Huvud / Dystoni

Sinusoidal bradykardi i hjärtat

Om en patients hjärta slår inte mer än 60 slag per minut, men hjärtritmen förblir normal, diagnostiseras en sinus bradykardi. Patologi är ett symptom på överträdelser i hjärtats arbete och, med tanke på dess specificitet, åtföljs av syreförlust som upplevs av alla vävnader i kroppen, vilket inte tillåter dem att fungera fullt ut. För att eliminera problemet är det nödvändigt att identifiera och eliminera dess orsak.

Former av patologi

Utvecklingen av sinus bradykardi hos idrottare uppstår som ett resultat av kroppens anpassning och anses vara ett normalt fenomen, inte hälsofarligt.

Beroende på orsaken till patologin och dess manifestation utmärks flera former av sinus bradykardi:

 • Absolut. För att göra en diagnos är det tillräckligt att beräkna patientens hjärtfrekvens.
 • Släkting. Utvecklas som ett resultat av trauma, som en komplikation av sjukdomen, och förekommer också hos idrottare. Med frekvent fysisk aktivitet ökar tonen i vagusnerven, vilket leder till en minskning av hjärtfrekvensen.
 • Måttlig. Det förekommer oftare i barndomen.
 • Noncardiac. Det åtföljs av patologiska abnormiteter i inre organens arbete.
 • Toxic. Utvecklas som en följd av berusning efter allvarlig förgiftning.
 • Doseringen. Sinus bradykardi i hjärtat uppträder på grund av felaktig administrering av läkemedel. Orsaken är självmedicinering, försummelse av dosering eller frekvens av läkemedel som föreskrivs i receptet som läkaren föreskriver.
 • Fysiologiska. Förekommer under vissa förhållanden, till exempel, som ett resultat av hypotermi eller under sömnen.
Tillbaka till innehållet

orsaker till

Myokardens sinusnod ger hartens arbete - framväxten och genomförandet av elektriska impulser som orsakar hjärtat att slå. Vissa faktorer leder till patologiska förändringar i denna avdelning på grund av vad som förändrar hjärtats hjärtslag eller sinusrytm. I det system som leder pulserna är de så kallade benen i hans bunt utmärkta. Blockad av benet (fibrerna) kännetecknas av en minskning av ledningen av impulser längs hjärtat. Ofullständig blockering av buntets högra ben leder till en fördröjd impulsöverföring, sinus bradykardi utvecklas. Den faktor som framkallar sådana förändringar i hjärtat kan vara:

 • Sjukdom i hjärt-kärlsystemet. Sinusformig bradykardi utvecklas med en organisk förändring i myokardiet med myokardit, kranskärlssjukdom, ateroskleros av kranskärl, etc.
 • Högt intrakraniellt tryck, orsakat av huvudtrauma, utveckling av hjärntumören, inflammation, framkallar extrakardiell bradykardi.
 • Intoxicering av kroppen på grund av njursjukdomar, lever, infektionssjukdomar, förgiftning med kemikalier.
 • Biverkningen av läkemedlet.
 • Patologi i det endokrina systemet, till exempel hypotyroidism.
 • Brott mot det autonoma nervsystemet.
 • Ökad ton i vagusnerven.
 • Ärftlig predisposition.
 • Underkylning, utmattning av kroppen som en följd av en styv diet.

Symtom på sinus bradykardi

På ett tidigt stadium av patologins utveckling avslöjar bradykardi sig inte. En snabb medicinsk undersökning underlättar tidig upptäckt av sjukdomen.

Brott mot hjärnan vid syreförlust leder till förlust av medvetenhet och koma.

Med bradykardi störs blodcirkulationen och näring av alla organ och vävnader. Syrehushållning i hjärnan leder till yrsel och förlust av medvetande. I det här fallet visar EKG-tecknen på sinus bradykardi långa pausar och asystoler - hjärtats upphörande i frånvaro av bioelektriska impulser. Tecken på bradykardi reduceras till allmän svaghet och illamående, yrsel, dyspné, tyngd i bröstet.

Bradykardi hos barn

Svårigheten att upptäcka oegentligheter i barnets arbete är orsakad av föräldrarnas okunnighet om normerna för barns hjärtklappning. Ett barn som inte vet hur man ska prata kan inte klaga på sin hälsotillstånd. Därför måste du övervaka driften av alla sina system, inklusive räkningen av hjärtfrekvensen. Den första månaden i livet i barnets hjärta slår med en hastighet på 140 slag per minut, årets siffror reduceras till 100 slag per minut. Om barnets hjärtfrekvens är lägre, behöver du se en läkare.

De främsta orsakerna till sjukdomar hos barn är familjehistoria, syrebrist under fosterutvecklingen, så kallade kärnikterus, under vilken huvudet hos barnet hjärnan är mättad med bilirubin, vilket ytterligare negativt påverkar arbetet i hjärtat. Måttlig sinus bradykardi har samma symtom som hos vuxna: andfåddhet, svaghet, bröst i bröstet, kall svettning.

Första hjälpen

Första hjälpen metoder för sinus bradykardi beror på patientens hjärtfrekvens:

Bradykardi: symtom och behandling. Vilka tabletter ska man ta under en attack

Bradykardi är sänkning av puls, vilket sker mot bakgrund av andra patologier i hjärt-kärlsystemet. Bradykardi kan förekomma i alla åldrar, men oftast diagnostiseras tillståndet hos personer över 40 år. En viktig roll spelas av patientens livsstil - hos personer med överdriven kroppsvikt uppträder patologin 4 gånger oftare än de som följer vikt.

Behandling av bradykardi omfattar inte bara läkemedelsterapi utan även efterlevnad av rekommendationer om kost och näring. Det är mycket viktigt att välja rätt piller för att stoppa akuta attacker och upprätthålla hjärtmuskulärens normala funktion. Detta bör endast göras av en specialist efter en noggrann undersökning av patienten, eftersom de flesta läkemedel i denna farmakologiska grupp har kontraindikationer för användning.

Bradykardi: symtom och behandling. Vilka tabletter ska man ta under en attack

Vad är en bradykardi?

Bradykardi är en typ av arytmi (ett tillstånd där en normal hjärtrytm bryter ner). Oftast förekommer det mot bakgrund av ateroskleros och ischemisk sjukdom, där organ och vävnader är dåligt försedda med blod. Det är blodet som transporterar syre till cellerna, så en långvarig cirkulationsstörning leder till syreförlust och utveckling av komplikationer från hjärtmuskeln.

Diagnosen bradykardi görs till patienten om pulsen faller till följande värden:

 • vuxna - 55-60 slag per minut;
 • nyfödda - 110 slag per minut;
 • spädbarn under 1 år - 100 slag per minut;
 • barn i åldern 1 till 6 år - 85 slag per minut;
 • från 6 till 10 år - 70 slag per minut;
 • tonåringar - 65 slag per minut.

Viktigt! I de flesta fall utgör bradykardi inte ett hot mot patientens liv, men det betyder inte att det inte kan behandlas. Endast snabb och kompetent behandling hjälper till att undvika akuta attacker av patologi. Sannolikheten för ett dödligt utfall under en förhöjning av bradykardi gör cirka 3-6%, därför har stödjande terapi stort värde.

Hjärta med absolut bradykardi

Typer av bradykardi

Det finns ingen internationell klassificering av patologi, men bland läkare är delningen av sjukdomen beroende på svårighetsgraden av symtom, liksom orsaken och mekanismen för utveckling, accepterad.

Stages av bradykardi

Hur känner man igen en bradykardi?

Ibland är det svårt att misstänka patologi, eftersom fysiologisk nedbrytning av puls kan uppstå med en mildt uttryckt symptomatologi, och i vissa fall finns det inga tecken och symptom alls. I detta fall bestäms bradykardin av en slump vid en rutinundersökning eller ett samtal till doktorn med andra problem och klagomål.

Även med svår bradykardi är det inte alltid möjligt att diagnostisera patologin självständigt, eftersom sjukdomssymbolerna inte är karakteristiska och kan uppstå i andra kärlsjukdomar och hjärtsjukdomar. För en noggrann diagnos ska patienten konsultera en läkare och undersökas. Gör detta om du har minst två av de symtom som anges nedan.

Blek hud

Bradykardi åtföljs oftast av en minskning av blodtrycket och en minskning av blodflödet. Detta orsakar hudfärg, som kan manifestera sig i separata områden eller vara generaliserad i naturen. Oftast patienten pales ansikte, med uttalade sjukdomar kan blåa fläckar uppträda, men ett sådant symptom uppstår med en väldigt försummad form av patologi.

Bröstsmärta

Detta symptom uppträder endast vid sjukdoms akuta sjukdom, när hjärtfrekvensen sjunker under 40 slag per minut. Sårhet är resultatet av en akut brist på syre och myokardcellerna, så om detta symptom uppstår ska patienten omedelbart ge akutvård och, efter att ha stoppat attacken, gå till sjukhuset.

Viktigt! Attachment of angina uppträder med stark känslomässig eller fysisk ansträngning, så det är viktigt att kontrollera ditt psyko-statiska tillstånd och vända dig till specialister om du inte kan hantera ångest och spänning själv.

Smärta i bröstkorgsområdet är ett av tecknen på bradykardi

Ibland uppstår smärtan inte bara i hjärtat, men det kan också dyka upp bak bröstbenet och till och med ge tillbaka axeln och området mellan axelbladet. Några av dessa villkor kräver samråd och undersökning av kardiologen.

Förlust av medvetande och yrsel

Synkope på bakgrund av bradykardi förekommer huvudsakligen hos hypotensive patienter. Kroppen reagerar kraftigt på brist på syre, patienten börjar omedelbart bli yr, det kan vara en kort suddig syn. Vertigo är ett av huvuddragen på bradykardi, men det kan inte sägas att detta är ett karakteristiskt symptom. Huvudet kan snurra och i närvaro av andra patologier i hjärtat, såväl som sjukdomar i nervösa, endokrina och matsmältningssystem, så det är inte alltid möjligt för en person att förstå att det är kardiologen som ska behandlas.

Andnöd

Dyspné med bradykardi uppträder oftast med allvarligt fysiskt arbete, löpning och andra påkänningar, med vilka hjärtat inte klarar av att hantera på grund av nedsatt pumpfunktion och fördröjt blodflöde. Ibland är andfådd åtföljd av en skarp torr hosta och bröstsmärta, liksom svåra huvudvärk som inte lätt botas av de vanliga pillerna.

Dyspné med bradykardi förekommer oftast med allvarligt fysiskt arbete

Andra tecken

På grund av otillräcklig syreförsörjning och långsam blodcirkulation utvecklar patienten kronisk hypoxi hos vävnader och organ. Samtidigt lider inte bara hjärtat, men också andra viktiga organ: lungorna, hjärnan, etc. Patienten känns ständigt svag, även om en stark och full sömn vaknar i ett "brutet" tillstånd, kan man inte koncentrera sig på arbete.

Minskad prestanda är kronisk. Detta är särskilt tydligt för kontorsarbetare, förutom att det saknas syre finns det andra negativa faktorer: stillasittande arbete, långvarigt sittande vid datorn, frekventa stress och konflikter.

Ett annat tecken på bradykardi-specialister anser en kraftig ökning av puls när man gör sport eller andra laster. Detta fenomen beror på hjärtans oförmåga att kompensera för det ökade behovet av muskelfibrer i syremolekyler.

Viktigt! Alla dessa symtom kan uppstå i andra sjukdomar, så det är viktigt att inte engagera sig i självbehandling, utan att kontakta en medicinsk anläggning för kvalificerad hjälp.

Hur man behandlar bradykardi med piller?

Innan du börjar läkemedelsbehandling med droger, gå igenom undersökningen och kontakta din läkare, eftersom många läkemedel kan orsaka allvarliga biverkningar. De flesta patienter föredrar detta piller till andra metoder, eftersom denna behandlingsmetod är mest lämplig, men denna dosform är underlägsen effektiv vid injektioner och är endast lämplig för måttlig bradykardi.

"Izadrin"

Läkemedlet är tillgängligt i form av tabletter och en injektionsvätska. Det används som hjälpmedel, eftersom läkemedlets aktiva substans inte har någon effekt på hjärtrytmen. Tabletter "Izadrin" kan orsaka bieffekter: torrhet i slemhinnorna i munhålan, huvudvärk, takykardi och illamående.

Ta läkemedlet bör vara sublinguellt - sätt pillret under tungan och vänta på fullständig upplösning, behåll den smälta massan i munnen så mycket som möjligt. Dosering för vuxna patienter är 2,5-5 mg per dos. Ta medicin 2-3 gånger om dagen. Varaktigheten av behandlingen bestäms av den behandlande läkaren.

"Isoprenalin"

En större effekt vid behandling av "isoprenalin" kan uppnås om läkemedlet används intravenöst. Läkemedlet är en analog av adrenalin. Den terapeutiska effekten är baserad på följande farmakologiska egenskaper hos läkemedlet:

 • accelererar sammandragningen av hjärtmuskeln;
 • stimulerar adrenerga receptorer i myokardiet
 • ökar tonen i det sympatiska nervsystemet.

Ta drogen ska vara 2 till 4 gånger om dagen. Doseringen bestäms individuellt och beror på svårighetsgraden av symtomen och patientens allmänna tillstånd. Vanligtvis ges vuxna patienter 2,5 till 5 mg per session.

"Efedrinhydroklorid"

Efedrinhydroklorid höjer blodtrycket genom att minska blodkärlen

Läkemedlet ökar blodtrycket genom att minska blodkärlen. Det ordineras huvudsakligen med nedsatt myokardiell ledningsförmåga. Enstaka doser - 25 mg (1 tablett). Ta Efedrin 2 till 4 gånger om dagen i en vecka, såvida inte den andra rekommenderas av din läkare.

Viktigt! Behandling med "efedrin" är kontraindicerad i aterosklerotiska kärlskador, sköldkörtelhormonbrist (hypotyreoidism) och hjärtsjukdomar som är av organisk natur.

Orciprenalin sulfat

Effekt av orciprenalinsulfat

Tabletter "Orciprenalin sulfat" är en analog av "Isadrin", men de är mycket lättare att bära och orsakar inte oönskade sidreaktioner. Den enda kontraindikationen för denna terapi är ateroskleros. Läkemedlet är tillgängligt i form av tabletter (0,02 g) och injektionslösning.

Om patienten tilldelas tabletten "Ortsiprenalina sulfat" bör tas med 0,5-1 tablett 3-4 gånger per dag enligt schemat som rekommenderas av den behandlande läkaren.

Ipratropiumbromid (Ipratropium)

"Ipratropiumbromid" är droger för behandling av sinusbradykardi, eftersom den inte påverkar det centrala nervsystemet och orsakar inte dåsighet, letargi och andra biverkningar som kan inträffa med "Atropin" (i form av injektioner). Läkemedlet är ganska effektivt, men kan orsaka många biverkningar: tarmproblem, torr mun, ökat ögontryck. Även i den medicinska praktiken fall av hjärtarytmier i bakgrunden av läkemedelsbehandling, så det bör tas endast efter ordination registrerades och strikt i rekommenderad dos (det är oftast 0,5-1 tablett 2-4 gånger per dag).

Viktigt! "Ipratropium" är kategoriskt kontraindicerat hos kvinnor under graviditeten, såväl som patienter med olika former av glaukom och takykardi.

Video - Fakta om hjärtat. bradykardi

Första hjälpen för en akut attack

Om någon lider av en bradykardi i familjen, bör de andra känna till akutvårdens regler, eftersom det är möjligt att få ett dödligt utfall när det gäller en signifikant minskning av hjärtfrekvensen (mindre än 35 slag per minut). Vad ska jag göra om en person har en kraftig minskning av hjärtfrekvensen?

 1. Brew starkt svart te eller kaffe. I den färdiga drycken kan du lägga till 10-15 droppar tinktur av ginseng eller belladonna. Dessa lösningar är utmärkta för att hantera symtomen på bradykardi, så de borde alltid finnas i hemmet medicinskåp.
 2. Lägg personen på en hård yta, lägg en rulle eller en vridad terryhandduk under huvudet. Under fötterna bör också lägga några kuddar för att öka blodflödet från benen till bröstorgans organ.
 3. I närvaro av smärta och andra allvarliga symptom är användning av mediciner tillåtet. Patienten kan lägga en tablett under tungan "nitroglycerin"Eller"izadrina". Betydande förbättringar sker inom 5-10 minuter.

Viktigt! Om patienten har förlorat medvetandet eller upplever svår smärta i hjärtat eller bakom bröstbenet, är det nödvändigt att ringa ett akutteam. Före deras ankomst är det nödvändigt att förbereda alla dokument och information om vilka mediciner patienten tar hela tiden eller tog 7-10 dagar före attacken.

Trots det faktum att bradykardi i de flesta fall inte utgör ett hot mot patientens liv, bör behandling av denna patologi tas med all allvar. I avsaknad av behandling kan allvarliga komplikationer utvecklas, bland annat dödliga sjukdomar: hjärtinfarkt, hjärtsvikt, hypertonisk kris etc. Med ett kompetent och ansvarsfullt tillvägagångssätt är bradykardi lätt anpassningsbar till korrigering, därför rekommenderas det inte att fördröja behandling vid sjukhuset med några symptom på patologi.

Gillar du artikeln?
Spara för att inte förlora!

Vilken behandling krävs för sinus bradykardi?

 • Klassificering av sinus bradykardi
 • Orsaker till sinus bradykardi
 • Metoder för behandling av sinus bradykardi
 • Profylax av sinus bradykardi

Om sinus bradykardi observeras måste behandling av det nödvändigtvis vara omedelbar för att undvika utveckling av patologier. Med den så kallade sinus bradykardi är frekvensen av hjärtkollisioner mycket reducerad, men en viss eruserad rytm är helt bevarad.

Bradykardi kan vara patologisk, såväl som fysiologisk. Fysiologiska observeras främst hos idrottare, och patologin är nödvändigtvis nära relaterad till olika slags komplexa tillstånd.

Klassificering av sinus bradykardi

Sinus bradykardi i sig är inte för farlig, men ofta uppstår andra sjukdomar på grund av en bradykardi, så du måste regelbundet genomgå undersökningar och övervaka din hälsa.

Det finns flera olika typer av sinus bradykardi, i synnerhet som:

 • organiskt;
 • noncardiac;
 • toxisk;
 • dosering;
 • bradykardi, som uppträder hos idrottare.

Varje typ av bradykardi är oupplösligt kopplad till framväxten av vissa patologier och utvecklingen av en allvarligare sjukdom. Det är därför som de första tecknen på bradykardi uppträder är det nödvändigt att undersöka hela organismen för att avslöja åtföljande patologier som negativt påverkar hälsotillståndet.

Bradykardi har många olika symptom som påverkar det allmänna tillståndet och signalerar förekomsten av allvarlig patologi i kroppen.

De viktigaste symptomen på en signifikant saktning av den normala hjärtritmen kan ofta vara sådana villkor som:

 • plötslig yrsel
 • cirklar före ögonen;
 • svårigheten att absolut fysisk aktivitet
 • andfåddhet;
 • konstant trötthet;
 • svår smärta i bröstet;
 • ökad hjärtfrekvens
 • distraktion och dålig samordning
 • generell svaghet, eftersom en fördröjd hjärtrytm ofta leder till en kraftig minskning av blodtrycket.

Vissa människor kanske inte har några bestämda symptom under lång tid, eller de är ganska obetydliga och misstänker den normala naturliga åldringsprocessen som sker i kroppen.

Orsaker till sinus bradykardi

Bradykardi uppstår som regel som ett resultat av försämringen av sinoatriella noden. Orsakerna till en sådan patologi kan vara:

 • förekomst av infektionssjukdomar;
 • mycket stark skarp hypotermi
 • Förgiftning av kroppen med olika ämnen;
 • brott mot kärlsystemet;
 • minskning av huvudfunktionen hos sköldkörteln;
 • fastande;
 • degenerering av sinusnoden som ett resultat av tidigare trombos och infarkt;
 • tar vissa mediciner
 • ökat tryck.

Om det finns tecken på sinus bradykardi, bör du omedelbart söka råd och den nödvändiga behandlingen för en läkare som hjälper dig att välja den mest effektiva metoden för behandling av denna sjukdom.

Metoder för behandling av sinus bradykardi

Behandling av sinus bradykardi måste säkerligen vara omfattande, eftersom tillsammans med medicinering måste du ta vitaminer, olika befästningsmedel, träna och hålla i en diet.

Läkemedelsbehandling används huvudsakligen med en ganska dålig tolerans för tillståndet av sinus bradykardi, varför olika läkemedel ordineras som ökar hjärtfrekvensen. Med en malign, livshotande sjukdom kan kirurgisk ingrepp användas. Denna typ av behandling ordineras med frekvent och plötslig svimning, en signifikant minskning av pulsfrekvensen, med ineffektivitet hos en annan typ av behandling. Om kirurgisk behandling utförs, är den obligatoriska pacemakern installerad, vilket genererar en normal hjärtfrekvens och med vilken vissa rytmiska sammandragningar av hjärtat uppträder.

Cure bradykardi kan vara folk sätt. När du utför behandling för denna sjukdom, måste du observera dagens korrekta regimer, vila mer. Det är också värt att använda en diet för att sänka kolesterolhalten i blodet. Dessutom kan du använda en mängd olika medicinska örter och tinkturer som hjälper till att bota sjukdomen och normalisera hjärtfrekvensen på kortast möjliga tid.

Om, förutom sinus bradykardi, det inte finns någon annan patologi, och en person är helt frisk, behöver ingen specifik behandling. I de flesta fall är sinus bradykardi ett bestämt symptom eller en följd av en annan allvarligare sjukdom.

För att eliminera sinus bradykardi måste du först och främst behandla orsaken som ledde till utvecklingen av sjukdomen.

I närvaro av infektionssjukdomar och infektionssjukdomar är det nödvändigt att eliminera den befintliga infektionen och sedan övervaka förändringar i patientens tillstånd, blodets sammansättning för att förhindra utvecklingen av patologier och olika slags komplikationer.

Vid förgiftning av någon form av gift är det nödvändigt att binda och ta bort en giftig substans från kroppen och utföra terapi som syftar till att återställa det normala tillståndet.

Om kroppen har överskott av kalium kan det leda till utveckling av en uttalad bradykardi. Därför måste du ta diuretika som hjälper till att ta bort överflödigt kalium från kroppen.

Vid ett mycket högt tryck måste man säkert bota den underliggande sjukdomen, med hjälp av lugnande medel och mediciner, som du kan sänka trycket.

Långsam hjärtfrekvens kan ofta bero på användningen av vissa vissa läkemedel. Om det finns en minskning av hjärtfrekvensen, sluta ta dessa läkemedel och ersätt dem med andra som inte påverkar hjärtets normala aktivitet.

Om sinus bradykardi orsakades av skador på hjärnmusklerens övergripande elektriska system, används vanligtvis en metod för implantering direkt under pacemakerns hud, som kan normalisera hjärtat på kortast möjliga tid. Typiskt tillämpas denna behandlingsmetod på äldre, eftersom en annan effektiv metod för behandling i ålderdom är ganska svår att hitta.

Valet av den mest lämpliga metoden för behandling av bradykardi beror direkt på sjukdomens allvar och orsakerna till utvecklingen.

Profylax av sinus bradykardi

För att förebygga sjukdom måste det övervakas ständigt. Det är nödvändigt att periodiskt mäta puls och tryck, och om några avvikelser upptäcks, bör förebyggande åtgärder och efterföljande behandling utföras.

För att förhindra bradykardi måste du noggrant följa en kalorifattig diet, konsumera så lite fett och salt som möjligt. Dessutom behöver du leda en hälsosam livsstil och ge upp skadliga vanor. Det rekommenderas att gå så mycket som möjligt utomhus och koppla av. Bra tränings klasser hjälp, men kom ihåg att lasten ska anpassas individuellt för varje enskilt fall.

Vid genomförande av profylax av bradykardi måste man noggrant ta hand om sin hälsa, konsumera så mycket användbara ämnen som möjligt, mikronäringsämnen och olika vitaminer. Dessutom bör man komma ihåg att bristen på den nödvändiga tidig behandling av bradykardi i framtiden kan leda till en ganska stark avmattning i hjärtmuskulaturens aktivitet. Allt detta innebär att människokroppen inte i tid kommer att få tillräcklig mängd användbara ämnen.

Personer som använder pacemakare bör vara extremt försiktiga med alla källor till starka magnetiska eller elektriska fält. Personer med pacemakare bör följa säkerhetsreglerna när de är på flygplatsen. Dessutom är det värt att vara försiktig när du är nära MR-enheten.

Sinus bradykardi behandling läkemedel

Modern behandling av bradykardi - hur man behandlar sjukdomen?

Att minska frekvensen av hjärtslag kräver en detaljerad studie av faktorer som alltid bör ligga till grund för val av lämpliga metoder för behandling av bradykardi.

Första hjälpen vid bradykardiattack

Om en person har vissa symtom som indikerar förekomst av bradykardi - yrsel, svaghet, trötthet - du måste beräkna sin puls. Använd därför en tonometer för dessa ändamål. Om den resulterande siffran är mindre än 40 slag per minut - patienten har inga allvarliga sjukdomar, mot vilka en bradykardi kan utvecklas, och följande åtgärder rekommenderas:

 • brygga starkt svart te / kaffe. Med hjälp av koffein som ingår i de givna dryckerna, kommer välbefinnandet att börja förbättras om några minuter. De människor som regelbundet stöter på denna typ av problem borde få på apoteket tinkturer av belladonna, ginseng, lägg dem till te eller kaffe 15 droppar per glas;
 • ta ett varmt bad
 • utföra en uppsättning fysiska övningar. Om vädret tillåter kan du ta en körning. Att gå på trappan bidrar laddning också till att öka pulsen.
 • Använd läkemedel (Zelenin droppar), genom vilka pulsen kan ökas i minuter. Utan föregående samråd med en kardiolog är det förbjudet att försöka ta mediciner. - Biverkningar kan inträffa, och exacerbationer kan utvecklas.

I dessa fall, om tonometern visar en puls under 35 slag per minut. det är nödvändigt att ringa en ambulans. Nödinterventioner består av följande komponenter:

 • patienten bör ligga helt på ryggen. Under hans huvud låg en liten rulle: en handduk rullad upp i en rulle, en liten kudde. Benen ska vara något högre över kroppsnivån, vilket uppnås på grund av placeringen på kuddarna. Om personen har förlorat medvetandet, är det nödvändigt att lägga på en fast yta, för att lägga under sin axel en liten plåt;
 • Om det finns smärta i bröstområdet, ge patienten nitroglycerin i tabletter / lösning. Tabletten placeras under tungan, lösningen droppas på sockret (högst 2 droppar). Perioden för verkan av detta läkemedel är ganska kort, inte överstiger 5 minuter;
 • Användningen av isadrin är tillåten vid regelbundna hjärtrytmstörningar, när läkaren har godkänt administrationen. När tillståndet försämras placeras en tablett under tungan under tungan. Relief kommer inom 10 minuter. Om symtomen på bradykardi gjordes för första gången används ett extrakt av belladonna i tabletter istället för isadrin, vars effekt uppträder inom 30-35 minuter. Detta läkemedel (2 tabletter) måste slipas i pulver.

Med förlust av medvetande offret måste tillhandahålla sådant första hjälpen:

 • konstgjord andning. För att göra detta pressas den skadade i näsan, den andra handen placeras under nacken. De som ger hjälp bör ta ett djupt andetag, tätt krama till offrets läppar med sina läppar, blåsa luften. Utandningen av patienten måste ske på egen hand. Efter 3 injektioner ska pulsen mätas. Fortsätt sådana manipuleringar tills patientens förmåga att andas självständigt återställs;
 • Indirekt hjärtmassage är vägledande i fall där pulsen i en person inte undersöks. För att utföra denna procedur måste du sätta press på bröstet i hjärtzonen, vilket kommer att gynna återupptagande av blodcirkulationen, andningsåtervinning. På den tredje nedre delen av bröstkorgen läggs palmen vinkelrätt mot nacken, på toppen - den andra, varefter kort, snabbt tryck produceras. Antalet tryck bör vara 10-12, varefter två andetag utförs.

Denna typ av vård ska ges till patientens andning återställs / en ambulans anländer.

När är operationen nödvändig?

För att adekvat behandla den aktuella sjukdomen måste läkaren bestämma orsaken till förekomsten. I avsaknad av patientens hjärt-kärlsjukdom, med endast ett mindre symptom bradykardi behöver inte särskild behandling. Om patientens historia har en sjukdom, mot vilken bradykardi har utvecklats, behandling bör börja med eliminering av den underliggande sjukdomen.

Drogterapi kommer att bero på svårighetsgraden av bradykardi, dess egenskaper:

 • När sjukdomen uttrycks används intravenöst injektioner av atropin. Dosen ska vara 0,5 mg. Om nödvändigt, duplicera användningen av atropin efter en viss tidsperiod. Detta läkemedel är aktuellt för måttlig bradykardi, vilket diagnostiseras mot bakgrund av nedsatt blodcirkulation. Hos patienter som drabbats av hjärtinfarkt görs atropinanvändning under särskild uppmärksamhet av läkaren: takykardi kan uppstå, vilket ökar mängden skada. Om det fanns en hjärttransplantation i det förflutna är användningen av atropin inte relevant. Bistånd från drogen kommer att vara minimal, risken för biverkningar är stor;
 • om under en övervakning konstateras en tillfällig andningsstopp, ges patienten ett beta-adrenostimulerande medel av isoprenalin (dropp). Detta läkemedel stimulerar myokardiums arbetsförmåga.
 • när bradykardi uppstår på grund av att du tar beta-blockerare, läkemedel som främjar uttorkning av kalcium, tilldelas patienten glukagon. Genom denna medicinering, som i sin essens är en analog beta-blockerare, är det möjligt att upprätta en hjärtrytm. Doseringen av glukagon beror på graden av berusning med kalciumantagonister.

Operativ behandling av denna typ av sjukdom är associerad med implantationen av en pacemaker. som styr kontrollen av hjärtmuskeln. Denna apparat är utrustad med en generator av elektriska pulser, elektroder, mikrodatorer. Tack vare detaljen är det verkligen möjligt att välja ett individuellt program för varje patient: att fastställa hjärtfrekvens, varaktighet, styrka av puls, andra detaljer om funktionen.

För att applicera pacemakerimplantationen med bradykardi rekommenderas i sådana fall:

 • patienten har en plats att få regelbunden svimning
 • Denna sjukdom kombineras med takykardiattacker, som förbjuder användning av ett antal indikativa läkemedel för bradykardi.
 • det finns en plats att vara hjärtsvikt, vilket är kroniskt / framskridande;
 • läkemedelsbehandling var inte fruktbar;
 • Bradykardi utlöstes av medicinering, vilket inte kan uteslutas. Detta beror på förekomsten av en ytterligare hjärtsjukdom, vars manifestation stoppas av mottagandet av samma droger. Konservativ behandling här kommer inte att ge resultat;
 • det finns en plats att vara en tromboembolisk exacerbation.

Den aktuella operationen har denna algoritm:

 1. Patienten ges anestesi, varefter han somnar. Under hela manipulationsperioden kommer den person som körs att vara i viloläge, de smärtsamma känslorna kommer inte att vara relevanta för honom.
 2. Införandet av elektroder i rätt ventrikel / atrium utförs genom venerna. För dessa ändamål gör kirurgen ett snitt i nyckelbenområdet. Läkaren kontrollerar denna implantationsprocess med hjälp av en röntgenmaskin. Modern medicin erbjuder två typer av pacemakers: en-, tvåkammare. Den senare typen av enhet är mer populär, den täcker bara två kamrar i hjärtat: ventrikeln, atriumet.
 3. Parametrarna för funktionen av olika delar av hjärtat spåras. Förbindningen för elektroden kommer att ges till det område där minsta motståndet är fixerat.
 4. Implantationen av stimulatorn genomförs genom huden efter anslutningen till elektroderna. Variationer av placeringen av blocket är något: under nyckelbenet, i det ytliga fettlagret; i bukhålan. Det senare fallet är faktiskt när elektroden fixeras på hjärtmuskeln.

Den angivna manipuleringen varar i 50-60 minuter. varefter patienten överförs till avdelningen, där han måste ligga på ryggen i två timmar. För denna rörelseperiod (speciellt vänstra handen) bör minimeras. Bo på sjukhuset är begränsad till 5 dagar.

Efter 2 månader är återhämtningen klar. Byt pacemakern var femte år - den är direkt relaterad till batteriets funktion, vilket säkerställer effektiviteten.

Vad är risken för bradykardi?

Behandlad sjukdom kan vara belägen med ett antal negativa fenomen:

 • försämring av de inre organen. Detta beror på den begränsade mängden syre som flyter in i blodet, vilket påverkar blodcirkulationen negativt. Otillräcklig tillförsel av blod till vävnaderna medför deras hypoxi.
 • abnormiteter i centrala nervsystemet. Påverkar minne, beteende, är resultatet av kortsiktig förlust av medvetande, anfall
 • periodisk yrsel, mindre sjukdomar, förlust av medvetande kan orsaka patientskada, olycka, andra obehagliga incidenter som kan leda till döden;
 • patientens död, vilket kan uppstå på grund av att andningsstopp, hjärtinfarkt stoppas.

När det gäller prognosen för denna sjukdom finns det ingen specificitet. Världsstatistiken talar om omöjlighet att bota en bradykardi. Trots milda symtom kan exacerbationer förekomma ganska allvarliga. En hög dödlighet sätts inte samman med sjukdomen i sig, utan med negativa fenomen som bildas mot bakgrunden.

Vid diagnos av bradykardi spelar följande faktorer en viktig roll för att förutsäga framtiden:

 • ålder. Efter 65 års ålder rekommenderar läkare alla patienter med denna diagnos en operation för att införa en pacemaker;
 • svårighetsgraden av hjärtans viktigaste sjukdom
 • typ av sjukdom. Med en kombination av bradykardi + takykardi blir prognosen sämre än med sinus bradykardi.

Behandling av bradykardi

Bradykardi är sänkning av puls, vilket orsakas av hjärtkontraktion. Hos vuxna är en sådan puls mindre än 60 slag per minut, hos nyfödda mindre än 100 i lugnt tillstånd. Och hos barn från 1 till 6 år är antalet stroke mindre än 70 slag per minut. Om denna sjukdom kommer vi att berätta läsarna idag MirSovetov.

beskrivning

Bradykardi är ett brott mot sinusrytmen (sinus bradykardi). Sinusrytmen styrs av sinusnoden, som ligger vid munnen av de ihåliga venerna (övre och nedre). Det här är den plats där de faller i rätt atrium.

Att ändra hjärtfrekvensen med en minskning av hjärtfrekvensen till 50-30 slag per minut är en sinus bradykardi.

Bradykardi kan vara av flera typer:

 • absolut bradykardi - den här typen kan alltid bestämmas, oavsett vilken person personen är vid tidpunkten för undersökningen.
 • relativ bradykardi - förekommer med feber, hjärnhinneinflammation, infektionssjukdomar, trauma efter fysisk ansträngning. Detta hänvisar till "idrottsmänens bradykardi";
 • en måttlig bradykardi förekommer främst hos personer med andningarytmi, där pulsfrekvensen ökar med inspiration och med andning minskar. Oftast kan denna typ av sjukdom förekomma hos ungdomar och barn, såväl som hos personer med en ton i det autonoma nervsystemet som överstiger normen.
 • extrakardiell bradykardi förekommer hos personer som har sjukdomar i de inre organen, neurologisk patologi eller myxedem (organs ödem och vävnader) etc.

skäl

Den vanligaste orsaken till bradykardi är atrioventrikulär blockering av sinusnoden. Orsaken till sådana processer är en degenerativ förändring i muskelfibrerna som är ansvariga för excitationen och genomförandet av impulser. Orsakerna till bradykardi kan associeras med kroniska hjärtsjukdomar, reumatism, myokardit och andra sjukdomar.

Fallhistorien hos patienter med bradykardi kan innehålla information om användningen av läkemedel som gör frekvensen av hjärtkollisioner mer sällsynt. Information kan också vara närvarande på nedsatt blodcirkulation i hjärnan på grund av vaskulär sjukdom. En viktig orsak till utseendet av denna sjukdom är den distala blockaden. Orsakerna till utseendet av sinus bradykardi kan vara olika, liksom metoderna för att detektera själva sjukdomen. Eftersom bradykardi har tre grader finns det olika sätt att upptäcka det:

 • Den första graden finns bara på EKG;
 • Den andra graden kan visa sig av det faktum att enskilda ventrikulära komplex faller ut, som åtföljs av oregelbundna hjärtrytmer.
 • Bradykardi i den tredje graden kännetecknas av det faktum att det finns en fullständig blockad av impulser i ventriklerna från atrierna. Detta fenomen kallas en komplett tvärgående blockad. Som en följd av en sådan bradykardi sammandrags hjärtkärlarna långsammare, cirka 30-40 slag per minut. Detta blir en följd av hjärnans ischemi, vilket orsakar svimning, förlust av medvetande under en kort tid, kramper, cyanos, etc., hos patienter med bradykardi.

Konsekvenser av orsakerna till bradykardi kan vara blodproppar, vilket i sin tur leder till emboli hos perifera artärer.

symptom

Även om symptomen på sinus bradykardi i de flesta fall är svaga, men det finns fortfarande några tecken på att denna sjukdom börjar. Det kan vara generell svaghet i kroppen, yrsel, mörkare i ögonen i några sekunder eller "asterisk" framför ögonen. Även med bradykardi kan svimning uppträda, utseendet av kall svettning. En person blir snabbt trött på något som han inte hade någon tecken på trötthet. Men det är ganska möjligt att sinusformig bradykardi kan förekomma asymptomatiskt.

Om du befinner dig i sådana symptom, ska du omedelbart söka råd från en specialist. Läkaren kommer att förklara för dig hur man behandlar en bradykardi, och hur farlig det är för hälsan och även för en persons liv. Konsekvenser av sjukdomen kan bli attacker av Morgagni-Edams-Stokes (en kraftig medvetslöshet följd av muskelkramper över hela kroppen), plötslig hjärtstopp kan förekomma, vilket är dödligt. Dessutom kan det uppstå instabilitet i blodtryck och cirkulationsfel. För behandling av bradykardi kommer läkaren också att ordinera speciella läkemedel. Men om sinus bradykardi är måttlig, behöver det inte krävas speciella medicineringsbeslut. Andra symptom på bradykardi är en störning i sinusnoden, från vilken hjärtkollisionen i atriären börjar.

diagnostik

Ofta har bradykardi inte tydligt uttalade symptom. Därför utförs diagnosen av sjukdomen strikt under överinseende av en läkare, som bör åtgärdas omedelbart efter början av allvarlig kronisk trötthet. Diagnos av bradykardi börjar med en analys av EKG. För att göra detta sker den dagliga övervakningen av EKG. Gör sedan ett kliniskt och biokemiskt blodprov, samt en analys för förekomst av sköldkörtelhormoner. Hemma kan du göra en enkel kontroll av hjärtrytmen, och sinus bradykardi EKG görs vanligtvis via telefon. Om det finns behov, måste du genomgå ytterligare diagnos av definitionen av sjukdomsförloppet. För att göra detta måste du göra en ultraljud av hjärtat, genomgå en elektrofysiologisk studie och också göra en koronarografi (röntgenstudiemetod). Resultaten av sådana analyser kommer att visa om det finns mer bradykardi.

behandling

Behandling av bradykardi bör endast utföras under överinseende av en specialist - en kardiolog. Endast en sådan läkare kan korrekt diagnostisera och välja en adekvat behandling och metoder för behandling. Ofta utförs behandling av en av de mest effektiva metoderna i svåra former av denna sjukdom. Denna metod är implantering av en pacemaker, som är inställd vid en hjärtfrekvens mindre än 40 slag per minut och när hjärtat stoppas i 2 sekunder eller mer. Behandling av sinus bradykardi hos barn utförs på olika sätt, det beror på sjukdomens komplexitet. Om barnet har en måttlig bradykardi, utförs behandlingen med antiarytmiska läkemedel. I mer komplicerade fall används adrenalin. Under behandlingen behandlas barnets fysiska belastning också betydligt.

Vid graviditet förvärrar en bradykardi inte patientens tillstånd och är inte en indikation på att graviditeten avslutas. Det är mycket värre om en kvinna upplever allvarliga organiska hjärtskador, vilket leder till bradykardi. Utvecklingen av bradykardi hos fostret kan uppstå om mamman tar vissa mediciner. Modern teknik gör att man kan definiera en bradykardi vid de tidigaste utseendet, därför bör sjukdomen hos nyfödda ses omedelbart och behandlingen bör börja omedelbart så att bradykardi inte utvecklas till kronisk form.

För idrottare anses en puls med ett antal slag per minut mindre än 60, men inte mindre än 40, inom ramen för normen. Detta beror på att processen för anpassning till en skarp eller långvarig fysisk stress uppträder. Därför är bradykardi hos idrottare ganska normal.

Folkmekanismer

Behandling av sinus bradykardi kan utföras både med medicinska metoder och folk. Behandling av bradykardi folkmekanismer utförs med hjälp av följande recept:

 • användningen av bivax, olivolja. fiskolja, tång;
 • tar en blandning av 15 g yarrow. fylld med 200 gram vatten och infunderas i 15 minuter. Denna infusion ska druckas tre gånger om dagen för en matsked. Behandlingsförloppet varar fram till mycket återhämtning från bradykardi;
 • hjälper från bradykardi rött kokt vin med dillfrön;
 • 10 citroner juice blandad med en uppslamning av 10 vitlökshuvud och en liter god honung. Insistera på denna blandning i 10 dagar. Ta 4 teskedar i en halvtimme före måltid 1 gång per dag. Behandlingsförloppet är 3 månader.

förebyggande

Förebyggande av bradykardi bör genomföras kontinuerligt. För detta bör man undersökas en gång om året från en kardiolog som hjälper till att upptäcka och bota sjukdomen i tid.

För att minska risken för bradykardi bör du följa följande steg:

 • att sluta röka
 • normalisera blodtrycket
 • kontrollera diabetes och upprätthålla blodsockernivåer nära normalt
 • på en hög nivå av kolesterol försök att minska den;
 • bibehålla en optimalt normal vikt
 • att använda produkter som är användbara för hjärtat;
 • högsta tillåtna alkoholkonsumtion
 • daglig träning
 • försök att undvika stressfaktorer.

Sinus bradykardi: symptom och behandling

✓ Artikel kontrolleras av en läkare

bradykardi eller bradyarytmier är inte oberoende nosologiska former. Dessa är patologiska processer som kännetecknas av en kränkning av produktionen av elektriska impulser i hjärtat eller ett brott mot uppträdandet av dessa impulser längs det ledande systemet och myokardiet. Bradykardi är en manifestation eller komplikation av sjukdomar av både kardiovaskulär och patologi hos andra organ och system. Detta är ett kliniskt koncept som präglas av en minskning av hjärtfrekvensen eller arytmi, åtföljd av en sänkning av hjärtfrekvensen mindre än 60 slag per minut.

Sinus bradykardi: symptom och behandling

Symtom på bradykardi hos patienter

De kliniska manifestationerna av bradyarytmi är olika och ofta ospecifika:

 • plötslig yrsel, förvirring, i mer allvarliga fall - pre-syncopala och syncopala tillstånd;
 • minskade mentala förmågor;
 • andfåddhet;
 • Patienten kan förvärras av arteriell hypertension, vilket är svårt att korrigera och de sanna orsakerna till patologi kan endast bestämmas på en läkarmottagning.
 • På grund av utvecklingen av bradykardi blir en person snabbt trött, kan inte utföra tung fysisk ansträngning och känns ofta svag även efter långvarig sömn och vila.
 • Eftersom bradykardi minskar pulsen avsevärt, kan hjärtat och lungorna inte pumpa tillräckligt med blod.
 • Angina av konstant typ och vila börjar gradvis manifestera sig;
 • Under årens lopp kan en signifikant minskning av pulsen leda till funktionshinder, och användningen av läkemedel ger inga resultat. I detta fall kan endast en brådskande operation hjälpa till att rädda patienten.

Vad är sinus bradykardi?

OBS! En uttalad bradykardi observeras vanligtvis hos professionella idrottare, men de störs inte av obehagliga symptom alls. I denna patientgrupp är detta tillstånd förknippat med ett stort antal träningar.

Orsaker till bradykardi hos patienter

De främsta orsakerna till patologins utveckling innefattar följande faktorer:

 • konstant fysisk ansträngning som öververkar hjärtat, men med normal tolerans känner idrottaren inte något obehag alls;
 • en stark inverkan av kyla, på vintern på gatan i hela pulsen kan falla 10-15 slag under normen;
 • diagnostiserad vegetativ-vaskulär dystoni;
 • åldersrelaterad idiopatisk degenerativ fibros
 • ischemisk hjärtsjukdom: kronisk myokardiell ischemi, hjärtinfarkt;
 • Aterosklerotisk, trombotisk eller annan lesion i sinusnodarens artär
 • infiltrativa processer: amyloidos, sarkoidos, hemokromatos;
 • infektionssjukdomar: difteri, Chagas sjukdom, Lyme sjukdom;
 • kollagenoser: reumatism, systemisk lupus erythematosus, sklerodermi, reumatoid artrit
 • inflammatoriska sjukdomar: myokardit, perikardit;
 • korrigering av medfödd hjärtsjukdom;
 • medicinering: betablockerare, digoxin, verapamil, diltiazem, antiarytmika I A, I C och klass III, klonidin, droger litium, etc;.
 • neurohjärtreflex påverkan: carotid sinus överkänslighet, vasovagal synkope, reflexreaktioner för att hosta, kräkning, urinering, avföring;
 • elektrolytproblem: hypokalemi, hyperkalemi;
 • endokrina störningar: hypotyreoidism, sällan hypertyreoidism;
 • ökat intrakraniellt tryck.

Möjliga orsaker till sinus bradykardi

OBS! Flera faktorer kan omedelbart bli en orsak till sjukdomsutvecklingen. På grund av detta utvecklas bradykardin mycket snabbare, vilket kan leda till en signifikant försämring av hälsan.

Diagnos av sjukdomen

Efter uppenbarelsen av uppenbara symtom på sjukdomen skickas patienten till en fullständig medicinsk undersökning, som kan innefatta följande steg.

 1. Samlar den aktuella anamnesen, medan doktorn helt registrerar alla klagomål och obehagliga symptom som registrerades under det senaste året.
 2. Redovisningen av ärftlighet och de överförda sjukdomarna kommer att göra det möjligt att fastställa orsaken och utse korrigerande behandling.
 3. En heltidsundersökning av patienten, som inkluderar mätning av pulsslag, lyssnar till hjärtat i ett lugnt och upphetsat tillstånd.
 4. Leverans av allmänna test, biokemisk undersökning, som kommer att avslöja den verkliga bilden av blod, njurarbetet och även kontrollera mängden natrium, magnesium och kalium.

OBS! Det är tillrådligt att inte överge någon forskning, och helt godkänna alla tester och genomgå en fullständig diagnostik. Detta är nödvändigt för att förhindra funktionshinder.

Video - Fakta om hjärtat. bradykardi

Medicin för bradykardi

izadrin

Läkemedlet är tillgängligt i två lämpliga att använda farmakologiska former av tabletter och aerosoler. Under många års forskning har det varit möjligt att identifiera de bästa terapeutiska resultaten för isadrin när man använder aerosoler. Med denna form av läkemedlet används 0,5 ml av substansen fyra gånger om dagen, med en mild grad av sjukdomen kan Isadrin appliceras två gånger om dagen. Om form av tabletterna väljs, med hänsyn till svårighetsgraden av patientens tillstånd kan han ordineras från halv till två piller 2-4 gånger om dagen. Läkemedlet sätts under tungan tills det löser sig fullständigt. Därefter borde du inte äta eller dricka något i 10 minuter. Behandlingstid enligt indikationer.

norepinefrin

Använd denna medicin endast på ett sjukhus, eftersom noradrenalin administreras intravenöst. Med hänsyn till graden av svårighetsgrad hos patientens tillstånd väljs individuella doser för patienter. Den klassiska dosen av substansen är 1-2 ml av lösningen i en koncentration av 02% av den aktiva substansen. För administrering upplöses noradrenalin i en lösning av dextros och injiceras långsamt, medan patientens arteriella tryck måste övervakas ständigt. Varaktigheten av behandlingen bestäms strikt individuellt.

efedrin

Använd Efedrin är inte värt det på kvällen och på natten

En medicinsk produkt som liknar sin effekt på adrenalin. Använd det här verktyget, senast, om de tidigare medicinerna inte gav det rätta resultatet och patientens tillstånd började försämras och tvingade läkaren att utföra operation. Använd Efedrin står inte på kvällen och natten, eftersom det kommer att försämra kvaliteten på sömnen avsevärt. Läkemedlet tas i en dos av 30-50 mg aktiv substans var sjätte timme. Varaktigheten av behandlingen är strikt enligt kardiologens riktning. Om efedrin inte fungerade kommer patienten sannolikt att tilldelas en operation för att installera pacemakern.

atropin

Medicin används endast med bradykardi som en intravenös infusion. Vid det inledande skedet av behandlingen tar Atropine 300 mg av den aktiva substansen. Antalet dagliga mottagningar väljs individuellt, med hänsyn till sjukdoms svårighetsgrad. Om en sådan behandling inte ger det rätta resultatet, bör du gradvis öka dosen till 1 g. Behandlingstiden bestäms individuellt i varje enskilt fall.

OBS! Läkemedel i denna grupp kan orsaka en stark takykardi med möjlighet till övergången av sjukdomen till ventrikelflimmering.

Kirurgisk ingrepp med bradykardi

Implantabel kardiomyopati

Denna teknik används endast i undantagsfall när bradykardi redan har gått in i det maligna scenen. Detta innebär en konstant förlust av medvetande, en signifikant minskning av blodtryck, hjärtfrekvens och brist på resultat från konservativ behandling. I det här fallet kommer specialisten att försöka sätta patienten på fötterna med hjälp av de ovan beskrivna läkemedlen. Om detta inte fungerar placeras patienten med en pacemaker som pumpar blodet i rätt mängd och ställer också rätt rytm.

OBS! När pacemakern är installerad blir personen begränsad i sin fysiska förmåga, eftersom någon fysisk aktivitet är kontraindicerad.