Huvud / Angina pectoris

Moderna principer för behandling av hemorragisk stroke

Hemorragisk stroke är en sjukdom som åtföljs av en kränkning av hjärnbrottets integritet och en blödning i hjärnans struktur. Den vanligaste orsaken till den patologiska processen är en ökning av blodtrycket, vilket resulterar i en kärlvägg tunnare och förlorar dess elasticitet. Bildandet av ett hematom i hjärnvävnaden orsakar neurons död, hypoxi (syrehushåll) av områdena skador på zonen, hjärnödem.

Den patologiska processen åtföljs av allmänna cerebrala symtom (medvetslöshet, konvulsioner, nedsatt andning och hjärtaktivitet i den centrala genen) och fokal manifestationer (förändringar i känslighet, motoraktivitet, tal).

Diagnos av sjukdomen

Komplexa diagnostiska åtgärder hjälper till att fastställa orsaken till den patologiska processen, förskriva rätt behandlingstaktik och för att undvika förekomsten av allvarliga irreversibla konsekvenser av en cerebral attack. Det är viktigt i de tidiga stadierna av sjukdomen att känna igen de första kliniska manifestationerna och söka medicinsk hjälp i tid.

Initiala symptom på hemorragisk stroke innefattar:

 • det plötsliga utseendet på tecken på en cerebral attack, oftare under dagen;
 • illamående, kräkningar;
 • intensiv smärta i huvudet;
 • kränkning av synskärpa
 • domningar i ansiktet, armarna, benen eller allmänt svaghet;
 • brott mot artikulering (slurred speech);
 • försvagning av kontroll över rörelser, förvirring och förlust av medvetande.

Vid första tecken på sjukdom ska en ambulans ringas. För att förhindra framsteg i processen måste följande rekommendationer vara uppfyllda:

 • ge patienten full fysisk och psykisk vila
 • att ge ett vågrätt läge till kroppen med en upphöjd huvud ände (med hjälp av kuddar under ryggen och huvudet);
 • organisera en tillströmning av frisk luft (öppna fönstret);
 • ta bort de blygade klädselarna för att förbättra andningen (ta bort bältet, binda, ta bort skjortkragen);
 • mäta blodtrycket och fixa dem
 • om det uppstår kräkningar, vrid huvudet åt sidan för att förhindra att kräkningar kommer in i luftvägarna.

Efter hemorragisk stroke är upprättandet av den sanna orsaken till den patologiska processen för att förhindra upprepade blödningar och utnämningen av adekvat terapi av stor betydelse. Att diagnostisera sjukdomen med hjälp av instrumentella metoder, vilka anses vara "guld" -standarden för att upptäcka sjukdomen.

 1. Datortomografi (CT) - bestämmer lokaliseringen av blödningsområdet och dess dimensioner.
 2. Magnetic Resonance Imaging (MRI) - avslöjar små lesioner, placeringen av en aneurysm.
 3. Cerebral angiografi - genom införande i blodströmmen av kontrastmedel är bestämda fartyg ändra konfiguration, subaraknoidalblödning, naturen av blodflödet i den påverkade artären delas före operation.
 4. Spinalpunktur med analys av cerebrospinalvätska - bestämmer trycket i ryggradskanalen under ocklusion (blockering), avslöjar blodföroreningar vid subaraknoidblödning.

För differentiell diagnos av sjukdomar som åtföljs av en upprepad blödning i hjärnan, såsom en tumör, abscesser, epilepsi, föreskrivs en ytterligare röntgen av skallen.

Terapeutisk taktik

Behandling av hemorragisk stroke bör utföras i de tidiga skeden av sjukdomen som de mest effektiva terapeutiska åtgärder som inträffar under de första 3-4 timmarna efter starten av en brainstorm. Detta minskar signifikant dödshastigheten hos patienter, förbättrar återhämtningsperioden, främjar en fulländad existens efter sjukdomen och förmågan att arbeta.

Terapeutiska aktiviteter vid prehospitalet

Nödvård utförs i en akut ambulans medan patienten är inlagd till en sjukhus. Följande åtgärder tillämpas:

 • transportera patienten i ett benäget läge med en förhöjd övre hälft av kroppen, vilket minskar intensiteten av cerebral blödning;
 • upprätthålla en normal nivå av hjärt- och respiratorisk aktivitet (inandning av syre, konstgjord ventilation av lungorna);
 • normalisera blodtrycksindikatorer med hjälp av antihypertensiva läkemedel (dibazol, hemiton, aminazin med novokain);
 • sluta blöda från ett skadat kärl (dicinon, etamzilat);
 • förhindra hjärnödem (intravenös osmotisk diuretika - mannitol);
 • förhindra psykomotorisk stimulering med lugnande medel (Relanium);
 • använd antikonvulsiva medel (levodopa).

Ambulanslaget levererar patienten till den neurologiska avdelningen för intensivvård eller intensivvård för diagnos och vidare behandling av sjukdomen.

Konservativ terapi

Den konservativa behandlingsmetoden är en terapi med hjälp av medicinska preparat, som är indelade i flera grupper. Den första innehåller grundläggande läkemedel som syftar till att förbättra prestanda hos alla organ och system.

 1. Normalisering av blodtrycket, vilket förbättrar blodflödet i skadade områden i hjärnan och förhindrar upprepade blödningar i dess struktur. Tilldela antihypertensiva läkemedel mot hypertoni (enalapril, labetalol), med hypotension - läkemedel som ökar blodtrycket (dopamin, infusionsterapi).
 2. Förebyggande av hjärtarytmi genom selektiva beta-blockerare (atenolol, bisaprolol).
 3. Behålla den normala funktionen i andningssystemet genom inandning av syre genom nasalkatetern, intubation av luftröret och överföring av patienten till den artificiella ventilationen av lungorna.
 4. Minska kroppstemperaturen med hypertermi med antipyretika (magnesiumsulfat, paracetamol).
 5. Förebyggande av kongestiv lunginflammation, urinvägsinfektion, sepsis (uroseptikum, antibakteriell behandling).
 6. Förbättring av homeostas, upprätthållande av vatten-saltbalans (diuretika med snabb åtgärd - lasix, infusioner av saltlösningar).
 7. Reduktion av hjärnödem för att förhindra tillväxt av hypoxi och neurologiska symtom (ryggradspunktur, administrering av mannitol, albuminlösning).
 8. Tillhandahållande av fysisk och psykisk vila genom utnämning av lugnande medel (elenium, haloperidol) och antikonvulsiva läkemedel (thiopental), antiemetika (cerukala).

Den andra gruppen innehåller droger med en specifik effekt på hjärnan, som har en neuroprotektiv (skyddande) effekt på nervvävnaden, förbättrar blodcirkulationen och återställer skadade områden.

 1. Medel för normalisering av näring av vävnaderna i centrala nervsystemet - cerebrolysin, piracetam, actovegin.
 2. Ämnen som förbättrar metaboliska processer i hjärnämnen - emoksipin, mildronat, tokoferol.

De första veckorna av behandlingen spenderas i intensivvården under kontroll av respiratoriska, kardiovaskulära och hjärnans aktivitet.

Kirurgisk terapi

Drift med hemorragisk stroke är ordinerad för blödning i hjärnans ventrikel och ocklusion av rörelsen av cerebrospinalvätska, risken för att korsa hjärnstammen. Kirurgisk ingrepp rekommenderas för omfattande hemisfäriska hematom, vilket orsakar ödem och hypoxi i hjärnvävnaden, som åtföljs av allvarliga neurologiska symptom. Med rupturen av en stor aneurysm av artären och stor blodförlust, en snabb ökning av intrakraniellt tryck, utförs en nödoperation för att rädda patientens liv.

Vanligtvis är kirurgisk ingrepp ordinerad under de första dagarna efter en cerebral attack, med hänsyn tagen till diagnostisk undersökning och kliniska manifestationer av sjukdomen. Utför trepanation av skallen, under vilken avlägsna det ackumulerade blodet, återställa kärlets integritet. Detta normaliserar intrakranialt tryck, förbättrar näring och tillförsel av syre till hjärnvävnaden.

Terapi under återhämtningsperioden

Efter utgången av den akuta perioden av hemorragisk stroke och normalisering av vitala tecken i förgrunden effekterna av sjukdomen i form av fokala neurologiska symtom - nedsatt tal, motorik och känslighet för problemen med mental aktivitet. Rehabilitering under återhämtningsperioden omfattar:

 • fysioterapeutiska procedurer - hydroterapi, elektrofores, balneoterapi, darsonvalisering;
 • generell och segmentmassage av kroppens drabbade områden, akupunktur (skarp inflytande på reflexzonerna);
 • terapeutisk gymnastik (LFK), som syftar till att återställa motorisk aktivitet, normalisering av musklerna och kroppens allmänna tillstånd;
 • psykologisk hjälp - arbeta med en psykolog och talterapeut, förbättra patientens mentala och talfunktioner och bidra till sin sociala anpassning.

Förhindra komplikationer som kongestiv lunginflammation, hjärtsvikt, djup ventrombos i extremiteterna, vilket ofta orsakar lungemboli. Tilldela flebotonics, angioprotektorer, immunostimulanter, andnings gymnastik. För att förhindra sängar rekommenderar hudhygien i huden och deras behandling med kamferalkohol vid kompressionsstället.

Nutrition av patienterna ska vara full, fraktionerad (minst 5 gånger om dagen), med begränsning av feta, kryddiga, salta livsmedel. Exkludera från kosten av "enkla" kolhydrater (bakning, potatis, ris), animaliska fetter (svin, smör, fläsk). Det är användbart att äta mat som är hög i vitaminer och fibrer (grönsaker, frukter, färska örter), fleromättade fetter (vegetabilisk olja, havsfisk, skaldjur), mjölkrätter.

Under återhämtningsperioden kan du använda folkmekanismer för att förbättra blodcirkulationen i hjärnan, normalisera blodtrycket och återställa motorfunktionerna.

 1. En blandning av medicinsk alkohol och vegetabilisk olja i ett förhållande av 1: 2 gnids i de förlamade delarna av kroppen.
 2. För att förbättra hjärnfunktionen, pionrötterna är malda, hällde ett glas kokande vatten och insisterar i minst en timme. Det ansträngda medlet tas 30 ml tre gånger om dagen.
 3. Bebisbad förbättrar motoraktiviteten i kroppens drabbade områden.

Recept av traditionell medicin ska användas i samråd med läkaren under en lång tid (4-6 månader).

Hemoragisk stroke avser allvarliga sjukdomar med hög dödlighet och djup funktionsnedsättning. Komplex tidsriktig behandling i alla stadier av den patologiska processen förbättrar signifikant prognosen för liv och återhämtning, bevarar självbetjäningsförmåga och arbetsförmåga.

Den främsta läkemedelsbehandlingen för stroke

Behandling av akut cerebrovaskulär olycka utförs i flera steg. Först eliminera hotet mot livet, då (efter diagnos) förskriva en specifik medicinering. Det innefattar återställande av blodflöde, stabilisering av blodtryck och skydd av hjärnceller från brist på näring, förebyggande av ödem i vävnader, såväl som symptomatiska medel.

Läs i den här artikeln

Drogbehandling mot stroke

Det finns en sak som odefinierad basal slagbehandling. Detta innebär att för att bekräfta diagnosen (ischemi eller blödning i hjärnan) patienter förskriva att upprätthålla de vitala vitala - tryck, hjärtutgångs, minskningar rate, och syrehalten av elektrolyter i blodet syra-bas-status. Därefter, efter undersökningen, utförs terapin i enlighet med typ av stroke.

Och här är det mer detaljerat om förberedelser för förebyggande underhåll av stroke.

Grundläggande terapi

De viktigaste målen med detta stadium är att rädda patientens liv och återställa blodcirkulationen, andningen och blodkompositionen. Riktlinjer för terapi och mediciner som används för att korrigera överträdelser:

ischemisk

Det finns fyra huvudområden för läkemedelsbehandling för hjärninfarkt:

 • trombupplösning (trombolys);
 • förbättring av cerebral mikrocirkulation (vasoaktiva droger);
 • korrigering av tryck;
 • skydd av hjärnvävnad från förstörelse (neuroprotektion).

Trombolytisk terapi spendera de första tre timmarna från starten av en stroke. Införandet av vävnadsaktivator plasminogen (Actylise) minskar svårighetsgraden av neurologiska störningar med nästan en tredjedel, men åtföljs av en ökad risk för blödning. Därför används detta läkemedel endast med bekräftad tromboembolism av kärl på en dator tomogram.

antikoagulantia (Heparin, Clexane, Tsibor) används vid cardioembolic stroke (blodpropp bildas i kaviteten av hjärtat), ökad koaguleringsaktivitet av blod eller intravaskulär trombosbildning under DIC. De bör inte administreras vid högt tryck (över 180 mm Hg. V.), Koma, kramper, blödning och misstänkt omfattande stroke.

antitrombocytmedel minska dödligheten och risken för funktionshinder hos patienter med akut cerebral ischemi. Utsedd aspirin, täckt med ett syrabeständigt skal - Trombo Ass, Aspirin cardio i en dos av 150-300 mg. Om det inte finns någon möjlighet att svälja, kan acetylsalicylsyra användas i ljus. I förekomst av kontraindikationer mot aspirin, rekommendera Kurantil, Tiklid, Plavix.

Vasoaktiva läkemedel (Pentilin, Cavinton, Sermion, Instenon) förbättra cirkulationen runt härden ischemi, kan ovannämnda doser leda till stjäla syndrom - blod ytterligare flöden bort från området av skada i de förbättrade hjärnkärlen. De används endast under tryckkontroll.

Hypotensiv terapi utförs vid en trycknivå över 180/100 mm Hg. Art. Observation av indikatorerna var 30: e minut, eftersom droppen är under 160/90 mm Hg. Art. reducerar blodflödet till hjärnan signifikant. Använd Enap, Ebrantil och med en ökning av det systoliska indexet till 220 och över, visas Naniprus. När hypotension (droppe under 120/80 mm Hg) administreras dextran, reopoliglyukin, dobutamin.

neuroprotektiv ha egenskapen att förbättra metaboliska processer i hjärnan, återställa förlorade minne och talfunktioner, förbättra mentala prestanda. För detta ändamål utse:

Komplett karakterisering av hemorragisk stroke: symtom och behandling

Från denna artikel kommer du att lära dig: Vad är hemorragisk stroke, sju typer av sjukdom. Symtom och behandling.

Hemorragisk stroke - detta är en akut blödning i hjärnan på grund av brist eller ökad vaskulär permeabilitet. Denna störning av cerebral cirkulation skiljer sig från den klassiska (ischemiska) stroke som förekommer oftare (70% av patienterna).

Hemorragisk och ischemisk stroke

Tecken vaskulära förändringar i ischemisk stroke - tromb ocklusion av lumen, därigenom sker gradvis nekros av hjärnceller, och i hemorragisk - kränkning av integriteten av den vaskulära väggen, är resulterande hjärnvävnaden impregneras och pressas extravaserats blod.

En hjärtslag i hemorragisk typ är en farlig och smutsig sjukdom. Det kännetecknas av:

 • Suddenness (hos 60-65% av patienterna, blödning förekommer utan några tidigare symtom).
 • Hög dödlighet (60-70% av patienterna dör i den första veckan efter sjukdomsuppkomsten).
 • Djupgående handikapp överlevande patienter - 70-80% av befolkningen kedjade till sängen och kan inte ta hand om sig själva, resten 20-30% är mindre uttalade neurologiska underskott (avbrutna lemmar, promenader, tal, vision, intelligens och så vidare.)

Mer än 80% av blödningarna i hjärnan är förknippade med ökat blodtryck (hypertoni). Att ta blodtryckssänkande läkemedel (normaliserande blodtryck) kan minska risken för stroke, mängden blödning och svårighetsgraden av hjärnskador. Om patienterna är på sjukhus i en medicinsk institution under de första 3 timmarna ökar risken för överlevnad. Specialiserade rehabiliteringscenter hjälper till att återställa hjärnans förlorade funktioner efter en stroke så mycket som möjligt. Fullständig återhämtning förekommer sällan, men det är möjligt.

Behandling av stroke utförs av en neurolog (neuropatolog), och vid behov kirurgisk behandling - en neurokirurg.

I denna artikel beskrivs i detalj hur hemorragiska stroke inträffar, och hur farliga de är, vilka är orsakerna till utveckling och manifestationer, hur man behandlar denna sjukdom, vad resultaten och prognoserna beror på.

Kärnan och stadierna av hemorragisk stroke

Stroke - nekros i hjärnområdet på grund av cirkulationsstörningar. Hemorragisk typ av stroke är en av sjukdomssorterna, som är baserad på blödning i vävnaden, membranen eller ventriklarna i hjärnan.

Steg för utveckling av patologiska förändringar är:

En bristning eller försvagning med en ökning av permeabiliteten hos en arteriell eller venös kärls vägg som är ansvarig för blodtillförsel till hjärnan (inflöde eller utflöde av blod).

Flödet av blod bortom kärlet i hålets hålighet.

Bildande av ett hematom (blodpropp) eller impregnering av hjärnvävnad med blod.

Direkt förstörelse, irritation av hjärnceller med blod och produkter av dess sönderfall.

Kompression, förskjutning av nervcentraler i närheten av blödningen.

Utseendet på hela hjärnans ödem, som pressas in i en hålighet, begränsad av benens ben.

Resultatet av alla dessa förändringar är ett brott mot funktionen inte bara av de förstörda nervcellerna utan av hela hjärnan. Ju mer sådan blödning i volym, desto mer uttalade neurologiska störningar och tyngre patientens tillstånd. Det finns risk för plötslig stopp av andning och hjärta.

Typ av hemorragiska stroke

Beroende på vilken del av hjärnan det finns en blödning, isoleras 7 typer av hemorragiska stroke. De är listade i tabellen:

Orsaker till utveckling och riskfaktorer

Den främsta orsaken till hemorragisk stroke är en minskning av styrkan och elasticiteten hos de intrakerebrala kärlen. Detta kan orsakas av sådana faktorer:

 • Hypertoni - tryckökning i en plötslig minskning (ett tryck på hypertensiva kriser till 190-220 / 100-120 mmHg...) och vid en konstant liten ökning (150-160 / 90-100 mm Hg.. )..
 • Medfödda och förvärvade vaskulära anomalier - missbildningar (onormal plexus defekta artärer, vener och lymfa kanaler i form av glomeruli) och aneurysm (bunt, och gallring av kärlväggen utsprånget av påsen). Arteriovenös missbildning i hjärnan
 • Ateroskleros är avsättningen av kolesterolplakor i hjärnans artrit, vilket gör dem svaga och spröda, särskilt på platser där de grenar sig i rät vinkel.
 • Inflammatoriska och dystrofa förändringar i blodkärlen (ersättning av den normala väggen med en ärr eller ofullständig vävnad) mot encefalit, lupus erythematosus, vaskulit, kroniska förgiftningar.
 • Reducerad blodkoagulering, som kan orsakas av sjukdomar (hemofili, leukemi, trombocytopeni), hypovitaminosis, överdoser krovorazzhizhayuschih läkemedel (acetylsalicylsyra, heparin, warfarin, etc).

Personer i riskzonen

Personer med ökad tendens till hemorragisk stroke - en riskgrupp för uppkomsten av denna sjukdom:

Symtom och manifestationer av hemorragisk stroke

I 65-75% av fallen uppträder hemoragisk stroke under dagen när personen är maximalt aktiv. Han visar en kraftig förlust av medvetandet om några sekunder. Under denna tid lyckas patienterna bara utge ett plötsligt högt gråta, vilket beror på en allvarlig huvudvärk och drar uppmärksamhet hos andra. Därefter förlorar personen medvetandet och faller.

1. Symptom-prekursorer av stroke

En del av patienterna (20-30%) kan notera i flera minuter, timmar eller till och med dagar som tidigare stroke symptom:

 • svår huvudvärk i form av attacker eller ihållande
 • yrsel och generell svaghet
 • illamående och kräkningar, inte medföra lättnad
 • ökad eller minskad känslighet, domningar i huden på benen och ansiktet;
 • varmt hett och rött ansikte
 • irritabilitet i förhållande till starkt ljus och högljudda ljud;
 • muskelsvaghet i lemmarna på hälften av kroppen, ansiktets skesamhet;
 • synliga störningar i form av att falla ut ur fälten i synfältet.

2. Manifestationer mitt i en sjukdom

Den detaljerade kliniska bilden av hemorragisk stroke representeras av sådana manifestationer och symtom:

 • Frånvaro av medvetenhet (koma) eller sopor (retardation, sömnighet).
 • Ofta bullriga eller försvagad andning.
 • Kramper (hela kroppen spänning, tilt av huvudet och rubbning av lemmar muskler).
 • Svaghet i ansiktet på grund av muskelspänningar på sidan av den drabbade halvklotet eller avkoppling (utelämnande av hörnet av munnen, övre ögonlocket, paroxysmala rörelser i kinden under andning) på motsatta sidan av stroke). Skewed face - ett av symptomen på hemorragisk stroke
 • Vänder ögonen mot hjärnans berörd halvklot eller deras kaotiska rörelser ("flytande" ögonbollar).
 • Utspädning av pupillen på den drabbade halvklotets sida.
 • Minska eller öka muskelton och reflexer på benen motsatt den drabbade hälften av hjärnan.
 • Meningeal symptom - spänningar i occipital muskler, oförmåga att böja huvudet, ta hakan i bröstet.

Det allmänna tillståndet hos patienter med hemorragisk stroke är svår, kritisk. Vid varje tillfälle kan död uppstå som ett resultat av att andnings och hjärtslag stoppas. Därför ska patienter på kortast tid levereras till en medicinsk institution. Blödningar i halvklotet är mindre farliga för livet, i motsats till stammar av stammen lokalisering eller spränger in i hjärnans ventriklar, som i 98% av fallen upphör dödliga.

3. Manifestationer under återhämtningsperioden

Om patienter med hemorragisk stroke kan sparas, möter de ett neurologiskt underskott - symtom orsakade av skador på hjärnans område där blödning inträffade. Det kan vara:

 • vedhållande huvudvärk;
 • störningar i koordinering av rörelser
 • pares och förlamning - kränkningar av lemmar på hälften av kroppen, eftersom de ständigt är i en halvböjd position och de kan inte vara obenta;
 • överträdelse av tal och fullständig frånvaro;
 • psykiska störningar och irritabilitet
 • synskador upp till fullständig blindhet;
 • snedställt ansikte;
 • oförmågan att gå självständigt och ens sitta;
 • vegetativt tillstånd - frånvaro av tecken på cerebral aktivitet (medvetenhet, minne, tal, rörelser) med rädd andning och hjärtklappning.

Symptomen på sjukdomen och deras varaktighet beror på blödningsplatsen och dess volym. De första 3 dagarna är de farligaste, för vid denna tidpunkt i hjärnan finns det allvarliga brott. De flesta dödsfall (80-90%) förekommer exakt under denna period. De återstående 10-20% av patienterna dör inom en till två veckor. Överlevande patienter återhämtar gradvis från några veckor till 9-10 månader.

Konsekvenserna av stroke beror på vilka delar av hjärnan som påverkades

diagnostik

Baserat på symptom och data från undersökningen kan diagnosen hemoragisk stroke endast misstänkas. En sådan sjukdom kräver noggrann verifiering (bekräftelse), eftersom detta påverkar terapeutiska taktiken. Tillförlitliga diagnostiska metoder:

Lumbar punktering - en punktering med en tunn nål i ryggraden, genom vilken cerebral vätska (cerebrospinalvätska) cirkulerar för att ta den för analys. Diagnosen hemorragisk stroke blir uppenbar om ett stort antal erytrocyter finns i cerebrospinalvätskan, eller det har en rosa färg.

Dator och magnetisk resonansbilder - moderna metoder för snabb och tillförlitlig diagnos av hemorragiska stroke. De låter inte bara bestämma sjukdommens faktum, utan också att uppskatta storleken, volymen, blödans placering, dess relation till ventrikulärsystemet. Baserat på dessa data kan du bestämma valet av behandlingsmetod, prognosen och det mest troliga resultatet.

Angiografi av cerebrala kärl - införandet av kontrastmaterial i hjärnartärerna med ytterligare registrering av det cerebrala vaskulära mönstret på röntgenfilmen och den elektroniska bäraren. På detta sätt kan den exakta placeringen av det brutna kärlet bestämmas. Men den viktigaste fördelen med metoden är dess förebyggande värde: angiografi kan upptäcka vaskulära anomalier (missbildningar och aneurysmer) i hjärnan och genomföra eliminering före rupturen.

Behandlingsstadier, moderna metoder och preparat

Huvudregeln för medicinsk vård för hemorragisk stroke är att starta behandlingen, så snart som möjligt (under de första tre timmarna efter sjukdomsuppkomsten). Den allmänna algoritmen för behandlingsåtgärder består av tre steg.

Fas ett - akutvård

Hans mål - upprätthållandet av livet, omedelbar transport av patienten till närmaste sjukhus, där det finns en återupplivningsavdelning. Vid denna tidpunkt:

 • Bedömning av medvetenhetsnivå.
 • Utvärdering av puls på halsens artärer och hjärtklappning - i sin frånvaro börjar hjärtmassage (cirka 100 tryck per minut på underbenets nedre del).
 • utvärdering andnings - i avsaknad av start konstgjord andning genom metoden i mun till mun (sätta patienten på rygg så mycket som möjligt för att räta ut halsen, huvudet kastas tillbaka, för att utföra två andetag på 30 press en hjärtmassage).
 • Om andning och hjärtklapp bevaras, och även med kramper, skapa förhållanden för luftvägarna: lägg patienten åt sidan och säkerställa fri utflöde av saliv och skum från munnen.
 • Mätning och korrigering av blodtryck (oftare måste det minskas: Injektioner av magnesiumsulfat, Enalapril, droppar Pharmadipin, diuretika).
 • Något höja huvudänden, eller se till att huvudet är i ett horisontellt läge, men under inga omständigheter var det lägre än kroppens position.
 • Applicera ett ispaket i ditt huvud.
Första hjälpen för stroke före ankomsten av läkare

Steg två - specialiserad vård och medicinering

De flesta patienter med hemorragisk stroke är i svårt eller extremt allvarligt tillstånd. Därför är de på sjukhus antingen i intensivvården eller i intensivvården, där det finns förutsättningar för återupplivning om det behövs (hårdnande andning, droppare, defibrillator). Behandling i detta skede:

 • Mätning och korrigering av blodtryck: med ökande intravenös eller intramuskulär inmatning av Enap, Benzohexonium, Dibasol. Om patienten kan svälja - droppar av Pharmadipin, tabletter Metoprolol, Clopheline. Lågt tryck korrigeras genom införandet av Mesaton, Dopamin, Prednisolon.
 • Andningsskydd: Om det saknas eller är defekt - behövs konstgjord ventilation på apparaten, om den hålls - vilket leder syreblandningen genom masken. Tillhandahåller andning genom syremasken
 • Reduktion av hjärnans ödem - införande av droger: L-Lysin escinate, Dexamethason, Furosemide, Manitol.
 • Underhåll av hjärnceller tillförsel - intravenösa injektioner: Ceraxon, Actovegin, Cavinton, Thiocetam, Pyracetam, Cortexin.
 • Hemostatiska droger: Dicykin, Etamsylat, Vikasol, Aminokapronsyra;
 • Underhåll av blodmikrocirkulationen på optimal nivå: intravenös infusion Reosorbilact, Cytoflavin, glukos med vitaminer.

Behöver jag en operation?

Inte alla cerebrala blödningar kan utrotas kirurgiskt. Tre typer av operationer används:

Trepanation - borttagning av ett fragment av skallet benet ovanför blödningsområdet. Genom den bildade kanalen avlägsnas det ackumulerade blodet. Fördelen med tekniken är att den tillåter inte bara att avlägsna hematomet utan också reducerar trycket i kranialhålan och hjärnödem. Operationen är mest lämplig för ytliga blödningar i hemisfären, strokehematom.

Punktering - kranipunktur under kontroll av specialutrustning. Nålen bringas till blödningszonen med ytterligare sugning av blod. Metoden är indicerad för hemorragisk stroke i hjärnans djupa delar.

Avloppsoperationer - installation av rörformig dränering i hjärnans ventrikel för att säkerställa utflöde av sprit med blod, minska intrakraniellt tryck.

Steg tre - återställande av skadade nervceller och rehabilitering

Hur man behandlar hemorragisk stroke i sista skedet:

 • Läkemedel. Vi måste fortsätta att ta medicin, vilket minskar hjärncell: Cortexin, Tiotsetam, Fezam, Sermion, Aktovegin, Cere, Cinnarizine och andra.
 • Tillhandahålla organism med näringsämnen: den lagrade svälja - berikad med vitaminer och proteinmjöl, vid överträdelse svälja - blandningen och finfördelade livsmedel som förs in i magen genom sondmatning, i frånvaro av medvetande - intravenösa aminosyror (Infezol, Aminosol).
 • Profylax av decubitus: Ändra patientens kropp varannan timme, använd en anti-decubitusmadrass, torka huden med kamferalkohol.
 • Förebyggande av infektiösa komplikationer från luftvägarna (lunginflammation): administrera antibiotika (ceftriaxon, levofloxacin, amikacin).
 • Särskilda fysioterapier, gymnastik, massage, fysioterapi. För att påbörja en sådan återhämtning bör behandlingen vara omedelbar efter stabiliseringen av patientens tillstånd. Men en fullskalig komplex rehabilitering kan utföras endast under förutsättningarna för specialiserade rehabiliteringscenter.
Funktionell elektrostimulering (FES) är en av metoderna för rehabilitering efter en stroke

De senaste instruktionerna vid behandling av hemorragisk stroke

Den mest diskuterade moderna metoden för behandling av cerebrala cirkulationssjukdomar är införandet av stamceller (humana celler, från vilka alla celler i kroppen är härledda). Förfarandet är verkligen mycket effektivt, men innebär ett antal svårigheter:

 • Det finns inte tillräckligt med kliniker som är involverade i växande stamceller.
 • odlingsprocessen är lång, så det måste ske på förhand innan några sjukdomar kommer
 • extremt hög kostnad för förfarandet
 • även stamceller kan inte påverka prognosen med massiva blödningar eller stroke i hjärnstammen.

Profylax, prognos, resultat

För att förhindra hemorragisk stroke är också svårt, liksom att behandla det, men det är möjligt. För att göra detta behöver du:

 • Eliminera alla möjliga orsaker och riskfaktorer (de beskrivs i avsnittet "Personer i riskzonen"), speciellt hos personer efter 45-50 års ålder.
 • Att hantera behandling av högt blodtryck.
 • Svåra återkommande huvudvärk, som inte tidigare fanns där, en okontrollerad ökning av blodtrycket - ett tillfälle för angiografi av cerebrala kärl. Det kommer att eliminera svaga kärl, vilket kommer att förhindra sjukdomen.

Tyvärr, cirka 70% av patienterna med hemorragisk stroke dö. I grund och botten händer detta av följande skäl:

 • äldre ålder (mer än 70 år);
 • allvarliga samtidiga sjukdomar (hjärta, lungor, inre organ);
 • stor blödning
 • genombrott av blod i hjärnans ventrikel;
 • lokalisering av stroke i hjärnstammen.

Om dessa faktorer inte noteras är livsprognoserna gynnsamma. Tidig behandling (inom de första tre timmarna efter strokeens början) ökar risken för att maximera personens fulla återhämtning, en långvarig och långvarig rehabilitering (ungefär ett år). Vid åldern 45-56 år med små blödningar i hjärnbarken är det möjligt.

Hemorragisk stroke - symtom, konsekvenser med skador på höger och vänster sida av hjärnan

Hemorragisk stroke (hemorrhoidal) - en akut ischemisk vaskulär och genombrottsblödning i hjärnan. Detta är den allvarligaste hjärnolyckan. Det händer spontant, och hos människor över 35 år och enligt statistiken finns de fem bästa patologierna som slutar i ett dödligt utfall. Detta förklaras av det faktum att som en följd av en sådan stroke finns en blödning i hjärnan med efterföljande bildning av ödem.

Vidare i artikeln kommer vi att svara på frågan: Vad är det för en sjukdom, varför är det dödligt, vilka är de möjliga följderna och prognosen för en person.

Vad är en hemorragisk stroke?

Klinisk bild

Vilka läkare säger om högt blodtryck

Jag har behandlat högt blodtryck i många år. Enligt statistiken avslutas hypertoni i 89% av fallen av hjärtinfarkt eller stroke och död hos en person. Nu dör cirka två tredjedelar av patienterna inom de första 5 åren av sjukdomen.

Följande faktum - att slå ner trycket är möjligt och det är nödvändigt, men det botar inte själva sjukdomen. Det enda läkemedlet som officiellt rekommenderas av hälsovårdsministeriet för behandling av högt blodtryck och det används av kardiologer i deras arbete är Giperium. Läkemedlet fungerar på grund av sjukdomen, vilket gör det möjligt att helt avstå från högt blodtryck. Dessutom kan varje rysk medborgare få det i det federala programmet gratis.

Hemorragisk stroke - detta är en akut blödning i hjärnan på grund av brist eller ökad vaskulär permeabilitet. Denna störning av cerebral cirkulation skiljer sig från den klassiska (ischemiska) stroke som förekommer oftare (70% av patienterna).

Hemorragisk stroke är en extremt allvarlig sjukdom som ofta leder till döden. Detta beror på kännetecknen hos hjärnkärlen - de försvinner inte dåligt, och blödning med deras skada är mycket svårt att stoppa. Vanliga hemostatiska medel tränger inte in i hjärnans kärl, utan endast hematom avlägsnas via operativ väg, men de används inte för att klämma blödningsbehållaren.

Utlösningsmekanismen för blödning är den hypertensiva krisen, otillräcklig fysisk aktivitet, stress, insolation (överhettning i solen), trauma.

Var uppmärksam! Svårighetsgraden av tillståndet bestäms av storleken på sprängkärlet beroende på vilket hjärnan kan få upp till 100 ml blod. Därefter skadar det celler, förskjuter vävnader, provar utvecklingen av hematom och cerebralt ödem.

skäl

Denna typ av stroke är 8-15%, resterande 85-92% beror på en ischemisk stroke. Det kan utvecklas i alla åldrar (även hos barn under ett år) och hos personer av något kön, men oftast är det noterat hos män 50-70 år.

Var försiktig

Hypertoni (tryck hopp) - i 89% av fallen dödar en patient i en dröm!

Vi skyndar oss att varna dig, majoriteten av droger från hypertoni och normalisering av trycket - detta är en fullständig bedrägeri av marknadsförare, som vindar hundratals procent på droger, vars effektivitet är noll.

Apoteksmafia tjänar mycket pengar för att lura sjuka människor.

Men vad ska man göra? Hur behandlas det om bedrägeri överallt? Doktor i medicinsk vetenskap Belyaev, Andrei S. utförde sin egen utredning och fann en väg ut ur denna situation. I denna artikel om kemi laglöshet, Andrei Sergeyevich också berättade hur man skyddar dig från döden på grund av ett sjukt hjärta och tryck spikar gratis ! Läs artikeln på den officiella hemsidan för Ryska federationen för folkhälsa och kardiologi under länken.

I 75 procent av alla fall av hemorragisk stroke är hypertoni orsaken.

Orsakerna till utvecklingen av hemorragisk stroke är:

 • arteriell hypertoni;
 • aneurysmer av cerebrala kärl;
 • arteriovenös missbildning av hjärnan;
 • vaskulit;
 • amyloid angiopati;
 • hemorragisk diatese;
 • systemiska bindvävssjukdomar;
 • terapi med antikoagulantia och / eller fibrinolytiska medel;
 • primära och metastatiska hjärntumörer (de växer in i blodkärlens väggar under tillväxten och orsakar skadan);
 • carotid-cavernous fistel (en patologisk förbindelse mellan den cavernösa sinus och den inre halshinnan);
 • encefalit;
 • blödning i hypofysen;
 • idiopatisk subaraknoidalblödning (m. e. de som subaraknoidal hemorragi i hjärnan utrymme, vars orsak inte kan fastställas).

Faktorer som orsakar utvecklingen av ovanstående sjukdomar och ökar sannolikheten för hemorragisk stroke:

 • Övervikt
 • Obalanserad diet, fet, köttmat;
 • rökning;
 • Alkoholintag;
 • läkemedel;
 • Ålder, åldrandet
 • Kraniala och ryggradsskador;
 • Sol och termisk chock;
 • Lång stannar i ett tillstånd av stress, nervös överansträngning;
 • Tungt fysiskt arbete;
 • Berusning.

Personer med ökad tendens till hemorragisk stroke - en riskgrupp för uppkomsten av denna sjukdom:

Enligt statistiken når mortaliteten i den första månaden från sjukdomsuppkomsten 80% även i länder med hög medicinsk utveckling. Överlevnad efter hemorragisk stroke är liten och mycket lägre än med cerebral infarkt. Under det första året dör 60-80% av patienterna, och mer än hälften av de överlevande är permanent inaktiverade.

Våra läsares berättelser

Besegrade hypertensionen i huset. Det har varit en månad sedan jag glömde över press hopp. Åh, hur mycket jag har försökt allt - ingenting hjälpte. Hur många gånger gick jag till polikliniken, men jag blev ordinerad med oanvända mediciner igen och igen, och när jag återvände läkade bara händerna upp. Slutligen klarade jag trycket, och allt tack vare den här artikeln. Alla som har problem med press - läs nödvändigtvis!

Läs hela artikeln >>>

Den farligaste är en blödning i hjärnans bagage. Denna struktur är direkt kopplad till ryggmärgen och styr de grundläggande vitala funktionerna: andning, blodcirkulation, termoregulering, hjärtklappning. Stroke i hjärnstammen är ofta dödlig.

Beroende på lokaliseringszon skiljer jag följande typer av hemorragisk stroke:

 • Blödning i hjärnans periferi eller i tjockleken på vävnaden;
 • Ventrikulär blödning - lokaliserad i laterala ventriklarna;
 • Subaraknoid - Blödning i utrymmet mellan hjärnans hårda, mjuka och araknoida hud.
 • Kombinerad typ: förekommer med stor blödning som påverkar flera delar av hjärnan.

Intracerebral kan vara i olika områden, på grund av vad denna typ av stroke är uppdelad i:

 • lateral - lokaliserad i de subkortiska kärnorna;
 • lobar - i hjärnans lober, fånga vit och grå materia;
 • medial - i thalamuszonen;
 • blandade hematom förekommer omedelbart på flera ställen.

Följande stadier av sjukdomen utmärker sig:

 1. Den skarpaste. De första 24 timmarna efter blödningens början fortsätter. Det är kritiskt viktigt att kvalificerad sjukvård tillhandahålls under denna period.
 2. Akut. Det börjar dag efter stroke och varar 3 veckor.
 3. Subakut. Det börjar med 22: e dagen av sjukdomen och varar upp till 3 månader.
 4. Tidig restaurering. Från tre månader till sex månader.
 5. Senst restaurerande. Från sex månader till ett år.
 6. Steg av avlägsna konsekvenser. Det börjar ett år efter stroke och varar tills dess effekter försvinner, i vissa fall för livet.

Symtom och tecken

Om närma sig hemorragisk stroke kan man säga sådana symptom som:

 • svår smärta i ögonbollarna
 • förlust av balans
 • stickningar eller domningar i ben, händer eller kroppsdelar;
 • svår förståelse för talets eller slöra tal av personen.

Liknande tecken observeras endast hos hälften av patienter med hemorragisk stroke; Samma manifestationer kan tala om en utvecklad ischemisk stroke eller transient ischemisk attack (det kallas populärt ett "mikroinsult").

Vid hög sannolikhet för stroke på hemorragisk typ specificeras:

 • yrsel;
 • Ändring av hudkänslighet;
 • Intermittent puls;
 • Rush av blod till ansiktet;
 • Numbness av en eller flera lemmar;
 • Konstant huvudvärk;
 • Anfall av orimligt illamående och kräkningar, vilket inte leder till lättnad.

Symtom på hemorragisk stroke hos en person som är medveten:

 • Snabbt växande huvudvärk;
 • Illamående, kräkningar;
 • Hjärtklappningar;
 • Intolerans mot starkt ljus, "cirklar" och "midger" framför ögonen;
 • paresis, förlamning av händer, fötter, ansiktsmuskler;
 • Svårt tal.

Det finns fyra olika stadier av regression av medvetande:

 • Bedövning - patientens okomplicerade utseende, svagt svar mot andra;
 • Sameksistensen liknar en dröm med öppna ögon, blicken är fast i rymden;
 • Sopor - liknar en djup sömn, en svag reaktion hos eleverna, en liten beröring av ögonhinnan i patientens öga åtföljs av en reaktion, en sväljningsreflex bevaras;
 • Coma är en djup sömn, det finns inga reaktioner.

I 65-75% av fallen uppträder hemoragisk stroke under dagen när personen är maximalt aktiv. Han visar en kraftig förlust av medvetandet om några sekunder. Under denna tid lyckas patienterna bara utge ett plötsligt högt gråta, vilket beror på en allvarlig huvudvärk och drar uppmärksamhet hos andra. Därefter förlorar personen medvetandet och faller.

43-73% av blödningar resulterar i genombrott av blod i hjärnans ventrikel. Med blodets genombrott i ventriklerna blir patientens tillstånd kraftigare, en koma utvecklas, bilaterala patologiska tecken uppträder, skyddande reflexer:

 • hemiplegi i kombination med rastlöshet inte förlamade ben (våldsam rörelse i det här fallet tycks vara medveten om (patienter drar filten, som om vill fly en filt)
 • hormon, fördjupa symptomen på nederlaget för det vegetativa nervsystemet (det finns frossa, kall svettning, en signifikant temperaturökning). Utseendet på dessa symtom är prognostiskt ogynnsamt.

Brott i blodkärlet och blödning i hjärnan med hemorragisk stroke

Fokala neurologiska tecken är förknippade med en överträdelse av arbetet hos en viss avdelning i nervsystemet. Oftast utvecklas hemisfärisk blödning, som kännetecknas av sådana symtom:

 • Hemiplegi eller hemiparesis - Hel eller delvis förlust av arm och bens motoraktivitet utvecklas på sidan motsatt till lesionsfokus.
 • Minskade muskelton och senreflexer.
 • Hemigipestesi - är ett brott mot känslighet.
 • Ögonperspektiv - i detta fall riktar ögonbollarna sig mot lesionen.
 • Mydriasis - detta symptom är dilatationen av pupillen på sidan av blödningen.
 • Utsläpp av hörnet av munnen.
 • Jämnhet i den nasolabiala triangeln.
 • Talproblem i nederlag av den dominerande halvklotet.
 • Utveckling av patologiska reflexer.

På sjukdomsprogressionen och utseendet av hjärnödem berättar:

 • manifesterad strabismus
 • Trög reaktion av eleverna till ljuset;
 • ansiktets asymmetri
 • förändring i rytm och andningsdjup;
 • brott mot hjärtaktivitet
 • "Flytande" rörelser av ögonbollar;
 • en stark nedgång i blodtrycket.

Kvinnan hade ett skevt ansikte med hemorragisk stroke

De första 2,5-3 veckor efter blödning - den svåraste perioden av sjukdomen, eftersom detta skede svårighetsgraden av patientens tillstånd på grund av progressiv svullnad i hjärnan, vilket manifesteras i utveckling och uppbyggnad av störningen och hjärnan symptom.

Dessutom hjärnan svullnad och luxation - den främsta dödsorsaken i den akuta perioden av sjukdomen, då förenas med ovanstående symtom eller dekompensiruyutsya tidigare befintliga medicinska komplikationer (njur- och leverfunktion, lunginflammation, diabetes, etc.).

Konsekvenser för människan

Konsekvenserna av hemorragisk stroke, om det fanns ett rikt blod ut från det vaskulära nätverket: en rumslig rörelse av vissa strukturella enheter i hjärnan och mekanisk kompression av hans stam, ofta resulterar i döden för offret.

Om sådana kritiska händelser som hände efter en viss tid (i genomsnitt en till två veckor), det finns en gradvis minskning av svullnader och smidig återställande av blodcirkulationen i hjärnan vävnader, men nästan alltid komplikation efter hemorragisk stroke lagras för livet.

De vanligaste effekterna är:

 • nedsatt motorfunktion - lameness, förlamning av ben eller händer. Så skrämmande som detta kan låta är dessa konsekvenser bland de mest acceptabla, eftersom de inte medför förändringar i personligheten eller försämringen av hjärnfunktionerna.
 • obalans i urinering och avföring;
 • förändring av uppfattningen, utveckling av demens
 • en överträdelse i tal, räkning, skrivning;
 • minnesminskning, orienteringsförlust i rymden och tiden;
 • förändra beteendekomplex - misstänksamhet, aggression, fördröjd reaktion;
 • epilepsi;
 • vegetativ koma.

Efter hjärnblödningar faller patienter ofta i koma. Det betyder att en person fortfarande lever, men reagerar inte på yttre stimuli. Oftast förutsägelserna av läkare i början av koma - besvikelse.

Dödligt utfall

Sannolikheten för ett dödligt utfall vid hemorragisk stroke beroende på patientens tillstånd:

 • Tydligt medvetande - upp till 20%
 • Stun - upp till 30%;
 • Sammanlagningen (lätt förvirring) är upp till 56%;
 • Sopor (underkommission - djupt förtryck av medvetandet) - upp till 85%
 • Coma - upp till 90%.

Hemorragisk stroke och hjärnskada från höger och vänster

Hemorragisk stroke kan påverka både vänstra och högra sidan av hjärnan. Låt oss titta på de konsekvenser som människor står inför i nederlag av dessa avdelningar.

 • Möjligheten att logga,
 • matematiska beräkningar,
 • minne för nummer
 • Talkontroll,
 • förmåga att läsa och skriva

Om höger sida av hjärnan är slagen

Skillnaden av denna typ av sjukdom från lesionen på vänster sida av hjärnan uttrycks i konsekvenserna, såväl som kliniska manifestationer. Den farligaste är skadorna på hjärnstammen, där personens chans att överleva närmar sig noll. Den här avdelningen är ansvarig för hjärt- och andningssystemet.

Att diagnostisera hemorragisk stroke till höger är ganska svårt, eftersom i denna del finns orienteringscentrum i rymden och känsligheten. Definierade detta nederlag för talproblem i högerhänder (vänsterhands talcenter ligger i vänstra halvklotet).

Dessutom finns det en tydlig korrelation: så, om funktionaliteten på högra sidan av hjärnan är trasig, lider vänster sida och vice versa.

Om hjärnans vänstra sida påverkas

Alla konsekvenser av hemorragisk stroke beror på lesionen. Här är de viktigaste konsekvenserna av den vänstra sidan:

 • stress och depression hos en person
 • avvisa lemmar, mimic och respiratoriska muskler
 • allvarlig smärta
 • förlamning eller ett snitt av höger sida med olika störningar (svår sväljning, mycket låg nivå av generell känslighet och låg muskelton)
 • det är omöjligt att tänka logiskt
 • Ansiktsmuskulaturen är begränsad
 • det är svårt att navigera i rymden.

diagnostik

De viktigaste metoderna för att diagnostisera hemorragisk stroke:

 • MRI
 • spiral CT eller konventionell CT i hjärnan.

De tillåter att bestämma volymen och lokaliseringen av intracerebralt hematom, graden av dislokation i hjärnan och samtidig ödem, närvaron och området för blödning.

Det är önskvärt att genomföra upprepade CT-studier för att följa utvecklingen av hematom och tillståndet i hjärnvävnaden i dynamiken.

Behandling och återhämtning

Första hjälpen för hemorragisk stroke är:

 • ringa ambulanslaget
 • sätta patienten på sängen på ett sådant sätt att huvudet är 30 grader ovanför kroppen;
 • släpp honom från krosskläder
 • ger honom frisk luft.

Patienten ska omedelbart införas på en specialiserad avdelning med förekomst av återupplivning och neurokirurg. Den huvudsakliga metoden för behandling - neurokirurgisk - ta bort blödande blod. Frågan om kirurgisk behandling enligt beräknad tomografi och uppskattning av mängden blod och det drabbade området löses. Allvarlighetsgraden av patientens allmänna tillstånd beaktas också. Ett antal tester görs, patienten undersöks av en oculist, en terapeut, en anestesiolog.

Behandling av hemorragisk stroke kan vara konservativ eller kirurgisk. Valet för en eller annan behandlingsmetod bör baseras på resultaten av klinisk och instrumentell utvärdering av patienten och samråd med en neurokirurg.

Alla behandlingsaktiviteter syftar till följande uppgifter:

 • återställande av blodcirkulationen i hjärnan;
 • eliminering av cerebralt ödem
 • normalisering av blodets reologiska egenskaper
 • stimulering av regenerativa processer i störda vävnader.
 • stimulering av neurogenes;
 • underhåll av organens och systemens arbete.

Specifika läkemedel för behandling av hemorragisk stroke bör ha en neuroprotektiv, antioxidant effekt, förbättra reparationen i nervvävnaden. De vanligast tilldelade av dem är:

 • Piracetam, actovegin, cerebrolysin - förbättra trofismen hos nervvävnad;
 • E-vitamin, mildronat, emoxipin - har en antioxidant effekt.

Kirurgisk ingrepp

Med omfattande blödningar och ett antal av ovanstående indikationer utförs en operation för att avlägsna hjärnans hematom. Det bör avlägsnas under de första två dagarna, eftersom det koagulerade blodet inte bara hindrar hjärnans arbete och näring, men sönderfall orsakar inflammation, ödem och nekros hos omgivande vävnader. Ju snabbare hematomen tas bort desto större är risken för överlevnad och återhämtning.

Indikationer för operation för hemorragisk stroke är:

 1. Stora hemisfäriska hematom;
 2. Genombrott blod i hjärnans ventrikel;
 3. Aneurysmbrott med ökande intrakraniellt tryck.

Avlägsnande av blod från hematom syftar till dekompression, det vill säga minska trycket i hjärnhålan och omgivande vävnad i hjärnan, vilket förbättrar prognosen avsevärt och bidrar också till att bevara patientens liv.

I de flesta fall har kirurgi för hemorragisk stroke flera mål och är ett kombinerat kirurgiskt ingrepp. Metoden att utföra operationen kan vara:

 • Öppna, med trepanation av skallen;
 • Punktering, i vilken hematom är avlägsnat genom en punktering i benens skall
 • Punkterad, med installation av dränering.

Genom dräneringssystemet introduceras fibrinolytiska läkemedel i det drabbade området och en utspädd fraktion av dött blod avges tills hematomen elimineras helt.

Återhämtning efter hemorragisk stroke

Återhämtning utförs vid vilket behandlingsstadium som helst, efter det att de akuta symptomen eliminerats. Följande åtgärder rekommenderas för patienten:

 • magnetisk terapi;
 • massage;
 • zonterapi;
 • elektrostimulering.

Rehabilitering omfattar även följande områden:

 • LFK efter en stroke. Genom att utföra särskilda övningar kan en person förbättra blodcirkulationen, öka muskelaktiviteten.
 • Psykoterapi.
 • Klasser med en talterapeut.
 • Vitamin terapi.
 • Utbildning i självbetjäningsförmåga.

Under rehabilitering beror prognosen för återvinning av funktioner av patienten själv och hans förmåga att arbeta hårt och ständigt och öva varje liten sak. Det finns många berättelser om hur ett allvarligt neurologiskt underskott gav sig till den mänskliga törst efter seger. Hur mycket rehabilitering kommer att vara, det är svårt att beräkna, eftersom de olika förmågan att återställa sig varierar.

Prognos för återhämtning

Prognosen för hemorragisk stroke är särskilt ogynnsam om blödningen inträffade i hjärnstammen. Negativa prognostiska omständigheter inkluderar: avancerad patientålder, stor volym hematom, en persons tillstånd av koma. De flesta patienter som överlevde blödning är dömda för att uppleva neurologiska defekter för livet. Men för att minimera skadan är det mycket lättare än att lösa de problem som uppstått efter cerebral ischemi.

Risken för upprepad blödning efter överförd blödning fluktuerar inom 4% och i närvaro av förändringar i kärlens struktur ökar sannolikheten för akuta tillstånd till 7%.

Släktingar, och till och med patienten själv, är intresserade av hur lång tid det tar att återhämta sig. Det är svårt att ge noggranna förutsägelser eftersom det inte bara beror på storleken på det omfattande hematomet, närvaron eller frånvaron av komplikationer, omfattningen av det neurologiska underskottet, men också om effektiviteten av rehabiliteringsåtgärder.

En viktig fråga - hur många lever efter sjukdomen. Det beror på personens tillstånd. Äldre, allvarliga samtidiga sjukdomar (hjärtattack, diabetes), en hel del vikt, långsiktigt bevarande av brutto neurologiska underskott - negativa faktorer som minskar denna period.

Kom ihåg att hemorragisk stroke är en mycket farlig sjukdom som kräver omedelbar sjukhusvård av patienten. Tidig assistans som tillhandahålls kan rädda liv och hålla hälsan åt människor. Ta hand om dig själv och dina nära och kära!

Rita slutsatser

Hjärtinfarkt och stroke är orsaken till nästan 70% av alla dödsfall i världen. Sju av tio personer dör på grund av blockering av hjärtat eller hjärnans artärer.

Särskilt skrämmande är det faktum att många människor inte ens misstänker att de har högt blodtryck. Och de saknar möjligheten att rätta till någonting, bara dömma sig till fördärv.

 • huvudvärk
 • Hjärtklappningar
 • Svarta prickar framför ögonen (flugor)
 • Apati, irritabilitet, sömnighet
 • Otydlig syn
 • svettning
 • Kronisk trötthet
 • Svullnad i ansiktet
 • Numbness och frossa i fingrarna
 • Tryck hoppar
Även ett av dessa symptom borde få dig att tänka. Och om det finns två, tveka inte - du har högt blodtryck.

Hur man behandlar högt blodtryck, när det finns ett stort antal droger som kostar mycket pengar?

De flesta droger kommer inte göra något bra, och några kan till och med skada! För närvarande är det enda läkemedlet som officiellt rekommenderas av hälsovårdsministeriet för behandling av högt blodtryck Giperium.

till Kardiologinstitutet tillsammans med hälsovårdsministeriet utför programmet " utan högt blodtryck"Inom ramen för vilket läkemedlet Giperium är tillgängligt gratis, alla invånare i staden och regionen!