Huvud / Åderbråck

Hjärtritning - vad är det, och hur man behandlar det?

Hjärtarytmier - störningar av frekvens, rytm och sekvens av sammandragningar av hjärtat. De kan inträffa vid strukturella förändringar i ledningssystemet med hjärtsjukdom och (eller) under påverkan av autonoma, endokrina och elektrolyt och andra metabola sjukdomar, förgiftningar och vissa medicinska effekter.

Ofta, även med uttalade strukturella förändringar i myokardiet, beror arytmi delvis eller huvudsakligen på metaboliska störningar.

Hjärtarytmi Vad är det och hur man behandlar det? Normalt kontraherar hjärtat med jämna mellanrum med en frekvens på 60-90 slag per minut. I enlighet med kroppens behov kan det antingen sakta ner sitt arbete eller påskynda antalet snitt inom en minut. Enligt WHO är arytmi någon rytm av hjärtaktivitet som skiljer sig från den vanliga sinusrytmen.

skäl

Varför arrytmi uppstår, och vad är det? Orsakerna till arytmi kan vara funktionella störningar i nervreglering eller anatomiska förändringar. Ofta är hjärtrytmstörningar ett symptom på en sjukdom.

Bland hjärtkärlsystemets patologier åtföljs följande tillstånd av arytmier:

 • ischemisk hjärtsjukdom på grund av förändringar i myokardiums struktur och expansion av kaviteterna;
 • myokardit på grund av en kränkning av hjärtets elektriska stabilitet
 • hjärtfel på grund av ökad stress på muskelceller;
 • skador och kirurgiska ingrepp på hjärtat leder till direkt skada på vägarna.

Bland de viktigaste utmaningarna av arytmiutveckling är följande:

 • beroende av energidrycker och koffein innehållande;
 • orimlig konsumtion av alkohol och rökning
 • stress och depressiva tillstånd
 • överdriven fysisk ansträngning
 • störningar i metaboliska processer;
 • sådana hjärtpatologier som laster, ischemisk sjukdom, myokardit, hypertoni och andra tillstånd;
 • störningar i sköldkörteln;
 • infektiösa processer och svampinfektioner;
 • stater i klimakteriet;
 • hjärnans sjukdomar.

Idiopatisk arytmi kallas ett tillstånd där orsakerna efter en omfattande undersökning av patienten förblir oförutsedda.

klassificering

Beroende på hjärtfrekvens utmärks följande typer av arytmi:

 1. Sinus takykardi. Ledande i bildandet av elektriska impulser i myokardiet är sinusnoden. Med sinus takykardi överstiger hjärtfrekvensen 90 slag per minut. Det känns som ett hjärtslag.
 2. Sinusarytmi. Detta är en onormal växling av hjärtslag. Denna typ av arytmi förekommer oftast hos barn och ungdomar. Det kan vara funktionellt och relaterat till andning. När du andas in blir hjärtkollisioner vanligare, och när du andas ut blir de mindre frekventa.
 3. Sinus bradykardi. Det kännetecknas av en minskning av hjärtfrekvensen till 55 slag per minut eller mindre. Det kan observeras hos friska, fysiskt utbildade personer ensamma, i en dröm.
 4. Paroxysmal förmaksflimmer. I det här fallet talar de om ett mycket snabbt hjärtslag med rätt rytm. Frekvensen av sammandragningar under en attack når 240 slag per minut, orsakar presyncope, ökad svettning, blekhet och svaghet. Anledningen till detta tillstånd ligger i utseendet av ytterligare impulser i atrierna, vilket resulterar i att hjärtpermens perioder reduceras kraftigt.
 5. Paroxysmal takykardi. Detta är den korrekta, men frekventa rytmen av hjärtets arbete. Hjärtfrekvensen ligger i detta fall från 140 till 240 slag per minut. Det börjar och försvinner plötsligt.
 6. Arytmi. Detta är en för tidig (extraordinär) sammandragning av hjärtmuskeln. Känslor i denna form av arytmier kan antingen vara ett intensifierat tryck i hjärtområdet eller som en blekning.

Beroende på svårighetsgraden av kursen och svårighetsgraden av symptomen på hjärtarytmi, bestäms en behandlingsplan.

Symptom på hjärtarytmi

I fallet med hjärtarytmi Symptom kan variera inom vida gränser och bestäms av frekvensen och rytm av hjärtsammandragningar, deras effekt på intrakardiell, cerebrala, renala hemodynamik och funktion av den vänstra ventrikeln.

De viktigaste tecknen på arytmi är hjärtslag eller en känsla av störning, som bleknar i hjärtat. Förloppet av arytmier kan åtföljas av kvävning, angina, yrsel, svaghet, besvär, utveckling av kardiogen chock.

Symtomatisk, beroende på form av arytmi:

 1. Sensioner av frekventa, oregelbundna hjärtslag noteras med förmaksflimmer.
 2. Fading av hjärtaktivitet och obehag i hjärtat - med sinusarytmi.
 3. Med extrasystole klagar patienterna av känslor av blekning, chock och oregelbundenhet i hjärtans arbete.
 4. Hjärtklappningar är vanligtvis förknippade med sinus takykardi.
 5. Paroxysmal takykardi karakteriseras av att plötsligt utveckla och stoppa hjärtklappning till 140-220 ud. i min.
 6. Anfall av yrsel och svimning - med sinusbrusk eller svaghetssyndrom i sinusnoden.

Det finns så kallade "mute" arytmier som inte manifesterar sig kliniskt. De upptäcks vanligen genom fysisk undersökning eller elektrokardiografi.

Arytmi i graviditet

Prognosen för graviditet och kommande födelser beror på hur hjärtat av en kvinna reagerar på de förväntade händelserna. Men vi får inte glömma att graviditeten i sig, som inte är helt normalt, kan orsaka rytmförstöring och ge en arytmi. Till exempel, är uppträdandet av extrasystole eller paroxysmal takykardi under graviditet i allmänhet inga indikations organiska lesioner i hjärtmuskulaturen, och det finns ungefär 19-20% av gravida kvinnor. Och om du fortfarande har en sen toxicos för allt detta, behöver du inte vänta från hjärtat, arytmierna kommer att intensifieras.

Det finns ingen speciell fara för en kvinnas hälsa en sådan typ av arytmi, som en fullständig eller ofullständig atrioventrikulär blockad. Dessutom främjar graviditet frekvent ventrikulär rytm, och åtgärder vidtas endast i fall av puls faller till eller under 35 slag per minut (förlossning - pincett). Men med en organisk hjärtsjukdom hos kvinnor som behandlats med ökad uppmärksamhet, eftersom förekomsten av förmaksflimmer i den här situationen är en kontraindikation för bevarandet av graviditeten. Dessutom kräver valet av leveransmetoden före termen också särskild vård. Det verkar som om en sådan sparsam, i andra fall, kejsarsnitt hos sådana patienter kan hota tromboembolism i lungartärsystemet (PE).

Naturligtvis kan ingen förbjuda en graviditet, så kvinnor med hjärtpatologi tar medvetet risker, drivna av en kärleksfull önskan - att bli en mamma. Men om graviditet redan har hänt, de recept och läkares rekommendation är nödvändigt att genomföra strikt: observera regim arbete och vila, vidta nödvändiga mediciner och sjukhus vid behov under överinseende av läkare. Förlossning i dessa kvinnor, som regel ske i en specialiserad klinik där kvinnan kan när som helst för att få akut medicinsk vård (med förbehåll för hjärtsjukdom) i händelse av oförutsedda omständigheter.

diagnostik

Om tecken på arytmi upptäcks, kommer läkaren att förskriva en fullständig undersökning av hjärtat och blodkärlen för att bestämma orsaken till sjukdomen. De primära diagnosmetoderna lyssnar på hjärtat och EKG.

Om patologin inte är av permanent karaktär används Holter-övervakning - dygnet runt inspelning av hjärtslag genom speciella sensorer (utförda på ett sjukhus). I vissa fall är inte passiv forskning tillräcklig. Då inducerar läkarna arytmi genom artificiella medel. För detta har flera standardtest utvecklats. Här är de:

 • fysisk belastning
 • kartläggning;
 • elektrofysiologisk studie;
 • test med hjälp av ett lutande bord.

Behandling av hjärtarytmi

Vid diagnoserad hjärtarytmi är valet av behandlingstaktik baserat på orsaken, typen av hjärtarytmi och patientens allmänna tillstånd. Ibland, för att återställa hjärtens normala funktion är det tillräckligt att genomföra en medicinsk korrigering av den underliggande sjukdomen. I andra fall kan patienten kräva medicinsk eller kirurgisk behandling, vilket nödvändigtvis måste utföras under systematisk övervakning av EKG.

Läkemedel som används vid läkemedelsbehandling för arytmier:

 • kalciumkanalblockerare - verapamil / diltiazem;
 • beta-blockerare - metoprolol / bisoprolol / atenolol;
 • kaliumkanalblockerare - cordaron / sotohexal;
 • blockerare av natriumkanaler - novokain / lidokain.

Till kirurgisk ingripande tillgriper stadierna av allvarlig nedbrytning av muskelhjärtvävnaden. Följande procedurer kan tilldelas:

 • stimulerings;
 • implantation av en cardioverter-defibrillator;
 • kateterradiofrekvensablation.

Behandling av hjärtarytmi, speciellt dess komplexa former, hanteras endast av en kardiolog. Användning av ovanstående läkemedel kan endast baseras på strikta indikationer, beroende på typen av arytmi. Vid behandlingens början bör läkemedlet väljas under överinseende av en läkare och i allvarliga fall endast i sjukhus. Med tanke på diagnosen väljer läkaren en läkemedelsbehandling.

Folkmekanismer

På ett ögonblick kommer vi att märka att vid diagnosen en hjärtrytmia borde nationella medel endast användas som tillägg till traditionella medicinska preparat, men alls inte att ersätta dem. I själva verket påskyndar örter endast processen med återhämtning, men kan inte bota en person helt. Det här är att du ska fortsätta när du väljer recepten du gillar.

 1. Häll 30 hagtornsbär med ett glas kokande vatten och sätt blandningen på en liten eld i 10-15 minuter. Buljongen används i färsk form i lika stora delar under dagen.
 2. Blanda en flaska alkoholtinktur av valerian, hagtorn och morwort. Skaka blandningen väl och lägg den i kylskåpet i 1-2 dagar. Läkemedlet tas 30 minuter innan man äter 1 tsk.
 3. Koka ett glas vatten i en emaljpanna, och tillsätt sedan 4 g Adonis gräs. Koka blandningen i 4-5 minuter över låg värme, kyld sedan och placera kastrullen på en varm och torr plats i 20-30 minuter. Den filtrerade buljongen lagras i kylskåpet, tagen 1 msk sked 3 gånger om dagen.
 4. Skiv 0,5 kg citroner och häll dem med färsk honung, tillsätt till blandningen av 20 kärnor, taget från frö från aprikoser. Blanda grundligt blandningen och ta 1 matsked på morgonen och kvällen.

effekter

Förloppet av någon arytmi kan vara komplicerad av fibrillering och fladdring av ventriklerna, vilket motsvarar stopp av blodcirkulationen och leder till patientens död. Redan under de första få sekunderna är yrsel, svaghet, då - förlust av medvetande, ofrivillig urinering och konvulsioner. Blodtryck och puls är inte bestämda, andningsstopp, eleverna utvidgas - tillståndet för klinisk död sätter in.

Hos patienter med kronisk cirkulationssvikt (angina pectoris, mitralstenos) uppträder dyspné under paroxysm av takyarytmi och lungödem kan utvecklas.

När fullständig atrioventrikulär block eller asystoli kan utvecklas synkope (attacker Morgagni-Ademsa-Stokes-episoder kännetecknas av förlust av medvetandet), som orsakas av en kraftig minskning av hjärtminutvolym och sänka blodtryck och cerebrala blodflödet.

Tromboemboliska obalanser med förmaksflimmer i varje sjätte fall leder till cerebral stroke.

förebyggande

Även när du vet vilken typ av åkomma, då kan du få råd om hur man behandlar arytmi, om du inte håller fast vid enkla regler för förebyggande hemma:

 1. Morgonövning, eller friidrott.
 2. Övervaka blodsockret och blodtrycket
 3. Avvisa alla dåliga vanor.
 4. Bibehålla din vikt inom normala gränser.
 5. Att leda en maximalt lugn, jämn livsstil, att vara minimalt utsatt för överdrivna känslor, påfrestningar och påfrestningar.
 6. Den rätta kosten består av enbart naturprodukter.

Men om de första tecknen på arytmi, är det inte nödvändigt att vänta för anslutning av mer allvarliga symtom, kontakta din läkare omedelbart, då risken för komplikationer och försämring av allmän hälsa kommer att vara mycket lägre.

utsikterna

I prognosplanen är arytmier extremt tvetydiga. Några av dem (supraventrikulär arytmi, ventrikulära prematura slag är sällsynta), icke-organisk hjärtsjukdom, inte hotar liv och hälsa. Atrialfibrillering kan tvärtom leda till livshotande komplikationer: ischemisk stroke, svår hjärtsvikt.

De allvarligaste arytmierna fladdrar och ventrikelflimmer: de utgör ett omedelbart hot mot livet och kräver återupplivning.

Hjärtrytmier: behandling, tabletter

✓ Artikel kontrolleras av en läkare

En patologisk stabil förändring i hjärtslagets rytm är vanligtvis inte en självständig sjukdom, men indikerar bara en stor kardiovaskulär sjukdom. Ändå kräver någon form av arytmi dess eliminering, och den ledande metoden för detta är receptbelagda läkemedel genom intravenösa infusioner vid kraftig försämring av välbefinnande och tabletter - för långvarig behandling.

Hjärtrytmier: behandling, tabletter

Typer av arytmi och deras skillnader

Arrhythmi anses normalt vara någon rytm i hjärtslaget, vilket skiljer sig från det normala. I en frisk person är pulsationen jämn, i intervallet 60-75 slag per minut, tonerna hörs tydligt, högt, rytmiskt utan bakgrundsljud. Patologiska sammandragningar av hjärtatrierna eller ventriklerna är:

 • förändrad frekvens: stabil långsam eller accelererad hjärtfrekvens;
 • förändrad karaktär av rytmen: flimmer, fladder, för tidig sammandragning av muskeln.

Av den naturliga och inte krävande sjukvården och noggrann undersökning är en kortsiktig förändring i kontraktionshastigheten som påverkas av kraftig fysisk ansträngning, adrenalinhastighet, uthållighetstest, stress, aktivering av den underliggande sjukdomen. I detta fall har arytmen en fysiologisk karaktär och slutar när den provokerande faktorn elimineras. Rytmenas frekvens och kvalitet kan också variera beroende på användning av vissa läkemedel, liksom hos kvinnor under graviditeten.

Förekomsten av arytmi kan vara en individuell reaktion på ett visst läkemedel. Om fenomenet ger signifikant obehag rekommenderas omedelbart återtagande av läkemedlet och val av en lämpligare analog.

Icke fysiologiskt konditionerad arytmi indikerar alltid närvaron av mer allvarliga hjärtproblem än rytms yta disharmoni. En person som noterar en stadig förändring i hjärtfrekvensen observerar ofta en minskning av uthållighet, smärta i hjärtat, dyspné, andningssvårigheter och i det här fallet bör konsultera en läkare för EKG och ultraljud i hjärtat.

De vanligaste diagnosen typer av arytmi är bradykardi, takykardi, förmaksflimmer och extrasystol.

Behandling av hjärtarytmi i hjärtat med tabletter

Vid behandling av hjärtarytmi är alltså patientens vård baserad på sin underliggande sjukdom som orsakade en störning i hjärtritmen. Parallellt är läkemedel som är lämpliga för en viss typ av arytmi förskrivna. För behandling av organisk bradykardi ordineras ofta angioprotektorer och lågdos acetylsalicylsyra. Dessa läkemedel förbättrar blodflödet i blodkärl som matar hjärtmuskeln, genom att reducera aterosklerotiska händelser.

Lågdos aspirin tas lång tid. En liten dos har inte ulcerogen effekt och ökar inte risken för blödning.

Vid arytmi orsakad av mottagande av medicinska produkter, minska dosen eller avbryt en förberedelse helt. Vid en sådan reaktion på antihypertensiva läkemedel bör en ersättning väljas.

Video - Hur man behandlar hjärtarytmi

Antiarytmiska läkemedel

Natriumkanalblockerare

Till denna grupp av droger är läkemedel som gör det möjligt att normalisera hjärtfrekvensen genom att blockera Na-kanaler och förbättra impulsernas konduktivitet. Ju högre puls, desto mer blockad skapas. Samtidigt isoleras droger med olika effekter på repolarisationstiden.

Repolarisering är en fysiologisk process som indikerar övergången av hjärtmuskelcellerna till ett avslappnat tillstånd efter att de utför kontraktilfunktionen.

Om något läkemedel från gruppen av natriumblockerare inte passar patienten kan du ersätta läkemedlet inom samma grupp med ett botemedel från samma grupp men med en annan effekt på repolarisationsprocessen:

Kaliumkanalblockerare

På grund av blockaden av K-kanaler används denna grupp droger framgångsrikt bland en patient med stor risk för ventrikelflimmering. Till skillnad från natriumkanalgruppen, i vilket ett läkemedel kan bytas ut för en annan inom samma klass, är det oacceptabelt med kaliumkanalblockerare på grund av skillnaden i deras mekanism.

 1. amiodaron - Ett universellt högeffektivt läkemedel som är lämpligt för normalisering av arbetet hos både atrierna och ventriklerna. Med långvarig antiarytmisk behandling kan effekten fortsätta även efter att läkemedlet har avbrutits i flera månader. Kontraindicerad för behandling av gravid, lakterande, hypotensiv, med kränkningar av sköldkörteln. Det används inte för kaliumbrist i kroppen.

Amiodaron är lämplig för normalisering av atria och ventriklar

 • ibutilid - ett läkemedel med en tillräckligt mild antiarytmisk effekt, men en hög belastning på levern. Lämplig för behandling av paroxysmal arytmi, förmaksflimmer under EKG-övervakning i en sjukhusinställning.

  Farmakologisk verkan av Ibutilide

  Sotalol är ett effektivt läkemedel för behandling av olika typer av takyarytmier

  Betablockerare

  Betablockerare är unika för att förhindra oönskade effekter och utvecklas från reaktioner som "hit eller run". Topisk applicering av sådana antiarytmiska läkemedel för att minska hjärtinfarkt, med takykardi, olika typer av arytmi, där CNS är skadad. Till denna grupp av droger hör hemma esmolol, timolol, nadolol, karvedilol, men vanligare är:

  1. propranolol, kommersiellt tillgängligt Inderal och obzidan, kontraindicerat med lågt blodtryck, bradykardi, kardiogen chock. Mycket effektiv för att reducera hjärtfrekvensen, men orsakar ofta hjärtsnivor, fladdrande, svängande. Det används inte hos personer med depression.

  Anaprilin är mycket effektivt för att minska hjärtfrekvensen

 • metoprolol är liknande i typ av åtgärd och kontraindikationer till propranolol. Enligt indikationerna kan man använda gravida kvinnor, patienter med högt blodtryck, patienter efter hjärtattack (men inte i den akuta processen). Dosen väljs individuellt, baserat på typen av arytmi, men konsumeras på en enda dag med en liten mängd vatten i vilket som helst avseende på mat. En liknande åtgärd har och atenolol.

  Läkemedlet Bisoprolol tolereras väl, orsakar inte perifer ödem

  Kalciumkanalblockerare

  1. verapamil - Ett känt och allmänt tillgängligt läkemedel som används vid förmaksflimmer. Det ska inte användas vid lågt arteriellt tryck, dekompenserat hjärtsvikt. Det absorberas genom proteiner, så det tas med mat. Dosen av läkemedlet väljs genom att gradvis öka från 48 mg till den erforderliga mängden, varvid Verapamil tas flera gånger om dagen. Det är oönskade att använda tillsammans med andra antiarytmiska läkemedel. Liknande effekt har och diltiazem.

  Läkemedlet Verapamil används för förmaksflimmer

  Elektrolyter - Panangin

  Panangin kan också användas vid behandling av arytmi som en elektrolyt som fyller på de saknade spårelementen för hjärtat. På ett sjukhus eller med en allvarlig kaliumbrist används magnesium intravenöst. Därefter ges läkemedlet i form av tabletter 3 gånger om dagen. Den absoluta analogen av Panangin är Asparkam.

  Läkemedlet Panangin används vid behandling av arytmi som elektrolyt

  Ytterligare droger

  Förutom klassiska antiarytmiska läkemedel kan andra läkemedel förskrivas med hänsyn till anamnese och typ av arytmi. Om kränkningen av hjärtrytmen är förknippad med en minskning eller överexcitation av centrala nervsystemet, så föreskrivs olika lugnande och lugnande läkemedel, kött till lugnande medel.

  Beredningar av järn

  Om det finns misstanke om otillräcklig syreförsörjning till cellerna, kommer läkaren att instruera patienten att bedöma nivån av ferritin i blodet. När ett underskott är förskrivet, beredningar med järn, där valet beror på organismens känslighet för ett visst medel och tolerans.

  1. Aktiferrin i form av en sirap ordineras till 5 ml 2-3 gånger om dagen i flera månader. Med parallell administrering av tyroxin kan en ökning av dosen av hormonet rekommenderas. Personer med diabetes rekommenderas att välja ett annat läkemedel. Aktiferrin i form av droppar för förtäring med smak av vinbär föredras för dem som inte metaboliserar tablettformen av järn.

  Läkemedlet Actyferrin i form av sirap

  Ferlatum Fole - ett järnpreparat med folinsyra i flytande form

  Rotafer + innehåller järn och zink med folsyra

  Injicerbara järnberedningar för behandling av arytmi används praktiskt taget inte.

  Sköldkörtelhormoner

  Om orsaken till takykardi eller bradykardi är dysfunktion av sköldkörteln, utses då:

  1. Sköldkörtelhormoner - L-tyroxin eller eutiroks, vars dos är vald individuellt med hänsyn till nivån av fri tyroxin i blodet och sköldkörtelstimulerande hormon. Hormoner ordineras under lång tid och tas från morgonen på tom mage i 20-30 minuter före frukost från 5 till 8 på morgonen.
  2. Jodhaltiga preparat av 100-200 μg - Yodofol, jodomarin eller Yodbalans. Dessa läkemedel är kompletta analoger av varandra (men tillsatt folsyra till iodophol).

  digoxin

  Hjärtglykosid och kardiotonik av vegetabiliskt ursprung - Digoxin - har varit väl etablerad vid behandling av förmaksflimmer samt hjärtsvikt. Det ordineras för 0,25 mg från en till flera gånger om dagen, men är föremål för avbokning om det finns en extrasystole. Digoxin har förmåga att hämma natrium- och kaliumkanaler, vilket bör beaktas vid parallell administrering av antiarytmika. Förskriv Digoxin inte för takykardi, ventrikelflimmer, hjärtinfarkt.

  Om du misstänker att en stabil arytmi - och upprepade gånger orsakas av naturliga fysiologiska behov under vissa omständigheter - bör omedelbart konsultera en hjärtspecialist för att utvärdera hjärtat. En plötslig och allvarlig arytmiattack kräver en ambulans, eftersom de första tecknen på organdysfunktion i många fall har ignorerats, och denna situation kan vara kritisk. Men diagnosen av störningar i hjärtfrekvensen rytm, liksom att klargöra orsakerna till arytmi läkare kommer att välja en mycket effektiv behandling som inte bara kommer att förbättra livskvaliteten, men också hjälpa till i framtiden för att undvika allvarliga komplikationer.

  Gillar du artikeln?
  Spara för att inte förlora!

  Behandling för hjärtrytmier

  En av de svåraste delarna av kardiologi är arytmologi (en separat klinisk disciplin som behandlar korrigering av olika hjärtarytmier). Det patologiska tillståndet som uppstår vid en störning i hjärtans ledningssystem, som säkerställer organets förmåga att rytmiska sammandragningar, kallas hjärtarytmi. Enligt statistiken är det cirka 15% av det totala antalet hjärtsjukdomar och ofta, då det inte finns akuta medicinska åtgärder, orsakar det utvecklingen av hjärtsvikt och kan även leda till ett dödligt utfall.

  Vad är en arytmi?

  De huvudsakliga elektrofysiologiska funktionerna i hjärtvävnad innefattar automatiskitet, ledningsförmåga, excitabilitet, kontraktilitet och refraktivitet. När tackla konduktivitet (förmågan hos celler att utföra elektriska impulser) retbarhet (förmågan hos hjärtat exciteras under påverkan av impulser) och automatik (automatisk generering av pulssignaler) frekvensen av fel uppstår, och korrekta sekvensen av rytmen av hjärtsammandragningar, d.v.s. Kroppens samordnade arbete störs. I klinisk praxis kallas detta patologiska tillstånd, som sker under inverkan av en eller flera etiologiska faktorer, arytmi.

  Orsakerna till arytmier

  Det finns många orsaker som utlöser utvecklingen av hjärtarytmier. De är extrakardiella (utkardiella), hjärt- och idiopatiska.

  Extrakardiella faktorer

  • Överdriven fysisk aktivitet;
  • Stressiga situationer;
  • Narkotikabekämpning (hjärtritning, orsakad av diuretika, hjärtglykosider, antiarytmiska och psykotropa läkemedel, adrenomimetika av indirekt verkan);
  • Nikotin eller alkoholförgiftning;
  • Koffeinförgiftning;
  • Endokrina patologier (hypertyreoidism);
  • Organiska och funktionella skador i centrala nervsystemet;
  • Elektrolyt obalans (diarré, kräkningar, uttorkning av kroppen);
  • Överhettning eller hypotermi hos kroppen
  • Dysfunktion i det autonoma nervsystemet;
  • PMS (premenstruellt syndrom);
  • Insektbett;
  • Ökad kroppstemperatur;
  • Fenokromocytom (binjurumört);
  • Elektriska och mekaniska skador;
  • Genetiska faktorer (ärftlig kardiomyopati).

  Hjärtfaktorer

  • Hjärtsvikt;
  • IHD (ischemisk hjärtsjukdom);
  • Arteriell hypertoni;
  • Medfödda och förvärvade hjärtfel
  • Myokardit är infektiös och icke-infektiös;
  • Kirurgiska ingrepp och diagnostisk manipulation av hjärtat.
  • Åldersrelaterade sklerodegenerativa förändringar i myokardiet och ledningssystemet i hjärtat (ersättning av muskelceller i hjärtmuskeln med fibervävnad).

  Mekanismen för arytmi

  Det ledande hjärtsystemet, som består av specialiserade celler som producerar och utför elektriska impulser, säkerställer organets funktion. I sinusnoden (rytmföraren placerad i övre delen av det högra atriumet) produceras en pulsignal som utlöser hjärtens sammandragning. Vidare sträcker sig det till atriumet och därefter till ventriklerna, vilket orsakar deras sammandragning. På grund av det faktum att varje kardiomyocyt (cell i det ledande systemet) har förmåga att periodiskt generera elektriska impulser, finns det en möjlighet för deras övervägande över pacemakerns impulser. Det finns emellertid fall då inte varje puls leder till en minskning i hjärtat, eller en pulsignal orsakar flera sammandragningar. Alla dessa situationer orsakar olika kränkningar av hjärtritmen.

  Kliniska former av arytmi

  1. Takykardi (ventrikulär och supraventrikulär).
  2. Bradykardi.
  3. Arytmi.
  4. Brott mot intraventrikulär och atrioventrikulär ledningsförmåga.
  5. Dysfunktion av sinusnoden.

  Av den kliniska kursens art är hjärtarytmier permanent och övergående, kan vara akuta och kroniska.

  Symptom på takyarytmier (takykardi)

  Beroende på lokaliseringen av källan till hjärtarytmier är takyarytmier uppdelade i ventrikulär och supraventrikulär.

  Kliniska tecken på förmaksflimmer

  Atriell fibrillering eller förmaksflimmer är den vanligaste störningen som kännetecknas av en ökning av hjärtfrekvensen till 600 slag per minut. Det kan vara ihållande, ihållande och paroxysmal. De mest karakteristiska symptomen på förmaksflimmer innefattar hjärtklappning, dyspné, obehag eller sömnadssmärtor i hjärtat, överdriven svettning, frekvent urinering och muskelsvaghet. Patienterna klagar på att de känner sig orimlig rädsla, ett tillstånd av panik, yrsel och svimning observeras ofta.

  Symtom på paroxysmal takykardi

  Paroxysmal takykardi är ett patologiskt tillstånd tillsammans med paroxysmer (hjärtklappning) med en hjärtfrekvens på 140-220 slag per minut. Plötsligt att utveckla och plötsligt minska störningen av hjärtpulsation, kännetecknad av en bevarad regelbunden rytm, kan ha olika längd (från flera sekunder till flera dagar).

  Beroende på lokaliseringen av fokus för excitation, är paroxysmal takykardi uppdelad i 3 former: pre-excentrisk, ventrikulär och atrium-ventrikulär. Anfall av arytmi åtföljs av yrsel, känsla av nummenhet och sammandragning i bröstet, i hjärtat av regionen, ljud i öronen. Vissa patienter kan uppleva neurologiska symtom (försvagning av frivilliga rörelser (hemiparesis), talstörningar). Karaktäristiska tecken på paroxysmal takykardi inkluderar också en liten ökning i kroppstemperatur, illamående, ackumulering av gaser i tarmen, ökad svettning. Efter en attack utvecklar patienten polyuria (frisättningen av en stor mängd urin med låg densitet). Med långvarig supraventrikulär arytmi finns blodtryckssänkning, en stark svaghet utvecklas och synkope är möjligt.

  Symtom på sinus bradykardi

  Denna typ av arytmi kännetecknas av en hjärtfrekvens som inte överstiger 60 slag per minut. Oftast utvecklas bradykardi mot bakgrund av organiska lesioner i hjärtat. Oregelbundna hjärtslag (hjärtfrekvens under 40 slag per minut) åtföljs av svaghet, klibbig kallsvett, smärta i hjärtat, yrsel, blodtryck instabilitet, möjliga kortfristiga förlust eller förvirring, försämrat minne och koncentration, kortlivade synrubbningar. Den farligaste tillståndet för bradykardi är konvulsioner (anfall Morgagni-Ademsa-Stokes), som varar ungefär en minut. I avsaknad av snabb medicinsk vård kan attacken förlängas och leda till andningstopp.

  Symtom på extrasystole

  Extrasystole är ett brott mot hjärtrytmen, som kännetecknas av en eller flera extraordinära sammandragningar i hjärtmuskeln. De mest karakteristiska symtomen på sjukdomen inkluderar svåra hjärtslag, ett korttidsstopp och en efterföljande palpabel dragkraft. Ofta klagar patienter på bröstsmärta, brist på luft, känsla av rädsla och orimlig ångest, ökad svettning. Beroende på lokaliseringen av excitationsfokus, är extrasystoliska störningar i hjärtrytmen atriella, ventrikulära och atrioventrikulära (atrioventrikulära).

  Diagnos av arytmi

  Den första etappen av diagnosen hjärtrytmstörningar innefattar samling av anamnese och fysisk undersökning av patienten.

  Instrumentella metoder för diagnos innefattar icke-invasiva och invasiva metoder för undersökning. Patienten är tilldelad:

  • EKG (elektrokardiografi) i hjärtat;
  • Holterövervakning (EKG, genomförd under dagen eller flera dagar);
  • ekokardiografi;
  • ultraljud;
  • transesofageal elektrofysiologisk studie (CHEPI) i hjärtat;
  • intrakardiell elektrofysiologisk studie (VEI);
  • Ultraljud av sköldkörteln;
  • test med fysisk aktivitet (under kontroll av EKG, blodtryck, puls och allmän hälsa hos patienten);
  • ett allmänt blodprov
  • blodprov för INR (internationellt normaliserat förhållande);
  • biokemiskt blodprov

  Arytmi behandling

  Valet av terapeutisk taktik utförs med hänsyn till orsaken, typen av störning av hjärtritmen och patientens allmänna tillstånd. Ibland, för att återställa hjärtens normala funktion är det tillräckligt att genomföra en medicinsk korrigering av den underliggande sjukdomen. I andra fall kan patienten kräva medicinsk eller kirurgisk behandling, vilket nödvändigtvis måste utföras under systematisk övervakning av EKG.

  Medicinsk behandling av arytmi

  Hittills används antiarytmiska läkemedel i klinisk praxis, vilka enligt deras verkningsmekanism är uppdelade i 4 klasser:

  1. Membranstabiliserande läkemedel (blockerare av natriumkanaler).
  2. p-adrenoblocker (läkemedel som minskar styrkan och hjärtfrekvensen).
  3. Kaliumkanalblockerare (kaliumantagonister).
  4. Kalciumkanalblockerare (kalciumantagonister).

  Patienter med kronisk hjärt-kärlsjukdom (ischemisk hjärtsjukdom, kronisk hjärtsvikt, hypertoni) förutom antiarytmika rekommenderas mottagande ACE-hämmare och statiner, diuretika, medel som minskar blodtryck, kombinationsbehandling preparat och så vidare.

  Kirurgiska behandlingsmetoder

  1. ECS (elektrokardiostimulering).
  2. Implantation av en cardioverter-defibrillator.
  3. Radiofrekvens (kateter) ablation.

  Förebyggande av arytmier

  För att förhindra uppkomsten av hjärtarytmier, bör noggrant följa alla medicinska rekommendationer om behandlingen av den underliggande sjukdomen (hypertoni, hypertyreos, kranskärlssjukdom, åderförkalkning kardioskleros, medfödd och förvärvad hjärtsjukdom, mitralisstenos, etc.).

  För att förhindra förmaksflimmer patienter uppmanas att balansera din kost, ge upp starkt kaffe, te och alkohol. En viktig faktor för att förebygga och inhibera utvecklingen av sjukdomen är måttlig fysisk aktivitet, promenader utomhus, förkastandet av dåliga vanor, uppnå inre lugn (reception lugnande medel, motiverande), upprätthållande av kroppsvikten i ett stationärt tillstånd, kontinuerlig övervakning av blodsocker och blodkolesterol, högkvalitativ vila och en dröm.

  arytmi

  De vanligaste störningarna i det kardiovaskulära systemet är arytmi. De uppstår på grund av många andra sjukdomar i kroppen. Fel i hjärtans rytm, och detta kallas arytmi, ses ofta hos ganska friska människor, medan de är nästan omärkliga, men leder ändå till några komplikationer.

  Orsakerna till arytmier

  Orsakerna till arytmier är mycket olika, men de kan alla delas in i två stora grupper: störningar i hjärtans ledningssystem och primära sjukdomar som bidrar till arytmi. Därför betraktas orsakerna till arytmier i samband med dessa grupper av faktorer.

  Störningar i hjärtans ledningssystem. Den normala rytmen i hjärtat säkerställer korrekt blodcirkulation i kroppen, vilket möjliggör att alla organ och system fungerar ordentligt. Denna rytm tillhandahålls av hjärtans ledande system, som bildas av nätverket av specialiserade noder. Varje sådan nod består av ett kluster av högspecialiserade celler som skapar och utför elektriska pulser längs specifika buntar och fibrer. Det är dessa impulser som orsakar atriens muskler att komma i kontakt med, specificerar nödvändig frekvens, synkronisering och enhetlighet i deras arbete.

  Huvudknutpunkten i hjärtans ledningssystem ligger i den övre delen av det högra atriumet. Det kallas en sinusnod eller nod av Kis-Flak. Han kontrollerar hjärtkollisioner beroende på personens aktivitet, tid på dagen, nervös spänning. Pulserna som uppstår i sinusnoden passerar genom atriumet, vilket orsakar deras sammandragning mot den atrioventrikulära noden. Den här webbplatsen heter atrioventrikulär nod och ligger på gränsen till atrierna och ventriklarna. Det kan också skapa impulser om det behövs, men vid normal drift av ledningssystemet sänker denna nod ned impulserna tills atriärkontraktet, som överskrider blodet i ventriklarna. Sedan skickar de dem på de ledande vävnaderna, kallade Hans bunt längre in i ventriklerna, vilket orsakar deras sammandragning. Hans bunt är uppdelat i två grenar som består av Purkinje-fibrer som leder var och en till hans ventrikel och säkerställer synkronisering av deras arbete. Efter sammandrag vilar hjärtat och igen upprepas cykeln.

  Rytmen inom 60-80 slag per minut kallas Sinusrytm och detta är det normala arbetet i hjärtat och ledningssystemet. En annan rytm, som skiljer sig från det normala antalet slag, kallas arytmi. Detta kan inträffa om impulser störs i en av noderna eller genom ledningsstörning vid vilken plats som helst. Hjärtfel uppträder i 17% av rytmförstörningar, men skyddsfunktionen hos ledningssystemet fungerar ofta och hjärtat sätter en annan knut.

  Sjukdomar som bidrar till arytmi. Ofta uppträder arytmier på grund av störningar i människokroppen eller sjukdomar som utlöser dessa störningar. Ökning av nivån av adrenalin i blodet, kan bukspottkörteln hormon eller en droppe i blodsockernivåer bidrar till hjärtarytmier. Kränkningar av det vattensaltbalansen, varvid förändringar i blodnivåer av kalium, natrium, kalcium och magnesium, syra-bas-balansen vid byte nivå av syre och koldioxid i blodet, även framkalla sjukdomen.

  Arrytmier förekommer i sjukdomar i hjärt-kärlsystemet - ateroskleros, hjärtsvikt, hjärtfel. Livsättet bidrar också till störningen av hjärtans rytm. Arrytmi blir en följd av berusning med alkoholmissbruk, rökning, användning av droger, frekvent och meningslös medicinering. Den senare faktorn observeras ofta hos personer som är engagerade i självbehandling och i synnerhet självdiagnos av sjukdomar.

  Variation och symptom på arytmi

  Hittills skiljer sig medicin från flera dussin arytmier, alla åtföljs av nästan identiska manifestationer. Men nästan alltid symtomen på arytmi är en minskning eller en ökning av hjärtats hjärtrytm, deras oegentligheter. Det finns flera grupper av arytmier, beroende på hjärtats kränkningar. Dessa är brott mot automatism, störningar av excitabilitet, ledningsförmåga och en blandad grupp.

  Rytmförstörningarna kan vara av två slag: bradykardi, och acceleration - takykardi. I det första fallet finns sådana symptom på arytmi som allmän svaghet, yrsel, andfåddhet, mörkret i ögonen, snabb trötthet, ett tillstånd nära en förlust av medvetande eller en kort förlust av medvetandet. Med takykardi känns hjärtklappningar, andfåddhet, generell svaghet, snabb trötthet. Vissa typer takykardi leder till klinisk död, så du måste vara mycket försiktig när du uppvisar sådana symptom.

  Sinus takykardi - Ökning av hjärtfrekvensen från 90 till 150-180 slag per minut. Ökningen beror på ökningen av sinusnodens automatik, där impulser uppträder med större frekvens. Hos friska människor är detta ofta förknippat med fysisk ansträngning, känslomässig stress, att ta vissa mediciner, koffein, alkohol, nikotin. Normal anses vara en tillfällig ökning av anemi, feber, arteriell hypotension och andra sjukdomar. I händelse av en bestående ökning av hjärtfrekvensen över 100 slag per minut, oberoende av vaksamhetstillståndet och vila i tre månader betraktas det som en sjukdom. Vid diagnos av EKG observeras endast en ökning av rytmen, och det finns inga andra abnormiteter.

  Oftast förekommer sjukdomen hos unga kvinnor. Man tror att sjukdomen bidrar till en ökning av tonen i det sympatiska nervsystemet. Behandling av arytmi i detta fall syftar främst till att eliminera orsaken till takykardi. Om det är relaterat till neurokirurgisk dystoni, förskriva lugnande medel, betablockerare. Vid hjärtsvikt används hjärtglykosider.

  Sinus bradykardi - En minskning av hjärtfrekvensen under 60 slag per minut. Av denna natur är denna reduktion inte en patologi, det förekommer ofta hos friska människor, särskilt välutbildade fysiskt. Men i händelse av att sådana symptom på arytmi som yrsel, andfåddhet, mörkare i ögonen betraktas medvetslöshet som en sjukdom.

  Förekomsten av bradykardi kan vara associerad med myokardinfarkt, ökat intrakraniellt tryck, hypotyreos, virussjukdomar. Den primära orsaken är sinusnodens primära lesion på grund av den ökade tonen i det parasympatiska nervsystemet. Behandling av arytmi i detta fall ges medicinskt, efter överenskommelse atropin, isoprotol och elektrokardiostimulering utförs. I avsaknad av kliniska manifestationer kräver ingen minskning av hjärtslagets rytm behandling.

  Sinusarytmi - hjärtslagets rytm, där perioderna med frekventa och frekventa perioder alternerar. Den vanligaste förekomsten av andningsarytmi, där frekvensen ökar genom inandning och minskning av utandning. Sjukdomen orsakas av icke-enhetligt utseende av pulsen, som är associerad med fluktuationer i vagal ton, såväl som förändringar av blod fyllning av hjärtat under andning. Ofta förekommer som en samtidig sjukdom med neurokirculatorisk dystoni och olika infektionssjukdomar.

  Vid diagnos av EKG noteras endast periodisk förkortning och förlängning av R-R-intervall, vars frekvens är relaterad till andningsfaserna. Alla andra indikatorer är normala, eftersom pulspassagen i det trådbundna systemet inte bryts.

  Syndrom av svaghet i sinusnoden beror på sänkning eller avslutning av sinusnoden. Det kan uppstå som ett resultat av nodens kardiologi, kardioskleros, myokardit, kardiomyopati, infiltrativ myokardiell skada. I vissa fall kan syndromet vara en medfödd egenskap hos det ledande systemet.

  I fallet med upphörandet av sinusfunktionen innefattar en skyddande ledande systemet, och levererar pulserna i den atrioventrikulära noden. Med denna hjärtats rytm lednings systemet långsammare, men sinusknutan blir overksam är mycket sällsynt, oftast det fungerar med långa mellanrum. Under aktiveringen av huvudnoden upphör AV-noden inte att ge impulser och det finns en signifikant ökning av hjärtans rytm. Ett typiskt kännetecken för sjukdomen är kort sjunkande av hjärtat att många patienter inte åtföljs av obehagliga känslor, sinusblocket, som har samma attribut, är en form av detta syndrom. Med hjärtans arbete kan det finnas tecken på otillräcklig blodtillförsel till hjärnan, hjärtsvikt.

  I denna sjukdom kombineras ofta sinus bradykardi med paroxysmer av tachysystoliska och ektopiska arytmier. Kan manifestera sig fibrillerande arytmi, när den atrioventrikulära noden fungerar. I vissa fall behöver patienter inte behandling. Elektrokardiostimulering utförs endast med tecken på nedsatt blodtillförsel till organ som är viktiga för livet. Patienterna är kontraindicerade i droger som används för takykardi och bradykardi, eftersom de med frekventa rytmförändringar kan förbättra syndromets komponenter. Huvudbehandlingen syftar till att eliminera orsakerna till sjukdomen.

  Störningar av excitabilitet En av de vanligaste typerna av arytmi är beats. Detta är en för tidig sammandragning av hjärtat när det finns en puls utanför sinusnoden. Extrasystoler eller prematura sammandragningar kan förekomma både hos patienter och hos friska personer. Regeln är förekomsten av upp till 200 över ventrikulär och 200 ventrikulära extrasystoler per dag. Oftast uppträder under påverkan av stress, överansträngning, konsumerar koffein, alkohol och tobak. Faktum är att sådana minskningar är helt säkra. Men hos patienter med organisk hjärtskada kan de leda till komplikationer.

  Extrasystolia kan betraktas som ett syndrom i lungorna, fokala former av myokardit. skilja förmaks, atrioventrikulärt, ventrikulär Extrasystoler, beroende på impulser som orsakar sammandragning. Pulskällan kan vara flera eller en så distinkt monotopisk och polytopisk extrasystol. På frekvens separera enskilda extrasystoler till 5 i en minut, flertalet - mer än 5 i en minut, par och grupp. Behandling av extrasystol med organiska hjärtskador görs inte med antiarytmiska läkemedel, eftersom syndromet återkommer efter avslutad intag. Samtidigt var det nästan tredubblat ökning av dödligheten. Betablockerare i behandling orsakar också livshotande komplikationer och fungerar inte. Behandling bör riktas mot eliminering av sjukdomen som orsakade extrasystolen.

  Paroxysmal takykardi Är en skarp attack med snabb hjärtfrekvens med en rytmfrekvens på 130 till 200 slag per minut. Beslag kan variera från några sekunder till flera dagar. Det finns en sjukdom på grund av utseendet av exciteringsfokus, vilket kan vara någon av sektionerna i det ledande systemet, dess celler genererar impulser med en hög frekvens.

  skilja förmaks och ventrikulär paroxysmal takykardi, beroende på placeringen av locus som genererar impulserna. Atriell paroxysmal takykardi uppträder som ett resultat av hjärtens transient syrehushåll, endokrina störningar och en överträdelse av antalet elektrolyter i blodet. Källan av pulser är den atrioventrikulära noden. Symptomen på arytmi i detta fall består i frekvent hjärtklappning, obehagliga känslor i bröstet, vilket kan gå in i andfådd och smärta i hjärtat. I vissa fall kan en attack orsakas av en överträdelse av det autonoma nervsystemet. I detta fall finns det en ökning av blodtrycket, frossa, en känsla av brist på luft, en klump i halsen, riklig och frekvent urinering efter en attack. På ett vanligt kardiogram är sådana attacker nästan omärkliga, på grund av deras korta varaktighet.

  Kammartakykardi uppstår som en följd av akuta och kroniska former av kranskärlssjukdom, lite mindre kardiomyopati, hjärtsjukdomar, inflammatorisk sjukdom i hjärtmuskeln. Hos 2% av patienterna finns överdosering eller förlängt intag av hjärtglykosider. Pulser uppträder i ventriklerna eller interventrikulär septum. Sjukdomen kan vara farlig, eftersom den passerar in i ventrikelflimmer. Samtidigt kontragerar inte hela ventrikelns muskel, utan endast enskilda fibrer i en slumpmässig rytm. Vid en sådan rytm kan hjärtat inte utföra sin funktion, eftersom det inte finns några faser av systol och diastol.

  Behandling av paroxysmal takykardi i den ventrikulära formen utförs med läkemedlet lipokainom. Tilldela det intramuskulärt och intravenöst, i det fall då effekten inte uppnås ersätts den novokainamidohm, ritmilenom, Cordarone. Om attacken inträffade för första gången väljs patienten ett arytmiskt läkemedel under kontroll av Holter-övervakningen. Vid atriärformen beror behandlingen på den sjukdom som orsakade arytmen.

  Konduktivitetsstörningar. En ökning i impulsernas konduktivitet kallas Wolff-Parkinson-White-syndromet, eller WPW syndrom. Det kännetecknas av plötslig takykardi på grund av närvaron av ytterligare vägar i hjärtens muskler. Oftast är syndromet en medfödd hjärtsjukdom. Vid attacker minskar patienten kraftigt arterietrycket, det är en elakhet, delikatess, förlust av medvetande är möjligt.

  Behandling för WPW syndrom utförs med hjälp av endovaskulär röntgenoperation. Med hjälp av specialutrustning förstörs ytterligare ledande sätt vilket leder till fullständig återhämtning av patienten. Sjukhusisering efter en sådan intervention är ganska kort sikt endast 3 dagar. Men behandlingen beror på utrustningens kvalitet och personalens professionalism, det finns få sådana institutioner.

  Sinoaurisk blockad - Försämring av impulsen från sinusnoden till atriumet, där en hjärtpause uppträder. Sjukdomen är sällsynt, den uppstår på grund av den ökande tonen i vagusnerven eller nederlaget i det atriella sinouauriska området. Det kan observeras hos patienter med organiska förändringar i hjärtkärlens myokardium, men ibland finns det hos friska människor. Det finns tre grader av sjukdomen. Den första graden är att pulsen övergår från noden till atriären, den andra är blockeringen av vissa pulser, och den tredje graden är den fullständiga blockeringen av pulserna.

  Orsakerna till sinusblocket kan vara sjukdomar såsom ateroskleros av den högra kransartären, inflammatoriska och sklerotiska förändringar i det högra förmaket, myokardit. När dessa avvikelser kan förekomma blockad de direkta orsakerna, när en puls inte alstras i sinusknutan, eller dess otillräcklig hållfasthet för atriell depolarisation kommer puls att blockeras.

  Symptomen på arytmi manifesteras med blockad av andra graden, det här är känslor av oegentligheter i hjärtets arbete, en känsla av brist på luft, svaghet, yrsel. Vid den tredje graden av blockad eller när det finns flera droppar rytm i rad finns en ersättningsrytm.

  Sinoaurisk blockad är en av de farliga formerna av svaghet i sinusnoden. Kan leda till cerebral ischemi med Morgan-Eden-Stokes syndrom. I närvaro av uthållig bradykardi administreras injektion av atropin subkutant, kordiamina, efedrin, izadrina, novorina, steroidhormoner.

  Atriellt atriellt block - Överträdelse av pulsens passage i atriumet uppstår av samma skäl som sinoauricen. Också finns det tre grader: det första kännetecknas av retardation av den andra - periodiskt uppträdande puls blockerande ledning till det vänstra förmaket, den tredje skiljer fullständig blockering puls och en atriell dissociation.

  Atrioventrikulärt block - störning av konduktiviteten hos den atrioventrikulära noden, i vilken impulsen från atrierna till ventriklerna fördröjs Det finns tre grader blockad medan du delar andra graden i två undertyper. Artificial AB blockade anses separat. I första graden saktar passagen av pulsen, liksom med andra blockader av första graden. Vid andra graden sänks pulsen med partiell blockering, vilket kännetecknas av förlust av hjärtslagets rytm. AV-blockering av typ I Mobittsa observerats hos idrottsmän, vid mottagning av hjärtglykosider, adrenerga blockerare, kalciumantagonister, klonidin, propafenon, vid reumatism, med myokardit. AB-blockaden av typen Mobitsa II observeras mot bakgrund av organisk skada på hjärtat. Symptom på arytmi kännetecknas av Morgane-Adams-Stokes-attacker, liksom samma symptom som sinus bradykardi. Vid den tredje graden finns en fullständig blockerad impulser, vid vilken atrierna och ventriklerna är självständiga.

  Den enda behandlingen för arytmi med atrioventrikulära blockader är kirurgisk. Utför implantering av en permanent pacemaker, vilket återställer den normala rytmen av hjärtslag. Indikationerna för kirurgi är manifestationer bradykardi - andnöd, yrsel, svimning, och paus i hjärtat eller hjärtfrekvensen mindre än 40 slag per minut.

  Blockad av buntgrenbenen Detta är ett brott mot de supraventrikulära impulserna längs en eller båda benen, lokaliserade både i benen och i sina grenar. Med fullständig eller partiell blockering av ett av benen verkar excitationspulsen på båda ventriklerna, genom ett intakt ben. I det här fallet finns en uppdelning av hjärtljud. En fullständig blockad av båda benen leder till blockad av hjärtat.

  Sjukdomen orsakad av fibrotiska processer, som är associerade med koronaroskleros, begränsad myokardit, som i sin tur är förknippad med fokal infektion. Blockering av vänster ben uppträder med aorta defekter och arteriell hypertoni, och den rätta med medfödda och mitral hjärtfel.

  Blandad grupp av arytmier. Till denna grupp hör arytmier som rytmförstörningar som har symtom och kliniska manifestationer av andra sjukdomar.

  Den vanligaste formen av supraventrikulär arytmi - förmaksflimmer. Ofta kallas denna sjukdom - förmaksflimmer. Karakteristisk kaotisk atriell sammandragning med en frekvens av 400-600 per minut, utan samordning med ventriklarna. Eftersom AV-noden endast kan sända 140-200 pulser per minut, är det en oregelbunden sammandragning av ventriklarna, som liknar flimmer. Sinusnoden förlorar sin förmåga att styra frekvensen och synkroniseringen av pulserna.

  Överträdelse ökar risken för blodproppar, som i sin tur kan vara orsakerna stroke. Övergången av den paroxysma formen av arytmi i permanent form leder till utvecklingen av hjärtsvikt. Det finns förmaksflimmer med en kraftig ökning av hjärtfrekvensen, en känsla av hjärtsvikt, generell svaghet, brist på luft, bröstsmärta och en panik känsla av rädsla. Anfall kan ske utan medicinering och inom några sekunder eller minuter, men ofta kan de vara tillräckligt långa och kräva läkarvård.

  En störning utvecklas med elektriska och strukturella förändringar i atrierna, som ofta uppträder med åldern. Utvecklingen av arytmi provar organiska hjärtsjukdomar, överfört operationer på det öppna hjärtat, sköldkörtelsjukdom, arteriell hypertoni, liksom alkoholmissbruk.

  Störningen kan vara angripande eller permanent. Anfall stoppas med hjälp av medicinering eller elektriska metoder för rytmreglering. Med en konstant form av sjukdomen krävs ett konstant intag av läkemedel. Förutom läkemedelsbehandling används radikal behandling också. Det består i radiofrekvensisolering av lungorna. Effektiviteten av denna metod är 50-70%, men med tanke på dess komplexitet och höga kostnader är operationerna extremt sällsynta. Dessutom kan ett artificiellt atrioventrikulärt block av den tredje graden utföras, varefter en permanent pacemaker implanteras. En sådan metod eliminerar inte själva brottet, men gör det olämpligt för en person.

  Diagnos av arytmi

  Den allra första diagnosen av hjärtarytmier är deras kliniska manifestationer. Symptom på arytmi liknar inte manifestationerna av andra sjukdomar, när de uppstår bör ett elektrokardiogram göras. Men diagnosen kan bekräftas vid registrering av kardiogrammet endast om arytmen har konstant eller stadig karaktär. Vid misstanke om en paroxysmal arytmi registreras ett elektrokardiogram 24 timmar om dygnet. Denna metod för diagnos kallas Holter övervakning. Den består i en konstant inspelning av hjärtritmen med hjälp av sensorer som är fästa på ett kompakt instrument. Ibland är det inte möjligt att fixa överträdelsen i det dagliga läget.

  Om inte ECG, Holter övervakning inte fixar sjukdomen, utförs mer komplex diagnos av arytmi, där de faktorer som orsakar dess förekomst bestäms. Detta gör det möjligt att bestämma mekanismen för dess förekomst. Sådana studier inkluderar transesofageal hjärtstimulering. Metoden används i fall av misstänkt sick sinus-syndrom, för att klargöra diagnosen och bestämma den mest lämpliga förebyggande behandling, med misstänkt WPW-syndrom, latent koronarinsufficiens, misslyckas diagnos av kranskärlssjukdom med andra metoder. Forskningen består i att införa en rytm genom en specialiserad elektrod, som injiceras som en vanlig sond och fixeras i matstrupen.

  Även för arytmi lutningstest. Det låter dig identifiera orsaken till synkope. När man utför ett patienttest från ett horisontellt läge leds de in i en vertikal, med varierande intensitet, intensitet. Testet framkallar ett omedvetet tillstånd och övervakning av hjärtfrekvens och blodtryck under undersökningen gör det möjligt att bestämma orsaken till medvetsförlust.

  intrakardiell (invasiv) elektrofysiologisk studie anses vara den mest informativa studien av de elektrofysiologiska egenskaperna hos hjärtat och ledningssystemet. Denna diagnos av arytmi används för att klargöra lokaliseringen av atrioventrikulär blockad, takykardiets art och andra abnormiteter. Denna studie är mycket viktig när man väljer kirurgisk behandling och implanterbara pacemakers. I vissa fall används intrakardiell elektrofysiologisk forskning för att arrestera svåra arytmier.

  Undersökningen utförs endast i specialutrustade laboratorier, eftersom denna metod är ganska riskabel. För hans uppförande punkteras axelns huvudvene eller lårbenen. Under röntgenkontrollen injiceras höger katetrar med kateterelektroder, och testet utförs.

  Komplikationer av arytmi

  Vissa typer av arytmier åtföljs av akut eller kroniskt hjärtsvikt, där det finns en kraftig minskning av blodtrycket, lungödem. Detta är ventrikulär takykardi, fibrillerande arytmi, förmaksfladder. Komplet AV-blockad och ventrikelflimmer leder till hjärtstopp och klinisk dödsfall.

  Plötslig hjärtdöd - naturlig död på grund av hjärtets patologi Detta föregås av akuta symtom på hjärtsjukdomar, förlust av medvetande i en timme. Men tiden för döden är oväntad.

  I 83% av plötsliga hjärtdödsfall är associerade med ischemisk hjärtsjukdom och hjärtinfarkt. Påverka utvecklingen av komplikationer och leder därefter till det dödliga resultatet av ventrikelflimmer, ventrikulär takykardi, kranskärlssjukdom.

  Förebyggande och behandling av arytmi

  För att förhindra plötslig hjärtdöd är behandlingen eller arresteringen av arytmier riktade. För detta ändamål föreskrivs antiarytmisk terapi, ablation av hjärtvägarna, implantering av pacemakers. Praktiskt taget är någon behandling av arytmi riktad mot förebyggandet av dess upprepade händelser och eliminering av samtidiga sjukdomar, som ofta är orsakerna till arytmi. Hittills finns det bara ett pålitligt sätt att eliminera livshotande arytmier. Denna terapi med implanterbara elkonverterare-defibrillatorer, är effektiviteten i detta förfarande 99%, vilket minskar dödligheten i kranskärlssjukdom och efter hjärtinfarkt. Dessutom möjliggör en sådan behandling patienterna att leva ett helt liv utan att begränsa deras fysiska förmåga.