Huvud / Angina pectoris

Översikt över utplånande ateroskleros hos benens kärl: orsaker, stadier, behandling

Från den här artikeln kommer du att lära dig: Vad utplånar ateroskleros av kärl i nedre extremiteterna, vilka är dess steg. Vilka är följderna av sjukdomen, metoderna för diagnos och behandling.

Obliterande sjukdomar är de där fartygets lumen smalnar ner till en fullständig blockering. Den vanligaste sjukdomen i denna grupp är ateroskleros.

Vid utplånande ateroskleros i nedre extremiteterna deponeras kolesterolplakor i benens artärer. Om du inte börjar behandla i tid, kan patologi leda till funktionshinder på grund av vaskulär störning.

Om det finns tecken på åderförkalkning, kontakta omedelbart en lokal terapeut som hänvisar till en angiolog - en specialist inom kärlbehandling.

Fullständig botning av sjukdomen med hjälp av konservativ terapi är omöjligt. Men behandlingen kommer att bidra till att undvika farliga komplikationer och förbättra din hälsa.

Orsaker till att utplåna ateroskleros

Sjukdomen uppstår på grund av metaboliska störningar.

Faktorer som bidrar till utvecklingen av sjukdomen:

 • ärftlighet,
 • dålig diet,
 • en stillasittande livsstil,
 • rökning och alkoholism,
 • ålder över 40 år.

Om någon från din familj hade ateroskleros, håll fast vid en kost och undvik dåliga vanor, eftersom du har en särskilt stor risk att bli sjuk.

Fyra stadier av patologi

Obliterating ateroskleros fortsätter i flera steg:

 1. Preklinisk ateroskleros. I detta skede är symptomen ännu inte uppenbara. Sjukdom i första etappen kan endast upptäckas med en särskild undersökning av fartygen. På artärernas intima (inre vägg) finns små fettföremål i form av remsor och fläckar.
 2. Lite uttryckt. På kärlens väggar finns vanligare kolesterolspår. På detta stadium börjar de första symptomen att dyka upp. Om du påbörjar behandling på detta stadium kan du undvika komplikationer och förhindra vidare utveckling av sjukdomen.
 3. Starkt uttryckt På intima av artärerna finns det stora förändringar. Lipidavlagringar har formen av plack, börjar att begränsa kärlens lumen. Vid detta tillfälle finns det redan alla symtom på sjukdomen, som under inga omständigheter kan ignoreras. Redan på detta stadium av utveckling kan patologi orsaka farliga hälsokomplikationer av blodcirkulationen.
 4. Mycket uttalad. På detta stadium är fartygens arbete helt stört. De bitar av aterosklerotiska plack kommer av och cirkulerar inuti artärerna. Aneurysmer (patologiska dilationer) förekommer också på kärlen, varigenom artären kan brista. Dessutom kan placken helt täppa till kärlet. På grund av allt detta försämras blodtillförseln i nedre extremiteterna allvarligt.

symptom

De första tecknen (sjukdoms andra stadiet)

 • Börja att frysa fötterna;
 • benen växer ofta domningar;
 • svullnad av fötterna;
 • om sjukdomen slog ett ben, är det alltid kallare än friskt;
 • Det finns smärta i benen efter en lång promenad.

Dessa manifestationer framträder i andra etappen. Vid detta stadium av ateroskleros kan en person passera 1000-1500 meter utan smärta.

Människor lägger ofta inte vikt på symptom som frysning, periodisk nummenhet, smärta när man går på långa avstånd. Och förgäves! Efter att ha startat behandlingen i det andra steget i patologin kan du förhindra komplikationer 100%.

Symptom som förekommer i 3 steg

 • Naglar växer långsammare än tidigare;
 • Håret börjar falla ut på fötterna;
 • smärta kan uppstå spontant både under dagen och på natten;
 • Smärtsamma känslor visas efter gångavstånd för korta avstånd (250-900 m).

Allt detta uppstår på grund av otillräcklig blodtillförsel till benens vävnader. Om du inte startar behandlingen, kommer sjukdomen snart att gå till stadium 4 - den farligaste.

Manifestationer av 4: e scenen

När en person har ett stadium 4 som utplånar åderförkalkning av benen, kan han inte passera och 50 meter utan smärta. För sådana patienter blir en outhärdlig uppgift en till och med en shoppingresa, och ibland går det bara på gården, eftersom klättring och nedstigning av trappan blir tortyr. Ofta kan patienter med stadium 4-sjukdom bara flytta runt i huset. Och som komplikationer utvecklas, slutar de komma upp i alla.

I detta skede blir behandling av sjukdomen som utplånar ateroskleros av nedre extremiteter ofta impotent, den kan bara lindra symtomen under en kort tid och förhindra ytterligare komplikationer som:

 • mörkgöring av huden på benen;
 • sår;
 • gangren (denna komplikation kräver benamputation).

Diagnos av utplånande ateroskleros

För att identifiera sjukdomen måste patienten genomgå flera diagnostiska förfaranden.

1. Initial inspektion

Läkaren undersöker patientens symtom, hans medicinska kort (tidigare sjukdomar), mäter blodtrycket i händer och fötter, lyssnar på pulsation i artärerna i nedre extremiteterna.

2. Duplexskanning av benens kärl

Med denna metod kan du utvärdera artärernas tillstånd. Med dubbelsidig skanning kan doktorn titta på karossens form, ta reda på blodflödeshastigheten över dem.

3. Perifer arteriografi

Denna studie av benens artärer med hjälp av en röntgenmaskin. Före undersökningen ges patienten ett kontrastmedel. Om patienten är allergisk mot den är proceduren kontraindicerad.

Perifer arteriografi kan upptäcka aneurysmer, blockering av blodkärl. Vanligtvis ordinerar läkare en av metoderna att välja mellan: duplexscanning eller arteriografi. Preference ges till det första förfarandet, eftersom det inte kräver införande av ett kontrastmedel och möjliggör en mer detaljerad bedömning av cirkulationen i benen.

Förfarande för perifer arteriografi

4. MR angiografi

Detta är en undersökning av artärerna med hjälp av en MR-enhet. MR angiografi visar i detalj fartygstillståndet och tillåter att avslöja även små patologiska förändringar i blodkärlens struktur och i cirkulationen. Denna procedur är föreskriven om den slutliga diagnosen inte var möjlig efter duplexscanning eller arteriografi (vanligtvis är behandling förskriven efter ett av dessa förfaranden).

behandling

Sjukdomen kan härdas helt endast med hjälp av vaskulär protes. Men en sådan radikal metod krävs endast vid 3-4 steg: 1-2 intag av droger som förhindrar ytterligare deponering av plack och lindrar obehagliga symptom på ateroskleros.

Konservativ behandling (läkemedel)

De kan komma överens i de tidiga stadierna av sjukdomen (första och andra). Med hjälp av mediciner kan du minska symtomen, förbättra patientens livskvalitet och förhindra vidare utveckling av sjukdomen. Drogbehandling behövs också efter operationen. Ta medicinen kommer att ha en konstant hela livet.

Kirurgisk behandling

Operationen ordineras i steg 3 och 4, när konservativ terapi redan är ineffektiv.

Kirurgisk behandling av utplånande ateroskleros kan bestå av stenting, skakning av de drabbade artärerna eller deras ersättning med artificiell protes.

Angioplastik och stentning av benartären

Operationen kan vara antingen öppen eller minimalt invasiv. Minimalt invasiva ingrepp är säkrare, men de appliceras endast om det drabbade området av artären är liten.

Med gangren eller många sår utförs limbamputation. Vanligtvis uppstår denna komplikation endast i 4 etapper av ateroskleros. Det är nödvändigt att göra allt för att bota sjukdomen tidigare, än så radikal behandling krävs.

Livsstil och kost

Om du bara tar mediciner, men fortsätter att leda samma livsstil, kommer behandlingen inte att ha den önskade positiva effekten.

Först och främst, om du har funnit utplånande ateroskleros av kärl i nedre extremiteterna, måste du överge dåliga vanor.

Först sluta röka. Nikotin smalnar blodkärlen, vilket leder till en ännu större försämring av blodcirkulationen i benen.

Låt inte dig själv dricka för mycket. Alkohol bidrar till bildandet av ödem, vilket redan uppträder på grund av nedsatt hemodynamik vid ateroskleros.

En del av behandlingen är en speciell diet. Håll dig till reglerna för hälsosam kost: ge upp fet, rostad, rökt, varm, konfekt, snabbmat, bakverk, söta kolsyrade drycker. Begränsa antalet djurfetter. Använd smör inte mer än 20 g per dag (och detta bör vara en kvalitetsolja, inte margarin eller spridning, som innehåller transfetter).

Lägg till fler livsmedel till kosten som sänker kolesterolnivån i blodet. Här är deras lista:

 • citrusfrukter (grapefrukt, citroner, apelsiner);
 • avokado;
 • granater;
 • äpplen;
 • bär (tranbär, jordgubbar, vinbär, blåbär, druvor).

Folkmekanismer

Försök inte ersätta det traditionella sättet för traditionell behandling - detta kommer att leda till fortsatt utveckling av sjukdomen. Speciellt handlar det om patienter med ateroskleros av 3 grader eller högre - här utan operativ inblandning kommer det inte att vara möjligt att hantera på något sätt. Traditionell medicin erbjuder dock många verktyg som kan vara ett utmärkt komplement till traditionell terapi och göra behandlingen ännu mer framgångsrik.

Innan du använder något folkläkemedel kontakta läkare, eftersom de kan ha kontraindikationer.

Folkmekanismer för att utplåna åderförkalkning av benkärl:

Obliterande arterioskleros hos benen i underbenen

✓ Artikel kontrolleras av en läkare

Cirkulatorisk insufficiens i de nedre extremiteterna, på grund av ocklusiv-stenotiska patologi definieras som ateroskleros. De viktigaste manifestationer av sjukdomen - den ständiga känslan av kyla i armar och ben, domningar, förekomst av hälta, uttalad ömhet. Diagnosen av sjukdomen är baserad på studier av artärer (ultraljud, MRA, angiografi). Obliterating ateroskleros kräver omedelbar behandling, som, beroende på graden av svårighetsgrad, inte bara kan vara konservativ, men också operativ.

Obliterande arterioskleros hos benen i underbenen

orsaker till

Manifestation av aterosklerotiska lesioner i patienten är direkt relaterad till orsakerna till system åderförkalkning, så experter söker orsaken är i färd med att åderförkalkning, oavsett lokalisering i kroppen.

Modern forskning har visat att de främsta bidragande faktorerna är:

 • dyslipidemi;
 • nederlag av kärlväggarna;
 • problem med funktionen hos receptorapparaten;
 • genetisk predisposition.

Hjälp! Patologi består i proliferation av bindväv, vilket resulterar i fibrotiska plack med ett skikt av fibrin.

Vad predisposes till utvecklingen av sjukdomen?

 1. Dåliga vanor.
 2. Högt kolesterol.
 3. Ärftlig faktor.
 4. Låg fysisk aktivitet.
 5. Frekventa nervstammar.
 6. Tiden för klimakteriet.

Det utesluter inte att utvecklingen av aterosklerotiska skador, som en samtidig sjukdom, det vill säga sjukdomen utvecklas på bakgrunden av redan existerande sjukdomar (högt blodtryck, skador tuberkulos, hypotyreos, diabetes, reumatism).

OBS! En av huvudorsakerna som följer med utvecklingen av utplånande ateroskleros är frostskada eller skador på underbenen.

Klassificering av sjukdomen

Efter en detaljerad undersökning hos många patienter bekräftas diagnosen ateroskleros hos hjärtkärlen. Nedre extremitetens nederlag skiljer sig i fyra steg.

Occlusion-stenotisk patologi kan utvecklas i flera segment, varav den ytterligare klassificeringen kommer att bero på:

 • popliteal portion;
 • femoral-popliteal regionen;
 • aorto-iliac-segmentet;
 • arterier med flera historier.

Kolesterolmetabolism i kroppen

Detta är viktigt! Sjukdomen kan klassificeras enligt naturen - ocklusion eller stenos.

symptom

Under en längre tid kan patienten inte gissa om förekomst av patologi, eftersom utplånande ateroskleros fortsätter utan att någon symptomatologi uppträder. Det är möjligt att sjukdoms primär manifestation kan vara i form av emboli eller trombos. Det är viktigt att notera att nederlag i benen är gradvis. Primära manifestationer av symtom kännetecknas av följande:

 1. Utseende på domningar i benen.
 2. Överkänslighet i benen till temperaturförändringar.
 3. Känsla av att bränna huden på underbenen.
 4. Chilliness och utseendet av obehagligt.
 5. Efter lång avstånd finns det ökad smärta i kalvsmusklerna (efter en liten vila försvinner smärtan, så patienten kan fortsätta vidare rörelse).

En av de tidiga tecknen på sjukdomen är intermittent claudication. De första stadierna av sjukdomsutvecklingen kräver att man går varje tusen meter, sedan med ett mer avancerat stadium var 50: e minut. I detta fall börjar lameness öka tydligt när man klättrar uppför trappan.

Symtom på att utplåna ateroskleros

Det är farligt! Sjukdomen kräver obligatorisk behandling, särskild uppmärksamhet bör ägnas åt ocklusioner av aorto-iliac-segmentet hos män, sedan leder sjukdomen till impotens.

Ischemi hos vävnaderna kan leda till visuella förändringar i huden på benen. Vid det första skedet av sjukdomsutvecklingen är huden markant blek, men mer komplicerade steg karakteriseras av en lila-cyanotisk färg.

Ytterligare symtom uttrycks i följande symtom:

 1. Håravfall i ben och lår.
 2. Hypertrofi.
 3. Ändringar i nagelplattor (bräcklighet, brittleness).
 4. Atrofiska processer av subkutan vävnad.
 5. Hyperkeratos.

Det sista steget att utplåna ateroskleros kännetecknas av utvecklingen av gangren. Det kan ses från de visuella tecknen, nämligen trophic sår som uppstår i området av shin och fot.

OBS! Det avancerade stadium av att utplåna ateroskleros leder till det faktum att mindre skador på nedre extremiteterna (blåmärken, nötningar, halshinner) medför nekros av huden.

prognoser

Den akuta formen av sjukdomen (det händer hos 14% av patienterna) kännetecknas av en relativt snabb trofisk lesion, som slutar med gangren. I detta fall behöver patienten omedelbar sjukhusvistelse för benamputation.

Subacutstadiet diagnostiseras hos cirka 44% av patienterna. Som ett resultat avslöjas endast säsongsmässiga exacerbationer. För att bromsa den progressiva utlösande aterosklerosen indikeras inpatientbehandling med förbättrad terapi.

Den kroniska formen av sjukdomen (lidande mer än 42%) fortskrider mer gynnsamt. Huvudkärlens passage är bevarad, så det finns ingen trofisk störning under lång tid. Efter poliklinisk behandling noteras ett bra resultat.

Överträdelse av 3 länkar med utplånande ateroskleros

diagnostik

Om en person har misstankar om att utveckla en sjukdom, är det först nödvändigt att besöka en vaskulär kirurg. Då utses:

 1. Mätning av blodtryck.
 2. Duplex skanning av artärer.
 3. MSCT angiografi.
 4. Ultraljud av blodkärl.
 5. MR-angiografi.

Också diagnosbekräftelse inträffar om en visuell undersökning avslöjar pallens nedre ben, en sänkt extremitetstemperatur (atypiskt kall), trofiska förändringar (svåra fall).

Utveckling av ateroskleros av kärl i nedre extremiteterna

Metoder för behandling

Vid val av riktning för terapeutisk terapi är det nödvändigt att ta hänsyn till ett antal faktorer (klassificering av patologi, stadium, prevalens och karaktär av kursen). På denna grundval väljs en terapeutisk, kirurgisk, fysioterapeutisk effekt.

Var uppmärksam! Vid utplånande ateroskleros rekommenderas det att genomgå regelbunden sanatoriumbehandling, så konsekvenserna av sjukdomen minimeras.

Aterosklerotiska förändringar i aktiv utveckling, så att bromsa processen kräver, först och främst, för att eliminera riskfaktorn (fullständig förkastande av dåliga vanor, korrigering av högt blodtryck, normalisering av utbyte). Om ovanstående villkor är uppfyllda ökar effektiviteten av behandlingen flera gånger.

Obliterating ateroskleros: symtom och behandling

Obliterating ateroskleros är de viktigaste symptomen:

 • Ökad temperatur
 • feber
 • Numrness av fötterna
 • Kramper under sömnen
 • impotens
 • Brinnande hud
 • Sprickor på klackarna
 • Utseendet av sår
 • halta
 • Tätning av huden
 • Ökad utmattning av benen
 • Smärta i promenader
 • Smärta i kalvområdet när man går
 • Mörka röda tår
 • Blå fingertoppar
 • Stratifiering av naglar på benen
 • Ökad känslighet
 • Håravfall i höftområdet
 • Håravfall i benområdet
 • Benens bleka hud

Obliterating ateroskleros av kärl i nedre extremiteterna är en kronisk sjukdom som påverkar stora artärer, vilket leder till en annan grad av cirkulationsfel. De viktigaste symptomen på sjukdomsuttrycket är - snabb utmattning av benen under gång, ofta lameness och domningar i fötterna.

Orsaken till en sådan sjukdom är ett brott mot blodcirkulationen i nedre extremiteterna, vilket uppträder mot bakgrund av förträngning eller blockering av artärerna. I den internationella klassificeringen av sjukdomar (ICD-10) har denna sjukdom sitt eget index I70. För sjukdomsförloppet präglas av nederlaget, främst av höftens kärl och artärer, varefter patologin sträcker sig till fötterna och benenas kärl.

Utvecklingsperioden är mer än tio år. Det betyder att en person inte kan gissa om sjukdomen och snabb trötthet medan han går för att skriva av för ålder.

Denna typ av ateroskleros utvecklas huvudsakligen hos medelålders och äldre, över fyrtio. Män är mer benägna att drabbas av sjukdom än kvinnor. Diagnosen av sjukdomen består i att utföra angiografi och ultraljud av artärerna. Behandlingen består av får läkemedel som minskar uttrycket av de sjukdomssymptom, eller vid kirurgi, vars omfattning beror på arteriell sjukdom (inkluderar proteser, angioplasti och bypass-kirurgi).

etiologi

Obliterating ateroskleros är en manifestation av systemisk ateroskleros, varför orsakerna till dess förekomst liknar orsakerna till utvecklingen av denna sjukdom i någon annan lokalisering. Fördjupande faktorer för manifestationen av sjukdomen är:

 • genetisk predisposition;
 • beroende över åren till alkoholhaltiga drycker och nikotin;
 • högt kolesterol i blodet;
 • en stillasittande livsstil eller arbetsförhållanden;
 • långvarigt inflytande av stressiga situationer
 • uppkomsten av klimakteriet hos kvinnor;
 • diabetes mellitus;
 • tuberkulos;
 • överdriven hög kroppsvikt
 • arteriell hypertoni;
 • kroppens hypotermi
 • ett brett spektrum av skador på underbenen;
 • åldersgrupp - sjukdomen diagnostiseras oftast hos äldre
 • störning av sköldkörtelns normala funktion på grund av fullständig eller partiell borttagning.

Nästan alla patienter med denna sjukdom har liknande problem med hjärtan och hjärnans kärl.

arter

Obliterating ateroskleros av artärerna i nedre extremiteterna klassificeras i flera steg, vilket beror på hur långt en person kan gå före starten av smärta eller utmattning i benen:

 • Inledande - smärtfri vandring sker över ett avstånd överstigande en kilometer. Obehag börjar bli uttryckt i utförandet av svåra fiz. laster,
 • genomsnittlig ömhet uppträder i ett intervall från femtio till tusen meter;
 • Den kritiska scenen - trötthet börjar störa personen på mindre än femtio meter promenad. Dessutom uttrycks smärta i ett lugnt tillstånd eller under sömnen.
 • komplicerat - kännetecknas av utseendet i hålets och fingertopparna hos nekrotiska områden, vilket kan orsaka gangren. Vid utlösning av ateroskleros vid denna tidpunkt kan en person inte göra ett enda steg utan smärtsamma förnimmelser.

Beroende på omfattningen av sjukdomsutbredningen finns det flera typer av lesioner:

 • den första är begränsad;
 • den andra - patologin sträcker sig till femoralartären;
 • den tredje är involveringen av poplitealartären i processen;
 • fjärde - fullständigt nederlag av femorala och popliteala artärer
 • den femte är en djup lesion av alla ovanstående artärer.

När det gäller svårighetsgraden av symtom uppstår sjukdomen i tre steg:

 • ljus - uttrycks av kränkningar av lipidmetabolism. Ateroskleros i sig manifesteras inte av några tecken;
 • medellång svårighet - de första karaktäristiska egenskaperna hos sjukdomen uppträder: domningar, ökad känslig känslighet, en känsla av "goosebumps" på huden;
 • allvarlig - symtomen intensifieras och medför stort besvär för personen
 • framsteg - för ett sådant stadium är utseendet på nedre extremiteterna av sår och gangren som producerar vätska karaktäristiska.

Utvecklingen av sjukdomen kan utföras på flera sätt:

 • snabbt - akut manifestation av symptom, snabb spridning av sjukdomen, gangren. I sådana fall behöver patienten snabb inläggning och amputation;
 • subakuta - attacker av exacerbation ersätts av perioder av abstinens av symtom. Terapi utförs på ett sjukhus och syftar till att sakta ner processen.
 • kroniskt - det finns inga tecken på sjukdomen under lång tid, behandlingen är medicinerad.

symptom

Eftersom utbrändande ateroskleros i nedre extremiteter kan utvecklas under flera år, varar det ganska länge utan att uttrycka några tecken. Ofta utvecklas dessa lesionsartärer gradvis, och graden av dess manifestation beror direkt på sjukdomsfasen - ju mer uttalade symtomen är desto allvarligare sjukdomsnivån. Förutom huvudsymptomet - smärta och trötthet, medan du går för obetydliga avstånd, är symtomen på sjukdomar:

 • domningar i fötterna;
 • ökad känslighet
 • oupphörlig förbränning av huden;
 • smärta i kalvområdet medan du går för långa avstånd
 • utseendet av lameness;
 • ökning i kroppstemperatur, upp till feber;
 • utseendet av sprickor på klackarna;
 • förändring i färgen på underdelarnas hud - de får en blekare nyans i de tidiga stadierna, och vid senare tidpunkter blir fingertopparna mörkröd eller blåaktig;
 • impotens - med förekomsten av sjukdomen på höftartärerna hos hanen;
 • förlust av hår i höften och shinområdet;
 • skiktade naglar på benen;
 • hudstramning;
 • Förekomsten av sår som kan leda till gangren även med den minsta blåmärken eller skuren;
 • utseendet av kramper under sömnen.

diagnostik

Diagnos av utplånande ateroskleros är komplex och innefattar följande aktiviteter:

 • samlar en fullständig lista över alla sjukdomar hos patienten och hans nära släktingar. Det genomförs för att bestämma orsaken till sjukdomen, inklusive ärftlig;
 • mätning av pulsering av underbenen - med denna sjukdom är den svag eller helt frånvarande;
 • bestämning av blodtryck
 • UZDG - skanning av artärerna hos den drabbade lemmen;
 • radiografi av fartyg
 • datorangiografi med användning av kontrastmedium - med hjälp av denna procedur är det möjligt att upptäcka skador och trombi hos artärerna;
 • MR av kärl i underbenen - hjälper specialisten att bedöma venernas struktur.
 • ytterligare samråd med en vaskulär kirurg.

Dessutom är en specialists huvuduppgift under diagnosen att skilja utplanterande ateroskleros från andra sjukdomar med liknande symtom. Efter att ha fått alla resultaten av testen, föreskriver läkaren det effektivaste sättet att behandla.

behandling

Behandling av utplånande ateroskleros utförs på flera sätt:

 • med recept på läkemedel
 • med hjälp av fysioterapi
 • kirurgiska operationer.

Drogbehandling är användningen av substanser som syftar till att sänka kolesterol och bidra till att förhindra blodproppar. Dessutom kan antitrombotika och antispasmodika förskrivas. För att eliminera smärta används analgetika. När trombi inträffar utförs injektioner av heparin och trombolytiska medel.

Sjukgymnastik omfattar:

 • behandlingsmassage
 • elektrofores;
 • terapi med ett elektriskt eller magnetiskt fält
 • nuvarande behandling;
 • terapeutiska bad med tillsats av speciell lera, nålar, radon, vätesulfid.

Operativ ingrepp används vid förekomst av sår som utsöndrar vätska, uttalade gangrän och blåa tårtor, liksom i svåra skeden av artärskada. Kirurgiska metoder innefattar:

 • punkteringsartär för införande av en kateter med en ballong, vilken bringas till platsen för förminskning och dilaterar artären. I vissa fall tillgriper de stentplacering - de gör det för att förhindra återkommande sjukdom.
 • proteser av platser av den drabbade artären;
 • eliminering av aterosklerotisk bildning från den drabbade artären (det detekteras genom angiografi);
 • shunting - återställande av blodflödet genom att förändra blodflödet, kringgå det drabbade området med ett konstgjort kärl;
 • amputation - endast vid utveckling av gangren, för att undvika blodinfektion. Ofta utförs i diagnosen av sjukdoms fjärde etapp.

I vissa fall beslutar läkaren att kombinera kirurgiska operationer.

En viktig faktor i effektiviteten av behandlingen anses vara en patients vägran att röka. Om patienten inte gör detta kommer resultatet av behandlingen att vara ganska låg eller frånvarande helt och hållet.

förebyggande

För att en person inte ska ha ett sådant problem att utplåna ateroskleros i nedre extremiteterna är det nödvändigt att följa flera enkla regler:

 • att leda en hälsosam livsstil, helt överge nikotin, begränsa intaget av alkoholhaltiga drycker;
 • daglig motion måttlig motion, särskilt med stillasittande livsstil
 • följ det normala kroppsmassindexet;
 • Undvik superkylning av nedre extremiteterna.
 • passera förebyggande undersökningar och ta blodprov flera gånger per år.

Om du tror att du har Obliterating ateroskleros och symptomen som är karakteristiska för denna sjukdom, då kan en vaskulär kirurg hjälpa dig.

Vi föreslår också att vi använder vår online diagnos service, som, baserat på symptomen, väljer de sannolika sjukdomarna.

Åderbråck (varicer) är en kronisk sjukdom i vilken venerna ämne nodosum expansions som sker i samband med kränkning under utflödet av blod och dess stagnation inom det venösa systemet. Åderbråck, symptom som utvecklas i enlighet med effekterna av ett antal predisponerande orsaker manifesteras i form av karakteristiska utbuktande stora, slingrande och tjocka ådror, det påverkar de nedre extremiteterna, eftersom det handlar om konsten att nederlag och kommer att diskuteras i vår artikel i dag.

Diabetisk fot är en av de komplikationer av diabetes, i allmänhet denna komplikation anses som ett syndrom åtföljs av olika manifestationer av hela gruppen, som påverkar det perifera nervsystemet, foten leder, ben och blodkärl. Diabetisk fot, symptomen av vilka är i form av nekrotiserande lesioner, annars kallad kallbrand av foten och utvecklar ett genomsnitt av 5-10% av patienter med diabetes.

Zoonotisk infektionssjukdom, vilket påverkade områden är främst hjärt-, muskel-, reproduktiva och nervsystemet hos människor, som kallas brucellos. Mikroorganismer av denna sjukdom detekterades i avlägsen 1886, och upptäckten av sjukdomen är den engelska forskaren Bruce Brucellosis.

Inflammatorisk process, manifesterad i form av smärtsymptom i muskuloskeletala systemet och som huvudsakligen påverkar knäleden, kallas artrit i knäleden. Sjukdomen manifesterar sig inte bara hos människor i hög ålder, men påverkar också vuxna och till och med barn. Knäledens artrit manifesteras i form av karakteristiska tecken på smärta i patella och själva leden. I detta fall är det mycket svårt för en person att inte bara gå, utan också att utföra flexion och förlängning av benen.

Allergisk vaskulit är en komplex sjukdom som kännetecknas av aseptisk inflammation i kärlväggarna, som utvecklas som en följd av en allergisk reaktion på den negativa effekten av infektiösa toxiska faktorer. För sjukdomen som kännetecknas av inflammatoriska allergiska utslag med tendens till ödem, blödningar och nekros.

Med hjälp av fysiska övningar och självkontroll kan de flesta utan medicin.

Konservativ behandling av utplånande ateroskleros av kärl i nedre extremiteterna

Hallå Idag låt oss prata om en sådan sjukdom som att utplåna ateroskleros av de nedre extremiteternas kärl. Det kallas också ateroskleros av benen, obstruktion av kärl, obstruktion av kärl i nedre extremiteterna etc.

Eftersom den utslitande aterosklerosen hos underbenen lider av ett stort antal personer, väljer man det här ämnet.

Prata om ateroskleros av nedre extremiteterna kommer bara att vara det jag känner mig själv, vad patienter säger. Bara ren övning och min erfarenhet.

Vi kommer bara att diskutera frågor om den konservativa behandlingen av att utplåna ateroskleros av de nedre lemmarnas kärl. Många vet vad ateroskleros är. Information om detta ämne på Internet är väldigt mycket. Vem är intresserad, kan hitta allt om detta ämne.

Smalning av kärlet med aterosklerotisk plack

Om placken bildas i lumen i de nedre extremiteterna och leda till avbrott i blodtillförseln till benen på grund av en stenos (förträngning), ocklusion (blockering) av artärerna, kallas tillståndet ateroskleros obliterans.

Processen själv är lokaliserad oftast i stora kärl (aorta, iliacartärer) eller mellanstora artärer (femoral, popliteal).

Lida denna sjukdom oftast män, börjar med 40 (även om det finns yngre patienter). Men huvudkontingenten är pensionärer och senilder, från 55 år och äldre. Som regel har de ateroskleros påverkar inte bara benens kärl, men också hjärnan, hjärtat, njurarna, etc.

I princip beror hela kliniska bilden av sjukdomen på hur starkt den aterosklerotiska placken smalnar kärlens lumen och som följdvis uppträder trofiska förändringar på underbenen och hur deras funktion störs.

I vissa fall blockerar plattan helt kärlets lumen och blodet strömmar inte igenom det.

Hur så frågar du, om blodet inte kommer till benen, då ska gangren utvecklas? Ja, vissa människor utvecklar det, men andra gör det inte.

Varför? Och eftersom den andra personen har en högt utvecklad säkerhetskontroll, och den förra inte gör det. Men vi talar lite om det här lite senare.

Arterier, där aterosklerotiska plack är oftast bildade

I flera år utplånar ateroskleros av kärl i nedre extremiteterna asymptomatiskt. Men ibland, med utseendet på de första symptomen, börjar det fortgå snabbt.

Vilka klagomål görs oftast av en person med denna patologi?

 • Ökad chilliness, vanligtvis fingrar och fötter. Människor säger att även i värmen eller i ett varmt rum, bär filt stövlar eller ullsockor;
 • Det finns en känsla av nummenhet i fötterna;
 • I vila är smärta i benen vanligtvis inte störd. Smärta (oftare i kalvsmusklerna) uppstår när man går och stannar efter en kort vila. Det här är den så kallade "intermittenta claudication". Beroende på sjukdomsstadiet uppträder smärta när det går 10-20-50-100-300 meter eller mer. I avancerade fall är smärtan konstant. Vad är orsaken till detta? Men med vad: Normalt har en hälsosam artär en viss diameter och mängden blod som passerar genom det räcker för att mata vävnaderna i nedre extremiteterna. Ateroskleros, som drabbats av åderförkalkning, har en mindre diameter och kan med fysisk aktivitet (gå) inte ge vävnad med syre, vilket uppenbaras av smärta i musklerna. En person just nu måste stå upp och stå. Vid den här tiden kommer det "gamla" syrefattiga blodet "löv" och "friskt" blod på plats - smärtan försvinner och personen fortsätter. Men efter ett visst antal meter (för alla på olika sätt) verkar smärtan i benen igen, och hela processen börjar om och om igen.
 • Med lesioner av aorta och iliac arteries (det så kallade Lerish syndromet) kan smärta också uppstå i gluteal muskler, lår och ländryggsregion;
 • Skinnet på nedre extremiteterna blir blekt, torrt, håret faller ut på benen, nagels tillväxt är störd. I svår sjukdom, tvärtom kan man se när en person sitter med benen sänkta, foten och fingrarna blir röda. Men det är värt att ge benen en vågrät position, eftersom huden blir blek, nästan vit. Ibland sover sådana människor ensamma och förstår varför. Eftersom i denna position - benen nedan - går blodet in i underbenen mer än om personen låg;
 • Atrofi i benmusklerna Vid inspektion hos patienter med utplånande ateroskleros i nedre extremiteterna noteras hypotrofi och även muskelatrofi (oftare benen). Personen märker att benet har blivit tunt, mängden muskelvävnad minskar. Och anledningen är fortfarande densamma - otillräcklig tillförsel av blod (med näringsämnen och syre) av vävnaderna i underbenen;
 • Ett vanligt symptom på ateroskleros i aorto-iliac-segmentet är impotens, eftersom blodtillförseln i systemet med inre iliacartärer är nedsatt. Detta symptom uppträder hos 50% av patienterna.

Obliteration (förträngning och ocklusion) av de nedre extremiteterna sker inte omedelbart, men efterhand har kroppen tid att delvis anpassa sig till nya förhållanden. Det framgår av utvecklingen av säkerhetskontrollen, dvs. blodet "söker" runt om vägar. Och hon finner dem i form av små arteriella trunkar, som tycks "förbi" det drabbade området av artären, d.v.s. kroppen bildar en slags shunt.

Så varför gangren?

Enligt läkarna händer detta när:

 • delen av en aterosklerotisk plack avbryts och blodflödesplåten klättrar de underliggande kärlen,
 • På själva plåten finns det alltid trombotiska massor, när de lossnar klibbar de också blodkärlen, som alla händer plötsligt och personen kan behöva en nödoperation,
 • och slutligen den långsammare utvecklingen av gangren, detta är när säkerhetscirkulationen är så svag att det inte finns någon effekt av det, och trofiska förändringar ökar snabbt och går in i gangren.

För ungdomar, efter det att den är besatt vid kärlsjukhuset, är det säkert önskvärt att spendera operativ behandling.

Det finns många typer av kirurgisk ingrepp. Denna laser ablation av aterosklerotiska plack, och ballongförlängnings aorto-femorala bypass den stenoserade kärlet, och proteser hela området av den drabbade kärlet (avlägsnade delen av artären, och i dess ställe sys artificiella (eller från en ven hos patienten) en kärlprotes) och bypass (plats obliteration "bypass "Vascular protes") (se figuren).

Det största problemet är att ett stort antal patienter är 65-90 år gamla, med en hel del samtidiga sjukdomar som helt enkelt kontraindiceras kirurgisk behandling. Tja, förutom att endast amputation av underbenet med gangren för livsindikationer.

Varför är de flesta av de sjuka människorna med gangren amputerade på höftnivån?

Tidigare, under våra förhållanden, höll vi upp till 30-40 amputationer per år. Några var amputerade vid nivån på shin. Effekten gav inte, och benet fortsatte att rotna ytterligare, bara på skenorna. Vi amputerade lite högre - samma effekt - gangren slutade inte och vi amputerade lemmen på höftnivån. Först då slutade processen. Det förekommer, troligtvis, eftersom det inte finns tillräckligt med bra blodtillförsel till underbenet, det vaskulära nätverket är inte utvecklat, det finns ingen god säkerhetskontroll.

De flesta patienter bör genomgå konservativ behandling två gånger om året.

Vilka är huvudprinciperna för sådan behandling för patienter som utplånar ateroskleros av kärl i nedre extremiteterna?

Med tanke på att ateroskleros är en plack och plack är kolesterol används läkemedel som reducerar blodkolesterol:

 • Statiner - blockera bildandet av kolesterol i levern. Dessa inkluderar: simvastatin, lovastatin, pravastatin och andra.
 • Fibrerar - ökar antalet lipoproteiner med hög densitet och reducerar total kolesterol. De bör tas med stor omsorg efter samråd med en kardiolog. Dessa är läkemedel som bezafibrat, clofibrat, gemfibrozil, fenofibrat.
 • Derivat av nikotinsyra - utvidga blodkärlen, så använd försiktigt. Läkemedelsreacin har inga sådana biverkningar.

Hjälp minska kolesterol och andra droger, såsom kolestipol, probucol, guar, lipostabil, bensaflavin och eikonol. De blockerar bildandet av aterosklerotiska plack.

I vissa fall, och visade drog cilostazol (Pletal) - det är noga med att läsa bruksanvisningen och samråd med kardiolog. Läkemedel som förbättrar blod reologi: olika heparin, warfarin, acetylsalicylsyra i lågdos, klopidogrel och andra läkemedel för att förbättra mikrocirkulationen och säkerheter utveckling.. Dessa är pentoxifyllin, trental, karantän och andra.

 • ozonterapi,
 • baroterapi på nedre extremiteterna,
 • CMT på ländryggsregionen (ganglier),
 • magnet.

Och nu ska jag kort behandla behandlingsregimerna att jag spenderar patienter med ateroskleros i nedre extremiteterna polikliniskt och permanent.

 • Trental eller Pentoxifylline 400 mg 2 gånger om dagen i en månad,
 • Cardiomyol 75 mg en gång om dagen på kvällen efter middagen (konstant mottagning är möjlig)
 • Wessel Douay 1 t - 2 gånger om dagen,
 • Actovegin 0,2 - 2 gånger om dagen,
 • Nikoshpan 1t - 2 gånger om dagen,
 • Vitamin E - 2 kapslar, 2 gånger om dagen.

Med lokala erosioner på huden kan du applicera Kuriozin-pulver. Vid rengöring av såret på ren granulering kan man använda salva Actovegin eller Solcoseryl.

När det gäller undersökning, förutom allmänna kliniska tester, är det nödvändigt att ta en biokemisk analys av blodlipider och deras fraktioner.

Passera UZDG kärl i nedre extremiteterna för att bestämma scenen, omfattningen och allvarlighetsgraden av artärskador.

Inpatientbehandling omfattar:

 • Infusion intravenös behandling: alternativt - Reopoliglyuki 400,0 + Novocaine 0,25% -100,0
 • 1 dag, 2: a dag - Trental (eller Ptoksifillin) 5,0 + Phys. р-р 0,9% -250,0; Kaliumklorid 4 -20,0%, -2,0% 50 Analgin, difenhydramin 1% -1,0 Riboxinum 10,0 Askorbinsyra 5% -2,0, Magnesiumsulfat 25% -3,0. Infusionsbehandlingstiden är 20 dagar.
 • Papaverin 2% -2,0 + Nikotinsyra 2,0 intramuskulärt 10 dagar.
 • Actovegin 2,0 intramuskulärt på natten i 10 dagar.
 • Du kan ta (helst med diabetisk angiopati) Sulodexide 250 LRU 2 gånger om dagen i 30-40 dagar mellan måltiderna.

Kurser av konservativ terapi bör utföras 2 gånger om året, helst på vår och hösten.

Var noga med att läsa artikeln HÄR förutom detta.

För att vara ärlig, är obliterans i nedre extremiteterna åderförkalkning sjukdom obotlig, men med förbehåll för de ovan beskrivna metoder för konservativ behandling kan du avsevärt förbättra deras livskvalitet och undvika allvarliga komplikationer av ateroskleros i de nedre extremiteterna som kallbrand.

Ateroskleros av benens kärl: Förekomst, behandling, prognos

Ateroskleros av kärl i nedre extremiteterna är en av de allvarligaste och farligaste sjukdomarna i benens artärer. Det kännetecknas av det faktum att på grund av obstruktion av blodkärl genom atherosklerotiska plack eller trombi uppträder en partiell eller fullständig upphörande av blodflödet i nedre extremiteterna.

När ateroskleros inträffar förträngning (stenos) eller fullständig överlappning (ocklusion) kärllumen som levererar blod till de nedre extremiteterna, vilket förhindrar blod från att rusa till de normala vävnaderna. När artärstenos mer än 70% förändring betydligt snabbare egenskaper och karaktär av blodflödet, det inte finns tillräckligt blodflöde till celler och vävnader med syre och näringsämnen, och de upphör att fungera.

Nedgången i artärerna leder till smärta i benen. Vid sjukdomsprogression, såväl som med otillräcklig eller otillbörlig behandling, kan trofasår eller till och med nekros av extremiteterna (gangren) uppträda. Lyckligtvis händer detta sällan.

Obliterande arterioskleros av artärerna i nedre extremiteterna är en mycket vanlig sjukdom i benens blodkärl. Det största antalet fall upptäcks i åldersgruppen över 60 år - 5-7%, i åldern 50-60 år - 2-3%, 40-50 år - 1%. Men ateroskleros kan diagnostiseras och hos yngre människor - i 0,3% är de sjuka i åldern 30-40 år. Det är anmärkningsvärt att män lider av ateroskleros 8 gånger oftare än kvinnor.

faktum: Den största risken för att utveckla utplånande ateroskleros upplevs av rökare över 50 år.

De främsta orsakerna till åderförkalkning

Den främsta orsaken till sjukdomen är atheroskleros rökning. Nikotin, som finns i tobak, orsakar artärerna spasmodiskt, vilket förhindrar blod från att röra sig genom kärlen och ökar risken för blodproppar som uppträder i dem.

Ytterligare faktorer som framkallar ateroskleros av artärerna i underbenen och leder till en tidigare förekomst och svår sjukdom i sjukdomen:

 • ökade kolesterolnivåer med frekvent konsumtion av livsmedel rik på animaliska fetter;
 • högt blodtryck;
 • fetma;
 • ärftlig predisposition;
 • diabetes mellitus;
 • brist på tillräcklig fysisk aktivitet
 • frekvent stress.

OBS! En riskfaktor kan också vara frostskad eller långvarig kylning av benen, överförd till ung ålder av frostbit.

Symtom på åderförkalkning av kärl i benen

Det viktigaste symptomet som bör uppmärksammas är smärta i benen. Oftast uppstår smärta när man går i lårens kalvsmuskler och muskler. När man rör sig i musklerna i nedre extremiteterna uppstår behovet av arteriellt blod, vilket ger syre till vävnaderna. De smala artärerna under fysisk ansträngning kan inte helt tillgodose behovet av vävnader i det arteriella blodet, på grund av vilket syreförlust som börjar i dem, och det manifesterar sig i form av intensiva smärtupplevelser. I början av sjukdomen passerar smärtan tillräckligt snabbt när den fysiska ansträngningen stannar, men återvänder sedan igen vid förflyttning. Det finns ett så kallat syndrom av intermittent claudikation, vilket är ett av de viktigaste kliniska tecknen på att utplåna ateroskleros av artärerna i underbenen. Smärta i höftens muskler kallas smärtor av typen högt intermittent claudication, och smärtor i benens kalvar är smärtor av typen av låg intermittent claudication.

Hos äldre är sådana smärtor lätt förvirrade med smärtsamma känslor i lederna i artros och andra gemensamma sjukdomar. Arthrosis kännetecknas inte av muskulatur, nämligen artikulära smärtor, som har störst intensitet i början av rörelsen och då något försvagas när patienten "går".

Förutom smärta i benens muskler under löpning kan utplånande ateroskleros av artärerna i nedre extremiteter orsaka följande symtom hos patienter (en eller flera):

 1. Chilliness och nummenhet i fötterna, värre när man klättrar trappor, promenader eller andra belastningar.
 2. Temperaturskillnader mellan underbenen (benet som skadas av benets åderförkalkning är vanligen något kallare än friskt).
 3. Smärta i benet i frånvaro av fysisk aktivitet.
 4. I området av foten eller den nedre delen av skenet finns det icke-helande sår eller sår.
 5. På tårna och fötterna bildas mörkare områden.
 6. Ett annat symptom på ateroskleros kan vara försvinnandet av puls på benen på underbenen - bakom den inre fotleden, i poplitealfossan, på låret.

Stages av sjukdomen

Enligt den befintliga klassificeringen av kärlns kärlsmärta hos benens kärl kan ovanstående symtom delas in i fyra stadier av sjukdomsutvecklingen.

 • Steg I - Smärta i benen, som bara uppträder efter en stor fysisk ansträngning, till exempel gå på långa avstånd.
 • IIa steg - Smärta när man går relativt lite avstånd (250-1000 m).
 • IIb steg - Avståndet till smärtfri vandring minskar till 50-250 m.
 • Steg III (kritisk ischemi) - Smärta i benen uppstår när man går på ett avstånd på mindre än 50 m. Vid detta tillfälle kan smärta i musklerna i nedre extremiteterna börja även om patienten är vilande, särskilt på natten. För att lindra smärtan tenderar patienterna att sänka benen från sängen.
 • IV-scenen - i detta skede förekommer trofiska sår. Som regel förekommer områden med hudförsvagning (nekros) på fingrar eller hälområden. I framtiden kan detta leda till gangren.

För att inte utplåna åderförkalkning i extremt stadium är det viktigt att diagnostisera det i tid och genomföra behandling i en medicinsk institution.

Behandling av ateroskleros av artärerna i nedre extremiteterna

Denna sjukdom kräver en individuellt formulerad behandlingsplan för varje enskild patient. Behandling av åderförkalkning av kärl i nedre extremiteter beror på sjukdomsstadiet, dess längd, nivån på skador på blodkärlen. Dessutom beaktar diagnosen och sammanställningen av en klinisk bild också förekomsten av samtidiga sjukdomar hos patienten.

Om utplånande ateroskleros detekteras i början, kan det vara tillräckligt att förbättra tillståndet för att eliminera riskfaktorerna. I det här fallet kan du:

 1. Obligatoriskt vägran att röka och andra dåliga vanor.
 2. Överensstämmelse med en diet med lägre innehåll av animaliska fetter och sänkning av kolesterol i blodet.
 3. Med överdriven fetthet eller fetma - viktkorrigering.
 4. Underhålla normalt blodtryck i en nivå av högst 140/90 mm Hg. Art.
 5. Regelbunden fysisk aktivitet (promenader, pool, motioncykel, etc.).
 6. För patienter med diabetes, blodsockerkontroll.

När åderförkalkning är strängt förbjudet att använda följande produkter: smör, margarin, ister, margarin, fett kött, korv, patéer, köttprodukter, mejeriprodukter med hög fetthalt, stekt potatis, glass, majonnäs, mjöl bakning.

Det är viktigt att: En stillesittande livsstil gör kärlen mindre elastiska och påskyndar sjukdomsprogressionen.

Vid andra steg för behandling av ateroskleros av kärl i nedre extremiteterna används följande metoder:

 • konservativ;
 • Endovaskulär (minimalt invasiv);
 • Operative.

Konservativ behandling

Det kan också användas vid sjukdoms första skede, såväl som i de fall då patientens tillstånd inte tillåter användning av andra metoder (i händelse av komplikationer med samtidig patologi). Konservativ behandling innebär användning av läkemedel, fysioterapi och inkluderar pneumoprespiration, doserade promenader och fysioterapiövningar.

Drogläkemedel som helt återställer normal cirkulation i den blockerade artären och läker åderförkalkning, men tyvärr finns det inte. Läkemedelsbehandling kan bara ge stöd och påverka de små kärl genom vilka blod går runt den blockerade delen av artären. Läkemedelsbehandling syftar till att utöka dessa "lösningar" och kompensera för otillräckligheten i blodcirkulationen.

För spasmolysis med små artärer, blodförtunnande och skyddar kärlväggarna från ytterligare skador använder speciella Medicated preparat, av vilka en del behöver SUPA priser, medan andra tar tid.

Förutom medicinering, föreskrivs patienter pneumoprespiration - massage av fotens mjuka vävnader med hjälp av specialutrustning. Med interlace lågt och högt tryck i manschetten bärs på en lem perifer artär expanderas, ökar blodflödet till huden, subkutan vävnad och muskler och stimulerade blodkärl.

Endovaskulär behandling

De vanligaste behandlingsmetoderna för åderförkalkning av benkärl är endovaskulära metoder - stenting av artärer, ballongdilatation, angioplastik. De låter dig återställa normal blodcirkulation genom kärlet utan operation.

Utför sådana rutiner i röntgen, på speciell utrustning. I slutet av patienten appliceras ett tryckbandage på patientens ben, och inom 12-18 timmar måste han följa sängstöd.

Kirurgisk behandling

Om de blockerade områdena av artären på benen är för långa för att använda endovaskulära metoder, används ett av följande kirurgiska ingrepp för att återställa blodcirkulationen i benen:

 1. protetik sektion av artären genom ett konstgjort kärl (alloprostes);
 2. bypass - Återställande av blodflödet genom omdirigering av blodflödet genom ett konstgjort kärl (shunt). Som en shunt kan segmentet av patientens saphenösa ven användas;
 3. Trombendarterektomiya - avlägsnande av den drabbade artären aterosklerotisk plack

Foto: kirurgi för att ta bort plack från det drabbade fartyget

Kirurgiska metoder kan kombineras eller kompletteras med andra typer av operationer. Om operationen utförs vid sjukdomen IV, när de nekrotiska områdena redan har uppstått, utförs den operativa avlägsnandet av dessa områden och stängning av trofasår med en hudflik.

Om åderförkalkning flyttade till en extrem skede när patienten utvecklade kallbrand i de nedre extremiteterna, och det är redan omöjligt att återställa blodflödet, är leg amputation utförs. Ibland blir det enda sättet att rädda en patients liv.

Hur man undviker sjukdomen?

Förebyggande av ateroskleros innefattar i första hand:

 • Vägran att röka
 • Korrekt näring, kolesterolfri diet.
 • Fysisk aktivitet.

Det här är tre valar som minskar risken för åderförkalkning av kärl i nedre extremiteterna. Ta inte nödvändigtvis ut med fysiska övningar, du kan bara gå till fots och göra fotgymnastik varje dag. Dessutom, som ett förebyggande verktyg hjälper speciell akupressur och recept av traditionell medicin.

Mer information om komplex förebyggande av ateroskleros läses här.