Huvud / Diagnostik

bradykardi

bradykardi - Typ av arytmi, med en hjärtfrekvens på mindre än 60 slag per minut. Det förekommer som en variant av normen i utbildade idrottare, men följer oftare en annan hjärtpatologi. Det uppenbaras av svaghet, halvflackningstillstånd och kortvarig medvetslöshet, kall svett, smärta i hjärtat, yrsel, instabilt blodtryck. Med svår bradykardi (mindre än 40 slag per minut), vilket leder till utveckling av hjärtsvikt, kan en implantering av pacemakern vara nödvändig.

bradykardi

bradykardi - Typ av arytmi, med en hjärtfrekvens på mindre än 60 slag per minut. Det förekommer som en variant av normen i utbildade idrottare, men följer oftare en annan hjärtpatologi. Det uppenbaras av svaghet, halvflackningstillstånd och kortvarig medvetslöshet, kall svett, smärta i hjärtat, yrsel, instabilt blodtryck. Med svår bradykardi (mindre än 40 slag per minut), vilket leder till utveckling av hjärtsvikt, kan en implantering av pacemakern vara nödvändig.

Oavsett orsaken är grunden för bradykardi ett brott mot sinusnodens förmåga att producera elektriska impulser med en frekvens på mer än 60 per minut eller otillräcklig förökning längs ledande vägar. Måttlig grad av bradykardi får inte orsaka hemodynamiska störningar. En sällsynt hjärtrytm med bradykardi leder till brist på blodtillförsel och syreförlust av organ och vävnader, vilket stör deras fulla funktion.

Fysiskt tränade människor har en fysiologisk bradykardi, betraktad som en variant av normen: i en fjärdedel av unga friska män är hjärtfrekvensen 50-60 per minut; Under sömnen, under påverkan av fysiologiska fluktuationer i vegetativ reglering minskar hjärtfrekvensen med 30%. Dock uppträder oftare bradykardi mot bakgrund av redan existerande patologiska processer.

Klassificering av bradykardi

Genom att lokalisera de identifierade kränkningar skilja sinusbradykardi associerad med störningar i sinusknutan automaticitet, bradykardi och hjärtblock vid (sinoatriala eller atrioventrikulärt) vid vilken de brutna hållpulser mellan sinusknutan och atria och ventriklar eller förmaken. Hjärtfrekvensen kan minskas under fysiologiska betingelser (i idrottsmän under sömn, i vila) - ett funktionellt eller fysiologisk bradykardi; patologisk bradykardi åtföljs av olika sjukdomar.

Patologisk bradykardi kan förekomma i akut form (hjärtinfarkt, myokardit, förgiftningar och t. D.) och försvinner efter behandling orsakar det sjukdom eller kronisk form (vid en ålder av sklerotiska hjärtsjukdomar). På grund av sinusbradykardi är följande former: noncardiac (neurogen), organiska (för hjärtsjukdomar), läkemedel, giftiga och sinus bradykardi idrottare. Ibland etiologi bradykardi uppdelat i giftig, central, degenerativ och idiopatisk.

Orsaker till bradykardi

Utanför hjärtat formen bradykardi kan utvecklas i neurocirculatory dystoni, neuroser med autonom dysfunktion trycket på carotid sinus (när bär en tät krage eller en slips), pressning på ögonglober (Aschner reflex), ökat intrakraniellt tryck (meningit, hjärnskada, subaraknoid blödning, ödem eller hjärnan tumörer), magsår och 12 duodenalsår. Bradykardi, växer i en myxedema, är proportionell mot hur allvarlig hypotyreos.

Orsakerna till den organiska formen av bradykardi kan vara hjärtinfarkt, myokarddystrofi, myokardit, kardioskleros. Dessa sjukdomar leder till degenerativa och fibrotiska förändringar i sinusnoden eller ledningsstörningar i myokardiet, tillsammans med utvecklingen av bradykardi.

Med organisk skada på pacemakern utvecklas syndromet hos svagheten i sinusnoden, och frekvensen av pulsgenerering i den minskar kraftigt. Detta tillstånd åtföljs av en sinus bradykardi - rytmisk, men mycket sällsynta sammandragningar i hjärtat; förändring av brady- och takykardi eller växling av spontana förare av rytm. Den extrema graden av skada på sinusnoden manifesteras av felaktigheten i automatismfunktionen, vilket medför att hjärtans elektriska impulser upphör att produceras.

När myokardiala lesioner ledande banor blockad av pulser utvecklar, varvid en del av de signaler som alstras av sinusknutan är blockerad och kan inte nå ventriklarna - utveckla bradykardi. Utvecklingen av doseringsformer kan underlätta mottagning bradykardi hjärtglykosider, kinidin, p-blockerare, sympatikolytiska läkemedel (t ex reserpin), kalciumkanalblockerare (t ex verapamil, nifedipin), morfin.

Toxic formen bradykardi utvecklar uttryckt envenomation sepsis, hepatit, uremi, tyfus, organiskt förgiftning, och saktar ner processen och automatik i hjärtmuskeln. Denna grupp kallas också ibland bradykardi orsakad av hyperkalcemi eller svår hyperkalemi.

Den så kallade bradykardin hos idrottsmän kännetecknas av en hjärtfrekvens på 35-40 per minut även på dagtid. Dess orsak är funktionerna i vegetativ reglering av hjärtrytmen hos personer som är professionellt inblandade i sport. Även de naturliga åldringsprocesserna i kroppen kan leda till bradykardi; Ibland är orsakerna till bradykardi oklara - i dessa fall talar de om sin idiopatiska form.

Symtom på bradykardi

Måttlig bradykardi åtföljs vanligtvis inte av cirkulationsstörningar och leder inte till utveckling av kliniska symptom. Förekomsten av yrsel, svaghet, besvär och svimning observeras med en bradykardi med en hjärtfrekvens på mindre än 40 slag per minut, såväl som mot en organisk hjärtskada. Också med bradykardi, trötthet, andfåddhet, bröstsmärta, fluktuationer i blodtryck, nedsatt koncentration och minne, kortvariga synproblem, episoder av förvirrad tänkande förekommer.

I allmänhet motsvarar manifestationerna av bradykardi svårighetsgraden av hemodynamiska störningar som utvecklas mot dess bakgrund.

Försvagningen av myokardiens kontraktile funktion och sänkning av blodcirkulationen är de första som svarar på hjärnan och upplever hypoxi. Därför bradykardi leder ofta till attacker av medvetslöshet, kramper (anfall eller prodrome Morgagni-Ademsa-Stokes), som kan pågå från flera sekunder till 1 minut. Detta är det farligaste tillståndet med bradykardi, som kräver brådskande medicinska åtgärder, eftersom ett långvarigt anfall kan leda till att andningsaktiviteten stoppas.

Diagnos av bradykardi

Karaktäristiska för bradykardi tecken identifieras vid insamling av patientklagomål och objektiv undersökning. Vid undersökning bestäms en sällsynt puls, som med sinus bradykardi har rätt rytm, hjärtsignalerna från vanlig sonoritet hörs och andningsarytmi upptäcks ofta. Patienter med bradykardi identifieras råds av en kardiolog.

Elektrokardiografisk undersökning med bradykardi gör det möjligt att fixa en sällsynt hjärtfrekvens, närvaron av en sinoatriell eller atrioventriuklyarnoyblockad. Om det vid EKG-registrering inte upptäcks episoder av bradykardi, bör man använda den dagliga övervakningen av EKG.

I den organiska formen av bradykardi utförs ultraljud i hjärtat. Metoden för ultraljudsekokardiografi bestämmer minskningen av utstötningsfraktionen mindre än 45%, ökningen i hjärtstorleken, sklerotiska och degenerativa förändringar i myokardiet. Med hjälp av träningscykel ergometri beräknas ökning av hjärtfrekvens i samband med den givna fysiska belastningen.

Om det är omöjligt att detektera transienta blockader med hjälp av EKG och Holter-övervakning utförs en transesofageal elektrofysiologisk studie av hjärtens ledningsvägar. Med hjälp av ledning av PPERI är det möjligt att bestämma bradykardiens organiska eller funktionella karaktär.

Behandling av bradykardi

Funktionell och måttlig bradykardi, som inte åtföljs av kliniska manifestationer, kräver ingen behandling. Med organiska, extrakardiella, toxiska former av bradykardi behandlas den underliggande sjukdomen. Med läkemedels bradykardi, dosjustering eller eliminering av läkemedel som kräver långsam hjärtfrekvens.

När manifestationer hemodynamiska störningar (svaghet, yrsel) är tilldelning belladonna beredningar ginseng, Eleutherococcus extrakt, isoprenalin, efedrin, koffein och andra individuellt valda doser. Indikationer för aktiv behandling av bradykardi är utvecklingen av angina, hypotension, synkope, hjärtsvikt, ventrikulära arytmier.

Uppkomsten av attacken Morgagni-Adams-Stokes kräver konsultation hjärtkirurg och ta upp frågan om implantation av pacemaker - pacemaker, alstring av elektriska pulser från den fysiologiska hastigheten. En adekvat och konstant förinställd hjärtfrekvens hjälper till att återställa normal hemodynamik.

Prognos och förebyggande av bradykardi

Förekomsten av organiska hjärtskador påverkar prognosen för breezykardi negativt. Betydande belastar de möjliga konsekvenserna av bradykardi förekomst av anfall Morgagni-Adams-Stokes utan att lösa frågan om elektrisk stimulering. Kombinationen av bradykardi med heterotopisk takyarytmier ökar sannolikheten för tromboemboliska komplikationer. Mot bakgrund av en bestående nedgång i rytmen är det möjligt att utveckla en patients funktionsnedsättning. Med en fysiologisk form av bradykardi eller dess måttliga natur är prognosen tillfredsställande.

Tidig eliminering av extrakardiella orsaker, organiska hjärtskador, giftiga effekter på myokardiet, korrekt val av doser av läkemedel kommer att förhindra utvecklingen av bradykardi.

Bradykardi: symptom, behandling

Störningar i förekomsten och ledningen av en nervimpuls som ger en reduktion i hjärtat leder till förändringar i hjärtrytmen - arytmier. En av de sorter av puls avvikelser är en bradykardi - en minskning av antalet hjärtfrekvensen till mindre än 55-60 slag per minut hos vuxna och ungdomar över 16 år, 70-80 barn, och 100 barn under ett år. En sådan kränkning av hjärtritmen är inte en självständig sjukdom. Som ett symptom kan en bradykardi förekomma med olika sjukdomar eller framstå som ett skyddande fysiologiskt svar som svar på yttre stimuli.

I denna artikel kommer vi att bekanta dig med de fysiologiska och patologiska orsakerna, manifestationerna, metoderna för diagnos och behandling av bradykardi. Denna information hjälper dig att fatta rätt beslut om behovet av att konsultera en läkare för att identifiera och behandla sjukdomar som framkallar detta symptom.

skäl

Förändringar i pulsfrekvensen kan orsaka både naturliga yttre faktorer och sjukdomar i interna organ och system. Beroende på detta kan bradykardi vara fysiologisk och patologisk.

Fysiologisk bradykardi

Sådan saktning av pulsen är en variant av normen, det är inte farligt för människors hälsa och kan uppstå efter inverkan av följande yttre faktorer och irritationer:

 • måttlig hypotermi eller hålla sig under hög luftfuktighet och temperatur - organismen under sådana förhållanden blir en "regim av ekonomi" av energiresurser.
 • åldersrelaterade förändringar - efter ca 60-65 år i vävnaderna i hjärtmuskeln visas öar av bindväv (okänd cardio) och ändrar ämnesomsättningen som helhet, som ett resultat av kroppens vävnader har mindre behov av syre och hjärtat behöver inte pumpa blod till samma som tidigare intensitet;
 • stimulering av reflexzoner - trycket på ögongloberna eller trycket vid bifurkation av halspulsåder när bär en skjorta med en slips eller tätt intill de akter kragen på vagusnerven och orsakar artificiell retardation puls;
 • god fysisk form ( "natrenirovannosti") - de tävlande, eller om de bedriver fysiska arbets vänstra kammaren ökar i volym och är i stånd att förse kroppen med den nödvändiga mängden blod och med färre skärsår;
 • natt sömn - kroppen ligger i vila och behöver inte frekventa hjärtkollisioner och mycket syre;
 • fysisk eller psykomotionell trötthet - kroppen blir trött på "energiresurser" av energiresurser.

En annan typ av fysiologisk bradykardi är idiopatisk. I sådana fall avslöjar patientens undersökning inte någon orsak till minskningen av puls. Människan är inte engagerad i sport eller fysiskt arbete, inte ta droger, inte känner effekterna av andra bidragande faktorer, och hans hälsotillstånd inte lider av bradykardi, som det kompenseras framgångsrikt av kroppen själv.

Ibland anses en minskning av hjärtfrekvensen vara en fysiologisk norm när man tar vissa läkemedel som har en liknande bieffekt. Men normen är att sänka puls endast i de fall då patienten inte upplever försämring av välbefinnande och läkemedlet inte tas under lång tid. I andra situationer är det lämpligt att minska doseringen, avbryta eller byta läkemedlet för en annan.

I de fall som beskrivits ovan är saktning av puls inte farlig för hälsan och orsakar inte en minskning av blodtillförseln till hjärnan och andra organ. Behandling för eliminering av fysiologisk bradykardi är inte nödvändig, eftersom den passerar självständigt efter uteslutning av den yttre stimulansen. Men på lång sikt mattas av pulsen sker i idrottare eller personer äldre än 60-65 år, rekommenderar vi medicinsk check-up av en hjärtspecialist för tidig upptäckt av möjliga avvikelser i hälsotillståndet.

Patologisk bradykardi

En sådan saktning av pulsen är inte en variant av normen, det påverkar människors hälsa och kan uppstå på grund av följande skäl:

 • hjärtsjukdom - långsam puls kan utlösas av kranskärlssjukdom, hjärtinfarkt, fokal eller diffus kardioskleros, inflammatoriska sjukdomar (endokardit, myokardit), syndrom av Morgagni-Adams-Stokes, etc;.
 • medicinering (särskilt Kinidin, betablockerare, hjärtglykosider, kalciumkanalblockerare, Morfin, amisulprid, Digitalis och Adenosine) - vanligen långsam puls förorsakas felaktig dosering och mottagning av sådana medel, som reflekteras på det allmänna hälsotillståndet, och kan hota livet på patienten;
 • förgiftning av toxiska ämnen (blyföreningar, nikotinsyra och nikotin, narkotika och fosfororganiska föreningar) - under inverkan av dessa föreningar ändrar tonen i parasympatiska och sympatiska nervsystemet påverkar olika organ och system (inklusive celler av hjärtledningssystemet och myokardium celler);
 • ökande parasympatiska nervsystemet - denna reaktion kan orsaka vissa sjukdomar och patologiska tillstånd (neuros, depression, magsår, tumörer i mediastinum, kraniocerebralt trauma, hemorragisk stroke, ökat intrakraniellt tryck, cerebral tumör, ödem efter kirurgiska ingrepp på halsen, huvud eller mediastinumregion)
 • vissa infektioner - vanligen infektioner bidra till utvecklingen av takykardi, men tyfus, viral hepatit och vissa svår sepsis kan orsaka långsam puls, förutom bradykardi kan observeras i allvarliga och långvariga infektionssjukdomar, vilket leder till utarmning av kroppen;
 • hypotyreos - reducerade nivåer av tyroxin och trijodtyronin (sköldkörtelhormon) orsakar en förändring i tonen i nervsystemet, störningar i hjärtat och saktar hjärtfrekvens, bradykardi attacker enligt sådant tillstånd inträffar sporadiskt i början, och sedan bli permanent.

I de fall som beskrivits ovan är sänkning av pulsen farlig för hälsan och orsakar en minskning av blodtillförseln till hjärnan och andra organ. Sådana bradykardier är ett symptom på patologi och behöver behandling för den underliggande sjukdomen.

symptom

Att sänka ner pulsen påverkar det allmänna hälsotillståndet endast vid patologisk bradykardi. Förutom symptomen på den underliggande sjukdomen har patienten symtom som indikerar en minskning av hjärtfrekvensen, och deras svårighetsgrad beror på pulsfrekvensen.

Nästan alla tecken på bradykardi uppstår på grund av syreförlängning av kroppens organ och vävnader. Vanligtvis förekommer de sporadiskt, men även deras periodiska utseende påverkar livskvaliteten väsentligt och indikerar närvaron av en sjukdom som behöver behandling.

yrsel

En signifikant saktning av hjärtfrekvensen leder till att hjärtat inte kan hålla blodtrycket på rätt nivå. På grund av reduktionen försämras blodtillförseln till många system och organ. Först och främst börjar hjärnan drabbas av ischemi och syrehushåll och därför är en av de första tecknen på bradykardi yrsel. Vanligtvis uppvisar detta symptom sporadiskt och efter stabilisering av antalet hjärtkontraktioner elimineras.

svimning

Utseendet på ett sådant symptom på bradykardi orsakas av samma anledning som yrsel. Graden av dess svårighetsgrad beror på nivån av minskning av blodtrycket. Med allvarlig hypotoni avbryts hjärnan temporärt, vilket uppenbaras i form av ett fördräktstillstånd eller svimning. Särskilt ofta uppträder sådana symptom mot bakgrund av mental eller fysisk överarbete.

Svaghet och trötthet

Dessa symtom orsakas av försämring av blodtillförseln till skelettmusklerna som uppträder när hjärtfrekvensen saktar ner. Muskelceller på grund av syrebrist kan inte komma i kontakt med den vanliga styrkan, och patienten känner av en svaghet eller en minskning av toleransen mot fysisk ansträngning.

Blek hud

När hjärtfrekvensen sänks minskar blodtrycket och blodet får inte tillräckligt med blod. Dessutom är det huden som är en slags "depå" av blod, och med sin otillräckliga mängd mobiliserar kroppen det från huden in i blodomloppet. Trots en sådan replikering av blodkärl fortsätter huden på grund av hypotension och pulsförlust att leda till cirkulationssvikt och blir blek.

Andnöd

Med bradykardi pumpas blodet i kroppen långsammare och det kan finnas en stagnation i lungorna. Med fysisk ansträngning har patienten andfåddhet; fartyg med en liten cirkulationscirkulation kan inte ge en fullständig gasutbyte. I vissa fall, parallellt med andningsskadorna, kan torr hosta uppträda.

Bröstsmärta

Uttryckt bradykardi åtföljs alltid av sjukdomar i hjärtets arbete och försämring av blodtillförseln till myokardiet. Med en signifikant saktning av pulsen, får inte hjärtvävnadens vävnader tillräckligt med syre, och patienten utvecklar angina. Smärta i bröstet med bradykardi uppträder efter fysiska, psyko-motionella stress eller minskning av puls till 40 eller mindre slag per minut.

komplikationer

Den långvariga förekomsten av bradykardi och otillbörlig behandling av den underliggande sjukdomen kan orsaka följande komplikationer:

 • bildandet av blodproppar, vilket ökar risken för myokardinfarkt, ischemisk stroke och utvecklingen av tromboembolism;
 • hjärtsvikt, vilket ökar sannolikheten för att utveckla kranskärlssjukdom och början av hjärtinfarkt.
 • kroniska slag av bradykardi, vilket orsakar svaghet, yrsel, nedsatt koncentration och tänkande.

diagnostik

Du kan ta reda på förekomsten av bradykardi, även patienten själv. För att göra detta är det tillräckligt att känna puls på handleden (radialartären) eller på nacken (halspulsartären) och räkna antalet slag per minut. Med en minskning av antalet hjärtslag enligt åldersnormer är det nödvändigt att konsultera en läkare för en detaljerad förklaring av orsakerna till bradykardi och behandling.

För att bekräfta diagnosen ska doktorn genomföra följande undersökningar:

 • lyssna på hjärnljud
 • EKG;
 • Phonocardiography.

För upptäckt av patologisk bradykardi utför doktorn följande test: patienten erbjuds motion och pulsen mäts. Frekvensen i sådana fall ökar obetydligt eller patienten har en attack av arytmi.

Med bekräftelsen av patologisk bradykardi kan följande laboratorie- och instrumentdiagnostiska metoder användas för att identifiera orsaken till hjärtrytmstörningar:

 • kliniskt och biokemiskt blodprov;
 • klinisk och biokemisk analys av urin;
 • ett blodprov för hormoner;
 • analyser för toxiner;
 • bakteriologiska tester av blod, urin eller avföring
 • Echo-KG och andra.

Undersökningsomfånget bestäms individuellt för varje patient och beror på de medföljande klagomålen. Efter en preliminär diagnos kan patienten rekommenderas att konsultera en kardiolog, neuropatolog, gastroenterolog, endokrinolog eller andra specialiserade specialister.

Första hjälpen

Med en kraftig saktning av puls- och artärhypotension kan patienten ha ett försvagningstillstånd eller bli svag. I sådana fall behöver han första hjälpen:

 1. Lägg patienten på ryggen och höja benen, lutad på en rulle eller kudde.
 2. Ring en ambulans.
 3. Ta bort eller lossa kläder som är täta.
 4. Ge frisk luft och en optimal temperaturreglering.
 5. Prova att ta patienten till medvetandet: Stänk ditt ansikte med kallt vatten, gnugga öronen och ansiktet med en handduk som blötläggs i kallt vatten och klappar lätt på kinderna. Om åtgärderna är otillräckliga, ge patienten en andningsbehandling med en skarp lukt: lökjuice, blöt i ättika eller ammoniakanda av bomullsull. Kom ihåg att med en kraftig inandning av ångor kan ammoniak utveckla bronkospasm eller sluta andas. För att förhindra en sådan komplikation, applicera bomullsull med ammoniak på avstånd från luftvägarna.
 6. Om patienten har återvunnit medvetandet bör du mäta puls och ge honom varmt te eller kaffe med socker. Försök ta reda på vilka läkemedel han tar och om möjligt ge dem.
 7. Efter ankomsten av ambulanslaget, berätta för doktorn om alla omständigheter av svimningen och de åtgärder som utförts.

behandling

Behandling för patologisk bradykardi riktar sig till terapi av den underliggande sjukdomen, vilket leder till en saktning av pulsen. Det kan vara konservativt eller kirurgiskt. Patienter med akuta former av bradykardi som behöver sjukhusvistelse.

Konservativ terapi

I vissa fall, för att eliminera bradykardi på grund av överdosering eller långvarig användning av droger, är det tillräckligt att avbryta drogen eller minska dosen. Av andra skäl för att sänka puls upprättas behandlingsplanen beroende på svårighetsgraden av den underliggande sjukdomsbanan.

För att eliminera bradykardi kan sådana droger användas för att öka antalet hjärtkollisioner:

 • ginseng extrakt - tinktur Ginseng, Pharmaton vitala Gerbion Ginseng Gerimaks, Doppelgerts Ginseng Theravit etc..
 • Eleutherococcus extrakt - tinktur Eleuterokocker, Eleuterococcus P (tabletter), Eleutherococcus plus (dragees);
 • beredningar baserade på belladonnens extrakt - Extrakt krasavki tät eller torr, tinktur Krasavki, Korbella, Бекарбон, etc.;
 • atropin;
 • izadrin;
 • isoprenyl;
 • koffein;
 • aminofyllin;
 • efedrin;
 • Ipratropiumbromid;
 • Alupenta.

Som regel rekommenderas att ta mediciner för att eliminera bradykardi när pulsen sänks till 40 eller mindre slag per minut och svimning uppstår. Valet av läkemedlet, dess dosering och varaktighet av mottagningen bestäms individuellt för varje patient. Självmedicinering med sådana droger är oacceptabelt, eftersom fel mottagning kan leda till svåra arytmier.

Utöver dessa droger fick patienterna administrerades läkemedel för behandling av de underliggande sjukdoms :. Antibiotika för infektioner, tyroidhormoner i hypotyreos, läkemedel för behandling av hjärtsjukdomar, magsår, förgiftning, tumörer, etc. Det är de bakomliggande orsakerna till bradykardi terapi tillåter mer effektivt ta bort sig själv symptom och de som obehagliga manifestationer som det orsakar.

Förutom läkemedelsbehandling bör patienter med sådan nedsatt puls överge dåliga vanor. Speciellt handlar det om att röka, tk. det är nikotin som signifikant påverkar hjärtfrekvensen.

Vid patologisk bradykardi rekommenderas patienten att begränsa fysisk aktivitet, vilket ökar belastningen på myokardiet. Den tillåtna volymen av fysisk ansträngning i sådana fall bestäms individuellt.

Med patologisk bradykardi är det mycket viktigt att hålla en diet. Vid förberedelse av menyn ska patienterna styras av följande principer:

 • begränsning av produkter med animaliska fetter;
 • uteslutande av alkoholhaltiga drycker
 • introduktion till kosten av vegetabiliska oljor och nötter med en mängd fettsyror;
 • Kalorinnehållet i maten ska motsvara energikostnaderna (1500-2000 kcal beroende på det utförda arbetet).
 • minskning av mängden salt och volym av vätska (som rekommenderas av läkaren).

Kirurgisk behandling

Kirurgiska operationer för att eliminera bradykardi utförs om konservativ behandling är ineffektiv och den underliggande sjukdomen åtföljs av en markant kränkning av hemodynamik. Tekniken för sådana ingrepp bestäms av det kliniska fallet:

 • med medfödda missbildningar av hjärtat - korrigerande hjärtoperationer utförs för att eliminera anomali
 • för tumörer av mediastinum - ingrepp utförs för att eliminera neoplasmen;
 • med svår bradykardi och ineffektivitet av läkemedelsbehandling - Implantering av en pacemaker (enhet för normalisering av antalet hjärtkontraktioner) utförs.

Traditionell medicin

Som ett komplement till huvudplanen för läkemedelsbehandling kan läkaren rekommendera följande folkläkemedel:

 • rädisa med honung;
 • en buljongbuljong;
 • avkok av yarrow;
 • vitlök med citronsaft;
 • valnötter med sesamolja;
 • tinktur av tallskott;
 • tinktur av kinesisk magnolia vinstock;
 • infusion av blommor av immortellen;
 • buljong buljong, etc.

Vid val av traditionell medicin beaktas eventuella kontraindikationer och individuell intolerans hos receptkomponenterna.

Bradykardi kan vara fysiologisk eller patologisk. Detta symptom kräver behandling endast om det åtföljs av försämring av välbefinnandet och orsakas av olika sjukdomar eller förgiftningar. Terapeutiska taktik för patologisk bradykardi beror på det kliniska fallet och bestäms av den patologi som orsakar sänkning av puls. Behandling av sådana sjukdomar kan vara medicinerad eller kirurgisk.

Unionen av barnläkare i Ryssland, barnkardiologen М.А. Babaykina berättar om bradykardi hos barn:

Hjärtans hjärtkardiologi - vad är det, orsakerna, symtomen och behandlingen, förebyggande

Bradykardi är en avmattning i arbetet, det viktigaste organet i vår kropp, hjärtat. Olika källor ger olika siffror för den nedre gränsen för den normala rytmen. I grund och botten styrs de av siffran 60 slag per minut, eftersom Detta är en indikator på arbetet i det första ordningens automationscenter, sinoaurikulära noden.

Nyckeln till god blodtillförsel till interna organ är regelbundna, rytmiska hjärtslag med en frekvens på minst 60 och inte mer än 90 slag per minut. Dessa egenskaper hos hjärtrytmen stöds av det balanserade inflytandet av det autonoma nervsystemet på kontraktil aktivitet hos hjärtmuskeln.

Mer detaljer om vad det är för sjukdomen, vilka orsaker och symtom hos vuxna med bradykardi, vi kommer att diskutera senare i artikeln.

Klinisk bild

Vilka läkare säger om högt blodtryck

Jag har behandlat högt blodtryck i många år. Enligt statistiken avslutas hypertoni i 89% av fallen av hjärtinfarkt eller stroke och död hos en person. Nu dör cirka två tredjedelar av patienterna inom de första 5 åren av sjukdomen.

Följande faktum - att slå ner trycket är möjligt och det är nödvändigt, men det botar inte själva sjukdomen. Det enda läkemedlet som officiellt rekommenderas av hälsovårdsministeriet för behandling av högt blodtryck och det används av kardiologer i deras arbete är Giperium. Läkemedlet fungerar på grund av sjukdomen, vilket gör det möjligt att helt avstå från högt blodtryck. Dessutom kan varje rysk medborgare få det i det federala programmet gratis.

Vad är hjärtets bradykardi?

Bradykardi är en typ av arytmi, med en hjärtfrekvens på mindre än 60 slag per minut. Det kan förekomma hos helt friska människor, till exempel hos idrottare eller friska människor som sover i sömn - det här är en fysiologisk bradykardi som orsakas av en bra träning av hjärtmuskeln.

Hjärtat är vår dedikerade motor som arbetar hela vårt liv. Eventuella avbrott och stopp kan leda till katastrof. Rytmen beror på många orsaker. Först och främst är han anpassad för att anpassa sig till någon mänsklig aktivitet, för att övervinna stressiga tillstånd och sjukdomar. Antalet hjärtslag i vila hos en vuxen frisk person sträcker sig från 60 till 90 per minut.

I enlighet med antalet hjärtslag, är bradykardin uppdelad i:

 • Lätt, när hjärtfrekvensen (puls) är från 50 till 60 slag.
 • Måttlig om hjärtat fungerar med en frekvens på 40-50 slag.
 • Uttryckt när hjärtfrekvensen är mindre än 40 slag.

Oavsett orsaken är grunden för bradykardi ett brott mot sinusnodens förmåga att producera elektriska impulser med en frekvens på mer än 60 per minut eller otillräcklig förökning längs ledande vägar.

Var försiktig

Hypertoni (tryck hopp) - i 89% av fallen dödar en patient i en dröm!

Vi skyndar oss att varna dig, majoriteten av droger från hypertoni och normalisering av trycket - detta är en fullständig bedrägeri av marknadsförare, som vindar hundratals procent på droger, vars effektivitet är noll.

Apoteksmafia tjänar mycket pengar för att lura sjuka människor.

Men vad ska man göra? Hur behandlas det om bedrägeri överallt? Doktor i medicinsk vetenskap Belyaev, Andrei S. utförde sin egen utredning och fann en väg ut ur denna situation. I denna artikel om kemi laglöshet, Andrei Sergeyevich också berättade hur man skyddar dig från döden på grund av ett sjukt hjärta och tryck spikar gratis ! Läs artikeln på den officiella hemsidan för Ryska federationen för folkhälsa och kardiologi under länken.

Måttlig grad av bradykardi får inte orsaka hemodynamiska störningar. En sällsynt hjärtrytm leder till brist på blodtillförsel och syrehushåll av organ och vävnader som stör deras fulla funktion.

klassificering

Vänster hälsosamt hjärta, och på rätt bradykardi

Beroende på utvecklingsmekanismen är bradykardin uppdelad i följande sorter:

Sinus bradykardi orsakad av en minskning av aktiviteten hos hjärnans sinusnod. Oftast förekommer i en kronisk (extrakardiell) form. Men det kan också ha en akut (intrakardiell) kurs som orsakar myokardit, hjärtinfarkt efter hjärtinfarkt, akut myokardinfarkt.

Den icke-sinuösa bradykardin associerad med blockaden av elektriska impulser mellan hjärtans nodar:

 • Försämring av impulskonduktion mellan sinus och sinoatriella noder;
 • Försämrad impulsledning mellan de syndoatriella och atrioventrikulära noderna.

Bradykardi i fostret

Det kan förekomma fetal bradykardi vid något graviditetsstadium. Under den första halvan av graviditeten kan brist på syre påverka bildandet av babyens organ, vilket orsakar deras underutveckling. Under andra hälften leder syreförlust till störningar i utvecklingen av centrala nervsystemet och förekomsten av problem vid förlossningen.

Våra läsares berättelser

Besegrade hypertensionen i huset. Det har varit en månad sedan jag glömde över press hopp. Åh, hur mycket jag har försökt allt - ingenting hjälpte. Hur många gånger gick jag till polikliniken, men jag blev ordinerad med oanvända mediciner igen och igen, och när jag återvände läkade bara händerna upp. Slutligen klarade jag trycket, och allt tack vare den här artikeln. Alla som har problem med press - läs nödvändigtvis!

Läs hela artikeln >>>

Bradykardi är farligt eftersom det kan orsaka död barnet, inte bara under fosterutvecklingen, men också under förlossningen (förlossningsasfyxi), och även i de första timmarna efter födseln

ungdomar

Tonårig bradykardi förekommer i åldersintervallet från 12 till 17 år och förklaras av en hormonell överskott och omstrukturering av kroppen, snabb tillväxt under rytmen som organismen är anpassad till. Vanligtvis passerar den självständigt, eftersom pubertalet (övergångsperioden) blir blekna.

Hjärtans hjärtkardiologi hos idrottare

Idrottare bradykardi - en normal fysiologisk tillstånd, eftersom belastningen på hjärtat är stor, det är att pumpa mycket större volym av blod per 1 reduktion, varvid det saknar mycket mindre antal slag per minut för hela tillhandahållandet av syre.

De främsta orsakerna till fysiologiska bradykardi hos personer som är involverade i idrott och en aktiv livsstil är förknippade med ökad funktionalitet andnings- och hjärt-system, vilket ger hjärnan tillräckligt med syre även när en sällsynt hjärtfrekvens.

De flesta fysiologiska bradykardierna observeras hos följande idrottare:

Med andra ord främjas träning av hjärtmuskeln av de sporter där en person utför en belastning med måttlig svårighetsgrad under lång tid.

skäl

Oberoende av skälen till att provocerade detta tillstånd är basen för det konstant och ligger i förmågan att hantera utvecklingen sinusknutan elektriska pulser för en standard normaltillstånd organism frekvens av 60 u. / Min., Och även att tillhandahålla otillräcklig förökning längs banorna.

Orsaker som påverkar provokationen av hjärtavbrott kan dela bradykardin i tre stora grupper:

 • Farmakologisk (medicamentlig), som orsakas av intag av vissa tabletter eller droger.
 • Patologisk. I detta fall utvecklas sjukdomen på grund av viss avvikelse i kroppens arbete.
 • Fysiologiska, när det långsamma arbetet i hjärtat inte orsakar problem. Personen vid en sådan rytm känns bra.

Till de fysiologiska inkluderar:

 • Bradykardi, registrerad hos utbildade personer, idrottare. Den vanliga hushållsbelastningen är inte för dem något utanför gränserna, kroppen börjar bara signalera om behovet av en högre frekvens endast under extrema belastningar, så ökar frekvensen av hjärtkollisioner;
 • Här kan du inkludera sinus bradyarytmi hos barn och ungdomar;
 • medfödd komplett AV-blockad;
 • ideopatisk bradykardi.

Pulsen med bradykardi, i dessa fall, kommer nödvändigtvis öka med fysisk aktivitet, och med sinus bradyarytmi kommer det också att bli korrekt.

Patologisk bradykardi kan vara akut eller kronisk, beroende på den specifika orsaksfaktorn.

 • Den akuta formen utvecklas kraftigt, samtidigt vid olika förhållanden, som direkt eller indirekt skadar hjärtat, till exempel förgiftning, myokardit eller infarkt.
 • Kronisk bradykardi finns i många år och är förknippad med svår, långvarig hjärtsjukdom eller andra organ och system.

Symptom på bradykardi hos vuxna

Varför behöver hjärtat avtala vid en viss frekvens? Målet är att leverera näringsämnen och syre till organen. Detta är endast möjligt med blodet som hjärtat pumpar. Om utbudet inte räcker, slutar organen att utföra sina uppgifter eller gå in i ett skyddande, ekonomiskt driftsätt. Först och främst påverkar bristen på näring hjärnans celler.

Lätt eller måttlig bradykardi stör inte i grunden blodcirkulationen och bidrar inte till utseendet på en viss symtomatologi hos sjukdomen. Explicit manifestationer uppträder med en hjärtfrekvens på mindre än 40 slag eller i närvaro av organisk organskada. Erkänna uttalad bradykardi på grund av följande symtom:

 • yrsel;
 • svaghet;
 • svimning och besvär
 • ökad trötthet
 • smärta i bröstet;
 • andningssvårigheter
 • kränkning av koncentration, minne;
 • en kraftig förändring i blodtrycket;
 • Kortsiktiga synproblem
 • fall av förvirrad tänkande;
 • hypoxi;
 • Morgagni-Edessa-Stoke syndromet. Uttrycket av detta symptom kräver omedelbar behandling. Ignorera syndromet är omöjligt, i vissa fall leder det till ett andningsstopp.
 • Symtomatologi med mild bradykardi är vanligtvis frånvarande, så de flesta patienter märker inte ens att deras puls har saktat och inte vädjar till kardiologen.
 • På detta stadium är behandling av patologi en obligatorisk åtgärd för att bevara patientens liv

Vad är fara för kroppen?

Om bradykardi som orsakas av hjärtsjukdomar (sick sinus syndrome), ökad risk för plötsligt hjärtstopp och ischemisk stroke, särskilt om symptomen är närvarande bland svimning.

I andra fall är inte bradykardi själv farligt, men sjukdomar som den kan vittna om (hypotyroidism, hjärntumörer, etc.).

Om det inte uppnåddes några avvikelser under den noggranna läkarundersökningen, anses inte den långsamma pulsen vara farlig och erkänns som en enskild egenskap hos organismen.

Oftast står patienter med bradykardi inför följande problem:

 • hjärtsvikt;
 • bildning av trombi;
 • kroniska bradykardieattacker.

diagnostik

Karaktäristiska för bradykardi tecken identifieras vid insamling av patientklagomål och objektiv undersökning. Under undersökningen bestäms en sällsynt puls, som med sinusform har rätt rytm, hjärtsignalerna från vanlig sonoritet hörs, och andningsarytmi upptas ofta. Patienter med bradykardi identifieras råds av en kardiolog.

Utnämnd instrumentell granskning, som omfattar:

 • elektrokardiografi (EKG) - visa tecken på atrioventrikulär eller sinoatriell blockad av hjärtat, en minskning av hjärtfrekvensen. Vid behov tilldelas daglig övervakning av EKG (Holter-övervakning)
 • ultraljudsundersökning av hjärtat (EchoCG) - metoden låter dig bedöma hjärtets storlek, närvaron av foci av degenerativa och sklerotiska förändringar i hjärtmuskeln;
 • Lastbar cykel ergometri - tillåter att uppskatta förändringen i hjärtfrekvensen under påverkan av den doserade fysiska belastningen;

Behandling av hjärnans bradykardi

Behandling av den ifrågasatta sjukdomen utförs i en strikt individuell ordning på grundval av en specifik patologi närvarande, såväl som särdrag hos patientens överföring av sjukdomen.

 1. Funktionell, liksom en måttlig bradykardi, som inte åtföljs av kliniska symptom, kräver inte konservativ behandling.
 2. Bradykardi av organiska, giftiga eller extrakardiella genes behov behöver först och främst behandling av den underliggande sjukdomen.
 3. Drog bradykardi kräver återtagande av droger som orsakade symptom (eller korrigering av deras administrering)

Vilka tabletter ordineras för bradykardi?

Förutom behandling av den underliggande sjukdomen som orsakade en bradykardi, utförs en symtomatisk ökning av hjärtfrekvensen med hjälp av följande läkemedel:

 • Atropin - administreras intravenöst eller subkutant vid 0,6-2 mg 2 till 3 gånger per dag;
 • Isadrin - administreras intravenöst vid 2-20 μg per minut i en 5% glukoslösning tills den normala hjärtfrekvensen uppnås;
 • Eufillin - administreras intravenöst till 240-480 mg eller tas in 600 mg tabletter en gång om dagen.

Med en minskning av hjärtfrekvensen kommer patienten att behöva ta holinoblokatorisk. Gruppen av dessa läkemedel innefattar läkemedel,
som blockerar effekten av det parasympatiska nervsystemet på kroppen.

För att behandla en bradykardi gäller sådana läkemedel:

Dessutom visas i detta fall antiarytmiska läkemedel som reglerar hjärtets arbete:

Antiarytmisk verkan tillhandahålls även av kalium- och magnesiumsalter.

Kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling med bradykardi används mycket sällan, och endast i fall där en minskning av hjärtfrekvensen signifikant påverkar hemodynamiken. Platsen och arten av kirurgisk ingrepp bestäms av orsaken som orsakade bradykardi. Med medfödda anomalier vid utveckling av hjärtvävnader görs kirurgisk korrigering så långt som möjligt i barndomen för att säkerställa normal tillväxt och utveckling av barnet.

Första hjälpen för bradykardi

En plötslig bradykardieattack kallas också Morgani-Edessa-Stokes. Symtom genom vilka det kan erkännas i början:

 • Ett tillstånd av nervositet och ångest, ofta orsakssamband;
 • Eleven är dilaterade;
 • Rödhet i ansiktets hud, svullnad av livmoderhalsen;
 • Efter ett tag ger rödheten plats för pallor;
 • Allvarlig yrsel
 • Twitching av ansikts och lemmars muskler, som kan bli konvulsioner;
 • Stiffhet av rörelser, personen "känner inte ben";
 • Förlust av medvetande;
 • Incontinens av avföring och urin;
 • Minskade andningsfrekvensen.

Om flera symptom uppstår ska du omedelbart ringa till akut hjälp och försök sedan stoppa attacken själv.

Viktigt! Om patienten har förlorat medvetandet eller upplever svår smärta i hjärtat eller bakom bröstbenet, är det nödvändigt att ringa ett akutteam.

Om någon lider av en bradykardi i familjen, bör de andra känna till akutvårdens regler, eftersom det är möjligt att få ett dödligt utfall när det gäller en signifikant minskning av hjärtfrekvensen (mindre än 35 slag per minut).

Vad ska jag göra om en person har en kraftig minskning av hjärtfrekvensen med bradykardi?

 • Hjärtfrekvens mindre än 50 per minut

Det är nödvändigt att säkerställa tillströmningen av luft - att öppna fönstret (på vintern - fönstret) eller att gå ut på gatan. Fördelaktig effekt av ett varmt bad. Det rekommenderas att dricka en kopp starkt te, naturligt kaffe.

 • Hjärtfrekvens mindre än 40 per minut

Patienten ska läggas och lyfta benen. Med hjärtsmärta kan han ge en tablett av nitroglycerin; med en attack som inträffade för första gången, - belladonna extrakt (krossa två tabletter och lägg under tungan); med återkommande attacker, kombinerade patologier i hjärtat och blodkärlen - Iadrin (endast efter samråd med läkaren)

Det betyder att hjärtfrekvensen har sjunkit till 25 eller lägre slag per minut. Detta tillstånd är farligt, eftersom det kan leda till syrehushållning och allvarlig nedsättning av blodcirkulationen i hjärnan.

Det är nödvändigt att ringa en ambulans och ge patienten artificiell andning - kläm näsan, gör tre andetag från munnen till munnen. Tre pulsinhaleringar mäter pulsen. Samtidigt som man behåller en patologiskt låg hjärtfrekvens upprepas inspirationen.

Ambulansläkaren ska genomföra följande aktiviteter:

 • tillfällig hjärtpacemaking med hjälp av en defibrillator;
 • Atropin 0,1% - 1 ml sprayas intravenöst (upp till 4 ml per dag);
 • dopamin 200 mg per 200 ml saltlösning intravenöst dropp;
 • adrenalin 1% - 1 ml per 200 ml saltlösning intravenöst dropp;
 • eufillin 2,4% - 5 - 10 ml intravenöst struino;
 • prednisolon 50 mg intravenöst struino.

Vid mild eller måttlig bradykardi, som inte åtföljs av tecken på hjärtinfarkt, stroke, akut hjärtsvikt, kan patienten lämnas hemma efter observation av en attack, under övervakning av distrikts doktor från en polyklinik.

Folkmekanismer

Kryddor av örter och olika typer av tinktur kan hjälpa till att sprida pulsen, men de kommer inte att eliminera orsaken. Bradykardi är farligt, som det skrivits ovan, av det faktum att du kan "vänja dig", men det kan leda till hjärtstillestånd. Därför, med all respekt för traditionell medicin, är det säkrare att behandla hjärtets bradykardi med traditionella metoder.

 1. Roten av ginseng. Ta 15 g torr rot, hugg, häll 0,5 l vodka, insistera 20-30 dagar, skaka varje 1-2 dagar. Ta 30-40 droppar per dag. Den maximala behandlingen är 1,5 månader. Ta sedan en månads paus.
 2. Naturlig druvsaft har en utmärkt förstärkningseffekt på hjärtat. Den dagliga dosen är 400 ml.
 3. På ett vattenbad i 15 minuter sätter du ett glas kokande vatten med två st. l. yarrow, insistera sedan på en annan timme. Ready-made buljong att ta tre gånger för två st. l. dagligen.
 4. Avkärning av vinrör från bradykardi. Det är nödvändigt att ta 50 g torrgrå och fylla den med en halv liter vatten. Koka i 10-15 minuter, insistera sedan på exakt en timme. Ta buljongen på en matsked tre gånger om dagen;
 5. Förbered följande komposition - en samling på 30 gr. aira med rowanblad, 50 gr. rötter av en maskros, lövblad och blomställningar av hagtorn. Klar att samla i volymen av en matsked i 200 ml kokande vatten, insistera en halvtimme, filtreras. Ta drogen ska vara två gånger om dagen.

utsikterna

Patienter med bradykardi observeras ständigt av kardiologen, dosen av läkemedel ska tas dagligen i enlighet med läkens recept. Brist på blodtillförsel till hjärnan, hjärtat och inre organ kan orsaka ett komplex av symptom:

 • frekvent yrsel, minnesförlust, beteendeförändring;
 • angina pectorisattacker;
 • med en plötslig höst, blåmärken och sprickor, huvudskador
 • hos lever och njurar bildas funktionell insufficiens, kroniska sjukdomar förvärras
 • konservativa sätt att bota en bradykardi med fullständig blockad är inte möjligt, ett dödligt utfall är möjligt med en annan oväntad attack.

Tidig eliminering av extrakardiella orsaker, organiska hjärtskador, giftiga effekter på myokardiet, korrekt val av doser av läkemedel kommer att förhindra utvecklingen av bradykardi.

förebyggande

 1. Förebyggande åtgärder för bradykardi syftar till snabb behandling av hjärt-kärlsjukdomar, rätt dosering av läkemedel;
 2. Patienten rekommenderas att ändra sin dagliga kost, för att begränsa konsumtionen av feta och röka rätter, konserver, salt.

Således är bradykardi endast farlig om du försummar din kropp. Det är ju tillräckligt att betala lite mer uppmärksamhet åt fysisk ansträngning, för att normalisera kosten och ta läkemedel strängt i enlighet med syftet att glömma överträdelsen av hjärtritmen.

Rita slutsatser

Hjärtinfarkt och stroke är orsaken till nästan 70% av alla dödsfall i världen. Sju av tio personer dör på grund av blockering av hjärtat eller hjärnans artärer.

Särskilt skrämmande är det faktum att många människor inte ens misstänker att de har högt blodtryck. Och de saknar möjligheten att rätta till någonting, bara dömma sig till fördärv.

 • huvudvärk
 • Hjärtklappningar
 • Svarta prickar framför ögonen (flugor)
 • Apati, irritabilitet, sömnighet
 • Otydlig syn
 • svettning
 • Kronisk trötthet
 • Svullnad i ansiktet
 • Numbness och frossa i fingrarna
 • Tryck hoppar
Även ett av dessa symptom borde få dig att tänka. Och om det finns två, tveka inte - du har högt blodtryck.

Hur man behandlar högt blodtryck, när det finns ett stort antal droger som kostar mycket pengar?

De flesta droger kommer inte göra något bra, och några kan till och med skada! För närvarande är det enda läkemedlet som officiellt rekommenderas av hälsovårdsministeriet för behandling av högt blodtryck Giperium.

till Kardiologinstitutet tillsammans med hälsovårdsministeriet utför programmet " utan högt blodtryck"Inom ramen för vilket läkemedlet Giperium är tillgängligt gratis, alla invånare i staden och regionen!

Vilka tabletter ska man ta med bradykardi: lista och rekommendationer

Hjärtat är ett slags evigt rörelseapparat. För människokroppen är det mycket viktigt att det fungerar perfekt. Och för detta är det mycket viktigt för hjärtat att ha rätt rytm. Men tyvärr är allt fler människor en speciell typ av arytmi - en bradykardi.

Bradykardi är en typ av arytmi, där antalet hjärtslag minskar avsevärt och minskar till 55-60 per minut. Ofta följer bradykardi en allvarlig hjärtpatologi. Ibland uppträder bradykardi hos aktiva personer, fysiska, professionella idrottare, och i denna situation uppfattas som en norm.

Orsaker till utseende

Vanligtvis uppträder bradykardi på grund av störning av sinusnoden. Det finns frustration, irritation på grund av olika störningar, och sinusnoden blir oförmögen att producera över 60 slag per minut.

Förändringar i myokardiet som påverkade sinusnoden.

 1. Hypotermi.
 2. Ökad aktivitet hos det parasympatiska nervsystemet.
 3. Ärftlighet.
 4. Högt intrakraniellt tryck (meningit, blåmärken, hjärnödem).
 5. Drog bradykardi (efter att ha tagit hidin, digitalis, etc.).
 6. Konsekvensen av förgiftning med nikotin eller bly.
 7. Gulsot, tyfusfeber, fastande.

symptom

De viktigaste symptomen på bradykardi är:

 • Svaghet i hela kroppen, konstant trötthet hos människan, slöhet.
 • Minskat blodtryck.
 • Svimning av tillståndet eller svimning.
 • Ökad trötthet
 • även vid låga belastningar.
 • Kallsvett.
 • Snabb och svår andning.
 • Aching, pressar bröstsmärta.
 • Svårigheter med att fokusera uppmärksamhet, konstant frånvaro.
 • Galloping arteriellt tryck.
 • Mörkning i ögonen, cirklar före ögonen.
 • Persistent yrsel.

I vissa situationer uttalas symptomatologin inte, och bradykardi diagnostiseras endast med hjälp av ett EKG. Sådana fall är dock ganska sällsynta.

 • Absolut bradykardi. En sådan expert kan identifiera sig ganska snabbt, symptomen uttalas.
 • Relativ bradykardi. Det kan vara en komplikation efter en långvarig feber, hjärnhinneinflammation, med olika skador och infektioner.
 • Måttlig bradykardi. Detta hänvisar till fallet när, när en person inhaler, stiger hjärtfrekvensen, när den utandas faller den. (brott mot rytmen av andning).
 • Extrakardiell bradykardi. Dess utveckling är möjlig med hypotyroidism i sköldkörteln, olika neurologiska störningar och sjukdomar i inre organ.

klassificering

 1. Organic. Det utlöses av hjärtinfarkt, myokardit, kardioskleros. Dessa sjukdomar försvagar sinusnoden, leder till hans sjukdom, varför bradykardi utvecklas.
 2. Doseringen. Till henne leder mottagningen av hjärtglykosider, reserpin, verapamil, nifedipin etc.
 3. Toxic. Denna form av arytmi orsakas av allvarlig berusning av kroppen på grund av hepatit, tyfusfeber.

Hypertoni kommer att gå iväg. för 147 rubel!

Chief Cardiac Surgeon: Det federala programmet för behandling av högt blodtryck har lanserats! Ett nytt läkemedel för högt blodtryck finansieras av budgeten och specialfonderna. Så från högt tryck, droppa COPPER. Läs mer >>>

medicinering

Läkemedel som bör druckas med bradykardi kan endast ordineras av en läkare. Under inga omständigheter kan du behandlas självständigt, du måste konsultera en specialist på förhand. Han kommer noga att studera ditt tillstånd och göra de mest optimala lösningarna.

Vid de första stadierna av bradykardiutveckling eller med mild manifestation rekommenderas det att ta Zelenin-droppar. De omfattar följande växtkomponenter:

Också i den individuellt valda dosen innehåller preparat innehållande:

izadrin

Förbättrar impulsernas konduktivitet, påverkar excitabilitet och förbättrar myokardiell kontraktilitet. Särskilt effektiv i hjärtblokade. Liknande i sin effekt på adrenalin, efedrin, men i motsats till dem har inte följande biverkningar:

 1. Ökat blodtryck;
 2. Angina pectoris;
 3. Försämring av allmänhetens välbefinnande.

Isadrin rekommenderas speciellt för att ta personer med nedsatt atrioventrikulär ledning. Tabletter bidrar till avlägsnandet av sådan hjärtblokade. Även ett läkemedel rekommenderas för att förebygga attacker och med kardiogen chock.

Kontraindikationer: hjärtinfarkt i akut stadium, ateroskleros, överkänslighet.

riboksin

Läkemedlet syftar till att minska arytmi, normalisering av kranskärlcirkulationen, vilket bidrar till en ökning av balansen av myokardieenergi.

 1. I strid med metabolismen av urinsyra, liksom med gikt.
 2. En eventuell biverkning är allergi och hudklapp, som slutar efter användning av tabletter.
 3. Patienter med njursjukdom bör ta läkemedlet med försiktighet och omedelbart sluta om biverkningar identifieras.

Instruktionen är inte en universell regel för att ta tabletter. Det är nödvändigt att samråda med en specialist och förtydliga dosen av läkemedlet.

 • Klåda och överkänslighet i huden med individuell intolerans mot tabletterna.
 • I vissa fall kan det finnas en ökning av nivån av karbamid i blodet.
 • Med långvarig användning av läkemedlet är risken för gikt stor.

Corvalol

Med hjärtarytmi tas Corvalol snarare som ett förebyggande medel. Det minskar emellertid signifikant svårighetsgraden av bradykardiens symptom. Corvalol tas som en lösning, med hjärtarytmi Den rekommenderade dosen är 30-40 droppar.

Corvalol gäller i 30 minuter efter godkännande. Drogen kommer emellertid i full kraft efter två timmar. Corvalol varar ca 8 timmar.

Konstant mottagande av Corvalol som ett mått på profylax av attacker ger sina resultat. Men dess acceptans måste kombineras med grundläggande behandling, en uppmätt livsstil och kost.

Panangin

Två aktiva substanser i beredningen - kalium och magnesium - förbättrar patientens tillstånd, som har bradykardi. Kalium är involverat i att utföra en nervimpuls, som är direkt relaterad till orsaken till bradykardi. Kalium förbättrar också hjärtets funktion.

Magnesium - en oumbärlig deltagare i reaktionerna i samband med kvitto och utgifter för energi.

 • Immunitet av kroppen fruktos, sorbitol.
 • Störning av aminosyrametabolism.
 • Kroniska sjukdomar i njursystemet.

atropin

Atropin är särskilt effektivt vid bradykardi orsakad av en överdos av vissa läkemedel eller ökad rörlighet hos vagusnerven. Atropin är strängt förbjudet för personer som lider av ökat intraokulärt tryck.

En mycket stor överdos av läkemedlet kan orsaka följande:

 • Torrhet i munnen.
 • Utökade elever, frånvaro, brist på fokus.
 • Yrsel.
 • Svårighetsgrad av urinering.
 • Ökad hjärtklappning.

isoprenalin

Läkemedlet administreras intravenöst. Isoprenalin är en analog av adrenalin. Det ökar hjärtfrekvensen genom att stimulera adrenerga receptorer, vilket ökar tonen i det sympatiska nervsystemet.

Biverkningar inkluderar:

 1. Ökning av blodtrycket.
 2. Ökad hjärtklappning.
 3. Tremor av extremiteter.
 4. Illamående och kräkningar.
 5. Yrsel och smärta i huvudet.
 • Överkänslighet mot läkemedlets komponenter.
 • Angina pectoris.
 • Akut hjärtinfarkt.
 • Starkt uttryckt ateroskleros.

Atrovent

Drogen orsakar en uttalad och långvarig ökning av hjärtfrekvensen. Påverkar inte centrala nervsystemet. Läkemedlet rekommenderas för patienter med sinus bradykardi orsakad av vagus nervens påverkan.

 • Förlust av aptit.
 • Torrhet i munnen.
 • Violerad koncentration av uppmärksamhet.
 • Störning av ögonuppfattning.
 • Förstoppning.
 • Svårighetsgrad av urinering.
 • Ökat intraokulärt tryck.
 • Takykardi.
 1. Ökat ögontryck.
 2. Ökad volym av prostatakörteln.
 3. Konstruktion i mag-tarmkanalen.
 4. Den första trimestern av graviditetsfasen.

Efedrinhydroklorid

 1. Signifikant inskränkning av blodkärl.
 2. Ökar nivån av glukos i blodet.
 3. Expansion av bronkierna.
 4. Högt blodtryck.
 5. Utökade elever.
 6. Relief av ledning av en nervimpuls.

Användningen av detta läkemedel är möjlig med en kontraindikation av de föregående. Efedrin kan orsaka sömnlöshet, så det rekommenderas inte att dricka på kvällen.

 • Förekomsten av hypertyreoidism.
 • Atherosclerosis. Hjärtsjukdomar av organiskt ursprung.

Ortiprepalinsulfat

Med ett ganska stort antal parametrar liknar detta läkemedel sig till isadrin. Det förbättrar signifikant patensen av nervimpulser, eliminerar hjärtblokaden och fungerar som en stimulant.

 1. myokardinfarkt i det akuta skedet.
 2. Atherosclerosis.
 3. överkänslighet.

ipratropium

Har ingen effekt på nervsystemet. Det används för sinus bradykardi och bradyarytmi. Läkemedlet ökar signifikant hjärtkollisionen.

 • Konstruktion av prostata.
 • Hjärtklappning.
 • Insträngning av tarmarna.
 • Den första graden av graviditet.

Bradykardi är en speciell typ av hjärtarytmi, som kräver noggrann undersökning. Om du upptäcker symtom på denna sjukdom, ska du omedelbart kontakta en kardiolog. Behandling av bradykardi får under inga omständigheter vara oberoende, eftersom läkemedlet har en strikt dosering. Endast samråd med en läkare och en fullständig undersökning hjälper till att identifiera orsaken till sjukdomen. Och det här är 50 procent framgångsrik behandling!