Huvud / Åderbråck

Alla de föräldrarna behöver veta om en medfödd hjärtsjukdom hos ett barn

Från och med graviditeten börjar framtida föräldrar att fortsätta med idén: "Om bara barnet föddes friskt!". Faktum är att knappast någonting kan störa och skrämma mer än barndomssjukdomar. Och när det gäller en sådan formidabel diagnos som medfödd hjärtsjukdom hos barn, faller många i förtvivlan.

Faktum är att det inte är värt att släppa i händerna: det är ganska möjligt att rädda ett barn från en allvarlig sjukdom med snabb diagnos och korrekt genomförd behandling.

Vad är gömt bakom en fruktansvärd diagnos

Uttrycket "medfödd hjärtsjukdom" är hemsk i sig, och de mystiska förkortningar som läkaren skriver på barnens kort kan i detta fall föra deras föräldrar i panik. Men man bör lugna sig och ta reda på vilka störningar som kännetecknas av den alfabetiska kombinationen av UPU.

Hjärtat är ett av människans viktigaste organ, och dess uppgift är att säkerställa korrekt blodflöde och som ett resultat mättnaden av hela kroppen med vitala syror och näringsämnen. Genom att reducera hjärtmusklerna i hjärtans nedre kammare - kommer atrium venös blod, mättat med koldioxid, in i. Passerar in i ventriklerna - hjärtans övre kamrar, blodet återigen berikas med syre och skickas till huvudartärerna, genom vilka det levereras till organen och vävnaderna, vilket ger dem alla användbara ämnen och tar bort koldioxid och metaboliska produkter. Då passerar blodet genom venerna och kommer igen in i atriumet. Genomgången av blod från kamrarna och dess enhetliga och tidsmässiga utträde i artärerna regleras av muskelventiler.

Cirkulationen i kroppen sker på två sätt. En stor cirkel av blodcirkulationen kommer från vänster atrium och slutar i högra kammaren. Denna kärlvägen stöder vitaliteten hos alla vävnader och organ. Dock behöver hjärtat ständigt syre, så en liten blodkropp ansluter den bara till lungorna, från det högra atriumet, passerar genom lungartärerna och återgår till vänster ventrikel.

Självklart är hjärtat och blodkärlen ett tydligt, felfri debugged system, där det inte finns några obetydliga detaljer. Det minsta felet i något av de organ som kan bestå av organ kan orsaka störningar i kroppen som helhet och i särskilt allvarliga fall - även leda till döden. Därför felaktiga hjärtkamrar, otydliga öppningsventiler eller drabbade stora kärl och hänvisade till hjärtfel.

Enligt statistiken finns det för varje tusen friska barn, 6-8 barn med hjärtpatologier. Medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda är den näst vanligaste sjukdomen i hjärt-kärlsystemet.

Den vanligaste förekomsten av patologier i hjärtat och blodkärlen orsakas av följande skäl.

 1. Infektionssjukdomar i tidig graviditet. Sådana sjukdomar är särskilt farliga under första trimestern, mellan 3 och 8 veckors graviditet, när ett barns hjärta och blodkärl bildas. Den mest smutsiga sjukdomen är rubella, vilket orsakar allvarlig skada på fostret.
 2. Moderns ålder och hälsotillstånd. Med åldern försvagar kroppens försvar gradvis, och under graviditeten rekonstrueras de endokrina och immunsystemen på ett sätt som maximerar kvinnornas hälsa, även på bekostnad av det framtida barnet. Därför är ju äldre den förväntade mamman och ju mer hennes kroniska sjukdomar desto större är risken för felaktig bildning av barnets kardiovaskulära system.
 3. Underlåtenhet att upprätthålla en hälsosam livsstil under graviditeten - Rökning, användning av droger, alkohol, okontrollerat intag av mediciner eller arbete i skadlig produktion påverkar kroppen negativt, och först och främst - hjärtets arbete.
 4. Ärftlighet. Tyvärr kan benägenheten till hjärtpatologier överföras på den genetiska nivån. Och om bland släktingar på moderns eller faderns sida som någonsin har diagnostiserats med medfödda hjärtfel är nödvändigt graviditeten för att titta mycket noga, eftersom risken för sjukdomen är mycket hög.

En 100% garanti för att ett barn inte kommer att få hjärtsjukdom, ingen kan ge. Den framtida mamman kan dock minska risken till ett minimum. Korrekt näring, avvisande av dåliga vanor, förstärkning av immunitet och noggrann planering av graviditet kommer att säkerställa normal utveckling och korrekt bildning av alla framtida bebisers organ.

Hur manifesteras patologin?

Ofta efter att ha avslöjat ett barns hjärtpatologier, är föräldrarna rädda inte så mycket av själva diagnosen, som av brist på nödvändig information. Ordalydelsen som används av läkare kan ofta inte bara klargöra situationen, men ännu mer rädsla är att komma ikapp. Därför är det viktigt att föreställa sig vad som menas med denna eller den diagnosen.

Totalt klassificeras cirka ett hundra sorter av medfödda hjärtfel, men följande patologier är vanligast.

 1. Hypoplasi är en otillräcklig utveckling av en av ventriklerna. Med denna kränkning fungerar endast en del av hjärtat effektivt. Det förekommer inte så ofta, men det är en av de allvarligaste lasterna.
 2. Transposition av huvudfartyg (TMS) - en extremt allvarlig hjärtsjukdom, som kännetecknas av en spegelposition av artärerna. Samtidigt stör processen för att berika blodet med syre.
 3. Fel i obstruktion. Förknippad med felaktig formning av hål i kärlen. Oftast diagnostiseras barn med hjärtsjukdom med stenos (onormal inskränkning av kärl eller hjärtventiler) och atresi (partiell överväxt av lumen i blodkärl). Särskilt farligt är aortas samverkan - det största blodkärlets förträngning i kroppen.
 4. Atrial septal defekt (ASD) - störningar av hjärtvävnaden mellan kamrarna, så att blod rör sig från ett förmak till den andra, och cirkulation stabilitet störs.
 5. Defekt av interventricular septum (DMF) är den vanligaste defekten i hjärtat. Det kännetecknas av underutveckling av vävnadsväggen mellan höger och vänster ventrikel, vilket leder till felaktig blodcirkulation.

Ofta kombineras hjärtefekter med varandra, så vid diagnos krävs att alla hjärt- och blodkärlskador indikeras. Därför möjliga talrika förkortningar i barnens kort, vilket skrämmer föräldrarna så mycket.

Förstöring av blodcirkulationen påverkar i första hand hudens färg. Följande är hjärtsjukdomar indelade i två grupper: blek och blå.

Blek eller vita vices - onormal förträngning av blodkärl, defekter av skiljeväggar mellan hjärtkamrarna. Arteriellt och venöst blod blandas inte. Hos barn med sådana patologier observeras ohälsosam hudfärg. Till de blå hjärtfel inkluderar införlivandet av de stora kärlen och Fallots tetrad (komplex hjärtsjukdom kärlsammandragande septum defekten och hypoplasi av en av kamrarna).Om sådana överträdelser autonomi alla hjärtkamrarna är bruten, varvid den blandade venösa och arteriella blodet. På grund av detta, huden blir blåaktig eller gråaktig nyans, vilket är särskilt märkbar på huden och extremiteterna i nasolabiala triangeln området.

Förutom ohälsosam hudton noteras följande symtom på medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda:

 • allvarlig andfåddhet
 • hjärtklappning;
 • snabb utmattning
 • dålig aptit, långsam viktökning, frekvent regurgitation;
 • ljud i hjärtat när man lyssnar med ett stetoskop.

Var och en av dessa symtom i sig indikerar inte ännu förekomsten av hjärtsjukdom. Förekomsten av mer än två dysfunktionella symtom kräver dock en omedelbar överklagande till specialister, eftersom någon hjärtsjukdom leder till allvarliga komplikationer. Om milda kränkningar i hjärtat och blodkärlens arbete kan leda till en långsam utveckling av barnet, frekvent svimning och yrsel, lägre immunitet, kan tyngre när som helst leda till akut hjärtsvikt och dödsfall. Därför, om det finns misstankar om att allt är i ordning med barnets hjärta, ska du inte vänta: i det här fallet räknas varje sekund, och undersökningen ska ske så snart som möjligt. Hjärtsjukdomar är särskilt farliga eftersom det under det första året av livet inte kan manifesteras på något sätt. Därför ingår ultraljud i hjärtat vid 6-9 månaders ålder i förteckningen över obligatoriska undersökningar för barn i det första levnadsåret.

Behandling av medfödd hjärtsjukdom hos barn

Valet av en metod för behandling av medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda beror på undersökningens resultat. Diagnos av störningar i hjärtats arbete inkluderar följande procedurer:

 • elektrokardiogram - detektering av hjärtarytmier
 • hjärtens röntgenfilm - studien av fartygens patency;
 • ultraljudsundersökning - upptäckt av abnormiteter i hjärtets struktur;
 • ekkokardiogram - studien av hjärtets funktion
 • dopplerometri - studien av blodflödesegenskaper.

Om barnet diagnostiseras med hjärtsjukdom som följd är frågan om kirurgisk ingripande upptagen. Beslutet om operationen kan dock endast tas av specialister - en kardiolog och en kardiosurgeon, så att kontakta dem på kort tid kan rädda barnets liv.

I vissa fall kan operationen skjutas upp. Om blodtillförseln till vävnader i lungorna och något brutna och ett allvarligt hot mot barnets liv inte för närvarande upptäcks operationen genomförs i en mer vuxen, när patienten kommer att få starkare. Det händer att kirurgisk ingrepp kvarstår i fråga under lång tid: ibland korrigeras patologin självständigt. Detta gäller särskilt det så kallade ovala fönstret - en ytterligare kanal, som inte stängs vid födseln av någon anledning. Sådana fall kräver regelbunden övervakning av en kardiolog. Men hoppas att allt går av sig själv i alla fall omöjligt - regelbundna samråd med en läkare och strikt tillämpning av alla rekommendationer är avgörande.

Vid svåra hjärtefekter kan operationer utföras redan i spädbarn. Typ av ingrepp beror på vilken typ av patologi. Detta kan vara bandage eller skärningen av kärlet (med öppen ductus arteriosus) overlay patchar och plastvävnads väggar mellan hjärtats kammare kateter för att expandera kärlsammandragning, avlägsnande delen av aortan, rörliga fartyg (när införlivande), transplantation av hjärtklaffarna och montering homotransplantat (kärlprotes ). I komplexa fall kan det inte vara nödvändigt att utföra en operation med en paus från flera månader till ett år.

Vid behandling av hjärtsjukdom är den postoperativa perioden inte mindre viktig än själva operationen. Barnet är ordinerat smärtstillande medel och medel för att förbättra hjärtaktiviteten samt alla nödvändiga förfaranden. Oavsett åldern hos den lilla patienten före och efter operationen är noggrann vård och strikt överensstämmelse med alla medicinska föreskrifter nödvändiga.

Rekommendationer för föräldrar

Ta hand om barnets framtida hälsa före graviditeten. Rätt livsstil och uteslutning av skadliga miljöpåverkan för framtida mödrar ökar chanserna för en hälsosam baby. Men det är tyvärr omöjligt att helt försäkra sig mot sjukdomar.

Metoderna för modern diagnostik har gått långt framåt. Därför är det möjligt att upptäcka kränkningar vid bildandet av kardiovaskulärsystemet före barnets födelse. Vid början av andra trimestern kan närvaron eller frånvaron av hjärtpatologier bestämmas av resultaten av ultraljud. Regelbunden passage av alla nödvändiga undersökningar hjälper till att identifiera avvikelser i barnets utveckling så tidigt som möjligt.

Om inga patologier avslöjas på ultraljud, är detta inte en anledning att förlora vaksamhet, eftersom tecken på hjärtsvikt kan uppstå senare. Även om barnet inte oroa sig för någonting, rekommenderar läkare att göra en ultraljud av hjärtat i spädbarn när barnet sitter tryggt.

I händelse av att hjärtfelet har identifierats finns det ingen anledning att panik: det är nödvändigt att genomgå alla nödvändiga undersökningar och kontakta specialister på kortast möjliga tid. Att hoppas på en chans är inte alls möjligt: ​​Den medfödda hjärtsjukan är en smutsig och oförutsägbar sjukdom.

Om operationen har skjutits upp kommer kardiologen att ge rekommendationer om livsstilen och eventuellt förskriva några mediciner. Det är nödvändigt att obevekligt följa alla recept, och vid det minsta tecknet på ett sjukdomssamråd med en läkare.

Operationer i hjärtat sker ofta när barnet är medvetet. Under denna period är uppmärksamhet och vård av föräldrar viktigare än någonsin. Om kirurgi är rädd även vuxna, vad kan vi säga om barn, för vilka det verkar som en katastrof. Därför är barnets psykologiska förberedelse under alla omständigheter nödvändigt.

En son eller dotter kan berättas om fördelarna med operation, om hur läkare kan hjälpa hjärtat att fungera bättre och även så snart kommer han att kunna springa och spela sport, som andra barn. Det viktigaste är att känna sig trygg: barnet kommer att vara känsligt för all nervöshet och kommer att börja oroa sig själv.

Efter operationen om möjligt borde alltid vara nära: trött på smärtan och rädslan för barnet är avgörande för föräldrarnas kärlek. Det är nödvändigt att berömma barnet för sin uthållighet och tålamod och på alla sätt betona att smärtan kommer att passera, dropparna kommer att tas bort, bandageerna tas bort och snart blir det mycket bättre. Det är bättre att glömma pedagogiken: I en sådan situation får barn få några lustar, om de naturligtvis inte strider mot behandlingssystemet.

Medfödd hjärtsjukdom hos ett barn idag är inte längre katastrofalt. Medicinen går vidare med sju-liga steg, nya och effektiva behandlingsmetoder gör att du kan bli av med sjukdomen helt. Det viktigaste är föräldrarnas känslighet och uppmärksamhet för barnets hälsa och välbefinnande. Först då kommer barnet att kunna glömma alla lidelser och leva ett helt liv.

Hjärtsjukdom hos barn: symtom och behandling

Hjärtsjukdom hos barn - de viktigaste symptomen:

 • svaghet
 • Hjärtklappningar
 • Mörkning i ögonen
 • Cyanos av huden
 • Snabb andning
 • Buller i hjärtat
 • Allmän puffiness
 • slapphet
 • Frekvent upprepning
 • Bröstcancer
 • Barnet suger svagt bröstet

Medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda - bildandet av anatomiska defekter av olika slag i hjärtets delar. Vanligtvis börjar sådana patologier utvecklas under prenatalperioden. I nyfödda identifierar kliniker cirka 20 olika typer av laster.

För enkelhetens skull delades de in i tre grupper:

 • Medfödda hjärtfel hos barn av "vit typ". Denna grupp innefattar defekter som ett resultat av bildningen av vilken blodsänkning är från blodflödet till det venösa blodet. Dessa inkluderar aorta defekter, en öppen arteriell kanal, defekter av interventricular och interatrial septum;
 • "Blå typ". Ett karakteristiskt symptom på patologierna i denna grupp är persistent cyanos. Det fortskrider på grund av gjutning av venöst blod i den arteriella blodbanan. Dessa inkluderar medfödda defekter, Fallots tetrad, transposition av de stora blodkärlen, atresi av aorta, lungartären och ven mun (till höger);
 • VPS, vilket indikerar bildandet av en obstruktion i vägen för normalt blodflöde, men detta är inte associerat med en arteriovenös shunt. Detta inkluderar stenoser, koarctation, hjärtets ektopi, hypertrofi av hjärtelement och så vidare.

etiologi

Hjärtsjukdom hos nyfödda kan utvecklas på grund av:

 • olika mutationer på gennivå
 • negativ ekologisk situation i det område där den gravida kvinnan lever
 • Förekomsten av en kvinna i anamnes av aborter, missfall, liksom dödfödda barn;
 • användningen av vissa grupper av läkemedel vid fertil fertilitet. Särskild fara för fostret är antibiotika, antivirala och andra läkemedel med stark effekt.
 • ärftlig predisposition. Risken att barnet kommer att utveckla hjärtsjukdom, ökar många gånger om den gravida kvinnan har nära släktingar med samma patologi.
 • infektionssjukdomar, som kvinnan lidit under barnets bärande. Särskilt farligt är cytomegali, rubella, herpes. Speciellt risken ökar i händelse av att dessa patologier drabbade en kvinna i de tidiga stadierna av graviditeten. Faktum är att vid denna tidpunkt sker bildandet av alla organ;
 • ålder av den gravida kvinnan. Forskare har märkt en sådan tendens att ju äldre en kvinna, ju högre sannolikheten är att hon kommer att få ett barn med hjärtsjukdom. Nu ingår riskgruppen företrädare för det rättvisa könet, som korsade den 35-åriga gränsen.
 • stark träning i röntgenstrålar;
 • Användningen av en kvinna under utförandet av ett barn med stora doser alkoholhaltiga drycker. Nyligen är det den här orsaken som kommer fram i utvecklingen av hjärtfel. Alkohol har en skadlig effekt inte bara på moderns kropp utan även på hennes ofödda barns kropp.

symtomatologi

Symtom som indikerar hjärtsvikt hos nyfödda, beror direkt på typ av defekt, liksom på svårighetsgraden av den patologiska processen. Små defekter i storlek manifesterar sig inte på något sätt, vilket i hög grad komplicerar deras tidiga diagnos. Men det är värt att notera att även svåra former av anomalier kan vara helt asymptomatiska, vilket ofta orsakar en nyfödd död i hans tidiga dagar. Spara ett barns liv med svåra defekter som inte tillåter hjärtat att fungera normalt, det är endast möjligt genom operativ ingrepp. Det kan inte vara fråga om konservativ terapi.

Huvudskyltarna som kan indikera förekomst av anomalier i hjärt-kärlsystemet hos barnet:

 • ökade andningsrörelser per minut;
 • bildning av ödem (speciellt på benen);
 • svaghet;
 • letargi;
 • barnet suger svagt bröstet och kan till och med helt överge det;
 • svår takykardi
 • frekvent regurgitation;
 • cyanos. Det är särskilt uttalat i extremiteterna och i regionen av den nasolabiala triangeln;
 • ljud i hjärtat. De kan endast detekteras av en kvalificerad läkare under auscultation.

grader

Graden av sjukdom bestäms beroende på svårighetsgraden av de manifesterade symtomen. Totalt fördelar sina kliniker 4:

1 grad - barnets tillstånd är relativt stabilt. Hjärtaktiviteten ligger inom normala gränser. Vanligtvis kräver denna examen inte särskild behandling;

2 grad - symptomen ökar gradvis. Det förekommer problem med barnets utfodring och andningsfunktionen försämras.

3 grad - kliniken kompletteras av neurologiska manifestationer, eftersom hjärnan inte tillförsikt tillförs med blod;

4 grader - terminal. Vid dess progression upplever patienten förtryck av andnings- och hjärtaktivitet. Vanligtvis slutar det med ett dödligt utfall.

diagnostik

Hittills är den mest informativa metoden, som gör det möjligt att identifiera förekomst av anomalier i hjärtets struktur, ECHO-kardiografi. Denna metod ger läkaren möjlighet att bedöma tillståndet för alla delar av hjärtat - kamrar, skiljeväggar, ventiler, hål. Också läkare tillgriper ofta Doppler. Metoden gör det möjligt att få information om intensiteten i blodflödet, dess turbulens.

Ytterligare diagnostiska metoder:

Läkningsåtgärder

Med hjärtfel är den enda korrekta metoden för kirurgisk ingrepp. Medicinering kan bara dämpa svårighetsgraden av symtom. Behandla nu operationer av två typer: öppna och minimalt invasiva.

Minimalt invasiva operationer är mer lämpade för att eliminera anomalier av skiljeväggar mellan atria och ventriklar. Röntgenendovaskulär metod gör det möjligt för kirurgen att installera ett stötfångare som stänger den bildade defekten.

Öppet operativt ingrepp utförs vid detektering av svåra sammorbida vävnader. Under operationen öppnas brystbenet. Således har läkaren direkt tillgång till patientens hjärta. Dessa ingrepp, även om de är traumatiska, är mycket effektiva.

Om du tror att du har Hjärtsjukdom hos barn och symptomen som är karakteristiska för denna sjukdom, då kan läkare hjälpa dig: en barnläkare, en kardiolog.

Vi föreslår också att vi använder vår online diagnos service, som, baserat på symptomen, väljer de sannolika sjukdomarna.

Hjärtfel är avvikelser och deformationer av enskilda funktionella delar av hjärtat: ventiler, skiljeväggar och öppningar mellan kärl och kamrar. På grund av deras felaktiga funktion störs blodcirkulationen, och hjärtat slutar uppfylla sin huvudsakliga funktion - levererar syre till alla organ och vävnader.

Hypovolemi är en patologi som präglas av en minskning av volymen av blod som cirkulerar i människokroppen. Det indikerar utvecklingen av alla patologiska processer. Detta tillstånd är livshotande, så akut medicinsk hjälp krävs. Kan förekomma hos någon person, oavsett kön och ålder.

Sjukdomen, som är inneboende i bildandet av pulmonell insufficiens, som presenteras i form av en massa exit transudat från pulmonära kapillärerna in i håligheten och så småningom bidra till infiltration av alveolerna kallas lungödem. I enkla ord är ödem i lungorna en situation där vätskan som har siktat genom blodkärlen stagnerar i lungorna. Sjukdomen karakteriseras som ett självständigt symptom och kan bildas på grundval av andra allvarliga sjukdomar i kroppen.

Kardiopulmonell insufficiens är en patologi i respiratoriska och kardiovaskulära systemet, som fortskrider på grund av ökat tryck i liten cirkulation. Som en konsekvens börjar hjärtats högra hjärtkärl att fungera mer intensivt. Om sjukdomen fortskrider över en lång tid och behandlingen inte utförs, kommer det högra hjärtats muskler att bygga upp sin massa (på grund av ökat arbete).

Pneumocystis lunginflammation eller pneumocystis är en inflammatorisk lungskada orsakad av patogenen. Den viktigaste riskgruppen är spädbarn och personer med immunbristförhållanden. Det patologiska medlet kan tränga in i människokroppen på flera sätt, men oftast utförs infektionen av luftburna droppar. Dessutom vet kliniker många predisponeringsfaktorer som ökar sannolikheten för att utveckla en sådan sjukdom.

Med hjälp av fysiska övningar och självkontroll kan de flesta utan medicin.

Hjärtsjukdom hos ett barn: symtom

Eventuella barndomssjukdomar orsakar oro bland föräldrarna, och när det gäller hjärtsjukdomar låter en sådan diagnos som en dödsdom. Hur farligt är hjärtfel i barnet, vilka symtom är sjukdomen hos kroppens huvudorgan, finns det en chans till återhämtning - du kan läsa allt om detta och många andra saker i materialet i denna artikel.

Vad är hjärtsjukdom?

Sjukdomar i hjärt-kärlsystemet hos barn upptar nästan första plats bland alla barndomssjukdomar som är förknippade med utvecklingsstörningar. En av dem är hjärtsjukdom.

Medicin vet många olika sjukdomar i hjärtat, men diagnosen "hjärtsjukdom" kombinerar en grupp fysiologiska störningar.

Eventuella skador på arbetet med hjärtklaffar av organisk natur är relaterade till hjärtfel. Med denna patologi kan blod inte transporteras normalt via kärl eller inuti själva hjärtat. Beroende på graden av överträdelse varierar tiden då kroppen själv slutligen misslyckas och upphör att fungera.

Dessutom kan orsaken till patologins utveckling vara:

 • brott mot strukturen av hjärtans väggar;
 • kränkning av strukturen hos hjärt septa;
 • störning av strukturen hos stora fartyg.

På grund av de karakteristiska symptomen på denna grupp av sjukdomar kan inte bara skilja den typ av hjärtsjukdomar, men också för att bestämma dess utvecklingsstadium. Det bör noteras att medfödda patologier kännetecknas av svårare symtom, det är omöjligt att märka omedelbart när ett barn föds, och de förvärvade sjukdomarna tvärtom har mer skarpa tecken.

Typer av hjärtfel

typer hjärtpatologier skiljer sig åt i deras mångfald, men alla av dem är indelade i två skriv blå och vit.

Blå typ Det finns en uttalad cyanos av vävnaderna (cyanos), för vit karaktäristisk hudfärg genom ingrepp av en stor cirkel av blodcirkulation av venöst blod. Den farligaste är den blåa defekten, för med den upplever kroppen att syrebrist.

Hjärtfel är uppdelade i medfödda och förvärvade.

Medfödda missbildningar hjärtat bildas i fostret långt före dess födelse, under dess intrauterin utveckling. Orsaken till utvecklingsstörningar kan fungera som:

 • genetisk predisposition;
 • genmutationer;
 • hormonella störningar hos fosterföräldrar;
 • mottagande av olagliga droger
 • mammas sjukdom under graviditeten
 • dålig ekologi.

Förvärvade fel Hjärtor bildas hos barn och vuxna i alla åldrar. Orsaken till sådana sjukdomar kan tjäna olika sjukdomar, såsom högt blodtryck, reumatism, kardioskleros och många andra.

"Blå" laster och deras symtom

Följande sjukdomar klassificeras som "blå" hjärtfel.

 1. Mitralventilinsufficiens. Denna typ av anomali har tre underarter (relativ insufficiens, organisk insufficiens, funktionell insufficiens). Orsaken till utvecklingen av denna patologi är den anatomiska störningen av funktionen av bicuspidventilen.
  Symptom på en defekt kännetecknas av ett barns utseende:
  • akrocyanos, cyanos av läpparna och kinderna;
  • andfåddhet, takykardi;
  • darrande sternum;
  • utvidgning av levern
  • svullnad av vener på nacken.
 2. Fallot sjukdom - Innehåller fyra patologier: Lungartärstenos, höger ventrikulär hypertrofi, interventrikulär septaldefekt och aortasdextras.
  Under fosterutveckling denna patologi har ingen negativ inverkan på det, barn är vanligtvis födda i tid, med normal vikt och andra fysiologiska indikatorer. Men efter barnets födelse börjar sjukdomen att manifestera sig med följande symtom:
  • cyanos av vävnader när man gråter;
  • cyanos av vävnader i vila (från 2-3 månaders livstid);
  • anfall av andfåddhet;
  • gråaktig hudfärg;
  • barnets ångest
  • kramper, förlust av medvetande.

För äldre barn ett tecken på patologi kan vara en försening i mental utveckling, bröstsmärta efter fysisk ansträngning eller mat, för att underlätta det tillstånd som barnet försöker klämma i en klump, dra knäna till hakan.

 • Atresi i lungartären - kännetecknas av brist på lumen, - är frånvaron av ett hål eller lumen vid nivån av ventilerna i lungartären. Kärnan i sjukdomen ligger i avsaknad av kommunikation mellan högra atrium och ventrikel, för kompensation för vilket blodet tvingas komma in i lungorna som omger vägarna (hålets vridning i det interatriella septumet). Ventrikeln försvinner nästan från cirkulationsprocessen.
  Symtom innefattar cyanos av vävnader (initialt partiell, paroxysmal, då uttalad permanent). Tyvärr, i avsaknad av snabb kirurgisk behandling, överlever barn inte att ha en liknande patologi.
 • Överföring av huvudfartyg - anses vara den mest allvarliga patologin av denna typ. Det kännetecknas av en mängd anomalier av den anatomiska strukturen och tidigt hjärtsvikt. Det här är en defekt där kommunikationen mellan blodets cirkulation och små cirklar är bruten. En sådan vice är oförenlig med livet, eftersom det med lungartären och aortan verkar förändra deras funktioner, vilket inte kan tas upp för organismens korrekta funktion. I en ren form är en sådan patologi väldigt sällsynt.

  Kanske förekomsten av barn med denna patologi, men endast om de har ett öppet ovalt fönster, d.v.s. Förekomst av en defekt hos den interatriella och interventrikulära septa eller med en öppen arteriell kanal. Vid diagnosering av patologi under intrauterin utveckling av fostret och akut operation direkt efter födseln är ett positivt resultat möjligt.

  Sådana barn behöver kirurgisk behandling, annars överlever bara en fjärdedel av dessa barn.

  "Vita" laster och deras symtom

  Till denna grupp av hjärtfel är de patologier där det venösa blodet inte går in i den stora cirkulationen av blodcirkulationen, eller blodet passerar genom hjärtans vänstra del in i hjärtans högra del.
  Till typen av "vita" vices inkluderar följande överträdelser.

  1. Defekt av interventrikulär septum. I denna patologi saknar barnet mellan höger och vänster ventrikel helt eller delvis en septum. Berikat syre arteriellt blod flyter från vänster ventrikel till höger, där det blandar med venöst blod. Som ett resultat är överväxt av lungens kärl, och själva lungan är svullet på grund av överdrivet blodflöde till det. Ett hjärta som tvingas arbeta med överdriven motion är hypertrofierad (ökning i storlek), hjärtsvikt utvecklas.
   Symtom på patologi beror på felets storlek. Med mindre störningar kan denna typ av fläck inte manifestera sig länge, och i vissa fall med barnets tillväxt och muskels tillväxt i hjärtens septum kan det helt stänga av sig själv. I det här fallet kan det endast erkännas med ultraljudsundersökning eller med auscultation av hjärtat (med hjälp av ett phonendoscope). I det första fallet kommer ultraljudet att se förändringar i blodflödet, i det andra hörs ljudet.

  Med brist på medelstorlek kan symtomen på patologi manifesteras från slutet av den första månaden av barnets liv och ha en progressiv dynamik.

  Röntgenbilder visualiserar en ökning i hjärtans högra sida, ultraljud och EKG visar tecken på överbelastning av organets högra delar. Konsekvenserna av defekten är permanent lunginflammation, arytmi och reumatism.

  Den öppna arteriella kanalen blir orsaken till utvecklingen av lågt tryck i barnet, vilket minskar blodtillförseln till organ och kroppssystem, eftersom blodet passerar en stor cirkel.
  Med en liten defekt har defekten inga signifikanta symtom, oftast blir det bara bekant med en mer fullständig studie av samtidiga sjukdomar. Sådana barn är mer benägna att lida av förkylningar än andra, och i auskultation finns det ett ljud i hjärtat.
  För stora kanalstorlekar barn lider ofta av förkylningar och sjukdomar i övre och nedre luftvägarna, blir snabbt trötta, hamnar bakom mental utveckling från kamrater, har andfåddhet, blek hud. Vid inspektion lågt lågtryck, asymmetri av puls, markeras buller inom hjärtans område.

 • Lungartärstenos. En liknande utveckling av utveckling är att på vägen för blodflödet från höger hjärtkammare till en liten cirkulationscirkulation uppstår en viss obstruktion i form av en lindring av lungartären. I detta fall kan lokaliseringen av förträngningen vara i ventilplatsen, både framför den och bakom den. Som ett resultat stagnerar blodet i ventrikeln, och i en liten cirkel går det till en mindre volym. Ventrikeln blir hypertrofisk, förlorar sin förmåga att rytmiska sammandragningar och hjärtsvikt uppstår.
  Tecken på en defekt beror på hålets storlek i lungartären. Med en liten minskning finns det ett ljud i hjärtat när man lyssnar med ett phonendoscope, med en starkare inskränkning:
  • andfåddhet;
  • snabb utmattning
  • smärta i hjärtat (med belastningar);
  • en minskning av blodtrycket;
  • utbuktning av hjärtans bröstområde.

  Cyanos av vävnader noteras inte.

  Hjärtfel där hemodynamik inte störs

  Hjärtfel, där hemodynamiken inte bryts, ofta bildade långt innan barnet är fött, den andra veckan i fosterutvecklingen. Anledningarna till utvecklingen av denna patologi genom medicin är inte fullständigt förstådda. Det antas att det utvecklas på grund av dålig ärftlighet, genmutationer, användning av förbjudna läkemedel som har en teratogen effekt.

  Hjärtfel hos denna grupp präglas av en kränkning av hjärtets position, vilket är den främsta orsaken till barnsdödligheten hos den medfödda naturen.

  Istället för att avsluta

  Varje förändring i ansiktsskinnets färg, nasolabiala triangeln, fingrar och tår, fötter och händer bör orsaka oro hos föräldrarna. Det här är de första tecknen på att ditt barns hjärta arbetar i ett nödläge. Om dessa symtom åtföljs av svullnad i dyspné, smärta i bröstet, så finns det ingen tid för uppskjutning. Andelen barndödlighet på grund av hjärtbrott ökar varje år.

  Om du märker något av ovanstående tecken i barnet, är det bättre att försäkra dig själv och kontakta barnläkaren för anvisningar till en pediatrisk kardiolog eller kardioterapeut.

  Hjärtsjukdom hos barn

  Hjärtsjukdom hos barn är en patologi där deformerade ventiler, septa, öppningar mellan hjärtkamrarna och kärlen, provocera en kränkning av blodcirkulationen genom interna hjärtkärl.

  skäl

  De främsta orsakerna till hjärtsvikt hos ett barn:

  • ärftlig predisposition;
  • graviditeten fortsatte under påverkan av negativa yttre faktorer: en dålig miljö, att röka eller dricka alkohol av moderen eller vissa droger;
  • "Kromosomal abnormitet", när en av generna genomgick en mutation;
  • graviditet åtföljdes av förekomsten av infektionssjukdomar (t.ex. rubella);
  • Det faktum att missfall eller stillbirth, som hände tidigare.

  klassificering

  Klassificering av hjärtpatologier utförs med hänsyn till många parametrar, eftersom hjärtat är ett komplext organ för studie. Tilldela huvudtyperna av hjärtsjukdomar: medfödda (UPU) och förvärvade (PPP).

  medfödd

  Klassificering av patologier av medfödd natur delar dem till arter beroende på påverkan på barnets utveckling. Tyvärr har incidensen av CHD hos bröst- och prematura barn ökat under de senaste åren och de anatomiska egenskaperna hos sjukdomen har modifierats.

  Enligt den enklaste och mest informativa divisionen, medfödda hjärtefekter hos barn finns i tre sorter:

  • vitt;
  • blått;
  • EPS, där utflödet av blod blockeras av blockeringar.

  Vit typ

  WHRT av vit typ uppenbarar hudens hudfärg. Kännetecknas av frisättning av blod från det arteriella blodflödet till venet. Vit EPS är en öppen arteriell kanal och bestäms av närvaron av isolerade aorta lesioner, septa.

  Felaktigheterna i den vita typen inkluderar defekten i interventrikulär septum, defekten hos det interatriala septumet,

  Blå typ

  Fel i den blå typen (blå EPS) visuellt urskilja cyanos av huden (persistent cyanos). Klassificeringen av blå UPU särskiljer sådana patologier:

  • införlivande av huvudkärlen (den process i vilken aortan avviker från höger kammare och lungartären tvärtom - från vänster kammare);
  • triot av Fallot (en uppsättning av flera störningar: förträngning av lungartären, defekt av interventrikulär septum, aorta och högerkammardefekter);
  • atresi av den högra venösa munen, lungartären, aorta.

  UPU med interlocker med utflöde av blod

  Medfödd missbildning med blockeringar är en typ av patologi, en följd av svårigheten att korrekt utstötning av blod från ventriklarna. En grupp sjukdomar innefattar:

  • Stenos av aortan - ofta uppenbarar sig sjukdomen genom förträngning av aortan i ventilregionen;
  • aorta aorta - patologi, åtföljd av förminskning eller fullständig tillslutning av aorta lumen i ett begränsat område;
  • stenos i lungstammen är en störning där det högra ventrikulära utflödessystemet smalnar och provar hinder för blodflödet från det till lungartären.

  förvärvade

  De främsta orsakerna till utvecklingen av PPP hos barn:

  • reumatisk endokardit
  • diffus bindvävssjukdom;
  • infektiös endokardit med inblandning av ventilen;
  • i vissa fall - ett trauma mot bröstet.

  Förvärvade hjärtsjukdomar hos barn kännetecknas av ständiga förändringar i strukturen hos hjärtavdelningarna. De första förändringarna genomförs efter barnets födelse, orsakar dissociationen av hjärtets funktion. I medicinsk praxis har förvärvade hjärtfel annorlunda klassificerats.

  Av ursprung:

  • reumatism;
  • syfilitisk;
  • aterosklerotisk;
  • traumatiska och andra.

  När det gäller felets allvar:

  • defekter utan signifikant påverkan på intrakardiell hemodynamik;
  • laster med måttlig eller svår grad av svårighetsgrad.

  Tillståndet för generell hemodynamik är:

  • kompenseras;
  • subcompensated;
  • dekompenserad.

  Det finns också klassificeringar för lokalisering av hjärtsjukdomar och funktionell form.

  symptom

  Symtom på hjärtsjukdom avslöjar inte alltid vid det första skedet av utveckling av patologi. Mycket ofta uppträder symtomen på barnets symtom om några månader eller år. I nyfödda barn skiljer sig symtomen på hjärtsjukdom beroende på närvaron av en specifik anomali, men deras symptom kan generaliseras:

  • hjärtsvikt;
  • otillräcklig tillströmning av näringsämnen och syre i kroppen.

  Hos barn från 1 år till 2 år kan det förekomma ångest och spänning. Barn som fyllt 3 år har följande symtom:

  • förstorad lever;
  • svag aptit eller aptitlöshet;
  • andningshastighet
  • Barn lider ofta av förkylningar;
  • nedsatt hjärtfrekvens;
  • svårighet i utförandet av fysiska övningar.

  Medfödd hjärtpatologi, beroende på dess typ (vit eller blå) kännetecknas av hudens färg.

  Kliniska symptom på PPP bestäms ofta endast genom diagnos, med hänsyn till typ av defekt, graden av svårighetsgrad och utveckling. Symtomen manifesteras beroende på lokaliseringsparametrarna och antalet drabbade ventiler. Symtomen på förvärvade defekter hos ett barn kan också skilja sig beroende på patologins funktionella form.

  De viktigaste symptomen som hjälper till att identifiera PPP är:

  • huvudvärk;
  • yrsel;
  • Dyspné och smärta under träning
  • känsla av tyngd och smärta i rätt hypokondrium;
  • blek hud och svullnad i benen;
  • fall av svimning.

  diagnostik

  Diagnos av hjärtsjukdom hos ett barn är en obligatorisk studie vid det stadium av intrauterin utveckling. För varje kvinna vid 14 veckors gestation föreskriver undersökande läkaren att göra ultraljud i hjärtat (ekkokardiografi).

  Ultraljud är den viktigaste metoden för att detektera CHD och PPS. Diagnos med hjälp av ultraljud kan hjälpa till att visualisera hjärtens strukturfack samt beräkna tryck och ytterligare parametrar.

  Om det finns misstanke om hjärtsjukdom, kommer kardiologen att föreskriva ytterligare diagnostiska metoder som hjälper till att bestämma de medföljande patologierna:

  • Elektrokardiografi (EKG) - diagnos av medfödda och förvärvade brister i alla åldrar Också fixar arytmi, förskjutning av elaxeln, störningar i ledningssystemet. EKG ingår i listan över obligatoriska undersökningar av spädbarn i månadsåldern.
  • Röntgenundersökning Det visar bröstet på skärmen och används för att bestämma hjärtats nuvarande tillstånd.

  behandling

  Specialister väljer en metod för behandling, med hänsyn till typ av patologi, utvecklingsstadiet och komplexiteten i varje enskilt fall. En viktig roll när det gäller att välja det optimala behandlingsalternativet spelas av sjukdomens tillstånd och ålder. Ett otvetydigt svar, hur man behandlar hjärtsjukdom existerar inte.

  Det vanligaste sättet att behandla hjärtfel är kirurgi, men ibland tillräckligt med konservativa terapier.

  konservativ

  Konservativ terapi innehåller ofta kost, allmän hygien och motion. Det rekommenderas att sjuka barn konsumerar proteinrika matar, begränsar sig till dricksvatten och salt och utesluter mat före sängen. Du behöver göra speciella övningar (till exempel gå), som hjälper till att träna hjärtmuskeln.

  kirurgi

  Drift i 72% av fallen blir en chans för fullständig återhämtning av barnet. Framgången med genomförandet beror på aktualiteten. Tack vare utvecklingen av modern operation är det möjligt att tidigt korrigera UPD även i små och för tidiga barn.

  Kirurgisk ingrepp för att ta bort hjärtsjukdom kommer att besöka två typer:

  • Öppen operation, där hjärthålan är utsatt
  • en sluten operation när kirurgi utförs på stora blodkärl nära hjärtat, medan orgelen själv inte påverkas av kirurgerna.

  Under operationen kopplas hjärtat och lungorna från blodcirkulationen, under vilken anrikningen av blodet med syre sprider sig i hela kroppen. Om fallet är komplicerat krävs ytterligare kirurgisk ingrepp med en paus från föregående i tidsintervallet från flera månader till 1 år.

  Många föräldrar är intresserade av kostnaden för att rädda sitt barns liv. Kostnaden för drift beror på arten av patologi och klass i den valda kliniken. Till exempel, i hushållskliniker kommer priset för en radikal ersättning av tetralogi från Fallot att vara från 110 000 till 130 000 rubel. I utländska kliniker varierar priset på hjärtkirurgi från 12 000 till 22 000 euro.

  • Läs också: mitralventilens bristfällighet i barnet

  Opererade barn behöver en speciell högkalori diet, och särskilt de behöver intensivvård. Föräldrar måste göra allt för att skydda barnet från infektioner. Korrekt vård är en tydlig regim av dagen, en lång vistelse i friluft och en ökning av barns immunitet.

  funktionshinder

  Tilldela barns funktionshinder med en etablerad diagnos av hjärtsjukdomar, som behöver socialt skydd, ta hänsyn till konsekvenserna av hälsoförminskning och försämring av vitala funktioner hos en person.

  Invaliditet ges till barnet om följande faktorer är närvarande:

  • beständig störning av kroppens funktion
  • begränsad livsaktivitet (förtryck i rörelse, kommunikation, orientering, självkontroll);
  • Behov av sociala skyddsåtgärder.

  Medfödd hjärtsjukdom (CHD) hos barn: orsaker, symptom, diagnos och behandling

  En av de vanligaste diagnosen avvikelser vid utvecklingen av hjärt-kärlsystemet hos barn är medfödd hjärtsjukdom. En sådan anatomisk störning av hjärtmuskelstrukturen som uppträder under fosterutvecklingen är full av allvarliga konsekvenser för barnets hälsa och liv. Tidig medicinsk intervention kan bidra till att undvika det tragiska resultatet på grund av CHD hos barn.

  Föräldrarnas uppgift är att orientera sig i sjukdomsets etiologi och att veta om dess grundläggande manifestationer. På grund av de nyfödda fysiologiska egenskaperna är vissa sjukdomar i hjärtat svåra att diagnostisera omedelbart efter barnets födsel. Därför måste du noggrant övervaka det växande barnets hälsa, svara på eventuella förändringar.

  Klassificering av medfödd hjärtsjukdom hos barn

  Medfödd hjärtsjukdom framkallar ett brott mot blodflödet genom kärlen eller i hjärtmuskeln.

  Den tidigare medfödda hjärtsjukan detekteras, desto mer gynnsamma är förutsägelserna och resultatet av behandlingen av sjukdomen.

  Beroende på patologins externa manifestationer är följande typer av CHD utmärkande:

  Sådana defekter är svåra att diagnostisera på grund av avsaknaden av uppenbara symptom. En karaktäristisk förändring är hudens plåga hos ett barn. Detta kan signalera kvittot av en otillräcklig mängd arteriellt blod i vävnaden.

  Till kategorin "vita" vices inkluderar onormal dränering av lungorna, bildandet av ett gemensamt atrium och defekter av skiljeväggar mellan hjärtat i hjärtat.

  Den huvudsakliga manifestationen av denna kategori av patologi är blå hud, särskilt märkbar inom öron, läppar och fingrar. Sådana förändringar orsakar vävnadshypoxi, framkallad genom blandning av arteriellt och venöst blod.

  Den grupp av "blå" laster inkluderar införlivandet av aorta och lungartären, Ebstein anomali (offset position fastsättningsflikar av trikuspidalventilen till höger ventrikulär kaviteten), Fallots tetrad (så kallad "cyanotisk sjukdom", en kombinerad defekt som kombinerar fyra sjukdom - stenos av den högra ventrikulära utflödes avdelning, dekstrapozitsiyu aorta, hög ventrikelseptumdefekt och höger kammare hypertrofi).

  Med tanke på arten av cirkulationssjukdomar klassificeras medfödda hjärtfel hos barn i följande typer:

  1. Meddelande om blodutmatning från vänster till höger (öppen arteriell kanal, defekt av interventrikulärt eller interatriellt septum).
  2. Meddelande om blodutmatning från höger till vänster (atrezium tricuspidventil).
  3. Hjärtfel utan blodutsläpp (stenos eller koagulering av aorta, lungartärens stenos).

  Beroende på komplexiteten i hjärtklemmens anatomi, isoleras dessa medfödda hjärtefekter i barndomen:

  • enkla defekter (enskilda defekter);
  • komplex (en kombination av två patologiska förändringar, till exempel minskning av hjärthål och ventilfel);
  • kombinerade defekter (komplex för behandling av en kombination av multipla anomalier).

  Orsaker till patologi

  Överträdelse av hjärtets differentiering och utseendet av EPS i fostret provar effekterna av negativa miljöfaktorer på kvinnan under barnets bärande period.

  De främsta orsakerna som kan orsaka hjärtavvikelser hos barn under deras fosterutveckling är:

  • genetiska störningar (mutation av kromosomer);
  • röka, dricka alkohol, droger och giftiga ämnen av en kvinna under bärbarhetsperioden;
  • de infektionssjukdomar som överförts under graviditeten (ett virus av en rubella och en influensa, en vattkoppor, en hepatit, ett enterovirus, etc.);
  • negativa miljöförhållanden (hög strålningsbakgrund, hög luftföroreningar etc.);
  • Användningen av droger som är förbjudna under graviditeten (även droger vars effekter och biverkningar inte undersöks tillräckligt).
  • ärftliga faktorer
  • somatiska abnormiteter hos moderen (främst diabetes mellitus).

  Dessa är de viktigaste faktorerna som orsakar hjärtinfarkt hos barn under sin intrauterin utveckling. Men det finns också riskgrupper - det här är barn som är födda till kvinnor över 35 år, liksom endokrina dysfunktioner eller toxikos under första trimestern.

  Symptom på CHD

  Redan under de första timmarna av livet kan barnens kropp signalera anomalier vid utvecklingen av hjärt-kärlsystemet. Arytmi, snabb hjärtslag, andningssvårigheter, medvetslöshet, svaghet, cyanotisk eller blek hud täcker hjärtens eventuella patologier.

  Men symptomen på CHD kan förekomma mycket senare. Föräldrars ångest och omedelbart utnyttjande av sjukvård bör orsaka sådana förändringar i barnets hälsa:

  • Blå eller ohälsosam hudfärg i nasolabial triangel, fötter, fingrar, öron och ansikte.
  • svårigheter med att föda barn, dålig aptit
  • fördröjning i ökande vikt och höjd i barnet;
  • svullnad i extremiteterna;
  • ökad trötthet och sömnighet;
  • svimning;
  • ökad svettning;
  • andfåddhet (ständigt andfåddhet eller tillfälliga anfall);
  • oberoende av känslomässiga och fysiska stressförändringar i hjärtfrekvensen;
  • ljud i hjärtat (bestämt genom att lyssna på en läkare);
  • smärta i hjärtat, bröstet.

  I vissa fall är hjärtfel hos barn asymptomatiska. Detta komplicerar identifieringen av en sjukdom i sina tidiga skeden.

  Förhindra försämring av sjukdomen och komplikationer hjälper regelbundna besök till barnläkare. En läkare vid varje ordinarie inspektion nödvändigtvis lyssnar till ljudet av barnets hjärttoner genom att kontrollera närvaron eller frånvaron av buller - ospecifika förändringar som ofta fungerar i naturen och inte bär risken för livet. 50% identifieras i den pediatriska undersökning kan buller åtföljas av "små" fel som inte kräver kirurgiska ingrepp. I det här fallet rekommenderar vi regelbundna besök, observation och samråd pediatrisk kardiolog.

  Om läkaren ifrågasätter ursprunget för sådana ljud eller observerar onormala ljudförändringar, måste barnet hänvisas till hjärtundersökning. En barnkardiolog lyssnar på hjärtat och föreskriver ytterligare diagnostiska tester för att bekräfta eller neka den preliminära diagnosen.

  Manifestationer av sjukdomen i varierande grad av svårighet inte bara hos nyfödda. Brister kan först få sig att känna sig redan i ungdomar. Om ett barn, uppenbarligen ser helt frisk och aktiv, visar tecken på underutveckling, det är en smärtsam blåaktig eller blek hud, andfåddhet och trötthet från att ens små laster, erforderlig inspektion och pediatrisk kardiologi samråd.

  Metoder för diagnos

  För att studera tillståndet hos hjärtmuskeln och ventilerna samt att upptäcka cirkulationsavvikelser använder läkare sådana metoder för att diagnostisera medfödda hjärtfel:

  • Ekkokardiografi - ultraljud, vilket gör det möjligt att få data om hjärtets patologier och dess inre hemodynamik.
  • Elektrokardiogram - diagnos av hjärtrytmstörningar.
  • Fonokardiografi - visning av hjärtatoner i form av grafer, så att du kan studera alla nyanser som är otillgängliga när du lyssnar med ditt öra.
  • Cardiac ultraljud med Doppler - en teknik som gör det möjligt för läkaren att visuellt bedöma blodflödesprocesser, tillståndet för hjärtklaffar och kranskärlen via fastsättning av speciella sensorer i patientens bröstkorg.
  • Cardiorhythmography - studien av karaktäristika hos kardiovaskulära systemets struktur och funktioner, dess vegetativa reglering.
  • Hjärtkateterisering - införande av en kateter i höger eller vänster hjärta för att bestämma trycket i hålrummen. Under denna undersökning utförs också ventrikulografi - röntgenundersökning av hjärtkamrarna med införande av kontrastmedel.

  Var och en av dessa metoder används inte av läkaren isolerat - för exakt diagnos av patologi jämförs resultaten av olika studier som gör det möjligt att fastställa de huvudsakliga kränkningarna av hemodynamik.

  Baserat på resultaten bestämmer kardiologen den anatomiska versionen av anomali, fördjupar kursens fas och förutspår eventuella komplikationer av hjärtsjukdom hos barnet.

  Om arten av någon av de blivande föräldrarna var hjärtsjukdom, kroppen av kvinnan i barnafödande utsätts för åtminstone en av de risker eller det ofödda barnet är i riskzonen för CHD möjlig utveckling bör den gravida kvinnan meddela observera hennes förlossningsläkare-gynekolog.

  Läkaren, med tanke på denna information, bör ägna särskild uppmärksamhet åt förekomsten av tecken på hjärtafvikelser hos fostret, att tillämpa alla möjliga åtgärder för diagnos av sjukdomen under prenatalperioden. Den framtida modernens uppgift är att genomgå ultraljud och andra doktorutnämnda undersökningar i tid.

  De bästa resultaten med korrekta uppgifter om kardiovaskulärsystemet ger den senaste utrustningen för att diagnostisera barns hjärtfel.

  Behandling av medfödd hjärtsjukdom hos barn

  Medfödda hjärtomvikelser i barndomen behandlas på två sätt:

  1. Kirurgisk ingrepp.
  2. Terapeutiska förfaranden.

  I de flesta fall är den enda möjliga chansen att rädda barnets liv precis det första radikala sättet. Prövning av fostret för närvaro av hjärtkärlens patologier utförs redan före födseln, så oftast bestäms frågan om utnämningen av en operation exakt under denna period.

  Födelsen i det här fallet utförs i specialvårdsavdelningar som fungerar på hjärtkirurgiska sjukhus. Om operationen inte utförs omedelbart efter barnets födelse, föreskrivs kirurgisk behandling så snart som möjligt, helst under det första levnadsåret. Sådana åtgärder är dikterade av behovet att skydda kroppen från utvecklingen av möjliga livshotande följder av CHD-hjärtsvikt och lunghypertension.

  Modern hjärtkirurgi involverar ledande öppen hjärtkirurgi, samt via kateterisering metod, kompletterad med en röntgenavbildning och transesofageal ekokardiografi. Avlägsnande av hjärt missbildningar defekter utförs effektivt via ballong plast endovaskulära behandlingar (metoder för att införa den tätande väggen och instrument). I kombination med kirurgi patienten ordineras läkemedel som ökar effektiviteten av behandlingen.

  Terapeutiska förfaranden är en hjälpmetod för bekämpning av sjukdomen och används när det är möjligt eller nödvändigt att överföra operationen till ett senare datum. Terapeutisk behandling rekommenderas ofta för "blek" laster, om sjukdomen inte utvecklas snabbt under månader och år, äventyrar inte barnets liv.

  Vid ungdomar kan förvärvade hjärtfel hos barn utvecklas - en kombination av korrigerade defekter och nyutvecklade anomalier. Därför behöver ett barn som genomgått kirurgisk korrigering av patologin senare behöva ett reoperativt ingripande. Sådana operationer är ofta utförs sparsam minimalinvasiv metod för att eliminera belastningen på sinnet och barnets kropp som helhet, liksom för att undvika ärrbildning.

  Vid behandling av komplexa hjärtefekter är läkare inte begränsade till korrigeringsmetoder. För att stabilisera barnets tillstånd, för att eliminera livshotet och maximera patientens varaktighet krävs ett antal steg-för-steg-operationer med tillförsel av fullständig blodtillförsel till kropp och lungor i synnerhet.

  Tidig upptäckt och behandling av medfödda och förvärvade hjärtfel hos barn gör att de flesta små patienter kan utvecklas fullt ut, leda en aktiv livsstil, bibehålla en hälsosam kropp och inte känna sig nedsatt moraliskt eller fysiskt.

  Även efter framgångsrik kirurgisk ingrepp och de mest fördelaktiga medicinska prognoserna är föräldrarnas huvuduppgift att ge barnet regelbundna besök och undersökningar av barnens kardiolog.