Huvud / Angina pectoris

Hjärtfel: deras typer och behandling

För närvarande är många av hjärtefekterna mottagliga för kirurgisk behandling, vilket ger möjlighet till ytterligare normalt liv.

Vad är det

Ett normalt hjärta är en stark, obeveklig arbetande muskelpump. I storlek är det något större än en mänsklig näve.

Hjärtat har fyra kamrar: de två övre kamrarna heter atria, och de två nedre kallas ventrikler. Blodet strömmar kontinuerligt från atrierna in i ventriklerna och sedan in i artärerna genom de fyra hjärtklaffarna. Ventilerna öppnar och stänger, vilket gör att blodet kan strömma i endast en riktning.

Hjärtfel - en medfödd eller förvärvad förändring av hjärtstrukturer (ventiler, mellanväggar väggar som sträcker fartyg) bryta rörelse av blodet i hjärtat eller stora och små cirklar cirkulation.

Varför händer det?

Alla hjärtfel är indelade i två grupper: födelse och köpt.

Medfödda hjärtefekter uppträder under perioden från andra till åttonde veckan av graviditeten och förekommer hos 5-8 nyfödda ur tusen.

Orsakerna till de flesta medfödda missbildningarna av det kardiovaskulära systemet är fortfarande okända. Det är sant att det är känt att om det finns ett barn med hjärtfel i familjen ökar risken för att få andra barn med denna typ av smärta något, men är fortfarande ganska låg, från 1 till 5 procent. Medfödda hjärtefekter kan också orsakas av exponering för moderns strålning, beroende på intag av alkohol, droger, vissa läkemedel (litiumpreparat, warfarin) under graviditeten. Även farliga är virus- och andra infektioner, som bärs av en kvinna under graviditetens första trimester, rubella, influensa, hepatit B).

Nyligen genomförda studier har visat att barn till kvinnor som lider av övervikt eller fetma, vid 36 procent högre risk att födas med medfödd hjärtsjukdom och andra sjukdomar i det kardiovaskulära systemet än barn till kvinnor med normal vikt. Anledningen till sambandet mellan moderns vikt och risken för hjärtsjukdomar i deras ofödda barn har inte fastställts.

De vanligaste orsakerna till förvärvad hjärtsjukdom är reumatism och infektiv endokardit, mindre ofta - ateroskleros, trauma eller syfilis.

Vad är hjärtfel?

Den vanligaste och svåra fosterskador kan delas in i två huvudgrupper. Den första gruppen innehåller hjärtfel orsakad av närvaron av bypasser (shunts), på grund av vilket det syreberika blodet som kommer från lungorna pumpas tillbaka in i lungorna. Detta ökar belastningen på både höger kammare och de kärl som bär blod till lungorna. Sådana defekter innefattar:

 • nezaratschenie arteriell kanal - ett kärl genom vilket fostret har blod omgått av icke-fungerande lungor;
 • Atrial septal defekt (bevarande av öppningen mellan de två atriumen vid födelsetiden);
 • defekt av interventrikulär septum (ett mellanrum mellan vänster och höger ventrikel).

En annan grupp av defekter är förknippad med förekomsten av hindringar i blodflödet, vilket leder till en ökning av arbetsbelastningen i hjärtat. Dessa inkluderar till exempel koarctation (sammandragning) av aorta eller förminskning (stenos) hos lung- eller aorta-valvulära hjärtventiler.

Valvulär insufficiens (öppning expansionsventil, varvid de slutna klaffarna ventil inte är stängda helt, blodet flyter i motsatt riktning) hos vuxna kan uppstå på grund av den progressiva degenereringen av ventilen i två typer av medfödda sjukdomar:

 • hos 1 procent av människor har artärventilen inte tre, men endast två ventiler,
 • i 5-20 procent mitral ventil prolapse inträffar. Denna livshotande sjukdom leder sällan till ett allvarligt ventilfel.

Ovanpå dessa hjärtproblem, finns många typer av medfödda sjukdomar i hjärta och blodkärl finns inte bara individuellt, men också i olika kombinationer. Till exempel, Fallots tetrad, den vanligaste orsaken till cyanos (cyanos) barn - en kombination av bara fyra hjärtfel: Ventrikelseptumdefekt, förträngning utträde ur den högra hjärtkammaren (lung njurartärstenos), en ökning (hypertrofi) i höger kammare och aorta bias.

Förvärvade defekter är utformade som stenos eller insufficiens av en hjärtklaff. Oftast påverkar mitralisklaffen (placerad mellan vänster förmak och kammare), sällan - aorta (mellan vänster kammare och stora kroppspulsådern), ännu mindre - tricuspid (mellan höger förmak och kammare) och pulmonell ventil (mellan höger kammare och lungartären).

Ventilfel kan också kombineras (när 2 eller flera ventiler påverkas) och kombineras (när det finns fenomen och stenos och insufficiens i en ventil).

Hur manifesterar man sig?

Med en infödd hjärtefel kan barnet se ut ganska hälsosamt för en tid efter födseln. Emellertid varar sådant imaginärt välbefinnande sällan längre än före det tredje året av livet. Därefter börjar sjukdomen manifestera sig: barnet ligger bakom i fysisk utveckling, det finns andfåddhet under fysisk ansträngning, pallor eller till och med cyanos av huden.

För så kallade "blue laster" kännetecknas av anfall som förekommer plötsligt: ​​det finns oro, nervös barn, växande andnöd och blåhet i huden (cyanos), eventuell medvetslöshet. Sådana attacker är vanligare hos unga barn (upp till två år). De kännetecknas också av en favoritposition vila på sina häckar.

"Pale" defekter visas störda den nedre halvan av kroppen och utseendet vid en ålder av 8-12 år, klagomål av huvudvärk, andnöd, yrsel, smärta i hjärtat, magen och ben.

diagnostik

Kardiolog och hjärtkirurg är engagerade i kardiovaskulär diagnostik. Metoden för ekkokardiografi möjliggör användning av ultraljud för att studera tillståndet i hjärtmusklerna och ventilerna för att uppskatta hastigheten på blodets rörelse i hjärthålen. För att klargöra hjärtets tillstånd med hjälp av röntgenbilder (bröstkorg) och ventrikulografi - röntgenbilder med hjälp av ett speciellt kontrastmedium.

När forskningsverksamheten i hjärtat krävs av elektrokardiogram EKG) är metoder som bygger på det ofta används: spänning EKG (cykel ergometri, löpband test), - registrering av elektrokardiogram under arbets-EKG och Holter övervakning - ett rekord EKG, som äger rum under dagen.

behandling

För närvarande är många av hjärtefekterna mottagliga för kirurgisk behandling, vilket ger möjlighet till ytterligare normalt liv. De flesta av dessa operationer utförs på ett stoppat hjärta med hjälp av ett artificiellt cirkulationssystem (AIC). Hos människor med förvärvade hjärtfel är huvudmetoderna för kirurgisk behandling mitralkommissurotomi och ventilproteser.

förebyggande

Förebyggande åtgärder som skulle garanteras att rädda dig från hjärtfel finns inte. Det är emellertid möjligt att avsevärt minska risken för att få ett fläck genom förebyggande och snabb behandling av streptokockinfektioner (som oftast är angina), eftersom det är på deras jord som reumatism utvecklas. Om den reumatiska attacken redan har inträffat, försumma inte bicillinprofylaxen, som föreskrivs av den behandlande läkaren.

Som löper risk att infektiös endokardit (exempelvis lidit tidigare reumatisk feber eller har mitralklaffprolaps) kräver profylaktisk administrering av vissa antibiotika till olika manipulationer såsom tandutdragning, tonsill, polyper och andra operationer. En sådan förebyggande kräver seriös uppmärksamhet, det är mycket lättare att förebygga hjärtsjukdomar än att bota den. Speciellt eftersom oavsett hur förbättrad kirurgisk teknik, fungerar ett friskt hjärta mycket bättre drift.

Medfödd hjärtsjukdom som behandlad

Hur behandlar du hjärtsjukdom?

I denna artikel kommer vi att diskutera hur man korrekt behandlar hjärtsjukdom hos vuxna.

Grunderna i behandlingen

Komplex behandling av den framväxande defekten kan delas in i terapeutisk (läkemedel) och kirurgisk behandling (utförande i hjärtkaviteten). Också idag finns ett ganska stort antal olika folkmedicin som används för att behandla denna sjukdom.

Effektiviteten av behandlingen, liksom prognosen för ytterligare framgångsrik återhämtning, väcker först och främst avunden av graden av svårighetsgrad, liksom utseendet på den utvecklade hjärtfel. Patienten rekommenderas regelbundet, strängt enligt den ordinerande läkarkardiologen, att ta de nödvändiga medicinerna varje dag, eftersom behandlingen av sjukdomen bör genomföras på permanent, stödjande basis.

Terapeutisk behandling

Grunden för denna metod är intaget av mediciner som är nödvändiga för att förstärka hjärtmuskeln. Läkemedlet som föreskrivs av den behandlande läkare-kardiologen, läkemedel ska tas regelbundet, både medfödda och som ett resultat av förvärvad hjärtsjukdom.

Om hjärtatsjukdomen åtföljs av en markant takykardi. då i detta fall bör man komma ihåg att inte alla mediciner kan tas med denna komplikation.

De mest effektiva läkemedelsgrupperna är:

 • vasodilatorer (cavinton, fesam, cinalotropyl);
 • hypotensiv (koronal, kaptopril, berlipril, kaptopres, lopaz, liprazid);
 • nootropic (piracetam, aminalon);
 • hjärt (asparkam, digoxin, korglikon, verapamil, riboxin);
 • diuretikum (furosemid, veroshpiron);
 • antitrombotisk (aspirin, kardiomagnet, aspecard);
 • vitaminer (B1, B6, B12), som bidrar till att stärka kroppens immunförsvar.

Komplettering av data tilldelas en lång tid beroende på patientens svårighetsgrad. De huvudsakliga farmakologiska effekten representerade läkemedel syftar till att förbättra blodcirkulationen i kranskärlen i hjärtat, normalisering av hjärnfunktionen, minska blodtryck, styrning av tromber såväl som att förbättra kroppens immunitet intag av vitaminer och mikroelemetov nödvändiga för att stärka hjärtat och blodkärlen (kalium, MaGK, kalcium, fosfor).

Kom ihåg: kurs och dos av läkemedlet ordinerats av läkare - en hjärtspecialist, i alla fall inte har en egentilldelad medicinering, det kan bara förvärra den allmänna hälsan hos patienten och orsaka utveckling av oönskade komplikationer.

kirurgi

Kirurgiskt ingrepp på 70-80% är den viktigaste och mest effektiva metoden för att behandla defekten. Nödläkarmottagning på hjärtat visas både i den förvärvade och den medfödda typen av laster. Operations huvudsyfte är att eliminera de utvecklade defekterna i hjärtkaviteten. Den kirurgiska metoden är stentning av kransartärerna, som består i att kombinera de drabbade områdena i hjärtmuskeln.

Dessutom kan utföras en fullständig ersättning av en skadad ventil, utföra pumpfunktionen av pump krovi.Posle effeciency av hjärtkirurgi, tar lång tid att helt eliminera tung fysisk aktivitet, undvika stressiga situationer patienten. Rehabiliteringsperioden, beroende på svårighetsgraden av sjukdomen, tar från 2 till 6 månader.

I de flesta fall, efter kirurgisk behandling av hjärtsjukdom, kan patienten efter en stund leda den tidigare, fullfjädrada vitala aktiviteten.

Folkmekanismer

 • tinktur med kalendula stärker hjärtat, förbättrar hjärt-kärlsystemet. För matlagning, ta 10 - 15 gram krossade löv, häll 1 liter. vodka och insisterar minst 3 - 4 dagar. Den resulterande lösningen bör tas 20-30 ml. 2 - 3 gånger om dagen;
 • ta 2 tsk. hagtorn lämnar, häll en halv liter. kokande vatten, svalna, kräva hela dagen. Innan du tar en välstramning, ta 5 till 10 ml. 2 gånger om dagen i ca 1 månad. Innehåller ett stort antal mikronäringsämnen som är användbara för hjärtets arbete, vilket bidrar till att förbättra dess funktionsförmåga.
 • 20 lämnar mor - och - mormor häller 1 liter. kokande vatten, infusera 2 - 3 dagar. Den erhållna blandningsstammen dricker 15-20 ml. 1 - 2 sid. dagen efter en måltid. Huvuddelen av behandlingen är 3 till 4 veckor;
 • hackade löv av gräs motherwort häll 1 liter. kokande vatten, insistera hela dagen. Den erhållna lösningen tas för 10-15 ml. efter att ha ätit 2 till 3 gånger om dagen. Läkemedlet har en bra lugnande effekt, vilket förbättrar hjärtat och blodkärlens arbete kraftigt.

Fysioterapeutiska förfaranden

Tillämpningen av dessa metoder består av en terapeutisk massage, en obetydlig övning (promenader, löpning, simning), vars huvudsyfte är en signifikant förbättring av blodcirkulationen i hjärtens muskler. Det rekommenderas att en terapeutisk massage ges i små kurser i 10 till 15 dagar, med avbrott på 1 till 2 veckor, och om möjligt upprepas.

Börja massage med lite tryck på kroppen och sedan gradvis öka så att kroppen har tid att anpassa sig till den nya behandlingsproceduren.

förebyggande

 • vägran att missbruka dåliga vanor (rökning, alkoholism)
 • snabb behandling av kroniskt hjärta och kärlsjukdomar;
 • fullständig och snabb behandling av reumatism, som den mest formidabla orsaken till utveckling av vice;
 • När det är möjligt rekommenderas att vi regelbundet deltar i fysisk kultur och sport (springa, gå).
 • Det är nödvändigt att undvika stressiga psyko-psykiska störningar.
 • behandla akuta inflammatoriska sjukdomar i kroppens övre luftvägar (tonsillitstreptokockinfektioner) i tid.

Varning: rekommenderas minst 1 till 2 gånger om året, för att förhindra utvecklingen av en eventuell hjärtsjukdom, genomgå en fullständig läkarundersökning med obligatoriskt samråd med en kardiolog och avlägsnande av ett hjärtkardiogram.

I denna artikel lärde vi oss hur man behandlar hjärtsjukdomar.

Hur man behandlar medfödd hjärtsjukdom

Hjärtat medfödd - defekterna i hjärtat, dess ventiler och blodkärl som uppträdde före barnets födelse (i utero). Gruppen av sådana avvikelser innefattar både ljusformer och tunga, oförenliga med barnets livstid. Det förekommer ofta omedelbart efter födseln, men kan döljas. 6 barn per tusen är födda med hjärtfel. De flesta av dessa barn dör i sitt första år av livet. Efter att ha överstått tröskelvärdet på ett år minskas dödligheten till 5%.

Vickbildning uppträder vanligen under de första veckorna av graviditeten.

De exakta orsakerna till medfödd hjärtsjukdom är oklara, men flera möjliga faktorer kan identifieras:

- Effekten på foster av externa faktorer under graviditeten (huvudsakligen under första trimestern). Detta kan vara moderens intag av droger, alkohol, droger, nikotin, röda hundar, infektioner, exponering för strålning etc.

- Toxik och risk för missfall under första trimestern

- Faderns eller moderns endokrina sjukdomar.

Symptom på medfödd hjärtsjukdom

Symtom blir uppenbara efter några timmar eller dagar, efter födseln, kan förekomma även efter veckor och månader.

Allvarliga tecken på medfödd hjärtsjukdom är som följer:

- cyanos av huden, cyanos;

- ohälsosam hud;

- svullnad runt ögonen, på buken och benen;

- andfåddhet, inklusive vid matning

- tecken på hjärtsvikt

I en senare ålder, till exempel hos ungdomar, noteras följande tecken på medfödd hjärtsjukdom:

- snabb trötthet med låg belastning

Svullnad av anklar, fötter, borstar;

- Utseendet av dyspné med fysisk ansträngning

- Vätska i hjärtat och lungorna.

Komplikationer följer denna sjukdom är ofta dessa inkluderar: bakteriell endokardit, hjärtsvikt, pulmonell hypertension, långvarig och komplicerad lunginflammation, dålig cirkulation, periodisk medvetslöshet, angina, hjärtinfarkt, andfåddhet attacker, försenad tillväxt och utveckling, känslomässig instabilitet.

Diagnos av medfödd hjärtsjukdom

Buller i hjärtat kan upptäckas av barnläkaren vid den planerade inspektionen av barnet. Men de tjänar inte alltid som ett visst tecken på vice. I närvaro av buller och listade symtom är ett antal undersökningar tilldelade.

Diagnos av medfödd hjärtsjukdom kan uppstå även när barnet är i livmodern. För detta används en särskild metod, som kallas fetal ekkokardiografi. Redan i det ofödda barnet hjärtfel kan detekteras genom konventionell ekokardiografi, elektrokardiografi, lungröntgen, hjärtkateterisering (genom att införa en särskild aktiv ingrediens och en serie av röntgenstrålar) och pulsoximetri (syre nivå kontrolleras i hjärtat).

Behandling av medfödd hjärtsjukdom

Vissa hjärtfel kan inte detekteras i flera år, och vissa kan detekteras under de första timmarna och månaderna efter födseln. Varje enskilt fall kräver ett individuellt tillvägagångssätt och val av behandlingstaktik.

Det är möjligt att notera följande metoder för behandling av medfödd hjärtsjukdom.

1.Medicamentbehandling. Vanligtvis används redan i vuxen ålder eller ungdom. Förskrivna läkemedel som kan stödja hjärtats arbete och säkerställa normal blodcirkulation.

2. Procedurer med användning av en kateter. Det finns ett sätt på vilket det är möjligt att eliminera hjärtfel utan att tillgripa bröstkorgen. Denna metod är i introduktionen av en ven på låret på en särskild kateter, som gradvis flyttas till hjärtat. Med hjälp av samma kateter levereras de mest känsliga instrumenten och behandlingen utförs.

3. Operationen är öppen. Ibland är det inte möjligt att använda behandlingen med en kateter, i detta fall används en klassisk öppen operation. Nackdelen är att patienten sedan måste återhämta sig länge efter operationen.

4. Hjärttransplantation. I vissa fall, då felet inte korrigeras och ditt eget hjärta inte klarar av sina uppgifter krävs donortransplantation.

I närvaro av medfödd hjärtsjukdom bör noggrant övervaka barnets tillstånd, näring, dagliga rutiner. Det är nödvändigt att dagligen stanna utomhus, sanering av lokaler där barnet är. Förhindra utvecklingen av infektioner och virussjukdomar.

En fysisk träning är också nödvändig, men inte en sport som är förknippad med spänning, plötsliga rörelser och belastningar, jerks och hopp. Den bästa träningen är lämplig.

Prognosen, med snabb tillgång till läkare och möjlighet till behandling, är gynnsam. Om situationen är igång och behandlingen är svår, är prognosen ogynnsam.

Hjärtsjukdom: behandling och klassificering

Vad är farlig hjärtsjukdom?

Det finns ett stort antal hjärtfel och för människors hälsa är varje art farlig på sin egen väg. Nästan alltid en hjärtfel kräver kirurgisk ingrepp, men fortfarande är varje fall av sjukdomen individuell. Ibland genom operation är det absolut nödvändigt att eliminera medfödd hjärtsjukdom - konsekvenserna kan vara extremt farliga för patientens hälsa och liv. Andra laster anses inte som dödliga, och det är möjligt att flytta operationen till ett tag, till exempel tills barnet når en viss ålder. Ju yngre patienten är desto större är risken för komplikationer under operationen. Under fördröjningen behandlas patienten med medicinering. Och ändå är det nödvändigt att komma ihåg att läkemedel inte helt kan eliminera hjärtfel. Terapeutisk behandling har en stödjande effekt på patientens hälsa och kan också ta bort vissa manifestationer av sjukdomen.

Klassificering av hjärtsjukdomar och deras behandling

Ett stort antal hjärtfel ledde till att hjärtfel klassificeras på flera grunder samtidigt. Enligt deras ursprung kan lasterna vara:

 • Medfödd. Tyvärr är hjärtsjukdom hos nyfödda vanligare i medicinsk praxis. Det finns många orsaker till sjukdomen, så gravida kvinnor måste vara mycket försiktiga med sin situation, särskilt under första trimestern. Rökning, alkohol, användning av mediciner, infektionssjukdomar som influensa och röda hund kan utveckla fostrets hjärtfel. Det är nödvändigt att strikt följa en hälsosam livsstil, alla råd från den behandlande läkaren, och genomgår också systematiskt alla undersökningar, särskilt planerad ultraljud.
 • Köpt. De kan utvecklas vid vilken tid som helst av livet, men vanligtvis förekommer hos äldre. Reumatism är den mest sannolika orsaken till sådana laster, varigenom patienten uppvisar otillräcklig ventilförslutning eller aortastenos. Hur man behandlar hjärtsjukdomar i detta fall? Som praktiken har visat är kirurgisk ingrepp den mest effektiva metoden. Med den moderna kunskapen om läkare observeras ett positivt resultat av hjärtoperationer.

Läkare klassificerar också hjärtfel genom patientens färg. Det finns:

 • Blå hjärtsjukdom - symptomen uppträder på läpparna, öronerna och huden förvärvar en blå färg. Vid barns födelse med sådana besvär, diagnostiseras sjukdomen väldigt snabbt. Det är den reducerade syrehalten i det arteriella blodet som har en cyanotisk effekt på huden och manifesterar sig från de första dagarna av livet.
 • Vit hjärtsjukdom - orsakar kroyatsya att venöst blod inte kan nå den systemiska cirkulationen eller en del av blod rör sig från den vänstra sidan av hjärtat till höger på grund av ett antal defekter. Med sådana laster, tvärtom, observeras hudblanchering och benen blir kalla.

Bland alla typer av laster uppstår oftast:

Hjärtfel hos barn och vuxna: kärnan, tecken, behandling, konsekvenser

Det okända är alltid, åtminstone alarmerande eller rädd, och rädsla förlamar personen. Felaktiga och förhastade beslut fattas på den negativa vågen, och deras konsekvenser förvärrar tillståndets tillstånd. Då igen, frukta och - igen felaktiga beslut. I medicin kallas denna "looped" situation cirkulus mortum, en ond cirkel. Hur kommer man ut av det? Låt en grund, men sann kunskap om grunden för problemet, hjälpa till att lösa det tillräckligt och i tid.

Vad är hjärtsjukdom?

Varje kropp i vår kropp är skapad för att fungera rationellt i det system som det är avsett för. Hjärta refererar till cirkulationssystem, hjälper till att flytta blod och mättnad med syre (O2) och koldioxid (CO2). Fyllning och kontrakt, det "trycker" blodet längre in i stora och sedan små fartyg. Om den normala (normala) strukturen i hjärtat och dess stora kärl störs - antingen före födseln eller efter födseln som en komplikation av sjukdomen, då kan vi prata om vice. Det är hjärtfelet är en avvikelse från normen som stör blodsframsteg eller förändrar fyllningen med syre och koldioxid. Naturligtvis uppstår problem för hela organismen, mer eller mindre uttalad och av varierande grad av fara.

Lite om cirkulationens fysiologi

Människans hjärta, som alla däggdjur, delas av en tät delning i två delar. Den vänstra pumpen blodarteriell blod, den är ljusröd och rik på syre. Högerblod, det är mörkare och mättat med koldioxid. Normalt septum (det kallas interventrikulär) har inga hål, och blodet i hjärthålen (atria och ventriklarna) blandas inte.

venös Blod från hela kroppen går in i högra atrium och ventrikel, sedan in i lungorna, där det ger CO2 och tar emot O2. Där blir det till a arteriell, passerar vänstra atrium och ventrikel, enligt systemet med blodkärl når organen, ger dem syre och tar koldioxid, och blir till en venös. Nästa - igen i höger sida av hjärtat och så vidare.

Cirkulationssystemet är stängd, därför kallas det "cirkulationssystem". Det finns två sådana cirklar, i båda är hjärtat inblandat. Cirkeln "högra ventrikel - lungor - vänstra atrium" kallas liten, eller lungorna: i lungorna blir det venösa blodet arteriellt och överförs vidare. Cirkeln "vänster ventrikel - organ - rätt atrium" kallas stor, passerar på sin väg, omvandlas blodet från artären igen till ett venöst blod.

funktionellt vänster atrium och ventrikeln upplev en hög belastning, eftersom en stor cirkel är "längre" än en liten. Därför, till vänster, är hjärtens normala muskelvägg alltid något tjockare än till höger. Stora kärl som kommer in i hjärtat kallas vener. Utgående - artärer. Normalt kommunicerar de inte alls, isolerar flödet av venöst och arteriellt blod.

ventiler hjärtan ligger mellan atria och ventriklarna, och vid gränsen för ingång och utgång av stora fartyg. Oftast finns det problem med mitral ventil (tvåskalig, mellan vänstra atrium och ventrikel), på andra plats - aorta (vid utgången av aortan från vänster kammare), då tricuspid (tricuspid, mellan högra atrium och ventrikel), och i "utomstående" lungventilen, på väg ut ur höger kammare. Ventiler är huvudsakligen inblandade i manifestationer av förvärvade hjärtfel.

Video: Principer för blodcirkulation och hjärtarbete

Vad är hjärtfel?

Tänk på klassificeringen, enligt uttalandet anpassat för patienter.

 1. Medfödd och förvärvad - förändringar i normal struktur och ställning hjärta och hans stora fartyg uppträdde antingen före eller efter födseln.
 2. Isolerade och kombinerade - ändringarna är antingen singel eller flera.
 3. Med cyanos (så kallad "blå") - huden ändrar sin normala färg till en cyanotisk nyans, eller utan cyanos. skilja cyanos generaliserad (vanligt) och akrocyanos (fingrar och tår, läppar och näsa, öron).

I. Medfödda hjärtsjukdomar (CHD)

Brott på barnets anatomiska struktur bildas i utero (under graviditeten), men bara efter födseln. För att få en mer komplett bild av problemet, se bilderna av hjärtfel.

För att göra det lättare, klassificerades de, med utgångspunkt i blodflödet genom lungorna, det vill säga liten cirkel.

 • Med ökande pulmonalt blodflöde - med cyanos och utan det
 • CHD med normal lungcirkulation;
 • CHD med minskat blodflöde genom lungorna - med cyanos och utan det.

Defekt av interventrikulär septum (DMVD)

VSD uppträder oftast, vanligtvis i kombination med andra anomalier. Genom hålet, det arteriella blodet från vänster ventrikel (det finns högre tryck) går till höger, ökar belastningen på liten cirkel, och sedan - och på vänster sida av hjärtat. Den muskulösa väggen är förstorad och det "sfäriska" hjärtat syns på röntgenbilden.

behandling: om öppningen av septum är liten och inte speciellt påverkar blodcirkulationen, är kirurgi inte nödvändig. Vid allvarliga sjukdomar är kirurgi nödvändigt - hålet sutureras, interventrikulär septum blir normal.

prognos: patienter lever länge, i en mycket avancerad ålder.

Frånvaro av en interventrikulär septum, eller dess stora defekt

Ett annat namn - Eisenmenger komplex. Blod blandas i ventriklerna, därför är syrgasnivån låg cyanos stark. överbelastad liten cirkel blodcirkulationen, är hjärtat sfäriskt förstorat. Wieden hjärtpulver, pulsering till höger, för att minska andnöd patienter squat (den så kallade tvingad position).

prognos: utan adekvata åtgärder lever patienter sällan till 20 till 30 år.

Öppna ovala öppningen

Övervälj inte septum mellan atrierna. Blodet går från vänster till höger, längs tryckgradienten, höger atriums vägg och ventrikeln förtorkas, trycket ökar. Nu återställs redan till höger - till vänster, och hjärtat ökar (hypertrofi) i vänstra delarna.

Ett litet hål ger inte speciella manifestationer, människor lever bra med det. Om felet uttrycks är det synligt akrocyanos, plågad av andfåddhet.

Associerad defekt: oinfekterad oval bländare och förminskning mitral eller aorta ventiler. Hjärtat ökar i storlek, "hjärtpulver"- sternum utskjuter framåt, pallor, andfåddhet.

behandling: operativt, om fel är allvarligt uttryckt och funktionellt farligt.

prognos: vid en isolerad defekt - positiv, vid kombinerad försiktighet (beroende på ett stadium av störning av blodflödet).

Icke-infektion i den arteriella (botallova) kanalen

Efter barnets födelse, kommunikationen mellan aorta och lungartären. Återigen, samma princip: blodet lämnar högtryckszonen i den nedre zonen, det vill säga från aorta till botanalkanal i lungartären. Venöst blod blandas med arteriell, liten cirkel upplever en överbelastning. Först finns det en ökning i höger och sedan vänster ventrikel. Pulseringen av artärer på nacken är synlig, utvecklas cyanos och stark andfåddhet (brist på luft).

Prognos och behandling: En sådan defekt, om diametern hos en icke övervuxen kanal är liten, kan inte vara länge och förorenar inte livet. Om felet är allvarligt är operationen oundviklig, och prognosen är i de flesta fall negativ.

Förvrängning (koarctation) av aortan

Observeras längs bröstkorgs- och bukdelarna aorta, oftare i isthmusens område. Blodet kan normalt inte strömma ner, ytterligare kärl utvecklas mellan kroppens övre och nedre del.

symptom: värme och brännande känsla i ansiktet, tyngd i huvudet, domningar i benen. Pulsen är ansträngd på händerens artärer och på benen - försvagad. Det arteriella trycket som mäts på händerna är mycket högre än på benen (vi mäter bara ljuger!).

Behandling och prognos: En operation behövs för att ersätta den trånga aortaplatsen med en transplantation. Efter behandlingen lever människor länge och upplever inte några besvär.

Fallotens tetrad

Fallot tetralogi är den tyngsta och mest frekventa defekten hos nyfödda. Anatomiskt kombinerad, med en överträdelse av utgången från lungartärens högra kammare och dess inskränkning, en stor öppning i interventrikulär septum, dekstrapozitsiey (ligger till höger, inte till vänster, som i normen) av aortan.

symptom: cyanos även efter små belastningar, utveckla anfall med svår andnöd och förlust av medvetande. Violerade arbetet i mage och tarmar, det finns störningar i nervsystemet, tillväxten och utvecklingen av barnet saktade.

behandling: i inte allvarliga fall - operationen elimineras stenos (förträngning) av lungartären.

prognos: ogynnsamma. Med en stark cyanos och djupa utvecklingsstörningar kan barn tyvärr inte leva länge.

Konstruktion (stenos) i lungartären mun

Vanligtvis är problemet i fel utveckling ventilring, mindre ofta kan orsaken till lindning av lungartären vara svullnad eller förstoring (aneurysm) av aortan. Barn försvinner under utveckling (infantilism), händer cyanotiska och kalla, ibland synliga hjärtpulver. Fingrets karaktär är karakteristisk: de blir som trummor - med förstorade och förtjockade tips De viktigaste komplikationerna - hjärtinfarkt (död) av lung- och purulenta processer, trombi, ungefär i 1/3 av fallen - tuberkulos.

Hur man behandlar: enda operation.

prognos: beroende på närvaron och svårighetsgraden av komplikationer.

sammanfattning: medfödda hjärtfel, i de flesta fall är det möjligt att bota, både hos barn och hos vuxna. Operationer i hjärtat ska inte frukta, nu tekniken förbättras och hjärtkirurger kontinuerligt utbildas. Resultatet beror till stor del på patientens allmänna tillstånd och vid operationens gång.

Video: Medfödd hjärtsjukdom hos barn

II. Förvärvade hjärtsjukdomar

Under perioden från födsel till problembildning har hjärtat en normal struktur, blodflödet är inte stört, personen är helt frisk. Den främsta orsaken till förvärvade hjärtfel är reumatism eller andra sjukdomar, med lokalisering patologisk (i samband med sjukdomen) processer i hjärtat och de stora kärl som lämnar den. Ändrade ventiler kan begränsa öppningarna för inmatning och utträde av blod - detta kallas stenos, eller utvidga dem jämfört med normen, vilket bildar en funktionell misslyckande ventiler.

Beroende på omfattningen av defekten och störningen av blodflödet, kompenseras (på grund av förtjockning av hjärtans väggar och förstärkning av sammandragningar, blodet passerar i normala volymer) och dekompenserad (hjärtat ökar för mycket, muskelfibrerna får inte rätt näring, kraften i sammandragningar faller) av de förvärvade defekterna.

Mitralventilinsufficiens

Arbetet med en sund (övre) och skadad (nedre) ventiler

Ofullständig tillslutning av ventilerna är resultatet av deras inflammation och konsekvenser i form av skleros (ersättning av "arbets" elastiska tyger med styva bindefibrer). Blod vid en reduktion vänster ventrikel kastas i motsatt riktning, in vänster atrium. Som ett resultat behövs en stor kraft av sammandragningar för att "återvända" blodet till sidan aorta, och hypertrofi (förtjockar) hela vänstra sidan av hjärtat. Gradvis utvecklas misslyckande i en liten krets, och då - kränkning av utflöden venös blod från den stora cirkeln av blodcirkulationen, den så kallade stillastående insufficiensen.

symptom: mitral rodnad (rosa - blå färg på läpparna och kinderna). Bröstskakan, det känns även för hand - det kallas kattrengöring, och akrocyanos (cyanotisk nyans av borstar och fingrar i fötter, näsor, öron och läppar). Sådana pittoreska symptom är endast möjliga med dekompenserad vice och med kompenseras de existerar inte.

Behandling och prognos: i försummade fall, för förebyggande cirkulationsinsufficiens, ersättning av ventilen på protesen krävs. Patienterna lever länge, många vet inte ens om sjukdomen, om det är kompensationsstadier. Det är viktigt att behandla alla inflammatoriska sjukdomar i tid.

figur: protetisk mitralventil

Mitralstenos (förminskning av ventilen mellan vänstra atrium och ventrikel)

Stenos av mitralventilen är vanligare (2-3 gånger) hos kvinnor jämfört med män. Orsak - reumatiska förändringar endokardiell, hjärtans inre skal. En sådan vice händer sällan isolerade, vanligen kombineras det med aortaklappens problem och tricuspid.

Blod kommer inte i normal mängd från atrierna i vänster ventrikel, trycket i systemet ökar vänster atrium och lungor (på dem är arteriellt blod från lungorna in i hjärtat), det finns en attack lungödem. Lite mer detaljerad: I lungorna finns det en substitution av CO2 för syre i blodet, det händer genom det minsta, med en vägg av endast en cell tjock, kapillärer av alveoler (Bubblor). Om blodtrycket stiger i lungkapillärsystemet, pressas den flytande delen in i alveolär kavitet och fyller dem upp. När du andas in, luften "skumar" denna vätska och förvärrar problemet med gasutbyte.

Målning av lungödem: bubblande andetag, rosa skum från munnen, en vanlig cyanos. I sådana fall omedelbart kallar "snabbt", och före ankomsten av läkare Seat personen om det är ett diuretikum i ampuller och du vet hur man gör injektioner - Skriv läkemedel intramuskulärt. Målet är att minska vätskevolymen och därigenom minska trycket i liten cirkel och ödem.

konsekvenser: efter ett förfallodag, om problemet inte är löst, mitral lunga med skleros vävnad och en minskning av användbarheten av gasutbyte lungans volym.

symptom: andfåddhet, mitral rodnad och akrocyanos, attacker hjärtastma (andning är svårt, och med bronkial astma det är svårt för en person att andas ut) och lungödem. Om mitral stenos dök upp i barndomen ser du en minskning thorax till vänster (Botkins symptom), en backwardness i utveckling och tillväxt.

Behandling och prognos: Det är viktigt att i god tid bestämma hur kritisk inskränkning är mitralöppning. Om förträngningen är liten, lever en person ett normalt liv, men med ett område på mindre än 1,5 kvadratcentimeter krävs kirurgi. Efter det måste du regelbundet gå igenom antireumatiska behandlingskurser.

Insufficiens hos aorta ventiler

Aorta hjärtefekter - för det andra i frekvens, är vanligare hos män, i 1/2 fall kombinerat med mitralfel. Orsaken till förekomsten kan antingen vara reumatisk, och aterosklerotisk förändringar aorta.

Under systole (sammandragning och kompression) vänster ventrikel, blod passerar in aorta, det här är normalt. Om aortaklaff helt inte stängd, eller aortaöppning utvidgas, återvänder blodet tillbaka till vänster ventrikel under hans "avkoppling" diastole. Det är överväxt och expansion av dess hålighet (dilation), först enbart kompensations (tillfällig "utjämning" av olägenheter för att bevara funktionen) och sträckte sig sedan vänster atrium och mitralöppning. Som ett resultat får vi stagnation i liten cirkel, hypertrofi muskulösa väggar i hjärtat.

symptom: om defekten dekompenserad, vid mätning blodtryck lägre nummer (diastoliskt tryck) kan falla nästan till noll. Patienter klagar på yrsel, om kroppens position förändras snabbt (det är lätt - upp), attacker av kvävning på natten. Hud blek, synlig pulsering av artärer på nacken (karotid dans) och skakar på huvudet. elever ögon och kapillärer under naglarna (synlig när du trycker på nagelplatta) pulserar också.

behandling: förebyggande - när kompenseras vice, radikal - artificiell sysad aortaklaff.

prognos: isolerad defekt cirka 30% hittas av en slump, med en rutinundersökning. Om defekten ventil är liten och det finns inget uttryckt hjärtsvikt, människor vet inte ens om vice och lever ett helt liv.

Konsekvensen av aorta defekt är hjärtsvikt, stagnation av blod i ventrikeln

Stenos av aorta mynning, isolerad vice

Svårt att lämna blodet från vänster ventrikel i aorta: detta kräver mer ansträngning och hjärtens muskulösa väggar tjocknar. Ju mindre aortaöppning, desto mer uttalad hypertrofi vänster ventrikel.

symptom: i samband med en minskning av inkomsten arteriellt blod till hjärnan och andra organ. Pallor, yrsel och svimning, hjärtpulver (om defekten utvecklats som ett barn), angreppssmärta i hjärtat (angina).

behandling: Vi reducerar fysiska övningar, vi utför reparativ behandling - om inte uttryckt cirkulationsinsufficiens. I allvarliga fall, endast kirurgi, byte av ventilen eller dissektion av sina ventiler (kommisurotomi).

Kombinerad aorta missbildning

Två i ett: misslyckande ventiler + förträngning aortaöppning. sådan aorta missbildning hjärtat är mycket vanligare än isolerat. Tecknen är desamma som för aorta stenos, Endast mindre synlig. I allvarliga fall börjar stagnation liten cirkel, åtföljd av hjärtastma och lungödem.

behandling: symptomatisk och förebyggande - i milda fall, i allvarliga fall - operation, ersättning aorta ventil eller dissektionen av dess "smälta" flikar. Prognosen för livet är gynnsam, med adekvat och snabb behandling.

Video: orsaker, diagnos och behandling av aortastenos

Insufficiens av tricuspid (tricuspid) ventil

På grund av lös stängning ventil,blod från höger kammare kastas tillbaka in i right atrium. Hans förmåga kompensera för en defekt Det är inte högt, så det börjar snabbt trängsel av venöst blod i en stor cirkel.

symptom: cyanos, vener nacken är full och pulserande, arteriellt tryck något minskat. I svåra fall, svullnad och ascites (ackumulering av vätska i bukhålan). Behandlingen är konservativ, främst för eliminering venös stasis. Prognosen är beroende av tillståndets allvar.

Stenos av rätt atrioventrikulär (mellan högra atrium och ventrikel)

Svårt utflöde av blod från right atrium i höger kammare. Venös trängsel sprider sig snabbt till lever, det ökar, utvecklar sedan hjärtfibros i levern - Aktiv vävnad ersätts bind (Scar). visas ascites, vanligt svullnad.

symptom: smärta och en känsla av tyngd i hypokondri höger cyanos med en gul nyans, alltid - pulsering livmoderhinnor. Blodtryck reducerad; lever ökas, pulserar.

behandling: syftar till att minska ödem, men det är bättre att inte dra med kirurgi.

prognos: Det normala hälsotillståndet är möjligt med måttligt fysiskt. aktivitet. Om det fanns förmaksflimmer och cyanos - snabbt till hjärtkirurg.

sammanfattning: köpt - mestadels reumatisk hjärtsjukdomar. Deras behandling är inriktad både på den underliggande sjukdomen och på att minska konsekvenserna av defekten. Vid allvarlig nedbrytning av cirkulationen är endast operationerna effektiva.

Viktigt! Behandling av hjärtfel kan vara mer sannolikt att lyckas om människor är i rätt tid för att se en läkare. Och missnöjen, som orsaken till esculapusens utseende, är absolut inte obligatorisk: du kan helt enkelt begära råd och om nödvändigt genomgå grundskrifter. En smart läkare tillåter inte att hans patienter blir sjuka. En viktig anteckning: Doktorns ålder spelar ingen roll. Egentligen viktigt är hans yrkesnivå, förmåga att analysera och syntetisera, intuition.

Hjärtfel - typer, orsaker och behandling

Hjärtat är ett stort, ständigt fungerande muskelorgan som pumpar blod genom vår kropp. Den består av atria, ventiler, ventriklar och intilliggande blodkärl. Patologisk förändring av organkonstruktioner orsakar avvikelsen av deras utveckling hjärtsjukdomar. Detta tillstånd är farligt för patienten, eftersom normal blodcirkulation i organ och system störs. Graden av brist på denna funktion beror på hur många som lever med hjärtsjukdom.

Orsaker till utseende

Förändringar i den strukturella sammansättningen av de ventiler, atriell, ventrikulär eller hjärtblodkärlen, vilket orsakar ett brott av blodflödet till en stor och en liten cirkel, liksom i hjärtat, definieras som en defekt. Det diagnostiseras både hos vuxna och nyfödda. Detta är en farlig patologisk process som leder till utveckling av andra myokardiella störningar, varifrån patienten kan dö. Därför ger tidig upptäckt av defekter ett positivt resultat av sjukdomen.

Etiologin av sjukdomen beror på vilken typ av patologi: medfödd eller som uppstår i processen med vital aktivitet. Den förvärvade typen av sjukdom kännetecknas av skador på ventilsystemet. De uppstår på grund av:

 • infektiösa lesioner;
 • systemiska sjukdomar;
 • autoimmuna patologier;
 • ateroskleros;
 • reumatism;
 • syfilis;
 • hjärtets ischemi.

Förutom att orsaka en kronisk sjukdom av hjärtat och vaskulär sjukdom, alkoholism, huvudtrauma, dysfunktion av lever, leder (artoz, artrit, reumatism) och ärftlig faktor.

Den medfödda formen diagnostiseras hos 5-8 bebisar av 1000. Defekten utvecklas på grund av kvinnans virussjukdomar under graviditeten och även:

Överträdelser kan diagnostisera hos en skola om kvinnan har någon grad av fetma.

Symptom hos vuxna

Vuxen hjärtsjukdom har symtom på hjärtsvikt:

 • svaghet;
 • smärta i hjärtat och under scapula;
 • svullnad i extremiteterna;
 • andfåddhet;
 • problem med sömn.

Vuxna kan misstänks ha hjärtsvikt genom att:

 • hemoptys;
 • torr hosta;
 • hjärtastma
 • rodna på ansiktet;
 • känsla av bröst raspiraniya;
 • extremiteter i ödem.

I det här fallet behöver en person ett brådskande samråd med en kardiolog för att upprätta en noggrann diagnos.

Klinisk bild hos barn

Tilldela en kompenserad form av CHD när det inte finns några symtom, eftersom kroppen själv klarar av patologi och nyfödda utvecklas normalt. Utåt verkar ett barns hjärta inte ha en fel i barnet. Symptomen på hjärtsjukdom kan bestämmas senare, när man vid tre års ålder kan se att den fysiska utvecklingen ligger bakom normen, den är inte aktiv, det har problem med andning. Födelsen av en sådan bebis är alltid ett test för föräldrar.

Om typen inte kompenseras, det viktiga symptom som uppmärksamma - detta är cyanos av läppar, palmer, näsa och cyanos av hela kroppen kan observeras i svåra vice. Anledningen till detta tillstånd ligger i bristen på blodcirkulation, vilket leder till att vävnader inte får tillräckligt med syre (hypoxi). Dessutom noteras det:

 • andfåddhet (vila eller spänning);
 • hjärthud;
 • förändring i hjärtfrekvensen.

Barnet sover inte bra, flinches i en dröm, är upphetsad, en svår form av laster leder till svimning, kvävning.

Hjärtfel hos barn

hjärtfel hos barn diagnostiseras vid födseln (om symptomen är synliga) eller inställd på tre år, när ett barn observeras patologi, andningsvägar, hjärtaktivitet. För att eliminera hjärtsjukdom används endast kirurgisk behandlingsmetod. Men inte alltid genomförs operationen omedelbart. Om syndromet är dåligt uttryckt, använder pediatrik förväntad hantering. Barnet sätts på dispensary records och observerar sjukdomsdynamiken.

Med en mindre defekt i interventrikulär eller interatrialseptum kan barnen leva, utan att känna sig obekväma, normalt växa och leda en aktiv livsstil. Om hålets storlek med barnets tillväxt inte ändras, utförs inte operationen. Det finns kliniska fall, när barnen växer upp, förvärras sjukdomen. En tonåring kan känna sig sjuk vid fysiskt arbete, intensifierat genom att spela sport. Manifestationer av defekten i detta fall observeras om det var asymptomatiskt i naturen, och även efter en operation i barndomen för att korrigera hjärtmekanismen. Vid ungdomar kan en kombinerad typ av missbildning utvecklas, vilket inkluderar den korrigerade gamla, liksom den nybildade.

Sådana barn kräver ofta upprepade operationer. Moderna minimalt invasiv hjärtkirurgi företar intervention, för att inte skada psyket av barnet, samt förhindra bildningen av ett stort sår yta och stora ärr på kroppen.

Hjärtfel hos nyfödda

Hjärtsjukdom hos den nyfödda, vad är det? Medfödda missbildningar utvecklas när barnet fortfarande är i moderns livmoder. Men läkare bestämmer inte alltid patologin. Det betyder inte att det inte finns någon nödvändig diagnos, men den är kopplad till det sällsynta cirkulationssystemet som fostret har. Den har ett hål som förbinder både atria, den så kallade Botallovkanalen. Tack vare honom får syreberikat blod till två atrium, som omger lungorna. Efter födseln etableras intrakardiell hemodynamik, och normalt ökar öppningen. Om detta inte händer, bildas VGMP.


VDMZHP påverkar septum, som ligger mellan hjärtkärlens hjärtkärl. Det finns en pumpning av blod från en ventrikel i den andra. Detta leder till att vid varje systole, en stor volym blod tränger in i lungorna, stiger lungtrycket. Kroppen innehåller kompensationsfunktioner: myokardiet förtjockas och blodkärlen förlorar sin elasticitet. Om defekterna mellan septa är mycket stora, då patienten har syrehushåll av vävnader, noteras cyanos.

VDMZH-kliniken kan manifestera sig inte bara med symtom på hjärtsvikt men också med utveckling av svår lunginflammation. Läkaren genomför en undersökning, som avslöjar:

 • hjärtklappning;
 • expansion av hjärtans gränser
 • ljud under systole;
 • förskjuten apisk impuls;
 • utvidgning av levern.

Baserat på detta symptom, såväl som laboratorie- och instrumentstudier, gör doktorn en klinisk diagnos. Behandla patologi med den operativa metoden. Ofta används lågtraumatisk kirurgi när bröstet inte öppnas och ockuper eller stenter införs i ett stort blodkärl. Med en ström av blod går de till hjärtat och eliminerar felet.

Hos barn med VDMPZH utvecklas symtom på hypotrofi. Frekvent komplikation av defekter är ett ökande hjärtsvikt, som har 4 grader av utveckling. Dessutom har barn symptom:

 • bakteriell endokardit
 • svår lunginflammation
 • högt lungtryck;
 • angina pectoris eller ischemi.

Det är mycket svårt att bota barn med 4 grader av hjärtsvikt eftersom ett brådskande hjärt- eller lungtransplantationsarbete krävs. Därför dör ett stort antal barn av lunginflammation.