Huvud / Diagnostik

Konsekvenser och chanser att överleva efter en stor hjärtattack, hur man förbättrar prognosen

Från denna artikel kommer du att lära dig: vilka konsekvenser och chanser att överleva med en stor hjärtattack, vilka faktorer förbättrar eller förvärrar prognosen för denna sjukdom. Hur man förbättrar återhämtningen efter hjärtattack.

Myokardinfarkt (förkortat MI) är en av de farligaste för livs- och hälsoförhållanden, vilket kan orsaka många allvarliga konsekvenser, både omedelbart efter dess utveckling och efter ganska lång tid. Frekvensen och allvarlighetsgraden av dessa konsekvenser, risken för dödsfall beror på myokardinfarktets storlek, graden av störning i vänster ventrikels funktion, typen av behandling som utförts och andra faktorer som är relaterade till patientens hälsotillstånd. Den kumulativa effekten av dessa faktorer kan ändra dödligheten inom 30 dagar efter utvecklingen av en stor MI från 3% till 36%.

Klicka på bilden för att förstora

Beroende på storleken på hjärtmuskelfokusens fokus, som bestäms av de karakteristiska förändringarna på elektrokardiogrammet, särskiljs en storskalig (stor) och litenskalig MI. Huvudskillnaderna mellan dessa former är diametern hos den tromboserade kransartären och storleken på delen av myokardiet (hjärtmuskeln) som saknar blodtillförsel.

Med omfattande MI är incidensen av negativa komplikationer högre, och prognosen är sämre än vid småfokal komplikationer. Chanserna att överleva med ett smärtinfarkt är högre än med en stor hjärtinfarkt. Kortfristig (inom 30 dagar efter hjärtinfarkt) är mortalitet i smärtbränd MI 2%, med en stor 3-13% (beroende på vilken behandlingsmetod som används). Den långsiktiga prognosen är emellertid sämre med ett litet brännvårdsinfarkt.

Konsekvenserna själva, tillvägagångssätten till behandling och rehabilitering - är i stort sett desamma med ett litet fokalinfarkt och med omfattande.

Det finns också fall där en person efter en hjärtattack (av vilken typ som helst) lever ett långt liv (hur många människor som fortfarande lever - beror på många faktorer).

Återhämtningsprocessen efter det omfattande MIG tar några månader. Korrekt rehabilitering hjälper till att minska risken för upprepad MIG, bidrar till att förbättra livskvaliteten. För att uppnå dessa mål behöver patienten ändra sin livsstil och följ noggrant läkarens rekommendationer för medicinsk behandling.

Frågor om rehabilitering efter MI är kardiologer, sjukgymnastiker, rehabiliteringsspecialister.

Tidiga effekter av omfattande hjärtattack

Under hjärtinfarkt är det skada på hjärtmuskeln, som i tidig tid av sjukdomen kan orsaka följande komplikationer:

 1. Överträdelser av rytm och ledning, inklusive farlig ventrikulär takykardi och atrioventrikulär blockad.
 2. Kardiogen chock - en sänkning av blodtrycket på grund av brott mot den kontraktila funktionen av hjärtat som orsakas av skador på ett stort område av hjärtmuskeln.
 3. Akut vänster ventrikulär misslyckande, vilket uppenbaras av lungödem.
 4. Hjärtsprickning - hjärtmuskeln blir svag vid infarktsstället, på grund av vad dess brist kan uppstå. Denna komplikation leder ofta till patientens död.
 5. Dreslers syndrom är en komplikation som har en autoimmun karaktär, som manifesteras av perikardit, pleurisy och polyartrit.

Senare konsekvenser av MI

I en person som genomgick MI uppträder ett ärr på skadans plats, vars närvaro kan orsaka följande sena komplikationer:

 • kroniskt hjärtsvikt, som utvecklas på grund av kränkningar av hjärtets kontraktile funktion
 • rytmförstöring och ledning;
 • aneurysmer - utbuktning av hjärtväggen vid infarktplatsen;
 • bildandet av trombi i hjärtat, vilket kan orsaka tromboembolism i den stora eller små cirkeln av blodcirkulationen.

utsikterna

Prognosen för hjärtinfarkt beror på många faktorer, inklusive dess storlek, omfattningen av vänster ventrikulär dysfunktion, typen av behandling som utförts och andra faktorer.

Risken för dödsfall inom 30 dagar från en liten brännvidd är ca 2%.

Dödlighet i en stor MI inom 30 dagar efter sjukdomsuppkomsten beror också på behandlingsmetoden:

 • Vid utförande av medicinsk behandling - ca 13%.
 • Med tidig trombolys (denna terapi syftar till att lösa trombi) - 6-7%.
 • Vid utförande av angioplastik och stentning av kransartärerna inom de första 2 timmarna från sjukhusstillfället - 3-5%.

Omfattande hjärtattack: behandling, förutsägelser, orsaker

Omfattande hjärtinfarkt är en speciell fara för människans liv. Om det i normal hjärt blodcirkulation störs bara i en liten del av kroppen, då omfattande formen av sjukdomen berövas mat, nästan hela hjärtat, vilket leder till nekros av hjärtvävnad.

Klassificering av omfattande infarkt

Beroende på nekrosområdet är ett stort hjärtinfarkt uppdelat i ett bakre vägginfarkt och anterior. Vid ett bakre vägginfarkt är den högra kransartären igensatt och i händelse av främre vägginfarkt - den vänstra artären.

Det större hotet om ett omfattande infarkt i den främre väggen är en större fara.

Orsaker till omfattande hjärtinfarkt

En sådan allvarlig patologi framkallar många negativa faktorer. I allmänhet orsakas omfattande hjärtinfarkt av flera orsaker:

 • ärftlig predisposition;
 • störningar i det kardiovaskulära systemet (särskilt ateroskleros)
 • njurarnas patologier
 • undernäring;
 • stillasittande sätt att leva;
 • övervikt;
 • frekvent stress och trauma;
 • överdriven fysisk ansträngning
 • ökat tryck;
 • trötthet;
 • diabetes mellitus;
 • rökning och alkoholmissbruk.

Ovanstående faktorer leder till nedläggning av en av artärerna som leder blod till hjärtvävnaderna, vilket leder till att vissa områden i hjärtat upplever syreförlust och börjar dö på grund av ackumulering av metaboliska produkter i dem. Om patienten inte får den nödvändiga behandlingen inom 24 timmar, leder det till fullständig nekros av vävnaderna.

symptom

För det första manifesterar det omfattande hjärtinfarkt sig genom en stark hjärtinfarkt, vilket gör en person helt hjälplös. Patienten blir oförmögen att prata, flytta runt och utöva adekvat tänkande.

Attacken åtföljs av outhärdlig smärta i vänstra delen av stammen, som inte kan ta bort jämnt nitroglycerin, intermittent andning, dyspné, yrsel, blek hud, utseendet av kall svett. Det kan finnas en smärta och svimning.

Stages of

För denna patologi präglas av en tydlig uppläggning av symtomen. Den omfattande hjärtattacken i sin utveckling är 5 perioder:

 1. Prodromal period eller preinfarkt (varar från flera timmar till en månad) - kännetecknas av en ökning av frekvensen av angina attacker.
 2. Den skarpaste perioden (varaktigheten är från en halvtimme till två timmar) - det förekommer brännande smärtor, utseendet av kall svett, sänker blodtrycket, ökar eller minskar frekvensen av hjärtkollisioner.
 3. Akut period (varaktighet från två till tio dagar) - bildandet av en plats för nekros i myokardiet, en minskning av smärta, ett brott mot hjärtritmen och en ökning av temperaturen.
 4. Subakutperiod (varar från fyra till fem veckor) - Det finns ärrbildning på nekrosställe, återuppbyggnad av hjärtritmen, smärtsyndromets försvinnande och normalisering av trycket.
 5. Postinfarktperioden (tar från tre till sex månader) - Det finns en ökning av vävnadens densitet i ärr och anpassning till nya aktivitetsförhållanden.

Om en hjärtattack upptäcks hos män och kvinnor på scenen av en prodromal eller akut period, förbättras signifikant prognosen för patienten.

Komplikationer av en omfattande hjärtinfarkt

Omfattande hjärtinfarkt hotar att olika komplikationer: arytmi, hjärtsvikt, hjärtinfarkt brista, perikardit, pleurit, kardiogen chock, blockering av vener, lungödem, störningar i funktion av olika organ, förlust av röst, förlamning av lemmar, hjärtsvikt och död.

Tyvärr orsakar en allvarlig hjärtinfarkt en allvarlig fara, döden uppträder mycket ofta. Antalet dödsfall överskrider antalet framgångsrika botemedel.

Diagnos av hjärtinfarkt

Vid första tecken på misstanke om en stor hjärtinfarkt bör du ringa en ambulans och sjukhuspassa patienten. På sjukhuset kommer läkare att diagnostisera. Den huvudsakliga metoden som används för detta ändamål är hjärt-elektrokardiogrammet.

Dessutom hänvisas patienten till ultraljudsundersökning av hjärtat, varefter ett foto av en omfattande hjärtinfarkt tydligt visar nekrosets uppkomst. Dessutom utförs en biokemisk analys av blodet.

Behandling och rehabilitering

Omfattande hjärtinfarkt, vars behandling ska utföras på ett sjukhus, kräver en sängstöd, fullständig psyko-emotionell vila, en speciell kost och kontroll över arbetet i alla kroppssystem.

Patienten placeras i intensivvården. Det är ofta nödvändigt att göra artificiell ventilation av lungorna, defibrillering av hjärtat eller elektrisk stimulering.

För att bota en omfattande hjärtinfarkt används medicineringsmetoden huvudsakligen. Patienter får tilldelas läkemedel för:

 • återupptagande av blodflödet till det drabbade området (aspirin, prasugrel, plavix, ticlopedin, klopidogrel);
 • avlägsnande av smärta (nitroglycerin, smärtstillande medel);
 • bli av med arytmi (lidokain, amiodaron);
 • förebyggande av trombi (antikoagulantia);
 • resorption av tidigare bildade trombier (trombolytika).

Om det behövs kommer läkaren att föreskriva en operation. Kirurgisk ingrepp utförs genom angioplastik hos koronararterien eller koronararterien bypassgraft.

Trots de betydande prestationerna i medicin, som kan bota ett omfattande hjärtinfarkt, är prognosen inte riktigt tröstande. 40% av de döda kommer inte ens in på sjukhuset. Därför är omedelbar sjukhusvård extremt viktigt, vilket ökar möjligheterna till återhämtning avsevärt. Men även tidig assistans garanterar inte framgång: 18-20% av patienterna dör.

Rehabiliteringsperiod

Efter att ha lämnat sjukhuset förblir patienten under kontroll av den behandlande läkaren. Det är tillrådligt under denna period att köpa en biljett till det kardiologiska sanatoriet och genomgå rehabilitering efter en hjärtinfarkt.

För att minska återtack risk, vilket i de flesta fall leder till dödsfall eller förlamning, bör följa vissa regler: att sluta röka och alkohol, undvika stress, behålla en särskild diet, engagera sig i måttlig motion daglig promenad i friska luften och ta medicinen som rekommenderas av läkare.

Förebyggande av sjukdom

För att förhindra en omfattande hjärtattack måste du leda en korrekt livsstil: att äta rationellt, spela sport, sluta röka och begränsa konsumtionen av alkoholhaltiga drycker.

Konsekvenser av en stor hjärtinfarkt och en persons chanser att överleva

Bland människor är det uppfattningen att en omfattande hjärtinfarkt tar över en helt frisk person. Men denna dom är felaktig. Denna patologi bildas långsamt, och om patienten inte ger första hjälpen kan konsekvenserna av en attack vara irreversibel. Från artikeln kommer du att ta reda på vad en omfattande hjärtinfarkt är och vad är sannolikheten att överleva.

Klassificering av sjukdomen

Myokardinfarkt är den skarpaste hypoxemi av hjärtets muskelvävnad. Fenomenet åtföljs av ocklusion av kransartären med blodpropp och muskelvävnadens död. Dålig blodtillförsel i ett visst område i hjärtat bidrar till utvecklingen av hjärtinfarkt med hjärtinfarkt. Vid fullständig nekros av vävnaden bildas en omfattande hjärtattack. Och om du inte tar nödåtgärder leder detta fenomen till ett dödligt utfall.

Omfattande hjärtinfarkt hos den bakre väggen. Karaktäriserad av lesion av den högra kransartären. Denna art är känd för sina allvarligaste konsekvenser. Patologi har flera underarter - posterolaterala, posterodiaphragmatic, posterolateral.

Ett infarkt av hjärtmuskulärets bakre vägg har sina egna egenskaper. Symptom på sjukdomen uttalas inte, i de flesta fall passerar myokardets rubbning asymptomatiskt. Med diagnosen av denna typ av rubbning av myokardiet kan även ultramoderna undersökningsmetoder inte klara av sig.

Endast en specialist som är subtil i manifestationerna av patologi, kan noggrant diagnostisera och förskriva effektiv terapi.

Myokardinfarkt i den främre väggen. Den vanligaste formen av myokardbrott. I medicinsk praxis finns en separat grupp, som inkluderar - transmuralt myokardbrott, antero-apikalt område i ventrikeln, lateral och antero-partiell del, förenar dem all anledning till bildandet. Brytningen av myokardiet underlättas genom blockering av den främre väggen i vänster ventrikel, matningsorganet med blod.

Den mest allvarliga är ett stort fokal myokardinfarkt, eftersom cellernas död lokaliseras runt omkredsen av hjärtmuskeln. Antalet dödsfall, efter infarkt i framväggen är 35%.

Orsakerna till en stor hjärtinfarkt:

Riskgrupp: patienter över 60 år och de som lider av övervikt, endokrina sjukdomar, högt kolesterolhalt i kroppen och missbruk av dåliga vanor. Ofta förekommer ett stort myokardinfarkt hos den manliga befolkningen på planeten. Dålig ekologi och ett inaktivt sätt att leva gjorde myokardbrottet ett problem för befolkningen i arbetsför ålder.

Patienter med diabetes behöver noggrant uppmärksamma hjärtproblem, eftersom hjärtinfarkt i dessa patienter är nästan asymptomatisk.

Nödhjälp för de första manifestationerna av brottet i myokardiet bör vara metodiskt och utan onödigt väsen:

 • Först bör du lugna patienten;
 • Ge honom droger som lindrar smärta. Dessa inkluderar - Validol, nitroglycerin eller konventionella läkemedel med analgetisk effekt;
 • ring en ambulans
 • Om patienten befinner sig i ett omedvetet tillstånd, ska du kasta huvudet tillbaka, i händelse av kräkningar vänder patientens huvud till sidan;
 • tills en ambulans anländer, lämna inte patienten ensam.

symtomatologi

Förstå de initiala manifestationerna av hjärtinfarkt underlättar omedelbart tillhandahållande av sjukvård, bevarande av livet och nollrisk för komplikationer. En liknande anomali, som anterior myokardinfarkt, är indelad i flera steg, och för var och en av dem är specifika tecken karakteristiska:

 1. Föreinfarktintervallet - varar från ett par timmar upp till flera veckor. Personen upplever en ökning av angina pectoris eller frekvent återkommande attacker.
 2. I det akuta intervallet bildas syndromet av myokardiell ischemi observeras bildandet av vävnadsdöd. Stegets varaktighet är väldigt mycket 3 timmar. Under denna period upplever patienten en brännande eller klämande smärta och bröstsmärta i hjärtat. Obehagliga känslor kan överföras till vänster arm eller axel. En obegriplig förvirring och rädsla är ett typiskt kriterium för hjärtinfarkt. När en person på detta sätt uttrycker angina, tar nitroglycerintabletter, hjälper till att återställa hälsotillståndet till det normala. Med hjärtinfarkt kan medicinering inte hjälpa till. Förutom smärta uppmärksammas yrsel, svettning och jämn svimning. Med ett bakre myokardinfarkt kommer en person att känna vissa tecken på tarminfektion - illamående, kräkningar, rezi i magen. Det finns episoder när ett omfattande myokardinfarkt manifesterar sig med små egenskaper för det, till exempel plötslig smärta i högra övre extremiteten. Patienter med diabetes mellitus kan inte känna att något är fel i hjärtat, eftersom nervändarna reagerar dåligt på yttre stimuli.
 3. Den akuta perioden varar upp till 2 veckor. Berörda muskelvävnader dör av, vilket medför en ökning av kroppstemperaturen, patienten upplever feber. En omfattande hjärtinfarkt av hjärtans främre vägg ger upphov till en ökning av blodtrycket. Denna nivå kännetecknas av manifestationer som är karakteristiska för hjärtsvikt, såsom andfåddhet, yrsel. Efter 10 dagar normaliseras patientens tillstånd, och temperaturen och blodtrycket stabiliseras också.
 4. Subakutintervallet - döda vävnadsår och patologiska manifestationer försvinner helt. Följaktligen är konsekvenserna av en stor hjärtattack i detta skede mindre sannolika.
 5. I efterfängningsfasen anpassar hjärtmuskeln till de förändringar som har inträffat i den. Patienten efter att ha haft omfattande hjärtinfarkt, börjar oroa sig för angrepp av arytmi, angina och andfåddhet.

Komplikationer av den underliggande sjukdomen

Med omfattande infarkt beror konsekvenserna och chanserna att överleva på allvaret av attacken, kroppens individuella egenskaper och hur snabbt patienten ges förstahjälp.

Inledande manifestationer av komplikationer av hjärtsprickning:

 • arytmi;
 • akut hjärtsvikt som orsakade blodcirkulationsfel i vitala organ
 • perikardit. Patologi kännetecknas av en inflammatorisk process i det yttre hjärthöljet eller i perikardiet. Därav namnet på sjukdomen;
 • aorta-brist på platsen för hjärtinfarkt.

Senare manifestationer av komplikationer av myokardbrott:

 • Post-infarkt syndrom Dressler. Framkallad två veckor efter krisen, manifesterad som ett immunsvar mot bindvävets död;
 • sen perikardit manifesterar sig som en autoimmun patologi;
 • blodproppar bildas på kärlväggarna;
 • kroniskt hjärtsvikt (CHF). En farlig komplikation, eftersom hjärtat slutar fungera normalt, vilket resulterar i syreförlängning i muskelvävnader och vitala organ.
 • en kronisk aneurysm i hjärtkärlen bildas två månader efter krisen. Under denna tidsperiod har konvexitet tid att läka och hindra organets fulla funktion;
 • kardioskleros efter hjärtinfarkt. Det bildas som en följd av att de döda vävnaderna i hjärtmuskeln ersätts med en bindväv.

Alla dessa undersökande störningar är mottagliga för behandling, och korrekt utvalt behandling leder till en förbättring av patientens välbefinnande. Om du inte hjälper honom i tid, med omfattande hjärtinfarkt, kan konsekvenserna vara irreversibla, de inkluderar - komplett hjärtstopp.

Medicinsterapi

Med läkemedelsbehandling av omfattande hjärtinfarkt är det viktigt att observera följande villkor:

 • långvarig bäddstöd
 • fullständig psyko-emotionell lugn;
 • särskild mat;
 • kontinuerlig övervakning av funktionen av absolut alla kroppssystem.

Med tiden kan det detekterade infarktet i hjärtans bakre vägg botas. Den behandlande läkaren upprättar en lista över nödvändiga läkemedel som syftar till att förebygga symptomen på myokardbrott och normalisera hälsotillståndet hos patienten och hans blodkärl:

 • antiplatelet terapi - speciella ämnen för flytande blodproppar och förbättring av blodflödet (acetylsalicylsyra); anestesi (nitroglycerin);
 • frisättning från arytmi (Cordarone, Lidocaine);
 • förebyggande av trombbildning (antikoagulanter - Polysackarid, Lovenox, Heparin och Antiaggreganter - Lyoton, Plavix);
 • betyder resorption tillgänglig i kroppens blodproppar (trombolytiska läkemedel - Fibrinolysin, Alteplase).

Kirurgiska behandlingsmetoder

Om det omfattande hjärtinfarktet inte ger upphov till läkemedelsbehandling bestämmer läkaren för följande åtgärder:

 • angioplastik av kranskärlskärl med stenting, vilket innebär införandet av en stent i artären för att upprätthålla en naturlig lumen i den;
 • koronarartär bypassgraft. Komplex kirurgisk ingrepp, där en kirurg skapar en bro från en intakt ven som ger ett naturligt blodflöde över förträngningen.

Det finns fall då kirurgisk ingrepp ger ingen positiv dynamik och lesionen fortsätter att öka i storlek. Denna situation innebär en hjärttransplantation.

Förebyggande av patologi

Livet efter en massiv hjärtattack slutar inte, men sådana patienter bör helt ändra sina vanor. För att minska sannolikheten för återkommande bör följande rekommendationer från specialister observeras strikt:

 1. Besök regelbundet en läkare för att förhindra komplikationer, genomgå en fullständig läkarundersökning och följ noggrant instruktioner från en specialist.
 2. Acetylsalicylsyra.
 3. Fullständigt avslag på dåliga vanor.
 4. Långt går i frisk luft.
 5. Dagliga övningar i terapeutisk gymnastik.
 6. Balanserad näring, låg fetthalt och bordsalt.

Övervakning av myokardbrott

Omfattande hjärtinfarktsprognoser - för att undvika död i händelse av en attack är det möjligt att nästan 50% av patienterna. Men hos ungefär 10% av patienterna kan kroppen inte klara konsekvenserna av myokardbrott och de dör av komplikationer efter infarkt.

Statistiken tas i genomsnitt, som vid sjukhusförhållanden är patientens överlevnad hög, men många dör före ambulansen och före rehabilitering efter infarkt.

Hur många lever efter en omfattande hjärtattack är det svårt att svara. Det beror direkt på graden av infarktets svårighetsgrad, förekomsten av samtidiga sjukdomar och livsstilen i postinfarktperioden. Strikt efterlevnad av läkare, en balanserad kost, måttlig fysisk aktivitet och en lång vistelse i frisk luft kommer att förbättra patientens livskvalitet avsevärt. Det är dock lättare att förhindra tragedier än att hantera konsekvenserna.

Omfattande hjärtinfarkt: symtom och behandling, konsekvenser och rehabilitering, prognos för återhämtning

Problem med hälsa, rankad i kardiologiska grenen av medicin, har alltid ansetts vara den mest osäkra för mänskligt liv. Hjärtat är kroppens motor utan normal funktion, som en person förlorar sin kapacitet för arbete och energi. Vid allvarliga onormala processer i hjärtat, som inkluderar en stor hjärtinfarkt, kan den komma till stånd, resultatet av det är patientens biologiska död.

Inte så länge sedan, en hjärtattack var en dödsdom för patienter, men modern medicin och senaste tekniken gör det möjligt att inte bara förlänga livslängden genom att i tid bistånd till en person och frånvaron av försvårande faktorer, men också att sätta patientens fötter. Denna artikel kommer att tala om de speciella funktionerna i hjärtattack, de bakomliggande orsakerna till dess ursprung och tidigare symptom, samt svara på frågor om många människor om hur mycket lever efter en massiv hjärtattack och om sjukdomen efter att ha lidit en efterföljande tillvaro som kallas "normalt liv".

Specifikation av omfattande hjärtattacker

Infarkt i medicin hänvisar till patologi, vilket uttrycks av fragmentarisk eller volymdörande av hjärtvävnaden. I fall av fragmentarisk nekros kännetecknas sjukdomen av fokala patologier som påverkar myocardiumets väggar, begränsad plats respektive mindre komplexa manifestationer.

Infarktets volymform är patologisk skada orsakad av hjärt-kärlsjukdom, som hjärtets grundlager, genom dess tjocklek. Begreppet "hjärtinfarkt" är vanligt i människors cirklar, men i medicin används det extremt sällan, kardiologer använder inte detta sjukdomsnamn när det diagnostiseras. Läkare använder en särskild terminologi, vilket motsvarar medicinsk klassificering beroende på platsen och omfattningen av skador på hjärtvävnaderna.

Genom lokalisering är onormala processer i hjärtat grupperade i sådana typer:

 1. Omfattande hjärtinfarkt hos den bakre väggen. En liknande anomali fortskrider från muskeln till hjärtkammaren, som kännetecknas av stor fokalvävnadsdöd. En sådan sjukdomskurs är farlig eftersom en person inte omedelbart kan känna en försämring av tillståndet, negativa symtom blir tröga, ibland finns det även smärtsamma förnimmelser.
 2. Omfattande hjärtinfarkt hos huvudorganets främre vägg. Patologiska processer börjar från kransartären på vänster sida av hjärtat eller dess grenar. Illviljan har uttryckligen uttryckt symtom i form av takykardi, hjärtrytm patologier, smärta i hjärtområdet. Statistisk information säger att en hjärtinfarkt i hjärtans främre vägg är farligare för människoliv än den tidigare typen av sjukdom, med ökad dödlighet.
 3. Infarction of the interventricular septal. Det uppenbaras av andfåddhet, hjärtsvikt, med problem som är typiska för denna anomali, uttryckt av medvetslöshet, yrsel, förlust av verklighetssans.

Medicinen skiljer flera steg av patientens tillstånd, beroende på tidsintervallet efter infarktets början:

 1. Den mest akuta är perioden, som varar cirka två timmar efter sjukdomsstart. Om denna tid inte kommer till patientens hjälp finns det praktiskt taget ingen chans att överleva, och också att återgå till det normala livet.
 2. Det akuta skedet är en period på upp till tio dagar efter infarktets ontogenes. Under denna period kämpar läkare för patientens liv, eftersom chansen att återhämta sjukdomen är förekomsten av komplikationer av en allvarlig kategori stor.
 3. Farlärningsfasen varar ungefär från den åttonde veckan till sex månader. I detta intervall riskerar patienten att utveckla en återkommande sjukdom.
 4. Postinfarktstadiet av sjukdomen - perioden från tre månader till ett år efter sjukdomsstart. Denna tidsperiod kännetecknas av en intensiv återhämtning av patienten. Chanserna för en patients återhämtning beror på kvaliteten och effektiviteten hos rehabiliteringsbehandling.

Utsikterna för överlevnaden efter en massiv hjärtattack är direkt beroende av formen av sjukdomen, assistans patientens ålder och mognad, och rätt rehabilitering bidrar till att minska risken för komplikationer och kriterier om det är möjligt för medicinska skäl, för att sätta patienten på fötterna.

Faktorer som framkallar progression av hjärtinfarkt

Myokardinfarkt, även om det refererar till komplexa hjärtsjukdomar, utvecklas inte i sig utan någon uppenbar anledning. Sådan patologi är oftast resultatet av många faktorer, beroende på personen själv, hans allmänna hälsotillstånd, snabb behandling av befintliga sjukdomar och livsstil.

Orsakerna till en omfattande hjärtinfarkt är:

 1. Sjukdomar som är närvarande vid mänsklig patogenes och brist på rationell behandling. Dessa inkluderar hypertension, som oftast utvecklas på grund av problem med patientens kardiovaskulära system. Regelbunden högt blodtryck måste integreras terapi under medicinsk övervakning, för att inte framkalla en mer komplexa hälsoproblem, bland annat akut hjärtinfarkt eller omfattande hjärninfarkt, inte mindre farlig för människors liv. Problem med njurarna orsakar ofta sjukdomsprogressionen, liksom diabetes mellitus.
 2. Ärftlighet. Genpreposition ökar utsikterna för sjukdomstillväxt.
 3. Problem med den psykologiska planen. Psykologiskt trauma, nervös överansträngning och systematiska depressiva tillstånd blir ofta de främsta orsakerna till hjärtinfarkt eller stroke.
 4. Livsstil föregås av en sjukdom. Patologierna i hjärt- eller hjärncirkulationen beror ofta på patientens felaktiga livsstil. Felaktig näring, missbruk av rökning och alkoholhaltiga drycker är de främsta provokatörerna för utvecklingen av sjukdomar i olika etiologier. Ofta är orsaken till utvecklingen av hjärtattacker överdriven fysisk aktivitet. En stillasittande livsstil provocerar också hälsoproblem, fetma, vilket är den främsta orsaken till utvecklingen av kardiovaskulära anomalier i kroppen.

IM är övervägande en manlig sjukdom, kvinnor är mer mottagliga för det vid en mycket gammal ålder. Men de moderna sociala livsförhållandena ökade risken för att utveckla en sådan sjukdom i rättvist sex. De främsta orsakerna till en stor hjärtattack hos kvinnor kan vara graviditetens patologiska förlopp, ökad känslighet för sociala problem, erfarenheter samt användning av orala preventivmedel, vars popularitet är avskalad i det moderna livet.

Alla faktorer som beskrivs ovan åstadkommer en patologisk försämring av blodcirkulationen i kroppen på grund av blodkärlstensos, vilket skapar en ischemisk process i det drabbade organet. Oftast lider centrala nervsystemet och hjärtat av denna process.

Karakteristiska indikatorer på infarktutveckling

För att bestämma progressionen av infarkt i tid, för att inte missa chansen att återhämta sig, är det viktigt att känna till de första tecknen på ontogenesen av sjukdomen. Symtom på att utveckla AMI får i huvudsak känna sig på morgonen, från tre till sex på morgonen, när det finns en naturlig ökning av kärlens ton och en minskning av deras patency. För en hälsosam person orsakar sådana fysiologiska förändringar i kroppen inte obehag, men hos människor i riskzonen försämras välbefinnandet signifikant.

Patienten, som börjar hjärtattack, känner först och främst smärta. Manifestationer av smärta börjar primärt från bröstområdet, med maximal intensitet i vänster sida, ofta med bestrålning i scapula, nacke och axlar. Medföljer smärta delvis eller fullständigt domningar i vänster arm. Det psykologiska tecknet på sjukdomsutvecklingen är närvaron av en oförklarlig känsla av rädsla för ens liv.

Ytterligare symtom på en stor hjärtinfarkt:

 1. Andnöd och andningssvårigheter.
 2. Ökad svettning, främst "kall" svett.
 3. Byte av hudfärg från normal till cyanotisk nyans.
 4. Hosta blinkar utan uppenbar anledning.
 5. En signifikant minskning av blodtrycket.
 6. Hjärtsvikt och svår arytmi.

Ofta kan symtom på förgiftning indikera utvecklingen av hjärtinfarkt i en bred form, inklusive illamående med kräkningar, avföringsproblem, smärta i den epigastriska regionen.

Eventuella komplikationer av människors hälsa bör vara ett brådskande skäl för läkarbesök, som tecken på en hjärtattack inte alltid uttalade symptom, och förlusten av värdefull tid för patienten är ofta orsaken till dödsfall.

Konsekvenserna av en omfattande hjärtattack och chanserna att överleva

Statistiken visar att de flesta som har utvecklat AMI dör före ankomsten av läkare. Sjukdomen utvecklas huvudsakligen mycket snabbt, det är nödvändigt att ringa en ambulans och genomföra återupplivande åtgärder på kort tid.

Om patienten överlever efter en attack, kvarstår den ökade risken för ett dödligt utfall under de första tio dagarna. I postinfarktperioden finns också en risk för komplikationer av sjukdomen och förekomsten av sjukdomsfall.

Tidiga och mest allvarliga komplikationer efter hjärtattack - lungödem, kardiogen chock och hjärtmuskulatur. I första hand utvecklas sådana patologier under de första två dagarna efter sjukdomsuppkomsten och orsakar ofta patientens död.

Ytterligare faror som ligger i väntan på en patient på väg till återhämtning kan inkludera hjärtsvikt, arytmi, blodtrycksförändringar och trombos.

De långsiktiga konsekvenserna av en omfattande hjärtattack, som anses vara ett hot mot patientens liv och orsaken till hans återfall, inkluderar:

 1. Brott mot hjärtkontraktets funktioner, som ett resultat av vilken hjärtinsufficiens utvecklas, utvecklas till kronisk form.
 2. Organets aneurysm, dess deformitet, som ofta kräver kirurgisk ingrepp.
 3. Tromboembolism.
 4. Anomalier av hjärtritmen och dess patency.

Prognoser för patientens överlevnad efter hjärtinfarkt under de första tio dagarna ges inte av någon kardiolog, eftersom många faktorer påverkar möjligheterna till återhämtning, vilket inkluderar patientens ålder, hälsotillstånd och graden av hjärtskada.

Långsiktig prognos för återhämtning beror på kvaliteten och effektiviteten av rehabiliteringsbehandling. Enligt statistiska uppgifter, efter AMI under det första året dör cirka tio procent av patienterna på grund av komplikationer av sjukdomen. De flesta är äldre människor som har hälsoproblem i sin patogenes. En hög dödlighet efter hjärtinfarkt hos män som missbrukar skadliga vanor, främst genom att röka, vilket provar förminskning av blodkärl.

Rehabilitering av personer som drabbats av hjärtinfarkt

Rehabilitering efter hjärtattack måste baseras på två huvudriktlinjer:

 1. Minskar risken för återkommande sjukdom.
 2. Återställa patientens fysiska förmåga.

Den första riktningen innefattar överensstämmelse med en hälsosam livsstil, som inkluderar att justera kosten, undvika dåliga vanor och skydda patienten från stressiga situationer. Dessutom är det viktigt att följa läkares rekommendationer, att ta föreskrivna läkemedel som stabiliserar din hälsa och ökar dina chanser att återhämta sig.

Den andra riktningen är att återställa, om möjligt, patientens motorfunktioner. De första dagarna efter utvecklingen av ett infarkt visas patienten en bäddstöd med full rörelsebegränsning. Efter sjukdomsavbrottet och minska risken för patientens livslängd får läkare fortsätta att återhämta sig mot motorisk aktivitet. För detta ändamål kan patienten ordineras av läkare, terapeutisk gymnastik eller massage, vars intensitet bestäms av medicinska indikatorer. Massage och gymnastik i komplex behandling av infarkt hjälper till att snabbt återställa kroppens borttappade funktioner, såväl som lättare att överleva perioden av viloläge.

Om det inte finns kontraindikationer, börjar en ljusmassage ungefär den tredje dagen efter utbrottet för att minska stagnation i benen och stimulera blodcirkulationen i kroppen, minska huvudvärk, förhindra lunginflammation vilket kan komplicera patientens återhämtning.

Massage för patienter som har upplevt hjärtattack, väsentligt annorlunda än vanligt för den genomsnittliga personen som masserar kroppen. För det mesta efter sjukdomen görs massage endast av kvalificerade specialister, det består av lätt sträckning, ytlig knådning och gnidning av kroppsdelarna, som behöver återvända känslighet. Det ordineras under rehabiliteringsperioden från tio till femton massagebanor. Med tiden lär patienten att självständigt göra en massage med hjälp av godkända tekniker, växla dem med tillåtna gymnastiska övningar, koppla till denna procedur släktingar som bryr sig om patienten.

Efter urladdning från sjukhuset bör gymnastikövningar och massagekurser utföras hemma, men överensstämmer helt med läkares rekommendationer. Trots den höga effektiviteten kan massor inte bara gynna, utan också skada patienten om det finns kontraindikationer.

Patienten efter en hjärtinfarkt är kontraindicerad hög fysisk aktivitet, vilket kan orsaka sjukdomens återfall.

Hur mycket och hur de lever efter en hjärtattack

Patienter, liksom deras släktingar, är ofta intresserade av frågan om hur livet kommer att vara efter ett massivt myokardinfarkt. Faktum är att ingen läkare kan ge prognoser även efter en heltidsbehandling, eftersom tidsgränserna och livskvaliteten beror på många faktorer, särskilt om komplexiteten hos onormala processer och kvaliteten på rehabilitering.

Det korrekta tillvägagångssättet för terapi och förebyggande behandling möjliggör att nästan patientens styrka återställs och leva ett fullt liv efter sjukdom under flera tiotals år. Vissa patienter dör i det första året efter attacken, en hög risk för dödsfall inom fem år efter en hjärtinfarkt.

Också är det ofta patienter som har överfört sjukdomen, är intresserade av om körning efter sjukdom är tillåten, om det är möjligt att ha sex, leda en aktiv livsstil, höja barn, tjäna pengar till familjen. Svaren på dessa frågor är positiva, om patienten lyckades återställa motorens förmåga fullt ut.

Du kan gå tillbaka till körning en månad efter anfallet, om patienten har perfekt rehabiliterat sitt tillstånd och är övertygad om hans förmågor. Hantering av truck- och passagerartransportläkare är tillåten inte tidigare än två månader efter en hjärtinfarkt.

Kön är inte heller kontraindikation efter sjukdomen, försvårar inte patientens tillstånd, om han är redo för detta har även en positiv effekt på kroppen. För att arbeta med bra rehabiliteringsindikatorer får patienter som har fått hjärtattack återvända tidigt två månader om deras aktivitet inte är förknippad med allvarlig fysisk och emotionell stress.

Livet efter en hjärtinfarkt existerar, du måste bara ge upp dig från tungt fysiskt arbete med emotionell överbelastning, dåliga vanor och mat av dålig kvalitet. Och måste också noggrant övervaka sin hälsa för att undvika komplikationer och återfall som kan bli kritiska för patienten.

För att sammanfatta

Ett infarkt, som en komplex kardiologisk process, är mycket farlig för livet. Att bedöma möjligheterna till full återhämtning och återhämtning är en nästan orealistisk uppgift, för allt beror på sjukdoms komplexitet, patientens ålder, de försvårande faktorerna och kvaliteten på rehabilitering. De som har turen att överleva efter prejudikatet, måste du ställa in för en lång och hård återhämtning.

Livet efter en hjärtattack finns dock inte för alla, många kan inte leva i ett år, och vissa människor lever fullt ut i tiotals år. Uppmärksam och noggrann inställning till deras hälsa, strikt överensstämmelse med läkemedelsföreskrifter, kvalitetspreventivt underhåll av en sjukdom är handlingar, vars uppgift ökar chanserna för ett helt liv.

Allt du behöver veta om omfattande hjärtinfarkt

En omfattande hjärtattack skiljer sig från andra sorter i svårighetsgraden av den kliniska bilden och en stor chans att utveckla komplikationer som leder till döden. För att undvika dödliga konsekvenser är det nödvändigt att komma ihåg symptomen som är karakteristiska för attacken. Chanserna för en fullständig återhämtning kommer att öka om reglerna för förebyggande och rekommendationer från behandlande läkare observeras.

Funktioner i samband med omfattande hjärtinfarkt

Myokardinfarkt kännetecknas av utvecklingen av nekros mot bakgrunden av blockering av hjärtkärlen (kransartären). Omfattande foci av lesioner verkar ganska levande och leder ofta till komplikationer och död hos patienten. Män lider av en sjukdom 3-4 gånger oftare. Hos kvinnor sker anfall vid en mer mogen ålder (efter 55-60 år). Skyddar dem från ateroskleros och efterföljande ischemisk sjukdom av östrogen. Hormonet utvidgar blodkärlen och förhindrar att blodcellerna klistrar mot sina väggar. Liknande statistik i ålderdom.

Den överförda stora fokalinfarkten är anledningen till att ge 3 grupper av funktionshinder.

Den medicinska och sociala expertkommissionen (MCEC) är engagerad i detta. Kompensationer beaktas, vilket hindrar dem från att bli en fullvärdig medlem i samhället och återvända till sitt tidigare arbete.

Med omfattande infarkt har konsekvenserna en signifikant inverkan på chanserna att överleva och full rehabilitering:

 • lungödem;
 • hjärtans aneurysm (utstickning av den förtunnade ventrikulärväggen);
 • brist på myokardiet
 • utveckling av inflammatoriska sjukdomar i hjärtmembranen;
 • störningar i ventilapparatets funktioner;
 • manifestation av autoimmuna misslyckanden;
 • ocklusion av blodkärl med blodproppar.

En farlig konsekvens betraktas också som hjärnans hypoxi. Den resulterande bristen på mat manifesteras av neurologiska symptom.

Klassificering av hjärtinfarktinfarkt

Den breda formen av infarkt är uppdelad beroende på lokalisering, symptomatologi, djup och mångfald av utseende:

Orsaker till utveckling av nekros


En infarkt är en försummad form av hjärtets ischemi. Provoke en brist på mat-aterosklerotiska plack, täpptankar. Gradvis spricker de, vilket leder till början av processen med trombos. I mer sällsynta fall utvecklas nekros som en följd av kirurgisk ingrepp eller mot bakgrund av angiospasm.

Vissa faktorer och sjukdomar kan påskynda sjukdomsutvecklingen:

 • diabetes mellitus;
 • njurpatologi
 • hypertoni;
 • överflödig kroppsvikt
 • dåliga vanor
 • högt blodkolesterol;
 • frekvent stress;
 • fysisk överbelastning
 • störningar av de endokrina körtlarna;
 • effekter av droger;
 • ärftlighet.

Klinisk bild

Kort före attacken kan patienten manifestera sina avlägsna harbingers:

 • snarkning och kortvarig andning stannar i sömnen;
 • andfåddhet;
 • blödande tandkött
 • ökat tryck;
 • svullnad i nedre extremiteterna;
 • misslyckanden i hjärtritmen;
 • frekvent urinering på natten.

Ljudade tecken är en följd av hjärtsvikt, hemodynamiska misslyckanden och ischemi. En typisk klinisk bild av den akuta fasen av hjärtinfarkt är följande:

 • ökad svettning;
 • förvärrad andfåddhet;
 • smärta i hjärtat av regionen, bestrålning i angränsande vävnader;
 • förlust av känsliga övre extremiteter;
 • tryckfall;
 • arytmi;
 • panikattack.

Atypiska former av en stor hjärtattack har sina egna kännetecken av manifestation:

 • Cerebral form präglas av neurologiska symtom (medvetslöshet, yrsel, pares, förlamning) i samband med hjärnhypoxi.
 • Den astmatiska typen manifesteras av dyspné och hosta, under vilken rosa skum gradvis börjar dyka upp.
 • Asymptomatisk sort anses vara en typisk komplikation av diabetes mellitus. Patienten upplever inte smärta och andra symtom på hjärtinfarkt.
 • En blandad typ av attack består av manifestationer av flera former samtidigt.
 • Abdominalt myokardinfarkt påverkar ventrikelns nedre vägg och manifesteras av smärta i bukregionen, ackumulering av gaser i tarmarna och illamående.
 • Den arytmiska formen karakteriseras av funktionsstörningar i hjärtslaget. Smärta syndrom manifesterar sig senare eller helt frånvarande.

Utvecklingsstadier

För infarkt präglas av flera utvecklingsstadier:

 • Föreinfarktfasen manifesteras av habbare av en överhängande attack.
 • Det mest akuta scenen varar inte längre än 6 timmar. Det kännetecknas av en låg andel av överlevnad och svåra symptom.
 • Vid ett akut utvecklingsstadium minskar smärtan. Dess varaktighet är 10-14 dagar. Sannolikheten för plötslig död minskar gradvis.
 • Subacutfasen kännetecknas av normalisering av metaboliska processer och symptomatisk lättnad. Det varar 1 månad.
 • Vid postinfarkeringsstadiet tappas patienten ut. Det kan ta ca 6 månader.
 • Scarring av vävnad som påverkas av nekros anses vara den sista fasen av hjärtinfarkt.

Diagnostiska metoder

Efter sjukhusvård undersöks patienten för att detektera en nekros och bedöma det allmänna tillståndet:

 • analys av blod och urin;
 • elektrokardiografi (EKG);
 • koagulering;
 • Röntgenstrålar;
 • ekokardiografi (ekkokardiografi).

Koronarografi ordineras vanligtvis före operation. Kärnan i ett minimalt invasivt förfarande är att hitta platser för att begränsa artärerna och bedöma eventuella risker.

Behandlingskurs

Hur många människor kommer att leva efter manifestationen av symtom på hjärtinfarkt - beror på effektiviteten av behandlingen och tiden för första hjälpen. Utan att misslyckas är det nödvändigt att ringa en ambulans och ringa till omgivningen. För att minska belastningen på hjärtat och förbättra andningsfunktionen är det värt att ligga ner och knäppa åt spännbeklädnaden. För att förhindra komplikationer och lindra tillståndet, rekommenderas att tugga Aspirin tabletten, dricka en lugnande medel och ta Nitroglycerin. Brigaden av läkare måste göra allt för att behålla patientens liv under sjukhusvistelsen.

Vid återupplivningsförhållanden kommer läkemedelsbehandling att utföras:

 • opioida analgetika (morfin, promedol);
 • trombolytika (Tenteplase, Retaplase);
 • antikoagulantia ("Heparin", "Fenilin");
 • lugnande medel ("Mebikar", "Buspiron");
 • antiaggreganter ("aspirin", "tyrofiban");
 • blockerare av beta-adrenerge receptorer ("Haypoten", "Cordanum");
 • ACE-hämmare (Captopril, Ramipril).

Behandlingen syftar till att tunna blodproppar, förbättra hemodynamiken och stabilisera hjärtats arbete. Användningen av lugnande medel beror på den stress som upplevs. Patienten måste leva hela akutstadiet i intensivvården, och först då kommer han att överföras till en vanlig avdelning.

Det är inte alltid möjligt att uppnå det önskade resultatet genom att ta medicinering och bäddstöd. Running cases kräver en operation:

 • Installera en pacemaker eller defibrillator hjälper till att eliminera allvarliga fel i hjärtslaget.
 • Förflyttning av koronararterien genomförs för att skapa ytterligare blodflödesvägar.
 • Stenting utförs med syftet att utvidga lumen av de drabbade kärlen.

Det finns fall som inte kan korrigeras och försämras snabbt. Läkare kommer att rekommendera hjärttransplantation eller dess avdelningar.

Rehabiliteringsperiod

Ett utdrag från en klinik betyder inte en fullständig återhämtning. Patienten förväntas ha en lång rehabiliteringsstadium (från 4-6 månader till 1 år), under vilken han regelbundet kommer att undersökas, besöka en läkare och fortsätta läkemedelsbehandling. Tillägg behandlingsschema kan massage, folkmedicin och motionsterapi.

För att påskynda återhämtningen och undvika återfall, kommer förebyggande regler att hjälpa till:

 • sluta dricka alkohol
 • att sluta röka
 • Ta bort energi och kaffe från listan över drycker;
 • mindre att äta fett, stekt och rökt mat;
 • mätta kosten med grönsaker och frukter;
 • minska saltintaget;
 • laga matlagning och ångkokning
 • ta mat 5-6 gånger om dagen i små portioner;
 • engagera sig i terapeutisk gymnastik;
 • Full sömn (7-8 timmar om dagen);
 • följ läkarens rekommendationer
 • gå till sjukhuset för hjärtproblem
 • om möjligt, gå till en spa-behandling.

Hur många lever efter en omfattande hjärtinfarkt?

Prognoser från specialister om personer som har upplevt hjärtinfarkt i myokardiet är ganska beklagliga. Men om patienten överlever i den första månaden efter attacken, överstiger sannolikheten för ett dödligt utfall upp till 1 år inte över 15% och upp till 5 år 30%. Påverkar statistiken om förekomsten av komplikationer, ålder och effektivitet av behandlingen.

Omfattande hjärtinfarkt är en dödlig komplikation av hjärt-kärlsjukdom. Ungefär 50% av befolkningen bor inte på sjukhuset. På sjukhuset ska läkare göra allt för att undvika konsekvenser och återställa hjärtkärlsnäring.

Omfattande hjärtinfarkt: finns det liv efter det?

Ofta patienter med hjärtinfarkt bär sjukdomen på sina fötter, men tills en viss tid tills sjukdomen inte ger komplikationer. Om vissa former av hjärtinfarkt svarar väl på behandlingen, hotar den omfattande patienten ett dödligt utfall.

Kan det undvikas? Ja, om du vet om riskfaktorerna och behandlingen av ett omfattande myokardinfarkt alla.

Funktioner av sjukdomen

Omfattande hjärtattack är kanske den farligaste delen av patologi. Om blodflödet med en liten fokalform störs i små delar av hjärtat, så är det stora området av hjärtmuskeln täckt med ett stort område. Enligt statistiken har män hjärtinfarkt ungefär 4 gånger oftare än kvinnor.

Efter omfattande hjärtinfarkt kan patienter ges en tredje funktionshinder om de förlorar sin förmåga att arbeta, eller de har symtom på hjärtsvikt. I vissa fall har patienter rätt till obestämd funktionshinder om ytterligare behandling har en ogynnsam prognos.

Klassificering och former

Omfattande i sig är en form av hjärtinfarkt, så det har ingen specifik klassificering. Sjukdomen klassificeras genom lokalisering, så oftast påverkar den omfattande formen av myokardinfarkt:

 1. den främre väggen i hjärtans vänstra kammare
 2. interventricular septum;
 3. myokardiums bakre vägg;

Det finns flera stadier av staten:

 • akut - upp till 2 timmar. från början av en hjärtattack;
 • akut - upp till 10 dagar. från början av en hjärtattack;
 • subakut - från 10 dagar. upp till 8 månader
 • Perioden av ärrbildning - från ca 8 veckor till 6 månader;

Patologin kan också förekomma med lungödem eller utan det, vilket händer oftare. Om symptomen och de första tecknen på en omfattande hjärtinfarkt läs nedan.

Orsaker till omfattande hjärtinfarkt

Den främsta orsaken till förekomsten av hjärtinfarkt är aterosklerotiska plack, som bildas på grund av den samma namnet ateroskleros sjukdom. Aterosklerotiska plack smalar blodkärlen, vilket leder till otillräckligt blodflöde och brist på syre i hjärtat.

Det finns flera riskfaktorer som multiplicerar risken för hjärtinfarkt. Den mest aggressiva faktorn är att röka, eftersom det i sig begränsar blodkärlen. Inte mindre allvarliga faktorer kan betraktas som användning av alkohol och genetisk plats, medan andra kan tillskrivas:

symptom

Symtomatologin beror till stor del på lokaliseringen av lesionen och sjukdomsfasen. Ett indikativt symptom är smärta i bröstbenet, som utstrålar i axelbladen, axeln, underkäken, kan leda till nummenhet i vänstra armen. Smärtan är komprimerande och akut, inte stoppad av nitroglycerin.

Vanligtvis följer en hjärtinfarkt:

 1. hosta;
 2. andfåddhet;
 3. takykardi;
 4. blåsa av huden
 5. kall svett;
 6. hjärtastma, om det finns ett lungödem;

På den bakre väggen av skadan kan visas förgiftning symptom: halsbränna, kräkningar, diarré, buksmärtor. I mycket sällsynta fall kan en hjärtattack bäras nästan symptomfri eller med atypiska symtom, till exempel i sin högra hand.

Om vad som ska vara maten vid ett omfattande hjärtinfarkt, beskrivs formuläret nedan:

diagnostik

Läkaren kan göra en primär diagnos även vid första besöket till hans patienter, eftersom hjärtinfarkt har symtom som är karakteristiska för staten. Först samlar doktorn en anamnes av klagomål och liv, och upptäcker när patienten började känna smärta, som åtföljer dessa villkor, oavsett om han har missbruk av dåliga vanor och feta livsmedel. Då genomgår patienten en fysisk undersökning och auskultation där hudens skugga utvärderas och ljud i hjärtat och lungorna detekteras, blodtryck och puls avslöjas.

Redan på grundval av dessa studier föreskriver läkaren en symtomatisk behandling, som ofta visar sig vara sant, och ytterligare tagare redan hårdvara undersökning, t ex:

 • Allmän an-z urin. Hjälper till att identifiera associerade patologier och komplikationer av sjukdomen.
 • Den allmänna anh av blod. Hjälper till att bestämma ökningen av hastigheten av erytrocytsedimentation och att detektera leukocytos.
 • Biokemisk anh av blod. Det är nödvändigt att avgöra om patienten har riskfaktorer som bidrar till utvecklingen av myokardiet, till exempel högt kolesterol, socker och triglycerider.
 • Studier av blodenzymer som detekterar närvaron av proteinenzymer i blodet. Dessa enzymer frigörs på grund av förstörelsen av hjärtcellerna mot bakgrund av hjärtinfarkt.
 • EKG. Grundstudien, för att den inte bara bekräftar förekomsten av hjärtattack, utan också visar lokalisering, storhet och recept på kursen.
 • Ekokardiografi. Det är nödvändigt att bedöma fartygens tillstånd, liksom hjärtans storlek och struktur.
 • Koagulering. Det är nödvändigt för val av optimala doser av läkemedel.
 • Bröströntgen. Visar tillståndet av aorta, förekomsten av komplikationer av hjärtinfarkt.
 • Koronarangiografi. Det bestämmer lokaliseringen och platsen för smalning av artären.

Beroende på förekomst av komplikationer, samtidiga patologier samt utrustning på sjukhuset kan patienten genomgå andra studier. Till exempel en dyr MSCT, som visualiserar hjärtmuskeln helt.

behandling

Behandling av en stor hjärtattack utförs på sjukhuset, eftersom patientens tillstånd måste övervakas ständigt. I de första stadierna av behandlingen består i kombinationen av läkemedelsmetoden med den terapeutiska.

Drogerapi är emellertid ofta inte tillräckligt, så kirurgisk ingrepp krävs.

terapeutisk

Basen av terapi är begränsningen av någon motoraktivitet. Patienten bör observera fred både fysiskt och emotionellt, eftersom motsatsen kan förvärra sjukdomsförloppet.

Under hela behandlingen är det rekommenderat att följa en diet med begränsat intag av animaliska fetter, alkohol, salt och koffein. En särskild plats i kostnäring ges till livsmedel som bidrar till återhämtningen av organismen, det vill säga spannmål, fisk, mager kött, grönsaker och frukter.

Om det behövs kan patienten ges syre genom en mask.

medicinering

Drogterapi syftar till att stabilisera patientens tillstånd och förhindra utveckling av komplikationer. För att göra detta gäller

 • Aspirin, Plavix, Ticlopidin och liknande läkemedel som aktiverar blodflödet till det drabbade området.
 • Narkotiska och icke-narkotiska analgetika för avlägsnande av smärtsymptom.
 • Lidokain, Amiodaron och analoger för att eliminera arytmi.
 • Antikoagulanter för att förhindra trombos.
 • Trombolytika för resorption av blodproppar.

Goda antagonister av kalcium och beta-blockerare visade sig vara effektiva. Om vilka typer av operation som utförs med en stor hjärtinfarkt, läs nedan.

drift

En omfattande hjärtinfarkt reagerar ofta dåligt på läkemedelsbehandling. I detta fall är patienten tilldelad:

 • Koronarangioplastik, som innebär installation av en stent i ett kärl för att upprätthålla en normal lumen i den.
 • Aortokoronär bypass. En komplex operation, som skapar en bro från en frisk ven som säkerställer optimal leverans av blod över förträngningen.

Ibland ger operationerna inte en positiv effekt och lesionen börjar utvecklas och blir mer komplicerad. I sådana fall indikeras hjärttransplantation.

Om hur du utför stenirovanie med omfattande hjärtinfarkt kan du bedöma med följande video:

Förebyggande av sjukdom

Förebyggande åtgärder syftar till att förebygga utvecklingen av hjärtsjukdom. För att göra detta:

 • Undvik att röka, vilket ökar risken för hjärtinfarkt med nästan 50%.
 • Begränsa alkoholkonsumtion.
 • Skapa en dag och vila, där minst 7 timmar ska spenderas i sömnen.
 • Begränsa mängden animaliska och vegetabiliska fetter i kosten.
 • Ät mer proteinmat, bönor, frukt, magert kött och fisk.
 • Gör övning och cardioversion.

Tillsammans med ovanstående är det nödvändigt att ständigt övervaka blodtrycket och kolesterolnivån och sänka hastigheterna när de ökar.

På hur livet kan utvecklas efter ett massivt myokardinfarkt, och vad är konsekvenserna för hjärtat, läs vidare.

komplikationer

Omfattande infarkt ger ofta komplikationer även vid snabb behandling. Bland dem kan vi skilja:

 1. lokal nekros och ärrbildning i vänster ventrikulär vävnad;
 2. brist på myokardiet vid infarktplatsen;
 3. arytmi;
 4. inflammation i hjärtets serösa membran
 5. mitralventilfel;
 6. autoimmuna komplikationer;
 7. lungödem med omfattande hjärtinfarkt;
 8. trombbildning, tromboembolism;

Det kan också finnas icke-specifika komplikationer i samband med cirkulationsstörningar. Om hur många som lever efter återupplivning av ett omfattande myokardinfarkt, och vad den allmänna prognosen är med dess konsekvenser, läs nedan.

utsikterna

Prognosen för behandling av ett omfattande hjärtinfarkt är extremt ogynnsamt.

 • Lite över 50% av patienterna överlever med denna blankett.
 • Dessutom lever mer än 10% inte mer än ett år och dör av komplikationer av sjukdomen.

Statistiken är i genomsnitt, eftersom sjukdomen i sjukhus är mycket liten, men många patienter överlever inte helt enkelt till ambulansen och efterföljande rehabilitering.

På hur man tillhandahåller förklinisk vård med omfattande hjärtinfarkt, kommer videon att berätta nedan: