Huvud / Diagnostik

Myokardinfarkt

myokardit i medicin kallas hjärtmuskel, till vilket blod går in i kransartärerna. I händelse av att en av dessa artärer kolliderar en blodpropp (tromb), en del av hjärtat förblir utan syre, störs cellmetabolism, och oåterkalleliga förändringar utvecklas. Om du inte tar nödåtgärder kan en person dö inom bara 2 timmar. Således är hjärtinfarkt en farlig sjukdom som karaktäriseras av hjärtmuskulaturens död, i stället för vilken postinfarkt ärr från grov bindväv bildas.

Beroende på storleken på fokalskadorna, fint- och hjärtinfarkt, och även på ett stadium av en ström händer sjukdomen skarp, subakut och inkluderar en postinfarktperiod. Om nekros täcker hela tjockleken på myokardiet, kallas en sådan hjärtinfarkt transmural. De farligaste är infällda i stora vinklar, för det fångar hela tjockleken på hjärtmuskeln, litet brännvårdsinfarkt är mindre traumatiskt, men ärr efter det förblir för evigt.

Tyvärr blir hjärtinfarkt "yngre", och idag kan det drabba en trettioårig man, men brukar drabba femtioåringar och äldre. Och hos kvinnor sker sjukdomen sällan före 50 års ålder, men i denna ålder sker det oftare än män. Det är infarkt är idag en av huvudorsakerna funktionshinder, och dödsfallet när sjukdomen är 11 till 15%.

Avskilja också infarkt med patologisk tand Q och utan det, och djupet och storleken nekros mer i det första fallet. Om sjukdomen är utan en tand ökar risken för återkommande sjukdom.

Ibland kan symtom på hjärtinfarkt "maskeras" för andra hjärtsjukdomar, ibland kan en attack av hjärtinfarkt få symtom på ett angrepp bronkial astma, dvs. uppenbar torr hosta och en känsla av tryck i bröstet. Det är också möjligt och hjärtinfarkt med tecken gastrit, dvs. smärta i buken, spänningar i bukhinnans muskler. Och ibland uppenbarar sig sjukdomen endast i form av obehag i bröstet, ökad svettning och sömnstörningar, vanligtvis i åldern och mot bakgrunden diabetes mellitus. Alla dessa varianter av starten och förloppet av hjärtinfarkt kallas atypisk, och en smärtfri variant av hjärtinfarkt fortskrider mer allvarligt.

Vanligtvis inträffar en hjärtinfarkt hos dem som lider av ischemisk hjärtsjukdom, ateroskleros, med ökat arteriellt tryck.

Det är nödvändigt att veta vilka regler som återupplivning med hjärtinfarkt, Det skulle hålla akutvård om du märkte en person även några av symptomen på hjärtinfarkt. Om plötsligt det finns allvarlig smärta i bröstet, liksom illamående och andningssvårigheter, och efter resorption av flera tabletter nitroglycerin det blev inte bättre, då måste du omedelbart ringa till ambulansen. Dessutom måste du omedelbart lägga patienten, höja huvudet, ge en annan tablett nitroglycerin, samt 1 tablett aspirin i den krossade formen eller under tungan. Behöver också ta 60 droppar korvalola, 1 tablett analginum, 2 tabletter av kaliumororatpanangina), kan du också lägga ett gult kort på bröstet.

Hjärtat är en väska med muskel, genom vilken blodet destilleras. Hjärtmuskeln själv levereras med syre koronär kärl, och om några av dessa kärl påverkas av ateroskleros, utvecklas ischemisk hjärtsjukdom. I detta fall är rörelsen av blod och på dem svår. Om hjärtinfarkt utvecklas, upphör blodpropp i hjärtat plötsligt på grund av blockering av kranskärlstrombben, och berövad näring, dör muskelplatser. Sådan trombi bildas i 95% av fallen i regionen aterosklerotisk plack. Därför utvecklar sjukdomen oftast mot bakgrund av ateroskleros. Vid ateroskleros bildas avlagringar av fettackumuleringar och plack på kärlväggarna, vilket främjas av en förhöjd nivå kolesterol i blodet. Runt den atherosklerotiska placken bildar en blodpropp, kroppen "läker" bildandet och en koagulering bildas. Ibland kan en sådan plack skadas genom ökat tryck, och ibland kan en hjärtattack börja utan någon uppenbar orsak, vanligtvis på morgonen.

Nästan hälften av fallen observeras mot bakgrunden angina pectoris.

Orsakerna till hjärtinfarkt kallas också undernäring, äter stora mängder feta och salta livsmedel, brist på fysisk aktivitet, stillasittande livsstil och dåliga vanor.

Riskfaktorer för utveckling av hjärtinfarkt är: manlig kön, ålder, ärftlighet (om de närmaste släktingarna hade hjärtinfarkt eller cerebrala stroke) övervikt, diabetes mellitus, högt blodtryck, högt kolesterol i blodet, rökning, inklusive passiv, tidigare lidit hjärtinfarkt, vanligtvis småfokal.

Symtom på hjärtinfarkt

Vanligtvis börjar hjärtinfarkt med smärta bakom bröstbenet, i vänstra delen av bröstet, ibland kan det lokaliseras under scapula och även i överkroppen. Denna svåra smärta ges till vänster arm i form av en känsla av stickningar i hand och fingrar. Ibland kan smärta ges till nacke och käke. Hos kvinnor under en hjärtinfarkt, är smärtan oftast lokaliserad i nacken, överkroppen och käften, och själva attacken kan likna halsbränna. dvs Symptomen på hjärtinfarkt liknar en attack av angina pectoris, de observeras även i ett tillstånd av fullständig vila.

Med hjärtinfarkt är smärtan mycket stark, den beskrivs som en "dolk i bröstet", den söndrar, ibland orsakar det att skrika. Vissa klagar på långvarig tråkig smärta i bröstområdet och domningar i handlederna. Ibland är sjukdomen åtföljd av en känsla av kompression från insidan, brinnande och tyngd i bröstet, som om "hjärtat pressas in i en vice".

Vanligtvis börjar smärtan under en hjärtinfarkt på morgonen eller på natten, utvecklas vågigt, utan att stoppa helt, och för att utveckla sjukdomen tar det 15 minuter långvarig smärta. Vanligtvis kvarstår smärtinfarkten mer än en halvtimme, och kanske flera timmar, och även i vila minskar inte smärtan, och pillerna nitroglycerin bidrar inte till förbättring av tillståndet. Förutom smärta sänker symtomen på hjärtinfarkt blodtrycket, vilket är förknippat med en minskning av hjärtets kontraktilitet på grund av områden i myokardiet, som är berövade näring. Ibland kan det utvecklas och snabb hjärtritning, som är ett ogynnsamt tecken, observeras också illamående, andfåddhet, svaghet, blekhet och även cyanos av ansiktets hud, en rysning i musklerna, kall svettning, semiconscious tillstånd, kroppstemperaturen stiger något. En beständig hicka, iakttagits ibland pares i tarmen, smärta i buken.

Patienter kan uppleva rädsla för att närma sig död och ångest, och detta beror ofta på storleken på det drabbade området av myokardiet. Det finns normala psykologiska reaktioner man för sjukdom, och neurotisk, när en person behöver professionell hjälp från en läkare.

Diagnos av hjärtinfarkt

Hjärtinfarkt diagnostiserades på basis av tre grundläggande kriterier: stark, riva sönder bröstsmärta, strålar till vänster hand fingrar, blad, käke som sträcker sig över 30 minuter, och inte försvinner efter administrering av nitroglycerin. Om du har dessa symtom behöver du ringa en ambulans så snart som möjligt. Om det finns långvarig smärta kommer patienten att vara elektrokardiografi, ekokardiografi med långvarigt smärt syndrom, liksom biokemiskt blodprov. Identifiera magneten av nekros möjliggör positronutsläpp tomografi. Om en patient lider av ischemisk hjärtsjukdom, kan de också ta en nödsituation koronar angiografi. Om tvivel kvarstår kring diagnosen kan de genomföra studier för att identifiera foci av nekros med hjälp av radioisotoptekniker.

Det bör noteras att den kliniska bilden av hjärtinfarkt är mycket olika, så det är svårt att diagnostisera på kort tid. Nästan 20% av patienterna har asymptomatisk sjukdom. Vanligtvis utför sjukhuset differentiell diagnos av hjärtinfarkt med andra sjukdomar - aneurysm i bröstkörteln, akut myokardit, spontan pneumothorax och så vidare.

Behandling av hjärtinfarkt

Målet att behandla en patient med hjärtinfarkt är att återuppta blodcirkulationen till den drabbade delen av hjärtmuskeln så snart som möjligt. I modernmedicinens arsenal för dessa ändamål används flera typer av läkemedel, vilka kombineras beroende på sjukdomsstadiet.

Från läkemedel används acetylsalicylsyra, som förhindrar bildandet av trombi, trombolytika, som kan lösa de redan bildade trombierna, heparin, påverkar blodkoagulabilitet och några andra. Förresten, tidigt trombolytisk terapi minskar sannolikheten för ett dödligt utfall, är det bäst att starta det inom 6 timmar efter det att en attack av hjärtinfarkt har påbörjats. För användning av trombolytika finns kontraindikationer, detta hjärntumörer, har nyligen haft allvarliga skador, kirurgiska ingrepp i upp till 2 veckor. Sjukdomar i lever och njurar, tuberkulos och andra sjukdomar av en viktig kropp utesluter också deras användning. I fallet med omöjligheten av applikations trombolytika, och i kardiogen chock, för att återställa blodflödet till hjärtmuskeln, förfarandet kan utföras direkt angioplastik av kransartären och upprättandet koronar stent. Stenten är ett ramverk som stöder öppet kärl.

Om dessa förfaranden inte ledde till förbättringar användes emellertid kirurgisk behandling av hjärtinfarkt. Operationen utförs aortokoronary shunting (eller kirurgisk revaskularisering) för att återställa cirkulationen av hjärtmuskeln. Drift är nödvändig vid brott i ett myokardium, interventrikulära skiljeväggar.

Men förutom att återställa blodflödet till hjärtmuskeln, syftar behandlingen till att minska storleken på myokardiell skada genom applicering Betablockerare, såsom atenolol, labetalol och så vidare. De gör också hjärtat arbete mer ekonomiskt, vilket spelar en viktig roll i sjukdomen. Smärta stoppas genom att ta nitroglycerin (0,5 mg under tungan) och anestetika, morfin, omnopona, pantopon, bättre intravenöst. Det finns också medel för bekämpning arytmier. Det är arytmier som är de största möjliga komplikationerna efter hjärtinfarkt, och dödsorsaken för patienter före läkares ankomst.

Schemat för behandling av hjärtinfarkt i 24-72 timmar kan vara följande: introduktion heparin intravenöst (20-40 tusen enheter), nitroglycerin (intravenöst i en hastighet av 5-10 μg per sekund) streptokinas i 2 delade doser (1-1,5 miljoner enheter). Gäller också betablockerare, till exempel propranolol till 20 mg i en enda dos, aspirin - 0,5 mg per dag och, om nödvändigt, lugnande medel flera gånger om dagen.

vid hjärtsvikt en standard uppsättning kardiopulmonala återupplivningsåtgärder tillämpas. Samtidigt övervakas patienten för artärtryck, puls, njurefunktion etc.

Det är viktigt att vidta alla åtgärder exakt under de första 24 timmarna efter det att symptomen på hjärtinfarkt uppträdde, då är prognosen gynnsam. Det är nödvändigt så snart som möjligt för att leverera patienten till kardiologi avdelningen, eftersom endast på ett sjukhus, kan du återställa blodflödet och hjärtinfarkt aktivitet och upplösa proppen, vilket förhindrar bildandet av nya.

Rehabilitering av en patient efter en tidigare sjukdom kan vara flera veckor. För det första får patienten sitta på egen säng och fåtölj, lite senare - gå i församlingen, klättra uppför trapporna, etc. Sanatoriumbehandling kan också ordineras.

Efter behandlingens gång är hjärtinfarkt förskrivet diet, bestående av lätta, inte feta livsmedel, måste du också kontrollera tarmarnas arbete, tillåter inte förstoppning.

Förloppet av hjärtinfarkt kan delas upp i flera perioder. Vanligtvis börjar sjukdomen med kortvarig smärta i hjärtat eller sternum, under denna tid börjar blodtillförseln till hjärtat minska. Sedan följer akut period, under vilken vävnadsnekros börjar, det varar ca 8-10 dagar. Efter akut börjar subakutperiod, som vanligtvis varar en och en halv eller två månader, vid denna tidpunkt uppstår ärrbildning. Ibland kan sjukdomsperioden vara längre på grund av komplikationer. Det sista steget är post-infarktperioden när det sker en gradvis återhämtning av kroppen efter ett tidigare myokardinfarkt. Vid den här tiden behöver patienten fortfarande sängstöd och övervakning av läkaren.

Komplikationer av myokardinfarkt

Myokardnekros är en definierad yta på hjärtmuskeln, vilket resulterar i situ bildade bindvävs nekros, eftersom den reducerar tjockleken av hjärtväggen genom att öka storleken av den vänstra ventrikeln och minskningen av dess kontraktila kapaciteten. Det är med omfattande skador på myokardiet och svåra komplikationer av denna sjukdom utvecklas.

Det kan finnas en utveckling av hjärtsvikt, en minskning av hjärtets kontraktilitet, kardiogen chock, perikardit, hjärtsvikt, arteriell hypertoni, såväl som arytmi, och dess utseende - ventrikulär takykardi och ventrikelflimmering. Kardiogen chock uppstår på grund av kränkningar av hjärtens kontraktilitet och minskar dess minutvolym. Komplikationer efter hjärtinfarkt kan också vara olika mekaniska skador, till exempel, hjärtaneurysm, som vanligen observeras under den första veckan efter sjukdomen. Hjärnans aneurysm är bildandet av ett sacciformhålrum där trombi är närvarande. Ibland hos patienter efter hjärtinfarkt finns ett postinfarktssyndrom (den så kallade "Dresslers syndrom"), Som kännetecknas av manifestationer perikardit och lunginflammation.

Mer än en tredjedel av patienterna som har haft hjärtinfarkt upplever återkommande smärtssyndrom. Det bör noteras att alla komplikationer av hjärtinfarkt kräver akut vård.

Utveckling av möjliga patologiska tillstånd infarkt beror på storleken på hjärtskada, den tid under vilken blodflödet har återställts till den drabbade delen av hjärtmuskeln (dvs den tidigare sjukvård, desto mindre nekros zon), samt placeringen av dessa lesioner, oftast påverkar infarkt den främre regionen i hjärtmuskeln och fångar spetsen.

Förebyggande av hjärtinfarkt

För att förhindra denna farliga sjukdom är det nödvändigt att diagnostisera och genomföra behandling av kroniska sjukdomar i tid, inklusive ateroskleros, hjärtets ischemi, hypertoni och så vidare. För att förhindra hjärtinfarkt måste du överge dåliga vanor, främst från rökning, från alkoholmissbruk. Det är att äta genom att äta så lite som möjligt av animaliska fetter och livsmedel rika på kolesterol, viktkontroll, liksom ett nytt sätt att leva, att ta hand om sin hälsa, motion, sjukgymnastik, ofta för att vara utomhus. För övrigt minskar regelbunden fysisk aktivitet risken för återutveckling av sjukdomen med 30%. Du måste äta så mycket gröna grönsaker, frukt, bröd och fullkornsmjöl, fisk, försök att inte konsumera salt. Det är nödvändigt att komplettera kosten vitamin C, till exempel i form av infusion av svart vinbär eller askorbinsyra. Konstant övervakning av blodtrycket kommer att hjälpa i tid att ta medicin från sin ökning, vilket ökar bördan på hjärtat.

Förebyggande av hjärtinfarkt kräver upprättandet av rätt vila och arbete, sova minst 7 timmar om dagen, tillbringa helgen i frisk luft.

Återupplivning med hjärtinfarkt

Ju snabbare återupplivningsåtgärder startas, ju större chanser att överleva i patienten. De bör börja från första hjärtinfarkt. Självklart måste du först och främst ringa en ambulans. Lägg patienten på en platt hård yta, placera en rulle eller handduk under axlarna, luta huvudet på luftvägarna.

Om en person inte andas av sig själv, konstgjord ventilation. För detta blåser förstahjälpsleverantören luft från sin mun i patientens öppna mun, som om han blåser upp sina lungor. Patientens näsa är klämd med fingrarna. Då lutar reanimatorn tillbaka, tar upp luften i munnen och pressar hans läppar mot patientens läppar och blåser i luften.

Om halspulsådern inte känns för en puls, då är det samtidigt nödvändigt att göra indirekt hjärtmassage. För att göra detta, lägg händerna på varandra så att palmens bas ligger på medianlinjen i båren, 2 fingrar ovanför xiphoidprocessen. Händer med indirekt massage i hjärtat böjer inte, och under tryck av kroppens vikt förskjuts brystbenet i ryggraden. Sådan kompression eller kompression bör vara ca 80 per minut. Du kan göra detta: 15 tryck på bröstbenet, då - 2 blåser i luft, upprepa. Om du gör allt på rätt sätt ska patienten glöda huden, visa en reaktion på ljuset, återuppta andningen och en puls uppträtt.

Myokardinfarkt - symptom, behandling, konsekvenser och förebyggande

Myokardinfarkt - ett akut tillstånd, kliniska form av ischemisk hjärtsjukdom, i vilken som ett resultat av helt eller delvis bortfall av hjärtmuskeln blodtillförseln till området utvecklar nekros (dö). Detta leder till kränkningar i hela hjärt-kärlsystemet och hotar patientens liv.

Den främsta och vanligaste orsaken till hjärtinfarkt är en störning av blodflödet i kransartärerna, vilket ger hjärtmuskeln med blod och följaktligen med syre. Oftast är det ett brott sker i bakgrunden av ateroskleros av artärerna där bildandet av aterosklerotiska plack på väggarna i blodkärlen. Dessa plack begränsar kransartärens lumen och kan också bidra till förstörelsen av kärlens väggar, vilket skapar ytterligare villkor för bildandet av trombi och arteriell stenos.

Riskfaktorer för hjärtinfarkt

Det finns ett antal faktorer som väsentligt ökar risken för att utveckla detta akuta tillstånd:

 1. Atherosclerosis. Överträdelsen av lipidmetabolism, där bildandet av aterosklerotiska plack på kärlens väggar är den viktigaste riskfaktorn vid utvecklingen av hjärtinfarkt.
 2. Ålder. Risken att utveckla sjukdomen ökar efter 45-50 år.
 3. Paul. Enligt statistiken förekommer det här akuta tillståndet hos kvinnor 1,5-2 gånger oftare än hos män, särskilt risken för att utveckla hjärtinfarkt hos kvinnor under klimakteriet.
 4. Arteriell hypertoni. Personer som lider av högt blodtryck har en ökad risk för hjärt- och kärlkatastrofer, eftersom ökad myokardiell syreförbrukning ökar med ökat arteriellt tryck.
 5. Myokardinfarkt, tidigare överfört, även småfokal.
 6. Rökare. Denna skadliga vana leder till störningar i arbetet med många organ och system i vår kropp. Vid kronisk nikotinförgiftning, begränsar kransartärerna, vilket leder till otillräcklig syreförsörjning till myokardiet. Och vi pratar inte bara om aktiv rökning, men också passiv.
 7. Övervikt och hypodynami. I händelse av brott mot fettmetabolismen påskyndar utvecklingen av åderförkalkning, högt blodtryck, ökad risk för diabetes. Otillräcklig fysisk aktivitet påverkar också ämnesomsättningen i kroppen negativt, vilket är en av anledningarna till ackumulering av överflödig kroppsvikt.
 8. Diabetes mellitus. Patienter som lider av diabetes har en hög risk för hjärtinfarkt, eftersom förhöjda blodglukosnivån har en skadlig effekt på den vaskulära väggen och hemoglobin, vilket försämrar dess transportfunktion (syreöverföring).

Symtom på hjärtinfarkt

Detta akuta tillstånd har ganska specifika symptom, och de är vanligtvis så uttalade att de inte kan gå obemärkt. Ändå bör man komma ihåg att det finns också atypiska former av denna sjukdom.

I de överväldigande majoriteten av patienterna utvecklar patienter en typiskt smärtsam form av hjärtinfarkt, varigenom läkaren korrekt kan diagnostisera sjukdomen och omedelbart börja behandlingen.

Symptom på sjukdomen är allvarlig smärta. Smärtan som uppstår med hjärtinfarkt lokaliseras bakom bröstbenet, det brinner, dagger, vissa patienter beskriver det som "riva". Smärta kan ge till vänster arm, nedre käft, interscapulärt område. Utseendet på detta symptom förekommer inte alltid av fysisk stress, ofta uppstår smärtsyndrom i viloläge eller på natten. De beskrivna egenskaperna hos smärtsyndromet liknar dem som angina angina, men de har tydliga skillnader.

Till skillnad från angina pectoris attack, kvarstår smärtssyndromet med hjärtinfarkt i mer än 30 minuter och slutar inte i vila eller upprepade intag av nitroglycerin. Det bör noteras att även i de fall där den smärtsamma attacken varar längre än 15 minuter, och de åtgärder som vidtagits är ineffektiva, bör akutmedicinsteamet omedelbart ringas.

Atypiska former av myokardinfarkt

Myokardinfarkt, som äger rum i en atypisk form, kan orsaka svårigheter för läkaren vid diagnos.

Den gastriska varianten. Smärtsyndrom som resulterar från denna form av sjukdomen liknar smärta under exacerbation av gastrit och lokaliserad i Epigastrium. Vid undersökning kan muskelspänningen i den främre bukväggen observeras. Typiskt uppträder denna form av hjärtinfarkt när lesionerna i den nedre vänstra kammaren, som ligger intill membranet.

Astmatisk variant. Det påminner om en allvarlig attack av bronkial astma. Patienten lider av kvävning, hostar med skumstråle (men kan vara torrt), med det typiska smärtssyndromet frånvarande eller svagt uttryckt. I svåra fall kan lungödem utvecklas. Vid undersökning kan hjärtrytmstörningar, lägre blodtryck, väsande ökning i lungorna detekteras. Oftast sker den astmatiska formen av sjukdomen med upprepat hjärtinfarkt, liksom mot bakgrund av allvarlig kardioskleros.

Arrytmisk variant. Denna form av hjärtinfarkt manifesteras i en mängd olika arytmier (extrasystole, förmaksflimmer eller paroxysmal takykardi) eller atrioventrikulärt block av olika grader. På grund av kränkningen av hjärtrytmen kan bilden av hjärtinfarkt på elektrokardiogrammet maskeras.

Cerebral variant. Karaktäriserad av en kränkning av blodcirkulationen i hjärnans kärl. Patienter kan klaga på yrsel, huvudvärk, illamående och kräkningar, svaghet i lemmarna, sinnet kan vara förvirrat.

Bezbolovoy-versionen (raderad form). Denna form av hjärtinfarkt orsakar störst problem vid diagnos. Smärta syndrom kan vara helt frånvarande, patienter klagar på oklart obehag i bröstet, ökad svettning. Ofta utvecklas en sådan utplånad form av sjukdomen hos patienter med diabetes mellitus och går mycket hårt.

Ibland den kliniska bilden av hjärtinfarkt kan uppvisa symptom på olika varianter av sjukdomen, prognosen i sådana fall, tyvärr ogynnsamma.

Behandling av hjärtinfarkt

Patienten kan misstänks för ett hjärtinfarkt om:

 • brinnande styv smärta bakom bröstbenet varar mer än 5-10 minuter;
 • smärtsyndromets intensitet minskar inte i vila, med tiden och efter att ha tagit nitroglycerin, upprepade gånger;
 • Smärta syndrom åtföljs av utseende av svår svaghet, illamående, kräkningar, huvudvärk och yrsel.

Om du misstänker ett hjärtinfarkt, ska du omedelbart ringa en ambulans och börja hjälpa patienten. Ju tidigare patienten kommer att få första hjälpen, desto gynnsammare är prognosen.

Det är nödvändigt att minska belastningen på hjärtat, för den här patienten behöver läggas med ett upphöjt huvud. Det är nödvändigt att ge en tillströmning av frisk luft och försöka lugna patienten, du kan ge lugnande medel,

Det ska ges till patienten under tungan (du kan förgräva) en tablett nitroglycerin och tugga en aspirin tablett.

Om det finns beredningar från gruppen av beta-blockerare (Atenolol, Metaprolol), är det nödvändigt att ge patienten tugga 1 tablett. Om patienten ständigt tar dessa läkemedel, är det nödvändigt att ta en extra dos av läkemedlet.

Att minska smärta intensitet som krävs för att ge patienten ett analgetiskt läkemedel (Analgin, Baralginum, pentalgin et al.).

Dessutom kan patienten ta en pillerpanangina eller 60 droppar corvalol.

För misstänkt hjärtsvikt (medvetslöshet, sluta andas, ingen puls och respons på yttre stimuli) bör omedelbart börja återupplivning (bröstkompressioner och konstgjord andning). Om patienten inte återfår medvetandet, måste de fortsätta tills läkarna anländer.

Kvalificerad vård för hjärtinfarkt i prehospitalet

Huvuduppgiften vid behandling av patienter med hjärtinfarkt är så snabbt som möjligt förnyelse och underhåll av blodcirkulationen i det drabbade området av myokardiet. Patienternas hälsa och liv beror i stor utsträckning på tillhandahållande av hjälp vid prehospitalet.

En av de största utmaningarna för läkare, ambulanser, - minskning av smärta attack, som ett resultat av aktiveringen av sympatic systemet ökar belastningen på hjärtat och myokardial syreförbrukning, vilket ytterligare förvärrar ischemi i det drabbade området av hjärtmuskeln. Ofta behöver läkare använda narkotiska analgetika för lindring av bröstsmärta, i prehospitalet används morfin oftast. Om den analgetiska effekten av användningen av narkotiska analgetika är otillräcklig, är intravenös administrering av nitroläkemedel eller betablockerare möjlig.

Återställande av kranskärlblodflödet är inte mindre viktigt för läkare vid behandling av en patient med hjärtinfarkt. I avsaknad av kontraindikationer kan en läkare börja utföra trombolys i en ambulans. Denna procedur är inte visad för alla patienter med hjärtinfarkt, indikationen på den bestäms av läkaren, baserat på resultaten från elektrokardiogrammet. Effektiviteten av trombolys beror på tidpunkten för starten, med införandet av trombolytiska läkemedel under de första timmarna efter uppkomsten av hjärt-olycka sannolikheten för återvinning av blodflödet i hjärtmuskeln är tillräckligt hög.

Beslutet att genomföra trombolys under transporten till sjukhus beror på tidsfaktorn. Införandet av droger börjar ambulansens läkare, om patientens tid till sjukhuset överstiger 30 minuter.

Behandling av hjärtinfarkt på sjukhus

Den bästa metoden för att återställa blodflödet och patensen hos kransartärerna är den omedelbara funktionen av kärlets angioplastik, under vilken en stent införs i artären. Stenting är också nödvändigt under de första timmarna efter starten av hjärtinfarkt. I vissa fall är det enda sättet att rädda hjärtmuskeln en brådskande kranskärlspiralbypassoperation.

En patient med hjärtinfarkt på sjukhus i intensivvårdsavdelning, och om nödvändigt - i intensivvårdsavdelning, där med hjälp av särskilda anordningar, kan läkarna kontinuerligt övervaka patientens tillstånd.

Vid behandling av denna sjukdom kan ett stort antal läkemedelskoncerner användas, för att vid behandling av hjärtinfarkt måste flera uppgifter utföras på en gång:

 • förebyggande av trombos och blodförtunning uppnås med läkemedel från grupper av antikoagulantia, antiplatelet och disaggregeringsmedel;
 • begränsning av området för myokardiell skada uppnås genom att minska behovet av hjärtmuskulatur i syre, som använder läkemedel från grupper av beta-blockerare och ACE-hämmare (angiotensinkonverterande enzym);
 • reduktion av smärtsyndrom uppnås med användning av icke-narkotiska och narkotiska analgetika, har antianginal effekt besatt av nitrogentroger, vilket också minskar behovet av myokardium i syre och minskar belastningen på hjärtat.
 • För att normalisera blodtrycksnivån ordineras patienten antihypertensiva läkemedel;
 • När det finns kränkningar av hjärtrytmen ordineras patienten antiarytmiska läkemedel.

Uppräknade är inte alla grupper av läkemedel som kan användas för behandling av hjärtinfarkt. Terapeutisk taktik beror på patientens allmänna tillstånd, närvaron av samtidiga sjukdomar i njurarna, leveren och andra organ, liksom många andra faktorer. Därför bör endast en kvalificerad läkare behandla denna allvarliga sjukdom, självmedicinering är oacceptabel och kan leda till patientens död.

Konsekvenser av hjärtinfarkt

Konsekvenserna av hjärtinfarkt påverkar alltid hela organismens tillstånd. Naturligtvis beror detta på hur omfattande myokardskador är. Hos patienter som genomgick hjärtinfarkt utvecklas hjärtrytmstörningar ofta. På grund av myokardens nekros och bildandet av ärret minskar hjärtens kontraktilfunktion, och som ett resultat utvecklas hjärtsvikt.

Till följd av en omfattande hjärtinfarkt och bildandet av ett stort ärr kan en hjärtinfarkt uppstå - ett tillstånd som hotar patientens liv och kräver snabb behandling. Aneurysm förvärrar inte bara hjärtats arbete utan ökar också sannolikheten för blodproppar i den, och risken för bristningen är också stor.

Förebyggande av hjärtinfarkt

Förebyggande av denna sjukdom är uppdelad i primär och sekundär. Det primära målet är att förebygga förekomsten av hjärtinfarkt och sekundären - för att förhindra återkommande hjärtkatastrofer hos dem som redan har lidit det. Förebyggande behövs inte bara för patienter som lider av hjärt-kärlsjukdomar, men också för friska människor, och minskar eliminering av faktorer som ökar risken för hjärt-kärlkatastrofer.

 1. Kontroll av kroppsvikt. Hos personer som är överviktiga ökar belastningen på hjärtat, risken för att utveckla hypertoni och diabetes ökar.
 2. Regelbunden fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet bidrar till att förbättra ämnesomsättningen och därmed minska kroppsvikt. Det är bevisat att regelbundna övningar minskar risken för upprepat hjärtinfarkt med 30% för dem som redan har lidit det. Komplexet av övningar och spänningsnivåer väljs av läkaren.
 3. Avslag från dåliga vanor. Forskare har länge bevisat att rökning och alkoholmissbruk ökar risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar. Människor som inte vill överge missbruk, ökar risken för återkommande myokardinfarkt med 2 gånger.
 4. Kontrollerar nivån av kolesterol i blodet. Alla personer över 45 år rekommenderas att regelbundet övervaka lipidmetabolism, eftersom ateroskleros, som utvecklas när den störs, är en av de främsta orsakerna till hjärt- och kärlkatastrofer.
 5. Kontroll av blodtryck. Med en bestående ökning av blodtrycket över 140/90 mm Hg. Art. Det är nödvändigt med läkemedelskorrigering, eftersom hjärtfrekvensen med hjärtinfarkt ökas signifikant.
 6. Kontroll av blodsockernivån. Detta är nödvändigt för att upptäcka kränkningar av kolhydratmetabolism och förebygga diabetes, vilket också ökar risken för hjärtinfarkt.
 7. Diet. Det rekommenderas att begränsa användningen av bordsalt, livsmedel som innehåller stora mängder kolesterol och eldfasta fetter. I kosten bör öka antalet frukter och grönsaker som innehåller fibrer, vitaminer och mineraler och skaldjur.
 8. Tar mediciner som innehåller acetylsalicylsyra. Mer än ett dussin år för förebyggande av trombos och ischemisk sjukdom används aspirin (acetylsalicylsyra), oavsett hur länge dess mottagning kan orsaka problem med mag-tarmkanalen, såsom halsbränna, gastrit, illamående, magont, etc.
  För att minska risken för sådana oönskade konsekvenser är det nödvändigt att ta drogerna i en speciell enterisk beläggning. Till exempel kan du använda drogen "Trombo ACC ®" *, varje tablett är täckt med en enterisk filmbeläggning, resistent mot verkan av saltsyra i magen och upplöses endast i tarmarna. Detta undviker direkt kontakt med magslemhinnan och minskar risken för halsbränna, sår, gastrit, blödning etc.

Till vilken läkare som ska ansöka

För symptom som liknar hjärtinfarkt, bör du ringa en ambulans. Behandling av en patient med hjärtinfarkt utförs av en kardiolog, som också utför rehabilitering och efterföljande uppföljning efter en tidigare sjukdom. Om nödvändigt utförs stenting eller skakning av en hjärtkirurg.

Rehabilitering efter ett tidigare hjärtinfarkt:

Myokardinfarkt

Myokardinfarkt - Inriktningen av ischemisk nekros av hjärtmuskeln, som utvecklas som ett resultat av en akut kränkning av kranskärlcirkulationen. Kliniskt bränning, krossning eller tryck smärta i bröstet som strålar i vänster arm, nyckelben, axel, käke, andnöd, ångest, kallsvettning. Det utvecklade hjärtinfarktet fungerar som en indikation på akut inhalation vid hjärtupplängning. Om du inte tillhandahåller snabb hjälp, är det möjligt att dödas.

Myokardinfarkt

Myokardinfarkt - Inriktningen av ischemisk nekros av hjärtmuskeln, som utvecklas som ett resultat av en akut kränkning av kranskärlcirkulationen. Kliniskt bränning, krossning eller tryck smärta i bröstet som strålar i vänster arm, nyckelben, axel, käke, andnöd, ångest, kallsvettning. Det utvecklade hjärtinfarktet fungerar som en indikation på akut inhalation vid hjärtupplängning. Om du inte tillhandahåller snabb hjälp, är det möjligt att dödas.

I åldern 40-60 år är myokardinfarkt 3-5 gånger vanligare hos män på grund av tidigare (10 år tidigare än hos kvinnor) utveckling av ateroskleros. Efter 55-60 år är förekomsten bland människor av båda könen ungefär densamma. Dödligheten för hjärtinfarkt är 30-35%. Statistiskt sett är 15-20% av plötsliga dödsfall på grund av hjärtinfarkt.

Brott mot hjärtinfarkt blodtillförsel genom 15-20 minuter eller mer leder till utveckling av irreversibla förändringar i hjärtmuskeln och hjärtstörning. Akut ischemi orsakar död av vissa funktionella muskelceller (nekros) och efterföljande byte av fibrerna i bindväven, dvs.. E. Bildandet av post-infarkt ärr.

I den kliniska studien av myokardinfarkt utmärks fem perioder:

 • 1 period - preinfarkt (prodromal): ökad frekvens och intensitet av angina attacker, kan vara flera timmar, dagar, veckor;
 • 2 period - Akut: från utveckling av ischemi till början av myokardiell nekros, varar från 20 minuter till 2 timmar;
 • 3 period - Akut: från bildandet av nekros till myomalering (enzymatisk smältning av nekrotisk muskelvävnad), varaktighet från 2 till 14 dagar;
 • 4 period - subakut: initiala processer av ärrorganisation, utveckling av granulationsvävnad i stället för nekrotisk, varaktighet 4-8 veckor;
 • 5 period - efterfarkt: mognad av ärr, anpassning av myokardiet till nya arbetsförhållanden.

Orsaker till hjärtinfarkt

Myokardinfarkt är en akut form av ischemisk hjärtsjukdom. I 97-98% av fallen, är grunden för utvecklingen av hjärtinfarkt de aterosklerotiska lesioner i kranskärlen, vilket förträngning av lumen. Ofta artärerna till ateroskleros förenar akut trombos av den påverkade delen av kärlet, vilket orsakar fullständig eller partiell upphörande av blodtillförsel till det berörda området av hjärtmuskeln. Trombusbildningen främjas av den ökade viskositeten hos ett blod observerat hos patienter med en ischemisk hjärtsjukdom. I ett antal fall uppträder hjärtinfarkt mot bakgrund av kramp i grenarna i kransartärerna.

Bidra till utvecklingen av hjärtinfarkt, diabetes, gipertonichesaya sjukdom, fetma, mental stress, passion för alkohol, rökning. En skarp fysisk eller känslomässig belastning på bakgrunden av ischemisk hjärtsjukdom och angina kan framkalla utvecklingen av hjärtinfarkt. Myokardinfarkt i vänster ventrikel utvecklas ofta.

Klassificering av hjärtinfarkt

I enlighet med måtten bristfällig skada på hjärtmuskeln är myokardinfarkt utmärkande:

Insats melkoochagovogo hjärtinfarkt står för cirka 20% av kliniska fall, men ofta små foci av nekros i hjärtmuskeln kan omvandlas till stor fokal myokardial infarkt (30% av patienterna). Däremot medan stora, med små kontaktpunkter infarkter inte uppstår aneurysm och ruptur av hjärtat, för det gångna sällan kompliceras av hjärtsvikt, ventrikelflimmer, tromboembolism.

Beroende på djupet av nekrotisk skada hjärtmuskel utsöndrar myokardinfarkt:

 • transmural - med nekros av hela tjockleken av hjärtens muskelvägg (vanligtvis storskalig)
 • Intramural - med nekros i tjockleken på myokardiet
 • subendokardial - med myokardiell nekros i området vid fastsättning till endokardiet
 • subepikardiala - med myokardiell nekros i epikardiell infästningszon

På de förändringar som är fasta på EKG, skilja mellan:

 • "Q-infarkt" - med bildandet av en patologisk Q-våg, ibland det ventrikulära komplexet QS (oftare storskaligt transmittalt myokardinfarkt)
 • "Ej Q-infarkt" - åtföljs inte av utseendet av en Q-våg, uppenbaras av negativa T-tänder (vanligtvis småfokal hjärtinfarkt)

Genom topografi och beroende på lesionen av vissa grenar av kransartärerna delas myokardinfarkt i:

 • höger kammare
 • vänster ventrikel: främre, laterala och bakre väggar, interventricular septum

Genom många förekomster särskilja hjärtinfarkt:

 • primär
 • återkommande (utvecklas inom 8 veckor efter primär)
 • upprepade (utveckling 8 veckor efter föregående)

På utvecklingen av komplikationer Myokardinfarkt är uppdelat i:

 • komplicerad
 • okomplicerade
Genom närvaro och lokalisering av smärtssyndrom

identifiera former av myokardinfarkt:

 1. typiskt - med lokalisering av smärta bakom sternum eller i precordialregionen
 2. atypisk - med atypiska smärtsamma manifestationer:
 • perifer: vänsterhand, vänsterhand, laryngeal, pharyngeal, vertebrate, gastralgic (abdominal)
 • smärtfri: collaptoid, astmatisk, edematisk, arytmisk, cerebral
 • malosymptomatisk (raderad)
 • kombinerade

I enlighet med perioden och dynamiken utvecklingen av hjärtinfarkt är isolerat:

 • stadium av ischemi (akut period)
 • stadium av nekros (akut period)
 • organisationsstadiet (subakutperiod)
 • stadiumärr (post-infarktperiod)

Symtom på hjärtinfarkt

Pre-infarkt (prodromal) period

Omkring 43% av patienterna märker en plötslig utveckling av hjärtinfarkt, medan större delen av patienterna har en annan period av ostabil progressiv angina pectoris.

Den skarpaste perioden

Typiska fall av hjärtinfarkt kännetecknas av en extremt intensiv smärta lokaliserad med bröstsmärtor och strålar ut i vänster skuldra, hals, tänder, öra, nyckelbenet, underkäken, interskapulära zonen. Smärtan kan vara konstrictiv, växande, brinnande, pressande, skarp ("dolk"). Ju mer zonen av myokardisk skada desto mer uttalad smärta.

Smärta attack uppträder vågformiga (dvs ökar, försvagningen) varar från 30 minuter till flera timmar, dagar och ibland inte dockad igen nitroglycerin. Smärta är förknippad med en skarp svaghet, spänning, en känsla av rädsla, dyspné.

Kanske den atypiska kursen av den akuta perioden av hjärtinfarkt.

Myokardinfarkt - symtom, de första tecknen på vad det är, konsekvenserna och förebyggandet av hjärtinfarkt

Vad är det Infarction är en av formerna för hjärt-kärlsjukdom, som är en nekros av hjärtmuskeln, orsakad av en kraftig stopp av kranskärlblodflödet på grund av kranskärlsskador. Sjukdom är den främsta dödsorsaken bland vuxna i utvecklade länder. Frekvensen av hjärtinfarkt beror direkt på kön och ålder av personen: män är sjuk ungefär fem gånger oftare än kvinnor och 70% av alla som har blivit sjuk är i åldern 55-65 år.

Vad är en hjärtattack?

Myokardinfarkt är nekros hos hjärtmuskelsytan, orsaken till vilken blodcirkulationsstörning är - en kritisk droppe i blodflödet genom kranskärlskärlen.

Klinisk bild

Vilka läkare säger om högt blodtryck

Jag har behandlat högt blodtryck i många år. Enligt statistiken avslutas hypertoni i 89% av fallen av hjärtinfarkt eller stroke och död hos en person. Nu dör cirka två tredjedelar av patienterna inom de första 5 åren av sjukdomen.

Följande faktum - att slå ner trycket är möjligt och det är nödvändigt, men det botar inte själva sjukdomen. Det enda läkemedlet som officiellt rekommenderas av hälsovårdsministeriet för behandling av högt blodtryck och det används av kardiologer i deras arbete är Giperium. Läkemedlet fungerar på grund av sjukdomen, vilket gör det möjligt att helt avstå från högt blodtryck. Dessutom kan varje rysk medborgare få det i det federala programmet gratis.

Risken för dödsfall är särskilt stor under de första 2 timmarna från början och minskar väldigt snabbt när patienten kommer in i intensivvården och löser upp en trombus som kallas trombolys eller koronar angioplastik.

 1. Med en stor nekroszon dör de flesta patienter halvvägs innan de kommer till sjukhuset. 1/3 av de överlevande patienterna dör av upprepade hjärtinfarkt som uppstår mellan flera dagar till ett år, såväl som från komplikationer av sjukdomen.
 2. Den genomsnittliga dödligheten är cirka 30-35%, varav 15% är plötslig hjärtdöd.
 3. Kardiologer konstaterar att den manliga befolkningen har en hjärtinfarkt mycket oftare, eftersom i den kvinnliga kroppen kontrollerar östrogen nivåerna av kolesterol i blodet. Om tidigare den genomsnittliga åldern för infarktutvecklingen var 55-60 år, är den nu relativt yngre. Diagnos av fall av patologi, även hos ungdomar.

Utvecklingsperioder

I den kliniska studien av myokardinfarkt utmärks fem perioder:

 • 1 period - förinfarkt (prodromal): ökad frekvens och intensitet av angina attacker, kan vara flera timmar, dagar, veckor;
 • 2 period - den mest akuta: från utveckling av ischemi till uppkomsten av myokardiell nekros, varar från 20 minuter till 2 timmar;
 • 3 period - akut: från bildandet av nekros till myomalering (enzymatisk smältning av nekrotisk muskelvävnad), varaktighet från 2 till 14 dagar;
 • 4 period - subakut: initiala processer av ärrorganisation, utveckling av granulationsvävnad i stället för nekrotisk, varaktighet 4-8 veckor;
 • 5 period - postinfarkt: mognad av ärret, anpassning av myokardiet till nya funktionsbetingelser.

Det är viktigt att komma ihåg: om hjärtat är oroligt i tio till tjugo minuter, och ännu mer i en halvtimme, och gå inte bort efter att ha tagit nitrater, - lida inte smärta, du måste ringa en ambulans!

klassificering

Om vi ​​beaktar sjukdomsstadierna isoleras de fyra, var och en kännetecknas av dess egenskaper. Storleken på det drabbade området beaktas också i klassificeringen. urskiljas:

Var försiktig

Hypertoni (tryck hopp) - i 89% av fallen dödar en patient i en dröm!

Vi skyndar oss att varna dig, majoriteten av droger från hypertoni och normalisering av trycket - detta är en fullständig bedrägeri av marknadsförare, som vindar hundratals procent på droger, vars effektivitet är noll.

Apoteksmafia tjänar mycket pengar för att lura sjuka människor.

Men vad ska man göra? Hur behandlas det om bedrägeri överallt? Doktor i medicinsk vetenskap Belyaev, Andrei S. utförde sin egen utredning och fann en väg ut ur denna situation. I denna artikel om kemi laglöshet, Andrei Sergeyevich också berättade hur man skyddar dig från döden på grund av ett sjukt hjärta och tryck spikar gratis ! Läs artikeln på den officiella hemsidan för Ryska federationen för folkhälsa och kardiologi under länken.

 • Stort fokalinfarkt, när vävnadsnekros infångar hela tjockleken på myokardiet.
 • Småbränd, en liten del påverkas.

Platsen särskiljs av:

 • Infarkt i höger kammare.
 • Vänster ventrikeln.
 • Interventrikulär septum.
 • Sidoväggen.
 • Bakre väggen.
 • Ventrikelens främre vägg.

Infarkt kan uppstå med komplikationer och utan att därför särskilja kardiologer:

 • Komplicerad hjärtinfarkt.
 • Okomplicerad.

Genom mångfalden av utveckling:

 • primär
 • återkommande (inträffade upp till två månader efter det primära infarkt);
 • upprepas (inträffar två eller flera månader efter det primära).

Genom lokalisering av smärtssyndrom:

 • en typisk form (med retrosternal smärta lokalisering);
 • atypiska former av hjärtinfarkt (alla andra former - buken, cerebral, astmatisk, smärtfri, arytmisk).

Det finns tre huvudsakliga perioder med hjärtinfarkt

Under myokardinfarkt utmärks tre huvudperioder. Varaktigheten av var och en av dem beror direkt på området för lesionsfokus, funktionaliteten hos de fartyg som levererar hjärtmuskeln, de samtidiga komplikationerna, korrektheten av de terapeutiska åtgärderna och patientens överensstämmelse med de rekommenderade regimerna.

Våra läsares berättelser

Besegrade hypertensionen i huset. Det har varit en månad sedan jag glömde över press hopp. Åh, hur mycket jag har försökt allt - ingenting hjälpte. Hur många gånger gick jag till polikliniken, men jag blev ordinerad med oanvända mediciner igen och igen, och när jag återvände läkade bara händerna upp. Slutligen klarade jag trycket, och allt tack vare den här artikeln. Alla som har problem med press - läs nödvändigtvis!

Läs hela artikeln >>>

De första tecknen på hjärtinfarkt hos vuxna

Vissa är bekanta med en sådan sjukdom som hjärtinfarkt - symtom, de första tecknen på det kan inte förväxlas med andra sjukdomar. Denna sjukdom påverkar hjärtmuskeln, det är ofta orsakad av en kränkning av blodtillförseln på grund av att de pluggar aterosklerotiska plack av en av hjärtkarriärerna. De drabbade muskeldöd och nekros utvecklas. Celler börjar dö i 20 minuter efter det att blodtillförseln upphört.

Det är nödvändigt att lära och komma ihåg de första tecknen på hjärtinfarkt:

 1. börja allvarligt skada brystbenet och hjärtat, kanske - hela ytan på bröstet, smärta pressa, kan ge till vänster arm, rygg, axelblad, käke;
 2. smärta varar mer än 20-30 minuter, har en återkommande, det vill säga en återkommande karaktär (sedan sänker, sedan återupptas);
 3. smärta stoppas inte av nitroglycerin
 4. kropp (panna, bröst, rygg) är täckt rikligt med kall klibbig svett;
 5. det finns en känsla av "brist på luft" (en person börjar gasa, och som ett resultat - för panik);
 6. Det är en skarp svaghet (det är svårt att höja en hand, för lat för att dricka ett piller, det finns en lust att ljuga utan att gå upp).

Om du mår dåligt i dagsläget, åtminstone en, och ännu mer så några av dessa symtom - så det finns misstanke om hjärtinfarkt! Det är angeläget att ringa noll-tre, beskriv dessa symtom och vänta på ett lag doktorer!

skäl

Den främsta och vanligaste orsaken till hjärtinfarkt är en störning av blodflödet i kransartärerna, vilket ger hjärtmuskeln med blod och följaktligen med syre.

Oftast är det ett brott sker i bakgrunden av ateroskleros av artärerna där bildandet av aterosklerotiska plack på väggarna i blodkärlen.

Om en infarkt utvecklas kan orsakerna till uppkomsten vara olika, men det viktigaste är att blodflödet upphör i vissa delar av hjärtmuskeln. Detta beror oftast på:

 • Ateroskleros av kransartärerna, vilket leder till att kärlens väggar förlorar sin elasticitet, smalnar lumen åt aterosklerotiska plack.
 • Spasm av kranskärlskärl, som kan förekomma mot en bakgrund av stress, till exempel, eller effekterna av andra externa faktorer.
 • Trombos av artärerna, om placken sönderbryts och med blodflödet bringas till hjärtat.

Infarkt påverkar oftast människor som lider av brist på motorisk aktivitet mot bakgrund av psyko-emotionell överbelastning. Men han kan också besegra människor med bra träning, även unga.

Huvudorsakerna som bidrar till förekomsten av hjärtinfarkt är:

 • överspädning, felaktig kost, överflöd i kosten av animaliska fetter;
 • otillräcklig motoraktivitet,
 • hypertensiv sjukdom,
 • dåliga vanor.

Sannolikheten att utveckla en hjärtattack hos personer som leder en stillasittande livsstil är flera gånger större än för fysiskt aktiva.

Symptom på hjärtinfarkt hos vuxna

Symtom på hjärtinfarkt är ganska typiskt och tillåter som regel att man misstänker det med hög grad av sannolikhet även i sjukdomen före infarktperioden. Således upplever patienter längre och mer intensiva bröstsmärtor, vilka är mindre behandlingsbara med nitroglycerin, och ibland övergår de inte alls.

Det kan finnas andfåddhet, svettning, olika arytmier och till och med illamående. Samtidigt är patienterna ännu mer benägna att lida även mindre fysisk ansträngning.

Till skillnad från angina pectoris attack, kvarstår smärtssyndromet med hjärtinfarkt i mer än 30 minuter och slutar inte i vila eller upprepade intag av nitroglycerin.

Det bör noteras att även i de fall där den smärtsamma attacken varar längre än 15 minuter, och de åtgärder som vidtagits är ineffektiva, bör akutmedicinsteamet omedelbart ringas.

Vad är symtom på hjärtinfarkt under den akuta perioden? En typ av patologi innefattar ett sådant symptomkomplex:

 • Allvarlig smärta i bröstet - piercing, skärning, sömnad, sprängning, stingning
 • Bestrålning av smärta i nacken, vänster axel, arm, krageben, öra, käke, mellan axelbladen
 • Rädsla för döden, panik
 • Andnöd, bröststramhet
 • Svaghet, ibland - förlust av medvetande
 • Svag, kall svettning
 • Blåsning av den nasolabiala triangeln
 • Ökning av tryck, då - dess fall
 • Arytmi, takykardi

Atypiska former av hjärtinfarkt:

 • Abdominal. Symptom simulerar en kirurgisk sjukdom i bukhålan - det finns smärtor i buken, dess svullnad, illamående, salivation.
 • Astmaanfall. Karaktäriserad av andfåddhet, utandning, akrocyanos (blåa läppar, kanter av auriklarna, naglar).
 • Cerebral. För det första finns hjärnstörningar - yrsel, förvirring, huvudvärk.
 • Arytmi. Det finns attacker av mer frekventa hjärtkollisioner, extraordinära nedskärningar (extrasystoler).
 • Edematös form. Utveckla perifer ödem av mjukvävnad.

I atypiska former av hjärtinfarkt kan smärta vara mycket mindre uttalad än med en typisk, det finns en smärtfri variant av sjukdomsförloppet.

Om du har symtom måste du snabbt ringa en ambulans. Innan du tar det kan du ta nitroglycerintabletter (0,5 mg) med 15 minuters mellanrum, men inte mer än tre gånger så att det inte finns något plötsligt tryckfall. I riskzonen finns främst äldre människor, aktiva rökare.

diagnostik

För symptom som liknar hjärtinfarkt, bör du ringa en ambulans. Behandling av en patient med hjärtinfarkt utförs av en kardiolog, som också utför rehabilitering och efterföljande uppföljning efter en tidigare sjukdom. Om nödvändigt utförs stenting eller skakning av en hjärtkirurg.

Vid undersökning av patientens märkbara hudfärg är tecken på svettning möjlig cyanos (cyanos).

Mycket information kommer att ge sådana metoder för objektiv forskning som palpation (känsla) och auskultation (lyssnande). Så, vid en palpation är det möjligt att avslöja:

 • Pulsering i regionen av hjärtakspetsen, precordial zon;
 • Pulshastigheten ökar till 90-100 slag per minut.

Efter ambulans ankomst åstadkommer patienten i regel ett brådskande elektrokardiogram enligt indikationerna av vilka det är möjligt att bestämma infarktets utveckling. Samtidigt samlar läkare anamnese, analyserar tidpunkten för en attack, dess längd, smärtan, lokaliseringen, bestrålningen etc.

Dessutom kan de indirekta tecknen på utvecklingen av hjärtattack vara en akut förebyggande blockad av buntens ben. Dessutom är diagnosen myokardinfarkt baserat på detektering av markörer av skador på hjärtens muskulära vävnader.

Idag kan den mest övertygande (uppenbara) markören av denna typ betraktas som indikatorn för troponin i blodet, som när den beskrivna patologin ökar signifikant.

Nivån av troponin kan öka dramatiskt under de första fem timmarna efter hjärtinfarkt och kan förbli så till tolv dagar. Utöver detta kan läkare ordinera ekkokardiografi för att upptäcka den aktuella patologin.

De viktigaste diagnostiska tecknen på hjärtinfarkt är följande:

 • långvarigt smärtsyndrom (mer än 30 minuter), vilket inte stoppas av nitroglycerin;
 • karakteristiska förändringar på elektrokardiogrammet;
 • förändringar i den allmänna analysen av blod: en ökning av ESR, leukocytos;
 • avvikelse från normen för biokemiska indikatorer (utseende av C-reaktivt protein, ökning av nivån av fibrinogen, sialinsyror);
 • Närvaron i blodet av markörer för dödsfall av myokardceller (CK, LDH, troponin).

Differentiell diagnos av en typisk sjukdomsform uppvisar inga svårigheter.

Första hjälpen för hjärtinfarkt

Nödläkarvård för hjärtinfarkt innefattar:

1. Växla eller placera en person i ett bekvämt läge, befria hans torso från täta kläder. Se till att luften är fri.

2. Låt offeret dricka följande:

 • tablett "Nitroglycerin", med allvarliga attacker 2 stycken;
 • droppar "Corvalol" - 30-40 droppar;
 • tablett "Acetylsalicylsyra" ("Aspirin").

Dessa läkemedel hjälper till att lindra en infarktinfarkt, och också för att minimera ett antal möjliga komplikationer. Dessutom förhindrar "aspirin" bildandet av nya blodproppar i blodkärlen.

behandling

Med hjärtinfarkt indikeras en akut sjukhusvistelse vid hjärtupplösning. Under en akut tid föreskrivs patienten en viloläge och mental vila, en bråkig måltid, begränsad volym och kaloriinnehåll. Under den subakutala perioden överförs patienten från intensivvården till kardiologiska avdelningen, där behandlingen av hjärtinfarkt fortsätter och regimen gradvis expanderas.

mediciner

Vid akut attack måste patienten placeras på ett sjukhus. För att återuppta blodtillförseln till lesionen vid myokardinfarkt, föreskrivs trombolytisk behandling. På grund av trombolytik upplöses plack i hjärtkärlarterier, blodflödet återställs. Det är tillrådligt att starta dem under de första 6 timmarna efter hjärtinfarkt. Detta minimerar risken för ett ogynnsamt resultat av sjukdomen.

Taktik av behandling och första hjälpen vid en attack:

 • heparin;
 • aspirin;
 • Plavix;
 • prasugrel;
 • Fraxiparine;
 • alteplas;
 • Streptokinas.

För anestesi utsetts:

 • Promedolum;
 • morfin;
 • Fentanyl med droperidol.

Efter avslutad behandling på sjukhuset ska patienten fortsätta behandlingen med läkemedel. Det är nödvändigt för:

 • upprätthålla lågt kolesterol i blodet;
 • återhämtning av blodtryck indikatorer;
 • förebyggande av blodproppar
 • kämpar med ödem
 • Återställ det normala sockerhalten i blodet.

Listan över droger är individuell för varje person, beroende på omfattningen av hjärtinfarkt och den ursprungliga hälsohalten. I detta fall ska patienten informeras om dosen av alla föreskrivna läkemedel och deras biverkningar.

Strömförsörjning

Diet med hjärtinfarkt syftar till att minska kroppsvikt och därmed låga kalorier. Produkter med högt purininnehåll är uteslutna, eftersom de exklusivt verkar på nervsystemet och kardiovaskulära system, vilket leder till kränkningar av blodcirkulationen och njurefunktionen och förvärrar patientens tillstånd.

Förteckning över förbjudna produkter efter hjärtinfarkt:

 • bröd och mjölprodukter: färskt bröd, bakning, bakning av olika typer av deg, pasta;
 • feta sorter av kött och fisk, rika buljonger och soppor från dem, alla slags fjäderfä, utom kyckling, stekt och grillat kött;
 • fett, matlagningsfett, slaktbiprodukter, kalla tilltugg (salthalt och rökt kött, kaviar), gryta;
 • konserver, korv, saltade och syltade grönsaker och svampar;
 • äggulor;
 • konfektyrprodukter med fet grädde, socker är begränsad;
 • bönor, spenat, kål, rädisa, rädisa, lök, vitlök, sorrel;
 • fettmjölkprodukter (hela oförbränd mjölk, smör, grädde, hög fetthaltost, kryddig, salt och fet ost);
 • kaffe, kakao, starkt te;
 • choklad, sylt;
 • kryddor: senap, pepparrot, peppar;
 • druvsaft, tomatjuice, kolsyrade drycker.

Under den akuta perioden av sjukdomen visas följande mat:

 • gröt på vattnet,
 • puré från grönsaker och frukter,
 • gnugga soppor,
 • drycker (juice, te, komposit),
 • mager biff etc.

Begränsa användningen av salt och vätska. Från den 4: e veckan efter attacken av hjärtattack utser de en diet som är berikad med kalium. Ett sådant mikroelement kan avsevärt förbättra utflödet av allt överskottsvätska från kroppen, vilket förbättrar myokardiums sammandragande förmåga. Produkter rik på kalium: prunes, torkade aprikoser, datum.

Kirurgisk behandling

Förutom läkemedelsbehandling används ibland kirurgiska metoder för behandling av infarkt och dess komplikationer. För sådana åtgärder tillgodoses speciella indikationer.

 • Operationen är ett minimalt invasivt sätt att återställa blodflödet;
 • tekniken liknar koronar angiografi;
 • Trombusen elimineras genom att man sätter in en speciell sond i kärlet, vilket matas till ocklusionsstället.
 • detta är ett komplext kirurgiskt ingrepp på det öppna hjärtat;
 • För det artificiella underhållet av blodcirkulationen är en speciell apparat ansluten;
 • tekniken används i de sena stadierna av sjukdomen (efter infarktperioden).
 • tekniken används vid bildandet av postinfarkt-aneurysmer - ett hotande brott och kraftigt blödande tillstånd
 • Operationen utförs först efter att patienten är helt återställd.
 • Det är en apparat som undertrycker sinushybridens automatik och sätter den normala hjärtrytmen.

Rehabilitering efter ett infarkt

Efter hjärtinfarkt, rekommenderar kardiologerna följande:

 • Undvik arbete som innebär att flytta tunga föremål.
 • Visst måste du vara uppmärksam på fysisk terapi. Användbar kommer att gå, cykla. Du får simma och dansa.
 • Dåliga vanor måste glömmas för alltid. Användning av kaffe bör minskas till ett minimum.
 • En förutsättning är en kost. Dieten bör innehålla fiber och grönsaker, frukt och mejeriprodukter samt fisk.
 • Det är viktigt att ständigt mäta trycket och samtidigt övervaka sockerhalten.
 • Du kan inte stanna länge i solen.
 • Om du har extra pounds, måste du försöka få vikten tillbaka till normalt.

Prognos för livet

Med hänsyn till prognoser beror de direkt på mängden skada på hjärtmuskeln, samt om akutvårdens tid och kvalitet. Även om det inte finns några allvarliga komplikationer efter en akut hjärtinfarkt, kan du inte garantera en absolut återhämtning. Om området som påverkas av myokardiet är stort, kommer det inte att kunna återhämta sig fullt ut.

I framtiden kommer människor att drabbas av kardiovaskulära problem. Detta kräver konstant övervakning av en kardiolog. Enligt statistiken, ett år efter attacken, förekommer återfall i 20-40% av fallen. För att undvika detta måste du noggrant följa alla etablerade rekommendationer från en specialist.

förebyggande

Förebyggande åtgärder som syftar till att förebygga hjärtinfarkt innefattar eliminering av riskfaktorer, korrigering av näring och fysisk aktivitet.

Vanligtvis innefattar förebyggandet sådana steg:

 • Uteslutning från kosten av livsmedel som är hög i salt, halvfabrikat, konserver, korv. Utesluter fet mat, stekt mat.
 • Ökad fysisk aktivitet. Hjälper till att förbättra syretransporten genom kroppen, förhindra syreförlust och vävnadsnekros.
 • Övergivande av dåliga vanor: fullständigt upphörande av rökning och alkoholanvändning.
 • Lägger till färsk frukt och grönsaker, spannmål, högfibrer mat till kosten. Du bör ge företräde åt produkter som kokas genom ångning eller bakning.

Konsekvenser av hjärtattack för människor

Konsekvenserna av hjärtinfarkt påverkar alltid hela organismens tillstånd. Naturligtvis beror detta på hur omfattande myokardskador är.

Det är extremt sällsynt att en sådan formidabel sjukdom passerar utan spår, i de flesta fall leder konsekvenserna av hjärtinfarkt i form av komplikationer signifikant livslängden.

De vanligaste komplikationerna är:

 • kardiogen chock;
 • akut hjärtsvikt
 • hjärtsvikt;
 • hjärtaneurysm;
 • hjärtrytmstörningar;
 • tidig postinfarction angina;

Dödligheten i hjärtinfarkt är 10-12%, med andra extra noteras att endast hälften av offren når den medicinska institution, men även om man överlever, är platsen för att dö av hjärtvävnad, för livet ärret. Därför är det inte förvånande att många som har haft hjärtinfarkt blir inaktiverade.

Var frisk och se din hälsa ständigt. Vid avslag och utseende av obehagliga symptom, var noga med att kontakta kardiologen för diagnosen!

Rita slutsatser

Hjärtinfarkt och stroke är orsaken till nästan 70% av alla dödsfall i världen. Sju av tio personer dör på grund av blockering av hjärtat eller hjärnans artärer.

Särskilt skrämmande är det faktum att många människor inte ens misstänker att de har högt blodtryck. Och de saknar möjligheten att rätta till någonting, bara dömma sig till fördärv.

 • huvudvärk
 • Hjärtklappningar
 • Svarta prickar framför ögonen (flugor)
 • Apati, irritabilitet, sömnighet
 • Otydlig syn
 • svettning
 • Kronisk trötthet
 • Svullnad i ansiktet
 • Numbness och frossa i fingrarna
 • Tryck hoppar
Även ett av dessa symptom borde få dig att tänka. Och om det finns två, tveka inte - du har högt blodtryck.

Hur man behandlar högt blodtryck, när det finns ett stort antal droger som kostar mycket pengar?

De flesta droger kommer inte göra något bra, och några kan till och med skada! För närvarande är det enda läkemedlet som officiellt rekommenderas av hälsovårdsministeriet för behandling av högt blodtryck Giperium.

till Kardiologinstitutet tillsammans med hälsovårdsministeriet utför programmet " utan högt blodtryck"Inom ramen för vilket läkemedlet Giperium är tillgängligt gratis, alla invånare i staden och regionen!