Huvud / Åderbråck

Andnöd med hjärtsvikt: orsaker, behandling, prognos

Från den här artikeln lär du dig: Vad är dyspné på grund av hjärtsvikt, hur farligt det är. Karaktäristiska egenskaper i hjärtdyspné, orsakerna till utseende. Symtom och komplikationer, som i dyspné med hjärtsviktbehandling, förutsägelser för återhämtning.

Mindre luft i rörelse eller vila är det vanligaste klagomålet hos patienter med hjärtpatologier. Därför, vid hjärtsvikt börjar elimineringen av dyspné med återställandet av hjärtat och eliminering av orsakerna som orsakade symtomutvecklingen.

I en hälsosam kropp är hjärtat pumpen ansvarig för blodtillförseln. Med hjärtsvikt ger inte arbetet vävnad tillräckligt med syre, vilket är nödvändigt för normal metabolism. Som följd av detta minskar volymen av hjärtproduktion, stagnation utvecklas, tecken på syresvält, dyspné förekommer - ett av de första och vanligaste symtomen vid hjärtsvikt.

Efter symptomets början är det nästan omöjligt att helt avstå från och bota CH. Med hjälp av läkemedelsterapi är det möjligt att stoppa utvecklingen av processen och ständigt kompensera för några av de mest uttalade manifestationerna av sjukdomen, eftersom andfåddhet på grund av hjärtsvikt indikerar allvarliga förändringar i hjärtmuskulaturens funktion. I detta fall beror framgången av behandlingen direkt på scenen och formen av misslyckande.

Lanserades patologi farliga komplikationer såsom utveckling av hjärt astma, ödem, lungemboli (blodpropp tilltäppning av kärl) och lung artärer attacker av akut hjärtsvikt dödlig.

Eventuell tidpunkt och övervakning av patienter med dyspné på grund av hjärtsvikt utförs av en kardiolog.

Mekanism för utveckling av hjärtdyspné

Varför framträder detta symptom först? I etapper, när hjärtmuskeln börjar brinna från syre, ingår neurohumorala mekanismer för gasutbytesreglering: hypofysen hemligheter det antidiuretiska hormonet, vilket minskar uttagningen av vatten från kroppen. Som ett resultat ökar volymen av blod, syreupptaget av vävnaderna från kärlen ökar (från 30% till 70%), vilket under normal drift av hjärtat bör leda till normalisering av gasutbytet.

Men med hjärtsvikt (förkortad CH) kan hjärtats arbete inte tillgodose behovet av vävnader och organ i syre, dra de metaboliska produkterna och koldioxiden i den önskade volymen. Deras ackumulering framkallar ökat arbete i andnings- och respiratoriska muskler (frekvensen av inspirationsutandningar ökar från 15 till 30 per minut), ökar metabolismen och provar syrgasskulden. Som ett resultat dyspné (ökad frekvens och andningsdjup) framträder - kroppens svar på en känsla av brist på luft, kvävning.

Stagnation av blod och gas utbyte avvikelser vid hjärtsvikt kan orsakas av avvikelser i vänster förmak och kammare (i lungkretsloppet) och i höger förmak och kammare (i det stora kretsloppet).

Med vänster ventrikel och vänster förmaksinsufficiens blir andfådd den första, en av huvudsymptomen och indikerar förekomsten av sådana patologier som:

 • Arteriell hypertoni.
 • Insufficiens eller stenos (inskränkning) av mitralventilen.
 • Ischemisk sjukdom.
 • Medfödda och förvärvade fel.
 • Myokardinfarkt.
 • Kardiomyopati.
Klicka på bilden för att förstora

Isolerad (höger eller vänster) hjärtsvikt håller inte länge. Om du inte eliminerar orsakerna till HF, blir sjukdomen kombinerad.

skäl

Orsakerna till dyspné med hjärtsvikt är ett antal sjukdomar och patologier som framkallar utvecklingen av kroniskt hjärtsvikt:

 • arteriell hypertoni;
 • stenos (förträngning) och mitralventilinsufficiens;
 • ischemisk sjukdom;
 • myokardinfarkt;
 • ischemisk kardiomyopati (död av myokardceller och dess ersättning med andra vävnader);
 • medfödd eller förvärvad hjärtsjukdom;
 • myokardit (inflammation i myokardiet);
 • dilatation (volymökning) hos kamrarna i hjärtat;
 • giftiga effekter (alkohol).

Kroniskt hjärtsvikt utvecklas snabbt, speciellt om personen har comorbiditeter (diabetes mellitus eller hypertyreoidism).

Symtom på dyspnéutveckling

Utseendet på dyspné indikerar att hjärtsvikt utvecklas, hjärtets arbete, blodcirkulation och gasutbyte störs. Därför kombineras symptomen, även i början, med trötthet och svaghet efter att ha utfört någon fysisk aktivitet som passerar i vila.

I framtiden, om utvecklingen av patologi inte kan avbrytas, kvarstår en sådan andningsbrist i vila och hindrar patienten från att inte bara utföra enkla hushållsaktiviteter utan också sova i ett horisontellt läge.

Hur dyspné utvecklas i bakgrunden av CH:

 1. Vid det första skedet av hjärtsvikt visas hjärtdyspné endast mot bakgrund av fysisk ansträngning och åtföljs av rytmförstörningar, ökad trötthet och svaghet. I viloläge passerar det.
 2. På ett uttalat stadium av CH utvecklar dyspné mot bakgrunden av den dagliga fysiska aktiviteten, det är svårare att utföra hushållsaktiviteter, arbetsförmågan minskas betydligt.
 3. Dyspné kvarstår i viloläge och ökar i ett vågrätt läge, vilket tvingar patienten att sova halvsidan (ortopedi). Kombinerat med trötthet, svaghet, störningar i hjärtrytmen, cyanos, ödem i anklar, första tecknen på sjukdom involverade organ (förstorad lever), ascites (ökning på grund av ansamling av bukvätskan).
 4. Vid det dystrofiska stadiet av CH kan alla fysiska åtgärder resultera i utveckling av kvävning och en attack av akut hjärtsvikt. Vid kontinuerlig dyspné kombineras fullständig funktionsnedsättning, svaghet, arytmi, cyanos, ödem, symtom på sjukdomar hos de involverade organen (njurar, lever, lungor), fysisk utmattning.

Vid det dystrofiska scenet blir förändringar i hjärtmuskeln och andra vävnader oåterkalleliga och leder till ett dödligt utfall på 60% under året.

Karaktäristiska särdrag hos dyspné vid hjärtpatologi

Dyspné kan orsakas inte bara hjärtsvikt, kan det förekomma i olika sjukdomar i lungorna (lunginflammation), bronker (bronkial astma), stroke (hjärntumörer, stroke), anemi (som en kompensationsmekanism i allvarlig fysisk stress).

Med vilka tecken att skilja dyspné med CH:

 • ett symptom uppträder vid normala belastningar, går på jämn yta medan du utför daglig hushållsarbete
 • det resulterande tillståndet varar inte i 10-15 minuter (i vila);
 • Andningssvårigheter (inspirationsform av dyspné) och utandning (blandad form);
 • symtomen blir uttalad i ett horisontellt läge
 • åtföljd av en icke-produktiv (utan sputum) hosta.

I framtiden kommer andra karakteristiska symtom på hjärtsvikt att vara med i dyspnén: rytmförstörningar, cyanos (cyanos) av öron, näsa, fingrar, svullnad i anklarna, smärta i hjärtat etc.

komplikationer

Kronisk insufficiens kompliceras snabbt av störningar i gasutbyte och metabolism (metabolism). Som ett resultat försvinner inte andfåddhet, som inte är särskilt uttalad i sjukdoms inledande skeden, i vila och kan resultera i en attack av akut hjärtsvikt.

Dyspné förvärras när:

 1. Hjärtastma Patienten utvecklar en akut attack av kvävning, som vanligen provoceras av en fysisk eller psykologisk belastning. Attacken åtföljs av en skarp känsla av brist på luft, rytmförstöring, fallande BP, svaghet, kall svettning.
 2. Ödem i lungorna, som utvecklas under påverkan av ökat tryck i lungkärlen mot bakgrund av vänster ventrikulär misslyckande (i en liten blodcirkulation). Som ett resultat sänker en del av blodet in i lungens alveoler och provar utvecklingen av ödem. Attacken åtföljs av kvävning, "bubblande" andning, arytmi, cyanos, filiformpuls, svullna vener, kall svettning. Klicka på bilden för att förstora
 3. Tromboembolism hos stora lungkärl. Patologi utvecklas efter ocklusion av kärllumen och tromb som åtföljs av kvävning, hjärtarytmier, svag puls, blodtrycksfall, svullnad av halsvenerna, svullnad av vrister, smärta i övre högra kvadranten och i hjärtat.
 4. Pneumoskleros och emfysem. Symptom utvecklas mot bakgrund av stagnation i lungcirkulationen, elasticitet och kränkningar skleros (ersättning av normal vävnad), lungkärl och lungvävnad. Hjärt dyspné kombinerat med natten kvävning, cyanos, arytmi, ödem, ascites (en ökning av storleken på magen på grund av ansamling av vätska), övre högra kvadranten smärta, hemoptys.

Alla komplikationer kräver akut vård, eftersom de indikerar allvarliga kränkningar av hjärtat och de involverade organen och vävnaderna.

Metoder för behandling

Efter utslag av dyspné, även i de tidigaste stadierna, är hjärtsvikt helt omöjligt att bota. Komplex behandling kan bara stoppa utvecklingen av patologi, vilket möjliggör att förbättra kvaliteten och förlänga patientens livslängd.

Observation och behandling utförs kontinuerligt med hjälp av kombinerade metoder: läkemedelsbehandling, kost, behandling och kirurgisk korrigering, om terapin är ineffektiv och sjukdomen fortskrider.

Drogterapi

Drogterapi består i utnämning av ett komplex av läkemedel som eliminerar orsaken till uppkomsten av patologi eller svåra manifestationer av insufficiens (särskilt andfåddhet):

 • ACE-hämmare (kaptopril, prestarium);
 • vasodilatatorer (hjärt);
 • hjärtglykosider (digoxin);
 • anti-ischemiska medel (gemensamma);
 • adrenoblocker (amiodaron, prazosin);
 • diuretika (lasix, indapamid);
 • antikoagulantia (karantän).

Dessutom förskriva läkemedel som förbättrar metabolismen i hjärtmuskeln (B-vitaminer, riboxin).

Efter symptomets början är det nästan omöjligt att helt avstå från och bota CH. Med hjälp av läkemedelsterapi är det möjligt att stoppa utvecklingen av processen och ständigt kompensera för några av de mest uttalade manifestationerna av sjukdomen, eftersom andfåddhet med hjärtsvikt indikerar allvarliga förändringar i hjärtmuskeln. I detta fall beror framgången av behandlingen direkt på scenen och formen av misslyckande.

Kost och fysisk aktivitet

Vid dyspné på grund av hjärtsvikt är patienten skyldig att minska användningen av salt till 1,5-2 gram per dag och vätskor till 500 ml per dag. Tung, fet, kryddig mat, alkoholhaltiga drycker och rökning är uteslutna. I kosten ges preferensen till fjäderfäkött, magert fisk, grönsaker som kokas utan ånga. Kostnäring hos patienter med HF rekommenderas att följa hela livet.

Eventuella allvarliga manifestationer av hjärtsvikt med andfåddhet och andra samtidiga symtom kräver bäddstöd med begränsning av fysisk aktivitet (dekompensationssteg). Efter att tillståndet har normaliserats (kompensationsskedet) rekommenderas träning för att begränsa och utföra endast genomförbara hushållsaktiviteter.

Kirurgiska behandlingsmetoder

Några orsaker som orsakar dyspnéutveckling i samband med hjärtsvikt kan inte elimineras genom läkemedelsbehandling (stenos av mitralventilen). I detta fall visas patienten kirurgisk eliminering av patologi (ersättning av ventiler, avlägsnande av medfödda hjärtefekter, aorta, upp till hjärtutbyte).

Med komplikationer

Under påverkan av ökande störningar kan dyspné med CH bli en akut attack av kvävning. I det här fallet behöver patienten sjukhusvård och akutvård. En av de effektiva metoderna för att eliminera akut dyspné och kvävning är inandning med syre.

prognoser

Andnöd med hjärtsvikt är inte en självständig sjukdom, det är bara ett symptom som uppträder mot bakgrund av patologi. För att bli av med det måste du eliminera orsakerna som orsakar sjukdomen.

I 95% av fallen visar utseendet av andfåddhet att kroppens förmåga att upprätthålla växling och hjärtarbete har torkat upp och patologi har utvecklats. Därför är det omöjligt att fullständigt bota sjukdomen vid scenen när en person har andfåddhet.

Med snabb diagnos kan utvecklingen av hjärtsvikt stoppas, kompenseras. Efter utvecklingen av kroniskt hjärtsvikt under året dör ca 10% av patienterna i de första stadierna av sjukdomen, från 20 till 40% - med uttalade förändringar, 60% - med dystrofa förändringar.

Trots utvecklingen och genomförandet av nya terapier och läkemedel utvecklas hjärtsvikt snabbt och dödligheten minskar inte: inom bara 5 år överlever bara 50% av patienterna med kroniskt hjärtsvikt. Ytterligare förutsägelser beror på svårighetsgraden av sjukdomen, livsstilen, förekomsten av samtidiga sjukdomar och andra faktorer.

Andnöd med hjärtsvikt, vars behandling är komplicerad av den underliggande sjukdomen

Hjärtsvikt åtföljs alltid av andfåddhet. Även en frisk person upplever andfåddhet efter intensiv träning.

Men i dessa fall passerar det snabbt, det är ett fysiologiskt svar, inte en patologi. Men med hjärtsvikt saker är olika. Även en liten belastning ger allvarliga besvär.

Låt oss titta på vad medicinsk behandling och folkbehandling är, hur man avstår från andfåddhet, vad man ska ta och hur man botar ett av symtomen på hjärtsvikt, vilka mediciner och droger används.

Orsaker till hjärtsjukdomar

Om hjärtat inte klarar av belastningen, är det andfåddhet. I lungans kärl sänker blodflödet och trycket i artärerna ökar, vilket resulterar i en spasm av arterioler. Naturligtvis störs gasutbytet.

Du kan beskriva närmare utvecklingen av dyspné i hjärtsjukdomar:

 • Om vänstra områden i hjärtat påverkas, minskar volymen av hjärtproduktion och i lungregionen bildas blodstasis.
 • Stagnerande manifestationer stör gasutbytet i luftvägarna, vilket leder till att deras ventilation inte fungerar.
 • För att normalisera andningen ökar kroppen djup och frekvens av andetag. Så här utvecklas dyspné.

Nästan alla hjärt-kärlsjukdomar åtföljs av andfåddhet av olika slag:

 • Hos äldre människor uppträder brist på luft i ischemi och högt blodtryck.

Och eftersom det finns en korrelation mellan hypertoni och övervikt, hos fullständiga patienter med ständigt förhöjt blodtryck, är andfåddhet närvarande inte bara under belastning utan även i vila och till och med på natten.

Sova hos sådana människor är störande och störs ofta av apné.

 • Myokardinfarkt och dess astmatiska variant har alla tecken på ett misslyckande i hjärtans vänstra kammare. Det är en hesande andning med andfåddhet och jämn kvävning.
 • Alla kroniska hjärtskador är åtföljda av nattdyspné.
 • Mycket lidande ger hjärtastma.
 • Mycket farligt är svullnaden i lungorna, vilket kan leda till döden.
 • Tromboembolism, som orsakar andningssvikt i allmänhet, kan inte existera utan andfåddhet och kvävning.
 • Hur man bestämmer att andfåddhet är hjärta? Sådan andfåddhet har särskilda symtom som du behöver veta:

  • Andningen är mycket svår.
  • Förekommer och förstärks under någon belastning.
  • Utseende i liggande läge. Det horisontella läget gör att hjärtat fungerar i ett förstärkt läge. Om du sätter dig ner, normaliserar andningen.

  Medicinsterapi

  Hur man lindrar anfall och hur man behandlar andfåddhet med hjärtsvikt, vilka tabletter ordineras av specialister? För att eliminera det borde du arbeta med orsaken, vilket är hjärtsvikt.

  Det är nödvändigt att genomföra en grundlig diagnos som hjälper till att hitta orsaken till sjukdomen - Högt blodtryck, IHD eller medfödd hjärtsjukdom.

  Följande läkemedel ordineras:

  • glykosider. Digoxin, Korglikon har kardiotonisk verkan. Eliminerar takykardi.
  • inhibitorer. Quinapril, Ramipril, Trandolapril återställer kärlen och dilaterar artärerna.
  • diuretika. Britomir, Furosemide tar bort svullnad och minskar bördan på hjärtat.
  • vasodilatorer. Isoket, nitroglycerin, minoxidil normaliserar kärlets ton.
  • Betablockerare. Karvedipol, Metoprople, Celipropol eliminerar arytmi och syrehushållning.
  • antikoagulantia. Warfarin, Arikstra, Syncumar förhindrar bildandet av trombi och utspädd blod.
  • statiner. Lipostat, Anvistat, Zokor reducerar kolesterol och förhindrar förekomst av plack.
  • antitrombotiska läkemedel. Cardiomagnolo, Aspirin Cardio, Curantil fungerar liksom antikoagulantia.

  Om medicinsk behandling av dyspné med hjärtsvikt är ineffektivt rekommenderas kirurgisk ingrepp:

  • Eliminera ventilfel.
  • Installation av en pacemaker.
  • Transplantation av ventriklar.
  • Förpackning hjärtat med en ram.
  • Hjärttransplantation.

  Folkmedel för sjukdomar

  Patienter försöker ofta att behandlas med folkmekanismer. Detta är utbrett, eftersom andningsskador kan bestå i åratal, flödar smärtsamt och med en markant minskning av livskvaliteten.

  Eftersom de flesta läkemedelstillverkningar görs på grund av läkemedelsegenskaper av växter, varför försök inte att förbereda ett läkemedel hemma.

  Men innan du dricker något med andfåddhet och hjärtsvikt, var noga med att konsultera din läkare.

  Vissa hemhjälpmedel hjälper verkligen (tillfälligt):

  • Lakritsrötter, mint och yarrow är perfekta för självtillverkade läkemedel.
  • Aloe löv, infunderad med vodka, eliminera snabbt alla hosta och andfåddhet. Ta en tesked infusion, sedan en matsked honung och dricka ett glas te efter en tio minuters paus. Anledningen till att allt är kvar, fortsätter sjukdomen att utvecklas och för att påbörja traditionell behandling är detsamma nödvändigt. Utan hjälp av läkare kan inte göra.
  • Väl hjälper gräset av tranbär, som är bryggt och berusat som te.
  • Bli av med hjärtdyspné med hjälp av en moderblodtinktur.

  Är det möjligt att bota

  En universell behandling av sjukdomen finns inte. Terapi kommer att bero på den underliggande sjukdomen. Men hur man tar bort andfåddhet med hjärtsvikt vid akuta och svåra attacker?

  Läkare utse:

  • Anxiolytiska medel. Att förändra uppfattningen av patienter med detta symptom minskar andningsbrotten.
  • syre. Det är indicerat hos patienter med hjärtsvikt, som har andfåddhet och vila, och även i sömnen.
  • Andningsskydd. Ventilation av lungorna med speciella masker.

  Men dessa är hjälpmetoder för behandling, och den huvudsakliga behandlingen utförs inom hjärtpatologier.

  Vad ska man göra vid nödsituationer

  Vid en allvarlig attack före ankomsten av en ambulans tas de nödvändiga åtgärderna:

  1. Patienten ska vara i halvsittande position.
  2. Ta bort täta kläder och ge frisk luft.
  3. Under tungan Nitroglycerin (högst två tabletter, med en paus på 7 minuter).
  4. Det är tillrådligt för patienten att ta blodtryckssänkande.

  Användbara rekommendationer

  För att eliminera symptomen är det inte tillräckligt att ta mediciner. Det är nödvändigt att intensifiera livet, att reagera ordentligt på stress, att följa en diet och fysisk aktivitet. Patienten rekommenderas:

  • Avvisa dåliga vanor.
  • Frekventa promenader, helst i en park eller i en skog.
  • Exkludera handlingar som framkallar andfåddhet.
  • Kläder bör inte hindra rörelse.

 • Läkemedel ska ligga på en framträdande plats (ingen garanteras från oro).
 • Längden på sängen bör höjas med 40 grader.
 • Måltider i små portioner.
 • En diet med lågt kaloriinnehåll med ett begränsat innehåll av bordsalt krävs.
 • Daglig tryckövervakning.
 • Vad kan inte:

  • Ta mediciner som behåller vätska.
  • Ändra dosen.
  • Ignorera det tilldelade dagsläget.
  • Sova mindre än 8 timmar.
  • Långt stanna i ett täppt rum.

  Detta stramar diagnosen och skjuter upp den aktuella behandlingen i tid. Det initierade hjärtsviktet hotar med en farlig patologi - ett lungödem.

  Andnöd: Hjärta och andra typer - varför det verkar, hur man blir av och botar

  Patientens utseende kan ge stor information när det gäller att upprätta en diagnos. Andnöd, som är ett ganska märkbart symptom som är synligt för det "blotta ögat", leder ofta läkaren till att misstänka att något är fel i lungorna. Andra sjukdomar (kardiovaskulär patologi, sjukdomar i endokrin och nervsystemet etc.) kan emellertid inte diskonteras, eftersom dyspné, som andningsfunktionen heter, är karakteristisk för ett mycket brett spektrum av patologiska tillstånd.

  Andfådd andfådd - olika

  Ja, det generiska namnet bestämmer inte samma art av denna sjukdom, så förtydligande av vissa "symptom" av dyspné hjälper i de flesta fall till att ta reda på dess ursprung i de första stadierna av sökningen. Således, i klinisk praxis, följande typer av dyspné:

  • Om andningssvårigheten uttrycks i sin hastighet, prata om takypné. Denna typ är allmänt känd och bekant för många eftersom det är en ständig följeslagare av feberförhållanden i alla smittsamma processer och hematologiska sjukdomar. Frekvent och djup andning är betecknad med termer hyperpnoe och polypnoe;
  • Sällsynta andningsrörelser kallas bradypnea, vilket kan indikera hjärnskador och hypoxi som en följd av dessa skador. Sällsynt ytlig andning kallas hypopnea;
  • apné (andningsstopp) kan fastställas genom att man observerar en sovande person som har en förändring i respiratoriska funktionella egenskaper på grund av olika förvärvade sjukdomar, huvudsakligen åldersrelaterade (KOL är kronisk obstruktiv lungsjukdom). Det är därför som snarkning inte anses vara så ofarligt, för det är primärt ansvarigt för apné. Personer som lider av hjärtsjukdomar, tolererar inte en strikt horisontell position, efter ett tag efter att ha sovit de har ortopné (liggande leder till andningssvårigheter), så många föredrar att sova halvt sittande på höga kuddar.

  symtom på hjärtsvikt som åtföljs av dyspné

  En faktor, såsom svårigheter att andas in eller utandas, ligger till grund för uppdelning av dyspné i:

  • Inspiratorisk dyspné, kännetecknas av arbetade andning. Det är karakteristiskt för hjärtsvikt (cardiac dyspné) och lesioner i andningssystemet (övre luftvägarna, luftstrupe, stora bronkerna, lungsäcken, diafragma) och indikerar deras dåliga permeabilitet, som kan orsakas av:
  1. bronkospasm,
  2. svullnad i slemhinnan i luftvägarna,
  3. främmande kropp,
  4. en klump av patologiska sekret,
  5. utvecklingsanomalier,
  6. tumörer som komprimerar luftvägarna,
  7. abscesser och andra.
  • Utandningsdyspné, vilket indikerar obstruktioner som hindrar patensen hos de små bronkierna och orsakas av bronkospasm på grund av sammandragning av bronkioler, ackumulering av utsöndring i dem och svullnad av slemhinnan. Expiratorisk andfåddhet åtföljer sådana sjukdomar som bronchial astma, bronchiolitis;

  orsaken till noncardiac expiratory dyspné är förträngningen av bronkialrör, särskilt i astma

  • Blandad typ av dyspné är ett karakteristiskt kännetecken för parenkymalt akut respiratorisk misslyckande (ODN).

  Självklart är den vanligaste orsaken till dyspné bronko-pulmonell patologi, som sträcker sig från barndoms laryngospasm och slutar med akut andningsfel och lungödem. Naturligtvis kommer denna lista också att inkludera andra sjukdomar (bronkit, bronkial astma, pneumoskleros) som leder till KOL och följaktligen till kronisk andningsfel.

  Behandling av varje typ dyspné bör syfta till att eliminera eller minska den negativa påverkan av den underliggande sjukdomen, är symptom andnöd.

  Varför finns det inte tillräckligt med luft, om hjärtat är okej?

  Dyspné vid hjärtsvikt är inte ovanligt och förknippas främst med organiska skador i organen i det kardiovaskulära systemet, är det främst inandnings karaktär, det manifesterar sig i inspiration. Cardiac andnöd, i allmänhet, är det ett privilegium för ålderdom, men inte bara med svår medfödd hjärtsjukdom, men också med mitralklaffprolaps, kan det lätt förekomma hos barnet. Speciellt om barnet är en Vagotonus, som är mottaglig för psyko-vegetativa kriser eller panikattacker.

  Dessutom kan orsakerna till dyspné vara dold bakom många andra patologiska tillstånd som ger symtom av kvävning och brist på luft men är inte förknippade med hjärtdysfunktion. Till exempel, en ganska vanlig sjukdom i barndomen - strupe i struphuvudet (laryngism) orsakar en signifikant respiratorisk störning (inspirationsdyspné), som snabbt kan leda till döden om medicinsk hjälp inte kommer fram i tid. Men allt är i ordning.

  Psykogena och fysiologiska faktorer som orsakar dyspné

  Ofta bildas andfåddhet under påverkan av psykogena faktorer eller fysiologiska:

  1. Neuros, panikattacker, rädsla och oro, tillsammans med olika vegetativa sjukdomar (svettningar, hjärtklappningar), åtföljs också av en känsla av "oväntad spiral i andningen". Detta fenomen kallas syndrom av andningsstörningar, vid vilka patienter inte är nöjda med deras andningsorgan. De noterar andfåddhet när de pratar, när de är mycket oroliga, gungar, hostar och suckar, som de inte kan bli av med, även om de vidtar några åtgärder. Det är dock uppenbart att så länge sådana människor inte kan motstå psykologiska belastningar, kommer dyspné inte att försvinna någonstans. Psyko-vegetativt syndrom, inträffar mot bakgrund av autonoma-vaskulära kriser, som ibland resulterar tillgänglig för patienten IRR endast kan dockas till läkemedel som syftar till behandling av VSD - vegetativa-vaskulära (neuro) dystoni;
  2. Fetma (jämn smittsam) kan orsaka andnöd redan i ung ålder. Och om vid första de unga, men överviktiga människor inte upplever obehag (unga hjärta klara fortfarande) när hon gick, sedan på fysisk aktivitet kommer säkert att påverka vikten, vilket orsakar en känsla av kvävning och brist på luft;
  3. Feber av något ursprung uppenbaras av ytlig snabb andning (tachypnea);
  4. Post-Viral Asteni Syndrom, som bildas efter en månad eller två efter en virusinfektion;
  5. Deformerad thorax som ett resultat av ryggradens krökning eller av andra skäl;
  6. Anemi av olika etiologi;
  7. Under graviditeten, särskilt i de senare stadierna, naturligtvis kan förväntas andnöd, eftersom en kvinnas kropp börjar arbeta för två, och lasten är fortfarande betydande, vilket är nödvändigt för att säkerställa att barnet alla nödvändiga näringsämnen. Förutom uppringda på grund av fostervikt tar enkel inte vinner, och sträcker livmodern upp betydande utrymme och förhindra fria andningsrörelser, så gravid permanent känsla av brist på luft, vet hur det luktar och kan inte praktiskt vara i ett kvavt, dåligt ventilerade utrymmen ;
  8. Dyspné kan inträffa efter att ha ätit, vilket inte är förvånande, eftersom den fyllda magen börjar trycka på membranet och förhindrar att den deltar i andningsaktiviteten i sin helhet. sanning, hos friska människor passerar detta snabbt, men patienter bör särskilt sluta vid denna tidpunkt och notera att det är skadligt att överdriven under episoder av dyspné.
  9. Att bo på höglandet orsakar en känsla av brist på luft, så klättrare, som älskar bergen, är väl medvetna om påverkan av klimatförhållandena.
  10. Andningsbrott noteras också av väderberoende patienter, främst personer med olika vegetativa sjukdomar (NDC);
  11. Överdriven fysiska och psyko emotionell stress, som löper över långa sträckor utan utbildning och andra sportaktiviteter utan att misslyckas och makt springa stark andnöd, som i vissa fall kan kräva lång tid att återställa andning.

  Fysiologiska förhållanden som graviditet, sport eller övermålning, på ett eller annat sätt snart passerar, men med psykofysiologiska faktorer allt är något mer komplicerat, eftersom det finns en möjlighet att ett sådant tillstånd kan leda till psykosomatiska sjukdomar, som ofta är sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

  Sjukdomar i hjärtat och andfåddhet

  Hjärtdyspné kan ha en annan startmekanism.

  På första sätt det finns förändringar som förknippas initialt med patologin i andningssystemet och involvering av cirkulationssystemet senare. Ökande hypoxi bidrar till deponering av kollagen i lungvävnaden och utvecklingen av pneumoskleros, vilket i sin tur leder till ännu större hypoxi och förvärrar den. Den onda cirkeln stängs med bildandet av irreversibla processer.

  Rätt ventrikel blir oerhört svårt under sådana förhållanden att trycka blod i en liten cirkel. Först är hjärtans högra hjärtkärl hypertrophied att på något sätt hantera och kompensera för blodcirkulationen. Men eftersom hjärt- och andningsorganen är oskiljaktiga, expanderar den rätta uppdelningen över tiden. Som en följd av sådana förändringar är dekompenseringsstadiet för hjärtaktivitet med utveckling Cardiopulmonary (höger kammare) misslyckande, kallas "lunghjärtat". Detta tillstånd är ofta en provokatör av rytmförstöring med utvecklingen av takykardi och förmaks arytmi.

  Det andra sättet bildandet av dyspné är direkt relaterat till sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Och för läsaren att förstå mekanismen kan den visas i diagrammet:

  Hjärtattack eller ventiler (vices, myokardit, myokardinfarkt, kronisk hjärtaneurysm, etc.)

  Svårigheter att återvinna blod från lungorna till vänstra atriumet

  Ökning av tryck i en liten cirkel och utveckling av lunghypertension

  Cirkulationsstörning i lungorna, vilket leder till vätskestagnation, nedsatt ventilation och följaktligen andningsaktivitet (vänster ventrikelfel).

  Anledningen till andfåddhet är hjärtproblem

  Praktiskt taget hela hjärtat av hjärt-kärlsystemet, som leder till hjärtsvikt, åtföljs av inspirationskort och sedan av en blandad typ:

  • Arteriell hypertension (AH) och kranskärlssjukdom (CHD) hos äldre personer, vilket ger "mindre" tecken på hjärtsvikt i form av brist på luft och kvävning. Och eftersom mellan högt blodtryck och övervikt finns ett tydligt samband, de feta patienter som har ständigt högt blodtryck, förekommer inte bara andnöd när man går och fysisk ansträngning, men ofta verkar i vila och på natten. Sådana människor sover oroligt, och deras sömn avbryter apné då och då;
  • Astmatisk utföringsform hjärtinfarkt (och faktiskt MI) har vanligtvis förekomsten av vänsterkammarsvikt och fortskrider med bullrig andning, hosta, andnöd och kvävning;
  • Ventilfel, myokardit, kardiomyopatier, kronisk hjärtaneurysm och andra hjärtskador, komplicerad vänster ventrikelfel, åtföljer dyspné (paroxysmal nattlig dyspné);
  • Hjärtastma, vilket ger patienten mycket lidande;
  • Lungödem. Tyvärr leder det ofta till döden, så det kräver akut återupplivning.
  • PE (lungemboli) är ett farligt tillstånd som inte ens kan existera utan symtom som brist på luft och kvävning, eftersom det medför utveckling akut andningsfel, utvecklas till följd av bronkospasm.

  Hur man behandlar andfåddhet?

  Innan du börjar kämpa med andfåddhet, ska du inte springa till apoteket och köpa upp piller, som grannen rekommenderade. För att komma igång behöver du:

  1. Kasta en dålig vana i form av rökning när du röker.
  2. Minska vikten om den är tillgänglig i överskott
  3. Justera blodtrycket, om det finns onormala tal.

  För att fastställa orsaken till kränkningen av andningsaktiviteten måste du även genomgå en undersökning som innefattar:

  • Biokemiskt blodprov;
  • R-bröstdiagram
  • Hjärtets ultraljud;
  • EKG;
  • Analys av funktionen av yttre andning.

  Tyvärr kan inte alla typer av dyspné botas, i princip beror allt på orsakerna till det. Naturligtvis, snabb ytlig andning vid hög temperatur (influensa, SARS), kommer att lämna när det normala tillståndet, även om det är känt att en vanlig komplikation av influensainfektion är bronkit, som ger också en kränkning av andningsfunktionen och kräver en ganska lång sikt avhjälpande åtgärder.

  Till laryngospasm behandla barn som barnet vanligtvis "växa" till 4 års ålder, med hjälp av avledande terapi (senap), spasmolytika (börda-PA), antikolinergika (platifillin), antihistaminer (Claritin, fenistil, pipolfen) och glukokortikoider. Den senare används i nödfall när attacken gick för långt.

  Lindra dyspné med andningssvikt hjälpas av droger som utvidgar bronkierna, expectorant och minskar belastningen på hjärtat:

  1. p-adrenomimetika (salbutamol, klenbuterol, berotek);
  2. M-holinoblokatorisk (atrovent, Berodual);
  3. Metylxantiner (euphyllin, teofyllin) långvarig verkan (theopek, teotard);
  4. Inhalerade glukokortikoider, som används främst för att behandla svår dyspné vid bronkial astma;
  5. Läkemedel som späd ut sputum och främjar evakueringen (bromhexin, mucaltin, ATSTS, ambraxol);
  6. Perifera vasodilatorer (kalciumantagonister - nifedipin, nitrater - nitrosorbit, ACE-hämmare, vilka är särskilt effektiva vid pulmonell hypertension - kaptopril, enalapril);
  7. Diuretika (furosemid, veroshpiron, diacarb, hypotiazid), vilket minskar stagnation;
  8. Spasmolytics (nosh-pa, papaverine).

  Förutom medicinsk behandling används oxygentbehandling med fuktat syre, fysioterapi, andnings gymnastik med framgång för att reglera andningsfunktionen.

  Med hänvisning till COPD-andnöd när man går, vars behandling är mycket svår på grund av irreversibla förändringar som har inträffat, gäller ovanstående scheman också.

  Folkets råd

  Behandling av hjärtdyspné med folkmekanismer är mycket vanligt bland patienterna, eftersom andningsstörningar varar i åratal, det orsakar mycket problem, det är smärtsamt och minskar kvaliteten på människans liv avsevärt. Hjälp med andfåddhet ges av läkemedel som växer i skogar, grönsaksgårdar och ängar. Principen om läkemedels örter är analog med effekten av syntetiska droger (bronkodilatorn och expektoranten), men som det är känt är de mestadels ofarliga och har inte så många biverkningar. Dessutom produceras många läkemedel på grundval av plantens egenskaper. Så varför försök inte göra ett läkemedel hemma, vilket åtminstone tillfälligt (i början!) Kommer att bli av med andfåddhet, så påträngande och obehaglig?

  • Rötterna till cyanos, lakrits, libbsticka, örter, pepparmint och rölleka, gröna bönor är bra under produktion för självmedicinering.
  • Mycket få kända recept från löv av aloe (på vindrutan du kan ta), infunderas i 10 dagar på vodka lindrar alla hosta och andfåddhet. För att göra detta botas en tesked av den mottagna infusionen med en matsked honung, en paus hålls i 10 minuter och ett glas varmt te konsumeras.

  På ansökan om behandling av vitlöksdyspné med honung och citron är det bättre att ta reda på den behandlande läkaren, men om han ger sina varor kan du prova följande recept:

  • Gör en squash med 10 pressade citroner (använd saften) och 10 vitlökskeddar, tillsätt den här blandningen till en liter burk honung, stäng och glöm i en vecka. Ta 4 teskedar, njut och sakta svalna. De säger att om 2 månader kan du uppnå bra resultat.
  • Och om du tar juice av 24 citroner, tillsätt vitlöksklyfta (350 gr.), Insistera 24 timmar och drick på en tesked, och lös den i förväg i ½ kopp vatten? Människor som försökte medicinen på sig själva, säger att du i 2 veckor kan springa och dansa, känna den andra ungdomen.

  Det är ledsen, men folkmedicin med hjärtdyspné kommer att hjälpa till för tillfället, så du borde inte lita på dem helt. Orsaken till andfåddhet kvarstår, sjukdomen fortskrider och den kommer fortfarande att behöva behandlas. Och i sådant fall gör det utan hjälp av en läkare inte fungerar.

  Andnöd med hjärtsvikt läkemedel

  Andnöd med hjärtsvikt: enkla sätt att lösa problemet

  Hjärtsvikt är en patologi där kroppen förlorar sin förmåga att fullt ut pumpa blod. Problemet utvecklas på grundval av ett brott mot normal blodcirkulation, lungsjukdomar, hjärtsjukdomar och hjärtinfarkt.

  Sjukdomen kan påverka vänster och höger ventrikel. På grund av sin brist, signaleras följande avvikelser:

  • yrsel;
  • svimning;
  • hjärtastma
  • andfåddhet;
  • ökat tryck;
  • stagnation i lungorna.

  Dyspné med hjärtsvikt vid sjukdoms första skede förekommer först efter intag av intensiv fysisk aktivitet. Men i processen med att utveckla den patologiska processen uppfattar personen en dyspné även i ett tillstånd av fullständig vila under samtalet...

  Första hjälpen för wheezing

  Hemma, patienten med en attack av hjärtdyspné bör placeras i sängen med benen nere, var noga med att ge frisk luft in i rummet. I närvaro av en syre kudde njuta av det. Värm upp de kalla extremiteterna med en varmvattenflaska eller en plastflaska med varmt vatten.

  Under kliniska förhållanden injiceras lösningar av kamfer och morfin med atropin subkutant. Muskeln injiceras med Euphyllin och föreskrivs diuretika. För att begränsa blodets tillgång till hjärtat kan doktorn dra i patientens lemmar med en rundkorg i 15 minuter utan att klämma på artärerna. Vid slutet av attacken observerar patienten viloläge i 2 - 3 veckor.

  Hur man löser andningssvårigheter

  Tillsammans med andfåddhet kan en person störas av smärtsamma hosta. förstärkningen av vilken observeras under någon fysisk stress. Reflex och torr, han är farlig omvandling till hjärtastma, vilket i sin tur hotar lungödem.

  1. Självhjälp vid en attack - tre sekunder lätt tryck på den biologiskt aktiva punkten i djupfågelns djup (högst 2 minuter).

  2. Specialister för att underlätta anfall:

  • antitussiva droger;
  • ett diuretikum;
  • medel från gruppen av vasodilatorer.

  3. Hantera en permanent hosta hjälper citroner (folkemedicin):

  10 citrusfrukter tillsammans med huden hälls med kokande vatten i 20 minuter. Kläm sedan saften, kombinera den med hackad vitlök (10 huvuden) och lime honung (1 kg), smält i ett vattenbad. Den grundligt blandade kompositionen överförs till en lämplig behållare och avlägsnas till en mörk plats under 10 dygns infusion.

  Det färdiga läkemedlet äts fyra gånger om dagen och mäter för varje intag av 1 tesked. Läckra behandling utförs från 3 till 6 månader.

  Tillåtlig fysisk aktivitet

  Utför även den enklaste övningar vid hjärtsvikt i början kan det vara obekvämt. Men de borde fortfarande göras, eftersom moderata balanserade belastningar förbättrar patientens allmänna välbefinnande och hämmar sjukdomsutvecklingen. Försummelse av fysisk aktivitet är fylld med en minskning av kroppens potential, så för att behålla det, bör du organisera promenader, simning, andning övningar.

  I stående position är det enkelt att utföra sådana åtgärder som:

  • halva knep med armar sträckta sig framåt vid utandning;
  • dra benet tillbaka till tåen med händerna vikta i låset (över huvudet) med palmerna uppåt;
  • cirkulära rörelser i kroppen (armar på bältet);
  • böjning av armar framför bröstet med en fjädrande retraktion.

  Det är också användbart att gå på tår med en hög knähiss.

  Mer detaljerad information med exempel på dieter och livsmedelsbestämmelser med andnöd och hjärtsvikt rekommenderar att titta genom att klicka på länken på särskild webbplats http://HeartBum.ru/serdechnaya-nedostatochnost/.

  HANG PÅ KNAPPAR - DEL ANVÄNDNING!

  Vid behandling av hjärtsvikt till frälsning. Andfådd hjärtsviktbehandling

  OM ANNAN TECKNING AV HJÄRTAFEL

  förebyggande behandling av hjärtsvikt. vid uppkomst dyspné, snabb utmattning, bör rädda patienten från eventuella tunga konsekvenser.

  I medicin är hjärtsvikt uppdelat i höger ventrikel och vänster ventrikel. Utmärkande särdrag hos dessa två typer av hjärtsvikt är ödem på benen med rätt ventrikulär sjukdom och andfåddhet med vänster ventrikulär sjukdom. Liksom varje sjukdom, inte ett undantag och hjärtsvikt, kan det uppstå både i kronisk och akut form. Flödet av akut form av hjärtsvikt, som regel, utvecklas snabbt och i mest oupphörliga tid, när en person normalt vilar. Det händer att det blev svårt för en person att andas, vilket är exakt vad som händer vid det onda ödeets vilja, i det ögonblick av fullständig vila. Det är naturligtvis bättre att ringa en "ambulans" och inte att hoppas att det snart kommer att släppas och allt kommer att passera. Eventuell försening med medicinsk hjälp vid akut hjärtsvikt leder till lungödem och kardiogen chock, som är oåterkalleliga hemma och utgör ett högt hot mot livet.

  Den akuta formen observeras med en frekvens på 4-6% av alla fall av hjärtsvikt.

  Orsakar orsaker som orsakar hjärtfel

  Det är statistiskt bekräftat att hjärtsvikt, som en sjukdom, utvecklas hos personer som lider av olika hjärtsjukdomar. Detta är främst personer med reumatiska och bakteriella vävnader, med postinfarkt eller aterosklerotisk kardioskleros, hypertensiv och ischemisk hjärtsjukdom. Den mest sannolika förekomsten av syndromet av hjärtsvikt vid sjukdomar i det endokrina systemet och diabetes mellitus. Utövare är övertygade om att utgångspunkten för utveckling av hjärtsviktssyndrom kan vara en orsak som orsakar ökad belastning på hjärtat och blodkärlen.

  Vid hjärtsvikt kan utöver dyspné och svullnad på benen indikera snabb hjärtslag, snabb utmattning, vilket även sker med en liten belastning, färgförändringar (blåa) fötter, händer, naglar.

  Man bör komma ihåg att kroniskt hjärtsvikt under lång tid, utan symptom, inte kan manifestera sig. Den hjärtsvikt som hörs i hjärtat är inte att en person vanligtvis brukade köra rutten tidigare tidigare, men den här dagen upplever han oväntat att han lider av andfåddhet. Efter att ha sänkt takten på gång och, till den tillåtna, blir det igen svårt för honom att motstå och denna reducerade hastighet på grund av den uppträdande andfåddheten. På samma sätt, med övervinna trapphus. För en månad sedan var jag inte sämre i hastigheten att övervinna trappor till skolbarn, men här lyckas man knappt komma till andra våningen. Detta tillstånd, som kräver varje tre till fem steg, slutar andas, förpliktar patienten att ta allvarlig sjukdomen som uppstått, eftersom hjärtsviktssyndromet inte förlåter en frivolös inställning till sig själv. Det bör förstås mycket enkel sanning att någon sjukdom (inte ett undantag och hjärtsviktssyndrom) är mycket lättare att behandla i dess tidigaste manifestation än när sjukdomsfokusen blir irreversibel.

  MEDIKATIONER I HJÄRTAFEL

  För att stärka hjärtmuskulaturens arbete och säkerställa toleransen för fysisk ansträngning är patienter med hjärtsvikt förskrivna läkemedel från gruppen av hjärtglykosider. Av den här gruppen droger är den mest beprövade och mest populära, digoxin. Populariteten av digoxin är att den minskar det samtidiga syndromet av hjärtsvikt med hög hjärtfrekvens på grund av arytmi. Drogerna i denna grupp har emellertid en negativ, som manifesteras i det faktum att de med långvarig användning av hjärtglykosider ackumuleras i kroppen vilket medför risk för överdosering. Att det finns en överdos av hjärtglykosider kommer att indikeras av illamående, saktning av puls, brist på aptit, avbrott i hjärtets arbete. När dessa symtom på överdosering inträffar bör justeringar göras till behandlingsregimen.

  I den andra gruppen läkemedel som används vid behandling av hjärtsvikt kommer det att finnas beta-blockerare: atenolol, metoprolol, concor, carvedilol. Förutom att minska hjärtfrekvensen minskar också dessa läkemedel syrehushållningen i hjärtmuskeln, minskar blodtrycket och hjälper till att avlägsna överskottsvätska från kroppen. När du tar mediciner i denna grupp, kom ihåg att de måste ordineras i mycket små doser. Så, till exempel, om atenolol förskrivs i doser på 25 till 100 mg med ischemi, då med hjärtsvikt, är dosen inte högre än 6 - 6,5 mg.

  Men den tredje gruppen av läkemedelshämmare, inklusive captapril, enalapril, monopril, orsakar expansionen av artärerna, vilket väsentligt hjälper hjärtat i oförmjukad leverans av blod till alla organ i kroppen.

  Den fjärde gruppen är diuretika (diuretika): lasix, triampur, veroshpiron, hypotiazid, föreskrivna för klagomål om vätskeretention i kroppen. Eftersom diuretika tar kalium och kalium med dem är det nödvändigt att ta Pananginum eller asparks för att fylla på detta viktiga mikroelement i kroppen. Kaliuminnehållet kan dock återställas i kroppen med hjälp av livsmedelsprodukter som bakade potatisar, spritar, nötter, persikor, bananer, bovete och havregryn, torkad frukt.

  Om icke-medicinska metoder för behandling av hjärtfel

  Huvudvillkoret vid användning av läkemedel som föreskrivs för behandling av hjärtsvikt är kravet på att begränsa fysisk aktivitet. Patienten är kategoriskt förbjuden från någon motoraktivitet, från så kallade träningsregimer.

  Det andra villkoret, under denna period, kommer att vara en kost för att skära, och det är bättre att utesluta salt helt och hållet.

  Det tredje villkoret är att begränsa vätskan som överstiger 1,5 liter dagligt intag.

  Från kost av en patient med hjärtsvikt bör röka produkter, kryddiga rätter, fett kött, mjölprodukter helt uteslutas. Det rekommenderas fraktionerad mat från 5 till 6 måltider om dagen.

  När mot bakgrunden av medicinen som föreskrivs för patienten, kommer förbättringar att visas och hans dyspné minskar, vandring krävs. Tvinga inte händelser och försök att springa. Bara gå.

  Till denna kategori av patienter, i största möjliga utsträckning på återställningsstadiet, är mitt motto acceptabelt: "Inget läkemedel kommer att ersätta rörelsen - men rörelsen kommer att ersätta alla mediciner."

  All hälsa och framgång i alla försök!

  Även om detta ämne kan du läsa:

  Vänner, jag bjuder in att kommunicera:

  Andnöd

  Dyspné - behandling med folkmedicin

  Andnöd kan uppstå med sjukdomar i andningssystemet, med metaboliska störningar av hjärtsvikt, med fetma och neurasthenisk syndrom. Innan vi vidtar åtgärder för att bekämpa detta symptom måste vi först bli av med övervikt och normalisera livsstilen. Det är extremt viktigt att behandla den underliggande sjukdomen som orsakade andfåddhet.

  Traditionell medicin för behandling av dyspné (och angina pectoris) erbjuder följande örtberedningar och preparat:

  - Grind 350 gram vitlök. Kram ut saften av 24 citroner. Töm allt i en burk med brett hals, insistera 24 timmar på en varm plats, binda loss en gasbinda. Ta 1 tesked 1 gång om dagen före sänggåendet. I 100 ml vatten tillsätt 1 tsk blandningen, rör om och drick. Effekten manifesterar sig efter 15-17 dagar. Patienten börjar sova bättre, dyspné minskar, en känsla av trötthet avlägsnas.

  - 10 citroner. 10 vitlökskedjor. 1 liter honung. Vitlök och citroner passerar genom köttkvarn, häll honung. Sätt i 7 dagar i en burk med bred hals, utan att knyta hårt. Drick 4 teskedar dagligen. Dos tas en gång om dagen, svälj inte omedelbart, håll i munnen och tugg långsamt på skedan i skeden. Hoppa inte över dagen för behandling. Kurs - 2 månader.

  - Renhet. Juice Celandine drick från en droppe till 25 och tillbaka till 1 droppe med 1/4 kopp varmt kokt vatten i 2 månader. På vintern, när det inte finns någon ny celandine, kan du förbereda infusion från torrt gräs: 1 msk torrt ört till ett glas kokande vatten. Insistera 1 timme, stam. Drick 1/3 kopp med andfåddhet.

  - Tinktur av celandine. 20 gram torra örter häll 200 ml vodka. Infusera i 10 dagar. Ta 25 droppar 2 till 3 gånger om dagen med andfåddhet,

  - Röda grönsaker. Buljongen är full av bronkial astma, dyspné, laryngit, hosta, sömnlöshet. Slipa det Koka i 15 minuter, dränera. Drick 1 glas på natten.

  Äldste blommor - 1 del

  Grassy sirap - 1 del

  Blad av plantain 1 del

  Trefärgad violett gräs - 1 del

  4 teskedar samling för att insistera på ett glas kallt vatten 2 timmar, koka i 5 minuter, låt stå. Avkok för att dricka i 1 dag i 3 intag med bronkial astma, dyspné, kronisk bronkit, bronkokektatisk sjukdom.

  Andnöd för hjärtsjukdom

  Med hjärtsjukdom är andfåddhet en av de tidigaste symptomen. I milda fall bekymrar hon patienten endast i ett tillstånd av fysisk ansträngning, i fall av måttlig svårighetsgrad, vid normal arbete, och i allvarliga fall visas även i vila.

  Utseendet av dyspné med sjukdomar i hjärt-kärlsystemet kan förklaras av flera anledningar:

  1. Stagnation i en liten cirkel av blodcirkulation.

  2. Störning av cerebral blodtillförsel och hypoxemi (otillräcklig syreförsörjning) av medulla oblongata.

  3. Lungsjukdomar (emfysem, pneumoskleros), när andningsytan minskar, andning blir frekvent och ytlig, vilket ytterligare försämrar blodtillförseln med syre.

  - Blackberry. Buljong av unga kvistar av björnbär är full med hjärtdyspné och med neuroser.

  Om andfåddhet orsakas av nervsjukdomar, då för dess behandling, rekommenderar folkmedicin följande sammansättning:

  Gammal timjan - 2 matskedar

  Gräsmatta - 4 matskedar

  Corn gräs - 3 matskedar

  Blackberry leaf - 5 matskedar

  Gräshoppa ört - 4 matskedar

  Blanda allt, slipa det. För ett glas kokande vatten, 1 matsked av blandningen. Insistera på 30 minuter. Drick som te. Samma komposition rekommenderas att dricka med klimakteriet och andra nervösa störningar.

  - Gorisvety våren (adonis våren). Med olika hjärtsjukdomar, med hjärtdyspné, ödem, njurödem, infusion bereds. 1 msk torra örter för 2 koppar kokande vatten. Drick 1 matsked efter 1-1,5 timmar.

  - Björkblad. Drick som ett diuretikum och diaphoretic för kroniskt hjärtsvikt och andra sjukdomar som åtföljs av ödem. När denna infusion tas, minskar dyspné och urinering ökar.

  Infusion: 2 teskedar av krossade torra blad häll 200 ml kokande vatten, insistera i 1 timme, filtrera. Lägg bakpulver till knivens spets och drick 1/2 kopp 3 gånger om dagen.

  - Morwort. När hjärt dyspné, försvagning av hjärtaktivitet, neuros hjärta dryck infusion av en matsked av ört Leonurus per 200 ml kokande vatten. Infusera 1 timme, stam. Drick 100 ml 2 gånger om dagen på morgonen och på kvällen.

  - Gräsens juice är fylld 40 droppar en halvtimme före måltiden 3 gånger om dagen (med vatten). Leonurus juice kan framställas för framtida användning, det är konserverad alkohol - till 2 delar färsk juice sattes 3 delar alkohol.

  - Med hjärtdyspné gäller även preparat av kalendula, citronmelja, lyubistoka. hagtorn (se ovan).

  Källa: "Gyllene recept av folkmedicin"