Huvud / Åderbråck

Progressiv angina och dess behandling

Angina är en av manifestationerna av IHD. Progressiv angina anses vara en form av instabil angina. Kan utvecklas hos patienter med stabil angina pectoris spänning. Det kännetecknas av en ganska snabb utveckling, kramper händer oftare, blir mer långvariga och svåra, vanliga läkemedel fungerar inte eller är ineffektiva. Progressiv angina kännetecknas av en ganska ljus klinisk bild.

bevis

 • Anfall inträffar oftare, förekommer i en mer allvarlig form, blir längre.
 • Anfall sker vid mycket lägre belastning än vanligt.
 • Det finns symtom som var frånvarande tidigare: en känsla av kvävning, svettning, illamående, kräkningar.
 • Smärta uppstår på nya ställen, dess bestrålning ändras.
 • Nitroglycerin hjälper inte, eller dess effektivitet minskas markant. Fler piller behövs för att stoppa attacken.
 • Anfallet inträffar plötsligt och har ingen koppling till stress och fysisk stress.
 • Till anfall i stress är bundna anfall i vila.
 • Det finns förändringar på elektrokardiogrammet.

När sjukdomen utvecklas blir blodtillförseln i hjärtat försämrat. Förutom smärta, under attacker är hjärtrytmstörningar möjliga. Zonen av smärtsamma känslor expanderar, anginalattacker uppstår utan fysisk ansträngning och ofta på natten. Patienter bär dem mycket hårdare, eftersom deras symtom är intensivare än under attacker under träning.

Gynnsam kurs och snabb behandling bidrar till stabilisering av angina och patientens återkomst till sitt tidigare tillstånd. Det är att instabil angina kan gå in i en stabil, men det är möjligt att funktionsklassen blir svårare. Ibland uppkomsten av eftergift med fullständig frånvaro av smärta attacker.

Progressiv angina ska särskiljas från hjärtinfarkt. Att misstänka ett infarkt är möjligt genom attackens varaktighet (mer än en halvtimme), som inte kan avlägsnas med nitroglycerin. Dessutom utföra laboratorietester och elektrokardiografi. Med hjärtinfarkt uppträder karakteristiska förändringar på elektrokardiogrammet, blodet stiger i ESR, troponin T, kardiospecifika enzymer.

Orsaker till utveckling

Oftast utvecklas sjukdomen på grund av progressionen av kärlkärlen ateroskleros och den snabba förminskningen av lumen i artären som drabbats av en sklerotisk plack. Försvårande faktorer inkluderar ökat blodtryck, takykardi, psyko-emotionell överbelastning.

Klassificering av progressiv angina

Progressiv angina kan förekomma i olika kliniska former. Det beror på vilka tecken som dominerar: förknippad med en förändring i arten av sjukdomen eller med ökningen av anfall. Tilldela följande alternativ:

 1. Anfall blir vanligare, men deras karaktär ändras inte signifikant.
 2. Attacker blir mer intensiva och långvariga, men deras belopp förändras inte över en tidsperiod.
 3. Attacker av angina pectoris kombineras med anfall av angina pectoris.
 4. Antalet anfall ökar, medan de blir mer intensiva och långvariga.

På en akutess uppdelas den progressiva stenokardin i tre klasser:

 1. Progressiv angina av spänning, som har uppstått nyligen.
 2. Subakut angina av spänning och vila.
 3. Akut angina pectoris.

behandling

Med utvecklingen av progressiv angina pectoris bör du omedelbart konsultera en läkare för en annan behandling och ändra dosen av mediciner. Uppgift av läkare är att förhindra hjärtattack och plötslig död. Om behandlingen inte justeras är det möjligt att utveckla livshotande förhållanden. Detta är lungödem, hjärtastma, ischemisk stroke, trombos av olika lokaliseringar. Behandling av progressiv angina utförs på ett sjukhus under konstant övervakning av läkare.

Ostabil progressiv angina kräver komplex behandling, som består av följande åtgärder.

Förändring i livsstil

Det första steget är att sluta röka och dricka alkohol. Det är nödvändigt att korrelera alla känslomässiga och fysiska belastningar med sina förmågor. Det är nödvändigt att utesluta de från vilka en attack inträffar. Gynnsamt inflytande ges genom att gå på frisk luft, måttligt fysiskt arbete.

Medicinsterapi

Läkemedel förskrivs av en kardiolog, och särdragen i sjukdomsförloppet och patientens tillstånd beaktas. Behandlingen syftar till att underlätta hjärtats arbete, öka kärlets lumen och öka deras elasticitet, vilket bidrar till en bättre mättnad av hjärtat med syre.

Terapeutisk fysisk träning

Dosbelastningar har en bra effekt på kardiovaskulärsystemet. Övningar hjälper till att bli andfådd och normalisera hjärtfrekvensen. Med progressiv stress angina, promenader, simning, skidåkning och speciella övningar anges. Behandlingen av fysisk kultur bör vara under överinseende av en läkare eller en gymnast med en medicinsk utbildning. Läkaren väljer individuellt en lämplig uppsättning övningar, anpassar det vid behov, övervakar patientens hälsotillstånd.

Andningsövningar

Öva behandlingen av progressiv angina med icke-traditionella metoder. Dessa inkluderar respiratorisk gymnastik, vilket minskar antalet anfall.

Operativ behandling

Kirurgisk behandling indikeras i händelse av att den progressiva stresskänslan inte ger upphov till konservativ behandling. I detta fall utförs aortokoronär skakning, vilket består i att ersätta delen av kärlet med kolesterolplattan av kärlet som tagits från patienten. En annan kirurgisk metod är angioplastik, i vilken det smala kärlet expanderas mekaniskt, nämligen genom att installera ett speciellt rör.

Strömförsörjning

Med progressiv angina behöver du ändra din diet. I menyn måste du inkludera mer mat som är rik på protein, kalium, magnesium, och ger också upp feta livsmedel. Det är nödvändigt att bli av med övervikt och behålla det i normen. Detta kommer att hjälpa lågkalori diet och vanan är oftare, men i små portioner. Glöm inte att maten ska balanseras och innehålla alla nödvändiga näringsämnen.

Det rekommenderas att vägra eller begränsa användningen av följande produkter:

 • fläsk, lamm, fettfågel, slaktbiprodukter;
 • margarin, grädde och ghee;
 • äggula
 • grädde, gräddfil, feta yoghurt, helmjölk, fetaostar;
 • majonnäs;
 • choklad, kakor, grädde glass, godis.

Bör inkluderas i kosten:

 • Frukt, bär, grönsaker.
 • Gröna gröna lök, persilja, spenat, dill, selleri, grön sallad, vitlök.
 • Fisk och skaldjur: bläckfisk, bläckfisk, musslor.
 • Havsfisk: Tonfisk, Makrill, Lax, Sill.
 • Äggvit.
 • Kött av kyckling och kalkon. Företräde bör ges till vitt kött utan hud.
 • Mjölkprodukter med låg fetthalt (högst 1%): stekost, yoghurt, mjölk, yoghurt.
 • Från vegetabiliska oljor - solros, majs, olivolja, rapsfrö, sojabönor.
 • Bröd från kli och fullkorn.
 • Bönor, sojabönor, ärter.
 • Grönt te.

påkänningar

Patienter med progressiv angina är kontraindicerade långvarig stress. Att eliminera de situationer som leder till dem är nästan omöjliga, det är bara att förändra sin inställning till dem. De flesta situationer du behöver oroa sig för är inte riktigt relevanta. Du kan inkludera automatisk träning i ditt stresshanteringsprogram, samt ägna mer tid åt ditt favoritarbete eller skapa en ny hobby som kommer att distrahera från negativa tankar.

Sjukdomar i hjärtat

iserdce

Symtom, orsaker, diagnos och behandling av progressiv angina

Koronar hjärtsjukdom (IHD), som regel, uppenbaras av bröstsmärta, som är förknippad med en kränkning av blodflödet genom kranskärlen. Villkoret anses vara praktiskt taget obotligt och patientens välbefinnande brukar gradvis försämras. Mot bakgrund av ischemisk hjärtsjukdom är progressiv angina hotande, eftersom symtomen på sjukdomen snabbt ökar. Om du inte vidtar åtgärder i tid och inte sjukhuspassar patienten i intensivvården, kan hjärtinfarkt utvecklas.

skäl

Orsakerna till IHD är kända för många. Ofta är bristen på myokardär nutrition associerad med ateroskleros, ibland förenas den spastiska komponenten. Samtidigt växer den atherosklerotiska placken gradvis och mognar. Detta sker vanligen med en hög nivå av kolesterol i blodet, så det är viktigt för patienter med kranskärlssjukdom att följa medicinska rekommendationer för kost och medicinering.

Bildandet av en aterosklerotisk plack i IHD har flera på varandra följande steg:

 • Vid de första stadierna av ateroskleros deponeras kolesterol i kärlens väggar i form av feta remsor och fläckar.
 • När sjukdomen fortskrider, bildas en fibrös plack, som består av skumceller och däck.
 • Vidare i mitten av plack börjar detritus bildas, vilket är resultatet av förstörelsen av skumdjursceller. Ytan som skjuter ut i kärlets lumen är gradvis fibrös.
 • Efter däckets förstörelse kan det inre detrituset komma in i lumen av artärerna. Denna plack kallas instabil, och med IHD kan den bilda koaguler, vilket leder till progressiv angina eller hjärtinfarkt.
 • I det sista steget, i plackområdet, bildas förkalkningar, vilket ökar sårbarheten i artärerna och är ofta orsaken till komplikationer vid den operativa behandlingen av IHD.

Skäl fortskrider angina etiologiska faktorer liknar kranskärlssjukdom, men det oftast har en instabil plack, vars yta är bildade tromber.

symptom

Symptom på IHD med progressiv angina särskiljer ett antal karakteristiska egenskaper:

 • Förekomsten av attacker i patienten är vanligare i jämförelse med sjukdomens tidigare historia.
 • anfallen själva blir mer långvariga och intensiva;
 • minskad övningstolerans
 • Vegetativa symtom (kallt svett, illamående, kvävning, etc.) är ofta associerade;
 • smärta kan förändra arten och fördelningsområdet
 • Ibland förekommer attacker inte bara under träning, utan också i vila;
 • smärta kan uppstå plötsligt, utan en tydlig koppling till belastningen eller emotionella upplevelser.

Förutom smärta i progressiv angina, som med andra former av IHD, kan rytmstörningar uppstå. Dessa symptom på sjukdomen är förknippade med elektrisk destabilisering av myokardiet mot bakgrund av ett stort område av ischemi. Samtidigt förvärras patientens övergripande välbefinnande.

Progressiv angina i IHD kan fortsätta i flera månader. Sjukdomshistorien utvecklas på två sätt:

 • övergångspatologi i en stabil form;
 • utveckling av hjärtinfarkt.

I det andra fallet är föregångarna till en dödlig händelse:

 • en känsla av rädsla;
 • fluktuationer i systemtrycket;
 • takykardi;
 • generell svaghet
 • Varaktighet av en attack mer än 20 minuter;
 • utseende av förändringar på EKG;
 • utveckling av anfall av sjukdomen i vila.

Med en sådan kurs av instabil angina är risken för hjärtinfarkt ganska hög, så patienten ska bli sjukhus på sjukhuset inom en snar framtid.

Stabilisering av processen är möjlig mot bakgrund av komplex behandling med användning av antikoagulantia, disaggregeringsmedel och ett antal andra läkemedel. Samtidigt blir ytan av den aterosklerotiska placken stabilare och trombotiska massor upphör att deponeras på den.

diagnostik

Med IHD kan progressiv angina diagnostiseras med en noggrann historia, det vill säga efter bekantskap med sjukdomshistorien. Som regel noterar en patient med CHD en plötslig ökning av angina attacker eller en förändring av deras natur. Ibland blir smärtan mycket mer uttalad än i början av medicinsk historia.

Bland de instrumentella metoderna för diagnos är det mest informativa koronarografi, vilket gör det möjligt att bestämma orsaken till kranskärlssjukdom. I denna studie kan doktorn inte bara notera den mycket atherosklerotiska placken, vilken smalnar lumen i kransartären, men också bildandet av trombi på dess yta. Detta är ett tecken på instabilitet och anses vara en direkt indikation för kirurgisk behandling genom stenting.
Bland andra diagnostiska tekniker med progressiv angina pectoris är informativa:

 • EKG, som vid tiden för en attack kan identifiera ett antal förändringar.
 • Hjärtets ultraljud hjälper till att upptäcka områdena i det så kallade sovande hjärtkardiet, vilket inte uppfyller sin funktion, men det är inte strukturellt förändrat.
 • biokemiskt blodprov;
 • scintigrafi av myokardiet.

Oftast måste vi skilja mellan progressiv angina och hjärtinfarkt.

Tillsammans med de instrumentella metoderna för undersökning är det nödvändigt att veta resultaten av blodbiokemi. Först och främst uppmärksammas nivån av kardiospecifika proteiner (KFK-MB, troponin). Med sin signifikanta ökning orsakar vanligtvis massiv nekros av hjärtmuskeln inte tvivel. Vid en liten ökning är diagnosen fortfarande tveksam och patienten behandlas som vid hjärtinfarkt.

behandling

Med IHD behandlas progressiv angina vanligtvis i en sjukhusinställning. Detta beror på att patienten under svåra omständigheter kan dö av livshotande arytmi eller hjärtinfarkt. Därför är det i en liknande sjukdomsförlopp önskvärt att övervaka övervakningen tills tillståndet förbättras.

Behandling av progressiv angina innefattar alla droger som används i IHD. De inkluderar:

 • nitrater;
 • Trombocytaggregationshämmande medel;
 • beta-blockerare;
 • veroshpiron;
 • antihypertensiva medel;
 • statiner.

Ibland föreskrivs intravenös administrering av heparin och nitroglycerin.
Om historien om patienten med progressiv angina åtföljs av en betydande förändring av kranskärl, som finns vid kranskärlsröntgen, är den optimala behandlingen för att utföra stentning eller bypass-kirurgi.

Med en lokal skada på 1-2 kärl är det möjligt att utföra en minimalt invasiv behandling och att utföra stenting. Tidigare utföra nödvändigtvis ballongplast, vilket är nödvändigt för att expandera blodkärlens lumen. Ibland uppstår komplikationer i operationszonen associerad med bildandet av kalcinater. En liknande plack blir mycket stel och kan inte krossas. Dessutom kan dess skarpa kanter skada integriteten hos kärlväggen, vilket kommer att orsaka blödning.
Därför är i vissa fall öppen kirurgisk ingrepp (aortocoronary shunting) används för att behandla progressiv angina. Denna operation åtföljs av ett stopp av blodcirkulationen, därför är det kontraindicerat för patienter i allvarligt tillstånd eller i närvaro av allvarliga åtföljande patologier.

Prognosen för progressiv angina beror på aktualiteten i tillhandahållandet av sjukvård och patientens efterlevnad av behandlingen. Men trots detta är sjukdomsförloppet ganska ogynnsamt.

Utveckling av progressiv angina pectoris: tecken, orsaker och behandlingsåtgärder

Progressiv angina registreras av läkare som en manifestation av hjärt-kärlsjukdom, och en variant av instabil patologi diagnostiseras. Frekventa fall av sjukdomen hos personer med stabil angina pectoris.

Skillnaden i denna sjukdom består i utvecklingens hastighet, manifestationen av progressiva attacker, deras tillväxt och förändringar i patientens tillstånd för det värre. Efter ett tag, de mediciner som patienterna är vana vid att upphöra att fungera. Den kliniska bilden av sjukdomsutvecklingen kännetecknas av tydliga, uttalade manifestationer.

Orsaker till sjukdoms början och utveckling

Oftast är orsaken till progressionen av progressiv patologi ischemisk hjärtsjukdom, som sker i allvarlig form, vars bakgrund är ateroskleros. Patienter med en sådan komplex diagnos bör införas på sjukhus och ständigt under överinseende av läkare, åtminstone tills huvudsymptomen försvinner. Med stabilisering av patienter kan de överföras till behandling i ambulans. För sådana patienter är livsförhållanden, dietregimer av särskild betydelse.

Denna patologi är en komplex sjukdom, vars symptom uppträder som allvarliga attacker av hjärtvärk, som i sjukdomens första steg kan avlägsnas med ett läkemedel som nitroglycerin. Kranskärlssjukdom, diagnostiseras hos en patient, följt av deponering på väggarna i hjärtats kranskärl - fartyg som transporterar blod till hjärtmuskeln, kolesterol (aterosklerotiska plack), på grund av vilka minskat lumen av fartygen.

I nästa steg upphör det vanliga nitroglycerinet att hjälpa, och det är nästan omöjligt att stoppa attacken. Sådana manifestationer är ett symptom på det faktum att IHD som utvecklar angina har utvecklats till ett progressivt stadium.

För att avslöja sjukdomshistorien och bestämma orsaken till sjukdomen bör läkare känna till huvudorsaken till sjukdomen. Det är vanligtvis förknippat med skador på aterosklerotiska plack på grund av externa eller interna faktorer. Detta orsakar bildandet av trombi i plackområdet, vilket ytterligare smalnar blodkärlen och förhindrar blodflöde. Dessutom kommer blodproppar täppa till små vesiklar, vilket leder till mikroinfarkt.

Den allvarligaste skadan anses vara sammansmältning av blodproppar med bindväv, och den efterföljande invigningen av denna nya formation i artärernas väggar. Även i medicin finns det fall där trombi upplöses. Det är emellertid processen med riklig bildning av trombi som är huvudorsaken till övergången till ett stabilt stadium av sjukdomen till en instabil patologi.

Faktorer som leder till bildandet och utvecklingen av progressiv sjukdom, en historia av sjukdomen, kan vara så dåliga vanor (överdriven och långvarig rökning, inaktivitet och felaktig kost) och systemiska sjukdomar - diabetes, fetma.

Huvudsakliga manifestationer av sjukdomen

Med utvecklingen av progressiv patologi klagar patienterna på en ökning av anfall, vilket förlänger attackerens tid. Medan tidigare var det en bekant smärta som orsakar progressiv ansträngnings kärlkramp och hjärtinfarkt smärta började efter ett tillstånd av stress eller tung last av en fysisk natur, då tiden började attack för att orsaka ännu en liten belastning.

Nästa steg i utvecklingen av sjukdomen är anfall som uppträder i vila. Om sjukdomen fortskrider i hög takt kan det bli livshotande för patienten.

Dessutom kan de frekventa attackerna under sjukdomsutvecklingen inte avlägsnas (de kan passera sig själva, lika plötsligt som de har dykt upp), den kliniska bilden av anfall förändras och nya symtom går in i. Den typ av smärta förändras. Lokalisering av smärta rör sig till övre och mellersta tredjedel av bäckenregionen, sprider sig inte som tidigare till abapulärregionen, utan fattar också vänstermen, hela boraxområdet.

Till smärtan läggs till nya manifestationer, sjukdomen i detta stadium kännetecknas av:

 • andnöd, åtföljd av svårighet att andas in och utandas
 • ett tillstånd av svaghet
 • yrsel, svimning
 • ökad hjärtfrekvens
 • överdriven svettning
 • illamående.

Utveckling av sjukdomen

Typiskt förekommer utvecklingen av sjukdomen genom en klinisk historia, en bild av ökningen av symtom och sjukdomsframsteg.

 1. Progressiv angina pectoris passerar in i nästa etapp, som åtföljs av mer frekventa anfall, en mer allvarlig kurs, en förlängd attacktid.
 2. Anfall orsakar mycket mindre stress än tidigare.
 3. Det finns nya symptom - patienter klagar över kvävningstillstånd, frekvent svettning, illamående, ofta åtföljd av kräkningar.
 4. Smärta förändras sin karaktär, och smärtsamma upplevelser uppstår i nya områden, och strålningsområdet förändras också.
 5. Effekten av nitroglycerin har minskat (för att stoppa attacken, patienten behöver nu ta mer piller), eller hjälper han inte alls.
 6. Attacken börjar oväntat, och nu har han ingenting att göra med stress, nervisk chock och fysisk ansträngning.
 7. Anfall i spänning ersätts av attacker i vila.
 8. Ändringar visas på EKG.

Ytterligare utveckling av sjukdomen orsakar försämring av blodtillförseln till hjärtmuskeln och hjärtvävnaden, rytmen störs. Området av smärta griper mer och mer zoner och attacker går väldigt smärtfritt, utan belastningar, oftare på natten. Patienterna blir allt svårare att tolerera, eftersom symtomen är mer intensiva jämfört med attacker under träning. Progressiv patologi med spänning varar ibland i flera månader.

Försämring av blodtillförseln till hjärtmuskeln

När övergången till sjukdomen i vila, smärtan ökar kraftigt kan attacken vara i en halvtimme. Patienter klagar ofta på utseendet av en känsla av rädsla, en oväntad svaghet. Om, under en attack, alla symptom åtföljs av tryckförändringar och ökad hjärtfrekvens, då ett infarktstillstånd. I samband med det faktum att denna form av patologi ofta provar förekomsten av hjärtinfarkt, krävs det att omedelbart kräva akut hjälp, annars är prognosen för sjukdomsförloppet ogynnsam.

Tidig medicinsk hjälp, korrekt behandling stabiliserar patientens tillstånd och kan sakta ner sjukdomsförloppet. Det finns fall där instabil patologi återgår till scenen med stabil sjukdom, men med mer allvarliga manifestationer. Under vissa förutsättningar är remission möjlig och upphörande av anfall.

Sjukdomshistorien och patologins typer av manifestation måste nödvändigtvis följas, eftersom sjukdomen måste särskiljas från hjärtinfarkt (symtomen är ganska lika i naturen). I händelse av hjärtinfarkt varar beslaget i över en halvtimme, är det omöjligt att avlägsna det med nitroglycerin.

Sjukdomsklassificeringssystem

Patologi har flera kliniska former, som beror på vad utvecklingshistorien var och vilka kombinerade manifestationer noterades.

 • Anfall ökar, men kursens form förändras inte;
 • Anfall karakteriseras av intensitet och varaktighet, men beloppet ändras inte.
 • Anfall i ett tillstånd av stress är inblandade i attacker i vila;
 • Anfall karakteriseras av intensitet och varaktighet och blir också frekventare;

Beroende på attackens allvar är patologin uppdelad i klasser:

 1. Den nyutvecklade sjukdomen är i spänningstillstånd.
 2. Subakut form, som kombinerar spänning och vila.
 3. Den akuta formen är i vila.

diagnostik

Med utvecklingen av denna sjukdom måste patienten vara inlagd för en fullständig undersökning och efterföljande behandling, för att stabilisera processen och förbättra patientens tillstånd.

Undersökningen består av:

 • noggrann datainsamling baserad på en patients intervju - historien om de första symtomens början och de tillstånd som de uppkom för, diagnostiserade systemiska sjukdomar, etc.
 • obligatoriskt EKG (inklusive Holter-övervakning - kardiogram görs inom 24 timmar;
 • Hjärtets ultraljud;
 • radiografi av kranskärlskärl (koronarografi),
 • olika laboratorietypstudier.

Läkningsåtgärder

När han hänvisar till en läkare är hans huvuduppgift att förebygga en hjärtinfarkt och ett dödligt utfall. Med felaktig behandling kan allvarliga komplikationer uppstå - lungödem, astma, stroke.

För behandling av progressiv angina används en uppsättning åtgärder, inklusive olika procedurer och medicinska metoder:

 1. Neka att röka och dricka alkohol.
 2. Minska känslomässig och fysisk ansträngning, vilket eliminerar orsak av anfall.
 3. Ange gångläge.

Terapeutisk fysisk träning

Hjälper till att minska intensiteten av attacker terapeutiska komplex av övningar, tar bort andfådd, stabiliserar hjärtans rytm. Också med instabil patologi i spänning rekommenderar läkare simma och oskridna promenader på skidor.

Att delta i träningspersonal kan endast under medicinsk övervakning tilldelas en uppsättning övningar för varje patient.

Strömförsörjning

Vid en instabil sjukdom i spänning är det nödvändigt att helt ändra kosten. Menyn ska innehålla produkter som innehåller protein, kalium och magnesium. Det är viktigt att bibehålla en hälsosam form, bibehålla en konstant vikt.

Stressens roll

Patienter med instabil patologi bör undvika stressförhållanden, särskilt permanent. Eliminera stressiga situationer är omöjligt, så att hjälpa patienter kommer auto-träning.

Behandling med läkemedel

Alla förskrivande läkemedel ska utföras av en kardiolog, med beaktande av den kliniska bilden av sjukdomen och patientens tillstånd. Behandling inkluderar användning av speciella mediciner:

 • för att minska myokardiell syreförbrukning genom att minska belastningen på hjärtmuskeln - sänka blodtrycket, återställa normal rytm och stabilisera vatten-saltmetabolism;
 • för att sakta ner den fortsatta utvecklingen av ateroskleros och skydda plack från skador (statiner)
 • för att minska bildandet av trombi (aspirin);
 • för att förhindra utveckling av arteriella spasmer
 • för att arrestera en attack (nitroglycerin).

Operativ behandling

Kirurgisk behandling används i de situationer då sjukdomen inte kan hanteras genom konservativa metoder. Kirurgisk ingrepp består i aortokoronär skakning - ersättning av en kärlplats med en plack på ett hälsosamt intakt kärl.

En annan kirurgisk metod är proceduren för angioplastik - det drabbade kärlet expanderas mekaniskt och installerar ett speciellt dilatationsrör i det.

Progressiv angina att det är

Angina, vad är det? Plötsliga bröstsmärtor. Sjukdomen är oftast utsatt för personer i medelålders och äldre. Den främsta orsaken till angina pectoris anses vara partiell obstruktion av artärerna. Därför har sjukdomen två andra namn - angina pectoris och kranskärlssjukdom. Angina kan vara av flera slag. Alla skiljer sig i ursprung, symptomatologi och klinisk bild.

Vasospastic eller angina prinzmetala

Angina har flera sorter. Alla av dem skiljer sig mellan orsakerna till starten, sjukdomsförloppet etc. Angina av Prinzmetal kallas annars vasospastisk eller variant. Anfall börjar under en våldsam och plötslig vasospasm, genom vilken blod går in i hjärtmusklerna.

Variant angina avser sällsynta fall. Anfall inträffar i vila, ofta på morgonen eller på natten och åtföljs av:

 • svimning;
 • hypotoni;
 • takykardi;
 • svår svettning;
 • ett brott mot hjärtrytmen.

Den främsta orsaken till variant angina pectoris är ateroskleros (även i början) och rökning. Ofta samtidigt finns det andra ömsesidiga sjukdomar - magsår, högt blodtryck och cholecystit. Attack av variant angina kan orsakas av allergiska reaktioner, hypotermi, stress eller uppträda utan någon uppenbar anledning.

Patienter med anfall av Prinzmetal angina ska införas på sjukhus. Målet med behandlingen är eliminering av myokardiell ischemi och angiospasm, förekomst av arytmier, infarkt och kransdöd.

Stabil angina: beskrivning och klassificering av sjukdomen

Angina pectoris, vad är detta - en följd av hjärt-kärlsjukdom. Sjukdomen åtföljs av angrepp av smärta av varierande intensitet och längd. Angina kan vara av flera slag. Stallet är uppdelat i 4 klasser:

 1. Med FK-1 kan en person gå 200 meter non-stop, utföra små dagliga fysiska aktiviteter. Anfall inträffar först efter mycket ansträngning, starka känslor eller långväga resor.
 2. Med FK-2 minskar nivån på daglig träning avsevärt. Attacken kan orsaka även den vanliga hemmafunktionen eller mindre känslomässiga störningar. I allmänhet upprätthålls arbetsförmågan, och en person är fullt kapabel att tillhandahålla sig själv.
 3. Med FK-3 kan en attack inträffa även efter 100 meter lugn gång eller klättra en trappa. Angina orsakar någon erfarenhet. Kvaliteten på en persons liv minskar kraftigt, en person kan inte gå ut utan ackompanjemang och täta stopp, kan inte klara sig självbetjäning i vardagen.
 4. FK-4 - den mest allvarliga klassen av angina pectoris. En attack kan orsaka en obetydlig fysisk aktivitet. Angina visas även i vila. Ofta är sjukdomen åtföljd av hjärtinfarkt och kroniskt hjärtsvikt.

Stabil angina utvecklas på grund av ackumulering av metaboliter, vilket orsakas av brist på blodcirkulation. Det finns brist på syre, och sedan en smärta i bröstet. Andra orsaker till stabil angina inkluderar aterosklerotiska förändringar i kärlen, deras allergiska och infektiösa skador, autoimmuna sjukdomar.

Stenokardi av stress 2 fk: särdrag hos sjukdomen

Angina pectoris, vad det är, kan beskrivas kortfattat - plötslig smärta i bröstet. De är förknippade med ischemisk hjärtsjukdom (IHD). Det här är en hel grupp sjukdomar som uppkommer vid de aterosklerotiska vaskulära lesionerna som ger myokardiet med blod. Som ett resultat börjar plack att bilda, vilket leder till syrehushållning.

En av dess former är angina av spänning 2 fk. Efter fysisk ansträngning observeras bröstsmärta och andfåddhet. Patienten känner brist på luft, andning ökar kraftigt. Under en attack har en person en känsla av tryck i bröstet. En känsla av angina pectoris är det faktum att smärta och andra symptom bara uppträder efter fysiskt arbete.

Den är uppdelad i svårighetsgrad i fyra klasser, betecknad som FC. För den andra gruppen börjar anfall efter att ha gått 500 meter eller en trappa. I hjärtat är det en kraftig ökning av behovet av mer syre. Det kan dock inte levereras med blodproppar. Syrehushåll börjar, hjärtat uppstår.

Angina pectoris i andra klass skiljer sig från andra former av smärtlängd. Det varar nästan 20 minuter. En längre tid är karakteristisk för andra hjärtsjukdomar. Anledningarna till utvecklingen av angina pectoris i andra klassen kan vara:

 • otillräcklig fysisk aktivitet
 • felaktig kost;
 • dåliga vanor (rökning, överdriven konsumtion av alkoholhaltiga drycker);
 • frekvent stress;
 • ständigt högt blodtryck;
 • överdriven psykologiska belastningar;
 • övervikt, svår fetma.

Bland de viktigaste symptomen - en skarp fem minuters smärta i bröstet, andfåddhet, svaghet och kall svettning. Smärtsamma känslor kan sprida sig i hela kroppen och kan vara så stark att det finns illamående och kräkningar. Anfall av angina pectoris FC 2 utgör inte ett hot mot livet och är mottagliga för behandling.

Stenokardi av stress 3 fk: särdrag hos sjukdomen

Symtom på angina pectoris skiljer sig från andra klasser av sjukdomen. Anfall har tydliga gränser för början, lugn och slut. Det finns smärta bakom brystbenet, ger i vänster scapula, hjärta, axel eller nacke.

Känslan kan pressa eller skära. Smärtan avlägsnas med nitroglycerin om 3 minuter. Under en attack, ökar blodtrycket. Huden blir blek, kall svett visas på ansiktet. Pulsen varierar kraftigt.

Stenokardi av spänning 3 fk kan utlösas av snabba promenader, stress, starka vindsvampar i huvudvinden. Anfall förekommer efter små stigningar (till exempel ett par trapphus). Angina pectoris 3 FC kan orsaka en stark, jämn positiv överspänning. När diagnosen görs kan patienten få en funktionshinder.

Ostabil angina pectoris: beskrivning och egenskaper hos sjukdomen

Orsaken till angina pectoris blir otillräcklig blodtillförsel till hjärtat. Fartyget är igensatt, och syre levereras inte till kroppen i rätt mängd. Det finns smärtor i bröstet. Ostabil angina refererar till progressiva sjukdomar och är indelad i fyra typer:

 • som uppstod för första gången;
 • post-infarkt;
 • variant;
 • progressiv.

Det präglas av ogynnsam prognos och leder till hjärtinfarkt. Om hans attack ansågs tidigare ökar risken för återfall. Ostabil angina pectoris kan härdas helt endast med snabb tillgång till en läkare.

Initialt minskar symtomen och frekvensen av anfall minskar. Vid behov utförs ett kirurgiskt ingrepp. Provoke instabil angina kan:

 • hypertoni i svårt stadium
 • ateroskleros;
 • en hjärtattack
 • spasmer i kranskärlskärlen;
 • trombos i artärerna.

Gå till en instabil form av angina på grund av överdriven fysisk ansträngning, svår stress eller dåliga vanor. Den minsta rollen spelas inte av kronisk brist på sömn och självbehandling, vilket ofta visar sig vara fel.

Progressiv angina pectoris: beskrivning och egenskaper hos sjukdomen

Angina är den kliniska formen av IHD, som utvecklas som ett resultat av aterosklerotiska förändringar i blodkärlen. Sjukdomen åtföljs av hjärtsmärta på grund av ett brott mot blodtillförseln och syrehushållning. Progressiv angina är sjukdomsstadiet med en ökning av antalet och frekvensen av anfall. De provokerande faktorerna är:

 • påkänning;
 • ökad blodviskositet;
 • överdriven fysisk utmattning
 • hypertoni.

Progressiv form av angina observeras hos personer utan överdriven känslomässig och fysisk ansträngning. Anfall förekommer alltid plötsligt och uppträder gradvis även vid en tidpunkt då en person är i vila. Och smärtan blir mer brännande och sprids inte bara till vänster, men också till höger hälsa av kroppen.

Angina pectoris, vad är det - plötsliga attacker av hjärtsmärta, orsakad av brist på syreförsörjning. I många fall passerar anfall snabbt och bär inte direkt fara. Men med sjukdomsprogressionen kan komplikationer förekomma i form av hjärtinfarkt, skarpa hopp i blodtrycket, vilket leder till dödsfall. När angina pectoris inte ska engagera sig i självmedicinering, efter de första symptomen behöver du se en läkare. Recensioner om detta ämne kan läsa eller skriva din åsikt på forumet om behandling av folkmedicin.

Beskrivning av sjukdomen

Angina är en av formerna för ischemisk hjärtsjukdom. Kärnan i sjukdomen ligger i det faktum att det finns en obstruktion av kransartärerna, enligt vilken blodet måste strömma till hjärtat.

På grund av detta försämras blodtillförseln till hjärtmuskeln (myokard), syreförsvagning uppstår.

Muskeln försvagar, den börjar fungera felaktigt. Det visar sig att myokardiet fungerar på samma sätt som tidigare men det får inte samma mängd näringsämnen.

Det finns en attack som kännetecknas av angina. Men om belastningen, som ett resultat av vilket hjärtets arbete har ökat, minskar eller patienten tar medicinen, minskar intensiteten av myokardets funktion, blodcirkulationen återställs.

Det finns flera typer av sjukdomen:

 1. Den angina som först uppstod. Med denna form uppstår symtom inom en månad eller två, då går sjukdomen i en progressiv form eller passerar. I det här fallet kan behandling alls inte behövas.
 2. Stabil (spänning). Denna art är vanligast. I detta fall uppstår exacerbationer efter känslomässig eller fysisk stress. Faren är att attacken kan vara en signal om ett hotande hjärtinfarkt.
 3. Ostabil angina (progressiv). I detta fall kan anfall observeras när som helst: både i ett stressläge, i fullständig vila och till och med i en dröm. Vid varje tillfälle kan en hjärtattack utvecklas. Progressiv angina kräver i vissa fall omedelbar sjukhusvistelse av patienten, behandling krävs.
 4. Variationsformen är komplex, eftersom exacerbationer kan uppstå både i vila och efter belastningar. En sådan sjukdom är mycket sällsynt och uppstår ofta i blodkärlens spasma (särskilt på natten).

skäl

Denna sjukdom kan utvecklas på grund av påverkan av ett antal faktorer:

 • Ärftlig faktor. Ofta utvecklas sjukdomen i medlemmar av samma familj.
 • Progressiv angina kan bero på ateroskleros och vaskulär plack på grund av förhöjda kolesterolnivåer i blodet.
 • Överdriven vikt.
 • Inaktiv och inaktiv livsstil har en negativ inverkan på myokardets arbete.
 • Högt blodtryck.
 • Diabetes mellitus.
 • Dåliga vanor, nämligen rökning och dricks.
 • Ta några hormonella droger eller bryta den hormonella bakgrunden.
 • Vaskulär patologi (speciellt belägen i hjärtat omedelbart).
 • Diabetes mellitus.

manifestationer

Symtom på denna sjukdom kan delas in i två grupper: typiskt och atypiskt. Låt oss börja med det första. Så typiska tecken:

 • Smärta i bröstbenet. De kan ge till olika delar av kroppen, till exempel i vänster axel och arm. Men obehagliga känslor kan utsträckas och på nacke, ansikte, tänder, scapula och även i höger arm eller en hand, höger axel och i en scapula. Samtidigt beskriver vissa smärta som brännande och skärande, andra talar om en kompressiv karaktär, medan andra beskriver känslor som värre eller trubbiga.
 • När du andas in eller andas, kan smärtan intensifieras, bli mer intensiv.
 • Patienten kan tro att det inte finns tillräckligt med luft.
 • Andning blir ibland ytlig och snabbare.
 • I bröstområdet finns en brännande känsla som sprider sig i alla riktningar.

Nu listar vi de atypiska symptomen:

  • Brott mot hjärtfrekvensen: en ökning eller minskning av puls (ibland båda och omväxlande).
  • Svaghet.
  • Ökad svettning, känsla av värme.
  • Blek hud.
  • Smärta i ryggen.
  • Halsbränna, illamående, böjning, kolik och andra manifestationer i matsmältningskanalen.

Det bör noteras att manifestationerna av sjukdomen i samtliga fall är paroxysmala. En attack är kortlivad, varar i genomsnitt 10-15 minuter och passerar sedan, personens tillstånd stabiliseras.

Men om det inte händer är det omedelbar sjukhusvistelse, eftersom det finns risk för hjärtinfarkt. I detta fall bör behandlingen vara snabb och kompetent.

Angina av stress manifesterar sig vanligtvis efter stress eller känslomässig stress. Allvarligheten av manifestationerna kan bero på intensiteten i arbetet eller träningen.

Ofta efter en tid efter uppsägning av laster passerar alla tecken. Behandling och diagnos av denna form är ofta inte svår, eftersom flödet är förutsägbart och förutsägbart. Ostabil angina är mer oförutsägbar.

Så, anfall kan uppstå och i ett lugnt tillstånd, ofta observeras de på natten. En man vaknar i smärta, det verkar för honom att han i en dröm gjorde hårt arbete, han kan inte ta andan och komma till sig själv.

Behandling i det här fallet är komplicerat, liksom identifikationen av problemet. Om den progressiva angina kombineras med en stabil, det vill säga, det finns en variantform, då kan manifestationer uppstå när som helst: efter träning, på natten i en dröm eller i vila.

Om sjukdomen är igång, kommer symtomatologin att vara väldigt seriös och uppenbar: yrsel kan förekomma tills medvetenheten är förlorad. Om behandlingen inte är aktuell, då en eventuell hjärtinfarkt och jämn död.

diagnostik

En stabil form kan dyka upp efter en doktors undersökning (han kommer att be patienten att utföra en viss övning och sedan bedöma hjärtats tillstånd).

Men om det finns en progressiv angina, är det svårare att identifiera problemet, eftersom anfall kan uppstå på natten. Det är viktigt att observera dynamiken, en noggrann beskrivning av alla symtom.

Läkaren kommer att ordinera ett elektrokardiogram som gör att du kan utvärdera hjärtats arbete. Men om ett sådant förfarande inte ger en korrekt bild, kan radiografi hjälpa.

Dessutom visas i vissa fall ultraljud också. Komplex diagnostik kommer att identifiera sjukdomen korrekt.

Hur man behandlar

Behandling av sjukdomen måste nödvändigtvis vara omfattande. Aktualitet är extremt viktigt, särskilt om det finns en instabil angina. Låt oss lista de viktigaste riktlinjerna för terapi.

livsstil

Först av allt måste du överge dåliga vanor, de är alla extremt skadliga för hjärtmuskulärens arbete. Det är nödvändigt att utföra vissa övningar. De kommer att erbjudas de sjuka av en läkare.

Det är mycket viktigt att öka belastningen gradvis. Särskild uppmärksamhet ägnas åt regelbundenhet, eftersom myokardins frånvaro kommer att vara instabil, på grund av vilket patientens tillstånd endast kan förvärras.

Till exempel blir det tillräckligt att betala 4 till 5 gånger i veckan i 20-30 minuter av laddning dagligen. Börja med en uppvärmning, gå sedan till aerobövningar och utför sedan en hitch.

Patienten ska gå mer utomhus, var uppmärksam på vila och en hälsosam sömn. Och sova bättre med ett öppet fönster. Detta säkerställer tillräcklig tillförsel av syre till blodet.

diet

Behandling måste säkert innehålla en viss kost, som syftar till att förbättra kärlens tillstånd och stärka hjärtmuskeln. Vi listar några viktiga näringsämnen:

 1. Mängden vegetabiliska och animaliska fetter bör inte vara mer än en tredjedel av det totala värdet av alla konsumerade produkter.
 2. Konsumtionen av kolesterol bör minskas till 300 mg per dag.
 3. Det är bättre att ersätta mättade fetter med fleromättade fetter. De finns i vissa marinprodukter, såväl som av vegetabiliskt ursprung.
 4. Mängden salt behöver också minskas, eftersom det fördröjer vätskan, leder till ödem och främjar ökat blodtryck.
 5. Det är viktigt att övervaka vikten, så att kaloriförbrukningen också ska övervakas.
 6. Du kan äta spannmål, flingor, grönsaker och frukt. Koka bättre på ånga eller i ugnen, det är möjligt att laga mat eller släcka.
 7. Konsumera mat rik på magnesium och kalium. Dessa element förstärker hjärtmuskeln.

Medicinsterapi

Behandling med läkemedel är också nödvändig och extremt viktig. Låt oss föreställa oss några grupper av droger som behövs för denna sjukdom:

 • Nitroglycerin är det mest effektiva sättet att arrestera en attack. En enstaka dos är vanligen 0,3-0,5 milligram. Tabletten placeras under tungan och löses. Efter 7-10 minuter går symtomen bort. Men om det inte finns någon effekt kan en andra mottagning ske. I vissa fall används depot-nitroglycerin ("Sustak"). Detta läkemedel är mer potent.
 • Om det finns en instabil angina, åtföljd av en ökning av trycket, är det nödvändigt med användning av antihypertensiva läkemedel.
 • Med svår smärta kan du ta smärtstillande medel.
 • I svåra fall kan din läkare ordinera emot betablockerare, som minskar intensiteten i hjärtmuskeln och beskurna släng av sjukdom på grund av normaliseringen av myocardial perfusion.
 • Vid trombotrisk kan antikoagulantia förskrivas.

Andra metoder

Från den bästa sidan visade användningen av lee att vara framgångsrik. Denna behandling innefattar flera förfaranden. I en session kan 5-8 leeches användas samtidigt.

För att ta bort leeches är det nödvändigt före oberoende otvalivaniya. Totalt 10-15 procedurer kan krävas. Denna terapi används tillsammans med andra metoder för att eliminera smärtssyndrom.

komplikationer

Denna sjukdom kan leda till hjärtsvikt. Och på grund av att hennes myokardium kan försvaga, kommer vissa av hans celler till slut att dö. Förmodligen en hjärtinfarkt och död.

förebyggande

För att undvika denna sjukdom, observera enkla regler:

 1. Titta på din vikt.
 2. Ät rätt. Särskilt viktigt är förebyggandet av magnesium- och kaliumbrist, liksom begränsningen av kolesterol som kommer in i kroppen. Begränsa också mängden kalorier och fetter som konsumeras.
 3. Led en aktiv livsstil.
 4. Avvisa från att röka och dricka alkohol.

Låt angina gå runt dig, och ditt hjärta blir frisk och fungerar utan avbrott.

Diagnos av progressiv angina

Den mest sannolika orsaken till progressiv angina är den fortsatta utvecklingen av koronar ateroskleros, vilket kräver noggrann diagnos.

Först av allt måste patienten skicka ett detaljerat blodprov, vilket möjliggör att detektera närvaron av inflammation i kroppen, vilket kan indikeras av förhöjda nivåer av ESR och leukocyter. Biokemiskt blodprov kommer att avslöja nivån av kolesterol och blodsocker - dessa är viktiga faktorer som bedömer nivån på utvecklingen av ateroskleros.

Det är nödvändigt att göra en undersökning av specifika enzymer - det här är intracellulära proteinenzymer som kommer in i blodomloppet när hjärtmuskeln förstörs. Denna studie bekräftar eller utesluter myokardinfarkt.

Var noga med att göra ett elektrokardiogram (EKG) och ultraljud (ekokardiografi) är ultraljuds studie bedöma storleken på hjärtat, dess struktur, tillståndet av ventilerna, kontraktilitet av hjärtmuskeln och identifiera myokardischemi.

Denna rekord av hjärtritmen möjliggör att avslöja deras störningar, såväl som förhållandena för förekomsten och varaktigheten av myokardiell ischemi.

Stressekokardiografi är en kombination av ekokardiografi med fysisk aktivitet och avslöjar brott mot myokardiell kontraktion under olika förhållanden: vila, last och vila. Denna studie kan inte utföras under akut tid, men endast efter en vecka, med lämpliga behandlingsförhållanden.

Koronarangiografi ges till patienter för att bekräfta behovet av operation. I blodet injiceras en radiokontrast substans och bilder av fartygets hjärta och video tas. Detta är den mest exakta och dyraste metoden för att kontrollera tillståndet hos kranskärlskärlen, vilket avslöjar närvaron av förträngningar, kärlförslutningar och aterosklerotiska plack.

Behandling av progressiv angina pectoris

Framgången av behandlingen av progressiv angina pectoris beror i stor utsträckning först av eliminering av riskfaktorer. Normalisering av kolesterol, blodsocker och blodtryck - de viktigaste uppgifterna i behandling och förebyggande. Det är mycket viktigt att ha en hälsosam kost, sömn, rimlig fysisk aktivitet och vägran att röka.

I fall av smalare artärer och närvaron av stora kolesterolplakor, kommer endast kirurgiskt ingripande att hjälpa. I det trånga lumen är ett speciellt rör installerat och därigenom utökat - den här metoden kallas angioplastik. Vid bypasstransplantation vid koronararterie ersätts platsen för kärlet med kolesterolplakett av ett annat kärl som tas från den personens man. Men detta är den mest kardinala behandlingsmetoden, det är bättre att konsultera en läkare i tid och ta föreskrivna läkemedel.

Först och främst måste du ta droger som sänker blodtrycket, som är uppdelade i ACE-hämmare och angiotensinreceptorblockerare. Hämmare (enalapril, lisinopril, perindopril) blocket angiotensin-2-enzym, vilket ökar trycket, och blockerare (losartan, valsartan, kandesartan, telmisartan) - receptorer därtill. ACE-hämmare är inte dyra från 9 till 300 rubler, angiotensinreceptorblockerare har en något högre kostnad inom intervallet 150-900 rubel.

Betablockerare, nitrater och hjärtglykosider förbättrar hjärtfunktionen. Beta-blockerare (propranolol, metoprolol, Bisoprolol) blockera receptorer av stresshormoner, normalisera trycket, minska hjärtfrekvensen och är inte dyra med 8 till 200 rubel. Nitrater (nitroglycerin, isosorbiddinitrat, mononitrat) beskärs passform, växande kranskärlen, är inom 14-500 rubel. De behöver inte tas kontinuerligt. Hjärtglykosider används sällan, främst med svår svullnad och förmaksflimmer.

Atorvastatin, simvastatin är läkemedel som sänker kolesterolnivån, används när kosten misslyckas med att sänka kolesterol, deras pris är 40-500 rubel.

Funktioner av sjukdomen

Progressiv angina (IHD ICD-10 I20.0) är en fortsättning på en annan form av patologi - instabil. Om den instabila formen inte behandlas börjar sjukdomen att utvecklas: anfall blir vanligare, deras varaktighet ökar, patientens tillstånd förvärras.

Medelåldern hos en patient med progressiv angina är 55-60 år. Det märks att män lider det oftare.

Vad angina är, vad är dess symptom, kommer specialisten i videon nedan att berätta:

klassificering

Progressiv angina är inte klassificerad. Emellertid är periinfraktionsangina isolerad i en separat form. Denna patologi manifesterar sig flera dagar eller veckor efter hjärtinfarkt och bär med sig sannolikheten för en återkommande av den senare.

Om vad som orsakar uppkomsten av kliniska exempel på progressiv angina, låt oss prata vidare.

orsaker till

Den främsta orsaken till progressiv angina pectoris är deponeringen av aterosklerotiska plack på kärlväggarna, vilket leder till en minskning av den första. Ofta utvecklas den progressiva formen ut ur en stabil form. Detta uttrycks av en ökning av antalet anfall och smärtlindring. Andra kardiovaskulära patologier kan också bli en orsak till uppkomsten av progressiv angina pectoris, såsom:

 1. hypertrofisk kardiomyopati;
 2. koronar spasmer;
 3. stenos av aorta flodmynningar;
 4. lunghypertension;
 5. aorta insufficiens

Det finns också några faktorer som ökar risken för sjukdomens förekomst, till exempel:

 1. missbruk av dåliga vanor
 2. diabetes mellitus;
 3. menopaus;
 4. brist på motion;
 5. fetma;

Ärftlig predisposition mot både angina pectoris och hjärt-kärlsjukdomar spelar i allmänhet en viktig roll.

Det finns också riskfaktorer som ökar risken för att utveckla progressiv angina pectoris.

symptom

Det främsta symptomet på progressiv angina är smärta. Av naturen skiljer sig inte smärtan från andra former av sjukdomen: den är skarp, pressande, ger till olika delar av kroppen. Men i jämförelse med andra former med progressiv:

 • Antalet attacker ökar under en viss tid.
 • Attacker är längre och smärtan är starkare än hos andra arter.
 • Gränsen för tolerabel fysiognomi faller. laster.
 • Smärta förändras lokalisering.
 • Smärta kan manifestera sig i ett tillstånd av relativ vila, det vill säga utan bindning till stress eller fiz. laster.

Förutom smärta, känner patienten illamående och kvävning, såväl som rädsla för döden. Ofta manifesteras angina av hjärtrytmstörningar. Övergripande välbefinnande försämras märkbart.

diagnostik

Börja diagnos av anamnes och klagomål om familj innehar en fysisk undersökning för att fastställa väsande i lungorna, blåsljud, en ökning med kammarvolymen.

Den slutliga diagnosen är baserad på data:

 • Vanlig anzov urin och blod, som bestämmer komplikationerna av angina och associerade sjukdomar.
 • Biokemi av blod, som visar nivån av kolesterol.
 • Koagulogram som visar en ökning av blodets koagulationsindex.
 • EKG, som låter dig se ökningen i vänster ventrikel och avslöjar också andra tecken på angina.
 • Ekkokardiografi, tillåter att uppskatta en grad av en skada av kärl.
 • Bröströntgen, som avslöjar expansion av hjärtkaviteten och lesioner av aorta av aterosklerotisk natur.

För diagnos kan magnetisk resonansavbildning, som bestämmer den exakta lokaliseringen av lesionen, användas för att spåra andra patologier.

Om hur man behandlar progressiv angina, hjärtsjukdom, kommer vi att berätta mer.

Det är viktigt att inte förväxla framkallande angina med hjärtinfarkt, vilket Elena Malysheva kommer att berätta:

Behandling av progressiv angina pectoris

Progressiv angina ska behandlas på ett sjukhus, eftersom patienten i processen kan utveckla hjärtattack eller arytmi, som måste ge första hjälpen. Basen av behandlingen är kombinationen av läkemedelsbehandling med terapeutisk behandling. I sällsynta fall behöver patienten operation.

terapeutisk

Det terapeutiska sättet är att helt revidera livsutsikterna. Patienten bör förstå att han bara har 2 alternativ: att hålla sig till en hälsosam livsstil eller dö. Ändringar betyder:

 • Rökavvänjning.
 • Minskad dos av konsumerad alkohol.
 • Daglig övning.
 • Tränar cardio.
 • Intag av multivitaminer till priset.
 • Livsmedelsreglering: sänka nivån på djur och mättade fetter till 30% av kostens kaloriinnehåll, betoning på färska grönsaker, bönor och spannmål.

medicinering

Som läkemedelsbehandling kan en patient ordineras:

 • Anti-ischemisk, vilket minskar myokardiell syreförbrukning.
 • ACE-hämmare för att minska blodtrycket.
 • Diuretika för avlägsnande av överskott av vätska från kroppen.
 • Kalciumantagonister, som utvidgar blodkärlen, återställer blodflödet.
 • Statiner för att sakta ner utvecklingen av ateroskleros.
 • Fibrer, som skyddar aterosklerotiska plack från traumatisering.
 • Aspirin, vilket minskar risken för trombos.

För att stoppa en attack av progressiv angina pectoris ordineras patienten nitroglycerin eller dess analoger.

drift

Kirurgisk ingrepp indikeras endast när patienten upplever en kraftig skada på hjärtmuskeln. I sådana fall rekommenderas det:

 • Koronarangioplastik, i vilken ett metallrör sätts in i det skadade kärlet, vilket expanderar det.
 • Aortokoronär bypass, där blodet riktas längs bypassen, kringgår det skadade kärlet.

I mycket sällsynta fall är hjärtskador för stor, och patienten kan behöva hjärttransplantation.

Förebyggande av sjukdom

Om en person är i fara, måste han tänka på sin livsstil. Så det är viktigt:

 • Avvisa dåliga vanor, särskilt tobaksrökning.
 • Undvik stress.
 • Att styra näring: att vägra från feta och salta livsmedel, koffein, att luta sig på grönsaker och spannmål.
 • Att göra kardioövningar.
 • Observera måttlig nat. belastning.

Patienten behöver också övervaka blodtryck och kolesterolnivå, regelbundet besöka en kardiolog och genomgå förebyggande undersökningar.

På hur man äter korrekt med olika former av angina, kommer videon att berätta nedan:

komplikationer

Utan korrekt behandling flyter progressiv angina snabbt till ett myokardinfarkt. Möjliga komplikationer inkluderar också:

 1. allvarliga hjärtrytmstörningar
 2. hjärtsvikt;

Liksom andra former av angina pectoris kan framsteg leda till plötslig hjärtdöd. Om i tid för att göra honung. hjälp villkoret kan vändas, men utan spår för patienten passerar det inte.