Huvud / Angina pectoris

Medicinsk behandling av angina pectoris: föreskrivna läkemedel och doser

Dödligheten från hjärtsjukdom är fortfarande mycket hög, trots de allvarliga prestationerna inom medicinområdet. En livsstil på låg nivå, stress och dåliga vanor drar ut hjärtmuskeln.

Bland hjärtsjukdomar som är kända från antiken, till och med ofta finns det angina eller, som det kallades i tidigare tider, angina pectoris. Många människor är inte rädda för plötslig smärta i bröstet - tänk, tag ett piller och gått. Och förgäves!

Angina leder ofta till hjärtinfarkt och död hos en sjuk person. Därför detta sjukdomen är föremål för obligatorisk övervakning av en kardiolog och terapi. Än att behandla kärlkramp, vilka mediciner och droger rekommenderas att ta i denna form av kranskärlssjukdom och om tabletten för att ge en framgångsrik behandling för patienter-kärnor, kommer vi att fortsätta.

Grupper av droger mot anfall

Vi kommer inte att överväga sådana förebyggande åtgärder för hjärtsjukdomar som i denna artikel diet, rökning och alkoholavslag och aktiv livsstil.

Låt oss övergå till de preparat som doser rekommenderas av läkare för behandling av en stenokardi, förebyggande underhåll av attacker och komplikationer vid en ischemisk hjärtsjukdom.

Läkemedel ska ordineras av den behandlande läkaren beroende på sjukdomens allvar. Vid behandling av angina används tre grupper av läkemedel:

Läkemedel med anti-angiogen effekt, det vill säga att bekämpa myokardiell ischemi. Effekten av denna grupp av läkemedel syftar till att minska behovet av hjärtmuskler i syre, liksom att öka syrgasnivån i blodet.

Denna stora grupp droger är indelad i flera undergrupper:

nitrater - läkemedel speciellt utformade för att stoppa och förebygga attacker av angina pectoris. Åtgärder av nitrater syftar till att expandera blodkärlens väggar och öka syrens tillgång till hjärtat.

Med ett konstant intag av nitrater blir kroppen vant vid sin handling, och inom en dag är det därför nödvändigt att bryta ner nitrat. Läkemedel tas antingen direkt under en attack eller före fysisk ansträngning med ett förebyggande syfte.

Betablockerare. Den terapeutiska effekten av denna undergrupp beror på en minskning av tryck och puls i patienten, och därför minskar behovet av ett hjärta i syre.

Betablockerare blir inte beroendeframkallande och ackumuleras i kroppen, vilket möjliggör en viss tid för att minska doseringen. Betablockerare gäller inte under lång tid på grund av olika biverkningar. Efter normalisering av patientens tillstånd reduceras dosen till ett minimum.

Kalciumantagonister. Läkemedel i denna serie, som förhindrar penetration av kalcium i muskeln, bidrar till en minskning av myokardiell kontraktilitet.

Verkan av kalciumantagonister syftar till att sänka trycket, reglera hjärtfrekvensen, avlägsna spasmen i kransartärerna.

Således förbättrar blodflödet, därför blir efterfrågan på myokardium i syre mindre och inflödet av näringsämnen till muskeln ökar.

Läkemedel antiaterosklerotisk verkan. Som du vet är en förhöjd kolesterolnivå orsaken till progressionen av ateroskleros, vilket i sin tur leder till angina pectoris.

Droger som påverkar sänkning av kolesterol i kroppen kallas statiner. Dessa läkemedel av den senaste generationen har blivit ett genombrott i behandlingen av ischemi i allmänhet och ateroskleros i synnerhet.

Val av läkemedel

Till att börja med bör något läkemedel från varje grupp ordineras endast av kardiologen och först efter undersökningen. Som regel används följande läkemedel i praktiken av kardiologer:

antianginal

nitroglycerin

Den mest kända medicinen för att undertrycka symptomen på angina attacker.

Tillverkad i formuläret sublinguala tabletter, sprayer, fläckar, droppar, kapslar med långvarig effekt, salvor, filmer.

Det finns många namn med detta aktiva ämne i apotek. Bland dem: Deponite, Gilustenon, Nitroglycerin, Nitradisk, Nitrangin och andra.

Sätt att använda

  • tablett placeras i munhålan under tungan. Åtgärden sker inom två till tre minuter och varar i en halvtimme.
  • spraya appliceras också på munslimhinnan och börjar omedelbart avlasta attacken, bokstavligen inom en minut. Sprayer är kortverkande medel, som tabletter.
  • Buccala former av nitroglycerin (plattor, filmer) är fästa vid slemhinnorna i kinderna eller tandköttet. Har en längre varaktig effekt - 3-4 timmar.
  • kapslar taget före attacken, har en långvarig effekt. Kapslar tas 1-2 gånger per dag på tom mage.
  • salva appliceras på doseringspapperet med den mängd som föreskrivits av den behandlande läkaren. Papperet med salva pressas hårt till kroppen i den hårlösa delen av det.

Dosering av någon form av nitroglycerin kan endast beräknas av en läkare!

Isosorbid-dinitrat

En beredning av tabletter, kapslar och aerosolformer av frisättning. På apotek som säljs under namnen: Isoket, Izolong, Kardiket, Nitrosobid. Det tas internt enligt överenskommelse med den behandlande läkaren.

Som regel är den utsedd 20 mg 2-3 gånger om dagen i en timme före måltid eller 2 timmar efter att ha ätit. Med en mild terapeutisk effekt ökas dosen gradvis till 120 mg per dag.

För att undvika kroppens tolerans för droger efter en och en halv månad efter det att regelbundet intag är nödvändigt göra en paus för en dag, byta ut en agent med en annan med liknande effekt på kroppen.

Läkemedlets priser beror också på ursprungslandet. Till exempel kan Nitrosorbid i apotek köpas för 25 rubel, och Isoket-sprayen kostar ungefär 400 rubel.

Isosorbidmononitrat

Handelsnamn förberedelse :. Izomonit, monofilament, Pentakard, Plodin, etc. Monocinque administrerade läkemedel som tillverkas i tablett- och kapsel långtidsverkande med tillägg till namnet på prefixet "retard". Tabletter tas 2 gånger om dagen, retardkapslar - en gång om dagen. Gradvis öka dosen.

Den genomsnittliga kostnaden för tabletter är 300-400 rubel för 30 stycken.

Kalciumantagonister

Av gruppen av kalciumantagonister används i stor utsträckning i praktiken Nifedipin, Verapamil och Diltiazem.

Preparat tas 1-2 gånger om dagen.

Nifedipin kan användas i kombination med beta-blockerare och läkemedel som innehåller Verapamil och Diltiazem, tillsammans med beta-blockerare är inte tillåtna.

Betablockerare

Av gruppen av beta-blockerare är det svårt att utesluta ett specifikt effektivt läkemedel. De aktiva beståndsdelarna betablockerare, i allmänhet, atenolol, metoprolol, timolol, bisoprolol et al. Av alla piller har visat sig Concor, Anaprilin, Coriol, Nebilet. Betablockerare tas med måltider för att minska biverkningarna.

Betablokkarens namn och dess dosering väljs endast av den behandlande läkaren!

När du tar dessa läkemedel ska du alltid övervaka din hjärtfrekvens. Pulsen vid p-piller bör vara 50-60 slag per minut.

Priserna för inhemska Anaprilin är inte lika höga som till exempel för importerade Concor eller Nebilet. Som jämförelse: 50 anaprilintabletter kostar 27 rubel och för 28 piller av det tyska läkemedlet Nebilet är det nödvändigt att betala redan 980 rubel.

Antiaggreganter mot bildandet av trombi

Den mest kända är en tablettliknande läkemedel, såsom aspirin. Aspirin tas på kvällen efter att ha ätit i en dos av 75-150 mg en gång.

För behandling av hjärt-kärlsjukdomar finns aspirin tillgängligt i speciella former - detta Aspirin Cardio, TromboAss, Cardi ASA och Cardiomagnol.

De skiljer sig från konventionellt aspirin mer mild action på magen. Priset för aspirin är inte så högt - i genomsnitt 250 rubel per 100 bitar.

Patienter med intolerans mot aspirin eller med svår angina är förskrivna klopidogrel. Dess effekt är många gånger starkare än aspirins. Men kostnaden är mycket högre. För 28 tabletter av rysk produktion kommer att behöva skal ut över 400 rubel.

statiner

Ryska kardiologer ordinerar statindroger på grundval av aktiva substanser: rosuvastatin, simvastatin, fluvastatin och atorvastatin. Statiner tas främst innan man lägger sig.

Kostnaden för tabletter är ganska hög. Till exempel kostar det engelska läkemedlet Krestor på apoteket 2500 rubel för 28 st. Och den amerikanska Zokor-750 rubeln. för 28 st.

Att för framgångsrik behandling av hjärtat kan inte göras

Mycket ofta patienter besöka en kardiolog och om att ha uppskattat hur mycket det kommer att kosta droger i hjärt angina och viftade med handen för hans hälsa och inte har bråttom att ta mediciner, tänkande som kommer att kosta öre nitroglycerin med en plötslig attack av smärta.

Detta borde inte ske under alla omständigheter! Det är lättare att be läkaren att ersätta ett dyrt läkemedel med en billigare en med liknande åtgärd.

Det andra vanliga misstaget med den medicinska behandlingen av angina är obehörig reduktion eller ökning av dosen. Kom ihåg - endast en praktiserande läkare bestämmer när man ska ändra dosen.

Och i alla fall Det är omöjligt att behandla en sådan sjukdom som angina, bara folkmekanismer. Detta är extremt farligt för patientens liv och hälsa!

Läs mer om sjukdomen och dess terapi från videon:

Behandling av angina med droger

Aspirin - anvisningar för användning, analoger och recensioner av läkemedlet för utspädning av blod, smärta och värme.

Nyheter redigerad av: admin den 20-05-2018, 20:52

Anledning: specifikation av instruktionerna för läkemedlet

Kardiomagnet - bruksanvisningar, analoger och recensioner av läkemedel för behandling och förebyggande av hjärt-kärlsjukdomar och hjärtinfarkt.

Papaverin - anvisningar för användning, analoger och recensioner av läkemedlet för spasmolytisk terapi.

Mildronate - instruktioner för användning, recensioner och analoger av mediciner för att behandla hjärtattacker och stroke och förbättra ämnesomsättningen i vävnader.

Nyheter redigerad av: admin - 17-10-2017, 00:15

Anledning: specifikation av instruktionerna för läkemedlet

Preduktal - anvisningar för användning, analoger och recensioner av läkemedlet för behandling av hjärt-kärlsjukdom och förebyggande av angina attacker.

Nyheter redigerad av: admin - 7-04-2018, 02:22

Anledning: specifikation av instruktionerna för läkemedlet

Nitroglycerin - bruksanvisningar, analoger och recensioner av läkemedlet för behandling av angina och myokardinfarkt.

Egilok - anvisningar för användning, recensioner och analoger av läkemedlet för behandling av IHD och hypertoni.

Nyheter redigerad av: admin - 28-03-2015, 16:00

Anledning: specifikation av instruktionerna för läkemedlet

Validol - bruksanvisningar, recensioner och analoger av medicin för behandling av smärta i hjärtat, huvudvärk och neuroser.

Bisoprolol - anvisningar för användning, recensioner och analoger av läkemedlet för behandling av angina och tryckreduktion.

Atenolol - bruksanvisningar, recensioner och analoger av läkemedlet för behandling av angina, hjärtrytmstörningar och tryckreduktion.

Vilka droger behandlar hjärtatina?

Kardiovaskulära sjukdomar är inte bara sjuka äldre, utan även ungdomar från 30 år och äldre. Samtidigt ignorerar många av de första symptomen på hjärtproblem. Och på grund av detta är de i stor risk att få hjärtattack. Angina är en av dessa hjärtsjukdomar, vars utveckling kan leda till irreversibla konsekvenser. Därför är det viktigt att veta hur man behandlar angina pectoris och vilka mediciner som behövs.

Sjukdom och symtom

Angina pectoris är en sjukdom som är en form av kranskärlssjukdom. Det framkallar en otillräcklig mängd syre, vilket orsakar störningar i myokardiefunktionerna. Ofta utvecklas sjukdomen hos patienter med ateroskleros, som smalnar blodkärlen och därigenom orsakar syrehushållning.

Angina pectoris har ett antal symptom som gör att du snabbt kan diagnostisera sjukdomen. Först av allt, denna brinnande smärta, lokaliseringen av vilken ligger bakom brystbenet. Ibland kan det spridas till axel, scapula och nacke. Förutom smärta, känner patienten andfåddhet, oregelbundna hjärtslag och ökat blodtryck.

Det finns stabil eller instabil angina. Skillnaden mellan dem är graden av kärlskada. Den stabila formen av sjukdomen fortskrider mycket lättare, medan den instabila formen är det så kallade preinfarkttillståndet. Olika droger används för att behandla angina pectoris, inklusive droppar, tabletter etc.

behandling

Vad ska jag göra om en person har en attack? Första hjälpen i dessa fall är obligatorisk. Den består av följande åtgärder:

  1. Patienten måste läggas på ryggen eller, i extrema fall, för att hjälpa sitta ner. Han måste vara i vila.
  2. Det mest effektiva botemedlet för angina pectoris är Nitroglycerin. Medicinen tar snabbt bort smärta i bröstet.
  3. Om patientens hälsotillstånd inte förbättras, och smärtan inte går bort inom 15 minuter, behöver du ringa en ambulans.

Om det inte finns Nitroglycerin kan du ge patienten Corvalol. Det är nog 30 droppar som attacken har passerat. Men Validol med denna sjukdom är värdelös, eftersom det lindrar de symptom som uppstod som ett resultat av en neuros eller VSD. Han botar inte verkliga hjärt- och kärlsjukdomar.

Läkaren kan insistera på sjukhusvistelse av patienten. På sjukhuset används en dropper för att lindra attacken. Och sedan för att bekräfta diagnosen är det nödvändigt att göra ett antal studier, inklusive EKG. Baserat på resultaten, specialisten föreskriver smärtstillande medel och syrebehandling. Om början av attacken inte passerade mer än 6 timmar, föreskrivs patienten trombolytika. Om det behövs kan kardiologen föreskriva sådana ytterligare procedurer som bypasstransplantation eller stentning av koronararterien.

medicin

Stenokardi kräver läkemedel som kan ge långvarig behandling. De kan delas upp i flera grupper, beroende på åtgärden:

  1. Lipidsänkande läkemedel. Dessa läkemedel med angina sänker kolesterolhalten i blodet (Atorvastatin, Rosuvastatin). Om patienten har diabetes, för detta ändamål är han ordinerad läkemedel av andra grupper, till exempel (Fenofibrate).
  2. Trombocytaggregationshämmande medel. Narkotika för angina pectoris baserat på acetylsalicylsyra vid behandling av denna sjukdom bör vara obligatorisk. Med hjälp kan trombos av kranskärlskärl och hjärtinfarkt förebyggas.
  3. Betablockerare. Pristenocardianii är oersättliga, eftersom de minskar belastningen på hjärtat, trycket och hjärtslaget. Med andra ord skapar beta-adrenoblocker med instabil angina förutsättningar för hjärtets normala funktion. De mest kända drogerna i denna grupp är anaprilin och bisoprolol.
  4. Kalciumkanalblockerare. Dessa läkemedel ordineras för de patienter som av medicinska skäl inte kan ta beta-blockerare.
  5. Antianginala droger. De används för att förhindra attacker av angina pectoris. Ta oftast Monochinkwe. Om patienten har intolerans mot nitrater, då som en anti-anginal botemedel mot angina behandling, ordinerar läkaren Molsidomin.
  6. ACE-hämmare. De används om patienten lider inte bara angina, men också arteriell hypertoni eller hjärtsvikt.

Instabil angina

Alla läkemedel som listas ovan används för att behandla både stabil och instabil angina. Men det är den instabila typen av sjukdomen som är farlig, eftersom den kan provocera hjärtinfarkt. Därför behandlas sådana patienter vanligen på ett sjukhus. Vilka droger är en extra behandling för en instabil form av sjukdomen? Först och främst är dessa antikoagulantia, vilket minskar blodets koagulering.

Kirurgisk ingrepp

Det finns två sätt att behandla stenokardi med kirurgi: aortokoronär bypassoperation och stenting. Shunting anses vara en komplex öppen operation, där ytterligare fartyg implanteras. Stenting möjliggör införande i det drabbade kärlet av ett speciellt rör (stent), vilket expanderar det.

Båda metoderna tillåter att suspendera sjukdomsutvecklingen och minimera symtomen. Men för att bota stenokardi, även med hjälp av kirurgi, är det omöjligt, så patienten ska ta mediciner, följa en diet etc. Förberedelser och doser för angina pectoris ska endast ordineras av den behandlande läkaren.

diet

Drogbehandling av angina pectoris bör utföras i samband med en lätt diet. Patientens främsta fiender med denna diagnos är högt kolesterol och högt blodtryck. Därför bör maten normalisera båda dessa två indikatorer. För att göra detta bör man följa sådana principer:

  1. Minska intag av animaliska fetter (svin, fläsk, gräddfil).
  2. Begränsa dig själv i söt eller bakning, eftersom de innehåller lätt smältbara kolhydrater.
  3. Minska saltintaget.
  4. Om patienten har extra vikt, måste du övervaka kaloriintaget.
  5. Dieten bör innehålla frukt, grönsaker och fisk.

Att svälta eller äta med angina pectoris är förbjuden, så maten ska vara frekvent och fraktionell.

Det finns behandling av sjukdomen och en sådan sak som förebyggande. Självklart är det med angina de läkemedel som doktorn ordinerar ett viktigt steg för återhämtning. Men om patienten fortsätter att leda den gamla livsformen, är en ny attack bara en fråga om tid. Därför bör man avstå från dåliga vanor, leda en aktiv livsstil och genomföra regelbundna undersökningar med en specialist. Och då kommer inte frågan om hur man botar denna sjukdom att uppstå.

Fysisk aktivitet

Utseendet på sjukdomar i hjärt-kärlsystemet leder till en minskning av fysisk ansträngning. På ett sätt gäller detta också angina pectoris, där sport kan provocera en ny attack. Ändå kan vi inte göra utan måttliga belastningar. Allt som handlar om motionsterapi ska endast utföras på råd av en läkare.

Behandling av sjukdomen kan förlängas, men det kan inte stoppas under alla omständigheter. Man bör komma ihåg att någon sjukdom, även i början, utan korrekt behandling, lätt kan utvecklas och ge komplikationer. Och med angina pectoris är en hjärtinfarkt, hjärtsvikt, perikardit, etc.

Behandling av angina pectoris: läkemedel och folkmedicin

Behandling av angina pectoris, som manifestationer av myokardiell ischemi, bör vara omfattande och inriktad på förändring av livets sätt, korrigering av blodtryck och blodkolesterol. Figurativt är det som ett krig som är öppet på många fronter.

Beslutet om metoden för behandling av angina med droger eller kardiologisk kirurgisk ingrepp bestäms av läkaren individuellt för varje patient på grundval av laboratorie-, biokemiska och instrumentella studier. Terapeutiska åtgärder som saktar sjukdomsprogressionen är obligatoriska för alla. Kirurgiska ingrepp (angioplastik, shunting, stenting) utförs på individuella indikationer.

Preparat för behandling av angina pectoris

IHD är en sjukdom som orsakas av deponering av lipidplakor i kransartärernas väggar. Komplett blockering leder till utveckling av hjärtinfarkt. Delvis - begränsar blodflödet till hjärtmuskeln. Symptom som uppstår i detta fall indikerar utvecklingen av preinfarkttillståndet.

Med ofullständig nedläggning av blodkärlet kommer blodet i tillräcklig mängd till muskeln när personen är vilad. Övning kräver en stor mängd syre, så myokardiet passerar till ett tillstånd av ischemi. Kliniskt manifesteras detta av angina pectorisattacker. Stabil blockering av artären manifesteras av liknande attacker: förekomsten av smärta när man går för ett visst avstånd. Detta tillstånd kallas stabil angina. Attacker orsakar också stressiga situationer och en ökning / minskning av blodtrycket.

Behandling av stabil angina med droger har följande mål:

  • Förhindra attacker av angina pectoris;
  • Långsam ökning av aterosklerotisk plack;
  • Förhindra utvecklingen av hjärtinfarkt och plötslig koronardöd.

Definierar behandlingstakterna vid de inledande stadierna, experter rekommenderar att man väljer icke-invasiva behandlingsmetoder.

Vilka är behandlingsalternativen för stabil angina?

Det finns två sätt att vårda vården för patienter med IHD. Båda har fördelar och nackdelar. Behandlingens taktik bestäms av graden av kranskärlssjukdom och patientens allmänna tillstånd. Den bästa metoden är en kombination av sätt:

  1. Den första är invasiv ingrepp (angioplastik, skakning med samtidig applicering av stenting);
  2. Den andra är en konservativ behandling baserad på medicinering.

Terapeutiska åtgärder återställer inte blodflödet till det drabbade området, men förhindrar sjukdomsprogressionen. Detta kommer att ta tid, tillämpningen av ett aggressivt program för livsstilskorrigering, antikolesterolläkemedel, normalisering av blodtryck och blodsocker.

Kirurgiska åtgärder ger inte alltid de bästa resultaten. Korrekt behandling leder till bra resultat, ibland ännu bättre än invasiva metoder. De är reserverade för följande grupper:

  • patienter med ett stabilt flöde av konservativ terapi;
  • patienter med hög risk för plötslig kranskärl.

Förekomsten av en trombus eller en aterosklerotisk plack i vänster eller främre hjärtatären. Behandling av stabil angina syftar till att minska dödsfall från hjärtinfarkt, antalet exacerbationer och förhindra övergången till ett instabil tillstånd med hotet om fullständig blockering av koronarkärlen.

Grupper av medicinsk utrustning för behandling av instabil angina pectoris:

  1. Betablockerare - minska frekvensen och kraften av sammandragning, minska syrebrist. Åtgärden beror på blockaden av adrenoreter.
  2. Kalciumblockerare hindrar penetration av Ca-joner i myokardiocyter. Som ett resultat av detta, sjunker kärlen, frekvensen av hjärtkollisioner minskar, syreunderskottet minskar.
  3. Nitrater - dilatera kranskärls- och perifera kärl, minska blodflödet till myokardiet och belastningen på hjärtat. Droger är snabbtverkande, de används för att lindra akut tillståndet hos instabila angina och förlängda, vilka tas för att förhindra anfall.

Behandling av IHD (angina pectoris): folkmekanismer

Medicinsk vård består i att ta farmakologiska preparat och kirurgiska medel. Konservativ behandling av angina pectoris kan inte utan att utnämnas av populär traditionell medicin. En traditionell helande drink är en infusion av hagtorn. Förbered det enligt följande:

Frukt häll kokande vatten (ett glas för en sked) insistera (6 timmar eller natt). Ta ¼ kopp före måltiderna. Du kan dricka som te med honung. Färgen ska matcha den svaga tebregen.

Stärker egenskapen hos hagtorn Leonurus. Den tillsätts i samma mängd, hälls med kokande vatten. Insistera på termoserna i minst fyra timmar och ta två eller tre gånger under dagen. Blandningen är väl berikad med vitaminer. För att göra detta, lägg till en dogrose.

Folkmekanismer: behandling av angina pectoris

Medicinska växter minskar frekvensen av hjärtinfarkt genom att minska koncentrationen av skadligt kolesterol i blodet. Fartyg expanderar, blir elastiska, vilket skyddar kroppen från vaskulär blockering, som en orsak till utvecklingen av hjärtattacker och stroke. Folkmedicin rensar kroppen väl och producerar ooxiderade produkter som förstör cellmembran och orsakar för tidig åldrande av kroppen.

Receptet är det första: buckwheat blommor och mistelbladen (förhållande 2: 1), insistera på en termos, förhäll kokande vatten. Infusionstiden är inte mindre än sex timmar. Ta 50 ml tre gånger om dagen.

Recept för den andra: fänkål frön, mor-styvmödrar hälla, gulsot höja. Insistera på förhållandet (en sked av blandningen i ett glas). Ta 100 ml minst fyra gånger om dagen.

Recept Tre: älska och roden av majs (80 gr) hacka och insistera 40 minuter, drick ½ kopp. Det är bättre att ta efter måltider, för att inte orsaka irritation i magslemhinnan. Ta sju dagar tre gånger om dagen.

Recept Fyra: samma mängd elecampan, bärbär och majsstammar insisterar. Ta före frukost och före middagen en månad.

Recept Fem: Rösten på öre, linden, hallon och linfrön insisteras, vattnas och berusas som te. Ingredienser tar ½ kopp vardera. Åtgärden ökas om den tas innan måltiderna, är antagningsperioden en månad. Efter en två veckors paus kan du upprepa.

Recept Six: Infusion av highlander, hästslag och hagtorn fylla med vatten och drick 10 ml före måltider hela dagen.

Receptet på den sjunde: En blandning av torkade björkblad, kastanje, vetegräs och lyng gnidas i en murbruk. Brew som te (en tesked i ett glas). Drick på morgonen och kvällen för 200 gram.

Recept Åttonde: Melissa, periwinkle, motherwort och mistelten (identiska mängder torrsubstans). Insistera 60 minuter (en skedblandning på ett glas vätska). Drick två p / a dag.

Ett bra sätt att rensa kärlen är pepparrot som tas oralt och även i form av inandningar. Riven rostat blandat med honung och morotjuice. Två skedar pepparrot på ett glas honung och morotjuice. Ta en sked innan du äter.

Hur förhindrar utvecklingen av instabil angina?

Ökande anfall betyder förhöjning av sjukdomen och kallas akut koronär tillstånd. En av dess typer är instabil angina, som behandlas i intensivvårdsenheter. Exacerbation uppträder som ett resultat av brist eller inflammation i lipiden (kolesterol plack). Attacken uppstår i oförutsägbara omständigheter (till skillnad från stabil angina).

Patienter med instabila sjukdomstillstånd har hög risk för hjärtinfarkt eller plötslig koronardöd. Komplikationer är förknippade med en stor sannolikhet för blockering av den gemensamma kransartären, vilket leder till nekros (fördröjning) av hjärtmuskeln. På sin skala beror statens allvar.

Nekrosstorleken beror direkt på att sjukvården tillhandahålls i rätt tid. Ju snabbare hjälpen görs, desto mindre är dödsplatsen för ett myokardium. Nödvården består av följande aktiviteter:

  • Ta en aspirintablett 325 mg (bättre tuggning);
  • Ta nitroglycerin eller använd en aerosol (nitromint);
  • Ring en ambulans.

Släktingar behöver hålla en lugn atmosfär i huset. Patienten ska ta en horisontell position. Vid ankomsten av medicinsk personal tillhandahålls akutvård i det belopp som är tillåtet på förhospitalet:

  • Narkos (kräver ofta införande av narkotiska droger);
  • Trombolytisk terapi (enligt indikationer);
  • Infusionsintroduktion av nitrater och antikoagulantia (isoket, heparin, fraktiparin);
  • Oxygenbehandling (syreförsörjning);
  • Bekämpa komplikationer (arytmi, hjärtsvikt, hjärtstopp).

Hospitalisering i benägen position. I specialavdelningen genomförs ytterligare studier: angiografi, laboratorium, biokemiska analyser, ultraljud. Baserat på deras resultat bestäms en behandlingsmetod: invasiv eller konservativ. Den första är angioplastik i koronarkärlen och skakas med stenting.

Med tanke på mekanismen för utveckling av ischemiska attacker innefattar den terapeutiska regimen läkemedel som reducerar kolesterol och gallrande blod, vilket förebygger trombos. Det bästa sättet att behandla instabil angina är att förhindra utvecklingen av anfall, vilket består av det konstanta intaget av antiangiogena (nitrat) läkemedel, korrigering av livsstil och angioplastik hos kärlen.

De viktigaste drogerna för angina pectoris

Läkemedel som föreskrivs för angina pectoris är främst att öka livslängden hos patienten, eftersom dessa läkemedel kan stoppa utvecklingen av kranskärlssjukdom och minska risken för allvarliga komplikationer av syndromet - hjärtinfarkt. Ett annat syfte med läkemedelsbehandling är att förbättra patientens livskvalitet.

Förberedelser för angina pectoris

Det är bevisat att rätt val av läkemedel minskar frekvensen av angina attacker, ökar stabiliteten i hjärtmuskeln och kranskärlskärlen till fysisk aktivitet. Dock kan uppnås full effekt av läkemedel på angina först när den individuella val av läkemedel med ålder och kön hos patienten, det kliniska förloppet av syndromet, förekomst av samtidiga sjukdomar och potentiella riskfaktorer för krans komplikationer artärsjukdom.

De viktigaste grupperna av läkemedel

Användning av läkemedel för behandling av angina kommer inte att ge några resultat utan en korrigering av patientens livsstil. Först och främst ska läkaren förklara i detalj för patienten och hans familjemedlemmar principen om de föreskrivna läkemedlets handlingar, dosering och intagstillfället. Alla rökare uppmanas att ge upp denna skadliga vana, eftersom det är en av huvudorsakerna till utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar och angina pectoris. Dieten är gjord på ett sådant sätt att kosten domineras av lågt kolesterolprodukter. Patienter med övervikt behöver övervaka kaloriintaget och regelbundet engagera sig i en tillåten när det gäller laddningens fysiska aktivitet.

Moderna läkare när man väljer läkemedel för angina använder en lista sammanställd av American College of Cardiology. Så, experter rekommenderar att använda antikoagulantia, lipidsänkningsmedel, angiotensinkonverterande enzymhämmare, beta-blockerare. Om nödvändigt kompletteras terapi med kalciumantagonister, nitrater (till exempel det allmänt kända nitroglycerinet) och några andra antianginalmedel. Särskild uppmärksamhet ägnas åt hypoglykemiska droger, särskilt om angina uppträder mot bakgrund av diabetes mellitus.

antikoagulantia

Fysiologiskt bildas en stor mängd blodplättar dagligen i människokroppen, och dessa elements roll i normal cirkulationssystems funktion kan inte överskattas. Men aktiveringen av syntesen i rupturen av aterosklerotisk plack är en av de viktigaste länkarna i patogenesen av angina pectoris.

Enligt de senaste uppgifterna, användning av antikoagulantia hos patienter med hjärtinfarkt, minska risken för sådana komplikationer av hjärt - kärlsystemet, såsom stroke och andra cerebrovaskulära olyckor med nästan 25%. Hos patienter med olika typer av angina minskar regelbundet intag av antiplatelet droger signifikant sannolikheten för attacker av akut myokardiell ischemi. Beroende på verkningsmekanismen delas moderna antikoagulanter i flera klasser.

Inhibitorer av cyklooxygenas (COX-1).

Den mest populära representanten för denna grupp är Aspirin (Aspicard, Acetylsalicylsyra, Aspinat, Accekaradol, Trombo Ass, Trombopol). Mekanismen för dess verkan är baserad på hämning av tromboxanprekursorenzymet, vilket stimulerar aggregeringen av blodplättar.

Atselilsalitsilovaya syra kan ackumuleras i kroppen, så för att förhindra angina komplikationer tillräckligt små doser - från 75 till 100 mg per dag för en vuxen, med exacerbation av detta belopp ökas till 325 mg. De viktigaste biverkningarna av Aspirin är gastrisk blödning, halsbränna, böjning, buksmärta. För att minska dessa reaktioner rekommenderar du att du använder mer moderna läkemedel, till exempel Trombo Ass.

Blockerare av blodplättsaktivering

Representanter för denna typ av läkemedel mot angina är Clopidogrel (Zilt, Cardutol, Lopirel, Plavix, Egitromb). Dessa läkemedel minskar viskositeten hos blodet, och resultatet av användningen fortsätter i tillräckligt lång tid efter avbrott. Reduktion av graden av aggregering av blodplättar börjar redan 2 timmar efter den första administreringen av läkemedlet, och en stabil effekt uppnås efter 4-7 dagars behandling.

Den genomsnittliga dosen av klopidogrel och dess analoger är 75 mg per dag. Dessa piller för angina förskrivs, om sjukdomen behandlas med aspirin är omöjlig på grund av kontraindikationer.

Lipidsänkande läkemedel (statiner)

Minskning av totala kolesterolnivåer i blodplasman förhindrar ytterligare utbildning aterosklerotichskih plack och är det bästa förebyggande av hjärtinfarkt, progression av angina och kranskärlssjukdom. Trots svårighetsgraden av de kliniska symtomen på sjukdomen bör lipidsänkande läkemedel förskrivas vid en lågdensitets lipoproteinkolesterolnivå av 100 till 129 mg / dL. Principen för statiner är baserad på inhiberingen av enzymet som deltar i syntesen av kolesterol-HMG-CoA-reduktas. Som ett resultat minskar dess bildning i levern och den totala mängden atherogena lipoproteiner i blodet minskar.

Dessutom har drogerna i denna grupp en så kallad pleiotropisk verkan. Mot bakgrund av användningen minskar nivån av C-reaktivt protein och inflammatoriska processer i kärlväggen stannar. Dessutom utvecklas dessa effekter mycket tidigare än en minskning av nivån av lågdensitetslipoproteiner. De bästa läkemedel i denna grupp är atorvastatin (Atokord, Atoris, Lipitor, Torvakard, Tulip) och rosuvastatin (Crestor, Merten, rozart, Rozulip, Tevastor).

Läkemedel är avsedda för långvarig användning, varvid doseringen väljs individuellt för varje patient. Vid det första behandlingsstadiet dricker atorvastatin och dess analoger under andra handelsnamn på 10 mg per dag, så ökas denna mängd gradvis (varannan vecka till 4 veckor) till 80 mg. Den initiala dosen av rosuvastatin är densamma - 10 mg, men maximalt är 40 mg per dag. Nackdelarna med statiner innefattar frekventa fall av biverkningar.

Vanligtvis kan brott mot centrala nervsystemet (yrsel, ångest och sömnlöshet), mag-tarmkanalstörningar och perifert ödem förekomma. Dessutom orsakar dessa droger ofta en allergisk reaktion. Användningen av statiner är kontraindicerad vid allvarliga njur- och leverpatologier. Dessutom är deras användning begränsad under graviditet och amning.

Hämmare av adenosinkonverterande enzym (ACE)

Som läkemedel för behandling av olika former av angina har ACE-hämmare använts sedan 2003. Det var då att en rapport publicerades som vittnar om effektiviteten av dessa läkemedel vid kranskärlspåverkande ateroskleros. Läkemedel i denna farmakologiska grupp är oumbärliga vid samtidig diabetes, efter hjärtinfarkt, hjärtinfarkt, ischemisk hjärtsjukdom. Fördelarna med ACE-hämmare är en minskning av central och perifer vaskulär resistans utan reflexacceleration av rytmen av myokardiella sammandragningar. Dessutom normaliserar dessa läkemedel de funktionella egenskaperna hos endotelet, hämmar aggregeringen av blodceller.

ACE-hämmare påverkar också det sympatiska nervsystemet, vilket är särskilt effektivt vid samtidig hypertension. Dessa blodtryckssänkande läkemedel minskar också behovet av myokard i syre, vilket är viktigt för att arrestera attacker. Den antianginal effekten av ACE-hämmare bidrar till stabiliseringen av aterosklerotisk plack, förhindrar dess förstöring och efterföljande trombos. Utnämner vanligtvis:

  • Hinalapril (Accupro) i form av tabletter i en dos för vuxna från 5 till 20 mg per dag;
  • Ramipril (Amprilan, Vazolong, Piramil), ta in 1,25 till 2,5 mg två gånger dagligen;
  • Prestarium (perindopril i modifierad förbättrad form) vid 2,5 mg per dag, tabletten ska hållas i munnen tills den är fullständigt upplöst, som Nitroglycerin.

De vanligaste biverkningarna av ACE-hämmare är yrsel, huvudvärk, svaghet i samband med en kraftig minskning av blodtrycket. Patienterna klagar ofta på andfåddhet och hosta på grund av förändringar i hemodynamik i cirkulationens lilla cirkel. Ibland finns störningar i avföringen och försämring av aptit. Störningar från urinvägarna och leversjukdomar är indikationer för att korrigera dosen av ACE-hämmare.

Betablockerare

Dessa angina läkemedel för många år, används inte bara för att behandla kärlkramp, men också för att förhindra försämring av hjärt-kärlsjukdomar, förebyggande av komplikationer av högt blodtryck och andra sjukdomar i hjärt - kärlsystemet. Dessa reducerar incidensen av myokardiala sammandragningar och blodtryck påverka aktiviteten av renin - angiotensin - aldosteron njursystemet normaliserar fördelningen av pulser på hjärtat ledande fibrerna. Antianginal beta-adrenoblocker bidrar också till balansen mellan syretillförsel till cellerna i myokardiet och dess behov av det. Dessutom har vissa droger i denna grupp antioxidantverkan och eliminerar effekten av inflammatoriska mediatorer på kärlväggen.

Beroende på handlingsprincipen är dessa riskreducerande komplikationer uppdelade i två grupper - selektiva och icke-selektiva beta-blockerare. För att behandla angina ges företräde för läkemedel av den första typen. Detta är förenat med mindre allvarliga biverkningar (minskning av sexuell funktion, ökad tonus i den glatta muskulaturen i andnings, urin och tarmsystem, de negativa effekter på lipidmetabolismen och glukos). Vanligtvis föreskrivs:

  • Nebivolol (Nebilong, Nevotenz) bör ta en tablett av 5 mg på morgonen, efter två veckors behandling tillhandahålls god tolerabilitet denna dos ökas till 10 mg;
  • Betaxolol (Lokren) 20 mg en gång om dagen.

Oönskade reaktioner noteras vanligen vid början av användningen av selektiva beta-blockerare. De passerar efter 7 till 14 dagar och är inte indikationer på avskaffande av mediciner. Således noteras svaghet med terapi av stenokardi med läkemedel i denna grupp, hypotoni och åtföljande symtom på bradykardi och hemodynamiska störningar. Det bör noteras att antianginal beta-blockerare är kontraindicerade i Prinzmetal angina pectoris. Dessutom kan dessa läkemedel inte tas till personer med lågt blodtryck och hjärtfrekvens, bronkial astma och obstruktiva lungsjukdomar.

Kalciumkanalblockerare (kalciumantagonister)

Läkemedel i denna grupp är alternativ till angina pectoris och förskrivs med otillräcklig effekt av beta-blockerare. Verkningsmekanismen för kalciumantagonister är baserad på förebyggandet av passage av dessa joner genom cellmembran av kardiomyocyter och vaskulära väggceller. Som ett resultat av dessa läkemedel normaliseras processen för myokardiell avslappning normaliserad genom syrehushållning och dess syreförbrukning minskar. En sådan komplex handling hjälper till att effektivt eliminera de viktigaste symptomen på angina pectoris.

För närvarande används inte kalciumantagonister av den första generationen (Nifedipin och Nicardipin) praktiskt taget. Förskriva vanligtvis nya droger av den andra och tredje generationen. Deras kännetecken är en låg risk för biverkningar, lång tid, hög val- aktivitet på kranskärlen, vilket är mycket viktigt för att behandla kärlkramp, ingen effekt på neurohumorala processer. Vanligtvis föreskrivs:

  • Verapamil (Isoptin), dosen för vuxna är 40 till 80 mg tre gånger om dagen;
  • Diltiazem, ta bör vara 60 mg tre gånger dagligen eller 90 mg två gånger dagligen, om nödvändigt döljs läkemedlets mängd.

Till skillnad från andra kalciumantagonister kan verapamil och diltiazem användas i olika former av angina (spänning, vila, instabil och variant typ av detta syndrom). Biverkningar från användningen av dessa medel uppstår endast i 7-9% av fallen. De vanligaste är typiska för andra antianginala läkemedel hypotoni, yrsel, bradykardi, avföringstörningar. Ibland finns depressiva tillstånd och sömnstörningar. De viktigaste kontraindikationer för mottagning Verapamil och Diltiazem är låg hjärtfrekvens, sick sinus-syndrom och andra störningar i det ledande systemet av hjärtat.

nitrovasodilatorer

Detta är utan tvekan det bästa botemedlet för lindring av akuta symptom på angina pectoris. Det vanligaste läkemedlet i denna grupp av läkemedel är Nitroglycerin. Men deras väsentliga nackdel är frånvaron av anti-anginal och anti-ischemisk aktivitet. Därför är de för närvarande praktiskt taget inte vana vid behandling av angina hela tiden.

Principen om nitrater är baserad på utsläpp av kväveoxid - en naturlig faktor i avslappning av kärlväggen. Mot bakgrund av att Nitroglycerin och andra läkemedel i denna grupp tas, sker en snabb expansion av kärlen, lindring av ischemiska symtom, minskning av vidhäftningsgraden och aggregering av blodplättar. Eliminering av stenos av kransartärerna återställer syreavgiften som är nödvändig för hjärtmuskeln och minskar efterbelastningen på myokardiet. Men svårighetsgraden av dessa effekter är mycket svagare än i kalciumantagonister och beta-adrenoblockerare.

Det mest populära läkemedlet för att stoppa angina attacker är Nitroglycerin. Efter resorption av tabletten i munnen fungerar den mycket snabbt - efter 1 till 4 minuter. Men resultatet av dess ansökan förblir bara cirka en halvtimme. Dessutom utvecklar många patienter över tiden resistens mot verkan av nitroglycerin. Därför rekommenderar läkare att man antingen tar det direkt för att stoppa symptomen på angina pectoris eller i ökad risk att utveckla en attack (till exempel mot stress eller fysisk stress).

Nitrater med långvarig verkan är mer lämpade för permanent användning. Detta är Cardiket (Isoket, Nitrosorbid) Efoks Long (Pektrol, Mono Mack). De kan druckas 1-2 gånger om dagen för en tablett. När det gäller biverkningar av nitroglycerin och andra nitrater är de få och utgör inte någon speciell fara för patienten. Den vanligaste är:

  • ortostatisk hypotension
  • takykardi;
  • buller i öronen
  • huvudvärk.

Risken för oönskade reaktioner ökar med ökat intrakraniellt tryck, en kombination med diuretika, arteriell hypotension. Absoluta kontraindikationer för användning av nitrater är hemorragisk stroke, minskad total blodvolym, högerkammarinfarkt, allvarliga kränkningar av cerebral cirkulation. Med försiktighet bör droger tas med glaukom, mitralventilfel och aortastenos. I förekomst av kontraindikationer rekommenderas nitroglycerin att ersätta Molsidomin (Sidnofarm). Effekten av detta läkemedel kommer också på bara 5 minuter, men i motsats till organiska nitrater varar effekten upp till tre timmar.

Andra läkemedel som används för att behandla angina pectoris

Listan över mediciner som föreskrivs för behandling och förebyggande av förvärmning av symptom på sjukdomar i hjärt-kärlsystemet är mycket omfattande. I stället för moderna läkemedel många patienter föredrar att ta den redan föråldrad, men inte mindre populär drop Corvalol, Valocordin, tinktur av hagtorn, Validol. Och vissa droger ordineras av läkare mycket sällan, trots deras höga terapeutiska effektivitet. Till exempel är Ranex (Renex) innehållande den aktiva ingrediensen ranolazin ett effektivt antianginalmedel.

Läkemedlet har en direkt effekt på de fysiologiska faktorerna vid utvecklingen av angina pectoris. Vuxna ordinerat läkemedel för 1 tablett med 500 mg två gånger om dagen, vid behov, öka dosen till 2 g per dag. Biverkningar med Ranex är extremt sällsynta, så det rekommenderas att ta det med ökad risk för komplikationer av en stabil form av patologi. Förlora inte dess popularitet och användningen av folkmedicin för angina pectoris. Sålunda, vid högt tryck och risken för angrepp rekommenderar över natten drink extrakt från malda kummin (en tesked per kopp kokande vatten), buljongen från blommor från klöver framställd i en proportion av 30 g per 200 ml varmt vatten, ta 50 ml fyra gånger dag på tom mage.

Men när det uttrycks försämring av sjukdomen, särskilt i instabil angina, med hjälp av traditionella metoder för svår smärta är helt enkelt farligt. I denna situation behövs akut inlägg på sjukhuset. De kommer att genomföra nödvändiga studier av hjärtmuskulärens arbete och förskriva intensiv terapi för att stabilisera patientens tillstånd. Därefter kommer kardiologerna att ge rekommendationer för ytterligare behandling hemma.

Drogbehandling för angina pectoris: vad, när och hur mycket?

Angina pectoris (eller angina pectoris) som ett symptomatiskt komplex i ischemisk hjärtsjukdom (IHD) kan helt elimineras endast genom kirurgisk behandling. Det involverar återställandet av den normala bredden av lumen hos de drabbade kransartärerna för fri blodcirkulation av blod utmed dem. Utan operation kan prognosen också vara positiv, men för det här är det troligt att du måste ta piller för angina under resten av ditt liv. Det finns en viss lista över droger som vanligtvis föreskrivs för att eliminera ischemiska syndrom. Var och en av dem har sina egna egenskaper.

Preparat för behandling av angina pectoris

Drogterapi syftar till att arrestera symtom under en attack, förhindra nya återfall, förhindra farliga konsekvenser. Valet av medel, regimerna för att ta och doseras utförs med hänsyn till organismens individuella egenskaper (ålder, kön, samtidiga sjukdomar, ärftliga anomalier) och svårighetsgraden av det patologiska tillståndet (funktionsklass). Behandling av angina pectoris kan ske hemma eller på sjukhus.

Alla grundläggande droger för att bekämpa stenokardieattacker kan delas upp i flera typer:

  1. Antianginal (beta-blockerare, kalciumantagonister, nitrater).

Minska behovet av myokardium i syre, och förbättra även leveransen av hjärtmuskeln med detta viktiga element.

  1. Antiplatelet (disaggregeringsmedel).

Ge inte upphov till trombi, förhindra produktion av tromboxan.

Läkemedel har en skyddande effekt mot kardiomyocyter. Provoke produktionen av extra energi för att minska med minst syre.

Medel av antianginal orientering

Nitrater. Används för att behandla akuta symptom (svår andnöd, kraftig bröstsmärta), förhindra nya attacker. Den nödvändiga effekten uppnås genom att utvidga blodkanalens lumen, vilket underlättar åtkomsten av syre till hjärtvävnaderna. Långtidsanvändning bidrar till kroppens omvårdnad, så det är lämpligt att använda drogen vid tidpunkten för den utvecklade attacken, liksom före den kommande fysiska eller emotionella belastningen.

  • "Nitroglycerin" - den första assistenten under en attack. Navnet på drogen är på allas läppar. Det finns i olika former: en spray, en tablett, en kapsel, en salva, till och med en film och ett bandhjälpmedel. Modern farmakologi erbjuder många analoger till det kända vasodilatormedlet: Deponit, Nitradisk, Gilustenon, Nitrocore, Nitrogin.
  • Den vanligaste tablettformen. För att snabbt stoppa symptomen på angina pectoris placeras den under tungan. En bra effekt känns efter 2-3 minuter, varar upp till 30 minuter.

    Kapsel kännetecknas av en längre åtgärd, den måste användas i förväg för att förhindra en attack före lasten. Den rekommenderade dagliga dosen är 1-2 st. på en tom mage.

    Salvan fördelas på doseringspapperet i rätt volym och pressas mot det hudområde där det inte finns några hår.

    Sprayen sprutas in i munnen, visar ett ögonblickligt resultat, men dess effekt är inte förlängd.

    Preparatet i form av filmer och plattor är avsett att fixeras från insidan av kinderna eller på tandköttet. Varaktigheten av åtgärden är upp till 4 timmar.

    • Isosorbiddinitrat används i tabletter, kapslar, aerosoler. Känd och under andra namn: Izoket, Nitrosorbid, Kardiket, Izolong. Vanlig dosering: 40-60 mg per dag för 2-3 doser. Det maximala tillåtna dagliga beloppet är 120 mg. Det är omöjligt att behandla angina med detta läkemedel i mer än 6 veckor, så att den beroendeframkallande effekten inte syns.
    • "Isosorbidmononitrat" ​​erbjuds köparen på apotek i tablett- och kapslingsversioner. Namn på analoger med liknande aktiv substans: "Monochinkwe", "Izomonit", "Pentacard". Minsta dos per dag är upp till 2 tabletter i två delade doser eller en kapsel. Om den terapeutiska effekten är otillräcklig kan denna mängd ökas enligt doktors recept.

    Kalciumantagonister. Syftet med drogerna i denna grupp är att blockera flödet av kalciumjoner i cellerna i myokardiet. Som en konsekvens minskar hastigheten av sammandragning av hjärtat, rytmen stabiliserar, blodtryck minskar, spasmodiska kärl slappnar av. Blodet kan cirkulera fritt, vilket ökar näring av näring till muskelvävnaderna. Orgeln arbetar i en mindre intensiv regim, så det behöver inte mycket syre.

    Namn på läkemedel för behandling av angina pectoris från gruppen av kalciumhämmare:

    Den uppskattade dagliga mängden varierar mellan 5-10 mg ("Amlodipin") till 240-480 mg ("Verapamil retard"). Distribuera det för 1-2 mottagning. "Nifedipin" får användas tillsammans med beta-blockerare.

    "Diltiazem" är ordinerat som ett effektivt hjälpmedel i angina av Prinzmetal. "Verapamil" är lämplig för behandling av stabil angina pectoris. "Amlodipin" hjälper till med vasospastisk angina.

    Betablockerare. Läkemedel är utformade för att minska högt blodtryck i artärerna och normalisera kontraktil aktivitet i hjärtmuskeln. Som ett resultat behövs syre i myokardiet i mindre kvantiteter. Fördelarna med sådana läkemedel vid behandling av angina pectoris: har inte egenskapen för ackumulering, ger inte effekten av uppkomst. Men sålunda orsakar de många biverkningar, därför utses inte eller nomineras de på lång sikt och i större eller stora doser. Betablockerare, som kalciumantagonister eller ACE-hämmare ("Enalapril"), används också för att stoppa attacker av högt blodtryck. Här är en vägledande lista över vanliga droger:

    Beroende på aktiv substans varierar dagliga doser och administreringsfrekvensen. Till exempel tas medicinen "Bisoprolol" från angina pectoris en gång om dagen för 5-20 mg, "Talinolol" - 100-200 mg en gång, "Pindolol" - 5-10 mg 3-4 gånger, "Atenolol" - 50-100 mg i en eller två doser.

    Antiaggreganter mot bildandet av trombi

    • Den mest populära representanten för denna läkemedelslinje är Aspirin. Dess farmakologiska varianter av den nya generationen "Aspirin Cardio", "Cardiomagnum", "TromboAss" skadar mindre magslemhinnan. Doseringen sträcker sig från 75 till 150 mg, denna mängd ska vara full i taget.

    Om patienten inte tolererar Aspirin dåligt kan han erbjudas Clopidogrel, ett starkare läkemedel och dyrare. Det indikeras även i svåra former av angina pectoris.

    Läkare rekommenderar alla som har haft fall av akuta eller kroniska kardiovaskulära patologier i familjen, tar "Aspirin" eller annan antiplatelet kurs som profylax, minst en gång om året. Innan detta genomgår patienten i regel en fullständig årlig undersökning av alla organ och system. Detta kommer att avslöja patologi i de tidiga stadierna, och redan befintlig sjukdom kan spåras i dynamik.

    cytoprotectors

    De gör myokardiet mer resistent mot skador, förbättrar metabolismen inom områdena utveckling av ischemi. Till cytoprotektorer inkluderar tabletter från hjärtats stenokardi med namnen: Riboxin, Trimetazidin, Preductal, Mildronat, Remecor, Trimektal.

    • som en analog, om patienten inte tolererar de vanliga drogerna med antianginal verkan;
    • med kombinerad terapi;
    • om det finns en historia av diabetes mellitus
    • patienter med kroniskt hjärtsvikt.

    Den genomsnittliga vuxna dosen är 20 mg eller 35 mg (långvarigt läkemedel)

    "Mildronate" ("Meldonius") kan:

  • öka arbetsförmågan,
  • för att främja förstärkning av cellulär immunitet,
  • lindra mental och fysisk stress.
  • Det visas i kombination med andra läkemedel för ischemisk hjärtsjukdom. Det rekommenderas ofta professionella idrottare som ett sätt att öka toleransen mot stress, mata myokardiet och andra muskler, vilket hjälper till att bli av med trötthet.

    Dosering dagligen 500-1000 mg, den är indelad i två doser eller kan vara full i taget.