Huvud / Diagnostik

Mitralventil prolaps: symptom, behandling och prognos

Förlängningen av mitralventilen (PMC) är att mitralventilflikarna sänks mot vänstra atriumet under sammandragning av vänstra ventrikeln. Denna hjärtfel leder till det faktum att under sammandragningen av vänstra ventrikeldelen av blodet kastas i vänstra atriumet. PMC är vanligare hos kvinnor och utvecklas i åldern 14-30 år. I de flesta fall fortsätter en sådan anomali av hjärtat asymptomatiskt och det är inte lätt att diagnostisera, men i vissa fall är volymen av det injicerade blodet för stort och kräver behandling, ibland till och med kirurgisk korrigering.

Om denna patologi kommer vi att prata i den här artikeln: På grundval av vad som diagnostiseras PMC, huruvida det är nödvändigt att behandla det, och även vad är prognosen för personer som lider av en sjukdom.

skäl

Orsaker till mitralklaffprolaps är inte helt förstådd, men den moderna medicinen är det känt att bildningen prigibaniya ventilklaffar uppstår på grund av sjukdomar i bindväv (med osteogenesis imperfecta, pseudoxanthoma elastisk, Marfans syndrom, Ehlers-Danlos et al.).

Denna hjärtfel kan vara:

 • primär (medfödd): utvecklas som en följd av myxomatisk degeneration (medfödd patologi av bindväv) eller toxiska effekter på fostrets hjärta under graviditeten;
 • sekundär (förvärvad): utvecklas mot bakgrund av samtidiga sjukdomar (reumatism, IHD, endokardit, bröstskador etc.).

Symtom på medfödd MVP

Med medfödd PMP är symtom som orsakas av ett brott mot hemodynamik mycket sällsynta. En sådan hjärtfel finns oftare hos magera människor med hög tillväxt, långa extremiteter, ökad hudelasticitet och hypermobilitet i lederna. Samtidig patologi av medfödd prolaps i mitralventilen är ofta vegetativ vaskulär dystoni, vilket orsakar ett antal symtom, ofta felaktigt hänförliga till hjärtsjukdom.

Sådana patienter klagar ofta på smärta i bröst- och hjärtområdet, som i de flesta fall provoceras av störningar i nervsystemet och inte är associerade med hemodynamiska störningar. Det förekommer mot bakgrund av en stressig situation eller känslomässigt överskridande, är stickande eller värkande, och åtföljs inte av andfåddhet, premarvförhållanden, yrsel och ökad smärta under träning. Varaktigheten av smärta kan vara från några sekunder till flera dagar. Detta symptom kräver endast en läkare när ett antal andra tecken är knutna till det: dyspné, yrsel, intensifiering av smärtsamma känslor under fysisk ansträngning och ett presyncope.

Med ökad nervös upphetsning kan patienter med PMS känna hjärtklappningar och "oegentligheter i hjärtans arbete". Som regel är de inte orsakade av abnormaliteter i hjärtets funktion, senast en kort stund, åtföljs inte av plötslig svimning och försvinner snabbt på egen hand.

På samma sätt kan patienter med PMC ha andra tecken på vegetativ-vaskulär dystoni:

 • buksmärtor;
 • huvudvärk;
 • "Causeless" subfebril tillstånd (ökning av kroppstemperatur i intervallet 37-37,9 ° C);
 • känslor av en klump i halsen och känslor av brist på luft;
 • frekvent urinering
 • ökad trötthet
 • låg uthållighet mot fysisk ansträngning;
 • känslighet för väderfluktuationer.

I sällsynta fall med medfödd PMK har patienten synkope. Som regel orsakas de av starka stressiga situationer eller visas i ett täppt och dåligt ventilerat rum. För att eliminera dem är det tillräckligt att eliminera deras orsak: för att säkerställa tillströmningen av frisk luft, för att normalisera temperaturförhållandena, för att lugna patienten etc.

Hos patienter med medfödd mitralventil på en bakgrund av vegetativ-vaskulär dystoni, i frånvaro av korrigering av patologisk psyko-emotionella tillstånd kan inträffa panikattacker, depression, hypokondri och förekomsten av adynamisk. Ibland orsakar sådana överträdelser utvecklingen av hysteri eller psykopati.

Patienter med medfödd MVD har också ofta andra sjukdomar i samband med bindvävspatologin (strabismus, närsynthet, posturella störningar, plana fötter, etc.).

Svårighetsgraden av PMC-symtom beror i stor utsträckning på graden av sänksventilflikar i vänstra atriumet:

 • I grad - upp till 5 mm;
 • II grad - med 6-9 mm;
 • III grad - upp till 10 mm.

I de flesta fall leder den här avvikelsen i mitralventilens struktur inte till signifikanta störningar i hemodynamiken vid I-II-graden och orsakar inte allvarliga symtom.

Symtom på förvärvad PMC

Svårigheten hos de förvärvade PMC: s kliniska manifestationer beror till stor del på den provocerande orsaken:

 1. Vid PMC, som orsakades av infektionssjukdomar (halsfluss, reumatisk feber, scharlakansfeber) hos patienter som visar tecken på endokardiella inflammation: minskad tolerans för fysisk, mental och emotionell stress, trötthet, andfåddhet, hjärtklappning, "störningar i hjärtat" och andra.
 2. Vid PMC, som utlöstes av hjärtinfarkt, patienterna har symptom av en hjärtattack verkar stark cardialgia, en känsla av "avbrott i arbetet med hjärtat", andfåddhet, hosta (kan visas rosa skum) och takykardi.
 3. Med PMC orsakad av en bröstskada uppstår ackordbrott, som reglerar ventilflakans normala funktion. Patienten har takykardi, dyspné och hosta med fördelning av rosa skum.

diagnostik

PMK finns i de flesta fall av en slump: När du lyssnar på hjärttoner kan EKG (indirekt indikera närvaron av denna hjärtsjukdom), Echo-KG och Doppler-Echo-KG. De viktigaste diagnostiska teknikerna för PMC är:

 • Echo-KG och Doppler-Echo-KG: tillåta att graden av prolaps och volymen av uppblåsthet av blod i vänstra atriumet fastställs;
 • Halter-EKG och EKG: tillåta att upptäcka förekomst av arytmier, extrasystoler, syndrom av sinusnod svaghet, etc.

behandling

I de flesta fall är inte PMC åtföljd av betydande kränkningar från hjärtats del och behöver ingen speciell terapi. Sådana patienter bör observeras hos kardiologen och utföra sina rekommendationer om hur en hälsosam livsstil utförs. Patienter rekommenderas:

 • en gång vartannat år att genomföra Echo-KG för att bestämma PMC: s dynamik;
 • noggrant övervaka munhygien och besöka tandläkaren en gång var sjätte månad
 • att sluta röka
 • begränsa användningen av koffeininnehållande livsmedel och alkoholhaltiga drycker;
 • ge dig tillräcklig fysisk aktivitet.

Behovet av att förskriva läkemedel med PMK bestäms individuellt. Efter utvärdering av resultaten av diagnostiska tester kan läkaren ordinera:

 • beredningar baserade på magnesium: Magvit, Magnelis, Magneter, Cormagenes, etc.;
 • vitaminer: tiamin, nikotinamid, riboflavin, etc.;
 • adrenoblockerare: Propranolol, Atenolol, Metoprolol, Celiprolol;
 • kardioprotektorer: Carnitin, Panangin, Coenzyme Q-10.

I vissa fall kan patienter med PMC behöva konsultera en psykoterapeut för att utveckla en adekvat inställning till behandling och tillstånd. Patienten kan rekommenderas:

 • lugnande medel: Amitriptylin, Azafen, Seduxen, Uksepam, Grandaxin;
 • Neuroleptika: Sonapaks, Triftazin.

Med utvecklingen av svår mitral insufficiens kan patienten rekommenderas en operation för att ersätta ventilen.

prognoser

I de flesta fall fortsätter PMC utan komplikationer och påverkar inte fysisk och social aktivitet. Graviditet och förlossning är inte kontraindicerade och fortsätter utan komplikationer.

Komplikationer av denna hjärtfel utvecklas hos patienter med svår regurgitation, långsträckta och förtjockade ventiler eller en ökning i vänster ventrikel och atrium. De viktigaste komplikationerna hos PMC är:

Mitral ventil prolapse och mitral regurgitation. Medicinsk animering (engelska).

Mitral ventil prolapse

Mitral ventil prolapse - Systolisk prolaps av mitralventilerna till vänstra atriumet. Förlängningen av mitralventilen kan manifesteras av ökad trötthet, huvudvärk och yrsel, andfåddhet, hjärtvärk, svimning, hjärtklappningar, en känsla av avbrott. Instrumentell diagnos av mitralventil prolapse är baserad på EchoCG, EKG, fonokardiografi, holterövervakning, radiografi. Behandling av mitralventil prolaps är övervägande symtomatisk (antiarytmisk, lugnande, antikoagulantia); med uttalad regurgitation anges mitralventilprotesen.

Mitral ventil prolapse

Mitralklaffprolaps - ventildefekt som kännetecknas av utbuktning en eller båda av ventilerna i den vänstra atrioventrikulära ventilhålan atriell systole fas. Inom kardiologi, är mitralklaffprolaps med hjälp av olika metoder (auskultation, ekokardiografi, Phonocardiography) diagnostiseras i 2-16% av barn, för det mesta i åldern 7-15 år. Incidensen av mitralklaffprolaps vid olika hjärtfel är betydligt högre än hos friska individer: i medfödda hjärtsjukdomar - 37%, för reumatism - 30-47%, i ärftliga sjukdomar i hjärtat - 60-100%. I den vuxna befolkningen är mitralventilens prolapshastighet 5-10%; Valvedefekt diagnostiseras huvudsakligen hos kvinnor 35-40 år.

Orsaker till mitralventil prolapse

Strängt taget är mitralventilens prolapse inte en självständig sjukdom utan ett kliniskt-anatomiskt syndrom som uppträder med olika nosologiska former. Med hänsyn till etiologin isoleras primär (idiopatisk, medfödd) och sekundär mitralventil-prolapse.

Idiopatisk mitralklaffprolaps orsakas av medfödd bindväv dysplasi, mot vilken andra anomalier markeras som ventilenheten (förlängning eller förkortning av de ackord deras felaktig insättning, närvaron av ytterligare ackord, etc). Den medfödda defekten i bindevävnaden åtföljs av strukturell myxomatisk degenerering av mitralventilerna och deras ökade överensstämmelse. Bindväv dysplasi orsakas av olika patologiska faktorer som verkar på fostret -. SARS, gestosis, yrkesrisker, ogynnsamma miljöförhållanden, etc. I 10-20% av fallen, är medfödd mitralklaffprolaps ärvs via modern.

Mitralklaffprolaps är en del av vissa ärftliga syndrom (Ehlers-Danlos syndrom, Marfans syndrom, medfödd kontrakturer arachnodactyly, osteogenesis imperfecta, pseudoxanthoma elastisk).

Ursprunget för den sekundära mitralklaffprolaps kan bero på ischemisk hjärtsjukdom, hjärtinfarkt, reumatism, systemisk lupus erythematosus, myokardit, hypertrofisk kardiomyopati, myokardial dystrofi, autonom dystoni, endokrina störningar (hypertyreoidism), brösttrauma. I dessa fall, är mitralklaffprolaps resultatet av skador på förvärvade klaffstrukturer, papillarmuskler, myokardiell dysfunktion. I sin tur kan förekomsten av mitralventil prolapse orsaka utveckling av mitralinsufficiens.

I patogenesen av mitralventil prolapse spelas en viktig roll av dysfunktioner i det autonoma nervsystemet, metaboliska störningar och brist på magnesiumjoner.

Funktioner av hemodynamik med mitralventil prolapse

Mitralventilen är en tvåsidig ventil som delar hålen i vänstra atrium och ventrikel. Med hjälp av ackord är ventilflikarna fästa vid papillärmusklerna som sträcker sig från botten av vänster ventrikel. Normalt faller mitralventilerna ner i diastolfasen, vilket ger ett fritt flöde av blod från vänstra atrium till vänster ventrikel; under systolen under blodtrycket höjs ventilerna och stänger den vänstra atrioventrikulära öppningen.

Med mitralventilförlängning på grund av den ventila-tionsapparatens strukturella och funktionella inferioritet i systolfasen böjer mitralventilveckorna sig i vänster förmakshålrum. I detta fall kan den atrioventrikulära öppningen överlappa helt eller delvis - för att bilda en defekt, vilket sker genom omvänt flöde av blod från den vänstra ventrikeln in i vänster förmak, dvs. utveckla mitral regurgitation...

Vid bildandet av mitralinsufficiens minskar kontraktiviteten hos myokardiet, vilket förutbestämmer utvecklingen av cirkulationsinsufficiens. I 70% av fallen åtföljs den primära prolapse av mitralventilen med lunghypertension i gränsen. Från sidan av systemisk hemodynamik noteras arteriell hypotension.

Klassificering av mitralventil prolapse

Ur det etiologiska synsättets synpunkt avgränsas den primära och sekundära mitralventilförlängningen. Genom lokalisering av prolaps isoleras prolaps av främre, bakre och båda ventilerna av mitralventilen. Med tanke på närvaron eller frånvaron av hörbara ljudfenomen talar man om en "mute" och auskultativ form av syndromet.

Baserat på ekkokardiografiska data finns 3 grader av prolaps av mitralventilen:

 • I grad - ventilerna på mitralventilen förlängs på 3-6 mm;
 • II grad - mitralventilens ventiler prolaps till 6-9 mm;
 • III grad - prolaps av mitralventiler över 9 mm.

Med hänsyn till tiden för mitralventilförlusten i förhållande till systolen, tidigt, senare, isoleras holosystolisk prolaps. Graden av mitral regurgitation motsvarar inte alltid graden av mitralventil prolaps, därför klassificeras den separat enligt Doppler-ekkokardiografi:

 • I grad-mitral regurgitation förekommer vid ventilerna.
 • II grad - regurgitation våget når mitten av vänster atrium;
 • III grad - en våg av regurgitation når den motsatta änden av atriumet.

Symptom på mitralventil prolapse

Intensiteten av kliniska symptom på mitralklaffprolaps varierar från ett minimum till en avsevärd grad och bestäms av bindväv dysplasi, närvaro uppstötningar, autonoma abnormiteter. Vissa patienter har inga klagomål, och mitralventil prolapse är ett oavsiktligt resultat i ekokardiografi.

Barn med primär mitralklaffprolaps detekteras ofta umbilical och inguinala bråck, hip dysplasi, gemensamma hypermobilitet, skolios, platta fötter, bröst deformitet, myopi, skelning, nephroptosis, varicocele, vilket indikerar brott av bindvävsstrukturer. Många barn är predisponerade för den frekventa förekomsten av förkylningar, angina, förvärringar av kronisk tonsillit.

Ganska ofta är mitralklaffprolaps tillsammans med symptom på neuro dystoni: falsk angina, takykardi och avbrott i arbetet av hjärtat, yrsel och svimning, vegetativa kriser, överdriven svettning, illamående, en känsla av "klump i halsen" och bristen på luft, migrän. Med betydande hemodynamiska störningar uppstår dyspné och trötthet ökas. Nedströms mitralklaffprolaps kännetecknas av affektiva störningar: depression, senestopatii, astenisk symptom (trötthet).

Kliniska manifestationer av sekundär mitralventil prolapse kombineras med symtomen på den underliggande sjukdomen (reumatisk cardit, medfödda hjärtefekter, Marfan syndrom, etc.). Bland de möjliga komplikationerna av mitralventil prolaps är livshotande arytmier, infektiös endokardit, tromboemboliskt syndrom (inklusive stroke, PE), plötslig död.

Diagnos av mitralventil prolapse

Med "mute" -formen av mitralventilförlängning är auskultatoriska tecken frånvarande. Den uppstigna versionen av mitralventil-prolaps kännetecknas av isolerade klick, sena systoliska murmurs och hysterostoliska ljud. Fonokardiografi bekräftar dokumentärt ljudföreteelserna.

Den mest effektiva metoden för att detektera mitralventilens prolaps är ultraljud i hjärtat, vilket gör det möjligt att bestämma graden av prolaps av ventilerna och volymen av regurgitation. Med utbredd bindväv dysplasi, dilatation av aorta och lungartär stammen, prolapse av tricuspid ventil, kan öppna ovala fönster detekteras.

Radiologiskt, som regel minskad eller normal storlek av hjärtat, svullnad av buk i lungartären. EKG och EKG-övervakning inspelad ihållande eller övergående störningar repolarisering i ventrikulära myokardiet, arytmier (sinustakykardi, extrasystole, paroxysmal takykardi, sinusbradykardi, WPW-syndrom, fibrilloflutter). När mitral regurgitation II-III grad hjärtarytmier, hjärtsvikt utförs elektro studie av hjärta, veloergometry.

Mitralklaffprolaps bör skiljas från medfödda och förvärvade hjärtfel, atrial septal aneurysm, myokardit, bakteriell endokardit, kardiomyopati. Det är tillrådligt att involvera olika specialister i diagnosen och behandlingen av mitralventilens prolapse: en kardiolog, en neurolog, en reumatolog.

Behandling av mitralventil prolapse

Klinisk behandling av mitralklaffprolaps hänsyn till svårighetsgraden av kliniska symptom på autonoma och kardiovaskulära egenskaper den underliggande sjukdomen spektrum. Obligatoriska förhållanden är normalisering av den dagliga rutinen, arbetet och vila, tillräcklig sömn, uppmätt övning. Icke-läkemedels interventioner inkluderar hörselträning, psykoterapi, fysioterapi (elektrofores med brom, magnesium på kragen zon), akupunktur, hydroterapi, massage ryggraden.

Medicinsk behandling för mitralklaffprolaps avsedd att eliminera vegetativa manifestationer, förebyggande av myokardiell degeneration, förebyggande av infektiös endokardit. Patienter med allvarliga symptom på mitralklaffprolaps utsedd sedativa kardiotrofiki (inosin, kalium och magnesium aspartat, vitaminer, karnitin), betablockerare (propranolol, atenolol), antikoagulantia. När man planerar en liten kirurgi (tandutdragning, tonsillektomi, och så vidare.) Visas kurser av förebyggande behandling med antibiotika.

Med utvecklingen av hemodynamiskt signifikant mitralregurgitation, är utvecklingen av hjärtsvikt ett behov av protetik i mitralventilen.

Prognos och förebyggande av mitralventil prolaps

Den asymptomatiska förloppet av mitralventilförlängning kännetecknas av en gynnsam prognos. Sådana patienter visas dispensär observation och dynamisk ekkokardiografi 1 gång på 2-3 år. Graviditet är inte kontraindicerad, men hanteringen av graviditet hos kvinnor med mitralventil prolapse utförs av en obstetrician-gynekolog i samband med en kardiolog. Prognosen för sekundär mitralventil prolaps beror till stor del på den underliggande sjukdomsbanan.

Förebyggande av mitralventilförlängning innebär eliminering av biverkningar på det utvecklande fostret, aktuell erkännande av sjukdomar som skadar hjärtens ventilapparat.

Hur man behandlar mitral ventil prolapse

Mitralventilens prolapse är en anatomisk förändring i sina ventiler och muskuloskeletala systemet, vilket uttrycks i reducerad ton, sagging. Till följd av detta bryter det funktionella ändamålet: löst stängning av vänster atrioventrikulär öppning under ventrikelns systole.

De flesta patienter upplever inte några typiska symptom. I vissa fall, med prolaps finns attacker av arytmi, smärta i hjärtat. För att bekräfta kommunikationen behöver patienten identifiera och utesluta olika sjukdomar som påverkar endokardiet.

Betydelse av mitralventilens struktur och funktioner

Studien av olika varianter av prolapse ledde till slutsatsen att den skulle hänföras till de medfödda egenskaperna hos utvecklingen av hjärtkamrarna. Ventilen består av främre och bakre klaffar. De med hjälp av tunn trådkoordiner är anslutna av papillära muskler till hjärtans vägg. Tillsammans ger dessa strukturer en tät stängning av den atrioventrikulära öppningen under systolen i vänstra kammaren. Denna åtgärd förhindrar utflödet av blod till vänstra atriumet.

Det främre bladet förlorar ofta sin ton och saga. Under högt blodtryck i kammaren i ventrikeln stänger ventilerna inte helt kommunikationen med atriumet. Därför återvänder en del av flödet (regurgiteringsprocessen).

Den nuvarande definitionen av tre grader i storleken på bulldollarnas böjning (från 5 mm till 10 eller mer) spelar för närvarande ingen roll när man bestämmer sig för behandlingen. Kardiologer är mycket mer intresserade av volymen av returdelen av blod. Det här är den del som "inte får" aorta och deltar inte i cirkulationen. Ju högre restvolymen desto mer uttalad effekten av prolaps.

I de flesta fall finns inga allvarliga farliga cirkulationssjukdomar.

Vad ska jag behandla?

Eftersom det visat sig att mitralventilen själv inte skadar kan behandlingen omfatta följande anvisningar:

 • terapi av vegetoneuros, lättnad från en känsla av rädsla efter detektion av prolaps;
 • behandling av endokardit, reumatisk cardit, vilket leder till en liknande ventilförändring;
 • aktuell behandling av de första fenomenen hjärtsvikt, arytmier i händelse av dekompensering av sjukdomar;
 • avsiktlig eliminering av brutna ventrikulära förändringar kirurgiskt för att förhindra progression av cirkulationsfel.

Är det nödvändigt att behandla medfödd prolaps?

Medfödda förändringar (primära) finns i barnet under undersökningen. Oftast är dessa icke-farliga egenskaper av strukturen hos bindväv som är ärvda. De påverkar inte den efterföljande utvecklingen av barnet.

I dessa fall är patientens önskan att fortsätta med behandlingen av mitralventil prolapse felaktig, eftersom läkemedel som påverkar hjärtat inte behövs och till och med är skadliga vid behandling. Det är nödvändigt att klargöra orsakseffektrelationen och lämpligheten att använda droger som påverkar centrala nervsystemet.

Personer med medfödd prolaps behöver inte begränsa fysisk aktivitet. Lusten att engagera sig i professionell sport kommer att kräva ytterligare samråd med läkaren och genomföra stresstest. Rekommendera inte olika typer av brottning, hoppa i längd och höjd (belastningen i samband med plötsliga kroppsskakningar).

Vad ska jag göra om jag känner mig värre?

I närvaro av hjärtklappning, värk i hjärtat, sömnlöshet, ökad irritabilitet, men de normala resultaten av EKG och ultraljud:

 • Det är nödvändigt att organisera en viloplan, det är bättre att vägra arbetet i nattskiftet.
 • bör sluta ta kaffe, alkoholhaltiga drycker, starkt te, kryddig kryddor, pickles;
 • Rekommenderad behandling av folkmusik rättsmedel lunga lugnande effekt (tinkturer och dekokter av valeriana rot, Leonurus, salvia, hagtorn, örtte med mynta och citronmeliss), kan du använda färdiga läkemedel från apoteket (New Pass, Stilla forte), eller förbereda dig;
 • excitering av nervsystemet elimineras magnesiumhaltiga läkemedel (Magneroth, Magnesium B Magnesium6).

Om en sådan undersökning visar EKG-förändringar som nedsatt myokardial metabolism, ändrar repolarisering, ventrikulär arytmi typ, vilket förlänger intervallet Q-T, är patienterna ordineras:

 • övningsterapi;
 • bad med mättnad av syre, avkok av örter;
 • Psykoterapi med specialist, utveckling av automatisk träning;
 • Fysioterapeutiska metoder (elektrofores av kragezonen med brom);
 • massage i ryggen och cervikal ryggrad;
 • akupunktur.

Drogbehandling av samtidiga sjukdomar i myokardiet

Förutom återställande och lugnande medel, enligt indikationerna, föreskriver läkaren förberedelser för att förbättra metabolism i cellerna i myokardiet:

 • karnitin,
 • Vitalayn,
 • Tyson
 • Panangin eller Asparkam,
 • Coenzyme Q,
 • Riboksin.

Det bör noteras att dessa läkemedel inte har tillräcklig stödjande grund för resultaten av ansökan. Trots detta anser patienterna att de är effektiva. Användning rekommenderas kontinuerliga kurser i 2-3 månader.

I arytmier ordinerar läkaren svaga betablockerare i en liten dos.

Behandlingsprocedurer utförs under kontroll av EKG-studier. Ovannämnda behandling syftar till att kompensera för vegetativa och kardio-neurotiska störningar, men berör inte själva mitralventilen.

Terapi av prolaps orsakad av inflammatoriska sjukdomar

Patienter med mitralklaffprolaps rekommenderas vakt mot förkylningar, alltid behandlas angina, spåra omjustering kronisk inflammation foci (karies tänder, sinuit, adnexit, urinvägssjukdomar och andra). Faktum är att alla "viloläge" tills tiden för fokus kan snabbt orsaka endokardit. En klaffventiler är en del av den endokardiala och samtidigt lider av denna sjukdom.

Proteas av endokardialt ursprung hänför sig till sekundära lesioner, är inte associerad med medfödda förändringar, är helt beroende av huvudsjukdomens gång. Utseendet av prolapse i ultraljudsbilden i sådana fall indikerar övergången till inflammation i ventilklaffarna, början av bildandet av hjärtsjukdom.

Volymen av regurgitation har en dynamisk betydelse: dess ökning bekräftar en obemärkt attack av reumatisk hjärtsjukdom, trög septisk endokardit. Vid behandling av sådana fall är det nödvändigt:

 • Använd antibiotika (Penicillin, Bicillin) eller från reservgrupper enligt maximal regim;
 • Använd hormonella och icke-hormonella medel mot antiinflammatorisk behandling.

Huvudmålet är att stoppa destruktionen av endokardiet.

Behandling av prolaps orsakad av andra orsaker

Mitralklaffprolaps kan bildas med en stark spänning (dilation), eller vänster ventrikulär hypertrofi. Sådana variationer uppstår i fallet med kardiomyopati, högt blodtryck, migrerade omfattande hjärtinfarkt (speciellt med resultatet av aneurysmen väggar).

Patienten har symptom på hjärtkompensation, visas:

 • svaghet
 • andfåddhet,
 • svullnad,
 • smärta i hjärtat när du rör dig.

Svåra angrepp av arytmi är möjliga.

Läkemedel används vid behandling:

 • expanderande kransartärer
 • reducerar myokardiell syreförbrukning;
 • antiarytmiska läkemedel;
 • diuretikum och hjärtglykosider.

Alla läkemedel ordineras av läkaren i varje enskilt fall.

När används den kirurgiska metoden?

Kirurgiska tillvägagångssätt kan vara av två typer:

 1. fixering av rivna vingar (syning av trådkord, skapande av mekanismen för avdrag av broschyrer);
 2. byte av ventilen med en artificiell protes.

Indikationer för kirurgisk behandling:

 • ineffektiv behandling av endokardit med antibiotika och olika antiinflammatoriska medel;
 • 2-steg i cirkulationsinsufficiens, oförmåga att använda eller brist på resultat från användning av hjärtglykosider, diuretika;
 • upprepade attacker av förmaksflimmer
 • utveckling av högt blodtryck i lungartären.

Det finns standardindikatorer för cirkulationsstörningar, vilka läkare styrs av när de bestämmer om operationens lämplighet:

 • regurgitation flöde mer än 50%;
 • resterande utstötningsfraktion mindre än 40%;
 • ökning av tryck i lungartären är större än 25 mm Hg;
 • En ökning av hålrummets vänstra hålrums volym under diastolisk avslappning är 2 gånger eller mer.

Funktioner av prolapse behandling hos barn

I barndomen kan förändringar i mitralventilen detekteras av misstag, kombinerat med ett brott mot strukturen hos andra ventiler, medfödda missbildningar. Oftast är dessa förändringar gynnsamma. Barnet bör skyddas mot akuta infektionssjukdomar. Dispensationsobservationen hos kardiologen 2 gånger om året visar vidare utveckling av en patologi och behovet av förebyggande behandling.

Om prolaps upptäcks under graviditeten?

Förändringar i mitralventilen detekteras vid undersökning av gravida kvinnor. Vanligtvis var de tillgängliga från barndomen, men störde inte och krävde ingen diagnos.

Det är nödvändigt att lugna den framtida mamman: barnet och graviditetsförloppet är inte hotat. En annan sak är om samtidig hjärtinfarkt, reumatism eller allvarliga sjukdomar avslöjas.

Föräldrarna tar i alla händelser hänsyn till dessa förändringar när man planerar arbetsverksamhet, i förebyggande behandling av en gravid kvinna.

Personer med mitralventil prolapse bör förstå att graden av återkommande upprepning under livet kan variera. Därför är det nödvändigt att genomgå en årlig undersökning och uppfylla läkarens krav på förebyggande behandling av samtidiga sjukdomar.

Mitralventil prolapse med folkmekanismer

Mitralventilens prolapse är en anatomisk förändring i sina ventiler och muskuloskeletala systemet, vilket uttrycks i reducerad ton, sagging. Till följd av detta bryter det funktionella ändamålet: löst stängning av vänster atrioventrikulär öppning under ventrikelns systole.

Behandling av mitralventil prolaps beror på de identifierade orsakerna till strukturella störningar och graden av inflytande på blodflödet. Patologi har blivit en framställning av utbredd användning i praktiken att diagnostisera hjärtsjukdomar hos ultraljudsutrustning. Valpernas ofullkomlighet finns i 1/5 av helt friska människor.

De flesta patienter upplever inte några typiska symptom. I vissa fall, med prolaps finns attacker av arytmi, smärta i hjärtat. För att bekräfta kommunikationen behöver patienten identifiera och utesluta olika sjukdomar som påverkar endokardiet.

Betydelse av mitralventilens struktur och funktioner

Studien av olika varianter av prolapse ledde till slutsatsen att den skulle hänföras till de medfödda egenskaperna hos utvecklingen av hjärtkamrarna. Ventilen består av främre och bakre klaffar. De med hjälp av tunn trådkoordiner är anslutna av papillära muskler till hjärtans vägg. Tillsammans ger dessa strukturer en tät stängning av den atrioventrikulära öppningen under systolen i vänstra kammaren. Denna åtgärd förhindrar utflödet av blod till vänstra atriumet.

Det främre bladet förlorar ofta sin ton och saga. Under högt blodtryck i kammaren i ventrikeln stänger ventilerna inte helt kommunikationen med atriumet. Därför återvänder en del av flödet (regurgiteringsprocessen).

Ultraljud avbildning av mitral regurgitation

Den nuvarande definitionen av tre grader i storleken på bulldollarnas böjning (från 5 mm till 10 eller mer) spelar för närvarande ingen roll när man bestämmer sig för behandlingen. Kardiologer är mycket mer intresserade av volymen av returdelen av blod. Det här är den del som "inte får" aorta och deltar inte i cirkulationen. Ju högre restvolymen desto mer uttalad effekten av prolaps.

I de flesta fall finns inga allvarliga farliga cirkulationssjukdomar.

Vad ska jag behandla?

Eftersom det visat sig att mitralventilen själv inte skadar kan behandlingen omfatta följande anvisningar:

vegetativ neuros terapi, lättnad från rädsla efter detektering framfall, behandling endokardit, reumatisk hjärtsjukdom, vilket resulterar i liknande förändringar ventil, begynnelsevillkor omgående behandlade hjärtsvikt, arytmi fall dekompensation sjukdomar riktad eliminering av grova förändringar ventil kirurgiskt för att förhindra progression av cirkulatorisk insufficiens.

Är det nödvändigt att behandla medfödd prolaps?

Medfödda förändringar (primära) finns i barnet under undersökningen. Oftast är dessa icke-farliga egenskaper av strukturen hos bindväv som är ärvda. De påverkar inte den efterföljande utvecklingen av barnet.

Men barnläkare rekommenderar uppmärksamma den tillhörande funktions patologi nervsystemet, som uttrycks i kärl dystoni. Det är symtomen på den neurologiska profilen som kommer fram och förblir i vuxen.

I dessa fall är patientens önskan att fortsätta med behandlingen av mitralventil prolapse felaktig, eftersom läkemedel som påverkar hjärtat inte behövs och till och med är skadliga vid behandling. Det är nödvändigt att klargöra orsakseffektrelationen och lämpligheten att använda droger som påverkar centrala nervsystemet.

Personer med medfödd prolaps behöver inte begränsa fysisk aktivitet. Lusten att engagera sig i professionell sport kommer att kräva ytterligare samråd med läkaren och genomföra stresstest. Rekommendera inte olika typer av brottning, hoppa i längd och höjd (belastningen i samband med plötsliga kroppsskakningar).

Barn rekommenderas fysisk aktivitet, simning, deltagande i utomhusspel

Vad ska jag göra om jag känner mig värre?

I närvaro av hjärtklappning, värk i hjärtat, sömnlöshet, ökad irritabilitet, men de normala resultaten av EKG och ultraljud:

nödvändigt att organisera semesterläge, är det bättre att vägra att arbeta på nattskiftet, sluta använda kaffe, alkohol, starkt te, kryddor, pickles, rekommenderad behandling av folkmusik rättsmedel lunga lugnande effekt (tinkturer och dekokter av valeriana rot, Leonurus, salvia, hagtorn, naturläkemedel teer och balsammynta) kan använda befintliga mediciner från ett apotek (Novo passerar, Hjärt forte) eller förbereda sig själv; stimulering av nervsystemet avlägsnas magnesiuminnehållande läkemedel ( agnerot, Magnesium vitamin B6).

Om en sådan undersökning visar EKG-förändringar som nedsatt myokardial metabolism, ändrar repolarisering, ventrikulär arytmi typ, vilket förlänger intervallet Q-T, är patienterna ordineras:

motionsbehandling; bad med syremättnad, ett avkok av örter, psykoterapi sessioner med en specialist, utveckling av auto-träning, sjukgymnastik tekniker (elektrofores halsområdet med brom), en ryggmassage och halskotpelaren; akupunktur.

Det kommer att lugna både nerverna och hjärtat

Drogbehandling av samtidiga sjukdomar i myokardiet

Förutom återställande och lugnande medel, enligt indikationerna, föreskriver läkaren förberedelser för att förbättra metabolism i cellerna i myokardiet:

Carnitin, Vitalein, Tyson, Panangin eller Asparcum, Koenzym Q, Riboxin.

Det bör noteras att dessa läkemedel inte har tillräcklig stödjande grund för resultaten av ansökan. Trots detta anser patienterna att de är effektiva. Användning rekommenderas kontinuerliga kurser i 2-3 månader.

I arytmier ordinerar läkaren svaga betablockerare i en liten dos.

Behandlingsprocedurer utförs under kontroll av EKG-studier. Ovannämnda behandling syftar till att kompensera för vegetativa och kardio-neurotiska störningar, men berör inte själva mitralventilen.

Terapi av prolaps orsakad av inflammatoriska sjukdomar

Patienter med mitralklaffprolaps rekommenderas vakt mot förkylningar, alltid behandlas angina, spåra omjustering kronisk inflammation foci (karies tänder, sinuit, adnexit, urinvägssjukdomar och andra). Faktum är att alla "viloläge" tills tiden för fokus kan snabbt orsaka endokardit. En klaffventiler är en del av den endokardiala och samtidigt lider av denna sjukdom.

Proteas av endokardialt ursprung hänför sig till sekundära lesioner, är inte associerad med medfödda förändringar, är helt beroende av huvudsjukdomens gång. Utseendet av prolapse i ultraljudsbilden i sådana fall indikerar övergången till inflammation i ventilklaffarna, början av bildandet av hjärtsjukdom.

Volymen av regurgitation har en dynamisk betydelse: dess ökning bekräftar en obemärkt attack av reumatisk hjärtsjukdom, trög septisk endokardit. Vid behandling av sådana fall är det nödvändigt:

använda antibiotika (Penicillin, Bitsillin) eller grupper på de maximala scheman tillägg, applicera antiinflammatorisk terapi med hormonella och icke-hormonella medel.

Huvudmålet är att stoppa destruktionen av endokardiet.

Behandling av prolaps orsakad av andra orsaker

Mitralklaffprolaps kan bildas med en stark spänning (dilation), eller vänster ventrikulär hypertrofi. Sådana variationer uppstår i fallet med kardiomyopati, högt blodtryck, migrerade omfattande hjärtinfarkt (speciellt med resultatet av aneurysmen väggar).

Patienten har symptom på hjärtkompensation, visas:

svaghet, andfåddhet, svullnad, smärta i hjärtat under rörelser.

Svåra angrepp av arytmi är möjliga.

Läkemedel används vid behandling:

expanderande kranskärlssår, minskad myokardiell syreförbrukning, antiarytmika, diuretika och hjärtglykosider.

Alla läkemedel ordineras av läkaren i varje enskilt fall.

Med bröstskador är akut prolapsutveckling möjlig på grund av att tråden lossnar, som fixerar ventilklaffarna. Patienten på grund av svår smärta, det är andfåddhet och tecken på akut hjärtsvikt. Behandlingen består endast i brådskande operation med ventilerna.

När används den kirurgiska metoden?

Kirurgiska tillvägagångssätt kan vara av två typer:

fixering av rivna vingar (syning av trådkord, skapande av en mekanism för att behålla broschyren), byte av ventilen med en artificiell protes.

Indikationer för kirurgisk behandling:

Antibiotisk terapi är ineffektiv endokardit och olika antiinflammatoriska medel, cirkulationssvikt skede 2B, oförmågan att använda eller brist på resultat från användning av hjärtglykosider, diuretika, återkommande anfall av förmaksflimmer, utveckling av hypertension i lungartären.

En artificiell mitralventil sys ihop med en ring som förhindrar ärrningen av öppningen mellan atriumet och ventrikeln

Det finns standardindikatorer för cirkulationsstörningar, vilka läkare styrs av när de bestämmer om operationens lämplighet:

regurgitant flödet mer än 50% rest ejektionsfraktion mindre än 40% ökning i tryck i lungartären är större än 25 mm Hg; volymökning av kaviteten av den vänstra ventrikeln under den diastoliska relaxa 2 gånger eller mer.

Funktioner av prolapse behandling hos barn

I barndomen kan förändringar i mitralventilen detekteras av misstag, kombinerat med ett brott mot strukturen hos andra ventiler, medfödda missbildningar. Oftast är dessa förändringar gynnsamma. Barnet bör skyddas mot akuta infektionssjukdomar. Dispensationsobservationen hos kardiologen 2 gånger om året visar vidare utveckling av en patologi och behovet av förebyggande behandling.

Om prolaps upptäcks under graviditeten?

Förändringar i mitralventilen detekteras vid undersökning av gravida kvinnor. Vanligtvis var de tillgängliga från barndomen, men störde inte och krävde ingen diagnos.

Det är nödvändigt att lugna den framtida mamman: barnet och graviditetsförloppet är inte hotat. En annan sak är om samtidig hjärtinfarkt, reumatism eller allvarliga sjukdomar avslöjas.

Föräldrarna tar i alla händelser hänsyn till dessa förändringar när man planerar arbetsverksamhet, i förebyggande behandling av en gravid kvinna.

Personer med mitralventil prolapse bör förstå att graden av återkommande upprepning under livet kan variera. Därför är det nödvändigt att genomgå en årlig undersökning och uppfylla läkarens krav på förebyggande behandling av samtidiga sjukdomar.

Prolapse av hjärtklaffar: orsaker, huvudsymptom, moderna diagnos och behandling
prolaps

hjärtklaffar är den vanligaste och ofta fullständigt ofarliga anomali vid utveckling av hjärtklaffar, under vilka iakttagandet av abnormt utskjutande av ventilklaffar observeras under sammandragningen av hjärtat. Mitralventilens prolapse är vanligare än prolaps av andra hjärtklaffar.

Den främsta orsaken till hjärtklappens prolaps är den medfödda svagheten hos bindväv, varav ventilerna är sammansatta. I de flesta fall manifesteras inte det ventilerande hjärtets prolapse av några symptom. Mindre ofta kan tecken på prolaps vara smärta i bröstet, en känsla av "oegentligheter i hjärtets arbete", yrsel, svaghet etc.

Vanligtvis har valvulerventilernas prolapse en gynnsam kurs och kräver ingen speciell behandling, men i sällsynta fall kan det kompliceras av en kränkning av hjärtans rytm (fibrillering), utveckling av hjärtflukt, etc.

De brutna formerna av prolapse, där hjärtats arbete bryts i stor utsträckning, kräver medicinering eller kirurgisk ingrepp.

Vad är hjärtventiler? Hjärtans ventiler är rörliga flikar, som består av individuella element (kuspar), överlappande hål genom vilka blod flyter från en del av hjärtat till det andra.

Ventilernas funktion är att styra blodflödet. I enkla ord: hjärtat kan representeras i form av en vanlig pump som pumpas över vätskan. Som i något annat sediment har hjärtat ett system med vätskesändande ventiler (blodet) i riktning mot pumpning och inte tillåter den tillbaka. Under sammandragningen av hjärtmuskeln sprutas blod under tryck från hjärtat - ventilerna som reglerar blodflödet i denna riktning vid tiden för sammandragning av hjärtat öppnas. Omedelbart efter sammandragning slappar hjärtat av och trycket i det faller - i det här fallet stänger ventilen och låter inte blodet åter i hjärtat.

I hjärtat finns 4 ventiler:1. mitralventilen ligger mellan vänster ventrikel och vänster atrium och består av 2 ventiler (fram och bak). Ventilerna på mitralventilen fästs vid vänster ventrikelvägg med trådgängor - ackord. Akkord kopplas i sin tur till små muskelformationer - de papillära musklerna. Under normal drift av de ackord och papillarmusklerna under kontraktion av hjärtat flik av mitralisklaffen väl tillsluten, inte sag och vybuhayut mot ventrikeln eller förmaket, så att blod kan strömma endast från förmaken till kamrarna, men inte kan strömma i den omvända riktningen. När ventilframfall mitral, en eller båda av dess klaffar vybuhayut i håligheten i det vänstra förmaket och förreglingen är inte mycket snäv, på grund av vilka en del av blodet från ventrikeln återföres tillbaka in i förmaket. Förlängningen av mitralventilens främre ventil är vanligare.

2. Trebladiga (eller tricuspid) ventilen Finns en ventil mellan höger kammare och högra atrium. Det fungerar precis som en mitralventil.

3. Aortaklaff ligger mellan vänster ventrikel och aorta. Aortaklappen förhindrar återföring av blod från aortan till vänster ventrikel.

4. Lungventil ligger mellan hjärtans högra hjärtkammare och lungstammen. Lungventilen förhindrar återföring av blod från lungans kärl till höger kammare.

Orsaker till prolaps av hjärtat Beroende på när hjärtfluktens prolaps uppträdde utmärks primär och sekundär prolaps:

1. Primär prolaps ventilen är medfödd, ofta ärvd och orsakas av en genetisk defekt i bindvävets struktur, från vilken ventilflikarna och senkorden är sammansatta. En sådan störning av bindvävstrukturen kallas myxomatisk degenerering.

2. Sekundär (förvärvade) prolapse hjärtventilen framträder som ett resultat av bröstskador, reumatism, hjärtinfarkt och andra orsaker. I detta fall är orsaken till att ventilerna i hjärtventilen i atriumhålan är inflammation eller bristning i senkorden.

Symtom och tecken på prolaps av hjärtat Medfödd prolaps av tricuspid (tricuspid) av en ventil, aortaklapp eller lungventil, visar i regel inga symptom och det upptäcks av misstag vid undersökning vid andra tillfällen. I samband med det faktum att blodcirkulationen med vanligt prolaps normalt inte påverkas signifikant, krävs ingen behandling i detta avseende.

Mitralventilens prolaps är vanligare än prolaps av andra hjärtklaffar, så vi kommer att se mer på det.

Mitral ventil prolapse I de flesta fall flyter den medfödda förlängningen av mitralventilen omärkligt och ger inga symptom. I vissa fall kan följande symtom och tecken på medfödd prolapse av mitralventilen i hjärtat observeras:

1. Känsla av "avbrott i hjärtans arbete": perioder av hjärtfel, som är frekvent eller långsam, hjärtslag, oregelbunden hjärtslag osv.

2. Smärta i hjärtat av regionen, som kan vara kortvarig sömnad, eller värk och långvarig (upp till flera timmar). Smärta i bröstet är inte associerat med fysisk aktivitet, går inte bort efter att ha tagit nitroglycerin, kan förekomma eller öka som en följd av känslomässig stress.

3. Symtom och tecken på vegetativ-vaskulär dystoni (IRR), som inkluderar en känsla av brist på luft, subfebril kroppstemperatur, buksmärta (irritabelt tarmsyndrom), yrsel, huvudvärk, etc.

4. Fainting eller clouding av medvetandet (pre-ocklusivt tillstånd) i stupade rum, efter emotionell stress etc.

5. Panikattacker är attacker av okontrollerad rädsla.

6. Tendens till blåmärken, frekventa näsblod, långvarig och tung menstruation hos kvinnor, och andra. Dessa symptom förklaras av koagulationsstörningar, vilket beror på ett brott av strukturen av de bindvävsfibrerna (av kollagen).

7. Vid mitralventilens initiala förlust observeras ofta följande tecken: hög tillväxt, långa armar och ben, långt tunt ansikte, ökad hudelasticitet, överdriven rörlighet i ledernahypermobilitet.), Tunn hud, dålig syn, skelning, var etc. Dessa symptom kombineras i separata syndrom, som kan ärvas och är ofta kombinerade med mitralklaffprolaps, till exempel, Klinefelters syndrom, Marfans syndrom och andra.

Symtom och tecken på förvärvad prolaps av mitralventilen beror på orsaken till dess utveckling:1. Om den sekundära (förvärvade), Har mitralklaffprolaps utvecklats som ett resultat av myokardinfarkt, symptomen uppträder plötsligt och är kombinerade med tecken på hjärtinfarkt: svår bröstsmärta, andfåddhet, en känsla av "störning av hjärtat", yrsel, förlust av medvetandet, kan utveckla en hosta och utseendet av en rosa skum från hans mun och andra.

När symptomen beskrivna ovan bör du omedelbart ringa en ambulans, eftersom fördröjning med behandling kan leda till döden.

2. Om mitralventilens prolapse har utvecklats till följd av ett bröstkörtel, förklaras det av sönderbrott av senstrådarackord), som reglerar ventilens funktion. De viktigaste symptomen på prolaps i detta fall är: ökad hjärtfrekvens, en känsla av "oregelbundenhet i hjärtans arbete" andfåddhet, hosta med separation av skumrosa. Om dessa symptom uppstår, kontakta omedelbart läkare.

3. Erhållen mitral ventil prolapse, orsakad av reumatism (inflammation i bindväv som utgör en del av ventilen), utvecklas gradvis och uppenbaras av ökad trötthet, utseende av dyspné efter obetydlig fysisk ansträngning, en känsla av "oegentligheter i hjärtats arbete" och andra.

Grader av prolapse av mitralventilen i hjärtat Graden av prolapse av mitralventilen bestäms endast under ultraljud av hjärtat (ekokardiografi). Beroende på hur mycket ventilerna i mitralventilen faller i det vänstra atriumets hålrum, utmärker sig 3 grader av prolaps:

1. Mitralventil prolapse av 1: a graden innebär att ventilflikarna sätter in i det vänstra atriumets hålrum med mindre än 5 mm.

2. När mitralventilen förlänger grad 2 Ventilventilerna sänks in i det vänstra atriumets hålrum med 6-9 mm.

3. Mitralventilen förlänger 3 grader innebär att ventilflikarna sakta i vänster atriumhålighet med mer än 10 mm.

Denna klassificering av mitralventil prolapse används främst i Ryssland och vissa CIS-länder. Detta beror på att graden av prolapse inte alltid återspeglar allvarligheten av kränkningen av blodcirkulationen, som den leder till. Till exempel, förlusten av mitralventilen i 1-2 graden leder ofta inte till en stark störning av blodflödet och kräver ingen särskild behandling.

Möjliga komplikationer av mitralventil prolaps prolapse

De viktigaste komplikationerna av mitralventil prolapse är:1. Mitralventilinsufficiens - ofullständig tillslutning av mitralventilens ventiler under sammandragningen av hjärtat, vilket leder till inträngning av blod från vänster ventrikel i förmakshålan (mitral regurgitation). Den uttryckta bristen på mitralventilen kan leda till utveckling av hjärtsvikt.

2. Bakteriell (infektiös) endokardit Är en allvarlig sjukdom som kännetecknas av inflammation i hjärtets inre membran (endokardiell) som täcker ventilerna. De viktigaste symptomen på bakteriell endokardit är: feber, svår allmäntillstånd, ledvärk, hjärtklappning, gulsot, små petekiala blödningar i huden och andra.

3. arytmier - En kränkning av hjärtans rytm, som uppenbaras av en känsla av oegentligheter i hjärtans arbete, yrsel, svimning och andra symtom.

4. insult - Denna plötsliga akuta kränkning av blodtillförseln till hjärnan, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser och till och med döden. Risken för stroke är högre hos människor efter 50 år, med arytmi, infektiv endokardit, etc.

Mitralventil prolaps hos barn Barn har i regel primärt (medfödd) mitralventil prolapse, orsakad av en defekt i bindvävets struktur. Ofta uppträder prolaps hos barn inte av några symtom och detekteras av en slump vid undersökningar vid andra tillfällen. Symtom och tecken på mitralventilförlust hos barn skiljer sig inte från de hos vuxna (se ovan).

Förlängningen av mitralventilen i ett barn är hänförlig till de så kallade, små anomalierna av hjärtans utveckling (MARS). Förutom att mitralventilen förlängs innehåller MARS följande slumpmässiga fynd under ekokardiografi (Hjärt ultraljud): Framfall av trikuspidalventilen, patent foramen ovale, framfall ventilbladen av aorta eller lungpulsådern, bicuspid aortaklaffen, ytterligare papillarmusklerna, och andra.

Som regel har MARS en bra kurs, påverkar inte barnets hälsa väsentligt och kräver ingen särskild behandling. Med tanke på ökad risk för hjärtrytmstörningar (arytmier) och andra komplikationer bör ett barn med mitralventil prolapse genomgå en regelbunden förebyggande undersökning med en kardiolog.

Graviditet och förlossning med mitralventil prolapse Graviditet och förlossning med mitralventil prolaps går som regel utan komplikationer, barnet är fött med normal kroppsvikt och i tid.

Under graviditetsplaneringen kan en kvinna med mitralventil prolapse rekommenderas ekkokardiografi, vilket kommer att bidra till att klargöra volymen av återkomst av blodet (regurgitation), och därmed graden av mitralventilinsufficiens. Komplikationer av mitralventil prolaps under graviditet och förlossning är extremt sällsynta, men du bör vidare diskutera risken för utveckling hos en gynekolog eller kardiolog.

I vilka fall ska jag genast se en läkare? När följande symptom uppstår, sök läkare så snart som möjligt:

1. Plötslig försämring av hälsa, svaghet, dyspné, utseendet av bubblande andetag eller skum från munnen. Dessa symtom indikerar att en signifikant del av blodet återvänder från vänster ventrikel till vänstra atriumet (regurgitation), vilket ledde till stagnation av blod i lungorna (lungödem).

2. Förlust av medvetande (svimning) är en följd av ett otillräckligt blodtillförsel till hjärnan, vilket kan bero på en kränkning av hjärtans rytm (arytmi).

3. Ökad kroppstemperatur, ledsmärta, svår svaghet. Dessa symtom kan indikera utvecklingen av infektiv endokardit - en av komplikationerna av mitralventil prolaps.

4. Minskad prestanda, ökad trötthet, svaghet, andfåddhet efter en mindre belastning: alla dessa symtom indikerar en eventuell utveckling av hjärtsvikt.

Diagnos av prolapse av valvulärt hjärta Om du har symptom på hjärtklaff framfall, bör du konsultera en läkare, terapeut eller kardiolog, som kommer att göra en undersökning, lyssna på hjärtat och, vid behov, tillsätta ytterligare metoder för diagnos eller råd från andra experter (som en neurolog).

De huvudsakliga metoderna för diagnos av mitralventil prolapse är:1. Hjärtets ultraljud (Ekkokardiografi, Echo-KG) och Doppler-ekkokardiografi - tillåta bestämning av graden av prolaps av mitralventilen, liksom närvaron och omfattningen av mitralventilinsufficiens, vilket uppenbaras av upprepning (blod från ventrikeln till atriumet).

2. Elektrokardiografi (EKG) tillåter att identifiera vissa störningar i hjärtets arbete, vilket indirekt kan indikera mitralventilens prolaps: en kränkning av hjärtans rytm (arytmi), uppkomsten av ett stort antal extraordinära hjärtkontraktioner (extrasystoler) och andra.

3. Holter EKG (holter) Är en undersökningsmetod som gör att läkaren kan kontrollera hjärtat under dagen. För att göra detta ska läkaren ställa in elektroderna på huden på bröstets främre yta, vars information kommer att spelas in på den bärbara mottagaren. Dagen, under vilken holter kommer att produceras, bör du leda en normal hälsosam livsstil.

Behandling av mitralventil prolapse I de flesta fall kräver medfödd mitralventil prolapse inte särskild behandling.

Behandling av mitralventil prolaps är nödvändig i följande fall: hjärtklappning (takykardi) och en kränkning av hjärtans rytm (arytmi), frekventa attacker av vegetativa sjukdomar (smärta i bröstet, yrsel, besvär etc.), förekomst av svår mitralventilinsufficiens och några andra. Behovet av behandling av mitralventil prolaps utvärderas individuellt av den behandlande läkaren.

Med medfödd mitralventil prolapse kan följande läkemedel förskrivas:1. Adrenoblockerare (Atenolol, Propranolol och andra.) ordineras vid frekventa hjärtklappningar (takykardi) och för förebyggande av arytmier.

2. Preparat innehållande magnesium (t ex Magnerot) förbättra patienternas hälsa med mitralventil prolaps och symptom på vegetativ-vaskulär dystoni (yrsel, svimning, smärta i hjärtat, överdriven svettning, subfebril kroppstemperatur, etc.)

3. Vitaminer: Nikotinamid (vit.RR), Tiamin (vit. B1), Riboflavin (vit.V2) och andra.

Kirurgisk behandling av mitralventil prolaps är endast föreskriven vid utveckling av svår mitralventilinsufficiens (med allvarlig upprepning) och inkluderar proteser (ersättning) av mitralventilen.

Behandling av förvärvad prolaps av mitralventilen beror på orsaken till dess utveckling och graden av uppblåsthet av blodet. Med en signifikant mitral insufficiens (retur av en stor volym blod från ventrikeln till atriumet) kräver kirurgi på hjärtklaffen.

Speciella rekommendationer för medfödd mitralventil prolapse Alla personer med medfödd mitralventil prolaps rekommenderas:

1. Var noga med att följa munhygien: borsta tänderna två gånger om dagen, använd tandtråd och besök tandläkaren två gånger per år. Dessa åtgärder minskar risken för att utveckla en av de allvarliga komplikationerna av prolaps av mitralventilen - infektiv endokardit.

2. Undvik eller begränsa konsumtionen av alkohol, kaffe, rökning, eftersom dessa ämnen ökar risken för att störa hjärtans rytm (arytmiutveckling).

Fysisk träning och sport med medfödd mitralventil prolapse Praktiskt taget alla människor med medfödd mitralventil prolapse tillåts måttlig fysisk aktivitet som uppträder i vardagen. Frågan om barnets entré med mitralklaffprolaps i idrott bör behandlas med din läkare, som kommer att bedöma hälsotillståndet hos barnet och risken för komplikationer. Som regel, med okomplicerad mitralventil prolapse, motion (såväl som simning, aerobics) är tillåtna och till och med användbara.

Upptagandet av personer med medfödd prolaps av mitralventilen för att engagera sig i professionell sport bestäms individuellt.

VARNING! Informationen som läggs ut på vår webbplats är informativ eller populär och tillhandahålls till ett brett spektrum av läsare för diskussion. Utnämningen av läkemedel ska endast utföras av en kvalificerad specialist, baserat på medicinsk historia och diagnostiska resultat.

För de som diagnostiseras med mitralventil prolaps, ordineras behandling om det finns specifika klagomål i form av smärta, rytmförstörningar, svimning. Prolapse är utsprånget eller slingringen av ventilflikarna. Denna hjärtpatologi är vanlig bland ungdomar. Vanligtvis diagnostiseras det av misstag under en fysisk undersökning eller en förebyggande undersökning. En sådan kränkning går ofta inte med alarmerande tecken.

Vanligtvis är mitralventilförlusten (PMC) inte ett dödligt hot mot människans liv och kräver ingen speciell behandling. Men hos vissa patienter, i bakgrunden av en sådan anomali, utvecklas ytterligare hjärtpatologier som kan behandlas.

PMC förekommer hos 20% av friska människor och anses ibland vara en variant av normen. Kvinnor är benägna att prolapse mer än män. I allmänhet är diagnosen patologi hos unga patienter 20-30 år. Prolapse är uppdelad i primär och sekundär. Primären är prolapse med medfödda anomalier, och den sekundära patologin, som uppstod som en komplikation efter andra sjukdomar.

Allmän information om mitralventilen

Hjärtat utför pumpens arbete. Tack vare dess funktion upprätthålls den nödvändiga blodcirkulationen genom kroppen. I detta fall bör det önskade trycket bibehållas i hjärtkamrarna. Hjärtmuskeln är uppdelad i två atria och två ventriklar. Det finns "fönsterluckor" mellan kamrarna. Dessa ventiler ställer in önskat tryck och säkerställer blodcirkulationen i nödvändig riktning.

Mitralventilen är belägen mellan vänster ventrikel och vänster atrium. Den har två dörrar: fram och bak. Den främre ventilen är mer sårbar, därför uppträder dess prolapse eller sagging oftare än den bakre delen. Bifogade till ventilerna är strängar, kallade ackord, vilka är fästa vid papillära musklerna. Tack vare denna struktur uppfyller mitralventilen dess funktioner.

Med sammandragningen av hjärtmuskeln, trycket stiger, öppnas "ventilerna" som hålls av papillära muskler och ackord. Om det inte finns något utskjutande mot ventrikel eller atrium, strömmar blodet från atriumet till ventriklerna, men återvänder inte tillbaka. Med ventilförlängning kan båda ventilerna sticka ut i förmakshålan och förslutningen lossnar, vilket ger upphov till blod till atrium. En sådan återvändande av blod kallas regurgitation.

Graden av upprepning fastställs beroende på volymen av blod som återgår till atriumet. Vanligtvis utbuktar ventilerna en liten återgång av blod och påverkar inte hjärtmuskulärets arbete negativt. I vissa fall kan detta fenomen anses vara en variant av normen.

Prolapse har flera grader. Den första graden är etablerad om bladets tak är mindre än 5 mm. Den andra graden - slingringen är från 6 till 9 mm, och i tredje graden är utsprånget mer än 10 mm.

Orsaker till prolaps

Det finns 2 huvudorsaker för hjärtklaffarnas låsning. Den första orsaken till sjukdomen är en medfödd hjärtanomali associerad med en onormal ventilstruktur eller en försvagning av bindväv som den består av. Eftersom bindväven är svag, sträcker sig ventilerna och skärs. Sådan patologi går till barnet genom arv från föräldrarna och förblir för livet.

Medfödd MVP har vanligtvis en gynnsam prognos. Det finns ingen symptomatologi och du behöver inte behandla den. Detta fenomen som läkare tillhör organismens individualitet. Erhållen prolaps uppstår på grund av sjukdomar som bryter upp ventilens, papillära muskler eller ackord. Möjliga sjukdomar som orsakar prolapsbildning innefattar:

reumatisk hjärtsjukdom; halsont; skarlet feber; ischemisk hjärtsjukdom; myokardinfarkt; trauma i båren.

Det händer ofta att ett barn har denna patologi efter att ha en infektionssjukdom. Angina kan orsaka komplikationer som leder till inflammation i hjärtmuskeln och dess försvagning. Utbuktningen av ventilerna på bakgrund av ischemisk hjärtsjukdom och infarkt är typisk för äldre. Vid skador på båren kan ackordbrott förekomma, och därmed bildas PMC. I denna situation krävs behandling.

Beskrivning av PMK-manifestationer

Symtom på medfödd prolaps är i de flesta fall frånvarande. Men ibland kan det finnas följande symtom:

kränkning av hjärtrytmen (extrasystole); Bradykardi (puls mindre än 50 slag per minut); smärta i bröstet (sömnad, värk) panikattacker känsla av ofullständig inspiration och utandning svimning; yrsel; huvudvärk; snabb blåmärken (med lätta blåmärken); näsblödning; ångest; sömnlöshet.

Extrasystole är ett brott mot den rytmiska sammandragningen av hjärtmuskeln, där det finns en blekning eller ett hjärtsvikt. Inför detta symptom är människor rädda, vilket orsakar hjärtklappning, svettning, yrsel och illamående. Men inget farligt i extrasystoler är närvarande.

Uppenbarelsen av smärta vid prolaps är inte associerad med fysisk ansträngning. De kan inte elimineras genom användning av hjärtdroger, till exempel nitroglycerin. Smärta av denna typ kan intensifiera efter känslomässig stress och stress.

Utseendet av blödning och bildandet av blåmärken under prolaps beror på det faktum att blod koagulerar sämre på grund av störningar associerade med bindvävsfibrer eller kollagen. Det noterades att patienter med PMC har externa liknande tecken. Dessa är vanligtvis långa människor med långa armar och ben, ett långsträckt ansikte, med en tunn och ökad elasticitet i huden.

Symptom på mitralventilens förvärvade patologi beror på de faktorer som provocerade det. Om till exempel om detta fenomen föregås av ett hjärtinfarkt, upplever personen svår bröstsmärta, andfåddhet, extrasystol, yrsel, hosta, rosa skumbildning i munnen. I denna situation krävs akut inläggning.

Är det möjligt att bota prolapse?

Med mitralventilens prolapse kommer behandlingen att eliminera orsaken till patologin. Som ovan beskrivet orsakar en sådan anomali i hjärtmuskeln i de flesta fall inga speciella obehag för personen. Före ultraljuds-uppfinningen var det inte möjligt att identifiera patologi. Därför var många inte medvetna om deras överträdelser, som levde lyckligt i en mycket gammal ålder.

blockerare; beredningar innehållande magnesium; vitaminer.

Adrenoblocker är indicerade för patienter som upplever hjärtarytmi (arytmi), takykardi (snabb hjärtslag). Intag av magnesiumpreparat i komplexet bidrar till att eliminera vegetativa symtom: yrsel, hjärtsmärta, subfebrilt tillstånd (liten ökning i temperatur), ökad svettning.

Kirurgi krävs sällan. Om ventilfel diagnostiseras är sagging större än 10 mm och kraftig upprepning föreligger, då krävs en byte av ventil.

För behandling av sekundär prolapse kan det behöva gå till sjukhuset. Eftersom det ofta sker mot bakgrund av infektionssjukdomar, kommer behandlingen att bestå av att ta antibiotika, läkemedel som eliminerar arytmi och restorativa läkemedel. Speciellt handlar det om barn som har komplikationer efter ARVI.

Kan människors metoder hjälpa till?

Behandling av prolaps med folkmedicin innebär att man tar växtbaserade blandningar som har lugnande egenskaper.

Blanda valerian, morwort, hagtorn, mynta och gör te. Det är tillåtet att förbereda infusioner från dessa örter separat.

En annan samling är förberedd enligt följande: morwort, hagtorn, ljung och törn blandad i en proportion. 1 matsked av blandningen, häll 200 g kokande vatten. Infusera innan kylning, dränera och dricka för en dag.

Det skulle vara bra att inkludera i kosten av en person som har PMK, röda druvor, torkade aprikoser, russin, valnötter. Dessa frukter innehåller kalium, magnesium, vitamin C, vilket är mycket fördelaktigt för kroppen i hjärtsjukdom. Men mest av allt är C-vitamin i hundrosen, så förbered det från te.

Men innan du använder traditionella behandlingsmetoder, kontakta din läkare.