Huvud / Angina pectoris

Ödem på fötterna med hjärtsvikt: anledningar till vad man ska göra

Från den här artikeln lär du dig: varför är det svullnad i benen med hjärtsvikt, deras behandling, symtom och karaktäristiska tecken.

Ödem kallas en ökning av volymen mjukvävnad på grund av ackumulering av intercellulär vätska i dem. Svullnad i benen är en av de främsta tecknen på hjärtsvikt, vilket observeras hos många patienter med detta syndrom som orsakas av olika hjärtsjukdomar.

Ödem är bara ett symptom på hjärtsvikt. Behandling bör inriktas på att eliminera orsaken till deras utseende, det vill säga de sjukdomar som orsakade utvecklingen av hjärtsvikt (förkortad CH). I de allvarligaste fallen utförs dock diuretisk terapi, som syftar till att minska mängden överskott av vätska i kroppen. I de tidiga stadierna av hjärtsvikt elimineras ödem på benen ganska bra (de kan helt elimineras) och i senare skeden blir de ofta en integrerad del av patientens liv.

I sig utgör ödem på benen som en manifestation av hjärtsvikt inte en omedelbar fara för patientens liv. De indikerar dock svårighetsgraden av sjukdomen, vilket ledde till deras utseende. Och redan denna sjukdom kan vara ett hot mot människan.

Problemet med ödem på benen, som beror på hjärtsjukdomar, är kardiologer.

Varför hjärtsvikt orsakar svullnad på benen

Vid utveckling av ödem på benen med hjärtsvikt spelar två mekanismer en viktig roll:

 1. Ökning av hydrostatiskt tryck i venerna i den stora cirkeln av blodcirkulationen.
 2. Öka mängden vätska i kroppen.

I den högra halvan av hjärtat flyter blod genom åren i en stor cirkelcirkulation, som kommer från alla mänskliga organ. När den högra kammaren inte klarar av pumpning av blod genom lungorna, ackumuleras det i venös bädden, vilket medför att det hydrostatiska trycket ökar i det. På grund av tyngdkraftsverkan är denna ökning mest märkbar i benen, därför framträder ödem först på dem.

CH leder till aktiveringen av ett neurohumoral respons, vars verkan syftar till att fördröja kroppens vätska och natrium. Hormoner som faller in i systemet för detta neurohumorala svar är renin, angiotensin, aldosteron, vasopressin. De minskar utsöndringen av vatten och natrium genom njurarna, på grund av vad deras mängd i kroppen växer.

Stagnation av blod i vensystemet och ökningen i volymen av vätska i kroppen, vilket resulterar i majoriteten av patienter med hjärtsvikt, leder till dess utträde från kärl in i det extracellulära utrymmet och uppträdandet av ödem. Eftersom den mest signifikanta tryckgradienten observeras i den lägsta delen av kroppen, utvecklas ödem först i benen.

Tecken på hjärtsvikt

Vad är symtomen på ödem av hjärtat ursprung

Huvudsymptomen på ödem på fötterna av något ursprung är en ökning i volymen på grund av ackumulering av överskott av vätska i det intercellulära utrymmet. Emellertid kan ödem uppstå inte bara på grund av hjärtsvikt, de kan orsakas av njur-, blod- och lymfkärlssjukdomar.

Det finns flera tecken, vars närvaro gör det möjligt för läkare med en ganska hög grad av sannolikhet att fastställa vilken sorts ursprung har ödem på benen.

Karakteristiska symptom med ödem på benen av olika ursprung:

Inträffar eller ökar vanligtvis på kvällen, försvinner eller minskar på morgonen

Hud kan ha en cyanotisk nyans

När man trycker ett finger i mjuka vävnader, återstår en tand som återställs långsamt

Ofta åtföljd av andfåddhet, speciellt under träning

Leds av ödem runt ögonen

Mjuk under tryck

Hud kan ha en blek nyans

Vanligtvis drabbas en lem

Huden ovanför trombosplatsen är röd, varm vid beröring

Ömhet och överkänslighet i skadaområdet

Ibland uppstår de med predisponeringsfaktorer (nyligen operation, trauma, cancer)

När du trycker hårt

Brun hud på benen

Känsla av obehag i benen

Ibland utvecklas trofasår

Åderbråck observeras ofta

Behandling av ödem på benen av hjärtat

Behandling av ödem av något ursprung bör syfta till att eliminera orsaken till deras utseende. Med hjärtödem måste man försöka förbättra hjärtets funktion, i vilket fall svullnaden naturligt minskar eller försvinner.

Vid de första stadierna av patologin kan ödem på benen helt elimineras.

För att lindra symtomen på hjärtsvikt, inklusive ödem på benen med hjärtsvikt och förbättra hjärtets funktion, rekommenderar läkare:

 • Ta alla mediciner som ordinerats till dig av en kardiolog. Även om du mår bättre kan du inte avskaffa mediciner själv.
 • Följ reglerna för en hälsosam och näringsrik kost. Dieten bör innehålla ett stort antal frukter och grönsaker, hela korn, mager mjölkprodukter och magert kött. Begränsa användningen av salt, socker och mättat fett. Om svullnad är svår bör du minska mängden vätska du dricker.
 • Träna regelbundet. Ibland är det mycket svårt för personer med svårt hjärtsvikt att utföra några övningar. De behöver välja en nivå av fysisk aktivitet som inte orsakar svår utmattning och dyspné, och gör också frekventa raster för vila.
 • Om det finns övervikt, normalisera det.
 • Sluta röka, eftersom detta kommer att förbättra den övergripande hälsan och minska risken för många sjukdomar.
 • Begränsa eller sluta dricka.
 • 3-4 gånger om dagen, höja benen över hjärtets nivå i ett bakre läge.
 • Undvik långvarig stående på benen.

Dessa förändringar i livsstil bidrar till att förbättra hälsan hos hjärt-kärlsystemet, vilket är fördelaktigt för symptomen på hjärtsvikt.

För medicinsk behandling av hjärtsvikt används följande läkemedelsgrupper:

 1. Angiotensin-omvandlande enzymhämmare (ramipril, perindopril) - koppla av artärerna, sänka blodtrycket och minska bördan i hjärtat. Dessa läkemedel förbättrar hjärtets funktion och förbättrar livskvaliteten hos patienter med hjärtsvikt.
 2. Betablockerare (karvedilol, nebivolol, Bisoprolol) - långsam hjärtfrekvens, skydda hjärtat från effekterna av adrenalin och noradrenalin.
 3. Diuretika är diuretika som utsöndrar vätska och natrium ur kroppen, vilket minskar svullnad och andfåddhet. Det finns flera olika typer av diuretika, men brukar använda furosemid, torasemid och bumetanid.
 4. Antagonister av aldosteron (spironolakton, eplerenon) - bidrar till avlägsnande av överskott av vätska från kroppen med urin.
 5. Digoxin - ökar styrkan i hjärtslag och minskar deras frekvens.

Om utseende av ödem på benen med hjärtsvikt orsakas av närvaron av medfödda eller förvärvade hjärtfel, utförs deras kirurgiska korrigering.

Ramipril - en beredning från gruppen av ACE-hämmare

Man bör komma ihåg att det bästa sättet att behandla hjärtödem är att förbättra hjärtets funktion. Dock lyckas inte alla patienter att uppnå detta. I sådana fall, förbättra patientens livskvalitet, minska ödem och dyspné med diuretika, härleda kroppen av överflödig vätska. I sådana svåra fall måste du noga övervaka tillståndet hos njurarna, som intensiv användning av diuretika hos vissa patienter med hjärtsvikt kan försämra deras funktion och leda till en viktning av patientens tillstånd.

Förutom användningen av diuretika kan ett överskott av vätska avlägsnas från kroppen genom ultrafiltrering. Under denna procedur passeras patientens blod genom en speciell enhet som tar överflödig vätska från det och återvänder sedan till kroppen. Denna metod används när diuretika blir ineffektiva, dess användning är begränsad av bristen på nödvändig utrustning i de flesta medicinska institutioner.

utsikterna

Prognosen för hjärtödem i behandlingsbenen, som uppstod på grund av hjärtsvikt, beror på vilken sjukdom de orsakas. Även eliminering av överskott av vätska i kroppen har praktiskt taget ingen effekt på den slutliga prognosen för sjukdomen, även om den kan förbättra livskvaliteten hos många patienter.

Ödem i benen med hjärtsvikt - Behandling och förebyggande åtgärder

Den vanligaste sjukdomen hos hjärtsjukdomar är hjärtsvikt. Patologi har ett antal karakteristiska symtom som kommer att framkomma när de utvecklas. Svullnad i benen är ett av tecken på sjukdomen.

Många människor vet inte ens att detta symptom kan indikera hjärtproblem. De flesta skriver bort ett sådant fenomen för trötthet, dåligt njurearbete eller en stor mängd druckna vätskor.

Om du inte vill ha allvarliga hälsoproblem bör du inte fråga dina vänner hur de kämpade med svullnad. Endast en läkare ska ordinera lämplig medicinering. Så varför är det svullnad i benen med hjärtsvikt, behandling, samtidiga symtom på sjukdomen och rekommendationer för förebyggande.

Särdrag hos sjukdomen

Ödem i benen med hjärtsvikt

Hjärtsvikt är en funktionell kränkning av hjärtaktivitet vid reglering och utstötning av blodflödet. Edema representerar i sin tur en överdriven ackumulering i den givna delen av den mänskliga kroppen av extracellulär vätska och natrium. Mekanismen för överlagring av dessa två (till synes absolut oförenliga) processer är ganska komplicerad, men den kan spåras.

Patogenesen för detta förhållande i en förenklad form är som följer. Genom att minska frekvensen och volymen av blodutflödet från hjärtekammarna sänker blodflödet och volymen av extracellulär vätska minskar. Reflekterande behåller njurarna natrium och vatten.

Stagnationen av blod i kärlen börjar, vilket orsakar att något av vätskan läcker genom kärlens väggar och koncentrerar sig i närliggande vävnader. På områdena av sådana processer uppstår svullnad av vävnaderna och när tyngdkraften skiftar processen nedåt, förekommer den primära lokaliseringen av ödem i fötterna på nedre extremiteterna.

I de inledande stadierna av hjärtsvikt, ödem bildas latent eftersom den totala ackumulering av överskottsvätska inte är mer än 5 liter, och en mängd av kroppen är i stånd att dölja utan märkbara symptom. Faktum är att mekanismen för vätskeackumulering går, men det detekteras inte visuellt.

Hjärtödem vid kroniskt hjärtsvikt uppstår med ytterligare mekanismer. Hjärtans högra hjärtkärl är aktivt involverad i processen. Minskningen i renal perfusionstryck leder till en minskning av glomerulär filtrering, vilket medför en försening i natrium och vatten, en ökning i hydraulisk gradient i rörformiga kapillärerna.

Under påverkan av hjärtsvikt saktar inaktivering av aldosteron och ökad känslighet tubuli därtill, vilket ger ökad natrium reabsorption och hypokalemi och alkoza utveckling. Med kronisk insufficiens utvecklas också deformation av det högra atriumet, natrium och reninretention förekommer, vilket leder till ackumulering av vätska i vävnaderna.

skäl

Patologins mekanism är associerad med en dekompensationsreaktion av organismen. Hjärtmuskeln pressar knappt blod från de nedre delarna till kroppens centrala del. Som ett resultat är det ett ökat tryck inuti venerna. Väggen i kärlen under starkt tryck passerar den flytande fraktionen av blod i utrymmet mellan cellerna, vilket leder till bildandet av svullna vävnader.

Sammansatt ödem i benen med hjärtsviktskomplikationer:

 • Hypoxi (syrebrist). Syrehushållning av vävnader leder till en ökning av permeabiliteten hos kärlens väggar, på grund av vilken de lätt passerar plasman.
 • Njurischemi främjar också bildandet av ödem. Brott mot funktionen av njurfiltrering orsakar ackumulering av vatten och natriumsalter i kroppen.
 • Ökad aktivitet av binjurarna.

Hög koncentration av hormonet aldosteron i urinen (kan överstiga normen i dussintals gånger) vittnar om det ökande arbetet med binjurarna, vilket därmed reagerar på den patologiska situationen.

Hormonet reglerar vattensaltbalansen och provar irritation hos osmoreceptorerna, vilket leder till en ökning av hormon vasopressin. Det är detta hormon som är ansvarigt för retention och ackumulering av vatten i vävnaderna.

Svullnad i vävnaderna i nedre extremiteterna orsakar inte bara hjärtsvikt. Ett sådant tillstånd kan framkalla olika sjukdomar, inklusive varicer, skada, trombos, perifera kärlsystemet, lymfstasis, flebit, levercirros, störningar i det endokrina systemet.

Före utnämningen av behandling av benets ödem med hjärtsvikt är det nödvändigt att utesluta andra diagnoser som påverkar bildandet av patologiska förändringar.

Mekanism för ödemutveckling

Enligt den fysiologiska teorin bildas mekanismen för utseende av ödem i hjärtproblem steg för steg:

 1. Hjärtfel uppstår.

Fel i hjärtat eller en av dess avdelningar leder till att muskelfunktionen förändras som en pump. Så hanterar hjärtat inte längre de blodvolymer som anses vara normala. Som ett resultat har blodet egenskapen att ackumuleras i kärlen som går till hjärtat. En stagnationsmekanism bildas.

Initialt påverkar det kärlen i den lilla cirkulationscirkeln, men går gradvis över till en stor cirkel. Tyngdkraften som verkar på de ihåliga venerna leder till utseende av ödem i nedre extremiteterna.

 • Det finns en minskad hjärtutgång.

  Vid nästa steg förenar mekanismen för arteriellt blodunderskott blodets venösa stasis. Kroppen saknar syre och utlöser skyddsprocesser, vilket aktiverar nervsystemets sympatiska delar.

  För att hålla blodtrycket i normen börjar fartygen smala. Men denna process leder till det faktum att njurarna inte har tid att filtrera hela volymen vätska. Så här utvecklas hennes stagnation i kroppen, vilket provar utseende av ödem.

 • Vaskulär permeabilitet ökar. Brist på syre kräver kroppen av vissa specifika processer, vilket leder till att särskilda ämnen som förändrar blodkärlens kvalitet släpps. Deras väggar blir tunnare, på grund av vilket det blir möjligt för vätskan att tränga in i det intercellulära utrymmet.
 • Processen för vattenreabsorption ingår. Under vasopressins verkan behålls vatten i renal tubulerna.
 • Det onkotiska trycket minskar.

  Sena stadier av hjärtsvikt, när en kronisk form diagnostiseras, är förknippad med leverskador som ett resultat av blodstagnation i venerna. Syntes av proteinet störs och leder till en minskning av onkotiskt tryck.

  Som ett resultat lämnar vattnet lätt behållarna. Hjärtfel är utlösningsmekanismen för utseendet av ovanstående schema.

 • I en enkel variant är utvecklingen av ödem som följer: Hjärtsjukdom - Hjärtsvikt - Blodstasis - Svullnad.

  Hur ödem uppträder vid kroniskt hjärtsvikt

  "Hjärta" ödem förekommer först på benen. Ursprungligen uttrycks de inte starkt: de förekommer huvudsakligen på kvällen eller på eftermiddagen på fötterna och i nedre delen av benen och vid morgonpasset. Vid den här tiden förklarar människor ofta deras utseende med för mycket belastning på fötterna och ger dem inte mycket betydelse.

  Men med tiden blir periodisk svullnad permanent. Dessutom ökar deras svårighetsgrad: de kan nå nivån på shin, sedan knäet, sedan sprida sig högre, på nedre delen av ryggen, händer, buken och så vidare. Det vanliga ödemet i hela kroppen, som uppstår med allvarlig obehandlad CHF, kallas anasarca.

  Liknande observeras ganska sällan: Patienter som är oroliga för försämringen av deras utseende och tillstånd söker ofta hjälp tidigare.

  Om patienten tittar på sin vikt, när ödemet bygger upp, kan han märka att hans kroppsvikt gradvis ökar. Ödem kan detekteras på annat sätt. Om du trycker på huden med fingret och en långsamt inriktad fovea bildas vid tryckpunkten, indikerar detta tydligt deras närvaro.

  Vanligtvis är svullnad bestämd på benen, och i detta fall måste du trycka på fingret på den främre delen av shin, där benet ligger nära huden. Detta gör att de kan identifieras mer effektivt. Bland egenskaperna hos "hjärt" ödem är också värt att nämna att de är ganska täta (i motsats till lös njur) och "kall".

  Det senare innebär att huden över dem är kall, vilket orsakas av en kränkning av blodflödet i lemmarna på grund av nedsatt hjärtfunktion. På grund av dåligt blodflöde och syrehushållning i vävnaderna kan huden också ha en cyanotisk nyans, speciellt på fötterna, händerna.

  Vätskans ackumulering vid kroniskt hjärtsvikt kan inträffa inte bara i den subkutana fettvävnaden - dessutom kan patienterna "svälla" och organ. Leveren lider mest av allt, det kan öka betydligt. Likaså kan vätska med svår CHF ackumuleras i bröstkorgs- och bukhålorna.

  symtomatologi

  Hjärtanspottning i benen har karakteristiska egenskaper. Först börjar det alltid från botten av fötterna. För det andra, efter att ha tryckt på den svullna platsen på benet, finns det depression. Svullnad av benen med hjärtsvikt är ett av huvudsymptomen. Det är mest uttalat hos personer äldre än 75 år.

  Men det finns andra symptom som kommer att listas nedan:

  • andfåddhet;
  • hosta;
  • hjärtklappning;
  • ökad trötthet
  • minskning av prestanda.

  Efter att ha upptäckt ett eller flera av de ovanstående tecknen rekommenderas att du besöker kardiologens kontor för råd. I receptionen kommer doktorn att avslöja en anamnese, genomföra en undersökning och diagnos. Baserat på de erhållna resultaten fastställs diagnosen och taktik för behandling av den detekterade sjukdomen tilldelas.

  Ödem i benen med hjärtsvikt kännetecknas av karakteristiska tecken:

  • Gradvis kontinuerlig (i flera dagar) och en symmetrisk ökning av volymen av båda extremiteterna.
  • Hudöverdrag är täta, kalla vid beröring, skiljer sig från cyanotisk skugga. Ytan är blank, glänsande, onaturlig sträckt. Med en kraftig ökning av vävnadsvolymen kan hudbrott förekomma.
  • Med tryck under palpation kvarstår ett tillräckligt djupt spår i form av en grop på ytan.
  • Försämring av tillståndet på kvällen. Som regel, efter fysisk ansträngning - en lång promenad, stående.
  • Det primära området för lokalisering är fötterna och fotlen. Symtom försvinner vanligen på morgonen efter en bra vila. Om patienten är begränsad i rörelse (många lögner leder en stillasittande livsstil), är det spridning av ödem på buken, litet bäcken, sakrum.

  Anasarca och hjärtsvikt

  Det finns olika grader av svullnad i benen. En av de extrema är anasarka. Detta tillstånd är en patologi i kroppen, som uppstod på grund av hjärtsvikt. Termen anasarca separerades från den allmänna puffiness på grund av behovet i medicin och för patienter att bestämma det kritiska tillståndet hos patienten som kräver brådskande behandling.

  Anasarka kännetecknas inte bara av benens svullnad, men också genom spridningen av problemet genom hela kroppen. Dessutom lagt symtom som dyspné, associerade med allvarlig lungödem och hjärtförstoring, vilket leder till en ökning i hjärtstorlek som uppstått på grund av vätskeansamling i myokardiet.

  Den anatomiska orsaken som orsakar en anasarca är ackumulering av vätska, liksom besparing av natrium. Därför är det vid denna diagnos kategoriskt omöjligt:

  1. Öka mängden i kroppen på alla möjliga sätt;
  2. Drick läkemedel eller andra produkter som innehåller natrium;
  3. Lämna problemet ensamt, i vilket fall som helst, hjälp av en specialist, liksom behandlingsförloppet med en sådan diagnos är obligatorisk.

  Vad är ett trofusår?

  Mot bakgrund av svår svullnad i benen kan trofinsår förekomma. Denna sjukdom är en kraftig kränkning av hudslemhinnan. Det finns tre steg i utvecklingen av trofasår:

  • i det första skedet av ett sår påverkar sjukdomen endast hudens ytlighet
  • vid andra steget sprider sjukdomen sig till det subkutana skiktet;
  • i det tredje skedet av ett sår inträffar penetration i muskler och senor.
  Behandling av ett sår är en lång och komplex process och bör därför behandlas omedelbart för svullnad av benen.

  diagnostik

  Det finns flera typer av hjärtsvikt och en mängd olika orsaker. Därför kommer du att få olika test för att bestämma orsaken till hjärtsvikt och bestämma graden av dess svårighetsgrad.

  I vissa fall kan orsaken till hjärtsvikt upprättas (till exempel hjärtfluktfel) eller är lätt botad (t.ex. sköldkörtelproblem), men detta är vanligtvis ett undantag.

  Om du har symtom som tyder på hjärtsvikt kan du få följande undersökningar:

  • Samla historien om din sjukdom och fysisk undersökning.
  • Laboratorietester.
  • Elektrokardiogram (EKG).
  • Bröstets radiografi.
  • Ekokardiogram.
  • Bestämning av natriuretisk peptid.
  • Hjärtkateterisering.

  Ett ekkokardiogram är det bästa och enklaste sättet att bestämma förekomsten av hjärtsvikt och om det är systoliskt eller diastoliskt.

  Ekkokardiogrammet låter dig också bestämma orsaken till hjärtsvikt och hjälpa dig att fatta rätt beslut om behandlingsmetoden.

  Följande test kan också utföras för att bestämma områden i hjärtat som inte får tillräckligt med blod (iskemi-sidor) och hur bra din vänstra kammare fungerar:

  • Kardial perfusionskanning. Detta test låter dig bestämma den dåliga blodtillförseln till hjärtat.
  • Angiokardioskaner (radionuklidventrikulogram).

  Detta test används ofta när resultaten av ekokardiografi inte ger fullt förtroende för dess tillförlitlighet (på grund av övervikt hos patienten, storleken på bröstbenet eller nalichiyae allvarlig lungsjukdom).

  Han kontrollerar pumpfunktionen i vänster ventrikel. Men det är mindre viktigt vid upptäckt av hjärtklappssjukdomar och förtjockning av hjärtmuskeln.

 • Hjärtkateterisering. Denna undersökning kan användas för att bestämma ockluderade eller förminskade hjärtartärer och att mäta intrakardialt tryck. Testresultaten bidrar till att identifiera tillstånd som kan orsaka eller förvärra symtom på hjärtsvikt.
 • Du kommer att behöva besöka din läkare regelbundet för att övervaka ditt tillstånd och effektiviteten av behandlingen. Beroende på svårighetsgraden av sjukdomen och dess progression, kommer din läkare att ordna nästa besök några dagar eller veckor efter diagnosen.

  Undersökningar hjälper din läkare att avgöra vilken typ av hjärtsvikt du har. Ditt hjärtsvikt kommer också att klassificeras enligt svårighetsgrad eller stadium.

  Första hjälpen

  Först och främst behöver du inte panik: inget har hänt dig länge, när edema bildades kommer ingenting att hända om tre dagar. Så länge du bekämpar dem, hjälper du ditt hjärta. Kom ihåg att endast en läkare kan ordinera hjärtdroger samt diuretika.

  Det finns en hiss effektivt och säkert sätt även svår ödem: På kvällen, efter att förbereda behållaren där du kommer att urinera på natten, på morgonen och under de närmaste tre dagarna. Att urinera på en annan plats är förbjuden. Detta är nödvändigt för att mäta volymen utsöndrad urin. Urin hällde ibland i en mätkopp.

  Nästa morgon häller all den vätska du drack (mer exakt, motsvarande mängd) i pannan. Volymen mäts med hänsyn till soppor, te, etc. Under dagen görs mätningar. De borde konvergera: till exempel drack du 1,5 liter och tilldelades lika mycket. På andra dagen börjar du kämpa med svullnad.

  Nu när du vet hur mycket vatten pumpas genom dig på en dag, är det dags att ta reda på hur mycket det har ackumulerats i dina ben. Vi börjar "utvisa" det. För att göra detta, fortsätt i tre dagar att mäta den fulla och tilldelade mängden vätska och sluta att äta salt.

  Ät färsk frukt, tillsätt kryddor, vitlökspulver till sallader. God osaltad kycklingfilé, kokta blomkålhuvud i gräddfil. På kvällen, efter 12 timmar av en sådan diet, lämnar du överskott av vatten - på natten flera gånger måste "springa" i en mätbock.

  Svullnad i benen med hjärtsvikt - behandling

  Det är viktigt att förstå en huvudpunkt som tar bort svullnaden - det betyder inte att det har blivit återhämtning, och det är därför omöjligt att sluta behandlingen under alla omständigheter. För att korrekt kunna behandla benens svullnad med hjärtsvikt är det nödvändigt att genomföra en fullständig diagnos av organismen för att identifiera ytterligare möjliga orsaker.

  Sjukdomen i detta ursprung innebär behandling på två sätt - kirurgisk och medicinsk. I allmänna händelser inkluderar specialister följande:

  • Användningen av vätska per dag är inte mer än en och en halv liter;
  • ge preferenser till proteiner, så lite som möjligt för att konsumera fetter och kolhydrater;
  • distribuera arbete och vila korrekt
  • vid övervikt är det nödvändigt att bli av med det så snart som möjligt
  • Bli inte involverad i fysiska aktiviteter.

  Uppkomsten av sjukdomen innebär användning av vissa mediciner, eftersom det osannolikt blir att bli av med extremema i ödem vid hjärtsvikt.

  Att ta mediciner kan öka luktbarheten hos vätska från kroppen. Stagnerande fenomen på grund av detta kommer att minskas. Biverkningar efter att ha tagit mediciner är sällsynta, men det viktigaste är puffiness:

  • Diuretika, de inkluderar björkknoppar, fälthästar;
  • Torasemid, furosemid;
  • Aldakton, veroshpiron;
  • Mannitol och mannitol.

  Ursprunget för många läkemedel är vegetabiliskt, så biverkningarna, som redan nämnts ovan, förekommer inte.

  Behandlingen bör utses uteslutande av en specialist. Andra droger kan ordineras, men allt beror på den underliggande sjukdomen.
  Det är också möjligt att behandla ödem med hjärtsvikt kirurgiskt. Men indikationerna för sådan behandling är extremt sällsynta.

  medicinering

  Eftersom trängsel orsakas av hjärtinsufficiens är det nödvändigt att börja kämpa med benets ödem med stimulering av blodcirkulationspreparat, som kallas glykosider. Svullnaden i sig orsakas av närvaron av överskott av vätska i vävnaderna. Diuretics hjälper dig att bli av med det.

  Men eftersom tillsammans med vatten förlorar kroppen och näringsämnen som är nödvändiga för hjärtat och blodkärlen, måste intaget av diuretika kombineras med vitamin- och mineralkomplex. Varje åtgärd ska utses av en specialist. Förutom ovanstående, är det möjliga recept sartans ( "Lorista", "Mikardis"), betablockerare ( "Korvitol", "Corioli '), ACE-hämmare (" Kaptopril " ENAP ").

  Med problemet med att ta bort svullnad i benen med hjärtsvikt är huvudorsaken brottet mot den "mänskliga motorn".

  Glykosider kan påverka hjärtets funktion enligt följande:

  • Att mildra tiden för organreduktion och förlänga perioden av avslappning.
  • öka intensiteten av hjärtutgången;
  • minska antalet myokardiella sammandragningar under en viss tid.

  Drogen härrör från växter som innehåller guinea och glycin. Läkemedlen i denna serie omfattar:

  1. Digitoxin. Grunderna för det är foxglove. Läkemedlet är tillgängligt i tabletter eller rektalt applicerade suppositorier. Den vanliga dagliga dosen är 0,2-0,5 mg, uppdelad i 2 doser eller konsumeras i taget. Stearinljus används 1-2 gånger om 24 timmar.
  2. Gomfotin. Skapat på grund av buske buske. Dessa tabletter från benets ödem med hjärtsvikt tar med vatten 0,1 till 0,2 mg två gånger eller tre gånger om dagen, vilket minskar dosen gradvis till ett minimum.
  3. Periplotsin. Dess grund är barken hos äggstocken. Läkemedlet injiceras i venen eller subkutant vid 0,5-1 ml, spädning med glukos. "Adonisid" Detta är en produkt från vårens hornstorm. Den appliceras på 20 - 40 droppar för en dag 2-3 gånger. Därefter kan du äta efter 30 minuter.
  4. Korglikon. Den är hämtad från dalens lilja i maj. Läkemedlet administreras intravenöst, med användning av 0,5-1 ml, upplöser det i glukos.
  Alla dessa läkemedel är giftiga, så deras egenanvändning och dosförändringar är uteslutna.

  Svullnad i benen med hjärtsvikt eliminerar diuretika. De påverkar blodets sammansättning, tar bort överskott från det genom att minska volymen natriumsalt i celler och öka kaliumnivån. Följande verktyg används:

  • Furosemid (Lasik), Burineks, Britomar, Uregit, Piretanid.

  Detta är en snabbverkande medicinering som varar en kort stund, men orsakar ett kraftigt urinutsläpp. De används för uttalad svullnad, ibland kombinera med varandra. Dosen beror på svårighetsgraden av symtomen, andra relaterade omständigheter.

  Dessa medel har egenskaper tillsammans med vätskan att frigöra kroppen av magnesium, kalcium, kalium, som är särskilt viktiga vid hjärtpatologier. Därför kombineras deras mottagning med "Panangin", "Asparkam".

 • "Ezidreks", "Indapamid", "Brinaldiks", "Oxodolin".

  Läkemedlen har en längre diuretisk effekt, så de är tillämpliga under 20 till 30 dagars kurs. Deras inverkan på kroppen är mjukare, utan att det ofta behöver gå på toaletten.

  En annan positiv punkt med att använda medel från denna grupp är att de inte aktivt dra tillbaka mineralföreningar som är användbara för hjärtat.

 • "Pterofen", "Midamor". De har ganska svaga förmågor för att avlägsna vätskan, men de behåller kalium i vävnaderna. De används när det är nödvändigt att använda "hypotiazid", liksom hotet om arytmi.
 • "Spironolakton", "Aldakton", "Veroshpiron".

  Dessa läkemedel är antagonister av aldosteron. Hormonet kvarhåller salt i blodet, vilket gör det svårt och avlägsnar vatten från den biologiska vätskan. Om svullnad i benen påverkas vid hjärtsvikt innefattar behandlingen av veroshpiron eller dess analoger i många fall om en långvarig verkan av medlet krävs.

  För akut uttag av en stor volym vätska är dessa läkemedel inte lämpliga, eftersom resultaten från användningen uppträder först efter 5 dagar. Med försiktighet och under kontroll drick "Veroshpiron" med hormonella och endokrina problem.

 • Traditionell medicin

  Framgångsrikt bekämpa svullnaden av hjärtgenesis kan ske med hjälp av folkmedicinska lösningar och recept. Men användningen av sådana recept är ännu mer korrekt att samordna med kardiologen. Utövare i komplex behandling av hjärtfel rekommendera följande recept:

  • Drick regelbundet grönt te, betraktas som en kraftfull naturlig antioxidant och diuretikum.
  • Daglig användning av tranbärsjuice, som har diuretika egenskaper.
  • Används vid behandling av äppelcidervinäger. Receptet föreslår att en patient med ödem tar äppelcidervinäger i utspädd form, en till två, en matsked per dag.
  • Utmärkt hantera svullnad infusion av nässla. För dess förberedelse, ta en matsked torra örter och brygga som te. Du kan dricka sådana medel upp till tre gånger om dagen.
  • Användningen av dill som ett kraftfullt naturligt diuretikum, som har en allmän förstärkningseffekt. Dill bör tillsättas till mat eller bryggas i form av te.
  • Om diagnosen "hjärtsvikt" diagnostiseras, kommer elecampan att hjälpa till.

  I början av våren eller sen höst gräver ut rötterna av växten. Skölj, skär och torka i ugnen. Dessutom, för att förbereda medicinen behöver du ett avkok av havre. För detta halva glaset obehandlade frön häller 0,5 liter vatten och kokas över låg värme.

  Ta sedan en tredjedel av glaset rötter av elecampan och fyll det med en beredd buljong, koka igen och insistera på två timmar. Stam och lägg till två matskedar honung. Den mottagna produkten ska tas hälften av glaset före måltid tre gånger om dagen i två veckor.

 • Villkoret med hjärtsvikt förbättras om du använder följande recept.

  2 msk. l. gröna eller torra strängbönor, hugga och häll 750 ml vatten. Koka upp och koka i fem minuter. Ta sedan 1 tsk. krossad bladmorgon, löv eller blommor av hagtorn, citronbalsam, mint, löv eller blommor av liljan i dalen.

  Häll i kokande vatten med böna pods. Koka i ytterligare tre minuter. Insistera på fyra timmar, sedan belastning. Förvara buljongen i kylskåpet. En engångsdos av applicering är 4 msk. l.

  Innan du lägger dig, rekommenderas att lägga till 20 droppar Zelenin varje gång. Drick 3 gånger om dagen i 20 minuter innan du äter.

 • Med smärtor i hjärtat fungerar följande folkmetod bra.

  Ta 0,5 kg mogen hagtornsfrukt, skölj och häll 1 liter vatten. Koka i 20 minuter över låg värme. Stam, lägg till 2/3 kopp socker och samma mängd honung. Rör omedelbart. Ta dagligen i en månad för 2 matskedar. l. innan du äter. Förvaras i kylskåp.

 • Använd viburnumens helande egenskaper och hjärtsvikt kommer att återgå.

  De härdande effekterna av viburnum var kända för våra förfäder, även i antiken. Kalina äts både fräscht och fryst. Från det kan du göra och infusion. För att göra detta, ta en matsked viburnum, mash det så att bären låter saften.

  Tillsätt en matsked honung och häll ett glas kokande vatten. Därefter insistera på en timme. Ta medicinen en halv kopp två gånger om dagen i en månad, ta sedan en paus. Denna behandling krävs 4 gånger om året.

  Dessutom, från en viburnum är det möjligt att göra sylt eller sylt och att fylla med dem pajer. En sådan behandling är ett utmärkt sätt att förebygga hjärtsvikt.

 • Ta tre delar av yarrow-ört, en del av löv av citronbalsam och en del av valerianrot. En matsked av samlingen samlas, häll 0,5 liter kallt vatten och insistera på 3 timmar. Koka sedan och efter kylning, spänning. Infusion ta ett glas dagligen.
 • När svullnad uppstår, skrapa 0,5 kg massa av rå pumpa och äta denna mängd dagligen. Du kan dricka pumpa juice. Terapeutisk dos - 0,5 liter per dag.
 • Eliminera svullnad och riven potatis, som måste rengöras i förväg. Den används i form av kompresser applicerade på svullna området. Lös potatisarna med en trasa och håll den i tjugo minuter.
 • 2 msk. l. tallnålar och björkblad, tidigare strimlad, häll två glas vatten. Koka upp blandningen och koka i 20 minuter över låg värme. När buljongen kyler ner, tryck på. Ta 4 gånger om dagen 30 minuter innan du äter ett fjärdedel av glaset. Behandlingsförloppet är två månader.
 • från ett annat bevisat recept på hjärtsvikt. Blanda stenkärlens krossade rötter, björkblad och linfrö i förhållandet 3: 3: 4. Samla upp samlingen med ett glas kokande vatten. Låt det brygga i en halvtimme. Ta 25 g tre gånger om dagen i en halvtimme före måltiderna.
 • Avkok och infusioner för intag:

  • Om hjärtsvikt svullna ben, regelbundet dricker infusioner baserade på björk knoppar, knotweed, eller blåklint frön och skott av grönt persilja. Att förbereda en infusion, 2 msk torkade, är finfördelat råmaterial hälldes 0,5 liter kokande vatten och blötlades i en termos inte mindre än 12 timmar. Den färdiga drycken filtreras och berusas på morgonen 30 minuter före frukost.
  • Du kan behandla svullnad av fötterna med en tinktur av kastanjblad. En halv kopp råvaror blandas med 0,5 liter vodka, insistera på 7 dagar i ett mörkt, skyddat från solen. Mottagningsläge - 0,5 tsk spänd infusion 3 gånger dagligen.
  • Avkok från nålens rot. Häll 1 tesked av det krossade råmaterialet med 200 ml vatten, koka i 15 minuter, filtrera. Den färdiga drycken konsumeras i flera mottagningar med ett intervall på en dag.
  • Physalis. För att normalisera trycket och minska puffiness måste du äta 15 frukter av växten dagligen utan förbehandling.
  • Avkok av bär av viburnum. Ett glas frukt och 1 liter vatten blandas, kokas i 10 minuter. Därefter kyles drycken och filtreras, tillsätt 3 msk honung. Enstaka doser - 100 ml. Du måste ta ett medicinskt avkok 4 gånger om dagen.
  • Gör en samling av hagtorn (blommor, blad), fänkålsfrön, druva blad (alla arter av växter och 30 gram), mistel, johannesört, morot frö (alla typer av råvaror till 20 gram). En matsked av den beredda blandningen späds med 0,2 liter vatten och kokas i 3 minuter. Mottagningsläge - 2 gånger dagligen före måltider. Volymen av en enda del är 100 ml.
  • Te med tillsatt myt har en uttalad anti-edematös effekt. För att göra det hälls en tesked torkade hackade blad med kokande vatten (0,2 liter). Drycken insisteras i 20 minuter och tas på tom mage.

  Externa medel

  Hur man tar bort benens puffiness med hjärtsvikt är känt för dem som vet hur man använder externa medel. Dessa är bad för nedre extremiteterna, kompressor. För dem är följande kompositioner och växter användbara: Kamille och björkblad. Komponenter behövs i lika delar. 100 g av blandningen hälles i en liter kokande vatten och åldras i en timme.

  Den erhållna kompositionen utspädes med vatten upphettat till 38 grader, sänktes i behållaren med fötterna under 10 minuter. Enbärbär (100 g), havsalt (100 g), 1 msk. l. senapspulver, 2 tsk. soda. Alla ingredienserna doppas i en liter vatten och blandas. Lägg sedan till mer vätska och gör ett 15-minuters fotbad.

  Kardborre. Torra löv läggs preliminärt i varmt vatten (på morgonen). Innan de lägger sig, drar de ut, skakar av vätskan och förpackar fötterna. Om bladen är färska, skär dem för att göra juice. Ovan är käften täckt med en bomullservett och polyeten.

  En vegetativ kompress hålls hela natten. Använd avkok och kan vara för kontrastbad, vilket gör en vätska sval, den andra - hetare. Benen växlas alternerande i båda. På grund av kontrasten förbättras blodcirkulationen, fartygen förstärks.

  Patienter som drabbas av benets hjärtödem, tvingar inte behandling av en allvarligt sjuk person till en livsstil. Det krävs bara vissa restriktioner när det gäller mat, spänning, medicinering, promenader, massage och bristande tvivel som resultat.

  Bad och fotmassage

  För att minska puffiness används hemmet för extern och intern konsumtion. Externa förberedelser tonar fartygen och minskar deras väggers känslighet. Interna medel tar bort överskott av vatten (de ger en diuretisk effekt) och normaliserar blodcirkulationen.

  Kontrasterande fotbad - ta två hinkar. Fyll en med varmt vatten och det andra med kallt vatten. Håll fötterna i 10 minuter i varmt vatten och doppa sedan dem snabbt i en behållare med isvatten. I kylan måste du hålla fötterna i 30 sekunder. Upprepa denna process flera gånger om dagen. Om proceduren utförs regelbundet kommer svullnaden att minskas betydligt.

  Effektiv behandling av ödem kan göras med en mild massage i fötterna och anklarna. Använd för detta ändamål vegetabiliska oljor. Massage förbättrar blodcirkulationen, aktiverar cirkulationen av vätska i kroppen, vilket i sin tur minskar svullnaden. Blanda 25 ml rosmarinolja med 150 ml olivolja. Den resulterande blandningen appliceras på dina fötter och massage.

  Flytta uppåt utföra jämn cirkulär och komprimerar friktionen dvizheniya.Ispolzuyut ödem - sätta potatisskivorna eller kålblad en halvtimme i frysen, och sedan fastspänd på sina kalvar (ej bandage ska vara tight). Dessa växter "sträcker" vattnet och minskar obehag. Patienten kan göra en sådan komprimering hela natten, sedan nästa dag kommer fötterna att vila, svullnaden kommer att försvinna eller vara mindre märkbar.

  Kompressor gjorda av gasväv blöt i en lösning av ättika (2 matskedar per glas vatten) hjälper också bra. Sådan behandling bör genomföras ständigt (eller tills du är botad av hjärtsvikt).

  För att minska puffiness används hemmet för extern och intern konsumtion. Externa förberedelser tonar fartygen och minskar deras väggers känslighet. Interna medel tar bort överskott av vatten (de ger en diuretisk effekt) och normaliserar blodcirkulationen.

  Kontrasterande fotbad - ta två hinkar. Fyll en med varmt vatten och det andra med kallt vatten. Håll fötterna i 10 minuter i varmt vatten och doppa sedan dem snabbt i en behållare med isvatten. I kylan måste du hålla fötterna i 30 sekunder. Upprepa denna process flera gånger om dagen. Om proceduren utförs regelbundet kommer svullnaden att minskas betydligt.

  Effektiv behandling av ödem kan göras med en mild massage i fötterna och anklarna. Använd för detta ändamål vegetabiliska oljor. Massage förbättrar blodcirkulationen, aktiverar cirkulationen av vätska i kroppen, vilket i sin tur minskar svullnaden. Blanda 25 ml rosmarinolja med 150 ml olivolja. Den resulterande blandningen appliceras på dina fötter och massage. Flytta från botten till toppen, utföra släta cirkulära och gnidningsrörelser.

  Använd förpackningar från ödem - Sätt potatisskivorna eller kålblad på halv timme i frysen, och sedan fastspänd på sina kalvar (bandage bör vara stram). Dessa växter "sträcker" vattnet och minskar obehag. Patienten kan göra en sådan komprimering hela natten, sedan nästa dag kommer fötterna att vila, svullnaden kommer att försvinna eller vara mindre märkbar.

  Kompressor gjorda av gasväv blöt i en lösning av ättika (2 matskedar per glas vatten) hjälper också bra. Sådan behandling bör genomföras ständigt (eller tills du är botad av hjärtsvikt).

  Hälsokost

  Behandling och förebyggande av hjärtsvikt börjar med en diet. Näring i hjärtfel bör vara högt i kalorier, lätt smältbara och innehåller lite salt. Det mest lämpliga sättet för matintag är en bråkdel, 5-6 gånger om dagen. Av kosten utesluter man starkt starkt te, kaffe, choklad. Det rekommenderas starkt att inte äta kryddiga rätter, röka produkter.

  Alkohol i hjärtsvikt är också kontraindicerat. Mängden salt är vanligtvis inte mer än 3-4 gram per dag. Med försämring av patientens tillstånd och spridning av ödem kan kardiologerna rekommendera en saltfri kost till patienten. Dessutom innebär en diet med hjärtsvikt en dricksbegränsning. Vanligtvis är det dagliga intaget av vätskor begränsat till 1200-1500 ml per dag.

  Detta sortiment innehåller alla flytande rätter, vare sig det är soppor, te eller kissar. Patienter med hjärtsvikt rekommenderade livsmedel med högt kaliuminnehåll: russin, torkade aprikoser, nötter, bovete och havre spannmål, bakad potatis, brysselkål, bananer, persikor, kalvkött et al.

  Kalium är speciellt nödvändigt för patienter som tar diuretika och hjärtglykosider. Vid hjärtsvikt, mild, särskilt i de tidiga stadierna, är det tillräckligt för att ändra livsstil och näring som hjälper till att bli av med svullnad, andnöd och normalisera vikt och därmed ta bort överbelastning till hjärtat.

  Fasta dagar som anges i patienter med allvarliga symptom på kardiovaskulär sjukdom (II och III skede) i överviktiga, och även för snabbare behandling, i synnerhet avsaknaden av effektiviteten av andra behandlingar och dieter № 10 och 10a fasta dagar göra 1 var 7 dagar, och på de återstående dagarna måste du följa ett dietnummer 10 eller 10a.

  Du kan rekommendera följande typer av avlastningsdagar.

  • Risovo-kompositdag (5 glas komposit och 100 gram risgröt per dag).
  • Prostokvashny eller kefir dag (5-6 gånger om dagen för att dricka curdled milk eller kefir 200 ml).
  • Vattenmelon dag (5 gånger om dagen för att äta 300 gram mogen vattenmelon).
  • Apple dag (1,5-2 kg bakade eller gnidade äpplen per dag).

  Räskad dag (100-150 g stekost, 15 g gräddfil 4 gånger om dagen och 2 glas vildrosa höfter per dag). Upp till 1 kg per dag torkade aprikoser och 800 ml te per dag. Carrel dieten som ges till patienter med allvarliga symptom på kardiovaskulär sjukdom (stadium 2B och 3) med ingen effekt på läkemedelsterapi, № diet 10 och 10a och hanterings dagar.

  Carreldieten är mest effektiv hos patienter med svåra hjärtfel. Denna diet lindrar väsentligt ämnesomsättningen, höjer diuret. I Carrel diet är innehållet av natriumsalter begränsat starkt och kaliuminnehållet ökar. Den terapeutiska effekten av kosten kommer på 5: e-sjätte dagen.

  För närvarande används Carrel Diet i modifieringen av M. I. Pevsner i form av fyra dieter av mat med olika energivärden.

  På den fjärde dagen överförs patienten till diet nr 10a följt av diet nr 10. En ungefärlig meny för dagen:

  Gröt bokhve (havregryn) - 6-8 msk. skedar (alternativ: stuga ost - 150 g, ostkaka, syrniki) och ½ kopp mjölk. Om så önskas, en smörgås med smör. Ett glas inte starkt te.

  Färskt eller bakat äpple (alternativ: päron, 5-6 bitar av blöta aprikoser, banan).

  Vegetarisk soppa, kokt kött (varianter: fisk, kyckling, kalkon) med stuvade morötter (alternativt med stuvade rödbetor, med surkål, sallad tomat och gurka med solrosolja), stuvad frukt eller juice.

  Äpple (varianter: en päron, ett glas bouillon av en hundros, 6-8 bitar av blötläggta torkade aprikoser).

 • Middag (senast 19.00)

  Kokt fisk med 1-2 kokta potatisar (alternativ: gröt med en skiva ost, keso, morot och äppelgryta).

 • Innan du går och lägger dig, kan du dricka ett glas yoghurt eller yoghurt.
 • Allmänna rekommendationer

  Utseendet av ödem vid hjärtsvikt är associerat med patientens kropps position. I patienter sväller ländryggen länge i ljungläge. Hos svängande patienter spruter svullnad från botten upp: först sväller anklarna, sedan skenorna.

  Ett typiskt kännetecken för hjärtstagnation av blod är att under dagen försvårar symtomen, kommer lättnad under en vila på natten. Stark svullnad i benen är synlig för blotta ögat. För att bestämma liten svullnad måste du trycka på huden: Om några sekunder är munstycket sparat, indikerar det att det sväller.

  För att minska ödem vid hjärtsvikt kan du, efter ett antal rekommendationer:

  • mindre promenader, speciellt i fall där det orsakar trötthet och andfåddhet;
  • sitta inte med benen nere;
  • Undvik att stå långt i en stående position;
  • minska saltintaget;
  • minska mängden av förbrukad vätska;
  • flera gånger om dagen måste du ta ett liggande läge, placera benen ovanför kroppen;
  • Använd inte täta skor;
  • att överge heta bad, där fartygen dilaterar, vilket orsakar stagnation av blod;
  • för att kontrollera vikt, eftersom övervikt förvärrar problemet.

  En viktig roll i eliminering av edematöst syndrom med hjärtsvikt är en fullvärdig sömn - minst 9 timmar. Det är nödvändigt att begränsa fysisk aktivitet, för att säkerställa ett lugnt psyko-emotionellt tillstånd.

  Puffiness, om den inte kvarstår länge, utgör inte en fara i sig själv. Svullnad som stannar mer än 2 veckor kan orsaka allvarliga problem. Starka puffiness i benen klämmer kärlen. Resultatet av detta är ett brott mot blodtillförseln till vävnader, försämring av deras näring, en gradvis minskning bort. Trofiska sår kan bildas. Den initierade processen med vävnadsdegenerering kräver kirurgisk ingrepp.
  "alt =" ">

  Folkmedel för benödem med hjärtsvikt

  Ödem på fötterna med hjärtsvikt

  Ödem vid hjärtsvikt avser tecken på ett dekompensationssteg. Detta indikerar att hjärtmuskeln inte klarar av att pumpa blod från de nedre sektionerna till mitten. Fartyg som påverkas av ökat venetryck passerar den flytande delen av blodet i det intercellulära utrymmet.

  Vid behandling av benens puffiness är det nödvändigt att ta hänsyn till alla patologiska mekanismer. Först och främst är det nödvändigt att fastställa exakt hjärtets art av ödem. För detta är det nödvändigt att genomföra en undersökning.

  Vid förskrivning av läkemedel måste läkaren förse deras påverkan på ytterligare mekanismer för ödembildning.

  Vid förekomsten av benets ödem spelas en signifikant roll av total syrebrist (hypoxi). Av den anledningen är den tillförlitliga strukturen i venväggen bruten. De blir permeabla för plasma.

  Dessutom leder njursyskemi till en minskning av njurfiltrering och förseningar natrium och vatten i kroppen.

  Binjurarna förvärrar situationen och intensivt producerar aldosteron - ett viktigt hormon av vatten-saltmetabolism. Hos patienter med svår ödem överstiger aldosteronhalten i urinen normalen med 20 gånger.

  Vad är skillnaden mellan ödem av hjärtat?

  För att behandla ödem på benen behöver du bara ta hänsyn till huvudorsaken. De kan uppstå när:

  • trauma;
  • åderbråck i nedre extremiteterna
  • lymfstasis;
  • trombos av perifera kärl;
  • flebit;
  • levercirros;
  • njursvikt
  • endokrina sjukdomar.

  Karakteristiska egenskaper hos ödem av hjärtat är:

  • gradvis ökning av benen i volymen;
  • symmetri på båda benen;
  • tät hud att röra vid vedhållande gropar under tryck;
  • i aktiva rörliga patienter sväller benen på kvällen;
  • lokaliserad på anklar och fötter, försvinner på morgonen;
  • svullen hud ser spänd, glänsande och glittrande, kan brista;
  • Länken har en cyanotisk färg, kall för beröring.
  • Hos patienter med begränsad rörelseförmåga, hjärtsvikt, förutom svullnad i benen, främjas ansamling av vätska i sfären, på sidorna, buken, i könsorganet (i liggande läge).
  Vanlig tryckning av fingret på ödemets område orsakar en ihållande depression

  Ödem i hjärtsvikt kombineras med andra symtom (takykardi, dyspné, svaghet) och anger ett stadium som inte är lägre än II a. De föregås av kliniska manifestationer av olika hjärtsjukdomar. Det kan vara:

  • reumatism med fläck;
  • medfödda missbildningar;
  • ischemisk sjukdom;
  • hypertoni;
  • cardio;
  • arytmi;
  • kardiomyopati;
  • myokardit, endokardit, perikardit.

  Hjärtsvikt uppstår med anemi, fetma, cirrhotisk leverskada.

  Vad kan man göra hemma?

  Om en person med hjärtsjukdom ökar på kvällen i volymen av fot och underben kan du försöka ta bort svullnad före besöket hos läkaren. För detta bör patienten

  • ge kroppen en position med upphöjda ben, sitta eller lägg på en soffa och sätt 2-3 kuddar under knäna;
  • Begränsa intaget av vätska (1 liter per dag) och salt (upp till ½ tesked);
  • göra en rättelse i kosten;
  • att massera benen med rörelser från fingrarna till inguinalvecken med aktivt cirkulärt tryck i fotbågens område, hälen;
  • använd en av de folkliga lösningarna för brickor och kompressor.

  Hur påverkar ödem med en diet?

  När svullna ben i behandlingen ska använda det restriktiva diettabellen nummer 10. Från utbudet är uteslutna:

  • alla skarpa och salta livsmedel;
  • rökt produkter;
  • stekt kött och fiskfat;
  • Fetter (inklusive fettsyror, mjölk, stallost);
  • konfektyr med grädde, godis
  • kryddiga kryddor, majonnäs, såser.

  Beredning av mat bör ske utan salt, tillsätt endast den beredda maträtten i plattan. Kokt och ångat kött och vegetabiliska produkter visas.

  Potatis rekommenderas att baka i ugnen och äta med gröna, med denna metod är det möjligt att maximera kalium

  Nutritionists rekommenderar att du lägger till produkter som förbättrar urinering:

  • pumpasjuice eller kokt pumpa;
  • moroträtter och juice;
  • terapeutiskt te med cowberry, bär av viburnum;
  • färska gurkor;
  • kål sallad;
  • bovete gröt;
  • äpplen.

  För att upprätthålla en balans mellan kalium- och magnesiumelektrolyter med ökat vätskeuttag i kosten behöver du:

  • potatis i bakad form;
  • nötter;
  • russin;
  • torkade aprikoser.

  Folkmedel för benödemhjälp på ett tidigt stadium. Rekommenderade bad med buljonger:

  För bad är det bättre att använda en hög hink så att fötterna och fötterna nedsänktes i vatten. Vattnets temperatur ska vara något över kroppen, procedurens varaktighet - 20 minuter.

  Effektivt komprimera med revade råpotatisar:

  • Applicera ett lager av potatispasta till den rena huden;
  • Vik din fot i cellofan;
  • vikla med en varm halsduk.

  Komprimera görs bäst efter bad, på natten.

  För intern användning ska du förbereda avkok och infusioner från:

  • körsbär (bär, ben, stjälkar);
  • löv och stjälkar av persilja;
  • björkknoppar.

  Det är mest lämpligt att fylla 2 matskedar av torra råvaror i en halv liter termos och häll kokande vatten över natten. På morgonen spänna och drick innan du äter i 30 minuter. Använd inte dem på kvällen, för att inte störa sömnen.

  Människans metoder bör behandlas som stödjande. De utesluter inte användningen av droger.

  Det är lämpligt att använda färdiga badberedningar som kombinerar nålar och havssalt

  medicinering

  Utseendet på ödem på fötterna är anledningen till att du kontaktar en läkare. För dispensar patienter, informerade om deras hjärtsjukdom, betyder symptomet behovet av korrigering av behandlingen av den underliggande sjukdomen.

  Eftersom den främsta "skyldige" är en försvagad hjärtmuskel behövs droger som ger energi till skadade myokardceller. Hjärtglykosider av olika klasser används nödvändigtvis. Dosering i tabletter eller droppar är endast föreskriven av en läkare. Det är nödvändigt att vara rädd för biverkningar (illamående, arytmi), särskilt de äldre.

  På egenskaperna av ursprunget och verkan av glykosider finns i denna artikel.

  Diuretika (diuretika) hjälper till att ta bort överskott av vätskans ackumulering och underlätta blodcirkulationen. Beroende på graden av skada utser doktorn:

  • Furosemid (intravenös Lasix);
  • hydroklortiazid;
  • piretanid;
  • veroshpiron;
  • triamteren;
  • Torasemid.

  Att ta diuretika ska inte leda till uttorkning. Samtidig dricks av vegetabilisk te intensifierar verkan av tabletter.

  Det är nödvändigt att ta hand om att fylla mineralsammansättningen av blod och vitaminer med diet och läkemedel. Rekommenderar vanligen Panangin eller andra läkemedel som innehåller kalium och magnesium.

  Mer detaljer om handlingsmekanismen för diuretika som du kan läsa i den här artikeln.

  Glöm inte att vid behandling av ödem med hjärtat är mental och fysisk vila viktigt. Patienten ska

  • undvik stress;
  • att vakna över en full sömn;
  • upprätthålla måttlig fysisk aktivitet
  • organisera arbete med raster för vila;
  • att träna promenader.

  Behandling av ödem med hjärtsvikt är en del av den komplexa behandlingen av stillastående fenomen. Det är omöjligt att betrakta det separat, påverkan av den underliggande sjukdomen är för stor. Därför måste valet av återvinningssätt alltid överenskommas med den behandlande läkaren.

  Hjärtödem - Behandling med folkmedicin

  Behandling av hjärtödem i ben enligt folkrecept och recensioner från tidningen "Herald of HSE".

  Hjärtödem från njuren kan särskiljas av platsen för puffiness: Ödem vid hjärtsvikt drabbar i första hand benen, medan det vid njursvullnad svuller ansiktet, ögonlocken först och sedan sänker blöjan gradvis. Hjärtansvullnad i benen är värre på kvällen, medan njurarna - efter sömnen.

  Hjärtsvullnad i fötterna - behandling hemma. Mannen på grund av hjärtsvikt började dyka upp på benen. Han appellerade till tidningen "Herald of Healthy Life" med frågor; Vad ska man göra med hjärtsvikt, hur man tar bort puffiness, kommer det att hjälpa plantan rhododendron, om behandling av ödem som han har hört positiv feedback. Ansvarig läkare i medicinsk vetenskap V. V. Zhelnov. Med hjärtsvikt försämrad kontraktilitet i hjärtmuskeln, vilket resulterar i hjärtat kan inte ge kroppen den erforderliga mängden blod. Därför kan vissa örter vid hjärtsvikt inte undvikas. Behandling bör utse en läkare. Och förutom denna behandling kan och bör du använda folkmedicinska lösningar 1. Kalina. 1 glas kalina frukt häll 1 liter varmt vatten och koka i 8-10 minuter, filtrera, tillsätt 3 msk. l. honung. Drick 1/2 kopp 3-4 gånger om dagen. 2. Mynt. 1 tsk. mint för 1 kopp kokande vatten, för att insistera 20 minuter. Drick på tom mage 20 minuter innan du äter.

  3. 1 msk. l. torrt frukt av hagtorn insisterar 2 timmar i en termos, fyll 1 kopp kokande vatten. Ta 1-2 msk. l. 3-4 gånger om dagen.

  Vad gäller rhododendron har han visat sig vid behandling av ödem med hjärtsvikt. Men det är fortfarande en giftig växt, och den bör tas under en doktors överinseende. Det är absolut kontraindicerat i fall av njursjukdom. Därför är det bättre att hantera andra folkmekanismer för behandling av puffiness. (översyn från HLS 2012 2012 "- 20 sid 20)

  Ödem i hjärtsvikt - behandling med folkmekanismer Mannen drabbades av förmaksflimmer, genomgick kirurgi för hjärtfluidbyte. Jag hoppades inte att förbättra tillståndet, men när jag läste artikeln om behandling av arytmi med infiltration av hagtorn och hundros började jag behandlas med denna botemedel. Hjärtat började fungera rytmiskt efter 2 veckor, men vad man ska göra med hjärtödem i benen vet inte, så jag vände mig till tidningen för råd. Först tog Furosimide 1 tablett 1 gång om 2 dagar och började sedan ta 1 tablett varje dag, och nu hjälper det inte heller. Jag försökte behandla hjärtsvullnad med folkmedicin: kokta morötter, fälthästar, rennet, björkblad. Men dessa fonder hjälpte honom heller inte. Har tagit upp med begäran att uppmana mer effektiva agenter för att sätta av eller ta bort puffiness.

  Doktor i medicin, professor V.Zhelnov rekommenderar läsaren att ta avkok av linfrö från svullnad - 4 msk. l. frö häll 1 liter vatten och koka i 10-15 minuter, insistera 1 timme. Drick varmt i ett halvt glas 6-8 gånger om dagen. Behandlingsförloppet - 3 veckor, men resultatet blir synligt efter 10-12 dagar. (översyn från Healthy Holidays 2011 nr.9 sidan 19)

  Folk behandling av ödem vid hjärtsvikt med horsetail juice. Med hjärtsjukdom används horsetail juice. Det hjälper till att ta bort hjärtödem i benen och förbättra det allmänna tillståndet. För att förbereda saft av växten måste samlas tidigt på morgonen tills dögen har torkat. Skölj, skölj med kokande vatten och rulla i köttkvarn, pressa ut saften. Den pressade saften kokas i 2-3 minuter. Förvaras i kylskåp. Applicera på 1 msk. l. 2-3 gånger om dagen. (en översyn från HOOO av 2010 nr 18, sidan 35)

  Svullnad av benen med hjärtsvikt kommer att bota calendula. En man har lider av hjärtsjukdom i många år, och när han kommer att se en läkare blir han alltid frågad om hans ben inte svullnar. Han har inte eder, för för förebyggande tar han infusion av kalendula blommor.

  I "Handbook of Medicinal Plants" läste han att kalendula hjälper till att normalisera hjärtaktiviteten och minska svullnad. Därför dricker han denna infusion. Förbereder det så här: 2 msk. skedar av torkade blommor häll 1 glas varmt vatten, stäng locket och värm i ett vattenbad i 15 minuter. Insisterar 45 minuter, filter. Tar 1-2 msk. skedar 2-3 gånger om dagen. (folkrecept från HOOO av 2008 №23 sidan 30)

  Hjärtödem i benen efter stroke och hjärtinfarkt. I bedridde patienter sväller benen efter en stroke och hjärtinfarkt. För att hjälpa dem måste du ha tillgång till burkblad. Om det är vinter så kommer torra löv passa. Löv bör läggas i en djup kopp, häll kokande vatten, täck med en tallrik och lägg under en kudde. På kvällen innan du lägger dig, ta bladen, tryck lite ut för att göra glasvattnet. Wrap löven av patientens ben, och lägg sedan ihop med breda band av bomullstyg, polyeten och elastiskt bandage ovanpå. På sommaren är det ännu enklare: smash - mjuka bladvenerna, utan att skada bladet, linda benet i 2-3 lager, linda det.

  I denna behandling är det viktigaste att hålla benet varmt, inte varmt, men det är varmt. Vid morgonen blir det värkande benet detsamma som det friska benet. (recept från hälsovården 2006 nr 15, sidan 33)

  Hembehandling av hjärtsvullnad med persilja. Ett mycket effektivt botemedel mot behandling av ödem med hjärtsvikt är persilja. Det är bäst att applicera pulver från persilja frön i torr form till 0, g 3 gånger om dagen med mat. Eller ett avkok av frön - 1 msk. sked för 1 kopp kokande vatten, laga i 10 minuter, insistera natt, ta 1 msk. l. 5 gånger om dagen, oavsett mat. (ett recept från HOOO av 2002, nr 19, s. 11)

  Infusion av oregano är ett enkelt folkmedel mot hjärtödem. Om orsaken till benets ödem är ett brott mot hjärtaktiviteten, så är ett sådant folkmedel, bevisat av århundraden: 1 st. l. tsvetkov oregano och 1 tesked pulver från klyftan i EU häll 500 ml kokande vatten, insistera 8 timmar. Ta 2 msk. l. varannan timme, med undantag av 8 timmars sömn, dvs 8 gånger om dagen. (receptet från de hälsosamma helgdagarna år 2000 nr 11, sid 6)

  Folk behandling av hjärtsödem med vattenpeppar. Vattenpeppar eller highlanderpeppar läker effektivt hjärtsvullnad i fötterna hemma. Det är nödvändigt att hälla 1 msk. sked med vattenpeppar 1 kopp kokande vatten, insistera i en förseglad behållare i 2 timmar, belastning och ta 0,5 kopp 2 gånger om dagen efter måltid i tre veckor. (HLS 2005 nr 7, sidan 30)

  Folk behandling av hjärt-edemaer med pumpa. Pumpa hjälper till att ta bort svullnad hemma med hjärtsvikt. Det ska bara äta 500 gram om dagen i råform, kokt och bakad form. Eller drick pumpajuice 2-3 glas om dagen. Behandlingsförloppet är 2 månader. (HOOO 2003 nr 1, sid 21)

  Infusion av björkblad Denna folkmedicin används för övningar av njur- och hjärtformat.

  100 g unga björkblad sköljer, hugg, häll 2 koppar varmt (60-70 grader) kokt vatten, insistera 3-4 timmar. Drick 1 glas 2-3 gånger om dagen. (HOOO, 2002, nr 7, sid 7)

  Gillar du artikeln? DELA DET. LÄS MER OM DENNA OCH LIKNANDE SJUKDOMAR: Kom ihåg att alla folkliga behandlingsmetoder kan ha individuella kontraindikationer innan du använder recept, diskutera dem med din läkare! Mest diskuterade artiklar: Mest populära rubriker: Allergi:

 • Hur man bota en allergi, symtom
 • Traditionell allergisk behandling
 • Allergi att blomma
 • Allergi för kallt, sol, mat Vartor:
 • Folkvård Behandling
 • Hur man tar bort en väda
 • Hur man tar bort en wen
 • Hur man tar bort spetsen Hår:
 • seborré
 • Orsaker till håravfall
 • Behandling av alopeci
 • Masker för hår
 • Gangrenhår Behandling:
 • Gangren - behandling med hälsosam livsstil
 • Metod för bolotovherpes:
 • Symtom på herpes
 • Bältros Herpes
 • Herpes på läpparna Svampar:
 • Nagelsvamp
 • Svamp av foten Lishay:
 • Vad är lavar
 • ringorm
 • Peregrine lichen
 • Rosa lava
 • Röda lavar blåsor:
 • Blåsning på fingeren
 • Folkbehandling av en abscess
 • Whitlow
 • acne
 • acne
 • ödem:
 • Ödem efter fraktur
 • Njurödem
 • Hjärtödem
 • Svullnad i lederna
 • Hur man tar bort puffiness
 • Svullnad av fötterna
 • Säckar under ögonen Psoriasis:
 • Symtom och orsaker till psoriasis
 • Personlig erfarenhet
 • Behandling av erysipelas:
 • Symtom och orsaker till erysipelas
 • Folk behandling av erysipelas
 • Rozhy - recept HLS Fistel:
 • Fistel - recept HLS
 • Behandling av fistula folkmekanismer Sprickor:
 • Sprickor på läpparna
 • Sprickor på klackarna
 • Sprickor i händerna
 • Sprickor i bröstvårtor
 • Sprickor i Furuncles tunga:
 • kokar
 • hydradenitis
 • Salva från kokar
 • furunkulos
 • Folk behandling av kokar Spur:
 • Spurbehandling Eczema:
 • Symtom och orsaker till eksem
 • Behandling av eksem
 • Eksem på fötterna
 • Eksem på händerna
 • Kroniskt eksem
 • Ulceration eksem Sår:
 • Trofiska sår
 • Diabetisk fot Hittade inte vad du behöver? ANVÄND SÖK: © Folkhantering av hudsjukdomar - bolezni-koji.ru 2013 Kopiering är endast tillåten med en aktiv länk till källan!

  Metoder för behandling av benödem med hjärtsvikt

  Ödem i hjärtsvikt är ett vanligt fenomen som orsakar allvarligt fysiskt och psykiskt obehag hos patienter. Lägre extremiteter är mest mottagliga för ackumulering av vätska i vävnader. Ju värre hjärtat klarar av sina uppgifter, ju mer uttalade de visuella förändringarna i vävnaderna. Låt oss i större detalj överväga orsakerna och metoderna för behandling av benödem med hjärtsvikt.

  skäl

  Patologins mekanism är associerad med en dekompensationsreaktion av organismen. Hjärtmuskeln pressar knappt blod från de nedre delarna till kroppens centrala del. Som ett resultat är det ett ökat tryck inuti venerna. Väggen i kärlen under starkt tryck passerar den flytande fraktionen av blod i utrymmet mellan cellerna, vilket leder till bildandet av svullna vävnader.

  Sammansatt ödem i benen med hjärtsviktskomplikationer:

  • Hypoxi (syrebrist). Syrehushållning av vävnader leder till en ökning av permeabiliteten hos kärlens väggar, på grund av vilken de lätt passerar plasman.
  • Njurischemi främjar också bildandet av ödem. Brott mot funktionen av njurfiltrering orsakar ackumulering av vatten och natriumsalter i kroppen.
  • Ökad aktivitet av binjurarna. Hög koncentration av hormonet aldosteron i urinen (kan överstiga normen i dussintals gånger) vittnar om det ökande arbetet med binjurarna, vilket därmed reagerar på den patologiska situationen. Hormonet reglerar vattensaltbalansen och provar irritation hos osmoreceptorerna, vilket leder till en ökning av hormon vasopressin. Det är detta hormon som är ansvarigt för retention och ackumulering av vatten i vävnaderna.

  Svullnad i vävnaderna i nedre extremiteterna orsakar inte bara hjärtsvikt. Ett sådant tillstånd kan framkalla olika sjukdomar, inklusive varicer, skada, trombos, perifera kärlsystemet, lymfstasis, flebit, levercirros, störningar i det endokrina systemet. Före utnämningen av behandling av benets ödem med hjärtsvikt är det nödvändigt att utesluta andra diagnoser som påverkar bildandet av patologiska förändringar.

  symtomatologi

  Ödem i benen med hjärtsvikt kännetecknas av karakteristiska tecken:

  • Gradvis kontinuerlig (i flera dagar) och en symmetrisk ökning av volymen av båda extremiteterna.
  • Hudöverdrag är täta, kalla vid beröring, skiljer sig från cyanotisk skugga. Ytan är blank, glänsande, onaturlig sträckt. Med en kraftig ökning av vävnadsvolymen kan hudbrott förekomma.
  • Med tryck under palpation kvarstår ett tillräckligt djupt spår i form av en grop på ytan.
  • Försämring av tillståndet på kvällen. Som regel, efter fysisk ansträngning - en lång promenad, stående.
  • Det primära området för lokalisering är fötterna och fotlen. Symtom försvinner vanligen på morgonen efter en bra vila. Om patienten är begränsad i rörelse (många lögner leder en stillasittande livsstil), är det spridning av ödem på buken, litet bäcken, sakrum.

  Ödem på benen med hjärtsvikt är inte det enda symptomet på patologi. Andra manifestationer av sjukdomen:

  • generell svaghet
  • andfåddhet;
  • smärta i hjärtat
  • takykardi;
  • ökat (mindre ofta) blodtryck
  • pallor med en cyanotisk hudton;
  • utvidgning av levern i storlek (hepatomegali).

  Ytterligare utveckling av sjukdomen provocerar sådana patologier som övervikt, anemi, cirros och andra typer av leverskador.

  Terapi av patologi

  Om du vill veta hur man ska behandla svullnaden i de nedre extremiteterna överdriven vävnad, är det nödvändigt att fastställa den exakta orsaken till sjukdomen. Utvecklingen av ett terapiprogram utförs efter en noggrann diagnos. Metod för forskning - Echo-KG, EKG, laboratorietester av fysiologiska vätskor (blod, urin). Den behandlande läkaren efter att ha undersökt patienten och erhållit resultaten från testen kommer att berätta hur man tar bort svullnad. Huvudmålet är att rätta programmet för behandling av den underliggande sjukdomen. Ytterligare läkemedel läggs till:

  • diuretika - Furosemid, Piretanid;
  • angiotensinreceptorblockerare, kända inom medicinsk praxis, som sartaner eller geroprotektorer - Candesar, Mycardis;
  • blockerare av receptorer för aldosteron - Spironolacton, Veroshpiron;
  • beta-blockerare - Coriol, Nebilet;
  • medicinska produkter som innehåller lätt smältbar magnesium och kalium, - Panangin.

  Komplex terapi, som syftar till att eliminera orsakerna till patologiska förändringar i vävnader, kommer att bidra till att uppnå den önskade terapeutiska effekten. Om den främsta orsaken till svullnader - en försvagning av hjärtmuskeln, är det lämpligt att anordna underhållsbehandling för hjärtmuskelceller. För att göra detta tilldelas hjärtglykosider (Digoxin, Corligon). Genomgången av behandlingen observeras patienten hos kardiologen.

  Metoder för traditionell medicin

  För att effektivt behandla benödem vid hjärtsvikt rekommenderas att följa försiktighetsåtgärder: undvik överdriven fysisk ansträngning, ät korrekt och begränsa mängden vätska som används.

  Enkla tips

  Hemma kan svullnad tas bort med hjälp av enkla åtgärder:

  1. Du måste ge kroppen en horisontell position. I rätt läge är huvudet i linje med kroppen, och benen är förhöjda i en vinkel på 30º. Som stöd kan du använda vanliga kuddar eller en vals, vriden från en filt.
  2. Volymen vätska som konsumeras dagligen får inte överstiga 1 liter.
  3. Mängden salt i kosten bör minskas till 0,5 tsk per dag.
  4. Du kan massera underbenen. Intensiva cirkulära rörelser utförs i riktning från tårna till inguinalzonen. Särskild uppmärksamhet under proceduren bör ges till foten och underbenet.
  5. Det rekommenderas att bära elastiska strumpor och bandage som stimulerar normaliseringen av blodcirkulationen.
  6. En kontrastdusch på morgonen och innan du lägger dig till sängen hjälper till att återställa det normala blodflödet.

  Bad och kompressor

  Utmärkt resultat vid behandling av benets ödem med hjärtsvikt ger bad som är beredda enligt folkrecept från salvia, kamomill, mint, burdock, enbärsbär, tallnålar eller gran. För förfarandet är det mer lämpligt att ta en hög hink så att de nedsänkta fötterna och skenen är helt i läkningslösningen. Vattentemperaturen är ca 40ºC. Badets varaktighet är 20 minuter. För att förbereda buljongen måste du hälla grönsaksråvaror med kokande vatten i en takt på 3-5 matskedar per liter vatten. Koka i 25-30 minuter och dränera efter kylning.

  Komprimera från råpotatis är en av metoderna för att behandla hjärtödem i benen. Potatisknölar gnids på en rivare. Den resulterande massan appliceras ett tunt skikt på det edematösa området, täckt med mat eller vanlig polyetenfilm. Uppvärmning är det sista steget i förfarandet. För att bibehålla den optimala temperaturen, är benet lindat med en scarf eller ullsjal. Den största terapeutiska effekten uppnås om kompressionen görs omedelbart efter badet. Det rekommenderas att utföra procedurer på kvällen, för att utesluta belastningen på benen på benen i flera timmar.

  Avkok och infusioner för förtäring

  Det kommer att vara bra att ta emot pengar för sådana recept:

  1. Om hjärtsvikt svullna ben, regelbundet dricker infusioner baserade på björk knoppar, knotweed, eller blåklint frön och skott av grönt persilja. Att förbereda en infusion, 2 msk torkade, är finfördelat råmaterial hälldes 0,5 liter kokande vatten och blötlades i en termos inte mindre än 12 timmar. Den färdiga drycken filtreras och berusas på morgonen 30 minuter före frukost.
  2. Du kan behandla svullnad av fötterna med en tinktur av kastanjblad. En halv kopp råvaror blandas med 0,5 liter vodka, insistera på 7 dagar i ett mörkt, skyddat från solen. Mottagningsläge - 0,5 tsk spänd infusion 3 gånger dagligen.
  3. Avkok från nålens rot. Häll 1 tesked av det krossade råmaterialet med 200 ml vatten, koka i 15 minuter, filtrera. Den färdiga drycken konsumeras i flera mottagningar med ett intervall på en dag.
  4. Physalis. För att normalisera trycket och minska puffiness måste du äta 15 frukter av växten dagligen utan förbehandling.
  5. Avkok av bär av viburnum. Ett glas frukt och 1 liter vatten blandas, kokas i 10 minuter. Därefter kyles drycken och filtreras, tillsätt 3 msk honung. Enstaka doser - 100 ml. Du måste ta ett medicinskt avkok 4 gånger om dagen.
  6. Gör en samling av hagtorn (blommor, blad), fänkålsfrön, druva blad (alla arter av växter och 30 gram), mistel, johannesört, morot frö (alla typer av råvaror till 20 gram). En matsked av den beredda blandningen späds med 0,2 liter vatten och kokas i 3 minuter. Mottagningsläge - 2 gånger dagligen före måltider. Volymen av en enda del är 100 ml.
  7. Te med tillsatt myt har en uttalad anti-edematös effekt. För att göra det hälls en tesked torkade hackade blad med kokande vatten (0,2 liter). Drycken insisteras i 20 minuter och tas på tom mage.

  Dagregim och livsstil

  Patienten, som har organiserat ett sätt att leva, kan självständigt förbättra hälsotillståndet. Vad ska man göra och vad man inte ska göra med det vanliga förekommandet av svullnad i nedre extremiteterna:

  • bör undvika nervösa störningar, erfarenheter, stress,
  • daglig vanlig måttlig övning
  • med stark anställning på jobbet eller hemma, växlande arbete med vila;
  • föredra promenader till korta sträckor;
  • bära bekväma, rymliga skor, där fötterna är fria och bekväma.

  En fullvärdig sömn eller en ganska lång vila i ett horisontellt läge lindrar ödem inte värre än mediciner.

  diet

  För att behandla ödem med hjärtsvikt var snabbare och effektivare, måste du följa reglerna för näring:

  • Uteslut från diet akuta, salt mat, kryddor, livsmedel, inklusive såser.
  • Minska förbrukningen av rökt kött, rostat kött och stekt fisk.
  • Minska mängden fett och godis i den dagliga menyn. Till livsmedel med hög fetthalt ingår gräddfil, höstost, grädde, majonnäs, konditorivaror med grädde.
  • I den dagliga menyn rekommenderas att öka andelen rätter som tillagas för ett par. Koka produkter och färska grönsaker bidrar också till snabb eliminering av patologiska förändringar.
  • På bordet varje dag bör vara närvarande mat, rik på kalium - torkade aprikoser, russin, nötter, frön.

  Hjärtansvullnad i benen kan elimineras snabbare om tillagning inte tillför salt till det. Bättre lite podolit redan färdiga måltider. Enligt rekommendationerna från nutritionists, måste du äta mer mat som har diuretiska egenskaper och förbättra funktionen av urinledning. Dessa inkluderar juice från morötter och pumpor, liksom dessa grönsaker i kokt form. Lägg till din kost terapeutiska te kokta på basis av lingonberries och viburnum, färsk gurkor, kål, äpplen.

  Behandling för hjärtödem i benen

  Den vanligaste orsaken till benödem - problem med blodcirkulationen (speciellt hjärtsvikt) när blodflödet störs från periferin till höger förmak och det finns trafikstockningar i pulsådern. På grund av ökningen av venetryck sönder vattnet från kärlen till vävnaderna genom det venösa nätverket, vilket orsakar volymökning. Ödem i hjärtsvikt är mycket beroende av kroppens position. Patienter som är ofta i en liggande ställning, klagar över svullnad i ländryggen och vid ambulerande patienter som initialt svullen ankel, då - kalv ödem fortskrider uppåt.

  Ett karakteristiskt kännetecken för hjärtödem eller hjärtstagnation av blodet kvarstår det faktum att detta symptom förvärras under hela dagen. Nattstöd ger patienten lättnad.

  För att genomföra behandling måste du ta bort överskott av vätska från kroppen, normalisera mängden natrium i blodet och stödja hjärtats arbete. Med en sådan uppgift kommer effektivt att klara av traditionell medicin.

 • Hur man testar för ödem?
 • Rådgivning till patienter
 • behandling

  Hur man testar för ödem?

  Stor svullnad är märkbar för blotta ögat. För att känna igen mindre kan du göra ett enkelt test: Krama fingrarna för att klämma på huden över tibia. Om fossen hålls kvar i några sekunder är det ett tecken på att benet är svullet.

  Rådgivning till patienter

  För att minska benets bena med hjärtsvikt, följ dessa riktlinjer:

  • Begränsa gå hela dagen, speciellt om det ger en känsla av trötthet och andfåddhet;
  • långvarig vistelse i en stående position är också skadlig för patienterna;
  • undvika att sitta med ben sänks ned, speciellt på styva stolar (som komprimerar artären enligt knäna) för att avlägsna blod stasis, komplikation som orsakas av dess utflöde;
  • Minska saltintaget, vilket hjälper till att behålla vatten i kärlen;
  • begränsa mängden vätska som förbrukas för att inte öka blodvolymen;
  • flera gånger om dagen, ta ett lutande läge (åtminstone i en halvtimme) för att förhindra stagnation och bildande av ödem i nedre extremiteterna;
  • Ligga i fötterna och skina lite över kroppsställningen för att underlätta utflödet av blod och även motstå hydrostatiskt inflytande.
  • ge upp täta strumpor och skor;
  • Ta inte heta bad, eftersom hög temperatur utvidgar venerna och främjar stagnation av blod.

  Observera att övervikt bara förvärrar problemet. Därför försök bli av med extra pounds.

  behandling

  För att minska puffiness används hemmet för extern och intern konsumtion. Externa förberedelser tonar fartygen och minskar deras väggers känslighet. Interna medel tar bort överskott av vatten (de ger en diuretisk effekt) och normaliserar blodcirkulationen.

  Kontrastfotbad

  Ta de två hinkarna. Fyll en med varmt vatten och det andra med kallt vatten. Håll fötterna i 10 minuter i varmt vatten och doppa sedan dem snabbt i en behållare med isvatten. I kylan måste du hålla fötterna i 30 sekunder. Upprepa denna process flera gånger om dagen. Om proceduren utförs regelbundet kommer svullnaden att minskas betydligt.

  massage

  Effektiv behandling av ödem kan göras med en mild massage i fötterna och anklarna. Använd för detta ändamål vegetabiliska oljor. Massage förbättrar blodcirkulationen, aktiverar cirkulationen av vätska i kroppen, vilket i sin tur minskar svullnaden. Blanda 25 ml rosmarinolja med 150 ml olivolja. Den resulterande blandningen appliceras på dina fötter och massage. Flytta från botten till toppen, utföra släta cirkulära och gnidningsrörelser.

  Kallkompressor

  Lägg skivor potatis eller kålblad i en halvtimme i frysen och rulla dem sedan i kaviar (bandage ska inte vara tätt). Dessa växter "sträcker" vattnet och minskar obehag. Patienten kan göra en sådan komprimering hela natten, sedan nästa dag kommer fötterna att vila, svullnaden kommer att försvinna eller vara mindre märkbar. Kompressor gjorda av gasväv blöt i en lösning av ättika (2 matskedar per glas vatten) hjälper också bra. Sådan behandling bör genomföras ständigt (eller tills du är botad av hjärtsvikt).

  Kastanj tinktur

  En halv kopp torrblad av kastanje häll 500 ml vodka. Lägg åt sidan blandningen i en vecka på en mörk plats och dra sedan av. Ta denna tinktur tre gånger om dagen för en ofullständig tesked. Det kommer att stärka blodkärlen, över tiden kommer puffiness stör dig mindre och mindre.

  Nål barbed (kvast av en slaktare)

  Den spiny nålen tar inte bara bort puffiness, men också kämpar med hjärt-kärlsjukdom, har en lätt diuretisk effekt. För att genomföra behandling, koka roten av denna växt i vatten (en tesked i 200 ml vätska). På dagen, ta inte mer än 200 ml av ett läkemedel (det är uppdelat i flera portioner och berusad i pauser mellan måltiderna). Antagningens gång är en dag på en dag.

  Ta bort puffiness kommer att hjälpa salva från bladen och stjälkarna på nålen. Mala grönsaksråvaror, blanda med samma mängd smaltz och laga mat på ångbadet i en timme. Salva appliceras två gånger om dagen.

  Physalis Vegetabiliska

  I vårt land används fysikaliskt sällan för mat. Och förgäves: Med hjälp av denna växt kan du bli av med svullnad, högt blodtryck och hjärtsvikt. På en dag rekommenderas att äta 15 bitar färsk frukt (dela dem i flera portioner).

  Även folkmedicin rekommenderar att man använder en infusion av torkade lock och löv av physalis. Sked den krossade växten brygga i kokande vatten, insistera under locket i 15 minuter, drick sedan ett mellanmål med honung. Behandlingen varar 3-6 veckor, beroende på symptomens svårighetsgrad.

  Växtberedningar

  Ta bort ödemet hjälper växtbaserade avgifter, som inte bara är på lymfflödet och blodflödet utan även på hjärtaktiviteten. Ta på arsenalen av ett sådant recept:

  • Hawthorn blommor - 30 g;
  • Hagtornsbär - 30 g;
  • Frön av dill - 30 g;
  • Blad av druvor - 30 g;
  • St John's Wort - 20 g;
  • Grus av misteltavla - 20 g;
  • Morotfrön - 20 g.

  Gräset blandas noggrant och förbereder ett avkok från dem. För att göra detta kastar du en matsked av blandningen i en kastrull, där 200 ml vatten kokar, täcker och simma i 3 minuter, ta sedan av pannan från värmen och låt svalna. Drick en varmbuljong på morgonen och på kvällen, 15 minuter efter att ha ätit. Omkring en månad senare kommer puffiness att passera.

  Ett bra recept hjälper också till:

  • Kamilleblommor - 100 g;
  • Bukvete blommor - 50 g;
  • Hawthorn blommor - 50 g;
  • Valerian rot - 20 g;
  • Bladsnålspärr - 20 g.

  Gräs grundligt blanda, använd för tillagning av infusion. En tesked blandningen brygger i ett glas kokande vatten, insisterar 10 minuter, dricker ett glas tre gånger om dagen. Ödem kommer att äga rum några dagar efter appliceringen av nuet. Behandlingsförloppet är 2 månader.

  Skriv i kommentarerna om din erfarenhet av behandling av sjukdomar, hjälp andra läsare på webbplatsen! Dela materialet i sociala nätverk och hjälp vänner och familj!