Huvud / Diagnostik

Hjärtfel - typer, orsaker och behandling

Hjärtat är ett stort, ständigt fungerande muskelorgan som pumpar blod genom vår kropp. Den består av atria, ventiler, ventriklar och intilliggande blodkärl. Patologisk förändring av organkonstruktioner orsakar avvikelsen av deras utveckling hjärtsjukdomar. Detta tillstånd är farligt för patienten, eftersom normal blodcirkulation i organ och system störs. Graden av brist på denna funktion beror på hur många som lever med hjärtsjukdom.

Orsaker till utseende

Förändringar i den strukturella sammansättningen av de ventiler, atriell, ventrikulär eller hjärtblodkärlen, vilket orsakar ett brott av blodflödet till en stor och en liten cirkel, liksom i hjärtat, definieras som en defekt. Det diagnostiseras både hos vuxna och nyfödda. Detta är en farlig patologisk process som leder till utveckling av andra myokardiella störningar, varifrån patienten kan dö. Därför ger tidig upptäckt av defekter ett positivt resultat av sjukdomen.

Etiologin av sjukdomen beror på vilken typ av patologi: medfödd eller som uppstår i processen med vital aktivitet. Den förvärvade typen av sjukdom kännetecknas av skador på ventilsystemet. De uppstår på grund av:

 • infektiösa lesioner;
 • systemiska sjukdomar;
 • autoimmuna patologier;
 • ateroskleros;
 • reumatism;
 • syfilis;
 • hjärtets ischemi.

Förutom att orsaka en kronisk sjukdom av hjärtat och vaskulär sjukdom, alkoholism, huvudtrauma, dysfunktion av lever, leder (artoz, artrit, reumatism) och ärftlig faktor.

Den medfödda formen diagnostiseras hos 5-8 bebisar av 1000. Defekten utvecklas på grund av kvinnans virussjukdomar under graviditeten och även:

Överträdelser kan diagnostisera hos en skola om kvinnan har någon grad av fetma.

Symptom hos vuxna

Vuxen hjärtsjukdom har symtom på hjärtsvikt:

 • svaghet;
 • smärta i hjärtat och under scapula;
 • svullnad i extremiteterna;
 • andfåddhet;
 • problem med sömn.

Vuxna kan misstänks ha hjärtsvikt genom att:

 • hemoptys;
 • torr hosta;
 • hjärtastma
 • rodna på ansiktet;
 • känsla av bröst raspiraniya;
 • extremiteter i ödem.

I det här fallet behöver en person ett brådskande samråd med en kardiolog för att upprätta en noggrann diagnos.

Klinisk bild hos barn

Tilldela en kompenserad form av CHD när det inte finns några symtom, eftersom kroppen själv klarar av patologi och nyfödda utvecklas normalt. Utåt verkar ett barns hjärta inte ha en fel i barnet. Symptomen på hjärtsjukdom kan bestämmas senare, när man vid tre års ålder kan se att den fysiska utvecklingen ligger bakom normen, den är inte aktiv, det har problem med andning. Födelsen av en sådan bebis är alltid ett test för föräldrar.

Om typen inte kompenseras, det viktiga symptom som uppmärksamma - detta är cyanos av läppar, palmer, näsa och cyanos av hela kroppen kan observeras i svåra vice. Anledningen till detta tillstånd ligger i bristen på blodcirkulation, vilket leder till att vävnader inte får tillräckligt med syre (hypoxi). Dessutom noteras det:

 • andfåddhet (vila eller spänning);
 • hjärthud;
 • förändring i hjärtfrekvensen.

Barnet sover inte bra, flinches i en dröm, är upphetsad, en svår form av laster leder till svimning, kvävning.

Hjärtfel hos barn

hjärtfel hos barn diagnostiseras vid födseln (om symptomen är synliga) eller inställd på tre år, när ett barn observeras patologi, andningsvägar, hjärtaktivitet. För att eliminera hjärtsjukdom används endast kirurgisk behandlingsmetod. Men inte alltid genomförs operationen omedelbart. Om syndromet är dåligt uttryckt, använder pediatrik förväntad hantering. Barnet sätts på dispensary records och observerar sjukdomsdynamiken.

Med en mindre defekt i interventrikulär eller interatrialseptum kan barnen leva, utan att känna sig obekväma, normalt växa och leda en aktiv livsstil. Om hålets storlek med barnets tillväxt inte ändras, utförs inte operationen. Det finns kliniska fall, när barnen växer upp, förvärras sjukdomen. En tonåring kan känna sig sjuk vid fysiskt arbete, intensifierat genom att spela sport. Manifestationer av defekten i detta fall observeras om det var asymptomatiskt i naturen, och även efter en operation i barndomen för att korrigera hjärtmekanismen. Vid ungdomar kan en kombinerad typ av missbildning utvecklas, vilket inkluderar den korrigerade gamla, liksom den nybildade.

Sådana barn kräver ofta upprepade operationer. Moderna minimalt invasiv hjärtkirurgi företar intervention, för att inte skada psyket av barnet, samt förhindra bildningen av ett stort sår yta och stora ärr på kroppen.

Hjärtfel hos nyfödda

Hjärtsjukdom hos den nyfödda, vad är det? Medfödda missbildningar utvecklas när barnet fortfarande är i moderns livmoder. Men läkare bestämmer inte alltid patologin. Det betyder inte att det inte finns någon nödvändig diagnos, men den är kopplad till det sällsynta cirkulationssystemet som fostret har. Den har ett hål som förbinder både atria, den så kallade Botallovkanalen. Tack vare honom får syreberikat blod till två atrium, som omger lungorna. Efter födseln etableras intrakardiell hemodynamik, och normalt ökar öppningen. Om detta inte händer, bildas VGMP.


VDMZHP påverkar septum, som ligger mellan hjärtkärlens hjärtkärl. Det finns en pumpning av blod från en ventrikel i den andra. Detta leder till att vid varje systole, en stor volym blod tränger in i lungorna, stiger lungtrycket. Kroppen innehåller kompensationsfunktioner: myokardiet förtjockas och blodkärlen förlorar sin elasticitet. Om defekterna mellan septa är mycket stora, då patienten har syrehushåll av vävnader, noteras cyanos.

VDMZH-kliniken kan manifestera sig inte bara med symtom på hjärtsvikt men också med utveckling av svår lunginflammation. Läkaren genomför en undersökning, som avslöjar:

 • hjärtklappning;
 • expansion av hjärtans gränser
 • ljud under systole;
 • förskjuten apisk impuls;
 • utvidgning av levern.

Baserat på detta symptom, såväl som laboratorie- och instrumentstudier, gör doktorn en klinisk diagnos. Behandla patologi med den operativa metoden. Ofta används lågtraumatisk kirurgi när bröstet inte öppnas och ockuper eller stenter införs i ett stort blodkärl. Med en ström av blod går de till hjärtat och eliminerar felet.

Hos barn med VDMPZH utvecklas symtom på hypotrofi. Frekvent komplikation av defekter är ett ökande hjärtsvikt, som har 4 grader av utveckling. Dessutom har barn symptom:

 • bakteriell endokardit
 • svår lunginflammation
 • högt lungtryck;
 • angina pectoris eller ischemi.

Det är mycket svårt att bota barn med 4 grader av hjärtsvikt eftersom ett brådskande hjärt- eller lungtransplantationsarbete krävs. Därför dör ett stort antal barn av lunginflammation.

Hjärtsjukdom behandlas eller inte

Hjärtsjukdomen är en organisk lesion av hjärtklaffarna, septum, myokardium, vilket leder till en fortsatt störning av arbetet med att pumpa blodmassan. Med dekompensering orsakar dessa förändringar stagnation i venerna, vävnaderna, organen, en skarp syreutarmning (hypoxi).

För hjärtsjukdom och inkluderar större vaskulära defekter (t ex stenos i aorta näs, kluven arteriell kanal, etc.), men vissa forskare tror att detta inte är tillräckligt skäl.

Problemet med hur man behandlar hjärtsjukdom är alltid förknippad med att bestämma typen av fläck, dess underliggande orsak, graden av kompensationsförmåga hos myokardiet, närvaron och prognosen för komplikationer.

Det finns en uppdelning av sjukdomar i 2 stora grupper av patologi:

Vices har olika orsaker. Förvärvade bildats under åren och diagnostiseras närmare tonåren och vuxenlivet, och födelse ses hos nyfödda (6-8 fall per 1000). Mekanismen för hjärtats nederlag är densamma.

Vad är skadat i hjärtat med vice?

Oftast bland de förvärvade defekterna är:

apparat nederlag ventil (klaffar och strukturer som är involverade i att stänga hjärtats kamrar), reumatisk mitral och så kallade tricuspid bildade defekter i ungdomar 10-30 år, i syfilis aortaklaffen på att nå 40 år och äldre, i fallet med framskriden ateroskleros defekter förekommer hos personer i mitten och gamla vozraste.Suzhenie eller expansion av hålen mellan hjärtats kamrar, genom vilken blod strömmar (mitral stenos, aorta sammandragning, förträngning rätt atrioventrikulära öppningar).Patologiya cardiac s skal (epikardium, hjärtmuskel och endokardiet) mot uttryckta inflammatoriska sjukdomar, såsom reumatism, sepsis, svåra barndoms infektioner leda till ingrepp med hjärtväggen till rynkbildning.

Med medfödda missbildningar bildas patologi under läggning av organ i embryonperioden. Som ett resultat diagnostiseras en nyfödd med en trasig hjärtekonstruktion:

ventrikulära septala defekter, patent foramen ovale, är kluven arteriell kanal, stenos bildas näs aorta eller lungpulsådern, varierar kraftigt lokaliserings huvudsakliga efferenta kärl; hypoplasi (hypoplasi) hos en av kamrarna.

Hur bestämmer du vilken typ av vice?

Det är vanligt att klassificera laster i tre typer:

enkel - skadad av ventilerna eller hålet, komplicerat - det finns en kombination av förminskning eller utvidgning av hålen med ventilförändringar, kombinerade - flera strukturella störningar, mest typiska för medfödda missbildningar.

Antalet sorter av hjärtfel överstiger hundra. För tidig diagnos undersöks alla nyfödda av en neonatolog, på nuvarande nivå, ultraljudsmetoder, magnetisk resonans och datortomografi används angiografi.

Att bestämma typen av fläck är viktigt för att välja en behandlingsmetod. Dessutom behöver kardiologen veta hur mycket de kompensatoriska adaptiva mekanismerna i patientens hjärta störs. Om överträdelse strukturerna är milda och inte leder till felaktig funktion av blodtillförseln till organ och vävnader (t ex atriell septal defekt), då patienten observeras och behandlas konservativt.

Vad påverkar dekompenseringen av vice?

Vid förvärvade vävnader kan hjärtpatologin inte botas utan försiktighetsåtgärder i förhållande till de bakomliggande orsakerna. Följande krävs:

förebyggande av reumatisk feber, eftersom varje gång defekta ökar behandling av infektions komplikationer efter akuta sjukdomar, skador, angina, genomför behandling av högt blodtryck och åderförkalkning hos vuxna som lider av dessa sjukdomar, syfilis full härdning före avregistrering vid venereologist.

Utvecklingen av hjärtkompensation bestäms av störningen av strukturerna. På grund av ventilernas otillräckliga närhet kommer blodet som kommer ut under en systole från en del av hjärtat till den andra eller in i kärlen, delvis tillbaka. Tillsammans med nästa del överflödar den kammaren och orsakar stagnation i de främsta kärlen.

När öppningen är förträngad skapas liknande svårigheter för hjärtets arbete: Genom den smala öppningen passerar blodet knappast i nästa sektion och ackumuleras från diastolen som mottas under diastolen, vilket orsakar expansion, hypertrofi. Efter en viss tid förloras arbetsförmågan hos hjärtens utsträckta muskel. I cellerna i myokardiet finns inte tillräckligt med energi för att driva igenom den nödvändiga blodvolymen. Således börjar syreförlusten som orsakas av hjärtsvikt dyka upp.

Uppgiften med konservativ behandling är att stödja energibalansen i myokardiet, kampen mot vävnadshypoxi.

Vad används för att behandla hjärtsjukdomar?

Förvärvade defekter kräver uttag av speciella mediciner beroende på den specifika sjukdomen: antibiotika, steroidhormoner, antihypertensiva läkemedel.

Konservativa metoder för att rätta till organisk patologi och hjärtens brutna struktur är omöjligt. Behandlingen reduceras för att ge hjälp och förhindra attacker av akut hjärtsvikt.

grupp av hjärtglykosider, diuretika, som innehåller kalium och magnesium; anabola hormonella medel, vitamin B, C, E för att ge antioxiderande aktivitet och stöd immunitet, om nödvändigt, utsedd av antiarytmika, under attacken behövs inhalationer av syre, enligt vittnesmål av förskrivare, minska koagulering blod.

Balneologisk behandling med syrebad används i sanatorier

Konservativ terapi indikeras under beredningsperioden för den planerade operationen och i postoperativ perioden. Patienter rekommenderas årlig behandling under förutsättning för ett specialiserat centrum, ett kardiologiskt sjukhus, ett sanatorium.

Här uppmärksammas regimen, eventuell motorisk aktivitet, kostnäring. För att förhindra hypoxi, ordna syrebad, cocktails, inandningar. Att gå i barrskogen bidrar till att förbättra andningen, ge patienten fytoncider.

Varför behöver jag operation?

Om en vuxen är ansvarig för sin egen hälsa, bör konsekvenserna av att avvisa den föreslagna behandlingen, då föräldrar och nära släktingar, oroa sig för barn. Observation hos kardiologen med den årliga kontrollen över utvecklingen av en defekt hos det växande barnet är modern och faderns viktiga konstanta plikt.

Hoppas inte att "allt kommer att gå över sig själv". Statistik visar ganska nedslående information: bland de vuxna befolkningarna finns det väldigt få medfödda missbildningar, eftersom 60% faller på barn under 14 år. Av dessa, utan tidig kirurgisk behandling under det första året av livet, döljs upp till 70%.

Identifiering av livshotande defekter kräver brådskande kirurgisk behandling i spädbarn

Beroende på svårighetsgraden av sjukdomen kan operationen fördröjas till en äldre ålder när barnet utvecklar tillräcklig immunitet och villighet att hantera konsekvenserna av kirurgisk ingrepp.

Vid hjärtkirurgi väljs faserna för primär anpassning och kompensation, då barnets tillstånd är stabilt och mest lämpligt för operationen. Dessutom bestäms timingen av cirkulationsläget i den lilla cirkeln (pulmonal).

Fasen av irreversibla förändringar (terminal) uttrycks i dystrofi hos de inre organen och hjärtat, vidhäftning av svåra komplikationer.

Vilka komplikationer är det möjligt att avvisa kirurgi?

Möjliga komplikationer gäller själva hjärtat och den mest intresserade av tillräckliga blodtillförselorgan - lungor och hjärnor.

Från hjärtat observeras:

attacker av hjärtsvikt, olika arytmier och ledningssjukdomar, septisk endokardit, kontinuerligt fläckig läckande reumatisk cardit.

Respiratoriska organ reagerar:

frekventa katarralsjukdomar, kronisk bronkit, långvariga fall av lunginflammation.

I centrala nervsystemet uppstår:

dålig cirkulation till områden av ischemi eller blödning i hjärnbarken, bölder i hjärnvävnaden; tromboembolism.

Därför rekommenderas allvarliga defekter för att fungera redan i spädbarn.

Typer av kirurgiska ingrepp

En specifik operation väljs av en hjärtkirurg beroende på typ av defekt och graden av fel i hjärtkamrarna och stora kärl. För närvarande organiseras hjärtcentraler med specialutrustning, som möjliggör drift av ett stoppat hjärta med anslutning till artificiell cirkulation, använd hypotermi (minskning av kroppstemperaturen).

I det öppna arteriella (botallova) kanal ligering utförs och skärningspunkten sosuda.Defekt onödig ventrikulär eller atrial septum kräver suturering, plast septum vävnadslagring "patch" till fullständigt upphörande av meddelanden mellan förmaken och fartyg zheludochkami.Suzhennye möjliga expanderande stentar eller smala delen avlägsnas ( med aortastenos).Om kränkningen positionen efferenta artärer behöver rätta lokaliseringen rörelse sosudov.Klapannye defekter elimineras med en mustasch anovki syntetiska analoger eller gomotransplantata.Pri stenos och atrioventrikulära ventilöppningar utförs kommisurotomi, förlängning från monteringsring för att förhindra åter koalescens.

Kirurgen håller bokstavligen patientens hjärta i handflatan

Idealiska ventiler existerar inte ännu. De är indelade i två typer:

Mekanisk - gjord av metall, syntetiska textilier, enkel eller dubbel, beräknas för upp till 50 år, kräva kontinuerliga mottagnings antikoagulantia, biologiska - tillverkade av humana eller porcina vävnader, kan förlora elasticitet och kräver utbyte inom 12 år. Visas i avancerad ålder och omöjligt att ta emot antikoagulantia.

Om artificiella ventiler har använts måste patienten ta läkemedel under resten av sitt liv som hjälper till att späda blod. Vid användning av homotransplantationer behövs cytostatika för att förhindra vävnadsavstötning.

Komplexa kombinerade defekter kan kräva upprepade ingrepp, med avbrott från flera månader till ett år.

Behandling i postoperativ period

I intensivvården övervakas hemodynamiken efter operationen. Patienten är ansluten till en kontinuerlig bildskärm och styr hjärtfrekvensen, blodtrycket, andningen.

För smärtstillande medel administreras analgetika. En syremaske för andning är obligatorisk. Dropp i subklavisk kateter införs näringslösning, vitaminer, antibakteriella läkemedel för att förhindra lunginflammation.

Andningsövningar rekommenderas från den tredje dagen. Patientens läge beror på graden av komplexitet hos den överförda operationen och bestäms av den behandlande läkaren.

När ventilerna ingriper tas suturerna bort efter 7-10 dagar

Vid installation av en mekanisk form av den konstgjorda ventilen föreskrivs antikoagulanter av indirekt verkan (Phenilin, Warfarin) från de första dagarna. Dosen väljes baserat på resultaten av protrombinindexbestämningen. Den upprätthålls vid en nivå av 35-45%.

Efter urladdning från sjukhuset ska protrombin kontrolleras minst en gång i månaden. Dessutom bör livsmedel som är rika på vitamin K uteslutas från mat, eftersom det ökar koagulerbarheten och minskar effekten av antikoagulantia.

Sådana produkter innefattar:

grönt te, kål (särskilt broccoli), spenat, baljväxter, ost, kaffe, lövsallat.

Hur återställs fysisk aktivitet?

Återhämtningsperioden för olika operationer är 3-6 månader, beror på hjärtets tillstånd före ingripandet. De första 3 månaderna finns en fusion av benvävnad i båren, så det rekommenderas inte att lyfta vikter över 5 kg, dra tunga föremål eller tryck på axeln med handen.
Det är möjligt att utföra ganska enkelt arbete på huset. Att köra bil rekommenderas att fortsätta 3 månader efter operationen.

Kvinnor som vill födas ett barn bör varnas av sin läkare. Faktum är att regelbunden mottagning av antikoagulantia kan prova en livmoderblödning. Detta medför ett hot mot mamman, bidrar till missfall. Den uppkomna graviditeten observeras samtidigt av gynekologen och kardiosurgenen. Leverans endast operativt.

utsikterna

Upprepade attacker av reumatism i barndom och ungdomar försämrar signifikant prognosen för patientens liv.

Obehandlad ont i halsen orsakar reumatism

Vid en fördröjning av operativ behandling blir barnet ogiltigt vid tidig ålder. Han kan inte spela snabba spel, det är svårt att lära sig.

Mot bakgrund av framgången med hjärtkirurgi är postoperativ mortalitet fortfarande upp till 3% med en botulinumkanalligation. Framgångsrik operation gör att patienten kan leva och arbeta fullt ut.

Efter radikala komplexa ingrepp i dekompensationsstadiet kan upp till 30% av patienterna inte sparas. Därför är tidpunkten för den kirurgiska behandlingen så betydelsefull.

Föräldrar bör tänka på framtida barns hälsa i förväg. Faktorer som alkoholintag, rökning, moderburna infektionssjukdomar i de tidiga stadierna av graviditeten påverkar signifikant den feta utvecklingen.

I barndomen måste ett barn säkert skyddas mot förkylning, klädd för säsongen och botad tonsillit. Förstärkning av immunitet bidrar till att övervinna möjliga sjukdomar.

Medfödd hjärtsjukdom är en hjärtfel, med ett medfödt ursprung. I princip en sådan patologi påverkar hjärt septum, påverkar artären som levererar blod till lungorna venösa eller en av de stora arteriella vaskulära systemet - aorta, och inträffar nezarastanie Botallova kanal (CAP). Med medfödd hjärtsjukdom är blodförflyttningen i blodcirkulationen (BPC) och liten (ICC) cirkulerad.

Hjärtfel är en term som förenar vissa hjärtsjukdomar, vars huvudsakliga preferens är en förändring i hjärtklaffapparatens anatomiska struktur eller dess största kärl, liksom tillväxten av skiljeväggarna mellan hjärtatrierna eller hjärtkammarna.

Orsaker till medfödd hjärtsjukdom

De främsta orsakerna till medfödd hjärtsjukdom är störningar från kromosomerna - det är nästan 5%; mutation av genen (2-3%); olika faktorer, såsom alkoholism och narkotikamissbruk av föräldrar; Infektionssjukdomar under den första tredjedel av graviditeten (rubella, hepatit), medicinering (1-2%) och ärftlig predisposition (90%).

Med olika snedvridningar av kromosomer uppträder deras mutationer i en kvantitativ och strukturell form. Om aberrationer av kromosomer med stor eller medelstorlek uppstår leder detta i grunden till ett dödligt utfall. Men när förvrängningar uppstår med livskompatibilitet är det då att det finns olika typer av medfödda sjukdomar. När en tredje kromosom uppträder i kromosomsatsen uppstår defekter mellan ventilerna hos ventilerna hos den atriella och ventrikulära septa eller en kombination av dem.

Medfödd hjärtsjukdom med förändringar i sexkromosomer är mycket mindre vanliga än med trisomautosomer.

Mutationer av en gen leder inte bara till medfödd hjärtsjukdom, men också till utveckling av anomalier hos andra organ. Utvecklingsfel hos CVS (kardiovaskulärt system) är associerade med syndromet av autosomalt dominant typ och autosomalt recessivt. Dessa syndrom karakteriseras av ett mönster av skada på systemet i en lätt eller tung grad av svårighetsgrad.

Bildandet av medfödd hjärtsjukdom kan bidra till olika miljöfaktorer som skadar kardiovaskulärsystemet. Bland dem kan man identifiera röntgenstrålning, som en kvinna kunde få under första halvåret av graviditeten; strålning av joniserade partiklar; vissa typer av läkemedel infektionssjukdomar och virusinfektioner; alkohol, droger etc. Därför fick hjärtsjukdomar som bildades under inflytande av dessa faktorer namnet embryopati.

Under påverkan av alkohol ofta bildat VSD (Ventrikelseptumdefekt), PDA (öppetstående ductus arteriosus) abnormalitet hos interatriala skiljeväggen. Till exempel leder antikonvulsiva läkemedel till utveckling av stenos av lungartären och aorta, koagulering av aorta, OAP.

Etylalkohol är i första hand bland giftiga ämnen, vilket bidrar till förekomst av medfödda hjärtfel. Ett barn född under påverkan av alkohol kommer att ha ett embryofytisk alkohol syndrom. Mödrar som lider av alkoholism ger livet till nästan 40% av barn med medfödd hjärtsjukdom. Alkohol är särskilt farlig under den första tredjedel av graviditeten - detta är en av de mest kritiska perioderna av fosterutveckling.

Mycket farligt för barnets framtid är det faktum att den gravida kvinnan led rubella. Denna sjukdom orsakar ett antal patologier. Och hjärtets medfödda patologi är inget undantag. Incidensen av medfödd hjärtsjukdom efter rubella varierar från 1 till 2,4%. Bland hjärtsjukdomar finns de vanligaste i praktiken: OAA, AVK, tetralogi av Fallot, DMZHP, lungartärstens stenos.

Data från experiment visar att nästan alla medfödda hjärtefekter är i grunden av genetiskt ursprung, vilket är förenligt med multifaktoriellt arv. Naturligtvis finns deterozygositet av genetisk natur och vissa former av UPU är associerade med mutationer av en gen.

Förutom de etiologiska faktorerna är orsakerna till medfödd hjärtsjukdom också en riskgrupp, där kvinnor faller i åldern. ha kränkningar av det endokrina systemet; med toxicoser under de tre första månaderna av graviditeten som har dödfödda barn i historien, liksom redan befintliga barn med medfödd hjärtsjukdom.

Medfödda hjärtsjukdomssymptom

Den kliniska bilden av medfödd hjärtsjukdom kännetecknas av kännetecknen av defektens struktur, återhämtningsprocessen och komplikationer som uppstår genom olika etiologier. Först alla symptom på medfödd hjärtsjukdom inkluderar andfåddhet som förekommer på en bakgrund av små fysisk ansträngning, hjärtklappning, periodisk svaghet, blekhet eller cyanos i ansikte, hjärta smärta, svullnad och svimning.

Medfödda hjärtfel kan förekomma med jämna mellanrum, och därför utmärks tre huvudfaser.

I den primära fasen, adaptiv, försöker patientens kropp att anpassa sig till störningar i cirkulationssystemet, som orsakas av en utvecklingsfel. Som ett resultat är symptomen på manifestationen av sjukdomen vanligen inte särskilt uttalade. Men under en allvarlig kränkning av hemodynamik utvecklas hjärtkompensation snabbt. Om patienter med medfödd hjärtsjukdom inte dör under sjukdomsfasens första fas, kommer det inom 2-3 år att bli förbättringar i hälsotillståndet och deras utveckling.

I den andra fasen noteras relativ kompensation och förbättring av det allmänna tillståndet. Och för den andra kommer oundvikligen den tredje, när alla adaptiva förmågor hos organismen i slutet, utvecklar en dystrophic och degenerativ natur av förändringarna i hjärtmuskeln och olika organ. I grunden leder terminalfasen till patientens död.

Bland de mest uttalade symtomen på medfödd hjärtsjukdom är hjärtstörning, cyanos och hjärtsvikt.

Buller i hjärtat av en systolisk karaktär och varierande intensitet noteras i nästan alla typer av laster. Men ibland kan de vara helt frånvarande eller manifestera som impermanens. Ljuden av den bästa hörbarheten är som regel lokaliserade i övre vänstra övre delen av sternum eller nära lungartären. Även en liten ökning i hjärtans form gör det möjligt att lyssna på hjärtstörningar.

Under stenos av lungartären och TMS (transponering av huvudkärlen) framträder cyanos kraftigt. Och med andra typer av missbildningar kan det vara helt frånvarande eller litet. Cyanos har ibland en permanent karaktär eller visas under gråt, gråt, det vill säga med periodicitet. Detta symtom kan åtföljas av en förändring i fingrarna och naglarna. Ibland uttrycks ett sådant symptom av pall hos en patient med medfödd hjärtsjukdom.

Med vissa typer av laster kan hjärtmässighet förändras. Och dess ökning kommer att bero på lokalisering av förändringar i hjärtat. För att göra en noggrann diagnos, ta reda på en röntgen med hjälp av både anti-ografi och kymografi för att fastställa hjärtat och hjärtpulsen.

Med hjärtsvikt kan spasmer i perifera kärl utvecklas, vilket kännetecknas av blanchering, kylning av extremiteterna och nosspetsen. Spasm manifesteras som en anpassning av patientens kropp till hjärtsvikt.

Medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda

Spädbarn har ett ganska stort hjärta, vilket har betydande säkerhetskopieringsmöjligheter. Medfödd hjärtsjukdom bildas vanligen vid 2-8 veckors graviditet. Orsaken till hans utseende i barnet är olika sjukdomar hos moderen, smittsam och viral; den framtida moderens arbete med skadlig produktion och, naturligtvis, den ärftliga faktorn.

Cirka 1% av nyfödda har hjärt-och kärlsjukdomar. Nu är det inte svårt att på ett tidigt stadium noggrant diagnostisera medfödd hjärtsjukdom. Således hjälper det att rädda många barns liv, med hjälp av medicinsk och kirurgisk behandling.

Medfödd hjärtsjukdom diagnostiseras oftast hos manliga barn. Och för olika defekter kännetecknas av en viss sexuell predisposition. Exempelvis råder OAD och VSD hos kvinnor och aortastensos, medfödd aneurysm, koagulering av aorta, tetralogi av Fallot och TMA - hos män.

En av de vanligaste förändringarna i barnets hjärta är att septum inte öppnas - detta hål är av onormal natur. I grund och botten är det VSW, som ligger mellan hjärtans övre kamrar. Under hela perioden av barnets första år kan vissa mindre defekter i skiljeväggarna spontant stänga och inte påverka barnets fortsatta utveckling negativt. Tja, för stora patologier indikeras kirurgiskt ingrepp.

Det fosterkardiovaskulära systemet före födseln är en cirkulation som omger lungorna, det vill säga att blodet inte flyter där, men cirkulerar genom artärkanalen. När ett barn är födt stängs denna kanal vanligtvis inom några veckor. Men om det inte händer så blir barnet upplagt av OAU. Detta skapar en viss belastning på hjärtat.

Orsaken till svåra former av cyanos hos barn är införlivandet av två stora artärer, när lungartären är ansluten till vänster ventrikel och aorta till höger kammare. Detta anses vara en patologi. Utan kirurgiskt ingripande dör nyfödda genast under de första dagarna av livet. Dessutom har barn med allvarliga medfödda hjärtfel sällan hjärtattacker.

Karaktäristiska tecken på medfödd hjärtsjukdom hos barn är dåligt viktiga, snabb trötthet och hudfärg.

Medfödd hjärtsjukdom behandling

Medfödda hjärtfel kan ibland ha en annan klinisk bild. Därför beror metoderna för behandling och vård till stor del på svårighetsgraden och komplexiteten hos sjukdomens kliniska manifestationer. I grund och botten, när patienten är fullt kompenserad för fläcken, är livsättet helt normalt, som hos friska människor. Sådana patienter behöver som regel inte samråd med läkare. De kan ges rekommendationer, vars syfte är att hålla defekten i ett kompensationsläge.

Först och främst bör en patient som lider av medfödd hjärtsjukdom begränsas till hårt fysiskt arbete. Det arbete som påverkar patientens välbefinnande är tillrådligt att byta till en annan typ av aktivitet.

En person som har en medfödd hjärtsjukdom i en anamnese bör vägra att delta i komplexa sport och delta i tävlingar. För att minska belastningen på hjärtat ska patienten sova i ca åtta timmar.

Korrekt näring bör vara för livet att följa med patienter med medfödd hjärtsjukdom. Mat bör tas 3 gånger om dagen för att säkerställa att riklig mat inte leder till stress på hjärt-kärlsystemet. All mat bör inte innehålla salt, och när hjärtsvikt uppstår, bör saltet inte överskrida fem gram. Man bör komma ihåg att endast kokta livsmedel bör ätas, eftersom de är bättre lämpade för matsmältningen och avsevärt minskar belastningen på alla matsmältningsorgan. Kategoriskt bör man inte röka och ta alkoholhaltiga drycker för att inte provocera ett kardiovaskulärt system.

En av de metoder för behandling av medfödd hjärtsjukdom är läkemedlet när det är nödvändigt att öka den kontraktila funktionen av hjärtat, reglera vatten-salt metabolism, och ta bort från kroppen en överdriven mängd vätska, såväl som för att hålla kampen med förändrade hjärtrytm och förbättra de metaboliska processer i myokardiet.

Behandling av medfödd hjärtsjukdom förändras ibland på grund av felets särdrag och svårighetsgrad. Patientens ålder och övergripande hälsa beaktas också. Till exempel behöver barn med små former av hjärtfel ibland inte behandling. Och i vissa fall måste man omedelbart genomföra kirurgisk ingrepp även i barnsädan.

Praktiskt taget cirka 25% av barn med medfödd hjärtsjukdom behöver akut tidig operation. För att bestämma felets placering och dess svårighetsgrad, under de första dagarna av livet, sätts barn i kateter i hjärtat.

Den huvudsakliga operativa metoden för behandling av medfödd hjärtsjukdom är metoden för djuphypertension, där stark kyla används. Denna typ av operation sker genom att barn har ett hjärta i storlek med en valnöt. Genom att tillämpa denna metod för hjärtoperationer har kirurgen möjlighet att utföra en komplex operation för att återställa hjärtat, som ett resultat av sin fullständiga avkoppling.

För närvarande används andra radikala metoder för behandling av medfödda hjärtsjukdomar allmänt. Bland dem är den kommisurotomi förekommande fall dissektion fuserad protetiska ventiler och, när de tas bort modifierad mitral eller tricuspid atrioventrikulär ventil och sedan ventilprotesen sys. Efter sådana kirurgiska ingrepp, särskilt mitral commissurotomi, är prognosen för kirurgisk behandling positiv.

I grund och botten återkommer patienter efter operationer till sin normala livsstil, de kan arbeta. Barn begränsar sig inte i fysiska förmågor. Ändå måste alla som har genomgått hjärtkirurgi fortsätta att observeras av den behandlande läkaren. En vice som har reumatisk etiologi kräver upprepad förebyggande.

I denna artikel kommer vi att diskutera hur man korrekt behandlar hjärtsjukdom hos vuxna.

Grunderna i behandlingen

Komplex behandling av den framväxande defekten kan delas in i terapeutisk (läkemedel) och kirurgisk behandling (utförande i hjärtkaviteten). Också idag finns ett ganska stort antal olika folkmedicin som används för att behandla denna sjukdom.

Effektiviteten av behandlingen, liksom prognosen för ytterligare framgångsrik återhämtning, väcker först och främst avunden av graden av svårighetsgrad, liksom utseendet på den utvecklade hjärtfel. Patienten rekommenderas regelbundet, strängt enligt den ordinerande läkarkardiologen, att ta de nödvändiga medicinerna varje dag, eftersom behandlingen av sjukdomen bör genomföras på permanent, stödjande basis.

Terapeutisk behandling

Grunden för denna metod är intaget av mediciner som är nödvändiga för att förstärka hjärtmuskeln. Läkemedlet som föreskrivs av den behandlande läkare-kardiologen, läkemedel ska tas regelbundet, både medfödda och som ett resultat av förvärvad hjärtsjukdom.

Om hjärtsjukdomar åtföljs av svår takykardi, i detta fall, bör man komma ihåg att inte alla läkemedel läkemedel kan tas med denna komplikation.

De mest effektiva läkemedelsgrupperna är:

vasodilatorer (cavinton, fesam, cinalotropyl); hypotensiv (koronal, kaptopril, berlipril, kaptopres, lopaz, liprazid); nootropic (piracetam, aminalon); hjärt (asparkam, digoxin, korglikon, verapamil, riboxin); diuretikum (furosemid, veroshpiron); antitrombotisk (aspirin, kardiomagnet, aspecard); vitaminer (B1, B6, B12), som bidrar till att stärka kroppens immunförsvar.

Komplettering av data tilldelas en lång tid beroende på patientens svårighetsgrad. De huvudsakliga farmakologiska effekten representerade läkemedel syftar till att förbättra blodcirkulationen i kranskärlen i hjärtat, normalisering av hjärnfunktionen, minska blodtryck, styrning av tromber såväl som att förbättra kroppens immunitet intag av vitaminer och mikroelemetov nödvändiga för att stärka hjärtat och blodkärlen (kalium, MaGK, kalcium, fosfor).

Kom ihåg: kurs och dos av läkemedlet ordinerats av läkare - en hjärtspecialist, i alla fall inte har en egentilldelad medicinering, det kan bara förvärra den allmänna hälsan hos patienten och orsaka utveckling av oönskade komplikationer.

kirurgi

Kirurgiskt ingrepp på 70-80% är den viktigaste och mest effektiva metoden för att behandla defekten. Nödläkarmottagning på hjärtat visas både i den förvärvade och den medfödda typen av laster. Operations huvudsyfte är att eliminera de utvecklade defekterna i hjärtkaviteten. Den kirurgiska metoden är stentning av kransartärerna, som består i att kombinera de drabbade områdena i hjärtmuskeln.

Dessutom kan utföras en fullständig ersättning av en skadad ventil, utföra pumpfunktionen av pump krovi.Posle effeciency av hjärtkirurgi, tar lång tid att helt eliminera tung fysisk aktivitet, undvika stressiga situationer patienten. Rehabiliteringsperioden, beroende på svårighetsgraden av sjukdomen, tar från 2 till 6 månader.

I de flesta fall, efter kirurgisk behandling av hjärtsjukdom, kan patienten efter en stund leda den tidigare, fullfjädrada vitala aktiviteten.

Folkmekanismer

tinktur med kalendula stärker hjärtat, förbättrar hjärt-kärlsystemet. För matlagning, ta 10 - 15 gram krossade löv, häll 1 liter. vodka och insisterar minst 3 - 4 dagar. Den resulterande lösningen bör tas 20-30 ml. 2 - 3 gånger om dagen; ta 2 tsk. hagtorn lämnar, häll en halv liter. kokande vatten, svalna, kräva hela dagen. Innan du tar en välstramning, ta 5 till 10 ml. 2 gånger om dagen i ca 1 månad. Innehåller ett stort antal mikronäringsämnen som är användbara för hjärtets arbete, vilket bidrar till att förbättra dess funktionsförmåga. 20 lämnar mor - och - mormor häller 1 liter. kokande vatten, infusera 2 - 3 dagar. Den erhållna blandningsstammen dricker 15-20 ml. 1 - 2 sid. dagen efter en måltid. Huvuddelen av behandlingen är 3 till 4 veckor; hackade löv av gräs motherwort häll 1 liter. kokande vatten, insistera hela dagen. Den erhållna lösningen tas för 10-15 ml. efter att ha ätit 2 till 3 gånger om dagen. Läkemedlet har en bra lugnande effekt, vilket förbättrar hjärtat och blodkärlens arbete kraftigt.

Fysioterapeutiska förfaranden

Tillämpningen av dessa metoder består av en terapeutisk massage, en obetydlig övning (promenader, löpning, simning), vars huvudsyfte är en signifikant förbättring av blodcirkulationen i hjärtens muskler. Det rekommenderas att en terapeutisk massage ges i små kurser i 10 till 15 dagar, med avbrott på 1 till 2 veckor, och om möjligt upprepas.

Börja massage med lite tryck på kroppen och sedan gradvis öka så att kroppen har tid att anpassa sig till den nya behandlingsproceduren.

förebyggande

vägran att missbruka dåliga vanor (rökning, alkoholism) snabb behandling av kroniskt hjärta och kärlsjukdomar; fullständig och snabb behandling av reumatism, som den mest formidabla orsaken till utveckling av vice; När det är möjligt rekommenderas att vi regelbundet deltar i fysisk kultur och sport (springa, gå). Det är nödvändigt att undvika stressiga psyko-psykiska störningar. omgående behandla akuta inflammatoriska sjukdomar i övre luftvägarna organism (tonsillit, streptokokovye infektion).

Varning: rekommenderas minst 1 till 2 gånger om året, för att förhindra utvecklingen av en eventuell hjärtsjukdom, genomgå en fullständig läkarundersökning med obligatoriskt samråd med en kardiolog och avlägsnande av ett hjärtkardiogram.

I denna artikel lärde vi oss hur man behandlar hjärtsjukdomar.

Hjärtsjukdom - vad det är, typerna, orsakerna, tecken, symptom, behandling och prognos

Hjärtsjukdom - ett slags rad strukturella avvikelser och missbildningar ventiler, väggar, hål mellan hjärtats kammare och fartyg som bryter mot blodcirkulationen i de interna hjärtkärlen och predisponerar för bildandet av akuta och kroniska former av brist på arbete cirkulation.

Som ett resultat utvecklas ett tillstånd som i medicin kallas "hypoxi" eller "syrehung". Gradvis kommer hjärtsvikt att öka. Om du inte tillhandahåller kvalificerad medicinsk hjälp i tid kommer det att leda till funktionshinder eller till och med döden.

Vad är hjärtsjukdom?

Klinisk bild

Vilka läkare säger om högt blodtryck

Jag har behandlat högt blodtryck i många år. Enligt statistiken avslutas hypertoni i 89% av fallen av hjärtinfarkt eller stroke och död hos en person. Nu dör cirka två tredjedelar av patienterna inom de första 5 åren av sjukdomen.

Följande faktum - att slå ner trycket är möjligt och det är nödvändigt, men det botar inte själva sjukdomen. Det enda läkemedlet som officiellt rekommenderas av hälsovårdsministeriet för behandling av högt blodtryck och det används av kardiologer i deras arbete är Giperium. Läkemedlet fungerar på grund av sjukdomen, vilket gör det möjligt att helt avstå från högt blodtryck. Dessutom kan varje rysk medborgare få det i det federala programmet gratis.

Hjärtsjukdom - en grupp av sjukdomar relaterade med medfödda eller förvärvade störningar av funktion och anatomisk struktur av hjärtat och kransartärer (stora blodkärl som försörjer hjärt), på grund av vilka utvecklar olika brister hemodynamik (blodflödet genom kärlen).

Om den normala (normala) strukturen i hjärtat och dess stora kärl störs - antingen före födseln eller efter födseln som en komplikation av sjukdomen, då kan vi prata om vice. Det är att hjärtsjukdom är en avvikelse från normen som stör blodets framsteg eller förändrar fyllningen med syre och koldioxid.

Graden av hjärtfel är annorlunda. I lindriga fall kan det finnas några symtom, medan sjukdomsprogression hos patienter med svår hjärtsjukdom kan leda till hjärtsvikt och andra komplikationer. Behandlingen beror på svårighetsgraden av sjukdomen.

skäl

Förändringar i den strukturella sammansättningen av de ventiler, atriell, ventrikulär eller hjärtblodkärlen, vilket orsakar ett brott av blodflödet till en stor och en liten cirkel, liksom i hjärtat, definieras som en defekt. Det diagnostiseras både hos vuxna och nyfödda. Detta är en farlig patologisk process som leder till utveckling av andra myokardiella störningar, varifrån patienten kan dö. Därför ger tidig upptäckt av defekter ett positivt resultat av sjukdomen.

I 90% av fallen hos vuxna och barn förvärvade defekter är resultatet av den överförda akut reumatisk feber (reumatisk feber). Detta är en allvarlig kronisk sjukdom som utvecklas som svar på införandet i kroppen hemolytiska streptokocker grupp A (som ett resultat av en halsont, scharlakansfeber, kronisk tonsillit), och yttrar sig som påverkar hjärtat, leder, hud och nervsystem.

Etiologin av sjukdomen beror på vilken typ av patologi: medfödd eller som uppstår i processen med vital aktivitet.

Orsakerna till förvärvade brister:

Var försiktig

Hypertoni (tryck hopp) - i 89% av fallen dödar en patient i en dröm!

Vi skyndar oss att varna dig, majoriteten av droger från hypertoni och normalisering av trycket - detta är en fullständig bedrägeri av marknadsförare, som vindar hundratals procent på droger, vars effektivitet är noll.

Apoteksmafia tjänar mycket pengar för att lura sjuka människor.

Men vad ska man göra? Hur behandlas det om bedrägeri överallt? Doktor i medicinsk vetenskap Belyaev, Andrei S. utförde sin egen utredning och fann en väg ut ur denna situation. I denna artikel om kemi laglöshet, Andrei Sergeyevich också berättade hur man skyddar dig från döden på grund av ett sjukt hjärta och tryck spikar gratis ! Läs artikeln på den officiella hemsidan för Ryska federationen för folkhälsa och kardiologi under länken.

 • Infektiös eller reumatisk endokardit (75%);
 • reumatism;
 • Myokardit (inflammation i myokardiet);
 • Ateroskleros (5-7%);
 • Systemiska sjukdomar i bindväv (kollagenoser);
 • trauma;
 • Sepsis (allmän skada på kroppen, purulent infektion);
 • Smittsamma sjukdomar (syfilis) och maligna neoplasmer.

Orsaker till medfödd hjärtsjukdom:

 • externa - dåliga miljöförhållanden, moderns sjukdom under graviditeten (och andra virusinfektioner), användning av läkemedel som har toxiska effekter på fostret,
 • inre - är förknippade med en ärftlig predisposition längs faderns och moderns, hormonella förändringar.

klassificering

Klassificeringen delar hjärtsjukdomar i två stora grupper enligt förekomstmekanismen: förvärvad och medfödd.

 • Förvärvad - uppstår vid vilken ålder som helst. Anledningen är oftast reumatisk feber, syfilis, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar, uttalad åderförkalkning, hjärt, skada i hjärtmuskeln.
 • Medfödd - bildas i fostret till följd av otillbörlig utveckling av organ och system vid scenen av att lägga ner grupper av celler.

Genom att lokalisera fel uppmärksammas följande typer av defekter:

 • Mitral - oftast diagnostiserad.
 • Aorta.
 • Tricuspid.
 • Isolerade och kombinerade - ändringarna är antingen singel eller flera.
 • Med cyanos (så kallad "blå") - huden ändrar sin normala färg till en cyanotisk nyans, eller utan cyanos. Distinguera cyanos generaliserad (vanlig) och akrocyanos (fingrar och tår, läppar och näsa, öron).

Våra läsares berättelser

Besegrade hypertensionen i huset. Det har varit en månad sedan jag glömde över press hopp. Åh, hur mycket jag har försökt allt - ingenting hjälpte. Hur många gånger gick jag till polikliniken, men jag blev ordinerad med oanvända mediciner igen och igen, och när jag återvände läkade bara händerna upp. Slutligen klarade jag trycket, och allt tack vare den här artikeln. Alla som har problem med press - läs nödvändigtvis!

Läs hela artikeln >>>

Medfödd hjärtsjukdom

Medfödda missbildningar är en felaktig utveckling av hjärtat, ett brott mot bildandet av huvudblodkärlen under intrauterin tid.

Om vi ​​talar om fosterskador, oftast bland dem finns problemen med inter septum, i detta fall, blod från vänster kammare in i höger och därmed ökar belastningen på den lilla cirkeln. När en röntgenrör utförs, har en sådan patologi formen av en boll, som är förknippad med en ökning i muskelväggen.

Om ett sådant hål är litet krävs inte operationen. Om hålet är stort, så sutras en sådan vice, varefter patienterna normalt lever till ålderdom, ger de vanligtvis inte funktionshinder i sådana fall.

Förvärvad hjärtsjukdom

Hjärtfel förvärvas, medan hjärt- och blodkärlskonflikter bryts, uppträder deras effekt av en överträdelse av hjärtets funktionella kapacitet och blodcirkulationen. Bland de förvärvade hjärtfel, mitralventilens vanligaste nederlag och aortas semilunarventil.

Förvärvade hjärtsjukdomar utsätts sällan för aktuell diagnos, vilket särskiljer dem från CHD. Mycket ofta drabbas många infektionssjukdomar "på deras fötter", och detta kan orsaka reumatism eller myokardit. Hjärtfel med förvärvad etiologi kan också orsakas av felaktigt föreskriven behandling.

Denna sjukdom är den vanligaste orsaken till funktionshinder och dödlighet vid ung ålder. För primära sjukdomar fördelas laster:

 • cirka 90% - reumatism
 • 5,7% - ateroskleros;
 • cirka 5% - syfilitiska skador.

Andra möjliga sjukdomar, vilket leder till en uppdelning i hjärtets struktur - förlängd sepsis, trauma, tumörer.

Symtom på hjärtsjukdomar

Den uppkommande defekten kan i de flesta fall inte orsaka störningar från kardiovaskulärsystemet under lång tid. Patienter kan ta lång tid att träna, utan att känna några klagomål. Allt detta beror på vilken hjärtavdelning som lidit till följd av medfödd eller förvärvad smärta.

Det främsta första kliniska tecknet på en utvecklad defekt är förekomsten av patologiska murmurer i hjärtat.

Patienten presenterar följande klagomål i början:

 • andfåddhet;
 • konstant svaghet;
 • Utvecklingsförseningen är karakteristisk för barn;
 • snabb utmattning
 • minskat motståndskraft mot fysisk stress;
 • hjärtklappning;
 • obehag bakom brystbenet.

När defekten fortskrider (dagar, veckor, månader, år) går andra symptom samman:

 • svullnad av fötterna, händerna, ansiktet;
 • hosta, ibland med blodåror;
 • hjärtrytmstörningar;
 • yrsel.

Tecken på medfödd hjärtsjukdom

Medfödd patologi kännetecknas av följande symptom, som kan uppstå, både hos äldre barn och vuxna:

 • Konstant dyspné.
 • Lyssna på hjärtmumbror.
 • En person förlorar ofta medvetandet.
 • Det finns atypiskt frekventa ARVI.
 • Aptit är frånvarande
 • Långsammare tillväxt och rekrytering (ett barns symptomkaraktär).
 • Utseendet på ett sådant tecken som blått på vissa områden (öron, näsa, mun).
 • Det tillstånd av konstant slöhet och utmattning.

Symtom på den förvärvade formen

 • snabb trötthet, svimning, huvudvärk;
 • andningssvårigheter, känsla av brist på luft, hosta, till och med lungödem;
 • hjärtklappning, störning av rytmen och förändring i stället för pulsation;
 • smärta i hjärtans område - skarp eller pressande;
 • blå hud på grund av blodstagnation
 • en ökning av carotid- och subklappartärerna, svullnad av vener på nacken;
 • utveckling av högt blodtryck
 • svullnad, leverns utvidgning och en känsla av tyngd i buken.

Uttryckets manifestationer beror direkt på graden av svårighetsgrad, liksom typen av sjukdom. Således kommer definitionen av symptom att bero på läget och antalet drabbade ventiler. Dessutom beror symtomkomplexet på patologins funktionella form (mer om detta i tabellen).

 • Hos patienter detekteras ofta den cyanotiska rosa färgen på kinderna (mitralblush).
 • I lungorna finns tecken på stagnation: våtvassning i de nedre delarna.
 • Karakteristisk tendens till attacker av hjärtastma och även lungödem
 • hjärtsmärta
 • svaghet och slöhet;
 • torr hosta;
 • hjärtmumbran

Ett av de tidigaste symptomen på denna defekt är:

 • känsla av förstärkta sammandragningar av hjärtat i bröstet,
 • liksom en perifer puls i huvudet, armarna, längs ryggraden, speciellt när du ligger ner.

Med allvarlig aortainsufficiens finns följande:

 • yrsel,
 • tendens att svimma,
 • Ökning av hjärtfrekvens i vila.

Kanske förekomsten av smärta i hjärtat, som liknar angina.

 • svår yrsel tills svimning (till exempel om du plötsligt stiger upp från ett benäget)
 • i det benägna läget på vänster sida finns det en känsla av smärta, en pang i hjärtat;
 • snabb pulsering i kärlen;
 • irriterande ljud i öronen, synfel
 • snabb utmattning
 • sömn följs ofta av mardrömmar.
 • svår svullnad
 • stagnation av vätska i levern;
 • en känsla av tyngd i buken på grund av överflöd av blodkärl i bukhålan;
 • ökad puls och lägre blodtryck.

Av de tecken som är vanliga för alla hjärtfel, kan blå hud, andfåddhet och svag svaghet noteras.

diagnostik

Om efter att ha läst listan över symptom, har du hittat en match med sin egen situation - det är bättre att spela säkert och gå till kliniken, där hjärtsjukdomar avslöjar en exakt diagnos.

Den initiala diagnosen kan bestämmas med hjälp av en puls (mätning, i vila). Med hjälp av palpation undersöks patienten, hjärtslaget lyssnas på för att upptäcka ljud och ändra ton. Lungorna kontrolleras också, leverns storlek bestäms.

Det finns flera effektiva metoder som kan upptäcka hjärtefekter och, på grundval av de erhållna uppgifterna, föreskriva lämplig behandling:

 • fysiska metoder
 • EKG utförs för att diagnostisera blockad, arytmi, aortinsufficiens;
 • Phonocardiography;
 • Hjärtradio
 • ekokardiografi;
 • MRI av hjärtat;
 • laboratorieteknik: reumatoid test, OAK och OAM, bestämning av blodsockernivån och kolesterol.

behandling

Med hjärtfel är konservativ behandling för att förhindra komplikationer. Även alla ansträngningar av terapeutisk terapi syftar till att förebygga återfall av en primär sjukdom, till exempel reumatism, infektiv endokardit. Korrigering av rytmförstöring och hjärtsvikt är under kontroll av en hjärtkirurg. Baserat på hjärtsjukdomens form föreskrivs behandling.

Konservativa metoder är inte effektiva i medfödda patologier. Målet med behandlingen är att hjälpa patienten och förebygga hjärtinfarkt. Endast läkaren bestämmer vilka drycker som ska tas med hjärtsjukdom.

Följande läkemedel visas vanligtvis:

 • hjärtglykosider;
 • diuretika;
 • att stödja immunitet och antioxidant effekt gäller vitaminerna D, C, E;
 • beredningar av kalium och magnesium;
 • hormonella anabola medel;
 • när akuta attacker uppträder vid inandning med syre;
 • i vissa fall antiarytmiska droger;
 • i vissa fall kan ordinera droger för att minska blodpropp.

Folkmekanismer

 1. Råtsaft. I kombination med honung med 2: 1 kan du behålla hjärtaktiviteten.
 2. En blandning av mamma och mormor kan beredas genom att fylla 20 g löv med 1 liter kokande vatten. Att insistera agenten är det nödvändigt några dagar på en torr mörk plats. Sedan filtreras infusionen och tas efter en måltid 2 gånger om dagen. En enstaka dos är från 10 till 20 ml. Hela behandlingstiden ska ligga i ca en månad.

drift

Kirurgisk behandling av medfödda eller förvärvade hjärtfel utförs på samma sätt. Skillnaden är endast i åldern av patienter: De flesta barn med allvarliga patologier arbetar under det första året av livet för att förhindra utveckling av dödliga komplikationer.

Patienter med förvärvade defekter drivs vanligtvis efter 40 år, i etapper när tillståndet hotar (stenos av ventiler eller genomströmningar med mer än 50%).

Det finns många alternativ för kirurgisk ingrepp med medfödda och förvärvade brister. De inkluderar:

 • plast av defekter med plåster;
 • proteser av artificiella ventiler;
 • excision av den stenotiska öppningen;
 • i allvarliga fall - hjärt-lungtransplantation.

Vilken typ av operation kommer att utföras, löses av hjärtkirurg i en individuell ordning. Observera patienten efter operation i 2-3 år.

Efter att ha utfört någon operation för hjärtfel är patienterna i rehabiliteringscentrum, tills de slutför hela behandlingen med terapeutisk restorativ terapi med trombosprofylax, förbättrad myokardär nutrition och behandling av ateroskleros.

utsikterna

Trots att kompensationssteget (utan kliniska tecken) vissa hjärtfel beräknade i årtionden, kan den totala livslängden minskas, eftersom hjärtat är skyldig att "slitas ut" för att utveckla hjärtsvikt med nedsatt försörjning och näring av alla organ och vävnader blod, vilket leder till en dödlig resultatet.

När kirurgisk korrigering av felet liv prognosen för ett positivt mottagande på villkor av läkemedel som ordinerats av läkare och förebyggande av komplikationer.

Hur många lever med hjärtsjukdom?

Många som hör en sådan hemsk diagnos ställer omedelbart frågan - "Hur många lever med sådana laster? ". Det finns inget entydigt svar på denna fråga, eftersom alla människor är olika och olika är också kliniska situationer. De lever så länge som deras hjärta kan fungera efter konservativ eller operativ behandling.

Om hjärtfel uppstår, innefattar förebyggande och rehabilitering ett övningssystem som ökar nivån på kroppens funktionella tillstånd. Systemet för hälsofrämjande fysisk utbildning syftar till att öka nivån på patientens fysiska tillstånd till säkra värden. Det ordineras för förebyggande av hjärt-kärlsjukdomar.

Rita slutsatser

Hjärtinfarkt och stroke är orsaken till nästan 70% av alla dödsfall i världen. Sju av tio personer dör på grund av blockering av hjärtat eller hjärnans artärer.

Särskilt skrämmande är det faktum att många människor inte ens misstänker att de har högt blodtryck. Och de saknar möjligheten att rätta till någonting, bara dömma sig till fördärv.

 • huvudvärk
 • Hjärtklappningar
 • Svarta prickar framför ögonen (flugor)
 • Apati, irritabilitet, sömnighet
 • Otydlig syn
 • svettning
 • Kronisk trötthet
 • Svullnad i ansiktet
 • Numbness och frossa i fingrarna
 • Tryck hoppar
Även ett av dessa symptom borde få dig att tänka. Och om det finns två, tveka inte - du har högt blodtryck.

Hur man behandlar högt blodtryck, när det finns ett stort antal droger som kostar mycket pengar?

De flesta droger kommer inte göra något bra, och några kan till och med skada! För närvarande är det enda läkemedlet som officiellt rekommenderas av hälsovårdsministeriet för behandling av högt blodtryck Giperium.

till Kardiologinstitutet tillsammans med hälsovårdsministeriet utför programmet " utan högt blodtryck"Inom ramen för vilket läkemedlet Giperium är tillgängligt gratis, alla invånare i staden och regionen!