Huvud / Diagnostik

Förlängning av hjärtklaffen hos barn

Förlängning av hjärtklaff är en sjukdom som kännetecknas av vikning av ventilerna i atriumet. På grund av ventilernas löstpassning åtföljs patologin av en förändring i blodflödet: en del av blodet ändrar riktningen och från ventrikeln kommer in i atriet. Detta fenomen kallas regurgitation.

Hos barn är dysfunktionen i hjärtklaffarna oftast medfödd, orsakad av onormala processer för organbildning.

Hur Valvular Heart Works

Patologier med hjärtaktivitet noteras vid prolaps av ventiler som separerar atriumet från ventrikeln. Ventilerna är öppna under diastolen - detta fenomen motsvarar myocardiumets avkoppling. När hjärtat samverkar, vilket motsvarar systolen, stängs ventilerna och förhindrar blodets rörelse från ventrikeln tillbaka till atriumet.

En ventrikel från ventrikeln i vänster sida av hjärtat är åtskild från varandra genom en mitralventil. Ventilen består av två bindvävsventiler, öppnar in i ventrikeln under diastolen, vilket gör att blod kan strömma från atriumet till ventrikeln. Ventilen som ligger mellan atriumet och ventrikeln på högra sidan av hjärtat kallas tricuspid (tricuspid).

Isolerad prolaps av tricuspidventilen hos yngre barn och ungdomar är extremt sällsynt, orsakad av samma orsaker som mitralventilens defekt.

Orsaker till patologi

Mitralventilens patologi hänför sig till vanliga sjukdomar, noterade främst hos ungdomar. Vid flickor upptäcks sjukdomen mycket oftare än hos pojkar. I närvaro av prolaps är ventilerna i hjärtventilen inte tätt stängda, blodet går tillbaka till atriumet, vilket orsakar störning av hjärtat och påverkar blodcirkulationen.

Sjukdomen är medfödd, liksom förvärvad. Förvärvad, liksom medfödd prolaps av mitralventilen hos barn finns oftare vid 7-15 års ålder. Medfödd missbildning är ärftlig och överförs till barnet från moderen.

Medfödd prolaps

Utseendet på tecken på sjukdomar orsakade av en funktionsfel i mitral samt tricuspid, ventilen är kopplad:

 • Med funktionerna i utvecklingen av hjärtvävnader;
 • Warp deformationer, fastighetsegenskaper;
 • Med kränkningar av ventilernas innervation med dysfunktion i det autonoma nervsystemet.

Orsaken till sjukdomen hos barn kan vara en disproportion i storlek, utvidgningen av mitralringen, felaktig fastsättning av ventilerna mot hjärtans vägg. Störningar i utvecklingen av bindväv är ärvda, manifesterade i ventilernas starka dilatabilitet, förlängning av hjärtkordet. Defekten är mestadels gynnsam, är mer en egenskap hos kroppen än en sjukdom.

Mitralventilens medfödda patologi kombineras ofta med vegetarisk dystoni och manifesterar liknande symtom.

Förvärvad defekt

Sjukdomar i hjärtklaffarna kan orsaka sjukdomar i det autonoma nervsystemet, förändringar i psykomotionell sfär. Orsaken till patologin kan vara ett trauma i bröstområdet. Brytningen av ackordet som orsakas av ett slag orsakar en frigöring av ventilen, ett brott mot ventilens passform. Sjukdomen sker vanligtvis med svårighet och kräver kirurgisk behandling.

Förlängningen av mitralventilen som förvärvats under livet för barn uppstår ofta med reumatisk hjärtsjukdom. Sjukdomen uppstår som ett resultat av ackordets inflammation, vingar orsakade av angina, skarlettfeber. Dessa infektionssjukdomar kan orsaka skador på hjärtklaffarna och en attack av reumatism.

symptom

Barn med mitralventilfel har astenisk byggnad, hög tillväxt, dåligt utvecklad muskulatur. Sådana barn kännetecknas av flexibilitet, rörlighet i lederna. Flickor är ofta blonda, blåögda. Hos barn med medfödd missbildning noteras humörsvängningar, trötthet, tåraktighet och ångest. Barn är benägna att depression, de har fobier, inklusive rädsla för döden. Symtom motsvarar ofta inte svårighetsgraden av prolaps, prognosen för sjukdomen är gynnsam.

För att förbättra barns tillstånd med prolaps är det nödvändigt att säkerställa en ordentlig daglig rutin, tillräcklig sömn, en tyst och välvillig familjemiljö.

Bristfällig utveckling av bindväv framträder bland nära barnets anhöriga med åderbråck, skolios, bråck, myopi, strabismus. Anta att barnet sjukdomen kan vara med täta ont i halsen, förkylningar. Hos barn noteras patologiska tillstånd:

 • Sy kortvariga bröstsmärtor;
 • Palpitation med en känsla av oregelbundenhet i rytmen;
 • Huvudvärk efter en sömn
 • Svaghet efter en kraftig ökning
 • Benägenhet att svimma.

Svimning är ganska sällsynt och orsakas av att vara i ett täppt rum med starka känslor. Alla smärtsamma symptom uppträder i barnet efter starka känslomässiga upplevelser, trötthet och elimineras väl med valerianpreparat, valocordin eller andra lugnande medel.

Grader av prolapse

Storleken på utbuktningen av ventilen i atriumet ger en uppfattning om svårighetsgraden av patologin. Med hjärtfluidens prolapse finns det:

 • Vid 1 grad - svällning av ventilerna till 5 mm;
 • Vid 2 grader bulkar ventilerna in i atriumet med 9 mm;
 • Vid 3 grader - kommer ventilerna in i atriet med 10 mm eller mer.

Graden av prolaps motsvarar inte alltid sjukdoms svårighetsgraden. En mer exakt karakterisering av sjukdomen erhålls genom att undersöka volymen av blod som kastas tillbaka till atriumet under systol eller upprepning.

Kvantitativt upprepning bestäms av strålens längd, som kastas in i atriumet:

 • Graden detekteras med ultraljudsundersökning i form av utskjutande av ventilerna mot atriumet.
 • 1 grad av upprepning kan vara asymptomatisk. Vid detta tillfälle överskrider inte blodets återstrålningslängd 1 cm.
 • Vid 2: e graden av sjukdomen observeras med strålens längd som inte överstiger 2 cm.
 • För den tredje graden av sjukdomen är strålens längd mer än 2 cm.
 • 4 grader - den tyngsta, sprider blodet av blod i stor utsträckning.

0 och 1 grad av regurgitation motsvarar den fysiologiska normen, kräver ingen behandling, men barnet behöver kontroll av kardiologen.

diagnostik

En tillförlitlig metod för att känna igen hjärtfluktens prolaps av någon grad i barnet är ultraljud - ekkokardiografi. Metoden gör det möjligt att bestämma graden av utbuktning av ventilen i atriumet och mängden gjutning.

Undersökning av patienter som lyssnar på hjärtat är de avgörande metoderna för diagnos i hjärtklappens patologi. Ett tecken på protrusion av ventilen i atriumet med en kontraktion av ventriklerna är ett klick som åtföljs av sen systolisk murmur. Klick blir tydligare synliga under belastning och i vertikal position.

Klicket orsakas av böjarens avböjning. Tricuspid prolaps kännetecknas av klick under inspiration vid ett sent stadium av sammandragning av ventrikeln och vid utandning - i tidigt skede av systol.

Instrumentdiagnostik utförs med hjälp av:

 • ekokardiografi;
 • EKG;
 • Holter övervakning;
 • Röntgenstrålar;
 • Kateterisering.

behandling

Med medfödd obetydlig prolaps är barnen kontrollerade av en kardiolog, men de är inte ordinerad behandling. Barnet rekommenderas simning, fysisk utbildning. Beslutet om anställning av professionell sport godkänns av läkaren.

Lätta symptom med medfödd prolapse av 1: a graden hjälp lugnande medel, läkemedel som innehåller magnesium. Med plötsliga hjärtklappningar används sömnlöshet, ångest, Novo-Passit, valerian. Förvärvat prolapse 3, 4 grader kräver både läkemedelsbehandling och icke-läkemedelsbehandling.

Drogterapi

Terapi syftar till att förbättra myokardär nutrition, vilket eliminerar dysfunktionen i det autonoma nervsystemet. Riboxin, Panangin, är ordinerat för att förbättra hjärtmuskulaturens kontraktilitet.

Om orsaken till förvärvad missbildning är angina, föreskrivs patienten antibiotika. Behandling utförs på ett sjukhus under överinseende av en läkare, folkmetoder kommer inte att ge återhämtning, utan kommer bara att orsaka komplikationer.

Icke-läkemedelsbehandling

Patientens tillstånd förbättras vid fysioterapeutiska förfaranden:

 • elektrofores med brom, magnesium;
 • massage i ryggraden;
 • akupunktur.

Med en signifikant grad av prolaps tillgodoses ventilerna till ett kirurgiskt förfarande för plast eller ersättning.

De mest framgångsrika operationerna, inklusive mini-invasiva, görs utomlands. Många föräldrar väljer hjärtbehandling i Israel, som vet om den kraftfulla materiella och tekniska basen och skickliga händerna på läkare på israeliska kliniker.

Komplikationer och prognoser

Komplikationer som kräver kirurgisk behandling innefattar fall av brist på ackordet som fäster ventilen på den bakre ventilen mot ventrikelväggen eller bildandet av vidhäftningar som begränsar ventilernas rörelse.

Komplikationerna av prolaps innefattar förekomsten av ett ventilfel, där en avsevärd mängd blod kastas in i atriumet och orsakar svaghet, dyspné. Med progressionen av felet, drivs patienten på att ersätta ventilen.

För komplikationer av prolapse av ventilen är infektiös endokardit. Sjukdomen åtföljs av en ökning av temperaturen, en minskning i tryck, obehag, ledsmärta, gulsot i huden.

 • Viktig information: behandling av hjärtsjukdom hos barn i Israel

Prognosen för tricuspid och mitralventil prolapse i frånvaro av komplikationer är gynnsam.

Till och med förlängning av 3-4 grader med en noggrann inställning till hälsa och systematisk behandling hotar inte livet och leder inte till farliga konsekvenser.

Mitralventil prolaps hos barn

Mitralventil prolaps hos barn - svullnad av ventilerna i den atrioventrikulära ventilen i hålrummet i vänstra atriumet med sammandragning av vänstra ventrikeln. Kliniska manifestationer av mitralventil prolaps är trötthet, yrsel och svimning, hjärtklapp, hjärtklappning och oregelbundna hjärtslag. Diagnosen av mitralventil prolaps hos barn är etablerad av en barnkardiolog med hänsyn till data om radiografi, EKG, ekkokardiografi. Terapeutisk taktik för mitralventil prolaps hos barn innebär begränsning av fysisk aktivitet, individuell övningsterapi, symptomatisk terapi; med svår mitral insufficiens - plast eller protesventil.

Mitralventil prolaps hos barn

Mitralklaffprolaps hos barn - en kränkning av stängningsfunktionen av den atrioventrikulära (mitral) ventilen in i vänstra ventrikeln systole, vilket leder till prolaps av dess vingar i hålrummet i det vänstra förmaket. Incidensen av mitralventil prolaps hos barn och ungdomar är 2-16%; medan i en ålder av mer än 10 år är hjärtsjukdom 2 gånger oftare hos flickor. Mitralventilens prolaps kan diagnostiseras hos barn av alla åldrar (även hos nyfödda), men de flesta fallen av en anomali i hjärthjälpapparaten förekommer vid 7-15 års ålder. Den höga prevalensen av mitralventilförlust hos barn innebär problem med barnkardiologi och pediatrik med ökad klinisk alertness, tidig diagnos och förebyggande av komplikationer.

Klassificering av mitralventil prolaps hos barn

Med ursprung kan mitralventilens prolapse hos barn vara primär (idiopatisk) och sekundär, medfödd eller förvärvad hjärtsjukdom.

Med hänsyn till objektiva data är det vanligt att utesluta den "dämpa" och auskultiva formen av defekten. "Mute" -formen finns av en slump under ekkokardiografi; auscultatory - genom att identifiera systoliska ljudfenomen (mid-systoliska klick, midsystoliska, telesystoliska eller holosystolicheskih ljud) genom att lyssna på hjärtat eller fonokardiografi.

Med denna form av ventilanomali kan de främre, bakre eller båda ventilerna i mitralventilen förlängas. Det finns 3 grader av svängning av ventilerna i mitralventilen: I - från 3 till 6 mm; II - från 6 till 9 mm; III - mer än 9 mm. Enligt kliniska manifestationer kan mitralventil prolaps hos barn vara asymptomatisk, lågt symptomatisk och kliniskt signifikant.

När mitralventilen försvinner hos barn kan följande värden på systolisk upprepning uppträda:

 1. upprepning i mitralventilområdet
 2. upprepning sprider sig till 1/3 av vänster förmakshålrum
 3. upprepning sprider upp till 1/2 av vänster förmakshålrum
 4. upprepning sprider sig över hälften av vänster förmakshålighet.

Orsaker till mitralventil prolaps hos barn

Vid utvecklingen av de primära formerna av prolaps av mitralventilen hos barn hör den ledande rollen i bindvävsdysplasi. I detta fall märker barnen olika mikroanomalier av valvulärapparaten (förändringar i strukturen hos papillära muskler, storlek, bilaga och antal ackord, etc.). Utvecklingen av bindvävsdysplasi är i stor utsträckning underlättad av metaboliska störningar, magnesium- och zinkbrist, gestos och infektioner hos den gravida kvinnan, miljösjukdomar, ärftlighet.

Orsaker till sekundär mitralklaffprolaps hos barn är olika. Först och främst bör det noteras rollen av ärftliga sjukdomar (Marfans syndrom, Ehlers-Danlos syndrom, osteogenesis imperfecta et al.), Som åtföljs av ackumulering av sura mukopolysackarider in i ventil stroma och myxomatös degeneration flikar ackord dilatation atrioventrikulärt ring. Mitralklaffprolaps hos barn kan vara en komplikation av olika sjukdomar: reumatism, reumatisk kardit, infektiös endokardit, hjärtskada, kardiomyopati. myokardit, arytmier, perikardit.

Ofta mitralklaffprolaps är resultatet av andra CHD hos barn, vilket bidrar till en förändring i hemodynamik i vänster hjärt - förmaksseptumdefekt, Ventrikelseptumdefekt, avvikande lung venös dränering, öppen atrioventrikulärt kanalen.

Dessutom kan mitralventilförlängning hos barn bero på neuroendokrin, psyko-emotionell, metabolisk dysfunktion, som stör den autonoma innervationen av valvulärapparaten. Detta tillstånd kan vara en följd av neuroser, vegetativ-vaskulär dystoni, tyrotoxikos, etc.

Symptom på mitralventil prolaps hos barn

Manifestationerna av mitralventil prolaps hos barn kan vara mycket variabel och ospecifik. De flesta barn klagar på svaghet, dålig fysisk aktivitet, yrsel, huvudvärk, andfåddhet, sömnstörningar. Cardialgia, takykardi, känslor av hjärtstörningar, arteriell hypotension, en tendens till synkopiska tillståndsuppträdande noteras ofta. Karakteristiska psyko-vegetativa sjukdomar - asteni, orimlig rädsla, ökad ångest, psykomotorisk excitabilitet.

Många barn med mitralklaffprolaps identifierat olika typer av dysplastiska stigma "Gothic" gommen, höftledsdysplasi, inguinal och navelbråck, felaktig hållning, bröstet missbildning, valgusdeformitet fötter, platta fötter, tidig ländryggssmärta, bristningar på huden, närsynthet, nephroptosis och så vidare.

Med sekundär mitralventilförlust kommer symptomen hos den ledande sjukdomen fram. Komplikationer av mitralklaffprolaps hos barn kan vara en separation av ackord i bipacksedeln perforering, arytmier, bakteriell endokardit, hjärtsvikt, tromboembolism, syndromet av plötslig hjärtdöd och andra.

Diagnos av mitralventil prolaps hos barn

Med barn mitralklaffprolaps kan misstänkas barnläkare eller pediatrisk kardiologen baserat på auskultation typisk triad av att ha klick (klick), och bruskarakteristik "gnisslande ackord". Korrekt utvärdering av hjärtmjukhetens karaktär underlättas av fonokardiografi.

Instrumentundersökning av barn med mitralventil prolaps innefattar elektrokardiografi, hjärtradio, ekkokardiografi. På EKG har barnet oftast rytm och ledningsavvikelser (höger buntblockblockad, sinus takykardi eller bradykardi, extrasystol etc.). I detta fall kan elektrokardiografiska störningar detekteras både i vila och under ett ortostatiskt test eller Holter-övervakning.

Doppler ekokardiografi hos barn med mitralklaffprolaps detekterar förändringar i strukturen av ventilen och subvalvulär apparat, tillåter oss att uppskatta graden av prolaps av de broschyrer, uppstötningar svårighetsgrad och graden av hemodynamisk instabilitet. På röntgenbilder ändras inte hjärtans storlek eller sänks, lungartärens ljusbåge är måttligt utbuktad, vilket indikerar bindvävets underlägsenhet.

Differentiell diagnos av mitralventil prolaps hos barn utförs med mitral insufficiens, interferiell septum aneurysm.

Behandling av mitralventil prolaps hos barn

I den asymptomatiska formen av mitralventilförlust behöver barn inte särskild behandling. I detta fall räcker det att begränsa åtgärder av allmän karaktär :. Normalisering läge för dagen, växlingen mellan mentala och fysiska aktiviteter, etc. I fallet med mitral regurgitation och arytmier måste begränsa fysiska aktiviteter med utnämningen av en enskild komplex motionsbehandling.

När mitralventilen försvinner hos barn, utförs huvudsakligen symptomatisk behandling. Så, med vegetativa sjukdomar, bereds lugnande medel; Fysioterapeutiska förfaranden (galvanisering, elektrofores, darsonvalisering, massage).

Störningar repolarise i ventrikulära myokardiet är grunden för kardiotroficheskoy och metabolisk terapi (inosin, kalium och magnesium aspartat, B-vitaminer, L-karnitin, etc). Vid rytmförstörningar är det lämpligt att använda p-blockerare (atenolol, propranolol) och andra antiarytmiska läkemedel.

För att förhindra utvecklingen av infektiv endokardit före och efter små kirurgiska ingrepp, föreskrivs antibakteriell och immunmodulerande terapi.

Om kliniskt signifikant mitral regurgitation, liksom den komplicerade förlopp mitralklaffprolaps barn bör rådde hjärtkirurg att besluta om kirurgisk korrigering av felet - ledande plast eller mitralisklaffen ersättning.

Prognos och profylax av mitralventil prolaps hos barn

I barndomen fortsätter prolapse av mitralventilen vanligtvis benignly; komplikationer är sällsynta. Brist på korrekt behandling och observation kan leda till progression av valvulär insufficiens och mitralregurgitation, utveckling av svårt korrigerade störningar vid vuxen ålder. Det är därför tidig diagnos och behandling och förebyggande åtgärder är så viktiga i barndomen.

Förebyggande åtgärder reduceras huvudsakligen för att förhindra utvecklingen av ventrikulära störningar och utvecklingen av komplikationer. Barn med förlust av mitralventilen kräver val av individuell fysisk aktivitet, behandling av samtidig hjärtpatologi. dispensarobservation av barnläkare, kardiolog och barnreumatolog, barns neurolog regelbunden EKG, ekkokardiografi och andra.

Mitralventil prolaps hos barn

Mitralventilen är belägen mellan vänsteratrium och ventrikel. Dess funktion är att inte passera blodet till atriumet. För detta måste ventilen vara stark. Men hos vissa barn är en eller båda ventilerna i mitralventilen mycket flexibla och böjer sig i vänstra atriella regionen. Detta tillstånd kallas ofta mitralventil prolapse. Denna patologi hos barn hänför sig till mindre hjärtomvikelser.

skäl

Ur ursprunget skiljer sig den primära och sekundära typen av patologi.

Orsakerna till den primära typen av sjukdom:

 • medfödd åsidosättande av mjukvävnadens elasticitet, inklusive ventilflikar,
 • metaboliska störningar och brist på mineraler (kisel, selen, magnesium, kalium),
 • störning av nervsystemets reglerfunktion, vilket ger felaktiga signaler till mitralventilen.

Sekundär prolaps är ett tecken eller en följd av den underliggande sjukdomen:

 • Marfan syndrom,
 • Elres-Danlos syndromet och andra genetiska patologiska tillstånd hos bindväv och mjukvävnader,
 • medfödda hjärtsjukdomar,
 • sjukdomar i sköldkörteln och andra endokrina körtlar,
 • angina och andra förkylningar.

En liten anomali av hjärtans utveckling kan utvecklas mot bakgrund av komplikationer under graviditeten, problem med leverans och födelse och spädbarns trauma.

symptom

I den sekundära typen av prolaps manifesteras symtomen på den underliggande sjukdomen främst. Identifiera en överträdelse i mitralventilens arbete kan göras med hjälp av specialstudier:

För mitralventilens primära prolaps är följande symptom karakteristiska:

 • huvudvärk, yrsel, svimning,
 • svaghet, sömnighet, sömnlöshet,
 • sänker blodtrycket och ökad hjärtfrekvens,
 • Utseendet av dyspné och takykardi.

Diagnos av mitralventil prolaps hos ett barn

Den kliniska bilden av mitralventilens prolapse kan vara den mest olika. Så kan det uttryckas av psyko-vegetativa sjukdomar eller dysplastiska stigmas.

Identifiering av en stigande triad när man lyssnar på hjärtat är det säkraste tecknet på abnormiteter i mitralventilens funktion. Denna triad innehåller systoliska ljud, klick och den så kallade chordal squeak.

komplikationer

Komplikationer kan endast uppstå utan snabb behandling av sjukdomen. I det här fallet kan anomali utvecklas och leda till patologier som i praktiken inte är mottagliga för korrigering.

Konstant försvagning av ventilerna i mitralventilen kan leda till allvarlig mitralregurgitation, vilket är fylligt med ett dödligt utfall. Regurgitation kan stoppas med hjälp av operation, dock ju äldre patienten är, desto hårdare är operationen ökar risken för postoperativa komplikationer betydligt.

behandling

Vad kan du göra

Om du ändrar barnets beteende (minskning av aktivitet, frekventa stämningar och klagomål om tillståndet) ska föräldrar konsultera en läkare och genomföra en fullständig undersökning för att få veta barnhälsotillståndet.

Om ett barn diagnostiseras med förlust av mitralventilen, oroa dig inte. Denna patologi är godartad, det innebär inte att det medför komplikationer. I det här fallet bör man bara behålla barnets normala tillstånd och inte prova eventuella negativa faktorer.

Efter överenskommelse bör en läkare genomgå en kurs av fysioterapi eller vitaminmedicinering. Alla rekommendationer från en specialist ska utföras i sin helhet, bara på det sättet är det möjligt att rädda barnet från sjukdomsförstöringen.

I händelse av att en liten anomali vid utvecklingen av barnets hjärta diagnostiserades i perinatal eller infantilperioden, bör föräldrarna särskilt övervaka barnets fysiska och psykiska tillstånd. Det är viktigt att besöka kardiologen regelbundet och utföra förebyggande förfaranden.

Vad doktorn gör

Kardiologen lyssnar först på patienten, om han misstänks för en patologi utser han ett elektrokardiogram och ett dopplerprov, ytterligare test. Enligt deras resultat fastställer specialisten en noggrann diagnos och orsaker till sjukdomen.

Med sekundär mitralventilförlust föreskrivs först och främst behandlingskursen för den underliggande sjukdomen, följt av förfaranden för att stärka ventilflikarna.

I de flesta fall syftar behandlingen till att eliminera symtom. Men med ett starkt blodflöde till atriumet bör frågan om kirurgisk ingripande behandlas. Det finns två typer av operationer:

 • upprättandet av en protesventil eller en av dess ventiler,
 • plastförstärkning av ventilvävnader.

förebyggande

För att barnet inte har någon sekundär prolaps är det nödvändigt att stärka sin immunitet och skydda mot sjukdomar. När de attackeras är det nödvändigt att genomföra lämplig behandling i tid och helt.

Om barnet diagnostiseras med primär prolaps är det viktigt att vidta åtgärder för att förebygga komplikationer av patologi. För detta är det nödvändigt att regelbundet observera en pediatrisk kardiolog, genomföra EKG och EchoCG.

Periodisk medicinsk undersökning och vila i specialiserade sanatorier är viktiga punkter i det förebyggande programmet. Av stor betydelse är den dagliga rutinen, tillräcklig vila, begränsad fysisk aktivitet.

Mitralventil prolaps hos barn: symptom, diagnos och behandling

Förlossning av mitralventilen hos barn uppträder ganska ofta, till skillnad från andra sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Denna patologi är farlig och kräver omedelbar behandling så snart den har visat sig. Sjukdomen är mottaglig för både tonåringar och nyfödda barn. Sådana patienter behandlas av kardiologer. Denna diagnos upprättades först 1979, och tidigare sådana sjukdomar märktes som sent ljud i hjärtat.

beskrivning

Förlossning av mitralventilen hos barn (eller PMC) är en hjärtpatologi där dörrarna (sashes) i mitralventilen kan böja. Som ett resultat av denna process observeras en partiell återföring av blod till vänstra atriumet från den ventrikulära zonen. Ju starkare blodflödet desto större är patologin. Kvinnlig kön är mer sannolikt än män som drabbas av denna sjukdom, och en sådan defekt uppträder vanligtvis vid 15-30 års ålder.

Läkare identifierar den primära formen av prolaps och sekundär. Det första fallet är orsakat av genetiska avvikelser och störningar i hjärnans bindfibrer. Sekundärformen brukar utvecklas på grund av organsjukdomar, med huvudrollen i denna process spelad av patologier av reumatologisk natur, inflammatoriska sjukdomar i hjärtmuskeln och trauma i båren. Denna sjukdom uppstår ofta utan symptom, men det finns rutinmässiga medicinska undersökningar.

skäl

För att noggrant föreställa dig vilken prolaps (utbuktning av mitralventilen hos en vuxen eller ett barn) måste du förstå hur organet och dess arbete är ordnade. Hjärtat är en pump som är utformad för att pumpa blod genom kroppens artärer. För att blodcirkulationen ska vara normal måste huvudorganets aktivitet också samordnas, och trycket i varje hjärtavdelning är konstant. Orgeln har 4 fack, kallade kamrar och ventiler, som är typ av spjäll, involverade i processen att stabilisera trycket och hastigheten av cirkulationen av blodflödet i önskad riktning. Det finns så många ventilventiler som det finns hjärtkamrar, nämligen fyra, trebladiga, aorta och även mitral- och lungartärventiler.

Placeringen av mitralventilen ligger i området mellan hjärtkammaren och atriumet till vänster. Varje ackord (dörr) i ventilkammaren är fästa ackord, vars andra ände är fäst vid papillärmuskelfibrer och papillär. För att fullt ut kunna utföra ventilens funktion krävs den samordnade aktiviteten hos alla dessa delar av hjärtat, ackord, ventiler och muskler. Under den systoliska perioden ökar trycket i hjärtkamrarna. Styrkan med vilken denna process sker hjälper till att avtäcka de ursprungliga ventildörrarna, och tunna trådliknande ackord och papillära muskelfibrer reglerar nivån på sådan öppning. Blodströmmen är riktad från den atriella regionen genom klaffar inbäddade i mitralisklaffen, som är öppen vid denna tidpunkt, då det strömmar in i håligheten genom ventrikeln och aortaklaffen till aortan. För att förhindra omvänd rörelse av blod bör mitralventilens stängningsdörrar vara stängda i tid.

Med prolaps (utskjutning) av mitralventilen hos vuxna, barn eller ungdomar, störs det under stängningsperioden. En sådan överträdelse leder till otillräcklig och felaktig tillslutning av ventilerna, på grund av vilken en liten volym blod återvänder tillbaka till området på vänstra atriumet. Läkare kallar detta fenomen upprepning. Vanligtvis har denna patologiska process i kroppen en liten kurs utan att orsaka några speciella hinder för hjärtets funktion och är inte skadligt för människors hälsa.

Congenital eller primär prolapse av mitralventilen skiljer sig i utvecklingen av bindväv, från vilken ventilerna bildas. På grund av att dessa ventiler försvagas, är de lätt och snabbt mottagliga att sträcka, och det är svårt att återgå till sin ursprungliga tillstånd. Deras elasticitet och flexibilitet är signifikant försämrade. Denna patologiska faktor bidrar till långsam förlängning av ackorden och återföring av blod till organet, eftersom ventilerna inte kan stängas helt.

Vad kan orsaka en medfödd typ:

 • Metabola sjukdomar i framtida mamma under graviditetsperioden;
 • smittsamma processer i en gravid kvinnas kropp
 • preeklampsi;
 • genetisk predisposition;
 • negativa miljöförhållanden
 • brist på zink eller magnesium i en framtida mammas kropp
 • överförda under graviditetsvirusinfektioner;
 • födelseskada hos barnet
 • leverans av kejsarsnitt.

Förvärvad eller sekundär typ av sjukdomen är mycket mindre vanlig än medfödd och uppstår på grund av andra sjukdomar i hjärtat. Förlängningen av mitralventilen, orsakad av reumatiska lesioner, observeras oftare hos barn och barn som är lite äldre, skolåldern. Sådana störningar uppträder på grund av inflammation i vävnaderna hos ackord och ventiler.

Vad kan provocera sjukdomen:

 1. föregående angina
 2. virusinfektioner, särskilt influensa;
 3. reumatiska sjukdomar;
 4. endokardit av infektiös natur
 5. traumatiska effekter på hjärtat;
 6. kardiomyopati;
 7. kortit av icke-reumatisk typ;
 8. perikardit;
 9. hjärtrytmstörningar (arytmi);
 10. vegetovaskulär dystoni;
 11. neurologiska abnormiteter
 12. dysfunktion av sköldkörteln (tyrotoxikos).

Myralventilens prolaps kan inte bara uppträda hos barn och ungdomar, det finns fall av utveckling av denna patologi hos äldre. Faktorer som bidrar till sådana sjukdomar är hjärtinfarkt, liksom ischemisk hjärtsjukdom. De främsta orsakerna är minskad blodtillförsel till papillärmusklerna eller bristade vävnadskord. I detta fall avslöjs denna sjukdom på grundval av patientklagomål, som är typiska för sådana brott.

symtomatologi

En sådan hjärtfel, som förekommer i barnet från födseln, uppträder ofta i samband med vegetarisk dystoni. Symtom är mer direkt förknippad med denna sjukdom än vid prolapse själv.

 • Smärta i huvudet, oftare störande på morgonen och på natten.
 • Problem med andning, en känsla av brist på luft, barnet har en önskan att andas så djupt som möjligt.
 • Sömnstörning.
 • Barnet blir snabbt trött, även efter mindre fysisk och känslomässig stress.
 • Smärta sensioner i bäckenzonen till vänster.
 • Yrsel.
 • Nedsatt medvetenhet eller svimning.

När barnet har ont i bröstet eller i hypokondriumområdet, är de inte relaterade till prolaps, men är en följd av nervsystemet. Ofta finns det en liknande symtomatologi efter att barnet har blivit nervöst, men det finns fall av sådana tecken utan anledning. Smärtsamma känslor brukar vara i flera timmar, sällan 2-3 dagar. Man bör komma ihåg att intensiva manifestationer av denna sjukdom, medvetslöshet eller en allvarlig brist på luft ofta inte betraktas som prolapsymtom, men talar om samtidiga patologier och hjärtskador av organisk natur.

Det finns ytterligare ett viktigt tecken på en sådan sjukdom: hjärtrytmens misslyckande, nämligen accelerationen av orgelns slår med en känsla av dess blekning. Attack av takykardi med prolapse skiljer sig åt i kursen, de verkar plötsligt och slutar också oväntat, utan uppenbarelse av illamående eller synkope. Dessutom kan symtom uppstå i form av obehag i tarm- eller subfebril kroppstemperatur på kvällarna.

Utseendet hos barn som har denna diagnos är annorlunda. Dessa patienter ligner på något sätt varandra. Vanligtvis har detta barn en asthenisk kroppsbyggnad, benen och armarna är tunna och lederna är mobila. Bindvävnaden ligger i huden, senorna och även musklerna hos patienterna. Sådana orsaker tillåter vanligtvis läkare att kombinera dessa mitralventilstörningar och andra sjukdomar, såsom nedsatt visuell funktion, strabismus.

I sällsynta fall, barn med denna diagnos finns det mer allvarliga symptom på bråck multipel natur, vilka bildas i ljumsken, naveln eller pungen, trattformade bröstet. Barnens känslomässiga sfär är också föremål för förändringar.

Ofta lider små patienter av psykiska störningar, de är whiny, snabbhärdade, oroliga. Vissa fall av en sådan sjukdom åtföljs av fobier, särskilt rädsla för att dö.

Stämningen hos sådana barn kan förändras snabbt, ofta utvecklas depression.

klassificering

Förutom de primära och sekundära formerna av sjukdomen delar läkare mitralventilen i grader. Beroende på hur mycket den patologiska processen startas bestäms sjukdomen prognosen och dess behandling.

Prolabirovanie hjärtventiler - en norm eller en patologi? Vi behandlar barnens kardiolog

Detta problem består i ett komplex av symtom som orsakas av strukturella störningar i hjärthjälpapparaten.

Förekommande frekvens hos barn är upp till 14% hos befolkningen, vanligare hos flickor i åldern 6-15 år.

I allmänhet förekommer prolaps av mitralventilen hos barn. Men även i 4% av fallen kan det finnas en prolaps av tricuspidventilen, och i mycket sällsynta fall finns prolaps av aorta- och lungventilerna.

Prolapses hänvisar till små hjärtafvikelser. Vices kan bara hänföras till utvecklingen av ett ventilfel, vilket kräver senare proteser.

Vad är en ventilenhet?

Hjärtan pumpar upp till 5 liter blod per minut. För optimal prestanda behöver han meddelanden mellan kamerorna.

Tack vare ventilerna flyter blod från en kammare till en annan och återvänder inte tillbaka.

Tät stängning beror på skillnaden i tryck. Totalt har hjärtat fyra ventiler: mitral, tricuspid, aorta, lung.

Orsaker till prolaps

Den främsta orsaken är förändringar i bindväv, som blir lös.

Som du vet består ventilapparaten, hjärtkordorna, ventilringarna exakt av den.

Förändringar i bindvävets struktur anges av:

 • medfödd patologi eller primär prolapse (denna typ av patologi kallas myxomatisk degenerering);
 • ärftlig faktor
 • snabb tillväxt spurt;
 • ytterligare eller förlängda ackord.

Symptom på prolaps

 1. Hjärtklappningar eller takykardi. Visas i ett lugnt tillstånd, inte åtföljd av en känsla av rädsla och brådskande svett.
 2. Huvudvärk, yrsel, oftare på kvällen.

Låt inte barn stanna länge i närheten av datorskärmar, telefoner. Det här är en stor belastning på den visuella apparaten, följaktligen kan huvudvärk vara där.

 • Prescensory villkor. Ofta upplever tonåringar obehag i täppa rum.
 • Smärta i hjärtat, bröstet. Med prolapses händer detta ofta, det beror på påverkan av nervsystemets sympatiska avdelning. Smärta ökar under psykologisk stress.
 • Känsla av avbrott i hjärtat. Känslan av blekning av hjärtaktivitet, och sedan snabbning eller saktning av rytmen.
 • Panikattacker. Samtidigt har ett barn plötsligt en rädsla för något.
 • Hyperventilationssyndrom. Denna känsla av brist på luft. Som regel observeras det oftare hos intryckbara barn. När barnet börjar oroa sig är det en kvävningsattack. I detta fall är det värt att skilja tillståndet med bronkial astma.
 • Hyppig nasal blödning. Detta beror på det faktum att blodets koagulerbarhet reduceras på grund av det låga innehållet i bindvävsfibrer.
 • Om prolaps av den förvärvade karaktären utvecklas det ofta efter den överförda angina, bekräftad reumatism. Kan åtföljas av feber, ledsmärta.
 • I de flesta fall kan mitralventil prolapse endast ge en auscultativ bild.

  Det betyder att barnläkaren kommer att märka ett ljud eller "klicka" i hjärtat när han lyssnar på bröstet. Och barn med denna patologi är bättre att lyssna på lögn.

  Också mycket viktigt vid utseendet av klagomål är nervsystemet. Mitralventilen har en liten automatism, och under verkan av katekolaminer (binjurhormoner) som produceras när nervsystemet förändras kan det sakta.

  Nervsystemet är uppdelat i sympatisk och parasympatisk. Med deras obalans uppstår klagomål.

  diagnostik

  1. En av de viktigaste undersökningarna är ultraljud i hjärtat, vilket ger en komplett bild av hjärtets anatomiska struktur.
  2. EKG. Bedömmer rytm och konduktivitet.
  3. Elektrolyter av blod (magnesium, kalium, kalcium).
  4. Allmän analys av blod och urin.
  5. Daglig övervakning av EKG vid detektering av rytmförstöring och ledning.
  6. Stresstest EKG - löpbandstest eller veloergometri.

  Behandling av mitralventil prolapse

  Prolapse 1 grad behöver inte behandlas. Barn har inga restriktioner i idrott, fysisk utbildning.

  Kardiotrofisk terapi:

  • Qudesan. Antioxidantläkemedlet, som visas för barn från 1 år, förbättrar metabolismen av spårämnen i hjärtmuskeln. Har doser både förebyggande och läkande
  • Elkar. Läkemedelskarnitin, befästning, stimulerar metabolismen i myokardiet. Kan utses från födseln. Förbättrar aptiten;
  • Riboksin. Vitaminliknande läkemedel. God effekt vid utnämning av idrottare;
  • Pantogamum. Det förbättrar metabola processer, kan minska blodtrycket, minskar excitabiliteten, förbättrar fysisk prestation och mental aktivitet.

  Läkemedel som förbättrar hjärncirkulationen:

  • Cavinton. Utmärkt hantera huvudvärk. Representanter för denna grupp - Oksibral, Tsinnarizin;
  • beredningar av magnesium, kalium - Magnelis, Panangin. Dessa läkemedel ökar nivån av elektrolyter som är viktiga för hjärtcellen, vilket förbättrar hjärtans rytm och ledningsförmåga.
  • Calcemin. Kalciumpreparat, stärker bindväv av ventilerna;
  • Omega-3 fettsyror. Ha en positiv effekt på hjärtfrekvensen.

  Norska forskare har visat att sömnstörningar, irritabilitet, humörsvängningar beror på bristen på omega-3. Det är också viktigt att äta inkludera havsfisk, vegetabiliska oljor (särskilt linfrö);

 • nootropa läkemedel (Aminalon, Pikamilon, Pyracetam, Fezam). Öka hjärncellernas motstånd mot hypoxi.
 • Behandling med folkmedicin

  I grund och botten är det inriktat på reglering av nervsystemet:

  1. Den rhizom av valerian är den bästa lugnande. Det förstärker inhiberingsprocesserna i corticala strukturer i centrala nervsystemet. Den lugnande effekten kommer i genomsnitt om 2 veckor. Normalt är sedering ordinerad i minst en månad. Fytoterapi bör ordineras kurser, 3 gånger om året.
  2. För att stärka hjärtvävnaden är citronsaft användbart. Men det ska användas noggrant när barnet är allergiskt.
  3. Vanliga toniska medel: nässla, echinacea, fänkål, maskros, centaury.
  4. Stimulanter: ginseng, rhodiola rosea, magnolia vitae kinesiska.
  5. Fysioterapeutiska förfaranden. Elektrosleep, elektrofores på halsen i halsen, galvanisering - allt detta bidrar till muskelavslappning.
  6. Glöm inte rättelsen av livsstilen. Det viktigaste för barn är motoraktivitet. Det bidrar till att stärka den muskulösa ramen och bindväven hos hjärtklaffapparaten. Extra utmattande belastningar. Även morgonövningarna i 15-30 minuter om dagen är utomhusspel bra. En bra dynamisk last är att cykla, åka skidor.
  7. Det är också viktigt att skapa psykologisk komfort hos ett barn i familjen. Trots allt, med rätt inställning till ditt barn, kommer detta att bidra till att hålla balansen i nervsystemet, och därför undvika många problem.

  Som en slutsats

  Mitralventilens prolapse kan självständigt passera genom förändringar i barnets konstitutionella egenskaper. Antag att om barnet var lång och tunt men då fick kroppsvikt, kan ventilen återvända till den gamla strukturen.

  I denna artikel analyserade vi orsaken till och behandlingen av prolaps. Man kan dra slutsatsen att förlängningen av den första graden kan hänföras till gränsområdet hälsa. Och snabb behandling kommer att förhindra progressionen av negativa tillståndet.

  Mitral ventil prolapse (PMC) hos barn

  Vad är mitralventilen prolapse (PMC) hos barn -

  Mitral ventil prolapse (PMC) hos barn är en sjukdom som manifesteras i strukturella och funktionella störningar i mitralventilen, vilket leder till avböjning av ventilflikar i vänstra atriumhålan i vänster ventrikelsystolen. Förlossningen av mitralventilen hos barn manifesteras av systoliska klick, systoliskt buller är kanske inte närvarande.

  En angiokardiografisk studie, genomförd 1963 och 1981, gjorde det möjligt att bestämma orsaken till systoliska klick. Det var inte i deformation, men i fallet av mitralventilen klappade in i det vänstra atriumets hålrum. Termen, som nu kallas sjukdomen, introducerades 1979.

  Ultraljudet kan upptäcka att hjärtklaff kan prolapse. Ibland även flera tillsammans. Detta leder till det faktum att blodets rörelse i hjärtat störs. Mitralventilens prolapse återfinns hos 6-14% av barnen. De vanligaste är tjejer.

  Vad orsakar / orsaker till mitralventil prolaps (PMC) hos barn:

  Primär former av mitralventil prolaps hos barn har oförklarliga orsaker. Var uppmärksam på små anomalier av bindväv. Ofta barn PMK kombinerat med platta fötter, skolios, nephroptosis, närsynthet, åderbråck, felaktig hållning, närvaro av olika MARS (små avvikelser i utvecklingen av hjärt), astenisk konstitution.

  Ju högre stigmivån i ett barn, ju större manifestation av hjärtfluid-prolapsyndrom.

  Förlängningen av mitralventilen har ärftliga orsaker och överförs av moderen.

  Patogenes (vad händer?) Under mitralventil prolaps (PMC) hos barn:

  Fördjupningen av hjärtklaffarna är baserad på bindvävsdysplasi av valvulära och subvalvulära strukturer. Med PMC har barnet ofta ytterligare ackord, långsträckta eller korta ackord, ett öppet ovalt fönster, minimal tricuspidventil dysfunktion etc.

  I vävnader i ökad mängd ackumuleras sura mukopolysackarider och mängden kollagenfibrer i bindvävstrukturen minskar. Under systolperioden, under påverkan av ökat intravaskulärt tryck, böjer de superexpanderbara ventilerna i hjärtklaffarna sig in i förmakshålan.

  Om ett barn har en stor sjukdom, som bland annat uppträder genom ett brott mot utbytet av sura mukopolysackarider, är syndromen av prolaps av hjärtklaffarna sekundära.

  Symptom på mitral ventil prolapse (PMC) hos barn:

  I sekundär mitralklaffprolaps hos barn symtom beror på den underliggande sjukdomen - infektiös myokardit, reumatisk hjärtsjukdom, medfödd hjärta och etc. Det viktigaste symptomet på någon PMC -.. Närvaron av isolerade systoliska klick eller en kombination av dem med en sen systoliskt blåsljud. Det är bäst att höra klick när barnet står och inte sitter. Också de är tydligt hörbara efter fysisk ansträngning.

  Om systoliskt brus hörs tillsammans med ett klick, EKG, ultraljud i hjärtat och (enligt indikationer) är röntgenröntgen och laboratorietester ordnade. Detta gör det möjligt att utesluta eller bekräfta inflammatorisk process.

  Systoliskt buller med mitralventil prolaps hos barn föreslår närvaron av ett omvänd blodflöde till vänster förmakshålrum vid tidpunkten för vänster ventrikulär systol. Det finns tre grader av PMC hos ett barn (enligt böjningsdjupets djup):

  • I grad - 4-6 mm
  • II grad - 7-9 mm
  • Ш grad - mer än 9 mm

  Endast vid den andra graden av prolapse uppstår regurgitation på mitralventilen.

  Diagnos av mitralventil prolaps (PMC) hos barn:

  Diagnos av mitral ventil prolapse är mestadels i auskultatoriska metoder - lyssna på hjärtat av en läkare Barn och ungdomar får ofta hjärtmuskler. Men det betyder inte att barnet nödvändigtvis har prolaps av mitralventilen eller hjärtsjukan. Buller har ibland en funktionell karaktär, det vill säga det finns ett korrekt, men snabbt blodflöde. Du måste ha en ultraljud av hjärtat för att ta reda på de verkliga förändringarna och orsaken.

  Med hjälp av ultraljudsundersökning av hjärtat Det är möjligt att bekräfta förekomsten av PMC och för att avslöja graden av prolaps. Funktionen hos mitralventilen undersöks ofta efter tjugo squats (fysisk aktivitet). Ökningen av det arteriella trycket som uppstod som en reaktion på fysisk ansträngning ökar kraften hos baktrycket på ventilen, och om det har åtminstone en liten benägenhet att prolapse kan det omedelbart detekteras.

  Behandling av mitralventil prolaps (PMC) hos barn:

  Behandling av PMC hos barn är mycket individuell. Det tar hänsyn till barnets kön, ärftlighet, ålder, fenotypiska egenskaper hos VIS, förekomsten av tecken på dysplasticitet. Läkare bedömer dynamiken i hjärtas ultraljudsresultat, EKG-indikatorer, Holter EKG-övervakning.

  Med medfödd mitralventil prolapse krävs inte behandling. Ofta är barn inte begränsade i fysisk aktivitet. Yrken på professionell sport för sådana barn rekommenderas inte, men på detta resultat kan du kontakta din läkare.

  Om ett barn har återkommande smärta i hjärtat, ofta hjärtinfarkt, sömnlöshet, ångest, kan läkarna utse en lugnande på grundval av örter :. Valeriana, mintte, Novo passerar, etc. Dessa medel kommer att bidra till att normalisera funktion nervsystemet.

  Med mitralventilförlust rekommenderas preparat med magnesiumhalt, som Magnerot eller Magnesium B6. Deras effekt liknar det som ovan nämnda medel har.

  I de fall där PMC kombineras med en signifikant störning av hjärtat, och barnet har andfåddhet, svaghet, hjärtsmärta under fysisk ansträngning, kan läkare tilldela mer allvarliga mediciner för att normalisera hjärtans rytm.

  Om mitralventilen prolaps är sekundär, kan den efter den nyligen överförda skarlet feberen, angina, en attack av akut reumatisk feber vara en av komplikationerna vid reumatisk hjärtsjukdom. I det här fallet måste barnet vara på sjukhus.

  När inflammation i hjärtklaffarna av bakteriologisk natur föreskrivs antibiotika i penicillingruppen (penicillin, bicillin). Med kraftig upprepning eller störning i hjärtans rytm kan andra läkemedel ordineras, för det är ett samråd med reumatologen nödvändigt.

  Om som ett resultat av reumatisk hjärtinflammation (reumatisk hjärtsjukdom) utvecklar allvarlig mitralisklaffen insufficiens, vilket inte är mottagligt för läkemedelsbehandling, utförd hjärtkirurgi med ersättande (protes) ventil.

  Profylax av mitralventil prolaps (PMC) hos barn:

  Förebyggande åtgärder består i att förebyggande och eliminering av infektionsfältet: förkylning, karies, kronisk tonsilit mm

  Vilka läkare ska behandlas om du har mitralventil prolaps (PMC) hos barn:

  Vad är du orolig för? Vill du veta mer detaljerad information om mitral ventil prolaps (PMC) hos barn, dess orsaker, symtom, metoder för behandling och förebyggande, under sjukdomsförloppet och efter en diet efter det? Eller behöver du en inspektion? Du kan göra en tid med en läkare - Klinik eurolab alltid till din tjänst! De bästa läkare kommer att undersöka dig, undersöka de yttre tecknen och hjälpa dig att identifiera sjukdomen genom symptom, kontakta dig och ge den nödvändiga hjälp och diagnostisera. Du kan också ring en läkare hemma. klinik eurolab är öppen för dig dygnet runt.

  Hur man kontaktar kliniken:
  Telefonnumret på vår klinik i Kiev: (+38 044) 206-20-00 (flerkanal). Klinikens sekreterare kommer att hämta dig en bekväm dag och en timmes besök hos läkaren. Våra koordinater och riktningar anges här. Se mer om alla klinikkens tjänster på hennes personliga sida.

  Om du tidigare har gjort någon forskning, var noga med att ta sina resultat till en läkarmottagning. Om studier inte har utförts kommer vi att göra allt som behövs i vår klinik eller med våra kollegor i andra kliniker.

  Gör du Det är nödvändigt att noggrant närma sig hälsan i allmänhet. Människor betalar otillräcklig uppmärksamhet symtom på sjukdomar och inser inte att dessa sjukdomar kan vara livshotande. Det finns många sjukdomar som i början inte manifesterar sig i vår kropp, men i slutändan visar det sig att de tyvärr redan behandlas för sent. Varje sjukdom har sina egna specifika tecken, karakteristiska yttre manifestationer - den så kallade symtom på sjukdomen. Definitionen av symptom är det första steget i diagnosen sjukdomar i allmänhet. För detta är det helt enkelt nödvändigt flera gånger om året genomgå en läkarundersökning, inte bara för att förhindra en fruktansvärd sjukdom, men också för att upprätthålla ett hälsosamt sinne i kroppen och kroppen som en helhet.

  Om du vill fråga en läkare en fråga - använd avsnittet om online konsultation, kanske hittar du svar på dina frågor och läst tips för att ta hand om dig själv. Om du är intresserad av recensioner om kliniker och läkare - försök hitta den information du behöver i avsnittet All medicin. Anmäl dig också på den medicinska portalen eurolab, att vara ständigt uppdaterad med de senaste nyheterna och uppdateringarna på webbplatsen, som automatiskt skickas till dig på posten.