Huvud / Diagnostik

Paroxysmal supraventrikulär takykardi

Snabb, snabb hjärtslag, plötsligt och oväntat slutar, är ett tecken på en sjukdom som paroxysmal arytmi. Anfallets varaktighet är från tio sekunder till en dag eller mer. Om sådana situationer inte är unika, upprepas regelbundet, måste du genomgå en undersökning.

Tecken på paroxysmal aktivitet

Sjukdomen är känd av flera namn, den officiella en: paroxysmal supraventrikulär takykardi, förkortad PNT. Symtom uppstår spontant. Varaktigheten av paroxysmal supraventrikulär takykardi är minst tre hjärtcykler. Om en takykardi är farlig: Om paroxysmala attacken är försenad i flera dagar och behandling inte utförs, är döden möjlig. Vid äldre ålder ökar denna sannolikhet.

Uppkomsten av en attack (paroxysm) känns som ett tryck eller till och med en injektion i hjärtat, då ökar hjärtfrekvensen. Hjärtans takykardi med en frekvens av muskelkontraktioner upp till 250 slag per minut observeras. Under attacken är följande symtom sannolikt:

 • hög puls, ibland är den inte probed på grund av svag fyllning;
 • buller i huvudet, yrsel;
 • svettning, svaghet;
 • sänkning av blodtrycket.

Orsaker till anfall

Paroxysmal aktivitet i hjärtat härrör från patologier i nervsystemet eller organisk skada. I det första fallet, med paroxysmal takykardi, finns det en nervös stimulering av hjärtmuskeln. Dess mekanism är detta: ett patogent foci av spänning uppstår som orsakar onormal myokardiell aktivitet. Hjärtrytmen är bruten, otydliga hjärtkontraktioner, extrasystoler observeras, supraventrikulär extrasystol utvecklas. Detta är en vanlig typ av arytmi.

Organiska orsaker till sjukdomen:

 • skada på hjärtmuskeln, ledning av hjärtvägarna, som härrör från hjärtinfarkt, ischemi, hjärtfel, myokardit och kardiopati;
 • Wolff-Parkinson-White-syndromet och andra sjukdomar där ytterligare sätt av förekomst förekommer;
 • hjärtpatologier, egenskaper hos hjärtets struktur: ytterligare ackord, vidhäftningar, förlängning av mitralventilen.

Paroxysmal takykardi och extrasystol kan förekomma hos friska personer, som påverkas av patogena faktorer, med långvarig intensiv stress, svår stress. Alla dessa skäl kallas extracardiac. Dessa inkluderar dåliga vanor - som rökning, alkoholmissbruk, kärlek till livsmedel som innehåller överskott av koffein. Om en atriell takykardi noteras rekommenderas det att kontrollera nivån av sköldkörtelhormoner. Sjukdomar hos andra organ kan också leda till paroxysmal supraventrikulär takykardi. Dessa inkluderar:

 • störningar i njurarnas arbete
 • kroniska och akuta lungsjukdomar;
 • matsmältningssystemet patologi.

Diagnos av paroxysmal takykardi

Takykardi är uppdelad i sinus och paroxysmal, vilket beror på lokaliseringen av källan för elektriska impulser som orsakar hjärtfibrerna att komma i kontakt med. För att fastställa den exakta orsaken till sjukdomen utförs läkaren i första etappen en anamnese, undersöker och förhör patienten. Läkaren finner ut hur ofta och hur oväntat det finns en takykardi, hur länge arytmen fortsätter, hur attacken slutar.

Typ av undersökning för misstänkt paroxysmal takykardi:

 1. Fysisk (definition av organets tillstånd). Auscultation, listening. Om hjärtfrekvensen överstiger 150 slag per minut är diagnosen "sinus takykardi". När denna siffra är mer än 200, då finns det ingen gastrisk takykardi, det finns en misstanke om paroxysmal takykardi. Pulsen är frekvent och svag. Vid en fysisk undersökning kan vagaltester också användas, pressa på vissa delar av kroppen för att stimulera vagusnaverns receptorer, direkt associerade med atriumet.
 2. Instrumentell studie: elektrokardiogram, holter (daglig övervakning), stresstest, EKG-belastningstester, ekkokardiogram, MR, multispiral CT-kardiografi.

Den huvudsakliga metoden för diagnos av PNT - EKG. Kardiogrammet ger ett uppenbart svar. Paroxysmal takykardi på EKG visar tecken som tydligt syns på tejpen:

 • skarp början och slutet av paroxysm;
 • Hjärtfrekvens mer än 140 slag per minut;
 • vanlig hjärtslagrytm;
 • specifikt mönster av tänder på EKG.

Behandling av paroxysmal arytmi

Läkaren bestämmer taktik för behandling av patienter, med hänsyn till form av arytmi, dess ursprung, antalet, beslagets längd och deras frekvens, förekomsten av komplikationer i paroxysmer. I vissa fall kan sjukhusvistelse krävas om beslagen upprepas mer än två gånger i månaden. Tilldelad till:

 • planerad behandling på sjukhuset
 • fördjupad undersökning
 • noggrann utvärdering av indikationer för kirurgi.

Nödvård för en akut attack

Att anlända till en läkare ringer kan stoppa en paroxysmal attack. De tillgriper vagalprov, till exempel Ashners test, där läkare trycker patienten på ögonbollarna i 5 sekunder. Effektiv Valsalva-försök, när en person stör och håller andan i 20-30 sekunder. Utan dessa EKG-läkemedel används endast i undantagsfall när patientens tillstånd är kritiskt, eller det finns data som läkemedlen gavs tidigare och det fanns ingen negativ reaktion. Patienten ges:

preparat

Paroxysmal supraventrikulär takykardi behandlas med ett komplex av medel:

 • sedativa, såsom brom, lugnande medel, barbiturater;
 • beta-blockerare: Atenolol, Metoprolol, Quinidin-Bisulfat, Isoptin (aka Verapamil, ett läkemedel av digitalis, säkert för gravida kvinnor), Procainamid, Sotalol;
 • beredningar av kalium: Panangin, Tromkardin, Kaliumklorid (10% lösning, administrerad 20 ml fyra gånger om dagen).

Behandling med fysioterapi

I paroxysmal supraventrikulär takykardi ordineras ofta fysioterapeutiska procedurer:

 • dousing;
 • gnugga (med kallt vatten);
 • cirkulär dusch;
 • medicinska bad;
 • hydromassage.

Hur man tar bort takykardi hemma

Traditionell medicin kan stoppa en paroxysmal attack, vilket gör det enklare. För att bota patienten är det nödvändigt att återställa förhållandet mellan elektrolyter i blodet. Paroxysmal supraventrikulär takykardi åtföljs av en allvarlig obalans. Nödvändig påfyllning av ämnen som klor, kalcium och kalium. Du kan uppnå detta med hjälp av örtterapi, växtglykosider. Källa till den sista: morwort, citronbalsam, hagtorn, mynta, valerian.

Behandling utan tabletter:

 • 40 gram rötter lyubistok häll en liter varmt vatten efter 8 timmar dränering. Drick lite hela dagen tills det blir bättre.
 • Häll 3 koppar kalyxbär i en tre-liters behållare, häll kokande vatten (2 liter), stäng burken, linda den, låt den stå i 6 timmar. Infusera filtret, kläm frukten, tillsätt 0,5 liter honung, placera behållaren i kylskåpet. Drick före måltid med 1/3 kopp i en månad. Vila 10 dagar, fortsätt kursen. Sammanlagt konsumeras tre cykler med paroxysmal arytmi.
 • Blanda medicinska tinkturerna av motherwort, hagtorn, valerian, var och en med flaska. Sätt i kylskåpet, drick en tesked 3 gånger om dagen före måltiderna.

Om en attack av paroxysmal takykardi hittas hemma, ska du agera enligt följande:

 • lugna dig ner, försök att bromsa känslor, inte panik;
 • med illamående, skarp yrsel, svaghet bör ligga ner eller sitta bekvämt;
 • patienten måste levereras med frisk luft, det är nödvändigt att ta bort kläderna, öppna fönstret;
 • orsaka irritation av vagusnerven: håll andan i 20 sekunder, tryck på ögonbollarna, pressa upp bröstpressen;
 • Drick läkemedel som rekommenderas av en läkare och observera dosen.
 • Om du känner dig sjuk, ring en ambulans.

Hjälper till paroxysmal takykardi yoga andning och andra liknande tekniker. Metoden för Strelnikova, Buteyko kommer att göra. Exempel på andningsövningar som kan utföras för att stoppa en attack:

 • stäng en näsborre med fingret, andas in genom en fri, andas ut genom den som var innan den klämdes;
 • göra andetag på 3 konton, andas inte på 2 konton, andas ut 3 konton, håll andan för 2 räkningar.

Paroxysmal takykardi

Paroxysmal takykardi - Arrytmi kännetecknad av hjärtklappning (paroxysmer) med en hjärtfrekvens på 140 till 220 eller mer per minut, orsakad av ektopiska impulser som leder till att en normal sinusrytm ersätts. Parakyma av takykardi plötsligt börjar och slutar, en annan varaktighet och som regel en bevarad regelbunden rytm. Ektopiska pulser kan genereras i atriären, atrioventrikulär korsning eller ventrikel.

Paroxysmal takykardi

Paroxysmal takykardi - Arrytmi kännetecknad av hjärtklappning (paroxysmer) med en hjärtfrekvens på 140 till 220 eller mer per minut, orsakad av ektopiska impulser som leder till att en normal sinusrytm ersätts. Parakyma av takykardi plötsligt börjar och slutar, en annan varaktighet och som regel en bevarad regelbunden rytm. Ektopiska pulser kan genereras i atriären, atrioventrikulär korsning eller ventrikel.

Paroxysmal takykardi är etiologiskt och patogenetiskt lik extrasystol, och flera extrasystoler i följd betraktas som en kortlivad paroxysm av takykardi. Med paroxysmal takykardi fungerar hjärtat oekonomiskt, blodcirkulationen är ineffektiv, därför orsakar paroxysmer av takykardi som utvecklas på grund av kardiopatologi till cirkulationsinsufficiens. Paroxysmal takykardi i olika former detekteras hos 20-30% av patienterna med långvarig EKG-övervakning.

Klassificering av paroxysmal takykardi

Vid platsen för patologiska pulser isoleras atrioventrikulära (atrioventrikulära) och ventrikulära former av paroxysmal takykardi. Atriella och atrioventrikulära paroxysmala takykardier kombineras i en supraventrikulär (supraventrikulär) form.

Av naturen hos flödet inträffa akut (paroxysmal), ständigt återkommande (kronisk) och kontinuerligt skovförlöpande paroxysmal takykardi. Vid kontinuerlig skovförlöpande kan pågå i åratal, vilket arytmogena dilaterad kardiomyopati och cirkulationssvikt. Enligt mekanismen för utveckling av olika reciproka (samband med re-entry mekanismen i sinusknutan), ektopisk (eller lobulär), multifokal (eller multifokal) bildar paroxysmal supraventrikulär takykardi.

Kärnan i mekanismen för utveckling av paroxysmal takykardi är i de flesta fall den upprepade pulsinmatningen och cirkulär exciteringscirkulationen (ömsesidig återinföringsmekanism). Mindre ofta utvecklas parakymen av takykardi som ett resultat av närvaron av ett ektopiskt fokus på onormal automatik eller ett fokus på post-depolarisationsutlösningsaktivitet. Oavsett mekanismen för förekomst av paroxysmal takykardi är prekursorer alltid utvecklingen av extrasystol.

Orsaker till paroxysmal takykardi

Enligt de etiologiska faktorer som liknar paroxysmal takykardi arytmi, med supraventrikulär formen orsakas oftast av en ökning i aktiveringen av det sympatiska delen av nervsystemet, och ventrikulära - inflammatoriska, nekrotiska, degenerativa eller sklerotiska lesioner i hjärtmuskeln.

Med den ventrikulära formen av paroxysmal takykardi ligger fokusen för förekomsten av ektopisk excitation i de ventrikulära sektionerna av ledningssystemet - fascikelbunten, dess ben och även Purkinje-fibrerna. Utvecklingen av ventrikulär takykardi observeras oftare hos äldre män med IHD, hjärtinfarkt, myokardit, högt blodtryck, hjärtsjukdom.

En viktig förutsättning för utvecklingen av paroxysmal takykardi är närvaron av accessoriska banor i myokardium pulsen medfödda natur (Kent strålen mellan ventriklarna och förmaken, den atrioventrikulära noden traverser; Maheyma fibrer mellan ventriklarna och den atrioventrikulära noden) eller resulterar från myokardiala lesioner (myokardit, hjärta, kardiomyopati). Ytterligare sätt att puls orsaka patologiska cirkulerande excitation av myokardiet.

I vissa fall utvecklats i AV-noden, leder så kallade längsgående dissociation till okoordinerade drift atrioventrikulära anslutningar fibrer. När dissociationen fenomenet längsgående del av det ledande fibersystemet arbetar utan avvikelse, den andra, motsatta, leder exciteringen i motsatt (retrograd) riktning och ger en bas för en cirkulär cirkulation av impulser i förmaken och kamrarna sedan retrograda fibrer tillbaka in i förmaket.

I barndom och ungdomar finns ibland idiopatisk (väsentlig) paroxysmal takykardi, vars orsak inte på ett tillförlitligt sätt kan fastställas. I hjärtat av neurogena former av paroxysmal takykardi är påverkan av psykomotionella faktorer och ökad sympatadadaktivitet på utvecklingen av ektopiska paroxysmer.

Symtom på paroxysmal takykardi

Parakyma av takykardi har alltid en plötslig distinkt start och samma slut, medan dess varaktighet kan variera från några dagar till några sekunder.

Patienten känner uppkomsten av paroxysm som ett tryck i hjärtat av regionen, vilket blir en intensifierad hjärtslag. Hjärtfrekvensen under paroxysm når 140-220 eller mer per minut med rätt rytm bevarad. En attack av paroxysmal takykardi kan åtföljas av yrsel, buller i huvudet, en känsla av sammandragning av hjärtat. Mindre vanligt är den övergående fokal neurologiska symptomatologin - afasi, hemiparesis. Förloppet av paroxysm av supraventrikulär takykardi kan uppstå med fenomenen vegetativ dysfunktion: svettning, illamående, flatulens, mildt subfebrilt tillstånd. Vid slutet av attacken i flera timmar noteras polyuria med frisättningen av en stor mängd lätt urin med låg densitet (1,001-1,003).

Den långvariga kursen av takykardi paroxysm kan orsaka blodtryckssänkning, utveckling av svaghet och svimning. Toleransen för paroxysmal takykardi är sämre hos patienter med kardiopatologi. Ventrikulär takykardi utvecklas vanligen mot bakgrund av hjärtsjukdom och har en mer allvarlig prognos.

Komplikationer av paroxysmal takykardi

Med den ventrikulära formen av paroxysmal takykardi med en rytmfrekvens på mer än 180 slag. fibrillering av ventriklerna kan utvecklas om en minut. Långvarig paroxysm kan leda till allvarliga komplikationer: akut hjärtsvikt (kardiogen chock och lungödem). Reduktion av hjärtutgången under takykardiens paroxysm orsakar en minskning av hjärtkärlens blodkronans blodkärl och ischemi (angina eller myokardinfarkt). Förloppet av paroxysmal takykardi leder till utvecklingen av kroniskt hjärtsvikt.

Diagnos av paroxysmal takykardi

Paroxysmal takykardi kan diagnostiseras genom en typisk attack med plötslig start och avslutning, såväl som data från hjärtfrekvensstudien. Supraventrikulära och ventrikulära former av takykardi skiljer sig i graden av snabbhet i rytmen. Med den ventrikulära formen överskrider hjärtrytans takykardi vanligtvis inte över 180 slag. per minut, och prover med excitation av vagusnerven ger negativa resultat, medan hjärtfrekvensen med supraventrikulär takykardi når 220-250 slag. per minut, och paroxysmen stoppas av en vagal manöver.

Vid registrering av EKG under en attack bestäms karaktäristiska förändringar i P-vågens form och polaritet, såväl som dess placering i förhållande till QRS-ventrikulärkomplexet, vilket gör att man kan särskilja formen av paroxysmal takykardi. Atriärform är typiskt placeringen av P-vågan (positiv eller negativ) framför QRS-komplexet. När en paroxysm härstammar från den atrioventrikulära föreningen registreras en negativ tand P som ligger bakom QRS-komplexet eller sammanfogar med den. Den ventrikulära formen karakteriseras av deformation och expansion av QRS-komplexet som liknar ventrikulära extrasystoler; kan spela in en normal, oförändrad tand R.

Om paroxysm takykardi inte kan fixa genom elektrokardiografi, gripa genomföra dagliga EKG-övervakning, registrering korta episoder paroxysmal takykardi (3 till 5 ventrikelkomplex) subjektivt upplevs av patienten. I ett antal fall registrerar paroxysmal takykardi ett endokardiellt elektrokardiogram med intrakardiella elektroder. Att utesluta organisk patologi, ultraljud av hjärtat, MR eller MSCT i hjärtat.

Behandling av paroxysmal takykardi

Frågan om taktik för behandling av patienter med paroxysmal takykardi löses med hänsyn till den form av arytmi (atriell, atrioventrikulär, ventrikulär), dess etiologi, frekvens och varaktighet av attacker, närvaro eller frånvaro av komplikationer under paroxysmer (hjärt eller kardiovaskulär sjukdom).

De flesta fall av ventrikulär paroxysmal takykardi kräver akut inhalation. Undantag är idiopatiska varianter med godartad kurs och möjlighet till snabb lindring genom administrering av ett specifikt antiarytmiskt läkemedel. När paroxysm hos supraventrikulära takykardipatienter är inlagda inom kardiologiska institutionen vid utveckling av akut hjärt- eller kardiovaskulär misslyckande.

Planerad sjukhusvård hos patienter med paroxysmal takykardi utförs vid frekvent,> 2 gånger i månaden, attacker av takykardi för fördjupad undersökning, bestämmer behandlingsstrategi och indikationer för kirurgisk behandling.

Framväxten av en attack av paroxysmal takykardi kräver tillhandahållandet av brådskande åtgärder på plats och i den primära paroxysm eller samtidig hjärtsjukdom kräver samtidiga samtal akut kardiologi service.

För att lindra paroxysm åker takykardi till vagalmanövrer, tekniker som har en mekanisk effekt på vagusnerven. Vagala manövrer inkluderar töjning; Valsalva-försök (försökt kraftig utandning med sluten näshålighet och munhålighet); Ashners test (enhetligt och måttligt tryck på ögons övre inre hörn); Chermak-Goering-testet (tryck på området av en eller båda carotid bihålorna i halsområdet) ett försök att inducera en kräkningsreflex genom att irritera tungens rot torkar med kallt vatten etc. Med hjälp av vagala manövrer är det möjligt att stoppa endast attacker av supraventrikulära paroxysmer av takykardi, men inte i alla fall. Därför är den huvudsakliga typen av vård för att utveckla paroxysmal takykardi administrering av antiarytmiska läkemedel.

Som en första hjälp visas intravenösa universella antiarytmika effektiva i några former paroxysmer: prokainamid, propranoloa (obsidan) aymalina (giluritmala), kinidin ritmodana (disopyramid, ritmileka) etmozina, Isoptin, Cordarone. När långvarig paroxysmer av takykardi inte stoppas drog, anlita elkonvertering.

I framtiden är patienter med paroxysmal takykardi föremål för poliklinisk övervakning av en kardiolog som bestämmer omfattningen och schemat för antiarytmisk behandling. Utnämningen av anti-återfall antiarytmisk behandling av takykardi bestäms av frekvensen och toleransen för anfall. Konstant anti-återfallsterapi är indicerad för patienter med takykardiparoxysmer, som förekommer 2 eller flera gånger i månaden och kräver medicinsk vård för deras lättnad. med mer sällsynta men långvariga paroxysmer, komplicerade av utvecklingen av akut vänster ventrikulär eller kardiovaskulär misslyckande. Hos patienter med frekventa, korta attacker av supraventrikulär takykardi, dockade ensamma eller med vagala manövrer, är indikationer för anti-återfallsterapi tvivelaktiga.

Långvarig preventiv behandling av paroxysmal takykardier utförda antiarytmika (kinidin bisulfat, disopyramid, moratsizinom, etatsizin, amiodaron, verapamil et al.), Och hjärtglykosider (digoxin, lanatozidom). Val av läkemedel och dosen är under EKG-övervakning och kontroll av patientens hälsotillstånd.

Användningen av p-adrenoblocker för behandling av paroxysmal takykardi gör det möjligt att minska sannolikheten för ventrikulär övergång till ventrikelflimmering. Den mest effektiva användningen av p-blockerare i kombination med antiarytmiska läkemedel, som gör att du kan minska dosen av varje läkemedel utan att äventyra effekten av behandlingen. Förebyggande av återfall av supraventrikulära paroxysmer av takykardi, en minskning av frekvensen, varaktigheten och svårighetsgraden av deras kurs uppnås genom ett konstant oral intag av hjärtglykosider.

Genom att tillgripa kirurgi i särskilt allvarliga paroxysmal takykardi och ineffektiv förebyggande behandling. Som ett kirurgiskt hjälpmedel med paroxysmer takykardi appliceras nedbrytning (mekaniska, elektriska, laser, kemisk, kryogena) ytterligare sätt att impulsledning eller ektopisk foci automatik, högfrekvent ablation (RFA hjärta), implantation av pacemaker med programmerade lägen par och "spännande" stimulering eller implantation elektriska defibrillatorer.

Prognos för paroxysmal takykardi

Prediktor för paroxysmal takykardi är dess form, etiologi, varaktighet av attacker, närvaron eller frånvaron av komplikationer, tillståndet av myokardiell kontraktilitet (eftersom i allvarlig skada på hjärtmuskeln finns risk för akut kardiovaskulär eller hjärtsvikt, ventrikulär fibrillering).

Den mest gynnsamma nedströms Essential supraventrikulär paroxysmal takykardi form: de flesta patienter inte förlorar sin förmåga att arbeta i många år, observerade sällsynta fall av fullständig spontan bota. Förloppet av supraventrikulär takykardi på grund av myokardiella sjukdomar bestäms i stor utsträckning av utvecklingshastigheten och effektiviteten av behandlingen för den underliggande sjukdomen.

Den sämsta prognosen observeras i den ventrikulära formen av paroxysmal takykardi, som utvecklar mot bakgrund av myokardiell patologi (akut hjärtinfarkt, en stor transient ischemi, återkommande myokardit, primär kardiomyopati, svår myokardial dystrofi, på grund av hjärtsjukdom). Myocardial skada bidrar till omvandlingen av paroxysmal takykardi kammarflimmer.

I avsaknad av komplikationer är överlevnad hos patienter med ventrikulär takykardi år och till och med årtionden. Dödligt utfall i den ventrikulära formen av paroxysmal takykardi uppträder som regel hos patienter med hjärtfel, såväl som patienter som tidigare haft plötslig klinisk död och återupplivning. Förbättrar kursen av paroxysmal takykardi med konstant anti-återfallsterapi och kirurgisk korrigering av rytmen.

Förebyggande av paroxysmal takykardi

Åtgärder för att förhindra den väsentliga formen av paroxysmal takykardi, såväl som dess orsaker, är okända. Förebyggande av utvecklingen av paroxysmer av takykardi på grund av kardiopatologi kräver förebyggande, tidig diagnos och terapi av den underliggande sjukdomen. Vid vilken utvecklade paroxysmal takykardi indikerade sekundär prevention: uteslutande av provocera faktorer (mental och fysisk stress, alkohol, rökning), tar antiarytmika lugnande och en anti-läkemedel, kirurgisk behandling av takykardi.

Vad är paroxysmal supraventrikulär takykardi

Hjärtat är det viktigaste organet i människokroppen, därför är hälsan hos en person väsentligt försämrad vid eventuella funktionsfel i sitt arbete. En av de vanliga anomalierna, som leder till en kraftig försämring av patientens tillstånd, är att hjärtrytmen misslyckas. Liknande angrepp av hjärtklappning kallas paroxysmal takykardi.

Attacken utvecklas plötsligt, när hjärtfrekvensen ökar dramatiskt till 140-250 slag. i min. Vid denna tidpunkt har patienten också andra symtom som bedömer varigenom det är möjligt att misstänka paroxysm av supraventrikulär takykardi.

Vanligtvis kommer den elektriska pulsen i hjärtans övre del - i sinusnoden. Vidare sträcker sig den till den atrioventrikulära noden, där den är försenad under en tid. Vid denna tidpunkt samordnas atrierna för att trycka blodet längre in i hjärtkammaren. Därefter passerar den elektriska impulsen till ventriklerna, som kontraherar, skjuter blodet längre in i kärlen.

 • All information på webbplatsen är av informativa skäl och är INTE en vägledning till handling!
 • Du kan sätta PRECISE DIAGNOSEN bara doktorn!
 • Vi ber dig om att inte ta självmedicinering, men göra ett möte med en specialist!
 • Hälsa åt dig och dina nära och kära!

Om denna mekanism bryts bryts hjärtrytmen ned - ventriklarna och atrierna börjar bli snabbare. Frekvensen av deras arbete blir kaotiskt och abrupt, så i medicin kallas detta fenomen för paroxysm.

Patologisk ledning kan förekomma i olika delar av atriären, i vissa fall bildar de nära den atrioventrikulära noden.

klassificering

Paroxysmal supraventrikulär takykardi (PNT) utmärks vanligtvis enligt hjärtavdelningen, där elektroimpulsen föddes:

 • sinus;
 • Atriell PNT har sin egen klassificering: supraventrikulär, paroxysmal och supraventrikulär takykardi;
 • ventrikulär;
 • atrioventrikulärt.

Sjukdomen kan uppstå i kronisk form, men oftare har det en paroxysmal karaktär.

skäl

Vilken utvecklingsmekanism som ligger till grund för PNT är det i första hand alltid en extrasystole. Så kallad patologi, där misslyckandet av hjärtritmen uppträder mot bakgrund av singel eller parat hjärtslag. Sådana arytmiska sammandragningar i hjärtmuskeln kan utlösas genom excitering av myokardiet, som utvecklas från excitationsfokus.

Det finns följande organiska orsaker till PNT:

 • Förekomsten av ytterligare sätt att genomföra en elektrisk impuls.
 • Skador på myokardiet och organets ledande banor, som har en dystrofisk, sklerotisk, inflammatorisk eller nekrotisk natur. Orsakerna till sådana förändringar kan vara hjärtfel, ischemi, myokardit och andra hjärtpatologier.
 • Syndrom av neurocirkulär dystoni, vilket provocerade utseendet av vegetativa-humorala anomalier.
 • Förekomsten av ytterligare mekaniska effekter på hjärtmuskeln och viscerokardinalreflexen (vidhäftningar, ackord, etc.).

Forskare har visat att närvaron av endast en patologi i hjärtstrukturen eller dess skada inte räcker för utvecklingen av PNT. Vid framväxten av denna sjukdom ges en betydande plats för psykologiska faktorer.

Det finns också extrakardiella orsaker till denna sjukdom:

 • Långvarig stress.
 • Ökad mental eller fysisk stress.
 • Skadliga vanor: användning av alkoholhaltiga drycker, kaffe, starkt te i stora mängder, rökning.
 • Beroende på kryddig mat.
 • Njursjukdomar, i synnerhet deras underlåtenhet.
 • Akut och kronisk lungsjukdom.
 • Sjukdomar i matsmältningssystemet.

Om orsaken till den beskrivna patologin är någon av de listade sjukdomarna, utvecklas PNT i sådana fall som komplikation.

symptom

Sjukdomens klinik kännetecknas av följande egenskaper:

 • En attack av takykardi börjar med en skarp "injektion" eller "push" i hjärtat;
 • frekvensen av hjärtkontraktion ökar kraftigt till kritiska markörer - upp till 250 slag. i minuter;
 • hjärtrytmen lyssnas med avbrott;
 • det blir svårt att känna pulsen;
 • om det kan bestämmas, då under en attack karakteriseras det av konstant stabilitet;
 • patienten börjar störas av ljud i öronen, andfåddhet, överdriven svettning, svaghet och ångest;
 • Det finns smärta bakom bröstbenet, angina kan utvecklas.
 • minskar blodtrycket
 • flatulens kan öka
 • urinering blir frekvent och riklig.

Minsta varaktigheten för en sådan attack är 3 hjärtcykler, som liknar dess ström i medicinska cirklar kallas "jogging". Ofta går paroxysmer i flera timmar eller dagar. Symptom på sjukdomen kan tyckas längre - upp till 2-3 månader. Om behandlingen av denna patologi inte startas i tid föreligger risk för dödsfall.

diagnostik

För diagnosen utförs vanligtvis en omfattande undersökning, som inkluderar fysiska, instrumentella och andra metoder. I vissa fall är det tillräckligt att klargöra de tillstånd och symptom som åtföljer attacken av snabb hjärtfrekvens, samt insamling av en detaljerad anamnes.

 • Om under auskultationen finns en hjärtfrekvens som överstiger 150 slag. i minuter är diagnosen "sinus takykardi" inte inställd. Om denna indikator ligger på en nivå på mer än 200 slag. i min., så utesluter läkaren ventrikulär takykardi. Denna undersökningsmetod gör det emellertid inte möjligt att bestämma källan till sjukdomen och tillåter oss inte att skilja mellan sin paroxysmala och sinusform.
 • Ibland utförs vagalprov: de har en effekt (vanligtvis tryck) på vagus nervens receptorer, vilket leder till en omedelbar ökning av tonen. I praktiken används Valsalva-testet oftare, effekten på carotid sinus, ögonboll och några andra.
 • Denna metod är baserad på förhållandet kallas nerven med några hjärt avdelningar, så det ökad tonus framkallar minskning atrioventikulyarnoy konduktivitet och frekvensen av förmakssammandragning. Dessa processer i sin tur minska frekvensen av ventrikulär kontraktion, vilket gör det möjligt att noggrant diagnostisera.
 • Det bör noteras att den beskrivna tekniken kan orsaka allvarliga komplikationer. Det utgör en särskild fara för äldre.

PNT har följande tecken på EKG:

 • frekvensen av hjärtkollisioner är märkt vid 140 eller mer ut. i minuter;
 • Den paroxysmala attacken uppträder plötsligt och stannar också plötsligt;
 • hjärtats takt är regelbundet;
 • Normala QRS-komplex observeras;
 • Om patienten har en paroxysmal takykardi av en atrioventrisk form, kommer P-tänderna att skiktas eller följas av QRS-komplex;
 • Om paroxysmal takykardi har en atriell form, kommer P-tänderna att gå före QRS-komplexen, men deras utseende kommer att ändras.

Behandling av paroxysmal supraventrikulär takykardi

Behandling av paroxysmal supraventrikulär takykardi bör börja med eliminering av hans attack, eftersom utan en kvalificerad sjukvård kan en persons tillstånd snabbt försämras. Därför bör den första behandlingen ges av ambulansbrigaden.

Nödvård kan innehålla följande metoder:

 • Utför vagaltest, men sådan behandling har vissa kontraindikationer. För detta används följande sorter:
  • Tryck på ögonbollarna (5 sek);
  • squat ner;
  • andas djupt i en lugn rytm.
 • Betydligt underlätta tillståndet hjälper till att sänka ansiktet i kallt vatten i 10-30 sekunder.
 • Om sådana metoder inte hjälper till att stoppa angreppen av PNT, utför läkare elektropuls eller transesofageal stimulering.
 • De mest effektiva sätten att eliminera tecken på sjukdomen kan göras efter att ha bestämt form av PNT. Om det kännetecknas av smala QRS-komplex, injiceras intravenöst prokainamid, adenosinfosfat och liknande läkemedel.

När attacken präglas av breda QRS-komplex, administreras amiodaron eller prokainamid (i vissa fall krävs administrering av de två läkemedlen samtidigt).

Om takykardi med brett komplex förblir ospecificerat krävs lidokain, adenosin eller sotalol.

Om PNT-attacken inte kan elimineras på plats eller när det sker mot bakgrund av hjärt- och kärlsvikt, ska patienten omedelbart inhalas.

Om metoderna för att använda beta-blockerare för takykardi läs här.

Läge och strömkorrigering

Vid diagnos av en patient med PNT förändras den första punkten i behandlingen av det vanliga sättet att leva, vilket i många fall visar bra resultat.

Sådana patienter rekommenderas att följa följande regler:

 • Lämna helt och hållet alkohol och cigaretter.
 • Undvik stress, lär dig att självständigt utföra receptioner av autogen träning.
 • Ibland behöver du ta lugnande medel, som läkaren väljer individuellt.
 • Det räcker för att få tillräckligt med sömn, under dagen för att ta tid för en full vila rekommenderas en dagssömn.
 • Stabilisera den dagliga rutinen och strikt följa den.
 • Dagligen är det nödvändigt att genomföra genomförbara fysiska aktiviteter. Obligatoriska morgonövningar och kvällen går i frisk luft. Sådana patienter är användbara för snabb promenader och simning.
 • Kontrollera regelbundet nivån på socker och kolesterol i blodet.
 • Att gå ner i vikt och behålla den på optimal nivå.
 • Du behöver äta mat 5-6 gånger om dagen i små portioner. När magen överstiger, kan vissa nervreceptorer irritera, provocera takykardiattacker.

Från kosten är att helt ta bort de produkter som kan orsaka takykardi:

 • kaffe och starkt te;
 • stärkelsehaltiga livsmedel, högkalorimat: chips, bakverk, godis, etc.;
 • socker;
 • konserverad mat;
 • alla stekta och feta livsmedel;
 • Maximalt är det att begränsa smöret i din kost.

Fett och söta livsmedel är rika på "dåligt" kolesterol, vilket fördröjer hjärtmuskulärens arbete. Salt i kosten bör vara närvarande i minimibeloppet.

För att upprätthålla hjärtat på rätt nivå i den dagliga kosten bör inkludera:

 • produkter med enomättade fetter: mandel, avokado, cashewnötter, jordnötter;
 • produkter med omega-3 och -6 omättade fettsyror: nötter, soja, kall havsfisk;
 • yoghurt, mjölk och mager mögelost;
 • selleri rot;
 • olika poretter.

Dosen av patienten PNT bör huvudsakligen bestå av sin växt och annan fettfattig mat.

medicinering

Alla läkemedel och doser kan endast hämtas av den uppmärksamma läkaren. Typiskt kräver dessa patienter uttag av lugnande medel: barbiturater, lugnande medel etc.

Betablockerare ordineras för att normalisera hjärtmuskulaturens funktion:

Om patienten inte har diagnostiserats med hjärtmuskelskador och hjärtsvikt inte detekteras krävs kinidin. Vanligtvis används droger av den senaste generationen - Quinidine Durilez, Quinidine Dureter, de har färre biverkningar och tolereras bättre av patienter.

Om det uppstod muskelbesvär eller hjärtsvikt, förskriva Isoptin eller Digoxin. Samma droger behövs och gravida kvinnor som har diagnostiserats med paroxysmal supraventrikulär takykardi.

Den bästa terapeutiska effekten kan uppnås om du samtidigt tar isoptin och kinidin.

Följande läkemedel kan också ordineras:

För behandling av PNT rekommenderas att kaliumpreparat används: Panangin, Kaliumklorid, Tromcardin. Dessa läkemedel är mest effektiva i kombination med andra antiarytmiska läkemedel.

sjukgymnastik

Positiva resultat i behandlingen av PNT möjliggör ett besök på vattenprocedurer:

 • dousing med vatten;
 • cirkulär dusch;
 • medicinska bad;
 • bubbelpool;
 • inmalning.

Operativ ingripande

Drift med paroxysmal supraventrikulär takykardi indikeras i två fall:

 • När konservativ terapi inte gav den önskade effekten;
 • om det finns irreversibla sklerotiska förändringar i hjärtat.

Kirurgisk behandling kan utföras på ett radikalt och partiellt sätt. I det första fallet kommer operationen av takykardi aldrig att störa patienten igen efter operationen.

Med partiell operation blir takykardiattacker svaga och förekommer mycket mindre ofta. I detta fall blir mottagningen av antiarytmiska läkemedel effektivare.

Kirurgisk ingrepp kan utföras på följande sätt:

Operationen av patienter med PNT indikeras i följande fall:

 • med intolerans mot antiarytmiska läkemedel;
 • ventrikulär fibrillation (även singel);
 • flera attacker av förmaksflimmer;
 • utvecklingsavvikelser eller medfödd hjärtsjukdom;
 • stabil och svår att dämpa attacker av takykardi
 • attacker av PNT hos barn och ungdomar.

Folkmekanismer

De patienter som är svåra att tolerera läkemedelsbehandling, kan använda recepten av traditionell medicin:

 • blanda i lika stora proportioner
 • för en dag lämnar blandningen i kylskåpet;
 • ta 1 tsk. 3 gånger om dagen i 30 minuter. innan du äter.
 • 40 g Rabarberrötterna häll och häll 1 liter varmt vatten;
 • stäng behållaren med lock och lämna i 8 timmar;
 • Vid slutet av denna tid filtreras infusionen och tas inom en dag i små sippor.
 • 2 msk. l. torkade rosa höfter i en termokolv, häll 500 ml kokande vatten;
 • stäng termosflaskan och låt stå i 1 timme;
 • efter tillsätt det 2 msk. l. torrhagtorn
 • ta en liten sipp av den resulterande drycken under dagen, varje dag, en hundros med en hagtorns brygga på en ny;
 • Behandlingen ska vara 3 månader.

förebyggande

Förebyggande av PNT är att följa följande regler:

 • upprätthålla en hälsosam livsstil;
 • vägran från att röka, alkohol, starkt te och kaffe i stora mängder;
 • normalisering av den dagliga rutinen;
 • följa de grundläggande principerna för kosten som beskrivs i avsnittet "behandling".
 • undvikande av stress och stark psyko-emotionell stress;
 • jämnt kombinera fysisk aktivitet och vila.

Förebyggande åtgärder inkluderar omedelbar behandling till läkaren vid första tecken på takykardi, behandling med föreskrivna mediciner och kirurgi, om det behövs. Det finns emellertid också former av PNT för vilka det inte finns något förebyggande - detta är en väsentlig form av sjukdomen.

utsikterna

Många patienter är intresserade av om PAN är farligt och vad är förutsägelserna för denna sjukdom? För att specifikt svara på denna fråga är det nödvändigt att ta hänsyn till många faktorer: förekomsten av komplikationer, avvikelser från hjärtans utveckling, dess skador, frekvensen och varaktigheten av paroxysmala anfall, och mycket mer.

För patienter som diagnostiseras med allvarlig myokardisk skada kvarstår risken för att utveckla kardiovaskulärt fel. Kanske förekomsten av ischemi eller ventrikelflimmer, det finns också kända fall av plötslig död.

En gynnsam prognos från läkaren ger patienter en viktig form av PNT. I allmänhet kan vissa patienter med paroxysmal supraventrikulär takykardi fortsätta att fungera även i årtionden, men denna period är mer beroende av patientens överensstämmelse med alla recept från läkaren och särdrag vid sjukdomsförloppet.

Funktioner av tachykardiens psykosomatika letar efter här.

Feedback om Corvalols upptag med takykardi, vi samlade i en annan publikation.

De huvudsakliga orsakerna, metoderna för diagnos och behandling av supraventrikulär takykardi

Anfall av snabb hjärtfrekvens indikerar en farlig form av hjärtpatologi. Paroxysmal supraventrikulär takykardi är en av de frekventa varianterna av supraventrikulära arytmier som framkallar akuta tillstånd med stor risk för komplikationer. Tydlig upptäckt av arytmiska abnormiteter och rätt taktik för terapi kan vara en viktig faktor vid förebyggandet av plötsligt döds syndrom orsakat av fladder och förmaksflimmer.

Takykardi av supraventrikulärt ursprung

Den typiska paroxysmen av supraventrikulär takykardi har följande karakteristiska särdrag:

 • en plötslig inbrott
 • skarp avslutning
 • hjärtfrekvens från 140 till 250 slag per minut;
 • synkron med atrium ventrikulär kontraktion.

Paroxysmal supraventrikulär takykardi är den vanligaste varianten av takyarytmi (ca 80%) och refererar till potentiellt farliga patologier som komplicerar hjärtsjukdomar.

Oavsett sjukdomens manifestationer är det nödvändigt att uppfylla utnämningen av en kardiolog för undersökning och behandling, även i en enda episod av en rytmförgiftning.

De främsta orsakerna till patologi

Paroxysmal atriell takykardi uppträder mot bakgrund av följande mekanismer för anomalös hjärtritmbildning:

 • upprepad (ömsesidig) pulsingång till samma region i hjärtmuskeln (återinträde);
 • bildandet av en utlösande rytm i strid med processerna för repolarisation av hjärtkamrarna;
 • Förekomsten av ektopiska foci, som påverkar automatiken av hjärtaktivitet.

De främsta orsakerna till takyarytmier av supraventrikulärt ursprung är:

 • medfödda anomalier i hjärtat med defekter i ledningssystemet;
 • neurokirurgisk dystoni vid ungdomar
 • huvudtrauma med nedsatt hjärnfunktion
 • allvarlig hjärtpatologi (angina pectoris, hjärtinfarkt, kardiomyopati);
 • hjärtkirurgi;
 • arteriell hypertoni;
 • hypertyreoidism;
 • sjukdomar i inre organ (lever, njurar, lungor);
 • tungt läckande klimakteriet;
 • överdosering eller förgiftning med läkemedel.

Av stor betydelse för förekomsten av en episod av förmaksakykardi är provokationsfaktorer:

 • stressande situation
 • allvarlig respiratorisk infektion;
 • felaktigt intag av läkemedel;
 • överträdelse av kost med en kraftig minskning av kalium i blodet;
 • användningen av sprit
 • rökning;
 • brist på syre (täppt rum).

Exakt identifiering av orsakerna till paroxysm av supraventrikulär takykardi hjälper till att diagnostisera och påbörja effektiv behandling av sjukdomen.

Varianter av rytmförstöring

Alla olika former av supraventrikulär takykardi kan delas upp i 2 huvudgrupper:

 1. Paroxysmal (paroxysmal);
 2. Konstant (kontinuerligt upprepande).

Beroende på placeringsplatsen för den patologiska rytmens fokus särskiljas följande varianter av takyarytmi:

 • sinus (källa - sinoatrial zon);
 • förmaks;
 • atrioventrikulär nodaltakykardi.

Enligt patogenetiska egenskaper (mekanism för patologisk impulsbildning) är följande typer möjliga:

Olika kombinationer av olika varianter av takyarytmi, speciellt mot bakgrund av hjärtpatologi, förvärrar en persons tillstånd och skapar ett verkligt hot mot livet. Prognostiskt signifikant sämre, om en hjärtsjukdom upptas syndoatriell eller atriell takykardi på EKG: Den höga risken för farliga komplikationer kräver användning av effektiva terapeutiska åtgärder.

Paroxysm: manifestationer av en attack

Symptom på supraventrikulär takykardi är nästan alltid typiskt paroxysm (svår hjärtklappning med tydligt definierad början och slut på en attack), orsakad av provokationsfaktorer. Att öka pulsfrekvensen till 140-200 slag per minut leder till följande manifestationer:

 • smärta bakom bröstbenet eller i vänster sida av bröstet pressar;
 • andnöd eller känsla av brist på luft;
 • yrsel med ett förfelningstillstånd, orsakat av en kraftig minskning av kärltrycket;
 • växande panik rädsla;
 • pallor och markerad svettning;
 • riklig urinering (vanligtvis vid slutet av en attack).

Varaktigheten av en attack kan variera från några sekunder till timmar och dagar, så du måste söka läkarhjälp så fort som möjligt för att förhindra farliga komplikationer. Paroxysm kan vara den första manifestationen av hjärtinfarkt och nodal paroxysmal takykardi med en förlängd kurs kan resultera i bildandet av hjärtsvikt med ödem, Crocq sjukdom och svår andnöd.

Oavsett följderna av attacken i varje enskilt fall, även efter en enkel och kort paroxysm, är det nödvändigt att utföra en fullständig omfattning av undersökningen med en noggrann diagnos.

Principer för diagnostik

Grunderna för undersökningen är utvärderingen av elektrokardiogrammet som utfördes vid attacken. Nadzheludochkovaya takykardi på EKG visas med följande tecken:

 • rätt snabb rytm;
 • deformation eller försvinnande av tand P;
 • förkortning av R-R-intervallet;
 • smala eller breda QRS-komplex.

Paroxysmal AV-nod ömsesidig takykardi framträder på kardiogrammet med en frånvarande P-våg som fusionerar med det tidigare QRS-ventrikulära komplexet.

För att bekräfta diagnosen och identifiera orsakerna till den patologiska rytmen är det nödvändigt att genomföra en fullständig undersökning på ett hjärtsjukhus. De obligatoriska metoderna för forskning omfattar:

 • allmän klinisk laboratorieundersökning
 • långvarig EKG-övervakning
 • elektrofysiologiska undersökningsmetoder;
 • Ultraljud i hjärtat och stora kärl.

Av stor betydelse för valet av behandling och prognos av sjukdomen är en kvalitativ bedömning av det kardiovaskulära systemet: svårighetsgraden av hemodynamiska komplikationer beror på risken och förekomst av livshotande situationer för någon episod av förmaksflimmer eller atrioventrikulär paroxysmal takykardi.

Taktik av terapi

Principerna för behandling av någon form av supraventrikulär takykardi bestäms av paroxysms primärhet och den diagnostiserade diagnosen. Första hjälpen tillhandahålls av en ambulansläkare, och en fullständig undersökning och urval av läkemedelsterapi bör genomföras i sjukhusets kardiologiska avdelning.

Första hjälpen

Volymen av första hjälpen mot paroxysmal supraventrikulär takykardi och behandling av rytmförstöring beror på stabiliteten i det allmänna tillståndet och intensiteten hos förändringen i medvetandet. I avsaknad av blodtryckssänkning och tydligt medvetande hos en person med snabb hjärtslag bör vagalåtgärder användas:

 • Metod Valsalva (anstränger sig mot bakgrund av ett djupt andetag);
 • försök att framkalla kräkningar genom tryck på roten av tungan;
 • ringa en hostreflex
 • intag av torrbrödskorpa;
 • sänka ansiktet i kallt vatten.

Massage av hals sinus området, är det önskvärt att inte använda hos äldre, när det finns en risk för cerebrovaskulära händelser, och trycket på ögonglober kan orsaka skador på näthinnan med synnedsättning.

Förekomsten av någon positiv effekt av det vagala provet indikerar vilken typ av supraventrikulära rytmstörningar: den ventrikulära takykardi hjärtfrekvens inte minskas.

Med instabilt blodflöde under första läkarvårdsskedet kommer läkaren att använda elektroimpulsmetoder för inflytande. Huvudindikationerna för tillämpningen av tekniken är:

 • svimning;
 • lågt blodtryck;
 • svår bröstsmärta
 • ökande symtom på hjärtsvikt.

Till och med en låghållfast elektrisk pulsavladdning kan säkerställa slutet på en attack.

medicinering

Valet av effektiv terapi och specifika läkemedel baseras på elektrokardiogramindikationerna. Det är mycket önskvärt att använda vissa antiarytmika upptäckt på ett brett spektrum av EKG QRS när AV nodala takykardi kan ligga till grund för förmaksfladder. Med smala QRS-komplex är valet av läkemedel bredare och risken för komplikationer är lägre.

Kardiologen väljer individuellt läkemedlen, utvärderar alla symptom, diagnostiska kriterier, indikationer och kontraindikationer för behandling av en specifik form av takyarytmi.

Av stor betydelse för förebyggandet av paroxysmer är den strikta efterlevnaden av råd från en specialist i livsstilsförändringar, avslag på dåliga vanor och korrigering av kosten.

Eventuella utfall av en attack

Paroxysmal supraventrikulär takykardi, som en av de vanligaste varianterna av arytmi kräver en seriös inställning till behandling och prevention: i enlighet med alla rekommendationer från läkare risken för försämring eller utvecklingen av sjukdomen är låg. Men även en enda kort attack utan undersökning och terapi kan bli grunden för framtida farliga situationer, varav de viktigaste är följande villkor:

 • myokardinfarkt;
 • kardiomyopati;
 • ventrikulär takykardi;
 • fladder och förmaksflimmer
 • ventrikulär fibrillation;
 • plötslig hjärtstopp.

För att förhindra dödliga situationer och minska risken för hjärtpatologi, som inträffade mot bakgrund av hjärtrytmstörningar, är det nödvändigt att strikt uppfylla läkarens recept. Prognosen för supraventrikulära typer av takyarytmi är gynnsam men med snabb tillgång till en specialist och genomförande av terapeutiska och profylaktiska åtgärder i sin helhet.