Huvud / Åderbråck

Orsaker, symtom och behandling av hjärtets rheumatism

Från den här artikeln kommer du att lära dig: Vad är hjärtets reumatism, varför det utvecklas. Vilka komplikationer har det med. Symptom på sjukdomen, metoder för diagnos, behandlingsmetoder.

Ett annat namn för reumatisk hjärtsjukdom är reumatisk cardit. Det är en inflammation i hjärtat av en autoimmun natur.

Reumatisk hjärtsjukdom är särskilt farlig, eftersom det leder till förvärvade hjärtfluktfel. De senare orsakar cirkulationsstörningar och hjärtsvikt. I avsaknad av behandling fortskrider de och kan leda till döden.

Akut reumatisk hjärtsjukdom är en av komplikationerna av angina och skarlet feber hos barn, oftare hos vuxna.

Behandling av akut reumatisk hjärtsjukdom kan ta från 2 till 8 veckor, varefter en fullständig återhämtning sker. Men när förtida vädjan till läkaren kan passera sjukdomen till en kronisk form, som inte helt kan utrotas, är det nödvändigt med jämna mellanrum för att behandla exacerbationer. Om hjärtets reumatism orsakade komplikationer, behandlas de med hjälp av kirurgiska ingrepp. Patienter som har haft reumatisk inflammation i hjärtat, måste beaktas i framtiden genom en hjärtspecialist, och hålla en hälsosam livsstil, som i stressituationer för kropps återfall.

Övervakning och behandling av patienter med reumatism i hjärtat involverade reumatolog och kardiolog.

Om du lider av reumatism andra organ (t.ex. leder), och han slog inte hjärtat, för att förebygga observerade en kardiolog och gå igenom korrekt och snabb behandling av en reumatolog. Eftersom under nästa exacerbation av reumatism är nederlaget för nya organ (inklusive hjärtat) möjligt.

Orsaker till patologi

Hjärtat blir inflammerat på grund av attacken från dess vävnader av immunceller.

Forskare har funnit att risken för reumatism ökar när:

 • Genetisk predisposition.
 • Infektion av vissa mikroorganismer: hemolytiska streptokocker grupp A (det orsakande medlet av scharlakansfeber och halsont), herpesvirus, hepatit B, T-lymfotropt virus, cytomegalovirus, mässlingvirus, påssjuka ( "grisar").
 • Kroniska sjukdomar i nasofarynx: Faryngit, tonsillit.
Risken för reumatism ökar med kronisk faryngit. Klicka på bilden för att förstora

Samma orsaker kan leda till reumatisk skada på andra organ (leder, blodkärl, lungor, hud, nervsystemet).

Om du är i riskzonen (till exempel din närmaste familj lidit av reumatism), kan sjukdomen uppstå efter en stressande situation för kroppen: starka underkylning, sol eller värmeslag, intensiv känslomässig upplevelse, giftiga ämnen abrupt hormonell misslyckande.

Sjukdomen påverkar människor i alla åldrar. Ofta - barn från 5 till 15 år och vuxna över 50 år. Hos barn, inträffar vanligen reumatisk hjärtsjukdom i akut form som en komplikation av scharlakansfeber eller ont i halsen, särskilt vid olägligt eller ofullständig behandling. Hos vuxna kan reumatisk hjärtsjukdom förekomma i kronisk form. "Trigger" i början av utvecklingen av reumatisk feber är oftast åldersrelaterade förändringar i kroppen, bland annat hormonella störningar och kroniska infektioner.

Rheumatisk cardit börjar manifesteras efter 7-21 dagar efter en streptokockinfektion (angina eller skarlet feber). Därför, även efter återvinning, är det önskvärt under en tid att observera doktorn (barnläkare eller terapeut) samt att genomgå en profylaktisk undersökning med en kardiolog.

Manifestationer av reumatisk hjärtsjukdom

Reumatism i hjärtat manifesteras av vanliga och hjärttecken.

Reumatism av hjärtsymtombehandling

Varför uppstår reumatisk hjärtsjukdom?

Den reumatiska processen åtföljs av utseendet av inflammatoriska foci i hjärtmuskeln, vid vilken karakteristiska bindvävsknuder bildas. De gradvis cicatrize, orsakar kardiosklerotiska förändringar.

Det avslöjades att den främsta orsaken till sjukdomen är autoantikroppar mot hjärtceller, men följande kan provocera ett autoimmunt svar hos kroppen:

Mekanism för utveckling av sjukdomen

Hjärtat har ett endokardium, ett myokardium och ett perikardium - det här är de tre skikten från vilka den första lägger hjärtat inifrån och den andra är täckt från utsidan. Reumatoida förändringar uppträder oftast i det inre skiktet (endokardit) och utvecklar samtidigt som myokardit samtidigt.

Inflammation av perikardiet är mindre vanligt, men det är nästan omöjligt att tydligt skilja manifestationer från varandra, därför beskrivs sjukdomen antingen som reumatisk cardit eller som en inflammation i alla tre skikten - pankardit.

Förändringar i skikten manifesteras i form av små formationer på hjärtklaffarna, de ser ut som rödgråa noduler. Som ett resultat av dessa formationer ökar vävnaderna i ventilen, ökar i storlek, och sedan bildar de ärr.

Ventilerna koalescerar med basen, upphör att vara elastiska, börjar stänga felaktigt. I slutändan utvecklas hjärtsjukdomar.

Myokardium över tiden växer med nodulära formationer som leder till kardioskleros. När det gäller perikardiet finns det nästan alltid en fibrinös lokal perikardit.

Reumatism i hjärtat - orsaker

Sällan förekommer reumatism på grund av det faktum att det inte fanns någon lämplig behandling för angina eller faryngit. I detta fall kan hjärtets reumatism utvecklas ganska snabbt - i 2-3 veckor efter sjukdomen av ett infektiöst ursprung, men samtidigt är fall av långsam utveckling av reumatism inte ovanliga.

Det är uppenbart att huvudorsaken till reumatiskt hjärta är streptokocker grupp A. Denna grupp streptokocker är mycket resistent mot kemiska och fysiska effekter.

Det finns en hög risk för infektion hos barn, människor som tillbringar en betydande del av sin tid i slutna utrymmen med en stor befolkning. Ärftlig predisposition spelar en viktig roll, för det är således möjligt att fastställa en nivå av mottaglighet för streptokocker.

Scarlet feber, som ofta påverkar barn, beror också på en och frekvent orsak till hjärtsreumatism. Det bör noteras att personer som lider av kronisk tonsillit, faryngit är mycket mer benägna att utveckla en inflammatorisk process i hjärtmuskeln.

Statistiken visar att ungefär 4% av jordens totala befolkning lider av reumatism, bland annat massan - barn och kvinnor.

klassificering

   1. Med dagens natur
  • skarp,
  • subakut,
  • kronisk
  • utdragen,
  • latent,
  • ständigt återkommande.
   Av aktivitetsgraden. Här beaktas följande reumatism i hjärtat: symptom och undersökningsdata.

Reumatisk cardit är uppdelad i flera arter beroende på lokalisering av inflammation:

Den kinetiska klassificeringen består av:

 1. Fasen av sjukdomen - aktiv eller inaktiv. Den första är uppdelad i 3 grader - minimal, måttlig och hög aktivitet.
 2. Sjukdomsförloppet är akut, subakut, latent, utdragen, återkommande. I akut form utvecklas sjukdomen snabbt och plötsligt. I denna symptomatologi uttalas, men trots detta har behandling av akut form en kortare period. Den subakutiska formen präglas av mindre levande symtomatologi, attacken varar från 3 till 6 månader, men behandlingen kommer att vara längre och mindre effektiv. Förlängd form - sjukdomen tar lång tid (sex månader eller mer), dynamiken är trög, processen kännetecknas inte av aktivitet. Den latenta formen av sjukdomen detekteras endast av den redan bildade hjärtfel, eftersom symptomen är dolda och patienten kommer till läkaren med komplikationer. Den återkommande formen karaktäriseras av en vågliknande kurs av sjukdomen, med involvering av inre organ i patologiska processer fortskrider snabbt.
 3. Kännetecken för lesioner - endast hjärtat är inblandat eller processen har fångat andra kroppssystem.

Symtom och tecken på hjärtets rheumatism

De första symptomen kan förekomma några veckor efter angina eller faryngit, även om sannolikheten för en långsam kurs av reumatisk hjärtsjukdom inte kan uteslutas.

Det är viktigt att komma ihåg att före inledningen av reumatism är det inte nödvändigt att få ont i halsen några veckor tidigare - det räcker för att en person har ont i halsen minst en gång i livet.

Det finns fall där reumatism diagnostiseras hos personer som har succumbed till hypotermi flera dagar sedan. De första symptomen på hjärtets reumatism är en snabb puls, en ökning av kroppstemperaturen till 40 grader, det finns en nedbrytning, generell svaghet, sjukdom och ökad svettning.

När man talar om den ökade kroppstemperaturen bör man komma ihåg att det i vissa fall inte kan stiga över 37 grader med hjärtets rheumatism.

Från sidan av hjärtaktiviteten finns det även vissa funktionsfel - alla symptom på akut hjärtsvikt uppträder. Sådana tecken anses vara andnöd, smärta i hjärtat, yrsel, huvudvärk, en känsla av svaghet i kroppen.

Dessa symtom kan förekomma samtidigt, men kan också utvecklas gradvis, som om de överlappar varandra. Patienten diagnostiseras med brist på röda blodkroppar - anemi.

Diagnos av reumatisk hjärtsjukdom är baserad på laboratorietester som gör att du kan bestämma nivån av antikroppar i kroppen. En annan metod för diagnos är fördelningen av streptokockgrupp A, för vilken studier av kulturen från andningsorganen.

Sjukdomen manifesterar sig beroende på läsplatsen, strängheten i strömmen. Frekvensen av återfall och förekomst av andra sjukdomar har också betydelse.

I allmänhet manifesterar sjukdomen initialt sig kraftigt. Men det finns fall där sjukdomen är latent.

Symptom hos barn

Sjukdomen påverkar inledningsvis lederna - i axelförband, fotled, knän, armbågar, så kallade. Reumatoida noder - små artikulära tumörer. Dessa formationer skadar inte, de är täta, runda och stilla.

Tecken på reumatisk hjärtsjukdom är uppdelade i 2 grupper:

cardiac

Diagnos av sjukdomen

De viktigaste diagnostiska metoderna är instrumentstudier av hjärtat - EKG och ultraljud. Dessutom är det nödvändigt att ta ett blodprov för:

 • reaktivt protein;
 • ESR;
 • på reumatismens faktor
 • för antikroppar.

Den viktigaste diagnostiska uppgiften är detektering av hemolytisk streptokocker, eftersom närvaron av detta smittämne talar volymer. För att upptäcka det i patientens blod utförs en bakteriekultur av blod.

Principer för behandling

Reumatism i hjärtat hänvisar till de sjukdomar som bättre förebyggs än härdad. För förebyggande åtgärder måste du övervaka din hälsa, var särskilt uppmärksam på denna fråga efter att du har lider av angina.

Det rekommenderas att läka läkaren i 1 månad efter faryngit och ont i halsen. Det viktigaste fasen av förebyggande kan kallas att härda kroppen från tidig barndom, vilket hjälper till att motstå olika sjukdomar.

Om du inte kan skydda dig från hjärtets reumatism behöver du söka medicinsk hjälp. Läkaren föreskriver sängstöd, vilket måste följas.

Behandling utförs på ett sjukhus. Läkemedlet syftar till att eliminera inflammatorisk process och minska hjärtsvikt.

För detta ändamål föreskrivs patienten antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel. I allvarliga fall kan kirurgi utföras för att reparera eller ersätta skadade ventiler.

För att behandlingen av hjärttum ska lyckas är det nödvändigt att tillgripa sanatoriumbehandling. Det är sålunda möjligt att konsolidera resultatet, vilket uppnåddes under förhållandena för inpatientbehandling.

Behandlingsförloppet fortsätter, och fysioterapi, fysiska övningar och motorisk aktivitet används också. Två gånger om året efter hjärtets rheumatism är det nödvändigt att genomgå en läkarundersökning och genomföra en rad åtgärder (läkaren utser) för att förhindra progressionen och upprepade episoder av hjärtets reumatism.

Huvudmålet med terapeutiska förfaranden är att minska graden av inflammation, eliminera manifestationer av hjärtsvikt och återföra kardiovaskulärsystemet till dess vanliga funktionalitet.

Om en patient har akut reumatism i hjärtat, visar han en strikt sängstöd. Därför är patienter vanligtvis inlagda i sjukhusets profilavdelning, eftersom på ett sjukhus är det mycket lättare att övervaka en persons tillstånd och vidta brådskande åtgärder vid förvärv av inflammatorisk process.

Kärnan i behandlingen av hjärtets reumatism är en komplex behandling med obligatorisk användning av antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel. Patienterna ordineras penicillin, erytromycin, glukokortikosteroider.

Med avancerade och komplicerade former av hjärtreumatism är behandlingen baserad på användning av gamma-globulinpreparat och desensibiliserande läkemedel.

Dessutom, under hela den antiinflammatoriska behandlingen, tar patienten vitaminpreparat, inklusive askorbinsyra.

Den optimala dosen av glukokortikoid är vald med ett öga på svårighetsgraden av sjukdomen och svårighetsgraden av ändringarna. Typiskt, patienter fick prednison i en mängd av 15-25 mg / dag, varvid bulkläkemedlet bör ske under morgontimmarna.

Om en patient diagnostiserad med kronisk reumatisk hjärtsjukdom, är behandling baserad på administrering av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, som är kombinerade med glukokortikoid och basiska läkemedel (klorokin, Plaquenil, penicillin G).

En stor roll när det gäller att bli av med reumatism i hjärtat ges till sanatoriumbehandling. Frisk luft, mineralvatten, lera, mätt, lugnt liv ger en stor effekt och bidrar till den snabba återhämtningen av människor, även efter de utdragna och svåra behandling, kan också komma till undsättning, och multi-zon luftkonditioneringssystem.

YouTube-video om ämnet för artikeln:

 • · Läkarens ansträngningar vid hjärtets reumatism riktas till:
 • · Fullständig förstöring av patogenen
 • · Relief av den inflammatoriska processen
 • · Kämpa med hjärtsvikt.
 • · Med alla former av patologi överförs patienten till sängläge.
 • · Kosten bör berikas med proteiner och vitaminer, salt i händelse av svår sjukdom är begränsad.
 • Beta-hemolytisk streptokocker kan behandlas med penicillin. Fenoximetylpenicillin och dess analoger är de valfria läkemedlen för hjärtets rheumatism. Om denna grupp av läkemedel är intolerant kan lincomycin och andra antimikrobiella medel förskrivas.
 • · Cupping av mild inflammation är gjord med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel - aspirin, diklofenak. Vid svår sjukdom undertrycks processen av kortikosteroider - prednisolon.
 • · Olika hjärtämnen, diuretika används för att bekämpa hjärtsvikt.
 • · Vid allvarliga former av hjärtreumatism med skada på dess valvulära apparat kan en patient genomgå ett kirurgiskt ingrepp för plasten hos den drabbade ventilen eller för dess proteser.

För att behandla rheumatism i hjärtat måste du se en läkare för reumatolog. Vi måste genast säga att hjärtets reumatism inte kan behandlas med folkmetoder, de kan endast användas för förebyggande ändamål.

Det bör också förstås att symptomen och behandlingen beror på sjukdoms svårighetsgrad, de bakomliggande bakgrundssjukdomar, patientens ålder och många andra faktorer, så självmedicinering är kategoriskt utesluten.

Efter en fullständig undersökning av patienten bestämmer läkaren behandlingsregimen, som bygger på avlägsnande av inflammatorisk process, eliminering av streptokockinfektion och neutralisering av hjärtsvikt.

Behandling av hjärtets rheumat är tillräckligt lång, medan det är nödvändigt att använda som symptomatiska så specifika medel. Behandling kräver oftast patientens vistelse på sjukhuset.

 • antiinflammatoriska läkemedel;
 • antibiotika;
 • steroidhormoner;
 • medel som bidrar till återställandet av vatten-saltbalansen
 • medel för att förbättra blodcirkulationen.

Om patientens tillstånd är svårt och sjukdomen fortskrider i komplicerad form, är kirurgisk ingrepp nödvändig. I detta fall gör kirurger plasten av den drabbade ventilen eller byter den till en artificiell.

Förutom läkemedelsbehandling är patienten ordinerad kostnäring. Från kosten är det nödvändigt att utesluta en stor mängd kolhydratmat, minska saltintaget och dricksregimen bör också minskas.

Att inkludera mer protein mat i kosten, och försök också att konsumera mer mat som innehåller kalium.

Spa behandling spelar en stor roll för att behandla och bli av med reumatism i hjärtat. Mineralvatten, behandling med helande lerbad, frisk luft ger en positiv effekt.

Komplikationer och konsekvenser

Rheumatisk cardit orsakar komplikationer, gran får inte behandling i tid:

Reumatism: tecken, hjärt-manifestationer, diagnos, hur man behandlar, förebyggande

Reumatisk feber - det mest bekant för oss namnet på denna inflammatorisk sjukdom, men i litteraturen kallas ibland sjukdoms Sokolsky Buyo eller reumatisk feber, som absolut inte ändra dess väsen.

Ungefär 30-40 år sedan var spridningen av reumatism ganska bred. Huvudsakligen var bland patienterna ofta och långsiktigt sjuka barn från 6 till 14-15 år, med foci av kronisk infektion (tonsillit), låg immunitet och ärftlig predisponering mot hjärtpatologi. Utseendet på den första attacken vid majoritetsålder är inget undantag, men debut av sjukdomen hos vuxna är ett sällsynt fenomen.

Modern medicin vet många sätt att bekämpa denna mycket allvarliga sjukdom, vars väg riktas direkt mot hjärtats nederlag och bildandet av valvulära defekter. Diagnostisk sökning med hjälp av ny teknik och hög precisionsutrustning, effektiva läkemedel och effektiva förebyggande åtgärder kan stoppa den patologiska processen i början av starten.

Orsaker till reumatisk feber

Den största betydelsen i bildandet av den inflammatoriska processen i bindväv med efterföljande skada på olika skal i hjärtat tillhör β-hemolytisk streptokocker (grupp A), som ofta sätter sig i övre luftvägarna, att provocera en akut respiratorisk-virussjukdom med nedsatt immunitet. Det är därför det är vackert ofta reumatism gör sin debut efter ont i halsen eller andra relaterade patologiska tillstånd.

Trots den höga förekomsten av akuta respiratoriska virusinfektioner och angina hos barn, når rheumatism inte alls alls, är det troligt att en hemolytisk streptokocker inte räcker till för att utveckla sjukdomen. Vi behöver villkor och förutsättningar som hjälper den smittsamma agenten att besegra kroppen.

Låg eller omvänt, för hög (giperimmunoreaktivnost) immunsvar är genetiskt programmerad predisposition, dåliga levnadsförhållanden och ogynnsamma miljöfaktorer lämna en person utan skydd och öppna vägen för patogener hjärt bindväv som liknar den strep antigenkompositionen. Membranen i hjärtat börjar gå immunsvar, tillsammans med bildandet antikardialnyh antikroppar (autoantikroppar) riktade mot tyget i sitt eget hjärta, och inte för att bekämpa fienden. Som ett resultat ökar titerna av onödiga antikroppar och hjärtat påverkas.

Dessutom är förekomsten av reumatisk process som ofta associeras med närvaron av specifika leukocyter alloantigener som överförs från föräldrar genom arv, och bildningen av korsreaktiva antikroppar riktade mot streptokocker, men kan reagera med antigener HLA-systemet (vävnadsantigener). Detta fenomen kallas molekylär mimicry och anses vara väldigt signifikant vid utvecklingen av autoimmuna processer, till vilken reumatism hör till.

Vad följer av klassificeringen

Den reumatiska processen påverkar i regel olika organ och system. Många förknippar sjukdomsutvecklingen med artikulärt syndrom, som dock håller andra platsen efter skada på hjärnans bindväv, som har status som ledare. Sjukdomsförloppet går nästan alltid med hjärtats nederlag, nämligen dess membran. Men beroende på vilken av dem som är mer "lockad" till en permanent habitat, kan reumatisk hjärtsjukdom (ett vanligt patologiskt namn) representeras:

struktur av hjärtmembran - lokalisering av reumatism

 • endokardit;
 • myokardit;
 • perikardit;
 • Pankardit (alla skalar påverkas samtidigt).

Dessutom kan klassificering av reumatism innebära en uppdelning av andra parametrar:

 1. skarp reumatisk process hög aktivitet med en plötslig början, kännetecknad av uttalade symtom, vilket kräver snabb respons och intensiv behandling, vilket ger en bra effekt;
 2. subakut måttligt aktiv form sjukdomar med anfallstid på upp till sex månader, mindre uttalade kliniska manifestationer och terapeutisk effekt;
 3. monotont långvarig process, kännetecknas inte av hög aktivitet, som varar mer än ett halvår och manifesteras i de flesta fall av ett syndrom;
 4. Kontinuerligt återkommande vågliknande kurs, som kännetecknas av ljusa exacerbationer och ofullständiga remissioner, många syndrom och progression av patologi hos många organ
 5. Den latenta varianten av reumatism passerar obemärkt för patienten, eftersom varken klinisk eller laboratorier eller instrumental diagnostiska metoder för en dold inflammatorisk process indikerar. Sjukdomen detekteras först efter att en defekt har bildats i hjärtat.

Det bör noteras att Hos barn är reumatismens lopp mer akut och svår än hos vuxna. Subakutala och latenta varianter är mycket mindre vanliga, och den akuta perioden åtföljs av symptom på allvarlig förgiftning och organskada (hjärta, leder, hjärnan). Ibland, mot en bakgrund av feber, är flera system inblandade i processen på en gång.

Hos barn i akut fas kan sjukdomen ligga i upp till 2 månader från attacken, och i sin aktiva kurs kan det ta upp till ett år.

Subakuta och latent sjukdomsförloppet, som regel, är en slumpmässig fynd i undersökningen, och tyvärr ofta försenade, som förvärvade hjärtsjukdom redan har bildats, och även uppenbart kliniskt, och det var anledningen till undersökningen.

Kontinuerligt återkommande process för barndomen anses vara mycket ogynnsam i prognostisk plan, eftersom det i de allra flesta fall leder till bildandet av ventrikulär hjärtsjukdom.

Valvulära missbildningar och stenoser är en följd av reumatism

Klinisk bild av sjukdomen

Eftersom inflammation först börjar inaktivera hjärt-kärlsystemet, bör symptomen på reumatism övervägas framför allt från denna position och uppdelad i hjärt- (primär) och icke-hjärtformig.

Det bör noteras att de första symptomen på en attack, när felet ännu har de mest levande och tydliga tecken på reumatiska, så den kliniska bilden av sjukdomen kan representeras som en blixt av akut reumatisk feber (ARF):

 • Akut inbrott (reumatisk attack), som inträffar efter en vecka eller två efter ont i halsen, ARVI eller någon adenovirusinfektion;
 • Hög kroppstemperatur, ibland upp till 40 ° C;
 • Migrerar artrit, ibland serosit (inflammation i det serösa membranet).

Dock inte så sällsynt reumatisk processen börjar subfebrile temperatur, smärta, ökar gång (trappa klättring trappor) och en liten svullnad i knälederna (en eller båda).

Initiala symtom på sjukdomen väldigt lite karaktäriserar varianten av sin fortsatta kurs, så försök inte förutspå prognosen. Den mest rimliga i denna situation är att se en läkare, För att utveckla den reumatiska processen kan även en timme spela en roll och förhindra hemska komplikationer i form av vice, myokardioskleros eller hjärtsvikt. Det borde inte glömmas bort att latent flöde ofta bidrar till den tysta och omärkliga bildandet av valvulära apparatfel, så behandlingen bör startas så snart som möjligt.

Med tanke på att reumatism avser systemiska sjukdomar, är den viktigaste funktionen av vilken den aktiva deltagande i processen för olika organ, skiljer den mnogosindromnostyu därför överväga alla nyanser önskvärda ur denna synpunkt.

Nederlag av leder och hjärta

Missade tydlig bild aktiv reumatism i det första steget kan göra det svårt att diagnostisera det senare, när den genererade hjärtsjukdomar, blodflöde bryts och flyttade till den patologiska processen kronisk recidiverande kurs. Därför är det väldigt viktigt att inte missa den första attacken, inte skriva den för en annan sjukdom, för att förhindra hjärtans deltagande och bildandet av irreversibla konsekvenser.

Eftersom sjukdoms akuta början redan har beskrivits ovan kan man fortsätta med formerna av den reumatiska processen och deras manifestationer:

 1. Reumatisk polyartrit, för vilken karakteristisk migrerande polyarthralgia i små leder eller flygande smärta med svullnad i stora, i sig är inte en fara, eftersom det inte förekommer några destruktiva förändringar i lederna. Det bör dock komma ihåg att orsaken till polyartrit är den reumatiska processen som orsakas av infektionen och om det inte är botad kan hjärtat vara i fara;

Förutom hjärtat påverkar reumatism alla bindväv, i synnerhet lederna.

Reaktion av nervsystemet

I grund och botten, under reumatisk feber, menar folk allvarlig hjärtsjukdom. Självklart är detta så, men i mindre utsträckning, men processen kan påverka andra kroppar. Till exempel, om den primära reumatiken kommer till nervsystemet, så finns det möjlighet att utveckla en liten chorea, som också är bland ledarna, eftersom det med självsäkerhet håller tredje plats i frekvensen av förekomst hos barn, där av en eller annan anledning flickorna ger preferens.

Den klassiska banan av sjukdomen kan vara upp till 3 månader, men vanligtvis går den här gränsen inte, men nyligen började små chorea också "maskera", som många andra sjukdomar. Istället för den klassiska formen av liten chorea möter man ofta en raderad variant, vars gång är förlängd och blir vågig. Men i grund och botten liten chorea har fem signifikanta tecken som bestämmer sin diagnos:

 • Utseendet av orimliga våldsamma muskelrörelser. Detta fenomen är vetenskapligt kallad choreisk hyperkinesi och kan inträffa var som helst (nacke, ansikte, bagage, övre och undre benen);
 • Disorder av samordning av rörelser, som barnet upphör att kontrollera och finner det svårt att göra något målmedvetet (gå eller stå på ett ställe);
 • Övervägande av muskelhypotension med en allmän dystoni i musklerna, som ibland blir blöta och förändras så mycket att de liknar förlamning;
 • Fenomenet vegetativ-vaskulär dystoni med litet chorea är inte ovanligt;
 • Den inneboende känslomässiga labiliteten hos låg korea är resultatet av psykopatologiska störningar som uppstått mot bakgrund av den reumatiska processen och inte är ett tecken på övergångsåldern eller kostnaden för uppfostran.

Andra förändringar av nervsystemet i Sokolsky-Buyo-sjukdomen (encefalit) anses vara ett extremt sällsynt fall och kännetecknas av en fördel för barndomen.

Andra organ drabbas också av reumatism

Lesioner av andra organ i den reumatiska processen förekommer vid olika frekvenser (vanligtvis sällan) och manifesteras:

 1. Ringformad erytem (ett blekrosa utslag på händerna, benen och stammen), vilket är mer karakteristiskt för primärreumatism och anses även vara ett av dess diagnostiska tecken.
 2. Utseendet av reumatiska knölar i form av smärtlösa formationer av olika kaliber, avrundade och inaktiva. De är främst lokaliserade på extensor ytor de små och stora lederna (metacarpophalangeal, armbåge, knä, etc..) och senor (häl, fotled region och andra.). Icke desto mindre spelar reumatiska knölar en viktig roll vid diagnos, så de är relevanta kriterier för att upprätta en diagnos.
 3. Mycket sällsynt för Sokolsky Buyo-sjukdomen - reumatisk lungvaskulit och reumatisk pneumonit, som behandlas främst mot reumatiska läkemedel, eftersom antibiotika har en svag terapeutisk effekt. Men utvecklingen av reumatisk pleurisy, som ger bindemedelseffekter, observeras hos ungefär en tredjedel av patienterna och detekteras genom lungens radiografi.
 4. Magsyndrom i form av peritonit, reumatism, som kännetecknas i första hand barndomen eller tonåren och visas: oväntad feber, kramper buksmärta, illamående, ibland kräkningar, förstoppning eller frekvent avföring;
 5. Njurarnas nederlag, som uppstår under den akuta perioden med reumatisk feber och har stora svårigheter vid diagnostisk sökning.

Beroende på reumatisk feber på kön och ålder

Junior skolåldern med samma frekvens för pojkar och flickor längre kännetecknas av akut reumatisk process med en ljusa och mnogosindromnoy symptom, artrit och reumatisk hjärtsjukdom som ofta åtföljs av korea, erytem och knölar.

Hos ungdomar är sjukdomen något annorlunda: mer "älskar" tjejer, börjar med att långsamt utveckla reumatisk hjärtsjukdom, mot vilken ofta hjärtsjukdom bildas, och själva sjukdomen förvärvar en långvarig återkommande natur.

En speciell grupp av patienter med reumatism är unga män, vänster barndom och ungdomar, gick in i tonåren och i de flesta fall kan ge militärtjänst till moderlandet. Självklart, när en ung man anlände i denna period med ett visst bagage av reumatiska sjukdomar, är hans upptäckt i rekryteras led i stor tvekan. En annan fråga är om sjukdomen fångade unga mannen vid denna ålder. Spänningen hos föräldrarna och killen själv är ganska förståelig, så de är angelägna om att lära sig mer om sjukdomen själv och dess framtidsutsikter.

I ungdomar kännetecknas sjukdomen av ett övervägande akut inslag (ORL) med uttalade syndrom:

 • Reumatisk hjärtsjukdom;
 • artrit;
 • Ringformad erytem.

Mest sannolikt kommer sjukdomen vid denna ålder med den tidiga behandlingen att sluta i fullständig återhämtning och kommer inte påminner dig om dig själv i framtiden. Men från varje regel finns undantag: Hjärtfelet bildas hos 10-15% av unga.

När det gäller vuxna, lider de inte av akut reumatisk feber. Men fallen av återkommande reumatisk hjärtsjukdom (främst hos kvinnor) är inte så sällsynta. Hjärtpatologi förvärvar en långvarig progressiv karaktär och efter 10-15 år manifesteras det av kombinerade och kombinerade hjärtfel. För att rädda situationen och förbättra prognosen för ytterligare liv kan enkla åtgärder: dispensarobservation, adekvat behandling och förebyggande åtgärder.

Video: en historia om barndomsreumatism

Hur känner man igen den reumatiska processen?

Mest De första stegen i den diagnostiska sökningen är:

 • Insamling av reumatisk anamnesis, där särskild tonvikt läggs på de senaste infektionerna.
 • Inspektion av patienten för detektering av symptom på reumatism: polyartrit, reumatisk cardit, chorea, etc.);
 • Auskultation (utseende eller förstärkning av ljud i hjärtat eller aortan, rytmförstöring);

En viktig roll i diagnosen reumatism ges till utnämning av ett blodprov för att bestämma

 1. Priser på erytrocytsedimentering - ESR och värden av leukocytformeln (vanligtvis en analys med omedelbar användning);
 2. C-reaktivt protein (normalt - negativt);
 3. Titer av antikroppar riktade mot streptokocker (antistreptolysin - ASL-O) och intensivt "multiplicerar" med reumatism;
 4. Reumatoid faktor (RF), som normalt är negativ.

De primära aktiviteterna inkluderar också:

 • Samling av material från svalget för syftet och detektering av p-hemolytiska streptokocker (dess närvaro talar volymer);
 • Ett elektrokardiogram (ett utökat P-Q-intervall indikerar hjärtsvikt vid reumatiskt ursprung);
 • Röntgenmetoder ger vanligtvis liten information om den första attacken av reumatism, men de används för att diagnostisera förändringar som är förknippade med den allvarliga förloppet av reumatisk hjärtsjukdom hos barn och ungdomar.
 • Ultraljudsundersökning (ultraljud), som regel, att fastställa närvaron eller frånvaron av en defekt.

Behandling av Sokolskys sjukdom - Buyo

Bekämpning av reumatisk feber innebär kombinerad behandling och långsiktig uppföljning, så behandlingsprocessen är uppdelad i tre steg:

 1. Aktiv fas som kräver att du stannar i stillastående förhållanden;
 2. Poliklinisk behandling vid hjärtat av en kardiolog
 3. Period för långvarig uppföljning och förebyggande av återkommande sjukdom.

Med reumatism patienten som regel, antimikrobiella (antibiotika) och antiinflammatoriska läkemedel (icke-steroida antiinflammatoriska och kortikosteroider), Däremot beräknas deras doser och scheman beroende på form, fas och variant av sjukdomsförloppet. NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel) anses vara ett bra och effektivt botemedel mot reumatism, så de senaste åren har denna grupp fått preferens. Förutom antiinflammatoriska har NSAID en bra analgetisk effekt, vilket är viktigt för den gemensamma formen av reumatism.

När ogynnsam Naturligtvis finns det ett behov av långtidskombinationsterapi eller i tid kirurgiskt ingrepp (hjärtsjukdom), så i fallet med reumatisk feber är bättre att förlita sig på yttrande från en läkare, mer benägna att besöka den och att utföra alla rekommendationerna.

Uppgiften för den andra etappen hos vuxna består av behandling i en polyklinisk och riktning från detta stadium till ett kardiologiskt sanatorium. Barn och ungdomar bör omedelbart fokusera på det reumatologiska sanatoriet och kringgå öppenvård.

Den tredje etappen sträcker sig vanligtvis i åratal och består av planerade besök på kardiologen, undersökningar och förebyggande åtgärder som syftar till att förhindra återfall.

Det är emellertid viktigt att notera att långsiktigt förebyggande är sekundärt förebyggande. Men till det primära måste du fortsätta omedelbart och omedelbart. Det är att eliminera foci av kroniska infektioner och mycket kraftfull behandling av akuta patologiska processer som orsakas av streptokocker.

Förebyggande av reumatism hemma

Tabletter och andra former av droger, används aktivt på sjukhuset, hemma inte vill äta, så att patienter kommer att veta folkmusik rättsmedel behandling av reumatism och göra det hemma. Naturligtvis är detta möjligt om reumatism inte gjort en massa saker, fortsätter sakta utan försämringar, även om antiinflammatoriska tabletter med smärtstillande effekter, patienter brukar ändå ta på ett apotek i reserv.

Vad erbjuder informell (folk) medicin oss?

Som en bedövning, till exempel, rekommenderar folket ett varmt (inte varmt!) bad med kamomill (Infusion). Även om det förmodligen och utan kamille kommer ett varmt bad att ha en positiv effekt på "reumatism"? Särskilt om du tar det på kvällen innan du lägger dig.

För anestesi kan du använda en blandning av alkoholer: kamfer (50 g) och etyl (100 g), var att lägga till det slagna proteinet i två ägg, blanda väl och gnugga i sjuka leder. Och du kan för detta ändamål använda en gruel revet på en potatismösare, som på en linneduk kan sättas på en öm punkt.

Används som kryddor selleri, de säger att det hjälper till med reumatism. Därför kokas och kokas växten i små doser.

briar anses allmänt som en läkemedelsväxt, därför används den också för reumatism. För att göra detta, ta 1,5 koppar huggade i en kaffekvarn av dess löv och rötter, häll en flaska vodka, insistera en vecka, men glöm inte, eftersom framtida medicin ska skakas periodiskt. När det är klart, torka och drick 1 msk. sked tre gånger om dagen för kvart i timmen innan du äter. Om allt går bra, då kan dosen ökas och upp till 2 skedar, men samtidigt komma ihåg att det fortfarande är en vodka-lösning, det är inte konstigt och vänjer sig.

I allmänhet kan du på internet hitta olika recept för behandling av reumatism, ibland för att uttrycka det mildt, exotiskt. Till exempel, i början av den reumatiska processen (sannolikt talar vi om den gemensamma formen) erbjuda till en sjuk plats för att bifoga bin. Bee gift har naturligtvis antiinflammatoriska egenskaper, men ger ofta en allergisk reaktion, som måste beaktas.

Sokolsky-Buyo-sjukdomen behandlas regnmaskar, myror eller getgett, vin, svält och en hel del mer än, men en sådan behandling, har vanligtvis en lokal effekt, men påverkar inte orsaken till reumatisk process - streptokockinfektion. Och det, som återstår i kroppen, påverkar ofta hjärtans hjärtapparat. Därför är alla de förebyggande åtgärder, först och främst bör syfta till att förbättra den naturliga immuniteten (överensstämmelse arbete och vila, balanserad kost, mättnad av kroppen med C-vitamin, etc.), kampen mot streptokocker, adekvat behandling av halsfluss, sanering av foci av kronisk infektion. Men för alla de listade föremålen är patientens diet och deras släktingar förmodligen i första hand.

Nutrition för reumatisk feber skiljer sig praktiskt taget inte från det i en annan kardiovaskulär patologi. Patienten är fortfarande i sjukhusuppsättningstabell nummer 10, vilken i framtiden att förändras är oönskad. Denna diet ger för begränsning av fet, salt, stekt och rökt mat, preferens ges till rätter, kokt, och som innehåller en tillräcklig (men inte överdriven!) mängden proteiner, kolhydrater (företrädesvis i frukt än i kakor), fetter (helt utan dem, är också omöjligt), vitaminer och spårämnen.

Förekomsten av en historisk reumatisk feber hos föräldrar är en anledning att undersöka barn och öka kontrollen över deras hälsa.

Vad är hjärtets reumatism: orsakerna, diagnosen, behandlingen

Sokolsky-Buyo-sjukdomen, hjärtets rheumatism, reumatisk feber - sjukdom, som vi kommer att berätta för, har många namn. Vad är reumatisk feber och hur man kan bli av med denna plåga?

För fyra år sedan var reumatism vanligt bland unga barn vars ålder var 6-15 år. Patienterna hade en ärftlig predisposition mot hjärt-kärlsjukdom och låg immunitet.

Sjukdomen anses vara mycket allvarlig. I händelse av snabb diagnos av hjärtets reumatism krävs hans omedelbara behandling. Innan detta är det nödvändigt att förstå vad som orsakar patologin och göra en förutsägelse för framtiden. Vissa patienter föredrar traditionell medicin - vi kommer att ägna en separat del av artikeln till den.

Var man ska leta efter orsakerna till reumatism i hjärtat

Den huvudsakliga skyldige till inflammatoriskt nederlag i hjärtvävnaden är p-hemolytisk streptokocker. Denna mikroorganism tränger in i vår kropp genom övre luftvägarna. Därför är grunden för reumatiska hjärtsjukdomar akuta respiratoriska patologier. Kom ihåg - symtomen på angina kan växa till något mer hotande.

Dåliga levnadsförhållanden kan orsaka låg immunitet och tjäna som en positiv bakgrund till utvecklingen av reumatism. Hjärtmuskulärens bindväv påverkas av mikroorganismer och påverkas av ogynnsamma klimatfaktorer. Hjärtskalnar träder in i immunreaktioner, immunglobuliner bildas. Resultatet är en hjärtinfarkt.

Ibland överför föräldrarna genetiskt leukocyt alloantigener. Syntetiserade immunoglobuliner, syftet med vilket - kampen mot streptokocker. Dessa substanser kan interagera med vävnadsantigener. Forskare har kallat fenomenet molekylmimicry. Reumatiska sjukdomar i det mänskliga hjärtat är direkt relaterade till detta fenomen.

Klinisk bild och symtom på sjukdomen

Inflammatoriska processer påverkar inte bara kardiovaskulärsystemet utan även andra organ. Symtom på patologi uppträder mot bakgrund av olika immunförsvar. Den kliniska bilden varierar beroende på formen av reumatisk hjärtsjukdom. Som parametrar för klassificeringen valdes varianter av patologins gång.

Formen av reumatism är följande:

 • akut (kännetecknas av en plötslig inbrott, ljusa symptom, intensiv kurs);
 • subakut (attacken varar i ett halvt år);
 • monotont långvarig (symtom associerade med syndrom);
 • återkommande vågliknande (ofullständiga remissioner, ljusa exacerbationer, progression av patologi, multipla syndromer);
 • latent (ljusa symptom observeras inte, instrumental och laboratoriediagnostik ger inga resultat).

Variationen i sjukdomsförloppet kräver en omfattande studie och ett individuellt tillvägagångssätt för varje patient. Symtomen är ganska olika och indikerar en mängd olika bakgrundssjukdomar.

Lyckligtvis förekommer inte patologi hos barn på tre års ålder (och yngre).

Vi listar de vanligaste symptomen på reumatism:

 • svaghet och trötthet
 • huvudvärk och ledsmärta
 • tecken på feber (observerad efter faryngit och ont i halsen);
 • akut smärt syndrom i mitten och stora lederna;
 • hög temperatur som når 40 ° C;
 • migrationsartrit
 • andfåddhet;
 • hjärtklappning;
 • hjärtsmärta
 • astena manifestationer (illamående, slöhet, trötthet).

Det finns också mer sällsynta symptom som reumatiska knölar och anulärt utslag. Den senare är en ringformad kant som är formad på patientens hud. Utbrott observeras hos 7-10% av personer som drabbats av sjukdomen. Subkutana knutor förekommer inom området senor, ryggkotorets processer, medelstora och stora leder.

Diagnos av reumatiska sjukdomar

För att starta en kompetent behandling måste du känna igen sjukdomen. Människor kan inte bota sjukdomen - det är ett sätt att förebygga, lägg inte dina förhoppningar på det. De viktigaste metoderna för diagnos är instrumentalstudier - ultraljud av hjärtat och EKG.

De första diagnostiska stegen är samling av anamnese, auskultation och undersökning av patienten.

Behandlingen börjar inte förrän lämpliga blodprov är klar:

 • på C-reaktivt protein (negativt under normala förhållanden);
 • på graden av erytrocytsedimentering (innebär en djupgående studie);
 • den reumatoida faktorn
 • på antikroppstiteraren.

Det främsta målet med läkare är att identifiera β-hemolytisk streptokocker. Förekomsten av denna infektion talar volymer. För att göra detta tas materialet från halsen med efterföljande sådd. Att diagnostisera hjärtsjukdomsreumatism är omöjligt och utan tre grundläggande instrumentprocedurer:

 • elektrokardiogram;
 • USA (anger frånvaro eller närvaro av medfödd missbildning);
 • Röntgenmetoder (information ges lite, men tillåter att spåra patologiska förändringar).

Moderna metoder för behandling av hjärtreumatism

En omfattande behandling av reumatism innefattar komplex terapi, utvecklad i ett tidigt stadium av patologi. Olika läkemedelsläkare försöker undertrycka streptokockinfektion, liksom sänka inflammationsprocessen. Patologi kan leda till utvecklingen av kardiovaskulära defekter, och detta kan inte tolereras.

Det finns tre terapeutiska steg:

 1. Inpatientbehandling.
 2. Eftervård (patienten skickas till ett sanatorium av lämplig profil).
 3. Dispensary observation.

Den första etappen innefattar terapeutisk träning, korrigering av näring och medicinering. Alla punkter i programmet utvecklas individuellt.

Den avgörande faktorn är svårighetsgraden av hjärtmusklerna. Behandlingen är baserad på penicillin, eftersom sjukdomen har en streptokock natur.

Låt oss lista de viktigaste funktionerna i läkemedelsbehandling:

 • NSAID administreras isolerat (kursen varar upp till en och en halv månad);
 • Kursens varaktighet ökar med kronisk tonsillit;
 • Antimikrobiell terapi varar 10-14 dagar;
 • makrolider, amoxicillin, cefuroximaxetil används som antibiotika;
 • Behandlingstiden med prednisolon (initialdos) är 10-14 dagar, sedan halveras kursen (med ökad dosering);
 • kinolinpreparat du måste använda om två år.

Folkets tillvägagångssätt

Behandling med folkmedicin är baserad på kompressor, örtdekok, infusioner, gnider och lotioner. Traditionell medicin utvecklas i århundraden - under denna tid har läkarna ackumulerat många användbara utvecklingar.

Ett sådant arv kunde inte gå obemärkt - vissa läkare bygger folkmedicin i den övergripande strategin för att bekämpa reumatism.

Här är en lista över de mest populära decoktionerna:

 • Stora lökhuvuden (3 bitar) kokas i en liter vatten i 15 minuter, insisterar en halvtimme och används sedan inuti (ett glas två gånger om dagen);
 • buljong tallknoppar, selleri, barr, tranbär, blåbär och lila blommor förbereder liknande sätt insistera 25 minuter - blandning delades upp i tre etapper och druckit under dagen;
 • Kruven av Johannesört kokar i en liter vatten i 25 minuter, infunderas och används för en dag (enligt föregående schema).

Potatis- och lökkompressor är också populära. Varmpotatis kan användas för vikning av lederna. På toppen av kompressen tvättas med en ullduk - behåll den behövs hela natten.

För behandling av leder kan du använda bad baserat på:

 • havssalt;
 • naftalenmud
 • lut.

Förebyggande av sjukdom

Behandling kombineras väl med en rad förebyggande åtgärder för att förhindra återfall. Om det inte är en genetisk predisposition, kan förebyggandet helt eliminera förekomsten. Med snabb diagnos av reumatism måste du genast börja vidta åtgärder.

Öka immuniteten hjälper dig följande procedurer:

 • växling av vila och belastning;
 • härdning;
 • högkvalitativ mat;
 • övningsterapi;
 • dispensär observation.

Vissa barn är genetiskt utsatta för infektionssjukdomar. Om familjen registrerade fall av reumatism är det värt att gå igenom en omfattande studie.

Var uppmärksam på kronisk tonsillit och nasofaryngeal infektion. Ett barn som utvecklar reumatism bör ständigt vara under medicinsk övervakning.

Vilka är prognoserna?

Nyckeln till framgångsrik behandling är snabb diagnos. På ett tidigt stadium involverar terapi läkning av primär hjärtskador. Med progressionen av mitralinsufficiens är det möjligt att bilda valvulära defekter. Efter den första attacken finns sjukdomen i 15-18 procent av fallen.

Prognosen är gynnsam, om barnets föräldrar har larmt i tid. Patologi kan utvecklas och är asymptomatisk, så det är värt att periodiskt exponera barnet för en omfattande diagnos. Har du bestämt dig för att ansluta traditionell medicin, var noga med att konsultera en läkare. Handla klokt, utan panik - och du kommer säkert att klara av problemet.

Reumatism i hjärtat

Reumatism i hjärtat - är en systemisk inflammatorisk sjukdom i bindväv skadlig natur med en dominans av hjärtsjukdom, Etiopatogenetichesky associerad med hemolytiska streptokocker grupp. Mestadels firat stung heterogena myokardial och endokardiell över natten, men ibland hjärt reumatism omfattar varje specifik separat avsnitt: en påse med hjärta, muskel, Väggkonstruktionen av kamrarna och ventiler (reumatisk hjärtklaff).

Oftast hjärtat reumatism diagnostiseras i yngre åldersgrupper, nämligen reumatisk hjärtsjukdom hos barn åldersgrupp 6-14 år, och sjukdomen ofta drabbar den kvinnliga befolkningen (70% större risk än män). Framväxten av primär sjukdom hos vuxna är ett sällsynt fenomen.

Ett viktigt inslag i sjukdomen är den vanliga återkommande övre luftvägsinfektion (halsfluss, faryngit, sinuit). Speciellt när akut proyavimoy streptokockinfektion när kroppen penetrera streptokock medel och immunsystemet genererar stora mängder av antikroppar för att undertrycka främmande agent, sker således nederlag lika i fråga om strukturella ramverks musklerna i hjärtat, som orsakar patologiska processen - reumatisk hjärta (särskilt tropny till utvecklingen av hjärtklaffens patologi). Inte heller glömma ärftliga försvårande faktorer - förekomsten av en nära släkting med en historia av hjärt perebolevaniem reumatism och finns även möjlighet att medfödd hjärt reumatism.

Endast 7% av världens befolkning mottagliga för hjärtsjukdomar, reumatism efter perebolevaniya infektionssjukdomar, som för reproduktion av Streptococcus behöver vissa villkor hos immunsupprimerade eller nedsatt autoimmun status. Även om det finns en dynamik för att minska förekomsten av denna patologi.

Beroende på varianten av infektion i hjärtmembranet är flera typer av reumatism av hjärtat utmärkande:

- myokardit (skada på hjärtmembranets muskelskikt);

- perikardit (skada på det yttre vävnadsmembranet)

- endokardit (skada på det inre hjärtmembranet)

- Pankardit (skada täcker samtidigt alla tre skal).

Formulär systematisera:

- Akut: hög aktivitet etiopatologicheskogo process, den plötsliga debut av sjukdomen, symptom på uttalade för två eller tre månader det finns en aktiv utveckling av hjärt reumatism och dess snabba utrotning. En mycket snabb start av terapeutiska åtgärder och utnämning av adekvat och förstärkt behandling är nödvändiga. Det är viktigt att notera att hos barn är kursen skarpare och tyngre än hos äldre vuxna. Barnets akuta fasform kan vara upp till ett år.

- Subakutisk form: måttligt aktiv reumatik kan uppträda efter sex månader från debut av utvecklingen av den patologiska processen i kroppen. Symptomkomplex är inte klart manifesterad, vilket komplicerar den diagnostiska uppgiften och minskar den terapeutiska effekten.

- Kontinuerligt relapsing Form: uppstår när reumatism klaffsjukdom, under från 6 månadersperioden för böljande, kan särdrag vara både ljusa proyavimye och föreligger i en latent form. För barnens kohort, är detta alternativ mycket ofördelaktig när det gäller att förutsäga framtiden, eftersom det ofta leder till bildandet av klaffsjukdom med remissioner mnogopovtornymi organ påverkas med symtom på snabb patologisk progression.

- Förlängd form: De första manifestationerna av sjukdomen observeras först efter ett år, med gradvis monotont utveckling, kronisk symtom. Ofta ses bara ett organsyndrom i manifestationen.

- Latent form: Det förefaller inte alls hos 97% av patienterna, även vid intensivt utmatad diagnostik, det kan inte detekteras. Det diagnostiseras först efter en redan bildad hjärtfel.

Enligt processens faser är hjärtets reumatism uppdelad:

- Den första graden med minimal manifestation av aktivitet - alla symtom är dåligt uttryckta, det finns inga skift i laboratoriefrekvens alls.

- Den andra graden med måttlig progression, symptomkomplexet uttrycks något, minimala förändringar i laboratorieparametrar.

- tredje graden - skala display med feber, lesioner i varig, klart närvarande radiografiska förändringar, elektrokardiografiska och fonokardiograficheskie, laboratorium.

• Inaktiv fas med hemodynamiska störningar endast vid höga fysiska belastningar och fullständig frånvaro av laboratorieförändringar. Hälsotillståndet har inte förändrats hos patienter.

Reumatism i hjärtat: orsaker

Starta agent reumatism av hjärtat är β-streptococcus, och i framtiden under påverkan av autoimmuna processer och är en utveckling av sjukdomen. Efter perebolevaniya en kedjereaktion: Streptococcus blir antigen på vilka är avsatta bindväv mukopolysackarider och immun antikroppar kämpar smittämne förstörs, och den etiopathogenic medlet och egna friska cellelement som har liknande kemiska strukturer (hjärtbindväv och muskulära strukturer innehåller molekylär förening identisk streptokocker), i fall av förfall ökar de graden av skada som bildar en ond cirkel. Allt detta leder till att hjärtventilerna tjocknar och "sticker ihop".

Förutom närvaron av vissa leukocyt alloantigener som sänds från den genetiska koden för deras föräldrar, och bildandet av tvär reagerar immunoglobuliner tropic streptokocker, men som kan komma i förbindelse med antigener HLA-system - molekylär härmning fenomen (betydligt i utvecklingen av autoimmuna processer). Denna variant kallas medfödd reumatism i hjärtat.

De utlösande orsakerna till reumatisk hjärtsjukdom är:

- beta-streptokocker och infektiösa toxiska förändringar orsakade av det

- minskning av kroppens försvar

- ärftliga genetiska mekanismer, just på grund av detta om det är närvaron av släktingar perebolevaniya reumatism av hjärtat, därefter var sjätte månad skall undersökas: ultraljud, röntgenstudie, EKG, provtagning, för att eliminera utvecklingen av mekanismen;

- barn skolbarn och kvinnligt kön

- Virala och bakteriella utlösande medel, speciellt vid felbehandling eller självmedicinering

- antisociala och ohälsovillkor i livet

- en stillasittande livsstil

- dåliga vanor och onormal, obalanserad näring

bröstkorg

- syfilitiska manifestationer i kroppen

- Skleroterapi i kärlsystemet;

- Allergiska manifestationer på yttre stimuli

- B-markör D8 / 17-celler.

Hjärtsreumatism: symtom

Det finns följande symptomkomplexa egenskaper hos denna sjukdom:

- Hypertermisk kroppsreaktion upp till 38,0-40,1 ​​° C, temperatur av vågliknande karaktär utan frossa;

- Smärta obehag i hjärtprojektionen, obetydlig intensitet

- Blixtsnabbt utvecklande dyspné, även med obetydliga belastningar;

- Fenomen av oregelbunden hjärtfrekvens - arytmisk och takykardisk

- Auscultatory hörseljud i projiceringszonen hos hjärtans topp

- Blåsning av näsan, såväl som blå av den nasolabiala triangeln (vikar över läppen);

- En ätstörning

- En knöl eller svullnad, smärta fenomen inneboende visas i lederna i stora och medelstora, men reumatisk hjärta denna funktion mycket snabbt planat, även utan specifik behandling är tillämpliga,

- Med akut fas manifestation kan utseendet på ett neurologiskt symptomkomplex förekomma: koordinativa störningar; hypotoni; känslomässig labilitet, ofrivilliga teakkontraktioner i ansiktsmuskulaturen, nacken, benen och armarna och torsolen i allmänhet;

- Reumatism i hjärtat hos barn kännetecknas av extremt snabb trötthet även vid minimering av fysisk ansträngning;

- Överdriven svettning, yrsel och migränvärk, näsblödning.

Enligt sjukdomsformerna skiljer sig symptomkomplexet också:

- Myokardit: inga ljusa tecken, proyavimy slack smärta eller obehagliga, obekväma känslor av ett hjärta karaktär, med en last - en liten andnöd och tachycardial fenomen. När återkommande infarkt: svår hjärta smärta karaktär, uppfattas av patienten beats, arytmi.

- Endokardit: parietal, ackordal, ventil. Den mest komplicerade är ventilvalvulit.

- Perikardit: inträffar med feber, kliniskt manifest svag, så sällan diagnostisera i ett tidigt skede, men det är fortfarande ganska vanligt i medicinsk praxis.

Hjärtsreumatism: diagnostik

För att bestämma och göra en noggrann diagnos av hjärtets reumatism används följande diagnostiska åtgärder:

- Medicinsk historia med särskild tonvikt på frågan om definitionen av smittsamma sjukdomar har nyligen skrivit till fixering av klagomål, med något som liknar reumatiska symtom, och uteslutandet av sjukdom "medfödda hjärt reumatism" av undersökningen för förekomst av fall den närmaste familjen.

- En speciellt genomförd undersökning av specialiserade smala specialister för detektering av symptom på den inneboende sjukdomen hos hjärtets reumatism. Vid auskultation hör vi ett mjukt ljud i projiceringszonen på hjärtans topp och vid aorta-projiceringspunkten är det möjligt att lyssna på snabb hjärtfrekvens, arytmifenomen, sällsynta starka extrasystoler.

- Elektrokardiogram är en av de viktigaste metoderna för att bestämma rheumatism i hjärtat, det avslöjar ett utökat intervall P-Q, vilket signalerar utvecklingen av reumatisk hjärtsjukdom och graden av sår av hjärtstrukturer - membran.

- Ultraljudsundersökning för att fastställa närvaron av en redan utvecklad defekt.

- Ett fonokardiogram som registrerar tidiga svaga ljud som är dåligt hörbara under en auskultatorisk undersökning av en läkare.

- Analys av förekomsten av streptokockbakterier i kroppen.

- tester laboratorieblod: att förbättra hastighets erytrocytsedimentationshastighet per timme av tiden, höga nivåer av vita blodkroppar, nivån av proteinfraktionen tillväxt (speciellt C-reaktivt - markör hjärt reumatism) och ökningen i kapacitet sialinsyra bestämning av närvaron i blodet antistreptolysin ( ASL-O) - immuna antikroppar som är molekylärt liknar strep och avel är jagarna sina egna friska vävnader. Det är viktigt att studera reumatoidfaktorn - en markör för uppkomsten av reumatiska förändringar i människokroppen.

- Röntgenundersökningen är inte så informativ, men den utförs för att diagnostisera modifikationer som är karakteristiska för hjärtens hjärtliga rheumatism. På röntgenbilden definieras utvidgade hjärtskuggkonturer i allvarliga fall av perikardiell skada.

Hjärtsreumatism: behandling

Behandling av hjärtets reumatism utförs vanligen i tre steg:

• Det första steget är behandling i stationära väggar i en och en halv månad. Det är viktigt att hålla sig till strikt sängstöd, endast med en gradvis ökning av motoraktiviteten. Det bestäms varaktigheten av denna reglering individuellt beroende på framgången med läkemedelsbehandling och aktivitetsnivån för den patologiska inflammatoriska processen. I det här läget applicerar vi en dräneringsmassage - för att förhindra pulmonell trängsel och förhindra utvecklingen av sjukdomar i lungsystemet, är andningsgymnastik också viktigt. Efter en månadslängd får man byta till en sparsam ordning: möjligheten att gå på toaletten ensam, använda matsalen och utöka komplexet av aktiva terapeutiska fysiska övningar.

Behandling är effektivast när den är komplex - från läkemedel som används: antibiotika - penicilliner. NSAID är pyrazolon (Voltaren, Indometacin, Butadion) och kinolin (Plakvenil). Antihistamin, immunosuppressiv, om nödvändigt - hjärtmedicin, diuretika.

• Den andra etappen är en sanatoriumbehandling i en särskild institution, som ligger i samma klimatzon med personens bostad. Detta stadium kan klassificeras som "eftervård". Tillämplig gymnastik, luftning, medicinsk och kostnäring, vitaminterapi.

• Den tredje etappen - patientundersökningen, patienten observeras hos kardiologen-reumatologen, den genomförs för att i rätt tid förebygga nya symtom och förebygga relapses året runt. Profylaktisk antibiotikabehandling med långverkande läkemedel (ofta bicillin-5) under vårhöstperioden, sanering av kroniska infektionsfält. Fytoterapi påverkar också den slutliga återhämtningen positivt, folkmetoderna är också tillämpliga efter förhandsgodkännande med läkaren.

Förebyggande av hjärtets rheumatism

Förebyggande åtgärder inkluderar: regelbunden vädring av bostaden som helst säsongen, ofta promenader frisk luft, full hälsosam mat, härdning förfaranden i tid lindring av foci av infektion (speciellt näsan), regelbundna besök av hjärtspecialist, reumatolog, en grundlig introspektion när släkthistoria, släkthistoria på hjärtets reumatism.