Huvud / Emboli

Paroxysmal takykardi

Paroxysmal takykardi (PT) - en snabb rytm, av vilken källan är inte sinusknutan (normal pacemaker) och fokus för excitering som uppstår i de lägre divisioner av hjärtledningssystemet. Beroende på placeringen av ett sådant fokus isoleras den atriella, atrioventrikulära korsningen och ventrikulär PT. De två första typerna förenas med begreppet "supraventrikulärt eller supraventrikulärt takykardi".

Hur manifesterar paroxysmal takykardi?

Anfallet av PT börjar vanligtvis plötsligt och slutar så plötsligt. Frekvensen av hjärtkollisioner är således från 140 till 220 - 250 per minut. Tachykardiens angrepp (paroxysm) varar från några sekunder till många timmar, i sällsynta fall, varaktigheten av en attack når flera dagar eller mer. Anfall PT har en tendens att upprepa (återkommande).

Hjärtans rytm med PT är korrekt. Patienten känner vanligtvis början och slutet av paroxysm, speciellt om attacken är långvarig. Paroxysmal PT är en serie i följd med en hög frekvens av extrasystoler (i följd 5 eller mer).

Hög hjärtfrekvens orsakar hemodynamiska störningar:

 • minskad fyllning av ventriklerna med blod,
 • minskning av stroke och minutvolymer i hjärtat.

Som ett resultat är det syrehushåll i hjärnan och andra organ. Med långvarig paroxysm uppstår kramp i perifer kärl, blodtrycket stiger. En arytmisk form av kardiogen chock kan utvecklas. Koronär blodflöde förvärras, vilket kan orsaka angina angrepp eller till och med utvecklingen av hjärtinfarkt. Minskat blodflöde i njurarna leder till en minskning av urinbildning. Syrgassvält i tarmen kan uppstå smärta i buken och flatulens.

Om PT existerar länge kan det orsaka utveckling av cirkulationsinsufficiens. Detta är mest typiskt för nodulär och ventrikulär PT.

Patienten känner uppkomsten av paroxysm som ett tryck bakom brystbenet. Under en attack klagar patienten mot hjärtklappning, dyspné, svaghet, yrsel, mörkare i ögonen. Patienten är ofta rädd, motorisk ångest noteras. Ventrikulär PT kan åtföljas av förlust av medvetande episoder (attacker av Morgagni-Adams-Stokes) och transformerades till fibrillering och kammarfladder, i avsaknad av stöd kan leda till döden.

Det finns två mekanismer för utvecklingen av PT. Enligt en teori är utvecklingen av en attack förknippad med en ökning av cellernas automatik i det ektopiska fokuset. De börjar plötsligt generera elektriska pulser med hög frekvens, vilket undertrycker sinusnodens aktivitet.

Den andra mekanismen för PT-utveckling är den så kallade återinmatningen eller den upprepade ingången av exciteringsvågen. Sålunda i hjärtledningssystemet bildas likheten sluten cirkel, vilken cirkulerar en puls orsakar snabb rytmisk sammandragning av hjärtmuskeln.

Paroxysmal supraventrikulär takykardi

Denna arytmi kan först förekomma i alla åldrar, oftare hos personer från 20 till 40 år. Cirka hälften av dessa patienter har ingen organisk hjärtsjukdom. Sjukdomen kan orsaka en ökning i sympatiskt nervsystems ton, som härrör från stress, missbruk av koffein och andra stimulanser, såsom nikotin och alkohol. Idiopatisk atriell PT kan prova sjukdomar i matsmältningssystemet (magsår, kolelithiasis och andra), såväl som kraniocerebralt trauma.

I en annan del av patienterna orsakas PT av myokardit, hjärtfel, koronar hjärtsjukdom. Det åtföljer förloppet av feokromocytom (en hormonell aktiv tumör i binjurarna), hypertoni, hjärtinfarkt och lungsjukdomar. Wolff-Parkinson-White syndrom kompliceras av utvecklingen av supraventrikulär PT i cirka två tredjedelar av patienterna.

Atriell takykardi

Pulser för denna typ av PT kommer från atrierna. Hjärtfrekvensen är 140 till 240 per minut, oftast 160 till 190 per minut.

Diagnos av atriell PT är baserad på specifika elektrokardiografiska tecken. Detta är en plötslig debut och avslutande episod av rytmisk hjärtslag med hög frekvens. Före varje ventrikulärt komplex registreras en modifierad prong P, som speglar aktiviteten hos den ektopiska atriella foci. Ventrikulära komplex kan inte förändras eller deformeras på grund av avvikande ventrikulär ledning. Ibland är atriell PT åtföljd av utvecklingen av funktionell atrioventrikulär blockad av I eller II grad. Med utvecklingen av en konstant grad atrioventrikulärt block II med att utföra två: en rytm blir normala ventrikulära sammandragningar, eftersom endast varannan puls från förmaken till ventriklarna utförs.

Uppkomsten av atriell PT föregås ofta av frekvent atriell extrasystol. Hjärtfrekvensen under attacken förändras inte, beror inte på den fysiska eller känslomässiga belastningen, andas och tar atropin. Med ett sinokarotidprov (tryck på carotidartärens område) eller ett Valsalva-test (spänner och håller andan), blir hjärtattacken ibland stoppad.

Returformen av PT är en återkommande kort paroxysm av hjärtatslag, fortsätter under en lång tid, ibland många år. De orsakar vanligtvis inga allvarliga komplikationer och kan observeras hos unga, friska människor i alla andra avseenden.

För att diagnostisera PT används ett elektrokardiogram vid vila och daglig övervakning av elektrokardiogrammet av Holter. Mer fullständig information erhålls under elektrofysiologisk undersökning av hjärtat (transesofageal eller intrakardiell).

Paroxysmal takykardi från den atrioventrikulära föreningen ("A-B-nod")

Tachykardiets källa ligger i den atrioventrikulära noden, som ligger mellan atrierna och ventriklerna. Den viktigaste mekanismen av arytmier - cirkulär rörelse som ett resultat av exciteringsvågen atrioventrikulärknutan längd dissociation (dess "separation" två sätt) eller närvaron av ytterligare vägar för impulsöverföring för att kringgå den noden.

Orsakerna och metoderna för diagnos av AB i nodal takykardi är desamma som atrialtakykardi.

På ett elektrokardiogram kännetecknas det av en plötslig början och avslutande episod av rytmisk hjärtslag med en frekvens av 140 till 220 per minut. Tänderna P är frånvarande eller inspelat bakom det ventrikulära komplexet, medan de är negativa i lederna II, III, förändras aVF-ventrikulära komplex oftast inte.

Synokarotidtestet och Valsalva-testet kan stoppa hjärtklappning.

Paroxysmal ventrikulär takykardi

Paroxysmal ventrikulär takykardi (VT) är en plötslig attack av frekventa regelbundna sammandragningar av ventriklerna med en frekvens av 140 till 220 per minut. Auriklarna minskar samtidigt oberoende av ventriklarna under verkan av pulser från sinusnoden. VT ökar risken för allvarliga arytmier och hjärtstillestånd.

ZHT är vanligare hos personer äldre än 50 år, mestadels hos män. I de flesta fall utvecklas den mot bakgrund av svåra hjärtsjukdomar: med akut hjärtinfarkt, hjärtaneurysm. Spridningen av bindväv (kardioskleros) efter hjärtattack eller som följd av ateroskleros i ischemisk hjärtsjukdom är en annan vanlig orsak till VT. Denna arytmi förekommer i hypertensiv sjukdom, hjärtsjukdom, allvarlig myokardit. Det kan provocera tyrotoxikos, ett brott mot kalium i blodet, bröstkorgsbröst.

Vissa läkemedel kan provocera en VT-attack. Dessa inkluderar:

 • hjärtglykosider;
 • adrenalin;
 • prokainamid;
 • kinidin och några andra.

På många sätt, på grund av den arytmogena effekten av dessa läkemedel tenderar de att ge upp sig gradvis och ersätta dem med säkrare.

VT kan leda till allvarliga komplikationer:

 • lungödem;
 • kollapsa;
 • koronar och njurinsufficiens;
 • störning av hjärncirkulationen.

Ofta känner patienterna inte dessa anfall, även om de är mycket farliga och kan leda till döden.

Diagnos av VT baseras på specifika elektrokardiografiska tecken. Det är ett plötsligt utbrott och avslutande episod av frekventa rytmiska hjärtslag med en frekvens av 140 till 220 per minut. Ventrikulära komplex utvidgas och deformeras. Mot denna bakgrund finns det en normal mycket sällsynt sinusrytm för atrierna. Ibland bildas "grepp", där pulsen från sinusnoden ändå utförs på ventriklerna och orsakar deras normala sammandragning. Ventrikulära "fångar" är kännetecknet för VT.

För att diagnostisera denna rytmförstöring används elektrokardiografi vid vila och daglig övervakning av elektrokardiogrammet, vilket ger den mest värdefulla informationen.

Behandling av paroxysmal takykardi

Om frekvent hjärtattack har sitt ursprung i en patient för första gången måste han lugna ner sig och inte få panik, ta 45 droppar valokordin eller korvalola hålla reflex test (håller andan med ansträngning, uppblåsningen av ballongen, tvättning med kallt vatten). Om hjärtatslaget fortsätter efter 10 minuter, kontakta läkare.

Behandling av supraventrikulär paroxysmal takykardi

För att stoppa (stoppa) en attack från den supraventrikulära PT måste du först tillämpa reflexmetoder:

 • håll andan när du andas in, samtidigt spänna (Valsalva test);
 • fördjupa ansiktet i kallt vatten och håll andan i 15 sekunder;
 • reproducera gagreflexen;
 • att blåsa upp en ballong.

Dessa och några andra reflexmetoder hjälper till att stoppa attacken hos 70% av patienterna.
Av droger för att stoppa paroxysm används oftast natriumadenosintrifosfat (ATP) och verapamil (isoptin, finaptin).

När deras ineffektivitet kan använda prokainamid, disopyramid, giluritmala (särskilt i DC på en bakgrund av syndromet Wolff-Parkinson-White syndrom) och andra antiarytmika klass IA eller IC.

Sällan används amiodaron, anaprilin, hjärtglykosider för att stoppa paroxysmer av supraventrikulärt PT.

Införandet av något av dessa läkemedel rekommenderas att kombinera med utnämning av kaliumpreparat.

I frånvaro av effekten av läkemedelsåtervinning av normal rytm används elektrisk defibrillering. Den hålls under utvecklingen av akut vänsterkammarsvikt, kollaps, akut koronarinsufficiens och tillämpas på elektriska urladdningar som kan bidra till att återställa funktionen hos sinusknutan. I detta fall är tillräcklig anestesi och medicinering sömn nödvändig.

För att arrestera paroxysmen kan transesofageal stimulering också användas. Vid denna procedur matas pulser genom en elektrod som sätts in i matstrupen så nära hjärtat som möjligt. Detta är en säker och effektiv metod för behandling av supraventrikulära arytmier.

Med frekventa upprepningar utförs ineffektivitet av behandlingen genom kirurgisk ingrepp - radiofrekvensablation. Det innebär förstörelse av fokuset i vilka patologiska impulser produceras. I andra fall avlägsnas hjärtvägarna delvis, pacemakern implanteras.

För att förhindra paroxysmer av supraventrikulär PT, verapamil, beta-blockerare, kinidin eller amiodaron ordineras.

Behandling av ventrikulär paroxysmal takykardi

Reflexmetoder för paroxysmal VT är ineffektiva. Denna paroxysm bör stoppas med hjälp av mediciner. Läkemedlen för läkemedelsavbrott av en attack av ventrikulär PT innefattar lidokain, novokainamid, cordaron, mexiletin och några andra droger.

Om läkemedlen är ineffektiv utförs elektrisk defibrillering. Denna metod kan användas omedelbart efter anfallets början utan att använda mediciner, om paroxysm åtföljs av akut ventrikelfel, kollapsa, akut koronarinsufficiens. Används urladdningar av elektrisk ström, vilket undertrycker aktiviteten av fokus för takykardi och återställer normal rytm.

Med ineffektivitet av elektrisk defibrillering utförs elektrokardiostimulering, det vill säga införandet av en mer sällsynt rytm i hjärtat.

Med frekventa paroxysmer av ventrikulär PT visas en cardioverter-defibrillator. Detta är en miniatyr enhet som implanteras i patientens bröstkorg. Med utvecklingen av en attack av takykardi producerar han elektrisk defibrillering och återställer sinusrytmen.
För att förhindra upprepade vagala paroxysmer föreskrivs antiarytmiska läkemedel: novokainamid, cordaron, rytmelin och andra.

I avsaknad av läkemedelsbehandlingens effekt kan en kirurgisk operation utföras, som syftar till att mekaniskt avlägsna området med ökad elektrisk aktivitet.

Paroxysmal takykardi hos barn

Nadzheludochkovaya PT förekommer ofta hos pojkar, med medfödd hjärtsjukdom och organisk skada på hjärtat frånvarande. Den främsta orsaken till en sådan arytmi hos barn är närvaron av ytterligare sätt att utföra (Wolff-Parkinson-White syndrom). Förekomsten av en sådan arytmi är från 1 till 4 fall per 1000 barn.

Hos unga barn manifesteras supraventrikulär PT genom plötslig svaghet, ångest, vägran att mata. Gradvis kan tecken på hjärtsvikt bifoga: andfåddhet, blåsning av nasolabiala triangeln. Äldre barn har klagomål om hjärtattacker, som ofta åtföljs av yrsel och till och med svimning. Med kronisk supraventrikulär PT kan externa symtom vara frånvarande under lång tid, tills arytmogent myokarddysfunktion utvecklas (hjärtsvikt).

Undersökningen innehåller ett elektrokardiogram i 12 ledningar, en 24-timmars elektrokardiogramövervakning, en transesofageal elektrofysiologisk studie. Dessutom undersöker en ultraljudsundersökning av hjärtat, kliniska blod och urinprov, elektrolyter, om det är nödvändigt, sköldkörteln.

Behandlingen är baserad på samma principer som hos vuxna. För att stoppa attacken används enkla reflexprov, främst kalla (nedsänkning av ansikte i kallt vatten). Det bör noteras att Aslans test (tryck på ögonbollar) hos barn inte utförs. Om nödvändigt administreras natriumadenosintrifosfat (ATP), verapamil, novokainamid, cordaron. För förebyggande av upprepade paroxysmer, förskrivs propafenon, verapamil, amiodaron och sotalol.

Med svåra symptom utförs en minskning av utstötningsfraktionen, ineffektivitet av läkemedel hos barn under 10 år, radiofrekvensablation utifrån viktiga indikationer. Om det med hjälp av läkemedel är möjligt att kontrollera arytmi, är frågan om att genomföra denna operation övervägd efter att barnet fyllt 10 år. Effektiviteten av kirurgisk behandling är 85 - 98%.

Ventrikulär PT i barndomen finns 70 gånger mindre ofta än supraventrikulär. I 70% av fallen kan orsaken inte hittas. I 30% av fallen är ventrikulär PT förknippad med svåra hjärtsjukdomar: vices, myokardit, kardiomyopati och andra.

Hos spädbarn uppträder paroxysmer av VT genom plötslig andfåddhet, frekvent hjärtklappning, slöhet, svullnad och förstoring av levern. I en äldre ålder klagar barn av frekventa hjärtslag, tillsammans med yrsel och svimning. I många fall saknas klagomål med ventrikulär PT.

Att hantera VT-attacker hos barn görs med lidokain eller amiodaron. Om de är ineffektiva indikeras elektrisk defibrillering (kardioversion). Därefter behandlas frågan om kirurgisk behandling, i synnerhet är implantation av en cardioverter-defibrillator möjlig.
Om paroxysmal VT utvecklas i avsaknad av organisk skada på hjärtat, är prognosen relativt fördelaktig. Prognosen för hjärtsjukdom beror på behandlingen av den underliggande sjukdomen. Med införandet av kirurgiska behandlingsmetoder har överlevnaden för sådana patienter ökat avsevärt.

Orsaker, symtom och behandling av paroxysmal takykardi, konsekvenser

Från den här artikeln kommer du att lära dig: Vad är en paroxysmal takykardi, att det kan provocera hur det manifesterar sig. Hur farligt och botat det är.

I paroxysmal transient paroxysmal takykardi inträffar oregelbundna hjärtslag som varar från några sekunder till några minuter eller timmar i en rytmisk hjärtslag acceleration i intervallet 140-250 slag / min. Huvuddragen hos en sådan arytmi är att de spännande impulserna inte kommer från den naturliga pacemakern, utan från det onormala fokuset i ledningssystemet eller hjärtkardiet.

Sådana förändringar kan på olika sätt påverka patientens tillstånd beroende på typ av paroxysm och frekvensen av anfall. Paroxysmal takykardi från de övre delarna av hjärtat (atria) i form av sällsynta episoder kan inte heller orsaka några symtom alls eller uppenbara milda symptom och illamående (hos 85-90% av personerna). Ventrikulära former orsakar svåra cirkulationsstörningar och hotar även att stoppa hjärtat och patientens död.

Komplett botemedel mot sjukdomen är möjlig - mediciner tillåter dig att avlägsna attacken och förhindra att den återkommer, kirurgiska tekniker eliminerar patologiska foci, vilka är källor till accelererade impulser.

Läkare är kardiologer, hjärtekirurger och arytmologer.

Vad händer i patologi?

Normalt, hjärtat slår tack vare regelbundna impulser som härrör från frekvensen av 60-90 slag / min från den översta punkten av hjärtat - sinusknutan (huvud pacemaker). Om deras antal är större kallas detta en sinus takykardi.

Med paroxysmal takykardi minskar hjärtat också oftare än det borde (140-250 slag / min) men med viktiga egenskaper:

 1. Huvudkällan av impulsen (rytmens förare) är inte sinusnoden, utan en patologiskt förändrad plats i hjärtvävnaden, som bara bör ge impulser och inte skapa dem.
 2. Korrekt rytm - hjärtfrekvensen upprepas regelbundet med jämna mellanrum.
 3. Paroxysmal karaktär - takykardi uppstår och passerar plötsligt och samtidigt.
 4. Patologisk betydelse - Paroxysm kan inte vara normen, även om det inte orsakar några symtom.

Tabellen visar de allmänna och särskiljande dragen hos sinus (normal) takykardi) från paroxysmal.

Det beror helt på typen av paroxysm

Det är väsentligt viktigt att dela den paroxysmala takykardin i arter beroende på lokaliseringen av det anomala impulsfokuset och frekvensen av dess förekomst. De viktigaste varianterna av sjukdomen ges i tabellen.

 • Atriär form (20%);
 • Atrioventrikulär (55-65%);
 • Wolff-Parkinson-White syndrom (WPW - 15-25%).

Den mest fördelaktiga varianten av paroxysmal takykardi är en akut atriär form. Hon kanske inte behöver behandling alls. De farligaste återkommande ventrikulära paroxysmerna - även trots moderna behandlingsmetoder, kan orsaka hjärtsvikt.

Mekanismer och orsaker till utveckling

Med mekanismen för förekomst av paroxysmal takykardi liknar extrasystol - extraordinära hjärtkontraktioner. Kombinerar deras närvaro av ett ytterligare fokus på impuls i hjärtat, som kallas ektopisk. Skillnaden mellan dem är att de slag uppträder period kaotisk i sinusrytm, och i en paroxysm av ektopisk foci alstrar pulser så ofta och regelbundet, som i korthet tar över huvud pacemakern funktionen.

Men pulserna i dessa foci kallas paroxysmal takykardi bör vara en annan förutsättning, en karakteristisk struktur av hjärtat - utöver de grundläggande impulsledningsbanor (det vill säga alla människor) bör finnas ytterligare sätt. Om människor som har sådana ytterligare vägar inte har ektopiska foci, cirkulerar impulserna i sinusnoden (huvudpacemakern) stabilt sömlöst längs huvudvägarna, utan att utvidgas till ytterligare. Men med en kombination av impulser från ektopiska platser och ytterligare vägar är detta vad som händer i etapper:

 • En normal impuls, som kolliderar med fokus av patologiska impulser, kan inte övervinna det och passera genom alla delar av hjärtat.
 • Med varje efterföljande impuls ökar spänningen i huvudvägarna ovanför hindret.
 • Detta leder till aktivering av ytterligare vägar som direkt förbinder atrierna och ventriklarna.
 • Impulserna börjar cirkulera i en sluten cirkel enligt schemat: atriumet - en ytterligare bunt - ventriklerna - den ektopiska fokusen - atrierna.
 • Eftersom excitationen förökar sig i motsatt riktning irriterar den ytterligare den patologiska platsen i hjärtat.
 • Det ektopiska fokuset aktiveras och genererar ofta starka impulser som cirkulerar genom en onormal sluten cirkel.

Möjliga orsaker

Faktorer som orsakar utseendet av ektopiska foci i den supraventrikulära zonen och hjärtkärlens hjärnor skiljer sig åt. Möjliga orsaker till denna funktion visas i tabellen.

Paroxysmal takykardi

Paroxysmal takykardi - Arrytmi kännetecknad av hjärtklappning (paroxysmer) med en hjärtfrekvens på 140 till 220 eller mer per minut, orsakad av ektopiska impulser som leder till att en normal sinusrytm ersätts. Parakyma av takykardi plötsligt börjar och slutar, en annan varaktighet och som regel en bevarad regelbunden rytm. Ektopiska pulser kan genereras i atriären, atrioventrikulär korsning eller ventrikel.

Paroxysmal takykardi

Paroxysmal takykardi - Arrytmi kännetecknad av hjärtklappning (paroxysmer) med en hjärtfrekvens på 140 till 220 eller mer per minut, orsakad av ektopiska impulser som leder till att en normal sinusrytm ersätts. Parakyma av takykardi plötsligt börjar och slutar, en annan varaktighet och som regel en bevarad regelbunden rytm. Ektopiska pulser kan genereras i atriären, atrioventrikulär korsning eller ventrikel.

Paroxysmal takykardi är etiologiskt och patogenetiskt lik extrasystol, och flera extrasystoler i följd betraktas som en kortlivad paroxysm av takykardi. Med paroxysmal takykardi fungerar hjärtat oekonomiskt, blodcirkulationen är ineffektiv, därför orsakar paroxysmer av takykardi som utvecklas på grund av kardiopatologi till cirkulationsinsufficiens. Paroxysmal takykardi i olika former detekteras hos 20-30% av patienterna med långvarig EKG-övervakning.

Klassificering av paroxysmal takykardi

Vid platsen för patologiska pulser isoleras atrioventrikulära (atrioventrikulära) och ventrikulära former av paroxysmal takykardi. Atriella och atrioventrikulära paroxysmala takykardier kombineras i en supraventrikulär (supraventrikulär) form.

Av naturen hos flödet inträffa akut (paroxysmal), ständigt återkommande (kronisk) och kontinuerligt skovförlöpande paroxysmal takykardi. Vid kontinuerlig skovförlöpande kan pågå i åratal, vilket arytmogena dilaterad kardiomyopati och cirkulationssvikt. Enligt mekanismen för utveckling av olika reciproka (samband med re-entry mekanismen i sinusknutan), ektopisk (eller lobulär), multifokal (eller multifokal) bildar paroxysmal supraventrikulär takykardi.

Kärnan i mekanismen för utveckling av paroxysmal takykardi är i de flesta fall den upprepade pulsinmatningen och cirkulär exciteringscirkulationen (ömsesidig återinföringsmekanism). Mindre ofta utvecklas parakymen av takykardi som ett resultat av närvaron av ett ektopiskt fokus på onormal automatik eller ett fokus på post-depolarisationsutlösningsaktivitet. Oavsett mekanismen för förekomst av paroxysmal takykardi är prekursorer alltid utvecklingen av extrasystol.

Orsaker till paroxysmal takykardi

Enligt de etiologiska faktorer som liknar paroxysmal takykardi arytmi, med supraventrikulär formen orsakas oftast av en ökning i aktiveringen av det sympatiska delen av nervsystemet, och ventrikulära - inflammatoriska, nekrotiska, degenerativa eller sklerotiska lesioner i hjärtmuskeln.

Med den ventrikulära formen av paroxysmal takykardi ligger fokusen för förekomsten av ektopisk excitation i de ventrikulära sektionerna av ledningssystemet - fascikelbunten, dess ben och även Purkinje-fibrerna. Utvecklingen av ventrikulär takykardi observeras oftare hos äldre män med IHD, hjärtinfarkt, myokardit, högt blodtryck, hjärtsjukdom.

En viktig förutsättning för utvecklingen av paroxysmal takykardi är närvaron av accessoriska banor i myokardium pulsen medfödda natur (Kent strålen mellan ventriklarna och förmaken, den atrioventrikulära noden traverser; Maheyma fibrer mellan ventriklarna och den atrioventrikulära noden) eller resulterar från myokardiala lesioner (myokardit, hjärta, kardiomyopati). Ytterligare sätt att puls orsaka patologiska cirkulerande excitation av myokardiet.

I vissa fall utvecklats i AV-noden, leder så kallade längsgående dissociation till okoordinerade drift atrioventrikulära anslutningar fibrer. När dissociationen fenomenet längsgående del av det ledande fibersystemet arbetar utan avvikelse, den andra, motsatta, leder exciteringen i motsatt (retrograd) riktning och ger en bas för en cirkulär cirkulation av impulser i förmaken och kamrarna sedan retrograda fibrer tillbaka in i förmaket.

I barndom och ungdomar finns ibland idiopatisk (väsentlig) paroxysmal takykardi, vars orsak inte på ett tillförlitligt sätt kan fastställas. I hjärtat av neurogena former av paroxysmal takykardi är påverkan av psykomotionella faktorer och ökad sympatadadaktivitet på utvecklingen av ektopiska paroxysmer.

Symtom på paroxysmal takykardi

Parakyma av takykardi har alltid en plötslig distinkt start och samma slut, medan dess varaktighet kan variera från några dagar till några sekunder.

Patienten känner uppkomsten av paroxysm som ett tryck i hjärtat av regionen, vilket blir en intensifierad hjärtslag. Hjärtfrekvensen under paroxysm når 140-220 eller mer per minut med rätt rytm bevarad. En attack av paroxysmal takykardi kan åtföljas av yrsel, buller i huvudet, en känsla av sammandragning av hjärtat. Mindre vanligt är den övergående fokal neurologiska symptomatologin - afasi, hemiparesis. Förloppet av paroxysm av supraventrikulär takykardi kan uppstå med fenomenen vegetativ dysfunktion: svettning, illamående, flatulens, mildt subfebrilt tillstånd. Vid slutet av attacken i flera timmar noteras polyuria med frisättningen av en stor mängd lätt urin med låg densitet (1,001-1,003).

Den långvariga kursen av takykardi paroxysm kan orsaka blodtryckssänkning, utveckling av svaghet och svimning. Toleransen för paroxysmal takykardi är sämre hos patienter med kardiopatologi. Ventrikulär takykardi utvecklas vanligen mot bakgrund av hjärtsjukdom och har en mer allvarlig prognos.

Komplikationer av paroxysmal takykardi

Med den ventrikulära formen av paroxysmal takykardi med en rytmfrekvens på mer än 180 slag. fibrillering av ventriklerna kan utvecklas om en minut. Långvarig paroxysm kan leda till allvarliga komplikationer: akut hjärtsvikt (kardiogen chock och lungödem). Reduktion av hjärtutgången under takykardiens paroxysm orsakar en minskning av hjärtkärlens blodkronans blodkärl och ischemi (angina eller myokardinfarkt). Förloppet av paroxysmal takykardi leder till utvecklingen av kroniskt hjärtsvikt.

Diagnos av paroxysmal takykardi

Paroxysmal takykardi kan diagnostiseras genom en typisk attack med plötslig start och avslutning, såväl som data från hjärtfrekvensstudien. Supraventrikulära och ventrikulära former av takykardi skiljer sig i graden av snabbhet i rytmen. Med den ventrikulära formen överskrider hjärtrytans takykardi vanligtvis inte över 180 slag. per minut, och prover med excitation av vagusnerven ger negativa resultat, medan hjärtfrekvensen med supraventrikulär takykardi når 220-250 slag. per minut, och paroxysmen stoppas av en vagal manöver.

Vid registrering av EKG under en attack bestäms karaktäristiska förändringar i P-vågens form och polaritet, såväl som dess placering i förhållande till QRS-ventrikulärkomplexet, vilket gör att man kan särskilja formen av paroxysmal takykardi. Atriärform är typiskt placeringen av P-vågan (positiv eller negativ) framför QRS-komplexet. När en paroxysm härstammar från den atrioventrikulära föreningen registreras en negativ tand P som ligger bakom QRS-komplexet eller sammanfogar med den. Den ventrikulära formen karakteriseras av deformation och expansion av QRS-komplexet som liknar ventrikulära extrasystoler; kan spela in en normal, oförändrad tand R.

Om paroxysm takykardi inte kan fixa genom elektrokardiografi, gripa genomföra dagliga EKG-övervakning, registrering korta episoder paroxysmal takykardi (3 till 5 ventrikelkomplex) subjektivt upplevs av patienten. I ett antal fall registrerar paroxysmal takykardi ett endokardiellt elektrokardiogram med intrakardiella elektroder. Att utesluta organisk patologi, ultraljud av hjärtat, MR eller MSCT i hjärtat.

Behandling av paroxysmal takykardi

Frågan om taktik för behandling av patienter med paroxysmal takykardi löses med hänsyn till den form av arytmi (atriell, atrioventrikulär, ventrikulär), dess etiologi, frekvens och varaktighet av attacker, närvaro eller frånvaro av komplikationer under paroxysmer (hjärt eller kardiovaskulär sjukdom).

De flesta fall av ventrikulär paroxysmal takykardi kräver akut inhalation. Undantag är idiopatiska varianter med godartad kurs och möjlighet till snabb lindring genom administrering av ett specifikt antiarytmiskt läkemedel. När paroxysm hos supraventrikulära takykardipatienter är inlagda inom kardiologiska institutionen vid utveckling av akut hjärt- eller kardiovaskulär misslyckande.

Planerad sjukhusvård hos patienter med paroxysmal takykardi utförs vid frekvent,> 2 gånger i månaden, attacker av takykardi för fördjupad undersökning, bestämmer behandlingsstrategi och indikationer för kirurgisk behandling.

Framväxten av en attack av paroxysmal takykardi kräver tillhandahållandet av brådskande åtgärder på plats och i den primära paroxysm eller samtidig hjärtsjukdom kräver samtidiga samtal akut kardiologi service.

För att lindra paroxysm åker takykardi till vagalmanövrer, tekniker som har en mekanisk effekt på vagusnerven. Vagala manövrer inkluderar töjning; Valsalva-försök (försökt kraftig utandning med sluten näshålighet och munhålighet); Ashners test (enhetligt och måttligt tryck på ögons övre inre hörn); Chermak-Goering-testet (tryck på området av en eller båda carotid bihålorna i halsområdet) ett försök att inducera en kräkningsreflex genom att irritera tungens rot torkar med kallt vatten etc. Med hjälp av vagala manövrer är det möjligt att stoppa endast attacker av supraventrikulära paroxysmer av takykardi, men inte i alla fall. Därför är den huvudsakliga typen av vård för att utveckla paroxysmal takykardi administrering av antiarytmiska läkemedel.

Som en första hjälp visas intravenösa universella antiarytmika effektiva i några former paroxysmer: prokainamid, propranoloa (obsidan) aymalina (giluritmala), kinidin ritmodana (disopyramid, ritmileka) etmozina, Isoptin, Cordarone. När långvarig paroxysmer av takykardi inte stoppas drog, anlita elkonvertering.

I framtiden är patienter med paroxysmal takykardi föremål för poliklinisk övervakning av en kardiolog som bestämmer omfattningen och schemat för antiarytmisk behandling. Utnämningen av anti-återfall antiarytmisk behandling av takykardi bestäms av frekvensen och toleransen för anfall. Konstant anti-återfallsterapi är indicerad för patienter med takykardiparoxysmer, som förekommer 2 eller flera gånger i månaden och kräver medicinsk vård för deras lättnad. med mer sällsynta men långvariga paroxysmer, komplicerade av utvecklingen av akut vänster ventrikulär eller kardiovaskulär misslyckande. Hos patienter med frekventa, korta attacker av supraventrikulär takykardi, dockade ensamma eller med vagala manövrer, är indikationer för anti-återfallsterapi tvivelaktiga.

Långvarig preventiv behandling av paroxysmal takykardier utförda antiarytmika (kinidin bisulfat, disopyramid, moratsizinom, etatsizin, amiodaron, verapamil et al.), Och hjärtglykosider (digoxin, lanatozidom). Val av läkemedel och dosen är under EKG-övervakning och kontroll av patientens hälsotillstånd.

Användningen av p-adrenoblocker för behandling av paroxysmal takykardi gör det möjligt att minska sannolikheten för ventrikulär övergång till ventrikelflimmering. Den mest effektiva användningen av p-blockerare i kombination med antiarytmiska läkemedel, som gör att du kan minska dosen av varje läkemedel utan att äventyra effekten av behandlingen. Förebyggande av återfall av supraventrikulära paroxysmer av takykardi, en minskning av frekvensen, varaktigheten och svårighetsgraden av deras kurs uppnås genom ett konstant oral intag av hjärtglykosider.

Genom att tillgripa kirurgi i särskilt allvarliga paroxysmal takykardi och ineffektiv förebyggande behandling. Som ett kirurgiskt hjälpmedel med paroxysmer takykardi appliceras nedbrytning (mekaniska, elektriska, laser, kemisk, kryogena) ytterligare sätt att impulsledning eller ektopisk foci automatik, högfrekvent ablation (RFA hjärta), implantation av pacemaker med programmerade lägen par och "spännande" stimulering eller implantation elektriska defibrillatorer.

Prognos för paroxysmal takykardi

Prediktor för paroxysmal takykardi är dess form, etiologi, varaktighet av attacker, närvaron eller frånvaron av komplikationer, tillståndet av myokardiell kontraktilitet (eftersom i allvarlig skada på hjärtmuskeln finns risk för akut kardiovaskulär eller hjärtsvikt, ventrikulär fibrillering).

Den mest gynnsamma nedströms Essential supraventrikulär paroxysmal takykardi form: de flesta patienter inte förlorar sin förmåga att arbeta i många år, observerade sällsynta fall av fullständig spontan bota. Förloppet av supraventrikulär takykardi på grund av myokardiella sjukdomar bestäms i stor utsträckning av utvecklingshastigheten och effektiviteten av behandlingen för den underliggande sjukdomen.

Den sämsta prognosen observeras i den ventrikulära formen av paroxysmal takykardi, som utvecklar mot bakgrund av myokardiell patologi (akut hjärtinfarkt, en stor transient ischemi, återkommande myokardit, primär kardiomyopati, svår myokardial dystrofi, på grund av hjärtsjukdom). Myocardial skada bidrar till omvandlingen av paroxysmal takykardi kammarflimmer.

I avsaknad av komplikationer är överlevnad hos patienter med ventrikulär takykardi år och till och med årtionden. Dödligt utfall i den ventrikulära formen av paroxysmal takykardi uppträder som regel hos patienter med hjärtfel, såväl som patienter som tidigare haft plötslig klinisk död och återupplivning. Förbättrar kursen av paroxysmal takykardi med konstant anti-återfallsterapi och kirurgisk korrigering av rytmen.

Förebyggande av paroxysmal takykardi

Åtgärder för att förhindra den väsentliga formen av paroxysmal takykardi, såväl som dess orsaker, är okända. Förebyggande av utvecklingen av paroxysmer av takykardi på grund av kardiopatologi kräver förebyggande, tidig diagnos och terapi av den underliggande sjukdomen. Vid vilken utvecklade paroxysmal takykardi indikerade sekundär prevention: uteslutande av provocera faktorer (mental och fysisk stress, alkohol, rökning), tar antiarytmika lugnande och en anti-läkemedel, kirurgisk behandling av takykardi.

Paroxysmal takykardi: orsaker, typer, paroxysm och dess manifestationer, behandling

Tillsammans med extrasystolen anses paroxysmal takykardi vara en av de vanligaste typerna av hjärtrytmstörningar. Den står för upp till en tredjedel av alla fall av patologi i samband med överdriven excitering av myokardiet.

Med paroxysmal takykardi (PT) utvecklas foci i hjärtat och genererar ett alltför stort antal impulser som framkallar för ofta sammandragning. Samtidigt störs systemisk hemodynamik, själva hjärtat saknar näring, vilket resulterar i ökad cirkulationsinsufficiens.

Feline attacker inträffar plötsligt, utan uppenbara orsaker, men möjligen effekten av provokerande omständigheter, de går också bort, och varaktigheten av paroxysm, är hjärtfrekvensen annorlunda för olika patienter. Den normala sinusrytmen i hjärtat med PT ersätts av den som "påläggs" av det ektopiska fokuset på excitation. Den senare kan bildas i den atrioventrikulära noden, ventriklar, atriell myokardium.

Excitationspulser från det avvikande fokuset följer en efter en, så rytmen förblir regelbunden, men frekvensen är långt ifrån normal. PT i sitt ursprung mycket nära supraventrikulär arytmi, så nästa efter varandra beats i förmaken ofta identifieras med en attack av paroxysmal takykardi, även om det varar mindre än en minut.

Varaktigheten av attacken (paroxysm) PT är mycket variabel - från några sekunder till många timmar och dagar. Det är uppenbart att de viktigaste blodsjukdomar kommer att åtföljas av långa anfall av arytmi, men behandling krävs för alla patienter, även om paroxysmal takykardi inträffar bara ibland och är inte för länge.

Orsaker och sorter av paroxysmal takykardi

PT är möjligt för ungdomar och äldre. Hos äldre patienter diagnostiseras det oftare och orsaken - organiska förändringar, medan den i unga arytmi oftare är funktionell.

supraventrikulär (supraventrikulär) form av paroxysmal takykardi (inklusive förmaks och AV nodal typer) är vanligtvis förknippade med en ökning av aktiviteten hos sympatisk innervation, och det finns ofta inga uppenbara strukturella förändringar i hjärtat.

ventrikulär Paroxysmal takykardi orsakas vanligen av organiska orsaker.

Typer av paroxysmal takykardi och visualisering av paroxysm på EKG

De provokerande faktorerna för paroxysmal PT är:

 • Kraftig spänning, stressig situation;
 • Underkylning, inandning för kall luft;
 • överätande;
 • Överdriven fysisk aktivitet;
 • Snabb gångavstånd.

Orsakerna till paroxysmal supraventrikulär takykardi rankas lika stark stress och brott mot sympatisk innervation. Spänning framkallar frigörande av en betydande mängd adrenalin och noradrenalin binjurarna som främjar täta sammandragningar i hjärtat, och också öka känsligheten hos kärlsystemet, inklusive, och ektopisk foci av excitation för verkan av hormoner och signalsubstanser.

Påverkan av stress och spänning kan spåras i fall av PT i sår och hjärnskakning, med neurastheni och vegeto-vaskulär dystoni. Förresten, ungefär en tredjedel av patienter med autonom dysfunktion står inför denna typ av arytmi, som är av funktionell natur.

I vissa fall, när hjärtat har inga väsentliga anatomiska defekter som kan orsaka arytmi, PT inneboende reflexiva karaktär och oftast det är förenat med patologin hos mage och tarmar, galla, membran, njurar.

Den ventrikulära formen av PT diagnostiseras oftare hos äldre män med uppenbara strukturella förändringar i myokardiet - inflammation, skleros, dystrofi, nekros (infarkt). Samtidigt störs den korrekta kursen av nervimpulsen längs Gys-bunten, benen och de mindre fibrerna, vilket ger myokardiet med spännande signaler.

Den omedelbara orsaken till ventrikulär paroxysmal takykardi kan vara:

 1. Ischemisk hjärtsjukdom - både diffus skleros och ärr efter hjärtinfarkt;
 2. Myokardinfarkt - provar ventrikulär PT i varje femte patient;
 3. Inflammation av hjärtmuskeln;
 4. Arteriell hypertoni, speciellt vid svår myokardhypertrofi med diffus skleros;
 5. Hjärtsjukdom;
 6. Myocardiodystrophy.

Bland de ovanligare orsakerna till paroxysmal takykardi indikerar hypertyreos, allergiska reaktioner, interventioner på hjärtkateterisering dess hålrum, men en speciell plats i patogenesen av denna arytmi tas bort vissa mediciner. Så, förgiftning med hjärtglykosider, som ofta föreskrivs för patienter med kroniska former av hjärtpatologi, kan orsaka allvarliga attacker av takykardi med hög risk för dödsfall. Stora doser av antiarytmiska läkemedel (t.ex. novokainamid) kan också orsaka PT. Mekanismen för läkemedelsarytmi anses vara ett brott mot utbytet av kalium inuti och utanför kardiomyocyterna.

patogenes PT Det fortsätter att studeras, men förmodligen den är baserad på två mekanismer: bildningen av ytterligare effektpulser och banan för cirkulation och rörelsemängdsmomentet i närvaro av ett mekaniskt hinder för den våg excitation.

Med den ektopiska mekanismen tar det patologiska fokuset på excitation på huvudpacemakerns funktion och förser myokardiet med ett alltför stort antal potentialer. I andra fall cirkuleras exciteringsvågen genom typen av återinmatning, vilket är särskilt märkbart vid bildandet av ett organiskt hinder för pulser i form av områden av kardioskleros eller nekros.

Grunden för PT från biokemisk synpunkt är skillnaden i elektrolytmetabolism mellan hälsosamma områden i hjärtmuskeln och den påverkade ärr-, infarkt- och inflammatoriska processen.

Klassificering av paroxysmal takykardi

Den moderna klassificeringen av PT tar hänsyn till mekanismen för sitt utseende, källan, flödesegenskaperna.

Nadzheludochkovaya form kombinerar förmaks- och förmaks-ventrikulär (AV-nod) takykardi, när källan till den onormala rytmen ligger utanför myokardiet och det ledande systemet i hjärtkammarens hjärtkärl. Denna variant av PT är oftast och åtföljs av en regelbunden men mycket frekvent sammandragning av hjärtat.

När förmaks formulär PT pulser gå ner för vägar till kammarhjärtmuskeln, och vid atrioventrikulära (AV) - ner till kamrarna och bakåtsträvande tillbaka till förmaken och orsaka deras nedgång.

Paroxysmal ventrikulär takykardi är förknippad med organiska orsaker, med ventriklarna som kontraherar i sin egen överskjutande rytm och atrierna är underordnade sinusnodens aktivitet och har en sammandragningsfrekvens som är två till tre gånger mindre än den ventrikulära.

Beroende på kursen i PT är den akut i form av paroxysmer, kronisk med periodiska attacker och kontinuerligt återkommande. Den senare formen kan ske över många år, vilket leder till utvidgad kardiomyopati och svår cirkulationsinsufficiens.

Patogenes tillåta reciprok allokera formen paroxysmal takykardi där det finns en "re-entry" impuls i sinusknutan, bildandet av ektopiska ytterligare effektpulser och multifokal när myokardial excitationskälla blir något.

Manifestationer av paroxysmal takykardi

Paroxysmal takykardi uppträder plötsligt, kanske - under påverkan av provokerande faktorer eller bland fullständigt välbefinnande. Patienten uppmärksammar den tydliga tiden då paroxysm uppstod och känns väl fullbordad. I början av attacken indikerar ett tryck i hjärtat följt av en annan attack av ökad hjärtfrekvens.

Symtom på en attack av paroxysmal takykardi:

 • Yrsel, svimning med långvarig paroxysm;
 • Svaghet, buller i huvudet;
 • Andnöd;
 • En kompressiv känsla i hjärtat;
 • Neurologiska manifestationer - tal, känslighet, pares;
 • Vegetativa störningar - svettning, illamående, uppblåsthet, en liten temperaturökning, överdriven urinladdning.

Svårighetsgraden av symtom är högre hos patienter med myokardiell skada. De har också en allvarlig sjukdomsprognos.

Arrytmi börjar vanligtvis med en palpabel tremor i hjärtat associerad med extrasystolen, följt av en stark takykardi med upp till 200 eller fler nedskärningar per minut. Obehag i hjärtat och ett litet hjärtslag är mindre vanligt än en ljus klinik av paroxysm av takykardi.

Med tanke på rollen av vegetativa sjukdomar är det lätt att förklara andra tecken på paroxysmal takykardi. I sällsynta fall förekommer arytmi före en aura - huvudet börjar snurra, det finns ett ljud i öronen, hjärtat känns som att det kläms. Med alla varianter av CT uppträder frekvent och kraftig urinering vid en attack, men under de första timmarna normaliseras urinen. Samma symptom är karaktäristiskt för terminering av PT, men det är förenat med avslappning av musklerna i blåsan.

Hos många patienter med långvariga attacker av PT ökar temperaturen till 38-39 grader, i blodets leukocytos ökar. Febern är också förknippad med autonom dysfunktion, och orsaken till leukocytos är omfördelning av blod i tillstånd av otillräcklig hemodynamik.

Eftersom hjärtat under takykardi arbete är defekt, har blod i artärerna i den stora cirkeln inte varit tillräckliga, att det finns sådana symptom som smärta i mitt hjärta, i samband med sin ischemi, försämring av blodflödet i hjärnan - yrsel, skakningar i händer och fötter, kramper, och en djupare skador på nervvävnaden gör det svårt att tala och rörelse, utvecklar paresis. Under tiden är svåra neurologiska manifestationer sällsynta.

När attacken slutar upplever patienten stor lättnad, det blir lätt att andas, den snabba hjärtfrekvensen stannar med en ryck eller en känsla av att sjunka i bröstet.

 • Atriella former av paroxysmal takykardi åtföljs av en rytmisk puls, oftare från 160 nedskärningar per minut.
 • Ventrikulär paroxysmal takykardi manifesteras av mer sällsynta sammandragningar (140-160), och en viss oregelbundenhet av puls är möjlig.

När paroxysmal PT ändras utseende av patienten: Kännetecknas av blekhet, blir andningen ofta, det är ett problem, kanske - uttalad psykomotorisk agitation, hals ådror sväller och pulsera i takt med hjärtrytmen. Ett försök att beräkna puls kan bli svårt på grund av sin överdrivna frekvens, det är svagt.

På grund av otillräcklig hjärtproduktion minskar systoliskt tryck, medan diastoliskt tryck kan förbli oförändrat eller minskat något. Allvarlig hypotoni och jämn kollaps medföljer PT-attacker hos patienter med svåra strukturella förändringar i hjärtat (vices, ärr, stora fokala infarkt etc.).

Symtomatisk kan särskilja atriell paroxysmal takykardi från den ventrikulära sorten. Eftersom den vegetativa dysfunktionen är avgörande för den atriella PT-grunden, kommer symptomen på vegetativa sjukdomar alltid att uttryckas (polyuri före och efter attacken, svettning, etc.). Den ventrikulära formen saknar som regel dessa tecken.

Eftersom den största faran och komplikationerna i syndromet FT är hjärtsvikt, ökar när tachykardiens varaktighet ökar. Det uppstår eftersom myokardiet är överbearbetat, dess håligheter är inte helt tömda, det finns ackumulering av metaboliska produkter och ödem i hjärtmuskeln. Otillräcklig tömning av atria leder till stagnation av blod i lungcirkeln och en liten fyllning av blodet i ventriklarna, som kontraherar med en enorm frekvens, till en minskning av frisättningen i den stora cirkulationen.

Komplikationen hos PT kan vara tromboembolism. Överflöde med atrialt blod, överträngning av hemodynamik bidrar till trombos i atriets öra. När rytmen återställs, kommer dessa konvolutioner att komma in och komma in i en stor cirkelsartärer och prova infarkter i andra organ.

Diagnos och behandling av paroxysmal takykardi

Att misstänka en paroxysmal takykardi är möjlig på symptomatiska egenskaper - plötslig förekomst av arytmi, karakteristiskt tryck i hjärtat, den snabba puls. När man lyssnar på hjärtat finns det en stark takykardi, tonerna blir renare, medan den förra förvärvar ett klappande tecken och den andra dämpas. Mätning av tryck visar hypotension eller en minskning av endast systoliskt tryck.

Bekräfta diagnosen med elektrokardiografi. På EKG finns det vissa skillnader i patologins supraventrikulära och ventrikulära former.

 • Om patologiska impulser kommer från foci in atria, då kommer P-vågan före det ventrikulära komplexet att spelas in på EKG.

atrial takykardi på EKG

 • I det fall där pulser genererar AB-anslutning, Tanden P blir negativ och kommer att lokaliseras antingen efter QRS-komplexet, eller sammanfogas med den.

AV-nod takykardi på EKG

 • Med en typisk ventrikulär QR-komplex QRS expanderar och deformeras, som liknar det hos ecstasystoler som kommer från det ventrikulära myokardiet.

ventrikulär takykardi på EKG

Om CT uppträder korta episoder (för flera QRS-komplex) kan det vara svårt att fånga på ett vanligt EKG, så att dagliga övervakningar genomförs.

För att klargöra orsakerna till PT, särskilt hos äldre patienter med en eventuell organisk lesion i hjärtat, finns det en ultraljud, magnetisk resonansbildning, MSCT.

Taktiken för behandling av paroxysmal takykardi beror på egenskaperna hos kursen, variationen, varaktigheten av patologi, arten av komplikationer.

Med atriell och nodal paroxysmal takykardi indikeras sjukhusvistelse vid ökad tecken på hjärtsvikt, medan ventrikelväxten alltid kräver akutvård och akuttransporter till sjukhuset. Patienterna på sjukhus periodiseras regelbundet under interictalperioden med frekventa paroxysmer - mer än två gånger i månaden.

Före ankomsten av ambulansbrigaden kan släktingar eller de som befinner sig i närheten avlasta tillståndet. I början av attacken ska patienten sitta bekvämare, kragen ska lossna, frisk luft bör vara tillgänglig och många patienter tar nitroglycerin själva med smärta i hjärtat.

Nödvård för paroxysmer omfattar:

 1. Vagus test;
 2. Elektrisk kardioversättning;
 3. Drogbehandling.

Kardioversion visas i både supraventrikulär och ventrikulär PT, åtföljd av kollaps, lungödem, akut koronarinsufficiens. I det första fallet är en utmatning av upp till 50 J tillräcklig, i det andra fallet 75 J. För att bedövas administreras seduxen. Med ömsesidig PT är restaureringen av rytmen möjlig genom transesofageal stimulering.

vagala prover De används för att arrestera attacker av atriell PT, som är associerade med autonomt innervation, med ventrikulär takykardi, dessa test ger ingen effekt. De inkluderar:

 • silning;
 • Valsalva-testet är en intensiv utandning, där näsan och munen ska vara stängd.
 • Ashners test - tryck på ögonbollarna;
 • Tchermak-Goering-testet är ett tryck på halspulsåderna inuti sternocleidomastoidmuskeln;
 • Irritation av roten av tungan före emetisk reflex;
 • Hällande ansikte med kallt vatten.

Vagalanalyser syftar till att stimulera vagusnerven, vilket bidrar till en minskning av hjärtans rytm. De är av hjälpmedel, är tillgängliga för patienter och deras anhöriga i väntan på en ambulans, men eliminerar inte alltid arytmi, så införandet av mediciner är ett nödvändigt villkor för behandling av paroxysm av PT.

Prover utförs endast tills rytmen återställs, annars skapas förutsättningar för bradykardi och hjärtstillestånd. Massa av carotid sinus är kontraindicerad hos äldre personer med diagnoserad ateroskleros i halshinna.

De mest effektiva antiarytmikerna för supraventrikulär paroxysmal takykardi anses (i minskande effektivitetsordning):

ATP och verapamil återställer rytmen hos nästan alla patienter. Nackdel med ATP är obehagliga subjektiva känslor - ansikte rodnad, illamående, huvudvärk, men dessa tecken är bokstavligen i en halv minut efter introduktionen av läkemedlet. Effektiviteten av cordaron når 80%, och novokainamid återställer rytmen hos ungefär hälften av patienterna.

Med ventrikulär PT börjar behandling med introduktion av lidokain, då - novokainamid och cordaron. Alla droger används endast intravenöst. Om EKG inte exakt lokaliserar det ektopiska fokuset, rekommenderas en sekvens av antiarytmiska läkemedel, såsom lidokain, ATP, novokainamid, cordaron.

Efter angrepp av attacker skickas patientens PT under överinseende av en kardiolog på bosättningsorten, vilken, baserat på frekvensen av paroxysmerna, deras varaktighet och graden av hemodynamisk störning, bestämmer behovet av anti-återfallbehandling.

Om arytmi uppträder två gånger i månaden eller oftare, eller om anfall är sällsynta men långvariga, med symtomen på hjärtsvikt, anses behandling i intersiktionsperioden som en nödvändighet. För långvarig anti-återfallsterapi gäller paroxysmal takykardi:

För att förhindra fibrillering av ventriklerna, vilket kan komplicera angrepp av PT, är betablockerare föreskrivna (metoprolol, anaprilin). Det ytterligare syftet med beta-blockerare kan minska doseringen av andra antiarytmiska läkemedel.

Kirurgisk behandling används för PT när konservativ behandling inte leder till att rätt rytm återställs. Som en operation utförs radiofrekvensablation, som syftar till att eliminera de avvikande vägarna och ektopiska zoner av pulsgenerering. Dessutom kan ektopiska foci utsättas för förstöring med fysisk energi (laser, elektrisk ström, lågtemperaturverkan). I vissa fall visas implantering av en pacemaker.

Patienter med etablerad diagnos av PT bör vara uppmärksamma på att förhindra arytmiparyxysmer.

Förebyggande av PT-attacker är att ta lugnande medel, undvika stress och ångest, utesluter tobaksrökning, alkoholmissbruk, regelbundet intag av antiarytmiska läkemedel, om sådana finns.

Prognosen för PT beror på dess mångfald och orsakssjukdom.

Den mest gynnsamma prognosen hos personer med idiopatisk atriell paroxysmal takykardi, som fortfarande kan fungera under många år, och i sällsynta fall även den spontana försvinnandet av arytmi är möjlig.

Om supraventrikulär paroxysmal takykardi orsakas av hjärtinfarkt, beror prognosen på hur mycket progressionen är och responsen på pågående behandling.

Den allvarligaste prognosen ses med kammartakykardi inträffar mot bakgrund av förändringar i hjärtmuskeln -. Hjärtattack, inflammation, hjärt dystrofi, kompenserad hjärtsjukdom och andra strukturella förändringar i hjärtmuskeln hos dessa patienter utgör en ökad risk för att byta FET i ventrikelflimmer.

Generellt gäller att om det inte finns några komplikationer, kan patienter med kammar PT levande år och årtionden, och den förväntade livslängden ökar regelbundet intag av antiarytmika för att förebygga återfall. Döden inträffar oftast på bakgrunden av en paroxysm av takykardi i patienter med svåra missbildningar, akut hjärtinfarkt (sannolikheten för ventrikelflimmer är mycket hög), liksom de som har drabbats av klinisk död och tillhörande återupplivning om hjärtarytmier.