Huvud / Dystoni

Ödem på fötterna med hjärtsvikt: anledningar till vad man ska göra

Från den här artikeln lär du dig: varför är det svullnad i benen med hjärtsvikt, deras behandling, symtom och karaktäristiska tecken.

Ödem kallas en ökning av volymen mjukvävnad på grund av ackumulering av intercellulär vätska i dem. Svullnad i benen är en av de främsta tecknen på hjärtsvikt, vilket observeras hos många patienter med detta syndrom som orsakas av olika hjärtsjukdomar.

Ödem är bara ett symptom på hjärtsvikt. Behandling bör inriktas på att eliminera orsaken till deras utseende, det vill säga de sjukdomar som orsakade utvecklingen av hjärtsvikt (förkortad CH). I de allvarligaste fallen utförs dock diuretisk terapi, som syftar till att minska mängden överskott av vätska i kroppen. I de tidiga stadierna av hjärtsvikt elimineras ödem på benen ganska bra (de kan helt elimineras) och i senare skeden blir de ofta en integrerad del av patientens liv.

I sig utgör ödem på benen som en manifestation av hjärtsvikt inte en omedelbar fara för patientens liv. De indikerar dock svårighetsgraden av sjukdomen, vilket ledde till deras utseende. Och redan denna sjukdom kan vara ett hot mot människan.

Problemet med ödem på benen, som beror på hjärtsjukdomar, är kardiologer.

Varför hjärtsvikt orsakar svullnad på benen

Vid utveckling av ödem på benen med hjärtsvikt spelar två mekanismer en viktig roll:

 1. Ökning av hydrostatiskt tryck i venerna i den stora cirkeln av blodcirkulationen.
 2. Öka mängden vätska i kroppen.

I den högra halvan av hjärtat flyter blod genom åren i en stor cirkelcirkulation, som kommer från alla mänskliga organ. När den högra kammaren inte klarar av pumpning av blod genom lungorna, ackumuleras det i venös bädden, vilket medför att det hydrostatiska trycket ökar i det. På grund av tyngdkraftsverkan är denna ökning mest märkbar i benen, därför framträder ödem först på dem.

CH leder till aktiveringen av ett neurohumoral respons, vars verkan syftar till att fördröja kroppens vätska och natrium. Hormoner som faller in i systemet för detta neurohumorala svar är renin, angiotensin, aldosteron, vasopressin. De minskar utsöndringen av vatten och natrium genom njurarna, på grund av vad deras mängd i kroppen växer.

Stagnation av blod i vensystemet och ökningen i volymen av vätska i kroppen, vilket resulterar i majoriteten av patienter med hjärtsvikt, leder till dess utträde från kärl in i det extracellulära utrymmet och uppträdandet av ödem. Eftersom den mest signifikanta tryckgradienten observeras i den lägsta delen av kroppen, utvecklas ödem först i benen.

Tecken på hjärtsvikt

Vad är symtomen på ödem av hjärtat ursprung

Huvudsymptomen på ödem på fötterna av något ursprung är en ökning i volymen på grund av ackumulering av överskott av vätska i det intercellulära utrymmet. Emellertid kan ödem uppstå inte bara på grund av hjärtsvikt, de kan orsakas av njur-, blod- och lymfkärlssjukdomar.

Det finns flera tecken, vars närvaro gör det möjligt för läkare med en ganska hög grad av sannolikhet att fastställa vilken sorts ursprung har ödem på benen.

Karakteristiska symptom med ödem på benen av olika ursprung:

Inträffar eller ökar vanligtvis på kvällen, försvinner eller minskar på morgonen

Hud kan ha en cyanotisk nyans

När man trycker ett finger i mjuka vävnader, återstår en tand som återställs långsamt

Ofta åtföljd av andfåddhet, speciellt under träning

Leds av ödem runt ögonen

Mjuk under tryck

Hud kan ha en blek nyans

Vanligtvis drabbas en lem

Huden ovanför trombosplatsen är röd, varm vid beröring

Ömhet och överkänslighet i skadaområdet

Ibland uppstår de med predisponeringsfaktorer (nyligen operation, trauma, cancer)

När du trycker hårt

Brun hud på benen

Känsla av obehag i benen

Ibland utvecklas trofasår

Åderbråck observeras ofta

Behandling av ödem på benen av hjärtat

Behandling av ödem av något ursprung bör syfta till att eliminera orsaken till deras utseende. Med hjärtödem måste man försöka förbättra hjärtets funktion, i vilket fall svullnaden naturligt minskar eller försvinner.

Vid de första stadierna av patologin kan ödem på benen helt elimineras.

För att lindra symtomen på hjärtsvikt, inklusive ödem på benen med hjärtsvikt och förbättra hjärtets funktion, rekommenderar läkare:

 • Ta alla mediciner som ordinerats till dig av en kardiolog. Även om du mår bättre kan du inte avskaffa mediciner själv.
 • Följ reglerna för en hälsosam och näringsrik kost. Dieten bör innehålla ett stort antal frukter och grönsaker, hela korn, mager mjölkprodukter och magert kött. Begränsa användningen av salt, socker och mättat fett. Om svullnad är svår bör du minska mängden vätska du dricker.
 • Träna regelbundet. Ibland är det mycket svårt för personer med svårt hjärtsvikt att utföra några övningar. De behöver välja en nivå av fysisk aktivitet som inte orsakar svår utmattning och dyspné, och gör också frekventa raster för vila.
 • Om det finns övervikt, normalisera det.
 • Sluta röka, eftersom detta kommer att förbättra den övergripande hälsan och minska risken för många sjukdomar.
 • Begränsa eller sluta dricka.
 • 3-4 gånger om dagen, höja benen över hjärtets nivå i ett bakre läge.
 • Undvik långvarig stående på benen.

Dessa förändringar i livsstil bidrar till att förbättra hälsan hos hjärt-kärlsystemet, vilket är fördelaktigt för symptomen på hjärtsvikt.

För medicinsk behandling av hjärtsvikt används följande läkemedelsgrupper:

 1. Angiotensin-omvandlande enzymhämmare (ramipril, perindopril) - koppla av artärerna, sänka blodtrycket och minska bördan i hjärtat. Dessa läkemedel förbättrar hjärtets funktion och förbättrar livskvaliteten hos patienter med hjärtsvikt.
 2. Betablockerare (karvedilol, nebivolol, Bisoprolol) - långsam hjärtfrekvens, skydda hjärtat från effekterna av adrenalin och noradrenalin.
 3. Diuretika är diuretika som utsöndrar vätska och natrium ur kroppen, vilket minskar svullnad och andfåddhet. Det finns flera olika typer av diuretika, men brukar använda furosemid, torasemid och bumetanid.
 4. Antagonister av aldosteron (spironolakton, eplerenon) - bidrar till avlägsnande av överskott av vätska från kroppen med urin.
 5. Digoxin - ökar styrkan i hjärtslag och minskar deras frekvens.

Om utseende av ödem på benen med hjärtsvikt orsakas av närvaron av medfödda eller förvärvade hjärtfel, utförs deras kirurgiska korrigering.

Ramipril - en beredning från gruppen av ACE-hämmare

Man bör komma ihåg att det bästa sättet att behandla hjärtödem är att förbättra hjärtets funktion. Dock lyckas inte alla patienter att uppnå detta. I sådana fall, förbättra patientens livskvalitet, minska ödem och dyspné med diuretika, härleda kroppen av överflödig vätska. I sådana svåra fall måste du noga övervaka tillståndet hos njurarna, som intensiv användning av diuretika hos vissa patienter med hjärtsvikt kan försämra deras funktion och leda till en viktning av patientens tillstånd.

Förutom användningen av diuretika kan ett överskott av vätska avlägsnas från kroppen genom ultrafiltrering. Under denna procedur passeras patientens blod genom en speciell enhet som tar överflödig vätska från det och återvänder sedan till kroppen. Denna metod används när diuretika blir ineffektiva, dess användning är begränsad av bristen på nödvändig utrustning i de flesta medicinska institutioner.

utsikterna

Prognosen för hjärtödem i behandlingsbenen, som uppstod på grund av hjärtsvikt, beror på vilken sjukdom de orsakas. Även eliminering av överskott av vätska i kroppen har praktiskt taget ingen effekt på den slutliga prognosen för sjukdomen, även om den kan förbättra livskvaliteten hos många patienter.

Ödem vid hjärtsvikt

Ödem i hjärtsvikt är det främsta symptomet på hjärtens pumparfunktion. De, liksom den underliggande sjukdomen, kräver tidig behandling. Annars kommer irreversibel vävnadskada att uppstå, vilket signifikant förvärrar patientens livskvalitet.

Funktioner och plats för ödem

Hjärtinsufficiens är en komplicerad progressiv sjukdom som kännetecknas av en minskning av hjärtets förmåga att normalt pumpa en viss mängd blod. Det åtföljs av olika manifestationer - försämring av andning, svullnad. Kvaliteten på människans liv minskas betydligt. Ödem i hjärtsvikt har sina egna särdrag, vilket gör det möjligt att skilja dem från skador på lever eller njurar.

På grund av försämrad myokardiums kontraktile funktion förlorar hjärtat förmågan att pumpa blod i den önskade volymen. Vävnader får inte rätt mängd syre. Denna situation leder till utseende av stillastående processer i kärlens venösa kanal.

För det första bildas vätskeavsättningar i cirkulationens lilla cirkel. Det matar andningsorganen, så andningsfel kan utvecklas. Med tanke på att hjärtens funktion förvärras ännu mer, kommer stasis i en stor cirkulationscirkulation.

Gradvis blir kärlens väggar tunnare och blir genomträngliga. Om trycket inuti venerna stiger, simmar lymfan in i vävnaden och ökar deras volym. Ödem i hjärtsvikt uppträder hos män och kvinnor.

När det gäller mekanismen för deras bildning har den flera steg:

 1. Försvagning av hjärtens pumpfunktion. Detta tillstånd leder till ackumulering av blod i stora kärl. Om brist på vänstra avdelningar utvecklas sker stasis i en liten cirkel av blodcirkulation. Perifert ödem bildas. I nederlaget för de rätta uppdelningarna lider de nedre och högra ihåliga venerna. Uppsamling av blod uppstår i benen, så de sväller på dem först.
 2. Minskad hjärtutgång. Mängden arteriellt blod som matar vävnaderna minskar. Kroppen, som känner av syrehushållning, omfattar skyddande krafter som leder till bildning av ödem.
 3. Förtäring av blodkärl. Denna process är kompensatorisk och tjänar till att upprätthålla blodtrycket inom normala gränser. Samtidigt minskar blodfiltreringshastigheten i njurarna. Som ett resultat kvarstår en signifikant mängd fluid i vävnaderna och volymen utsöndrad urin minskar. Intensiteten av uttrycket av ödem fortsätter att öka.
 4. Ökning av graden av vaskulär permeabilitet. Denna process utvecklas också på grund av kroppens reaktion på syreförlust, framkallad av hjärtsvikt.
 5. Öka reabsorptionen av vatten. Det uppstår på grund av omvänd absorption av primär urin, vilket igen provar bildandet av ödem.
 6. Minskade onkotiskt tryck. Den presenterade processen är typisk för det sena stadiet av utveckling av hjärtsvikt. Här är levern redan påverkad, vilket normalt inte kan producera blodproteiner. Som ett resultat av detta blir det lättare att lämna fartygen.
 7. Processen att utveckla hjärtsvikt som karakteriseras av ödem är gradvis och progressiv. Det vill säga helt bli av med patologin kommer inte att fungera. Behandling kan dock förbättra patientens livskvalitet och öka dess längd.

Svullnaden i vissa delar av kroppen indikerar närvaron av överskott av vätska i kroppen. Med hjärtsvikt har det egna egenskaper:

 • Visas huvudsakligen på kvällen efter en lång fysisk ansträngning och lämnar på morgonen.
 • De drabbade kroppsdelarna (oftare - benen) blir täta, smidiga och kalla för beröring (på grund av dålig blodcirkulation).
 • Huden förvärvar en cyanotisk färg.
 • Vid de första stadierna av patologins utveckling bildas ödem i benens nedre del, och när hjärtaktiviteten dekompenserar stiger de uppåt.
 • Deras bildning är långsam (i flera timmar och jämna dagar).
 • Ödem är symmetrisk, och när man pressar på huden på det bildas ett hål.
 • Det finns en ökning i vikt.

Med kompensation för hjärtfunktionen försvinner puffiness. Den svåra graden av utveckling av misslyckande kännetecknas av nederlag av inre organ. Leveren sväller mer än andra. Vätskan kan också ackumuleras inuti bukhinnan och i brösthålan.

När det gäller placeringen av ödem, visas de först i benens nedre del. Över tiden blir deras svårighetsgrad intensivare.

Ju värre hjärtat fungerar desto högre svullnad.

Först uppstår de regelbundet, och sedan blir de permanenta. Mindre vanligt är en anasarka - svullnad av hela kroppen.

Samtidiga symptom

Patologi är farligt för människors hälsa. Det åtföljs av karakteristiska symptom. Det finns sådana manifestationer:

 1. Smärta i hjärtat. Detta symptom observeras inte hos alla patienter. Med hjärtsvikt lider huvudmuskeln själv av syrehushållning. Cellerna i vävnader dör. Smärta kan också ges till axeln eller till hypokondrium. Det presenterade symtomet förekommer även före ödembildning eller åtföljer dem.
 2. Ökning av blodtrycket. Detta tillstånd utvecklas på grund av stagnation och ackumulering av en stor mängd blod i kärlen.
 3. Ökad leverstorlek och smärta i höger övre kvadrant. Kroppen i sig kan inte vara sjuk. Obehagliga känslor förekommer på grund av kapselns expansion. Leveren utvecklar också svullnad.
 4. Svaghet i musklerna. Eftersom blodcirkulationen i hjärtsvikt förvärras, genomgår muskelfibrer syrehushållning. Med tiden orsakar brist på näring en gradvis försvagning av vävnader. I avsaknad av behandling, musklerna atrofi.
 5. Andnöd. Hjärtfel bidrar till överflödet av blodkärl som finns i andningsorganen. Det finns en försämring av gasutbytet i lungorna. Det är ett misslyckande av andningens rytm, vilket resulterar i andfåddhet. Patienten har också en subjektiv känsla att han inte har tillräckligt med luft. Det är svullnad i lungorna.
 6. Arytmi eller takykardi.
 7. Blek hud med akrocyanos. Patienten har en karakteristisk cyanos hos öronen, näsens vingar, fingertoppar, läppar. Färgförändringen förblir länge.
 8. Minskade förmåga att motstå fysisk stress.
 9. Fingrar av Hippokrates (en sorts trummor). Detta symptom indikerar början av ett sent stadium av kroniskt hjärtsvikt.
 10. Yrsel. Som ett resultat av syresvält lider nervcellerna också. Patientens uppmärksamhet minskar, det förvärras i kognitiv sfär (tänkande, minne, uppfattning).

Manifestation av ens ett ytterligare symptom ska få en person att konsultera en läkare.

Skillnad i hjärtödem från njursjukdom

När det gäller interna organ kommer endast leverets ödem med en allvarlig hjärtsvikt patient inte att göra. Både njurarna och lungorna påverkas. Nederlaget för dessa organ åtföljs också av svullnad, men de har några särdrag.

Med hjärtsvikt har de en uppåtgående karaktär. Ursprungligen utvecklas ödem på fötterna och i skinnens område. Om huvudpatologin fortskrider, ökar lesionsområdet: det är markerat i midjan, coccyx, händer, ansikte (särskilt under ögonen).

Korrekt att avgöra om hjärtsvikt orsakas av svullnad, kommer diagnosen att hjälpa. Det föreskriver sådana förfaranden:

 • Fysisk undersökning (samling av patientens anamnese, palpation, tappning av bukhålets främre vägg med fingrar, mättryck).
 • Specifika mätningar av kroppsparametrar för diagnos av svullnad.
 • Funktionellt test Kaufman.
 • EKG.
 • Mätning av centralt tryck i venerna med en kateter eller användning av en Waldman phlebotometer.
 • Ekkokardiografi (enkel, smärtfri och snabb undersökning av hjärtat).
 • Bröstets radiografi.
 • Laboratorietester av urin och blod.
 • Ultraljud i hjärtat och andra organ (hjälper till att bestämma komplikationerna av hjärtsvikt).

Diagnosen är inte något komplicerat, eftersom ödem är synligt synligt, men det måste ske i rätt tid. Detta kommer att göra det möjligt att sakta ner sin progression på ett tidigt stadium i utvecklingen av hjärtsvikt.

Allmänna terapeutiska rekommendationer

Med hjärtödem måste du nödvändigtvis anpassa din livsstil och kost. Kroppen ska inte behålla flytande. Det är viktigt att följa läkares rekommendationer:

 • Vid maximalt intag av bordsalt, vars dagliga dos är 1-1,5 gram.
 • Inkludera livsmedel som är höga i kalium: ris, torkade aprikoser, rosenkräm, russin, havregryn.
 • Balansera mängden vätska som förbrukas per dag (dryck bör inte överstiga 0,8-1 liter vatten per dag, inklusive de första disken).
 • Producera en lätt självmassage av fötterna.
 • Använd elastiska strumpor eller applicera ett speciellt bandage som hjälper till att minska svullnaden.
 • Gör fotbad baserat på växtbaserade dekoktioner, kalla kompressor.

Det är viktigt att korrekt anpassa arbetssättet och vila (om en person ligger i sängen, ska benen placeras på kudden så att de ligger i något förhöjt tillstånd).

Huvudregeln som främjar effektiv behandling är en strikt överensstämmelse med regimen för behandling av hjärtsvikt som föreskrivs av en läkare.

Hur bli av med ödem länge?

Börja med att ta några mediciner, ändra dosen som föreskrivs av en läkare eller du kan inte överge medicinen. Terapi ger inte bara bekämpa symtomen på hjärtsvikt, men också för att stödja huvudkroppens aktiviteter. Om ingen behandling utförs, kommer patientens livslängd att minska kraftigt.

Förutom medicinsk behandling, som patienten kommer att observera fram till slutet av livet, måste han genomgå periodisk behandling i specialiserade sanatorier. Patienter är vanligtvis ordinerat sådana läkemedel:

 1. Diuretika: "Hypotiazid", "Furosemid". De låter dig snabbt ta bort överskott av vätska från kroppen och minska svårighetsgraden av ödem.
 2. Hjärtglykosider: "Digoxin." Dessa läkemedel har en positiv effekt på myokardiet, liksom hjärtat i allmänhet: frekvensen av sammandragningar minskar och viloperioden blir längre.
 3. Sartaner: "Valsakor", "Mykardis". De används för att sänka blodtrycket. Detta bidrar till att minska vätskans frisättning i vävnaderna och förhindra utseende av ödem.
 4. Beredningar av kalium: "Panangin", "Aspartam". Tack vare dem säkerställs hjärtreglering av blodflödet. Detta element underlättar den normala överföringen av excitationssignaler från nervsystemet till muskelvävnad.
 5. Beta-adenoblockers: "Nebilet", "Korvitol". De är nödvändiga för att förbättra blodtillförseln hos vitala organ.
 6. Angioprotektorer: Diosmin, Escuzan. Dessa läkemedel används för att stärka kärlväggarna. På något sätt påverkar utvecklingen av hjärtsvikt. De behövs för att stabilisera blodets cellulära sammansättning. Dessa läkemedel bidrar också till att minska svårighetsgraden av ödem.

Drogterapi ordineras strikt av en läkare. Läkemedel ordineras med hänsyn till graden av utveckling av patologi, förekomst av samtidiga sjukdomar, patientens allmänna tillstånd. Också uppmärksammas på möjligheten att kombinera flera droger.

Om den konservativa terapin är ineffektiv, kan patienten i extremt svåra fall av patologins utveckling förskrivas kirurgiskt ingripande. Helt eliminera hjärtsvikt, det kan inte alltid, och används, snarare för att upprätthålla funktionen i hjärt-kärlsystemet.

Det finns flera typer av operationer som används: utbyte av ventiler, installation av hjärtstimulansmedel, skakning av koronarkärl.

Eventuella ingrepp på hjärtat är fyllda med allvarliga komplikationer, så det produceras sällan utan allvarliga bevis.

Ibland för att upprätthålla hjärtets allmänna tillstånd tillåter läkare användningen av folkmedicinska lösningar. De mest populära är sådana recept:

 1. Broth lovage. Vi behöver 40 g krossat torrt råmaterial häll en liter kokt vatten, sätt i ett vattenbad och ludd i ca 10 minuter. Efter en 25-minuters infusion filtreras läkemedlet och tas 4 gånger om dagen till 50 g. Avkok reducerar mängden vätska i vävnaderna och minskar intensiteten av ödem.
 2. Apotekinfusion av kalendula. Enkeldosen är 20-30 droppar, beroende på graden av patologiens komplexitet. Ta drogen krävs tre gånger om dagen. Det främjar snabb eliminering av ödem och förbättring av hjärtat.
 3. Avkogning av häststångsfält. Det kommer att ta 2 matskedar av råmaterial som ångas med ett glas kokande vatten. Det tar 20 minuter att insistera. Nästa avkok filtreras, används på 65 ml 4 gånger om dagen. Det stöder funktionaliteten hos myokardiet vid hjärtsvikt.
 4. Infusion av elderbärrot. 150 gram råmaterial ska finhackas och hällas i 350 ml vodka. Agenten måste insisteras i 10 dagar. Infusionen ska filtreras och berusas i 10-20 droppar innan du äter.

Folkmekanismer är inte ett paradis som kan rädda en person från hjärtsvikt. De recept som läkaren tillåter kan dock förbättra organets funktionalitet.

Korrekt behandling och snabb diagnos av patologi kan förbättra patientens livskvalitet och öka dess längd.

Ödem i benen med hjärtsvikt

Utseendet på ödem på benen signalerar alltid utvecklingen av sjukdomar och är ett av symptomen på hjärtkärlssystemet. Med hjärtsvikt utvecklas puffinessen i de nedre extremiteterna som ett resultat av ett felfunktion i hjärtat, vilket leder till otillräcklig blodtillförsel till organ och vävnader och stagnation av blod i kroppens nedre delar. Hjärnan reagerar på en minskning av mängden vätska och "ger en signal" till njurarna för att "hålla" vatten - vilket därmed bildar svullnad i mjuka vävnader.

Varför uppstår sådana övningar, hur man blir av med dem och hur man behandlar hjärtsvikt, denna artikel handlar om detta.

Mekanism för edemautveckling vid hjärtsvikt

Vätskeretentionen i kroppen med hjärtsvikt orsakas av en ökning av centralt venetryck och överdriven retention av natriumjoner genom njurarna.

När det centrala venösa trycket stiger, ökar det hydrostatiska trycket i kapillärerna, och vätskan från dem passerar in i vävnaderna. Med minskad volym cirkulerande blod ökar utsöndringen av renin och angiotensin II. Detta leder till hypersekretion av aldosteron och omabsorption av natrium- och vattenjoner i njurtubulerna.

Denna elektrolyt är den huvudsakliga osmotiska komponenten i den intercellulära vätskan och blodplasma. Huvudkvantiteten av natriumjoner finns i den extracellulära vätskan. Med hjärtsvikt fördelas natriumjoner jämnt i blod och intercellulär vätska. Detta leder till irritation osmoreceptorer och ökad utsöndring av vasopressin, vilket leder till att reabsorption av vatten i njurkanalerna och ansamling av vätska i kroppen.

Även när minska volymen av hjärtminutvolym aldosteron hypersekretion inträffar, som leder till resorption av natriumjoner i njurkanalerna och ökar det hydrostatiska trycket av den extracellulära vätskan. Mot bakgrund av ökad vätskeansamling i kroppen, vilket ökar ventryck och öka trycket i kapillärerna som orsakas av hypersekretion av vasopressin inträffar reabsorption av vatten in mjuk vävnad svullnad och utvecklar dem.

I hjärtsvikt på grund av systolisk dysfunktion i höger och vänster kammare diastolisk dysfunktion i vänster hjärtkammare, är pumpfunktionen hos hjärtat minskas och detta leder till stagnation av blod i de nedre regionerna av kroppen. Efter att patienten har tillbringat dagen i kroppens vertikala läge är hjärtats resurs utmattad och på kvällen sväller benen. Svårighetsgraden hos sådant ödem beror på graden av hjärtskada.

Funktioner av ödem i benen med hjärtsvikt

För ödem i benen med hjärtsvikt är följande symptom karakteristiska:

 • visas på kvällen efter en lång vistelse på deras fötter, och på morgonen kan de försvinna eller minska.
 • i inledningsskedet är lokaliserade i de distala nedre extremiteterna (fingrar och fot), dekompenserad hjärtsvikt "klättra" upp;
 • är symmetriska;
 • utvecklas gradvis och långsamt (inom några dagar eller månader);
 • edematösa vävnader täta, släta (med lång svullnad glansig), cyanotisk, kall för beröring, med tryck bildar ett hål;
 • när de kompenserar för hjärtsvikt försvinna de.

Svullnad i benen med hjärtsvikt åtföljs av:

 • smärtor i hjärtat
 • ökat artärtryck (mindre ofta - lågt);
 • hepatomegali (ökning av leverstorlek);
 • dyspné, förvärrad av fysisk ansträngning eller liggande
 • en minskning av träningstolerans
 • hjärtklappning;
 • pallor med akrocyanos.

I svåra fall kan svullna fötter med hjärtsvikt förvärras anasarka, som åtföljs av spridningen av kraftig svullnad över hela kroppen (ben, könsorgan och runt bålen) och utveckling av ascites och hydrothorax.

Behandling av ödem med hjärtsvikt

För att eliminera ödem vid hjärtsvikt ska patienten söka hjälp av en terapeut eller kardiolog. Efter att ha utfört ett antal ytterligare studier (EKG, Echo-CG, laboratorietester av blod och urin, etc.) ges patienten rekommendationer för ytterligare behandling av hjärtsvikt. I de första stadierna av hjärtsvikt kan de inkludera:

 • begränsa saltintaget till 1-1,5 g per dag;
 • begränsning av vätskekonsumtion till 0,8-1 liter per dag (inklusive vätska i de första disken);
 • Regelbunden mätning av daglig diurese (volymen av urin som släppts per dag ska vara lika med volymen vätska som förbrukas under dagen).
 • introduktion till kost av produkter med hög kaliumnivå (bakade potatis, havregryn, ris, torkade aprikoser, russin, hundros);
 • bär elastiska strumpor eller bandage;
 • Lätt massage på lemmarna;
 • fotbad;
 • kalla kompressor;
 • vila med upphöjda ben
 • intag av diuretiska infusioner från björkpinnar, kornblommor, sporer, ringblommor, persiljafrön etc.

Vid mer allvarligt hjärtsvikt, förutom dessa rekommendationer, föreskrivs patienten läkemedel:

 • diuretika: Furosemid, Piretanid, Hypotiazid, Etakrinsyra, Britomar, Trifas, Torasemid);
 • hjärtglykosider: Korglikon, Digoxin och andra;
 • sartaner (angiotensin II-receptorantagonister): Lorista, Valsacor, Candesar, Mikardis och andra;
 • Beredningar av kalium: Asparcum, Panagin;
 • antagonister av aldosteronreceptorer: Aldolakton, Spironolakton, Veroshpiron;
 • beta-blockerare: Corvitol, Nebilet, Coriol, etc.;
 • hämmare av det angiotensinkonverterande enzymet: Captopril-Hexal, Enam, Irumed, Gopten, Lizoretik och andra.

Drogbehandling för hjärtsvikt och ödem i benen, som en av dess tecken, är ordinerad för livet. Val av läkemedel för att kompensera tillståndet för kardiovaskulärsystemet ska endast utföras av en läkare, och patienten bör ständigt observeras av en kardiolog för att kontrollera denna process.

Hur man lindrar puffiness i benen med hjärtsvikt

Svullnad i benen - en signal kroppen som börjar någon sjukdom i det kardiovaskulära systemet, det finns trängsel på grund av det faktum att hjärtat inte har tid att pumpa som behövs för att slutföra sitt arbete volymer blod i blodkärlen, inklusive hjärtsvikt, Det finns störningar i kroppen, och detta är redan en ursäkt för att ringa till en läkare.

Svullnad och svullnad vid hjärtsvikt

Ödem är ackumulering av överskott av vätska i kroppen. Oftast är de på fötterna - benen och fötterna, i sällsynta fall, stiger de till knäna. Med hjärtsvikt är ödem olika i densitet: mjukt - med ett mildt stadium och hårt - med avancerade stadier av hjärtsjukdom.

För morgonen sväller och svullnad, eftersom på natten vilar kroppen och kvällen ökar är underbenen utsatta för stress hela dagen, speciellt om en person leder en aktiv livsstil. Med normalisering av hjärtat kan svullnad spontant försvinna.

Tecken på svullnad

Puffiness kan vara av två steg: ljus när svullnaden är inte signifikant och är nästan osynliga, och den tunga, svullnad kan utvecklas till en svullnad och verkar inte bara på fötterna, men också på låren och magen, värre, om insidan av kroppen.

Flera karakteristiska drag:

 • Ökning av volymen på nedre extremiteterna, benen sväller;
 • Visa gropar och håligheter när du trycker på;
 • Cyanos, mörkblå kärror kan ses;
 • Huden på benen blir blek och kall för beröring;
 • Andnöd;
 • Lätt yrsel;
 • Liten smärta i hjärtat;
 • Allmän svaghet i kroppen;
 • Lågt eller högt blodtryck.
till innehållet ↑

Foto av ödem i benen med hjärtsvikt

Orsaker till hjärtödem

Hjärtsvullnad kan lida inte bara kvinnor utan också män. Mycket ofta de förekommer hos gravida kvinnor som ständigt har skiftande diet, de förbrukar mycket vätska, inte bara vatten, men även juicer, kompotter, särskilt i den hetaste tid, respektive, på grund av detta har de svullna händer och fötter.

Hjärtpuffiness utvecklas mot bakgrund av olika patologiska förändringar i kroppen, såväl som:

Hur man tar bort puffiness

Personer som lider av hjärtödem rekommenderas att:

 • Regelbunden promenader i frisk luft;
 • Arbeta med pauser för vila;
 • Följ hela sömnen, sömn;
 • Undvik någon stress;
 • På morgonen gör en lätt övning och ta en kontrastdusch;
 • Minska intaget av vätska och salt, men också förhindra uttorkning.
 • Använd inte smala skor, och kvinnor ska bära skor utan häl.
till innehållet ↑

Puffiness med CHF

CHF är en sjukdom i hjärt-kärlsystemet, vilket leder till en minskning av hjärtens pumpfunktion. Det är vanligast hos äldre. Från periodiskt ödem växer de till permanenta.

Om en person med kronisk hjärtsvikt, fanns en svullnad på mina fötter, betyder det att någonstans i kroppen misslyckas och ställer försämring av hälsan, så du måste vidta brådskande åtgärder för att ta itu med hälsoproblem. Puffiness kan manifesteras inte bara från utsidan, men också inuti. Kan svälla njurarna, levern, ackumulerar vätska i lungorna.

Sår och sår på grund av svullnad och svullnad i underbenen

På grund av den starka kör benödem och svullnad under hög belastning och trötthet, om tiden inte ser en läkare på de nedre extremiteterna går igenom huden och det finns sår som utvecklas till sår som är mycket farliga för människors hälsa och liv.

Med tiden ökar såret, det ackumulerar vätska, liknar purulent exudat och en obehaglig lukt. För att förhindra att detta händer bör du följa kosten, ta läkemedel och rekommendationer från specialister.

Med hänvisning till experten spenderas det:

Metoder för behandling av ödem med hjärtsvikt

Hjärtfel lider ett stort antal människor. Tyvärr leder denna sjukdom till konsekvenser i form av hjärtödem. I regel sker detta syndrom när blodet stagnerar i en stor cirkel av blodcirkulation.

Bildandet av ödem uppstår på grund av penetrationen av det intercellulära utrymmet genom den flytande komponenten i blodet, där det i princip inte kan finnas en vätska.

Ödem i hjärtsvikt kan förekomma exakt hos män och kvinnor. Åldersperioden kan vara vilken som helst, men oftast är problemet människor med avancerad ålder. Detta förklaras av det faktum att äldre har sjukdomar med ett hjärtsystem av kronisk kurs.

 • All information på webbplatsen är av informativa skäl och är INTE en vägledning till handling!
 • Du kan sätta PRECISE DIAGNOSEN bara doktorn!
 • Vi ber dig om att inte ta självmedicinering, men göra ett möte med en specialist!
 • Hälsa åt dig och dina nära och kära!

Att känna igen ödem orsakad av hjärtsvikt, från ödem orsakat av ett problem i lever eller njurar, kan med vissa symptom. Så, de kan dyka upp och försvinna sedan när hjärtets normala funktion återupptas.

Orsaker till progression

Hjärtödem är en patologisk process som utvecklas inte bara när hjärt- och kärlsystemet störs.

För det första finns en överträdelse av blodcirkulationen. Senare finns det problem i leverns, njurarnas, och i blodets arbetsförmåga.

Om vi ​​betraktar förekomsten av hjärtödem i termer av fysiologi, kan vi bygga följande schema:

 • Vid fel i alluvialfunktionens arbete blir hjärtat (eller en av dess avdelningar) inte i stand att pumpa den önskade volymen blod. Detta leder till ackumulering i närliggande stora fartyg.
 • Om insufficiens utvecklas i vänstra delar av hjärtat, inträffar stagnation i en liten cirkelcirkulation, om den är i höger - sedan i den stora. Denna inriktning leder till ackumulering av blod i benen.
 • Samtidigt sträcker venerna i venerna sig och börjar flöda mer vätska i det intercellulära utrymmet än vad som är nödvändigt.
 • Hjärtsvikt åtföljs inte bara av stagnation av blod i venerna.
 • Problem uppstår med arteriellt blod, vilket resulterar i att vävnader får mindre syre och därigenom aktiverar kroppens försvarssystem: vasopressin släpps och sympatiska adrenalinsystemet börjar fungera.
 • För att upprätthålla en normal nivå av blodtryck, smalnar kroppen i blodkärlen.
 • Men det leder till konsekvenser - njurarna börjar filtrera mindre och ta bort vätskor.
 • Som ett resultat produceras mindre urin och vätskan stagnerar i kroppen.
 • Detta problem uppstår under leverskador som ett resultat av långvarig stagnation av venöst blod.
 • Detta leder till det faktum att blodproteiner upphör att normalt produceras, och följaktligen föreligger en minskning av onkotiskt tryck och frisättning av kärlen från vätskan.

Hjärtinsufficiens kan också utvecklas på grund av:

 1. kardioskleros;
 2. reumatisk hjärtsjukdom;
 3. arytmi;
 4. konstruktiv perikardit
 5. kardiomyopati;
 6. medfödd hjärtsjukdom;
 7. lunghjärtat;
 8. amyloidos.

Hjärtödem kan inte leda till döden, men om du inte går till läkaren i tid, kommer de att orsaka lokala problem, vilket kommer att komplicera behandlingen.

Medicinsk behandling av ödem med hjärtsvikt

Drogterapi ordineras till patienten för att få kompenserat hjärtsvikt. När man talar på ett tillgängligt språk uppnår läkare en approximation till hjärtans normala funktion i närvaro av en sjukdom (vanligtvis i ett kroniskt skede).

Detta tillvägagångssätt leder till att blodstagnation försvinner i en stor cirkulationscirkulation, vilket i sin tur leder till minskad ödem.

Behandlingen av benödem med hjärtsvikt med medicin leder också till att mängden vätska övervakas i patientens kropp. Om svullnaden är svår, avlägsnas de med hjälp av diuretika.

Drogterapi är det viktigaste sättet att behandla hjärtödem och rekommenderas till alla patienter.

Beskrivning av hjärtsvikt i vänster ventrikulär hörs som referens.

 • Narkotika av denna kategori omvandlar angiotensin I till det aktiva typen av angiotensin II-hormon. Detta leder till en minskning av blodtrycket, normaliserar blodkompositionen, liksom funktionaliteten hos njurarna.
 • Alla dessa förändringar i kroppen leder till att blodcirkulationen återställer sitt arbete.
 • Läkemedel i denna grupp ordineras ofta för olika former av hjärtsvikt i kronisk kurs.
 • Rekommenderar oftast: enalapril, fosinopril, kaptopril, lisinopril och ramipril.
 • Denna grupp droger har ett resultat av att behandlingen är nästan densamma som den föregående gruppen. Endast verkningsmekanismen är något annorlunda.
 • Angiotensin II-antagonister blockerar receptorerna med vilka det interagerar. Som ett resultat fortsätter hormonet att bildas i blodet, men det påverkar inte kroppens tillstånd alls.
 • Med sönderdelning av det injicerade blockerande läkemedlet frisätts receptorerna. Antagonisterna genom deras åtgärder leder till filtrering av blod i njurarna och sänker blodtrycket. Och detta tar i sin tur bort överflödigt vatten från kroppen och eliminerar svullnad. Läkemedel i denna grupp påverkar bäst kvinnor.
 • För behandling rekommenderas följande läkemedel: losartan, candesartan och valsartan.
 • Detta är inget annat än en grupp droger med en diuretisk effekt. De påverkar njurarna, vilket får dem att avlägsna överskott av vätska från kroppen.
 • Det bör noteras att i denna grupp finns läkemedel som påverkar blodets vatten-elektrolytbalans, vilket leder till utsidan eller ackumulering av vissa ämnen i blodet.
 • För varje patient väljes diuretika individuellt.
 • För början förskriva ett svagt läkemedel och i en liten dos så att patienten inte utvecklar en vana för dem. Diuretiska läkemedel kan kombineras med ACE-hämmare, samtidigt som dosen sänks.
 • Under behandlingen övervakas patientens vikt och diuresi kontinuerligt. När det gäller behandlingens varaktighet är det annorlunda för varje patient.
 • Patienterna ordineras vanligen bumetidid, etakrynsyra (annars, uretit), furosemid och spironolakton.
 • En annan grupp läkemedel för att kontrollera hjärtödem är glykosider.
 • De bidrar till att förbättra hjärtets arbete genom att öka hjärtfrekvensen utan att använda en stor mängd syre.
 • Dessutom har hjärtglykosider en antiarytmisk effekt. Så normalisera klyftornas frekvens.
 • Oftast är patienterna förskrivna digoxin.
 • Ibland, tillsammans med behandling, ordinerar läkare angioprotektorer. Dessa läkemedel är utformade för att stärka blodkärlens väggar, liksom att återföra blodkompositionen till blodet.
 • Som regel påverkar de inte hjärtinfarkt alls, vilket innebär att de inte kan normalisera hjärtat.
 • Som ett resultat av effekten av angioprotektorer kommer mindre vätska in i det intercellulära utrymmet. På grund av detta minskar ödem.
 • Under tiden rekommenderar läkare kalciumdobesilat, askorutin, troxevasin eller etamzilat.
 • Oberoende användning av droger är strängt förbjudet, eftersom vissa av dem har kontraindikation på grund av blodproppar.

Kirurgisk terapi

Oftast undrar patienter sig om det är möjligt att behandla hjärtödem genom kirurgisk ingrepp. Ett sådant behandlingsalternativ är tillgängligt, men det används bara för vissa typer av hjärtsjukdomar för att stödja arbetet med den "mänskliga motorn".

Metoden för kirurgisk ingrepp i hjärtat beror helt på vad patientens problem är.

Så om det finns ett misslyckande i cirkulationen utförs en skakning i koronarkärlen. Som ett resultat börjar hjärtat minska på grund av tillströmningen av blod. Med en defekt i ventilerna hos en medfödd karaktär, ersätts de under operationen.

Om patienten har funktionsstörningar i pulsens uppträdande eller det förekommer frekventa arytmier, så kommer en speciell pacemaker att installeras, vars verkan riktar sig till att reglera hjärtets arbete.

Som ett resultat av de ovan beskrivna operationerna upprättas pumpning av hjärtat: blodet är stabilt och i rätt mängd pumpas genom venerna vilket leder till minskad ödem.

Det är inte nödvändigt att använda folkläkemedel för behandling av ödem med hjärtsvikt utan tillsyn av en läkare, med föreskriven eller föreskriven behandling, eller vid försämring.

Folkmekanismer

Behandling av hjärtödem utförs också på ett okonventionellt sätt. Men goda resultat kan endast uppnås med en måttlig manifestation av ödem.

Oftast vid behandling av icke-traditionell medicin användning:

 • Ta 0,7-0,8 kg grönska, skölj noggrant, skär och häll 1 liter mjölk.
 • Sätt på elden och koka tills mjölkvolymen sänks med hälften.
 • Efter att buljongen har avlägsnats, kyls, filtreras och berusas minst 10 gånger om dagen i 1-2 matskedar.
 • Häll 1 liter skål i pannan. Häll ut 4 matskedar. frö, täcka med lock och koka, varefter de lagar mat i 5 minuter.
 • Sedan, utan att öppna locket, ta bort pannan från elden och lägg den i kuddar eller linda filten i 3-4 timmar.
 • Klarblandad buljong filtreras och tas 3-6 gånger per dag för 0,5 st.
 • Förbättring sker inom en vecka efter starten av behandlingen.
 • Häll 0,15 kg förkrossad äggbärsrot i en behållare och häll i 0,5 liter vodka.
 • Sätt därefter behållaren i 10 dagar och efter filtreringsperioden.
 • Ta 3 gånger om dagen för 10-20k. tinktur (beroende på svårighetsgrad av ödem).
 • Vanlig apotekets tinktur tas vid 20k. tre gånger om dagen.
 • Effekt kan observeras efter 2-3 veckor.

Kost och näring

Förutom medicinsk behandling ska patienter med hjärtsödem följa en speciell diet som styr nivån på näringsämnen och flödet av vätska i kroppen.

Dieten och kosten är också förhandlade, och då strikt kontrolleras av en läkare.

Om hjärtödem uppstår, bör följande regler följa:

 • Patienten ska konsumera 2200-2500 kalorier per dag.
 • Således bör underhållet av fibrer göra 90 g, kolhydrater 350-400, fetter 70-80 g.
 • Djurprotein bör vara två gånger mindre än den dagliga mängden protein.
 • Dessutom är det nödvändigt att konsumera livsmedel med högt innehåll av mineraler och vitaminer.
 • Den totala mängden mat är uppdelad i 5-6 receptioner.
 • Den sista måltiden är 3-4 timmar före sänggåendet.
 • Det är nödvändigt att minska sin konsumtion optimalt till 5-7 g per dag, om möjligt - helt elimineras.
 • Faktum är att saltet kan bibehålla vätska i kroppen och därmed ytterligare belastar vårt hjärta.
 • Det innebär att produkterna först finhackas och kokas vid rätt temperatur.
 • Rätter kan kokas i ugnen, ångas eller kokas helt enkelt.

Missbrukar inte (eller i allmänhet förbjuder dig själv) mat tillagad på eld, stekt eller rökt, och även mättad med cellulosa. Det leder till irritation, såväl som en störning i arbetet i hjärt- och nervsystemet.

Principen om förstahjälp vid hjärtsvikt beskrivs vidare i artikeln.

Förteckningen över läkemedel mot hjärtsvikt hos äldre kan du hitta som referens.

Ödem i benen med hjärtsvikt - Behandling och förebyggande åtgärder

Den vanligaste sjukdomen hos hjärtsjukdomar är hjärtsvikt. Patologi har ett antal karakteristiska symtom som kommer att framkomma när de utvecklas. Svullnad i benen är ett av tecken på sjukdomen.

Många människor vet inte ens att detta symptom kan indikera hjärtproblem. De flesta skriver bort ett sådant fenomen för trötthet, dåligt njurearbete eller en stor mängd druckna vätskor.

Om du inte vill ha allvarliga hälsoproblem bör du inte fråga dina vänner hur de kämpade med svullnad. Endast en läkare ska ordinera lämplig medicinering. Så varför är det svullnad i benen med hjärtsvikt, behandling, samtidiga symtom på sjukdomen och rekommendationer för förebyggande.

Särdrag hos sjukdomen

Ödem i benen med hjärtsvikt

Hjärtsvikt är en funktionell kränkning av hjärtaktivitet vid reglering och utstötning av blodflödet. Edema representerar i sin tur en överdriven ackumulering i den givna delen av den mänskliga kroppen av extracellulär vätska och natrium. Mekanismen för överlagring av dessa två (till synes absolut oförenliga) processer är ganska komplicerad, men den kan spåras.

Patogenesen för detta förhållande i en förenklad form är som följer. Genom att minska frekvensen och volymen av blodutflödet från hjärtekammarna sänker blodflödet och volymen av extracellulär vätska minskar. Reflekterande behåller njurarna natrium och vatten.

Stagnationen av blod i kärlen börjar, vilket orsakar att något av vätskan läcker genom kärlens väggar och koncentrerar sig i närliggande vävnader. På områdena av sådana processer uppstår svullnad av vävnaderna och när tyngdkraften skiftar processen nedåt, förekommer den primära lokaliseringen av ödem i fötterna på nedre extremiteterna.

I de inledande stadierna av hjärtsvikt, ödem bildas latent eftersom den totala ackumulering av överskottsvätska inte är mer än 5 liter, och en mängd av kroppen är i stånd att dölja utan märkbara symptom. Faktum är att mekanismen för vätskeackumulering går, men det detekteras inte visuellt.

Hjärtödem vid kroniskt hjärtsvikt uppstår med ytterligare mekanismer. Hjärtans högra hjärtkärl är aktivt involverad i processen. Minskningen i renal perfusionstryck leder till en minskning av glomerulär filtrering, vilket medför en försening i natrium och vatten, en ökning i hydraulisk gradient i rörformiga kapillärerna.

Under påverkan av hjärtsvikt saktar inaktivering av aldosteron och ökad känslighet tubuli därtill, vilket ger ökad natrium reabsorption och hypokalemi och alkoza utveckling. Med kronisk insufficiens utvecklas också deformation av det högra atriumet, natrium och reninretention förekommer, vilket leder till ackumulering av vätska i vävnaderna.

skäl

Patologins mekanism är associerad med en dekompensationsreaktion av organismen. Hjärtmuskeln pressar knappt blod från de nedre delarna till kroppens centrala del. Som ett resultat är det ett ökat tryck inuti venerna. Väggen i kärlen under starkt tryck passerar den flytande fraktionen av blod i utrymmet mellan cellerna, vilket leder till bildandet av svullna vävnader.

Sammansatt ödem i benen med hjärtsviktskomplikationer:

 • Hypoxi (syrebrist). Syrehushållning av vävnader leder till en ökning av permeabiliteten hos kärlens väggar, på grund av vilken de lätt passerar plasman.
 • Njurischemi främjar också bildandet av ödem. Brott mot funktionen av njurfiltrering orsakar ackumulering av vatten och natriumsalter i kroppen.
 • Ökad aktivitet av binjurarna.

Hög koncentration av hormonet aldosteron i urinen (kan överstiga normen i dussintals gånger) vittnar om det ökande arbetet med binjurarna, vilket därmed reagerar på den patologiska situationen.

Hormonet reglerar vattensaltbalansen och provar irritation hos osmoreceptorerna, vilket leder till en ökning av hormon vasopressin. Det är detta hormon som är ansvarigt för retention och ackumulering av vatten i vävnaderna.

Svullnad i vävnaderna i nedre extremiteterna orsakar inte bara hjärtsvikt. Ett sådant tillstånd kan framkalla olika sjukdomar, inklusive varicer, skada, trombos, perifera kärlsystemet, lymfstasis, flebit, levercirros, störningar i det endokrina systemet.

Före utnämningen av behandling av benets ödem med hjärtsvikt är det nödvändigt att utesluta andra diagnoser som påverkar bildandet av patologiska förändringar.

Mekanism för ödemutveckling

Enligt den fysiologiska teorin bildas mekanismen för utseende av ödem i hjärtproblem steg för steg:

 1. Hjärtfel uppstår.

Fel i hjärtat eller en av dess avdelningar leder till att muskelfunktionen förändras som en pump. Så hanterar hjärtat inte längre de blodvolymer som anses vara normala. Som ett resultat har blodet egenskapen att ackumuleras i kärlen som går till hjärtat. En stagnationsmekanism bildas.

Initialt påverkar det kärlen i den lilla cirkulationscirkeln, men går gradvis över till en stor cirkel. Tyngdkraften som verkar på de ihåliga venerna leder till utseende av ödem i nedre extremiteterna.

 • Det finns en minskad hjärtutgång.

  Vid nästa steg förenar mekanismen för arteriellt blodunderskott blodets venösa stasis. Kroppen saknar syre och utlöser skyddsprocesser, vilket aktiverar nervsystemets sympatiska delar.

  För att hålla blodtrycket i normen börjar fartygen smala. Men denna process leder till det faktum att njurarna inte har tid att filtrera hela volymen vätska. Så här utvecklas hennes stagnation i kroppen, vilket provar utseende av ödem.

 • Vaskulär permeabilitet ökar. Brist på syre kräver kroppen av vissa specifika processer, vilket leder till att särskilda ämnen som förändrar blodkärlens kvalitet släpps. Deras väggar blir tunnare, på grund av vilket det blir möjligt för vätskan att tränga in i det intercellulära utrymmet.
 • Processen för vattenreabsorption ingår. Under vasopressins verkan behålls vatten i renal tubulerna.
 • Det onkotiska trycket minskar.

  Sena stadier av hjärtsvikt, när en kronisk form diagnostiseras, är förknippad med leverskador som ett resultat av blodstagnation i venerna. Syntes av proteinet störs och leder till en minskning av onkotiskt tryck.

  Som ett resultat lämnar vattnet lätt behållarna. Hjärtfel är utlösningsmekanismen för utseendet av ovanstående schema.

 • I en enkel variant är utvecklingen av ödem som följer: Hjärtsjukdom - Hjärtsvikt - Blodstasis - Svullnad.

  Hur ödem uppträder vid kroniskt hjärtsvikt

  "Hjärta" ödem förekommer först på benen. Ursprungligen uttrycks de inte starkt: de förekommer huvudsakligen på kvällen eller på eftermiddagen på fötterna och i nedre delen av benen och vid morgonpasset. Vid den här tiden förklarar människor ofta deras utseende med för mycket belastning på fötterna och ger dem inte mycket betydelse.

  Men med tiden blir periodisk svullnad permanent. Dessutom ökar deras svårighetsgrad: de kan nå nivån på shin, sedan knäet, sedan sprida sig högre, på nedre delen av ryggen, händer, buken och så vidare. Det vanliga ödemet i hela kroppen, som uppstår med allvarlig obehandlad CHF, kallas anasarca.

  Liknande observeras ganska sällan: Patienter som är oroliga för försämringen av deras utseende och tillstånd söker ofta hjälp tidigare.

  Om patienten tittar på sin vikt, när ödemet bygger upp, kan han märka att hans kroppsvikt gradvis ökar. Ödem kan detekteras på annat sätt. Om du trycker på huden med fingret och en långsamt inriktad fovea bildas vid tryckpunkten, indikerar detta tydligt deras närvaro.

  Vanligtvis är svullnad bestämd på benen, och i detta fall måste du trycka på fingret på den främre delen av shin, där benet ligger nära huden. Detta gör att de kan identifieras mer effektivt. Bland egenskaperna hos "hjärt" ödem är också värt att nämna att de är ganska täta (i motsats till lös njur) och "kall".

  Det senare innebär att huden över dem är kall, vilket orsakas av en kränkning av blodflödet i lemmarna på grund av nedsatt hjärtfunktion. På grund av dåligt blodflöde och syrehushållning i vävnaderna kan huden också ha en cyanotisk nyans, speciellt på fötterna, händerna.

  Vätskans ackumulering vid kroniskt hjärtsvikt kan inträffa inte bara i den subkutana fettvävnaden - dessutom kan patienterna "svälla" och organ. Leveren lider mest av allt, det kan öka betydligt. Likaså kan vätska med svår CHF ackumuleras i bröstkorgs- och bukhålorna.

  symtomatologi

  Hjärtanspottning i benen har karakteristiska egenskaper. Först börjar det alltid från botten av fötterna. För det andra, efter att ha tryckt på den svullna platsen på benet, finns det depression. Svullnad av benen med hjärtsvikt är ett av huvudsymptomen. Det är mest uttalat hos personer äldre än 75 år.

  Men det finns andra symptom som kommer att listas nedan:

  • andfåddhet;
  • hosta;
  • hjärtklappning;
  • ökad trötthet
  • minskning av prestanda.

  Efter att ha upptäckt ett eller flera av de ovanstående tecknen rekommenderas att du besöker kardiologens kontor för råd. I receptionen kommer doktorn att avslöja en anamnese, genomföra en undersökning och diagnos. Baserat på de erhållna resultaten fastställs diagnosen och taktik för behandling av den detekterade sjukdomen tilldelas.

  Ödem i benen med hjärtsvikt kännetecknas av karakteristiska tecken:

  • Gradvis kontinuerlig (i flera dagar) och en symmetrisk ökning av volymen av båda extremiteterna.
  • Hudöverdrag är täta, kalla vid beröring, skiljer sig från cyanotisk skugga. Ytan är blank, glänsande, onaturlig sträckt. Med en kraftig ökning av vävnadsvolymen kan hudbrott förekomma.
  • Med tryck under palpation kvarstår ett tillräckligt djupt spår i form av en grop på ytan.
  • Försämring av tillståndet på kvällen. Som regel, efter fysisk ansträngning - en lång promenad, stående.
  • Det primära området för lokalisering är fötterna och fotlen. Symtom försvinner vanligen på morgonen efter en bra vila. Om patienten är begränsad i rörelse (många lögner leder en stillasittande livsstil), är det spridning av ödem på buken, litet bäcken, sakrum.

  Anasarca och hjärtsvikt

  Det finns olika grader av svullnad i benen. En av de extrema är anasarka. Detta tillstånd är en patologi i kroppen, som uppstod på grund av hjärtsvikt. Termen anasarca separerades från den allmänna puffiness på grund av behovet i medicin och för patienter att bestämma det kritiska tillståndet hos patienten som kräver brådskande behandling.

  Anasarka kännetecknas inte bara av benens svullnad, men också genom spridningen av problemet genom hela kroppen. Dessutom lagt symtom som dyspné, associerade med allvarlig lungödem och hjärtförstoring, vilket leder till en ökning i hjärtstorlek som uppstått på grund av vätskeansamling i myokardiet.

  Den anatomiska orsaken som orsakar en anasarca är ackumulering av vätska, liksom besparing av natrium. Därför är det vid denna diagnos kategoriskt omöjligt:

  1. Öka mängden i kroppen på alla möjliga sätt;
  2. Drick läkemedel eller andra produkter som innehåller natrium;
  3. Lämna problemet ensamt, i vilket fall som helst, hjälp av en specialist, liksom behandlingsförloppet med en sådan diagnos är obligatorisk.

  Vad är ett trofusår?

  Mot bakgrund av svår svullnad i benen kan trofinsår förekomma. Denna sjukdom är en kraftig kränkning av hudslemhinnan. Det finns tre steg i utvecklingen av trofasår:

  • i det första skedet av ett sår påverkar sjukdomen endast hudens ytlighet
  • vid andra steget sprider sjukdomen sig till det subkutana skiktet;
  • i det tredje skedet av ett sår inträffar penetration i muskler och senor.
  Behandling av ett sår är en lång och komplex process och bör därför behandlas omedelbart för svullnad av benen.

  diagnostik

  Det finns flera typer av hjärtsvikt och en mängd olika orsaker. Därför kommer du att få olika test för att bestämma orsaken till hjärtsvikt och bestämma graden av dess svårighetsgrad.

  I vissa fall kan orsaken till hjärtsvikt upprättas (till exempel hjärtfluktfel) eller är lätt botad (t.ex. sköldkörtelproblem), men detta är vanligtvis ett undantag.

  Om du har symtom som tyder på hjärtsvikt kan du få följande undersökningar:

  • Samla historien om din sjukdom och fysisk undersökning.
  • Laboratorietester.
  • Elektrokardiogram (EKG).
  • Bröstets radiografi.
  • Ekokardiogram.
  • Bestämning av natriuretisk peptid.
  • Hjärtkateterisering.

  Ett ekkokardiogram är det bästa och enklaste sättet att bestämma förekomsten av hjärtsvikt och om det är systoliskt eller diastoliskt.

  Ekkokardiogrammet låter dig också bestämma orsaken till hjärtsvikt och hjälpa dig att fatta rätt beslut om behandlingsmetoden.

  Följande test kan också utföras för att bestämma områden i hjärtat som inte får tillräckligt med blod (iskemi-sidor) och hur bra din vänstra kammare fungerar:

  • Kardial perfusionskanning. Detta test låter dig bestämma den dåliga blodtillförseln till hjärtat.
  • Angiokardioskaner (radionuklidventrikulogram).

  Detta test används ofta när resultaten av ekokardiografi inte ger fullt förtroende för dess tillförlitlighet (på grund av övervikt hos patienten, storleken på bröstbenet eller nalichiyae allvarlig lungsjukdom).

  Han kontrollerar pumpfunktionen i vänster ventrikel. Men det är mindre viktigt vid upptäckt av hjärtklappssjukdomar och förtjockning av hjärtmuskeln.

 • Hjärtkateterisering. Denna undersökning kan användas för att bestämma ockluderade eller förminskade hjärtartärer och att mäta intrakardialt tryck. Testresultaten bidrar till att identifiera tillstånd som kan orsaka eller förvärra symtom på hjärtsvikt.
 • Du kommer att behöva besöka din läkare regelbundet för att övervaka ditt tillstånd och effektiviteten av behandlingen. Beroende på svårighetsgraden av sjukdomen och dess progression, kommer din läkare att ordna nästa besök några dagar eller veckor efter diagnosen.

  Undersökningar hjälper din läkare att avgöra vilken typ av hjärtsvikt du har. Ditt hjärtsvikt kommer också att klassificeras enligt svårighetsgrad eller stadium.

  Första hjälpen

  Först och främst behöver du inte panik: inget har hänt dig länge, när edema bildades kommer ingenting att hända om tre dagar. Så länge du bekämpar dem, hjälper du ditt hjärta. Kom ihåg att endast en läkare kan ordinera hjärtdroger samt diuretika.

  Det finns en hiss effektivt och säkert sätt även svår ödem: På kvällen, efter att förbereda behållaren där du kommer att urinera på natten, på morgonen och under de närmaste tre dagarna. Att urinera på en annan plats är förbjuden. Detta är nödvändigt för att mäta volymen utsöndrad urin. Urin hällde ibland i en mätkopp.

  Nästa morgon häller all den vätska du drack (mer exakt, motsvarande mängd) i pannan. Volymen mäts med hänsyn till soppor, te, etc. Under dagen görs mätningar. De borde konvergera: till exempel drack du 1,5 liter och tilldelades lika mycket. På andra dagen börjar du kämpa med svullnad.

  Nu när du vet hur mycket vatten pumpas genom dig på en dag, är det dags att ta reda på hur mycket det har ackumulerats i dina ben. Vi börjar "utvisa" det. För att göra detta, fortsätt i tre dagar att mäta den fulla och tilldelade mängden vätska och sluta att äta salt.

  Ät färsk frukt, tillsätt kryddor, vitlökspulver till sallader. God osaltad kycklingfilé, kokta blomkålhuvud i gräddfil. På kvällen, efter 12 timmar av en sådan diet, lämnar du överskott av vatten - på natten flera gånger måste "springa" i en mätbock.

  Svullnad i benen med hjärtsvikt - behandling

  Det är viktigt att förstå en huvudpunkt som tar bort svullnaden - det betyder inte att det har blivit återhämtning, och det är därför omöjligt att sluta behandlingen under alla omständigheter. För att korrekt kunna behandla benens svullnad med hjärtsvikt är det nödvändigt att genomföra en fullständig diagnos av organismen för att identifiera ytterligare möjliga orsaker.

  Sjukdomen i detta ursprung innebär behandling på två sätt - kirurgisk och medicinsk. I allmänna händelser inkluderar specialister följande:

  • Användningen av vätska per dag är inte mer än en och en halv liter;
  • ge preferenser till proteiner, så lite som möjligt för att konsumera fetter och kolhydrater;
  • distribuera arbete och vila korrekt
  • vid övervikt är det nödvändigt att bli av med det så snart som möjligt
  • Bli inte involverad i fysiska aktiviteter.

  Uppkomsten av sjukdomen innebär användning av vissa mediciner, eftersom det osannolikt blir att bli av med extremema i ödem vid hjärtsvikt.

  Att ta mediciner kan öka luktbarheten hos vätska från kroppen. Stagnerande fenomen på grund av detta kommer att minskas. Biverkningar efter att ha tagit mediciner är sällsynta, men det viktigaste är puffiness:

  • Diuretika, de inkluderar björkknoppar, fälthästar;
  • Torasemid, furosemid;
  • Aldakton, veroshpiron;
  • Mannitol och mannitol.

  Ursprunget för många läkemedel är vegetabiliskt, så biverkningarna, som redan nämnts ovan, förekommer inte.

  Behandlingen bör utses uteslutande av en specialist. Andra droger kan ordineras, men allt beror på den underliggande sjukdomen.
  Det är också möjligt att behandla ödem med hjärtsvikt kirurgiskt. Men indikationerna för sådan behandling är extremt sällsynta.

  medicinering

  Eftersom trängsel orsakas av hjärtinsufficiens är det nödvändigt att börja kämpa med benets ödem med stimulering av blodcirkulationspreparat, som kallas glykosider. Svullnaden i sig orsakas av närvaron av överskott av vätska i vävnaderna. Diuretics hjälper dig att bli av med det.

  Men eftersom tillsammans med vatten förlorar kroppen och näringsämnen som är nödvändiga för hjärtat och blodkärlen, måste intaget av diuretika kombineras med vitamin- och mineralkomplex. Varje åtgärd ska utses av en specialist. Förutom ovanstående, är det möjliga recept sartans ( "Lorista", "Mikardis"), betablockerare ( "Korvitol", "Corioli '), ACE-hämmare (" Kaptopril " ENAP ").

  Med problemet med att ta bort svullnad i benen med hjärtsvikt är huvudorsaken brottet mot den "mänskliga motorn".

  Glykosider kan påverka hjärtets funktion enligt följande:

  • Att mildra tiden för organreduktion och förlänga perioden av avslappning.
  • öka intensiteten av hjärtutgången;
  • minska antalet myokardiella sammandragningar under en viss tid.

  Drogen härrör från växter som innehåller guinea och glycin. Läkemedlen i denna serie omfattar:

  1. Digitoxin. Grunderna för det är foxglove. Läkemedlet är tillgängligt i tabletter eller rektalt applicerade suppositorier. Den vanliga dagliga dosen är 0,2-0,5 mg, uppdelad i 2 doser eller konsumeras i taget. Stearinljus används 1-2 gånger om 24 timmar.
  2. Gomfotin. Skapat på grund av buske buske. Dessa tabletter från benets ödem med hjärtsvikt tar med vatten 0,1 till 0,2 mg två gånger eller tre gånger om dagen, vilket minskar dosen gradvis till ett minimum.
  3. Periplotsin. Dess grund är barken hos äggstocken. Läkemedlet injiceras i venen eller subkutant vid 0,5-1 ml, spädning med glukos. "Adonisid" Detta är en produkt från vårens hornstorm. Den appliceras på 20 - 40 droppar för en dag 2-3 gånger. Därefter kan du äta efter 30 minuter.
  4. Korglikon. Den är hämtad från dalens lilja i maj. Läkemedlet administreras intravenöst, med användning av 0,5-1 ml, upplöser det i glukos.
  Alla dessa läkemedel är giftiga, så deras egenanvändning och dosförändringar är uteslutna.

  Svullnad i benen med hjärtsvikt eliminerar diuretika. De påverkar blodets sammansättning, tar bort överskott från det genom att minska volymen natriumsalt i celler och öka kaliumnivån. Följande verktyg används:

  • Furosemid (Lasik), Burineks, Britomar, Uregit, Piretanid.

  Detta är en snabbverkande medicinering som varar en kort stund, men orsakar ett kraftigt urinutsläpp. De används för uttalad svullnad, ibland kombinera med varandra. Dosen beror på svårighetsgraden av symtomen, andra relaterade omständigheter.

  Dessa medel har egenskaper tillsammans med vätskan att frigöra kroppen av magnesium, kalcium, kalium, som är särskilt viktiga vid hjärtpatologier. Därför kombineras deras mottagning med "Panangin", "Asparkam".

 • "Ezidreks", "Indapamid", "Brinaldiks", "Oxodolin".

  Läkemedlen har en längre diuretisk effekt, så de är tillämpliga under 20 till 30 dagars kurs. Deras inverkan på kroppen är mjukare, utan att det ofta behöver gå på toaletten.

  En annan positiv punkt med att använda medel från denna grupp är att de inte aktivt dra tillbaka mineralföreningar som är användbara för hjärtat.

 • "Pterofen", "Midamor". De har ganska svaga förmågor för att avlägsna vätskan, men de behåller kalium i vävnaderna. De används när det är nödvändigt att använda "hypotiazid", liksom hotet om arytmi.
 • "Spironolakton", "Aldakton", "Veroshpiron".

  Dessa läkemedel är antagonister av aldosteron. Hormonet kvarhåller salt i blodet, vilket gör det svårt och avlägsnar vatten från den biologiska vätskan. Om svullnad i benen påverkas vid hjärtsvikt innefattar behandlingen av veroshpiron eller dess analoger i många fall om en långvarig verkan av medlet krävs.

  För akut uttag av en stor volym vätska är dessa läkemedel inte lämpliga, eftersom resultaten från användningen uppträder först efter 5 dagar. Med försiktighet och under kontroll drick "Veroshpiron" med hormonella och endokrina problem.

 • Traditionell medicin

  Framgångsrikt bekämpa svullnaden av hjärtgenesis kan ske med hjälp av folkmedicinska lösningar och recept. Men användningen av sådana recept är ännu mer korrekt att samordna med kardiologen. Utövare i komplex behandling av hjärtfel rekommendera följande recept:

  • Drick regelbundet grönt te, betraktas som en kraftfull naturlig antioxidant och diuretikum.
  • Daglig användning av tranbärsjuice, som har diuretika egenskaper.
  • Används vid behandling av äppelcidervinäger. Receptet föreslår att en patient med ödem tar äppelcidervinäger i utspädd form, en till två, en matsked per dag.
  • Utmärkt hantera svullnad infusion av nässla. För dess förberedelse, ta en matsked torra örter och brygga som te. Du kan dricka sådana medel upp till tre gånger om dagen.
  • Användningen av dill som ett kraftfullt naturligt diuretikum, som har en allmän förstärkningseffekt. Dill bör tillsättas till mat eller bryggas i form av te.
  • Om diagnosen "hjärtsvikt" diagnostiseras, kommer elecampan att hjälpa till.

  I början av våren eller sen höst gräver ut rötterna av växten. Skölj, skär och torka i ugnen. Dessutom, för att förbereda medicinen behöver du ett avkok av havre. För detta halva glaset obehandlade frön häller 0,5 liter vatten och kokas över låg värme.

  Ta sedan en tredjedel av glaset rötter av elecampan och fyll det med en beredd buljong, koka igen och insistera på två timmar. Stam och lägg till två matskedar honung. Den mottagna produkten ska tas hälften av glaset före måltid tre gånger om dagen i två veckor.

 • Villkoret med hjärtsvikt förbättras om du använder följande recept.

  2 msk. l. gröna eller torra strängbönor, hugga och häll 750 ml vatten. Koka upp och koka i fem minuter. Ta sedan 1 tsk. krossad bladmorgon, löv eller blommor av hagtorn, citronbalsam, mint, löv eller blommor av liljan i dalen.

  Häll i kokande vatten med böna pods. Koka i ytterligare tre minuter. Insistera på fyra timmar, sedan belastning. Förvara buljongen i kylskåpet. En engångsdos av applicering är 4 msk. l.

  Innan du lägger dig, rekommenderas att lägga till 20 droppar Zelenin varje gång. Drick 3 gånger om dagen i 20 minuter innan du äter.

 • Med smärtor i hjärtat fungerar följande folkmetod bra.

  Ta 0,5 kg mogen hagtornsfrukt, skölj och häll 1 liter vatten. Koka i 20 minuter över låg värme. Stam, lägg till 2/3 kopp socker och samma mängd honung. Rör omedelbart. Ta dagligen i en månad för 2 matskedar. l. innan du äter. Förvaras i kylskåp.

 • Använd viburnumens helande egenskaper och hjärtsvikt kommer att återgå.

  De härdande effekterna av viburnum var kända för våra förfäder, även i antiken. Kalina äts både fräscht och fryst. Från det kan du göra och infusion. För att göra detta, ta en matsked viburnum, mash det så att bären låter saften.

  Tillsätt en matsked honung och häll ett glas kokande vatten. Därefter insistera på en timme. Ta medicinen en halv kopp två gånger om dagen i en månad, ta sedan en paus. Denna behandling krävs 4 gånger om året.

  Dessutom, från en viburnum är det möjligt att göra sylt eller sylt och att fylla med dem pajer. En sådan behandling är ett utmärkt sätt att förebygga hjärtsvikt.

 • Ta tre delar av yarrow-ört, en del av löv av citronbalsam och en del av valerianrot. En matsked av samlingen samlas, häll 0,5 liter kallt vatten och insistera på 3 timmar. Koka sedan och efter kylning, spänning. Infusion ta ett glas dagligen.
 • När svullnad uppstår, skrapa 0,5 kg massa av rå pumpa och äta denna mängd dagligen. Du kan dricka pumpa juice. Terapeutisk dos - 0,5 liter per dag.
 • Eliminera svullnad och riven potatis, som måste rengöras i förväg. Den används i form av kompresser applicerade på svullna området. Lös potatisarna med en trasa och håll den i tjugo minuter.
 • 2 msk. l. tallnålar och björkblad, tidigare strimlad, häll två glas vatten. Koka upp blandningen och koka i 20 minuter över låg värme. När buljongen kyler ner, tryck på. Ta 4 gånger om dagen 30 minuter innan du äter ett fjärdedel av glaset. Behandlingsförloppet är två månader.
 • från ett annat bevisat recept på hjärtsvikt. Blanda stenkärlens krossade rötter, björkblad och linfrö i förhållandet 3: 3: 4. Samla upp samlingen med ett glas kokande vatten. Låt det brygga i en halvtimme. Ta 25 g tre gånger om dagen i en halvtimme före måltiderna.
 • Avkok och infusioner för intag:

  • Om hjärtsvikt svullna ben, regelbundet dricker infusioner baserade på björk knoppar, knotweed, eller blåklint frön och skott av grönt persilja. Att förbereda en infusion, 2 msk torkade, är finfördelat råmaterial hälldes 0,5 liter kokande vatten och blötlades i en termos inte mindre än 12 timmar. Den färdiga drycken filtreras och berusas på morgonen 30 minuter före frukost.
  • Du kan behandla svullnad av fötterna med en tinktur av kastanjblad. En halv kopp råvaror blandas med 0,5 liter vodka, insistera på 7 dagar i ett mörkt, skyddat från solen. Mottagningsläge - 0,5 tsk spänd infusion 3 gånger dagligen.
  • Avkok från nålens rot. Häll 1 tesked av det krossade råmaterialet med 200 ml vatten, koka i 15 minuter, filtrera. Den färdiga drycken konsumeras i flera mottagningar med ett intervall på en dag.
  • Physalis. För att normalisera trycket och minska puffiness måste du äta 15 frukter av växten dagligen utan förbehandling.
  • Avkok av bär av viburnum. Ett glas frukt och 1 liter vatten blandas, kokas i 10 minuter. Därefter kyles drycken och filtreras, tillsätt 3 msk honung. Enstaka doser - 100 ml. Du måste ta ett medicinskt avkok 4 gånger om dagen.
  • Gör en samling av hagtorn (blommor, blad), fänkålsfrön, druva blad (alla arter av växter och 30 gram), mistel, johannesört, morot frö (alla typer av råvaror till 20 gram). En matsked av den beredda blandningen späds med 0,2 liter vatten och kokas i 3 minuter. Mottagningsläge - 2 gånger dagligen före måltider. Volymen av en enda del är 100 ml.
  • Te med tillsatt myt har en uttalad anti-edematös effekt. För att göra det hälls en tesked torkade hackade blad med kokande vatten (0,2 liter). Drycken insisteras i 20 minuter och tas på tom mage.

  Externa medel

  Hur man tar bort benens puffiness med hjärtsvikt är känt för dem som vet hur man använder externa medel. Dessa är bad för nedre extremiteterna, kompressor. För dem är följande kompositioner och växter användbara: Kamille och björkblad. Komponenter behövs i lika delar. 100 g av blandningen hälles i en liter kokande vatten och åldras i en timme.

  Den erhållna kompositionen utspädes med vatten upphettat till 38 grader, sänktes i behållaren med fötterna under 10 minuter. Enbärbär (100 g), havsalt (100 g), 1 msk. l. senapspulver, 2 tsk. soda. Alla ingredienserna doppas i en liter vatten och blandas. Lägg sedan till mer vätska och gör ett 15-minuters fotbad.

  Kardborre. Torra löv läggs preliminärt i varmt vatten (på morgonen). Innan de lägger sig, drar de ut, skakar av vätskan och förpackar fötterna. Om bladen är färska, skär dem för att göra juice. Ovan är käften täckt med en bomullservett och polyeten.

  En vegetativ kompress hålls hela natten. Använd avkok och kan vara för kontrastbad, vilket gör en vätska sval, den andra - hetare. Benen växlas alternerande i båda. På grund av kontrasten förbättras blodcirkulationen, fartygen förstärks.

  Patienter som drabbas av benets hjärtödem, tvingar inte behandling av en allvarligt sjuk person till en livsstil. Det krävs bara vissa restriktioner när det gäller mat, spänning, medicinering, promenader, massage och bristande tvivel som resultat.

  Bad och fotmassage

  För att minska puffiness används hemmet för extern och intern konsumtion. Externa förberedelser tonar fartygen och minskar deras väggers känslighet. Interna medel tar bort överskott av vatten (de ger en diuretisk effekt) och normaliserar blodcirkulationen.

  Kontrasterande fotbad - ta två hinkar. Fyll en med varmt vatten och det andra med kallt vatten. Håll fötterna i 10 minuter i varmt vatten och doppa sedan dem snabbt i en behållare med isvatten. I kylan måste du hålla fötterna i 30 sekunder. Upprepa denna process flera gånger om dagen. Om proceduren utförs regelbundet kommer svullnaden att minskas betydligt.

  Effektiv behandling av ödem kan göras med en mild massage i fötterna och anklarna. Använd för detta ändamål vegetabiliska oljor. Massage förbättrar blodcirkulationen, aktiverar cirkulationen av vätska i kroppen, vilket i sin tur minskar svullnaden. Blanda 25 ml rosmarinolja med 150 ml olivolja. Den resulterande blandningen appliceras på dina fötter och massage.

  Flytta uppåt utföra jämn cirkulär och komprimerar friktionen dvizheniya.Ispolzuyut ödem - sätta potatisskivorna eller kålblad en halvtimme i frysen, och sedan fastspänd på sina kalvar (ej bandage ska vara tight). Dessa växter "sträcker" vattnet och minskar obehag. Patienten kan göra en sådan komprimering hela natten, sedan nästa dag kommer fötterna att vila, svullnaden kommer att försvinna eller vara mindre märkbar.

  Kompressor gjorda av gasväv blöt i en lösning av ättika (2 matskedar per glas vatten) hjälper också bra. Sådan behandling bör genomföras ständigt (eller tills du är botad av hjärtsvikt).

  För att minska puffiness används hemmet för extern och intern konsumtion. Externa förberedelser tonar fartygen och minskar deras väggers känslighet. Interna medel tar bort överskott av vatten (de ger en diuretisk effekt) och normaliserar blodcirkulationen.

  Kontrasterande fotbad - ta två hinkar. Fyll en med varmt vatten och det andra med kallt vatten. Håll fötterna i 10 minuter i varmt vatten och doppa sedan dem snabbt i en behållare med isvatten. I kylan måste du hålla fötterna i 30 sekunder. Upprepa denna process flera gånger om dagen. Om proceduren utförs regelbundet kommer svullnaden att minskas betydligt.

  Effektiv behandling av ödem kan göras med en mild massage i fötterna och anklarna. Använd för detta ändamål vegetabiliska oljor. Massage förbättrar blodcirkulationen, aktiverar cirkulationen av vätska i kroppen, vilket i sin tur minskar svullnaden. Blanda 25 ml rosmarinolja med 150 ml olivolja. Den resulterande blandningen appliceras på dina fötter och massage. Flytta från botten till toppen, utföra släta cirkulära och gnidningsrörelser.

  Använd förpackningar från ödem - Sätt potatisskivorna eller kålblad på halv timme i frysen, och sedan fastspänd på sina kalvar (bandage bör vara stram). Dessa växter "sträcker" vattnet och minskar obehag. Patienten kan göra en sådan komprimering hela natten, sedan nästa dag kommer fötterna att vila, svullnaden kommer att försvinna eller vara mindre märkbar.

  Kompressor gjorda av gasväv blöt i en lösning av ättika (2 matskedar per glas vatten) hjälper också bra. Sådan behandling bör genomföras ständigt (eller tills du är botad av hjärtsvikt).

  Hälsokost

  Behandling och förebyggande av hjärtsvikt börjar med en diet. Näring i hjärtfel bör vara högt i kalorier, lätt smältbara och innehåller lite salt. Det mest lämpliga sättet för matintag är en bråkdel, 5-6 gånger om dagen. Av kosten utesluter man starkt starkt te, kaffe, choklad. Det rekommenderas starkt att inte äta kryddiga rätter, röka produkter.

  Alkohol i hjärtsvikt är också kontraindicerat. Mängden salt är vanligtvis inte mer än 3-4 gram per dag. Med försämring av patientens tillstånd och spridning av ödem kan kardiologerna rekommendera en saltfri kost till patienten. Dessutom innebär en diet med hjärtsvikt en dricksbegränsning. Vanligtvis är det dagliga intaget av vätskor begränsat till 1200-1500 ml per dag.

  Detta sortiment innehåller alla flytande rätter, vare sig det är soppor, te eller kissar. Patienter med hjärtsvikt rekommenderade livsmedel med högt kaliuminnehåll: russin, torkade aprikoser, nötter, bovete och havre spannmål, bakad potatis, brysselkål, bananer, persikor, kalvkött et al.

  Kalium är speciellt nödvändigt för patienter som tar diuretika och hjärtglykosider. Vid hjärtsvikt, mild, särskilt i de tidiga stadierna, är det tillräckligt för att ändra livsstil och näring som hjälper till att bli av med svullnad, andnöd och normalisera vikt och därmed ta bort överbelastning till hjärtat.

  Fasta dagar som anges i patienter med allvarliga symptom på kardiovaskulär sjukdom (II och III skede) i överviktiga, och även för snabbare behandling, i synnerhet avsaknaden av effektiviteten av andra behandlingar och dieter № 10 och 10a fasta dagar göra 1 var 7 dagar, och på de återstående dagarna måste du följa ett dietnummer 10 eller 10a.

  Du kan rekommendera följande typer av avlastningsdagar.

  • Risovo-kompositdag (5 glas komposit och 100 gram risgröt per dag).
  • Prostokvashny eller kefir dag (5-6 gånger om dagen för att dricka curdled milk eller kefir 200 ml).
  • Vattenmelon dag (5 gånger om dagen för att äta 300 gram mogen vattenmelon).
  • Apple dag (1,5-2 kg bakade eller gnidade äpplen per dag).

  Räskad dag (100-150 g stekost, 15 g gräddfil 4 gånger om dagen och 2 glas vildrosa höfter per dag). Upp till 1 kg per dag torkade aprikoser och 800 ml te per dag. Carrel dieten som ges till patienter med allvarliga symptom på kardiovaskulär sjukdom (stadium 2B och 3) med ingen effekt på läkemedelsterapi, № diet 10 och 10a och hanterings dagar.

  Carreldieten är mest effektiv hos patienter med svåra hjärtfel. Denna diet lindrar väsentligt ämnesomsättningen, höjer diuret. I Carrel diet är innehållet av natriumsalter begränsat starkt och kaliuminnehållet ökar. Den terapeutiska effekten av kosten kommer på 5: e-sjätte dagen.

  För närvarande används Carrel Diet i modifieringen av M. I. Pevsner i form av fyra dieter av mat med olika energivärden.

  På den fjärde dagen överförs patienten till diet nr 10a följt av diet nr 10. En ungefärlig meny för dagen:

  Gröt bokhve (havregryn) - 6-8 msk. skedar (alternativ: stuga ost - 150 g, ostkaka, syrniki) och ½ kopp mjölk. Om så önskas, en smörgås med smör. Ett glas inte starkt te.

  Färskt eller bakat äpple (alternativ: päron, 5-6 bitar av blöta aprikoser, banan).

  Vegetarisk soppa, kokt kött (varianter: fisk, kyckling, kalkon) med stuvade morötter (alternativt med stuvade rödbetor, med surkål, sallad tomat och gurka med solrosolja), stuvad frukt eller juice.

  Äpple (varianter: en päron, ett glas bouillon av en hundros, 6-8 bitar av blötläggta torkade aprikoser).

 • Middag (senast 19.00)

  Kokt fisk med 1-2 kokta potatisar (alternativ: gröt med en skiva ost, keso, morot och äppelgryta).

 • Innan du går och lägger dig, kan du dricka ett glas yoghurt eller yoghurt.
 • Allmänna rekommendationer

  Utseendet av ödem vid hjärtsvikt är associerat med patientens kropps position. I patienter sväller ländryggen länge i ljungläge. Hos svängande patienter spruter svullnad från botten upp: först sväller anklarna, sedan skenorna.

  Ett typiskt kännetecken för hjärtstagnation av blod är att under dagen försvårar symtomen, kommer lättnad under en vila på natten. Stark svullnad i benen är synlig för blotta ögat. För att bestämma liten svullnad måste du trycka på huden: Om några sekunder är munstycket sparat, indikerar det att det sväller.

  För att minska ödem vid hjärtsvikt kan du, efter ett antal rekommendationer:

  • mindre promenader, speciellt i fall där det orsakar trötthet och andfåddhet;
  • sitta inte med benen nere;
  • Undvik att stå långt i en stående position;
  • minska saltintaget;
  • minska mängden av förbrukad vätska;
  • flera gånger om dagen måste du ta ett liggande läge, placera benen ovanför kroppen;
  • Använd inte täta skor;
  • att överge heta bad, där fartygen dilaterar, vilket orsakar stagnation av blod;
  • för att kontrollera vikt, eftersom övervikt förvärrar problemet.

  En viktig roll i eliminering av edematöst syndrom med hjärtsvikt är en fullvärdig sömn - minst 9 timmar. Det är nödvändigt att begränsa fysisk aktivitet, för att säkerställa ett lugnt psyko-emotionellt tillstånd.

  Puffiness, om den inte kvarstår länge, utgör inte en fara i sig själv. Svullnad som stannar mer än 2 veckor kan orsaka allvarliga problem. Starka puffiness i benen klämmer kärlen. Resultatet av detta är ett brott mot blodtillförseln till vävnader, försämring av deras näring, en gradvis minskning bort. Trofiska sår kan bildas. Den initierade processen med vävnadsdegenerering kräver kirurgisk ingrepp.
  "alt =" ">