Huvud / Dystoni

Hur man förstärker hjärtmuskeln hemma?

Som forskare har visat kan mänskliga hjärtan i idealiska förhållanden arbeta upp till 120 år, men det är bara ett ideal.

Inte den bästa miljön och dåliga vanor, dålig kost och ständig stress - allt detta har en negativ effekt på hjärt-kärlsystemet, och vad läkarna diagnostisera sjukdomen oftare på det här området, och hur man kan stärka hjärtmuskeln kommer att diskuteras vidare.

Vad är problemen med hjärtat och blodkärlen?

Oftast diagnostiserar läkare följande sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen:

 1. arytmi - Fel i hjärtats rytm och beror på problem och sjukdomar i CNS, men det diagnostiseras ofta och med vissa endokrina patologier och myokardisk skada.
 2. ateroskleros - en kronisk patologi som påverkar stora artärer och hjärtkärl när lipoproteiner deponeras på sin inre vägg.
 3. Åderbråck - Patologi, där venerna och kärlen som bär blod påverkas. När kärlen är skadad förstoras lumen i vener och kärl ibland, knutar bildas på dem, förhindrar normalt blodflöde och de utskjuter utåt.
 4. Hypertoni och hypotension - högt eller lågt blodtryck Lika farliga patologier, vilket leder till många negativa konsekvenser, nederlag i de flesta inre organ och system.
 5. Myokardinfarkt - Hjärtats nederlag, som utvecklas som ett resultat av blockering av kransartären eller dess grenar. Ofta är det en följd av utvecklingen av ateroskleros, fetma, vilket ger komplikationer i form av sår och inre eller yttre venös blödning.
 6. ischemi - Patologi som påverkar hjärtmuskeln och är resultatet av en felfunktion i blodtillförseln till dess funktion. Koronar hjärtsjukdom åtföljs av sjukdomar som angina och kardioskleros.
 7. Hjärtfel, Både medfödd och förvärvad form av sitt ursprung. Oftast behandlas det med kirurgisk ingrepp.
 8. Hjärtfel är en patologisk förändring, manifesterad i hjärtmuskelns oförmåga att pumpa blod, vilket ger tillräckligt med blodflöde.
 9. Angina pectoris - En av formerna av ischemisk sjukdom, som manifesteras i allvarliga angreppssmärta i hjärtat lokalisering.
 10. tromboembolism - Patologiska sjukdomar som utvecklas som ett resultat av blockering av blodkärl och blodårer med blodproppar. Den farligaste delen av den är lungtromboembolism, när en trombos bildas i lungorna och dess grenar.

symtomatologi

Symtom som indikerar problem med hjärtat är:

 1. hosta - kan vara ett symptom på förkylning, men om patienten använder expectorants som inte hjälper, kan detta indikera hjärtproblem. I synnerhet om det är en torr hosta som oroar patienten när han ligger.
 2. Allmän svaghet och hudfärg - Andra tecken på problem med hjärtat och blodkärlen, närmare bestämt utvecklingen av anemi, den spasmodiska naturen hos hjärtslag och blodkärl, störning av aortas ventiler.
 3. Nervsystemet - Problem med sömn och tremor i händer och fötter, frånvaro och ökad nervositet kan indikera utvecklingen av neuros av hjärtmuskeln.
 4. Ökad kroppstemperatur, feber, som indikerar utvecklingen av hjärtinfarkt.
 5. Ökat eller minskat tryck, snabb eller för svag hjärtslag - tecken som är karakteristiska för hypo eller högt blodtryck, ischemi, takykardi.
 6. Puffiness som manifesterar sig på kvällstimmarna - kan indikera problem med njurarna, liksom problem och funktionsfel i hjärtmuskulaturens arbete.
 7. Yrsel och rörelsesjuka vid körning i bil - troligtvis är det tecken på stroke och problem med vestibulärapparaten, den optiska nerven.
 8. Andnöd - Tecken som indikerar utvecklingen av sådana problem med hjärtat, som angina och hjärtsvikt.
 9. Illamående och kräkningar - kan vara tecken på utveckling av gastrit, sår, men eftersom hjärtat, den nedre delen av det, ligger nära magen, kan sådana symptom vara bedrägliga nog.
 10. Smärta i bröstbenet - Mjuk eller spasmodisk, brännande och kramande känsla är de mest karakteristiska tecknen på problem med hjärtmuskeln.

skäl

De vanligaste orsakerna till utvecklingen av sjukdomar i hjärt-kärlsystemet är:

 • hypertoni och kronisk stress;
 • överdriven vikt och diagnos av en viss grad av fetma
 • dåliga vanor och stillasittande livsstil, stillasittande arbete;
 • icke-iakttagande av arbets- och viloprocessen;
 • ärftlig predisposition och brist på vitaminer, makro och mikrodelar i kroppen;
 • felaktig sammansatt diet - mycket fet och stekt, salt, lite fiber och grönsaker;
 • misslyckande i lipidmetabolism, liksom förändringar i det endokrina systemet;
 • inte den bästa ekologin och andra inre sjukdomar i organ och system;

Principer för att stärka hjärtmuskeln

Till hjärtmuskeln fungerade utan misslyckande och problem - var noga med att ägna din egen uppmärksamhet åt din hälsa.

När det gäller de grundläggande principerna för att stärka hjärtmuskeln finns det:

 1. efterlevnad av principerna om korrekt och balanserad näring, konsumtion av ett tillräckligt antal makro- och mikroelement, vitaminer;
 2. förstärkning av kroppen och hjärtmuskeln med hjälp av medicinska örter, medicinska preparat;
 3. Dagliga fysiska aktiviteter med hänsyn till den allmänna hälsotillståndet, ålder och förmåga hos varje patient.

Förstärkning av hjärtmuskeln med kost

Att förstärka hjärtat med en diet är det första som läkare uppmärksammar sina patienter och föreskriver behandling för många hjärtsjukdomar och patologier.

Dieten i sig görs i varje enskilt fall, men läkarna identifierar de viktigaste bestämmelserna och principerna för dess bildning:

 • Ibland minskar saltintaget - Natrium behåller vatten i kroppen, vilket fördröjer hjärtmuskulärens arbete.
 • Mindre stekt och fet, mer färska grönsaker, frukt och fiber.
 • Obligatorisk införande av omättade fettsyror i kosten - Omega-3 och Omega-6, som ingår i oljor av vegetabiliskt ursprung och marina fiskar.
 • Var inte överdriven beroende av kaloriberoende rätter - fetma är den faktor som framkallar utvecklingen av många problem och sjukdomar i hjärtat och blodkärlen.
 • minimera eller helt ge upp skarpa rökt mat som irriterar njurarna och ger ökad belastning på kärl och hjärta.
 • Gå in i dietprodukterna, förstärkning av hjärtmuskeln - torkade aprikoser och vegetabiliska oljor, nötter och mörk choklad, druvor och havsfisk.
 • Drick inte vätskor mer sätt 1,5-2 liter, alkohol - för att undvika puffiness och extra stress på hjärtat.

Förstärka hjärtat med motion

Det är regelbunden fysisk aktivitet - det är inte bara kroppens ton och en bra sömn, men också den normala funktionen av hjärtmuskeln.

Endast en kardiolog kan välja en träningsbehandling, men huvudkomponenterna är:

 1. pedestrianism - En överkomlig och okomplicerad övning som gör att du kan normalisera inte bara vikten, men också trycket och ökat blodflöde och stora syreförråd hjälper till att gradvis sätta hjärtmuskeln tillbaka till det normala. Det viktigaste är att välja takten att gå med hänsyn till patientens allmänna tillstånd.
 2. Kör - En annan effektiv kardiologisk övning. Så regelbundet springa på plats eller jogga i frisk luft hjälper till att upprätthålla hjärtan i många år, stärka musklerna och normalisera vikt.
 3. simning - också en underbar aerob träning som stärker hjärtmuskeln, ännu bättre än att springa.

Ingen tid att besöka poolen eller gå och springa på morgonen i parken?

Du kan träna enkla övningar som morgonuppvärmning och gymnastik:

 1. Acceptera den ursprungliga positionen - sitta, ta med fötterna och lägg ner händerna. Höj sedan varje hand växelvis uppåt på inspiration och sänk den vid utandning - upprepa 5-10 gånger.
 2. Sätt våra händer på midjan, benen - På axelns bredd, med inandning gör vi en sluttning i en riktning, vid utandning återgår vi till utgångsläget. Gör 5-10 repetitioner i höger och vänster sida.
 3. Ben - axelbredd, armar - sidor. När du andas in, höja upp händerna och gör sluttningar på knäna, med utandning - vi återvänder till kroppens ursprungliga läge.
 4. Händerna är nere, benen ihop - Vi går på plats i 15-20 minuter.

Förstärkning av hjärtmuskeln med medicinering

Tabletter från hjärtat, som förstärker hjärtmuskeln hos äldre och unga patienter, finns idag på apotekets hyllor är mycket olika.

Men oftast ordinerar läkare följande läkemedel:

 1. askorutin - ett läkemedel, vilket inkluderar askorbinsyra, rutin, som tillsammans förhindra vaskulär skörhet och permeabilitet, förbättra deras väggar, hjälper till att lindra inflammation, överdriven svallning accelererande vävnadsregenerering.
 2. Asparkam - sammansättningen kombinerar kalium och magnesium aspartat, som kombinerar för att hålla tonen i hjärtmuskeln, har en anti-arytmi effekt, vilket hindrar utvecklingen av hjärtinfarkt och arytmi, hjälper i hjärtsvikt.
 3. Hawthorn forte - BAD, tillsats, som innefattar extrakt av hagtorn frukter och blommor, såväl som magnesium och kalium aspartat, normalisera hjärtfrekvensen och lägre tryck, utövar tonic och lugnande effekt.
 4. Vitrum Cardio - vitamin komplex innehållande en krävs för att slutföra arbetet i hjärtmuskeln och vaskulära vitamin A, E, D3, C, B1, B12, B6, B2, och också användbara makro och spårelement, såsom selen och krom, folsyra, zink och solrosfrön, fiskolja.

Vitaminer för hjärtat och blodkärlen

Mineraler och vitaminer för blodkärl och hjärtat, liksom för hela organismen, är en viktig del av hans normala arbete och långa år av service, vilket gör att han kan förbli alltid tonad. Vilka är de nödvändiga vitaminer och mineraler som hjärtmuskeln behöver för sin normala funktion?

Läkare utpekade följande:

 1. Askorbinsyra, det är också vitamin C - hjälper till att stärka hjärtat och stärka de metaboliska processerna som förekommer i det, vilket förhindrar ackumulering av skadligt kolesterol på väggarna. Innehållet i frukten av hundros och svart vinbär, sura sorter av äpplen.
 2. Retinol, det är också vitamin A - behövs för att stärka hjärtmuskeln, normalisera metaboliska processer. Innehålls i morötter och söta sorter av peppar, sura mjölkprodukter och fiskolja.
 3. E-vitamin eller tokoferol - stärker hjärtat och förhindrar oxidation av lipider och som en följd utseendet i kroppen av fria radikaler. Innehålls i nötter och äggula, vegetabilisk olja och lever.
 4. Rutin, han är också vitamin P - Stärker blodkärlens väggar och hjärtmuskeln, går in i kroppen med citrus och äpplen, hallon och andra bär.
 5. Vitamin B1 - normaliserar arbetet och sammandragningar i hjärtmuskeln, liksom vitamin B6, vilket gör att du kan normalisera fettmetabolismen och effektivt avlägsna skadligt kolesterol från kroppen. Innehåll i fiskolja och mörka kvaliteter av kött, mjölk.

Nödvändigt till hjärtat av mineraler

Bland de mineraler som är nödvändiga för hjärtat, makro och mikroelement, särskiljer kardiologerna följande, de mest nödvändiga:

 1. magnesium - kontrollerar trycket i kroppen i balansen av föreningar som natrium och kalium, men endast under kontroll av ett element som magnesium. Dess brist i kroppen leder till utvecklingen av högt blodtryck - som finns i bönor och soja, linser och skaldjur, nötter och kryddiga gröna. Här kan du lära dig mer om vitaminer för hjärtat med magnesium.
 2. selen - är nödvändigt för fullständig uppslutning av mineraler, makro och mikrodelar, vitaminer, hjälper till att neutralisera och ta bort fria radikaler från kroppen. Selen finns i skaldjur och spannmål, vitlök och lök.
 3. kalium - förbättrar ledningsförmågan hos impulser längs hjärt- och muskelfibrerna, normaliserande rytm och kontraktion. Innehåller i nötter och frukter av potatis, torkade aprikoser och morötter.
 4. fosfor - Byggnadselementet hos celler och deras membraner, utan det skulle överföringen av nervimpulsen och sammandragningsprocessen vara omöjlig. Inrymd i asparges och torkade frukter, spannmål och skaldjur.
 5. kalcium - förbättrar myokardets mycket arbete, hjälper till att stärka väggarna i blodkärlen och hjärtmuskeln. Innehålls i tillräckliga kvantiteter i alger och fermenterade mjölkprodukter, havsfisk.

Hänvisning till vår läsare!

Nyligen läste jag en artikel om Monastic te för behandling av hjärtsjukdom. Med detta te kan du ALDRIG bota arytmi, hjärtsvikt, ateroskleros, hjärt-kärlsjukdom, hjärtinfarkt och många andra hjärtsjukdomar och blodkärl hemma. Jag brukade inte lita på någon information, men jag bestämde mig för att kolla och beställa en väska.
Förändringar jag märkte på en vecka: den ständiga smärtan och stickningen i mitt hjärta plågade mig förut - trak sig tillbaka och efter 2 veckor försvann helt. Prova och du, och om du är intresserad, så är länken nedan en artikel. Läs mer »

Folkmedel för att förstärka hjärtat

Traditionell medicin i sin arsenal innehåller många recept, hur man förstärker hjärtat - de tar ofta på vapen och traditionell medicin och det handlar om dem och kommer att gå vidare:

 • Ofta orolig för bröstet i bröstet från hjärtat - varje dag rekommenderas att äta 400 gram kaviar, 7 st. valnötter, 200 g russin och 4 msk. l. honung. Det är gott och användbart - alla dessa produkter hjälper till att stärka och återställa hjärtmuskulärens arbete.
 • Som läkarna själva och folkläkare en underbar folkmedicin för att förebygga och förstärka hjärtmuskeln är ett rosin. Det är tillräckligt att ta det efter att ha ätit 30 bär i 1 månad och övar behandlingskurser två gånger om året.
 • Inte mindre effektiva medel från folkmedicinens arsenal med hjälp av nålar, särskilt tall.
  • För detta recept blanda 5 msk. l. tallnålar, 2 msk. l. frukter av hagtorn eller höfter, och tillsätter samma mängd skalade lök.
  • Alla komponenter är ångad i 0,5 liter brant kokande vatten, koka i 2-3 minuter, tillåt att införa 3-5 timmar, ta under dagen före måltiderna.
 • Stärka hjärtmuskeln Efter en hjärtattack hjälper doftande persilja. Du kan lägga till sallader eller dricka juice, men många fytoterapeuter rekommenderar att du förbereder nästa recept.
  • 10 g färska persilja stammar hälls med en liter kranvin, tillsätt 2 msk. l. vinäger - koka på låg värme i högst 5 minuter, tillsätt sedan 300 gr. honung och flaska.
  • Förvara i en sluten behållare och ta 1 msk. l. 5 gånger om dagen.
 • För hjärtmuskeln juice är särskilt användbara, till exempel morotjuice med tillsats av vegetabilisk olja. Så 1 glas juice kommer att lägga i kroppen en daglig dos av vitamin A, som bara fungerar i kombination med vegetabilisk olja, eftersom den är fettlöslig.
 • Även visade är juicer från hagtorns frukter - Det kommer att närma och stärka hjärtmuskeln, förbättra blodflödet i artärerna.
 • Du kan gå in i kosten och tranbärsjuice - särskilt effektiv med tillsats av honung och vitlök.
  • För att förbereda ett effektivt recept smutsas tranbär och blandas med honung och vitlök i proportioner på 10 till 2 till 1.
 • Användbar i sin rena form eller som en del av folkmedicin och honung - det stärker hjärtmuskeln, levererar in i kroppen en massa användbara och nödvändiga vitaminer. Häll bara 1 msk. l. denna söta behandla tre gånger om dagen.

Som du kan se kan du stärka ditt hjärta hemma och se din egen hälsa! Med rätt uppmärksamhet kommer hjärtat inte bara att tacka men också tjäna i många år.

Sosudinfo.com

I medicin kallas inflammation i hjärtmuskeln myokardit. I avsaknad av aktuell behandling väcker patologin en gradvis döende ur muskelfibrerna, på grund av vilka allvarliga komplikationer uppstår. Inflammation i hjärtat orsakar ofta akut misslyckande, vilket kräver sjukhusvistelse. I avancerade skeden leder sjukdomen till allvarliga sjukdomar, inklusive kronisk insufficiens som kräver kirurgisk behandling.

Klinisk bild

Tecken och symtom på inflammation i hjärtmuskeln beror på svårighetsgraden och orsaken till sjukdomen. Även de kliniska manifestationerna påverkas direkt av graden av myokardiell skada.

 1. Hjärtans sjukdomar. Med myokardit är organets kontraktilfunktion försämrad. På grund av detta förloras hjärtrytmen. Takykardi, destabilisering av rytmen av sammandragningar noteras hos patienter. Eventuella tryckhopp, hjärtsänkning.
 2. Andningsorganen. Mot bakgrund av myokardit försämras blodflödet till vävnaderna, vilket är anledningen till att de upplever syrehushållning. Hjärnans reaktion på detta negativa fenomen är förekomsten av andfåddhet. Hjärtklappningar, på grund av vilka kroppen försöker fylla bristen på syre, får fart. Vanligtvis uppstår problemet efter betydande fysisk ansträngning.
 3. Smärta. Syndromet förekommer direkt i hjärtat, sällan i rätt hypokondrium. Spasmer har paroxysmal, värkande eller dra karaktär, förstärkt efter fysiskt arbete eller långvarig vistelse i mobil tillstånd.
 4. Hyperhidros. Under denna kliniska diagnos menas ökad svettning. Symtom förekommer relativt sällan hos patienter med inflammation i myokardiet. Dess utseende samtidigt med andra symtom kompletterar den kliniska bilden och indikerar en sjukdom.
 5. Svaghet. Kollapsen av styrka och generell sjukdom är karakteristiska för många sjukdomar. I närvaro av ovanstående symtom indikerar kronisk trötthet utveckling av hjärtsvikt som uppträder mot bakgrund av inflammatorisk process i myokardiet.
 6. Temperatur. Med myokardit kvarstår indikatorn ofta inom normala gränser. En ökning av temperaturen som uppstår utan symptom på infektionssjukdomar, som varar länge, indikerar ett brott mot hjärtat.
 7. Kvävning. Anfall av kvävning sker på morgonen. Symtomen manifesteras huvudsakligen i de sena stadierna av myokardit. Samtidigt bekymmer yrsel, kortvarig medvetslöshet, blanchering av ansiktshuden.

Det bör noteras att hjärtinfarkt kan manifestera sig på olika sätt. Som regel utvecklar patienter 2 eller 3 svåra symptom. Förutom de karakteristiska särdrag som är synliga för patienten, följs också patologi av förändringar i vävnader, som endast kan detekteras med hjälp av maskinvarediagnostikmetoder.

Etiologi av myokardit

Det finns flera alternativ för utvecklingen av inflammatorisk process i hjärtmuskeln. Att bestämma orsaken till patologin är oerhört viktigt för vidareutveckling av patientens hjälp.

Typer av myokardit beroende på ursprung:

 1. Viruset. Patogenmikroorganismer som infekterar vissa strukturella enheter av celler fungerar som patogener. Myokardit förekommer ofta i ARVI, liksom mot influensa och mässling. Det finns fall av inflammation i hjärtat på grund av Coxsackie-viruset.
 2. Bakteriell. Det upptar en av de ledande positionerna när det gäller förekomsten. Provokatorer blir streptokockinfektion, difteribacillus, mykobakterier. Dessutom provoceras myokardit genom septiska blodförluster.
 3. Svamp. En sällsynt typ av sjukdom som uppstår vid introduktionen av patogena mikroorganismer. Orsaksmedlet är en svampinfektion. Egenheten hos den beskrivna formen av myokardit är en svår och långvarig kurs.
 4. Allergisk. Immunsvaret mot ett visst ämne i närvaro av överkänslighet är orsaken till den skadliga effekten på myokardiet. Ett allergen kan vara ett gift av insekter, växtpollen, fluff. Patologisk reaktion från kardiovaskulärsystemet sker vid användning av läkemedel, speciellt intramuskulära eller intravenösa injektioner med vacciner.
 5. Toxic. Utvecklar mot en bakgrund av allvarlig förgiftning. Intoxikation med efterföljande inflytande på hjärtmuskeln uppstår när man äter bortskämd mat och dricker alkohol. Också orsaken till förgiftning är läkemedel, metallindunstning, gaser, hushållskemikalier. Kronisk förgiftning utvecklas med otillräckligt arbete med filtreringsorgan - njurar och lever.
 6. Myokardit Abramov-Fiedler kan inträffa förutom reumatism. Karaktäristiska är kronisk kurs, samtidig nederlag i hjärtat och andra organ, leder, nervvävnader.

Terapeutiska förfaranden

Diagnos och behandling av inflammation i hjärtmuskeln utförs av en kardiolog. Metoden för terapi är föreskriven i enlighet med sjukdomsformen, kursens svårighetsgrad, kliniska manifestationer. I regel utförs behandling under stationära förhållanden. Ambulatorisk terapi är möjlig för milda former av myokardit.

Traditionell behandling

Det huvudsakliga sättet att behandla effekten är utnämning och behandling av mediciner. Det används för att eliminera orsakerna till sjukdomen och symptomatiska manifestationerna av myokardit.

Riktlinjer för läkemedelsbehandling:

 1. Eliminering av provokerande faktorer av inflammation.
 2. Minskad utsöndring av exsudat.
 3. Behålla normal hjärtaktivitet.
 4. Antibakteriell effekt inom inflammationsområdet.

I former av myokardit, som inte åtföljs av allvarliga förvärrande symptom, är läkemedelsbehandling sällan föreskriven. För att normalisera patienten bör patienten begränsa fysisk aktivitet, vila och justera kosten, eliminera produkter som bidrar till förgiftning av matsmältningssystemet.

Varianter av läkemedelsbehandling:

 1. Mottagning av antibiotika är föreskriven för infektiösa former av myokardit. Droger hjälper till att stoppa tillväxten av inflammationsfokus, förhindra övergången till ett purulent stadium. De används endast för deras avsedda syfte i avsaknad av kontraindikationer eller begränsningar.
 2. Antivirala läkemedel används aktivt för att behandla infektiös myokardit. Läkemedel ordineras för ett brett spektrum av virala mikroorganismer. Samtidigt tas droger som utövar en immunostimulerande effekt.
 3. Hormonala preparat. Kortikosteroider har en uttalad antiinflammatorisk effekt. Med tanke på detta används de ofta för att behandla myokardit.
 4. Antihistaminer är effektiva i den allergiska formen av hjärtinfarkt. Åtgärden syftar till att stoppa immunreaktionen, åtföljd av frisättning av histamin och vidareutveckling av ödem. Antiallerga läkemedel blockerar arbetet med receptorer som är ansvariga för bildandet av en allergisk reaktion. Därför kan läkemedel användas för förebyggande ändamål.

I avsaknad av en positiv effekt av att ta mediciner, såväl som i händelse av risk för komplikationer, föreskrivs kirurgisk behandling. Det är en hjärttransplantation, som är en komplex och farlig operation. Senare under hela patientens liv tvingas man ta mediciner för att förhindra organavstötning.

Folkbehandling

Applicera icke-traditionella metoder för att eliminera myokardit rekommenderas inte eftersom inte alla metoder har en uttalad antiinflammatorisk effekt. Hjärtsjukdom behandlas under överinseende av en läkare, eftersom självhanteringsterapi kan leda till allvarliga konsekvenser. Användningen av folkmedicin i myokardit är endast lämplig för milda former.

 1. Avkok av granatäppleskal. Läkemedlet hjälper till att bli av med sjukdoms manifestationer: takykardi, lågt blodtryck, anemi. Två eller tre stycken torr hud kokas i flera minuter i 250 ml vatten. Läkemedlet tas upp till 5 gånger om dagen för 2 matskedar.
 2. Jordgubbsblad. I en halv liter kokande vatten tillsätts 4 skedar av växtmaterial. Används torkade löv, som kan kombineras med jordgubbar. Läkemedlet insisteras i 3 timmar, varefter det blandas med honung eller socker. Det tas i stället för te dagligen. Behandlingsförloppet - 1 månad.
 3. Alkoholisk infusion av lilja av dalen. För att förbereda läkemedlet är blommorna i växten lämpliga. De placeras inuti en glasflaska, som sedan fylls med alkohol. Läkemedlet insisteras på 1 vecka. Klar tinktur tas 3 gånger om dagen för 20 droppar, utspädd i vatten.
 4. Avkok av nässla. Förbereda ett botemedel i 500 ml kokande vatten, 5 msk blad täckt. Blandningen kokas i 5 minuter, varefter den filtreras genom gasbindning. Läkemedlet för myokardit tas 4 gånger om dagen för 100 ml.

Icke-traditionella varianter av behandling av hjärtinfarkt ersätter inte mediciner, men de kan komplettera dem.

Vid behandling av hjärtat är folkmekanismer helt enkelt oersättliga

Hjärtat är vår "motor" och "blodpump". Eventuella störningar i hans arbete leder till allvarliga hälsoproblem. Orsaker till hjärtsjukdom kan vara: konstant stress och spänning, avundsjuka och ilska, rädsla, undertryck av känslor eller ilska.


Provoke hjärtsjukdom stillesittande livsstil eller överdriven fysisk ansträngning, undernäring, diabetes, övervikt och leversjukdom. De vanligaste sjukdomarna i vårt århundrade är: angina, myokardit, arterioskleros, arytmi, hjärtinfarkt och stroke.

Klassificering av hjärtsjukdomar - symtom

Sjukdomar i hjärtat skiljer sig åt i deras symtom. Villkorligt kan de delas in i tre typer.

1. Den första innefattar sjukdomar av neurogen natur. Symtom: rytmförstöring (arytmi), hjärtklappning, domningar i benen, sammandragning i bröstet, klibbande, sömnad eller bristande smärta i hjärtat. Patienter lider ofta av andfåddhet, sömnlöshet, torr hosta. Anfall förekommer oftast hos äldre människor efter emotionell eller fysisk överarbete. Men sjukdomen "är yngre".

2. Den andra typen av sjukdom kännetecknas av sådana symptom: en känsla av värme i kropps- och hjärtområdet, överdriven svettning och yrsel. Det kan finnas: ansiktsrödhet, ögon och medvetenhet, kraftig kräkningar och näsblod. Som regel är denna typ av sjukdom benägen att först och främst mycket oskadd i beteendefolk som ofta upplever ilska och överdriven irritation.

3. Den tredje typen av sjukdom utvecklas på grund av undernäring, övervikt och stillasittande livsstil. Patienter upplever ofta tyngd i hjärtat, lider av ödem, hjärtsvikt. Patienter har ofta ackumulering av sputum i bronkierna och hjärthud, de förföljs av överdriven salivation och illamående. Ofta finns en uppdelning och förlust av effektivitet.

Spargris av folk recept

Innan du börjar behandla hjärt-kärlsystemet bör du eliminera orsaken som orsakade sjukdomen. Det är nödvändigt att ge hjärtat en vila, för att utesluta all belastning och nervös spänning. Det är mycket viktigt att etablera näring, som kommer att innehålla alla vitaminer och spårämnen som är nödvändiga för kroppen.

Normalisera och återställa hjärtats arbete kommer att hjälpa recept från statskassan för folkmedicin. De består som regel av naturliga ofarliga komponenter eller gräs. Speciellt är det användbart att ta dem i samband med utnämningen av en kardiolog. Tänk på universell och effektivast vid behandling av olika hjärtsjukdomar folk recept.

Med en långsam rytm

Hjärtarytmi kan behandlas med örter. I synnerhet med en långsammare rytm (bradykardi) används yarrowen. För en kopp kokande vatten (300 ml) ta 20 g gräs. Placera kompositionen i brand och koka i minst 5 minuter. Insisterar. Ta tre gånger om dagen för en matsked.

Minskad hjärtfrekvens återställs med hjälp av en sådan folkmedicin. Ett halvt kilo valnötterkärnor (krossad) tar 200 gram socker- och sesamolja. Mala sedan 6 citroner med en kant i köttkvarn och häll kokande vatten. Kombinera båda föreningarna och blanda. Ta ett "läkemedel" på en dessertsked helst minst tre gånger om dagen.

Med en accelererad rytm

För att ta bort en attack av en takykardi (den ökade frekvensen av en varm rytm) är det möjligt att en rot av valerianen. Kommer att hjälpa både tinktur och buljong av en växt. Det är också användbart att ta ett bad med avkok av valerianen.

Justerar den snabba hjärtslagsmottagningen av höns. En buljong är beredd från den. Två skedar med rotgrönsaker häll en kopp kokande vatten. Koka upp och luka potten med en lugn eld i ungefär en kvart i timmen. En filtrerad buljong tas hela dagen och delar upp mängden i fyra doser.

Med arytmi

Med ischemisk hjärtsjukdom och arytmi i folket kämpar med hjälp av avkok av vanlig ljung. På 25 g gräs ta ett glas kokande vatten. Kompositionen kokas på en lugn eld i ca 8 minuter. Därefter får buljongen stå still för en dag på en varm plats. Ta det här: Lägg till 60-70 ml av läkemedlet varje dag i en kopp varm te.

Ett bra förebyggande av stroke och andra hjärtsjukdomar kommer att vara mottagandet av en sådan helande buljong. Ta de fräscha rötterna av elecampan, ginseng och lakrits i ett trebladigt förhållande: 1: 1: 5. Allt krossas helt i köttkvarn och hälls med rent vatten vid beräkning: för 150 gram växtmassa - en liter vätska. Kompositionen kokas och tinnas i en varm ugn i ytterligare en halvtimme. Sedan får buljongen svalna och tillsätt en halv kopp honung. Alla omrördes och skickades till förvaring i kylskåp. Varje dag ta tre matskedar av blandningen, bryta dem i tre måltider.

Normaliserar rytmen i hjärtat pepparmynta. En tesked blad av växten hälls i 200 ml kokande vatten och får infusera. Denna mängd av mintinfusion är berusad en gång om dagen varje dag.

Med hjärtsvikt och problem med hjärtets arbete kommer det att hjälpa tinktur av löv av rosmarin på vin. Detta kommer att kräva ett halvt glas jordgrönsaksmaterial och 750 ml rött vin. Insistera betyder två dagar och dricker sedan ett kvarts glas per dag.

Komplex behandling av hjärtsjukdomar

Sammansättning 1. För smärtor i hjärtat är arytmi, angina pectoris, ischemi, ökad hjärtfrekvens, andfåddhet, sömnlöshet och yrsel i folkmedicin ett underbart botemedel. Det är så kokt. Jag delar: Blanda först en halv liter honung med en halv liter vodka. Denna blandning omröres upp till bildningen av ett vitt skum på dess yta. Sedan ge kompositionen att brygga på en varm plats.

Del II: Koka vatten (1 liter) och kasta i örter: gurkor, morwort, birdwort, kamille och valerianrot (krossad). Varje komponent tas en sked. Därefter insisteras potionen och filtreras. Båda delarna är blandade. Ge personalen att brygga i ungefär en vecka på en mörk plats. Ta medicinen varje dag på en dessertsked (du kan och mer). Fortsätt behandlingen igen efter en kort paus. Sådan hjärt-folkterapi rekommenderas att utföras under året.

Sammansättning 2. För normalisering av kardiovaskulärsystemet ska propolis tas. Du kan förbereda ett sådant botemedel. 25 g propolis hälles i 100 ml alkohol. Insistera på en varm, mörk plats i två veckor med jämna mellanrum. Parallellt med detta framställs vitlöktinktur. Vitlök hackas i köttkvarn (ett stort huvud) och hälls alkohol 100 ml. När båda metoderna är infunderade filtreras och blandas de. Läkemedlet tas innan man äter 5 droppar, spädning i en liten mängd vatten (högst ett halvglas), det är möjligt med tillsats av honung.

Förstärkning av blodkärl och hjärtmuskulatur

 1. Med någon sjukdom i hjärtat kan du ta denna generella förstärkning för blodkärl folkmord. 25 ägg är kokta. Separera sedan alla äggulor, slipa dem och mixa med ett glas olivolja. Rör om och placera massan i kylskåpet. Varje dag innan du äter, borde du äta en tesked av denna "medicin". Den rekommenderade kursen är en vecka. Efter en sex dagars paus upprepas administreringen av den gula medicinen.
 2. För att förbättra hjärtat, ta bort smärta, stärka blodkärlens väggar och minska kolesterol, måste du ta 5 droppar vitlöksaft dagligen med en matsked olivolja på tom mage.
 3. Med hjärtsjukdomar och vid rehabilitering efter hjärtinfarkt är det användbart att dricka björksoppa. Det stärker hjärtmuskeln.
 4. Honung mottagning dagligen tre gånger om dagen - kommer att stärka hjärtat, förbättra blodcirkulationen och förebygga hjärtattack.
 5. Med medfödd hjärtsjukdom rekommenderar folkläkare att dricka rödbetajuice med tillsats av honung. Ett förhållande av 2: 1 rekommenderas.
 6. Förstärker hjärtat, lindrar förmaksflimmer och smärta som tar emot morot och betorjuicer. De är berusade upp till 1 liter under dagen. Förhållandet mellan ingredienserna är 7: 3. Du kan också förbereda sallader från färska morötter och betor och äta dem tre gånger om dagen med mat. Efter två veckor av sådan näring kommer attacker av hjärtvärk att minska eller helt stoppa.
 7. I kampen mot hjärt-och kärlsjukdomar kommer detta effektiva läkemedel att hjälpa till. Ta 50 gram torra frukter av smalbenet loch (De måste krossas). Häll råmaterialet 400 ml kokande vatten, blanda och placera på en svag eld. Tainted på ugnen i ca 10 minuter. Ta bilder och insistera. Krama växtmassan. Ta avkok med 100-150 ml. Det rekommenderas att ta botemedlet innan man äter.
 8. Om du har hjärtproblem: Vanlig smärta, arytmi och angina pectoris behöver förbereda en sådan "hjärta" tinktur. Blanda, ta en del, följande alkoholtinktur: Maj lilja i dalen, arnica och handskensgräs. Till blandningen tillsätt 2 delar tinkturblomställningar av hagtorn. Ta en "balsam" med 35 droppar tre gånger om dagen.

Nutrition och diet för hjärtproblem

Med frekventa smärtor i hjärtat, med arytmier och nattklappning, bör du inkludera i din kost av sådana livsmedel och konsumera dem i 12 dagar dagligen: 4 msk. skedar av bovete eller fält honung, 400 g kaviar kaviar, 10 valnötter, 250 g russin av sorter av sultana eller shigana. Dessa produkter kommer snabbt hjälpa till att stärka kärl och hjärtsmuskler, återställa hjärtat.

Förbättra hjärtfiskens funktion. Det bör förbrukas så ofta som möjligt (helst 5 gånger i veckan). Mest av allt för en "hjärtlig" diet lämplig: lax, öring, tonfisk, makrill och sardiner.

Stärka hjärtat och rensa kolesterolgingerna. För detta ändamål är te beredd med en rot och konsumeras dagligen. Denna dryck förhindrar överdriven koagulerbarhet av blodet, utspädning. Förhindrar trombos och stroke. En matsked gingerrot är ångad i en termos med en liter kokande vatten. Insistera och dricka under dagen.

Du bör ta hand om ditt hjärta. Hans hälsa är helt beroende av livsstilen och vissa fysiologiska faktorer. Övervikt inte. Välj själv bara hälsosam mat. Flytta mer. Övervaka tonometern och normalisera kolesterolhalten. Älska dig själv, världen runt dig och människor! Detta kommer att göra dig snällare, lyckligare och friskare.

Hur manifesteras myokardit - förebyggande av inflammation i hjärtmuskeln

(. Engl myokardit, ZMS) myokardit - är inflammation av olika etiologier, som omfattar hjärtmuskeln, vilket kan leda till förstöring av delar av muskler och som ett resultat, störning av dess funktioner. I vissa fall kan inflammation i hjärtmuskeln leda till hjärtsvikt, kräva sjukhusvistelse, användning av mediciner och i särskilt allvarliga fall av transplantation.

Symtom och prognos varierar mycket och beror i huvudsak på orsaken, patientens allmänna hälsa, immunsystemets potential och, i mindre utsträckning, ålder och kön. Mycket ofta uppträder inflammation i myokardiet asymptomatiskt, patienterna återhämtar sig utan att ens märka den överförda sjukdomen. Men även i sådana fall kan detta leda till en permanent svaghet i hjärtat.

Inflammation i hjärtmuskeln, oftast är en komplikation av smittsamma virussjukdomar, så att patienter med influensa och andra svåra virusinfektioner rekommenderas strikt för att vila i vila för att undvika allvarliga komplikationer.

Orsaker till inflammation i hjärtmuskeln

Myokardit kan vara en komplikation av en virus-, bakteriell och parasitisk infektion eller en följd av exponering för giftiga ämnen, inklusive droger.

Den vanligaste orsak till inflammation i hjärtmuskeln är virusinfektioner. En särskild "missbruk" till hjärtmuskeln visas av Coxsackie-virus. Orsaken kan ofta också vara adenovirus, hepatit C-virus, cytomegali (CMV), ECHO-virus, influensavirus, rubella, vallkoppor, parvovirus och andra.

Den näst vanligaste orsaken till inflammation i hjärtmuskeln är bakterieinfektion. Hjärtinfarkt ofta pneumokocker, stafylokocker, Chlamydia, Borrelia, Salmonella, Legionella, Rickettsia, Mycoplasma och bakterier av släktet Haemophilus.

Myokardit kan också inträffa under en parasitisk infektion. Bidraget kan göras av maskar: krökt trikinella, nematoder och elementär: toxoplasma, trypanosom eller amoeba.

Vissa autoimmuna sjukdomar, som systemisk lupus, kan också orsaka inflammation i hjärtmuskeln. Myokardit kan också inträffa under sarkoidos, om det kommer att uppta hjärtat. Detta är dock relativt sällsynt.

Myokardit kan vara en komplikation för att ta mediciner. Oftast händer detta efter att ha tagit några antibiotika, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, anti-tuberkulosläkemedel, antikonvulsiva medel och diuretika. Denna lista är långt ifrån komplett!

myokardit Är också en frekvent komplikation av kokainintag, vilket skadar hjärtat. Dessutom kan vissa toxiner, såsom bly eller arsen, bidra till sjukdomsuppkomsten.

Symtom på inflammation i hjärtmuskeln

Myokardit orsakar ofta inte specifika symptom, så att du snabbt kan diagnostisera utan en medicinsk undersökning. Eftersom inflammation i hjärtmuskeln ofta uppträder efter virusinfektioner, bör patienter ägna särskild uppmärksamhet åt möjligheten till en sådan komplikation. Den överväldigande majoriteten av patienterna (upp till 90%) har i första hand de så kallade prodromal symptom som är förknippade med primär infektion.

Med myokardit utvecklas ofta hjärtsvikt, som är ansvarigt för utseendet av hjärtproblem. Det första tecknet är som regel dyspné, trötthet, intolerans mot fysisk ansträngning. En mer avancerad form utveckla dilaterad kardiomyopati (Engl. Dilaterad kardiomyopati, DCM), dvs expansion, av en eller två hjärtkamrar, och den streckade systolisk funktion. Patienten, förutom dyspné, hjärtklappning, speciellt med fysisk ansträngning, kan det finnas bröstsmärta, feber.

Om inflammation i hjärtmuskeln leder till cirkulationssvikt, kan du gå med andra symptom, det vill säga det är svullna vrister och vader, det är en utvidgning av halsvenen, finns det en snabb puls, även under vila, vilket ökar andfåddhet, speciellt när man ligger på rygg.

Kursen och diagnosen inflammation i hjärtmuskeln

Myokardit kan vara fulminant, akut, subakut eller kronisk. I händelse av blixtsnabb progression av sjukdomen sker en snabb ökning av hjärt-symtom. Detta kan leda till kardiogen chock, det vill säga en grupp av symtom i samband med akut hypoxi hos nyckelorgan på en relativt kort tid. Den blixtsnabba formen av myokardisk dysfunktion slutar antingen med självläkning eller med död av en person.

Akut inflammation i hjärtmuskeln kännetecknas av mindre skisserade initiala hjärtsymptom, en långsam ökning av deras intensitet och en stor sannolikhet för komplikationer, i synnerhet dilaterad kardiomyopati.

Kronisk myokardit har symtom som liknar utvidgad kardiomyopati - en ökning av hjärtkamrarna, ett brott mot aktiva sammandragningar, och följaktligen hjärtsvikt som utvecklas. Om det finns en utveckling av utvidgad kardiomyopati, är chansen att överleva de närmaste fem åren om det inte finns någon lämplig behandling 50%.

Den värsta prognosen förekommer hos patienter med kronisk eller subakut myokardit. Denna form av sjukdomen är ofta associerad med en konstant närvaro i hjärtmuskeln hos ett virus som kroppen inte kan kämpa för, och en kronisk inflammatorisk process bidrar till gradvis och progressiv degenerering av hjärtat. För antivirala antikroppar, förutom att förstöra viruset, förstör proteinerna i hjärtmuskeln. Sönderdelningen av infekterade celler i hjärtat orsakar ytterligare produktion av antikroppar. Detta leder till bildandet av en ond cirkel, vilket leder till hjärtskador som förhindrar sitt fortsatta arbete.

Den bästa prognosen ges av asymptomatisk myokardit, som på EKG liknar ett "friskt" myokardinfarkt. I sådana fall uppstår differentiering på grundval av koronarangiografi, det vill säga röntgenstrålen i hjärtats artärer med kontrast. Korrekt bild av artärerna indikerar en mild form av myokardit, under vilken, om sjukdomen inte förvärras, brukar kontraktilitet tendera spontant och patienten återhämtar sig.

Dessutom majoriteten av patienterna rörd av blixtnedslag eller akut form av inflammation i hjärtmuskeln återhämta sig, som regel, efter avlägsnande av infektionen, vilket är anledningen till miokardiat, om inte komma till en plötslig död i sjukdomsförloppet. Hjärtat hos en person som har genomgått en fulminant eller akut form av myokardit återvänder inte till full service.

Särskilt svårt för dem som röker cigaretter. De kännetecknas av högre dödlighet och ökad risk för hjärtinfarkt vid inflammation. På samma sätt riskerar människor som använder vissa droger, särskilt kokain, allvarlig sjukdom.

För att hitta och identifiera sjukdomen korrekt, tillämpa sådana studier som:

 • blodprov - hos de flesta patienter kan en ökad sänkningsgrad observeras. I den morfologiska bilden är synlig leukocytos, det vill säga ett ökat antal vita blodkroppar - leukocyter, vanligtvis med en dominans av neutrofiler. Om orsaken till myokardit är en infektion kommer naturligtvis eosinofili att detekteras, det vill säga en ökad koncentration av eosinofiler.
 • elektrokardiografi - EKG-bilden hos patienter med inflammation i hjärtmuskeln är vanligtvis onormal: det finns en arytmi, ledningsstörning och andra förändringar.
 • ekokardiografi - används huvudsakligen för att diagnostisera fulminantinflammation i hjärtmuskeln. Samtidigt ses en normal diastolisk volym, men också en signifikant försämring av kontraktiliteten och en förtjockning av vänster ventrikulär vägg.
 • Röntgenundersökning - visar kardiomegali, som är förknippad med ett mer avancerat stadium av inflammation i hjärtmuskeln. Dessutom, med cirkulationsstörningar kan vätska i båda lungorna ses.
 • magnetisk resonans - gör det möjligt att upptäcka hjärntumör och lokalisering av inflammationsfokus, vilket kan underlätta diagnos och biopsi.
 • endomyokardbiopsi - Ett fragment av myokardvävnad erhålles för att detektera möjlig nekros av kardiomyocyter och inflammation. Emellertid upptäcker en biopsi inte alltid en befintlig inflammation i hjärtat, så det negativa resultatet betyder inte någon inflammation.

Behandling och förebyggande av inflammation i hjärtmuskeln

Behandling av hjärtinfarkt är å ena sidan i kampen mot dess orsaker och å andra sidan - maximal urladdning av hjärtat och övervakning av dess arbete. Som regel rekommenderas behandlingen i en sjukhusinställning. Det rekommenderas att stanna i sängen under den första sjukdomsperioden. Patienterna vid symptomstart bör strikt begränsa fysisk aktivitet.

Om orsaken är inflammation i hjärtmuskeln - är en virusinfektion, överdriven kraft kan leda till en snabbare virusreplikation och progression av sjukdomen, vilket leder till uppkomsten av oåterkalleliga förändringar i hjärtat.

Patienterna bör också undvika att ta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel som kan förbättra symtom på inflammation i hjärtmuskeln. Tyvärr märker en person som drabbats av myokardit ofta inte en sjukdom som initialt är asymptomatisk och under infektionen tar de sådana mediciner.

Särskild behandling är möjlig i fall där myokardit inte är associerad med en virusinfektion. Därefter appliceras terapi, motsvarande orsaken, d.v.s. antibiotikabehandling mot bakteriell infektion, avstötning av droger eller annan källa till toxiner, farmakologisk behandling av parasiter. I sådana fall leder bekämpningen av den ursprungliga orsaken vanligen till en förbättring av patientens allmänna tillstånd och försvinnandet av symtom på hjärtsjukdom om förändringar i hjärtat inte är för allvarliga.

Dessutom används specifika farmakologiska behandlingar, det vill säga läkemedel för att mildra effekterna och symtomen. Dessutom används läkemedel som förbättrar hjärtfunktionen och drogerna för att lindra symtom på cirkulationsinsufficiens, i synnerhet diuretika, vilket hjälper till att avlägsna överskott av vatten från kroppen och därigenom lossa hjärtat. Dessutom väljer kardiologen alltid nödvändiga mediciner som har till uppgift att stödja hjärtats arbete, vilken typ och dos som kommer att bero på sjukdomsförloppet.

Hos människor som lider av myokardit i samband med autoimmuna sjukdomar resulterar immunundertryckande behandling i bra resultat. Det används också för inflammation i hjärtmuskeln orsakad av sarkoidos eller andra systemiska autoimmunologiska sjukdomar. Vid akut cirkulationssvikt ska patienten vara under kontroll på grund av risken för blodproppar i kärlen och behovet av att använda antikoagulantia.

Om sjukdomen uppträder i blixt eller akut form, kan det ibland kräva användningen av ett mekaniskt cirkulationssystem i den akuta fasen av sjukdomen. Det kan bara utföras i specialiserade centra, men det hjälper till att undvika allvarliga komplikationer och kan till och med spara ett liv.

Efter slutet av den akuta perioden, eftersom symtomen på inflammation stannar, kan du försöka att gradvis återgå till tidigare aktivitet, med regelbundet samråd med din läkare. Men även efter sjukdoms fullständiga försvinnande, rekommenderas att man undviker intensiv fysisk aktivitet i minst sex månader efter sjukdomen.

Den allvarligaste komplikation av inflammation i hjärtmuskeln är allvarligt hjärtsvikt. Om behandlingen inte fungerar kan sjukdomen leda till en situation där transplantation krävs (hjärttransplantation). Hjärttransplantation är förknippad med risk för dödsfall som följd av komplikationer - organavstötning och infektion.

Livet efter transplantationen genomgår allvarliga förändringar, det är nästan omöjligt att återgå till normal aktivitet. En person efter hjärttransplantation ska ta immunsuppressiva medel för livet. Detta innebär en minskad motståndskraft mot infektioner, utveckling av cancer och andra. Trots detta, patienter med transplanterade hjärtan ofta återgå till arbetet, och även för sport, såsom simning, cykling eller löpning.

Särskilt benägna att utveckla inflammation i hjärtmuskeln gravida kvinnor. Om en person med en myokardit blir gravid, så är det som regel en förvärring av symtom, därför bör man undvika uppfattning. Graviditet hos kvinnor som tidigare har drabbats av myokardit är också associerad med ökad risk för komplikationer hos mamman.

Under sjukdomsförloppet rekommenderas en diet som är låg i natrium och fetter av animaliskt ursprung. Det rekommenderas att patienter helt överge användningen av salt, till fördel för örter eller syntetiska saltsubstitut som inte innehåller natrium. Det dagliga kravet på natrium uppfyller förbrukningen av endast några brödskivor.

Tänk på att livsmedelsprodukter som säljs i restauranger, särskilt snabbmat, vanligtvis är mycket salta och inte lämpar sig för att äta av en person som har problem med hjärtmuskeln. Dessutom rekommenderas att man slutar dricka alkohol och röka cigaretter. Du bör också sträva efter att bibehålla optimal vikt - övervikt orsakar överdriven belastning på hjärtat.

Hur man förstärker hjärtat: faktorer, näring, motion, livsstil, folkmedicin

Förekomsten av kardiovaskulär patologi under de senaste åren växer inte bara stadigt utan också snabbt "blir yngre". I detta avseende fortsätter den primära vårdens förebyggande inriktning att förbli relevant för denna dag. Detta uppnås genom att principen följs "det är lättare att förebygga en sjukdom än att behandla dess konsekvenser."

För att kunna veta hur man förstärker hjärtat och förhindrar utvecklingen av dess sjukdomar, borde man vara medveten om vad som är riskfaktorerna för deras förekomst. I förevarande fall kommer förebyggande åtgärder som syftar till att förebygga hjärtpatologi, tillsammans med korrekt utvalda livsmedel, och i vissa fall med droger, en positiv effekt på hjärtmuskeln. Annars, utan att eliminera de riskfaktorer som en person kan påverka på egen hand, kommer ingen av de medicinska växterna inte att ha den förväntade effekten på hjärt-kärlsystemet.

Vad är riskfaktorerna för hjärtsjukdom?

Förutom de viktigaste orsakerna som kan orsaka utvecklingen av en hjärtsjukdom (genetiska sjukdomar, hjärtsjukdomar, njursjukdomar och högt blodtryck, etc.), bör läkaren vara medveten om riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom och för att bedöma graden av risk i varje enskild patient. Patienten, å andra sidan, måste också hålla dessa faktorer i åtanke, och glöm inte att de flesta av dem är lätta att rätta till, och i deras frånvaro hjärtat för livet förblir friska, stark och robust.

De vanligaste faktorerna som kan orsaka biverkningar av hjärtsjukdomar, och i synnerhet väsentligt öka sannolikheten för att utveckla akut hjärtinfarkt och plötslig hjärtdöd, inkluderar följande:

 • Kön och ålder har ett direkt samband med utvecklingen av hjärtpatologi - oftast påverkar det män över 40 år. Denna grupp av patienter måste ägna särskild uppmärksamhet åt eventuella förändringar i fett (gimer cholesterolemia) och kolhydratmetabolism (diabetes).
 • Ökning av kroppsmassindex tills obese (större än 30 kg / m2), särskilt i kombination med förhöjda blodkolesterolnivåer (över 5,0 mmol / l) främjar avsättningen av aterosklerotisk plack på insidan väggen av artärerna, den viktigaste för aorta och koronar (matning hjärta) artärer.
 • Diabetes mellitus leder till en negativ effekt av överskott av glukos på kärlens intima, vilket i kombination med ateroskleros påverkar integriteten hos kärlväggen från insidan negativt.
 • Arteriell hypertoni kännetecknas av en ökad vaskulär ton, vilket leder till en blodförlängningsbrott mot inre organ och hjärtans konstanta hårda arbete.
 • Dåliga vanor - alkohol och rökning bidrar till skador från insidan av kärlens inre skal (intima).

Vilka förebyggande åtgärder hjälper till att stärka hjärtat?

Alla vet att ett hälsosamt hjärta är garantin för ett långt, lyckligt och, viktigare, kvalitetsliv. Kvalitativ betyder i detta fall förekomsten av en person inte bara utan obehagliga subjektiva symptom, utan också utan att man behöver bero på det dagliga intaget av mediciner för någon hjärtsjukdom. För att stärka hjärtmuskeln och hålla den frisk i många år är det tillräckligt att regelbundet utföra ett antal enkla regler som gäller en persons livsstil. Detta kallas förebyggande av hjärtsjukdomar. Det finns primärt förebyggande syfte att förebygga riskfaktorer för hjärtpatologi, liksom sekundärt förebyggande, som syftar till att förebygga komplikationer i den redan utvecklade sjukdomen.

Till att börja med borde vi bygga på det första konceptet:

Så, det primära förebyggandet i kardiologi, som tillåter att stärka hjärtat, är baserat på följande komponenter: modifiering livsstil, korrekt och rationellt mat, liksom tillräcklig fysisk aktivitet. Var och en av dem har en känsla att berätta mer i detalj.

Korrigering av ett sätt att leva

En person som tänker på sin hälsa i allmänhet och om förstärkning av hjärtat i synnerhet bör förstå det avslag på dåliga vanor - Den viktigaste aspekten i att minska risken för att utveckla hjärtpatologi. Rökning och alkohol orsakar därför mer hjärtslag eller takykardi, och med konstant takykardi upplever hjärtat hos en person ett ökat syrebehov, vilket levereras till dem genom kransartärerna. Samtidigt kan koronararterierna ändras på grund av ateroskleros eller diabetes mellitus. Därför lider blodtillförseln och syretillförseln till hjärtat av en person som röker och missbrukare, vilket leder till myokardiell ischemi och kan förr eller senare bli ett akut infarkt.

Stor betydelse för att förbättra hälsan hos eliminering av stressiga situationer i vardagen. Den moderna takt i människors liv, särskilt invånarna i megacities, åtföljs ofta av en hög psyko-emotionell börda. Hans Selye visade också att stress har en extremt negativ inverkan på människokroppen. En konstant stress, upprepade dag efter dag, inte bara leder till störningar i binjurarna, men också har en direkt effekt på hjärta och blodkärl på grund av de betydande utsläpp av adrenalin i blodnivåer och kortisol, som bidrar till en ökad hjärtfrekvens och därmed takykardi. Första sinus och som försvagning av myokard och mikronäringsbrist - allvarligare former av arytmier. Dessutom finns det stor risk att utveckla stressinducerade sjukdomar, inklusive diabetes mellitus och vissa autoimmuna processer. Därför använder många stora företag idag kontoren av psykologisk lättnad och bedriver mottagningar av en heltids psykolog. Om dessa aktiviteter inte ges till patientens arbete, bör han besöka en psykolog eller psykoterapeut för att skapa psykologisk komfort och upprätthålla mental hälsa.

Organisation av den dagliga rutinen Inte för någonting bredgades i Sovjetiden. Under sömnen sänks hjärtfrekvensen och andningsfrekvensen minskar. Skelettmuskler, som vilar under sömnen, kräver mindre blod och syre, vilket gör hjärtat lättare att arbeta, och hjärtmuskeln upplever mindre stress.

För att förstärka hjärtmuskeln borde en person sova minst åtta timmar om dagen. Och idrottare som deltar i fysiska övningar - ännu mer, för att uppnå en fullständig återhämtning av alla kroppssystem, inklusive. hjärtmuskeln.

Rationell näring

Korrekt näring bör inte förväxlas med svåra, försvagande dieter, vilket patienten gör sig till en uttalad svält, och efter en kort tid börjar man konsumera allting. Rationell näring är förstås som konsumtion av användbara livsmedelsprodukter, balanserad av antalet proteiner, fetter och kolhydrater. Samtidigt är "skadlig" mat utesluten, och matinsystemet bör vara regelbundet, helst samtidigt, minst fyra gånger om dagen. Sista måltiden är inte mindre än 4 timmar före nattvila.

I samband med det faktum att överskott av "dåligt" kolesterol deponeras i kärlens väggar och leder till utvecklingen av ateroskleros och överlappningen av deras lumen är det nödvändigt utesluta och begränsa följande livsmedelsprodukter:

 • Mat snabbmat, snabbmatlagning och alla andra höga djurfett, socker och högt glykemiskt index,
 • Fettkvaliteter kött,
 • Rätter kokta i stekt form, stekt i fett, smör,
 • Salthalt, rökt produkter, kryddor,
 • Konfektyrprodukter,
 • Konsumtionen av äggulor är begränsad till 2-4 per vecka.

Välkommen mat som:

 • Mjölk och mejeriprodukter med måttligt fettinnehåll, stallost,
 • Spannmål och spannmål (outvecklade och smuliga porridger, kli, grovt bröd),
 • Lättfett kött och fisk, kokt i kokt, bakat eller ångat,
 • Grönsaker och frukter i rå, stuvad eller bakad form,
 • Äggvit,
 • Från sötsaker är det tillåtet att använda kandade frukter, torkade frukter, lågmjölkad soufflé.

Om patienter med anlag för hjärtsjukdomar eller störningar som redan finns tillgängliga bör separat nämnas begränsning av det dagliga intaget av salt (inte mer än 5 gram) och volymen av vätskeintag (inte mer än 1,5-2 liter).

Självklart är det ganska svårt för många patienter att omedelbart överge den vanliga kosten när de vill konsumera livsmedel som är näringsrika och mer. Men det är fortfarande nödvändigt att bygga om, för att även om patienten saknar symtom från hjärtat, bildar patienten själv i sin organism en förutsättning för kardiologisk patologi. Till exempel har patienter med diabetes länge varit vana vid att tro att diabetes inte är en sjukdom utan ett sätt att leva på. Det bör också vara patienter som söker för att behålla ditt hjärta friskt - de bör tydligt förstå att justerings livsstil är att se till att rätten att organisera sina dagliga rutiner och att jämföra den med regelbundna måltider samtidigt. och mat bör inte bara vara hälsosam och användbar, men ändå varierad och välsmakande, annars kommer sådana händelser att uppfattas av patienten som en smärtsam kost.

Vilka livsmedel är mest användbara för hjärt-kärlsystemet?

 1. Nötter. Denna produkt innehåller en balanserad mängd vitaminer och mikrodelar, vilket gör det möjligt att förstärka inte bara hjärtat och blodkärlen utan också hela organismen. Första platsen är fast ockuperad av valnötter, på den andra av innehållet av omega-fleromättade fettsyror, som främjar normaliseringen av kolesterolmetabolism, är mandlar. Var försiktig använd nötter är en person med allergisk predisposition.
 2. Bär och frukt. Det mest användbara för hjärtat är granatäpple, äpplen, grapefrukt, jordgubbar, currants, hallon, körsbär, körsbär och rosen höfter. Den positiva effekten av saft och frukt av dessa växter förklaras av det höga innehållet av vitaminer, kalium, magnesium och järn i dem.
 3. Lättfett kött och fisk (Cod, tonfisk, sardiner, kalvkött, kalkon) rik på protein och vitaminer i grupp B. Fatty fisk "ädla stenar", i synnerhet, lax familj, i sin tur, är rik på omega-3-fettsyror för att främja absorption t.n.z. "Bra kolesterol" (HDL) och eliminering av "dåligt kolesterol" (LDL).
 4. Grönsaker. Avokado och till exempel pumpa frön är också rika på omega-3 fettsyror. I sin tur kan överskottet av "dåligt" kolesterol jämföras efter några månader från början av en rationell diet. Lök, vitlök och broccoli innehåller mikronäringsämnen som främjar normalisering av kärltonus (högt blodtryck reduktion), och korrekt minskning av muskelceller.
 5. Spannmålsprodukter och spannmålsprodukter. Havre, bovete, vete, ris, grovt bröd är ett förråd av värdefulla B-vitaminer, som är nödvändiga för normal funktion av alla inre organ, inklusive hjärtat.

Video: 1 kanal om produkter som är användbara för hjärtat

Fysisk aktivitet

Fysiska belastningar för en frisk person bör vara måttlig, speciellt om en person inte tidigare har deltagit i idrott eller fysisk utbildning och sedan plötsligt bestämt sig för att börja göra det. Hjärtat bör utsättas för den möjliga belastningen. Det är nog att börja med en liten laddning på morgonen. Därefter komplettera med lätta jogar, simma i poolen, spela sport. Som träningsbas är det rekommenderat att utföra följande: squats, gungor med händer och fötter, sluttningar till sidan, push-ups, tryck övningar, stretching.

Som ett optimalt exempel kan nybörjare aktivt engagera sig i sport för nybörjare utan hjärtpatologi kan rekommendera aerob så kallad. hjärtbelastningar i rimliga kvantiteter. Med ökad träningstid baserat på uthållighet, puls och välbefinnande. Bäst för detta passar elliptiska tränare, jogging, på banan. Det är viktigt att för effektiv träning måste du välja inte extrema laster, men längre, men "genomförbara". Puls i detta fall måste vara i "aeroba zonen" - företrädesvis mellan [(190 slag / min) minus (okänd, s)] och [(150 slag / min) minus (okänd, s)]. dvs för 30-årig man effektivt och relativt säkert område för att stärka hjärtmuskeln - från 120 till 160 slag per minut. (Det är bäst att ta de lägre-medelvärdena, dvs 120-140 slag / min, särskilt i svagt kondition).

rekommendationer för hjärtfrekvensövervakning vid hjärtutbildning

Personer med ett friskt hjärta, som redan bedriver yrkesmässig eller utför vanliga klasser i gym eller gym, laddar programmet bör utvecklas individuellt med tränare, men att öka dosen och gradvis.

När det gäller aktivering av en patient med redan kardiovaskulära sjukdomar, bör den endast utföras efter samråd med läkaren av fysioterapi.