Huvud / Dystoni

Sinus arytmi i hjärtat: vad är det, symptom, behandling, möjliga komplikationer

Från denna artikel kommer du att lära dig: hur och av vilken anledning utvecklar sinusarytmi, och vilka symtom är typiska för det. Hur man behandlar patologi, och vad man ska göra för att förhindra arytmi.

Sinusarytmi är en förändring i intervallets längd mellan sammandragningar i hjärtat, som härrör från en störning i uppförandet eller genereringen av elektriska impulser i myokardiet (i hjärtens muskelsystem). Hjärtans rytm kan vara som vanligt (60-90 slag per minut) och störs: om hjärtatslaget är mer än 90 slag per minut - prata om sinus takykardi, om mindre än 50 - om sinus bradykardi. Arytmier kan ha en annan art, orsaker och svårighetsgrad.

Problemet kan adresseras till terapeuten, men behandlingen av denna sjukdom kan, beroende på orsaken, vara en kardiolog, en neurolog eller till och med en psykoterapeut.

Mekanismen för arytmi

I hjärtväggen finns en sinusnod, som är källan till elektriska impulser, vilket ger en minskning av myokard-hjärtmuskelsystemet. Efter generationen sänds impulsen genom fibrerna till varje organets muskelcell, vilket resulterar i att de sammandrags.

Denna process sker vid vissa (lika) intervall och har normalt en frekvens på 60-90 slag per minut. Det är denna impuls som säkerställer en enhetlig, konsekvent och konsekvent minskning av ventriklarna och atrierna.

När, som en följd av ogynnsamma faktorer, störningen av hjärtens ledningssystem störs, uppträder arytmi - ett brott mot rytmen av sammandragningar i hjärtat (det kan vara av olika svårighetsgrad).

Orsaker till sjukdom

Sinusarytmi kan förekomma i tre grupper av orsaker.

1. Externa skadliga faktorer

Denna stress, tar medicinering, röker, dricker.

Konstant stress och dåliga vanor kan leda till en irreversibel form av hjärtrytmstörning som kvarstår även efter att orsakerna har eliminerats.

Under påverkan av yttre faktorer kan sinusarytmi förekomma

2. Fysiologiska förhållanden i kroppen

Graviditet, hormonella förändringar i tonåren.

Vid fysiologiska förändringar av en organism övergår processen självständigt, det vill säga det är reversibel.

3. Sjukdomar

Dessa är vanliga orsaker till sinusarytmi. Exempel på patologier:

 • vegetativ-vaskulär dystoni,
 • hjärtsvikt,
 • hypertoni,
 • ischemisk sjukdom,
 • astma,
 • myokardinfarkt,
 • myokardit,
 • kardiomyopati.

Vid arytmi på grund av sjukdomar passerar den efter terapeutisk behandling.

Symptom på arytmi

Symptom på sinusarytmi beror på graden av dess svårighetsgrad och frekvens av sammandragningar. Om sjukdomen är mild eller måttlig, kan symtomatologin vara frånvarande.

Symptom vid allvarlig hjärtrytmstörning:

Vad är farlig patologi?

Om arytmi orsakas av allvarliga skador på hjärtat och andra organ kan otydlig behandling leda till allvarliga konsekvenser. Dessa är:

 • bildning av trombi;
 • ischemisk stroke;
 • kränkningar av blodtillförseln till hjärnan;
 • andningssvårigheter, lungödem;
 • svimning;
 • utveckling av hjärtsvikt
 • förmaksflimmer
 • hjärtstopp.

För att förhindra utveckling av komplikationer kan endast förses med kompetent diagnos och snabb behandling.

Diagnos av arytmi

Diagnosen "sinusarytmi" är baserad på laboratorie- och maskinvarukontrolldata. Patienten måste donera blod och urin för allmän och biokemisk analys. Biokemi utförs när orsakerna till arytmi inte är associerade med hjärtskador.

För diagnostik är elektrokardiografi (EKG), eventuellt med fysisk ansträngning, obligatorisk.

Utför elektrokardiografi med träning

Om det behövs, ange ytterligare metoder:

 1. Bröst röntgen;
 2. ultraljud;
 3. MRI;
 4. koronar angiografi;
 5. elektrofysiologisk undersökning.

En informativ metod är den dagliga övervakningen av hjärtaktivitet enligt Holter. Denna studie ger möjlighet att bedöma hjärtats arbete vid olika stunder av en persons liv inom 24 timmar. För detta är sensorerna fästa vid patientens kropp, vars ledningar är lämpliga för den bärbara enheten. Den är liten i storlek, fastsatt i midjan och åtgärdar alla förändringar som uppstår i hjärtat under promenader, ätande eller medicinering, känslor, sömn och andra saker. Den erhållna data behandlas och diagnostiseras omedelbart eller tilldela diagnostiska procedurer.

Daglig övervakning av hjärtaktivitet av Holter

behandling

Sinusarytmi, som har en svag eller måttlig intensitet (det vill säga sällsynta och inte särskilt uttalade fall av hjärtfrekvensminskning under 60 eller över 90 slag per minut), kräver ingen specifik behandling.

Om orsaken till rytmförstöring är en hjärtsjukdom, är terapin riktad mot eliminering. I händelse av en arytmi eller neurologisk eller psykologisk art måste förebyggande åtgärder vidtas. Med en stabil form kan du söka hjälp från en neurolog eller en psykoterapeut.

Långvarig och intensiv sinusarytmi (med dagliga upprepade attacker under lång tid) leder till komplikationer, så den här typen av brott kräver behandling:

 1. läkemedel (de vanligaste behandlingsmetoderna);
 2. sjukgymnastik;
 3. installation av en pacemaker (med bradykardi);

 • cryoablation eller radiofrekvensablation av ledande fibrer (med takykardi) är förfaranden som syftar till att förstöra strukturer som orsakar patologi genom att införa en kateter och utsätta dem för kyla eller radiofrekvenser.
 • medicinering

  Läkemedel ordineras av den behandlande läkaren efter att ha bestämt typen av brott.

  • När arytmi orsakad av stressiga situationer, visar intaget av glycin, novopassita, tinkturer av motherwort eller valerian, liksom neuroleptika.
  • I andra fall kan kalium- eller natriumkanalblockerare eller beta-blockerare ordineras.
  • Dessutom rekommenderas multivitaminpreparat och fytoterapi (återställande).

  sjukgymnastik

  De fysiska metoderna för arytmibehandling beror också på dess typ och intensitet.

  Visad: reflexbehandling, vattenprocedurer, magnetiska och laser effekter.

  Använd inte procedurer relaterade till det elektriska fältet.

  Metoder för fysioterapi för sinusarytmi

  Kirurgiska behandlingsmetoder

  Om sinusarytmi i hjärtat förvärvar en beständig karaktär, hotande hälsa, använd minimalt invasiva behandlingsmetoder.

  Med bradykardi implanteras pacemakern. Under en signifikant minskning av frekvensen av sammandragningar av hjärtmuskeln (under 50) genererar miniatyrapparaten under nyckelbenet en elektrisk impuls och skickar den till myokardiet.

  Takykardi behandlas med radiofrekvensablation (vävnadsdestruktion) eller genom cryoablation av hjärtens ledningssystem. Ablation - destruktion av vävnader genom exponering för radiofrekvensvågor eller kyla. Det handlar om att söka efter strukturer som är ansvariga för den patologiska generationen av puls och dess ledning längs hjärtat och deras förstörelse.

  Radiofrekvensablation av hjärtat

  Profylax av sinusarytmi

  För att förhindra att arytmi uppträder är det nödvändigt att följa vissa rekommendationer:

  • Gränsa i kosten av feta och söta rätter, kaffe, starkt te;
  • öka stressmotståndet (yoga, härdning);
  • få tillräckligt med sömn (minst 8 timmar);
  • sluta röka och alkohol
  • följ kroppsvikt
  • mät regelbundet blodtrycket
  • snabb tillgång till specialist även vid mindre kränkningar av hjärtaktivitet.

  Med sinusarytmi kan du gå in för sport. När det gäller riktningen är det bäst att konsultera en läkare. Rekommenderar vanligtvis inte för aktiva aktiviteter, som att springa eller cykla.

  Generellt är prognosen gynnsam eftersom de flesta fall (särskilt i kombination med läkande och profylaktiska åtgärder) passerar sinusarytmi. Vissa svåra former kräver emellertid konstant (till slutet av livet) mottagande av underhållsdroger. Bara i tid har vänt sig till doktorn, kan du stoppa utvecklingen av patologi. Lyssna på ditt hjärta, ta hand om det och vara frisk!

  Sinusarytmi: svår och måttlig - orsaker, manifestationer, om det är nödvändigt och hur man behandlar

  Den moderna rytmen i livet, undernäring, frekventa stressfaktorer och dålig ekologi kan leda till förändringar i det väl samordnade arbetet i människokroppen. Ofta manifesteras detta av kränkningar av matsmältningsorganens och andningsorganens funktion. Men hjärtmuskeln är fortfarande den mest utsatta för ohälsosam livsstil.

  Hjärtat hos en person under normala förhållanden arbetar med regelbunden frekvens, men på grund av vissa influenser på hjärtmuskeln kan förkortas felaktigt. Detta tillstånd kallas arytmi eller hjärtrytmstörningar. Beroende på den nivå vid vilken det finns en patologisk initialt håller exciteringen av hjärtmuskeln, skilja arytmi som härrör från sinusknutan, från atriell vävnad och ventrikulär vävnad, samt av atrioventrikulära förbindelser. Dessutom kan arytmi utveckla typ bradyarytmier (med sällsynta hjärtslag), takyarytmier (med frekventa hjärtklappning), och kombinationer därav - den typ av taky-bradyarytmier.

  Sinusarytmi är ett brott mot hjärtrytmen, orsakad av en förändring i sinusnodens funktion, uppstår på grund av de små, funktionella, och mer allvarliga orsaker och visar olika kliniska symptom manifesteras av symptom eller inte alls. För att förstå om arytmi är farligt, måste du först förstå vad orsakerna kan orsaka detta tillstånd och om symptomen av sinusarytmi leverera obehag, vilket minskar patientens livskvalitet.

  sinusarytmi på EKG

  Vad händer med sinusarytmi?

  arbete av hjärtans ledningssystem "Startar" sinusnodens hjärtcykel

  När man talar om en normal hjärtrytm måste förstås att den hade en frekvens på 60 till 90 slag per minut, och myokardial täckning elektrisk stimulering kännetecknas av konsekventa, likformiga redovisade vågor av hjärtmuskeln - från sinusknutan i ögat av det högra förmaket och till spetsen hjärta. På detta sätt sinusnoden är rytmföraren, eller pacemaker, 1 st order. Det är i denna anatomiska formationen, som mäter upp till 1,5 cm, under en persons liv, som genererar el, vilket bidrar till regelbundna hjärtkollisioner.

  I patologisk effekten av olika faktorer på sinusknutan och vid överträdelse ledning (block impulsöverföring i vägen i sinusknutan, eller vice versa, repetitivt puls cirkulationstyp återinträde mekanism) kränks sekventiell excitation förökning av myokardiet (hjärtmuskeln). Naturligtvis är den senare mekanismen mer sannolikt att leda till mer farliga arytmier, men de kan också kombineras med sinusarytmi.

  Så när sinus arytmi impulser kommer från pacemakern inte med jämna mellanrum, och vid olika tidsperioder. I den första minuten räknehastigheten, t.ex. människor observerade snabb takt (takykardi - 90 min), den andra minuten - bradykardi (långsam i hastigheten av mindre än 55 minuter), och den tredje - den normala hjärtfrekvensen.

  Förekomst av sinusarytmi

  För att bedöma frekvensen av sinusarytmi i befolkningen, bör två begrepp särskiljas: sinus respiratorisk arytmi och sinusarytmi, inte associerad med andningsfaserna. Den första formen är en variant av normen och härrör från reflexinteraktionen mellan luftvägarna och cirkulationsorganen. Denna typ av sinusarytmi förekommer ganska ofta, särskilt i barndom, ungdom och ung ålder.

  respiratorisk sinusarytmi

  Sinusarytmi, som inte är associerad med andning, uppstår nästan alltid ur hjärt-kärlsystemet och är sällsynt, främst hos äldre människor.

  Orsaker till sjukdomen

  Alla sjukdomar och tillstånd som kan orsaka sinusarytmi kan delas upp i flera grupper:

  1. Sjukdomar i hjärtat och blodkärlen

  • hjärtfel (medfödda och förvärvade), vilket leder till förändringar i de normala anatomiska strukturer i hjärtat, och därigenom successivt utveckla kardiomyopati (hypertrofisk, restriktiv och dilaterad). Dessa förändringar förhindrar det normala uppförandet av excitation i hjärtat, vilket resulterar i en mängd olika arytmier, inklusive sinus.
  • Oftast utvecklar sinusarytmi grund av kranskärlssjukdom (CHD), oftast efter hjärtinfarkt - svår (särskilt med lokalisering av bottenväggen av den vänstra kammaren) eller överfördes med resultatet av hjärtinfarkt (PICS).
  • Konsekvenserna av myokardit - som en följd av inflammatoriska och cicatricial förändringar, påverkas även hjärtledningens funktion.

  2. Sjukdomar hos andra organ

  • Brist på sköldkörteln, i synnerhet tyrotoxikos på grund av autoimmun sköldkörtelit (Hoshimoto's goitre) och nodular goiter.
  • Sjukdomar i binjurarna (feokromocytom), vilket resulterade i ökade nivåer av hormonet adrenalin och noradrenalin, vilket orsakar olika arytmier, inklusive sinus.

  3. Patologiska förhållanden

  • Anemi, särskilt svår (hemoglobinhalt i blodet är mindre än 70 g / l),
  • feber,
  • Håller sig i en hög (mottaglighet för takyarytmi) eller låg (fördjupning till bradyarytmi)
  • Akut infektionssjukdomar,
  • Akut förgiftning med kemikalier, droger, alkohol, droger etc.

  4. Vegeta-vaskulär dystoni

  Som ett resultat av obalans mellan de sympatiska och parasympatiska delarna av centrala nervsystemet, råder en typ av reglering av hjärtaktiviteten hos män. Så, till exempel, parasympatisk (vagus nerv eller vagus) saktar ner hjärtslagets rytm, och sympatiska nervfibrer leder till ökad hjärtfrekvens. Om hjärtreglering störs, genererar sinusnoden oregelbundet elektriska impulser - en arytmi uppstår.

  Hur förekommer episoder av sinusarytmi?

  Symtom på sinusarytmi kan variera i olika patienter och beror inte bara på arytmins svårighetsgrad, utan också på egenskaperna hos patientens uppfattning.

  Vissa människor känner inte arytmen, och sedan uppträder rytmförstöringen när elektrokardiogrammet är planerat.

  I en annan del av patienterna upplever mindre störningar i hjärtat av den typ av stopp eller blekning hjärtslag, följt av en känsla av hjärtklappning. Dessa attacker kan också åtföljas av autonoma rubbningar - kraftig svettning, blekhet, eller vice versa, rodnad i ansiktet, händer och fötter, blåaktig färg av nasolabiala triangel, andnöd, ökad ångest och rädsla för döden (liknande en panikattack), smärta i bröstet, darrningar i lemmarna.

  Hos vuxna med svår sinusarytmi kan ett förfelningstillstånd uppstå. Svimning är också vanlig. Detta beror på det faktum att perioder av sällsynta hjärta (40-50 min) lider cerebral cirkulation, och det finns hypoxi (akut brist på syre) i sina celler.

  Diagnos av sinusarytmi

  Misstänkt diagnos läkaren kan under samtalet med patienten och hans undersökning, som bygger på de klagomål, beräkning av puls och lyssna till hjärtat. Typiskt, frekvensen av slag per minut är sällan når höga värden, såsom förmaksflimmer och supraventrikulär takykardi, när hjärtfrekvensen är över 120. sinusarytmi i hjärtfrekvens kan vara i det normala intervallet (55-90 min) vid en måttlig sinusarytmi och även mindre (45-50 per minut) eller mer än normalt (90-110 per minut).

  Huvudbekräftelsen av sinusarytmi är utförandet av ett elektrokardiogram och daglig (Holter) övervakning av EKG och artärtrycket.

  Diagnostiska kriterier är registrerad oregelbunden sinusrytm är inte förknippat med andnings faser och perioder med ökad, minskad eller normala hjärtfrekvens, successiv.

  Efter påvisande och bekräftelse av sinusarytmi, icke-andning innan läkare som står nästa uppgift - att fastställa huruvida arytmin är övergående (transient) tillstånd som orsakas av feber, förgiftning och andra akuta tillstånd, eller orsaken till arytmi en allvarlig hjärtsjukdom. För detta ändamål ordinerar läkaren laboratorieinstrument för förhandsgranskning - allmänna studier av blod och urin, biokemisk blodanalys, ekkokardiografi.

  Om det behövs, t ex till patienter med ischemisk hjärtsjukdom, det kan påvisas koronarangiografi (CAG) för att visualisera hjärtats kranskärl och utvärdera deras förstöring aterosklerotiska plack, och patienter med hjärtfel - thorax röntgen för att upptäcka venös stasis-inducerad hjärtsvikt.

  Hur man behandlar sinusarytmi?

  Terapi av denna patologi består av flera komponenter.

  Först kräver varje patient med sinusarytmi på grund av hjärtets patologi en livsstilskorrigering.

  Till exempel måste personer med hjärtsvikt övervaka mängden vätskekonsumtion (högst 1,5 liter per dag) och mängden bordsalt i mat (högst 3-5 gram per dag). Detta krävs för att inte överbelasta hjärtat med överskott av vätska, eftersom det är svårare för honom att pumpa blod genom kärlen. Om hjärtsvikt kompenseras, kommer arytmi mindre att manifestera sig, vilket ökar patientens livskvalitet.

  Personer som har som en orsak till brott mot kranskärlssjukdom frekvensen rekommenderas att granska din kost - för att utesluta fet och stekt mat, särskilt begränsa intaget av animaliskt fett och produkter som innehåller dessa (ost, äggulor) eftersom de är rika på kolesterol deponeras i krans artärer i form av plack.

  Förutom diet är alla patienter med episoder av sinusarytmi rekommenderas att tillbringa mer tid i den friska luften, för att utföra genomförbart motion, såsom promenader, simning, om det inte finns några kontraindikationer, och så vidare. D. Du bör också följa regim arbete och vila en natts sömn minst 8 timmar, och även för att utesluta stressiga situationer.

  För det andra är patienter förskrivna medicinering.

  Sålunda, när det krävs anemi hemoglobinnivå korrigering med järnpreparat (Sorbifer durules, totem) tills blodtransfusion vid en kritisk nivå av hemoglobin.

  När sköldkörtelsjukdomar endokrinolog delar tyreostatika (tyrosol, etc) i syfte att överproduktion av sköldkörtelhormon förtryck till blodet.

  Med feber, akut infektionssjukdomar, förgiftning, avgiftningsterapi utförs med hjälp av droppers, rikligt vätskeintag enligt instruktioner från en läkare.

  När hjärtpatologin identifieras, kan användningen av sådana läkemedel som:

  • Betablockerare, om patientens hjärtklappning råder (t.ex. coronal 5 mg på morgonen, 12,5 mg aegilok två gånger om dagen etc.)
  • ACE-hämmare eller blockerare av ARA 11 i hjärtsvikt efter myokardinfarkt (lisinopril 5 mg / dag, prestarium 5 mg / dag, lorista 50 mg / dag, Valz 40-80 mg / dag, etc.)
  • Mmochegonnye med hjärtsvikt orsakad av hjärtfel, tidigare hjärtinfarkt eller myokardit konsekvenser - veroshpiron 25-50 mg / dag, furosemid (Lasix) 20-40 mg / dag, indapamid 1,5 - 2,5 mg / dag, och andra.

  Förutom dessa grupper av läkemedel kan patienten efter undersökningen ordinera andra läkemedel.

  För det tredje, som en terapi för en orsakssjukdom som leder till sinusarytmi, kirurgisk behandling.

  Till exempel bidrar avlägsnandet av sköldkörtelnoduler till normaliseringen av hormonell status som påverkar hjärtkontraktioner.

  Kardiovirurgisk behandling köljer i sin tur till installationen av stenter eller till aortokoronär bypassoperation för individer med IHD och med akut hjärtinfarkt.

  Dessutom visas individer med allvarlig bradyarytmi, fylld med frekvent svimning och hjärtsvikt, att installera en artificiell pacemaker; och personer med
  svår takyarytmi som kan leda till mer allvarliga, livshotande typer av takykardi kan visas installations cardioverter-defibrillator. Båda enheterna är versioner av pacemakern (ECS).

  Under alla omständigheter tilldelas individuella behandlingsregimer till varje patient endast baserat på resultaten av en doktors fullständig undersökning.

  Funktioner av sinusarytmi hos barn

  Hos friska nyfödda barn, hos barn i åldern och i skolåldern är sinusarytmi vanligt, men i de flesta fall har det nära samband med andningen. Det vill säga, om barnet har en respiratorisk sinusarytmi, är han troligtvis frisk. Ett barn bör dock få ett samråd från en kardiolog.

  Sinusarytmi, som inte är associerad med andning, kan förekomma hos ett friskt barn på grund av det autonoma nervsystemet.

  Men oftast sinus arytmi hos nyfödda beror på prematuritet, födelse och hypoxiska skador i centrala nervsystemet, såväl som medfödd organisk skada på myokardiet.

  Hos äldre barn och ungdomar sinusarytmi kan utlösas av effekterna av reumatisk hjärtsjukdom och hjärtfel.

  Kliniskt visade sigus respiratorisk arytmi hos de flesta barn inga symptom och kan detekteras med ett planerat EKG. Sinus "icke-respiratorisk" arytmi uppträder vanligtvis inte heller, men några äldre barn, som redan kan formulera sina klagomål, uppstår:

  1. Känsla av hjärtsvikt,
  2. Stinkande smärta i hjärtat,
  3. Ökad trötthet.

  Hos spädbarn kan tecken på sinusarytmi noteras av föräldrar, till exempel:

  • Ökad trötthet och dyspné med fysisk ansträngning och även med amning,
  • Den blåa färgningen av den nasolabiala triangeln,
  • Den allmänna pallor,
  • svaghet
  • Känsla av brist på luft.

  Behandling av sinusarytmi av andningsvägarna är i regel inte nödvändig. Men det är bättre att veta om det till föräldrar från en kardiolog eller barnläkare som personligen ska undersöka barnet.

  Terapi av sinusarytmi, särskilt på grund av hjärtets patologi, bör utföras endast under överinseende av en kardiolog. Även om en sinusarytmi, identifieras i en nyfödd eller ett barn äldre inte är associerad med hjärtsjukdomar (till exempel resultatet av ultraljud av hjärtat), och på grund av andra skäl, är det fortfarande ett barn bör övervakas av en hjärtspecialist i ett barns klinik för vissa tid (år eller mer, beroende på om arytmen fortsätter eller inte).

  utsikterna Sinusarytmi är generellt gynnsam, men det bestäms av den underliggande sjukdomsbanan. Till exempel, med hjärtfel, är prognosen gynnsam, den tidigare behandlingen påbörjas. Detsamma kan sägas om resten av hjärt- och icke-kardiologisk patologi. I alla fall kräver sinusarytmi en noggrann övervakning av en kardiolog, liksom en snabb behandling och eliminering av farligare hjärtrytmstörningar.

  Sinusarytmi

  Sinusarytmi - Detta är ett brott mot hjärtritningen, vilket resulterar i att brott mot frekvensen av sammandragningar och hjärtrytmen bryts. Med sinusarytmi förekommer inte hjärtkollisioner vid samma intervaller, men samtidigt upprätthålls koordinationen eller den korrekta sekvensen av hjärtkollisionen.

  I vissa fall kan sinusarytmi presenteras som ett fysiologiskt tillstånd, till exempel under andning eller efter att ha ätit, efter fysisk aktivitet och överfört stress. Med sinusarytmi kan en person inte märka absolut inga symptom på dess manifestation, eller de är svagt uttryckta.

  Sinusarytmi av orsaken

  För att förklara orsakerna till sinusarytmi identifieras flera grupper av störningar som orsakar det.

  Störningar i hjärtat är den främsta orsaken till allvarlig sinusarytmi. Ischemisk sjukdom är i första hand bland utvecklingsfaktorerna. Med denna sjukdom finns det inte tillräckligt med syre till hjärtmuskeln, vilket orsakar hypoxi, åtföljd av ett tydligt smärtssyndrom i hjärtat.

  Myokardinfarkt åtföljs också av allvarlig sinusarytmi. Därmed dödas en viss plats i hjärtmuskeln på grund av hypoxi följt av ärrbildning av platsen. Med hjärtsvikt observeras ett tillstånd där funktionen att pumpa blod i hjärtat bryts, vilket också åtföljs av hjärtrytmstörningar.

  Kardiomyopati manifesterar, förutom arytmi, strukturella förändringar i hjärtmuskeln. En viss roll spelas av förvärvade eller medfödda missbildningar av hjärtat; myokardit (inflammatoriska processer i hjärtmuskeln).

  Också orsakerna till sinusarytmi kan vara tillstånd som inte är relaterade till det kardiovaskulära systemet. Så, med vegetativ-vaskulär dystoni finns det en neurogen karaktär av sinusarytmi. Det bör noteras att om nerverna störs är sinusarytmi vanligtvis mild. Med bronkit eller astma finns det en viss hypokalisk dysfunktion, där sinusarytmi också kan förekomma. Också av orsaker till icke-hjärtat karaktär vid förekomsten av sinusarytmi i hjärtat är: diabetes, störningar i sköldkörteln, binjurssjukdomar.

  Med användning av vissa mediciner kan reversibel sinusarytmi utvecklas. Detta händer ofta efter användning av droger som stimulerar hjärtets arbete (glykosider). droger som påverkar hjärtslagets rytm (antiarytmiska ämnen); diuretika. Användningen av alkoholhaltiga drycker och rökning orsakar oegentligheter i hjärtat, vanligtvis blir sådana överträdelser irreversibla och även efter att ha slutat röka eller dricker alkohol, fortsätter arytmen, men har en svag karaktär.

  Sinusarytmi hos gravida kvinnor utvecklas med tanke på fysiologiska egenskaper och passerar självständigt efter barnets födelse. Detta beror på en ökning av blodvolymen och ökad stress på hjärtat.

  Sinusarytmi hos ungdomar observeras under puberteten på grund av den ökade funktionen hos hormonproducerande organ (binjurar, könsorgan, sköldkörteln). En sådan arytmi passerar sig själv efter pubertets slut.

  Sinus arytmi symptom

  Den normala pulsen av hjärtkollision börjar sin bildning i sinusnoden. Denna nod är en grupp av specifika celler som ligger i hjärtväggen och producerar en elektrisk impuls. Efter detta flyter denna puls genom fibrerna i hjärtväggen, som kallas hjärtens ledande system. Ett sådant system avviker i ett stort antal fibrer, varav de minsta har sin slut i varje muskelfiber i hjärtväggen. Som ett resultat, vid fysiologiskt hjärtpuls uppträder hjärtmuskeln fungerar rytmiskt och smidigt, dvs reduktion utförs genom lika tidsintervall med dess optimala hastighet av ca 60-90 slag / min.

  Det är värt att notera att det ledande systemet är ansvarigt för korrekt funktion och konsistens av sammandragningar av ventriklarna och atrierna. Om det finns vissa överträdelser i detta system, medför det först och främst hjärtsjukdomar, och som en följd av detta, sinusarrytmi i hjärtat.

  Sinusarytmi verkar vara en mängd olika symtom beroende på frekvensen av sammandragningar i hjärtmuskeln. Med ökad frekvens av sammandragningar finns det: andfåddhet, en känsla av brist på syre, en känsla av pulsering i templen och i hjärtat, smärta bakom bröstbenet eller kvar i bröstet. Med en minskning av frekvensen av sammandragningar är svaghet, huvudvärk, yrsel noterad.

  Allvarlig sinusarytmi åtföljs av ett brott mot blodtillförseln till hjärnan, vilket kan leda till förlust av medvetande. Måttlig sinusarytmi har inga signifikanta symtom.

  Diagnos av sinusarytmi är etablerad utifrån patientklagomål och undersökningsdata. Utför elektrokardiografi, med hjälp av vilken detekterar förändringar i hjärtfrekvensen. Holter övervakning används också - proderura, som består i att ha på sig en liten EKG-typ apparat för patienter inom 24 timmar. När bär Holter poster haft en dagbok, som omfattar per diem patientens åtgärder (äta, gå i trappor, lyfta vikter, gå till sängs och vakna upp från den, den känslomässiga svängningar, etc.). Efter avlägsnandet av anordningen utförs dekrypteringen med bestämning av resultaten på avslutningsarket.

  I vissa fall utförs hjärt-ultraljud. Förutom EKG, ultraljud och holter är det nödvändigt att genomföra en biokemisk analys av urin och blod, liksom studier av könshormoner för att identifiera icke-hjärtat orsaker till sinusarytmi.

  Sinusarytmi hos barn

  Sinusarytmi hos barn och ungdomar är vanligt förekommande och orsakas huvudsakligen av fysiologiska tillstånd, till exempel respiratorisk arytmi. Men det kan också leda till: medfödda hjärtsjukdomar, vegetativ-vaskulär dystoni och hormonella förändringar, särskilt i tonåren.

  Diagnosen av denna sjukdom bestäms utifrån undersökningen och resultaten av undersökningen. De samlar anamnesis av klagomål om känslan av "tyngd" i hjärtat, svaghet och andfåddhet. Upprätta perioden för förekomsten av liknande symtom och orsakerna som är förknippade med sådana tillstånd i barnet. Utför en allmän undersökning av barnet med ascultation och lyssna på puls. Även hjärteslagverk används, där det är möjligt att upptäcka störningar i hjärtats arbete som orsakas av sinusarytmi. Utför elektrokardiografi med övning och utan belastning, ultraljudsundersökning av hjärtat med hjälp av dopplerografi. Vid svår arytmi är Holter forskning nödvändig.

  Obligatoriskt samråd med barnläkaren och barnkardiologen är obligatorisk, i vissa fall är det viktigt att godkänna undersökningen hos endokrinologen och neurologen. Ofta, om det finns avvikelser i centrala nervsystemet, förvärras hjärtsystemet, så det är viktigt att utesluta nervsystemets patologi.

  Behandling av sinusarytmi hos barn bör innehålla en korrekt organisation av arbete och vila. Det är önskvärt att genomföra behandling i ett sanatorium. Detta gäller för arytmi av mild eller måttlig svårighetsgrad. Vid svåra arytmi i sinusnoden utförs behandling i pediatrisk kardiologi.

  Först och främst ges barnet en kost med begränsning av enkla kolhydrater och intaget av en stor mängd fibrer (grönsaker och frukter). Ett viktigt villkor är användningen av psykoterapeutiska behandlingsmetoder för att återställa barnets känslomässiga tillstånd och begränsa det från stress. Ett bra resultat är metoden för akupunktur och fysioterapi.

  Det är viktigt att notera att en sådan arytmi inte i sig ger speciella komplikationer, men det kan ha en kombination med komplikationer av en annan allvarligare sjukdom. Vanliga komplikationer är hjärtdysfunktion eller hjärtinsufficiens.

  Det är viktigt för barnet att skapa förutsättningar för förebyggande av hjärtsymptom i hjärtat. Dessa inkluderar: rätt kost, arbete och vila, ta vitamintillskott och aminosyror (Elkar ½ tsk 2p / dag), begränsning av stressiga situationer, rökavvänjning och alkohol (ungdomar), förhands diagnos och behandling av kardiovaskulära sjukdomar kärlsystemet och andra organ.

  Sinusarytmi EKG

  Sinusarytmi på EKG bestäms i periodiska förändringar av R-intervall, där R representeras av mer än 0,1 sekund och beror ofta på andningstypen. Ett karakteristiskt EKG-tecken på denna sjukdom är en långsam förändring av tidsperioden för R-intervallet, där R efter ett kort intervall sällan följer en lång. Och med sinus takykardi eller bradykardi, en ökning och minskning av R-intervallet, där R beror på TP-intervall. Betydande överträdelser av P-Q intervaller och Q-T intervaller är viktiga.

  Under normal drift av hjärtat, ektopisk automatism centra natur, såväl som de som ligger i dess förmaken har en lägre hastighet av diastolisk depolarisation och lågfrekvent puls än sinusknutan. På grund av detta sinus impulser, som strömmar genom hjärtmuskeln, vilket resulterar i excitering av myokardium som skär och fiberhjärtvävnad och därigenom störa den diastoliska depolarisation av de celler som är koncentrerade i ektopiska centra. Som en följd tillåter sinusrytmen inte de ektopiska centra att fungera. Vissa fibrer ackumuleras i det högra atriumet framför i övre delen, i mellersta delen i sidled i väggen och i nedre delen nära rätt septum med en isovioventrikulär öppning. Det vänstra atriumet omfattar placeringen av sådana centra ovanpå baksidan och längst ner. Dessutom kan celler från de automatiska centra vara i regionen i det nedre vänstra området av det högra atriumet i de koronära sinusmynningarna.

  Automatisering av andra centra och atriens automatik kan visa sitt arbete i sådana fall, när: när sinusknutens automatik minskar, minskar automatismens nivå i ektopisk centrum; med ökad funktion av automatism i atrium av ektopiska centret; med blockering av den syndoatriella karaktären, liksom i andra fall av långa pauser i atriets upphetsade arbete. Atriens rytm kan observeras i flera veckor, månader och jämn år, och kan också vara beständiga. Det kan till exempel vara kort, om det bestäms i långa mellanrum mellan cykler med hjärnans arytmi, blockering av sinoatriella karaktär och andra former av arytmier.

  En viss egenskap hos den förändrade rytmen i atrierna anses vara en förändring i P-vågens form, amplitud och riktning. Denna tand förändras beroende på platsen i den ektopiska källan för rytm och hastighet med vågens riktning med excitation i atrierna. För atriärrytmen ligger P-tanden framför QRS-komplexet. I ett stort antal undersökningar av denna rytm har P-tanden en skillnad från sinusrytmens P-våg i riktningen nedåt eller uppåt från isolinet. Också deras skillnader finns i form eller amplitud i olika led. Ett undantag kan vara en rytm från det övre området av det högra atriumet, där P-tanden liknar sinusen.

  Mycket viktigt är skillnaden i den atriella rytmen som ersatte sinusen en hos en patient enligt hjärtfrekvensen, varaktigheten av Q-P-intervall och den största regelbundenheten. QRS-komplex supraventrikulär region kan vara avvikande i kombination med grenblock när hjärtfrekvensen med 45 till 70 slag / min. Med en snabb atriellytm är hjärtfrekvensen 71-100 slag / min (snabbare rytm kallas sinus takykardi).

  Sinusarytmi behandling

  Ofta går hjärtsvikt utan behandling efter att orsaken är borttagen. Med andra ord behöver de inte särskild eller särskild behandling. Men trots detta, med uttalad sinusarytmi är det nödvändigt att utföra läkemedelsterapi. Med denna form av arytmi kan både terapeutiska metoder och hjärtpacemakers användas. Denna typ av terapi används som regel med uttalad sinus bradykardi (saktar frekvensen av hjärtkollisioner), vilket åtföljs av en periodisk förlorad medvetenhet.

  Valet av ett läkemedel bestäms av organismens karakteristiska och individuella egenskaper och bör uteslutande bestämmas av kardiologen. Men i fall där sinusarytmi orsakas av känslomässig instabilitet eller stressiga situationer kan terapin också ordineras av en neurolog. I sådana orsaker sinusarytmi föreskrivna sedativa (Novopassit två bord. 3 r / d, Valeriana eller Hjärt två bord. 4 / dag, Kovralol 25 Cap. 3 r / d) och nootropika (Pantogam en flik. 3 p / dag av glycin 1tabl. 4 / dag sublingualt Pikamellon 2p, 40 mg / dag, Tsetirizn en flik. 2p / dag). Men i vissa fall kan du behöva lugnande medel och neuroleptika, som ordineras direkt av psykiateren.

  Med sinusarytmi med en hjärtfrekvens på mindre än 50 per minut (hos idrottare mindre än 45 per minut), där det finns en markant kränkning av centrala hemodynamik, är det viktigt att lösa problemet med att installera en pacemaker. Denna enhet implanteras under huden i nyckelbenet och har en miniatyrstorlek. Med hjälp av vissa program sänds en elektrisk puls, vilken ledes längs elektroderna till atriärerna och ventriklerna. Enheten startar sitt arbete när dess frekvens av sammandragningar når den nedre gränsen för det kritiska märket.

  Vid behandling av sinusarytmi bör allmänna rekommendationer följas, där en diet med begränsning av mjöl, fett och söt, en begränsning av fysisk aktivitet och stressiga stunder är föreskriven. Det är nödvändigt att ta multivitaminer (kalium aspartam och magnesiumsulfat). Obligatorisk behandling av arytmi är fytoterapi (kamomill, salvia, hallonblad, etc.) och fysioterapi utan användning av ström (Magnetolaser).

  Sinusarytmi i graviditet, som regel, kräver ingen särskild terapi, eftersom det ofta passerar efter födseln, men gravida kvinnor måste fortfarande följa försiktighetsåtgärder och förebyggande åtgärder. Dessa inkluderar: Förskott inställning av en gravid kvinna till perinatologen; ett tidigt besök hos perinatologen (en gång i månaden till 12 veckor, en gång varannan vecka till 30 veckor, en gång i veckan till slutet av graviditeten); utför olika test under graviditeten (Holter studie, EKG, ekkokardiografi); tar multivitaminer för gravida kvinnor; balanserad och rationell näring med en stor mängd fiber; obligatorisk iakttagande av vila och arbetsordning begränsning av stressiga situationer.

  Sinusarytmi i hjärtbehandling

  skäl

  Sinusarytmi kan uppstå på grund av flera orsaker. Till takykardi leder:

  • anemi;
  • hormonella störningar;
  • hypertermi;
  • ökad stress på kroppen (fysisk och känslomässig);
  • aktivering av sympatiskt nervsystem under verkan av att ta mediciner eller andra stimulanser.

  Orsakerna till bradykardi kan vara:

  • överdos av droger som sänker sinusnodens automatik (t.ex. beta-blockerare);
  • kroppens hypotermi
  • brist på sköldkörtelhormoner;
  • från professionella idrottare;
  • hos äldre på grund av att blodförsörjningen överträtts
  • syndrom av svaghet i sinusnoden, vilket är ett tecken på ett antal sjukdomar.

  Oregelbunden hjärtslag med sinusarytmi är vanligtvis associerad med andning och är inte en patologi om fluktuationerna inte överstiger 10%. I vissa människor är orsaken till rytmförstöringen en förändring i kroppens position från horisontell till vertikal. I detta fall fungerar hjärtarytmi som ett kompensationssvar hos kroppen mot akut ortostatisk hypotoni (vertikal sinusarytmi).

  manifestationer

  Sinusoidal arytmi kan ge olika symptom beroende på hjärtfrekvensen. Med en ökning av deras antal noteras det:

  • känsla av pulsation i hjärtat och tempel;
  • smärta i vänster sida av bröstet eller bakom bröstbenet på grund av ökad belastning på myokardiet
  • känsla av brist på luft.

  Om bradykardi utvecklas, klagar patienterna på en känsla av hjärtflingning, svaghet, yrsel.

  Med uttalad sinusarytmi kan blodtillförseln i hjärnan försämras, vilket leder till förlust av medvetande och kräver omedelbar behandling.

  Med måttlig arytmi kan symtom vara frånvarande, och diagnosen görs baserat på undersökningsdata.

  diagnostik

  Vi rekommenderar att du läser artikeln:

  Den huvudsakliga metoden för att diagnostisera arytmi är elektrokardiografi, som kan registreras en gång, eller inom en dag (Holter-övervakning).

  Med arytmi på EKG måste det finnas en prong P, vilket indikerar att sammandragningskällan är sinusnoden. Hjärtfrekvensen förändras vanligtvis i större eller mindre utsträckning. För att utesluta effekten av andningscykeln på resultaten av EKG, under manipulering, uppmanas patienten att hålla andan i inspirationshöjden.

  För att utesluta organiska patologier i hjärtat, utför ECHO-KG. Med hjälp av ultraljud är det möjligt att bestämma tillståndet för olika strukturer och att mäta kammarens dimensioner. Med invasiv elektrofysiologisk forskning stimuleras sinusnodet eller deprimeras och jag bedömer dess respons. Det utförs inte ofta och endast på strikta indikationer.

  Metoder för behandling

  Ofta passerar hjärtrytmstörningar självständigt efter att ha eliminerat orsaken som orsakade dem, det vill säga de behöver inte särskild behandling. Men uttalad sinusarytmi kan leda till försämrad blodtillförsel till vitala organ. Därför kan terapeutiska metoder och elektrokardiostimulering användas för att behandla den.

  Elektrokardiostimulering utförs med en markant minskning av hjärtfrekvensen, som åtföljs av episoder av förlust av medvetande

  Valet av en viss medicin bestäms av enskilda egenskaper och bör utföras av en läkare. Med sinus takykardi. relaterad till stress, för användning av sedativa, inklusive naturligt ursprung.

  Om arytmin med en hjärtfrekvens mindre än 45 per minut (professionella idrottare mindre än 35 per minut), vilket åtföljs av störningar i det centrala hemodynamik, måste du bestämma om du vill installera en pacemaker. Den här miniatyrenheten placeras under huden i det subklaviska området. Med hjälp av särskilda program av elektroder en elektrisk puls leds till kamrarna och förmaken. I det här fallet börjar enheten att fungera när nedbrytningens naturliga frekvens sjunker under den fastställda kritiska nivån.

  Hjärtrytmestörningar är inte alltid associerade med sjukdomen, de kan orsakas av fysiologiska processer och ökad aktivitet i nervsystemet. Endast en signifikant avvikelse från hjärtfrekvensen kan manifesteras av allvarliga hemodynamiska störningar. För behandling av dessa tillstånd används medicinska metoder eller elektrokardiostimulering. Förebyggande åtgärder skiljer sig inte från de allmänt accepterade och syftar till att upprätthålla en hälsosam livsstil.

  Sinusarytmi

  Sinusarytmi - Detta är ett brott mot hjärtritningen, vilket resulterar i att brott mot frekvensen av sammandragningar och hjärtrytmen bryts. Med sinusarytmi förekommer inte hjärtkollisioner vid samma intervaller, men samtidigt upprätthålls koordinationen eller den korrekta sekvensen av hjärtkollisionen.

  I vissa fall kan sinusarytmi presenteras som ett fysiologiskt tillstånd, till exempel under andning eller efter att ha ätit, efter fysisk aktivitet och överfört stress. Med sinusarytmi kan en person inte märka absolut inga symptom på dess manifestation, eller de är svagt uttryckta.

  Sinusarytmi av orsaken

  För att förklara orsakerna till sinusarytmi identifieras flera grupper av störningar som orsakar det.

  Störningar i hjärtat är den främsta orsaken till allvarlig sinusarytmi. Ischemisk sjukdom är i första hand bland utvecklingsfaktorerna. Med denna sjukdom finns det inte tillräckligt med syre till hjärtmuskeln, vilket orsakar hypoxi, åtföljd av ett tydligt smärtssyndrom i hjärtat.

  Myokardinfarkt åtföljs också av allvarlig sinusarytmi. Därmed dödas en viss plats i hjärtmuskeln på grund av hypoxi följt av ärrbildning av platsen. Med hjärtsvikt observeras ett tillstånd där funktionen att pumpa blod i hjärtat bryts, vilket också åtföljs av hjärtrytmstörningar.

  Kardiomyopati manifesterar, förutom arytmi, strukturella förändringar i hjärtmuskeln. En viss roll spelas av förvärvade eller medfödda missbildningar av hjärtat; myokardit (inflammatoriska processer i hjärtmuskeln).

  Också orsakerna till sinusarytmi kan vara tillstånd som inte är relaterade till det kardiovaskulära systemet. Så, med vegetativ-vaskulär dystoni finns det en neurogen karaktär av sinusarytmi. Det bör noteras att om nerverna störs är sinusarytmi vanligtvis mild. Med bronkit eller astma finns det en viss hypokalisk dysfunktion, där sinusarytmi också kan förekomma. Också för icke-hjärtat orsaker i förekomsten av sinus arytmi i hjärtat är: diabetes. störningar i sköldkörteln, binjurssjukdomar.

  Med användning av vissa mediciner kan reversibel sinusarytmi utvecklas. Detta händer ofta efter användning av droger som stimulerar hjärtets arbete (glykosider). droger som påverkar hjärtslagets rytm (antiarytmiska ämnen); diuretika. Användningen av alkoholhaltiga drycker och rökning orsakar oegentligheter i hjärtat, vanligtvis blir sådana överträdelser irreversibla och även efter att ha slutat röka eller dricker alkohol, fortsätter arytmen, men har en svag karaktär.

  Sinusarytmi hos gravida kvinnor utvecklas med tanke på fysiologiska egenskaper och passerar självständigt efter barnets födelse. Detta beror på en ökning av blodvolymen och ökad stress på hjärtat.

  Sinusarytmi hos ungdomar observeras under puberteten på grund av den ökade funktionen hos hormonproducerande organ (binjurar, könsorgan, sköldkörteln). En sådan arytmi passerar sig själv efter pubertets slut.

  Sinus arytmi symptom

  Den normala pulsen av hjärtkollision börjar sin bildning i sinusnoden. Denna nod är en grupp av specifika celler som ligger i hjärtväggen och producerar en elektrisk impuls. Efter detta flyter denna puls genom fibrerna i hjärtväggen, som kallas hjärtens ledande system. Ett sådant system avviker i ett stort antal fibrer, varav de minsta har sin slut i varje muskelfiber i hjärtväggen. Som ett resultat, vid fysiologiskt hjärtpuls uppträder hjärtmuskeln fungerar rytmiskt och smidigt, dvs reduktion utförs genom lika tidsintervall med dess optimala hastighet av ca 60-90 slag / min.

  Det är värt att notera att det ledande systemet är ansvarigt för korrekt funktion och konsistens av sammandragningar av ventriklarna och atrierna. Om vissa överträdelser inträffar i detta system leder det till att uppkomsten förstärks av hjärtsjukdomar. och som ett resultat av detta, sinus arytmi i hjärtat.

  Sinusarytmi verkar vara en mängd olika symtom beroende på frekvensen av sammandragningar i hjärtmuskeln. Med ökad frekvens av sammandragningar finns det: andfåddhet, en känsla av brist på syre, en känsla av pulsering i templen och i hjärtat, smärta bakom bröstbenet eller kvar i bröstet. Med en minskning av frekvensen av sammandragningar noteras svaghet och huvudvärk. yrsel.

  Allvarlig sinusarytmi åtföljs av ett brott mot blodtillförseln till hjärnan, vilket kan leda till förlust av medvetande. Måttlig sinusarytmi har inga signifikanta symtom.

  Diagnos av sinusarytmi är etablerad utifrån patientklagomål och undersökningsdata. Utför elektrokardiografi, med hjälp av vilken detekterar förändringar i hjärtfrekvensen. Holter övervakning används också - proderura, som består i att ha på sig en liten EKG-typ apparat för patienter inom 24 timmar. När bär Holter poster haft en dagbok, som omfattar per diem patientens åtgärder (äta, gå i trappor, lyfta vikter, gå till sängs och vakna upp från den, den känslomässiga svängningar, etc.). Efter avlägsnandet av anordningen utförs dekrypteringen med bestämning av resultaten på avslutningsarket.

  I vissa fall utförs hjärt-ultraljud. Förutom EKG, ultraljud och holter är det nödvändigt att genomföra en biokemisk analys av urin och blod, liksom studier av könshormoner för att identifiera icke-hjärtat orsaker till sinusarytmi.

  Sinusarytmi hos barn

  Sinusarytmi hos barn och ungdomar är vanligt förekommande och orsakas huvudsakligen av fysiologiska tillstånd, till exempel respiratorisk arytmi. Men det kan också leda till: medfödda hjärtsjukdomar, vegetativ-vaskulär dystoni och hormonella förändringar, särskilt i tonåren.

  Diagnosen av denna sjukdom bestäms utifrån undersökningen och resultaten av undersökningen. De samlar anamnesis av klagomål om känslan av "tyngd" i hjärtat, svaghet och andfåddhet. Upprätta perioden för förekomsten av liknande symtom och orsakerna som är förknippade med sådana tillstånd i barnet. Utför en allmän undersökning av barnet med ascultation och lyssna på puls. Även hjärteslagverk används, där det är möjligt att upptäcka störningar i hjärtats arbete som orsakas av sinusarytmi. Utför elektrokardiografi med övning och utan belastning, ultraljudsundersökning av hjärtat med hjälp av dopplerografi. Vid svår arytmi är Holter forskning nödvändig.

  Obligatoriskt samråd med barnläkaren och barnkardiologen är obligatorisk, i vissa fall är det viktigt att godkänna undersökningen hos endokrinologen och neurologen. Ofta, om det finns avvikelser i centrala nervsystemet, förvärras hjärtsystemet, så det är viktigt att utesluta nervsystemets patologi.

  Behandling av sinusarytmi hos barn bör innehålla en korrekt organisation av arbete och vila. Det är önskvärt att genomföra behandling i ett sanatorium. Detta gäller för arytmi av mild eller måttlig svårighetsgrad. Vid svåra arytmi i sinusnoden utförs behandling i pediatrisk kardiologi.

  Först och främst ges barnet en kost med begränsning av enkla kolhydrater och intaget av en stor mängd fibrer (grönsaker och frukter). Ett viktigt villkor är användningen av psykoterapeutiska behandlingsmetoder för att återställa barnets känslomässiga tillstånd och begränsa det från stress. Ett bra resultat är metoden för akupunktur och fysioterapi.

  Det är viktigt att notera att en sådan arytmi inte i sig ger speciella komplikationer, men det kan ha en kombination med komplikationer av en annan allvarligare sjukdom. Vanliga komplikationer är hjärtdysfunktion eller hjärtinsufficiens.

  Det är viktigt för barnet att skapa förutsättningar för förebyggande av hjärtsymptom i hjärtat. Dessa inkluderar: rätt kost, arbete och vila, ta vitamintillskott och aminosyror (Elkar ½ tsk 2p / dag), begränsning av stressiga situationer, rökavvänjning och alkohol (ungdomar), förhands diagnos och behandling av kardiovaskulära sjukdomar kärlsystemet och andra organ.

  Sinusarytmi EKG

  Sinusarytmi på EKG bestäms i periodiska förändringar av R-intervall, där R representeras av mer än 0,1 sekund och beror ofta på andningstypen. Ett karakteristiskt EKG-tecken på denna sjukdom är en långsam förändring av tidsperioden för R-intervallet, där R efter ett kort intervall sällan följer en lång. Och med sinus takykardi eller bradykardi, en ökning och minskning av R-intervallet, där R beror på TP-intervall. Betydande överträdelser av P-Q intervaller och Q-T intervaller är viktiga.

  Under normal drift av hjärtat, ektopisk automatism centra natur, såväl som de som ligger i dess förmaken har en lägre hastighet av diastolisk depolarisation och lågfrekvent puls än sinusknutan. På grund av detta sinus impulser, som strömmar genom hjärtmuskeln, vilket resulterar i excitering av myokardium som skär och fiberhjärtvävnad och därigenom störa den diastoliska depolarisation av de celler som är koncentrerade i ektopiska centra. Som en följd tillåter sinusrytmen inte de ektopiska centra att fungera. Vissa fibrer ackumuleras i det högra atriumet framför i övre delen, i mellersta delen i sidled i väggen och i nedre delen nära rätt septum med en isovioventrikulär öppning. Det vänstra atriumet omfattar placeringen av sådana centra ovanpå baksidan och längst ner. Dessutom kan celler från de automatiska centra vara i regionen i det nedre vänstra området av det högra atriumet i de koronära sinusmynningarna.

  Automatisering av andra centra och atriens automatik kan visa sitt arbete i sådana fall, när: när sinusknutens automatik minskar, minskar automatismens nivå i ektopisk centrum; med ökad funktion av automatism i atrium av ektopiska centret; med blockering av den syndoatriella karaktären, liksom i andra fall av långa pauser i atriets upphetsade arbete. Atriens rytm kan observeras i flera veckor, månader och jämn år, och kan också vara beständiga. Det kan till exempel vara kort, om det bestäms i långa mellanrum mellan cykler med hjärnans arytmi, blockering av sinoatriella karaktär och andra former av arytmier.

  En viss egenskap hos den förändrade rytmen i atrierna anses vara en förändring i P-vågens form, amplitud och riktning. Denna tand förändras beroende på platsen i den ektopiska källan för rytm och hastighet med vågens riktning med excitation i atrierna. För atriärrytmen ligger P-tanden framför QRS-komplexet. I ett stort antal undersökningar av denna rytm har P-tanden en skillnad från sinusrytmens P-våg i riktningen nedåt eller uppåt från isolinet. Också deras skillnader finns i form eller amplitud i olika led. Ett undantag kan vara en rytm från det övre området av det högra atriumet, där P-tanden liknar sinusen.

  Mycket viktigt är skillnaden i den atriella rytmen som ersatte sinusen en hos en patient enligt hjärtfrekvensen, varaktigheten av Q-P-intervall och den största regelbundenheten. QRS-komplex supraventrikulär region kan vara avvikande i kombination med grenblock när hjärtfrekvensen med 45 till 70 slag / min. Med en snabb atriellytm är hjärtfrekvensen 71-100 slag / min (snabbare rytm kallas sinus takykardi).

  Sinusarytmi behandling

  Ofta går hjärtsvikt utan behandling efter att orsaken är borttagen. Med andra ord behöver de inte särskild eller särskild behandling. Men trots detta, med uttalad sinusarytmi är det nödvändigt att utföra läkemedelsterapi. Med denna form av arytmi kan både terapeutiska metoder och hjärtpacemakers användas. Denna typ av terapi används som regel med uttalad sinus bradykardi (saktar frekvensen av hjärtkollisioner), vilket åtföljs av en periodisk förlorad medvetenhet.

  Valet av ett läkemedel bestäms av organismens karakteristiska och individuella egenskaper och bör uteslutande bestämmas av kardiologen. Men i fall där sinusarytmi orsakas av känslomässig instabilitet eller stressiga situationer kan terapin också ordineras av en neurolog. I sådana orsaker sinusarytmi föreskrivna sedativa (Novopassit två bord. 3 r / d, Valeriana eller Hjärt två bord. 4 / dag, Kovralol 25 Cap. 3 r / d) och nootropika (Pantogam en flik. 3 p / dag av glycin 1tabl. 4 / dag sublingualt Pikamellon 2p, 40 mg / dag, Tsetirizn en flik. 2p / dag). Men i vissa fall kan du behöva lugnande medel och neuroleptika, som ordineras direkt av psykiateren.

  Med sinusarytmi med en hjärtfrekvens på mindre än 50 per minut (hos idrottare mindre än 45 per minut), där det finns en markant kränkning av centrala hemodynamik, är det viktigt att lösa problemet med att installera en pacemaker. Denna enhet implanteras under huden i nyckelbenet och har en miniatyrstorlek. Med hjälp av vissa program sänds en elektrisk puls, vilken ledes längs elektroderna till atriärerna och ventriklerna. Enheten startar sitt arbete när dess frekvens av sammandragningar når den nedre gränsen för det kritiska märket.

  Vid behandling av sinusarytmi bör allmänna rekommendationer följas, där en diet med begränsning av mjöl, fett och söt, en begränsning av fysisk aktivitet och stressiga stunder är föreskriven. Det är nödvändigt att ta multivitaminer (kalium aspartam och magnesiumsulfat). Obligatorisk behandling av arytmi är fytoterapi (kamomill, salvia, hallonblad, etc.) och fysioterapi utan användning av ström (Magnetolaser).

  Sinusarytmi i graviditet, som regel, kräver ingen särskild terapi, eftersom det ofta passerar efter födseln. men det är fortfarande viktigt för gravida kvinnor att följa försiktighetsåtgärder och förebyggande åtgärder. Dessa inkluderar: Förskott inställning av en gravid kvinna till perinatologen; ett tidigt besök hos perinatologen (en gång i månaden till 12 veckor, en gång varannan vecka till 30 veckor, en gång i veckan till slutet av graviditeten); utför olika test under graviditeten (Holter studie, EKG, ekkokardiografi); tar multivitaminer för gravida kvinnor; balanserad och rationell näring med en stor mängd fiber; obligatorisk iakttagande av vila och arbetsordning begränsning av stressiga situationer.

  + Behandlingsmedel

  Sinusarytmi

  Sinusarytmi representerar alternerande perioder med ökad frekvens och hjärtfrekvens retardation som ett resultat av ojämn generering av exciteringspulserna i sinusknutan. Skilja princip två typer av sinusarytmi: respiratoriskt, eller cyklisk arytmi (inspiratoriska hjärtfrekvens gradvis ökar och retarderar under utandning) och den sinusarytmi som är oberoende av andning (det ickecykliska sinusarytmi). Den senare kan vara två utföringsformer: periodisk sinusarytmi (gradvis acceleration och retardation av hjärtfrekvensen oberoende av andning) och aperiodiska (ingen periodicitet i acceleration och retardation hjärta aktiviteter).

  Små fluktuationer i hjärtfrekvensen, beroende på faserna av andning, är ett fysiologiskt fenomen. Med respiratorisk arytmi uttalas dessa fluktuationer kraftigt. Sinusarytmi kombineras ofta med sinus bradykardi.

  Etiologi. Respiratory sinusarytmi är vanligt och hos friska människor i alla åldrar med bibehållen funktionstillstånd i hjärtat, oftast hos ungdomar under puberteten och gamla människor med autonoma rubbningar tillhörande noncardiac (feber, infektion sjukdom en period av konvalescens, lungtuberkulos, emfysem, fetma, högt blodtryck, pleuro-perikardiell adhesioner, ökat intrakraniellt tryck) och signifikant mindre hjärta (reumatisk hjärtsjukdom, cardio, hjärtinfarkt, förvärvad hjärtsjukdom) sjukdom i några droger effekter (morfin, digitalis, vagotoniska medel).

  Med sådana organiska hjärtsjukdomar som myokardit, reumatisk cardit, hjärtkompensation, medfödda hjärtefekter, andningsarytmi vanligtvis försvinner. Detta observeras emellertid inte alltid.

  Icke-respiratorisk sinusarytmi kan observeras hos friska eller relativt friska personer med autonom dystoni, efter träning, under perioden av omvandling, men oftare i patienter med organiska lesioner i hjärtmuskeln: med hjärtinfarkt myokard, myokardioskleros, reumatisk cardit, myokardiopati, förgiftning med digitalispreparat.

  Patogenes. Respiratorisk arytmi är associerad med reflexförändringar i vagus och sympatiska nerver under inspelning och utgång. Det ojämna utseendet av NM-pulser i sinusnoden är förknippat med ett antal reflexer.

  Bainbridge Reflex. Vid inandning ökar ett större blodflöde till hjärtat trycket på baroreceptorerna i det högra atriumet och ihåliga venerna, vilket leder till stimulering av sympatisk nerv och acceleration av hjärtkontraktioner. Utandning åtföljs av en omvänd effekt (en gallring av hjärtslag).

  Pressor reflex. Under inspiration ökar strokevolymen hjärtan och trycket i aortan. Detta leder till irritation av pressorreceptorerna i aortas arch och en sömnig sinus med en ökning av vagal effekten.

  Hering-Breyer reflex. Sträckning av lungan under inspiration irriterar endarna hos de afferenta nervfibrerna och orsakar förtryck av vagusnerven med ökningen av hjärtkollisioner. Under utandning stimulerar vagusnerven och saktar ner hjärtfrekvensen.

  Inhortiv arytmi kan också vara ett resultat av vibrationer i det autonoma nervsystemet, vilket dock inte beror på andningsfaserna. I vissa fall spelar organiska förändringar i sinusnodområdet - hypoxi, inflammation, degeneration, skleros - en roll.

  Sinus Arrhythmia Clinic skiljer sig inte åt med några uttryckta funktioner. Klagomål är vanligtvis frånvarande. Endast ibland finns det hjärtklappningar, en känsla av precordial obehag (ojämna hjärtkollisioner, en känsla av blekning).

  Pulsen, hjärtfrekvensen accelererar och saktar sedan ner. Med andningsvägarna är det tydligt samband med andningsfaserna (inandning - acceleration, utandning - sänkning av hjärtat). med icke-respiratorisk periodisk arytmi - gradvis (enhetlig) acceleration och saktning av hjärtfrekvensen, oberoende av andning; med icke-andning aperiodisk arytmi - ojämn acceleration och saktning av hjärtfrekvensen, oavsett andning.

  Styrka och sonoritet i hjärtatonerna förändras inte.

  Andnings arytmi efter andetag innehav, atropin, motion, psykisk spänning (irritation av det sympatiska nerven) försvinner efter ett djupt andetag, när den trycks på carotid sinus (Chermeka-Hering test) eller natuzhivaPri med ett djupt andetag (Valsalavy provet), i vila eller sömn (irritation av vagusnerven) - förstärks.

  Hemodynamik med sinusarytmi förändras inte. På en elektrokardiogramvåg P av sinus-ursprunget, oregelbunden rytm med korta och långa intervall, Р-Р, frekvens 45-100 i 1 min.

  Diagnos är inte svårt. När den differentiella diagnosen av icke-andnings sinusarytmi, särskilt dess aperiodisk form måste särskiljas från förmaksflimmer, och atriell sinusarytmi, ofullständig atrioventrikulär blockad II utsträckning sinuauricular blockad.

  Behandling. Med sinusarytmi behandling inte nödvändigt. Med en stark vagotoni ansöka atropinsulfat. Om sinusarytmi är en följd av hjärtsjukdom eller läkemedelsexponering, behandling den underliggande sjukdomen eller tillbakadragandet av lämplig medicinering.

  Prognos i de flesta fall gynnsamma. När sinusarytmi uppträder, patienter med organisk skada hjärtan prognosen beror på den underliggande sjukdomsbanan.

  förebyggande - behandling underliggande sjukdom.