Huvud / Åderbråck

Non-nosening ateroskleros: symtom, orsaker, typer och behandling

Non-nosening ateroskleros är ett tillstånd där plack täcker kärlets lumen med högst 50%. Sjukdomen är inte oberoende, men är bara ett stadium av utveckling av ateroskleros. Nästan varje person i åldern efter 50 år står inför denna patologi.

Fara nestenoziruyuschego åderförkalkning är att i ett tidigt skede av utvecklingen, är det mycket svårt att diagnostisera, men med tiden kan leda till komplikationer som påverkar en mängd olika organ.

Typer av sjukdom

Nonstaing skleros kan påverka någon stor artär. Den kliniska bilden beror på lokalisering och stadium av sjukdomen. Det är möjligt att skilja flera grundläggande typer av sjukdomar som har den mest levande och tydliga bilden, och var och en har sina egna nyanser och egenskaper.

Nonstaing ateroskleros av brakiocefaliska artärer

Blodflödet till hjärnan kommer på tre huvudvägar: genom halspulsartären, genom vänster subklappartären och genom brachiocefalisk stammen. De är ansvariga för leverans av blod, och därmed de näringsämnen och mineraler som kroppen behöver för normal funktion.

I fallet med koppling av den brachiocefaliska artären med kolesterolplakor kan olika patologiska processer uppstå, och ibland en persons död.

Den brachiocefaliska artären är en stor gren av hjärtatortan, genom vilken blodet flyter smidigt och kontinuerligt in i hjärnregionerna. I medicin används termen "Willis ring", som hänvisar till denna cirkel av blodcirkulation.

Överträdelse av arbetet i en del av denna cirkel leder till en ökning av belastningen hos andra blodkärl, som börjar vara ansvarig för blodförlossningen till de nödvändiga organen. Således sliter blodkärlen snabbt och risken för stroke ökar.

Den brachiocefaliska artären är mycket benägen för bildandet av kolesterolplakor, vilka är belägna inuti kärlens väggar. Formade tubercles stör blods rörelse, sakta ner det eller stoppa det helt.

I de tidiga skeden av sjukdomen kan patienten inte misstänka något, men vidare utveckling av sjukdomen kan utlösa uppkomsten av encefalopati eller stroke.

 1. yrsel;
 2. Utseendet av ljud i öronen;
 3. Svaghet hos hela organismen. Ibland blir de nedre extremiteterna dumma;
 4. Mörkning i ögonen.

Non-nosering ateroskleros av aortan

Oftast påverkar icke-stenoserisk ateroskleros endast vissa områden i aortan, exempelvis i buken eller bröstområdet. Men ibland täcker kolesterolplåtar nästan varje centimeter av aortan.

Sjukdomen har ingen klar manifestation, sjukdomens huvudsakliga tecken är:

 • Smärta i bröstkorg och bukhålan;
 • Vid auscultation är det möjligt att notera grovt brus i aortan;
 • Huvudvärk, hes röst, hosta;
 • Ökat systoliskt tryck.

Nonstesing ateroskleros av artärer av nedre extremiteter

Nonstesing skleros provocerar smärta i låren, gluteus muskler och ibland nedre delen. Men sjukdomens huvudsakliga tecken är smärtan i kalvsmusklerna, vilket ökar under fysisk aktivitet.

Vid de inledande stadierna kan icke-stenoserisk ateroskleros av artärerna i underbenen vara absolut asymptomatisk. På grund av cirkulationssjukdomar uppträder ischemi, vilket manifesterar sig i kyla av huden i benens område och förändringar i dess färg.

Med sjukdomsprogressionen blir blodet i de nedre avdelningarna mindre och mindre, vilket resulterar i att det inte finns vävnadstillförsel, det finns icke-helande sår som växer till gangren.

Det finns 4 stadier av sjukdomen:

 • I det första skedet uppstår smärta först efter måttlig fysisk ansträngning.
 • På andra sidan uppstår smärtan även när man går för korta avstånd.
 • På den tredje - patienten utan stopp kan inte passera och 50 meter.
 • Vid det fjärde (terminala) steget finns trofiska förändringar av hudvävnader, fram till utvecklingen av gangren.

Orsaker till icke-stenoserande arterioskleros

Faktorer som leder till aterosklerotiska förändringar i blodkärl:

 • Störningar av lipidmetabolism - inträffar när det finns fel i processen för borttagning av syntesavgivning. Kolesterol ackumuleras och plack bildas. Oftast händer detta när man äter ett stort antal skadliga produkter och med vissa fysiska sjukdomar.
 • Genetisk predisposition till sjukdomen - om någon från nästa släkting lider av ateroskleros ökar risken att utveckla sjukdomen många gånger.
 • Minskad elasticitet i kärlväggarna - plack kan inte fixa på jämn och jämn yta. Orsaken till detta tillstånd är rökning, diabetes, okontrollerad användning av hormonella droger, stillasittande arbete och stillasittande livsstil.

symtomatologi

Icke-nosokomiell ateroskleros, som regel, passerar asymptomatiskt, men i avancerade fall kan särskilda kliniska tecken visas.

Vid sjukdomens inledande skeden misstänker en person inte att utvecklas inom patologin. Utseende kan sjukdomen manifesteras av ökad excitabilitet, nervositet, irritabilitet, huvudvärk, buller i öronen. Patienten i detta skede uppmärksammar sällan dessa manifestationer och sjukdomen fortsätter att utvecklas.

På scenen av kliniska manifestationer kan sjukdomen uppdelas i tre faser: sklerotisk, ischemisk och trombo-nekrotisk.

Diagnostiska metoder

För diagnosen "icke-stenoserisk åderförkalkning" krävs det ett antal procedurer:

 • Patienten mäts genom puls genom palpation och auscultatory undersökningar.
 • Tilldela passagen av ultraljud, rheoencefalografi, sphygmografi, rheovasografi av vaskulära regioner.
 • För att undersöka aortan utförs en röntgenundersökning med introduktion av kontrast.
 • Echografiska metoder och isotop-aortografi används ofta.

behandling

Om det på grund av alla diagnostiska åtgärder gjordes en diagnos av "icke-stenoserisk åderförkalkning", är det inte nödvändigt att förlora mod och förtvivlan. Den moderna nivån av medicin gör det möjligt för en person att leda en fullvärdig livsstil utan några begränsningar.

En läkare kan ordineras vissa mediciner, inklusive anti-aggregat och antikoagulantia.

Beroende på scenen och typen av sjukdomen används följande medel:

 • Läkemedel som förhindrar absorption av blodsocker (Tribusponin).
 • Läkemedel som främjar utsöndring av lipider (Arachiden).
 • Lipidsänkande läkemedel - minska koncentrationen av vissa lipider i vävnader och kroppsvätskor (tocopherol).
 • Läkemedel som saktar ner syntesen av kolesterol (Probuccol).

Alla droger ska endast användas efter ett heltids samråd med läkaren och alla nödvändiga diagnostiska förfaranden.

Huvudrollen i behandlingen spelas av personen själv, eftersom det är från hans handlingar att framgången av terapi beror. På sina axlar lägger förebyggande åtgärder, som spelar nästan huvudrollen i behandlingen. Följande rekommendationer är obligatoriska:

 • En god och full sömn;
 • rekreation;
 • Går i friska luften;
 • Äta hälsosam mat;
 • Regelbunden motion;
 • Konstant kontroll av kolesterol i blodet;
 • Användningen av föreskrivna förebyggande läkemedel, till exempel blodplättmedel
 • Avslag från dåliga vanor.

Till vilken läkare ska man ta itu med?

Nästan alla läkare kan upptäcka icke-stenoserisk åderförkalkning, men det är bättre att behandla behandlingen under överinseende av en erfaren kardiolog. Han kommer att genomföra ett antal diagnostiska förfaranden, identifiera sjukdomsfasen, förskriva nödvändiga mediciner och berätta om de regler som måste följas så att sjukdomen inte utvecklas.

För större effektivitet kan du besöka en nutritionist som kommer att kunna göra ett näringsprogram baserat på personens personliga egenskaper.

Nonstaing ateroskleros är en obehaglig sjukdom, men det kan besegras om du strikt följer doktorns rekommendationer och leder en hälsosam livsstil.

Nonstaing ateroskleros

Nonstaing ateroskleros är ett tillstånd när förändringar i blodkärlens väggar detekteras, lumen blockeras av en aterosklerotisk plack till hälften.

Om plack växer och bryter blodbanan, kommer det att diagnostiseras stenotisk ateroskleros. Ateroskleros av nedre extremiteterna, andra delar av kroppens kärl utvecklas länge, börjar med ungdomar.

På blodkärlens väggar deponeras kolesterol gradvis, så småningom blir det en plack. Lumen i blodkärlet minskar, blodcirkulationen störs, vitala organ får inte näring och syre i rätt volym.

Problem med icke-stenoserande ateroskleros

Problem avslöjar ett stort antal patienter som är över 50 år gamla. Sjukdomens insidiousness är att den fortsätter utan ljusa tecken, vilket inte tillåter att behandlingen påbörjas i tid.

Bland konsekvenserna av ateroskleros är sådana tillstånd: angina pectoris, ischemi, hypertoni, brachiocefaliska artärer som matar hjärnan lider också.

Förutom höga kolesterolnivåer i blodet, orsakerna till icke-stenoserande ateroskleros:

 • ålder. Ofta avslöjas patologi hos personer som har korsat 50 års gränsen.
 • alkoholmissbruk. Alkohol leder till en nedbrytning i substansens ämnesomsättning, stör störningen i nervsystemet, orsakar en ökning av kolesterolhalten.
 • fetma. Överdriven kroppsvikt - ett tecken på störningar i ämnesomsättningen, där den intagade maten inte smälts, som förväntat
 • ökat tryck. Hypertension självt kan orsakas av högt kolesterol, men ibland en ökning av trycket bringar blodet viskositet och dess långsamma rörelse, vilket tillåter plack att ackumulera på väggarna i blodkärlen;
 • röka. I storrökare inför många chanser med åderförkalkning, eftersom nikotin orsakar mikroskopiska blodkärl spasm, deras deformation åsidosättande av blodflöde och blodkärl igensättning fettdepåer;
 • stress. Lång vistelse i ett tillstånd av nervös spänning leder till kränkningen av kroppens olika funktioner, varav viktiga är näring av organ och vävnader, bortskaffande av toxiner och fetter.
 • obalanserad näring. En stor mängd feta livsmedel provocerar överskott av kolesterol i blodet.
 • fysisk inaktivitet. Människor som rör sig lite, är inte belastade med fysisk aktivitet, provocerar en kränkning av blodflödet, berövar vävnader och organ av syre, stör de metaboliska processerna.

Dessa orsaker ökar risken för icke-stenosering av ateroskleros. Bilden av ett sjukligt tillstånd kommer att bero på problemets läge och utvecklingsstadiet. Följande är tecken på icke-stenoserisk åderförkalkning av olika typer.

Nederlag av brakiocefaliska artärer

Hjärnan är näring av stora huvudkärl, bland annat karotidartären och brachiocefalisk stammen, som består av två artärer, ryggraden och högersidiga.

Dessa blodkärl bildar Wellis cirkeln vid hjärnans botten, varifrån blodet avviker i hjärnans huvudstrukturer. Om åderförkalkning utvecklas nestenoziruyuschy extrakraniella arm-artärer, kan blodet inte distribueras som tidigare, är blodkärlen tilltäppta, vilket framkallar en stroke.

Symptom som åtföljer icke-stenotisk ateroskleros av BCA:

 • Yrsel i bakgrunden av ljud i öronen och huvudet;
 • mörkare i ögonen, utseende av flugor och liknande defekter;
 • generell svaghet, speciellt manifesterad i benen.

Aorta skada

Icke-noscerande ateroskleros kan påverka hela aortan eller dess områden i båren eller buken. Symtomatisk är slarvlös och det är svårt för en person att förstå vad det är.

Tecken på icke-stenotisk ateroskleros hos aorta:

 • bruttoljud på aortan;
 • ökat systoliskt tryck;
 • smärta i bröstkorg eller bukhålighet, beroende på lokalisering av lesionen
 • en hes röst, en hosta, huvudvärk.

Vaskulär skada på nedre extremiteter

Non-nosening ateroskleros av artärer i nedre extremiteterna diagnostiseras oftare än andra arter. Dess huvudsakliga symptom är:

 1. Intermittent claudication när man går.
 2. Kramper och kramp i benen, smärta under rörelsen.
 3. Benen blir kalla, pulsen känns mindre från fotens baksida.

Efter tillräcklig vila passerar dessa symtom.

Diagnos av ateroskleros

De ovan angivna symtomen är inte märkbara, de detekteras inte alltid av komplexet. Typiska symtom som åtföljer åderförkalkning av extrakraniella avdelningar arm-artärer och andra av hans arter visas svindel när du vrider huvudet, mörkfärgning av ögon och domningar i armar och ben.

Efter att ha känt minst ett tecken måste du snabbt ringa till en läkare. Eventuell icke-stenotisk ateroskleros av brakiocefaliska artärer kan diagnostiseras av någon läkare, inklusive en terapeut.

Men behandlingen bör endast utse en kardiolog och neurolog. Han kommer att skicka för diagnos, göra ett kompetent behandlingsprogram, ge rekommendationer om att bibehålla hälsan. Du behöver en hänvisning till en nutritionist som hjälper till att göra rätt diet.

Bland de diagnostiska procedurer som tillåter att detektera icke-stenotisk ateroskleros är ultraljudsdopplerografi den viktigaste. Det avslöjar abnormiteter på kärlens väggar, steget av stenos och hastigheten på blodflödet.

 • Ultraljud, rheovasografi, sphygmografi;
 • palpation och auscultatory undersökning;
 • Röntgendiffraktion med kontrastmedium;
 • echografi, isotop-aortografi.

Behandling av preklinisk ateroskleros

Vanligtvis uppvisar patienter efter diagnos och förtydligande av den kliniska bilden av hälsotillståndet läkemedelsbehandling, vilket inkluderar användning av antikoagulantia, antiaggreganter. Neurologen föreskriver ett behandlingsschema för patienten individuellt och väljer lämpliga läkemedel.

Det kan finnas uppdrag:

 • droger som reducerar blodkoagulerbarheten, för att undvika bildandet av blodproppar och risken för stroke, om en blodpropp hindrar artären;
 • Om patienten diagnostiseras med högt blodtryck, föreskrivs tabletter för att minska det. Sådan behandling kommer att bidra till att minska blodtrycket på artärerna, reglera blodcirkulationen, utvidga blodkärlen och lindra dem på spasmer.
 • som en livslång terapi ordinerad läkemedel som minskar mängden kolesterol i blodet. Avtalet följer efter att patientens lipidbalans har studerats;
 • För att stabilisera det psykologiska tillståndet, är behandling med lugnande medel förskrivet. Detta kommer att bidra till att upprätta sömn, ta bort huvudvärk, utesluta deprimerat tillstånd
 • Fysioterapiprocedurer utses i form av hydroterapi och andra förfaranden i ett sanatorium;
 • Folkmekanismer ordineras ofta för att minska mängden kolesterol i blodet, förbättra balansen av lipider och blodkärlens elasticitet.

Ovannämnda recept är generella. Specifikt terapisystem innefattar administrering av läkemedel beroende på närvaron av olika patologier.

Under och efter behandlingen ska patienter med icke-stenotisk ateroskleros regelbundet besöka läkaren för att kontrollera kolesterolhalten i blodet.

Om ateroskleros går till stenoseringsfasen, linserna i kärlen smala, då kan en operation förskrivas. Vid en allvarlig skada av brakiocefaliska artärer är kirurgi det enda behandlingsalternativet.

Förebyggande åtgärder av ateroskleros

Med modern medicin kan du behandla icke-stenoserisk åderförkalkning, så du behöver inte förtvivla. Som förebyggande måste du äta rätt, bli av med dåliga vanor, var noga med att inkludera fysisk aktivitet i dagens regim.

Fysisk träning är inte nödvändigtvis en körning eller ett gym, det är tillräckligt med vanligt att simma eller gå i snabb takt. Vandring bör vara dagligen, du kan gå ett par stannar hem till fots eller till affären, vilket är bekvämt och användbart.

Stress bör undvikas, natt vila bör vara full. Det är dags att prioritera och bestämma arbetstid, för att hitta hur man diversifierar livet, för att göra det mer mättat och intressant. Det är viktigt att hitta likasinnade människor som delar en liknande livsstil. Detta hjälper till att inte förlora rytmen.

Från kosten behöver du ta bort alla skadliga produkter, detta kommer inte bara att minska kolesterol i blodet, men också ta bort övervikt, behålla den fysiska formen och med det stämningen.

Förbjudna livsmedel som innehåller salt, socker och kolesterol. En ungefärlig diet finns i andra artiklar. Mat bör bestå av spannmål och växtfoder (frukt och grönsaker), mejeriprodukter. Överensstämmelse med ovannämnda åtgärder kommer att bli en pant för ett långt och aktivt liv.

Ateroskleros av BCA, vad är det? Behandling av stenoserande och icke-stenoseringsform

Uttrycket "ateroskleros" är på första hand med 40% av världens befolkning över 55 år. Detta syndrom kännetecknas av en progressiv kurs och är associerad med bildandet av kolesterolplakor på kärlens inre yta, vilket signifikant stör blodflödet. Den patologiska processen kan lokaliseras i olika delar av kärlbädden, men aterosklerotiska lesioner av de brakiocefaliska artärerna träffas ofta. I vår granskning kommer vi att överväga de karaktäristiska egenskaperna hos ateroskleros av BCA: vad är det, varför det utvecklas, hur ett sådant syndrom manifesterar sig, diagnostiseras och behandlas.

Innan du upptäcker vilken ateroskleros av BCA är, och vilka symptom den här sjukdomen har, är det viktigt att förstå anatomin hos kroppens kärlsystem.

Brachiocephalic stammen är huvudartärkärlet, vilket ger blodtillförsel till överkroppen och hjärnans övre del. Den avviker från aortan och delar sig i tre artärer som matar huvud och nackdelar till höger:

 • höger (lat. dextra) sömnig;
 • höger vertebral kolonn;
 • rätt subklavian (+ ytterligare bronkial).

Var uppmärksam! De vänstra artärerna med samma namn är härledda direkt från aortans båg.

Den stora diameter och "strategiska" location arm-stammen gör det mycket farlig aterosklerotisk lesion: även en liten minskning av lumen artären leder till försämrad blodcirkulation i hjärnvävnaden.

Orsaker och riskfaktorer för ateroskleros

Bildandet av kolesterolplakett är en komplex och flera stegs process, som påverkas av en mängd olika faktorer.

I utvecklingen av ateroskleros spelar brakiocefaliska arterier en roll:

 • ärftlig predisposition och genetiska abnormiteter (familjär dyslipidemi);
 • dåliga vanor (rökning, alkoholhalt)
 • kroniska leversjukdomar, vilket leder till en störning i lipidernas metabolism, i synnerhet kolesterol;
 • arteriell hypertoni;
 • endokrina störningar i diabetes mellitus, metaboliskt syndrom;
 • felaktigheter i kosten, överskott av animaliska fetter i kroppen;
 • stillasittande livsstil och inaktivitet;
 • frekvent stress.

Det har visat sig att risken för att utveckla metaboliska störningar ökar med åldern. Därför framträder tecken på aterosklerotiska lesioner av brakiocefaliska artärer oftare hos personer äldre än 55 år.

Patogenes av sjukdomen

Så vad är ateroskleros av brakiocefaliska artärer, och vilka patogenetiska mekanismer för utveckling har de? Ateroskleros benämns vanligen som en systemisk sjukdom i samband med nedsatt metabolism av lipider (fetter) i kroppen.

Fetter är den främsta energikällan för människor. Dessutom utför de ett antal viktiga funktioner - strukturella, syntetiska, metaboliska och homeostatiska.

Kolesterol är en fettliknande förening, som i sin kemiska struktur är en lipofil alkohol. Totalt är dess mängd i alla organ och vävnader 200-300 g och det dagliga kravet på detta ämne är inte mer än 250 μg.

Mer än 70% av kolesterolet producerar kroppen självständigt: Denna typ av substans kallas endogen och syntetiseras i cellerna i levern och binjurarna. 20-30% av föreningen kommer från animaliska fettfetter.

Bland kolesterolets funktioner är:

 • plast (är en del av cellväggen, gör den mer elastisk och fast);
 • skyddande (blockerar cytoplasmas penetration av vissa giftiga ämnen och hemolytiska gifter);
 • Syntetisk (involverad i syntesen av steroidhormoner och D-vitamin);
 • matsmältningsorganet (in i gallan, är involverad i matsmältningen i tarmarna).

Eftersom ämnet är praktiskt taget olösligt i flytande media transporteras det i blodet av speciella transportproteiner. Komplexet av fett och protein delar kallades lipoprotein. Beroende på den kemiska strukturen och de utförda funktionerna utförs flera kolesterolfraktioner, men det största intresset för att studera patogenesen av ateroskleros av BCA är låga och högdensitetslipoproteiner.

LDL (låg densitet) - stor, rik på kolesterol och mättade fettsyror. Deras huvuduppgift är att transportera fett från syntesplatsen (lever eller binjurar) till perifera vävnader. Sådana föreningar förlorar ofta kolesterolmolekylerna, som därefter sätter sig på kärlens inre vägg och, i närvaro av riskfaktorer, blir grunden för den framtida kolesterolplattan.

HDL (hög densitet) - liten diameter och mycket snabb. De transporterar onödigt kolesterol från organ och vävnader tillbaka till levern för att ytterligare bilda gallsyror och avlägsna dem från kroppen naturligt. LDL kan samla "glömt" kolesterol på väggarna och därigenom vara en kraftfull faktor för att förebygga bildandet av kolesterolplakor.

Således är en av huvudpunkterna i patogenesen av aterosklerotiska lesioner av BTS obalansen mellan innehållet i kolesterolfraktioner: en ökning i koncentrationen av LDL och en minskning av HDL.

Dessutom utvecklas sjukdomen när:

 • ökning i nivån av total kolesterol;
 • mikroskador som påverkar kärlväggen.

Var uppmärksam! Det normala innehållet av kolesterol i perifert blod är 3,2-5,2 mmol / l.

Aterosklerotisk plackbildning testades i dess flera successiva steg, under vilka med deponering en fettliknande substans är laminerade på varandra, gror bindvävs förkalkningar och stärkas. Allt detta leder till det faktum att den mogna placken sänker väsentligt lumen hos den drabbade artären.

Ateroskleros - en systemisk fenomen: kolesterol plack bildas på den inre väggen av artärerna. Speciellt farliga är nederlag av blodkärl som ger näring till hjärnan och hjärtmuskeln, liksom avsättning av fettmolekyler i intiman av stora kärl (aorta, även på nivån för ljusbågen, och punkten för bifurkation, liksom i hela alla avdelningar BCA).

Utseendet av tecken på ateroskleros av brakiocefaliska artärer hos patienter kräver särskild uppmärksamhet från den behandlande läkaren. Även mindre cirkulationsstörningar kan orsaka allvarlig hypoxi i hjärnvävnaden, vilket kräver regelbundet intag av syre och näringsämnen.

Naturen tillhandahåller flera källor till kraftiga hjärnhalvor:

 • gemensam halshinna (OCA);
 • brachiocefalisk artär (höger halspulsartär + höger subklaviär artär);
 • grenar av den vänstra subklaviska artären.

Det verkar som om det finns så många foderkärl, varför är stenotisk eller icke-stenoserande ateroskleros av karotidartärer och BSA en av de vanligaste hjärt- och kärlsjukdomarna? Poängen är särdragen hos blodtillförseln till nervsystemet.

Ovanstående kärl bildar på basis av hjärnan en sluten Velizyev cirkel, som hemodynamiskt säkerställer en jämn fördelning av blod och näring i hjärnvävnaderna. Därför orsakar placken i någon del av blodkärlen en signifikant omstrukturering av blodtillförseln och hypoxi. Förekomsten av förgrening i strukturen hos BCA är en ytterligare riskfaktor för utvecklingen av ateroskleros.

klassificering

Ateroskleros av brakiocefaliska kärl klassificeras:

 • med den främsta involveringen av halshinnan
 • med en övervägande skada av ryggraden
 • med övervägande involvering av den subklaveartären;

Stenoseroseroskleros av BCA kännetecknas av avsättning av kolesterol på kärlens inre vägg i form av tvärgående tuberkulor. Med tiden ökar de obetydligt i storlek och kan helt blockera lumen i artären (utplåna ateroskleros).

Nonstaing ateroskleros av brakiocephaliska artärer kännetecknas av det longitudinella arrangemanget av kolesterolplakor och åtföljs av en minskning av blodflödet, men inte fullständigt brott mot det.

Liksom icke-stenotisk ateroskleros av artärerna i underbenen, har BMC-kärlns nederlag med longitudinella plack en mer fördelaktig prognos för patienten och är bättre mottaglig för konservativ terapi.

Kliniska egenskaper

"Insidighet" av sjukdomen är den långa frånvaron av kliniska manifestationer. Initiala förändringar lockar inte uppmärksamhet, och ofta kommer patienten till läkaren redan med den uttryckta överträdelsen av blodcirkulationen i hjärnan.

Icke-nosering ateroskleros hos de extrakraniella brakiocefaliska artärerna har en mer gradvis, långsamt framskridande kurs. Så småningom blir det vanligtvis orsaken till cirkulatorisk encefalopati och vaskulär demens hos äldre patienter. Ateroskleros av de extrakraniella delarna av brakiocephaliska artärer med stenos är mer benägna att utveckla akuta vaskulära komplikationer - cerebral stroke och transienta ischemiska attacker.

Karakteristiska tecken på icke-stenoserisk åderförkalkning:

 • yrsel, övervägande uppstår efter träning, med skarpa svängningar av huvudet, förändring av kroppens position;
 • buller i öronen
 • attacker av huvudvärk;
 • progressiv försämring av syn eller hörsel;
 • försämring av minne, uppmärksamhet och andra kognitiva (kognitiva) funktioner;
 • känslan av domningar i höger arm med en liten fingertryck.

När de extrakraniella delarna är skadade finns det också störningar i hjärncirkulationen. Detta beror på de anatomiska egenskaperna hos Velizian-cirkeln. Ett av de första symptomen på ateroskleros av de extrakraniella områdena är också yrsel och huvudvärk.

Trots den kroniska kursen, utvecklas sjukdomen och passerar till arterioskleros av hjärnans kärl och nacke med stenos. Hans moderna forskning är hänförlig till andra etappen av metaboliska störningar.

Var uppmärksam! Stenoseroseroskleros av extrakraniella artärer kännetecknas av en minskning av kärlbäddens lumen med 50% eller mer.

Stenosering vaskulär ateroskleros har en mer malign kurs. Det uppträder som attacker av allvarlig yrsel och huvudvärk, och de kan uppstå både med en plötslig förändring i kroppens läge och huvudets sluttningar och i vila. Eventuella övergående hörsel- och synhinder, ljud i öronen, flimrande flugor framför ögonen.

Patienter med stenotisk ateroskleros av kärl i nacke och huvud har ökad risk för komplikationer - övergående ischemisk attack och stroke med ischemisk typ. De kännetecknas av en skarp ström: En expanderad klinisk bild bildas inom några timmar.

Typiska cerebrovaskulära symtom på stroke innefattar:

 • outhärdlig huvudvärk, åtföljd av illamående och kräkningar, inte medföra lättnad
 • yrsel;
 • rezi, smärta i ögonbollarna;
 • möjliga överträdelser av medvetandet - bedövad, patologisk dåsighet eller agitation;
 • sällan konvulsiv aktivitet
 • tecken på dysfunktion av autonoma NA (svettning, takykardi, värme, torr mun).

Beroende på platsen för nekrosets plats i hjärnvävnaden kan fokalfunktioner vara olika. Mer vanliga är:

 • motorisk störningar (pares och förlamning, oftare ensidigt);
 • störningar i den känsliga sfären;
 • rörelsekoordineringstörning
 • förlust av hörsel eller syn
 • tal och kognitiv försämring.

Principer för diagnostik

Förutom de vanliga kliniska och laboratoriemetoderna för undersökning är de viktigaste vid diagnos av ateroskleros av brakiocephaliska artärer instrumentala tester:

 • ultraljudsdopplerografi;
 • triplex skanning av artärer
 • angiografi med användning av en radiopaque substans;
 • MR-angiografi (utan kontrast).

Echografiska diagnostiska metoder baserade på ultraljudsverkan är säkra, förknippade med minimal obehag för patienten och mindre kostsamma. Traditionell angiografi är mer informativ, men bär en viss strålningsbelastning, och en modern och effektiv metod för MR-angiografi är relativt billig.

Innan sjukdomen behandlas är det viktigt att ta reda på den primära lokaliseringen, arten och svårighetsgraden av aterosklerotiska vaskulära lesioner.

Topical approaches to treatment

För att bli av med ateroskleros av brakiocefaliska artärer bör behandlingen vara komplex och skräddarsydd för varje patient individuellt.

Först av allt rekommenderas patienten att uppmärksamma livsstil och kost: oftare är de de viktigaste riskfaktorerna för utveckling av en överträdelse av fettmetabolism i kroppen. Det är viktigt att:

 1. Avvisa från att röka och dricka alkohol.
 2. Försök flytta mer, öka mängden fysisk aktivitet på grund av vanliga hushållsbelastningar eller en sport som överenskommits med läkaren (till exempel simning, yoga, callanetics, bodyflex). Det är möjligt att träna fysisk terapi.
 3. Minimera stress och psyko-emotionella upplevelser i sina liv.
 4. Regelbundet genomgå undersökningar, få aktuell behandling för akuta eller kroniska sjukdomar.
 5. Begränsa livsmedel som är rika på animaliskt fett - fett, fett kött, hjärnor, njurar, lever, mjölk och mejeriprodukter (smör, hårda ostar) i kosten.
 6. Ät regelbundet tillräckligt med grönsaker och frukter, samt matkällor för omega-3 - havsfisk, kvalitets vegetabiliska oljor, nötter.
 7. Beakta dricksregimen.

Medicinsk behandling av ateroskleros av BCA bygger på utnämningen:

 • gipolyemedemiska medel (statiner, fibrer, gallsyror)
 • antiplatelet agenter (Cardiomagnolo, Trombo-Ass);
 • vaskulära läkemedel (Vinpocetin, Cavinton, Actovegin).

Steroidformen av sjukdomen, åtföljd av svåra cirkulationsstörningar i hjärnvävnaderna, kan kräva kirurgisk behandling. Indikationerna är stenos, shunting eller protetik hos den drabbade artären.

Behandling med folkläkemedel (vitlök, citron, fytosporer) kan endast användas som ett tillägg till standardterapi. Innan du använder receptbelagt alternativ medicin, var god kontakta din läkare.

Ateroskleros av den brachiocefaliska stammen, de symptom och behandling som vi har diskuterat ovan är en allvarlig sjukdom som kräver uppmärksam attityd, både hos läkaren och patienten själv. Periodiskt förekommande attacker av yrsel och huvudvärk är de första "klockorna" som borde få en person att konsultera en läkare. Ju tidigare diagnosen görs och behandlingen påbörjas, ju högre är patientens chanser att undvika allvarliga komplikationer och närmare en fullständig återhämtning.

Vad är icke-stenoserande ateroskleros av BCA

Sjukdomen, som tidigare diagnostiserades i ålderdom, är nu betydligt yngre och påverkar fler människor i det moderna samhället, vilket leder till allvarliga hälsoproblem.

Ateroskleros, där kärlen genomgår förändringar, blodflödet förvärras, organ drabbas, kroppens metaboliska processer störs, det är resultatet av bildandet av fettansamlingar på kärlens väggar.

Sjukdom anses vara ganska farlig när den påverkar de brachiocephaliska artärerna, som är mer benägna att överbelasta plack än andra.

 • All information på webbplatsen är av informativa skäl och är INTE en vägledning till handling!
 • Du kan sätta PRECISE DIAGNOSEN bara doktorn!
 • Vi ber dig om att inte ta självmedicinering, men göra ett möte med en specialist!
 • Hälsa åt dig och dina nära och kära!

Hjärnan levereras med stora kärl som rör sig bort från aortan och förgrenar sig längs axelbandets högra sida till artärerna: carotiden, vertebral, subklavian. Den velisiska cirkeln, vid hjärnans botten, avslutar sin cykel på vänster sida, som passerar längs den subklavia artären.

Brott mot brachiocephalisk stammen, som består av dessa artärer och skadas av plack, leder till allvarliga problem i blodcirkulationen i hjärnan och andra närliggande organ och vävnader.

Brachiocephalic stammen har en speciell anatomisk struktur som ser ut som en slanghot, vilket skapar ytterligare komplexitet när blodet rör sig vid arteriella skador vid ateroskleros.

Sjukdomen börjar oftast utvecklas långt innan det diagnostiseras. Den mikroskopiska avsättningen blir så småningom en plack av stor storlek. Själva sjukdomen kännetecknas av plackens placering i kärlet, dess storlek.

Stenoserisk ateroskleros av brakiocephaliska artärer utvecklas som ett resultat av en stor minskning av kärlen, när plack signifikant hindrar blodflödet. Stenos kännetecknas av en minskning av lumen i artären.

Om fettackumuleringen något överlappar passagen ligger plåten längs kärlet, utan att störa blodflödet, men bara sakta sin hastighet, det är vanligt att diagnostisera icke-stenotisk ateroskleros.

Bildning av en plack på kärlväggen

skäl

Den främsta orsaken till sjukdomen är en ökad nivå av kolesterol, där plackor har avgjort på blodkärlens väggar och lett till en kränkning av blodcirkulationen. Vad är de ytterligare orsakerna till plackbildning?

De angivna orsakerna indikerar inte att sjukdomen är nödvändigtvis överhalad, de ställer människor med ovanstående problem i riskgruppen, för vilken sannolikheten för att få en besviken diagnos ökas avsevärt.

symptom

Sjukdomen har tecken som mycket liknar det kardiovaskulära systemet. Patienten kan till exempel klaga på smärta i hjärtat eller andra organ, det allmänna dåliga hälsotillståndet, utan att misstänka att den första etappen av sjukdomen är den icke-stenoserande aterosklerosen hos de brakiocefaliska artärerna.

Oftast är sjukdomen åtföljd av yrsel, vilket uppträder om en person vänder huvudet kraftigt. En annan orsak till svimmelhet är hopp i blodtryck, när det minskar beroende på situationen.

Yrsel på grund av sjukdomen uppstår på grund av det faktum att blodflödet är patologiskt fördelat på höger sida av axelbandet, medan vänster sida lider. Yrsel är mer sannolikt för personer med lågt blodtryck.

Diagnos av sjukdomen kan vara om det finns andra egenskaper:

 • angina pectoris;
 • ischemi, som fortsätter smärtfritt;
 • lätt stickning liknande klåda i både händer och fötter;
 • synstörning av höger eller vänster öga;
 • slumrat tal när de vänstra och högra halvkärmen fungerar okoordinerade på grund av dålig blodcirkulation i hjärnan;
 • konstanta attacker av illamående;
 • lite domningar under rörelsen;
 • buller som kan observeras i huvudet eller i öronen;
 • svaghet i nedre och övre extremiteter med tillfällig nummenhet;
 • mörkret i ögonen;
 • Utseendet på mörka flytande punkter framför ögonen.

När störd blodflödet till huvudet, som en följd av plack lesioner i arm-stammen, den personen har en hjärna njurfunktion kan han känna ihållande huvudvärk på grund av syrebrist, minnesstörning, är hans intelligens nivå minskas. En asymmetrisk förändring i ansiktet kan också observeras.

På stadier av ateroskleros av olika typer, läs i en annan artikel.

diagnostik

Undersökningen av patienten kan utföras endast av en specialist vid polykliniska avdelningen. Vid doktors utnämning etableras en klinisk bild av sjukdomen, där det bestäms om patienten har huvud tecken på icke-stenoserisk åderförkalkning.

För att upprätta en noggrann diagnos ordinerar läkaren en hårdvaruundersökning med hjälp av ultraljud, vars data kommer att bidra till att bestämma behandlingens taktik. För undersökning av patienten behöver han inte särskild träning.

En fullständig bild av patientens tillstånd avslöjas för doktorn baserat på resultaten av ultraljudsdopplerografi av de brakiocefaliska artärerna. Med hjälp är det bestämt:

 • placering av fettansamlingar, deras storlek, form, plats;
 • förändringar i artärväggar, deras tillstånd och deformation;
 • blodflödeshastighet;
 • graden av arteriell skada, antalet plack;
 • förekomsten av trombotiska formationer, placeringen av den påstådda blockeringen
 • storleken på förträngningen i kärlet, dess obstruktion.

Undersökningen kan utföras med hjälp av en magnetisk resonanstomografi som, som en röntgen, kommer att upplysa det mänskliga cirkulationssystemet och bestämma patologiska förändringar

Behandling av icke-stenosering och stenosering ateroskleros

För behandling av icke-nasal arterioskleros är det tillräckligt med konservativ behandling.

Om patienten följer doktorsbehandlingen, kommer han att kunna förlänga aktivitetsperioden i sitt liv och undvika obehagliga konsekvenser, vilket för vissa patienter leder till blockering av kärl, stroke eller död.

För att ordinera en doktors behandling är det viktigt att bestämma sjukdomsfasen på grundval av hårdmetodforskningsmetoder, liksom de allmänna symptomen som uppenbaras hos patienten.

Neurologen föreskriver medicinen individuellt, beroende på patientens tillstånd. Dessa kan innefatta:

 1. Läkemedel som minskar proteinprothrombin i blodet, vilket bidrar till att minska dess koagulering. Detta hjälper till att undvika bildandet av blodproppar, stroke på grund av blockering av artärerna.
 2. Vid hopp av arteriellt tryck föreskriva droger som reducerar det. Detta hjälper till att minska trycket på artärerna, förbättrar blodflödet, dilaterar blodkärlen, lindrar deras krampaktiga tillstånd.
 3. För livslång inträde är patienterna förskrivna läkemedel som sänker kolesterolnivåerna. De kan utses efter att läkaren tittat på patientens lipidbalans.
 4. Emotionell bakgrund hos patienten upprätthålls vanligen av lugnande droger. De hjälper patienten att undvika depressiva tillstånd, förbättra sömnkvaliteten och ta bort huvudvärk.
 5. Patienter är ofta ordinerade fysioprocedurer, behandling kan utföras med hydroterapi. För att förbättra det övergripande välbefinnandet rekommenderas att vila i sanatorier.
 6. Goda resultat tas med folkmedicin, vars huvudsakliga roll är att hjälpa patienten att minska kolesterolet genom livet, balansera lipidmetabolismen och förbättra blodkärlens elasticitet.

Patienter med diagnos av icke-stenosering och stenosering ateroskleros bör iakttas regelbundet med en läkare, och ett blodprov ska tas för kolesterol.

Om sjukdomsgraden har nått stenotisk ateroskleros kan läkaren besluta om en operation när passagerna är väsentligt inskränkt. Med ateroskleros av brachiocefaliska artärer anses detta behandlingsalternativ ibland vara det enda alternativet.

Operationen kan bestå av två typer:

 1. I ett fall avlägsnas en del av artären, i stället sätts en protes. Det är också möjligt att sy ett fartyg, vilket minskar dess storlek om fjärrplatsen var liten.
 2. I ett annat fall expanderar kanalen i artären, dess väggar rensas av fettackumuleringen. Detta blir möjligt om endovaskulär operation utförs på ett litet område i området för plackbildning.

Kirurgiskt ingripande för den andra metoden kräver betydande finansiella kostnader, men metoden för dess genomförande möjliggör för patienten att återgå till det vanliga sättet att leva efter ett par dagar.

Nackdelen med att rensa artärer från plack är också omöjligheten att utföra operationen, när nederlagsplatsen inte är tillgänglig för yttre störningar.

förebyggande

Vidare spridning av sjukdomen kan negativa följder förebyggas genom förebyggande metoder. Till patienten är det viktigt:

 • ladda din kropp med måttlig fysisk aktivitet genom att gå, simma, vandra, träna i fitnesscentret;
 • Undvik psykisk stress, låt inte dig vara stressad länge.
 • ordna din vila dag och natt korrekt
 • ta bort från livsstilen av dåliga vanor
 • observera en strikt diet när livsmedel som innehåller en hög procentandel av animaliska fetter och kolesterol, mjölprodukter, socker, salt är undantagna från kosten.
 • byta till mat, som huvudsakligen kommer att bestå av växtfoder, naturliga juice, spannmål och mejeriprodukter.

Övervakning av förebyggande åtgärder är en garanti för patientens långa och aktiva livslängd.

effekter

Börjar att utvecklas långt före uppkomsten av allvarliga hälsoproblem, kommer icke-stenoserisk åderförkalkning att leda till en signifikant minskning av kärl och andra etappen av sjukdomen - stenotisk esofagogus, såvida det inte diagnostiseras i tid.

Trots att sjukdomsens första skede kanske inte har uppenbara manifestationer, kommer tidsmässiga förebyggande åtgärder och behandling att bidra till att förhindra blockering av kolonitär plack av artären, hjärnans hjärtslag.

På grund av det faktum att fettavlagringarna i de brachiocefaliska arterierna ackumuleras ganska snabbt kan de leda inte bara till brist på hjärnaktivitet, obehagliga symtom men mikroskopiska kärlblödningar och tromboembolism.

Härifrån kan du lära dig mer om ateroskleros i ryggraden.

Läs här om det är möjligt att kombinera ateroskleros och alkohol.

Ateroskleros av BCA (brachiocephalic arteries): utveckling, symptom, diagnos, behandling, prognos

Ateroskleros BCA (arm-) - en av de mest frekventa lokalisering av aterosklerotisk processen, detekteras huvudsakligen i äldre och senil ålder och leder till hemodynamiska störningar i hjärnan.

aterosklerotiska avsättningar i de brakiocefaliska artärerna

Vaskulär skada av aterosklerotiska plack är utbredd bland jordens befolkning. Denna smygande sjukdom börjar gradvis, även i medelåldern, när en person leder en aktiv livsstil, en hel del arbete och inte betala tillräcklig uppmärksamhet åt deras hälsa på grund av brist på fritiden, är fortfarande en brist på välbefinnande och tankar om förestående ålderdom med dess konsekvenser.

Under tiden kan de första tecknen på ateroskleros detekteras redan vid 40-45 års ålder, oftare hos män. Kvinnor under denna period för att skydda mot åderförkalkning könshormoner, men som klimakteriet och minska risken för sjukdomen ökar koncentration och 65-70 år var incidensen av ateroskleros, inklusive arm-artärerna blir ungefär densamma i båda könen.

Av särskild betydelse åderförkalkning av arm-artärer blir på grund av brott av cerebral cirkulation och risk för farliga förhållanden - stroke, även om manifestation av kronisk sjukdom i form av demens, även ger en massa problem, och förr eller senare leder till patientens död.

Brachiocephalic arteries inkluderar en brachiocephalic stammen, en vänster subclavian och en gemensam carotidartär. Dessa stora trunkar härrör direkt från aortan grenar av fartyg med mindre diameter som är involverade i bildningen av blod (Willis) cirkel sladd, bärande blodflödet till nervvävnaden.

Från subclavia artärerna börjar ryggradsdjur som i hjärnbasen övergår i basilar - större artär, blod försörjningskällor som ger upphov baksidan av storhjärnan och lillhjärnan (hind hjärnan). Patologi vertebrala artärer är känd för många, är det oftast deras asymmetri eller lokal förträngning, med medfödda och förvärvade i livet av ateroskleros hos någon liten åtgärd förvärrar bristen på blodflödet och främjar hjärnischemi.

Strukturen av BCA och cerebrala artärer matar från dem

För att inte missa det ögonblick då sjukdomen börjar, bör personer i riskzonen noggrant övervaka sin hälsa och regelbundet besöka en läkare, genomgå lämpliga studier och ta föreskrivna läkemedel. Tidig diagnos och behandling kan sakta ned progressionen av ateroskleros och förhindra komplikationer, varav den farligaste anses vara stroke.

Hemodynamiska förutsättningar för ateroskleros av BCA och riskfaktorer

Ateroskleros av brakiocefaliska kärl utvecklas hos personer som är utsatta för det under påverkan av yttre negativa faktorer, livsstil, ärftlighet. Det leder till:

 • Genetisk predisposition - med ateroskleros av lokalisering i nära släktingar, ökar risken för patologi väsentligt.
 • Rökning, alkoholmissbruk - bidrar till vasospasm, metaboliska störningar, hypertoni;
 • Funktioner av näring med övervägande av animaliska fetter, stekt, rökt produkter, sen middagar, försummelse av fibrer, skaldjur, färska grönsaker och frukter;
 • Hypodinami är en av de viktigaste predisponeringsfaktorerna som leder till systemisk hemodynamisk störning, fluktuationer i blodtrycket, förändringar i lipiden och kolhydraternas metabolism.
 • Samtidig patologi i form av arteriell hypertoni, vilket orsakar skador på det inre skiktet av artärväggar;
 • Medfödda anomalier vid förgrening av kärl, deras stenos, tortuasitet i extra- och intrakraniella delar;
 • Manlig kön (hos kvinnor spelar östrogen en skyddande roll);
 • Äldre ålder;
 • Allmän fetma - övervikt initierar metaboliska skift, högt blodtryck, ateroskleros inte bara BMC, utan även andra viktiga arteriella trunkar.

Ateroskleros BCA vid extrakraniella nivå under lång tid kan vara subklinisk grund av den stora diametern hos kärllumen, men förr eller senare gör sig gällande tecken på hjärnischemi, tromboemboliska komplikationer och hjärt neural vävnad.

Hemodynamiska orsaker aterosklerotiska GCA lesioner betraktas som en snabb blodflöde i området för cirkulationssystemet, flertal vaskulära förgrening, inklusive - i en spetsig vinkel, som skapar turbulens och blod turbulens, som under högt tryck "träffar" på kärlväggen, att skada dess inre skiktet och skapar förutsättningar att fixa det "flytande" i blodet av lipoproteiner.

På extrakraniella nivå placeringen av plack allt förgrening område av den gemensamma halspulsådern till de interna och externa grenar, men arm-stammen, halspulsådern och kotfrakturer basilar artär också, inte kvar på åskådarplats. Ju äldre patienten och de mer ogynnsamma faktorerna påverkar honom, desto större är volymen och förekomsten av vaskulär skada.

Åderförkalkning av extrakraniella avdelningar arm-artärer är farlig i sig, att provocera en minskning av inflödet av näringsämnen och syre till hjärnan och dess komplikationer. I synnerhet, blodplätts separation eller en del av trombotisk eller ateromatös massa fylld emboli som orsakar igensättning grenar mindre kaliber - ryggradsdjur, basilar, hjärna.

Intrakraniella segment troligen inblandade exakt embolisk sätt, dock, och deras själv aterosklerotisk skada - är inte ovanligt, särskilt hos äldre personer. Kanske en kombinerad lesion av extrakraniella och intrakraniella artärer, som har en mycket allvarlig prognos.

Med en partiell förträngning av artären, kan väl utvecklat område av hjärnblodflöde kompensera för ateroskleros, dålig eller inga symtom, men det är känt att strukturen för kretsen av Willis extremt variabelt, och inte alla, är det stängt och har ett tillräckligt antal fartyg. Anatomiska egenskaper hos kärlsystemet i hjärnan kan predisponera för tidig manifestation av åderförkalkning, svår naturligtvis mycket hög risk vaskulär olycka eller en hjärtattack blödning.

Beroende på omfattningen av lesionen är de:

 1. Non-nosening ateroskleros av BCA;
 2. Stenoserande aterosklerotisk process.

Det är uppenbart att livskvaliteten, beskaffenheten av behandlingen och prognosen kommer att påverkas av hur allvarligt inskränkt artären. Ju mer plack skjuter in i lumen, är den mindre mängden blod det är möjligt att hoppa vidare till hjärnan, och risken för bristning av dessa plack flera gånger högre än en ytlig och "platt" av sitt läge.

Om den feta depositionen uppträder som en remsa eller fläck, ökar längs kärlet, så kommer blodflödet att lida mindre. Naturligtvis minskar volymen av vätska som passerar genom denna zon gradvis, men det är osannolikt att kärllinjen helt överlappar varandra. Sådant nederlag kallas icke-stenoserande ateroskleros.

Dessutom ger den gradvis ökande hypoxi en chans att andra avdelningar i cirkulationssystemet i hjärnan för att anpassa sig till ändrade förhållanden - inkluderar lösningar, inklusive - för Willis ringen. Artärerna kommer att utföra sin funktion med ansträngande prestanda, men hjärnan kommer fortfarande att få näring, vilket den behöver mycket.

Om nestenoziruyuschem åderförkalkning säga när plack täcker mer än halva diametern på artären eller "sprida" av hans kön, men med en sådan slutsats kan inte vara vaksam: nestenoziruyuschy åderförkalkning BCA kan gå in i en djupare stadium och orsaka blockering av fartyget.

Attenisk ateroskleros av BCA - En signifikant svårare form av sjukdomen, där åtminstone hälften av artärens diameter upptas av den utskjutande placken. I detta tillstånd finns det en stor svårighet i fartygets patency, med en brist eller trombos som är mycket mer sannolikt.

Säkerhetsblodflöde under stenos av BCA kommer att anpassas delvis, men det kommer inte att vara tillräckligt på grund av tidsbrist, snabb utveckling av negativa konsekvenser och eventuell anomalös struktur av hjärnans artärcirkel.

Stenoseroseroskleros av BCA kan snabbt fortskrida och total blockering av kärlet är ett mycket farligt fenomen, där tal inte längre kan handla om återhämtning utan om att rädda patientens liv.

Således är det för patienterna lika viktiga, och åderförkalkning av extrakraniella avdelningar arm-artärer och nederlag intrakraniella grenar, men graden av förträngning spelar en avgörande roll för att bestämma egenskaperna hos symptomen och sannolikheten för livshotande komplikationer.

Symtomatisk av aterosklerotiska skador av brakiocefaliska kärl

När lesioner av BCA genom ateroskleros är möjliga två scenarier för utveckling av händelser:

 • Kronisk ständigt ökar hypoxi, som ligger bakom dyscirculatory encephalopathy eller kronisk cerebral ischemi;
 • Akut ocklusion av lumen med fullständigt stopp av blodflödet och bildande av fokus av nekros.

De vanligaste symptomen hos patienter som lider av förändringar i OCA anses vara tecken på syresvält i hjärnan:

 1. yrsel;
 2. huvudvärk;
 3. "Flyger" framför ögonen, känslan av höljet;
 4. Snabb trötthet, trötthet
 5. sömnlöshet;
 6. Pre-mentala tillstånd och episoder av medvetslöshet;
 7. Minskade intellektuella förmågor, minne, svårigheter med koncentration av uppmärksamhet;
 8. Beteendeförändringar, allvarliga psykiska avvikelser.

Tecken på sjukdomen under lång tid är frånvarande eller uttryckt i den mån det är lättare att relatera dem till överarbete, hårt arbete, känslomässiga upplevelser. I det inledande skedet av plack smalnar lumen inte är i stor utsträckning, men kan och har en plant arrangemang, som levererar blod till hjärnan kollateraler emellertid manifestationer ombytliga, knappa och icke-specifik.

Ett av de tidigaste och mest vanliga tecknen på ateroskleros av brakiocefaliska kärl är yrsel. Det ökar med vassa svängar på huvudet, när fartygen inte har tid att omdirigera blodet, kringgå det drabbade området. Anfall av yrsel kan åtföljas av en kränkning av samordning av rörelser, fall och skador, så patienterna bör vara mycket försiktiga.

När plackvolymen ökar och graden av ocklusion av lumenartärerna blir symtomen större. Patienten börjar oroa sig för långvarig, dåligt behandlad analgetik huvudvärk i samband med ökad hjärn iskemi, som kroppen inte längre kan eliminera på egen hand. Med fluktuationer i blodtrycket, särskilt i händelse av en minskning av den eller en konstant hypotoni, förvärras allvarligheten av ischemi.

Ateroskleros med stenos orsakar allvarliga symtom på syrehushållning i hjärnan, där förr eller senare det finns tecken på början demens. Patienter lider av glömska, blir irriterande, är benägna att depression, förlorar aptit och motivation för riktade handlingar, det finns orubblighet, inkonsekvens av tankar och domar.

Det outvecklade stadiet av ateroskleros av BCA med nederlag av grenar som bär blod i hjärnan kännetecknas av alla tecken på vaskulär demens som kan spåras hos personer av äldre och senil ålder. Patienten blir otillräcklig, orienterar sig inte i rymden och själv är talet osammanhängande och saknar mening, och i slutstadiet kan han inte längre flytta och självbetjäna, kräver kontinuerlig övervakning och vård.

 • Parezy och paralyser;
 • Känslighetsstörningar
 • Störningar i tal, hörsel, syn;
 • Bäckenorganens sjukdomar;
 • Koma.

Detta är bara en del av de möjliga neurologiska störningarna som uppstår på grund av stroke. Det bör noteras att åderförkalkning basilar och bakre cerebrala artärerna är nästan alltid orsakar allvarliga stroke på grund av flödet av en stor kaliber blodflödesreservkapacitet av artärerna och fel i den bakre delen av hjärnan.

Ateroskleros av de extrakraniella grenarna i BCA kan orsaka symtom på otillräckligt blodflöde i överkroppen. Patienter klagar samtidigt på en känsla av nummenhet, svaghet, en känsla av krypande krypning och en minskning av känslighet i händerna.

diagnostik

Diagnos av ateroskleros av BCA kan inte göras endast på grundval av symptom och klagomål hos patienten, även om de noggrant undersöks av läkaren. Information om ärftlighet och familjefall av sjukdomen är också viktigt. Externa tecken har inte patologi, men i ett antal fall är det möjligt att märka pulsering av livmoderhalscancer, indirekt indikerande möjlig ateroskleros.

Tillförlitliga sätt att diagnostisera BCA: s patologi är:

 1. Ultraljud med dopplerometri;
 2. MR angiografi;
 3. Radiokontrast angiografi eller MSCT med kontrast.

Det mest tillgängliga sättet att upptäcka aterosklerotisk process i BMC kan övervägas Ultraljud med doppler, vid vilken läkaren kan bestämma platsen, plackens storlek, graden av kärlstenos och olika parametrar av blodflödet i patologiska tillstånd.

US-tecken på ateroskleros i brachiocefaliska artärer kommer att vara detekteringen av en lokal defekt som begränsar blodflödet, en minskning av kärlets inre diameter, en minskning av blodflödeshastigheten. Denna procedur är särskilt indicerad för patienter med åderförkalkning hos andra lokaliseringar, äldre människor, patienter med diabetes mellitus och andra metaboliska störningar.

Sonografisk tecken på tidigt stadium åderförkalkning nestenoziruyuschego arm-artärer är knappa, dock, och i detta skede av sjukdomen patologi kan upptäckas, vilket gör det möjligt att snabbt utveckla taktik för behandling och förebyggande av komplikationer.

I motsats till röntgenangiografi och MR-angiografi är det möjligt att fastställa den exakta platsen för plackbildning inte bara i de extrakraniella segmenten av artärerna utan även i de intrakraniella kärlen. Studien kan komplettera hjärnan MRT, som visar omfattningen av dess ischemiska förändringar.

Behandling av ateroskleros av BCA

Behandling av ateroskleros BCA är föremål för de allmänna principerna för hantering av patienter med aterosklerotiska skador av andra kärl. Det kan vara medicinskt eller kirurgiskt.

När du utvecklar en plan för att hantera patienten, kommer läkaren definitivt att rekommendera att ändra livsstil och näring. Dessa åtgärder kan avsevärt sakta ner patologins progression och förhindra dess komplikationer.

Tillräcklig fysisk aktivitet, viktnormalisering, uteslutning av dåliga vanor är det första som en patient med tecken på åderförkalkning av BCA bör göra.

Diet är det andra viktiga steget, utan vilket det inte finns någon chans till ett positivt resultat. Frysta och feta livsmedel är uteslutna från mat, fördelen ges till spannmål, grönsaker, frukt, mager kött och fisk, helst kokt eller kokt eller kokt.

Drogbehandling omfattar:

 • Preparat som normaliserar fettmetabolism och reducerar kolesterol i blodet - lovastatin, simvastatin, atorvastatin, etc.;
 • Antiaggreganter och antikoagulantia - aspirin, warfarin, klopidogrel.

Statiner som reducerar kolesterol i blodet rekommenderas till praktiskt taget alla människor redan vid den första etappen av ateroskleros, men de har kontraindikationer och kan orsaka ett antal biverkningar, så deras oberoende användning är oacceptabel.

Aspirin - ett av de oftast föreskrivna läkemedlen i kärl- och hjärtpatologi. Det utmärks av god tolerans, billighet och hög effektivitet när det gäller förebyggande av trombotiska komplikationer. I åderförkalkning det administreras vid en dos av 100 eller 300 mg, som anses säkra, men personer med gastrit och magsår bör vara mycket försiktig, eftersom även en liten dos av acetylsalicylsyra kan orsaka komplikationer.

Enligt indikationerna kan nootropics (piracetam), vasodilatorer (actovegin), lugnande medel, antidepressiva läkemedel förskrivas. Vitaminer och antioxidanter rekommenderas också.

Kirurgisk behandling föreskrivs vid allvarlig ocklusiv ateroskleros av BCC: s extrakraniella avdelningar. Det finns:

 1. Radikal endarterektomi med avlägsnandet av det drabbade segmentet av artären (ofta på dåsiga);
 2. Stenting - installation av ett ihåligt rör som återställer rörets permeabilitet anses vara en av de mest moderna och lågtraumatiska metoderna för kirurgisk behandling.
 3. Shunting, när blodflödet tillhandahålls konstgjort skapad bypass.

Patienterna relativt ung ålder är företrädesvis stenting, men kostnaden för operation är hög, vilket inte tillåter det att flöda. Mer prisvärd är öppen endarterektomi, där kirurgen bort det drabbade området, stygn kärl eller ställer protesen mycket utförligt nederlag.

minimalt invasiv stenting av halspulsådern

Således är ateroskleros av BCA en mycket allvarlig patologi som kräver dynamisk observation med periodisk ultraljud, bestämning av blodets lipidspektrum, neurologernas samråd. Endast tidig diagnos och efterlevnad av alla läkares recept kan bidra till att sakta ner dess progression och undvika farliga konsekvenser.