i ett bekvämt läge och ge honom under tungan 1-2 tabletter nitroglycerin (1-2 doser kvicksilver).
 • För att förhindra bildandet av trombi behövs vidare tre tabletter av acetylsalicylsyra (upplösning).

Normalt tillåter dessa åtgärder att stoppa en attack. Du ska dock inte lugna dig - det kommer att vara rätt att besöka en kardiolog och genomgå en undersökning. Det är viktigt att inte tillåta upprepade attacker från nationalförsamlingen, för att de inte alltid slutar säkert.

HC behandlas permanent i den terapeutiska eller kardiologiska avdelningen (i allvarliga fall - i intensivvården). Patienten tilldelas en begränsning av fysisk aktivitet, sparsam kost.

Som regel tas medicinen på följande sätt:

 • Nitroglycerin, isosorbiddinitrat - intravenöst via en droppare i två dagar;
 • Heparin - först intravenöst och sedan subkutant;
 • för utspädning av blod - acetylsalicylsyra (Aspekard, etc.);
 • för att minska kraften hos hjärtslag och deras frekvens-beta-blockerare (valet bestäms av närvaron eller frånvaron av kontraindikationer);
 • för att sänka blodtrycket - Perindopril, Noliprel, andra ACE-hämmare;
 • samtidigt som du behåller smärta - antipsykotika (droperidol) och smärtstillande medel (promedol).

Andra droger kan också användas - till exempel diuretika. De hjälper till att lindra trängsel i hjärtsvikt.

Operativa åtgärder

Om konservativ behandling inte hjälper inom tre dagar, tillgripa kirurgisk ingrepp. Det innebär antingen koronar bypassoperation eller stentning av koronarkärlen (angioplastik):

 • Installationen av shunts (vaskulära proteser) gör att du kan rikta blodflödet runt de blockerade kärlen. Tillgång till hjärtat erhålls genom skärning av bröstbenet. Under operationens gång är cirkulationssystemet kopplat till "konstgjorda hjärtan", även om det ibland utförs manipuleringar på det fungerande organet.
 • Stenting - installation inuti de trånga kärlen av en slags förstärkning (stenter). Det klämmer kolesterolplattan, vilket inte tillåter det att blockera blodflödet, upprätthålla en konstant diameter av deras lumen, förhindrande av spasmer. Denna operation är mindre traumatisk, eftersom den utförs genom artärer som ligger på händerna eller i ljummen.

Folkmekanismer

För långvarig behandling och förebyggande av attacker av instabil angina pectoris används terapi framgångsrikt. Till de första radens växter, som är mest effektiva vid långvarig behandling av angina, inkluderas hagtorns bär och gräset i moderbrödet. För att förbättra smaken av avkok eller tinktur av dessa ingredienser läggs höfter till dem:

 1. För 1,5 liter kokande vatten ta 7 msk. skedar av hagtorn, motherwort och hund ros.
 2. Blandningen hälls, tätt tillsluten med ett lock, inslaget och lämnat en infusionsdag.
 3. Ta matsked innan du äter.

De viktigaste lugnande och vasodilatormedelarna inkluderar mintgräs, citronbalsam och valerianstockar.

Dessutom är det möjligt att använda avgifter som inkluderar växter i andra raden. Här är listan mycket mer:

 • blommor av calendula;
 • rosenblad;
 • gräs sötklöver;
 • frukt av bergaska
 • gräs herde säckar;
 • ruta;
 • timjan;
 • blommor av bovete
 • frukt av dill;
 • granolja;
 • bladmattel.

Det rekommenderas att dricka infusion eller avkok av ört varje år: 2 teskedar örter häll ett glas kokande vatten. Drick inom en månad för en matsked innan du äter.

Om kramper är ofarliga, och bara med en känsla av tryck över bröstet, rekommenderas för att förebygga att ta en matsked honung blandat med riven pepparrot.

Förhindra attacker av instabil angina

För att minska sannolikheten för upprepade attacker av angina och utan kirurgi ska patienten hålla sig till en speciell behandling. Kardiologen ger detaljerade rekommendationer:

 • Först och främst är det nödvändigt att överge dåliga vanor - rökning, beroende av alkohol, droger. Deras skadliga inflytande på hjärtaktiviteten är uppenbart och behöver inte bevis.
 • Det är lika viktigt att noggrant närma sig planeringen av din kost. Jag måste ge upp några kulinariska bilagor.

diet

Till "förbjudna" produkter inkluderar alla livsmedel med högt kolesterol, överskott av salt och kryddor bakning och sötma:

Stekt mat är också förbjudet. Detsamma gäller för kolsyrade drycker. Med tanke på alla dessa stunder blir besökande snabbmat karin oönskat.

Vilken typ av mat kommer du att bli kär i? Tillåtna produkter inkluderar:

 • All gröt, med undantag för semolina;
 • mager kött och fisk;
 • fermenterade mjölkprodukter
 • praktiskt taget alla grönsaker och frukter.

Rätter väljs av de som är lagade genom matlagning, såväl som ångkokning. Behovet av kroppen i fetter är nöjd med hjälp av vegetabiliska oljor - solros, olivolja och andra.

Måttliga belastningar

Eftersom attacker av instabil angina provoceras av höga belastningar på kroppen, är det bättre att undvika dem på alla möjliga sätt. Fysiskt hårt arbete - inte för kärnorna. Det blir oacceptabelt och övertidsarbete - speciellt när det tvingar dig att offra sömn. Priset på stress är nu också stigande.

Experter rekommenderar: Om ditt arbete kräver stor ansträngning är det värt att hitta en annan, eller till och med gå i pension. Att sträva efter stora intäkter är inte värt de kostnader som måste uppstå vid behandling av angina pectoris - särskilt när det gäller hjärt- och vaskulär kirurgi. Dessutom blir attacker ibland dödliga.

Med sport måste man också säga adjö. Styrketräning, tyngdlyftning, kroppsbyggnad efter en attack av instabil angina blir olämpligt. Å andra sidan är en fullständig uteslutning av motion, en stillasittande livsstil också oönskad. Sjukgymnastik övningar, vandringsturer är användbara, och om du inte har flyttat hittills är det vettigt att stiga upp.

utsikterna

Prognosen för instabil angina är vanligtvis ganska optimistisk. Självklart är villkoret för detta rättvist sjukhusvård med korrekt genomförd behandling. Mycket beror på patienten. Han borde vara medveten - att följa läkarens rekommendationer, särskilt när det gäller att undvika dåliga vanor, kost, minska fysisk och emotionell stress.

Men man kan inte helt utesluta frånvaron av komplikationer. Cirka 20% av dem som hade en attack av NS under de första 2-3 månaderna har hjärtinfarkt och 11% har det under det första året.

Så, instabil angina är ett problem som kan få de allvarligaste konsekvenserna, och behandling av syndromet är komplext och dyrt. Det är mycket mer korrekt att ta hand om ditt hjärtas hälsa i förväg än att behandla det senare.