Huvud / Åderbråck

Orsaker, symptom, diagnos och behandling av endarterit

Från den här artikeln hittar du ut: vilken sjukdom kallas endarterit, vilken patologi är farlig, hur den utvecklas. Orsaker till utseende, karaktäristiska tecken och komplikationer. Metoder för diagnos och behandling av utplånande endarterit (det vill säga samma som endarterit), en prognos för återhämtning.

Endarteritis - en kronisk inflammation i den inre kärlväggen (huvudsakligen perifer), vilket leder till en förträngning eller stängning lumen (utplåning) och gasutbyte och cirkulationsrubbningar i vävnaderna.

Stage av endarteritutveckling

Vad händer i patologi? Den autoimmuna reaktionen spelar en avgörande roll för utseende av den utplånande endarterit. Under påverkan av de komplexa orsakerna (rökning, infektion, allergisk reaktion) börjar egen kropp för att producera antikroppar och aggressiva lymfocyter att förstöra den inre beklädnaden av ett friskt kärl. Autoimmunitet är stabil spasm perifer (på avstånd från hjärtat) artärer och arterioler (små blodkärl), försämrad permeabilitet, bildandet av väggmålning tromber, förbättrad tillväxt och regenerering av inre vaskulära membranceller.

Som ett resultat ökar det inre skiktet så mycket att det helt täcker sin egen säng, stör blodtillförseln och gasutbytet i vävnader.

Patologi kan vara lokaliserad begränsad (mestadels - underbenet och foten, i 89%) eller generaliserad (lesion av viscerala artärer av bukaorta, koronara och cerebrala kärl, aortabågen, armar och händer), oberoende av lokaliseringsprocessen utvecklar och körs utan grundläggande skillnader. Det resulterade i varje fall blir cirkulationsstörning och akut vävnads anoxi (ischemi och kärlkramp i lesioner av kranskärl, hjärnischemi i lesioner av cerebrala kärl och så vidare. D.)

Patologi är mycket farlig på grund av utvecklingen av allvarliga komplikationer. Efter utplåning av benens kärl utvecklas skarpa blodförlängningsbrott, syrehushåll av vävnader (ischemi) och massdöd av celler av mjukvävnad (nekros).

Nekros av vävnader orsakad av endarterit

Resultatet av den begränsade utplånande endarteritis ben kan bli muskelatrofi (muskeldysfunktion), sår (hudnekros grund av syrebrist), gangrän (nekros och ruttnande vävnad) och amputation av lemmar på grund av de toxiska effekterna av ruttna kött på hela kroppen.

Generaliserad process farlig utveckling av akut ischemi i andra platser - ischemisk stroke (i lesioner av cerebrala artärer), hjärtinfarkt (i skador på kranskärlen).

Utplåna endarteritis ben kan inte botas helt, i ett tidigt skede med hjälp av medicinering och förebyggande åtgärder (fullständigt upphörande av rökning) är det möjligt att avbryta den fortsatta utvecklingen av patologin och för att förhindra återfall. I senare skeden, när det finns oåterkalleliga förändringar i mjukvävnaden, blir den utplånande endarterit orsaken till amputation (avlägsnande av benen).

Behandling av patologi i alla skeden av sjukdomen utförs av vaskulära kirurger (angio-kirurger).

Mekanism för patologiutveckling

Obliteration (stängning clearance) uppträder vid platsen för kärl längd från 2 till 20 cm. Kroppen försöker att återställa blodflödet till perifera vävnader, är blodflödet fördelade över sidogrenen, som kringgå de drabbade artärerna eller arterioler. Först räcker det med att behålla näring och gasutbyte i vävnader.

När processen fortskrider blir de drabbade kärlen större och blodtillförselns cirkulationssystem räcker inte till för att stödja vävnadens och musklernas vitala aktivitet.

Under påverkan av ischemi (syrehushållning) är nervändarna involverade i processen (deras funktioner är trasiga - innerveringen av vävnader) och det perifera venösa nätverket. Typiska förändringar i venerna med utplånande endarterit - en förlängning av sängen, som inte har något att göra med åderbråck.

Kronisk autoimmun inflammation i kärlväggen leder till förändringar i de omgivande vävnadsstrukturer, deras celler regenerera (degenerativa förändringar, fibros) och komprimera blodkärl från utsidan, starkare förträngning lumen.

Skillnader i endarterit och ateroskleros

På grund av likheten hos symtom är förvirrande endarterit ofta förvirrad med att utplåna ateroskleros. Patologin har dock sin egen särdrag.

Behandling av utplånande endarterit hos kärl i nedre extremiteterna

Obliterande endarterit hos kärl i nedre extremiteterna är en otroligt farlig sjukdom, för i de sista etapperna, i avsaknad av behandling av denna patologi, kan en person till och med förlora benen. Detta är en av de typer av cirkulationssjukdomar, som är den farligaste för livet. Det är värt att berätta mer detaljerat om varför denna sjukdom uppträder, hur den utvecklas och vilka metoder för behandling som finns för närvarande.

Vad är den obliterande endarterit av kärl i nedre extremiteterna

Det kallas inflammatorisk sjukdom hos perifera artärer. Resultatet av att utplåna endarterit är deras förträngning och kränkningar av blodcirkulationen, fullständig blockering av kärlens lumen, hypoxi av vävnader och gangren. Som regel påverkar sjukdomen fötterna och nedre benen. På kärlen får de mindre syre, så mjuka vävnader skadas gradvis, upphör att fungera och dö. Obliterande endarterit är vanligt bland medelålders män, men det förekommer också hos kvinnor.

ICD-10-kod

Inkluderar utplånande endarterit i nedre extremiteterna i avsnitt I 70 "Ateroskleros" av den internationella klassificeringen av sjukdomar. I samma kategori var sådana patologier:

 • arteriolosklerotisk sjukdom;
 • endarterit med deformitet
 • aterom.

symptom

Obliterande endarterit av extremiteternas kärl manifesteras på grundval av scenen på olika sätt. Periodiska exacerbationer ger plötsligt utrymme för remissioner, som kan vara mycket långa. Därför är det svårt för en person att misstänka en utplånande endarterit i nedre extremiteterna. Sjukdomen kännetecknas av sådana symptom:

 • Skarpa smärtor i nedre extremiteterna både i rörelse och i vila;
 • snabb trötthet från att gå, en känsla av tyngd i kalvarna;
 • På fingrarna på underbenen finns det sår som inte läker;
 • chilliness och nummenhet av fötter;
 • svullnad i nedre extremiteterna;
 • överdriven svettning av fötterna;
 • puls känns lite och dämpas helt och hållet;
 • naglar på benen deformeras, blir sköra
 • huden på nedre extremiteterna är kall, blek, kan ha en cyanotisk nyans.

skäl

Det finns ingen överenskommelse om varför den nedbrytande endarterit i nedre extremiteterna utvecklas. Progressionsmekanismen är helt klar. De flesta experter är benägna att tro att nedre extremiteterna ocklusiv sjukdom uppträder på grund av en autoimmun process där kroppen producerar mot sina egna celler som antikroppar fartyg. Det finns ett antal faktorer som påverkar vilken sjukdomsuppkomsten kan uppstå:

 • rökning;
 • missbruk av feta livsmedel;
 • ett antal kroniska infektioner;
 • långvarig stress
 • skador på underbenen;
 • fötterna regelbundna hypotermi
 • bär lågkvalitativa och obekväma skor.

Utvecklingsstadier

Det finns fem steg i den nedbrytande endarterit i nedre extremiteterna, som var och en har sina egna egenskaper:

 1. Den första. Det är inte möjligt att märka symptomen på utplånande artrit i underbenen. Den gradvisa minskningen i blodkärlens lumen är blodflödet svårt.
 2. Ischemisk. Kölden i underbenen börjar, hudens yta blir blek. Svaghet i benen och smärt syndrom, lameness.
 3. Trofiska. Bindvävnaden börjar expandera. Kärlens lumen krymper intensivt. I detta skede känns allvarlig smärta i benen hela tiden och i vila, och när man går är pulsationen svag. Naglar är deformerade.
 4. Ulcerativ nekrotisk. Irreversibla förändringar i fotens vävnader, blod till dem kommer inte längre. Arterierna är stängda, fingrarna är täckta av sår, nekros av vävnader börjar. Människan kan inte längre röra sig.
 5. Den sista. Det finns torr eller våt gangren, förändringar påverkar inte bara benen, men också andra organ. Det finns en förorening av blod som kan leda till döden.

diagnostik

Det är viktigt att förstå att ju tidigare sjukdomen detekteras av en specialist, desto bättre, eftersom behandling av den utplånande endarterit i nedre extremiteterna med deras bevarande endast är möjlig i början. Typer av diagnostiska studier som läkaren utför för att identifiera sjukdomen:

 1. Capillaroscopy. En studie för att klargöra tillståndet av mikrocirkulationen av blod i dessa eller andra delar av kroppen.
 2. Doppler. Typ av ultraljudsundersökning. Det utförs för att bedöma tillståndet av vävnader, graden av deformation.
 3. Oscilloskop. Detektion av vaskulär pulsering genom verkan av en speciell manschett.
 4. Termografi. Undersökning av hudtemperaturen i olika delar av kroppen.
 5. Rheovasography. Bestämning av graden av ocklusion och blodflödeshastighet.
 6. Angiografi. Kontrastmediet injiceras i artären och röntgenstrålen är upplyst av den. Detta är nödvändigt för att bestämma tillståndet av blodkärl och blodflöde.

Följande funktionstester är obligatoriska:

 1. Symptom på Oppel. Vid patienten vid höjning av ett ben pales en fot. Ju snabbare detta händer, desto mer försummade patologi.
 2. Symtom på det pressade fingret. Varar 5-15 sekunder. När du trycker på fotens tum, blir den blek och återgår till normal färg för länge.
 3. Goldflam-testet. Patienten böjer de upphöjda benen i den bakre positionen på baksidan. Om han har utplånande sjukdomar i de nedre extremiteternas kärl, blir fötterna bleka och tröttheten kommer oerhört snabbt.
 4. Knä symptom av Panchenko. Om patienten sitter och lägger foten på benet kommer han att känna smärta, domningar i vävnaderna. Det är gåsstötar.

Behandling av kärl i nedre extremiteterna

Det kommer inte vara möjligt att fullständigt bli av med den utplånande endarterit. Det kan sakta ner utvecklingen, lindra symtomen och förbättra patientens livskvalitet. Behandling av endarterit utförs på ett komplext sätt. Olika mediciner används, fysioterapeutiska procedurer ordineras. Det är inte förbjudet att använda människors medel. Ett obligatoriskt tillstånd för patienten är vägran att röka, alkoholkonsumtion, överspädning.

preparat

Det första och obligatoriska skedet är medicinering. Typer av läkemedel som ordineras för att utplåna endarterit:

 • protivospazmoliticheskie;
 • antihistaminer;
 • analgetika;
 • muskelavslappnande medel (Tiphen, Redergam, Angiotropin);
 • blodförtunnare (Trental, aspirin);
 • hormoner i binjurskortet (Prednisolon);
 • vitaminerna B, E, C, PP.

sjukgymnastik

Främjar bättre cirkulation i nedre extremiteterna. Typer av fysioterapeutiska procedurer som kan ordineras till en patient:

 • Termiska (bastur, ozocerit applikationer, uppvärmning, strömmar Bernard);
 • magnetbehandling (behandling med ett högfrekvent magnetfält);
 • baromassage (nedre extremiteterna placeras i tryckkammaren, verkar på dem i sin tur, då låga, då högt tryck);
 • dynamiska strömmar;
 • elektrofores;
 • varm, barr, senap, kontrast och andra bad.

Kirurgisk behandling

Om en positiv effekt av konservativ terapi inte observeras kan det beslutas att utföra en av följande operationer:

 1. Sympathectomy. Nervävnader som orsakar vasospasm dissekeras.
 2. Bypass-kirurgi. Artificiellt skapar shunts ytterligare sätt att cirkulera, kringgå den skadade delen av kärlet.
 3. Avlägsnande av en del av artären eller dess fulla protetik.
 4. Trombintimektomiya. En trombus avlägsnas, vilket blockerar vägen i artären.
 5. Avlägsnande av torr gangren.
 6. Amputation av lemmen. Den extrema åtgärden, endast vid ett omedelbart hot mot patientens liv, när effekten av alla använda behandlingar är frånvarande.

Folkmekanismer

De kan hjälpa till och lindra tillståndet med de initiala stadierna av den utplånande endarterit hos de nedre extremiteternas kärl. Det är lämpligt att, innan du kontaktar människors metoder, konsultera en läkare som ansvarar. Det finns flera effektiva recept. De är baserade på örter, som har en förstärkning och återställande effekt på kärlens väggar, lindrar inflammation:

 1. Blanda i lika stora mängder en torrkamille, majsstammar, vinrör, björkpinnar och Johannesjurs. 2 msk av samlingen häll en liter kokande vatten. Insistera en halvtimme. Stam, drick 0,25 liter av blandningen morgon och kväll 40 minuter innan du äter.
 2. Rör 80 g fälthäst, 200 g hagtorn och 120 g fågelns fäste. 1 msk. l. Samla 0,5 liter kokande vatten. Insistera en halvtimme. Drick tre gånger om dagen för 1 msk. l. innan du äter.
 3. Mala en citron och en apelsin i en mixer. Tillsätt 1 tsk. älskling, blanda. Lägg det i kylskåpet. Ät 1 tsk. gruel en halvtimme före måltider tre gånger om dagen.

förebyggande

Om du vill minska risken för att utveckla en utplånande endarterit, följ följande regler:

 1. Avvisa från att röka.
 2. Undvik hypotermi och frostskador.
 3. Använd kvalité bekväma skor.
 4. Undvik skador på underbenen.
 5. Titta på mat. Ta inte bort med feta, salta, kryddiga och andra ohälsosamma livsmedel.
 6. Håll dina fötter hygieniska.
 7. Om du är överviktig, försök att återställa den.
 8. Gå in för sport. Nedre extremiteterna kräver en måttlig vanlig belastning.

Foto av utplånande endarterit

Video: behandling av utplånande endarterit

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Endarterit: tecken, diagnos, kurs och gripande av sjukdomen, förebyggande åtgärder

Endarterit är en kronisk inflammatorisk sjukdom i cirkulationsartärerna, vilket leder till nedsatt blodcirkulation och senare - till fullständig tillslutning av lumen och dannande av gangren.

Ofta används termen "utplånande endarterit". Obliteration eller ocklusion - kränkning av patency, blockering av blodkärlens väggar. Den vanligaste formen av sjukdomen är den utplånande endarterit i nedre extremiteterna, som huvudsakligen påverkar fötterna och benens kärl. Med sjukdomsutvecklingen kommer mindre och mindre syre in i benen, vilket leder till vävnadskada, störning av normal funktion och nekros av kroppsdelar.

Oftast sjukdomen, liksom nära den thromboangiitis (Buergers sjukdom) är på medelålders man med en dålig vana, som rökning.

Effektivt behandlas denna sjukdom endast under de tidiga utvecklingsstadierna. I de sista stegen kan bara amputation hjälpa.

Orsaker till endarterit

Läkare över hela världen kan fortfarande inte komma till en enda synpunkt om orsakerna till sjukdomen i denna eller den personen. Många tror att sjukdomen är av autoimmun natur. Det vill säga att antikroppar produceras i kroppen som påverkar blodkärlens väggar. Därefter blir kärlens väggar inflammerade. En bindväv bildas, vilken smalnar lumen i kärlen och pressar utanför på artärerna.

Orsakerna till produktionen av sådana antikroppar av kroppen, som har en skadlig effekt på ens egna celler, har ännu inte blivit upplysta.

Det finns andra teorier om orsakerna till sjukdomen:

 • Allergi mot nikotin;
 • Ateroskleros av benen;
 • Blodkoagulationsstörningar
 • Olika infektioner.

Det är exakt känt att den största sannolikheten för att bli sjuk är hos rökare. Även utplånande endarterit i nedre extremiteterna kan utvecklas efter långvariga påfrestningar eller med konstant överkylning av underdelar. Dessutom är de som någonsin fått frostbitt i fara.

symptom

När sjukdomen utvecklas, observeras följande symptom på utplånande endarterit av lemmar hos patienter:

 1. Stark trötthet och tyngd i benen, även med liten fysisk ansträngning eller gång
 2. Kulhet i benen;
 3. Edema av extremiteterna;
 4. Känsla av "gåsstötar" och domningar i benen;
 5. Ökad svettning i nedre extremiteterna;
 6. Benens bleka hud;
 7. Utseendet av sår. Och därefter - nekros och gangren;
 8. Bräcklighet, blåsa och deformation av naglarna på benen;
 9. Försvagning av puls i nedre extremiteterna. I de sena stadierna av sjukdomsutvecklingen är inte pulsen alls palpabel;
 10. Kramper och smärta vid rörelse. I framtiden framträder dessa symptom och i vila. Smärtan uppstår i benens kalvar, den är skarp och stark. Det tvingar patienten att sluta och vänta på henne. Spasmer och smärta under ett stopppass, så att patienten fritt kan resa ytterligare ett avstånd. Då upprepas symptomen igen. Detta kallas intermittent claudication. Det är det främsta tecknet på sådana sjukdomar som utplånande endarterit och ateroskleros.

Utveckling av sjukdomen

Utvecklingen av den utplånande endarterit hos kärl i de nedre extremiteterna sker gradvis och cykliskt. Det finns perioder av exacerbation och perioder av eftergift. Beroende på olika faktorer kan utvecklingen av sjukdomen uppstå under lång tid och kan - mycket snabbt. Den senare är mycket mindre vanligt.

Följande stadier av sjukdomen utmärker sig:

Den första etappen - initialt

Fartygens lumen är inte kraftigt inskränkt, cirkulationen är fortfarande relativt normal. Symtom på sjukdomen observeras praktiskt taget inte. Patienten känner inte mycket obehag. Diagnos av sjukdomen i detta skede är extremt svår.

Den andra etappen - ischemisk

Det finns en signifikant försämring av blodtillförseln på grund av smalning av lumen. Patienter upplever intermittent claudication, trötthet, kalla fötter. Pulsen är fortfarande palperad. Vanligtvis diagnostiseras sjukdomen i detta skede. Det rekommenderas att omedelbart börja behandlingen.

Den tredje etappen är troficheskaya

På grund av den starka inskränkning av lumen och långa störningar av blodtillförseln till benen, får de inte normal näring i form av syre och näringsämnen. Symptomen på sjukdomen är värre. Håret på benen börjar falla ut, naglarna bryts och deformeras, huden förvärvar en blå nyans. Pulsen är probed, men med stor svårighet. Detta stadium anses vara ett tecken på en försummad sjukdom som inte har behandlats eller behandlats felaktigt.

Det fjärde steget -nekrotiserande

Det finns nästan fullständig ocklusion av alla kärl i benen. Pulsen är inte längre palpabel. Smärta i benen blir permanent. Patienten kan inte längre röra sig, eller rör sig med stor svårighet och för korta avstånd. Muskler i benatrofi. Många sår uppträder på benen, vävnadsnekros uppstår. Detta är en helt försummad form av sjukdomen, vilket är mycket svårt att behandla. Ännu svårare att vända de destruktiva processerna som förekommer i lemmarna.

Den femte etappen - gangrän

Om ingenting görs med sår och nekros, slutar gangren gangren. Gangren är av två slag - torr och våt. vid torr tårens gangren eller till och med hela foten torkas, försvagas, deformeras och dör. vid våt gangren av benen i vävnadsvullnaden börjar giftiga ämnen frisläppas i blodet, förgiftar och smittar hela kroppen. I detta fall hjälper bara amputation av lemmen för att undvika ett dödligt utfall från blodets infektion.

I de sena stadierna av sjukdomen är det också möjligt att observera kärlöppningar i hela kroppen, inte bara i lemmarna.

Diagnos av endarterit

Diagnos av utplånande endarterit hos extremiteterna är bäst i de tidiga stadierna av sjukdomen. En kompetent specialist kan diagnostisera endarterit så snart som möjligt. Ju snabbare diagnosen av sjukdomen desto snabbare kommer behandlingen att ordineras. Så det kommer att finnas fler chanser att avsevärt sakta ner sjukdomsförloppet.

För en noggrann diagnos utförs vanligtvis följande studier:

 • microangioscopy - Studier av kapillärer, vilka slutsatser dras om mikrocirkulationens tillstånd i ett visst område av människokroppen.
 • Oscillography;
 • arteriografi (angiografi) - ett kontrastmedium injiceras i artären, sedan är artären röntgenad. Studien av fartygets tillstånd, blodflödet utförs, liksom närvaron och omfattningen av den patologiska processen bestäms;
 • rheovasography - hastigheten på blodrörelsen i extremiteternas kärl utvärderas och nivån av ocklusion bestäms;
 • Undersökning av hudtemperaturen (termografi) - På de mänskliga temperaturfälten avslöjas närvaron eller frånvaron av abnormiteter i ett eller annat område av kroppen.
 • Doppler ultraljud (ultraljud) - med hjälp av detta förfarande utvärderas vävnadens tillstånd och det bestäms hur mycket de har förändrats och deformeras.

Dessutom detekteras förekomst av misstänkta patogener (virus, svampar, infektioner). Och ta även andra ytterligare tester.

Differentiell diagnostik

Ateroskleros kan vara en av orsakerna till endarterit eller en oberoende sjukdom som liknar den för symtom. Blockering av blodflödet i lemmarna i detta fall beror på aterosklerotiska plack

Med hjälp av differentialdiagnos läkare brukar utesluta symptomliknande sjukdomar för att kunna leverera den enda korrekta diagnosen. Oftast är endarterit förvirrad med ateroskleros. Och vice versa. Eftersom tecknen på utplånande endarterit liknar tecken på åderförkalkning. Men vid närmare undersökning är dessa två sjukdomar väldigt olika från varandra.

De viktigaste skillnaderna mellan ateroskleros av periferiska kärl från endarterit:

 1. Senare ålder av sjukdomsuppkomsten. Ateroskleros påverkar oftast människor äldre än 50 år. Endarterit är värre för yngre människor.
 2. Med ateroskleros växer symptomatologin mycket långsammare än med endarterit.
 3. Med ateroskleros är kärlsåren symmetriska, och för endarterit är de asymmetriska.
 4. Obliterande endarterit hos nedre extremiteter börjar alltid med små kärl och går sedan över till stora. Även sjukdomen påverkar venerna. Ateroskleros börjar omedelbart i stora kärl, och det venösa systemet påverkar inte alls.
 5. Ateroskleros påverkar endast underbenen. Endarterit, särskilt i det avancerade skedet, påverkar alla lemmar.

Professionell behandling

Helt botar endarterit vid den aktuella tiden är omöjligt. Det är endast möjligt att avsevärt sakta ner sjukdomsutvecklingsgraden och lindra symtomen.

Det finns ingen speciell kost för patienter med endarterit. Du behöver bara äta rätt, inte överdriven och ge upp alkohol. Det är också nödvändigt att sluta röka och börja flytta mycket.

Efter diagnos av sjukdomen måste du omedelbart börja behandling av endarterit. För det första utser en specialist läkemedel. Sjukgymnastikmetoder och behandling med folkmedicin används också med framgång. I extrema fall utförs kirurgisk ingrepp.

Medicin innehåller:

 • Kramplösande läkemedel;
 • Vitaminer. De mest användbara för denna sjukdom är PP, B, C, E;
 • Blodförtunnare;
 • Antihistaminer.

För att förbättra blodcirkulationen i benen utförs följande fysioterapi:

 1. Olika termiska behandlingar. Bastu, uppvärmning, ozocerit applikationer och andra;
 2. Baromassazh. Att placera fötterna i en tryckkammare med inverkan av ökat eller minskat tryck växelvis;
 3. Olika bad (varmt, kontrasterande, senap, barrträd, etc.);
 4. elektrofores;
 5. Diadynamiska strömmar;
 6. magnetterapi. Behandling med ett högfrekvent magnetfält.

Om medicinering i kombination med fysioterapi inte hjälper eller ger en svag effekt, föreskrivs en kirurgisk operation. Beroende på omfattningen av det drabbade området kan det vara nödvändigt bypass (skapar en ytterligare väg för cirkulationscirkulationen som omger den skadade platsen hos kärlet genom shunts), avlägsnande av en del av artären eller fullständigt ersättning av artären med en protes. Dessutom kan patienten behöva trombintimektomiyu. Detta är borttagandet av trombus som blockerar vägen till artärerna.

Den mest extrema åtgärden - lemmaramputation. Den används endast när patientens liv hotas.

Endarterit är en mycket allvarlig sjukdom. Självmedicinera inte. Alla procedurer och medicinering bör ske under strikt övervakning av en kvalificerad specialist. Det är absolut inte rekommenderat att starta behandlingen.

Behandling med folkmedicin

Folkmekanismer kan bara hjälpa till vid mycket tidiga skeden av sjukdomen. Det är bäst att använda dem i kombination med mediciner som föreskrivs av en specialist.

Behandling av endarterit med folkmekanismer utförs med hjälp av olika örter och avgifter som hjälper till att stärka och återställa blodkärlens väggar och ha antiinflammatoriska och rengörande egenskaper.

Kan hjälpa till att samla in från kamomill, gurk, Johannesört, björkpinnar och majsstammar:

 • Det är nödvändigt att blanda örterna i lika delar och sätt i en glasburk med ett tätt lock. En st. l. Blandningen häller en halv liter kokande vatten. Infektera ungefär en halvtimme. Drick ett glas på morgonen och på kvällen 30 minuter innan du äter. Du kan lägga till en sked full av honung till drycken. Denna blandning renar kärlen väl och ökar deras elasticitet. Det är bäst att dricka i kurser. En månad att dricka, en månad - en paus.

Ett annat effektivt recept:

 • 40 gr. fälthästslag, 60 g. fågelsklättrare, 100 gr. hagtorn. Halva av st.l. Blandningen häll ett glas kokande vatten, blanda i 30 minuter. Drick tre gånger om dagen för en msk. i 30 minuter. före måltiderna. Kurs - en månad.

Också bra i rening av blodkärl hjälper japanska Sophora, misteltev, dillfrön och immortelle.

Dessutom, för att rengöra kroppen och blodkärlen rekommenderas det att dricka starkt te med mjölk flera dagar i rad. En mugg varje par timmar.

Vid rening av blodkärl kan hjälppotatisbuljong, liksom en blandning av apelsiner och citroner:

 • Orange och citron finmala i en mixer, lägg till en tesked honung. Rör om och ta bort i en burk. Ät tre teskedar av blandningen en dag i en halvtimme innan du äter.

Har en signifikant effektivitet och applicering av blått jod:

 • En tesked stärkelse utspätt i 50 ml. vatten, tillsätt en tesked socker och en liten nypa citronsyra. I 150 ml. koka för att hälla blandningen. Kyla allt. Och efter häll en tesked. 5% tinktur av jod. Drick blandningen en gång om dagen efter att ha ätit en msk. Förutom att rena blodkärl, tar blodjod också bort kolesterol från blodet, stärker immunförsvaret och hjärtat.

Det bör användas med stor omsorg denna blandning, eftersom det kan orsaka en allergisk reaktion. I det här fallet måste du omedelbart sluta använda.

Förebyggande av en formidabel sjukdom

För att minimera risken för sjukdomsuppkomsten eller förhindra dess utveckling i inledningen, måste följande regler följas:

 1. Avvisa från att röka och överdriven dricks;
 2. Låt inte fötterna frostbita och hypotermi
 3. Eliminera långvarig exponering i rum med mycket kalla eller mycket höga omgivande temperaturer;
 4. Ta bort från kosten fet, skadlig, för skarp eller för salt mat.
 5. Ta bort övervikt, eftersom det ger en stark belastning på nedre extremiteterna.
 6. Gör mer sport. Särskilt användbart är lätt att springa, simma och cykla. Det rekommenderas också att göra långa promenader utomhus.
 7. Glöm inte att observera hygien. Dagligen är det bra att rengöra fötterna och ta hand om dem, använd fuktgivande eller närande fotkräm;
 8. Skydda dina fötter mot repor, blåmärken och andra skador.
 9. Välj bara bekväma och kvalitetsskor. Benen ska inte pressas in i det, svettas inte eller känns kallt. Och benens hud bör andas.

Profylax av endarterit är särskilt viktigt för dem som redan har diagnostiserats med denna sjukdom. Med hjälp av de enkla reglerna ovan kan man behålla hälsan i utmärkt skick under ganska lång tid.

Det viktigaste är att inte ge upp och inte starta en sjukdom!

Obliterande endarterit

Obliterande endarterit Är en långsamt utvecklad vaskulär sjukdom med den övervägande delen av artärerna i de nedre extremiteterna i denna patologiska process. Under sjukdomsförloppet uppträder en långsam minskning i lårhålan i ledaren, vilket leder till att slutligen slutföra stängningen. I detta fall börjar vävnaderna hos det organ som är involverade i processen lida av brist på blodtillförsel, vilket leder till gangren (spontan nekros).

Obliterande endarterit är en systemisk sjukdom, med en allvarlig skada på benen. Denna sjukdom i medicinska kretsar kallades "en rökares sjukdom", och utan någon uppenbar anledning - det finns verkligen en koppling mellan missbruk och detta patologiska tillstånd.

Obliterande endarterit i nedre extremiteterna

Den utplånande endarterit karakteriseras av en cyklisk kurs, det vill säga faserna för förvärring och välbefinnande växlar mellan sig. Ofta utplånar endarterit i kronisk form, men ibland finns det också varianter av akut utveckling. I början av sjukdomsutvecklingen i kärlväggen noteras inga organiska förändringar, i denna fas kan endast spasmer i kärlen observeras.

Under progressionen av den utplånande endarterit försämras försörjningen av de biologiska vävnaderna i det drabbade området snabbt vilket orsakar bildandet av sår på benen eller gangren (oftare fingrarna). Utvecklingen av benens utjämnande endarterit fortsätter i fem steg.

♦ Steg 1 - Dystrofi av nervändar. Vid detta tillfälle smälter fartyget (oftare artären, men ibland skadad och vener) något. På grund av bildandet av collaterals lider blodtillförseln praktiskt taget inte. Detta stadium har inga karaktäristiska symptom och en uttalad klinik, men den utbländande endarterit utvecklas redan snabbt.

♦ Steg två - kramp av stora arterier. Bildats i det första steget i utplåna endarteritis släktingar kan inte klara av mer än en snabbt ökande arbetsbörda, så det är de första varningstecken: snabbt ökande trötthet, köldkänsla i benen och senare anslöt och hälta. Vid andra skedet bör behandlingen påbörjas omedelbart.

♦ Steg tre - snabb tillväxt av bindväv. Vid detta skede börjar cellerna i bindväven från absolut alla lager av kärlens väggar att växa aktivt. Denna process leder till det faktum att de smärtsamma förnimmelserna stör personen med den utplånande endarterit, inte bara under rörelsen utan även i vila. Pulseringen i benens artärer minskas avsevärt. Detta tillstånd anses redan vara en försummad fas av nedre extremiteterna.

♦ Steg fyra - total blockering eller trombos av benens kärl. I denna fas utvecklas irreversibla processer: nekrotiserande och gangren.

♦ Steg fem - dessa förändringar börjar inte bara ske i benens kärl, men också i många organ. I detta skede lider kärlens hjärtan.

Obliterande endarterit i de övre extremiteterna

Obliterande endarterit i överdelar är mycket mindre vanligt hos patienter än i nedre extremiteterna. I de flesta manifestationer är kliniken densamma som benens utjämnande endarterit. De steg som går igenom den patologiska processen är exakt densamma. Inledningsvis märker den sjuka inte några förändringar i hans hälsotillstånd, även om sjukdomen vid denna tid redan går framåt. Senare börjar de första tecknen, som bör varna och bli en ursäkt för en resa till doktorn. Känslan av förkylning i händerna, obehaglig stickning, svaghet, snabb trötthet. Efter ett tag läggs smärtor av olika intensitet och karaktär till ovanstående manifestationer.

Ofta värkande smärta visas under genomförandet av alla åtgärder (inrikes frågor, styrketräning, etc..), Samt utvecklingen av utplåna endarteritis handen, smärtan blir nästan konstant symptom, orolig man, även på natten. Om på dessa redan tillräckligt försummade steg sjukdomen inte behandlas, sårar sår på huden, vävnadsnekrosområden. Senare förvärvar sjukdomen en systemisk karaktär.

Obliterande endarterit av orsaken

Obliterande endarterit har ännu inte studerats av specialister, varför arten av dess förekomst ännu inte har fastställts. De flesta läkare tror att utvecklingen av denna sjukdom stimuleras av autoimmuna antikroppar. De är orsaken till skador på artärernas väggar, utlösa processen för spridning av bindväv, på grund av vilket kärlet och smalnar. Många forskare tror att utsläppande endarterit uppstår på grund av regelbunden självförgiftning med nikotin, frekvent hypotermi eller emotionella chocker.

Fördjupande faktorer för sjukdomen: Rökning, regelbunden hypotermi, vilket leder till långvariga spasmer av blodkärl, frostskador i lemmar i anamnesen. Förutom ovanstående faktorer, som ökar risken för denna sjukdom, kan den orsaka traumatisk skada, kroniska infektioner, olika neurit, för att provocera utvecklingen av patologi.

I ett stort antal studier konstaterade läkare och forskare att det finns fyra teorier för utveckling av utplånande endarterit. Första platsen ges åt aterosklerotiska effekter (det vill säga utvecklingen av ateroskleros även vid ung ålder). På andra platsen är smittsamma och giftiga ämnen (olika infektioner, inklusive mykoser). Tredje plats ockuperades av patologiska förändringar i blodkoagulationssystemet. Den sista orsaken är tobaksallergi (överkänslighet mot komponenterna i tobaksrök, som en person inte ens kan gissa om).

Obliterande endarterit symptom

Den allra första klockan, som bör uppmärksamma sig själv, är svaghet i extremiteterna och snabb utmattning. En patient med obliterande endarterit börjar märka att han blir alltmer trött efter en lång promenad eller stående, vilket ger intrycket att benen är "surrande". Benens hud blir kallare och torr med tiden. I början är kalla ögonblicksbilder episodiska fall, och senare lämnar denna känsla inte ens i varma strumpor eller under filt.

Personen uppträder ökad chilliness av fötterna, vilket gör att de bär varma skor även under den varma säsongen. Periodiskt börjar en person att oroa sig för nummenhet av skadade extremiteter, en känsla av lätt stickning eller krypning.

Med tiden, när processen har förvärvat en långvarig kurs, och fartygen genomgick signifikanta förändringar, och hemodynamik led, börjar temperaturen på benen att skilja sig skarpt från kroppstemperaturen. Att minska blodflödet leder till att benen blir bleka och kalla, medan tåren på benen skiljer sig skarpt i färg från hela foten. De förvärvar en cyanotisk eller till och med en blå-röd nyans. För att skydda patienten bör också stärkt sädets separation på de skadade extremiteterna.

Vid senare skeden av sjukdomen känner en person ganska intensiv smärta i foten, skenan. Obehagliga upplevelser tvingar patienten att ta andning medan han går och vänta tills smärtan sjunker. Detta symptom kallas intermittent claudication. Skyddarna av gastrocnemius musklerna är starkt smala, vilket gör det svårt att leverera vävnader med syre. Resultatet är en spasm som orsakar smärta. Under vila (när det är stoppat) behöver benmusklerna mindre syre, blodtillförseln ökar, spasmen försvinner och smärtan försvinner.

När den utslitande endarterit utvecklas, minskar avståndet och gånghastigheten. Ändringar görs också i naglarna - de blir cyanotiska, sköra, föremål för deformation på grund av dålig näring av nagelbädden. Om en person utvecklar obliterande endarterit kompletteras kliniken med en stark minskning av intensiteten av pulseringen av fotorns dorsumartärer. Vid detta skede börjar kramper när de går och senare störs de redan i ett lugnt tillstånd. Om du inte behandlar utplanterande endarterit vid detta stadium börjar ödem att bildas och sedan sår på huden. Nekrotisering av vävnaderna är den mest allvarliga och farliga manifestationen.

Obliterande endarteritbehandling

Om det på grund av utvecklade manifestationer hos en person som misstänks för att utplåna endarterit diagnos inte kommer att bli svårt arbete. Nu kan läkare verifiera sjukdomen med de nyaste diagnostiska verktygen som gör det möjligt att fastställa graden av skada på kärlväggen.

Dopplerografi (diagnostisk metod med ultraljud) har fått tillräckligt med popularitet i vår tid. Förutom den här metoden används volymetrisk sphygmografi, kapilläroscopi, rheovasografi, plethysmografi, duplexskanning av kärl i stor utsträckning. Alla dessa metoder är ganska informativa, billiga och enkla. Den stora fördelen är också deras atraumaticitet och möjligheten att genomföra en studie, inte bara på sjukhuset, utan också inom polikliniken. Exklusivt under stationära förhållanden utförs röntgenkontrast-angiografi. Om läkaren är osäker utser han ytterligare studier. Av de ytterligare studierna är metoder som Volls diagnos, vegetativ-resonansdiagnostisk studie vanliga.

Läkaren kan utse en person med misstankar om att utplåna endarterit och en uppsättning studier. Om huvudmålet är att ta reda på när processen har börjat utvecklas och vilka förändringar som redan har gjorts i vävnaderna, föreskrivs ultraljudsdiagnostik i samband med digital radiografi. Om du behöver veta allt om energikanalerna, kommer en specialist alltid att få pulsdiagnostik för att hjälpa en specialist. Denna metod kommer att hjälpa till att korrekt tilldela varje patient individuellt och i enlighet med graden och svårighetsgraden hos den utvecklande obliterande endarterit.

Om uppmärksam på deras hälsa och förändringar i hälsotillståndet hos den person riktat i början av sjukdomen, för att verifiera diagnosen i ett tidigt skede för att hjälpa mycket känslig och informativ metod - vegetativa-resonant diagnostik. Det kommer att bidra till att upptäcka brist eller omvänt redundansen hos den ledande meridianen. Och för att lära sig i alla detaljer, vilka processer som inträffar på en viss del av kroppen, kommer termografi att hjälpa till.

Diagnos med hjälp av Volls metod hjälper till att fastställa orsak och effekt av utseendet på ett patologiskt tillstånd, för att hitta patogener (bestämmer närvaron av virus, bakteriemedel och svampar). Denna metod är elektropunkturell. Om läkaren behöver ta reda på vilka förändringar under sjukdomen har upplevts av andra organ, kommer han att förskriva kliniska och biokemiska analyser.

För att behandla utplånande endarterit är det nödvändigt att börja vid de första manifestationerna, som i senare skeden är det omöjligt att uppnå återhämtning. Så snart de första tecknen (kall snap, stickningar, trötthet i lemmarna) är det nödvändigt att vidta åtgärder.

Det första du behöver för att bli av med att provocera utvecklingen av utplånande endarteritfaktorer: rökning, hypotermi, dricks, eftersom allt detta orsakar spasmodiska kärl. Det är nödvändigt att skydda de drabbade lemmarna: Undvik skador, skador, ha på sig skor större än vanligt (det ska inte komprimera foten och vara torr). Du bör också börja använda strumpor även på sommaren och noggrant observera dina hygien. Länkar med utplånande endarterit ska tvättas två gånger om dagen i varmt vatten med tvål. Om fötternas svettning börjar störa, vilket ofta händer i denna sjukdom, torka fötterna med en bomullsboll fuktad i 70% alkohol efter den hygieniska toaletten.

Efter att de ogynnsamma faktorerna har stoppat effekten, börjar de agera med droger som eliminerar spasmer: spasmolytiska och ganglionblåsare. Bland antispasmodika används Halidor, No-shpu, Vazodilan, bland ganglioblokatorov - Hexony, Diprofen. Halidor används vanligen muntligt, i exceptionella fall av allvarliga fall injiceras det i venen, artären och muskeln. Standarddoseringen är hundra milligram efter en måltid var sjätte till åtta timmar. Han utses för 14-21 dagar. Kursen upprepas enligt doktorens bedömning. But-shpu med utplasterande endarterit administreras vanligen två gånger om dagen vid 0,04-0,08 gram. Vid sena stadier av sjukdomen kan läkaren ordinera en intraarteriell injektion av detta läkemedel i kroppen. För injektion, ta en 2% lösning av No-shpa i en mängd av två till fyra milliliter per skott. Det är viktigt att veta att No-shp är strängt förbjudet att användas hos patienter med samtidig glaukom och prostatahypertrofi.

Hexonium administreras antingen oralt, eller under huden eller i muskeln. Den ordineras inuti som en lösning eller som ett pulver (0,1-0,25 gram). Parenteralt administreras två procent HEXONIUM i 0,01-0,03 gram. Efter introduktionen av läkemedlet ska personen ligga i minst en timme. Vanligtvis är läkemedlet ordinerat för kurser på 7-21 dagar, då tar de en paus i en månad och upprepar behandlingen med läkemedlet igen.

Diprofen är ett botemedel som kan bidra till att minska smärta och stabilisera blodcirkulationen. Ta det oralt två gånger om dagen. Dosering väljs med hänsyn till utvecklingsegenskaperna hos den utplånande endarterit, vanligtvis krävs en till fyra tabletter av läkemedlet för en dos. Lättnaden kommer i slutet av den första veckan av behandling med detta läkemedel. Varaktigheten av en kurs är högst tjugo dagar. Patienten måste varnas att vid behandling av diprofenom kan vissa obehagliga symptom uppstå: domningar i munhålan, lätt yrsel, illamående på morgonen. Dessa effekter kräver ingen ytterligare behandling och passerar sig själva.

Med intensiv smärta som åtföljer utplånande endarterit visas en introduktion till terapeutisk behandling av analgetika. Om smärtan är mycket svår, är intra-arteriell administrering av 1% Novocain, en epidural blockad.

Det är nödvändigt att använda desensibiliserande läkemedel vid behandling av utplånande endarterit. Använd oftast Tavegil, Pipolphen, Suprastin. Vanligtvis är den dagliga mängden Tavegil två milligram. Den dagliga dosen divideras med två gånger. Vid behov kan dosen ökas till sex milligram. Om läkemedlet injiceras, ge två milligram två gånger om dagen. Det är viktigt att veta: När du behandlar Tavegil, kan alkohol och droger som är baserade på alkohol (tinkturer, siraper) inte konsumeras. Pipolfen bör ges i en minimal dos, vilket ger den önskade effekten. Inuti är läkemedlet ordinerat till tjugofem milligram en gång om dagen. Om det inte finns någon effekt kan du dricka en dubbel dos, uppdelad i två doser med tolv timmars mellanrum. I en ven administreras Pipolphene i en dos av 12,5 milligram till 25 milligram. Börja med den lägsta dosen, injicera en gång var sjätte timme, och endast vid ineffektivitet öka mängden medel per injektion och förkorta tiden mellan administrationerna till fyra timmar. Patienten ska varnas att under behandling av den utvisande endarterit med detta läkemedel kan det finnas sömnighet, synnedgång, viss psykomotorisk agitation. Om biverkningar uppträder för mycket, ska behandlingen avbrytas och läkemedlet ersätts med en annan. Den dagliga dosen av Suprastin kan nå hundra milligram. Vanligtvis tar läkemedlet tre till fyra gånger om dagen för en tablett. Intrastant administreras Suprastin endast i svåra fall. En dag gör en eller två injektioner av en milliliter av läkemedlet. Särskilt försiktigt är detta läkemedel ordinerat för personer i ålderdom, personer som har en historia av leversjukdom, njureproblem.

För att förbättra blodreologin administreras Polyglukin, Nikotinsyra eller Acetylsalicylsyra, Reopoliglyukin. Reopoliglyukin och Polyglukin används, med hänsyn tagen till de individuella egenskaperna hos utgången av utvisande endarterit hos en viss patient. Innan du sätter droppar med dessa droger behöver en person göra ett hudtest eftersom det är möjligt att utveckla en allergi. Den föredragna administreringsvägen för nikotinsyra är intravenös, eftersom injektioner i muskeln och under huden är extremt smärtsamma. För behandling av denna patologi används en procent syra, en gång om dagen, en milliliter administreras. Innan du gör den första injektionen, bör en person varnas för att han kan få en känsla av värme. Denna reaktion på läkemedlet är absolut normalt och passerar så småningom utan att någon behandling krävs. Istället för ovannämnda läkemedel kan acetylsalicylsyra förskrivas som en reologi som förbättrar blodprodukten på grund av budgetbegränsningar. Det är inte ett valfritt läkemedel på grund av flera biverkningar med långvarig användning. Detta läkemedel kan orsaka epigastrisk smärta, sårbildning, avföring, anoreksi, minskning av trombocytfraktioner, lever- och njurdysfunktion. Hon har druckit en tablett om dagen under en lång tid.

Förutom ovanstående läkemedel behöver patienten nödvändigtvis introducera droger som arbetar för mikrocirkulation: Angiotrofin, Depo-Padutin. Angiotropinutsläppande endarterit behandlas inte mer än tio dagar, injicera en till två milliliter mediciner varje dag. Depot-Padutin fungerar på samma sätt som angiotrofin, men längre. Det injiceras i muskeln varje dag eller varannan dag. 40 läkemedelsverkningsenheter krävs per injektion. Patienter med överkänslighet administreras tjugo enheter av verkan varannan dag. Varaktigheten av behandlingen med detta läkemedel är fyra till sex veckor. Om sjukdomen började behandlas redan i försummad form, är injektionsvaraktigheten flera månader (ordningen - varannan dag). Det är omöjligt att avsevärt avbryta Depot-Padutin - den dagliga dosen bör minskas långsamt.

Antikoagulationsbehandling är också av stor betydelse. Tilldela obliterativ endarterit Fibrinolysin, Heparin, Streptoliasis. Fibrinolysin och heparin injiceras i venen tillsammans. Tjugo till fyrtio tusen enheter plasmin verkan sättes till lösningen av natriumklorid (isotoniskt!), Därefter införs i en blandning av heparin i en dos av två gånger mindre än Fibrinolizin. En droppare justeras till en hastighet av tio till tolv droppar på sextio sekunder, och med normal konduktivitet ökas infusionshastigheten till 20 droppar. Behandlingsperioden bestäms av läkaren. Om vid infusion av blandningen uppträder biverkningar (temperatur, buksmärta, urtikaria, smärta i de drabbade venerna) hos en person reduceras administrationshastigheten och antihistaminer ges. Om biverkningarna är svåra, avbryts administreringen.

Med obliterande endarterit är det obligatoriskt att ta vitaminer (B, E, C). Vilken typ av vitaminer behövs och i vilka doser bestämmer läkaren. Förutom terapi med droger behandlas utjämnande endarterit med hjälp av kvant-hemoterapi. Nu används proceduren allmänt, bestående av bestrålning av blod med ultravioletta strålar, intravaskulär bestrålning med hjälp av en laser. Dessa metoder minskar erytrocyternas förmåga att aggregera, minska ESR, viskositet, öka tillgången på vävnader med syre och som en konsekvens eliminera hypoxi. Nog dyrt men ett effektivt sätt att behandla denna patologi är plasmosorption med plasmaferes. Under förfarandet extraheras blod från kolesterol, lipoproteiner, vilket leder till sådana positiva effekter som förbättring av mikrocirkulation och hemodynamik.

Om alla konservativa metoder försöks, och den önskade effekten inte uppnås, tillgripa kirurgisk ingrepp. Under operationen verkar kirurger på sympatiska ganglierna, binjurarna eller direkt på det drabbade kärlet.

Livets prognos för allt beror på den sjuka personens prestation och ansvar. Om det uppfyller alla rekommendationer, möten din läkare regelbundet genomgå läkarundersökningar fyra gånger per år, får den anti-återfall terapi, det möjliggör en längre period av remission och för att upprätthålla tillfredsställande drift av den drabbade extremiteten utplåna endarteritis.

Obliterande endarterit

Obliterande endarterit - progressiv perifer arteriell sjukdom, tillsammans med deras stenos och utplåning med utvecklingen av allvarlig ischemi. Det kliniska förloppet kännetecknas av obliterativ endarteritis claudicatio intermittens, smärta i extremiteterna, trofiska störningar (sprucken, torr hud och naglar, sår); nekros och gangren i benen. Diagnos utplåna endarteritis baserad på fysiska fynd, resultaten av Doppler ultraljud, rheovasography och perifer arteriografi, capillaroscopy. Konservativ behandling av utplånande endarterit innefattar medicinerings- och fysioterapi kurser; Kirurgiska taktik innefattar sympathektomi, trombendarterektomi, arteriell ersättning, skakning, etc.

Obliterande endarterit

Ocklusiv sjukdom - kronisk perifer vaskulär sjukdom, baserat på obliteration av små artärer, vilket åtföljs av allvarliga cirkulationsrubbningar av de distala nedre extremiteterna. Obliterande endarterit påverkas nästan uteslutande av män: förhållandet mellan män och kvinnor är 99: 1. Ocklusiv sjukdom är en av de vanligaste orsakerna till amputation av lemmar hos unga arbetsföra män.

Obliterande endarterit identifieras ibland felaktigt med utplånande ateroskleros. Trots symptomernas likhet har dessa två sjukdomar olika etiopathogenetiska mekanismer. Ocklusiv sjukdom brukar finnas bland unga vuxna (20-40 år), det påverkar de distala arteriella kärl (främst ben och fötter). Atherosclerosis, är som en manifestation av systemisk ateroskleros, diagnosen vid en högre ålder det vanligt i naturen och oftast drabbar stora arteriella kärl.

Orsaker till utplånande endarterit

I kärlkirurgi och kardiologi förblir frågan om orsakerna till utplånande endarterit kontroversiell. Rollen av smittsamma toxiska, allergiska, hormonella, nervösa, autoimmuna faktorer, påverkan av blodkoagulationssystemets patologi beaktas. Förmodligen är etiologin för den utplånande endarterit multifaktoriell.

Det är känt att en förlängd spastisk av perifer vaskulär predisposes rökning, kronisk förgiftning, kylning och förfrysning extremiteter, störningar i perifera innervation av kronisk neurit ischiasnervskada lem och t. D. Enligt vissa, utveckling av utplånande endarteritis främjar sjukdom tyfus, syfilis, epidermophytia av fötterna.

Avsevärd betydelse i etiologin för utplånande endarteritis avlägsnade neuropsykiatriska faktorer, hormonella störningar i funktion av adrenal och gonader provocera vasospastisk reaktion. Till förmån för autoimmun mekanism utplånande endarteritis bevisas av uppträdandet av antikroppar till vaskulärt endotel, ökad CEC, minska antalet lymfocyter.

Patogenes av utplånande endarterit

Första av utplånande endarteritis prevalent vaskulär spasm, vilket åtföljs av långvarig förekomst av organiska förändringar vaskulära väggar: förtjockning av det inre skalet, mural trombos. Eftersom långvarig spasm inträffar trofiska störningar och degenerativa kärlväggsförändringar som leder till en förträngning av lumen hos artären, ibland till deras totala utplåning. Längden av den utplånade delen av kärlet kan vara från 2 till 20 cm.

Säkerhetsnätverket, som utvecklas kring ocklusionstiden, säkerställer inte i första hand vävnadens funktionella behov med motion (relativt cirkulationssvikt). I framtiden utvecklas den absoluta insufficiensen av perifer cirkulation - intermittent claudication och svåra smärtor uppträder inte bara under gång, men också i vila. Mot bakgrund av obliterande endarterit utvecklas sekundär ischemisk neurit.

I enlighet med patofysiologiska förändringar utmärks 4 faser av utveckling av utplånande endarterit:

 • 1 fas - utveckla dystrofa förändringar i neurovaskulära ändar. Det finns inga kliniska manifestationer, trofiska störningar kompenseras genom säkerhetskontroll.
 • 2-fas - spasmer av blodkärl, åtföljd av brist på säkerhetskontroll. Kliniskt manifesteras denna fas av utplånande endarterit av smärta, trötthet, kalla fötter, intermittent claudication.
 • 3-fas - utveckling av bindväv i intima och andra lager i kärlväggen Det finns trofiska störningar, försvagning av pulsation på artärerna, vila i vila.
 • 4-fas - arteriella kärl fullständigt utplånad eller tromboserad Nekros och gangren i benen utvecklas.

Klassificering av utplånande endarterit

Obliterande endarterit kan förekomma i två kliniska former - begränsad och generaliserad. I det första fallet påverkas endast arterierna i underbenen (en eller båda); patologiska förändringar fortskrider långsamt. I den generaliserade formen påverkas inte bara extremiteternas kärl, utan buk-aortas viscerala grenar, aortabåkens grenar, hjärn- och kransartärerna.

Baserat på svårighetsreaktionen av smärreaktionen, skiljer sig IV-stadium av ischemi i nedre extremiteterna med utplånande endarterit:

 • Jag - smärtsamt syndrom i benen uppstår när man går på ett avstånd av 1 km
 • IIA - före förekomsten av smärtor i gastrocnemius-muskler kan patienten passera ett avstånd på mer än 200 m;
 • IIB - före smärtan kan patienten passera ett avstånd på mindre än 200 m;
 • III - smärtssyndrom uttrycks när man går upp till 25 m och i vila;
 • IV - ulcerativa nekrotiska defekter i nedre extremiteterna bildas.

Symtom på utplånande endarterit

Förlopp av endarterit passerar genom 4 steg: ischemisk, trofiska störningar, ulcerativ-nekrotisk, gangrenös. Ischemisk symptom kännetecknas av uppkomsten av trötthet, kyla av fötter, parestesi, domningar i fingrar, kramp i vader och fötter. Ibland ocklusiv sjukdom börjar med fenomen som migrerar tromboflebit (thromboangiitis obliterans, Buergers sjukdom), fortskrider med bildandet av blodproppar i venerna i den subkutana benet och foten.

I den andra etappen av utplånande endarterit ökar alla ovanstående fenomen, det finns smärtor i benen under gångintermittent claudikation, vilket tvingar patienten att göra frekventa stopp för vila. Smärtsamma känslor är koncentrerade i skinnens muskler, i området av sulorna eller tårna. Benens hud blir "marmor" eller cyanotisk, torr; Det finns en bromsning av naglarnas tillväxt och deras deformation; förlust av hår på benen. Pulsering på fötterna är svår eller absent på ett ben.

Nekrotiserande stegs utplånande endarteritis motsvarar resten smärta (speciellt på natten), atrofi av benmusklerna, svullnad av huden, bildning av trofiska sår på fötterna och tår. Till den ulcerativa processen går ofta lymhangit, tromboflebit. Pulsering av artärerna på fötterna är inte bestämd.

I sista skedet av utplånande endarterit utvecklas torr eller fuktig gangren i nedre extremiteterna. Uppkomsten av gangren är vanligtvis förknippad med verkan av yttre faktorer (sår, skur av huden) eller med ett befintligt sår. Foten och fingrarna påverkas oftare, mindre ofta sprider gangren på vävnaderna i underbenet. Att utveckla med gangren orsakar toxemi syndromet att lemmen amputeras.

Diagnos av utplånande endarterit

För diagnos av utplånande endarteritis använder ett antal funktionella tester (Goldflama, Shamova, Samuels, termometriska sond, etc.), undersökte de karakteristiska symptom (Opel plantar ischemi symptom, symptom klämfingret, knä Panchenko fenomen) som gör det möjligt att avslöja brist på arteriella blodtillförseln till extremiteten.

Etablera diagnosen utplåna endarteritis hjälpa UZDG kärl i nedre extremiteterna, rheovasography, termografi, Capillaroscopy, oscilloskop, angiografi i de nedre extremiteterna. För att identifiera vaskulära spasmer utförs funktionella tester - paranephalisk blockad eller paravertebral block i ländryggen.

Rheogramet präglas av en minskning i amplituden, jämnheten i vågkonturerna i lederna från sken och foten och försvinnandet av ytterligare vågor. Data från ultraljudsundersökningar (dopplerografi, duplexscanning) hos patienter med obliterande endarterit indikerar en minskning av blodflödet och gör det möjligt att klargöra uttömningsgraden av kärlet. Termografisk studie visar en minskning av intensiteten hos infraröd strålning i de drabbade delarna av lemmen.

Perifer arteriografi med utplånande endarteritis avslöjar vanligtvis förträngning eller ocklusion av artären och knävecksartären öppenhet med normalt tibia aorto-iliaca-lårbens segmentet; närvaro av ett nätverk av små collaterals. Ocklusiv sjukdom är differentierad från aterosklerotiska lesioner, åderbråck, diabetisk makroangiopati, discogenic myelopati, smärta i benen som orsakas av artros och artrit, skolios, platta fötter, ischias.

Behandling av utplånande endarterit

I de tidiga stadierna av utplånande endarteritis genom konservativ terapi riktad mot kärlväggen spasmolysis, lindring av inflammation, förhindrande av trombos och förbättra mikrocirkulationen. Under loppet av komplexa läkemedelsterapi som används spasmolytika (drotaverin, nikotinsyra), antiinflammatoriska medel (antibiotika, antipyretika, kortikosteroider), vitaminer (C, E, G), antikoagulantia (fenindion, heparin) eller antiplättmedel (pentoxifyllin, dipyridamol), och andra. De används vasaprostan intraarteriell infusion eller alprostadil.

När ocklusiv sjukdom effektivt sjukgymnastik och spa-behandling (UHF, diadynamic strömmar, elektrofores, diatermi, ozokerit bad, vätesulfid, radon, barr delade bad, fotbad, lokala), hyperbar syrgasbehandling. En förutsättning för effektiv behandling av utplåna endarteritis är en fullständigt upphörande av rökning.

Kirurgi indikeras i steg nekrotiserande endarteritis obliterans, smärta i vila, med svår claudicatio intermittens IIB utsträckning. Alla insatser inom ocklusiv sjukdom är indelade i två grupper: palliativ (förbättrar funktionen av säkerheter) och rekonstruktiv (återställa cirkulationsrubbningar). Gruppen palliativ operation inkluderar olika typer sympathectomies: periarterial sympatektomi, lumbar sympatektomi bröstkorg sympatektomi (för vaskulära lesioner av de övre extremiteterna).

Rekonstruktiv kirurgi i utplåna endarteritis kan innefatta ympning eller protes artär trombembolektomiyu, dilatation eller stentning perifera artärer, dock sällan utförs endast när en liten del av kärlobstruktion. Närvaron av kallbrand är en indikation för amputation av lemmen segmentet (amputation av tårna, amputation, amputation av underbenet). Isolerade nekros fingrar med en tydlig avgränsning kan du begränsa eller disarticulation av falanger necrectomy.

Prognos och förebyggande av utplånande endarterit

Scenario av utplåna endarteritis beror på efterlevnad av förebyggande åtgärder - eliminering av utlösande faktorer, undvika lem skador, regelbunden läkemedelsbehandling naturligtvis klinisk övervakning av en kärlkirurg.

Med en gynnsam kurs är det möjligt att upprätthålla en långsiktig eftergift och för att undvika progression av den utplånande endarterit. I annat fall kommer det oundvikliga resultatet av sjukdomen att bli gangren och förlust av benen.