Huvud / Diagnostik

Vegeta-vaskulär dystoni

Vegeta-vaskulär dystoni (förkortat namn IRR) Är ett symptomatiskt komplex av kliniska manifestationer, olika i variation och relaterade till olika organ och system. VSD utvecklas på grund av närvaron av abnormiteter i funktionen och strukturen hos de centrala och / eller perifera delarna av det autonoma nervsystemet.

Denna sjukdom är inte en separat nosologisk form, men om VSD kombineras med andra patogena faktorer kan ett antal sjukdomar med en psykosomatisk komponent uppstå. På grund av detta tillstånd är det därför möjligt att utveckla arteriell hypertoni, bronkial astma, ischemisk hjärtsjukdom, peptisk sår sjukdom och andra patologier. Vegetativa förändringar påverkar direkt vissa sjukdomar hos barn. Men förekomsten av vissa sjukdomar förvärrar också vegetativa sjukdomar.

Enligt statistiken manifesteras symptomen av vegetativ-vaskulär dystoni oftast hos barn 7-8 år, även om sådana brott kan inträffa vid vilken ålder som helst. Behandlingen av sjukdomen kräver ungefär en tredjedel av fallen.

Orsaker till vegetativ-vaskulär dystoni

Det finns många anledningar till att vegetativa störningar bildas. Det viktigaste i detta fall är de primära avvikelserna i de delar av det autonoma nervsystemet, som är ärftliga och i de flesta fall spåras längs moderns linje.

Vegeta-vaskulär dystoni bildas ofta på grund av perinatala lesioner i nervsystemet. Om de centrala delarna i det autonoma nervsystemet är skadade, leder det till att känslomässig obalans uppträder, barnen uppträder neurotiska och psykotiska störningar. Utveckling VSD provocerar olika psykotraumatiska effekter: det kan vara inhemska konflikter, ett spänt klimat i familjen, föräldrarnas alkoholism, etc. Regelbundna emotionella överbelastningar, permanent påkänningar, överdriven mental spänning blir också orsaken till utvecklingen av vegetativ-vaskulär dystoni.

Som skäl för IRR bestämmer experterna också förekomsten av endokrina, somatisk, neurologisk plågor, plötsliga förändringar i väderförhållanden, miljöproblem, fysisk inaktivitet eller överdriven belastning, brist på vitaminer och fördelaktiga mikroelement, andra faktorer.

Symptom på vegetativ-vaskulär dystoni

Symptom på vegetativ-vaskulär dystoni skiljer sig åt olika. De beror direkt på typen av vegetativa sjukdomar, det vill säga på förekomsten vagotonia eller sympathicotonia.

När vagotonia barn presentera olika inbillningssjuk symptom: de blir trötta snabbt, försämrat minne, nedsatt förmåga att arbeta och studera, manifestsömnstörningar, depression, rädsla, obeslutsamhet.

Patienten minskar mängden aptit, det är mycket svårt att tolerera förkylning, känns ibland brist på luft och kyla. Som symptom på IRR uppträdde också vestibulära störningar, en känsla av smärta i benen på natten, yrsel, illamående, akrocyanos, svettning, svullnad, frekvent urinering, allergier.

I närvaro av hjärt-kärlsjukdomar uppträder symtom på VSD av bradyarytmi, en känsla av smärta i hjärtat, en periodisk minskning blodtryck, mufflade hjärtatoner.

Med sympatikotoni har patienten följande symtom på VSD: kortvarigt humörsvängningar, hög känslighet mot smärta, frånvaro, neurotiska tillstånd. kanske känsla av värme, kyla av extremiteterna, parestesi och domningar i benen på morgonen. Periodiskt kan kroppstemperaturen stiga, det kan finnas atonisk förstoppning. Eftersom kardiovaskulära sjukdomar kan utvecklas takykardi och öka blodtrycket.

Hos barn ökar VSD ibland latent och visas permanent, eller efter det uttryckta inflytandet av negativa faktorer. Periodiskt kan det finnas vegetativa kriser (Paroxysmer, panikattacker, vegetativa stormer). Sådana tillstånd kan utlösas av emotionella överbelastningar, stark fysisk och psykisk stress, och även som en följd av förändrade väderförhållanden, överförda smittsamma sjukdomar. Krisen kan ta flera minuter (kort kris) eller flera timmar eller dagar (lång krisen).

Hos barn i en tidig ålder manifesterar sig vegetativ-vaskulär dystoni med vissa särdrag. Hos barn i förskoleåldern har vegetativa störningar den måttliga formen och har därmed tecken på vagotoni. VSD är allvarligare och allvarligare hos patienter i ungdomar. Symtom i detta fall är olika, ofta utvecklar paroxysmer.

Diagnos av vegetativ-vaskulär dystoni

Fram till idag finns ingen enda accepterad klassificering av IRU. Därför beaktas ett antal punkter i processen med att diagnostisera sjukdomen. Så, sakkunniga uppmärksammar etiologiska faktorer, varianter av sjukdomar (blandad, vagotona, sympathicotonic typer), liksom vilka organ som är involverade i processen, vad är tillståndet i det autonoma nervsystemet, arten av sjukdomen och graden av dess svårighetsgrad.

Vid diagnos av vegetativ vaskulär dystoni är det viktigt att överväga om liknande fall har observerats hos nära släktingar till patienten och att studera perinatalperiodens egenskaper. Specialisten undersöker nuvarande tillståndet i det autonoma nervsystemet, bestämmer vegetativ ton, reaktivitet och ger aktivitet. För att göra detta görs en analys av klagomål och objektiva parametrar, information som erhålls med hjälp av EKG och kardiointervalografi används.

Patienten konsulteras nödvändigtvis av flera specialister av olika profiler. I samband med differentialdiagnos är det viktigt att utesluta dessa sjukdomar, vars symptom liknar VSD: s manifestation. Det är nödvändigt att utesluta medfödda hjärtfel, reumatisk hjärtsjukdom, reumatisk feber, icke-reumatisk cardit. Om symtom på VSD är förhöjt blodtryck, är det viktigt att skilja sjukdomen från arteriell hypertoni. Förekomsten av andningsstörningar, som uppträder i formen andnöd och kvävning, bör differentieras från bronkial astma. Om patienten har feber, då bör det raderas först och främst infektiv endokardit, sepsis, onkologiska sjukdomar. Om patienten har uttalad psykovegetativa symtom, då är mentala störningar uteslutna.

Behandling av vegetativ-vaskulär dystoni

För effektiviteten av behandlingen är det viktigt att behandlingen av vegetativ vaskulär dystoni sker i ett komplext, individuellt tillvägagångssätt, varar under en tillräcklig tidsperiod, och arten av vegetativa sjukdomar bör beaktas.

I de flesta fall används icke-farmakologiska metoder för att behandla IRR. Läkaren kommer definitivt att rekommendera patienten att ändra dagens regim till en mer korrekt, inte att tolerera hypodynamien, för att försiktigt ge kroppen en normal fysisk belastning för att begränsa effekterna av en känslomässig natur. En viktig roll tilldelas en rationell och hälsosam kost.

Dessutom är effektiva massagebehandlingar speciell massage, procedurer i vatten, akupunktur. Beroende på vilken typ av vegetativa sjukdomar är en viss metod för fysioterapi tilldelad.

Om de angivna behandlingsmetoderna VSD inte har den korrekta effekten väljer specialisten en patient ett komplex av specialbehandling med läkemedel. Behandlingen börjar med små doser och sätts gradvis till optimal dosering av läkemedel.

I processen med vegetativ-vaskulär dystoni-behandling är det viktigt att vidta åtgärder för att behandla kronisk fokalinfektion och åtföljande patologier.

Vid behandling av VSD oftast utsedda sedativa, antidepressiva medel, nootropics, lugnande medel. Komplexet rekommenderar intag av vitamin- och mikroelementläkemedel. Används även droger avsedda att aktivera cerebral och perifer blodcirkulation.

Om patienten utvecklar en vegetativ paroxysm, föreskrivs i svåra fall parenteral administrering av neuroleptika, lugnande medel, atropin. Läkemedel förskrivs beroende på krisens natur.

Viktig permanent övervakning av patienter är viktig, särskilt för barn i barndomen. Undersökningen utförs en gång i flera månader, regelbundet bestäms beroende på sjukdomens form och svårighetsgrad. Med tanke på sjukdomsförstärkningen under övergångsperioden - under våren och hösten - under denna period kan undersökningen behöva mer frekvent.

Om sjukdomen kan behandlas i rätt tid, och effektiv komplex terapi används, är prognosen för återhämtning gynnsam.

Förebyggande av vegetativ-vaskulär dystoni

För effektiv profylax av vegetativ vaskulär dystoni är det nödvändigt att tillämpa en uppsättning åtgärder som syftar till att förebygga sjukdomens utveckling. För att göra detta, förebygga befintliga riskfaktorer som kan påverka uppkomsten eller försämringen av IRR.

För att bli av med sjukdomen eller förhindra dess manifestationer är det viktigt att uppmärksamma livsstilen, ändra inställningen att sova, näring, aktivitet. Det är klokt att alternativa perioder med intensivt arbete och vila, för att förbättra regimen och kvaliteten på näring, att ständigt delta i fysisk utbildning eller träna vissa sporter. Positiv påverkan på kroppens tillstånd kommer att ha till och med den vanliga vardagliga gymnastiken. Det är viktigt att spendera så mycket tid varje dag som möjligt i friska luften, försök att undvika stressiga situationer och starka emotionella chocker. Specialister rekommenderar att man läser flera avslappningstekniker och tillämpar dem i kritiska situationer.

En viktig punkt för förebyggande av vegetativ-vaskulär dystoni är vägran att röka, minimera eller helt vägra att dricka alkohol. Samtidigt normaliserar fartygens tillstånd konsumtionen av grönsaker, grönsaker, frukter, spannmål, skaldjur.

Experter rekommenderar också att man inte försummar den dagliga kontrastduschen, vilket effektivt skyddar mot "funktionsstörningar" i det autonoma nervsystemet.

Vegeto vaskulär dystoni: Symptom och behandling hos vuxna

Termen VSD används endast av läkare från CIS-länderna i sin praktik. I väst är en sådan sjukdom frånvarande. I detta avseende finns det viss förvirring.

Vissa experter känner inte igen förekomsten av vegetativ-vaskulär dystoni hos vuxna, andra tvärtom anser det som en villkorlig nosologisk form.

Komplexet av symtom och orsaker till dystoni är omfattande, därför bör undersökningen vara omfattande och kvalificerad. Trots det är syndromet i de flesta fall inte associerat med någon allvarlig sjukdom, vilket är ett tecken på funktionsstörningar.

Så vad är detta i enkla ord? Vegeto vaskulär dystoni är en sänkt vital aktivitet av blodkärl, inklusive de som är förknippade med överträngningen eller klämning av blodkärl som levererar hjärnvävnad till livmoderhalsen. VSD kan förändra vuxen människa liv i helvetet, eftersom denna sjukdom bidrar till en kränkning av det kardiovaskulära systemet och mag-tarmkanalen, och kan även framkalla psykiska störningar.

För att ta reda på om det är möjligt att bli av med vegeto-vaskulär dystoni för alltid, måste man känna till dess symtom och verkliga behandlingsregimer, inklusive folkmedicinska lösningar. Det är dessa aspekter av IRR hos vuxna som vi kommer att överväga i den här artikeln.

klassificering

Hittills har en enhetlig klassificering av VSD inte utvecklats. Enligt olika författare skiljer sig vegetativ dysfunktion enligt ett antal av följande kriterier:

 1. Av blandad typ. Förekommer när det finns en konflikt mellan parasympati och sympati. Det ser ut som en kamp för ledarskap i nervsystemet och detta är också onormalt.
 2. Av hypotonisk typ. Om det parasympatiska nervsystemet överväger hela dagen övergår kroppen med energi, och kan inte använda krafter, depression, hypotoni etc. inträffa.
 3. På hypertonisk typ. Om det sympatiska nervsystemet råder över hela dagen känner en person hjärtklappningar, känsla av rädsla, kroppen blir snabbt trött, sover svårt, parasympatiska kan inte klara sig och styrkan återhämtar sig inte.

Av anfall av beslag som komplicerar symptomen av vegetativ-vaskulär dystoni, sipppatadrenal, vagoinsulär och blandad kris isoleras. Lätta kriser präglas av monosymptomatiska manifestationer, fortsätt med uttalade vegetativa skift, senaste 10-15 minuter.

Kriser med måttlig svårighetsgrad har polysymptomatiska manifestationer, uttalade vegetativa skift och en varaktighet av 15 till 20 minuter. Den allvarliga krissituationen manifesteras av polysymptomatika, svåra vegetativa sjukdomar, hyperkinesi, kramper, varaktigheten av en attack i mer än en timme och postcrazy asteni i flera dagar.

skäl

Varför uppstår IRR, och vad är det? Vegeta-vaskulär dystoni är ett brott mot det autonoma nervsystemet. VNS ansvarar för att upprätthålla inre balans i människokroppen, som påverkar alla organ och system av organ. Överträdelser av VNS-funktionen uppträder oftast i form av kränkningar av blodcirkulationens funktion, matsmältning, värmeväxling.

Hos vuxna är förekomsten av syndrom stor i åldersgruppen 20-30 år, medan hos kvinnor manifestationer av dystoni är vanligare än hos män. Hos äldre minskar sannolikheten för uppkomsten av VSD kraftigt.

Bland de yttre faktorer som bidrar till framväxten av tecken VSD, utpekad:

 • allvarlig stress, depression;
 • allvarlig virusinfektion
 • påverkan av elektrisk ström;
 • radioaktiv bestrålning;
 • överdriven insolation
 • negativ ekologi;
 • alkoholism, narkotikamissbruk
 • sömnlöshet, mental överarbete;
 • tung fysisk aktivitet
 • kraniocerebralt trauma;
 • långvarig bakteriell sjukdom (t.ex. angina, bronkit).

Riskgruppen påverkar ett ganska stort antal personer:

 1. Kvinnor. Ironiskt nog är kvinnor av sin natur mer känslomässiga, sårbara och mottagliga. Följaktligen är mentala tillstånd lättare störda.
 2. Ungdomar, gravida kvinnor, kvinnor under klimakteriet (svåra hormonella avbrott).
 3. Människor vars arbete är nära kopplat till resande (konstant acklimatisering), en stillasittande sätt att leva.
 4. Män och kvinnor diagnostiserade med cervikal osteokondros.
 5. Bor i ett ständigt psyko-emotionellt obehag.
 6. VSD kan förekomma hos personer som har upplevt födelsetrauma, syresvält, även vid födseln.
 7. Misstänkta och stressbenägna människor är också i fara.
 8. Människor som har diagnostiserats med VSD i familjen (ärftlig predisposition) i familjen.
 9. Lider av kroniska sjukdomar.

Sjukdomen uppvisar vissa symptom som uppträder paroxysmalt eller är av permanent karaktär. Vidare indikerar förekomsten av permanenta symtom en medfödd instabilitet i nervsystemet.

Vanliga tecken på IRR hos vuxna

Vegeta-vaskulär dystoni hos vuxna symptom är väldigt annorlunda beroende på den svaga punkten i kroppen som reagerar på stimulansen.

Men oftast noterar experter sådana tecken:

 • varma spolor;
 • spasmer av blodkärl;
 • ytlig sömn;
 • tremor av händer och jämn fötter;
 • svimning;
 • starka hjärtklappningar;
 • apati och brist på styrka;
 • en skarp brist på luft;
 • frekvent huvudvärk och även migrän
 • hjärtarytmi i alla dess manifestationer;
 • inre skakningar och olika manifestationer av rädsla;
 • smärta i lederna, oavsett artrit och artros
 • kalla händer när som helst, även vid plus temperaturer och värme;
 • neurotiska avvikelser från överexcitabilitet och aktiv passivitet.

Dessa är de mest karakteristiska tecknen på VSD, vilka vuxna ofta ignorerar, avskrivning på individuella fysiologiska egenskaper.

Symptom på vegetativ-vaskulär dystoni

I fallet med vegetativa-vaskulära dystoni symptom är mycket varierande, beroende på den mångfasetterade inverkan på kroppen av SNC, den viktigaste reglerande autonoma funktioner - andning, blodflöde, svettning, urinering, matsmältning och andra.

I detta avseende skiljer sig flera grupper av symptom på vegetativ-vaskulär dystoni hos vuxna av dominerande störningar i aktiviteten hos olika kroppssystem. Dessa brott kan ske isolerat eller i kombination med varandra:

 1. I hjärt-kärlsystemet: hjärtfrekvens (frekvent eller stopp), fluktuationer i blodtryck, smärta i vänstra hälften av bröstet;
 2. I andningsorganen: känsla av brist på luft, kvävning, andfåddhet, andfåddhet, snabb andning;
 3. I matsmältningssystemet: illamående och kräkningsreflex, flatulens, böjning, halsbränna, förstoppning och diarré;
 4. I termo-reguleringssystemet: frysningar, kalla extremiteter, ökad svettning, mot en bakgrund av stress, en ökning av temperaturen;
 5. I det vestibulära systemet: yrsel, pre-ocklusiva förhållanden;
 6. I urinförplantningen: ökad urinering, smärta och klåda i könsorganet
 7. På emotionell sfär: ångest, ångest, fobier, ökad trötthet, minskad effektivitet, konstant känslomässig stress, nedsatt humörbakgrund, tårthet, aptit och sömnstörningar.

Förloppet av vegetativ-vaskulär dystoni kan vara latent, kan vara av permanent karaktär, eller det kan uppstå paroxysmalt (vegetativa kriser). Oftast uppstår kriser mot bakgrund av mental och fysisk överbelastning, med ökad känslomässig stress och även med olika infektionssjukdomar. Deras varaktighet kan variera från några minuter till flera timmar.

Attack of exacerbation VSD

Anfallet av vegetativ-vaskulär dystoni börjar plötsligt plötsligt. En person har plötsligt hjärtrytm, blodtrycket stiger, huden blir blek, kroppstemperaturen stiger och frossa utvecklas. Under en attack har en person en stark rädsla. Efter krisen släpps en stor mängd ljusurin och en stark svaghet utvecklas, däribland darrande i benen och oförmågan att röra sig normalt. Under perioden efter krisen är en kraftig blodtrycksfall möjlig.

Dessutom kan exacerbation av AVR uppträda som en vagoinsulär kris. Den kännetecknas av plötsliga uppkomsten av synkope föregås presyncopal transienta fenomen (t.ex. mörkare av ögonen, surrande i öronen, svår svaghet, känsla av overklighet). Också under attacken kan en person verkar hård och svår smärta i buken, den tvingande önskan att tömma tarmen, ökad motilitet i mag-tarmkanalen, vilket minskar trycket, bradykardi, svettning och värmevallningar, illamående, ångest och rädsla uttrycks.

Diagnostik av VSD

För att förstå hur man behandlar vegetativ vaskulär dystoni är det nödvändigt att inte bara diagnostisera sjukdomen, men också för att bestämma orsaken till dess utveckling.

För att korrekt diagnostisera VSD krävs därför professionalism samt samordning av arbetet hos sådana specialister som kardiolog, neuropatolog, terapeut. Det är nödvändigt att klä ut andra diagnoser med liknande egenskaper.

För detta måste du genomgå vissa undersökningar:

 • dator elektroencefalografi,
 • elektrokardiografi,
 • magneto-kärnresonans,
 • vegetativa test.

Självklart kommer diagnosen att bestämmas av resultaten av samtalet med patienten, efter bekanta med hans klagomål.

Behandling av vegetativ-vaskulär dystoni

Om vegeto-vaskulär dystoni detekteras utförs behandlingen beroende på typ av syndrom, och den terapeutiska strategin måste ta hänsyn till andra tillgängliga fysiska sjukdomar.

Behandlingskomplexet omfattar medicineringsmetoder för VSD och icke-läkemedelsmetoder, som ibland kan vara mycket effektiva och till och med ersätta grundläggande medicinering.

Därför bör behandling med detta syndrom inte börja med användning av droger, men med en förändring av kost och livsstil. Det är nödvändigt att observera:

 • adekvat arbetssätt och vila
 • balanserad och hälsosam diet;
 • tillräcklig nivå av fysisk aktivitet
 • avslag på dåliga vanor
 • likvidation av arbetsrisker
 • undvikande av stressiga situationer eller utveckling av stressmotstånd
 • normalisering av kroppsmassindex.

Följande metoder har också en stor effekt på härdning av VSD:

 • vattenprocedurer;
 • zonterapi;
 • terapeutisk massage.

Dessutom kommer den fysioterapeutiska effekten att bero på typen av dysfunktion hos det vegetativa systemet.

 • med vagotonia är elektrofores med kalcium, koffein och mezaton förskrivet.
 • med sympatikotonier - med papaverin och brom, magnesium och euphyllin.

Om dessa åtgärder, som syftar till en återställande effekt, inte hjälper mycket, förskriva läkemedel. De väljs individuellt för varje patient, börjar med minimala doser och gradvis förmedlas till önskad koncentration. Särskild uppmärksamhet ägnas åt att bli av med kroniska infektionsfett i kroppen, behandling av endokrina och andra patologier.

Läkemedelsbehandling för vuxna hos äldre

Behandling av vegetarisk dystoni är huvudsakligen baserad på symptom. Det är omöjligt att säga exakt vilka läkemedel som ska ordineras för behandling, det beror på särdragets egenskaper, de väljs först efter patientens undersökning.

Först och främst är antidepressiva och lugnande medel förskrivna. Dosering väljs utifrån svårighetsgraden av symtom. Dessutom föreskrivs de antihypertensiva eller, tvärtom, koffein för att höja blodtrycket. B-vitaminer B, ginseng och betablockerare anses vara obligatoriska.

En särskild grupp vid behandling av make VSD nootropa läkemedel (såsom "Nootropil", "Pyracetam"), vilka är i stånd att förbättra energiprocesser och behandlar blodtillförseln till hjärnan, vilket ökar motståndet mot cerebral hypoxi. Dessa droger aktiverar intellektuella funktioner, förbättrar hjärnans minne. Du kan dock inte ta dem själv.

Tänk på vissa droger som används vid behandling av vegetativ-vaskulär dystoni:

 1. Persen. Har en lugnande och avkopplande effekt.
 2. Ny Passit. Läkemedlet av vegetabiliskt ursprung har en uttalad lugnande effekt, hjälper till i kampen mot rädsla och ångest.
 3. Corvalol. Lugnar kroppen, hjälper till att normalisera sömn. Har också en lätt avkopplande effekt.
 4. Valokormid. Ger spasmolytisk, avslappnande och kardiotonisk effekt (minskning av belastningen på hjärtat). Korrigerar nervsystemets excitabilitet.
 5. Normatens. Ett botemedel som kämpar mot högt blodtryck. Medicinen orsakar också vasodilation, minimerar det totala motståndet hos perifera kärl. Gör fysiologisk sömn djupare.
 6. Azafen. Eliminerar ångest, förbättrar humör, eliminerar sorg.
 7. Vinpocetin. Ett läkemedel som förbättrar hjärncirkulationen. Producerar en vasodilaterande effekt.

Spektrumet av läkemedel som används för att behandla VSD är således ganska brett. Detta beror på det faktum att på lika villkor med behandlingen av den underliggande sjukdomen är det nödvändigt att genomföra effektiv symptomatisk behandling som syftar till att arrestera de smärtsamma manifestationerna hos VSD.

Folkbehandling av vegetativ vaskulär dystoni

Användningen av folkmetoder är klassificerad enligt typen av VSD:

 1. När vegetativa störningar hypoton typ som används örter som ginseng, Aralia, sandig immortelle, djävulen, sibirisk ginseng, rhaponticum carthamoides, enbär, mjölon, kinesiska magnolia vinstockar, tranbär. De är utformade för att förbättra välbefinnandet och öka trycket.
 2. I störningar av hypertensiv eller blandad typ som vanligen används örter och växter, vilka har en lugnande effekt: pepparmint, valeriana, salvia, Hjärt, pion rot, citronmeliss, humle. Dessa örter tvärtom lugnar och sänker trycket.

Vegeto vaskulär dystoni är främst en störning i nervsystemet. Därför är behandlingen i de flesta fall av VSD-folkmekanismer baserad på intag av lugnande avkärningar av medicinska växter med funktionen av normaliserande blodtryck och hjärtmuskulaturens aktivitet.

 1. Taget i lika stora mängder blandar blommorna av guldfärg, roten och rhizomen av valerianen, frukten av spiskummin, motherworten, frön av dill, noggrant. 1 tsk samling för 200 ml kokande vatten, låt stå i två timmar, filtrera. Används i vegeto-vaskulär dystoni 4-5 gånger i 1 msk. sked en dag.
 2. 0,5 Användning av enbär frukt fraktion, 0,5 fraktion calamus rhizomer, 2 aktier nypon, 2 aktier ört rölleka, en jordgubbe blad fraktionen, fraktion 1 ört ären, en ört Hypericum fraktion 1 fraktion blommor cikoria mix. Ta 2 msk. l. samling, tillsätt 500 ml kokande vatten, insistera på en termos natt. Filtrera och ta infusion i 3 doser på tom mage.
 3. Tinktur av motherwort. Ta 40 till 50 droppar 3 till 4 gånger om dagen. När det gäller effektivitet överstiger detta läkemedel även tinkturen av valerianen. Han lindrar smärta i hjärtat, lindrar nervisk chock och hjärtslag.
 4. Det är nödvändigt att blanda 200 ml naturliga cahors, honung och nypressad morot, vitlök, citron, rädisor och betorjuicer. Ta detta läkemedel i 15 ml (matsked) i en halvtimme före frukost, lunch och middag.
 5. Den krossade rhizom valeriana - 15 g, 50 g tysyachelistnik-, melissa - 10 g socker och 1 liter varmt vatten, sätta på en liten eld, och koka i 20 minuter, filtrerades. Att dricka buljong vid en vegeto-vaskulär dystoni på 150 ml 3 gånger om dagen före måltid.
 6. 200 g torkade aprikoser, 25 g valnötter, russin utan frön, fikon - helst torkad, allt krossad. Ät 1 gång om dagen för 1 msk. sked tvättas med yoghurt. Behandlingsförloppet är en månad, ta en paus 1 vecka och upprepa. Blandningen är användbar i vegetativ vaskulär dystoni och har också smakkvaliteter.
 7. En glasfänkålsfrön, och 10 g krossad torr valerianarot pour 1 liter kokande vatten i en termos, låt stå i två dagar, filtrerades, tillsätt sedan 50 g honung, stam. Drick 2 matskedar. skedar före måltiderna.

Helande örter orsakar inte missbruk och missbruk, de kan tas under lång tid. De har en mjuk terapeutisk effekt på kroppen; Dessutom är det möjligt att snabbt avgöra om de är lämpliga för behandling i varje enskilt fall. Ändå måste man före början av mottagandet av nationella medel ange närvaron av kontraindikationer hos din läkare.

sjukgymnastik

Metoderna för fysioterapeutisk behandling av denna vegetativa sjukdom innefattar:

 • electrosleep;
 • elektrofores;
 • inductothermy;
 • darsonvalism;
 • elektroplätering;
 • laserterapi;
 • magnetisk terapi;
 • aeroionotherapy.

Sjukgymnastik vid behandling av vegetativ-vaskulär dystoni syftar till att reglera vaskulär ton, normalisera ämnesomsättningen och eliminera smärta. Projektets art, regelbundenhet och intensitet väljs av läkaren i enlighet med sjukdomens egenskaper.

massage

Massage med vegetoneuros bör utföras i enlighet med typ av sjukdom. Med en hypertensiv typ rekommenderas massage av kragezonen, benen, buken. Shock tekniker tillsammans med effleurage bör uteslutas.

Med antihypertensiv vegetativ-vaskulär dystoni görs en prick och allmän massage med hjälp av sådana element som strokning, gnidning, knådning, vibrationer. Massage hjälper till att normalisera nervsystemet, eliminera huvudvärk och justera patientens sömn.

fysisk träning

Lättnad av staten ger dagliga promenader i frisk luft, måttlig träning. Det är speciellt bra att regelbundet besöka simbassängen, det rekommenderas av alla läkare att bada. Skidåkning i vinterskogen, vandring - allt som ger en tillräcklig belastning till musklerna och ger glädje.

Det senare är särskilt viktigt. Klasser måste vara roliga. Du kan lära dig att dansa magen dans eller latin dans. Rörelse till musik, levande kommunikation är en underbar botemedel mot depression.

Förebyggande av IRR: Hur man undviker kriser

Dessa förebyggande åtgärder kommer att bidra till att undvika kriser, vilka är sätt att uppstå hos personer som lider av VSD.

Först och främst gäller det att vissa regler följs:

 1. Rationell balanserad näring med avvisande av skadlig mat (salt, kryddig, stekt, mjöl, söt, snabbmat, etc.);
 2. Full vilodag (sömn ska vara minst 8 timmar i ett välventilerat rum);
 3. Sport (obligatoriskt: 10-15 minuters övningar och 2-3 gånger i veckan besöka sportssektionen);
 4. Dagligen 1-2 timmar går i frisk luft;
 5. Harmonisering av arbetsverksamhet och rekreation
 6. Övergivande av missbruk.

Således är vegetovaskulär dystoni en sjukdom som inte utgör ett hot mot människans liv, men det minskar signifikant dess kvalitet. Förekomsten av några tecken på VSD är ett tillfälle för samråd med en specialist. När allt kommer omkring är endast rätt tid och rätt behandling en garanti för förbättring, vilket ökar chanserna att bli av med VSD för evigt.

Vegetosovaskulär dystoni: moderna behandlingsmetoder

Vegetosovaskulär dystoni (VSD eller neurosirkulationsdystoni) är ett mycket vanligt problem som en modern person måste möta. Denna kombination av känslomässiga och psykiska störningar med vegetativa sjukdomar (från hjärt-kärlsjukdomar, andningsorgan, matsmältningssystem, urogenitala system). Behandling VSD - processen är komplex, vilket kräver individuellt tillvägagångssätt och konstant korrigering. Nuvarande behandlingar inkluderar livsstilsförändringar, en förändring i förhållningssätt till yrkesverksamhet, korrigering av psyko emotionella störningar, användningen av läkemedel i enlighet med fastställda syndrom. För att genomföra hela behandlingskomplexet kan en neurolog, en terapeut, en psykolog (psykiater) behövas.

De huvudsakliga behandlingsmetoderna

Först av allt, före behandlingens början är det nödvändigt att utesluta andra sjukdomar i olika organ och system, vilket kan ge symtom som är identiska med dem i VSD. Först efter en pålitlig etablerad diagnos kan börja behandla.

Den moderna syn på eliminering av HDR syndromet utgörs av samtidig tillämpning av komplexa läkemedel och icke-drogåtgärder, med den senare ledande roll. Metoder för behandling inkluderar:

 • korrigering av den psyko-emotionella sfären;
 • upprätthålla en hälsosam livsstil;
 • modifiering av arbetsaktivitet
 • fysioterapi metoder;
 • sanatoriumbehandling;
 • drogterapi.

Korrigering av den psyko-emotionella sfären

"Alla sjukdomar - från nerver", - detta uttalande kan inte vara mer exakt anpassat till vegetarisk dystoni. I de flesta fall är VSD "att skylla" för någon psykologisk faktor, vilket bidrar till återhämtning. När man klargör sjukdomshistorien indikerar nästan alltid patienter självständigt, med vad "allting började". Överbelastning på jobbet, konflikter med anställda eller hemma problemen i hans personliga liv, kronisk stress - att en del av ovanstående är nödvändigtvis närvarande i livet på patienten IRR. Men inte alltid förstår patienten vikten av att eliminera den psykologiska orsaken, vanligtvis finns det helt enkelt ett faktum och ingenting mer. Det är viktigt att ta till patienten behovet av en annan syn på problemet. Man måste inse att hans reaktion på stress effekten skapar förutsättningar för uppkomsten av patologiska symptom (manifestationer IRR), är det nödvändigt att ompröva sin inställning till situationen. Om konflikten inte löser sig självständigt, eller om patienten inte lyckas ändra sin inställning till vad som händer, krävs hjälp av terapeuten. Metoder för psykoterapi kan hjälpa patienter med VSD, en stor skara: metoder för förslag och auto-utbildning, psykoanalys element för att genomföra "hälsodagbok", konstterapi, gestaltterapi, kognitiv terapi, beteendeterapi, avslappning träningsmetoder. Vad som är mest effektivt bestäms individuellt i varje enskilt fall.
Patienten behöver veta att alla symtom på VSD inte bär en omedelbar fara för livet, att hans liv inte hotar någonting. Ibland bidrar medvetenheten om "harmlessness" av symptom för att klara av rädslan som åtföljer VSD.
Om möjligt är det nödvändigt att skapa en positiv miljö runt patienten. Detta underlättas av rationell vila, resor till naturen (i skogen för svamp, för fiske, bara promenader i parken, etc.). Att ha en hobby kommer bara att hjälpa till att normalisera det psyko-emotionella tillståndet. Det är önskvärt att delta i sport.

Hälsosam livsstil

Först och främst behöver du optimera dagens regim. Högkvalitativ och högkvalitativ sömn (pensionering samtidigt, sömntid 7-8 timmar etc.), samtidigt som du bor i friska luftar är alla små men viktiga faktorer för framgångsrik behandling av VSD.
Det är önskvärt att avvisa dåliga vanor. Tobak och speciellt missbruk av alkohol förvärrar bara de existerande sjukdomarna. Försök att ändra sin inställning till situationen genom att ta stora doser alkohol är också ett felaktigt sätt.
I närvaro av kroniska infektionsinfektioner indikeras deras sanering (behandling av kronisk tonsillit, karies, etc.). Naturligtvis kräver förekomsten av någon somatisk patologi behandling av en lämplig specialist.
Dieten är också föremål för korrigering. Eftersom VSD, det finns alltid störningar av kärltonus, då dessa patienter visar produkter som främjar vaskulära och hjärt rika salter av kalium, magnesium och kalcium: bovete, havremjöl, nötter, solrosfrön, aprikoser, bananer, russin, torkade aprikoser, plommon, nypon, baljväxter, sura mjölkprodukter, ostar, örter, grönt te, honung. Vid tillagning är det önskvärt att använda oraffinerade olivolja och solrosoljor. Användbara juice och kompott, på grund av det stora innehållet av vitaminer och biologiskt aktiva substanser. Förbrukningen av vätska i kroppen är optimal på 1,5-2 liter per dag. Normalisering av kost och kost bidrar också till viktminskning.
Måttlig fysisk ansträngning visas, men med en positiv attityd, d.v.s. Det är nödvändigt att engagera sig i "favorit" sport (med hänsyn till kontraindikationer). Rekommenderar oftast simning, yoga, jogging, d.v.s. relativt tysta sporter. Måttlig fysisk aktivitet har en positiv "träning" -effekt på hjärt-kärlsystemet, bidrar till normalisering av vaskulär ton, förbättrar blodflödet i organ och vävnader.

Ändring av arbetsverksamhet

Övervakning av arbetshygien är nödvändig för patienten med VSD som ingen annan. Avbrotten som lagts under arbetsdagen måste användas för det avsedda ändamålet. Det ska inte finnas övertidsarbete. Om möjligt bör arbetet utföras på dagtid. Vid "stillesittande" arbete under en paus är det nödvändigt att göra uppvärmning och på jobbet bakom en dator som ska distraheras var 45: e minut för att titta på avståndet till ett fönster och ge chansen att vila i ögonen. Beroende på symtomatologin hos VSD, om kontraindikationer identifieras är en överföring till ett annat jobb nödvändigt.

Sjukgymnastikmetoder

Bland andra läkemedelseffekter är denna grupp av åtgärder en av de mest effektiva. Fysioterapeutiska procedurer används framgångsrikt inte bara vid behandling av patienter med VSD i kliniker eller på sjukhus utan även i spabehandlingar. Den mest använda elektrofores med olika farmakologiska medel (kalcium, koffein, mezatonom, aminofyllin, papaverin, magnesium, brom, novocaine), elektriskt, vattenrening (effekt dusch eller cirkulär, duschmassage under vatten, kontrast bad), natriumklorid bad, allmänna radon, vätesulfid, jod-brom bad, transkraniell elektroanalgeziyu, sinusformade modulerade strömmar, galvanisering, magnet, aeroionotherapy, infraröd laserterapi, UHF, termiska förfaranden (tillämpning av paraffin och NEO kerit), lera behandling. Visad akupunktur och massage. Kursanvändningen av fysioterapimetoder gör det möjligt att eliminera många symptom på IRR, ibland även utan ytterligare medicinering.

Sanatoriumbehandling

Det visas vid rehabiliteringsstadiet till alla patienter med VSD. Mineralvatten (balneoterapi), klimatisk, bada i havsvatten i kombination med fysioterapeutförfaranden, massage och akupunktur, sjukgymnastik, rationell och balanserad näring fixerad effekt uppnås vid behandling av tillstånd i VSD kliniker och sjukhus. Inte minst spelas rollen genom att ändra situationen för patienten.

Drogterapi

Det farmakologiska spektrumet av de läkemedel som används i VSD är stort på grund av de olika symptomen på sjukdomen. Samtidig administrering av ett stort antal droger kan skada en patient, så för varje patient bildas ett program för att ta mediciner i en viss sekvens, vilket korrigeras under behandlingen.
Läkemedel som används för att behandla VSD kan delas in i följande grupper:

 • lugnande - helst plantemedicin (valerian, motherwort) och deras kombination (dormiplant, ny passit, notte, phytosed, persen, sedaphyton, nervflöde, etc.). Kombinationer av örtberedningar med barbiturater är möjliga (särskilt med åtföljande sömnstörningar): barbovol, valokordin, corvalol, corvaltab, etc.;
 • lugnande medel - används i mer allvarliga sjukdomar i känslomässan, tillsammans med en känsla av ångest och spänning. Bland dem är populära gidazepam, grandaxin (tofizopam), buspiron, mebikar (adaptol), afobazol. Vid ännu mer uttalade manifestationer visas diazepam (sibazon), fenazepam;
 • Neuroleptika - används för att minska känslor av nervositet, aggressivitet, irritabilitet och snabbt humör, ångest och rädsla, normalisering av vaskulär ton och blodtryck. Applicera ridazin (sonapaks, thioril), euglon (sulpirid), risperidon (neurispin, rispolept). Och lugnande medel och antipsykotika ska endast ordineras av en läkare och tillämpas strikt enligt indikationerna under en viss tidsperiod.
 • hypnotika - en normaliserande effekt på sömnen har också planterade lugnande medel och lugnande medel och vissa neuroleptika. Bland direkt hypnotiska läkemedel kan nämnas zolpidem (ivadal), zopiklon (sonnat, somnol), zaleplon (Andante) Dormicum, radedorm, donormil, melatonin. Denna grupp av läkemedel ordineras under en kort tidsperiod (vanligtvis 7-14 dagar) om det är absolut nödvändigt.
 • antidepressiva medel - används för patienter med nedsatt motivation, asteni och depression. De förbättrar humör, reducerar melankoli, indirekt normaliserar sömn. Dessa läkemedel är sidnofen, koaxil, fluoxetin (prozac), sertralin (zoloft, stimuloton), paroxetin (paxil), amitriptylin, lyudomil, simbalta;
 • nootropics är droger som "matar" hjärnan. De hjälper till att klara av generell svaghet, kränkningar av uppmärksamhet och minne, huvudvärk och yrsel, buller i öronen. Denna grupp innefattar pyracetam (nootropil), noofen (fenibut), glycin (glycid), pantogam, pantocalcin. Med samma syfte är det möjligt att använda neurometaboliter: actovegin (solkoseryl), cerebrolysin;
 • droger som förbättrar blodcirkulationen - cavinton (vinpocetin), oxybral, stugeron, pentoxifyllin (trental);
 • droger som minskar blodtrycket (hypotensiva), - bisoprolol (concor), atenolol, metoprolol, anaprilin. Från växtmedicinen används valeriska preparat, johannesört, hagtorn, peony-tinktur, oregano, melissa, Kalina och andra för detta ändamål.
 • droger som ökar blodtrycket - koffein, mezaton, de flesta plantan adaptogener (tinktur av magnolia vinstockar, rhodiola rosea, ginseng);
 • droger som påverkar metabolismen i hjärtat, används för att minska smärta och obehag i hjärtat: mildronat, riboxin, hagtorns tinktur. Vid rytmstörningar (ökning i hjärtfrekvensen) visas asparker, panangin, konkor, barboval, corvaldin;
 • med ökat intrakraniellt tryck - diacarb, lasix (furosemid), beredningar av persilja, enbär, nässla, diuretiska örter;
 • vegetotropa läkemedel - bellaspon, bellataminal. De har en kombinerad effekt, påverkar det psyko-emotionella tillståndet, smärtsyndromet och svettning, lindra symtomen både från den sympatiska sidan och från det parasympatiska nervsystemet. Platifillin kan också användas som ett vegetotrofiskt läkemedel;
 • antioxidanter - mexidol, kratum, vitrum-antioxidant, bärnstenssyra;
 • vitaminer - visas som multivitaminkomplex med förtärande syfte och isolerat intag av vitaminerna E, A, C, grupp B (neurovitan, milgamma, neurobex, neurorubin);
 • adaptogens - en grupp droger som ökar kroppens stressmotstånd. De har antiasthenic effekt kan öka blodtrycket och kärltonus, öka icke-specifik immunitet: ginseng, Rosenrot, Schizandra, sibirisk ginseng, djävulen, Aralia, rhaponticum carthamoides. Drogerna som innehåller spirulina, fennikel, timjan och laminaria har en allmän toningåtgärd.

Således används ett mångsidigt arsenal av läkemedel för att behandla olika symtom på VSD. Många droger påverkar samtidigt flera symtom (till exempel, hagtorns tinktur har en lugnande effekt, minskar smärta i hjärtat och sänker blodtrycket). Det bör komma ihåg att endast den behandlande läkaren kan välja rätt kombination av mediciner.
Med VSD beror återvinningsprocessen i stor utsträckning, om inte nästan 100%, på patienten själv, hans positiva attityd och hans önskan att övervinna sjukdomen. Vänster obevakad VSD kan omvandlas till en svårare och svårare sjukdom (till exempel arteriell hypertension). Därför bör patienter med tecken på VSD alltid rådfråga en läkare för att återfå ett helt liv och skydda kroppen mot nya sjukdomar.

TV-kanal "Union", programmet "Låt oss vara friska" på temat "Vegetabilisk dystoni: en sjukdom i ett känsligt hjärta"

Behandling för obd

VSD är ett symptomatiskt komplex som förenar olika kränkningar av funktionerna i det vegetativa systemet och orsakas av störningar i deras reglering. Dekryptering VSD nästa är en vegeto-vaskulär dystoni. Begreppet "dystoni" avser brott mot tonbalansen, sådana delar av nervsystemet som sympatisk och parasympatisk, som en källa till olika vegetativa sjukdomar.

Den huvudsakliga mekanismen för manifestation av symtom på VSD är stress-känslomässig karaktär i form av akut chock, långvarig känslomässig upplevelse, vilket leder till utmattning av nervsystemet. VSD kännetecknas av flera syndrom av sjukdomen, såsom hjärt-, takykardisk, bradykardisk och arytmisk.

Orsak till orsak

Det finns olika orsaker som orsakar olika sjukdomar i SS (kardiovaskulärt system), bland annat infektionssjukdomar, trauma, svår oro, tunga operationer, blodförlust. Dessutom kan motion, rökning, alkoholmissbruk, kroniska infektioner och andra allvarliga sjukdomar bidra till utvecklingen av IRR.

Många läkare associerar utvecklingen av VSD med en ärftlig etiologi. Även detta syndrom kan ha den konstitutionella karaktären av utveckling och manifestera sig redan i början av barndomen i form av instabilitet av vegetativa parametrar.

VSD avser en viss form av neuros, där reglering av vaskulärtonen försämras. Sålunda är huvudrollen i bildandet av denna sjukdom hänförlig till brott mot hela nervsystemet. Otillräcklig vegetativ karaktär är karakteristisk för VSD, som kan utvecklas med endokrina förändringar i kroppen under tonåren. Generellt manifesteras vegetativa störningar vid denna ålder i form av mindre eller allvarliga sjukdomar i det endokrina systemet.

VSD, för vilken en hypotonisk typ är karakteristisk, diagnostiseras hos ungdomar och barn. Orsaken till sjukdomsutvecklingen är acceleration, där S.S.S. har inte tid för en alltför snabbt växande organism för att ge den nödvändig näring. VSD vid denna ålder kan utlösas av dålig ärftlighet, otillbörligt läge på dagen, konflikt hemma eller i skolan, och även med de överförda infektionssjukdomarna.

Stress är en av de bakomliggande orsakerna till uppkomsten av VSD. Vid konstant stark mental och nervös belastning med en moraliskt ogynnsam miljö kan sjukdomar i nervsystemet leda till utveckling av allvarliga sjukdomar.

Exempelvis kan VSD med hypertensiv typ av sjukdom provocera utvecklingen av hypertoni. Men med normalisering av vakenhet och sömn, tillräcklig vila och begränsad fysisk aktivitet kan detta bidra till att alla symtom på VSD försvinner och leda till återhämtning.

Många negativa känslor i form av ilska, ilska, irritation och ångest är orsaken till utvecklingen av en bestående neuros. Människor med neuros reagerar ganska kraftigt på någon ogynnsam situation. De kan inte byta, bryta sig ur problemkretsen, och den långvariga kursen av sådana erfarenheter med neuros leder till en negativ ström av VSD.

Som regel utvecklas hypertensionstypen AVS som ett resultat av stress i samband med förstärkning av den sympatiska delen av nervsystemet. Neuroser, som härrör från intensifieringen av aktiviteten hos den parasympatiska delen av nervsystemet, bidrar till utvecklingen av en antihypertensiv medicinering.

Skälen som påverkar förekomsten av IRR inkluderar alkohol och rökning. Nikotin och alkohol är sådana giftämnen som påverkar två viktiga mänskliga system: nervsystemet och SS. För det första påverkar nikotin blodkärlen, med sikte på det vegetativa nervsystemet. Det har länge etablerats att nikotin stör blodtillförseln till blodkärlens väggar och leder till deras permeabilitet. På grund av förändringar i blodkärl verkar rökare okoordinerade, felaktiga kärlreaktioner. Rökning kan utlösa utvecklingen av neuros, eftersom det minskar nervsystemets uthållighet.

Alkohol är giftet av neurotropa verkningar. Det stör fullständigt nervsystemets funktion, stör metabolismens processer i kroppen och hjärtat, kärlens arbete och refererar till huvudriskfaktorn, vilket ökar sannolikheten för IRR-bildning.

VSD symptom

De vanligaste typerna av sjukdomar innefattar kardiologiska och systemiska neurologiska. Men i princip manifesterar alla dessa sjukdomar sig i en blandad typ.

Symtomatologi består av blekning av huden och takykardi, som åtföljs av ökat blodtryck och minskad intestinal motilitet, liksom uppkomsten av svaghet i lemmarna och frossa, känsla av oro och rädsla, som är de manifestationer av vegetativ neuros.

Dessutom sympatiska-toniska manifestationer uppstår vagoton symtom som en minskning i hjärtfrekvensen, obehag vid andning, ansiktsrodnad, svettningar, reducerat tryck, värme, svaghet, gravitation huvud, illamående och yrsel, och andra. När VSD, finns det olika fysiska symtom som simulerar Komplexa sjukdomar, såsom hjärtinfarkt och psoriasis. Därför kan många sjukdomar simuleras av attacker av vegetoneuros.

Bland de vanligaste psykoneurotiska symptomen på VSD är beteendestörningarna och motivationssjukdomarna. I det här fallet kännetecknas patienterna av ett brott mot känslomässigt balans och sömn, utseende av tearfulness med känslor av rädsla eller ångest, som når själv flagellation och oförmåga att fatta beslut.

Förutom generella symptom kan ett respiratoriskt syndrom inträffa, där bröstkompressioner och luftbrist uppträder. Samtidigt finns det huvudvärk och tinnitus, yrsel, liksom ett försvagningstillstånd och svimning. I det här fallet utvecklar patienter hypokondrier, de förlorar intresset för livet och fördjupar sig själva, blir mycket irritabel och konflikt utan speciella skäl.

Som regel klagar nästan alla patienter på depression, brist på känsla av liv och tidigare aktivitet, oro med karakteristisk rädsla. Många är rädda av förlusten av sexuella relationer och tidigare intressen. Människor som inte har kunnat fatta beslut under en lång tid är engagerade i själv-flagellation. Men de mer optimistiska patienterna med VSD misstänker inte ens den underliggande depressionen i dem. Detta symptom tillåter inte att patienterna existerar fullt ut i samhället. Neurotika är i ett tillstånd när de försöker upprätthålla en balans av välbefinnande för att inte leda ett antal människor runt. Samtidigt känner de ständigt astheni, de tolererar inte olika fysiska och mentala belastningar, de är beroende av väder, klaustrofobi, så att de inte kan koncentrera sig på sina uppgifter och gärningar.

Dold depression stoppas endast av psykotropa droger. Alla manifestationer av detta symptom på VSD verkar och försvinner spontant med förbättring senare på kvällen. Det finns flera typer av latent depression: klassisk i form av typiskt depressivt melankoli; muttra; anestetisk form; apatisk och agiterad form.

VSD-tecken

Denna sjukdom har ett andra namn - neurokirurgisk dystoni, som kännetecknas av störningar av neuroendokrin reglering av funktionen S.S.S. Sådana förändringar som uppträder som ett resultat av överträdelser av det vegetativa systemet kan leda till utvecklingen av autonom dystoni. Mycket ofta manifesteras detta av SS SS frustration. och förekomsten av vaskulär dystoni.

De första tecknen på IRR markerade de första dagarna av födelse, som manifesteras i dåligt väder, överföring, rodnad eller blekhet medan spänningen, framväxten av en stark svett. Hos barn uppvisar VSD ett obehag av urin på natten. Och hos vuxna, särskilt hos kvinnor, fortsätter förändringar från det nervösa vegetativa systemet i form av vegetativa kriser. vaskulär dystoni kan utvecklas som ett resultat av nervstammen, och även efter olika infektionssjukdomar av både akut och kronisk natur, en otillräcklig mängd av vitaminer i kroppen, förgiftning och störningar av nervsystemet.

Tecken VSD kan representera både konstanta attacker och paroxysmer i det vegetativa vaskulära systemet. För de konstanta tecknen på VSD är den inneboende instabiliteten i nervsystemet karakteristisk. I detta fall tolererar patienter inte olika typer av väder; hos dem blir integritet snabbt blekt, rött på grund av olika fysiska belastningar eller känslor av känslomässig karaktär; De upplever en snabb hjärtslag och svettas väldigt mycket.

Symtom på paroxysmer inkluderar smärta i huvudet eller i hjärtat, hjärtklappning, rodnad eller ansiktsfärg. Då stiger arterietrycket, hjärtslaget blir mycket starkare, kroppstemperaturen stiger och frysningar uppträder. Ibland har patienter med VSD en känsla av rädsla för absolut ingen anledning. I vissa fall utvecklar patienter svaghet i hela kroppen, de känner sig svimna och mörka i ögonen, de börjar svettas, de blir sjuka, blodtrycket minskar och puls blir mindre frekvent. Sådana attacker kan vara från flera minuter till tre timmar, som ibland försvinna utan lämplig behandling.

När VSD förvärras blir händerna och fötterna kalla och våta vid beröringen med en purpurfärgad cyanotisk nyans. I fingrarna finns det en känsla av nummenhet och skrämmande krypning, såväl som stickningar och även i vissa fall smärta. Hos sådana patienter ökar känsligheten för förkylning, fingrarna blir puffiga, speciellt efter långvarig hypotermi hos fötter och händer. Anfall ökar på grund av utmattning och ångest, och då finns det närvaro av obehag och generell svaghet.

Ett av tecknen på IRR är ett synkope. I det här fallet är det plötsligt mörkt i ögonen, ansiktet blir blekt och svaghet i hela kroppen kommer. Efter detta finns det en förlust av medvetandet och personen faller. Kramper observeras som regel inte.

Beroende på nederlag SS.S. skilja tre huvuddragen i IRR. Dessa inkluderar hjärtdystoni, hypotensiv dystoni och hypertensiv dystoni.

Tecken på den första skadorna är hjärtklappningar, brist på luft, takykardi, andningsarytmi och extrasystol över området i ventriklerna. EKG visar inga förändringar eller endast tand T ändras.

Tecken på antihypertensiva dystoni karakteriseras av trötthet, muskelsvaghet, smärta i huvudet som ett resultat av svält, kyla i händer och fötter, såväl som tendensen att svimning. Patienterna är mycket bleka, händerna är kalla och våta och det systoliska trycket sjunker under 100 mm Hg.

För tecken på hypertensiv dystoni finns det ett ökat blodtryck utan förändringar i fundus, vilket är karakteristiskt för hypertensiv sjukdom. I vissa fall klagar patienter på smärta i huvudet, hjärtklappningar och ökad trötthet.

VSD typer

Bland de vanligaste patologierna i den moderna världen är VSD. Det har flera namn, såsom vegetoneuros, ett syndrom av vegetativ eller neurokirurgisk dystoni. Nästan 90% av sjukdomen faller på den yngre generationen och på personer i aktiv ålder, och kvinnor är sjuka oftare än manliga befolkningen, nästan tre gånger. Omkring 25% av de personer som diagnostiserats med VSD är terapeuter.

VSD anses inte vara en identifierad sjukdom, men en kombination av många symptom som orsakar avvikelser i vissa system och organers arbete. Progression av störningar i det nervösa vegetativa systemet anses vara orsaken till många allvarliga sjukdomar.

VSD-manifestationerna beror i de flesta fall på de störningar som uppstår i olika system i kroppen. De är indelade i flera grupper: hjärt- eller hjärt-, respiratorisk eller respiratorisk, disdynamisk, termoregulatorisk, dyspeptisk, sexuell och neuropsykiatrisk.

Hjärtsmärtor uppträder i hjärtat, och frekvensen av hjärtsjukdomar ökar, och det finns oegentligheter i hjärtmuskulaturens funktion med hjärtsvikt.

Under förändringar andnings observerade takypné med omöjligheten djupa andetag, tyngd i bröstet, andnöd attacker liknar astma på grund av rädsla eller upphetsning.

När det gäller den dysmodynamiska VSD, trycker fluktuationen, rörelsen av blod genom vävnaderna störs. Överträdelser av termoregulatoriska karaktär karakteriseras av en ökning i temperaturen till 38 ° C eller en minskning till 35 ° C. Sådan variabilitet kan vara permanent, långsiktig eller kortsiktig.

Dyspeptiska förändringar är associerade med buksmärta, gastriska störningar som illamående och kräkningar, utbrott, förstoppning eller diarré.

För sexuella patologier är anorgasmi karakteristisk, och urinsystemet har en stark urinering med smärtsymptom.

Neuropsykiatriska störningar kännetecknas av förekomsten av allmän svaghet och trötthet, slakt tillstånd, vilket därigenom minskar effektiviteten, är bildade av olika etiologi smärta, yrsel, ökad känslighet för väderomslag, sömnstörningar, uppstår ångest et al.

Dessutom klassificeras VSD i tre typer, såsom hjärt-, hypertensiva och hypotensiva typer.

För hjärt typ IRR karaktäriseras av smärta i hjärtat, ibland mycket skarp, brännande och stickande känsla, som är oftast mycket dåligt beskäras, visas också oregelbundet hjärtslag av hjärtat, vilket är ganska svårt att bära subjektiv. Hjärtatypen av detta syndrom manifesteras ibland i form av takykardiattacker, som åtföljs av andfåddhet och förändringar på elektrokardiogrammet. Under stagpains, liksom obehagliga känslor i hjärtat, ta Valerian, Validol, Valocordin och Corvalol. Om takyarytmi rekommenderas att använda Barvoval, kaliumtillägg, Korvaldin, Pumpan, Stress grand, Kralonin, Ignacy, kort ansikten och Neurohel. Alla har spasmolytiska, vasodilaterande och lugnande effekter. Med en ökning av blodtryck och takykardi kan en positiv effekt uppnås med hjälp av adrenoblocker och reserpin.

För hypotensiv typ VSD karakteristisk trötthet, dåsighet och slakt tillstånd, svaghet, kyla känsla i händer och fötter, förekomsten av blackout med en skarp stigande, synkope när blodtryck under 100/60 mmHg. Art.

VSD-hypertensiv typ beror på utseendet av frekventa huvudvärk, periodiska ökningar i blodtryck till 140/90 mm Hg. Art. och yrsel. Om du inte kontrollerar denna typ av VSD, kan det utvecklas till hypertensiv sjukdom. Som regel är det i detta fall rekommenderat att ta lugnande medel eller örter, som inkluderar hagtorn, Johannesört, valerian, Baikal skullcap. Också som te eller infusioner tinkturer använder rosmarin, Astragalus, citronmeliss, sötväppling, pion, salvia och andra. Använda lugnande medel styrda bromsprocesser och excitation av det centrala nervsystemet. Med hypertoni inuti skallen med VSD, hjälper mindre uttorkningsterapi med långvarig användning av diuretika.

För antihypertensiva och hypertensiva typer av VSD rekommenderas inte omedelbart att förskriva antihypertensiva syntetiska droger eller hypertensiva. I början är det bättre att använda växtbaserade läkemedel. Läkemedel, såsom adaptogener, har en anti-stress-effekt på cellulär nivå. Till exempel används eleutherococcus för astheniska tillstånd, som åtföljs av hypokondrier och hypokondrier. Men rhodiola rosea ökar kroppens motståndskraft mot stressiga situationer och sjukdomar, speciellt vid hypotonisk typ VSD.

Med neuroser och depression, som åtföljer VSD, föreskrivs antidepressiva medel. De hjälper till att lindra astheni och förbättra patienternas känslomässiga tillstånd.

VSD hypertensiv typ

I diagnosen av den hypertensiva typen VSD är baserade på sådana symptom som yrsel, hjärtklappning, periodiska ökning av blodtryck utan diagnosering av högt blodtryck baserat på medicinska undersökningar och analyser.

För den hypertensiva typen VSD är det nästan alltid typiskt att öka systoliskt tryck inom 140 mm Hg. Art. Som regel kommer den tillbaka till normal så fort som den stiger. Men den hypertensiva typen VSD är mycket farlig vid övergången till hypertoni.

Denna typ kan diagnostiseras efter undersökning, där andra patologiska förändringar inte detekteras, förutom förhöjt blodtryck, och även om olika lugnande medel hjälper till att stabilisera trycket. Dessutom, om blodtrycket normaliseras helt oberoende utan medicinering, efter en dröm eller en avkopplande vila.

Det finns emellertid vissa aspekter som kopplar VSD-hypertensiv typ med hypertensiv sjukdom, så det visar att dessa sjukdomar är väldigt nära sammanflätade.

Till att börja med kan vi anta att den hypertensiva typen av AVR är utgångspunkten i början av hypertensiv sjukdom. Eftersom överträdelsen av reglering ökar muskeltonen i artärerna, och detta är en av huvudorsakerna till utvecklingen av hypertoni. Dessutom karakteriseras VSD hypertonisk typ av flera symtom, som mycket liknar symtomen på högt blodtryck. Detta kan uppenbaras av periodiska ökning av blodtryck, huvudvärk, stickningar i hjärtat och överdriven trötthet. I allmänhet uppträder spasmodiska tryckfluktuationer mot bakgrund av liten spänning, brist på sömn med utvecklingen i framtiden av svår utmattning. Också, utan uppenbar anledning, kan endast övre trycket öka, och den nedre kommer att förbli normal.

Mycket ofta hypertensiv typ av VSD utvecklas efter en hypotonisk typ, så de sätter ibland människor i en dödlägessituation. Således är det nödvändigt att genomgå en läkarundersökning för att identifiera antingen en SVD- eller hypertensiv sjukdom.

De viktigaste symptomen på högt blodtryck och typ VSD inkluderar: deprimerade patienter med ångest och stress, brist på luft, minnesförlust, nervositet, framväxten av sömnlöshet eller sömnighet, störd aptit eller ingen smärta i huvudet i form av migrän, ofta finns koordinationssvårigheter, frekventa anfall av hjärtklappning, skakningar, svettningar lemmar.

Auscultation avslöjar ljud av en särskild natur och arytmi, elektrokardiogrammer bestämmer bristen på kalium. Mycket ofta är VSD på denna typ diagnostiserad hos ungdomar. Växande ungdomar som är predisponerade för VSD tenderar att ha hög tillväxt och de har tidig puberteten. I detta fall spelas inte minst roll av den ärftliga faktorn.

VSD hypotonisk typ

Den konstant tillstånd av trötthet, svaghet och allmänna utseende av hela ovilja att engagera sig i de vanliga enkla sysslor, förtryckta sinnestillstånd - det är alla symptom på VSD på hypoton typ, syndrom av XXI århundradet, vilket eliminerar patologi somatiska organ.

Denna sjukdom är en ganska obehaglig diagnos, som åtföljs av svår smärta i huvudet, yrsel, generell svaghet och fullständig motvilja att röra sig. Dessutom uppträder sådana smärtsamma känslor samtidigt med psykologiska avvikelser. När allmängiltigt med ödmjukhet tillåter den hypotoniska typen av HPV att sjukdomen ska råda över patienten.

Symptomen på denna typ av VSD är mycket lik tecknen på andra sjukdomar, därför finns det ingen sådan sjukdom separat, men betraktas som ett IBD-syndrom. Således blir situationen lite mer komplicerad, eftersom en person med en HPA enligt den hypotoniska typen är praktiskt taget frisk. Många människor med denna diagnos lider av överdriven svettning i fötter, ansikte och armhålor, skiljer blåaktiga fingrar och händer som ett resultat av dålig cirkulation av blod genom kärlen. Även hos sådana patienter är händerna alltid fuktiga och kalla för beröring. Praktiskt taget alla patienter är alltid väldigt bleka, tunna, apatiska, lustiga och adynamiska.

I allmänhet liknar symptomen på HPA av hypotonisk typ symtomen på andningssjukdomar. Detta manifesteras i brist på luft, djupa och frekventa andetag, liksom utandningar, dyspné, svårigheter med inspiration. Det finns också en likhet med tecken på sjukdomar i matsmältningssystemet i form av frekvent och regelbunden illamående eller kräkningar, defekationsstörningar, buk ömhet och frekvent halsbränna. Med samma symtom på sjukdomar i det genitourinära systemet - uttrycks detta i vanliga uppmaningar om urinering eller dess fördröjning, smärta vid urinering, bränning i könsorganet, minskning av libido.

Det svåraste är de psykologiska och emotionella symtom. Den kliniska bilden av ångest, rädsla, låg effektivitet, hög trötthet, dåsighet, irritabilitet, sömnstörningar, frånvaro aptit föreslår VSD på hypoton typ, som en sjukdom som måste behandlas akut att leva. Nämligen apatiska tillstånd och inte är möjligt, det vill säga söka professionell hjälp. Därför, för att låsa upp denna cirkel, som används medicinering, sjukgymnastik, andningsövningar och folk rättsmedel.

VSD av blandad typ

Vid observerade hopp av artärtryck är det nödvändigt att undersökas, det vill säga att passera eller genomföra en fullständig kurs av diagnostiska undersökningar. Eftersom det kan vara och inte hypertensiv sjukdom, och inte hypotension, och även förekomsten av några patologier av somatiska organ. Allt detta kan prata om VSD-blandad typ.

Som regel manifesteras denna typ av syndrom av en minskning av blodtrycket på morgonen, och på kvällen kommer det att stiga över normen. Dessutom kan trycket variera flera gånger om dagen från låg till hög och vice versa.

Den internationella klassificeringen av sjukdomar nämner inte MHC av blandad typ, liksom andra typer av sjukdomar. Men det betyder inte att det inte existerar. Helt enkelt för dagens VSD på den blandade typen är dåligt studerad och kännetecknas av nyanser och olika symptomsvikt. VSD av denna typ är en ganska komplex variant, vilket är mycket svårt att diagnostisera. Som regel patienter gå till läkare med klagomål av instabilt blodtryck, känsla av smärta i hjärtat, långsam hjärtrytm, huvudvärk, yrsel, uppkomsten av svarta fläckar framför ögonen, nervös och psykiskt obalanserade tillstånd.

Även för VSD av blandad typ karakteriseras symtom i form av vegetativa kriser. De kan uppenbaras av frossa, skakningar i kroppen eller illamående, skakande gång, försämring av hörsel, syn eller talande.

Om det inte är möjligt att hitta orsaken till patientens sjukdom, är det som regel en diagnos av VSD av en blandad typ. Men behandling är inte tillrådligt att börja utan utnämning av en kvalificerad specialist. Huvudsakligen för detta används metoder för psykoterapeutisk natur, fysioterapi, akupunktur, motionsterapi och fytoterapi. Men den huvudsakliga behandlingsmetoden är receptbelagda läkemedel.

IRR hos barn

Detta är ett symptomatiskt komplex av olika sjukdomar hos vissa system, som orsakas av störningar i reglering av deras funktion i det autonoma nervsystemet.

VSD hos barn manifesterar syndrom såsom hjärt-, andningsvägar, nervösa och autonoma kriser syndrom och termoregulering störningar. För att diagnostisera olika sjukdomar med hjälp av undersökning nervsystemet, kardiovaskulära och endokrina användning rheovasography, EhoEG, EKG, ekokardiografi, EEG, REG et al. Terapin används hos barn VSD sjukgymnastik, medicinsk och psykologisk.

VSD hos barn är ett sekundärt syndrom som påverkar viscerala och somatiska system och utvecklas som ett resultat av avvikelser i vegetativ reglering av kroppen. Praktiskt taget 25-80% av barnen har olika tecken på VSD. Ofta utvecklas denna sjukdom i åldern sex till åtta år, och även under tonåren och främst bland kvinnliga representanter.

I pediatrik VSD inte behandlas som en separat sjukdom och studerade smala discipliner som spädbarn endokrinologi, kardiologi, neurologi, gastroenterologi och andra. Vegetativa förändringar i barn kan bidra till utvecklingen av magsår, högt blodtryck, astma och andra. Dessutom alla dessa sjukdomar kan förvärra skift i det autonoma nervsystemet.

De främsta orsakerna till bildandet av barns eksem hos barn är en ärftlig predisposition som orsakas av abnormiteter i olika delar av det autonoma nervsystemet längs moderns linje. Också VSD hos barn bidrar till sådana komplikationer under dräktigheten och leverans som toxicosis under graviditeten, olika infektioner under denna period, foster hypoxi, trauma under förlossningen, encefalopati, långvarig eller utfällt arbetskraft och andra.

Viktig roll i bildandet av sjukdomen tillhör en annan konfliktsituationer i skolan och hemma, överbeskydd, ökad stress i skolan, psykologiska försummelse av den lilla patient, stress, akut eller kronisk. Predisponerande faktorer VSD hos barn inkluderar infektionssjukdomar, somatiska och endokrina sjukdomar, allergier, konstitutionella avvikelser, anemi, karies, halsfluss, sinuit, faryngit och CNS från hjärnskador.

Direkt på det autonoma nervsystemet hos barn drabbats hårt av ogynnsamma väderförhållanden, miljöförhållanden, är både psykiskt och fysiskt överbelastning, dålig kost, brist på motion, en kränkning av den dagliga rutinen, sömnbrist och hormonella förändringar i puberteten. I grund och botten VSD hos barn uttalas i period av snabb tillväxt, när funktionella belastningar på kroppen med labilitet av nervsystemet.

Allmänhet, störningar i det autonoma nervsystemet manifesterar sig i en mängd olika reaktioner av det sympatiska divisionen och det parasympatiska som orsakas av störningar i utvecklingen av noradrenalin, acetylkolin, polypeptider, prostaglandiner och vaskulär känslighet.

Vid diagnos av IRR hos barn anses olika kriterier som anses vara viktiga, i motsats till sjukdomsformer.

VSD-etiologi kan bära psykogen, smittsam toxisk, dyshormonal, väsentlig och blandad karaktär av manifestation.

Beroende på störningarna i det autonoma nervsystemet är barnens VSD sympatikotoniska, vagotoniska och blandade. Med tanke på förekomsten av sjukdomen kan den fungera som en generaliserad, systemisk eller lokal form. Dessutom är VSD hos barn milda, svåra och måttliga former, och kan också vara latenta, permanenta och paroxysmala.

Den kliniska symptomatiken hos VSD hos ett barn består av övervägande av sympatikotoni eller vagotoni. Hjärt syndrom kännetecknas av utveckling av paroxysmal smärta i hjärtat, i form av arytmi arytmi oregelbunden natur, bradykardi eller takykardi, öka eller minska trycket. Med rådande kardiovaskulära störningar i VSD-strukturen talar de om den neurokirurgiska formen av dystoni.

Det farligaste syndromet är den neurotiska manifestationen av VSD. Samtidigt blir barn snabbt trötta, de har sömnstörningar, de kommer inte ihåg bra, klagar på yrsel och smärta i huvudområdet. Barn med VSD är alltid ute av humör, är lite oroliga, misstänksamma, känslomässigt labila. De har ibland hysteri och depression.

Respiratorisk syndrom karakteriseras av andfåddhet i viloläge och med låg spänning, det finns brist på luft. Överträdelser av termoregulering vid VSD hos barn uttrycks av ett subfebrilt tillstånd, en kall passform, chilliness, dålig väderstolerans.

På matsmältningssidan uppstår illamående, aptiten stiger eller faller, det finns obehagliga smärtor i bukområdet och spastisk förstoppning.

Symptom som är karakteristiska för urinvägarna är svullnad under ögonen och frekvent urinering. Vanligtvis har dessa barn med VSD en marmorfärgning av huden, svettas kraftigt, de har en dehydrerad hud och röd dermografi uppmärksammas.

Vegetativa kriser förekommer i tre typer, såsom sympathoadrenal, vagoinsulär och blandad. Även om de är mycket mindre vanliga, till skillnad från vuxna.

För barn är kriser med vagotoniska tendenser karakteristiska, vilket åtföljs av hjärtsänkning, brist på luft, bradykardi och svettning, asteni och hypotoni.

Barn med VSD nödvändigtvis behöva konsultera många specialister, till exempel en barnläkare, barnneurolog, hjärtspecialist, endokrinolog, otolaryngologist, gastroenterolog, ögonläkare. Samtidigt utesluter de en annan patologi för diagnos av VSD.

Vid val av behandlingsmetoder ges preferensen inte till läkemedelsbehandling, utan också för att normalisera sömn, motion, dagbehandling och samråd med en barnpsykolog. Också i barns positiva dynamik är det möjligt att uppnå med hjälp av massage kurser, fysioterapi, träningsterapi. Dessutom rekommenderar vi att du badar, tar en botande dusch och vanliga bad med terpentin, radon, tallnålar och koldioxid.

Använd vid behov sedativa, nootropa läkemedel, multivitaminkomplex, och enligt indikationer - lugnande medel och antidepressiva medel.

Förebyggande av barns VSD är att förhindra effekterna av riskfaktorer på barnens kropp, att skapa generella stödjande aktiviteter och att harmonisera barns utveckling. Sådana patienter med diagnos av VSD är på dispensarobservation och får systematisk specifik behandling.

Smärta med IRR

Som regel åtföljs VSD av olika smärtor. I grund och botten är det ont i huvudet och i hjärtat. I det första fallet är de både tillfälliga och permanenta och kan också uppstå som spänning, klumpsmärta och migrän.

Smärta i huvudet, som kännetecknas av sin monotoni, är en smärta av spänning. I det här fallet har patienterna en känsla av att huvudet är pressat av hjälmen och samtidigt börjar det gnälla. Dessutom täcker smärtan hela huvudet med lika kraft. Dessa anfall uppträder efter lidande chocker, erfarenheter, arbete, för vilka uppmärksamhet behövs, liksom spänning. För att bli av med spänningssmärta, behöver du vila lite eller massera kragezonen.

Migrän med VSD är en paroxysmal med svår pulsering av smärta och som regel placerad på ena sidan av huvudet. Smärta kan lokaliseras i ögonen, tempel och panna. Läget förvärras om illamående, kräkningar, skakningar, händerna är kallade, fotofobi och ljudintolerans, särskilt höga, läggs till. Orsaken till migrän kan vara stress, motion, vara i en bullriga plats. Smärtsamma känslor passerar efter en sval dusch och en bra vila.

Kluster smärta utvecklas på natten och orsakar sömnlöshet, vilket orsakar lidande för patienter. Det är huvudsakligen lokaliserat på huvud eller ansikte, men endast på ena sidan. En sådan attack är mycket svår att tolerera under de första tio minuterna. I ögonblicket, ögonen faller vattnet, ögonen, ansiktet blir rött och börjar bli täckt av svett.

Sorger på VSD kan manifestera obehag, samt vara helt oacceptabel och orsakar ett smärtsamt straff i form av förlust av vila och lugn sömn, provocera en känsla av rädsla för döden. Smärtan i hjärtat är olika, såsom att bränna, skära, värka, klämma, sy, trycka. Samtidigt finns det en känsla av något främmande i bröstområdet. Smärtan är lokaliserad till vänster i subklavianområdet eller bakom båren och kan bestrålas till vänster arm, tänder och nacke. Smärtan kan vara några sekunder och flera timmar. Och fortfarande manifesteras som en långsam uppbyggnad eller en plötslig attack.

I grund och botten hjärtesorg på VSD är en följd av utmattning, fysisk stress, ångest, väderomslag, premenstruellt period, mottagning av alkohol, vikter i sin vänstra hand och tvingade andning. Ibland kan smärta uppstå efter en obehaglig dröm.

För hjärtat med VSD är en egenskap karakteristisk. Som regel verkar det efter fysisk stress, och inte under genomförandet. Och det uppstår mot en bakgrund av oroliga känslor, ångest, slöhet, apati och svaghet.

Hjärtsmärta med VSD är av flera slag. För den första typen är smärtan hos en konstant värkande eller klämande karaktär karakteristisk på grund av deprimerat tillstånd eller ångest. De bärs ganska lätt och påverkar inte en persons prestanda. Dessa smärtor förekommer utan uppenbar anledning och ökar långsamt. Cured av droger Menthol och Valerian.

Den andra typen av smärta kännetecknas av intensitet och varaktighet i form av brinnande i hjärtat. Dessa smärtor är långa och intensiva, där Valocordin och Validol inte hjälper. Men senapet i hjärtat och smärtstillande medel ger lindring.

Med den tredje typen av smärta uppmärksammas deras långvariga kurs, med plötslig förekomst och spridning genom thoraxen. Mycket ofta finns det ett snabbt hjärtslag, det finns inte tillräckligt med luft, en person börjar svettas kraftigt, urinering blir vanligare och det finns ibland en känsla av rädsla för döden.

Med den fjärde typen av smärta noteras deras paroxysmala manifestation, orsakad av känslor. Deras huvudsakliga skillnad ligger i deras korta varaktighet och dockning med Nitroglycerin.

För den femte typen av hjärtsmärta som kännetecknas av deras utseende som ett resultat av fysisk ansträngning. Sådana smärtor uppträder under en period av förvärmning av sjukdomen.

IRR-behandling

IRR Behandling innebär eliminering av stressfaktorer, den maximala skapa en positiv inställning till återhämtningsprocessen och den dockade manipulation i samband med smärtsamma symptom på VSD.

Först och främst skapar de normala familje- och hushållsrelationer, eliminerar stressiga situationer på jobbet, i skolan, på jobbet etc. Således normaliseras patientens neuropsykiska tillstånd. Då rekommenderar vi att du går i frisk luft, en hälsosam, hälsosam sömn, en kost som kännetecknas av begränsningen av skadliga livsmedel, och du måste överge dåliga vanor, kaffe och starkt te.

Den främsta och ledande platsen i behandlingen av VSD ges till psykoterapi, som kan ske både i individuell form och i grupp. Med en mild form av VSD kan du begränsa dig till metoderna för drog av moderna och Valeriana.

Samtidigt ordineras patienter med reflexbehandling, massage, fysioterapi, estetoterapi, elektroslep, terapeutisk träning.

För att öka kroppens motståndskraft mot stress, rekommenderas att ta Ginseng, Eleutarococcus, Citrongräs, och också att temperera, utföra övningar av andnings gymnastik.

För att konsolidera resultaten av terapi VSD, behandlas spabehandling med användning av sådan terapi som klimatbehandling, havsbad, lera, mineralvatten.