Huvud / Åderbråck

Paroxysmal takykardi

Myocardiums förmåga att kontrahera styrs av sinusnoden - en speciell cellformation som är ansvarig för hjärtets kontinuitet. Om viktiga egenskaper förändras, egenskaper hos muskelvävnad, förmåga att excitera, finns det en fara att paroxysmal takykardi utvecklas.

Detta tillstånd bildas när sinuscentret förlorade förmågan att styra hjärtslaget, vilket ökar hjärtfrekvensen till 90-240 slag / 60 sekunder.

Automatisk drift

Rytmen av sammandragningar regleras genom ackumulering av specialiserade celler som kan utföra en elektrokemisk signal. Huvudnerven som styr hjärtets arbete kallas sinuscentret för första ordningens automatik. Förutom sinuscentret är ektopiska noder ansvariga för myokardiet.

Dessa formationer fungerar som en backup metod som möjliggör att kontrollera frekvensen av myokardpulsationer, rytmen i sitt arbete under förtrycket av huvudcentret. I händelse av blockering av signalen från huvudcentret, förtryck av dess arbete tar ektopiska centra kontroll över myokardiella sammandragningar.

Sinus, atrioventrikulär nod innefattade sympatiska, parasympatiska delar av det vegetativa systemet. Detta perifera nervsystem påverkar aktivitetscentren direkt, förändrar hjärtrytmen under påverkan av yttre, inre stimuli.

Innerveringen av det sympatiska, parasympatiska systemet för automatismens centrum verkar på hjärtat, förändrar sammandragningens natur, skapar förutsättningar för utveckling av paroxysmal sinus takykardi.

Sätt att klassificera takykardi

Genom lokalisering av impulsaktiviteten klassificeras paroxysmal takykardi:

 • supraventricular - annars - supraventricular;
 • ventrikulär - annars kallas det ventrikulärt.

Atriell takykardi präglas av en mer gynnsam kurs, mindre vanlig med hjärtpatologier. Den minsta varaktigheten av attacken fortsätter med tre cykler av sammandragningar. Attacken kan bara vara några sekunder, minuter, men ibland varar det i veckor, månader.

Anfallet av supraventrikulärt takykardi kan leda till funktionshinder, följande symptom är farliga:

 • synkope - synkope, som åtföljs av en minskning av muskeltonen;
 • presinkop - ett tillstånd där en person förlorar medvetandet ett ögonblick, men faller inte;
 • arytmisk död är en genetisk sjukdom som noteras hos barn, ungdomar (under 40 år), behandlas med snabb diagnos.

Enligt naturen av takykardi som orsakas av ökad aktivitet hos ektopiska centra finns det:

Ektopiska impulser i myokardiet härrör från olika källor, och i deras ursprung är paroxysmal takykardi uppdelad i sorter:

 • ömsesidigt - bildad enligt återintegrationsprincipen, bestående av cirkulationen av nervimpulsen i myokardiet i frånvaro av en avslappningsperiod (diastol);
 • ektopisk;
 • multifokal.

Anfallet kan orsaka generering av elektriska signaler i ektopisk nod vid en frekvens som är mycket högre än frekvensen hos pulserna i sinusnoden.

Hypertoni kommer att gå iväg. för 147 rubel!

Chief Cardiac Surgeon: Det federala programmet för behandling av högt blodtryck har lanserats! Ett nytt läkemedel för högt blodtryck finansieras av budgeten och specialfonderna. Så från högt tryck, droppa COPPER. Läs mer >>>

Vid ursprung kan rytmförstörningarna vara funktionella, mentala, ökning av puls kan orsaka förändringar i tillståndet i nervsystemet.

Den mentala formen av myokardiell excitabilitet uppstår med neuros, stressreaktioner åtföljd av frisättning av katekolaminer - neurotransmittorer, hormoner. Efter en attack minskar mängden katekolaminer.

Paroxysmal takykardi, som uppstår i atriären, kännetecknas av en ökning av frekvensen av stroke (mer än 100 per minut) med exciteringen av centrum i atrierna. Ventrikulär takykardi förekommer hos personer som lider av ischemi, hjärtsjukdom.

skäl

Anledningarna till vilken paroxysmal takykardi uppträder är:

 • myokardiums patologi;
 • sjukdomar i inre organ
 • psykologiska faktorer
 • idiopatisk - utan de identifierade orsakerna.

Hjärtsjukdomar åtföljs vanligtvis av takykardiattacker, som är karakteristiska för sjukdomar:

Inflammatoriska, nekrotiska fenomen i myokardiet, medfödda sjukdomar, till exempel ett bunt av Kent, kan också orsaka en paroxysm av takykardi.

Kents bunt - ytterligare muskelfibrer som går mellan atriumet och ventrikeln eller nära hjärt-septumet. Hjärtpulsen kan passera genom dem på ett patologiskt sätt, vilket orsakar förändringar i ledningssystemet.

Snabb hjärtklappning orsakas inte alltid av hjärtsjukdom. Det kan uppstå med sjukdomar i inre organ, under påverkan av droger, giftiga ämnen.

Hjärtklappningar kan orsaka dåliga vanor (rökning, droger, alkohol), sjukdomar i interna organ. Vanliga orsaker till en attack:

 • endokrina förändringar;
 • en trombus;
 • lunginflammation;
 • sjukdomar i mage, tarmar, njurar.

Riskfaktorer

Det bidrar till utvecklingen av paroxysm av takykardi, administrering av vissa läkemedel, till exempel digitalispreparat, kinidin, novokainamid. För att provocera pulsens acceleration kan antalet, kraften i hjärtslaget släpa sådana faktorer som stress, tunga belastningar, kaffe.

symptom

Paroxysmal takykardiattackan börjar oväntat, ofta åtföljd av smärta. Det första trycket, följt av frekventa sammandragningar av myokardiet, är vanligtvis kraftfullt, starkt. Parakymen av takykardi slutar också oväntat, som det gör.

Det diagnostiska symptomet av paroxysm av takykardi är frekvent, smärtfri, kraftig urinering. Andra tecken på paroxysmal takykardi är:

 • obehag, smärta nära hjärtat
 • känsla av brus
 • yrsel;
 • ökad svettning;
 • illamående;
 • lågkvalitativ feber till 37,2 ° C.

Ibland åtföljs attacken av sådana symptom som krampanfall, mörker inför ögonen, nervositet. Det kan finnas talproblem, ensidig sänkning av muskelton.

I vissa fall, före attacken mannen fortfarande kunna förutse uppkomsten av paroxysmal takykardi känns aura - några subjektiva tecken på ett anfall kommer.

diagnostik

För att bekräfta diagnosen, utför:

 • daglig övervakning av elektrokardiogrammet (EKG);
 • göra ett elektrokardiogram under en attack, en ultraljud av hjärtat.

Enligt EKG paroxysmal takykardi markerade polaritet förändring form av tanden P. EKG hjälper etablera paroxysmal excitationskälla orsakar anfall.

behandling

Ventrikulär takykardi tjänar som indikation på sjukhusvistelse. Undersökningen föreskrivs om anfall förekommer oftare än två gånger i månaden.

Det finns sätt att minska symtomens intensitet själv. Patienten kan ta läkemedel som ordinerats av läkare vid supraventrikulär attack kan försöka att mekaniskt påverka vagusnerven behöver du:

 • Stäng dina ögon och tryck på ögonbågens inre hörn.
 • att kasta tillbaka huvudet;
 • stäng din mun, näsborrar och försök att kraftigt andas ut;
 • pressa pressen, håll andan.

Den senare metoden är en variant av Valsalva-försöket. Denna metod används för att lindra en attack av takykardi. Tekniken är att patienten med takykardi paroxysm försöker pressa pressen och lemmerna i 15 sekunder, sedan slappna av det i 1-2 minuter och dra sedan musklerna på nytt.

En annan metod som hjälper till att hantera en attack av paroxysmal takykardi är Chermik-Goering-försöket. Det består i att massera förgreningspunkten hos halshinnan alternativt till höger och vänster. Tiden för att massera en sida är 15 sekunder, mellanrummet mellan massage är 1-2 minuter.

Dessa metoder används inte i försvagade patienter. Det är mer lämpligt för ungdomar, utan allvarliga hälsoproblem. Om patienten inte klarar av att kontrollera attacken på egen hand, förskriv sedan läkemedel för paroxysmal takykardi.

Drogterapi

Förhindra eller stoppa attacken, förskriva antiarytmiska läkemedel. Med lätta attacker hjälper till att klara Corvalol, Valocordin, Relanium.

För att avlägsna den långsiktiga svåra attacker används tabletter, lösningar, dragéer Anaprilin, finoptinum, verapamil, obzidan, Sotaleks, prokainamid, propranolol, Esmolol, Amiodaron. Ventrikulär takykardi behandlas med intravenös intramuskulär injektion av lidokain, Rhythmilyen är föreskriven.

Antiarytmiska läkemedel ordineras med hjärtglykosider, betablockerare. Den senare sänker frekvensen, kraften i sammandragningar i hjärtmuskeln, förhindrar katekolamins verkan på hjärtets arbete.

I fall då det inte går att klara takykardiens paroxysm med medicinska metoder, används elektropuls kirurgisk behandling.

Kirurgisk ingrepp

Paroxysmal takykardi behandlas med radiofrekvensablation - genom att eliminera källan till patologiska pulsationer i hjärtat. Förfarandet utförs med lokal och intravenös anestesi, varar 6 timmar under kontroll av röntgen-tv.

Operationen avser minimalt invasiv, möjliggör att minska den postoperativa perioden till 7 dagar.

komplikationer

Med frekventa attacker kan myocardets förvärrade samverkan, hjärtfel, vara möjlig. Under sådana förhållanden minskar blodflödet i blodet, syrehushållet i myokardiet utvecklas, vilket hotar nekros, en hjärtinfarkt.

Hotande komplikation av förmakstakykardi kan ventrikelflimmer - en kaotisk sammandragning av muskelfibrer som kan orsaka blockering av förmaken på grund av konvergensen tid att minska förmakskammar matcher börjar med förmakskammar systole.

Detta medför pluggning av atria, vilket leder till bildandet av en trombus. Vid slutet av attacken, när automatikens huvudsakliga centrum återfår sitt inflytande på myokardiet, kan dessa blodproppar orsaka blockering av lungartären.

En farlig bieffekt av ventrikulär takykardi är ventrikelflimmering. Det är ett symptom på hjärtinfarkt, åtföljd av karakteristiska EKG-indikationer under en attack:

 • det finns ett negativt läge för toppen T;
 • segmentet QT ökar;
 • segmentet ST skiftas.

Förebyggande, prognos

Förebyggande är korrekt utvalt mat, ingen stress, daglig måttlig arbetsbelastning, viktkontroll, avvisande av cigaretter, alkohol.

Prognosen för atrioventrikulär takykardi, förutsatt att den är förebyggande, är gynnsam. En sådan patologi av hjärtmuskulärens kontraktile aktivitet orsakar inte funktionshinder, kan vara långvarig i kronologisk tid utan att förstärka utan att patientens tillstånd försämras.

Prognosen för ventrikulär paroxysmal takykardi är mindre gynnsam. Den mest allvarliga prognosen för hjärtsjukdomar hos patienter som genomgått återupplivning.

Orsaker, symtom och behandling av paroxysmal takykardi, konsekvenser

Från den här artikeln kommer du att lära dig: Vad är en paroxysmal takykardi, att det kan provocera hur det manifesterar sig. Hur farligt och botat det är.

I paroxysmal transient paroxysmal takykardi inträffar oregelbundna hjärtslag som varar från några sekunder till några minuter eller timmar i en rytmisk hjärtslag acceleration i intervallet 140-250 slag / min. Huvuddragen hos en sådan arytmi är att de spännande impulserna inte kommer från den naturliga pacemakern, utan från det onormala fokuset i ledningssystemet eller hjärtkardiet.

Sådana förändringar kan på olika sätt påverka patientens tillstånd beroende på typ av paroxysm och frekvensen av anfall. Paroxysmal takykardi från de övre delarna av hjärtat (atria) i form av sällsynta episoder kan inte heller orsaka några symtom alls eller uppenbara milda symptom och illamående (hos 85-90% av personerna). Ventrikulära former orsakar svåra cirkulationsstörningar och hotar även att stoppa hjärtat och patientens död.

Komplett botemedel mot sjukdomen är möjlig - mediciner tillåter dig att avlägsna attacken och förhindra att den återkommer, kirurgiska tekniker eliminerar patologiska foci, vilka är källor till accelererade impulser.

Läkare är kardiologer, hjärtekirurger och arytmologer.

Vad händer i patologi?

Normalt, hjärtat slår tack vare regelbundna impulser som härrör från frekvensen av 60-90 slag / min från den översta punkten av hjärtat - sinusknutan (huvud pacemaker). Om deras antal är större kallas detta en sinus takykardi.

Med paroxysmal takykardi minskar hjärtat också oftare än det borde (140-250 slag / min) men med viktiga egenskaper:

 1. Huvudkällan av impulsen (rytmens förare) är inte sinusnoden, utan en patologiskt förändrad plats i hjärtvävnaden, som bara bör ge impulser och inte skapa dem.
 2. Korrekt rytm - hjärtfrekvensen upprepas regelbundet med jämna mellanrum.
 3. Paroxysmal karaktär - takykardi uppstår och passerar plötsligt och samtidigt.
 4. Patologisk betydelse - Paroxysm kan inte vara normen, även om det inte orsakar några symtom.

Tabellen visar de allmänna och särskiljande dragen hos sinus (normal) takykardi) från paroxysmal.

Det beror helt på typen av paroxysm

Det är väsentligt viktigt att dela den paroxysmala takykardin i arter beroende på lokaliseringen av det anomala impulsfokuset och frekvensen av dess förekomst. De viktigaste varianterna av sjukdomen ges i tabellen.

 • Atriär form (20%);
 • Atrioventrikulär (55-65%);
 • Wolff-Parkinson-White syndrom (WPW - 15-25%).

Den mest fördelaktiga varianten av paroxysmal takykardi är en akut atriär form. Hon kanske inte behöver behandling alls. De farligaste återkommande ventrikulära paroxysmerna - även trots moderna behandlingsmetoder, kan orsaka hjärtsvikt.

Mekanismer och orsaker till utveckling

Med mekanismen för förekomst av paroxysmal takykardi liknar extrasystol - extraordinära hjärtkontraktioner. Kombinerar deras närvaro av ett ytterligare fokus på impuls i hjärtat, som kallas ektopisk. Skillnaden mellan dem är att de slag uppträder period kaotisk i sinusrytm, och i en paroxysm av ektopisk foci alstrar pulser så ofta och regelbundet, som i korthet tar över huvud pacemakern funktionen.

Men pulserna i dessa foci kallas paroxysmal takykardi bör vara en annan förutsättning, en karakteristisk struktur av hjärtat - utöver de grundläggande impulsledningsbanor (det vill säga alla människor) bör finnas ytterligare sätt. Om människor som har sådana ytterligare vägar inte har ektopiska foci, cirkulerar impulserna i sinusnoden (huvudpacemakern) stabilt sömlöst längs huvudvägarna, utan att utvidgas till ytterligare. Men med en kombination av impulser från ektopiska platser och ytterligare vägar är detta vad som händer i etapper:

 • En normal impuls, som kolliderar med fokus av patologiska impulser, kan inte övervinna det och passera genom alla delar av hjärtat.
 • Med varje efterföljande impuls ökar spänningen i huvudvägarna ovanför hindret.
 • Detta leder till aktivering av ytterligare vägar som direkt förbinder atrierna och ventriklarna.
 • Impulserna börjar cirkulera i en sluten cirkel enligt schemat: atriumet - en ytterligare bunt - ventriklerna - den ektopiska fokusen - atrierna.
 • Eftersom excitationen förökar sig i motsatt riktning irriterar den ytterligare den patologiska platsen i hjärtat.
 • Det ektopiska fokuset aktiveras och genererar ofta starka impulser som cirkulerar genom en onormal sluten cirkel.

Möjliga orsaker

Faktorer som orsakar utseendet av ektopiska foci i den supraventrikulära zonen och hjärtkärlens hjärnor skiljer sig åt. Möjliga orsaker till denna funktion visas i tabellen.

Paroxysmal takykardi: orsaker, typer, paroxysm och dess manifestationer, behandling

Tillsammans med extrasystolen anses paroxysmal takykardi vara en av de vanligaste typerna av hjärtrytmstörningar. Den står för upp till en tredjedel av alla fall av patologi i samband med överdriven excitering av myokardiet.

Med paroxysmal takykardi (PT) utvecklas foci i hjärtat och genererar ett alltför stort antal impulser som framkallar för ofta sammandragning. Samtidigt störs systemisk hemodynamik, själva hjärtat saknar näring, vilket resulterar i ökad cirkulationsinsufficiens.

Feline attacker inträffar plötsligt, utan uppenbara orsaker, men möjligen effekten av provokerande omständigheter, de går också bort, och varaktigheten av paroxysm, är hjärtfrekvensen annorlunda för olika patienter. Den normala sinusrytmen i hjärtat med PT ersätts av den som "påläggs" av det ektopiska fokuset på excitation. Den senare kan bildas i den atrioventrikulära noden, ventriklar, atriell myokardium.

Excitationspulser från det avvikande fokuset följer en efter en, så rytmen förblir regelbunden, men frekvensen är långt ifrån normal. PT i sitt ursprung mycket nära supraventrikulär arytmi, så nästa efter varandra beats i förmaken ofta identifieras med en attack av paroxysmal takykardi, även om det varar mindre än en minut.

Varaktigheten av attacken (paroxysm) PT är mycket variabel - från några sekunder till många timmar och dagar. Det är uppenbart att de viktigaste blodsjukdomar kommer att åtföljas av långa anfall av arytmi, men behandling krävs för alla patienter, även om paroxysmal takykardi inträffar bara ibland och är inte för länge.

Orsaker och sorter av paroxysmal takykardi

PT är möjligt för ungdomar och äldre. Hos äldre patienter diagnostiseras det oftare och orsaken - organiska förändringar, medan den i unga arytmi oftare är funktionell.

supraventrikulär (supraventrikulär) form av paroxysmal takykardi (inklusive förmaks och AV nodal typer) är vanligtvis förknippade med en ökning av aktiviteten hos sympatisk innervation, och det finns ofta inga uppenbara strukturella förändringar i hjärtat.

ventrikulär Paroxysmal takykardi orsakas vanligen av organiska orsaker.

Typer av paroxysmal takykardi och visualisering av paroxysm på EKG

De provokerande faktorerna för paroxysmal PT är:

 • Kraftig spänning, stressig situation;
 • Underkylning, inandning för kall luft;
 • överätande;
 • Överdriven fysisk aktivitet;
 • Snabb gångavstånd.

Orsakerna till paroxysmal supraventrikulär takykardi rankas lika stark stress och brott mot sympatisk innervation. Spänning framkallar frigörande av en betydande mängd adrenalin och noradrenalin binjurarna som främjar täta sammandragningar i hjärtat, och också öka känsligheten hos kärlsystemet, inklusive, och ektopisk foci av excitation för verkan av hormoner och signalsubstanser.

Påverkan av stress och spänning kan spåras i fall av PT i sår och hjärnskakning, med neurastheni och vegeto-vaskulär dystoni. Förresten, ungefär en tredjedel av patienter med autonom dysfunktion står inför denna typ av arytmi, som är av funktionell natur.

I vissa fall, när hjärtat har inga väsentliga anatomiska defekter som kan orsaka arytmi, PT inneboende reflexiva karaktär och oftast det är förenat med patologin hos mage och tarmar, galla, membran, njurar.

Den ventrikulära formen av PT diagnostiseras oftare hos äldre män med uppenbara strukturella förändringar i myokardiet - inflammation, skleros, dystrofi, nekros (infarkt). Samtidigt störs den korrekta kursen av nervimpulsen längs Gys-bunten, benen och de mindre fibrerna, vilket ger myokardiet med spännande signaler.

Den omedelbara orsaken till ventrikulär paroxysmal takykardi kan vara:

 1. Ischemisk hjärtsjukdom - både diffus skleros och ärr efter hjärtinfarkt;
 2. Myokardinfarkt - provar ventrikulär PT i varje femte patient;
 3. Inflammation av hjärtmuskeln;
 4. Arteriell hypertoni, speciellt vid svår myokardhypertrofi med diffus skleros;
 5. Hjärtsjukdom;
 6. Myocardiodystrophy.

Bland de ovanligare orsakerna till paroxysmal takykardi indikerar hypertyreos, allergiska reaktioner, interventioner på hjärtkateterisering dess hålrum, men en speciell plats i patogenesen av denna arytmi tas bort vissa mediciner. Så, förgiftning med hjärtglykosider, som ofta föreskrivs för patienter med kroniska former av hjärtpatologi, kan orsaka allvarliga attacker av takykardi med hög risk för dödsfall. Stora doser av antiarytmiska läkemedel (t.ex. novokainamid) kan också orsaka PT. Mekanismen för läkemedelsarytmi anses vara ett brott mot utbytet av kalium inuti och utanför kardiomyocyterna.

patogenes PT Det fortsätter att studeras, men förmodligen den är baserad på två mekanismer: bildningen av ytterligare effektpulser och banan för cirkulation och rörelsemängdsmomentet i närvaro av ett mekaniskt hinder för den våg excitation.

Med den ektopiska mekanismen tar det patologiska fokuset på excitation på huvudpacemakerns funktion och förser myokardiet med ett alltför stort antal potentialer. I andra fall cirkuleras exciteringsvågen genom typen av återinmatning, vilket är särskilt märkbart vid bildandet av ett organiskt hinder för pulser i form av områden av kardioskleros eller nekros.

Grunden för PT från biokemisk synpunkt är skillnaden i elektrolytmetabolism mellan hälsosamma områden i hjärtmuskeln och den påverkade ärr-, infarkt- och inflammatoriska processen.

Klassificering av paroxysmal takykardi

Den moderna klassificeringen av PT tar hänsyn till mekanismen för sitt utseende, källan, flödesegenskaperna.

Nadzheludochkovaya form kombinerar förmaks- och förmaks-ventrikulär (AV-nod) takykardi, när källan till den onormala rytmen ligger utanför myokardiet och det ledande systemet i hjärtkammarens hjärtkärl. Denna variant av PT är oftast och åtföljs av en regelbunden men mycket frekvent sammandragning av hjärtat.

När förmaks formulär PT pulser gå ner för vägar till kammarhjärtmuskeln, och vid atrioventrikulära (AV) - ner till kamrarna och bakåtsträvande tillbaka till förmaken och orsaka deras nedgång.

Paroxysmal ventrikulär takykardi är förknippad med organiska orsaker, med ventriklarna som kontraherar i sin egen överskjutande rytm och atrierna är underordnade sinusnodens aktivitet och har en sammandragningsfrekvens som är två till tre gånger mindre än den ventrikulära.

Beroende på kursen i PT är den akut i form av paroxysmer, kronisk med periodiska attacker och kontinuerligt återkommande. Den senare formen kan ske över många år, vilket leder till utvidgad kardiomyopati och svår cirkulationsinsufficiens.

Patogenes tillåta reciprok allokera formen paroxysmal takykardi där det finns en "re-entry" impuls i sinusknutan, bildandet av ektopiska ytterligare effektpulser och multifokal när myokardial excitationskälla blir något.

Manifestationer av paroxysmal takykardi

Paroxysmal takykardi uppträder plötsligt, kanske - under påverkan av provokerande faktorer eller bland fullständigt välbefinnande. Patienten uppmärksammar den tydliga tiden då paroxysm uppstod och känns väl fullbordad. I början av attacken indikerar ett tryck i hjärtat följt av en annan attack av ökad hjärtfrekvens.

Symtom på en attack av paroxysmal takykardi:

 • Yrsel, svimning med långvarig paroxysm;
 • Svaghet, buller i huvudet;
 • Andnöd;
 • En kompressiv känsla i hjärtat;
 • Neurologiska manifestationer - tal, känslighet, pares;
 • Vegetativa störningar - svettning, illamående, uppblåsthet, en liten temperaturökning, överdriven urinladdning.

Svårighetsgraden av symtom är högre hos patienter med myokardiell skada. De har också en allvarlig sjukdomsprognos.

Arrytmi börjar vanligtvis med en palpabel tremor i hjärtat associerad med extrasystolen, följt av en stark takykardi med upp till 200 eller fler nedskärningar per minut. Obehag i hjärtat och ett litet hjärtslag är mindre vanligt än en ljus klinik av paroxysm av takykardi.

Med tanke på rollen av vegetativa sjukdomar är det lätt att förklara andra tecken på paroxysmal takykardi. I sällsynta fall förekommer arytmi före en aura - huvudet börjar snurra, det finns ett ljud i öronen, hjärtat känns som att det kläms. Med alla varianter av CT uppträder frekvent och kraftig urinering vid en attack, men under de första timmarna normaliseras urinen. Samma symptom är karaktäristiskt för terminering av PT, men det är förenat med avslappning av musklerna i blåsan.

Hos många patienter med långvariga attacker av PT ökar temperaturen till 38-39 grader, i blodets leukocytos ökar. Febern är också förknippad med autonom dysfunktion, och orsaken till leukocytos är omfördelning av blod i tillstånd av otillräcklig hemodynamik.

Eftersom hjärtat under takykardi arbete är defekt, har blod i artärerna i den stora cirkeln inte varit tillräckliga, att det finns sådana symptom som smärta i mitt hjärta, i samband med sin ischemi, försämring av blodflödet i hjärnan - yrsel, skakningar i händer och fötter, kramper, och en djupare skador på nervvävnaden gör det svårt att tala och rörelse, utvecklar paresis. Under tiden är svåra neurologiska manifestationer sällsynta.

När attacken slutar upplever patienten stor lättnad, det blir lätt att andas, den snabba hjärtfrekvensen stannar med en ryck eller en känsla av att sjunka i bröstet.

 • Atriella former av paroxysmal takykardi åtföljs av en rytmisk puls, oftare från 160 nedskärningar per minut.
 • Ventrikulär paroxysmal takykardi manifesteras av mer sällsynta sammandragningar (140-160), och en viss oregelbundenhet av puls är möjlig.

När paroxysmal PT ändras utseende av patienten: Kännetecknas av blekhet, blir andningen ofta, det är ett problem, kanske - uttalad psykomotorisk agitation, hals ådror sväller och pulsera i takt med hjärtrytmen. Ett försök att beräkna puls kan bli svårt på grund av sin överdrivna frekvens, det är svagt.

På grund av otillräcklig hjärtproduktion minskar systoliskt tryck, medan diastoliskt tryck kan förbli oförändrat eller minskat något. Allvarlig hypotoni och jämn kollaps medföljer PT-attacker hos patienter med svåra strukturella förändringar i hjärtat (vices, ärr, stora fokala infarkt etc.).

Symtomatisk kan särskilja atriell paroxysmal takykardi från den ventrikulära sorten. Eftersom den vegetativa dysfunktionen är avgörande för den atriella PT-grunden, kommer symptomen på vegetativa sjukdomar alltid att uttryckas (polyuri före och efter attacken, svettning, etc.). Den ventrikulära formen saknar som regel dessa tecken.

Eftersom den största faran och komplikationerna i syndromet FT är hjärtsvikt, ökar när tachykardiens varaktighet ökar. Det uppstår eftersom myokardiet är överbearbetat, dess håligheter är inte helt tömda, det finns ackumulering av metaboliska produkter och ödem i hjärtmuskeln. Otillräcklig tömning av atria leder till stagnation av blod i lungcirkeln och en liten fyllning av blodet i ventriklarna, som kontraherar med en enorm frekvens, till en minskning av frisättningen i den stora cirkulationen.

Komplikationen hos PT kan vara tromboembolism. Överflöde med atrialt blod, överträngning av hemodynamik bidrar till trombos i atriets öra. När rytmen återställs, kommer dessa konvolutioner att komma in och komma in i en stor cirkelsartärer och prova infarkter i andra organ.

Diagnos och behandling av paroxysmal takykardi

Att misstänka en paroxysmal takykardi är möjlig på symptomatiska egenskaper - plötslig förekomst av arytmi, karakteristiskt tryck i hjärtat, den snabba puls. När man lyssnar på hjärtat finns det en stark takykardi, tonerna blir renare, medan den förra förvärvar ett klappande tecken och den andra dämpas. Mätning av tryck visar hypotension eller en minskning av endast systoliskt tryck.

Bekräfta diagnosen med elektrokardiografi. På EKG finns det vissa skillnader i patologins supraventrikulära och ventrikulära former.

 • Om patologiska impulser kommer från foci in atria, då kommer P-vågan före det ventrikulära komplexet att spelas in på EKG.

atrial takykardi på EKG

 • I det fall där pulser genererar AB-anslutning, Tanden P blir negativ och kommer att lokaliseras antingen efter QRS-komplexet, eller sammanfogas med den.

AV-nod takykardi på EKG

 • Med en typisk ventrikulär QR-komplex QRS expanderar och deformeras, som liknar det hos ecstasystoler som kommer från det ventrikulära myokardiet.

ventrikulär takykardi på EKG

Om CT uppträder korta episoder (för flera QRS-komplex) kan det vara svårt att fånga på ett vanligt EKG, så att dagliga övervakningar genomförs.

För att klargöra orsakerna till PT, särskilt hos äldre patienter med en eventuell organisk lesion i hjärtat, finns det en ultraljud, magnetisk resonansbildning, MSCT.

Taktiken för behandling av paroxysmal takykardi beror på egenskaperna hos kursen, variationen, varaktigheten av patologi, arten av komplikationer.

Med atriell och nodal paroxysmal takykardi indikeras sjukhusvistelse vid ökad tecken på hjärtsvikt, medan ventrikelväxten alltid kräver akutvård och akuttransporter till sjukhuset. Patienterna på sjukhus periodiseras regelbundet under interictalperioden med frekventa paroxysmer - mer än två gånger i månaden.

Före ankomsten av ambulansbrigaden kan släktingar eller de som befinner sig i närheten avlasta tillståndet. I början av attacken ska patienten sitta bekvämare, kragen ska lossna, frisk luft bör vara tillgänglig och många patienter tar nitroglycerin själva med smärta i hjärtat.

Nödvård för paroxysmer omfattar:

 1. Vagus test;
 2. Elektrisk kardioversättning;
 3. Drogbehandling.

Kardioversion visas i både supraventrikulär och ventrikulär PT, åtföljd av kollaps, lungödem, akut koronarinsufficiens. I det första fallet är en utmatning av upp till 50 J tillräcklig, i det andra fallet 75 J. För att bedövas administreras seduxen. Med ömsesidig PT är restaureringen av rytmen möjlig genom transesofageal stimulering.

vagala prover De används för att arrestera attacker av atriell PT, som är associerade med autonomt innervation, med ventrikulär takykardi, dessa test ger ingen effekt. De inkluderar:

 • silning;
 • Valsalva-testet är en intensiv utandning, där näsan och munen ska vara stängd.
 • Ashners test - tryck på ögonbollarna;
 • Tchermak-Goering-testet är ett tryck på halspulsåderna inuti sternocleidomastoidmuskeln;
 • Irritation av roten av tungan före emetisk reflex;
 • Hällande ansikte med kallt vatten.

Vagalanalyser syftar till att stimulera vagusnerven, vilket bidrar till en minskning av hjärtans rytm. De är av hjälpmedel, är tillgängliga för patienter och deras anhöriga i väntan på en ambulans, men eliminerar inte alltid arytmi, så införandet av mediciner är ett nödvändigt villkor för behandling av paroxysm av PT.

Prover utförs endast tills rytmen återställs, annars skapas förutsättningar för bradykardi och hjärtstillestånd. Massa av carotid sinus är kontraindicerad hos äldre personer med diagnoserad ateroskleros i halshinna.

De mest effektiva antiarytmikerna för supraventrikulär paroxysmal takykardi anses (i minskande effektivitetsordning):

ATP och verapamil återställer rytmen hos nästan alla patienter. Nackdel med ATP är obehagliga subjektiva känslor - ansikte rodnad, illamående, huvudvärk, men dessa tecken är bokstavligen i en halv minut efter introduktionen av läkemedlet. Effektiviteten av cordaron når 80%, och novokainamid återställer rytmen hos ungefär hälften av patienterna.

Med ventrikulär PT börjar behandling med introduktion av lidokain, då - novokainamid och cordaron. Alla droger används endast intravenöst. Om EKG inte exakt lokaliserar det ektopiska fokuset, rekommenderas en sekvens av antiarytmiska läkemedel, såsom lidokain, ATP, novokainamid, cordaron.

Efter angrepp av attacker skickas patientens PT under överinseende av en kardiolog på bosättningsorten, vilken, baserat på frekvensen av paroxysmerna, deras varaktighet och graden av hemodynamisk störning, bestämmer behovet av anti-återfallbehandling.

Om arytmi uppträder två gånger i månaden eller oftare, eller om anfall är sällsynta men långvariga, med symtomen på hjärtsvikt, anses behandling i intersiktionsperioden som en nödvändighet. För långvarig anti-återfallsterapi gäller paroxysmal takykardi:

För att förhindra fibrillering av ventriklerna, vilket kan komplicera angrepp av PT, är betablockerare föreskrivna (metoprolol, anaprilin). Det ytterligare syftet med beta-blockerare kan minska doseringen av andra antiarytmiska läkemedel.

Kirurgisk behandling används för PT när konservativ behandling inte leder till att rätt rytm återställs. Som en operation utförs radiofrekvensablation, som syftar till att eliminera de avvikande vägarna och ektopiska zoner av pulsgenerering. Dessutom kan ektopiska foci utsättas för förstöring med fysisk energi (laser, elektrisk ström, lågtemperaturverkan). I vissa fall visas implantering av en pacemaker.

Patienter med etablerad diagnos av PT bör vara uppmärksamma på att förhindra arytmiparyxysmer.

Förebyggande av PT-attacker är att ta lugnande medel, undvika stress och ångest, utesluter tobaksrökning, alkoholmissbruk, regelbundet intag av antiarytmiska läkemedel, om sådana finns.

Prognosen för PT beror på dess mångfald och orsakssjukdom.

Den mest gynnsamma prognosen hos personer med idiopatisk atriell paroxysmal takykardi, som fortfarande kan fungera under många år, och i sällsynta fall även den spontana försvinnandet av arytmi är möjlig.

Om supraventrikulär paroxysmal takykardi orsakas av hjärtinfarkt, beror prognosen på hur mycket progressionen är och responsen på pågående behandling.

Den allvarligaste prognosen ses med kammartakykardi inträffar mot bakgrund av förändringar i hjärtmuskeln -. Hjärtattack, inflammation, hjärt dystrofi, kompenserad hjärtsjukdom och andra strukturella förändringar i hjärtmuskeln hos dessa patienter utgör en ökad risk för att byta FET i ventrikelflimmer.

Generellt gäller att om det inte finns några komplikationer, kan patienter med kammar PT levande år och årtionden, och den förväntade livslängden ökar regelbundet intag av antiarytmika för att förebygga återfall. Döden inträffar oftast på bakgrunden av en paroxysm av takykardi i patienter med svåra missbildningar, akut hjärtinfarkt (sannolikheten för ventrikelflimmer är mycket hög), liksom de som har drabbats av klinisk död och tillhörande återupplivning om hjärtarytmier.

Paroxysmal takykardi: symptom, behandling

✓ Artikel kontrolleras av en läkare

Paroxysmal takykardi är ett allvarligt tillstånd där det finns tre eller flera konsekutiva smala QRS-komplex

OBS! Denna patologi börjar alltid och slutar helt oväntat, och attacken kan vara från några sekunder till flera dagar.

Symtom på komplicerad paroxysmal takykardi

Så snart attacken blir långvarig kan synkope också noteras för patienter och en signifikant minskning av blodtrycket. Men särskilt farligt är de förhållanden där antalet hjärtslag sänker över 180 slag per minut. Med denna typ av paroxysmal takykardi kan ventrikelflimmer börja.

Även när svåra förhållanden hos patienter med markant lungödem, kardiogen chock, dålig kost av hjärtmuskeln, vilket leder till utveckling av angina och hjärtinfarkt.

OBS! Om patienter har kardiopatologier behövs akutvård. I sådana patienter passerar attacken alltid genom en komplicerad typ, vilket kan leda till snabb död.

Vagaltekniker med paroxysmal takykardi

Sådana tekniker innefattar flera manipuleringar, som bör upprepas periodiskt före ankomsten av en ambulans eller återkallande av en takykardiattack:

 • Valsalva manöver innebär manipulation, där patienten är helt täckt sig luftflöde händer, sätta dem på munnen och näsan, och försöker göra en skarp andetag (ansträngande andetag-hold 20-30 sekunder), men kan vara användbara som djupa andetag;
 • Aschner test ger tryckpress på ögonbollarna med fingertopparna i 5 sekunder;
 • sänka ansiktet i kallt vatten i 10-30 sekunder, vilket kommer att minska blodkärlen och så lugna andningen och hjärtat.
 • kalla upp kräkningar, för detta ändamål är det nödvändigt att trycka på en språkrot;
 • sittande på huk;
 • Hering-Tchermak-testet ger ett litet tryck på carotidartärsregionen.

OBS! Sådana metoder kan endast stödja patientens tillstånd, men utesluter inte begäran om medicinsk hjälp, även med en snabb anhållning av attacken. Det kan upprepas om några timmar.

Antiarytmika med paroxysmal takykardi

Natriumadenosintrifosfat (ATP)

Vid applicering av läkemedlet markant minskning i glatt muskeltonus, normalisering av autonoma nervimpulser i noderna samt överföringen av excitering från vagusnerven till hjärtat. På grund av ATP metabolism noteras någon undertryckning av Purkinje-fibrerna och sinus-atriella noden. Läkemedlet är inte föreskrivet för patienter med akut hjärtinfarkt.

novokainamid

Läkemedlet frigörs som en lösning, som ska administreras till patienten genom intramuskulär, intravenös eller infusionsinfusion. Den exakta administreringssättet för läkemedlet bestäms av läkaren, med hänsyn tagen till patientens svårighetsgrad. Vid intramuskulär injektion beräknas dosen baserat på patientens vikt. För varje kilo kropp är 50 mg aktiv substans förskrivet till honom. Vid intravenös inledning är dosen lika med 100 mg, vid droppers får patienten behandling i form av 500 mg. Den exakta dagliga dosen och varaktigheten av mottagningen bestäms individuellt.

izoptin

För att stoppa paroxysmal terapi kan patienten ordineras 240-360 mg aktiv substans. Efter eliminering av attacken kan du ta isoptin tabletter, med läkemedlet är det önskvärt att dricka på morgonen vid en dos på 240 mg. I svåra fall av arteriell hypertoni kan den dagliga aktiva substansen ökas till 480 mg Isoptin. Vid sådana doser kan läkaren rekommendera att dela upp doseringen för morgon och kvällsmottagning. Behandlingstiden enligt instruktioner från den behandlande läkaren.

OBS! Denna grupp av medel införs vanligtvis för snabb anhållning av en attack och dess farliga konsekvenser, såsom angina och hjärtinfarkt.

Hjärtglykosider mot takykardi

strofantin

Strofantin är en kraftfull glykosid, som används i form av intravenösa injektioner

En tillräckligt kraftfull glykosid, som används som en intravenös injektion. Strofantin bör tillverkas och stansas endast under sjukhusförhållanden, eftersom kontinuerlig övervakning av patientens tillstånd är nödvändig. Dosering väljs individuellt, liksom frekvensen av läkemedlet. Den färdiga lösningen administreras under lång tid i 5-7 minuter, eftersom en snabbare administrering hotar patientens chocktillstånd. Om det är omöjligt att utföra en intravenös injektion injiceras patienten först med 5 ml novokain. Därefter injiceras samma nål med ett läkemedel utspätt i ett bedövningsmedel.

Korglikon

Läkemedlet ska administreras intravenöst mycket långsamt och i exakta doser. Patienter kan ordineras 10-20 ml Korglikon två gånger om dagen. Detta gäller en lösning på 20-40%. Högre koncentrationer av medicinering ska ges en gång om dagen, och deras mängd bör inte överstiga 1 ml åt gången. Behandlingstiden bestäms endast av den behandlande läkaren och utförs exklusivt på ett sjukhus på ett sjukhus.

digoxin

Drogen har en speciell behandlingsregim. För det första är kroppen mättad med en aktiv substans och tar 2-4 tabletter av medicinering. Därefter ska var sjätte timme ges patienten en dos medicin tills patientens tillstånd är stabiliserat. När den nödvändiga terapeutiska effekten har uppnåtts, ska patienten överföras till underhållsdoser, vilka är individuellt valda för varje kärna. Behandlingen fortsätter enligt instruktioner från den behandlande läkaren.

OBS! Glykosider kan avsevärt minska risken för återutveckling av paroxysmal takykardi, därför bör de tas i individuellt utvalda doser. I detta fall utförs introduktionen under EKG: s kontroll.

Betablockerare mot takykardi

metoprolol

Medicinering har en positiv effekt på blodtrycket och återställer samtidigt hjärtritmen. För att få ett adekvat terapeutiskt resultat kan patienterna tilldelas 100 mg aktiv substans på morgonen. Om nödvändigt kan dosen delas upp i två doser. Om det inte fungerar kan det gradvis ökas till 200 mg av läkemedlet. Intravenös administrering av metoprolol i en mängd av 5 mg aktiv substans är tillåten. Behandlingstiden enligt instruktioner från den behandlande läkaren.

Inderal

Om hjärtrytmen störs rekommenderas att patienter tar 0,02 g aktiv substans tre gånger om dagen. Med läkemedlets normala tolerans kan dosen successivt ökas till 120 mg anaprilin även i två till tre användningar. Den maximala tillåtna dosen i detta tillstånd är 240 mg. Om det överskrids finns ingen uttalad effekt, medan patienten har ett stort antal negativa symtom, inklusive bradykardi.

betalok

Ett bra läkemedel som gör att du kan justera hjärtfrekvensen och justera blodtrycket. För att uppnå önskat resultat och snabbt lindra patientens tillstånd kan han rekommenderas att använda 0,1-0,2 g aktiv substans. Inträde utförs 1-2 gånger om dagen på rekommendation av en läkare. Betalok tolereras väl i kombinationsterapi och kan inkluderas i behandling med andra antianginalmedel. Det är tillrådligt att ta den första dosen före frukost. Varaktigheten av behandlingen enligt kardiologens vägledning.

OBS! Dessa läkemedel kan tas utan direkt medicinsk övervakning, men endast i form av tabletter.

Paroxysmal takykardi: dess symptom och behandling, fara och förebyggande åtgärder

Paroxysmal takykardi är ett farligt symptom, vilket i vissa fall leder till döden.

I denna artikel kommer vi att överväga paroxysmal takykardi från alla sidor - dess symptom, behandling, orsaker, om det är farligt och i vilka fall.

Särskilda egenskaper

Paroxysmal takykardi är brott mot hjärtfrekvensen med en frekvens på 150-300 slag per minut. Fokus på excitation uppstår i någon del av hjärtans ledande system och orsakar högfrekventa elektriska impulser.

Orsakerna till utseendet hos sådana foci har ännu inte utforskats fullständigt. För denna form av takykardi kännetecknas av en plötslig början och slutet av en attack, som varar från flera minuter till flera dagar.

Med paroxysmal takykardi förkortas diastoliska pauser så mycket som möjligt, därför är tiden för återställande processer minimerad, varför förändringar uppstår.

också Det finns ett brott mot hjärtfunktionen, på grund av "blockering av atria" Wenkebach. Därefter kastas blodet som ackumuleras i atrierna tillbaka i de ihåliga och lungorna, vilket resulterar i att pulsvågor bildas i halsen. Blockeringen gör det ännu svårare att fylla ventriklerna med blod och provocerar stagnerande fenomen i en stor cirkel.

Paroxysmal takykardi åtföljs vanligtvis av mitralstenos och koronär ateroskleros.

Hur utvecklas sjukdomen?

Rytmen störs av det faktum att en elektrisk signal, som följer hjärtat, möter hinder eller finner ytterligare sätt. Som ett resultat sänks patcherna över hindret, och sedan återkommer impulsen upprepade gånger och bildar ett ektopiskt fokus på excitation.

De områden som tar emot en puls från ytterligare strålar stimuleras vid en högre frekvens. Som ett resultat förkortas återhämtningsperioden för hjärtmuskeln, mekanismen för utstötning av blod i aortan störs.

På utvecklingsmekanismen skiljer sig tre typer av paroxysmal takykardi - ömsesidigt, såväl som fokal och multifokal, eller ektopisk och multifokal.

Gensidig mekanism - Den vanligaste, när i sinusnoden påverkas av vissa orsaker, regenereras pulsen eller cirkulationen av excitation observeras. Mindre ofta paroxysm genererar ett ektopiskt fokus för onormal automatik eller post-depolarisation utlösningsaktivitet.

Oavsett vilken mekanism som är inblandad, Före attacken finns alltid en extrasystole. Detta är namnet på fenomenet otydlig depolarisering och sammandragning av hjärtat eller dess individuella kamrar.

Grundläggande klassificering, skillnader i art genom lokalisering

Beroende på aktuell, akuta, konstanta återkommande (kroniska) och kontinuerligt återkommande former. Särskilt farligt är den sista typen av flöde, eftersom det orsakar cirkulationsinsufficiens och arytmogen dilaterad kardiomyopati.

Det finns former av paroxysmal takykardi:

 • ventrikulärsäker (från 30 sekunder), instabil (upp till 30 sekunder);
 • supraventrikulär (supraventrikulär) - atriell, atrioventrikulär.

supraventrikulär

Atriär form är vanligast. Källan för ökad impulsproduktion är den atrioventrikulära noden. Kortfristiga attacker ofta inte diagnostiserad på ett elektrokardiogram.

Den antrioventrikulära formen karakteriseras av vad som framträder i den atrioventrikulära förbindelsen.

ventrikulär

Fokus på excitation vid ventrikulär form ligger i ventriklerna - Hans bunt, hans ben, i Purkinens fibrer. Den ventrikulära formen utvecklas ofta mot bakgrund av hjärtglykosidförgiftning (cirka 2% av fallen). Detta är ett farligt tillstånd som ibland utvecklas till ventrikelfibrillering.

Hjärtfrekvens brukar inte "accelerera" mer än 180 slag per minut. Prover med uppvaknande av vagus nerv visar ett negativt resultat.

Orsaker och riskfaktorer

Supraventricular form orsaker hög aktivitet av sympatiska avdelningen i nervsystemet.

En viktig orsak till den atrioventrikulära formen är närvaron av ytterligare ledande banor, vilka är medfödda avvikelser. Sådana avvikelser innefattar ett bunt Kent, som ligger mellan atrierna och ventriklarna, Maheima-fibrerna mellan den atrioventrikulära noden och ventriklarna.

För gastrisk form påverkas hjärtmuskeln - nekrotisk, dystrofisk, sklerotisk, inflammatorisk anomalier. Denna form är vanligare för män i ålderdom. De diagnostiseras med högt blodtryck, ischemisk hjärtsjukdom, hjärtinfarkt och missbildningar.

Barn är typiska idiopatisk paroxysmal takykardi eller väsentlig. Dess orsaker är inte på ett tillförlitligt sätt.

Det finns extrakardiella (icke-hjärtiska) och intrakardiella (hjärt) riskfaktorer.

utanför hjärtat

Så, hos personer med hälsosam hjärtinfarkt utvecklas paroxysmal takykardi efter stress, en tung belastning - fysiskt eller mentalt, som ett resultat av att röka, dricker.

Också provocera en attack av kryddig mat, kaffe och te.

Detta inkluderar sjukdomar:

 • sköldkörteln;
 • njure;
 • lungor;
 • gastrointestinala systemet.

intrakardiell

Under intrakardiella faktorer förstås direkt hjärtpatologier - myokardit, vices, mitralventil prolapse.

symtomatologi

Den kliniska bilden av paroxysmal angina är så uttrycksfull att det räcker för läkaren att prata med patienten. Illamående kännetecknas av sådana symptom:

 • ett plötsligt tryck i hjärtat och en efterföljande ökning av hjärtfrekvensen;
 • möjligt lungödem hos patienter med hjärtsvikt;
 • svaghet, generell sjukdom, frossa, skakningar i kroppen (tremor);
 • huvudvärk;
 • känsla av en koma i halsen;
 • förändring av blodtryck indikatorer;
 • i allvarliga fall, medvetslöshet.

Om paroxysmal takykardi inte orsakar hjärtsvikt, är en frekvent attack abrupt polyuria - Omfattande urladdning av lätt urin med låg gravitation.

Även symtomatologi kompletteras med manifestationer, karakteristiska för sjukdomen, vilket provocerade takykardi. Till exempel, i händelse av brott av sköldkörtelfunktionen patienten förlorar vikt, det försämrar tillståndet av hår, vid sjukdomar i mag-tarmkanalen magont, torterade illamående, halsbränna och andra.

Mellan attacker kan patienten inte klaga på hälsotillståndet.

Diagnos och tecken på EKG

Vid utförande av diagnostiska aktiviteter bedriver läkaren patientintervju på naturens känslor och omständigheterna under vilka attacken började, förtydligar medicinsk historia.

Den huvudsakliga hårdmetodmetoden för undersökning är ett elektrokardiogram. Men i vila registrerar de inte alltid avvikelser. Därefter visar studier med belastningar att provocera en attack.

EKG gör det möjligt att skilja formerna av paroxysmal takykardi. Så, med fokusets atriella placering ligger tanden P framför QRS-komplexet. Vid den atrioventrikulära korsningen tar tanden P ett negativt värde och slås samman eller ligger bakom QRS.

Den ventrikulära formen bestäms av deformerad och expanderad QRS, medan tand P är oförändrad.

Om paroxysm inte är fast, föreskrivs daglig övervakning av EKG, vilket visar korta episoder av paroxysm, som inte märkts av patienten.

I vissa fall, för att klargöra diagnosen, skriv endokardiell EKG med intrakardiell introduktion av elektroder.

Utför även ett ultraljud, MRI eller MSCT organ.

Nödvård vid en attack och taktik av terapi

Det första hjälpen för paroxysmal takykardi är som följer:

 1. Lugna patienten, med yrsel och skarp svaghet - de sätter eller sätter.
 2. Se till att luftflödet är fria från täta kläder, knäppningskragen.
 3. Utför vagaltester.
 4. Om tillståndet försämras krävs en ambulans.

Med ventrikulär paroxysmal takykardi i de flesta fall är på sjukhus, med undantag för idiopatier med godartad kurs. Patienten blev omedelbart infördes universell antiarytmiska -. Prokainamid izoptin, kinidin, etc. Om de medicinska effekterna inte fungerar tillgripa den elektriska pulsmetoden.

Om attackerna av ventrikulär takykardi är mer än 2 gånger i månaden, Planerad sjukhusvistelse visas. Patienter med diagnos av "paroxysmal takykardi" observeras polikliniskt med en kardiolog.

Läkemedel för behandling tas under EKG-kontroll. För att förhindra hjärtkamrarna i kammarform flimmer föreskrivna p-blockerare, som är mest effektiva i kombination med antiarytmika.

Hur man behandlar paroxysmal takykardi i svåra fall? Läkarna tillgriper kirurgisk behandling. Det består i förstörelse av ytterligare sätt att impulsa eller fokusera på automatism, radiofrekvensablation, implantering av stimulanter eller defibrillatorer.

Prognos, komplikationer, möjliga konsekvenser

Möjliga komplikationer av långvarig paroxysm med en frekvens över 180 slag per minut är:

 • ventrikelflimmer är en av orsakerna till plötslig hjärtdöd;
 • akut hjärtinsufficiens med kardiogent shock och lungödem;
 • stenokardi, hjärtinfarkt;
 • progression av kroniskt hjärtsvikt.

Huruvida paroxysmal takykardi leder till hjärtsvikt beror till stor del på hjärtmuskillens tillstånd och förekomsten av andra förändringar i cirkulationssystemet.

Det första tecknet på att utveckla hjärtsvikt är spänning i nacken, som uppstår från överflöd av vener med blod, andfåddhet, trötthet, tyngd och smärta i levern.

Förebyggande av återfall och förebyggande åtgärder

Det främsta måttet att förebygga - hälsosam livsstil, som förutsätter:

 • hälsosam mat, med tillräckligt med vitaminer, mineraler, minskning i kosten av feta, söta, kryddiga livsmedel;
 • Undantag från kost av alkoholhaltiga drycker, koffeinhaltiga drycker, särskilt snabbkaffe;
 • vägran att röka.

Med emotional excitability utnämna sedativa.

För att förhindra attacker på patienten kan ordinera läkemedelsbehandling:

 • vid ventrikulära paroxysmer - anaprilin, difenin, novokainamid, isoptin förebyggande kurser;
 • vid supraventrikulära paroxysmer - digoxin, kinidin, mercazolil.

Läkemedel ordineras om kramper observeras mer än två gånger i månaden och kräver hjälp av en läkare.