Huvud / Emboli

Hjärtfel och deras egenskaper hos nyfödda

Medfödd hjärtsjukdom (CHD) är en abnormitet i utvecklingen av cirkulationssystemet, vilket leder till hemodynamiska störningar hos de flesta patienter, följt av utvecklingen av hjärtsvikt.

Ofta kombineras denna patologi med avvikelser i bildandet av andra organ och system. Hirschhorn, när de är öppna aortaflöde och åtföljs dextrocardia mikrocefali, läpp, mikrognati, hypertelorism - t ex Wolff syndrom.

Medfödda hjärtefekter diagnostiseras hos levande nyfödda med en frekvens av 10: 1000 med undantag för små septalfel, öppen aortaformation, en tvåbladig aortaklapp.

etiologi

Det finns flera anledningar som leder till utveckling av hjärtfel hos nyfödda:

 1. ärftlig;
 2. infektiös;
 3. fysisk;
 4. kemikalie.

Genetiska orsaker är associerade med gen- och kromosomala mutationer. Risken för sådana avvikelser ökar med ålder. Ärftlighetens roll bevisas också av det faktum att sådan patologi ofta uppstår i nära släktingar. Vissa infektioner är farliga under graviditeten, eftersom de kan leda till felaktig läggning av ett framtida barns organ och vävnader.

Bildandet av medfödd hjärtsjukdom underlättas av rubellavirus, Coxsackie och pumpar.

Negativa effekter på embryonets normala utveckling har sådana fysikaliska faktorer som långvarig, hög dos effekt av röntgenstrålar, joniserande strålning, buller, vibrationer.

Medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda bildas som ett resultat av att ta mediciner under graviditeten.

Användningen av medel baserad på litium leder till en defekt av tricuspid och mitralventiler. Negativa effekter på fostret tillhandahålls av progesteron, tretinoin, antikonvulsiva medel och andra.

klassificering

Det är svårt att klassificera defekterna i utvecklingen av hjärt-kärlsystemet på grund av de många formerna av hjärt-kärlsystemet, en kombination av dem. En indelning av hemodynamiska abnormiteter och patofysiologiska förändringar (klassificeringen av Morgan-Marder) är allmänt accepterad.

 1. I det första fallet utmärks följande typer av hjärtfel hos barn:
 2. defekter med blodutlopp i rätt delningar (defekter av interventrikulär och interatriell septa, öppen aortakanal, atrioventrikulär kommunikation);
 3. besvär med blodutsläpp i vänstra delarna (tetralogi av fallot, dubbel vaskulär uttagning, införlivande av huvudkärlen med septaldefekter);
 4. anomalier med isolerad obstruktion av utgången från höger eller vänster ventrikel (isolerad lungartärstenos, aortaklaff, aortisk koarctation).
 5. Morgan-Marder klassificering:
 6. besvär med anrikning av den lilla cirkulationen av blodcirkulationen;

a. utan cyanos (septaldefekter, atrioventrikulär kommunikation);

b. med cyanos (vanlig aortisk stam, transposition av huvudfartyg, Eisenmenger syndrom);

 1. defekter med stjälningen av den lilla cirkulationen av blodcirkulationen;

a. utan cyanos (isolerad lungartärstensos);

b. med cyanos (Fallot's sjukdom, införlivande av huvudkärlen med lungartärstensos, Ebstein syndrom);

 1. anomalier med rånande av en stor cirkel av blodcirkulation (isolerad oartal stenos, koagulering av aorta);
 2. defekter utan hemodynamiska störningar (dextrocardia, abnormal placering av aortan).

klinik

Symtom på hjärtsjukdom hos nyfödda kan hittas även på sjukhuset. En noggrann undersökning av barnet visar en förändring av hudens färg i form av cyanos eller akrocyanos, hudfärgning.

Observera denna avvikelse kan vara med ångest hos en nyfödd eller permanent. Du kan inte ignorera ett sådant tecken som ett brott mot andningsaktiviteten, manifesterad i form av snabb andning, andfåddhet, bröstutflykt utförs på bekostnad av hjälpmuskulaturen.

Ett viktigt diagnostiskt kriterium är avsaknaden av förlust av kroppsvikten hos den nyfödda under de första dagarna av livet, vilket indikerar en dold svullnad. Cirka 50% av barn med auskultation lyssnar på buller, men ofta är de associerade med anpassningen av hjärt-kärlsystemet.

Efter urladdning från vårdinstitutet måste föräldrar övervaka barnets välbefinnande. Barn med en anomali av utveckling av en cirkulation är slöva, somna under matning, skiljer sig från svag gråta. Ett kännetecken för hjärtfel hos nyfödda är otillräcklig viktökning.

Det finns en intolerans mot heta bad, under antagandet av vilket barnet kan börja kvävas, blir det blått och i värsta fall är simning komplicerad genom att andas.

Vid svår sjukdom observeras symtom på kroniskt hjärtsvikt. Med trängsel i en liten cirkelcirkulation, andfåddhet med andningsfrekvens på mer än 60 per minut, takykardi mer än 130 per minut, periodisk hostning. Med trängsel längs en stor cirkulationscirkulation, är levern och mjälten förstorad, diuresen minskar, vävnaderna är svullna.

behandling

Behandling av abnormiteter vid utvecklingen av cirkulationssystemet beror på en mängd olika faktorer - en typ av fläck, tillståndets allvar, förekomsten av samtidiga sjukdomar bestäms därför individuellt.

I modern kardiologi tillämpas konservativa metoder och kirurgiska ingrepp.

Nedan följer en sammanfattning av behandlingen av de vanligaste anomalierna.

Terapeutisk taktik med medfödda hjärtinfarkt med blodutlopp i rätt indelning

Med septal hjärtsjukdom hos nyfödda behöver inget kirurgiskt ingripande i hjärtat.

Hos barn med en atrial septal defekt utan klinisk bild, förändringar i kardiogrammet och med blodutsläpp på upp till 40% kan endast konservativ konservativ behandling med dynamisk observation utföras. Om det finns indikationer på operation, så utförs den i åldern 3-6 år.

Defekten i interventionsvätskan av stor och medelstorlek med cirkulationssvikt behandlas med digitalispreparat, diuretika och vid behov med ACE-hämmare.

Om sådan taktik är ineffektiv, tar de sig till operation oberoende av barnets ålder och kön. Defekter av det lilla interventionssjukhuset ska följas av kardiologen.

Öppen missbildning av aorta hos nyfödda behandlas ibland med intravenöst indometacin under de första 14 dagarna från födseln.

Den operativa korrigeringen av denna anomali utförs så tidigt som möjligt genom metoden för dess ligering eller dissektion.

Terapeutisk taktik med medfödda hjärtavvikelser med urladdning av blod i vänstra divisionerna

I tetotologin av Fallot utförs upphörandet av cyanosattacker med dyspné genom syrebehandling, genom intravenös administrering av trimeperidin och niketamid.

Basen av läkemedelsbehandling är också korrigeringen av syra-basbalans och mikrocirkulation.

Antianemiska medel, antiaggreganter och betablockerare är föreskrivna. Beroende på typ av defekt, utförs palliativ eller radikal operation.

Transposition av huvudfartyg innebär kirurgisk behandling och utförs under barnets första månad. Interventionen är komplex och utförs under tillstånd av hypotermi och artificiell cirkulation.

Terapeutisk taktik med medfödda anomalier med ventrikulär utgångsobstruktion

Isolerad pulmonell stenos kirurgiskt korrigeras i de tidiga skolåren, men enligt akut indikationer utförs mycket tidigare genom transluminal ballong valvuloplasty i hypotermi eller kardiopulmonell bypass.

Hos barn med koagulering av aorta utan svår sjukdom är den optimala åldern för kirurgisk ingrepp 3-5 år. I händelse av livshotande tillstånd - frekvent lunginflammation, cirkulationsinsufficiens, inte mottaglig för läkemedelsbehandling, uttalat kroppsmassunderskott utförs kirurgisk korrigering hos spädbarn.

Medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda

Hjärtfel hos nyfödda

Medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda eller CHD är anatomiska defekter som observerats i kroppens viktigaste organ, vaskulära anslutningar, ventilapparater och andra avdelningar. Hittills finns det många sorter av hjärtsjukdomar som utvecklas även inom moderns livmoder.

Vad provar utseendet av sjukdomen

Orsaker till hjärtsjukdom, observerad hos nyfödda, kan vara följande:

 • Barnets mor tidigare haft aborter, erfarna missfall, födelsen av ett dött barn eller födelse före måldatumet, i allmänhet, i samband med sin graviditet med starka negativa känslor;
 • Orsaker till UPU kan gömma sig i infektioner som har trängt in i den gravida kvinnans kropp i de tidigaste graviditeterna när barnets kärl och hjärtat placeras och bildas.
 • Förekomst av en gravid kvinna med hälsoproblem, övervinnningen av vilken kräver upptagande av allvarliga droger;
 • Eftersom medfödda hjärtpatologier är ärftliga, ökar risken för att de uppträder i varje efterföljande barn om en av hans släktingar redan har ett liknande problem.

Som medicinsk praxis visar, är hjärtsjukdom hos nyfödda vanligtvis pantsatt på den tredje 8: e veckan av sin intrauterin existens, när embryot börjar bilda hjärtat och kärlförbindelserna som tjänar det.

Om den framtida förlossningen har drabbats av en virussjukdom under graviditetens första trimester ökar risken att få en arving med CHD flera gånger. De mest skandliga i detta avseende är virusen av herpes och rubella, även om dess negativa effekt kan ha hormoner, smärtstillande medel och andra "svår "Av läkemedel.

Hur kan du identifiera sjukdomen?

Vanligtvis erkänns patologins första tecken redan i förlossningsavdelningen, även om det med oljad patologi kan barnet även skickas hem.

Det är där som vaksamma föräldrar själva kan notera följande tecken på medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda:

 • Barnet suger sällan bröstet;
 • Ofta regurgitates han;
 • Barnets frekvens ökar med vilken hjärtmuskeln minskar till 150 slag per minut;
 • På den nasolabiala triangeln verkar armar och ben blå, mer känd som cyanos;
 • Symptom på hjärtsjukdom, vanligen observerad hos nyfödda. gradvis börja utvecklas till en andnings- och hjärtbrist, där det finns en liten viktökning, svullnad och andfåddhet;
 • Barnet blir trött mycket snabbt;
 • Barnet kastar sitt bröstkorg för att vila, och över hans övre läpp syns svettning;
 • När en barnläkare undersöker dessa symtom blir sådana. som hjärtmumbran. I en sådan situation är det obligatoriskt att ha ett EKG och konsultera en kardiolog.

Processen för förtydligande och diagnos

Om ett barn misstänker hjärtfel, skickas han omedelbart för att se en kardiolog eller omedelbart till ett kardiologisk kirurgiskt centrum. Dess anställda kontrollerar återigen alla symptom och identifierar dem med alla typer av UPU, bedömer pulsens och blodtryckets art, studerar tillståndet för alla system och organ, genomför lämpliga studier och analyser.

Om felet orsakar några tvivel måste barnet genomgå en kateterisering - införandet av sonden genom kärlen.

Föräldrarna själva är ofta arg att patologin inte upprättades vid gestationstiden, när det var möjligt att bestämma om graviditeten upphörde.

Skälen till denna situation kan vara flera:

 • brist på professionalism hos kvinnliga rådgivare;
 • Otillräcklig utrustning som används för att genomföra standard och planerad forskning;
 • naturliga egenskaper hos hjärtets struktur och fosterets kärl, vilket förhindrar att anomalier uppträder.

Möjliga botningsmetoder

Radikal behandling av hjärtsjukdom påvisad hos nyfödda. består endast i kirurgisk ingrepp, eftersom behandling med läkemedel gör det möjligt att bara lindra symtomintensiteten och tillfälligt förbättra livskvaliteten hos en liten person.

Vanligtvis används läkemedel för att förbereda barnets kropp för efterföljande kirurgiskt våld.

Åtgärdsoperationer utförs vid behov behandling svåra laster av en kombinerad typ, när du behöver genast utföra en stor mängd kirurgisk ingrepp.

Sådana förfaranden utnämns:

 • patienter vars hälsotillstånd gör att de kan vänta på sin tur vid operationen, som kan vara ett år eller mer.
 • barn som behöver korrigera defekten under de kommande sex månaderna
 • patienter som behöver behandling i högst ett par veckor
 • barn med allvarliga UPU som kan dö under de närmaste 12-24 timmarna.

Det är olyckligt, men det finns barn som bara har en ventrikel sedan födseln, inget hjärtseptum eller en underutvecklad ventil. dessa barn kan bara räkna med palliativa ingrepp, där hälsotillståndet förbättras tillfälligt.

Vid mindre hjärtformiga missbildningar rekommenderar läkare att föräldrarna fortsätter att vänta taktiken. Så, till exempel, en helt öppen arteriell kanal är ganska kapabel att självslutande några månader efter att barnet föddes.

Och en sådan anomali som aortaklaff med två ventiler, och visar inte alls sin närvaro, vilket helt avvisar behovet av läkemedel eller kirurgisk ingrepp.

Vad är fälld med en sådan sjukdom?

Konsekvenser av medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda kan vara de mest beklagliga om de inte diagnostiseras i tid och inte startar behandling.

Annars finns det all chans att ett barn kan leva ett normalt liv, bara periodiskt besöka en kardiolog och genomföra förebyggande studier.

Det är troligt att för den skull konsekvenserna av operationer återigen gjort sig gällande, skulle behöva lära arvtagare till behovet av att genomföra möjliga träning, en hel del att vara utomhus, äta berikade livsmedel och undvika missbruk av alkohol, tobak och godis.

Medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda: orsaker, symptom, behandling

Bild från lori.ru

Medfödd hjärtsjukdom kallas anatomiska defekter av olika slag i hjärtstrukturerna som uppstår under den intrauterina perioden av fosterutveckling. Hos barn kännetecknas medfödda hjärtfel hos de "blåa" och "vita" grupperna, beroende på blodets berikning med kolsyra eller uttömning av blod med syre.

klassificering

Den första gruppen omfattar:

 • tetralogi av fallot (stenos av lungartären, defekt i septumet mellan ventriklarna, förskjutning av aorta till höger och ökning på grund av hela denna högra ventrikel);
 • införlivande av stora kärl, när artärer och vener byter plats
 • atresi (när lumen växer) lungartären.

Den andra gruppen omfattar:

 • defekt av septum mellan atrierna;
 • defekt av interventrikulär septum.

Valvulära defekter inkluderar ventiler i ventilerna:

 • stenos (förträngning) eller insufficiens (överdriven expansion) av aortaklappen;
 • stenos eller insufficiens i mitral- eller tricuspidventilen.

Orsaker till medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda

Hjärtat bildas från graviditetens andra till den åtta veckan, och om de skadliga faktorerna verkar under denna period utvecklar barnen medfödda hjärtfel. Av anledningar ingår - gen- och kromosommutationer, ålder av en kvinna, dåliga vanor, ärftlighet, påverkan av droger och infektioner, ekologi och kemiska effekter.

symptom

Nyfödda har vissa symtom som föreslår en vice. Det här är framför allt buller i hjärtat på grund av stört blodflöde genom hjärtan och kamrarna. Men de är inte alltid, särskilt hos små barn. Buller kan uppstå på dag 3-4 och senare. Cyanos av huden kan uppstå på grund av syreförlust och koldioxidberikning. Det kan vara på ansiktet, benen och kroppen. Hos barn med medfödda hjärtefekter finns det tecken på hjärtsvikt med ökad hjärtfrekvens, andning, förstorad lever, svullnad. Det finns en spasm av blodkärl med kylning av händer och fötter, paleness, elektrokardiografiska egenskaper hos hjärtat.

Nyfödda barn med hjärtefekter är slapna, sårar sällan sina bröst, ofta regurgitera och blir blå när de gråter, matar. De slår ofta hjärta.

diagnostik

Ursprungligen kan hjärtsjukdom ses på ultraljud under graviditeten, från 14 veckor, många av dem kan redan erkännas och förbereda sig för denna mamma. Födseln sker på ett speciellt sätt och driver omedelbart barnet om möjligt.

Efter en födelse vid misstankar på en undersökning undersöks hjärtat med ultraljud och elektrokardiografiska metoder, fonokardiografi kommer att avslöja hjärtmumbran. För att klarlägga fläcken och utveckla en strategi utförs operationer med extravaskulär kateterisering, mätning av trycket i hjärtkaviteterna, kontrasterande och utförande av röntgenstrålar. Om det behövs används tomogram och magnetisk resonansbildning (MRT) för att diagnostisera medfödd hjärtsjukdom.

behandling

Lätta grader av laster kräver observation av en kardiolog och regelbundna undersökningar.

Tunga vices drivs vid olika tidpunkter, men oftast tidigare, desto bättre. Operationer utförs på öppet hjärta med en apparat av artificiell cirkulation, men de senaste åren har endoskopiska operationer introducerats allmänt för behandling.

Ibland utförs operationer i flera steg, lindra först tillståndet och förbered sedan för en radikal operation för att helt eliminera lasten. Med ett stödjande mål före eller efter operationen, ordineras kardiotonala läkemedel, antiarytmika och blockeringsmedel. Prognosen för en snabb drift är gynnsam, med försummade eller svåra laster - prognosen är osäker.

Författare: Alena Paretskaya, barnläkare

Orsaker till hjärtsjukdom hos nyfödda

Medfödd hjärtsjukdom är ett vanligt namn för flera hjärtfel orsakade av en överträdelse av intrauterin utveckling. Vice kan upptäckas vid födseln eller kan förbli obemärkt under ett antal år. Hjärtfel kan vara enföddsfel eller manifest i komplexa kombinationer. Hos nyfödda finns mer än 35 kända hjärtfel, men färre än tio är vanliga. Årligen registreras 8 födda barn med medfödd hjärtsjukdom per 1 000 nyfödda i USA. Två till tre av dessa åtta lider av potentiellt farliga hjärtfel.

I USA, av de cirka 25 000 barn som föds årligen med medfödd hjärtsjukdom, lider 25% av andra störningar, inklusive kromosomala abnormiteter. Till exempel har 30 till 40% av alla barn med Downs sjukdom medfödd hjärtsjukdom.

Framtiden för ett barn med medfödd hjärtsjukdom beror på svårighetsgraden av defekten, på behandlingens aktuella och framgångsrika resultat. Om vissa barn har en allvarlig hjärtsjukdom utan behandling kan döden inträffa strax efter födseln. I de flesta fall är defekten liten eller kan återställas kirurgiskt, så att barnet kan leva ett långt liv hos en frisk person med liten eller ingen restriktioner.

Defekt (icke-helande) av hjärtens septum

Den vanligaste hjärtsjukdomen hos nyfödda är septumets defekt - en onormal öppning i septum (väggen som skiljer hjärtans vänstra och högra kaviteter). Nästan 20% av alla fall av medfödda hjärtsjukdomar - defekter av interventrikulär septum - öppningar i väggen mellan hjärtans övre kamrar.

Många av bristerna i septum är små och kan spontant stänga under barnets första år. Vanligtvis komplicerar dessa små defekter inte barnets utveckling. När det gäller större defekter krävs återhämtningsoperation oftast för återhämtning.

Öppna arteriell kanal

Före födelsen den fetala kardiovaskulära systemet är utformat så att blodet passerar förbi de brutna fetala lungor, som passerar genom en särskild kanal (ductus arteriosus) mellan lungartären som bär blod till lungorna, och aorta, dvs. artären som bär blod till kroppen.

Vanligtvis stängs denna kanal inom några dagar eller veckor efter barnets födelse. Om kanalen inte stängs kallas detta tillstånd ett tillstånd med en öppen arteriell kanal. När kanalen inte stängde blockeras blodet, som redan är mättat med syre i lungorna, värdelöst tillbaka genom lungorna, vilket skapar en extra belastning på hjärtat.

I Förenta staterna är mindre än 10% av alla barn födda med hjärtfel varje år, den arteriella kanalen öppen, den här defekten är speciellt vanlig hos förtida barn och barn födda med låg födelsevikt.

För närvarande för att stänga den öppna arteriella kanalen appliceras kirurgiska behandlingsmetoder, åtföljda av endast mindre komplikationer. Vid prematura spädbarn kan de öppna kanalerna stängas med hjälp av en serum-intravenös behandling.

En mindre vanlig men allvarligare missbildning är ett tillstånd som kallas Fallot tetralogi - en kombination av fyra olika hjärtsjukdomar. Ett barn född med en sådan vice har:

- Hål mellan hjärtans nedre vänstra och högra kammare (känd defekt hos interventionsfaget);

- Förflyttning av aortan - artären som bär blod i hela kroppen

- Minskat blodflöde till lungorna (kallad stenos av lungstammen);

- Utvidgning av höger kammare (nedre högra kammaren).

Eftersom denna defekt stör blodflödet till lungorna, skickas en del av det venösa blodet som flyter från kroppen tillbaka utan att ta syre, och barnets hud förvärvar en blåaktig spets. Fallotets tetralogi är den främsta orsaken till utseendet av "blåaktiga" barn.

Utan kirurgi i början av livet lever barn med tetotogi av Fallot sällan till ungdomar. Men de utvecklade moderna kirurgiska behandlingsmetoderna tillåter i nästan alla fall att bli av med denna defekt. Transposition av stora artärer

Vissa barn har lungartär från vänster ventrikel och aorta från höger sida. Det motsatta är emellertid normalt. Transposition av två stora artärer i barnets kropp är den vanligaste orsaken till allvarlig cyanos hos nyfödda. Utan behandling dör sådana barn nästan alltid under de första dagarna av livet. Urgent kirurgiskt ingripande är nödvändigt. Utsikterna för barn som får sådan behandling är utmärkt.

En annan vanlig hjärtsjukdom hos nyfödda är coarctation av aortan - förminskning av huvudartären, genom vilken blodet bärs från hjärtat genom hela kroppen. Denna defekt, observerad dubbelt så ofta hos pojkar än hos tjejer, påverkar blodcirkulationen i barnets kropp och leder till en stark ökning av blodtrycket (arteriell hypertension). Innan metoderna för rekonstruktiv kirurgi utvecklades kunde de flesta av barnen med ett sådant tillstånd inte överleva. För närvarande kan koagulering av aortan botas med hjälp av operativa metoder.

Stenos av aorta och pulmonell stammen mun

Andra vanliga hjärtefekter inkluderar onormalt förminskade ventiler mellan hjärtans nedre kamrar och två stora artärer som kommer från hjärtat. Om den förminskade ventilen är mellan vänster ventrikel och aorta, kallas denna sjukdom stenos av aortaöppningen. Om den smala ventilen är mellan höger kammare och lungartären som bär blodet till lungorna, kallas denna sjukdom för lungstammens stenos. Ofta är inskränkning liten och ingen särskild behandling krävs, och det är inte nödvändigt att begränsa barnet på något sätt. För barn med svårare stenoser, kirurgiska, med låg risk har behandlingsmetoder utvecklats.

Om hjärtat av fostret eller dess huvudsakliga kärl, beläget nära hjärtat (aorta), inte kan utvecklas ordentligt före födseln, leder det till utseende av medfödda hjärtfel. Läkare vet inte orsakerna till 90% av alla fall av medfödd hjärtsjukdom. De orsaker som identifieras inkluderar infektionssjukdomar hos moderna under graviditet, genetiska mutationer, ärftlighet och överdriven exponering, såsom röntgenstrålar. Medfödd hjärtsjukdom kan också vara en ärftlig sjukdom.

Det visade sig att onormal utveckling av fosterhjärta är förknippad med en mors sjukdom under de tre första månaderna av graviditeten med sjukdomar som rubella, cytomegalier, herpes. Ofta lider barn som är födda med intrauterinalkohols syndrom, som orsakas av överdrivna mängder alkohol av moderen under graviditeten, av medfödda hjärtsjukdomar. Om mamman under graviditeten tar dietpiller eller antikonvulsiva läkemedel, kan utvecklingen av hjärtat förändras.

Tecken och symtom

Symtom på medfödd hjärtsjukdom är olika. Många barn med mindre brister har inga symptom. Andra har bara svaga symptom. Om kirurgi inte utförs kan barn med svåra vices dö inom de första dagarna eller veckorna av livet. De viktigaste symptomen på hjärtsvikt är snabb andning och cyanos. Barn, även de som har svåra laster, drabbas sällan av hjärtattacker. Hos unga är det vanligaste symptomet på hjärtsjukdomar trötthet, andfåddhet, blåaktig hudton. De blir också viktiga dåligt.

Medfödd hjärtsjukdom kan diagnostiseras av en läkare som övervakar barnet, hans tillväxt och utveckling. Specialisten lyssnar på barnets hjärta med ett stetoskop. Om det misstänks att barnet har en medfödd hjärtsjukdom, hänvisas barnet vanligtvis till ett sjukhus som behandlar hjärtpatienter. Förekomsten av hjärtfel kan bekräftas med hjälp av elektrokardiogram, röntgen-, ultraljuds- och andra diagnostiska studier, genom vilka strukturen i barnets hjärta studeras och dess prestanda mäts.

En av de viktigaste metoderna för att diagnostisera hjärtfel, som utvecklats under de senaste fyrtio åren, är hjärtkateterisering. Tunna rör av plast med små elektroniska känsliga anordningar i ändarna introduceras genom venerna och artärerna i händer och fötter och släpps ut i kamrarna i hjärtat och aortan. Känsliga element tar hjärtat avläsningar. Blodprover dras genom rören och en speciell substans injiceras i hjärtat så att information om blodets rörelse genom kamrarna och ventilerna kan erhållas med hjälp av röntgenstrålar. Sådan information gör det möjligt för kardiologen (kardiologen) att känna till exakt hjärnans inre bild, inklusive eventuella strukturella brister, storlek, plats och svårighetsgrad.

Barn med medfödd hjärtsjukdom bör skyddas mot utseende av infektiv endokardit - infektion och inflammation i det inre lagret av hjärtvävnad. En sådan infektion kan förekomma hos barn med medfödd hjärtsjukdom efter att ha utfört de flesta tandbehandlingarna, inklusive tandrengöring, fixering av tätningarna och behandling av rotkanalen. Kirurgisk behandling av halsen, munhålan och proceduren eller undersökning av mag-tarmkanalen (matstrupe, mag och tarm) eller urinvägarna kan också orsaka infektiös endokardit. Infektiös endokardit kan utvecklas efter operation på öppet hjärta. En gång i blodbanan migrerar bakterier eller svampar vanligen till hjärtans sida, där de infekterar en onormal hjärtväv som är utsatt för turbulent virvlande blodflöde, speciellt ventiler. Trots det faktum att många mikroorganismer kan orsaka utvecklingen av infektiv endokardit, är infektiös endokardit oftast orsakad av stafylokock- och streptokockbakterier.

Många ungdomar med hjärtefekter lider också av ryggradets krökning (skolios). Hos barn med andfåddhet kan skolios komplicera förloppet av andningssjukdomar.

Behandlingen av sjukdomen varierar beroende på defektens egenskaper och dess svårighetsgrad, barnets ålder och den allmänna hälsotillståndet. Barn med små hjärtfel kan utan behandling. Barn med svåra hjärtefekter kan behöva kirurgi i spädbarn och uppföljning av läkaren. Nästan 25% av alla barn födda med hjärtfel behöver kirurgisk ingrepp vid sin tidigaste barndom. För att bestämma felets placering och dess svårighetsgrad under de första veckorna av livet måste dessa barn göra en kateterisering av hjärtat.

De senaste utmärkta framgångarna inom pediatri möjliggör pediatrisk hjärtkirurgi även för nyfödda. Tidigare har spädbarn med komplicerade men återhämtningsbara hjärtfel som kräver öppen hjärtkirurgi vanligtvis två operationer. För närvarande, i många centra, kan ett barn genomgå en enda operation på det öppna hjärtat under det första året av livet. vilket därigenom minskar risken för ett barns exponering under två operationer, och nästan normal tillväxt, aktivitet och utveckling av barnet garanteras.

Den grundläggande operationen på barnets hjärta kan utföras med en metod som bygger på användningen av starkt kallt kallat metoden för djuphypertension. Denna metod består i en kraftig minskning av kroppstemperaturen, för att sakta ner de processer som förekommer i kroppen, för att minska kroppens behov av syre, vilket gör att hjärt-kärlsystemet kan vila. Under sådana förhållanden är hjärtat lugnt, blodlöst, och detta ger kirurgen ett rent fält för operationen. Hjärtans vävnader slappna av, och det är möjligt att göra en komplex rekonstruktiv operation på ett känsligt organ, vilket hos nyfödda är storleken på en valnöt.

Ett barn med infektiv endokardit bör införas på sjukhus för antibiotikabehandling. Om barnet är allvarligt sjuk eller nyligen har genomgått hjärtkirurgi, kan antibiotikabeskrivningar föreskrivas innan blodprov indikerar närvaron av en viss mikroorganism som orsakar smittsamma sjukdomar i den. Vanligtvis föreskrivs antibiotikabehandling i fyra veckor.

De flesta barn med hjärtfel är inte begränsade i sina fysiska förmågor. Läkaren ska upprätta en last som är acceptabel för barnet i skolan. Barn bör uppmuntras i sin lust att arbeta på grund av sin fysiska förmåga, att delta i skolans fysiska sysslor, även när de kan behöva hoppa över några av de mest intensiva sysslorna. Det är nödvändigt att upprätthålla en balans så att kraven och efterfrågan på barn är normala, men inte överstiger deras fysiska förmåga.

Barn med hjärtfel bestämmer vanligtvis en godtagbar belastning. Med fysisk aktivitet tvingar kroppen sin att vila när de når sina fysiska gränser.

För barn som har genomgått hjärtoperation kan problemet vara idén om sin egen organism. barn behöver hjälpa till att utveckla en positiv åsikt av sig själv och erbjuda dem situationer där de fysiskt skulle lyckas.

Barn med hjärtfel kan ofta vara frånvarande från skolan. De bör uppmuntras och uppmuntras att följa med sina kamrater. Eftersom vissa barn med svåra hjärtefekter inte kan utföra sådant manuellt arbete som vuxna gör, behöver de special och professionell träning.

För närvarande kan de flesta av medfödda hjärtsjukdomar inte förhindras.

Det enda undantaget är hjärtfel, som orsakas av rubella, som bärs av moderen under graviditeten (om mamman inte vaccineras mot denna sjukdom minst tre månader före graviditeten). I en mamma som under graviditeten avstår från att ta läkemedel och alkohol och inte utsätts för bestrålning, minskas risken för barnets medfödda hjärtsjukdom. Det är mycket viktigt att förhindra utveckling av infektiv endokardit hos barn med organisk hjärtsjukdom. Innan du utför tandläkar- och kirurgiska ingrepp bör du informera läkaren eller tandläkaren om barnets hjärta. Ett sådant barn ska ges antibiotika före och efter utförande av dentala och kirurgiska ingrepp som kan orsaka blödning. För att förhindra endokardit bör barn med organisk hjärtsjukdom inte delta i skolans tandvårdsprogram utan antibiotikabehandling. Förebyggande av sjukdomen bör också omfatta nödvändig tandhygien och tandvård.

Ett ungdomspar som bestämmer sannolikheten för att få ett barn med medfödd hjärtsjukdom kan vara användbar för att få en genetiker råd. Detta gäller särskilt för de personer som tänker på faderskap eller moderskap och som har medfödda hjärtefekter eller ärftliga familjesjukdomar, såsom Downs sjukdom eller muskeldystrofi.

Hjärtfel hos nyfödda: egenskaper, orsaker, symtom och behandling

I min mammas mage bildas barnets hjärtsystem. Varje förälder oroar sig för en liten mans hälsa, men ingen är immun mot hjärtsjukdomar. Idag kan varje andra barn född i världen upptäcka denna patologi.

Varje mamma behöver veta vad hjärtsvikt hos nyfödda är, vad det är farligt för, orsakerna till uppkomsten, tecken på patologi och sätt att behandla. Avvisa dåliga vanor, observera rätt diet - detta är viktigt, inte bara för dig, utan för din baby.

Beskrivning av patologi

Hjärtfel hos nyfödda

Medfödd hjärtsjukdom - den anatomiska defekten som uppträdde i utero (under graviditet, i de tidiga stadierna), överträdelsen av hjärtets korrekta struktur eller valvulära apparater eller barnets kärl. Med hjärtsjukdomar hos barn upptar medfödda missbildningar fast ledande ställningstaganden.

Varje år har 1000 födda 7-17 anomalier eller hjärtfel. Och utan att ge kvalificerad kardiologisk, återupplivning och hjärtvård kan upp till 75% av barnen dö under de första månaderna av livet.

UPU totalt finns det ungefär två dussin, och frekvensen av förekomsten är inte densamma. De vanligaste vicesna, enligt barnens kardiologer, är defekten hos interventrikulär septum, defekten hos den interatriella septum är andra, den tredje är den öppna arteriella kanalen.

UPU: s särskilda sociala betydelse är barnens höga dödlighet och funktionsnedsättning, och från en mycket tidig ålder, vilket utan tvekan har en allvarlig betydelse för hälsan i nationen som helhet. Barn kräver detaljerad och högkvalificerad behandling, utbildade specialister i regionerna och specialkliniker behövs.

Ibland är behandlingen av barnet långt och dyrt, och de flesta föräldrar har helt enkelt inte råd att betala för behandling, vilket gör det mycket svårt att ge hjälp. Med den nuvarande utvecklingsgraden i hjärtkirurgi är det möjligt att kirurgiskt bota 97% av barn med missbildningar, och senare blir barnen helt av med sjukdomen. Det viktigaste är en snabb diagnos!

Medfödda hjärtfel kallas anomalier av strukturen hos stora kärl och hjärta som bildas vid 2-8 veckors graviditet. Enligt statistiken har ett barn av tusen sådan patologi och en eller två - diagnosen kan vara dödlig.

Varför finns det en hjärtsjukdom hos nyfödda

Medfödd missbildning uppstår i händelse av att någon skadlig faktor påverkar tiden för hjärt-kärlsystemet i fostret. I dessa termer bildas de tyngsta lasterna, eftersom kammaren och skiljeväggarna i hjärtat läggs, bildas stamkärlen.

Ofta orsakerna till CHD är virussjukdomar, som den gravida kvinnan lider under de första tre månaderna, kan virusen penetrera fostret genom formningscentret och ha en skadlig effekt. Den skadliga effekten av ARVI, influensa och herpes simplex bevisas.

Den farligaste för en gravid kvinna är rubellavirus, speciellt om det finns barn i familjen. Röda hund, överförs mor inom perioden fram till 8-12 veckor 60-80% av fallen orsakar en triad av Gregg - ett klassiskt symptom på röda hund: CHD med medfödda grå starr (grumling av linsen) och dövhet.

Det kan också finnas missbildningar av nervsystemet. En viktig roll i bildandet av UPU spelar yrkesrisker, toxicitet, ogynnsamma miljöförhållanden bostadsort - mödrar som konsumerade alkohol under tidig graviditet, är sannolikheten för fel ökade med 30%, och i kombination med nikotin - upp till 60%.

15% av barn med hjärtefekter har en indikation på framtida mammas kontakt med färger, och i 30% av barnfäderna var drivrutiner för motorfordon, ofta i kontakt med bensin och avgaser.

Det finns ett samband mellan missbildningar och ta sin mor strax före graviditeten, de tidiga stadierna av läkemedel - papaverin, kinin, barbiturater, narkotiska smärtstillande medel och antibiotika, hormoner kan påverka bildandet av hjärtat.

Kromosomala och genmutationer upptäcks hos 10% av barn med hjärtfel, det finns en koppling till graviditets toxemi och många andra faktorer.

Hur utvecklar sjukdomen och hur farligt?

Vid slutet av graviditetens första trimester är fostrets hjärta redan välformad, och vid den 16: e och 20: e gravidveckan är det möjligt att upptäcka många allvarliga defekter med ultraljud. I efterföljande studier kan diagnosen bestämas definitivt.

Fostrets blodcirkulation är anordnad på ett sådant sätt att de flesta laster inte påverkar fostrets utveckling - förutom extrema svåra, där barnets död inträffar under de första veckorna av fostrets utveckling.

Efter födseln återupptas blodcirkulationen hos barnet i två cirklar av blodcirkulationen, de kärl och öppningar som fungerar i mellan, är stängda och cirkulationssystemet är inställt på vuxenläge.

Den kliniska bilden av CHD är olika, bestämd av tre karakteristiska faktorer:

 • beror på typ av defekt
 • från förmågan hos barnets kropp att kompensera för överträdelser, med hjälp av adaptiva säkerhetskopieringsmöjligheter;
 • komplikationer som härrör från en vice.

Tillsammans ger symtomen en annan bild av bristen i olika barn, i vissa är det igenkänt, och kan vara asymptomatisk under lång tid. Ofta hos barn finns cyanos (cyanos), medan andra kan bli blåa och extremiteter och kroppen. Det andra farliga tecknet är andfåddhet och kraftig andning av smulorna, det kan inte suga bröstet, blir snabbt trött, trögt.

Det är möjligt att barnet är dålig gå upp i vikt, trots stora ansträngningar från utfodring, kan det finnas förseningar i psykomotorisk utveckling, ofta luftvägsinfektioner, återkommande lunginflammation i den tidiga barndomen, en kränkning av bröstet av strukturen bildar utsprång (hjärta hump) i hjärtat av projektion.

På manifestationer av specifika klagomål och kliniska bilden för varje form av UPU kommer att diskuteras i framtiden, det viktigaste som är värt att notera föräldrar - vid minsta varningssignaler från smulorna kontakta en barnläkare och hjärtspecialist.

klassificering

Det finns ett stort antal klassificeringar av hjärtfel hos nyfödda, och bland dem finns cirka 100 arter. De flesta forskare delar dem i vitt och blått:

 • Vit: Barnets hud blir blek;
 • blå: Barnets hud förvärvar en cyanotisk nyans.

Till vita hjärtfel bär:

 • defekt av interventrikulär septum: en del av septum förloras mellan ventriklerna, venöst och arteriellt blod blandas (observeras i 10-40% av fallen);
 • defekt av det interatriella septumet: bildat när det ovala fönstret är stängd, vilket resulterar i att ett "brott" bildas mellan atrierna (observerat i 5-15% av fallen)
 • koagulering av aortan: i området av aortautloppet från vänster ventrikel, smalnar aorta-stammen (observerad i 7-16% av fallen);
 • Stenos av aorta aorta: det kombineras ofta med andra hjärtefekter, förträngning eller deformation bildas i ventilringregionen (observerad i 2-11% av fallen, oftare hos tjejer);
 • öppetstående ductus arteriosus: normal stängning av aortaflödet inträffar 15-20 timmar efter födseln, om denna process inte inträffar, då finns det utsläpp av blod från aorta till lungkärlen (sedd i 6-18% av fallen, oftare hos pojkar);
 • lungartärens stenos: lungartärens smalningar (detta kan observeras i olika delar av det) och en sådan kränkning av hemodynamik leder till hjärtsvikt (observerad i 9-12% av fallen).

Till blå hjärtfel bär:

 • Fallots tetrad: åtföljs av en kombination av lungartär stenos, aorta offset höger och interventrikulär septumdefekt, resulterar i otillräckligt flöde av blod in i lungartären från den högra ventrikeln (observerats hos 11-15% av fallen);
 • atresi i tricuspidventilen: åtföljd av brist på kommunikation mellan högra ventrikeln och atriumet (observerat i 2,5-5% av fallen);
 • onormal sammanflöde (dvs. dränering) av lungorna: lungorna vender i kärl som leder till det högra atriumet (observerat i 1,5-4% av fallen);
 • införlivande av stora kärl: aorta- och lungartärsbyteplatserna (observerade i 2,5-6,2% av fallen);
 • vanlig arteriell stam: i stället för aorta och lungartären, leder endast en kärlkorg (trunkus) från hjärtat, detta leder till blandning av venöst och arteriellt blod (observerat i 1,7-4% av fallen);
 • MARS-syndrom: manifesterad av mitralventilens prolaps, falska ackord i vänstra ventrikeln, ett öppet ovalt fönster etc.
Medfödd hjärtinfarkt innefattar anomalier i samband med stenos eller insufficiens i mitral-, aorta- eller tricuspidventilen.

Även om medfödda missbildningar finns i moderns livmoder är de i de flesta fall inget hot eftersom fostrets blodsystem är något annorlunda än den vuxna. Nedan finns de viktigaste hjärtfel.

 1. Defekt av interventrikulär septum.

Den vanligaste patologin. Arteriellt blod går in genom öppningen från vänster ventrikel till höger. Detta ökar lasten på en liten cirkel och på vänster sida av hjärtat.

När öppningen är mikroskopisk och orsakar minimala förändringar i cirkulationen, är operationen inte klar. När hålets storlek är stor är suturingen klar. Patienterna överlever till äldre.

Villkoren när ingreppssvampen är allvarligt skadad eller frånvarande helt. I ventriklerna finns en blandning av arteriellt och venöst blod, syrehalten faller, uttalad cyanos av huden.

För barn i förskolan och skolåldern präglas av en tvungen position att kasta sig (så andfådd). Ultraljudet undersöker ett förstorat hjärta av en sfärisk form, en hjärtklapp (protrusion) är märkbar.

Operationen ska ske utan dröjsmål, eftersom patienterna i bästa fall inte överlever i 30 år utan att lämplig behandling.

 • Non-proliferation av ductus arteriosus

  Det inträffar när kommunikationen av lungartären och aortan av någon anledning under postpartumperioden är öppen.

  En liten diameter av icke-infektion är inte en fara, medan en omfattande defekt kräver brådskande kirurgisk ingrepp.

  Den allvarligaste defekten, som omedelbart inkluderar fyra anomalier:

  • stenos (förträngning) av lungartären;
  • defekt av interventrikulär septum;
  • dextralisering av aortan;
  • en ökning i höger kammare.
  Moderna metoder tillåter att behandla sådana defekter, men ett barn med en sådan diagnos är permanent registrerad hos en cardiorevmatolog.
 • Aorta stenos

  Stenos är förträngningen av kärlet, på grund av vilket blodflödet störs. Han åtföljs av en spänd puls på händerna och en försvagad på benen, en stor skillnad mellan trycket på händer och fötter, en brännande känsla och värme i ansiktet, dödlighet i underbenen.

 • Operationen innebär installation av en transplantation på det skadade området. Efter händelserna återställs hjärtat och blodkärlens arbete och patienten lever under lång tid.

  Allmänna symptom på sjukdomen hos nyfödda

  Inom gruppen av sjukdomar som kallas "medfödd hjärtsjukdom" är symptomen uppdelade i specifika och allmänna. Specifikt, som regel, inte utvärderas omedelbart vid tidpunkten för ett barns födelse, eftersom det första målet är att stabilisera hjärt-kärlsystemet.

  Specifika symtom identifieras ofta vid utförande av funktionstester och instrumentella forskningsmetoder. För allmänna symtom är det nödvändigt att ange de första karaktäristiska tecknen. Denna tachypné, takykardi eller bradykardi, som är karakteristisk för de två grupperna av hudfärgsdefekter (vita och blåa defekter).

  Dessa kränkningar är grundläggande. Syftet med cirkulations- och andningsorganen är att tillföra de återstående vävnaderna med syre och ett substrat för oxidation, från vilken energi syntetiseras.

  Vid blandning av blod i kaviteten hos atrierna eller ventriklerna stör denna funktion, och därför lider perifera vävnader av hypoxi, såväl som nervvävnad. Även dessa egenskaper kännetecknar defekter i hjärtklaffarna, kärlmissbildningar i hjärtat, stora kroppspulsådern och dysplasi av lungvenerna, införlivandet av aorta och lung bålen, aortakoarktation.

  Som ett resultat minskar muskeltonen, intensiteten av manifestationen av de grundläggande och specifika reflexerna minskar. Dessa tecken ingår i Apgar-skalan, vilket gör det möjligt att bestämma graden av fyllighet hos barnet.

  I detta fall kan medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda ofta åtföljas av tidig eller tidig förlossning. Detta kan förklaras av många anledningar, men ofta, då medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda inte avslöjas, är detta bevis till förmån för prematuritet i:

  • metabolisk;
  • hormon;
  • Fysiologiska och andra skäl.

  En del av medfödda missbildningar åtföljs av en förändring av hudfärgen. Det finns blåa brister och vita, tillsammans med cyanos och blek hud. Bland de vita vicesna är patologier, åtföljda av utmatning av arteriellt blod eller närvaron av ett hinder för dess frisättning i aortan.

  Bland dessa laster är:

  1. Coarkation av aorta.
  2. Stenos av aorta mynning.
  3. Brist på interatriella eller interventrikulära septum.

  För blå laster är utvecklingsmekanismen förknippad med andra orsaker. Här är huvudkomponenten stagnation av blod i en stor cirkel på grund av dåligt utflöde i lungorna, lungorna eller vänstra hjärtat. Dessa är sådana brott som mitral, aorta, tricuspid medfödd hjärtsjukdom.

  Orsakerna till denna sjukdom återfinns också i genetiska faktorer, liksom i moderns sjukdomar före och under graviditeten. Mitralventil prolaps hos barn: symtom och diagnos Mitralventilapaps (PMC) hos barn är en av de typer av medfödda hjärtefekter som blev kända för bara ett halvt sekel sedan.

  Låt oss erinra hjärtans anatomiska struktur för att förstå kärnan i denna sjukdom. Det är känt att hjärtat har två auriklar och två ventriklar, mellan vilka är ventiler, en slags grind som tillåter blod att flöda i en riktning och förhindrar blodets omvänd flöde i atriumet under sammandragning av ventriklarna.

  Mellan det högra atriumet och ventrikeln utförs låsfunktionen av tricuspidventilen och mellan vänster - en dubbelvikts- eller mitralventil. Förlängningen av mitralventilen manifesteras genom avböjning av en eller båda ventilklaffarna i förmakshålan under sammandragning av vänstra kammaren.

  Förlängningen av mitralventilen hos ett barn diagnostiseras vanligen vid högskolepension eller skolåldern, när en läkare plötsligt finner ett hjärtsorg i det nästan friska barnet och föreslår att en kardiolog undersöks. Ultraljudsundersökningen (ultraljud) i hjärtat kommer att bekräfta läkarnas misstankar och tillåta att tala med självförtroende om mitralventilens prolaps.

  Regelbunden observation av en kardiolog är den enda förutsättningen som barnet måste hålla sig till innan man engagerar sig i aktiviteter relaterade till fysisk överbelastning. De flesta personer med mitralventil prolapse har ett normalt liv utan att misstänka sjukdomen.

  Svåra komplikationer av mitralventil prolaps är sällsynta. I grund och botten är detta divergensen av ventilerna, vilket leder till insufficiens av mitralventilen eller infektiv endokardit.

  Hjärtsjukdom hos nyfödda - orsaker

  I 90% av fallen utvecklas medfödd hjärtsjukdom hos en nyfödd på grund av påverkan av ogynnsamma miljöfaktorer. Anledningen till utvecklingen av denna patologi är:

  • genetisk faktor;
  • intrauterin infektion;
  • ålder av föräldrar (mor över 35 år, far - över 50 år)
  • miljöfaktor (strålning, mutagena ämnen, förorening av mark och vatten)
  • giftiga effekter (tungmetaller, alkohol, syror och alkoholer, kontakt med lackmaterial);
  • ta vissa mediciner (antibiotika, barbiturater, narkotiska analgetika, hormonella preventivmedel, litiumpreparat, kinin, papaverin, etc.);
  • moderns sjukdomar (allvarlig toxicos under graviditet, diabetes mellitus, metaboliska störningar, rubella etc.)

  Riskgrupper för möjlig utveckling av medfödd hjärtsjukdom inkluderar barn:

  • med genetiska sjukdomar och Downs syndrom;
  • för tidiga barn;
  • med andra utvecklingsfel (dvs med nedsatt funktion och struktur hos andra organ).

  Symtom och tecken på CHD hos barn kan vara olika. Graden av deras manifestation beror till stor del på typen av patologi och dess effekt på det nyfödda allmänna förhållandet. Om barnet har kompenserad hjärtsjukdom är det nästan omöjligt att skissera några tecken på sjukdomen.

  Om den nyfödda har en dekompenserad hjärtsjukdom, kommer sjukdomens huvudsakliga tecken att noteras efter födseln. Medfödda hjärtfel hos barn manifesteras av följande symtom:

  1. Blå hud. Detta är det första tecknet på att barnet har en CHD.

  Det uppstår mot bakgrund av brist i syrgasen. Sinety kan ha lemmar, nasolabial triangel eller hela kroppen. Men blueness kan också uppstå vid utvecklingen av andra sjukdomar, till exempel centrala nervsystemet.

 • Åsidosättande av andning och hosta.

  I det första fallet talar vi om dyspné.

  Och det uppstår inte bara under den period då barnet är vaken, men också i viloläge. Normalt tar ett nyfött barn inte mer än 60 andetag per minut. Med UPU ökas detta nummer med nästan en och en halv gång.

 • Ett snabbt hjärtslag. En karakteristisk egenskap för UPU. Men det bör noteras att inte alla typer av vice åtföljs av ett sådant symptom. I vissa fall observeras tvärtom en minskad puls.
 • En generell försämring av välbefinnandet: en dålig aptit, irritabilitet, rastlös sömn, slöhet, etc. I svåra former av CHD kan barn uppleva astmaattacker och till och med förlust av medvetande.
 • Antag att det nyfödda barnet har denna patologi, doktorn kan med följande tecken:

  • Cyanos i extremiteterna.
  • Blek hud.
  • På kalla händer, fötter och näsa (vid beröring).
  • Buller i hjärtat med auskultation (lyssnande).
  • Förekomst av symtom på hjärtsvikt.
  Om barnet har alla dessa symptom, ger läkaren en riktning för en fullständig undersökning av barnet för att klargöra diagnosen.

  Som regel används följande diagnostiska metoder för att bekräfta eller avvisa diagnosen:

  1. EKG.
  2. Ultraljud av alla interna organ och utvärdering av deras funktion.
  3. Phonocardiograms.
  4. Röntgen i hjärtat.
  5. Hjärtkateterisering (för att klargöra typ av defekt).
  6. MRI i hjärtat.
  7. Blodprov.

  Det bör noteras att UPU: s yttre tecken först och främst kan saknas och visas bara när barnet växer upp. Därför är det mycket viktigt att varje förälder under de första månaderna grundligt undersöker sitt barn.

  Detta möjliggör en snabb upptäckt av UPU: s utveckling och vidta alla nödvändiga åtgärder. Bara om du inte upptäcker denna patologi i tid och börjar behandling kan detta leda till sorgliga konsekvenser.

  Symptom på sjukdomen

  Ett nyfött barn med hjärtsjukdom, rastlös och dålig vikt. De viktigaste symptomen på medfödd hjärtsjukdom kan vara sådana symptom:

  • cyanos eller blek yttre hud (ofta i nasolabiala triangel, på fingrar och fötter), som är speciellt uttalat vid amning, gråtande och belastande;
  • slöhet eller rastlöshet vid applicering på bröstet;
  • långsam viktökning;
  • frekvent upprepning under amning;
  • orsakssamtal
  • attacker av dyspné (ibland i kombination med cyanos) eller ständigt fastande och andfåddhet;
  • orsakslös takykardi eller bradykardi;
  • svettning;
  • svullnad i extremiteterna;
  • bulging i hjärtat.
  Om sådana tecken finns, bör barnets föräldrar omedelbart kontakta en läkare för ett barns undersökning. Efter undersökning kan barnläkaren bestämma hjärtmuskler och rekommendera ytterligare behandling för kardiologen.

  diagnostik

  Om UPU misstänks skickas barnet omgående till samråd med kardiologen och vid akuta åtgärder till det kardiovirurgiska sjukhuset.

  Det kommer att vara uppmärksamma på förekomsten av cyanos, förändras i andan under syrgasmasken, andnöd med revbenen och interkostal muskler, för att utvärdera vilken typ av puls och trycktester hålla blod kommer att utvärdera statusen för organ och system, särskilt i hjärnan, kommer att lyssna till hjärtat, notera förekomsten av olika ljud, och kommer att genomföra ytterligare studier.

  Var noga med att hålla ultraljud i hjärtat och blodkärlen. Diagnos, mål:

  • för att klargöra om det verkligen finns en vice;
  • för att bestämma de huvudsakliga cirkulationsstörningar som orsakas av CHD, för att känna igen defektens anatomi;
  • klargöra fasen av felets gång, möjligheten till snabb och konservativ behandling i detta skede;
  • för att bestämma närvaron eller frånvaron av komplikationer, lämpligheten av deras behandling;
  • Välj taktik för kirurgisk korrigering och tidpunkten för operationen.

  I det nuvarande skedet, med införandet i praktiken av nästan universell ultraljudsundersökning av fostret under graviditeten, är det verkligen möjligt att diagnostisera UPU vid graviditetstiden tills 18-20 veckor, då frågan om rådbarhet att fortsätta graviditet kan avgöras.

  Tyvärr är sådana högspecialiserade sjukhus i landet är litet, och majoriteten av mödrar tvingas att gå vidare i de stora centra för sjukhusvård och rodov.Esli ett ultraljud avslöjade kränkningar av smulorna i ett hjärta, inte ges till förtvivlan.

  Det är inte alltid fel upptäcks i livmodern, men eftersom missbildning kliniken börjar växa - då kan du behöva katastrofhjälp, ungen på reanimobile till sjukhuset hjärtkirurgi och kommer att göra allt för att rädda hans liv, upp för att genomföra öppen hjärtkirurgi.

  För att diagnostisera barn med misstänkt medfödd hjärtsjukdom används en uppsättning sådana forskningsmetoder:

  • EKG;
  • ekokardiografi;
  • PCG;
  • Röntgenstrålar;
  • ett allmänt blodprov.
  Vid behov föreskrivs ytterligare diagnostiska metoder, såsom hjärtprover och angiografi.

  behandling

  Alla nyfödda med medfödda hjärtfel är föremål för obligatorisk övervakning av distriktets barnläkare och kardiolog. Barnet i det första levnadsåret bör inspekteras var tredje månad. Vid svåra hjärtfel utförs undersökningen varje månad.

  Föräldrar införs nödvändigtvis med de obligatoriska förhållanden som måste skapas för dessa barn:

  • preferens för amning av mor eller donormjölk
  • ökning av antalet matningar med 2-3 doser med en minskning av mängden mat per måltid;
  • täta promenader i frisk luft;
  • genomförbar träning
  • kontraindikationer för att vara i en stark frost eller öppen sol;
  • tidig förebyggande av infektionssjukdomar;
  • rationell näring med en minskning av mängden vätskor som är berusade, bordsalt och införlivandet i kosten av kaliumprodukter (bakade potatis, torkade aprikoser, svampar, russin).

  För att behandla ett barn med medfödd hjärtsjukdom används kirurgiska och terapeutiska tekniker. I regel används droger som preparat för barnet till operation och behandling efter det.

  Vid svåra medfödda hjärtefekter rekommenderas kirurgisk behandling som, beroende på typ av hjärtsjukdom, kan utföras med ett minimalt invasivt förfarande eller på det öppna hjärtat med barnet anslutet till apparaten för artificiell cirkulation.

  Efter operationen är barnet under överinseende av en kardiolog. I vissa fall utförs kirurgisk behandling i flera steg, dvs den första operationen utförs för att lindra patientens tillstånd och den efterföljande operationen utförs för att slutligen eliminera hjärtfelet.

  Prognosen för en tidig operation för att eliminera medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda är i de flesta fall gynnsam.

  mediciner

  Det är särskilt viktigt att ta mediciner under graviditeten. För närvarande har talidomid helt övergivits - detta läkemedel orsakade många medfödda missbildningar under graviditeten (inklusive medfödda hjärtefekter).

  Dessutom har teratogen effekt besatts av:

 • alkohol (orsakar defekter av interventrikulär och interatriär septa, öppen arteriell kanal),
 • Amfetamin (bildas oftare av VSD och införlivande av stora kärl),
 • antikonvulsiva medel - hydantoin (stenos av lungartären, aortas koarctation, öppen arteriell kanal),
 • trimetedion (transponering av huvudkärlen, tetralog av fallot, vänster ventrikulär hypoplasi),
 • litium (Ebstein-abnormitet, tricuspidventil atresi),
 • progestogener (tetralogi av Fallot, komplex VPS).

  Det finns en allmän åsikt att den farligaste för utvecklingen av UPU är de första 6-8 veckorna av graviditeten. När en teratogen faktor går in i detta intervall, är utvecklingen av allvarlig eller medfödd medfödd hjärtsjukdom troligast.

  Dock är möjligheten till mindre komplexa skador på hjärtat, eller några av dess strukturer vid något graviditetsstadium, möjligt.

  Korrigeringsmetoder

  Nöd, eller primär anpassning, börjar med barnets födelse. I detta skede, för att kompensera för CHD och hjärtdysfunktion, används alla kroppsreserver, kärl, hjärtmuskulatur, lungvävnad och andra organ som är bristfälliga i syre anpassas till extrembelastningen.

  Om barnets kroppsförmåga är för liten - en sådan vice kan leda till att en crumb dödar om den inte snabbt ger honom kardiologisk hjälp.

  Om kompensations kapacitet räcker - kroppen går in i ett skede av relativ kompensation och alla organ och system barnets ingår i definitionen av en stabil rytm av arbete, ökade krav på den rekonstruerade, och så fungerar som möjligt och förbehåller sig barnet kommer inte att ta slut.

  Sedan sätter naturligt nedbrytning in - terminalsteget, när det är uttömt, alla strukturer i hjärtat och kärlen, såväl som lungvävnad, kan inte längre utföra sina funktioner och utveckla CH.

  Verksamheten utförs vanligtvis i kompensationsfasen - då är barnet enklast att överföra det: kroppen har redan lärt sig att klara de ökade kraven. Mindre ofta krävs operationen omedelbart - även i början av nödfasen, när den inte överlever, utan barnets hjälp.

  Kirurgisk korrigering av medfödda missbildningar i Ryssland har hållit flikar sedan 1948, då korrigeringen av IPD - ligationen av den öppna arteriella kanalen - utfördes för första gången. Och på XXI-talet utvidgades möjligheterna till hjärtkirurgi väsentligt.

  Nu finns det hjälp att eliminera laster i små och för tidiga barn, operationer utförs i de fall som för 20 år sedan fortfarande betraktades som oförsvarliga. Alla ansträngningar av kirurger syftar till eventuellt tidig korrigering av UPU, vilket gör att barnet fortsätter att leda ett normalt liv, inte annorlunda från kamrater.

  Tyvärr kan inte alla fel elimineras av en operation. Detta beror på funktionerna i barnets tillväxt och utveckling, och dessutom till det, och de adaptiva förmågorna hos hjärtat och lungens kärl till lasten.

  I Ryssland ger cirka 30 institutioner hjälp till spädbarn, och mer än hälften av dem kan utföra stora operationer på öppet hjärta och artificiell cirkulation. Verksamheten är ganska allvarlig, och efter dem krävs en lång vistelse i kliniken för rehabilitering.

  Mjukt och mindre traumatiskt är minimalt invasiva tekniker - operationer som använder ultraljud och endoskopiska tekniker som inte kräver stora snitt och kopplar barnet till enheten för konstgjord cirkulation.

  Genom stora kärl med hjälp av speciella katetrar som styrs av röntgen eller ultraljud utförs manipuleringar inuti hjärtat, vilket möjliggör att korrigera många defekter i hjärtat och dess ventiler. De kan administreras både under allmän och lokal anestesi, vilket minskar riskerna för komplikationer. Efter interventionen kan du gå hem några dagar senare.

  Om operationen inte visas till barnet eller scenen i processflödet tillåter det inte att utföras just nu, föreskrivs olika läkemedel som stöder hjärtets arbete på rätt nivå.

  För ett barn med CHD är viktigt att ta itu med att stärka immunförsvaret för att förhindra uppkomsten av foci av infektion i näsa, hals eller någon annanstans. De måste ofta gå ut i friska luften och titta på belastningar som måste strikt motsvara typen av fläck.

  Konsekvenser av sjukdomen

  Eventuell medfödd hjärtsjukdom leder till allvarliga kränkningar av hemodynamik i samband med sjukdomsprogression samt dekompensering av kroppens hjärtsystem. Det enda sättet att förhindra utvecklingen av hjärt- och kärlsvikt är en tidig operation som genomförs under perioden från 6 månader till 2 år.

  Dess betydelse ligger i behovet av att normalisera blodflödet till hjärtat och huvudkärlen. Barn med medfödd hjärtsjukdom bör skyddas mot utseende av infektiv endokardit - infektion och inflammation i det inre lagret av hjärtvävnad.

  Infektion kan förekomma hos barn med medfödd hjärtsjukdom efter att ha gjort de flesta tandprocedurerna, inklusive borstning av tänder, upprättande av tätningar och behandling av tandkanalens rotkanal.

  Kirurgisk behandling av halsen, munnen och förfaranden eller undersökning av mag-tarmkanalen (esofagus, mage och tarm) eller urinvägarna kan orsaka infektiös endokardit. Infektiös endokardit kan utvecklas efter operation på öppet hjärta.

  En gång i blodomloppet, bakterier eller svampar migrerar vanligen mot hjärtat, där onormal infektera hjärtvävnad exponerad för de turbulenta virvelflödesventilerna. Om orsaken till infektiös endokardit kan finnas många mikroorganismer, oftast infektiös endokardit orsakad av stafylokocker och streptokocker bakterier.

  Många ungdomar med hjärtefekter lider av ryggraden (skoliären). Hos barn med andfåddhet kan skolios komplicera förloppet av andningssjukdomar.

  Hjälper det svaga hjärtat

  För att kärnan ska återhämta sig snabbare, vägledas av sådana rekommendationer. Ström. Mat bör vara kalorier med lågt salthalt. Kärnan måste konsumeras:

  • mer proteinmatar (kokt magert kött, fisk, mejeriprodukter),
  • grönsaker (betor, morötter, tomater, potatis),
  • frukter (persimmons, bananer, äpplen),
  • gröna (dill, persilja, sallad, gröna lök).

  Ge upp de produkter som provocerar uppblåsthet (baljväxter, kål, läsk). Ett barn kan inte äta bullar och halvfabrikat. Ge inte smulor:

  Ge istället:

  • buljong av dogros,
  • färskpressad juice,
  • lätt sötad komposit.
  Övningar. UPU är inte en anledning att vägra att delta i sport. Skriv ner smulor i träningsrummet eller utför klasser hemma.

  Börja uppvärmningen med två eller tre djupa andetag. Bära torso på stammen till sidorna och framåt, sträckningsövningar, gå på strumporna, sedan med böjning av benen i knäet.

  Allmänna rekommendationer

  Efter att ha blivit avvisad behöver barnet tid att omgruppera igen utan det. Därför är krummen på en kardiologs konto och besöker honom regelbundet. En viktig roll spelas genom att stärka immuniteten, eftersom någon kyla kan skada kardiovaskulärsystemet och hälsan i allmänhet.

  När det gäller fysiska övningar i skola och dagis bestäms graden av stress av kardiorheumatologen. Om du behöver frisläppas från fysisk utbildning betyder det inte att barnet inte får flytta. I sådana fall är han engagerad i fysioterapiövningar enligt ett speciellt program i ett poliklinik.

  Barn med CHD visar en långvarig vistelse i frisk luft, men i avsaknad av extrema temperaturer: både värme och kyla har en dålig effekt på fartyg som "arbetar på slitage". Konsumtionen av salt är begränsad. I kosten är det nödvändigtvis närvaron av kaliumprodukter: torkade aprikoser, russin, bakade potatis.

  Felen är olika. Vissa kräver omedelbar kirurgisk behandling, andra är under konstant tillsyn av läkare i en viss ålder.

  I alla fall har dagens medicin, inklusive hjärtkirurgi, gått framåt, och de laster som anses otänkbara, oförenliga med livet för 60 år sedan, drivs nu framgångsrikt och barn lever länge.

  Därför, hör inte panik efter att ha hört en fruktansvärd diagnos. Det är nödvändigt att ställa in för att bekämpa sjukdomen och göra allt för att besegra det.

  Det är nödvändigt att i detta fall också ta andra potentiellt ogynnsamma faktorer, till exempel den dåliga effekten av hög temperatur för vissa hjärtsjukdomar. Av denna anledning bör man, när man väljer ett yrke, ta hänsyn till kardiologens åsikt.

  Och den sista nyansen som jag skulle vilja nämna är graviditet hos kvinnor med medfödd hjärtsjukdom. Detta problem är nu ganska kraftigt på grund av sin komplexitet och inte så låg prevalens, särskilt efter mitralklaffprolaps har blivit i listan över "små laster i hjärtat" och de började sprida order och hälsoministeriet order om taktik gravida kvinnor UPU.

  I allmänhet, med undantag för anatomiskt och hemodynamiskt kompenserade defekter, för alla CHD, är graviditet förknippad med en risk för komplikationer. Visst beror allt på den specifika defekten och graden av ersättning.

  I vissa IPN (t.ex. Ventrikelseptumdefekt och aortastenos) kan lastökning under graviditeten leda till utvecklingen av hjärtsvikt.

  Vid graviditet höjs benägenheten att bilda vaskulära aneurysmer upp till rupturer i en kärlvägg. Hos kvinnor med hög lunghypertension, missfall, trombos i vener och till och med plötslig död registreras oftare. Därför löses frågan i varje enskilt fall individuellt, och det är bättre att lösa det i förväg.
  "alt =" ">