Huvud / Dystoni

Mitral ventil prolapse

Mitral ventil prolapse - Systolisk prolaps av mitralventilerna till vänstra atriumet. Förlängningen av mitralventilen kan manifesteras av ökad trötthet, huvudvärk och yrsel, andfåddhet, hjärtvärk, svimning, hjärtklappningar, en känsla av avbrott. Instrumentell diagnos av mitralventil prolapse är baserad på EchoCG, EKG, fonokardiografi, holterövervakning, radiografi. Behandling av mitralventil prolaps är övervägande symtomatisk (antiarytmisk, lugnande, antikoagulantia); med uttalad regurgitation anges mitralventilprotesen.

Mitral ventil prolapse

Mitralklaffprolaps - ventildefekt som kännetecknas av utbuktning en eller båda av ventilerna i den vänstra atrioventrikulära ventilhålan atriell systole fas. Inom kardiologi, är mitralklaffprolaps med hjälp av olika metoder (auskultation, ekokardiografi, Phonocardiography) diagnostiseras i 2-16% av barn, för det mesta i åldern 7-15 år. Incidensen av mitralklaffprolaps vid olika hjärtfel är betydligt högre än hos friska individer: i medfödda hjärtsjukdomar - 37%, för reumatism - 30-47%, i ärftliga sjukdomar i hjärtat - 60-100%. I den vuxna befolkningen är mitralventilens prolapshastighet 5-10%; Valvedefekt diagnostiseras huvudsakligen hos kvinnor 35-40 år.

Orsaker till mitralventil prolapse

Strängt taget är mitralventilens prolapse inte en självständig sjukdom utan ett kliniskt-anatomiskt syndrom som uppträder med olika nosologiska former. Med hänsyn till etiologin isoleras primär (idiopatisk, medfödd) och sekundär mitralventil-prolapse.

Idiopatisk mitralklaffprolaps orsakas av medfödd bindväv dysplasi, mot vilken andra anomalier markeras som ventilenheten (förlängning eller förkortning av de ackord deras felaktig insättning, närvaron av ytterligare ackord, etc). Den medfödda defekten i bindevävnaden åtföljs av strukturell myxomatisk degenerering av mitralventilerna och deras ökade överensstämmelse. Bindväv dysplasi orsakas av olika patologiska faktorer som verkar på fostret -. SARS, gestosis, yrkesrisker, ogynnsamma miljöförhållanden, etc. I 10-20% av fallen, är medfödd mitralklaffprolaps ärvs via modern.

Mitralklaffprolaps är en del av vissa ärftliga syndrom (Ehlers-Danlos syndrom, Marfans syndrom, medfödd kontrakturer arachnodactyly, osteogenesis imperfecta, pseudoxanthoma elastisk).

Ursprunget för den sekundära mitralklaffprolaps kan bero på ischemisk hjärtsjukdom, hjärtinfarkt, reumatism, systemisk lupus erythematosus, myokardit, hypertrofisk kardiomyopati, myokardial dystrofi, autonom dystoni, endokrina störningar (hypertyreoidism), brösttrauma. I dessa fall, är mitralklaffprolaps resultatet av skador på förvärvade klaffstrukturer, papillarmuskler, myokardiell dysfunktion. I sin tur kan förekomsten av mitralventil prolapse orsaka utveckling av mitralinsufficiens.

I patogenesen av mitralventil prolapse spelas en viktig roll av dysfunktioner i det autonoma nervsystemet, metaboliska störningar och brist på magnesiumjoner.

Funktioner av hemodynamik med mitralventil prolapse

Mitralventilen är en tvåsidig ventil som delar hålen i vänstra atrium och ventrikel. Med hjälp av ackord är ventilflikarna fästa vid papillärmusklerna som sträcker sig från botten av vänster ventrikel. Normalt faller mitralventilerna ner i diastolfasen, vilket ger ett fritt flöde av blod från vänstra atrium till vänster ventrikel; under systolen under blodtrycket höjs ventilerna och stänger den vänstra atrioventrikulära öppningen.

Med mitralventilförlängning på grund av den ventila-tionsapparatens strukturella och funktionella inferioritet i systolfasen böjer mitralventilveckorna sig i vänster förmakshålrum. I detta fall kan den atrioventrikulära öppningen överlappa helt eller delvis - för att bilda en defekt, vilket sker genom omvänt flöde av blod från den vänstra ventrikeln in i vänster förmak, dvs. utveckla mitral regurgitation...

Vid bildandet av mitralinsufficiens minskar kontraktiviteten hos myokardiet, vilket förutbestämmer utvecklingen av cirkulationsinsufficiens. I 70% av fallen åtföljs den primära prolapse av mitralventilen med lunghypertension i gränsen. Från sidan av systemisk hemodynamik noteras arteriell hypotension.

Klassificering av mitralventil prolapse

Ur det etiologiska synsättets synpunkt avgränsas den primära och sekundära mitralventilförlängningen. Genom lokalisering av prolaps isoleras prolaps av främre, bakre och båda ventilerna av mitralventilen. Med tanke på närvaron eller frånvaron av hörbara ljudfenomen talar man om en "mute" och auskultativ form av syndromet.

Baserat på ekkokardiografiska data finns 3 grader av prolaps av mitralventilen:

 • I grad - ventilerna på mitralventilen förlängs på 3-6 mm;
 • II grad - mitralventilens ventiler prolaps till 6-9 mm;
 • III grad - prolaps av mitralventiler över 9 mm.

Med hänsyn till tiden för mitralventilförlusten i förhållande till systolen, tidigt, senare, isoleras holosystolisk prolaps. Graden av mitral regurgitation motsvarar inte alltid graden av mitralventil prolaps, därför klassificeras den separat enligt Doppler-ekkokardiografi:

 • I grad-mitral regurgitation förekommer vid ventilerna.
 • II grad - regurgitation våget når mitten av vänster atrium;
 • III grad - en våg av regurgitation når den motsatta änden av atriumet.

Symptom på mitralventil prolapse

Intensiteten av kliniska symptom på mitralklaffprolaps varierar från ett minimum till en avsevärd grad och bestäms av bindväv dysplasi, närvaro uppstötningar, autonoma abnormiteter. Vissa patienter har inga klagomål, och mitralventil prolapse är ett oavsiktligt resultat i ekokardiografi.

Barn med primär mitralklaffprolaps detekteras ofta umbilical och inguinala bråck, hip dysplasi, gemensamma hypermobilitet, skolios, platta fötter, bröst deformitet, myopi, skelning, nephroptosis, varicocele, vilket indikerar brott av bindvävsstrukturer. Många barn är predisponerade för den frekventa förekomsten av förkylningar, angina, förvärringar av kronisk tonsillit.

Ganska ofta är mitralklaffprolaps tillsammans med symptom på neuro dystoni: falsk angina, takykardi och avbrott i arbetet av hjärtat, yrsel och svimning, vegetativa kriser, överdriven svettning, illamående, en känsla av "klump i halsen" och bristen på luft, migrän. Med betydande hemodynamiska störningar uppstår dyspné och trötthet ökas. Nedströms mitralklaffprolaps kännetecknas av affektiva störningar: depression, senestopatii, astenisk symptom (trötthet).

Kliniska manifestationer av sekundär mitralventil prolapse kombineras med symtomen på den underliggande sjukdomen (reumatisk cardit, medfödda hjärtefekter, Marfan syndrom, etc.). Bland de möjliga komplikationerna av mitralventil prolaps är livshotande arytmier, infektiös endokardit, tromboemboliskt syndrom (inklusive stroke, PE), plötslig död.

Diagnos av mitralventil prolapse

Med "mute" -formen av mitralventilförlängning är auskultatoriska tecken frånvarande. Den uppstigna versionen av mitralventil-prolaps kännetecknas av isolerade klick, sena systoliska murmurs och hysterostoliska ljud. Fonokardiografi bekräftar dokumentärt ljudföreteelserna.

Den mest effektiva metoden för att detektera mitralventilens prolaps är ultraljud i hjärtat, vilket gör det möjligt att bestämma graden av prolaps av ventilerna och volymen av regurgitation. Med utbredd bindväv dysplasi, dilatation av aorta och lungartär stammen, prolapse av tricuspid ventil, kan öppna ovala fönster detekteras.

Radiologiskt, som regel minskad eller normal storlek av hjärtat, svullnad av buk i lungartären. EKG och EKG-övervakning inspelad ihållande eller övergående störningar repolarisering i ventrikulära myokardiet, arytmier (sinustakykardi, extrasystole, paroxysmal takykardi, sinusbradykardi, WPW-syndrom, fibrilloflutter). När mitral regurgitation II-III grad hjärtarytmier, hjärtsvikt utförs elektro studie av hjärta, veloergometry.

Mitralklaffprolaps bör skiljas från medfödda och förvärvade hjärtfel, atrial septal aneurysm, myokardit, bakteriell endokardit, kardiomyopati. Det är tillrådligt att involvera olika specialister i diagnosen och behandlingen av mitralventilens prolapse: en kardiolog, en neurolog, en reumatolog.

Behandling av mitralventil prolapse

Klinisk behandling av mitralklaffprolaps hänsyn till svårighetsgraden av kliniska symptom på autonoma och kardiovaskulära egenskaper den underliggande sjukdomen spektrum. Obligatoriska förhållanden är normalisering av den dagliga rutinen, arbetet och vila, tillräcklig sömn, uppmätt övning. Icke-läkemedels interventioner inkluderar hörselträning, psykoterapi, fysioterapi (elektrofores med brom, magnesium på kragen zon), akupunktur, hydroterapi, massage ryggraden.

Medicinsk behandling för mitralklaffprolaps avsedd att eliminera vegetativa manifestationer, förebyggande av myokardiell degeneration, förebyggande av infektiös endokardit. Patienter med allvarliga symptom på mitralklaffprolaps utsedd sedativa kardiotrofiki (inosin, kalium och magnesium aspartat, vitaminer, karnitin), betablockerare (propranolol, atenolol), antikoagulantia. När man planerar en liten kirurgi (tandutdragning, tonsillektomi, och så vidare.) Visas kurser av förebyggande behandling med antibiotika.

Med utvecklingen av hemodynamiskt signifikant mitralregurgitation, är utvecklingen av hjärtsvikt ett behov av protetik i mitralventilen.

Prognos och förebyggande av mitralventil prolaps

Den asymptomatiska förloppet av mitralventilförlängning kännetecknas av en gynnsam prognos. Sådana patienter visas dispensär observation och dynamisk ekkokardiografi 1 gång på 2-3 år. Graviditet är inte kontraindicerad, men hanteringen av graviditet hos kvinnor med mitralventil prolapse utförs av en obstetrician-gynekolog i samband med en kardiolog. Prognosen för sekundär mitralventil prolaps beror till stor del på den underliggande sjukdomsbanan.

Förebyggande av mitralventilförlängning innebär eliminering av biverkningar på det utvecklande fostret, aktuell erkännande av sjukdomar som skadar hjärtens ventilapparat.

Symtom och behandling av mitralventil prolapse

Förlängningen av mitralventilen i 1: a graden är en hjärtsjukdom som utvecklas på grund av bindvävens patologi.

Sjukdomen utgör inte ett hot mot livet. Otillbörlig behandling av sjukdomen fortskrider och kan orsaka allvarliga hjärtpatologier. Totalt 3 grader av graden av mitral ventil prolapse identifieras.

Mitralventil prolapse grad 1: tecken och behandling

Vanligtvis manifesterar inte prolaps av mitralventilen i 1: a graden sig själv. Under vissa förutsättningar kan emellertid åkomman orsaka allvarlig smärta i bröstets vänstra del. Smärtsyndrom försvinner vanligen om några timmar. I de flesta fall uppstår obehag i båren med stress. Förutom smärtssyndromet har patienten följande symtom:

 1. Känsla av brist på syre. I händelse av stress kan patienten klaga på oförmågan att ta full andedräkt.
 2. Huvudvärk. Ofta med smärta i mitralventilen i grad 1, smärtsyndromet åtföljs av yrsel.
 3. Förlust av medvetandet.
 4. Långsam eller snabb hjärtslag.
 5. Liten ökning av kroppstemperaturen.

Ofta, med prolaps av en mitralventil i grad 1, smärtsyndromet åtföljs av yrsel

Om det finns karaktäristiska tecken på sjukdomen behöver en person diagnosen. Först och främst föreskrivs ECHO-kardiografi. Denna diagnosmetod hjälper till att utvärdera mitralventilernas arbete. Vid behov kompletteras diagnosen med ett EKG, ett allmänt blodprov och bröstradiografi.

Behandling av en sjukdom involverar vanligtvis endast normaliseringen av arbets- och viloprocessen. Om en patologi detekteras rekommenderas det att avstå från intensiv fysisk ansträngning. För att stoppa symtomen på sjukdomen ges patienten lugnande medel. Om prolaps av mitralventilen i 1: a graden åtföljs av takykardi, ska patienten använda beta-blockerare. Som en hjälpterapi föreskrivs ibland läkemedel som förbättrar tillförseln av myokardium, till exempel Panangin eller Riboxin. Dosering och varaktighet av behandlingsförloppet fastställs individuellt baserat på orsakerna till patientens patologi och ålder.

Behandling av en sjukdom involverar vanligtvis endast normaliseringen av arbets- och viloprocessen

Mitralventilen prolapse 2 grader

Som regel är förlängningen av mitralventilen i 2: a graden en följd av andra sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Symptomen på sjukdomen är desamma som för 1 grad av svårighetsgrad, men intensiteten i kliniska manifestationer är något högre. Till exempel kan smärta i vänstra delen av båren inte lämna en person i flera dagar. Dessutom blir huvudvärk och slöhet kronisk. Även med mindre fysisk ansträngning har patienten andfåddhet eller svimning. Även karaktäristiska tecken på prolapse 2 grader är panikattacker och psykotropiska störningar.

förlust av mitralventilen i 2: a graden är en följd av andra sjukdomar i hjärt-kärlsystemet

Behandling av prolaps 2 grader sänks till normalisering av kost och daglig behandling. Hög fysisk aktivitet i denna sjukdom är strängt kontraindicerad. Om sjukdomen åtföljs av symptom på vegetarisk dystoni, ska patienten ta sådana lugnande medel som en mödrar eller hagtorns tinktur. Som ett alternativ är en tinktur baserad på ett extrakt av valerian lämplig. Det finns fall då mitralventilens 2-gradiga förlust åtföljs av arytmi eller mitralinsufficiens. I detta fall ska en person använda antikoagulantia och beta-blockerare. Det rekommenderas att komplettera medicinering med fysioterapiprocedurer. Om konservativ behandling inte har den korrekta effekten, eller om sjukdomen åtföljs av svår hjärtsvikt, utesluter läkare kirurgi, under vilken den skadade ventilen ersätts med en specialprotes.

Mitralventilen förlänger 3 grader

Med en 3-graders prolapse når ventilväggens vikning mer än 9 mm, vilket leder till en störning av blodflödet i ventrikeln. Vanligtvis behandlas sjukdomen med kirurgiskt ingripande av proteser i det drabbade området. Dessutom föreskrivs patienten adrenoblockerare, till exempel Atenolol eller Propranolol. Dessa läkemedel bidrar till att minska hjärtfrekvensen. För att eliminera kliniska manifestationer av sjukdomen ska patienten använda Magnnerot. Om nödvändigt kompletteras läkemedelsbehandling med vitaminkomplex.

För att eliminera kliniska manifestationer av sjukdomen ska patienten använda Magnerot

Efter operationen behöver patienten helt ändra sin diet. Kaffe, alkoholhaltiga drycker och stekt mat är helt förbjudna. Patienten bör också sluta röka och träna regelbundet, men samtidigt undvika överdriven belastning.

Vanligen, med en mitralventil prolapse, är prognosen gynnsam. I vissa fall kan sjukdomen orsaka infektiös endokardit eller tromboembolism.

Mitralventil prolaps: symptom, behandling och prognos

Förlängningen av mitralventilen (PMC) är att mitralventilflikarna sänks mot vänstra atriumet under sammandragning av vänstra ventrikeln. Denna hjärtfel leder till det faktum att under sammandragningen av vänstra ventrikeldelen av blodet kastas i vänstra atriumet. PMC är vanligare hos kvinnor och utvecklas i åldern 14-30 år. I de flesta fall fortsätter en sådan anomali av hjärtat asymptomatiskt och det är inte lätt att diagnostisera, men i vissa fall är volymen av det injicerade blodet för stort och kräver behandling, ibland till och med kirurgisk korrigering.

Om denna patologi kommer vi att prata i den här artikeln: På grundval av vad som diagnostiseras PMC, huruvida det är nödvändigt att behandla det, och även vad är prognosen för personer som lider av en sjukdom.

skäl

Orsaker till mitralklaffprolaps är inte helt förstådd, men den moderna medicinen är det känt att bildningen prigibaniya ventilklaffar uppstår på grund av sjukdomar i bindväv (med osteogenesis imperfecta, pseudoxanthoma elastisk, Marfans syndrom, Ehlers-Danlos et al.).

Denna hjärtfel kan vara:

 • primär (medfödd): utvecklas som en följd av myxomatisk degeneration (medfödd patologi av bindväv) eller toxiska effekter på fostrets hjärta under graviditeten;
 • sekundär (förvärvad): utvecklas mot bakgrund av samtidiga sjukdomar (reumatism, IHD, endokardit, bröstskador etc.).

Symtom på medfödd MVP

Med medfödd PMP är symtom som orsakas av ett brott mot hemodynamik mycket sällsynta. En sådan hjärtfel finns oftare hos magera människor med hög tillväxt, långa extremiteter, ökad hudelasticitet och hypermobilitet i lederna. Samtidig patologi av medfödd prolaps i mitralventilen är ofta vegetativ vaskulär dystoni, vilket orsakar ett antal symtom, ofta felaktigt hänförliga till hjärtsjukdom.

Sådana patienter klagar ofta på smärta i bröst- och hjärtområdet, som i de flesta fall provoceras av störningar i nervsystemet och inte är associerade med hemodynamiska störningar. Det förekommer mot bakgrund av en stressig situation eller känslomässigt överskridande, är stickande eller värkande, och åtföljs inte av andfåddhet, premarvförhållanden, yrsel och ökad smärta under träning. Varaktigheten av smärta kan vara från några sekunder till flera dagar. Detta symptom kräver endast en läkare när ett antal andra tecken är knutna till det: dyspné, yrsel, intensifiering av smärtsamma känslor under fysisk ansträngning och ett presyncope.

Med ökad nervös upphetsning kan patienter med PMS känna hjärtklappningar och "oegentligheter i hjärtans arbete". Som regel är de inte orsakade av abnormaliteter i hjärtets funktion, senast en kort stund, åtföljs inte av plötslig svimning och försvinner snabbt på egen hand.

På samma sätt kan patienter med PMC ha andra tecken på vegetativ-vaskulär dystoni:

 • buksmärtor;
 • huvudvärk;
 • "Causeless" subfebril tillstånd (ökning av kroppstemperatur i intervallet 37-37,9 ° C);
 • känslor av en klump i halsen och känslor av brist på luft;
 • frekvent urinering
 • ökad trötthet
 • låg uthållighet mot fysisk ansträngning;
 • känslighet för väderfluktuationer.

I sällsynta fall med medfödd PMK har patienten synkope. Som regel orsakas de av starka stressiga situationer eller visas i ett täppt och dåligt ventilerat rum. För att eliminera dem är det tillräckligt att eliminera deras orsak: för att säkerställa tillströmningen av frisk luft, för att normalisera temperaturförhållandena, för att lugna patienten etc.

Hos patienter med medfödd mitralventil på en bakgrund av vegetativ-vaskulär dystoni, i frånvaro av korrigering av patologisk psyko-emotionella tillstånd kan inträffa panikattacker, depression, hypokondri och förekomsten av adynamisk. Ibland orsakar sådana överträdelser utvecklingen av hysteri eller psykopati.

Patienter med medfödd MVD har också ofta andra sjukdomar i samband med bindvävspatologin (strabismus, närsynthet, posturella störningar, plana fötter, etc.).

Svårighetsgraden av PMC-symtom beror i stor utsträckning på graden av sänksventilflikar i vänstra atriumet:

 • I grad - upp till 5 mm;
 • II grad - med 6-9 mm;
 • III grad - upp till 10 mm.

I de flesta fall leder den här avvikelsen i mitralventilens struktur inte till signifikanta störningar i hemodynamiken vid I-II-graden och orsakar inte allvarliga symtom.

Symtom på förvärvad PMC

Svårigheten hos de förvärvade PMC: s kliniska manifestationer beror till stor del på den provocerande orsaken:

 1. Vid PMC, som orsakades av infektionssjukdomar (halsfluss, reumatisk feber, scharlakansfeber) hos patienter som visar tecken på endokardiella inflammation: minskad tolerans för fysisk, mental och emotionell stress, trötthet, andfåddhet, hjärtklappning, "störningar i hjärtat" och andra.
 2. Vid PMC, som utlöstes av hjärtinfarkt, patienterna har symptom av en hjärtattack verkar stark cardialgia, en känsla av "avbrott i arbetet med hjärtat", andfåddhet, hosta (kan visas rosa skum) och takykardi.
 3. Med PMC orsakad av en bröstskada uppstår ackordbrott, som reglerar ventilflakans normala funktion. Patienten har takykardi, dyspné och hosta med fördelning av rosa skum.

diagnostik

PMK finns i de flesta fall av en slump: När du lyssnar på hjärttoner kan EKG (indirekt indikera närvaron av denna hjärtsjukdom), Echo-KG och Doppler-Echo-KG. De viktigaste diagnostiska teknikerna för PMC är:

 • Echo-KG och Doppler-Echo-KG: tillåta att graden av prolaps och volymen av uppblåsthet av blod i vänstra atriumet fastställs;
 • Halter-EKG och EKG: tillåta att upptäcka förekomst av arytmier, extrasystoler, syndrom av sinusnod svaghet, etc.

behandling

I de flesta fall är inte PMC åtföljd av betydande kränkningar från hjärtats del och behöver ingen speciell terapi. Sådana patienter bör observeras hos kardiologen och utföra sina rekommendationer om hur en hälsosam livsstil utförs. Patienter rekommenderas:

 • en gång vartannat år att genomföra Echo-KG för att bestämma PMC: s dynamik;
 • noggrant övervaka munhygien och besöka tandläkaren en gång var sjätte månad
 • att sluta röka
 • begränsa användningen av koffeininnehållande livsmedel och alkoholhaltiga drycker;
 • ge dig tillräcklig fysisk aktivitet.

Behovet av att förskriva läkemedel med PMK bestäms individuellt. Efter utvärdering av resultaten av diagnostiska tester kan läkaren ordinera:

 • beredningar baserade på magnesium: Magvit, Magnelis, Magneter, Cormagenes, etc.;
 • vitaminer: tiamin, nikotinamid, riboflavin, etc.;
 • adrenoblockerare: Propranolol, Atenolol, Metoprolol, Celiprolol;
 • kardioprotektorer: Carnitin, Panangin, Coenzyme Q-10.

I vissa fall kan patienter med PMC behöva konsultera en psykoterapeut för att utveckla en adekvat inställning till behandling och tillstånd. Patienten kan rekommenderas:

 • lugnande medel: Amitriptylin, Azafen, Seduxen, Uksepam, Grandaxin;
 • Neuroleptika: Sonapaks, Triftazin.

Med utvecklingen av svår mitral insufficiens kan patienten rekommenderas en operation för att ersätta ventilen.

prognoser

I de flesta fall fortsätter PMC utan komplikationer och påverkar inte fysisk och social aktivitet. Graviditet och förlossning är inte kontraindicerade och fortsätter utan komplikationer.

Komplikationer av denna hjärtfel utvecklas hos patienter med svår regurgitation, långsträckta och förtjockade ventiler eller en ökning i vänster ventrikel och atrium. De viktigaste komplikationerna hos PMC är:

Mitral ventil prolapse och mitral regurgitation. Medicinsk animering (engelska).

Det är farligt att förlänga mitralventilen i hjärtat

Ett av de vanligaste hjärtpatologierna är mitralventilens prolapse. Vad betyder det här begreppet? Normalt ser hjärtats arbete ut så här. Det vänstra atriumet komprimeras för att mata ut blod, ventilklaffarna öppnas vid denna tidpunkt och blodet passerar in i vänstra kammaren. Därefter stänger ventilerna, och sammandragningen av ventrikeln leder redan till att blodet rör sig in i aortan.

Med ventilframkallning går en del av blodet vid tiden för sammandragning av ventrikeln igen in i atriumet, eftersom prolaps är en avböjning som inte tillåter ventilerna att stänga normalt. Således finns det en omvänd överföring av blod (upprepning) och mitral insufficiens utvecklas.

Varför utvecklar patologin?

Mitralventilens prolapse är ett problem som oftast uppträder hos unga. Ålder 15-30 år är mest typiska för att diagnostisera detta problem. Orsakerna till patologin är äntligen oklara. I de flesta fall förekommer PMC hos personer med bindvävssjukdomar, till exempel med dysplasi. En av dess tecken kan vara ökad flexibilitet.

Till exempel, om en person enkelt böjer tummen på armen i motsatt riktning och tar den till underarmen, är sannolikheten för närvaron av en av patologierna i bindväv och PMC hög.

Så, en av orsakerna till mitralventil prolaps är medfödda genetiska störningar. Utvecklingen av denna patologi är emellertid också möjlig på grund av de förvärvade orsakerna.

Förvärvade orsaker till PMC

 • Ischemisk hjärtsjukdom;
 • myokardit;
 • Olika idiom av kardiomyopati;
 • Hjärtinfarkt;
 • Kalciumavlagringar på mitralringen.

På grund av smärtsamma processer störs blodtillförseln till hjärtekonstruktionerna, inflammation i vävnaderna, celldöd med ersättning av bindväv, förtätning av vävnaderna i själva ventilen och omgivande strukturer.

Allt detta leder till förändringar i ventilens vävnader, skador på musklerna som styr det, vilket leder till att ventilen upphör att stängas helt, det vill säga framkallningen av sina ventiler framträder.

Är PMC farligt?

Även om mitralventil prolapse kvalificerar sig som hjärtets patologi, är prognosen i de flesta fall positiv och inga symptom observeras. Ofta diagnostiserades PMC per oavsiktligt under ultraljud av hjärtat med förebyggande undersökning.

Manifestationer av PMC beror på graden av prolaps. Symtom manifesteras om uppstötningen är svår, vilket är möjligt i fall av signifikant avböjning av ventilflikar.

De flesta människor som har PMC drabbas inte av detta, patologin påverkar inte deras livs- och arbetsförmåga. Vid andra och tredje graden av prolapse är emellertid obehagliga känslor i hjärtat, smärta och rytmförstörningar möjliga.

I de allvarligaste fallen utvecklas komplikationer på grund av nedsatt cirkulation och försämring av hjärtmuskeln på grund av stretching under återkomst av blod.

Komplikationer av mitralinsufficiens

 • Rupture of cardiac lobes;
 • Infektiv endokardit;
 • Mikksomatoznye ventilventilen ändras;
 • Hjärtsvikt;
 • Plötslig död.

Den sista komplikationen är extremt sällsynt och kan uppstå om PMC kombineras med ventrikulär rytmförstöring, som är livshotande.

Grader av prolapse

 • 1 grad - ventilflikar böjer vid 3-6 mm,
 • 2 grad - avböjning högst 9 mm,
 • 3 grader - mer än 9 mm.

Så, det mesta av mitralventilens prolapse är inte farligt, så det behöver inte behandlas. Men med en betydande grad av patologi behöver människor en noggrann diagnos och hjälp.

Hur manifesterar problemet

Myralventilens prolapse manifesteras av specifika symtom med signifikant upprepning. Men när man frågade patienter med PMK, även den minsta graden visar det sig att människor upplever många klagomål om mindre sjukdomar.

Dessa klagomål liknar dem som uppstår vid vegetovaskulär eller neurokirurgisk dystoni. Eftersom denna sjukdom är ofta diagnostiseras samtidigt med mitral uppstötningar, är det inte alltid möjligt att skilja mellan symptom, men den avgörande roll i de förändringar som ges till PLA.

Alla problem, smärta eller obehag som härrör från mitralinsufficiens är förknippade med en försämring av hemodynamiken, det vill säga blodflödet.

Eftersom en del av blodet i denna patologi kastas tillbaka till atriumet och inte går in i aortan, måste hjärtat göra ytterligare arbete för att säkerställa normalt blodflöde. Överskottsbelastning ger aldrig fördelar, det leder till snabbare slitage på vävnader. Dessutom leder uppstötningen till atriumförstoringen på grund av närvaron av en ytterligare del av blod där.

Som ett resultat, är blod av överflödet av det vänstra förmaket en överbelastning av den vänstra hjärtat, vilket ökar styrkan i dess sammandragningar, eftersom behovet att klara av en ytterligare del av blodet. Med tiden kan hypertrofi i vänster ventrikel och atrium utvecklas, vilket leder till en ökning av trycket i kärlen som passerar genom lungorna.

Om den patologiska processen fortsätter att utvecklas, orsakar lunghypertension hypertrofi i högra ventrikeln och insufficiensen av tricuspidventilen. Symtom på hjärtsvikt uppträder. Den beskrivna bilden är typisk för prolaps av mitralventilen i tredje graden, i andra fall är sjukdomen mycket lättare.

Absolut majoritet av patienterna bland symptomen på mitralventilförlusten markerar perioder av hjärtklappning, som kan ha olika styrka och varaktighet.

En tredjedel av patienterna känner periodiskt med brist på luft, de vill att inspirationen blir djupare.

Bland de mer aggressiva symptomen kan man notera en förlust av medvetande och pre-ocklusiva förhållanden.

Ganska ofta mitral ventil prolapse åtföljs av minskad effektivitet, irritabilitet, en person kan vara känslomässigt instabil, kan hans sömn störas. Det kan finnas smärta i bröstet. Och de har inget att göra med fysisk aktivitet, och nitroglycerin fungerar inte på dem.

De vanligaste symptomen

 • Smärta i bröstet;
 • Brist på luft;
 • Andnöd;
 • Känslor av hjärtslag eller funktionsfel i rytmen
 • svimning;
 • Instabil humör;
 • Snabb trötthet
 • Huvudvärk på morgonen eller på natten.

Alla dessa symtom kan inte kallas karakteristiska endast för mitralventilens prolapse, de kan orsakas av andra problem. Vid undersökning av patienter med liknande klagomål (speciellt i ung ålder) detekteras emellertid ofta mitralventilens 1-graders eller 2 graders förlust.

Hur diagnostiseras patologin?

Innan du börjar behandla behöver du en noggrann diagnos. När det finns behov av att diagnostisera PMC?

 • För det första kan diagnosen göras oavsiktligt under en förebyggande undersökning med ultraljudet i hjärtat.
 • För det andra, med någon undersökning av patienten av terapeuten, kan ett ljud i hjärtat höras, vilket kommer att leda till ytterligare undersökning. Ett karakteristiskt ljud, kallat brus, när mitralventilen avböjes, orsakas av uppstötning, det vill säga blodet rusar tillbaka in i atriumet.
 • För det tredje kan patientens klagomål leda läkaren till misstänkt PMC.

Om du har sådana misstankar, måste du kontakta en specialist, en kardiolog. Diagnos och behandling bör utföras av honom. De viktigaste metoderna för diagnos - auscultation och ultraljud i hjärtat.

Med auskultation kan läkaren höra ett karakteristiskt ljud. Men hos unga patienter bestäms buller i hjärtat ganska ofta. Det kan uppstå på grund av den mycket snabba rörelsen av blod, i vilken turbulens och turbulens bildas.

Sådant ljud är inte en patologi, det refererar till fysiologiska manifestationer och påverkar inte en persons tillstånd och hans organs arbete. När buller upptäcks är det dock värt att återförsäkra och genomföra ytterligare diagnostiska undersökningar.

Tillförlitligt för att avslöja och bekräfta PMK eller dess frånvaro kan bara en metod för ekkokardiografi (USA). Resultaten av undersökningen visualiseras på skärmen, och läkaren ser hur ventilen fungerar. Han ser sin flaps rörelse och avböjningen under blodets ström. Förlängningen av mitralventilen kan inte alltid uppenbaras i vila, så i vissa fall omprövas patienten efter fysisk ansträngning, till exempel efter 20 sittplatser.

Som svar på belastningen ökar blodtrycket, trycket på ventilen ökar, och prolapse, även en liten, blir märkbar på ultraljud.

Hur är behandlingen

Om PMC fortskrider utan symptom, krävs inte behandling. Med den upptäckta patologin rekommenderar läkaren vanligen att kardiologen görs, och gör ultraljud av hjärtat varje år. Detta gör det möjligt att se processen i dynamiken och märka försämringen av ventilens tillstånd och funktion.

Dessutom rekommenderar kardiologen att du slutar röka, starkt te och kaffe och minska alkoholkonsumtionen till ett minimum. Användbara övningar kommer att bli fysisk träning eller annan fysisk träning, förutom tunga sporter.

Förlängningen av mitralventilen i 2: e graden, och speciellt i tredje graden, kan orsaka signifikant upprepning, vilket leder till försämring av hälsotillståndet och utseendet av symtom. I dessa fall utförs läkemedelsbehandling. Inga medel kan dock påverka ventilens tillstånd och förlänga sig själv. Av denna anledning är behandlingen symtomatisk, det vill säga den huvudsakliga effekten syftar till att lindra personen av obehagliga symptom.

Terapi som föreskrivs för PMP

 • antiarytmiska;
 • antihypertensiv;
 • Stabiliserande nervsystemet;
 • Toning.

I vissa fall förekommer symptomen på arytmi, då behövs lämpliga droger. I andra är lugnande medel nödvändiga, eftersom patienten är mycket irritabel. Läkemedel ordineras sålunda i enlighet med klagomål och identifierade problem.

Det kan vara en kombination av symtom, då behandlingen ska vara omfattande. Alla patienter med mitralventil prolapse rekommenderas för att ordna behandlingen så att sömn är tillräcklig.

Bland läkemedel föreskrivs beta-blockerare, läkemedel som matar hjärtat och förbättrar metaboliska processer i den. Av lugnande medel är ofta effektiva infusioner valerian och motherwort.

Effekterna av droger kan inte ge den önskade effekten, eftersom det inte påverkar ventilens tillstånd. Det kan finnas viss förbättring, men det kan inte anses vara stabil i den akuta progressiva banan av sjukdomen.

Dessutom är komplikationer som kräver kirurgisk behandling möjliga. Den vanligaste orsaken till operation med PMC är avlägsnande av mitralventilbandet.

I detta fall kommer hjärtfel att växa väldigt snabbt, eftersom ventilen inte kan stänga alls.

Kirurgisk behandling är förstärkning av ventilringen eller implantationen av mitralventilen. Idag är sådana verksamheter ganska framgångsrika och kan leda patienten till en signifikant förbättring av tillståndet och välbefinnandet.

Generellt beror prognosen för mitralventil prolaps på flera faktorer:

 • utvecklingshastighet för den patologiska processen;
 • graden av svårighetsgrad av patologin hos själva ventilen;
 • grad av regurgitation.

Självklart spelar tidig diagnostik och exakt överensstämmelse med kardiologiska recept en stor roll för behandlingens framgång. Om patienten är uppmärksam på sin hälsa, kommer han "skrämma larmet" i tid och kommer att genomgå de nödvändiga diagnostiska procedurerna och kommer också att ta behandlingen.

Vid okontrollerad utveckling av patologi och brist på nödvändig behandling kan hjärtets tillstånd gradvis försämras, vilket leder till obehagliga och eventuellt irreversibla konsekvenser.

Är förebyggande möjlig?

Mitralventilens prolapse är i grunden ett medfödd problem. Men det innebär inte att det inte kan förhindras. Det är åtminstone möjligt att minska risken för att utveckla 2 och 3 grader av prolaps.

Förebyggande åtgärder kan vara regelbundna besök hos kardiologen, efterlevnad av kost och vila, regelbunden motion, förebyggande och snabb behandling av infektionssjukdomar.

Orsaker, symptom på mitralventil prolaps, om behandling är nödvändig

Från den här artikeln kommer du att lära dig: egenskaperna hos mitralventilens patologi, orsakerna till dess förekomst, klassificering efter graden av svårighetsgrad. De viktigaste symptomen, behandlingsmetoder än det kan vara farliga, möjliga begränsningar för patienterna och en prognos för framtiden.

En mitral eller tvåbladig ventil är en ventil som separerar vänstra atriumet från vänster ventrikel. Under diastole (avslappning av ventriklarna) ventilen öppnas genom passage av syrerikt blod, kom från lungkretsloppet in i vänster atrium in i den vänstra ventrikeln, varifrån det går sedan till den systemiska cirkulationen.

När mitralklaffprolaps (förkortat som PLA) inträffar sagging eller framfall, mitralisklaffen, som, beroende på svårighetsgraden, kan antingen inte åtföljas av några symptom och inte stör patienten, eller leda till ganska allvarliga problem obehagliga yttringar och avsevärt inskränker när det gäller professionell verksamhet och sport.

Med mitralventilens normala struktur och funktion är den tätt stängd under systol (sammandragning) av ventrikeln och tillåter inte blod att återvända till atriumet. Men om det finns en blodtrycksframfall ventilbladen böjas mot det vänstra förmaket och är delvis öppen, så att blodet kan strömma tillbaka in i förmaket - denna process kallas regurgitation. Ju mer uttalad uppblodning av blod, de mer uttalade kliniska manifestationerna har PMC.

Förekomsten av denna patologi bland befolkningen är relativt liten - den finns hos omkring 2,5-3% av befolkningen. Under de senaste åren har emellertid, i samband med införandet av ultraljud av hjärtat i planerade undersökningar av ungdomar och barn, mitralventil prolaps detekterats mycket oftare, särskilt hos patienter i ung ålder och barn.

Diagnos och behandling av prolaps utförs av kardiologer. De bestämmer också möjliga begränsningar för patienter, inklusive i samband med studier, arbete, militärtjänst, fysiska aktiviteter.

skäl

De exakta orsakerna till prolaps är inte tydliga. Man tror att huvudrollen spelas av funktionerna i bindvävets struktur - den så kallade bindvävsdysplasien. När bindväv dysplasi observerade många och olika kränkningar av struktur och funktion av organ, som omfattar bindväv -.. Ventilerna i hjärtat av kroppen, leder, brosk, etc. Så, tillsammans med framfall, många patienter tycker kortsiktighet och ökad rörlighet (flexibilitet) av lederna, skolios och konditionstest.

Sådana sjukdomar kan också leda till mitralventilens patologi:

 • överfört infektiös och giftig endokardit,
 • angina och scarlet feber,
 • ischemisk hjärtsjukdom,
 • metaboliska störningar.

klassificering

Mitralventilens prolaps klassificeras enligt ventilens grad:

Graden av prolaps är inte alltid direkt relaterad till flödets svårighetsgrad. Mer avslöjande är närvaron och svårighetsgraden av uppstötningen: desto starkare är det desto allvarligare prognosen är, och ju mer oroliga patologin levererar till patienterna.

Typer av mitralventil prolapse med regurgitation

symptom

Förlängningen av mitralventilen har inga specifika symtom. Avböjning av 1 grad i frånvaro av regurgitation i allmänhet förekommer ofta helt asymptomatiskt - det finns av misstag vid profylaktisk undersökning och utföra ultraljud i hjärtat.

Vid 2 och 3 grader kan framfalls och närvaro uppstötningar patienter presentera en mängd av klagomål, vilka emellertid ofta inte faktiskt är associerade med framfall och med bakgrund eller associerad patologi (vaskulär dystoni, neuroser och t. D.). Oftast är patienter oroade för sådana symptom:

 1. Smärta i hjärtat av regionen är en piercing natur, som kan vara associerad med fysisk ansträngning eller nervös stress.
 2. Attack av takykardi (hjärtklappning), tillsammans med yrsel, svaghet, illamående.
 3. Känsla av avbrott i hjärtans arbete.
 4. Ökad trötthet, utseende av utmattning och svaghet, även efter en mindre fysisk eller mental belastning.
 5. Förmåga till besvär och försvagning (svår svaghet, yrsel) - i täppa rum mot emotionell stress.
 6. Känsla av brist på luft, bröstsmärta vid andning.
 7. Sömnlöshet, mardrömmar, uppvaknande med hjärtklappning och smärta i hjärtat.

diagnostik

I förekomst av klagomål och symtom från hjärtat, ska en läkare och kardiolog ordna undersökning och behandling. Eftersom inte finns särskilda tecken på framfall, efter intervjun och undersökning av patienten läkaren kan bara föreslå diagnos, och att bekräfta det nödvändigtvis en studie av avbildning struktur och funktion av hjärtat - Doppler ekokardiografi (ekokardiografi) eller ultraljud av hjärtat.

Med hjälp av ekkokardiografi är det möjligt att diagnostisera mitralventil prolaps

Enligt ultraljud bestäms det att mitralventilförlängningen är närvarande, dess grad avslöjas närvaron eller frånvaron och svårighetsgraden av upprepning. I regel är det inte nödvändigt med andra studier för att klargöra diagnosen, men de kan behövas för att bestämma yrkes- eller sportskänsla.

De olika tester som utförs (den testexekverings cykling med EKG och ekokardiografi, före och efter träning, test huk, mätning av blodtrycket i ryggläge och omedelbart efter att ha tagit ett vertikalt läge och så vidare. D.) Ytterligare undersökningsmetoder. Du kan också behöva blodprov (allmän och biokemisk), samråd med närstående specialister (neurolog, reumatolog, psykiater, hjärtkirurg).

Testet på en träningscykel med prestanda av ett elektrokardiogram

behandling

I milda former av sjukdomen, när mitralventilförlusten är försumbar och regurgitation är frånvarande eller minimal, är ingen behandling vanligtvis ordinerad. Behandling kan dock vara nödvändig för de patienter som klagar över smärta, svimning och yrsel i hjärtat.

Eftersom sådana klagomål på måttliga förändringar struktur och funktion hos ventilen orsakade mer ofta än inte faktiskt hjärtsjukdom och neurasteni, neuroser och andra neurologiska problem, och behandlingen, respektive, utse neurologists (nära med kardiologer).

 1. Överensstämmelse med regimen - för att undvika stress, fysisk och mental överbelastning. Det är mycket önskvärt att få råd från en psykoterapeut eller psykolog, att få utbildning i självkontrollmetoder (över känslor, beteende), avkoppling. Det korrekta driftsättet är nödvändigt (på eftermiddagen, med normaliserad arbetstid och fulltidslunch). En obligatorisk del av behandlingen är en hel natts sömn. Med sömnstörningar visas lätta sovande piller.
 2. Genomförande av åtgärder med общеукрепляющим effekt - закаливание, promenader ute på utomhusen, simma i poolen.
 3. Medicinsk terapi - lugnande (lugnande) läkemedel - som motherwort, valerian, novopassit. Starka lugnande medel används extremt sällan. Även läkemedel som normaliserar metabolism (metabolism) i myokardiet är anslutna - kudesan, elkar, etc.

Vid 2-3 grader i kombination med upprepning, då patienter ofta uppvisar en ökning av blodtryck och arytmi, rekommenderar dessutom användning av antihypertensiva och antiarytmiska läkemedel. För att förebygga utvecklingen av infektiv endokardit med prolapses med upprepning av grad 2 eller mer rekommenderas antimikrobiell terapi.

I särskilt allvarliga fall, som är svåra att behandla konservativt, kan hjärtkirurgisk korrigering rekommenderas. Huvudindikationerna för kirurgisk ingrepp är utvecklingen av kronisk mitralinsufficiens och risken för bildande (eller redan bildande) av hjärtfel.

Patientövervakning

Patienter som har haft mitralventil prolaps, oavsett svårighetsgrad och närvaro eller frånvaro av uppkastning, bör registreras hos en kardiolog och genomgå regelbundet undersökningar. Det rekommenderas att utföra Echo KG minst en gång om året - för att bedöma dynamiken; EKG 2 gånger om året - för tidig upptäckt av arytmier.

Patienter med mitralventil prolaps rekommenderas att genomgå elektrokardiogram 2 gånger om året

Kardiologen bestämmer patientens förmåga när det gäller professionell aktivitet, sport, träningstjänst i armén. Prolapse 1 grad utan uppstötning innebär inte allvarliga begränsningar, endast tung fysisk ansträngning och träning i vissa högre utbildningsinstitutioner med militär orientering (flygskolor etc.) kan vara motvägledande. Frågan om möjligheten att göra sport bestäms individuellt (beroende på sporten och tillgängligheten av klagomål).

Med prolapses med upprepning, särskilt uttalad, är begränsningarna mycket allvarligare. Yrken i yrkesutövning är vanligtvis förbjuden. Kontraindicerad i armén finns kontraindikationer för ett antal yrken.

komplikationer

Den uttryckta prolapsen av mitralventilen, särskilt i kombination med upprepning, kan leda till utvecklingen av sådana allvarliga komplikationer som:

 1. Mitralinsufficiens är en ökning av uppstötningen, vilket leder till överföring av stora mängder blod tillbaka till vänstra atriumet. Dess symptom ligner symptomen på kroniskt hjärtsvikt - det är andfåddhet, svaghet, minskad effektivitet.
 2. Infektiv endokardit - Anatomiskt förändrade strukturer i hjärtklaffarna är alltid lättare drabbade av infektion. Endokardit - inflammation i hjärtatets inre ände (endokardium) leder i sin tur till en försämring av problemet och en ökning av deformationerna av mitralventilen upp till bildandet av hjärtfel.

 • Plötslig död är möjlig med instabil hjärtfunktion, arytmier.
 • utsikterna

  I de flesta fall fortskrider mitralventilens prolapse utan komplikationer, praktiskt taget utan att ge patienten oro.

  Prognosen vid klass 1-2 med eller utan minimal upprepning är gynnsam, det finns praktiskt taget inga restriktioner, och de berör endast en betydande fysisk ansträngning.

  Prolapse av grad 3 eller förekomsten av allvarliga uppstötningar Prognosen är mycket allvarligare och för patologi instabil och oförutsägbar, är det farligt för dess komplikationer, därför att förbättra patientens livskvalitet och minska risken cardio kirurgisk korrigering av avvikelser kan rekommenderas.

  Mitral ventil prolapse

  Förlängningen av mitralventilen är en patologi där funktionen hos ventilen som ligger mellan hjärtans vänstra kammare och vänstra atrium störs. I närvaro av prolaps under kontraktionen av vänster ventrikel sticker en eller båda ventilerna på ventilen ut och ett omvänd blodflöde uppträder (svårighetsgraden av patologin beror på storleken av detta bakflöde).

  innehåll

  Allmän information

  Mitralventilen är två bindvävskivor belägna mellan atriumet och ventrikeln på vänster sida av hjärtat. Denna ventil:

  • förhindrar det omvända flödet av blod (upprepning) som uppstår vid reduktionen av ventriklarna i vänstra atriumet;
  • kännetecknas av en oval form, storleken i diameter varierar från 17 till 33 mm och längsgående är 23 - 37 mm;
  • har främre och bakre flikarna, den främre bättre utvecklats (för att reducera kammar böjar mot vänster venösa ringen och, tillsammans med den bakre fliken sluter ringen och uppmjukning av aorta ventrikeln sluter en öppning i anslutning till skiljeväggen mellan kamrarna).

  Den bakre sashen på mitralventilen är bredare än den främre delen. Variationer i antal och bredd på delar av den bakre vingen är vanliga - det kan delas in i sid-, mitt- och medialsvansar (den längsta är mittdelen).

  Variationer i plats och antal ackord är möjliga.

  Med en sammandragning av atriumet är ventilen i öppet tillstånd och blod går in i ventrikeln vid detta ögonblick. När du fyller ventrikeln med blod stänger ventilen, ventrikeln kontraherar och skjuter blod in i aortan.

  Om du ändrar hjärtmuskeln, eller i vissa patologier i bindväven av mitralisklaffen strukturen är störd, vilket resulterar i minskning av ventrikulära ventilbladen avböjas in i håligheten i det vänstra förmaket, passerar en del av det inkommande blodet i hjärtkammaren tillbaka.

  Patologi beskrevs första gången 1887 och Cuffer Borbillon både auskultatorisk fenomen (detekterad på auskultation av hjärtat), som yttrar sig i form av srednesistolicheskih klick (klick), inte är relaterade till utdrivning av blod.

  I 1892 avslöjade Griffith ett förhållande av apikalt sent systoliskt murmur med mitral regurgitation.

  1961 publicerade J. Reid ett papper, där han övertygande visat att förhållandet mellan mid-systoliska klick med den snäva spänningen hos avslappnade ackord.

  Identifiera orsaken till sent ljud och systoliska klick var endast möjlig vid angiografisk undersökning av patienter med denna ljudsymptomatologi (genomförd 1963-1968 av J. Barlow och kollegor). Undersökande specialister fann att med denna symptomatologi under systolen i vänster ventrikel uppträder sagandet av mitralventilflikarna i hålrummet i vänstra atriumet. Den detekterade kombinationen ballonovidnoy deformation mitralisklaffen systoliska buller och klick, vilket åtföljs av karakteristiska elektrokardiografiska manifestationer författarna betecknade auskultation-elektrokardiografisk syndrom. Under ytterligare undersökningar blev det känt som syndrom syndrom klickar ventilslapping syndrom, syndrom klick och buller syndrom Barlow, syndrom Engle et al.

  Den vanligaste termen "mitralventil prolapse" användes först av J Criley.

  data för Framingham-studien (den längsta epidemiologisk studie i medicinsk historia, som har varat 65 år) Även om det antas att mitralklaffprolaps förekommer oftast hos unga vuxna, visar att en signifikant skillnad i förekomsten av denna sjukdom hos människor i olika åldersgrupper och kön inga. Enligt denna studie finns denna patologi i 2,4% av befolkningen.

  Frekvensen för avslöjad prolaps hos barn är 2-16% (beror på metoden för detektering). Hos nyfödda är det sällsynt, oftare på 7-15 år. Upp till 10 år är patologi lika vanlig hos barn av båda könen, men efter 10 år upptäcks oftare hos tjejer (2: 1).

  I närvaro av hjärtpatologi hos barn upptäcks prolaps i 10-23% av fallen (höga värden observeras hos arveliga sjukdomar i bindväv).

  Det visade sig att för en liten avkastning av blod (regurgitation), detta är den vanligaste hjärtklaffen abnormitet inte visa sig inte har en god prognos och behandling behövs inte. Med betydande storlek blodåterflödet framfall kan vara farligt och kräver kirurgiskt ingrepp eftersom vissa patienter utvecklar komplikationer (hjärtsvikt, ackord gap, infektiös endokardit, tromboembolism med myxomatös mitral broschyrer ändras).

  form

  Mitralventilens prolaps kan vara:

  1. Primär. Den är associerad med bindvävets svaghet som uppstår vid medfödda bindvävssjukdomar och överförs ofta av genetiska medel. I denna form av sjukdom i mitral klaffbladen sträcks och långsträckta kvarhållande flik ackord. Som ett resultat av dessa kränkningar vid stängning ventilbladen bukta och kan inte väl tillsluten. Medfödd framfall i de flesta fall fungerar hjärtat påverkas inte, men ofta i kombination med vegetativ dystoni - orsaken till de symptom som patienterna tillskrivs hjärtsjukdom (återkommande retrosternal funktionell smärta, hjärtrytmrubbningar).
  2. Sekundär (förvärvad). Det utvecklas i olika hjärtsjukdomar, vilket orsakar en kränkning av strukturen hos ventilflikar eller ackord. I många fall av framfall provocerade reumatisk hjärtsjukdom (inflammatorisk bindvävssjukdom infektiös och allergisk natur), odifferentierad bindväv dysplasi, sjukdomar, Ehlers-Danlos och Marfan (genetisk sjukdom) och andra. Om en sekundär form av mitralklaffprolaps observeras sträcker nitroglycerin smärta avbrott i hjärtans arbete, andfåddhet efter fysisk ansträngning och andra symtom. Vid brott av ackorden resulterande hjärtbröstskador som kräver akut medicinsk hjälp (bryta åtföljas av hosta, under vilken separerar skummigt rosa sputum).

  Primär prolaps, beroende på närvaro / frånvaro av brus vid auscultation, är indelad i:

  • En "mute" form, där symptom är frånvarande eller mager, typiska ljud för prolapse och "klick" hörs inte. Det kan bara detekteras genom ekkokardiografi.
  • Auskultativ form, som under lyttelsen manifesteras av karakteristiska auskultatoriska och fonokardiografiska "klick" och ljud.

  Beroende på svårighetsgraden av ventilens avböjning isoleras prolapse av mitralventilen:

  • I grad - flikarna böjas till 3-6 mm;
  • II grad - avböjning upp till 9 mm observeras;
  • III grad - flikarna böjer mer än 9 mm.

  Förekomsten av upprepning och graden av dess uttryck beaktas separat:

  • I grad - regurgitation uttrycks något;
  • II grad - måttligt uttryckt upprepning observeras;
  • III grad - det finns en uttalad regurgitation;
  • IV grad - upprepning uttrycks i svår form.

  Orsaker till utveckling

  Orsaken till protrusion av mitralventilflikar är den myxomatösa degenerationen av valvulära strukturer och intrakardiella nervfibrer.

  Den exakta orsaken är myxomatös förändringar av ventilbladen vanligen går okänt, men eftersom denna patologi är ofta förknippat med ärftlig bindvävs dysplasi (ses i Marfans syndrom, Ehlers-Danlos syndrom, missbildningar av bröstet, och andra.) Antagen dess genetiskt bestämd.

  Myxomatös förändring förefaller diffus lesion fiberskikt förstörelse och fragmentering av kollagen och elastiska fibrer, förstärkt ackumulering av glykosaminoglykaner i den extracellulära matrisen (polysackarider). Vidare avslöjar prolapse i ventilerna av ventilen kollagen av typ III i överskott. I närvaro av dessa faktorer reduceras bindviktens densitet och ventilerna stickas ut när ventrikeln komprimeras.

  Med ålder ökar myxomatisk degeneration, så risken för perforering av mitralventilen klappar och ackordbrott hos människor efter 40 år ökar.

  Förlängningen av mitralventilflikarna kan uppstå med funktionella fenomen:

  • regional störning av kontraktilitet och avkoppling av vänster ventrikulär myokardium (lägre basalhypokinesi, vilket är en tvungen minskning av rörelsevolymen);
  • onormal kontraktion (otillräcklig förkortning av vänstra ventrikelns långa axel);
  • för tidig avspänning av den främre väggen i vänster ventrikel etc.

  Funktionella sjukdomar beror på inflammatoriska och degenerativa förändringar (som inträffar med myokardit, excitation och asynkronism av pulsen, hjärtarytmier, etc..), Disorders i det autonoma innervation av subvalvulär strukturer och psyko-emotionella avvikelser.

  Hos unga kan orsaken till vänster ventrikulär dysfunktion vara en blodflödesstörning som orsakar fibromuskulär dysplasi av små kransartärer och topografiska anomalier i den vänstra kuvertartären.

  Prolaps kan uppstå mot en bakgrund elektrolyt störningar som åtföljs av interstitiell magnesiumbrist (påverkar produktionen av ventilklaffar i defekt fibroblast kollagen och skiljer allvarliga kliniska manifestationer).

  I de flesta fall är orsaken till ventilernas prolaps:

  • medfödd bindvävssufficiens hos mitralventilstrukturer;
  • mindre anatomiska avvikelser hos ventilanordningen;
  • störningar i neurovegetativ reglering av mitralventilfunktionen.

  Primär prolaps är ett oberoende ärftligt syndrom som har utvecklats till följd av medfödd fibrillogenes (processen att producera kollagenfibrer). Avser en grupp isolerade anomalier som utvecklas mot bakgrund av medfödda sjukdomar i bindväv.

  Sekundär prolapse av mitralventilen är sällsynt, inträffar när:

  • Reumatisk skada på mitralventilen, som utvecklas som en följd av bakteriella infektioner (i mässling, skarlet feber, angina av olika typer etc.).
  • Anomalier av Ebstein, som är en sällsynt medfödd hjärtsjukdom (1% av alla fall).
  • Överträdelse av blodtillförseln hos papillärmusklerna (förekommer med chock, ateroskleros av kransartärerna, svår anemi, vänster kransartäranoremi, koronar).
  • Elastiskt pseudo-xanthom, vilket är en sällsynt systemisk sjukdom i samband med lesionen av den elastiska vävnaden.
  • Marfan syndromet är en autosomal dominant sjukdom som tillhör gruppen av arveliga patologier av bindväv. Det orsakas av en mutation av genen som kodar för syntesen av glykoproteinfibrillin-1. Det skiljer sig åt i olika grad av symtom.
  • Ehlers-Danlou-syndrom - ärftlig systemisk sjukdom i bindväv, som är förknippad med en defekt i syntesen av kollagen av typ III. Beroende på den specifika mutationen varierar syndromets svårighetsgrad från milda till livshotande.
  • Effekten av toxiner på fostret under den sista trimestern av intrauterin utveckling.
  • Iskemisk hjärtsjukdom, som kännetecknas av en absolut eller relativ kränkning av blodtillförseln till myokardiet, som härrör från kranskärlssjukdom.
  • Hypertrofisk obstruktiv kardiomyopati är en autosomal dominant sjukdom som kännetecknas av en förtjockning av vänster och ibland höger ventrikelvägg. Oftast finns asymmetrisk hypertrofi, åtföljd av en lesion av interventrikulär septum. Ett särdrag hos sjukdomen är ett kaotiskt (felaktigt) arrangemang av myokardiella muskelfibrer. I hälften av fallen detekteras förändringar i systoliskt tryck i utloppskanalen i vänstra kammaren (i vissa fall den högra kammaren).
  • Brist på det interatriella septumet. Det är den näst vanligaste medfödda hjärtsjukan. Det manifesteras av närvaron av ett hål i septum som skiljer höger och vänster atrium, vilket leder till blodutmatning från vänster till höger (ett onormalt fenomen där det normala cirkulationssystemet störs).
  • Vegetosovaskulär dystoni (somatoform autonom dysfunktion eller neurokirkulär dystoni). Denna uppsättning av symptom är en följd av autonom dysfunktion av det kardiovaskulära systemet sker vid sjukdomar i det endokrina systemet eller centrala nervsystemet, dålig cirkulation, hjärtsjukdomar, stress och psykisk ohälsa. De första manifestationerna observeras vanligtvis i ungdomar i samband med hormonella förändringar i kroppen. Kan vara närvarande permanent eller manifesteras endast i stressiga situationer.
  • Bröstskador, etc.

  patogenes

  Ventilerna i mitralventilen är treskiktiga bindvävformationer som är fästa vid den fibrösa muskelringen och består av:

  • fibröst skikt (består av tät kollagen och fortsätter kontinuerligt i senkorden);
  • svampigt lager (består av en liten mängd kollagenfibrer och ett stort antal proteoglykaner, elastin och bindvävsceller (bildar bladets främre kanter));
  • fibroelastiskt skikt.

  I en normal mitralventil är tunna, böjliga strukturer, som rör sig fritt under inverkan av blodet som strömmar genom öppningen i den mitrala ventilen under diastole eller påverkas genom reduktion av ringen av mitralisklaffen och papillarmuskeln under systole.

  Under diastole beskrivs vänster atrioventrikulär ventil och aortalappar kon (fyllning förhindrar blod i aorta), och under perioden av systole mitralventil är stängda av den tjockare delen av de broschyrer av atrioventrikulära ventiler.

  Det finns individuella särdrag hos strukturen av mitralisklaffen, som är associerade med en mängd olika strukturella hjärta och är varianter av normen (för långa och smala hjärtan som kännetecknas av en enkel design av mitralisklaffen, och för kort och bred - komplex).

  Med enkel struktur tunn ring, en cirkel med en liten (6-9 cm), är av små dimensioner flikar 2-3 och 2-3 papillarmusklerna från vilka lamellerna sträcker sig upp till 10 tendinöst ackord. Ackorden är nästan oförgrenade och är fästa huvudsakligen på kanterna på ventilerna.

  För en komplex design är en stor omkrets av fiberringen (ca 15 cm), 4 till 5 ventiler och 4 till 6 polyangulära papillära muskler karakteristiska. Tendon ackord (från 20 till 30) grenar till många trådar, som är fästa vid kanten och kroppen av ventilerna, liksom till fiberringen.

  Morfologiska förändringar i mitralventilens prolapse manifesteras av proliferationen av slimhinneskiktet i ventilblocket. Fibrerna i mucosalskiktet tränger in i det fibrösa skiktet och bryter mot dess integritet (segmenten av broschyrer som ligger mellan ackorden påverkas). Som ett resultat böjs ventilklaffarna och under systolen i vänster ventrikelkupol i riktning mot vänstra atriumet.

  Betydligt mindre kuperad häftning av broschyren sker med förlängning av ackord eller med en svag ackordapparat.

  Med sekundär prolapse, den vanligaste lokala fibroelastiska förtjockningen av den nedre ytan av den böjda rammen och den histologiska säkerheten hos dess inre lager.

  Förlängningen av mitralventilens främre ventil, och i primär och sekundär form av patologi, är mindre vanlig än den hos den bakre ventilen.

  Morfologiska förändringar i primär prolaps är en process för myxomatisk degenerering av mitralventiler. Myxomatös degeneration har inga tecken på inflammation och är genetiskt orsakade process misslyckande och förlust av normala arkitektoniska fibrillärt kollagen och elastiska bindvävsstrukturer, som åtföljs av ackumulering av sura mukopolysackarider. Grundval av denna degenerering ärvs biokemiska defekten typ III kollagen-syntes, vilket leder till att minska den molekylära organisationen av kollagenfibrer.

  Det påverkar främst det fibrösa skiktet - dess uttorkning och diskontinuitet observeras, samtidig förtjockning av det lösa svampiga skiktet och en minskning av ventilens mekaniska hållfasthet.

  I vissa fall är myxomatös degeneration åtföljs av sträckning och ruptur av senan ackord förlängnings mitral ringen och aortaroten, aorta och trikuspidalisklaffar.

  Vänsterkammarsammandragningsfunktion i frånvaro av mitral insufficiens ändras inte, men på grund av vegetativa störningar kan orsaka hjärt hyperkinetiskt syndrom (hjärt ljud förstärks observeras systolisk utstötning buller distinkt rippel karotidartären, mild systolisk hypertoni).

  I närvaro av mitralinsufficiens minskar myokardiell kontraktilitet.

  Den primära mitralklaffprolaps i 70% tillsammans med en gräns pulmonell hypertension, som misstänks i närvaro av smärta i övre högra kvadranten under långvarig drift och spela Sport. Förekommer på grund av:

  • hög vaskulär reaktivitet hos den lilla cirkeln;
  • hyperkinetiskt hjärtsyndrom (orsakar en relativ hypervolemi hos den lilla cirkeln och ett brott mot venöst utflöde från lungkärlen).

  Det finns också en tendens till fysiologisk arteriell hypotension.

  Prognosen för lunghypertension i gränsytan är gynnsam, men i närvaro av mitralinsufficiens kan gränslunghypertension gå in i hög lunghypertension.

  symptom

  Symptom på mitralventil prolapse varierar från minimal (i 20-40% av fallen är generellt frånvarande) till signifikant. Allvarlighetsgraden av symtom beror på graden av bindväv dysplasi i hjärtat, förekomsten av autonoma och psykoneurologiska abnormiteter.

  Markörerna av bindvävsdysplasi innefattar:

  • myopi;
  • plana fötter;
  • astenisk typ av byggnad;
  • hög tillväxt;
  • reducerad näring;
  • mild muskelutveckling;
  • ökad förlängbarhet av små leder
  • brott mot hållning.

  Kliniskt kan prolaps av mitralventilen hos barn manifesteras:

  • Identifierade tidiga tecken på dysplasi och ligamentbindvävsstrukturer i det muskuloskeletala systemet (inklusive hip dysplasia, navel och ljumskbråck).
  • Fördjupning till förkylning (frekvent tonsillit, kronisk tonsillit).

  I frånvaro av några subjektiva symptom hos 20-60% av patienterna i 82-100% av fallen uppenbarade icke-specifika symtom på neurokirurgisk dystoni.

  De viktigaste kliniska manifestationerna av mitralventil prolaps är:

  • Cardiac syndrom åtföljs av autonoma symptom (ej i samband med förändringar i hjärtperioder smärta i hjärtat, som uppstår i känslomässig stress, fysisk belastning, underkylning och karaktär påminner angina).
  • Palpitationer och oregelbundenheter i hjärtat (observerad i 16-79% av fallen). Takykardi (snabb hjärtslag), "avbrott", "fading" känns subjektivt. Extrasystol och takykardi präglas av labilitet och orsakas av spänning, fysisk aktivitet, konsumtion av te, kaffe. Oftast upptäcks sinustakykardi, paroxysmal takykardi och supraventrikulär neparoksizmalnaya, supraventrikulära och ventrikulära arytmier, mer sällan upptäcks sinusbradykardi, parasystole, fibrilloflutter, WPW-syndrom. Ventrikulära arytmier utgör i de flesta fall inte ett hot mot livet.
  • Hyperventilationssyndrom (brott i systemet för reglering av andning).
  • Vegetativa kriser (panikattacker), som är paroxysmala tillstånd av icke-epileptisk natur och skiljer sig från polymorfa vegetativa sjukdomar. Uppstår spontant eller situationellt, inte förknippat med ett hot mot livet eller stark fysisk stress.
  • Synkope (plötslig kortvarig medvetslöshet, följd av förlust av muskelton).
  • Överträdelser av termoregulering.

  Hos 32 - 98% av patienterna är inte smärta i vänstra delen av bröstet (cardialgia) förknippad med skador i hjärtsartärerna. Det uppstår spontant, det kan vara förknippat med överarbete och stress, det stoppas av intaget av valocordin, corvalol, validol eller passerar i sig. Förmodligen provocerad av dysfunktion av det autonoma nervsystemet.

  Kliniska symptom på mitralventil prolapse (illamående, känsla av "koma i halsen", överdriven svettning, synkopiska tillstånd och kriser) är vanligare hos kvinnor.

  Hos 51-76% av patienterna avslöjar återkommande huvudvärkattacker, som liknar en spänningshuvudvärk. Båda halvorna av huvudet påverkas, smärtan provoceras genom att väder och psykogena faktorer förändras. 11-51% har migränsmerter.

  I de flesta fall finns det ingen korrelation mellan observerad andfåddhet, trötthet och svaghet och svårighetsgrad av hemodynamiska störningar och tolerans mot fysisk aktivitet. Dessa symtom är inte associerade med skelettdeformiteter (har ett psykoneurotiskt ursprung).

  Dyspné kan vara av iatrogen natur eller vara associerad med hyperventilationssyndrom (det finns inga förändringar i lungorna).

  I 20-28% förlängs QT-intervallet. Vanligtvis asymtomatiska, men om mitralklaffprolaps barn åtföljs av långt QT-syndrom och synkope, bör bestämma sannolikheten för att utveckla livshotande arytmier.

  Auskultatoriska tecken på mitralventil prolaps är:

  • isolerade klick (klick) som inte är associerade med utvisning av blod genom vänster ventrikel och detekteras under mesosystola eller sen systol;
  • en kombination av klick med sen systolisk murmur;
  • isolerade sena systoliska murmurs;
  • holosistolichesky ljud.

  Ursprungs- isolerad systolisk klick associerade med överdriven spänning ackord vid maximal sättningar in i hålrummet av det vänstra förmaket, och mitralisklaffen plötslig utbuktande atrioventrikulär ventiler.

  • vara singel och multipel;
  • lyssna hela tiden eller övergående
  • Ändra dess intensitet när du ändrar kroppens position (ökning i vertikal position och försvagning eller försvinn i det benägna läget).

  Klicken brukar höras högst upp i hjärtat eller vid V-punkten, i de flesta fall utförs de inte utöver hjärtans gränser, de överstiger inte hjärtfrekvensen.

  Hos patienter med mitralklaffprolaps ökad utsöndring av katekolaminer (adrenalin och noradrenalin fraktion), på eftermiddagen nådde en topp observerad ökning, och på natten är reducerad katekolamin produktion.

  Ofta observerade depressiva tillstånd, senastopatier, hypokondriakala erfarenheter, asthenisk symptomkomplex (intolerans av starkt ljus, höga ljud, ökad distraktion).

  Mitralventil prolaps hos gravida kvinnor

  Mitral ventil prolapse är en frekvent patologi i hjärtat, som detekteras med obligatorisk undersökning av gravida kvinnor.

  Förlängningen av mitralventilen i 1: a graden under graviditeten ökar positivt och kan minska, eftersom under denna period ökar hjärtutmatningen och kärlets yttre motstånd minskar. I detta fall upptäcks oftare hjärtfrekvensstörningar (paroxysmal takykardi, ventrikulär extrasystol) under graviditeten. Med prolapse av grad 1 förekommer naturen naturligt.

  Med förlust av mitralventilen med regurgitation och prolapse av 2: a graden, bör den förväntade mamman under hela graviditetsperioden observeras hos kardiologen.

  Drogbehandling utförs endast i undantagsfall (medellång eller svår grad med hög sannolikhet för arytmi och hemodynamiska störningar).

  En kvinna med mitralventil prolaps under graviditeten rekommenderas:

  • Undvik långvarig exponering för värme eller kyla, inte länge i ett täppt rum.
  • Led inte en stillasittande livsstil (långvarig sittställning leder till stagnation av blod i ett litet bäcken);
  • vila i viloläget.

  diagnostik

  Diagnos av mitralventil prolaps inkluderar:

  • En historia och familjeanamnese.
  • Auscultation (lyssning) av hjärtat, vilket möjliggör detektering av systolisk klick (klick) och sen systolisk murmur. När du misstänks ha systoliska klick, utförs lyssning i en stående position efter en liten fysisk ansträngning (knep). Hos vuxna är det möjligt att prova med inhalation av amylnitrit.
  • Ekokardiografi - grundläggande diagnostisk metod för att identifiera framfalls lameller (används endast parasternala längsgående läge från vilket start ekokardiografi), graden av regurgitation och närvaron av myxomatös förändring ventilbladen. I 10% av fallen avslöjar mitralklaffprolaps patienter utan subjektiva besvär och symptom auskultatorisk framfall. Specifika ekokardiografiska tecken - hängande veck i mitten, i slutet, eller hela systole i hålrummet i vänster förmak. Djupet av nedhängningen är för närvarande inte särskilt beaktas (det är en direkt korrelation av förekomst eller svårighetsgrad av regurgitation graden och arten av hjärtarytmier är frånvarande). I vårt land, många läkare fortsätter att fokusera på klassificeringen av 1980, är ​​uppdelad mitralklaffprolaps i omfattning beroende på djupet av framfall.
  • Elektrokardiografi, som gör det möjligt att upptäcka förändringar i den sista delen av det ventrikulära komplexet, hjärtritmen och ledningssjukdomar.
  • Radiografi, som gör det möjligt att bestämma närvaron av mitralregurgitation (i sin frånvaro finns ingen expansion av hjärtans skugga och dess individuella kamrar).
  • Phonocardiography som dokumenterar auskulteras ljud mitralklaffprolaps fenomen vid auskultation (betyder grafisk registreringsmetod inte ersätta sensorisk perception av ljud vibrationer örat emellertid ges preferens auskultation). I vissa fall används fonokardiografi för att analysera strukturen hos de systoliska fasparametrarna.

  Eftersom de isolerade systoliska klick är inte specifik auskultatoriskt tecken på mitralklaffprolaps (ses i aneurysm atriell eller ventrikulär septala, tricuspid valve prolapse och plevroperikardialnyh spikar), kräver differentialdiagnos.

  Sen-systoliska cliques hörs bättre i det benägna läget på vänster sida, förstärkt under Valsalva-försöket. Naturen hos systoliskt buller med djup andning kan uttryckas, tydligast uppenbart efter fysisk ansträngning i upprätt läge.

  Isolerat sent systoliskt murmur observeras i cirka 15% av fallen, hörs vid hjärtans topp och utförs i axillärregionen. Fortsätter till II-tonen, skiljer sig från en grov "skrapning" karaktär, bättre definierad liggande på vänster sida. Det är inte patognomoniskt tecken på mitralventil prolapse (kan lyssnas till i obstruktiva lesioner i vänstra ventrikeln).

  Knackade I vissa fall är den primära prolaps holosystolic brus bevis för närvaron av mitral regurgitation (som hölls i den axillära regionen, upptar hela systole och nästan inte förändras med en förändring av kroppsställningen, förstärks av Valsalva-manövern).

  Valfria manifestationer är "squeaks" orsakade av ackordets eller bladområdets vibrationer (de är mer benägna att höras när systoliska klick kombineras med ljud än med isolerade klick).

  Mitralklaffprolaps i barndomen och ungdomen är en fas av snabb fyllning av den vänstra kammaren som den auskulteras III ton, men tonen i detta diagnostiska värde har inte (magra barn kan auskulteras i frånvaro av patologi).

  behandling

  Behandling av prolaps av mitralventilen beror på svårighetsgraden av patologin.

  Förlängningen av mitralventilen i 1: a graden i frånvaro av subjektiva klagomål behöver inte behandlas. Det finns inga begränsningar i klasserna i klassen, men det rekommenderas inte att träna professionellt. Eftersom mitralventilen i 1: a graden med uppstötning inte orsakar patologiska förändringar i blodcirkulationen, i närvaro av denna grad av patologi är endast tyngdlyftning och träning i kraftsimulatorer kontraindicerade.

  Förlängningen av mitralventilen i 2: e graden kan åtföljas av kliniska manifestationer, så det är möjligt att använda symptomatisk medicinsk behandling. Fysisk utbildning och sport är tillåtna, men kardiologen väljer den optimala belastningen för patienten under samrådet.

  Mitralklaffprolaps 2 grader till 2 grader uppstötningar behöver regelbunden tillsyn, och om det finns tecken på cirkulationssvikt, arytmier och fall av synkope - individuellt valda behandlingen.

  Mitralklaffprolaps 3 grader manifest signifikanta förändringar i strukturen av hjärtat (vänster förmak expansions hålighet, förtjockning av ventrikulära väggarna och uppträdandet av onormala förändringar i blodcirkulationssystemet) som leder till mitral regurgitation och hjärtrytmrubbningar. Denna grad av patologi kräver kirurgisk ingrepp - suturventilflikar eller dess proteser. Sport är kontraproduktivt - i stället för fysisk träning rekommenderas till patienter valt en läkare sjukgymnastik speciella gymnastiska övningar.

  Med symptomatisk behandling föreskrivs patienter med mitralventil prolapse följande läkemedel:

  • vitaminer av grupp B, PP;
  • takykardi betablockerare (atenolol, propranolol, etc), vilket eliminerar hjärtklappning och positivt påverkar kollagensyntesen;
  • när kliniska manifestationer vegetososudistoy - adaptageny (Eleutherococcus preparat, ginseng och andra.) och de preparat som innehåller magnesium (Magne-B6 et al.).

  Behandlingen använder också metoder för psykoterapi som reducerar känslomässig spänning och eliminerar manifestationen av symtom på patologi. Det rekommenderas att ta lugnande infusioner (infusion av motherwort, valerianrot, hagtorn).

  Vid vegetativa-dystoniska störningar används akupunktur och vattenprocedurer.

  Alla patienter med mitralventil prolaps rekommenderas:

  • överge alkohol och tobak
  • regelbundet, minst en halvtimme om dagen, engagera sig i fysisk aktivitet, vilket begränsar överdriven fysisk aktivitet;
  • att observera ett drömläge.

  Förlängningen av mitralventilen som detekteras i barnet kan försvinna med åldern själv.

  Mitralventil prolapse och sport är kompatibla om patienten inte har:

  • episoder av medvetslöshet;
  • plötsliga och ihärdiga hjärtrytmstörningar (bestämd av daglig övervakning av EKG);
  • mitral regurgitation (bestämd av resultaten av ultraljud i hjärtat med Doplerography);
  • minskad hjärtkontraktilitet (bestämd från data från hjärt-ultraljudet);
  • tidigare tromboembolism;
  • i en familjhistoria av plötsliga dödsfall bland släktingar som hade en diagnoserad mitralventilförlust.

  Lämpligheten för militär service i närvaro av prolaps beror inte på ventilens grad av avböjning, utan på ventilapparatens funktionalitet, det vill säga den mängd blod som ventilen passerar tillbaka till vänstra atriumet. Unga människor anlitas i armén med mitralventil prolapse av grad 1-2 utan återgång av blod eller med regurgitation av 1 grad. Kontraindicerad tjänst i armén med prolapse 2 grader med regurgitation över 2: e graden, eller i närvaro av nedsatt ledning och arytmi.