Huvud / Dystoni

Andnöd med hjärtsvikt: orsaker, behandling, prognos

Från den här artikeln lär du dig: Vad är dyspné på grund av hjärtsvikt, hur farligt det är. Karaktäristiska egenskaper i hjärtdyspné, orsakerna till utseende. Symtom och komplikationer, som i dyspné med hjärtsviktbehandling, förutsägelser för återhämtning.

Mindre luft i rörelse eller vila är det vanligaste klagomålet hos patienter med hjärtpatologier. Därför, vid hjärtsvikt börjar elimineringen av dyspné med återställandet av hjärtat och eliminering av orsakerna som orsakade symtomutvecklingen.

I en hälsosam kropp är hjärtat pumpen ansvarig för blodtillförseln. Med hjärtsvikt ger inte arbetet vävnad tillräckligt med syre, vilket är nödvändigt för normal metabolism. Som följd av detta minskar volymen av hjärtproduktion, stagnation utvecklas, tecken på syresvält, dyspné förekommer - ett av de första och vanligaste symtomen vid hjärtsvikt.

Efter symptomets början är det nästan omöjligt att helt avstå från och bota CH. Med hjälp av läkemedelsterapi är det möjligt att stoppa utvecklingen av processen och ständigt kompensera för några av de mest uttalade manifestationerna av sjukdomen, eftersom andfåddhet på grund av hjärtsvikt indikerar allvarliga förändringar i hjärtmuskulaturens funktion. I detta fall beror framgången av behandlingen direkt på scenen och formen av misslyckande.

Lanserades patologi farliga komplikationer såsom utveckling av hjärt astma, ödem, lungemboli (blodpropp tilltäppning av kärl) och lung artärer attacker av akut hjärtsvikt dödlig.

Eventuell tidpunkt och övervakning av patienter med dyspné på grund av hjärtsvikt utförs av en kardiolog.

Mekanism för utveckling av hjärtdyspné

Varför framträder detta symptom först? I etapper, när hjärtmuskeln börjar brinna från syre, ingår neurohumorala mekanismer för gasutbytesreglering: hypofysen hemligheter det antidiuretiska hormonet, vilket minskar uttagningen av vatten från kroppen. Som ett resultat ökar volymen av blod, syreupptaget av vävnaderna från kärlen ökar (från 30% till 70%), vilket under normal drift av hjärtat bör leda till normalisering av gasutbytet.

Men med hjärtsvikt (förkortad CH) kan hjärtats arbete inte tillgodose behovet av vävnader och organ i syre, dra de metaboliska produkterna och koldioxiden i den önskade volymen. Deras ackumulering framkallar ökat arbete i andnings- och respiratoriska muskler (frekvensen av inspirationsutandningar ökar från 15 till 30 per minut), ökar metabolismen och provar syrgasskulden. Som ett resultat dyspné (ökad frekvens och andningsdjup) framträder - kroppens svar på en känsla av brist på luft, kvävning.

Stagnation av blod och gas utbyte avvikelser vid hjärtsvikt kan orsakas av avvikelser i vänster förmak och kammare (i lungkretsloppet) och i höger förmak och kammare (i det stora kretsloppet).

Med vänster ventrikel och vänster förmaksinsufficiens blir andfådd den första, en av huvudsymptomen och indikerar förekomsten av sådana patologier som:

 • Arteriell hypertoni.
 • Insufficiens eller stenos (inskränkning) av mitralventilen.
 • Ischemisk sjukdom.
 • Medfödda och förvärvade fel.
 • Myokardinfarkt.
 • Kardiomyopati.
Klicka på bilden för att förstora

Isolerad (höger eller vänster) hjärtsvikt håller inte länge. Om du inte eliminerar orsakerna till HF, blir sjukdomen kombinerad.

skäl

Orsakerna till dyspné med hjärtsvikt är ett antal sjukdomar och patologier som framkallar utvecklingen av kroniskt hjärtsvikt:

 • arteriell hypertoni;
 • stenos (förträngning) och mitralventilinsufficiens;
 • ischemisk sjukdom;
 • myokardinfarkt;
 • ischemisk kardiomyopati (död av myokardceller och dess ersättning med andra vävnader);
 • medfödd eller förvärvad hjärtsjukdom;
 • myokardit (inflammation i myokardiet);
 • dilatation (volymökning) hos kamrarna i hjärtat;
 • giftiga effekter (alkohol).

Kroniskt hjärtsvikt utvecklas snabbt, speciellt om personen har comorbiditeter (diabetes mellitus eller hypertyreoidism).

Symtom på dyspnéutveckling

Utseendet på dyspné indikerar att hjärtsvikt utvecklas, hjärtets arbete, blodcirkulation och gasutbyte störs. Därför kombineras symptomen, även i början, med trötthet och svaghet efter att ha utfört någon fysisk aktivitet som passerar i vila.

I framtiden, om utvecklingen av patologi inte kan avbrytas, kvarstår en sådan andningsbrist i vila och hindrar patienten från att inte bara utföra enkla hushållsaktiviteter utan också sova i ett horisontellt läge.

Hur dyspné utvecklas i bakgrunden av CH:

 1. Vid det första skedet av hjärtsvikt visas hjärtdyspné endast mot bakgrund av fysisk ansträngning och åtföljs av rytmförstörningar, ökad trötthet och svaghet. I viloläge passerar det.
 2. På ett uttalat stadium av CH utvecklar dyspné mot bakgrunden av den dagliga fysiska aktiviteten, det är svårare att utföra hushållsaktiviteter, arbetsförmågan minskas betydligt.
 3. Dyspné kvarstår i viloläge och ökar i ett vågrätt läge, vilket tvingar patienten att sova halvsidan (ortopedi). Kombinerat med trötthet, svaghet, störningar i hjärtrytmen, cyanos, ödem i anklar, första tecknen på sjukdom involverade organ (förstorad lever), ascites (ökning på grund av ansamling av bukvätskan).
 4. Vid det dystrofiska stadiet av CH kan alla fysiska åtgärder resultera i utveckling av kvävning och en attack av akut hjärtsvikt. Vid kontinuerlig dyspné kombineras fullständig funktionsnedsättning, svaghet, arytmi, cyanos, ödem, symtom på sjukdomar hos de involverade organen (njurar, lever, lungor), fysisk utmattning.

Vid det dystrofiska scenet blir förändringar i hjärtmuskeln och andra vävnader oåterkalleliga och leder till ett dödligt utfall på 60% under året.

Karaktäristiska särdrag hos dyspné vid hjärtpatologi

Dyspné kan orsakas inte bara hjärtsvikt, kan det förekomma i olika sjukdomar i lungorna (lunginflammation), bronker (bronkial astma), stroke (hjärntumörer, stroke), anemi (som en kompensationsmekanism i allvarlig fysisk stress).

Med vilka tecken att skilja dyspné med CH:

 • ett symptom uppträder vid normala belastningar, går på jämn yta medan du utför daglig hushållsarbete
 • det resulterande tillståndet varar inte i 10-15 minuter (i vila);
 • Andningssvårigheter (inspirationsform av dyspné) och utandning (blandad form);
 • symtomen blir uttalad i ett horisontellt läge
 • åtföljd av en icke-produktiv (utan sputum) hosta.

I framtiden kommer andra karakteristiska symtom på hjärtsvikt att vara med i dyspnén: rytmförstörningar, cyanos (cyanos) av öron, näsa, fingrar, svullnad i anklarna, smärta i hjärtat etc.

komplikationer

Kronisk insufficiens kompliceras snabbt av störningar i gasutbyte och metabolism (metabolism). Som ett resultat försvinner inte andfåddhet, som inte är särskilt uttalad i sjukdoms inledande skeden, i vila och kan resultera i en attack av akut hjärtsvikt.

Dyspné förvärras när:

 1. Hjärtastma Patienten utvecklar en akut attack av kvävning, som vanligen provoceras av en fysisk eller psykologisk belastning. Attacken åtföljs av en skarp känsla av brist på luft, rytmförstöring, fallande BP, svaghet, kall svettning.
 2. Ödem i lungorna, som utvecklas under påverkan av ökat tryck i lungkärlen mot bakgrund av vänster ventrikulär misslyckande (i en liten blodcirkulation). Som ett resultat sänker en del av blodet in i lungens alveoler och provar utvecklingen av ödem. Attacken åtföljs av kvävning, "bubblande" andning, arytmi, cyanos, filiformpuls, svullna vener, kall svettning. Klicka på bilden för att förstora
 3. Tromboembolism hos stora lungkärl. Patologi utvecklas efter ocklusion av kärllumen och tromb som åtföljs av kvävning, hjärtarytmier, svag puls, blodtrycksfall, svullnad av halsvenerna, svullnad av vrister, smärta i övre högra kvadranten och i hjärtat.
 4. Pneumoskleros och emfysem. Symptom utvecklas mot bakgrund av stagnation i lungcirkulationen, elasticitet och kränkningar skleros (ersättning av normal vävnad), lungkärl och lungvävnad. Hjärt dyspné kombinerat med natten kvävning, cyanos, arytmi, ödem, ascites (en ökning av storleken på magen på grund av ansamling av vätska), övre högra kvadranten smärta, hemoptys.

Alla komplikationer kräver akut vård, eftersom de indikerar allvarliga kränkningar av hjärtat och de involverade organen och vävnaderna.

Metoder för behandling

Efter utslag av dyspné, även i de tidigaste stadierna, är hjärtsvikt helt omöjligt att bota. Komplex behandling kan bara stoppa utvecklingen av patologi, vilket möjliggör att förbättra kvaliteten och förlänga patientens livslängd.

Observation och behandling utförs kontinuerligt med hjälp av kombinerade metoder: läkemedelsbehandling, kost, behandling och kirurgisk korrigering, om terapin är ineffektiv och sjukdomen fortskrider.

Drogterapi

Drogterapi består i utnämning av ett komplex av läkemedel som eliminerar orsaken till uppkomsten av patologi eller svåra manifestationer av insufficiens (särskilt andfåddhet):

 • ACE-hämmare (kaptopril, prestarium);
 • vasodilatatorer (hjärt);
 • hjärtglykosider (digoxin);
 • anti-ischemiska medel (gemensamma);
 • adrenoblocker (amiodaron, prazosin);
 • diuretika (lasix, indapamid);
 • antikoagulantia (karantän).

Dessutom förskriva läkemedel som förbättrar metabolismen i hjärtmuskeln (B-vitaminer, riboxin).

Efter symptomets början är det nästan omöjligt att helt avstå från och bota CH. Med hjälp av läkemedelsterapi är det möjligt att stoppa utvecklingen av processen och ständigt kompensera för några av de mest uttalade manifestationerna av sjukdomen, eftersom andfåddhet med hjärtsvikt indikerar allvarliga förändringar i hjärtmuskeln. I detta fall beror framgången av behandlingen direkt på scenen och formen av misslyckande.

Kost och fysisk aktivitet

Vid dyspné på grund av hjärtsvikt är patienten skyldig att minska användningen av salt till 1,5-2 gram per dag och vätskor till 500 ml per dag. Tung, fet, kryddig mat, alkoholhaltiga drycker och rökning är uteslutna. I kosten ges preferensen till fjäderfäkött, magert fisk, grönsaker som kokas utan ånga. Kostnäring hos patienter med HF rekommenderas att följa hela livet.

Eventuella allvarliga manifestationer av hjärtsvikt med andfåddhet och andra samtidiga symtom kräver bäddstöd med begränsning av fysisk aktivitet (dekompensationssteg). Efter att tillståndet har normaliserats (kompensationsskedet) rekommenderas träning för att begränsa och utföra endast genomförbara hushållsaktiviteter.

Kirurgiska behandlingsmetoder

Några orsaker som orsakar dyspnéutveckling i samband med hjärtsvikt kan inte elimineras genom läkemedelsbehandling (stenos av mitralventilen). I detta fall visas patienten kirurgisk eliminering av patologi (ersättning av ventiler, avlägsnande av medfödda hjärtefekter, aorta, upp till hjärtutbyte).

Med komplikationer

Under påverkan av ökande störningar kan dyspné med CH bli en akut attack av kvävning. I det här fallet behöver patienten sjukhusvård och akutvård. En av de effektiva metoderna för att eliminera akut dyspné och kvävning är inandning med syre.

prognoser

Andnöd med hjärtsvikt är inte en självständig sjukdom, det är bara ett symptom som uppträder mot bakgrund av patologi. För att bli av med det måste du eliminera orsakerna som orsakar sjukdomen.

I 95% av fallen visar utseendet av andfåddhet att kroppens förmåga att upprätthålla växling och hjärtarbete har torkat upp och patologi har utvecklats. Därför är det omöjligt att fullständigt bota sjukdomen vid scenen när en person har andfåddhet.

Med snabb diagnos kan utvecklingen av hjärtsvikt stoppas, kompenseras. Efter utvecklingen av kroniskt hjärtsvikt under året dör ca 10% av patienterna i de första stadierna av sjukdomen, från 20 till 40% - med uttalade förändringar, 60% - med dystrofa förändringar.

Trots utvecklingen och genomförandet av nya terapier och läkemedel utvecklas hjärtsvikt snabbt och dödligheten minskar inte: inom bara 5 år överlever bara 50% av patienterna med kroniskt hjärtsvikt. Ytterligare förutsägelser beror på svårighetsgraden av sjukdomen, livsstilen, förekomsten av samtidiga sjukdomar och andra faktorer.

Andnöd med hjärtsvikt: symtom och behandling

Resultatet av vetenskap och medicin ökar ständigt livslängden, vilket leder till en ökning av antalet äldre som lider av hjärt- och kärlsjukdomar. Huvudsymptomen för hjärtsvikt är andnöd - en subjektiv känsla av brist på luft eller andningssvårigheter, åtföljd av kränkningar av djup och frekvens.

skäl

Dyspné kan förekomma hos friska personer med intensiv fysisk aktivitet, vid vissa miljöförhållanden (hög höjd, mycket hög eller låg temperatur). Om andningssvårigheter är närvarande i andra fall är det troligtvis ett tecken på medicinska problem. Figuren visar organ vars störningar kan leda till utveckling av dyspné

Sjukdomar som kan leda till utveckling av dyspné:

Viktigt: hjärtinfarkt och stroke - orsaken till nästan 70% av alla dödsfall i världen!

Hypertoni och tryckstörningar orsakad av det - i 89% av fallen dödas patienten med hjärtattack eller stroke! Två tredjedelar av patienter dör under de första 5 åren av sjukdom!

1. Sjukdomar i hjärtat:

 • hjärtsvikt
 • ischemisk hjärtsjukdom;
 • myokardinfarkt;
 • kardiomyopati;
 • ventildefekter
 • hypertrofi i vänster ventrikel;
 • perikardit;
 • rytmförstörningar.

2. Andningssjukdomar:

 • kronisk obstruktiv lungsjukdom;
 • astma;
 • pneumotorax;
 • lunginflammation (inflammation i lungorna).

3. Blandade hjärt- eller lungorsaker:

 • kronisk obstruktiv lungsjukdom med lunghypertension;
 • tromboembolism hos lungartären
 • skada.

4. Icke-hjärt-och icke-kardiovaskulära orsaker:

 • metaboliska störningar;
 • smärta;
 • anemi;
 • kolmonoxidförgiftning;
 • neuromuskulära sjukdomar;
 • störningar i örat, näsa och hals.

5. Funktionella skäl:

 • ångest;
 • panikstörning
 • hyperventilation.

Utveckling av dyspné med hjärtsvikt

Utvecklingen av andningssvårigheter i hjärtpatologin beror på en minskning av hjärtets förmåga att fylla med blod och pumpa det, vilket leder till blodstagnation, skapandet av ökat tryck i lungans kärl. Dessa förändringar leder till en förtjockning av kapillärväggarna i lungorna och en försämring av gasbytesprocessen i dem. Således förvärrar mättnaden av blod med syre och avlägsnandet av koldioxid från blodet - det finns hypoxi, som stimulerar vissa receptorer i nervsystemet. Dessa receptorer sänder signaler till hjärnan, vilket ökar frekvensen och djupet av andningen - det här låter dig ta bort överskott av koldioxid och berika mer syre med syre.

Vid svår hjärtsvikt kan lungödem uppstå, orsakad av blodplasmins penetration i alveolerna. Detta försvårar gasutbytet och utgör ett omedelbart hot mot människans liv.

Typer av dyspné

Dyspné kan vara akut eller kronisk. Plötslig andningssvårighet orsakar akut hjärtsvikt, som kan utvecklas med lungemboli, hjärtinfarkt, akut ventrikelfel. Oftast leder kongestivt hjärtsvikt till utvecklingen av kronisk dyspné, vars svårighetsgrad bestäms av tolerans mot fysisk ansträngning.

En slående upptäckt vid behandling av högt blodtryck

Det har länge fastställts att från högt blodtryck kan inte bortskaffas permanent. För att känna lättnad är det nödvändigt att kontinuerligt dricka dyra farmaceutiska preparat. Är det verkligen så? Låt oss förstå!

Den vanligaste klassificeringen är klassificeringen av New York Heart Association:

Det finns också den milda dyspneskalaen mMRC (modifierad medicinskt forskningsråd):

Dessutom finns det också:

 • inspirationsdyspné - andningssvårigheter
 • utandningsdyspné - svårigheter att andas ut;
 • blandad dyspné.

Symtom på hjärtsvikt

Andnöd är det vanligaste symptomet på hjärtsvikt, vilket uppträder i de tidiga stadierna av hjärtsjukdom. Denna subjektiva känsla bekymrar nästan alla patienter. Genom närvaro av dyspné och dess svårighetsgrad, klassificera graden av fysisk ansträngning som leder till dess utseende, hjärtsvikt.

Dyspné är dock inte en diagnos, men bara ett symptom på en viss sjukdom, och finns i många sjukdomar, bland annat patologin är inte bara av hjärt-kärlsystemet. Det är väldigt viktigt att skilja dyspnéen från hjärtgenesen från den svåra andan av andra orsaker.

Andnöd med hjärtsvikt vid de första stadierna av utvecklingen är nära relaterat till fysisk aktivitet. När progressionen av den underliggande sjukdomen ökar, ökar dyspnén också. I slutskedet kan andningen vara svår även i vila, försämras tillståndet kraftigt med den minsta fysiska ansträngningen. Vid andfådd på grund av hjärtsjukdom, tar patienter en halv-sittande eller sittande position

Ett karakteristiskt tecken på dyspné är ortopedi - svårighet att andas i en bakre position, vilket tvingar patienten att sova i ett halvt sittande eller sittande läge. Detta tillstånd orsakas av en ökning av venös stasis i lungorna i kroppens horisontella läge.

Med hjärtsvikt blandas andfåddhet - det är svårt att andas in och ut.

Vid sena stadier av hjärtsvikt kan patienten vara störd vid nattkänslor av kvävning - paroxysmal nattlig dyspné. Dessa attacker åtföljs av en känsla av brist på luft, rädsla för död, ångest. De passerar inte i sittande och i vila. Täcken blir cyanotisk, andningen ökar kraftigt.

Det är värt att komma ihåg att patienten sällan upplever bara andfåddhet. Det är trots allt bara ett symptom på en viss sjukdom, som kan åtföljas av andra tecken. Dessa tecken kan hjälpa till att skilja hjärtdyspné från lungorna.

Andningssvårigheten vid hjärtsvikt kan åtföljas av:

 • svaghet och trötthet
 • ödem på fötter och ben
 • hjärtklappning;
 • reducerad tolerans mot fysisk ansträngning;
 • hosta med urladdning av blodig sputum
 • ökat behov av urinering på natten (nocturi);
 • askiter (vätska i bukhålan);
 • plötslig viktökning på grund av vätskeretention i kroppen;
 • förlust av aptit och illamående;
 • försämrad koncentration och minskad uppmärksamhet, depression;
 • smärta i bröstet.

Skillnaden mellan andfåddhet och hjärtinfarkt

Strängt taget är dyspné ett av tecknen på en attack av hjärtsvikt, vilket observeras i nästan 100% av fallen. Emellertid denna attack, utom för andnöd, har andra symptom: lungödem med lanseringen av skummande sputum, uttalad svaghet, en snabb eller oregelbundna hjärtslag, bröstsmärta, ökad eller sänkt blodtryck, utvidgning av halsvenerna, cyanos av läpparna.

Första hjälpen för svår, akut dyspné

Om någon har en stark, akut andnöd på grund av hjärtsjukdom, ska du omedelbart söka medicinsk hjälp.

Omgivande människor bör försöka lugna en person med svår dyspné, fördröja förtroendet för honom i ett gynnsamt resultat. Du borde inte lämna honom ensam. Det är nödvändigt att hjälpa patienten att ta ett bekvämt läge (med andfådd pga hjärtsvikt - halv sittande eller sittande), ta bort eller lossa kläder som kan pressa bröstet. Skapa tillträde till frisk luft - öppna fönstret eller fönstret för att ventilera rummet. Det är nödvändigt att begränsa den sjuka fysiska aktiviteten, eftersom det kan förvärra tillståndets allvar. Om det finns en syreputta - det ska användas. Före ankomst, äta eller dricka inte.

Personer som tillhandahåller första hjälpen bör vara redo att genomföra hjärtupptagning vid hjärtstillestånd.

behandling

Det bör omedelbart klargöras - behandlingen av dyspné beror direkt på orsaken. Eftersom det bara är ett symptom på en viss sjukdom, är det inte henne som behöver behandlas, men själva sjukdomen.

Eftersom denna artikel beskriver andfåddhet vid hjärtfel, ges principerna för behandling för detta specifika syndrom nedan.

medicinering

De flesta personer med hjärtdyspné tar medicin från en eller flera av följande grupper:

 • ACE-hämmare (ramipril, kaptopril, perindopril lisinopril, kinapril.) Och angiotensinreceptorblockerare (kandesartan, losartan, telmisartan, valsartan) - dessa läkemedel dilaterar blodkärl och sänker blodtrycket, vilket underlättar pumpning av blod genom hjärtat och minskar svårighetsgraden av hjärtsviktssymtom.
 • Betablockerare (bisoprolol, nebivolol, carvedilol) - förbättra hjärtfunktionen, sakta ner sammandragningsfrekvensen och minska syrgasbehovet. Förbättrad hjärtfunktion leder till en minskning av hjärtsvikt.
 • Diuretika (bumetanid, furosemid) - öka utsöndringen av överskott av vätska från kroppen.
 • Antagonister av aldosteron (spironolakton och eplerenon) - fungerar som diuretika och dessutom minskar bildningen av ärrvävnad i hjärtmuskeln.
 • Nitrater och hydralazin - expandera blodkärlen.
 • Digoxin - ökar styrkan av sammandragningar i hjärtat och minskar deras frekvens. Det rekommenderas för patienter med förmaksflimmer och hjärtsvikt.

Det är viktigt att notera att behandlingen endast föreskrivs av läkaren efter en noggrann undersökning av patienten. Självmedicinering kan orsaka irreparabel hälsorisk!

Kanske är det enda sättet som visas för alla patienter med dyspné av hjärtat ursprung syre. Det kan matas med nasalkatetrar eller ansiktsmasker. I svåra fall är det möjligt att genomföra konstgjord ventilation av lungorna.

Det är intressant att syrebehandling inte är användbar för alla typer av pulmonell dyspné. Till exempel, i händelse av andnöd på grund av förvärring av kronisk obstruktiv hjärtsjukdom kan överdriven koncentration av syre i den inandade blandningen leda till att andningen stoppas.

Kirurgiska metoder

Vissa sjukdomar i hjärtat, åtföljd av andfåddhet, kräver en operativ ingrepp:

 • Implantering av en artificiell pacemaker (pacemaker), cardioverter-defibrillator, en anordning för resynkroniserande hjärtbehandling.
 • Reparation av plast eller ventil.
 • Angioplastik, stenting eller skakning av kransartärerna.
 • Hjälpanordningar i vänster ventrikel.
 • Hjärttransplantation.

Icke-traditionella metoder

Det finns ett stort antal folkrecept för andfåddhet. Dock har deras effektivitet inga bevis. Sammansättningen av dessa recept innehåller oftast sådana ingredienser som vitlök, citron och honung. Det viktigaste är att när man använder sådana recept, slutar en sjuk person inte att ta mediciner som föreskrivs för honom. Det är bättre att diskutera användningen av icke-traditionella metoder för att behandla dyspné med en läkare.

Dessutom praktiseras många metoder för respiratorisk gymnastik, bland vilka de mest kända är teknikerna för KP Buteyko, AN Strelnikova och VF Frolov.

Diet, livsstil och fysisk aktivitet

För att minska symtomen på dyspné måste du följa följande riktlinjer för livsstilshantering:

 • Beakta läkares recept för behandling av den underliggande sjukdomen.
 • Sluta röka - rökning skadar lungorna och blodkärlen, ökar blodtrycket, minskar mängden syre i blodet, gör hjärtat snabbare. Alla dessa förändringar förvärrar andfåddhet.
 • Minska din vikt och behåll den på en hälsosam nivå.
 • Var fysiskt aktiv. Måttlig fysisk aktivitet i frisk luft hjälper till att upprätthålla hälsan hos hela organismen. Det bör bibehålla nivån på fysisk aktivitet, vilket inte leder till att dyspné uppträder. Du bör diskutera med din läkare ett program för rehabilitering av hjärtsjukdom.
 • Undvik stressiga situationer - de förvärrar hjärtsvikt och andfåddhet. Lär dig att kontrollera stress, yoga, meditation kan hjälpa till.
 • Undvik att lyfta till en högre höjd (över 1500 meter över havet).

Strömförsörjning

Observera en medelhavsdiet rik på grönsaker och frukter, grönsaker, helkorn, skummjölkprodukter, vegetabiliska oljor (särskilt olivolja) med en måttlig mängd fisk och skaldjur. Det är nödvändigt att begränsa intaget av mättade fetter, transfetter och kolesterol eftersom mat med högt innehåll kan bidra till utvecklingen av hjärtsvikt.

Pyramid av Medelhavsdieten

Minska saltintaget, eftersom det främjar vätskeretention i kroppen, vilket orsakar försämring av dyspné, ödem i underbenen. Kom ihåg att saltet redan är tillagt de produkter som köpts i butiken.

Läkaren kan råda dig att begränsa användningen av alkoholhaltiga drycker, eftersom alkohol svagar hjärtmuskeln, interagerar med de tagna medicinerna, ökar risken för arytmi. Vid svår hjärtsvikt, som åtföljs av ett betydande överskott av vätska i kroppen, kan läkaren rekommendera att begränsa intaget av vatten.

Om du befinner dig eller dina nära och kära med symtom på dyspné, kom ihåg att det bara är ett symptom på någon form av sjukdom. För att identifiera hennes exakta orsak, behöver du rådgöra med en läkare, genomgå medicinsk behandling. För att dyspné inte ska utvecklas snabbt är det nödvändigt att följa den rekommenderade behandlingen av den underliggande sjukdomen.

Andnöd: Hjärta och andra typer - varför det verkar, hur man blir av och botar

Patientens utseende kan ge stor information när det gäller att upprätta en diagnos. Andnöd, som är ett ganska märkbart symptom som är synligt för det "blotta ögat", leder ofta läkaren till att misstänka att något är fel i lungorna. Andra sjukdomar (kardiovaskulär patologi, sjukdomar i endokrin och nervsystemet etc.) kan emellertid inte diskonteras, eftersom dyspné, som andningsfunktionen heter, är karakteristisk för ett mycket brett spektrum av patologiska tillstånd.

Andfådd andfådd - olika

Ja, det generiska namnet bestämmer inte samma art av denna sjukdom, så förtydligande av vissa "symptom" av dyspné hjälper i de flesta fall till att ta reda på dess ursprung i de första stadierna av sökningen. Således, i klinisk praxis, följande typer av dyspné:

 • Om andningssvårigheten uttrycks i sin hastighet, prata om takypné. Denna typ är allmänt känd och bekant för många eftersom det är en ständig följeslagare av feberförhållanden i alla smittsamma processer och hematologiska sjukdomar. Frekvent och djup andning är betecknad med termer hyperpnoe och polypnoe;
 • Sällsynta andningsrörelser kallas bradypnea, vilket kan indikera hjärnskador och hypoxi som en följd av dessa skador. Sällsynt ytlig andning kallas hypopnea;
 • apné (andningsstopp) kan fastställas genom att man observerar en sovande person som har en förändring i respiratoriska funktionella egenskaper på grund av olika förvärvade sjukdomar, huvudsakligen åldersrelaterade (KOL är kronisk obstruktiv lungsjukdom). Det är därför som snarkning inte anses vara så ofarligt, för det är primärt ansvarigt för apné. Personer som lider av hjärtsjukdomar, tolererar inte en strikt horisontell position, efter ett tag efter att ha sovit de har ortopné (liggande leder till andningssvårigheter), så många föredrar att sova halvt sittande på höga kuddar.

symtom på hjärtsvikt som åtföljs av dyspné

En faktor, såsom svårigheter att andas in eller utandas, ligger till grund för uppdelning av dyspné i:

 • Inspiratorisk dyspné, kännetecknas av arbetade andning. Det är karakteristiskt för hjärtsvikt (cardiac dyspné) och lesioner i andningssystemet (övre luftvägarna, luftstrupe, stora bronkerna, lungsäcken, diafragma) och indikerar deras dåliga permeabilitet, som kan orsakas av:
 1. bronkospasm,
 2. svullnad i slemhinnan i luftvägarna,
 3. främmande kropp,
 4. en klump av patologiska sekret,
 5. utvecklingsanomalier,
 6. tumörer som komprimerar luftvägarna,
 7. abscesser och andra.
 • Utandningsdyspné, vilket indikerar obstruktioner som hindrar patensen hos de små bronkierna och orsakas av bronkospasm på grund av sammandragning av bronkioler, ackumulering av utsöndring i dem och svullnad av slemhinnan. Expiratorisk andfåddhet åtföljer sådana sjukdomar som bronchial astma, bronchiolitis;

orsaken till noncardiac expiratory dyspné är förträngningen av bronkialrör, särskilt i astma

 • Blandad typ av dyspné är ett karakteristiskt kännetecken för parenkymalt akut respiratorisk misslyckande (ODN).

Självklart är den vanligaste orsaken till dyspné bronko-pulmonell patologi, som sträcker sig från barndoms laryngospasm och slutar med akut andningsfel och lungödem. Naturligtvis kommer denna lista också att inkludera andra sjukdomar (bronkit, bronkial astma, pneumoskleros) som leder till KOL och följaktligen till kronisk andningsfel.

Behandling av varje typ dyspné bör syfta till att eliminera eller minska den negativa påverkan av den underliggande sjukdomen, är symptom andnöd.

Varför finns det inte tillräckligt med luft, om hjärtat är okej?

Dyspné vid hjärtsvikt är inte ovanligt och förknippas främst med organiska skador i organen i det kardiovaskulära systemet, är det främst inandnings karaktär, det manifesterar sig i inspiration. Cardiac andnöd, i allmänhet, är det ett privilegium för ålderdom, men inte bara med svår medfödd hjärtsjukdom, men också med mitralklaffprolaps, kan det lätt förekomma hos barnet. Speciellt om barnet är en Vagotonus, som är mottaglig för psyko-vegetativa kriser eller panikattacker.

Dessutom kan orsakerna till dyspné vara dold bakom många andra patologiska tillstånd som ger symtom av kvävning och brist på luft men är inte förknippade med hjärtdysfunktion. Till exempel, en ganska vanlig sjukdom i barndomen - strupe i struphuvudet (laryngism) orsakar en signifikant respiratorisk störning (inspirationsdyspné), som snabbt kan leda till döden om medicinsk hjälp inte kommer fram i tid. Men allt är i ordning.

Psykogena och fysiologiska faktorer som orsakar dyspné

Ofta bildas andfåddhet under påverkan av psykogena faktorer eller fysiologiska:

 1. Neuros, panikattacker, rädsla och oro, tillsammans med olika vegetativa sjukdomar (svettningar, hjärtklappningar), åtföljs också av en känsla av "oväntad spiral i andningen". Detta fenomen kallas syndrom av andningsstörningar, vid vilka patienter inte är nöjda med deras andningsorgan. De noterar andfåddhet när de pratar, när de är mycket oroliga, gungar, hostar och suckar, som de inte kan bli av med, även om de vidtar några åtgärder. Det är dock uppenbart att så länge sådana människor inte kan motstå psykologiska belastningar, kommer dyspné inte att försvinna någonstans. Psyko-vegetativt syndrom, inträffar mot bakgrund av autonoma-vaskulära kriser, som ibland resulterar tillgänglig för patienten IRR endast kan dockas till läkemedel som syftar till behandling av VSD - vegetativa-vaskulära (neuro) dystoni;
 2. Fetma (jämn smittsam) kan orsaka andnöd redan i ung ålder. Och om vid första de unga, men överviktiga människor inte upplever obehag (unga hjärta klara fortfarande) när hon gick, sedan på fysisk aktivitet kommer säkert att påverka vikten, vilket orsakar en känsla av kvävning och brist på luft;
 3. Feber av något ursprung uppenbaras av ytlig snabb andning (tachypnea);
 4. Post-Viral Asteni Syndrom, som bildas efter en månad eller två efter en virusinfektion;
 5. Deformerad thorax som ett resultat av ryggradens krökning eller av andra skäl;
 6. Anemi av olika etiologi;
 7. Under graviditeten, särskilt i de senare stadierna, naturligtvis kan förväntas andnöd, eftersom en kvinnas kropp börjar arbeta för två, och lasten är fortfarande betydande, vilket är nödvändigt för att säkerställa att barnet alla nödvändiga näringsämnen. Förutom uppringda på grund av fostervikt tar enkel inte vinner, och sträcker livmodern upp betydande utrymme och förhindra fria andningsrörelser, så gravid permanent känsla av brist på luft, vet hur det luktar och kan inte praktiskt vara i ett kvavt, dåligt ventilerade utrymmen ;
 8. Dyspné kan inträffa efter att ha ätit, vilket inte är förvånande, eftersom den fyllda magen börjar trycka på membranet och förhindrar att den deltar i andningsaktiviteten i sin helhet. sanning, hos friska människor passerar detta snabbt, men patienter bör särskilt sluta vid denna tidpunkt och notera att det är skadligt att överdriven under episoder av dyspné.
 9. Att bo på höglandet orsakar en känsla av brist på luft, så klättrare, som älskar bergen, är väl medvetna om påverkan av klimatförhållandena.
 10. Andningsbrott noteras också av väderberoende patienter, främst personer med olika vegetativa sjukdomar (NDC);
 11. Överdriven fysiska och psyko emotionell stress, som löper över långa sträckor utan utbildning och andra sportaktiviteter utan att misslyckas och makt springa stark andnöd, som i vissa fall kan kräva lång tid att återställa andning.

Fysiologiska förhållanden som graviditet, sport eller övermålning, på ett eller annat sätt snart passerar, men med psykofysiologiska faktorer allt är något mer komplicerat, eftersom det finns en möjlighet att ett sådant tillstånd kan leda till psykosomatiska sjukdomar, som ofta är sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

Sjukdomar i hjärtat och andfåddhet

Hjärtdyspné kan ha en annan startmekanism.

På första sätt det finns förändringar som förknippas initialt med patologin i andningssystemet och involvering av cirkulationssystemet senare. Ökande hypoxi bidrar till deponering av kollagen i lungvävnaden och utvecklingen av pneumoskleros, vilket i sin tur leder till ännu större hypoxi och förvärrar den. Den onda cirkeln stängs med bildandet av irreversibla processer.

Rätt ventrikel blir oerhört svårt under sådana förhållanden att trycka blod i en liten cirkel. Först är hjärtans högra hjärtkärl hypertrophied att på något sätt hantera och kompensera för blodcirkulationen. Men eftersom hjärt- och andningsorganen är oskiljaktiga, expanderar den rätta uppdelningen över tiden. Som en följd av sådana förändringar är dekompenseringsstadiet för hjärtaktivitet med utveckling Cardiopulmonary (höger kammare) misslyckande, kallas "lunghjärtat". Detta tillstånd är ofta en provokatör av rytmförstöring med utvecklingen av takykardi och förmaks arytmi.

Det andra sättet bildandet av dyspné är direkt relaterat till sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Och för läsaren att förstå mekanismen kan den visas i diagrammet:

Hjärtattack eller ventiler (vices, myokardit, myokardinfarkt, kronisk hjärtaneurysm, etc.)

Svårigheter att återvinna blod från lungorna till vänstra atriumet

Ökning av tryck i en liten cirkel och utveckling av lunghypertension

Cirkulationsstörning i lungorna, vilket leder till vätskestagnation, nedsatt ventilation och följaktligen andningsaktivitet (vänster ventrikelfel).

Anledningen till andfåddhet är hjärtproblem

Praktiskt taget hela hjärtat av hjärt-kärlsystemet, som leder till hjärtsvikt, åtföljs av inspirationskort och sedan av en blandad typ:

 • Arteriell hypertension (AH) och kranskärlssjukdom (CHD) hos äldre personer, vilket ger "mindre" tecken på hjärtsvikt i form av brist på luft och kvävning. Och eftersom mellan högt blodtryck och övervikt finns ett tydligt samband, de feta patienter som har ständigt högt blodtryck, förekommer inte bara andnöd när man går och fysisk ansträngning, men ofta verkar i vila och på natten. Sådana människor sover oroligt, och deras sömn avbryter apné då och då;
 • Astmatisk utföringsform hjärtinfarkt (och faktiskt MI) har vanligtvis förekomsten av vänsterkammarsvikt och fortskrider med bullrig andning, hosta, andnöd och kvävning;
 • Ventilfel, myokardit, kardiomyopatier, kronisk hjärtaneurysm och andra hjärtskador, komplicerad vänster ventrikelfel, åtföljer dyspné (paroxysmal nattlig dyspné);
 • Hjärtastma, vilket ger patienten mycket lidande;
 • Lungödem. Tyvärr leder det ofta till döden, så det kräver akut återupplivning.
 • PE (lungemboli) är ett farligt tillstånd som inte ens kan existera utan symtom som brist på luft och kvävning, eftersom det medför utveckling akut andningsfel, utvecklas till följd av bronkospasm.

Hur man behandlar andfåddhet?

Innan du börjar kämpa med andfåddhet, ska du inte springa till apoteket och köpa upp piller, som grannen rekommenderade. För att komma igång behöver du:

 1. Kasta en dålig vana i form av rökning när du röker.
 2. Minska vikten om den är tillgänglig i överskott
 3. Justera blodtrycket, om det finns onormala tal.

För att fastställa orsaken till kränkningen av andningsaktiviteten måste du även genomgå en undersökning som innefattar:

 • Biokemiskt blodprov;
 • R-bröstdiagram
 • Hjärtets ultraljud;
 • EKG;
 • Analys av funktionen av yttre andning.

Tyvärr kan inte alla typer av dyspné botas, i princip beror allt på orsakerna till det. Naturligtvis, snabb ytlig andning vid hög temperatur (influensa, SARS), kommer att lämna när det normala tillståndet, även om det är känt att en vanlig komplikation av influensainfektion är bronkit, som ger också en kränkning av andningsfunktionen och kräver en ganska lång sikt avhjälpande åtgärder.

Till laryngospasm behandla barn som barnet vanligtvis "växa" till 4 års ålder, med hjälp av avledande terapi (senap), spasmolytika (börda-PA), antikolinergika (platifillin), antihistaminer (Claritin, fenistil, pipolfen) och glukokortikoider. Den senare används i nödfall när attacken gick för långt.

Lindra dyspné med andningssvikt hjälpas av droger som utvidgar bronkierna, expectorant och minskar belastningen på hjärtat:

 1. p-adrenomimetika (salbutamol, klenbuterol, berotek);
 2. M-holinoblokatorisk (atrovent, Berodual);
 3. Metylxantiner (euphyllin, teofyllin) långvarig verkan (theopek, teotard);
 4. Inhalerade glukokortikoider, som används främst för att behandla svår dyspné vid bronkial astma;
 5. Läkemedel som späd ut sputum och främjar evakueringen (bromhexin, mucaltin, ATSTS, ambraxol);
 6. Perifera vasodilatorer (kalciumantagonister - nifedipin, nitrater - nitrosorbit, ACE-hämmare, vilka är särskilt effektiva vid pulmonell hypertension - kaptopril, enalapril);
 7. Diuretika (furosemid, veroshpiron, diacarb, hypotiazid), vilket minskar stagnation;
 8. Spasmolytics (nosh-pa, papaverine).

Förutom medicinsk behandling används oxygentbehandling med fuktat syre, fysioterapi, andnings gymnastik med framgång för att reglera andningsfunktionen.

Med hänvisning till COPD-andnöd när man går, vars behandling är mycket svår på grund av irreversibla förändringar som har inträffat, gäller ovanstående scheman också.

Folkets råd

Behandling av hjärtdyspné med folkmekanismer är mycket vanligt bland patienterna, eftersom andningsstörningar varar i åratal, det orsakar mycket problem, det är smärtsamt och minskar kvaliteten på människans liv avsevärt. Hjälp med andfåddhet ges av läkemedel som växer i skogar, grönsaksgårdar och ängar. Principen om läkemedels örter är analog med effekten av syntetiska droger (bronkodilatorn och expektoranten), men som det är känt är de mestadels ofarliga och har inte så många biverkningar. Dessutom produceras många läkemedel på grundval av plantens egenskaper. Så varför försök inte göra ett läkemedel hemma, vilket åtminstone tillfälligt (i början!) Kommer att bli av med andfåddhet, så påträngande och obehaglig?

 • Rötterna till cyanos, lakrits, libbsticka, örter, pepparmint och rölleka, gröna bönor är bra under produktion för självmedicinering.
 • Mycket få kända recept från löv av aloe (på vindrutan du kan ta), infunderas i 10 dagar på vodka lindrar alla hosta och andfåddhet. För att göra detta botas en tesked av den mottagna infusionen med en matsked honung, en paus hålls i 10 minuter och ett glas varmt te konsumeras.

På ansökan om behandling av vitlöksdyspné med honung och citron är det bättre att ta reda på den behandlande läkaren, men om han ger sina varor kan du prova följande recept:

 • Gör en squash med 10 pressade citroner (använd saften) och 10 vitlökskeddar, tillsätt den här blandningen till en liter burk honung, stäng och glöm i en vecka. Ta 4 teskedar, njut och sakta svalna. De säger att om 2 månader kan du uppnå bra resultat.
 • Och om du tar juice av 24 citroner, tillsätt vitlöksklyfta (350 gr.), Insistera 24 timmar och drick på en tesked, och lös den i förväg i ½ kopp vatten? Människor som försökte medicinen på sig själva, säger att du i 2 veckor kan springa och dansa, känna den andra ungdomen.

Det är ledsen, men folkmedicin med hjärtdyspné kommer att hjälpa till för tillfället, så du borde inte lita på dem helt. Orsaken till andfåddhet kvarstår, sjukdomen fortskrider och den kommer fortfarande att behöva behandlas. Och i sådant fall gör det utan hjälp av en läkare inte fungerar.

Andnöd med hjärtsvikt, vars behandling är komplicerad av den underliggande sjukdomen

Hjärtsvikt åtföljs alltid av andfåddhet. Även en frisk person upplever andfåddhet efter intensiv träning.

Men i dessa fall passerar det snabbt, det är ett fysiologiskt svar, inte en patologi. Men med hjärtsvikt saker är olika. Även en liten belastning ger allvarliga besvär.

Låt oss titta på vad medicinsk behandling och folkbehandling är, hur man avstår från andfåddhet, vad man ska ta och hur man botar ett av symtomen på hjärtsvikt, vilka mediciner och droger används.

Orsaker till hjärtsjukdomar

Om hjärtat inte klarar av belastningen, är det andfåddhet. I lungans kärl sänker blodflödet och trycket i artärerna ökar, vilket resulterar i en spasm av arterioler. Naturligtvis störs gasutbytet.

Du kan beskriva närmare utvecklingen av dyspné i hjärtsjukdomar:

 • Om vänstra områden i hjärtat påverkas, minskar volymen av hjärtproduktion och i lungregionen bildas blodstasis.
 • Stagnerande manifestationer stör gasutbytet i luftvägarna, vilket leder till att deras ventilation inte fungerar.
 • För att normalisera andningen ökar kroppen djup och frekvens av andetag. Så här utvecklas dyspné.

Nästan alla hjärt-kärlsjukdomar åtföljs av andfåddhet av olika slag:

 • Hos äldre människor uppträder brist på luft i ischemi och högt blodtryck.

Och eftersom det finns en korrelation mellan hypertoni och övervikt, hos fullständiga patienter med ständigt förhöjt blodtryck, är andfåddhet närvarande inte bara under belastning utan även i vila och till och med på natten.

Sova hos sådana människor är störande och störs ofta av apné.

 • Myokardinfarkt och dess astmatiska variant har alla tecken på ett misslyckande i hjärtans vänstra kammare. Det är en hesande andning med andfåddhet och jämn kvävning.
 • Alla kroniska hjärtskador är åtföljda av nattdyspné.
 • Mycket lidande ger hjärtastma.
 • Mycket farligt är svullnaden i lungorna, vilket kan leda till döden.
 • Tromboembolism, som orsakar andningssvikt i allmänhet, kan inte existera utan andfåddhet och kvävning.
 • Hur man bestämmer att andfåddhet är hjärta? Sådan andfåddhet har särskilda symtom som du behöver veta:

  • Andningen är mycket svår.
  • Förekommer och förstärks under någon belastning.
  • Utseende i liggande läge. Det horisontella läget gör att hjärtat fungerar i ett förstärkt läge. Om du sätter dig ner, normaliserar andningen.

  Medicinsterapi

  Hur man lindrar anfall och hur man behandlar andfåddhet med hjärtsvikt, vilka tabletter ordineras av specialister? För att eliminera det borde du arbeta med orsaken, vilket är hjärtsvikt.

  Det är nödvändigt att genomföra en grundlig diagnos som hjälper till att hitta orsaken till sjukdomen - Högt blodtryck, IHD eller medfödd hjärtsjukdom.

  Följande läkemedel ordineras:

  • glykosider. Digoxin, Korglikon har kardiotonisk verkan. Eliminerar takykardi.
  • inhibitorer. Quinapril, Ramipril, Trandolapril återställer kärlen och dilaterar artärerna.
  • diuretika. Britomir, Furosemide tar bort svullnad och minskar bördan på hjärtat.
  • vasodilatorer. Isoket, nitroglycerin, minoxidil normaliserar kärlets ton.
  • Betablockerare. Karvedipol, Metoprople, Celipropol eliminerar arytmi och syrehushållning.
  • antikoagulantia. Warfarin, Arikstra, Syncumar förhindrar bildandet av trombi och utspädd blod.
  • statiner. Lipostat, Anvistat, Zokor reducerar kolesterol och förhindrar förekomst av plack.
  • antitrombotiska läkemedel. Cardiomagnolo, Aspirin Cardio, Curantil fungerar liksom antikoagulantia.

  Om medicinsk behandling av dyspné med hjärtsvikt är ineffektivt rekommenderas kirurgisk ingrepp:

  • Eliminera ventilfel.
  • Installation av en pacemaker.
  • Transplantation av ventriklar.
  • Förpackning hjärtat med en ram.
  • Hjärttransplantation.

  Folkmedel för sjukdomar

  Patienter försöker ofta att behandlas med folkmekanismer. Detta är utbrett, eftersom andningsskador kan bestå i åratal, flödar smärtsamt och med en markant minskning av livskvaliteten.

  Eftersom de flesta läkemedelstillverkningar görs på grund av läkemedelsegenskaper av växter, varför försök inte att förbereda ett läkemedel hemma.

  Men innan du dricker något med andfåddhet och hjärtsvikt, var noga med att konsultera din läkare.

  Vissa hemhjälpmedel hjälper verkligen (tillfälligt):

  • Lakritsrötter, mint och yarrow är perfekta för självtillverkade läkemedel.
  • Aloe löv, infunderad med vodka, eliminera snabbt alla hosta och andfåddhet. Ta en tesked infusion, sedan en matsked honung och dricka ett glas te efter en tio minuters paus. Anledningen till att allt är kvar, fortsätter sjukdomen att utvecklas och för att påbörja traditionell behandling är detsamma nödvändigt. Utan hjälp av läkare kan inte göra.
  • Väl hjälper gräset av tranbär, som är bryggt och berusat som te.
  • Bli av med hjärtdyspné med hjälp av en moderblodtinktur.

  Är det möjligt att bota

  En universell behandling av sjukdomen finns inte. Terapi kommer att bero på den underliggande sjukdomen. Men hur man tar bort andfåddhet med hjärtsvikt vid akuta och svåra attacker?

  Läkare utse:

  • Anxiolytiska medel. Att förändra uppfattningen av patienter med detta symptom minskar andningsbrotten.
  • syre. Det är indicerat hos patienter med hjärtsvikt, som har andfåddhet och vila, och även i sömnen.
  • Andningsskydd. Ventilation av lungorna med speciella masker.

  Men dessa är hjälpmetoder för behandling, och den huvudsakliga behandlingen utförs inom hjärtpatologier.

  Vad ska man göra vid nödsituationer

  Vid en allvarlig attack före ankomsten av en ambulans tas de nödvändiga åtgärderna:

  1. Patienten ska vara i halvsittande position.
  2. Ta bort täta kläder och ge frisk luft.
  3. Under tungan Nitroglycerin (högst två tabletter, med en paus på 7 minuter).
  4. Det är tillrådligt för patienten att ta blodtryckssänkande.

  Användbara rekommendationer

  För att eliminera symptomen är det inte tillräckligt att ta mediciner. Det är nödvändigt att intensifiera livet, att reagera ordentligt på stress, att följa en diet och fysisk aktivitet. Patienten rekommenderas:

  • Avvisa dåliga vanor.
  • Frekventa promenader, helst i en park eller i en skog.
  • Exkludera handlingar som framkallar andfåddhet.
  • Kläder bör inte hindra rörelse.

 • Läkemedel ska ligga på en framträdande plats (ingen garanteras från oro).
 • Längden på sängen bör höjas med 40 grader.
 • Måltider i små portioner.
 • En diet med lågt kaloriinnehåll med ett begränsat innehåll av bordsalt krävs.
 • Daglig tryckövervakning.
 • Vad kan inte:

  • Ta mediciner som behåller vätska.
  • Ändra dosen.
  • Ignorera det tilldelade dagsläget.
  • Sova mindre än 8 timmar.
  • Långt stanna i ett täppt rum.

  Detta stramar diagnosen och skjuter upp den aktuella behandlingen i tid. Det initierade hjärtsviktet hotar med en farlig patologi - ett lungödem.