Huvud / Dystoni

Paroxysmal takykardi

Paroxysmal takykardi är en av varianterna av hjärtarytmi, där det finns en kraftig ökning av hjärtfrekvensen över 120-140 slag per minut. Detta tillstånd är förknippat med utseendet av ektopiska impulser. De ersätter den normala sinusrytmen. Dessa paroxysmer börjar vanligtvis plötsligt och slutar på samma sätt. Varaktigheten kan vara annorlunda. Patologiska impulser genereras i atriären, den atrioventrikulära noden eller i hjärtkärlens hjärtkärl.

Med en daglig EKG-övervakning visar cirka en tredjedel av patienterna anfall av paroxysmal takykardi.

klassificering

I stället för lokalisering av de genererade pulserna isoleras supraventrikulär (supraventrikulär) och ventrikulär paroxysmal takykardi. Nadzheludochkovaya samma är uppdelad i förmaks och atrioventrikulär (atrioventrikulär) form.

Tre typer av supraventrikulär takykardi studerades beroende på utvecklingsmekanismen:

 1. Ömsesidig. Med det finns en cirkulär cirkulation av excitation och en upprepad inmatning av nervimpulsen (mekanismen för återinträde). Det här alternativet är vanligast.
 2. Ektopisk (fokal).
 3. Multifokus (multifokus, multi-fokus).

De två sista alternativen är associerade antingen med närvaron av en eller flera foci av ektopisk rytm, eller med uppkomsten av fokus för post-depolariseringsutlösningsaktivitet. I alla fall av paroxysmal takykardi föregås det av utveckling av extrasystol.

orsaker till

De etiologiska faktorerna som föregår paroxysmal takykardi liknar de hos extrasystol, men orsakerna till supraventrikulär (supraventriell) och ventrikulär takykardi är något annorlunda.

Huvudorsaken till utvecklingen supraventrikulär (supraventrikulär) form är att aktivera och öka tonen i det sympatiska nervsystemet.

Ventrikulär takykardi förekommer oftare under påverkan av sklerotiska, dystrofa, inflammatoriska och nekrotiska förändringar i myokardiet. Denna form är farligast. Till henne som är mer benägna i högre grad är män av hög ålder. Ventrikulär takykardi uppträder när en ektopisk foci utvecklas i ventrikulärsystemet (ett bunt Guiss, Purkinje-fibrer). Sådana sjukdomar som hjärtinfarkt, kranskärlssjukdom (ischemisk hjärtsjukdom), hjärtfel och myokardit ökar risken för patologi signifikant.

En större risk för att utveckla paroxysmal takykardi är närvarande hos personer med medfödda anomala sätt att utföra en nervimpuls. Detta kan vara ett bunt av Kent som ligger mellan atrierna och ventriklarna, Maheima-fibrerna mellan den atrioventrikulära noden och ventrikeln eller andra ledande fibrer som bildas som ett resultat av vissa myokardiella sjukdomar. De ovan beskrivna mekanismerna för förekomst av paroxysmal arytmi kan provoceras genom att utföra en nervimpuls längs dessa patologiska sätt.

En annan mekanism är känd för utvecklingen av paroxysmal takykardi, associerad med en störning i den atrioventrikulära förenings funktionalitet. I detta fall sker longitudinell dissociation vid platsen, vilket leder till en störning av de ledande fibrerna. Vissa av dem blir oförmögna att spänna, och den andra delen fungerar inte ordentligt. På grund av detta når några nervimpulser från atrierna inte ventriklerna, men retrograd (i motsatt riktning) återvänder tillbaka. Sådant arbete hos den atrioventrikulära noden främjar cirkulär cirkulation av impulser som orsakar takykardi.

På förskola och skolåldern finns entsiell paroxysmal form av takykardi (Idiopatisk). Dess orsak är inte helt förstådd. Förmodligen är orsaken neurogen. Grunden för sådana takykardier är psykomotionella faktorer, vilket leder till en ökning av den sympatiska uppdelningen av det autonoma nervsystemet.

Symtom på paroxysmal takykardi

Paroxysm av takykardi börjar akut. Personen brukar känna det ögonblick som den fästa hjärtklaffen uppträder tydligt.

Den första känslan i paroxysm är känslan av ett skarpt tryck bakom bröstbenet i hjärtat som blir en snabb och intensifierad hjärtatslag. Rytmen hålls korrekt, och frekvensen ökar betydligt.

Under hela mänskliga attacken kan följande symtom följa:

 • skarp och långvarig yrsel
 • buller i öronen
 • smärta komprimerande natur i hjärtat.

Vegetativa störningar är möjliga:

 • ökad svettning;
 • illamående med kräkningar
 • en liten temperaturökning;
 • flatulens.

Betydligt mindre ofta paroxysm åtföljer neurologiska symptomatologin:

Detta inträffar när det finns ett brott mot hjärnans pumpfunktion, där det saknas blodcirkulation i hjärnan.

Under en tid efter attacken finns en ökad urskiljning av urinen, som har låg densitet.

Med långvarig anfall av paroxysmal takykardi är hemodynamiska störningar möjliga:

 • känsla av svaghet;
 • svimning;
 • sänkning av blodtrycket.

Människor som lider av några sjukdomar i hjärt-kärlsystemet är mycket mer benägna att drabbas av sådana attacker.

Än paroxysmal takykardi är farlig

En långvarig grad av paroxysm kan åtföljas av akut hjärtsvikt (hjärtacma och lungödem). Dessa förhållanden leder ofta till kardiogen chock. På grund av minskningen av blodvolymen i blodet minskar graden av syremättnad i hjärtmuskeln, vilket framkallar utvecklingen av angina och myokardinfarkt. Alla ovanstående förutsättningar bidrar till uppkomsten och progressionen av kroniskt hjärtsvikt.

Diagnos av paroxysmal takykardi

Att misstänka en paroxysmal takykardi är möjlig vid plötslig försämring av hälsotillståndet med den efterföljande skarpa restaureringen av ett normalt tillstånd hos en organism. Vid denna tidpunkt kan du bestämma ökningen av hjärtfrekvensen.

Nadzheludochkovuyu (supraventrikulär) och ventrikulär paroxysmal takykardi kan särskiljas oberoende av två symtom. Den ventrikulära formen har en hjärtfrekvens som inte överstiger 180 slag per minut. Vid nadzheludochkovoy observeras hjärtklappning vid nivån 220-250 slag. I det första fallet är vagaltester som ändrar tonen i vagusnerven ineffektiva. Nadzheludochkovaya takykardi på detta sätt kan helt sluta.

Paroxysmal frekvens hos hjärtslag bestäms på EKG genom en förändring av polariteten och formen hos den atriella tand P. Dess position i förhållande till QRS-komplexet förändras.

Resultat av EKG-studien för olika typer av paroxysmal takykardi Vid atriärformen (supraventrikulär) ligger P-tanden typiskt framför QRS. Om den patologiska källan är i den atrioventrikulära (AB) noden (supraventrikulär) är P-vågan negativ och kan överlappa eller ligga bakom QRS-ventrikulärkomplexet. Med ventrikulär takykardi på EKG bestäms förlängd deformerad QRS. De liknar mycket ventrikulära extrasystoler. Spetsen P kan förbli oförändrad.

Ofta vid tiden för avlägsnandet av elektrokardiogrammet finns det ingen attack av paroxysmal takykardi. I detta fall, effektivt Holter övervakning, som gör att du kan registrera även kort, subjektivt inte kände episoder av snabb hjärtatslag.

I sällsynta fall tillgriper specialister avlägsnandet av endokardial EKG. För detta sätts en elektrod in i hjärtat på ett speciellt sätt. För att förhindra organisk eller medfödd hjärtsjukdom utförs MRI (magnetisk resonansbildning) av hjärtat och ultraljudet.

Behandling av paroxysmal takykardi

Behandlingens taktik väljs individuellt. Det beror på många faktorer:

 • former av takykardi
 • dess orsaker
 • varaktighet och frekvens av anfall
 • komplikationer av takykardi
 • graden av utveckling av hjärtsvikt.

Med ventrikulära former av paroxysmal takykardi är akut sjukhusvård obligatorisk. I vissa fall med idiopatiska varianter med möjlighet till snabb arrestering tillåts en omedelbar administrering av ett antiarytmiskt läkemedel. Nadzheludochkovaya (supraventrikulär) takykardi kan också stoppas med medicinska ämnen. I händelse av utveckling av akut hjärt-kärlsjukdom är dock sjukhusvård också nödvändigt.

I de fall paroxysmala anfall inträffar mer än två till tre gånger i månaden, planeras sjukhusvistelse planeras för ytterligare undersökning, behandlingredigering och upplösning av frågan om kirurgisk ingrepp.

Om en attack av paroxysmal takykardi uppstår, bör akutvård lämnas på plats. Primär rytmförstöring eller paroxysm på grund av hjärtsjukdom är en indikation på ett akut uppmaning till en ambulans.

Cupping av paroxysm bör startas med vagalteknik som minskar påverkan av sympatomadrenalyset på hjärtat:

 1. Vanlig belastning.
 2. Valsalva-testet är ett försök till en kraftig utandning med munen stängd och näspassagen.
 3. Ashners test är tryck på ögonbågens inre hörn.
 4. Torka av med kallt vatten.
 5. Uppkalla en kräkningsreflex (irritation av roten på tungan).
 6. Hering-Tchermak-testet - trycket på ytan av carotid bihålor (mekanisk irritation i området av karotidartärer).

Dessa metoder är inte alltid effektiva, så det viktigaste sättet att stoppa attacken är administrering av ett antiarytmiskt läkemedel. För att göra detta, använd Novokainamid, Propranolol, Quinidin, Etmozin, Isoptin eller Cordaron. Förlängda paroxysmer, ej mottagliga för läkemedelsbehandling, stoppas av EIT (elektroimpulserapi).

Anti-behandling är användningen av antiarytmika och hjärtglykosider Efter utskrivning från sjukhuset för dessa patienter krävs ambulatorisk övervakning kardiolog med fastställandet av individuell behandlingsregim. För att förhindra återfall (i detta fall - upprepade anfall) föreskrivs ett antal droger för personer med frekventa paroxysmer. Korta supraventrikulära takykardier eller patienter med enkla paroxysmer behöver inte medicinsk antiarytmisk behandling.

Anti-återfallbehandling utöver antiarytmiska läkemedel innefattar användning av hjärtglykosider (Strofantin, Korglikon) under regelbunden EKG-kontroll. För att förhindra utvecklingen av ventrikulära former av paroxysmal takykardi, används beta-allenoblokatorer (Metoprolol, Anaprilin). Deras effektivitet bevisas vid komplex mottagning med antiarytmiska preparat.

Kirurgisk behandling är endast indicerad i svåra fall. I sådana fall utförs mekanisk destruktion (förstörelse) av ektopisk foci eller onormala sätt att genomföra en nervimpuls. I hjärtat av behandlingen - elektrisk, laser, kryogen eller kemisk destruktion, radiofrekvensablation (RFA). Ibland implanteras en pacemaker eller en elektrisk mini defibrillator. Den senare genererar en urladdning vid en arytmi, vilket hjälper till att återställa normal hjärtslag.

Prognos av sjukdomen

Prognosen för sjukdomen beror inte bara på formen, beslagets längd och förekomsten av komplikationer, men också på myokardiums kontraktilitet. Med allvarlig skada på hjärtmuskeln finns det en mycket stor risk att utveckla ventrikelflimmer och akut hjärtsvikt.

Den mest fördelaktiga formen av paroxysmal takykardi är supraventrikulär (supraventrikulär). Det har praktiskt taget ingen effekt på människors hälsa, men en fullständig spontan botemedel för den är fortfarande omöjlig. Kursen för denna variant av ökningen i hjärtfrekvens beror på den fysiologiska tillstånden hos hjärtmuskeln och den underliggande sjukdomsförloppet.

Den värsta prognosen i den ventrikulära formen av paroxysmal takykardi, som utvecklades mot bakgrund av någon hjärtpatologi. Här är en övergång till ventrikelflimmer eller deras fibrillering möjlig.

Den genomsnittliga överlevnadshastigheten hos patienter med ventrikulär paroxysmal takykardi är ganska hög. Dödligt utfall är typiskt för patienter med hjärtfel. Det konstanta intaget av läkemedel mot återfall och tidig kirurgisk behandling minskar risken för plötslig hjärtdöd hundratals gånger.

förebyggande

Profylax av en essentiell takykardi är okänd, tk. hennes etiologi har inte studerats. Behandling av den underliggande patologin är det ledande sättet att förebygga paroxysmer som uppträder mot bakgrund av en sjukdom. Sekundär prevention är uteslutande av rökning, alkohol, ökad psykologisk och fysisk ansträngning, liksom tidig fortsatt användning av föreskrivna läkemedel.

Sålunda är någon form av paroxysmal takykardi ett tillstånd som är farligt för patientens hälsa och liv. Med snabb diagnos och adekvat behandling av paroxysmal hjärtrytmstörningar kan komplikationer av sjukdomen minimeras.

Symtom på paroxysmal takykardi och terapier

Takykardi är en sjukdom där det finns en ökning av hjärtkollisioner. Med paroxysmal takykardi uppträder den patologiska ökningen i hjärtfrekvensen plötsligt. Dess manifestation beror på sjukdomen, mot vilken den framträder, placeringen av ektopisk fokus och varaktigheten av attacken. Patologi är en av de farligaste för livet, eftersom en långvarig attack kan leda till ventrikelflimmering, förmaksflimmer och hjärtstillestånd.

Klassificering av paroxysmal takykardi

Sjukdomen är klassificerad enligt följande egenskaper:

Enligt platsen för patologiska tecken:

 • Paroxysmal supraventrikulär takykardi, som inkluderar atriell och arioventrikulär (atrioventrikulär);
 • Paroxysmal ventrikulär takykardi, den är instabil (varar mindre än 3 sekunder) och persistent (mer än 3 sekunder när registrerad på ett EKG);

Beroende på läckans natur:

 • Akut (paroxysmal);
 • Kronisk (ständigt återkommande);
 • Kontinuerligt återkommande.

Beroende på utvecklingsmekanismen:

Paroxysmal takykardi ligner extrasystol i etiologisk och patogenetisk mening, eftersom en serie på varandra följande extrasystoler betraktas som en kort paroxysmattack. I detta fall är hjärtets arbete oekonomiskt, och cirkulationens funktion är ineffektiv, vilket orsakar cirkulationssvikt.

Paroxysmal supraventrikulär takykardi har följande utvecklingsmekanismer:

 1. När en normal pulskälla förlorar kontrollen av hjärtkollisioner, och myokardiet börjar arbeta under inverkan av signaler från ett onormalt fokus på automation. Det kan ligga nära atrium- eller förmaks-ventrikulärzonen, det vill säga över ventriklerna.
 2. Med cirkulationen av pulsen i form av en sluten cirkel, som stöder en onormalt hög sammandragning av myokardiet. Detta blir möjligt i fallet med bildandet av en "förbikopplingsväg" för pulsen.

Paroxysmal sinus takykardi kännetecknas av en ökning i frekvensen av hjärtkontraktion över den norm som motsvarar patientens ålder. Formen av sinus takykardi karakteriseras av pulsriktningen från sinusnoden, som sätter rytmen.

Paroxysmal AV nodala ömsesidig takykardi kännetecknas av ett snabbt hjärtslag som uppstår vid en anomali på platsen som saktar pulsenas passage från atrierna till ventriklerna. AV-nodal takykardi är inte livshotande, men det skapar psykiskt obehag och minskar en persons förmåga att arbeta.

Orsaker och symtom

Orsakerna till förekomst av supraventrikulär takykardi är inte associerade med direkt skada på hjärtvävnaderna, men är resultatet av en toxisk eller neurohumoral effekt på myokardiet. Följande patologier kan vara orsaken:

 1. Framväxten av ytterligare vägar som leder till en nervimpuls. Anomali är medfödd och manifesterar sig vid vilken ålder som helst. Således dämpar ytterligare strålar (James eller Kent) den elektriska signalen tidigare än normalt, vilket orsakar för tidig överexcitation av ventriklerna, vilket orsakar supraventrikulär takykardi.
 2. Den giftiga effekten av hjärtglykosider vid överdosering eller den arytmogena effekten av enskilda antiarytmika.
 3. Stress och neurogena sjukdomar.
 4. Dricker alkohol och droger.
 5. Överdriven produktion av kardiotropa hormoner vid hypertyreoidism och binjur tumörer.
 6. Sjukdomar i andra organ (gastrit, magsår, lever- och njurinsufficiens, cholecystit).

Paroxysm av ventrikulär takykardi uppträder med följande organiska hjärtskador:

 1. Hjärtekemi, speciellt efter hjärtinfarkt och bildande av hjärtinfarktkardioskleros.
 2. Med myokardit, som leder till kardioskleros.
 3. Med myokardisk dystrofi och kardiomyopati, som orsakar störningar i myokardiell metabolism med utvecklingen av strukturella förändringar i det medfödda missbildningarna och Brugada syndromet.

Utgående från det faktum att paroxysm är en attack, kännetecknas sjukdomen av en skarp start och samma slut och kännetecknas av följande symtom:

 1. Svimning och yrsel på grund av cirkulationsstörningar i hjärnan.
 2. Andnöd på grund av störningar i den lilla cirkulationen av blodcirkulationen.
 3. Illamående, svaghet, handskakningar och hög svettning.
 4. Smärta vid kranskärlsproblem.
 5. I närvaro av organiska förändringar i hjärtat är utseendet på en akut brist i vänster ventrikel sannolikt.
 6. Vid fall av blodtryck är utvecklingen av arytmogen chock sannolikt.
 7. Vid vaskulär sjukdom är det möjligt att akut hjärtinfarkt uppstår.

Uppkomsten av en attack kännetecknas av ett tryck i hjärtat och en subjektiv känsla av hjärtklappning. Då finns det ont i bröstet, kvävning, generell svaghet, yrsel, nedsatt syn och tal, nedsatt känslighet och rörelser i benen. Det kan inte finnas några manifestationer av instabil takykardi, och med beständighet är det möjligt att förlora medvetenhet och ventrikulär refibrillering, vilket leder till klinisk död. Efter en attack inom några timmar släpps mycket lätt urin, som har låg densitet.

Än paroxysmal takykardi är farlig

Ett långvarigt anfall av paroxysmal takykardi kan orsaka en kardiogen chock, kännetecknad av ett svårt tillstånd, där medvetenhet och blodcirkulation i vävnader störs. Det finns också akut hjärtsvikt och lungödem på grund av blodets penetration genom kärlens väggar, som översvämnar lungorna. Kardialutgången är märkbart lägre.

Detta medför en minskning av blodflödet i blodet och leder till angina pectorisattack, vilket uppenbaras av akut kortvarig hjärtvärk. Paroxysm av supraventrikulär takykardi är inte lika farlig som ventrikulär takykardi, vilket ofta orsakar hjärtstopp. Återkommande och återkommande former är farliga, eftersom myokardiet ofta slits ut och provar utvecklingen av hjärtsvikt.

Diagnos av paroxysm

Diagnosen av paroxysmal takykardi bekräftas av ett EKG vid anfallstidpunkten om det finns följande egenskaper:

 1. Förekomsten av den högra sinusrytmen med antalet sammandragningar på 140-25 per minut.
 2. Förekomsten av P-vågan framför alla ventrikulära komplex, men i en deformerad form, med en reducerad amplitude i en tvåfas eller negativ form. Komplex av ventriklar QRS deformeras inte och förstoras inte.
 3. Vid atrio-ventrikelnoden - P-vågan är negativ, är efter QRS, eller är helt frånvarande, är QRS normal.
 4. Atrioventrikulär dissociation, där ventrikeln och atriumet är separat kontraherade. Pit P är närvarande, men det är svårt att identifiera. QRS förlängs (över 1,12 sekunder) och deformeras.

Förutom EKG kan följande diagnostiska procedurer dessutom tilldelas på klinik eller sjukhus:

 1. MR och ultraljud i hjärtat.
 2. Daglig övervakning av EKG.
 3. Prov med fysisk aktivitet.
 4. Koronografi.
 5. Med supraventrikulär takykardi - utföra en transesofageal elektrofysiologisk studie.

Paroxysmal takykardi hos barn

Sjukdomen kännetecknas av en plötslig ökning av hjärtfrekvensen till 200 slag / min (för småbarn) och upp till 16 slag / min för äldre. Varaktigheten av attacken varierar från 2-3 minuter till 3-4 timmar, vilket är fast på EKG i form av specifika förändringar. I barndomen börjar attacken plötsligt och slutar utan uppenbar anledning.

Paroxysmal takykardi i barndomen provoceras av följande skäl:

Nadzheludochkovaya (paroxysmal atriell takykardi):

 • Hydrocephalus-hypertensivt syndrom;
 • Neuroser med CNS-skador
 • Vegetosovaskulär dystoni med sympatisk adrenal kris;
 • Organisk hjärtskada;
 • WPW syndrom.
 • Hjärtfel;
 • kardiomyopati;
 • Förgiftning med digitalis och kinidinpreparat;
 • Cardo;
 • hypertyreoidism;
 • Hyper- och hypokalemi;
 • Syndrom av ett långsträckt QT-intervall;
 • Dysfunktion av autonoma NA, fysisk och psykisk överbelastning.

Symptom på barndomsparoxysm påverkas av ett antal provocerande och predisponeringsfaktorer, vilka inkluderar:

 1. Ogynnsam graviditet och förlossning.
 2. En hög andel neuros, vegetativa och psykosomatiska sjukdomar i familjen.
 3. Funktioner av enheten av de ledande sätten i hjärtat.
 4. Syndrom WPW.

Paroxysmer hos barn uppstår på grund av känslomässig stress och 10% - med fysisk aktivitet. Varje barn lider en attack annorlunda, och många förutser sin början och slut. Vid tiden det tar cirka 40 minuter, kommer 40% av barnen på kvällen eller natten och en tredjedel - på eftermiddagen. Anfallet, som inträffade för första gången, stoppas i 90% av fallen och följande - endast i 18%.

Behandling av paroxysm

Nödvård för paroxysmal takykardi innebär snabb identifiering av orsaken, vilket är särskilt viktigt om attacken inträffar för första gången. För detta undersöks data och status för anamnesen, EKG utförs, närvaron eller frånvaron av samtidiga patologier detekteras, inklusive möjligheten att påverka psykomotionell stress.

För närvarande utförs arresteringen av paroxysm med droger som minskar excitabiliteten hos det adrenerge systemet, varefter kontinuerlig och komplex behandling är nödvändig. Ofta utlöser attacken när reflexverkan på vagus nerverar när den spänner och djupt inspiration eller exponering för synokaradiska zonen genom tryck på ögonbollarna eller tryck på höger halshinna.

Om den mekaniska effekten är ineffektiv utförs anfallet av attacken med hjälp av mediciner, varav den mest effektiva är Verapamil, samt följande läkemedel:

 1. Intravenös injektion av 10% av ATP-lösningen med saltlösning eller 5% av glukoslösningen, men i frånvaro av reducerat tryck.
 2. Introduktion av novokainamid med r-r av metazon eller adrenalin i fallet med sänkt blodtryck.
 3. När supraventrikulär takykardi används Amiodaron, Aimalin, Propranolol, Dizopiramid, Digoxin.
 4. Ibland är användningen av b-adrenoblocker effektiv.

Om drogerna är ineffektiva används elektropulsbehandling och elektrostimulering av hjärtat behandlas med en endokardiell eller esofagal elektrod. Valet av taktik för terapeutiska åtgärder utförs med hänsyn till resultaten av undersökningen och den exakta diagnosen av typ av takykardi. Så, behandlas paroxysmal supraventrikulär takykardi, som orsakas av mentala faktorer, behandlas konservativt. Under behandling av förmaksakykardi kombineras användningen av antiarytmiska, sedativa och cirkulationsförbättrande läkemedel.

Behandling av paroxysmal ventrikulär takykardi börjar på ett konservativt sätt, och i avsaknad av en positiv effekt tillämpas ablationsmetoden. Dess väsen är att avlägsna fokusen på onormal excitation av hjärtmuskeln när den utsätts för en laser, låg temperatur eller cauterization. En metod för radiofrekvensablation som inte kräver kirurgi och i de flesta fall också sjukhusvistelse används. Därefter utförs endast läkemedelsassisterad behandling för paroxysmal takykardi och övervakning av en kardiolog.

Prognosen för behandlingsresultat beror på formen och etiologin av paroxysm, beslagets varaktighet, förekomsten av komplikationer, tillståndet och kontraktiliteten hos hjärtmuskeln. Patienter utan komplikationer kan leva med sjukdomen under många år, vilket förbättrar sjukdomsförloppet genom konstant behandling mot hjärtfel och korrigering av hjärtrytmen. Tidig diagnos och förebyggande av sjukdom bidrar till en väsentlig avmattning i utvecklingen.

Paroxysmal takykardi

Paroxysmal takykardi - en process det plötsliga uppdykandet av hjärtslag (paroxysm), kännetecknad av en regelbunden rytm och frekvens av slag över hundra per minut, och samma abrupt avslutande av attacken. Allt detta händer under påverkan av ektopiska impulser som ersätter sinus normala rytm. I grunden genereras dessa impulser i ventriklerna, atrioventrikulär anslutning och atria.

Paroxysmal takykardi av etiologiska och patogena kriterier mycket liknar arytmi, så de närmaste rad extraslag ses som kort tahikardichesky paroxysm.

Paroxysmal takykardi - en slösaktig arbete hjärta i ineffektiv blodcirkulationen, så uppkomsten av paroxysmer, som utvecklas som ett resultat av kardiopatologii blir en orsak till otillräcklig blodcirkulation. Praktiskt taget kan 25% av patienterna med långvarig EKG-övervakning upptäcka paroxysmal takykardi i olika former av manifestation.

I grund och botten är dessa takykardier sådana former som ventrikulär, atriell och atrioventrikulär (atrioventrikulär), beroende på placeringen av den patologiska egenskapens karakteristiska impulser. Men den supraventrikulära eller supraventrikulära formen är en kombination av paroxysmal atriell takykardi (PPT) och PJ (atrioventrikulär).

Dessutom finns det flera typer av paroxysmal takykardi, som är ansvarig för typen av takykardi. Det är akut, kronisk eller ständigt återkommande, liksom kontinuerligt återkommande form. Loppet av den sista arytmen kan vara i åratal och orsaka kardiomyopati av arytmogent dilaterad karaktär och otillräcklig cirkulationsfunktion.

Paroxysmal takykardi är också ömsesidig som ett resultat av återinträde i SU (sinusnod) och fungerar också som en ektopisk och multifokuseringsform.

I regel är processen för utveckling av plötslig hjärtslag en repetitiv pulsingång och cirkulerande excitation kring typen av återinträde. I sällsynta fall framträder paroxysm som en följd av patologisk automatisms utseende. Trots alla processer för bildandet av denna typ av arytmi är alltid extrasystolen den första att utveckla.

Paroxysmal orsak till takykardi

De omedelbara orsakerna till en attack av paroxysmal takykardi hos unga är etiologiska faktorer av funktionell natur, som inkluderar olika stress, både mentala och fysiska. Det är känt att någon stressreaktion alltid åtföljs av en ökning av blodet av norepinefrin och adrenalin.

Vid tiden för en attack i form av parakyma av takykardi, och i vissa fall och innan den börjar, ökar mängden katekolaminer signifikant i blodet. Men i perioden mellan attackerna normaliseras dessa indikatorer. Sålunda betraktas en signifikant ökning av blodkatecholaminerna med samtidig känslighet för ektopiska impulser som en av principerna för bildandet av paroxysmal takykardi.

Också i många observationer, både kliniska och experimentella, anges att vid bildandet av paroxysmal takykardi, speciellt av den supraventrikulära formen, kan nervsystemet i dess nuvarande tillstånd vara av stor betydelse. Till exempel fick patienter med Wolff-Parkinson-White syndrom efter en hjärnskakning, utan patologi hos SSS, anfall av paroxysmal takykardi. Dessutom har nästan 30% av patienterna med vegeto-vaskulär dystoni och neurastheni också sådana attacker.

Sällan anses paroxysmal takykardi vara en följd av neuralreflexirritation, till exempel med sjukdomar i matsmältningsapparaten, njurarna, gallblåsan, membranet. Mer sällan kommer dessa irritationer från mediastinum, könsorgan, bukspottkörtel, pleura, lungor och ryggrad, vilket samtidigt orsakar takykardi paroxysm.

För paroxysmal takykardi i den ventrikulära formen är förekomsten karaktäristisk för svåra hjärtskador. Utveckla ischemi i olika organ, inte bara hjärtmuskeln, orsakar det bildandet av koronar ateroskleros, vilket underlättar arbetet med att förekomsten av ektopiskt fokus excitation i hjärtmuskeln med en mycket stor automatik.

Som ett resultat av komplikationer av hjärtinfarkt kan paroxysmal atriell takykardi sällan förekomma, vilket är registrerat hos tre procent av patienterna. Dessutom har nästan hälften av patienterna korta paroxysmer. Mycket ofta upptäcks ventrikulär paroxysmal takykardi (20%).

Också orsaka av paroxysmal takykardi kan verka och andra patologier, såsom myokardinfarkt, kronisk hjärtinsufficiens, angina pectoris, hypertoni, olika hjärtfel, myokardit, allvarlig infektion. Mot bakgrund av allergier och tyrotoxikos är denna arytmi mycket sällsynt.

De faktorer som bidrar till förekomsten av paroxysmal takykardi inkluderar mediciner som tar praktiskt taget den ledande platsen som påverkar attacken. Till exempel orsakar läkemedelsfoxglove denna takykardi, som kännetecknas av en svår kurs och slutar ganska ofta med patientens död (cirka 70%). Paroxysmal takykardi kan också uppträda vid behandling i stora doser av Novocainamid och Quinidin. I detta fall bildas det ektopiska fokuset som en följd av ett brott mot balansen mellan kalium, som finns inne och utanför cellerna.

Dessutom utvecklar denna typ av arytmi mycket ofta som följd av hjärtkirurgi, med tillämpning av elektroimpulsbehandling, liksom med införandet av en kateter i hjärtkaviteten. Ibland förekommer paroxysmal takykardi VF (ventrikelflimmering).

Paroxysmal takykardi symptom

Symptomologin för paroxysmal takykardi börjar också, och slutar alltid plötsligt i form av anfall av paroxysmer, som i vissa fall håller i några sekunder och ibland dagar. Denna typ av arytmi kännetecknas av en hjärtfrekvens på 120-200 slag. per minut, vilket överstiger hastigheten nästan dubbelt.

Kliniskt, finns det två typer av paroxysmal takykardi: essentiella och extrasystole, vilket förklarar den plats av pulslokaliseringen, och är supraventrikulär och ventrikulär form. På elektrokardiogrammet skiljer sig inte dessa paroxysmala takykardier.

Den primära formen av paroxysmal takykardi börjar med en oväntad attack, som också slutar, utan tidigare och inte följande extrasystoler.

Extrasystolisk formen är en typ paroxysmal takykardi, mellan vilka passar med en sällsynt extrasystoler detekterade och allt snabbare formen extrasystolie en paroxysmes tachycardiques. Som regel kör de en kort stund, och ibland kan de vara i veckor.

För supraventrikulär takykardi är en vanlig rytm karakteristisk, ett oförändrat QRS-komplex noteras på elektrokardiogrammet.

Patienter gör olika klagomål. Ibland, med paroxysmal takykardi, finns det en känsla av mindre åkomma, mycket oftare finns det en mycket stark paroxysm med känsla av förträngning och bröstsmärta, och sedan uppstår dyspné.

Vid långvariga långvariga attacker är dyspné en regelbundenhet, och i händelse av fortsatta attacken fram till flera dagar utvecklas blodstagnation i levern.

Med ventrikulär paroxysmal takykardi, som är allvarligare klinisk signifikant, finns en onormal rytm, som med supraventrikulär. Vid beräkningen av pulsen bestäms skillnaden med nästan sju slag, och det finns inga rytmförändringar vid det ögonblick som man pressar på halshåla sinus. QBS-komplexen ändras, och P-tänderna, som har en normal frekvens, lagras på dessa komplex, så de är mycket svåra att upptäcka på EKG.

I grund och botten känner patienten början på hjärtslag i form av ett tryck i detta område som passerar in i ett accelererat hjärtslag. En attack av paroxysmal takykardi kan orsaka huvudspinn, buller i huvudet och en känsla av sammandragning av hjärtat. Oftast noteras transienta neurologiska symptom i form av hemiparesi och afasi.

Med detta patologiska tillstånd noteras fenomenen vegetativ-vaskulär dystoni. Efter att anfallet slutar har patienten polyuria, under vilken en stor mängd urin frigörs, som har låg densitet.

Vid långvarig angreppsfall utvecklas BP-fall, svaghet och svimning.

Det är ganska svårt att tolerera paroxysmal takykardi hos patienter med olika former av kardiopatologi. Till exempel kan paroxysmal ventrikulär takykardi, där hjärtfrekvensen når 180 slag, orsaka fibrillering av ventriklerna.

Paroxysmal supraventrikulär takykardi

Detta är en grupp sjukdomar inklusive rytmförstörningar, som kan härröra från atrioventrikulär nod, sinusnod och atrium. Vid bildandet av ömsesidiga former av denna patologi kan ytterligare vägar delta. I regel har supraventrikulära arytmier en obetydlig förekomst i förhållandet mellan två fall per tusen personer, och med högre prioritet bland kvinnor, nästan dubbelt.

I regel klassificeras supraventrikulär paroxysmal takykardi i flera typer.

Med sinus spontan takykardi, blir rytmen i hjärtat hela tiden, vilket inte är konditionerat av fysisk belastning, känslomässig överbelastning, förekomsten av någon patologi, efter användning av droger eller giftiga ämnen. Det föreslås att orsakerna till dess förekomst är ökad automatik av SU och störning av sitt arbete när det gäller reglering av neurohumoral natur. Kliniskt manifesterar denna form av takykardi sig som en asymptomatisk kurs hos vissa patienter och fullständig förlust av förmåga att arbeta i andra. Patienter klagar ofta på förekomst av frekventa hjärtslag, bröstsmärta, brist på luft, utseende av yrsel och svimning. Under undersökningen detekteras förutom hjärtfrekvensen mer än hundra slag per minut inga signifikanta andra störningar. Detta särskiljer spontan sinus takykardi, som en typ av PNT från en sinusaccelererad rytm.

Sinus nodal ömsesidig takykardi kännetecknas av en paroxysmal frekvensökning från åttio till ett hundra tjugo slag per minut. En sådan hjärtfrekvens vid attacken är i huvudsak observerad hos patienter som har sinus bradykardi som utgångspatologi i närvaro. Orsakerna till denna takykardi är S.S. Denna typ av arytmi påverkar båda könen och förekommer lika bland vuxna och bland barn, men oftare bland medelålders och äldre. Symtomologin hos paroxysmer är litet uttalad, och detta beror på kortvarig, låg rytm av hjärtkollisioner och mindre hemodynamiska kränkningar. Paroxysm manifesterar sig ibland i form av hjärtklappning, andningssvårigheter eller svängning av huvudet och kännetecknas sällan av medvetslöshet. I sådana patienter diagnostiseras en uttalad sinus bradykardi utan en attack.

Atriell fokal takykardi kännetecknas av närvaron av ett exciteringsfokus, från vilket rytmiska impulser dyker upp i mitten av båda öronerna. I regel ligger detta fokus i lårens och crista terminalisåren. Denna paroxysmal takykardi diagnostiseras hos patienter med kronisk hjärt sjukdomar, infektionsskador av hjärtinfarkt, kardiomyopati, och sällan i avsaknad av hjärtsjukdomar. Provoke anfall av paroxysmhypokalemi, hypoxi, Euphyllin, en överdos av digitalis, alkalos och acidos samt överträngning av atrierna. Symtomatologin för denna paroxysmal takykardi består av de kliniska manifestationerna av den underliggande sjukdomen, men accelerationen av hjärtritmen leder endast till försämring av det nuvarande hjärtfelet. Mot bakgrund av en hög rytm i ventriklarna, minskar blodtrycket, så dyspné uppträder, och sedan uppträder svullnad på benen. Om det föreligger ett brott mot elektrolytmetabolism, berusning med glykosider blir patientens tillstånd ännu värre. Patienten försvagar, förlorar aptit, den kräkas, kräkningar öppnas och syn är nedsatt.

Atriell polytopisk (multifokus) takykardi känns igen när det finns flera P-vågor på EKG, som skiljer sig från varandra och samtidigt förändras hjärtfrekvensen. Denna arytmi uppträder med en pulmonell patologi med de existerande störningarna i form av elektrolytubalans och hypoxi. Glykosidförgiftning kan också bidra till denna paroxysmal takykardi. Det föreslås att denna arytmi framträder som ett resultat av den intensifierade automatismen av SU.

Atrial-ventrikulär nodulär takykardi refererar till den vanligaste supraventrikulära takykardin. Genomsnittsåldern för lesionen är 32 år, det kvinnliga könet påverkas oftare. Denna arytmi utvecklas i närvaro av hjärtformiga missbildningar, ischemisk hjärtsjukdom, arteriell hypertoni, liksom hos personer som inte har hjärtpatologi. Provokationen av denna patologi är: stress, rökning, alkohol, kaffe, hjärtglykosider och fysisk ansträngning.

Symtomatologin beror på varaktigheten av attacken, hjärtfrekvensen, hjärtmusklernas förmåga att ingripa, koronarcirkulationen och patientens psykomotionella tillstånd. Många patienter bestämmer klart angreppet och dess slut. Den manifesterar en stark hjärtslag, en karakteristisk svaghet, och sedan kände kalla extremiteter, patienter börjar svettas ymnigt, känsla av tyngd i huvudet, och ibland har det börjar snurra, utvecklar tarmperistaltik, passerar diarré. I vissa fall finns det spänning, ångest, bröstsmärta och andfåddhet. Med en minskning i CB sjunker BP, symptom på cerebral ischemi uppträder och en person förlorar medvetandet. Ibland finns det ett lungödem och en kardiogen chock.

Paroxysmal ventrikulär takykardi

Denna typ av paroxysmal takykardi börjar ganska plötsligt och stannar också. Paroxysmal ventrikulär takykardi orsakas av patologin för foci av automatism i ventriklerna. Samtidigt når hjärtslag på mer än hundra slag per minut. Paroxysmal ventrikulär takykardi förekommer huvudsakligen bland män (nästan 70%).

Orsakerna till bildandet av paroxysmal ventrikulär takykardi finns olika patologier, såsom ischemisk hjärtsjukdom, post-myokardial kardiosklerosis, alkoholhaltiga kardiomyopati uppkomst, hjärtfel, hypokalemi, stress, myokardit, hjärtglykosider, medfödd missbildning PZHT, arytmogena ventrikulär dysplasi, mitralklaffprolaps.

Den symptomatiska bilden beror på låg hjärtproduktion och kännetecknas av en blek hudton och lågt tryck. Hjärtrytmen är som regel regelbunden från 100 till 200 per minut, men oftare - 150-180 slag per minut.

Elektrokardiogrammet bestämmer inte tand P och tecken, som på ett tillförlitligt sätt kan diagnostisera ventrikulär paroxysmal takykardi. Det finns normala, identiska komplex av QRS på bakgrund av förändrad total infångning av ventriklerna, vilket indikerar att en sinusimpuls kommer in i ventriklerna.
Användning av EKG-undersökning, identifiera vissa typer av denna arytmi: stabil vid en hjärtfrekvens på 140-250 slag. i min. med ventrikulära komplex av samma typ; upprepade, i vilka episoder av paroxysmer representeras av grupper av tre, fem eller tio QRS-komplex; långsam hjärtfrekvens på 100-140 slag per minut, som varar upp till 25 sekunder (nästan trettio QRS).

Som regel delas ventrikulär paroxysmal takykardier in i dubbelriktad VT, pirouette, polymorf och återkommande. Alla arytmidata kännetecknas av en kurs, både utan symptom och ett levande manifest av kliniska tecken. De kan börja med utseendet av hjärtfrekvensen i hjärtat, kände av patienten själv och utvecklingen av den uttryckta formen av arteriell hypertoni, OCH, angina och tillstånd av synkopal natur.

För att diagnostisera paroxysmal kammartakykardi använda metoder för fysisk undersökning, EKG Holter övervakning, elektro undersökning inne i hjärtat och genom matstrupen, konditionstest och ekokardiografi.

Paroxysmal takykardi hos barn

Denna typ av sjukdom kännetecknas av förändringar i hjärtrytmen i form av plötsliga attacker med paroxysmal hjärtfrekvens hos äldre barn, mer än hundra sextio beats och småbarn - mer än två hundra, på varaktigheten av specifika episoder i några minuter, och ibland timmar. Hos barn anses paroxysmal takykardi vara en vanlig typ av arytmi med en frekvens i förhållandet mellan ett sjukt barn till 25 000.

Skälen som bidrar till utvecklingen av denna paroxysmal takykardi hos barn innefattar olika hjärtskador, elektrolytstörningar och psyko-emotionella och fysikaliska egenskaper.

Mycket ofta framträder paroxysmal takykardi hos barn inte på grund av hjärtpatologi och ses som en följd av panikattack.

Mekanismen för förekomsten av denna arytmi hos barn är en cirkulär våg eller en ökning i sinoatriala nodens automatik, atrioventrikulär såväl som atriell.

Hos barn finns supraventrikulär (supraventrikulär) paroxysmal takykardi och ventrikulär takykardi. Med det första alternativet noteras takykardi, som ett resultat av förändringar i vegetativ reglering i hjärtans arbete. Det andra alternativet hos barn är mycket sällsynt och avser sådana förhållanden som hotar barnets liv. Men de utvecklas redan i närvaro av hjärtpatologier.

Symtomatisk bild av infantil paroxysmal takykardi påverkas av många faktorer, både pre-position och provocerande. Dessa faktorer inkluderar: ogynnsam graviditet och förlossning, familjer med en hög andel av anomalier i nervsystemet av vegetativ natur, psykosomatiska patologier och neuroser. Och även särdragen hos strukturen hos ledningskardetsystemet och WPW-syndromet utgör grunden för paroxysmal takykardi. Typiska anfall i samband med WPW-syndrom förekommer hos nästan 55% av barnen, så det viktiga i detta fall är att diagnosen bekräftas med hjälp av en grundlig EKG-studie för denna patientkategori.

I allmänhet är det med en paroxysmal takykardi en kronisk infektion, en kränkning av hormonell bakgrund, dyskinetiska tecken från mag-tarmkanalen och gallröret. Dessutom, ibland finns det en minskning i kroppsvikt, särskilt efter tio år. Cirka 60% av barnen lider av högt blodtryck och hydrocephalus syndrom, vilket också framkallar utseendet av paroxysmal takykardi.

Attack av parakyma av takykardi orsakas huvudsakligen av känslomässig stress och endast 10% faller på fysisk aktivitet. Vissa barn har till och med en föreställning om en angripande attack med början och slutdatumet. Detta gäller främst för äldre barn. Det finns en ökad pulsering av halsvenerna, barnet blir mycket blek, det svettningar, måttlig cyanos av läppar och slemhinnor i munnen, en liten låg feber och frossa. Efter slutet av attacken släpper barnet en signifikant mängd ljusurin.

Alla barn lider av sådana paroxysmer på olika sätt. Vissa behandlar dem lugnt nog, medan andra kännetecknas av intensiv ångest, ångest i beteende och klagomål om starkt hjärtslag. De har pulsation i templen, huvudet snurrar, de har inte tillräckligt med luft, de är sjuka, det finns svaghet och cirklar under ögonen på en mörk färg.

Praktiskt taget i 40% av barnen utvecklas paroxysmal takykardi på kvällen eller på natten och en tredjedel av barnen - bara på dagtid. I genomsnitt kan attacken varas i fyrtio minuter. Vid en paroxysm av takykardi i flera dagar är det nödvändigt att spendera differentiering av diagnosen mellan inte paroxysmal och paroxysmal takykardi. Dessutom stoppas attacken, som inträffade för första gången, nästan 90%, och efterföljande paroxysmer - endast i 18% av fallen.

Paroxysmal takykardi är en nödsituation

Nödvården består i en snabb etablering, åtminstone grovt, av orsakerna till paroxysmal takykardi. Och detta är mycket viktigt vid den första attacken av paroxysm av takykardi i patientens liv. Baserat på historien, undersökningen av hans status, ECG i studien, fattas en dom om förekomsten av de sjukdomar som provocerade attacken, eller deras frånvaro, och utesluter inte heller psykologisk stress.

Först och främst genomförs antiarytmisk behandling med obligatorisk kontroll av kardiohemodynamik. Om det antiarytmiska läkemedlet är ineffektivt kan den upprepade administreringen endast utföras efter 30 minuter. Om en sådan metod för administrering av antiarytmiska läkemedel till tre ger positiva resultat, sedan vidare till hjärtat elektrodefibrillyatsii att förhindra progressiv hjärtsvikt eller kranskärls stiga, vilket resulterar i en kraftig minskning av blodtryck.

I fallet med supraventrikulär paroxysmal takykardi, försöker de i början att tillhandahålla nödhjälp genom att tillämpa grundläggande "vagal" -test. Denna metod kan emellertid inte användas för äldre och i närvaro av syndrom av ökad karotid sinus. Gör i detta fall en sekventiell massage av denna sinus i högst 15 sekunder först till höger och sedan till vänster. Samtidigt är det nödvändigt att kontrollera hjärtets arbete, för att utesluta asystole.

För att utföra Valsalva-försöket ska patienten andas in så mycket som möjligt och sedan andas ut med samtidig stängning av mun och näsa och bukpressen i spänning. Detta är önskvärt att upprepa upp till tre gånger.

Dessutom kan du försöka sätta press på de slutna ögonen i åtta sekunder, men denna metod bör uteslutas när barn hjälper till att förhindra att näthinnan lossnar.

I vissa fall kan du påverka artificiellt kräkningar. Men redan med ineffektivitet av alla dessa manipuleringar injiceras intravenöst med verapamil. I händelse av icke-ocklusion av attacken, efter fem minuter, administreras detta läkemedel igen.

Om patienter tog adrenoblocker under en daglig attack, används inte verapamil, eftersom plötsligt stopp av blodcirkulationen är möjligt.

Ytterligare akutsjukvård består i att ta emot patienten Obzidan under tungan trettio minuter efter ineffektiviteten hos föregående läkemedel. Obsidan accepteras vid behov efter två timmar.

Denna teknik avser basen, vilket ger ett positivt resultat i 80% av fallen.

Paroxysmal takykardi behandling

Patienter med diagnos av paroxysmal takykardi behöver i första hand sjukhusvård, med undantag för idiopatiska alternativ för godartad kurs och med möjlighet till snabb anhållning av en attack av paroxysm av takykardi.

I framtiden utförs en fullständig undersökning för att fastställa orsaken som utlöste attacken och sedan förskriva behandlingen av paroxysmal takykardi i kardiologiska avdelningen. Med en planerad sjukhusvistelse, efter utveckling av frekventa paroxysmer mer än två gånger i månaden, genomförs en fördjupad undersökning, taktik för behandling bestäms och kirurgisk behandling kan ordineras.

Eftersom paroxysmal takykardi kännetecknas av förekomsten av anfall, före behandlingens början av den underliggande sjukdomen, vidta brådskande åtgärder för att stoppa dem. Använd i så fall Valsalva-testet, spänningen, Ashner och Tchermak-Goering. torka med kallt vatten. Dessa tester kan stoppa endast attacker som är typiska för supraventrikulär paroxysmal takykardier. Därför är den huvudsakliga metoden för behandling av paroxysmal takykardi administrering av antiarytmiska läkemedel.

I början av paroxysm administreras universella antiarytmika: prokainamid, propranol, Aymalin, kinidin, Dizopiramid, Cordarone, Isoptin, Etmozin. Vid långvariga anfall används elektroimpulsterapi.

Därefter väljer kardiologen ytterligare poliklinisk behandling enligt ett speciellt system, som inkluderar antiarytmiska läkemedel, för en enda patient. För patienter med supraventrikulär patologi i fall av självlindande anfall eller med speciella prover, är anti-återfallsterapi i regel tveksamt.

Alla droger och deras doser utförs strikt under kontroll av elektrokardiogrammet och patientens tillstånd i sig.

I vissa fall för behandling av paroxysmal terapi föreskrivs p-blockerare som minskar sannolikheten för ventrikelflimmering. Effekt vid behandling kan uppnås i kombinationen av p-blockerare med antiarytmiska läkemedel.

För att förhindra återfall av attacker, minskas hjärtfrekvensen, deras varaktighet och svårighetsgrad, föreskrivs permanent oral administrering av glykosider.

Den kirurgiska metoden för behandling av paroxysmal takykardi används vid de mest extrema åtgärderna, när denna arytmi försvinner särskilt hårt och alla andra behandlingsmetoder är ineffektiva. I detta fall kan radiofrekvensablation av hjärtat, implantation av en elektrokardiostimulator eller en elektrodefibrillator användas.