Huvud / Diagnostik

Medicinsk behandling av angina pectoris: föreskrivna läkemedel och doser

Dödligheten från hjärtsjukdom är fortfarande mycket hög, trots de allvarliga prestationerna inom medicinområdet. En livsstil på låg nivå, stress och dåliga vanor drar ut hjärtmuskeln.

Bland hjärtsjukdomar som är kända från antiken, till och med ofta finns det angina eller, som det kallades i tidigare tider, angina pectoris. Många människor är inte rädda för plötslig smärta i bröstet - tänk, tag ett piller och gått. Och förgäves!

Angina leder ofta till hjärtinfarkt och död hos en sjuk person. Därför detta sjukdomen är föremål för obligatorisk övervakning av en kardiolog och terapi. Än att behandla kärlkramp, vilka mediciner och droger rekommenderas att ta i denna form av kranskärlssjukdom och om tabletten för att ge en framgångsrik behandling för patienter-kärnor, kommer vi att fortsätta.

Grupper av droger mot anfall

Vi kommer inte att överväga sådana förebyggande åtgärder för hjärtsjukdomar som i denna artikel diet, rökning och alkoholavslag och aktiv livsstil.

Låt oss övergå till de preparat som doser rekommenderas av läkare för behandling av en stenokardi, förebyggande underhåll av attacker och komplikationer vid en ischemisk hjärtsjukdom.

Läkemedel ska ordineras av den behandlande läkaren beroende på sjukdomens allvar. Vid behandling av angina används tre grupper av läkemedel:

Läkemedel med anti-angiogen effekt, det vill säga att bekämpa myokardiell ischemi. Effekten av denna grupp av läkemedel syftar till att minska behovet av hjärtmuskler i syre, liksom att öka syrgasnivån i blodet.

Denna stora grupp droger är indelad i flera undergrupper:

nitrater - läkemedel speciellt utformade för att stoppa och förebygga attacker av angina pectoris. Åtgärder av nitrater syftar till att expandera blodkärlens väggar och öka syrens tillgång till hjärtat.

Med ett konstant intag av nitrater blir kroppen vant vid sin handling, och inom en dag är det därför nödvändigt att bryta ner nitrat. Läkemedel tas antingen direkt under en attack eller före fysisk ansträngning med ett förebyggande syfte.

Betablockerare. Den terapeutiska effekten av denna undergrupp beror på en minskning av tryck och puls i patienten, och därför minskar behovet av ett hjärta i syre.

Betablockerare blir inte beroendeframkallande och ackumuleras i kroppen, vilket möjliggör en viss tid för att minska doseringen. Betablockerare gäller inte under lång tid på grund av olika biverkningar. Efter normalisering av patientens tillstånd reduceras dosen till ett minimum.

Kalciumantagonister. Läkemedel i denna serie, som förhindrar penetration av kalcium i muskeln, bidrar till en minskning av myokardiell kontraktilitet.

Verkan av kalciumantagonister syftar till att sänka trycket, reglera hjärtfrekvensen, avlägsna spasmen i kransartärerna.

Således förbättrar blodflödet, därför blir efterfrågan på myokardium i syre mindre och inflödet av näringsämnen till muskeln ökar.

Läkemedel antiaterosklerotisk verkan. Som du vet är en förhöjd kolesterolnivå orsaken till progressionen av ateroskleros, vilket i sin tur leder till angina pectoris.

Droger som påverkar sänkning av kolesterol i kroppen kallas statiner. Dessa läkemedel av den senaste generationen har blivit ett genombrott i behandlingen av ischemi i allmänhet och ateroskleros i synnerhet.

Val av läkemedel

Till att börja med bör något läkemedel från varje grupp ordineras endast av kardiologen och först efter undersökningen. Som regel används följande läkemedel i praktiken av kardiologer:

antianginal

nitroglycerin

Den mest kända medicinen för att undertrycka symptomen på angina attacker.

Tillverkad i formuläret sublinguala tabletter, sprayer, fläckar, droppar, kapslar med långvarig effekt, salvor, filmer.

Det finns många namn med detta aktiva ämne i apotek. Bland dem: Deponite, Gilustenon, Nitroglycerin, Nitradisk, Nitrangin och andra.

Sätt att använda

 • tablett placeras i munhålan under tungan. Åtgärden sker inom två till tre minuter och varar i en halvtimme.
 • spraya appliceras också på munslimhinnan och börjar omedelbart avlasta attacken, bokstavligen inom en minut. Sprayer är kortverkande medel, som tabletter.
 • Buccala former av nitroglycerin (plattor, filmer) är fästa vid slemhinnorna i kinderna eller tandköttet. Har en längre varaktig effekt - 3-4 timmar.
 • kapslar taget före attacken, har en långvarig effekt. Kapslar tas 1-2 gånger per dag på tom mage.
 • salva appliceras på doseringspapperet med den mängd som föreskrivits av den behandlande läkaren. Papperet med salva pressas hårt till kroppen i den hårlösa delen av det.

Dosering av någon form av nitroglycerin kan endast beräknas av en läkare!

Isosorbid-dinitrat

En beredning av tabletter, kapslar och aerosolformer av frisättning. På apotek som säljs under namnen: Isoket, Izolong, Kardiket, Nitrosobid. Det tas internt enligt överenskommelse med den behandlande läkaren.

Som regel är den utsedd 20 mg 2-3 gånger om dagen i en timme före måltid eller 2 timmar efter att ha ätit. Med en mild terapeutisk effekt ökas dosen gradvis till 120 mg per dag.

För att undvika kroppens tolerans för droger efter en och en halv månad efter det att regelbundet intag är nödvändigt göra en paus för en dag, byta ut en agent med en annan med liknande effekt på kroppen.

Läkemedlets priser beror också på ursprungslandet. Till exempel kan Nitrosorbid i apotek köpas för 25 rubel, och Isoket-sprayen kostar ungefär 400 rubel.

Isosorbidmononitrat

Handelsnamn förberedelse :. Izomonit, monofilament, Pentakard, Plodin, etc. Monocinque administrerade läkemedel som tillverkas i tablett- och kapsel långtidsverkande med tillägg till namnet på prefixet "retard". Tabletter tas 2 gånger om dagen, retardkapslar - en gång om dagen. Gradvis öka dosen.

Den genomsnittliga kostnaden för tabletter är 300-400 rubel för 30 stycken.

Kalciumantagonister

Av gruppen av kalciumantagonister används i stor utsträckning i praktiken Nifedipin, Verapamil och Diltiazem.

Preparat tas 1-2 gånger om dagen.

Nifedipin kan användas i kombination med beta-blockerare och läkemedel som innehåller Verapamil och Diltiazem, tillsammans med beta-blockerare är inte tillåtna.

Betablockerare

Av gruppen av beta-blockerare är det svårt att utesluta ett specifikt effektivt läkemedel. De aktiva beståndsdelarna betablockerare, i allmänhet, atenolol, metoprolol, timolol, bisoprolol et al. Av alla piller har visat sig Concor, Anaprilin, Coriol, Nebilet. Betablockerare tas med måltider för att minska biverkningarna.

Betablokkarens namn och dess dosering väljs endast av den behandlande läkaren!

När du tar dessa läkemedel ska du alltid övervaka din hjärtfrekvens. Pulsen vid p-piller bör vara 50-60 slag per minut.

Priserna för inhemska Anaprilin är inte lika höga som till exempel för importerade Concor eller Nebilet. Som jämförelse: 50 anaprilintabletter kostar 27 rubel och för 28 piller av det tyska läkemedlet Nebilet är det nödvändigt att betala redan 980 rubel.

Antiaggreganter mot bildandet av trombi

Den mest kända är en tablettliknande läkemedel, såsom aspirin. Aspirin tas på kvällen efter att ha ätit i en dos av 75-150 mg en gång.

För behandling av hjärt-kärlsjukdomar finns aspirin tillgängligt i speciella former - detta Aspirin Cardio, TromboAss, Cardi ASA och Cardiomagnol.

De skiljer sig från konventionellt aspirin mer mild action på magen. Priset för aspirin är inte så högt - i genomsnitt 250 rubel per 100 bitar.

Patienter med intolerans mot aspirin eller med svår angina är förskrivna klopidogrel. Dess effekt är många gånger starkare än aspirins. Men kostnaden är mycket högre. För 28 tabletter av rysk produktion kommer att behöva skal ut över 400 rubel.

statiner

Ryska kardiologer ordinerar statindroger på grundval av aktiva substanser: rosuvastatin, simvastatin, fluvastatin och atorvastatin. Statiner tas främst innan man lägger sig.

Kostnaden för tabletter är ganska hög. Till exempel kostar det engelska läkemedlet Krestor på apoteket 2500 rubel för 28 st. Och den amerikanska Zokor-750 rubeln. för 28 st.

Att för framgångsrik behandling av hjärtat kan inte göras

Mycket ofta patienter besöka en kardiolog och om att ha uppskattat hur mycket det kommer att kosta droger i hjärt angina och viftade med handen för hans hälsa och inte har bråttom att ta mediciner, tänkande som kommer att kosta öre nitroglycerin med en plötslig attack av smärta.

Detta borde inte ske under alla omständigheter! Det är lättare att be läkaren att ersätta ett dyrt läkemedel med en billigare en med liknande åtgärd.

Det andra vanliga misstaget med den medicinska behandlingen av angina är obehörig reduktion eller ökning av dosen. Kom ihåg - endast en praktiserande läkare bestämmer när man ska ändra dosen.

Och i alla fall Det är omöjligt att behandla en sådan sjukdom som angina, bara folkmekanismer. Detta är extremt farligt för patientens liv och hälsa!

Läs mer om sjukdomen och dess terapi från videon:

Angina pectoris: symtom och vilka läkemedel som ska tas

✓ Artikel kontrolleras av en läkare

Koronar hjärtsjukdom - orsakas av en störning i koronarcirkulationen myokardial skada som uppstår på grund av en obalans mellan koronarblodflödet och syre leverans till hjärtmuskeln. CAD är baserad på de organiska kranskärlen som orsakas i de flesta fall stenoserande aterosklerotisk, till vilken kan fästas trombos. Mindre vanlig orsak till ischemisk hjärtsjukdom kan vara funktionella tillstånd av kranskärl (eller toning kramp i kranskärlen), vilket i slutändan även ovanpå den befintliga defekt endotel i hjärtats kranskärl.

Den vanligaste manifestationen av IHD är angina. Detta är en klinisk manifestation av övergående myokardiell ischemi, som uppstår som en följd av en akut inverkan av avvikelsen mellan myokardisk syrebehov och dess leverans.

Angina pectoris: symtom och vilka läkemedel som ska tas

Vad en person känner när han angriper angina

Det mest signifikanta tecknet är smärta.

 • Smärtsyndromets art: paroxysmal obehag eller förtryckande, kompressiv, djup döv smärta, kan en attack beskrivas som förträngning, svårighetsgrad, brist på luft.
 • Lokalisering och bestrålning:
 • - Den vanligaste lokaliseringen bakom brystbenet eller på vänster sida av båren.
 • - bestrålning i nacken, underkäken, tänderna, interscapulärt utrymme, mindre ofta - i armbågen eller handleden, mastoidprocesser
 • varaktighet: från 1-15 minuter (2-5 minuter).
  Orsaker till förekomsten: kommunikation med fysisk och emotionell stress
  Faktorer som eliminerar en attack:
  - ta nitroglycerin
  - Avslutande av lasten

Följande symtom på angina är mindre vanliga:

 1. Ökning av blodtrycket, som i sin tur provar manifestationer av huvudvärk, yrsel, svaghet.
 2. Dyspné är ett vanligt symptom på syrehushållning i myokardiet. Personen börjar svettas utan någon uppenbar anledning.
 3. Fortfarande ofta angina åtföljs av avbrott i hjärtets arbete, en person känner sig bra ojämn och kaotisk pulsation.
 4. Det kan finnas illamående, kräkningar.
 5. En person upplever rädsla, ökar motoraktiviteten.

Klassificering av angina pectoris

För närvarande betraktas följande typer av övergående ischemi hos myokardiet: stabil angina pectoris, variant angina pectoris och smärtfri myokardiell ischemi.
1. Stabil angina
Stabil angina pectoris, beroende på svårighetsgrad, är indelad i funktionella klasser:
I FC "Vanlig daglig fysisk aktivitet" (gå eller klättra trappor) orsakar inte angina pectorisattacker. Angina pectoris uppträder när en mycket intensiv, eller mycket snabb eller förlängd FN förekommer.
II FC "Svag begränsning av vanlig fysikalisk aktivitet", vilket innebär förekomsten av angina pectoris på grund av att en rask promenad eller en snabb ökning av stegen, efter en måltid eller på en kall, eller blåsiga förhållanden, eller under påverkan av emotionell stress, eller under de första flera timmar efter att stiga upp från sängen; medan du går till ett avstånd på mer än 200 m (två kvarter) över marken
eller under stigande trappor till mer än en spänning vid normal tak under normala förhållanden.
III FC "Märkt begränsning av vanlig fysikalisk aktivitet" - en attack av angina pectoris är ett resultat av att gå på ett avstånd av en till två fjärdedelar (100-200) på plan mark eller när gå i trappor en flygning i normal takt under normala förhållanden.
IV FC "Omöjlighet att utföra någon form av fysisk aktivitet utan att uppstå
obehagliga känslor "- angina angrepp kan uppstå i vila.

2. Variabel angina pectoris
En del av IHD-patienter upplever episoder av lokala spasmer i kransartärerna i frånvaro av uppenbara aterosklerotiska skador. detta smärt syndrom kallas variant angina pectoris, eller Prinzmetal angina. I detta fall reduceras syreavgivning till myokardiet på grund av intensiv vasospasm, vars mekanism för närvarande är okänd. Variant angina utvecklas ofta i vila, orsaken till ischemi är i detta fall en uttalad övergående minskning av syreavgivning, snarare än det ökade behovet av myokardium i det på grund av belastningen. Kriterier för klinisk och EKG-diagnostik av vasospastisk angina pectoris:
- anginalattacker som åtföljs av en övergående ökning (snarare än en minskning) av ST-segmentet på EKG;
- Anginalattacker kan ibland förekomma mot FN-bakgrunden, som vid andra tillfällen vanligtvis tolereras, det så kallade variabla tröskelvärdet för angina pectoris. Dessa attacker utvecklas efter FN, utförs på morgonen, men inte på dagtid och kvällstid.
- Anginalattacker kan förebyggas och släckas av AK och nitrater. Effekten av BB är mindre uttalad. Hos vissa patienter med angiospastisk angina kan BB orsaka proischemiska effekter.

3. No-arm (mute) myokardiell ischemi
En ganska stor del av episoderna av myokardiell ischemi kan förekomma utan symptom på angina pectoris eller dess ekvivalenter, fram till utvecklingen av smärtfritt hjärtinfarkt. Episoder av smärtfri myokardiell ischemi diagnostiseras vanligtvis under fysiska övningar och med en daglig EKG-monitor, liksom med rutinmässiga EKG-inspelningar.
Smärtlös myokardiell ischemi är indelad i:
- Typ I - Förändringar av den ischemiska typen, detekterad under fysisk ansträngning eller
daglig övervakning av EKG hos patienter utan smärtstillande syndrom.
- II typ - smärtfri ischemi, registrerad hos patienter med anfall
angina pectoris.
- III typ - smärtfri ischemi hos patienter utan angina efter
led av hjärtinfarkt.

Hur man klarar av angina

Det är viktigt att veta! I den tredje och fjärde form av angina är ofta en person behöver professionell medicinsk hjälp som åtföljande symtom negativt påverka staten och kan utlösa utvecklingen av farliga sjukdomar (hjärtinfarkt, takykardi)

Än att behandla en stenokardi

Liksom varje sjukdom som är förknippad med en kränkning av kardiovaskulärsystemet, behandlas angina med flera typer av läkemedel som interagerar med varandra för att ge en effektiv terapeutisk effekt.

nitrater

Denna grupp droger hjälper myokardiet att slappna av, vilket leder till en minskning av syrebehovet och avlägsnandet av en smärtsam spasma i hjärtmuskeln. Nitrater utvidgar också de perifera kärlen, vilket hjälper ett snabbt blodflöde från hjärtat.

nitroglycerin

Nitroglycerin - det mest effektiva läkemedlet, vilket snabbt stannar angina angreppssmärta

Detta är det effektivaste läkemedlet, vilket snabbt stannar angina pectoris smärtangrepp. Den största fördelen med detta läkemedel är snabb absorption av slemhinnor. Nitroglycerin tuggas inte, men läggs under tungan och efter några minuter börjar dess terapeutiska effekt. Det bidrar till snabb avlägsnande av smärreffekten på grund av utflödet av blod från myokardiet och normalisering av vasodilation. Nitroglycerin tas för att lindra attacker och förhindra förvärring av sjukdomen. Dosen av läkemedlet beräknas individuellt baserat på tryckindikatorerna (läkemedlet sänker blodtrycket) och förekomsten av andra sjukdomar (anemi, hypertyreoidism, njure- och leverinsufficiens). Läkemedlet är beroendeframkallande, på grund av vilket dess effekt på lättnad av attacker med tiden försvagar. Vid långvarig inträde rekommenderas att du tar raster och tar liknande antianginalmedel.

Det är viktigt att veta! Nitroglycerin från den första dosen bör avhjälpa bröstsmärta. Om en persons tillstånd inte stabiliseras kan du ta en annan medicinboll. Om, efter den andra dosen, tillståndet inte har förbättrats, är det möjligt att en person utvecklar ett hjärtinfarkt och offret snabbt behöver inläggas.

nitrosorbid

Nitrosorbid reducerar trycket i en liten cirkulationscirkulation, vilket underlättar urladdning av myokardiet

Detta läkemedel minskar trycket i en liten cirkulationscirkulation, vilket underlättar urladdning av myokardiet. Under inträde ökar toleransen mot motion och stress. Däremot har nitroglycerin en låg absorption, så det tar lite längre tid för att lindra attacken. Också ligger den största skillnaden mellan detta läkemedel och liknande i lokaliserad åtgärdsriktning: Nitrosorbid förlänger venväggarna, det påverkar inte artärer och aorta så effektivt. Läkemedlet kan placeras under tungan, valpen eller ta in sig. Det tas vid 10 mg under en attack, har egenskapen att ackumuleras över tiden vilket leder till en försvagningseffekt. Det rekommenderas inte att öka dosen, det är bättre att ändra medicinen i denna grupp för tillfället.

Transdermala klistermärken

Läkemedlet Nitroderm TTS

Detta läkemedel är idealiskt för dem som inte gillar att ta piller eller behöver ett konstant intag av antianginalmedel som förebyggande eller terapi. Plåstret är ett flerlagssystem som långsamt levererar en viss mängd nitrat till huden. Tack vare klistermärkena reduceras risken för angina attack, den profylaktiska effekten visar sig. Beroende på storleken på plåstret och hur mycket medicin som levereras till kroppen beror på.

Adrenoreceptor blockerare

Dessa läkemedel minskar behovet av myokardium i syre genom att minska hjärtslag. Blockers har nästan ingen effekt på hjärtets arbete i sådana fall när en person är i fred. Med ökande fysisk aktivitet börjar läkemedlet deras terapeutiska effekt.

Inderal

Detta läkemedel ordineras enligt schemat: de första dagarna är dosen minimal: 20 mg 3 gånger om dagen. Efter några dagar ökar dosen gradvis till 240 mg per dag. Läkemedlet är inte kontraindicerat vid nedsatt njurfunktion, men med leversjukdomar behöver dosen justeras individuellt. Har en stor lista över biverkningar, inklusive yrsel, allergiska reaktioner på komponenter, en störning i matsmältningssystemet, migrän huvudvärk, sömnstörningar. När obehagliga symptom uppträder, rekommenderas att byta läkemedel med en liknande.

betaxolol

Betakolol långverkande läkemedel

Läkemedlet är förlängt, tas en gång om dagen, 10 ml. Efter 14 dagar kan dosen fördubblas om den terapeutiska effekten är otillräcklig. Det är nödvändigt att försiktigt ta med läkemedlet för personer med njursvikt, diabetes och blodsjukdomar. Vid överdosering kan det orsaka konvulsioner, yrsel, bronkospasm.

atenolol

Atenolol vid angina attacker

Detta läkemedel tas en gång om dagen, på morgonen efter att ha ätit. Den initiala dosen, som ska följas i 2 veckor - 50 mg. Vidare kan dosen fördubblas - upp till 100 mg i en eller två doser. Om läkemedlet inte stoppar angina angina vid maximal dos anses ytterligare administrering av atenolol opraktiskt.

Läkemedlet har absoluta kontraindikationer, som bör beaktas: hjärtsvikt, bradykardi, hypertoni, barndomsperioden.

Det är viktigt att veta! Denna grupp av läkemedel bör ordineras av läkaren efter studier av patientens medicinska historia, eftersom blockeringsmedel har ganska många kontraindikationer.

Antagonister av kalciumkanaler

På grund av blockaden av komplexa proteiner som bidrar till spasmer i artärer och blodkärl, med hjälp av droger från denna grupp, har det en positiv effekt på myokardets arbete. Hjärtmuskeln krymper mindre, blodet flyter till perifer cirkulation och det mänskliga tillståndet förbättras.

diltiazem

Diltiazem är ordinerat för stenokardi och högt blodtryck

Detta läkemedel hör till den moderna tredje klassen av antagonister och har en ganska bred lista över biverkningar. Det ordineras för stenokardi och högt blodtryck på grund av vasodilaterande egenskaper. Dosen av läkemedel valt individuellt, den maximala dagliga dosen - 360 mg, Minimal - 180. Om några negativa symptom på drog bör avlägsnas, eftersom överskjutande doser kan orsaka kollaps eller lungödem.

gallopamil

Gallopamil är ordinerat för angina pectoris eller för förebyggande av återkommande hjärtinfarkt

Detta är en andra generationens läkemedel, ordineras för angina pectoris eller för förebyggande av upprepade hjärtinfarkt. Effektivt urladdar myokardiet, dilaterar blodkärlen, säkerställer normalt blodflöde genom perifera kärl. Dosen ordineras baserat på svårighetsgraden av angina attacker - från 50 till 100 mg två gånger om dagen. Om så önskas kan en stor dos av läkemedlet delas upp i 4 delar. De viktigaste kontraindikationerna: hypotoni, njurdysfunktion, graviditet, barndom, några hjärtpatologier.

verapamil

Detta läkemedel hänvisas till den första gruppen av antagonister. Effektivt påverkar myokardiet, främjar vasodilation, normaliserar hjärtans rytm. För att förebygga angina pectoris är den dagliga dosen av medicinen 320 mg, vilken måste delas upp i 4 uppdelade doser. För behandling av angina ökar dosen av läkemedlet betydligt - upp till 500 mg, speciellt om sjukdomen har ett farligt stadium.

Var försiktig med personer som har en historia av njure och leversjukdomar eller är benägna att tryckstor.

diuretika

Dessa läkemedel är diuretika, vilket gör att du snabbt kan ta bort svullnaden från väggarna i krampiga kärl och artärer. Tilldelas i ett komplex, tillsammans i antagonister och blockerare.

klortalidon

Läkemedlet Chlortalidon sänker blodtrycket

Har en låg toxicitet, medan den sänker blodtrycket väl. Det tas en gång om dagen, skiljer sig från låg utlakning av kalium och natrium från kroppen. Vid svåra angina attacker kan dosen av läkemedlet fördubblas.

Lasix

Lasix främjar snabb tryckreduktion

Ett ganska aggressivt läkemedel som föreskrivs i nödfall. Sänker blodtrycket snabbt, ger aktiv urinutgång. Tillträde diuretika bör kombineras med intag av droger som innehåller kalium, magnesium, kalcium och natrium. Det tas 1 tablett en gång dagligen, dagsdos rekommenderas inte.

Det är viktigt att veta! Diuretika kan snabbt minska blodtrycket, så de bör tas med försiktighet i samband med antihypertensiva läkemedel.

Diagnosen "angina pectoris": behandling och liv efter attacker

När förekomsten av hjärt-kärlsjukdom som "ansträngnings angina" är behandling som syftar till att lindra symtom, bromsa sjukdomsprogression och minska risken för komplikationer, särskilt hjärtinfarkt och för tidig död.

Terapeutisk taktik beror på effektiviteten hos den ursprungliga medicinen. Använda droger av olika farmakologiska grupper som förbättrar blodflödet till myokardiet. Efter ytterligare diagnos erbjuds patienten ett kirurgiskt ingrepp.

Läs i den här artikeln

Diagnos av staten

Kännetecknande för sjukdomen i typiska fall leder inte till svårigheter. Diagnosen ställs om patienten klagar över pressning, klämning, bränning, eller bröstsmärtor som uppkommer vid gång eller gå i trappor och stannar efter stopp eller inom 1 - 2 minuter efter administrering av nitroglycerin.

Om smärtornas egenskaper är olika kan det vara ett atypiskt smärtssyndrom eller en annan sjukdom, inte angina pectoris. I detta fall utser doktorn ytterligare metoder för instrumentell diagnos. Först och främst är detta EKG och dess dagliga övervakning av Holter. På en vanlig EKG i vila visas inte angina. Under den dagliga inspelningen, vid fysisk ansträngning, kan man se ett tecken på myokardiell ischemi - en minskning i ST-segmentet.

Den vanligaste belastningen EKG-testningen. Detta är cykel ergometri eller löpband. Undersökning av EKG under träning gör det inte bara möjligt att registrera förändringar på EKG, men också för att bestämma svårighetsgraden, det vill säga funktionell klass av angina pectoris.

En ännu mer tillförlitlig men tekniskt mer komplex metod är stress-ekkokardiografi. Detta är ultraljudet i hjärtat före och efter belastningen. Som ett resultat ser läkaren områden vars kontraktilitet tillfälligt reduceras. Detta är en tidigare indikation än EKG-förändringar.

Om patienten inte kan göra övningen på en stillastående cykel eller löpband, använde transesofageal elektrostimulering eller farmakologisk stressen ekokardiografi. Metoderna möjliggör ökning av frekvensen av hjärtkollisioner utan att musklerna laddas, exempelvis med gemensamma sjukdomar. Stressekokardiografi är också indikerad för patienter med ett initialt förändrat EKG, till exempel med en blockering av buntets vänstra ben.

Standarden för diagnos av ischemisk hjärtsjukdom, särskilt angina pectoris, - koronar angiografi. Förfarandet gör det möjligt att se de kärl som drabbats av ateroskleros och för att bestämma indikationer för kirurgisk behandling av IHD, angina pectoris.

Det är möjligt att använda datorangiografi i hjärtat, men denna teknik är dyrare och har ännu inte hittat bred tillämpning.

behandling

IHD är en kronisk progressiv sjukdom. Behandling av stabil angina pectoris innefattar kost, rökstopp, korrigering av andra riskfaktorer, rationell fysisk aktivitet, medicinering och kirurgisk ingrepp. Vid behandling av angina pectoris med olika grupper av läkemedel, ofta i kombination med varandra, med hänsyn till det tillhörande hjärtsjukdomar och andra organ.

Självmedicinering i detta fall kan orsaka komplikationer och biverkningar. Därför bör terapin utse en kardiolog, och diagnosen ska bekräftas av ytterligare diagnostiska studier.

Ofta ordineras patienterna antianginala läkemedel utan djup diagnos, endast baserade på klagomål på smärta i hjärtat av hjärtat. Detta är fel, eftersom smärta kan associeras med en annan sjukdom.

Intag av onödiga läkemedel är ekonomiskt olönsam och kan skada patientens hälsa.

Standarden för behandling av angina pectoris omfattar två stora grupper av droger: förbättrar prognosen och förebygger symptomernas utseende.

Förberedelser för att förbättra prognosen, minska risken för komplikationer:

 • trombocytaggregationshämmande;
 • statiner;
 • i vissa fall - ACE-hämmare och beta-blockerare.

Läkemedel för att lindra smärta eller förhindra deras utbrott:

antitrombocytmedel

Dessa läkemedel minskar risken för blodproppar på aterosklerotiska plack i kärlen. Acetylsalicylsyra används i en dos av 75-100 mg / dag. För att förhindra gastriska lesioner bättre odds använda med en enterisk beläggning (aspirin cardio) eller i kombination med acetylsalicylsyra intag av antacida (cardiomagnil).

Schema för trombbildning i kärlet

Aspirin kan kombineras med antiinflammatoriska läkemedel som tas för andra sjukdomar. Det rekommenderas att använda mer moderna medel (meloxicam), för att inte förskriva ibuprofen. Diklofenak är acceptabelt.

Om aspirin kontraindiceras, ordinera klopidogrel. Patienter utan tidigare hjärtinfarkt rekommenderas inte för båda drogerna. Vid ulcerös blödning är det bättre att använda en kombination av aspirin och esomeprazol än klopidogrel (Plavix).

Curantyl och warfarin med stabil angina i frånvaro av andra indikationer tilldelas inte.

Lipidsänkande läkemedel

De viktigaste drogerna i denna grupp är statiner (zocor, mevacore, lypemar, crucifer, lercol, lipostat). De ordineras till patienter med angina med hög risk för hjärtinfarkt, oavsett kolesterolnivån, som gradvis ökar dosen. De tolereras vanligtvis väl och ger inte biverkningar.

LDL-kolesterolhalten är 2,5 mmol / l. Läkemedel tar kontroll över hepatiska enzymer. Att öka koncentrationen mer än 3 gånger kräver en omprövning av behandlingen.

Betablockerare

Läkemedelsbehandling av angina pectoris involverar selektiva beta-blockerare (bisoprolol, karvedilol, nebivolol), särskilt i patienter efter hjärtinfarkt. På grund av mottagandet av dessa medel bör puls i vila vara 55-60 i en minut. Högre värden indikerar en otillräcklig dos av läkemedlet.

Selektiva beta-blockerare (Concor, lokren, nebilet, Dilatrend) kan användas med försiktighet vid diabetes och även astma, men under kontroll av blodsocker, eller toppflödeshastigheter.

ACE-inhibitorer

Droger i denna grupp (tritatse, prestarium och andra), och vid deras intolerans - Sartai (valsartan, kandesartan), betecknad i fallet angina kombinerad med högt blodtryck, hjärtsvikt, diabetes, tidigare hjärtinfarkt vänsterkammardysfunktion eller genom ekokardiografi.

Kalciumantagonister

Verapamil och diltiazem kan ordineras i stället för beta-blockerare i svåra sjukdomar i lungorna eller perifera artärer. Amlodipin (Norvasc), och andra långverkande dihydropyridin kalciumantagonister (Plendil, Lomir, latsipil) används också vid intolerans eller kontraindikation för mottagning av betablockerare.

nitrater

Vid behandling av angina pectoris är nitroglycerinpreparat av särskild betydelse. De utökar koronarkärlen och snabbt lindrar smärta. Men med det konstanta intaget av sådana droger försvinner deras effekt.

Därför är det nödvändigt att ge en period under dagen när nitrater inte verkar (vanligtvis på natten).

Kort-verkande former (nitroglycerin och nitrosprey) och nitrosorbid anbringas under tungan under 10 minuter för att ladda, vilket kan orsaka smärta. När det uppstår smärta, måste du upprepa nitroglycerin.

I svår angina används långvariga aktivitetsformer - 5-mononitrat (monokink retard, pektrol, efox lång) på morgonen. Kanske deras kombination med beta-blockerare, vilket signifikant ökar effektiviteten av behandlingen.

molsidomin

Detta nitratliknande medel kan användas för att förhindra anfall. Han utnämns 2 till 3 gånger om dagen. Känsligheten för den minskar inte, huvudvärk och andra biverkningar av nitrater uttrycks inte.

Det finns en form för en enstaka dos per dag - Dilasid-retard.

Hämmare av Ir-kanaler

Detta är en ny klass av droger, vars effekt är jämförbar med beta-blockerare. Den huvudsakliga representanten är croaksan. Det ordineras för kontraindikationer eller biverkningar av beta-blockerare.

Andra medel

Trimetazidin har tillräcklig bevisning för effektivitet i angina pectoris. Det kan ordineras förutom den huvudsakliga behandlingen eller i stället för beta-blockerare, nitrater och kalciumantagonister när de är intoleranta.

Beredningen av omega-3-fettsyror (Omacor) har också visat sig vara effektiv vid komplex behandling av angina pectoris. Det ordineras i en dos av 1 gram per dag.

Effektiviteten av behandlingen utvärderas av minskningen av symptomets utseende. Det är tillrådligt att överföra angina till den 1: a funktionella klassen eller för att eliminera den fullständigt. Med ineffektivitet av läkemedelsbehandling, som inkluderar 2 droger, löses frågan om kirurgisk ingrepp på koronarkärlen. Operationen utförs också när patienten inte vill ta mediciner hela tiden, men föredrar en mer aktiv behandlingstaktik.

För diagnos och behandling av angina pectoris, se denna video:

Hur lång tid tar behandlingen?

Urval av antianginalterapi tar lång tid. Det är nödvändigt att läkemedlets effekt är fullt utvecklad. Vanligtvis tar det ungefär en månad. Då är det nödvändigt att utvärdera effektiviteten genom stresstestning. Om det saknas förbättring, föreskrivs en andra antianginalmedicin och återigen väntar de på den fullständiga utvecklingen av åtgärden och utvärderar sedan dess effektivitet.

Om kombinationen av droger kommer att matchas framgångsrikt måste de tas för livet eller tills tillståndet förvärras.

Livet efter sjukhuset

Med stabil angina är sjukhusbehandling inte nödvändig. Val av terapi utförs på poliklinisk basis. Med fler attacker indikeras sjukhusvistelse. Efter urladdning måste patienten regelbundet besöka läkaren och ta alla föreskrivna läkemedel. Dessutom är det nödvändigt att minska risken för hjärtinfarkt:

 • normalisera vikt
 • övervaka blodtryck och blodsockernivåer
 • Rök inte och konsumera inte alkohol och höga doser koffein.
 • att överge den alltför stora belastningen som orsakar anfall
 • För att upprätthålla daglig fysisk aktivitet som inte förvärrar tillståndet.

utsikterna

Risk för komplikationer beror på många faktorer: ålder och kön hos patienten, hans vikt, matvanor, samtidig diabetes, astma, ateroskleros, perifer arteriell sjukdom, högt blodtryck, hjärtsvikt. Påtagligt ökar risken för rökning.

Ändring av riskfaktorer är grunden för sekundärt förebyggande av komplikationer vid angina pectoris. Detta kan läsas i detalj från en kardiolog. Detta bör börja behandling av angina pectoris.

Drogbehandling för angina pectoris syftar till att förebygga hjärtinfarkt och andra komplikationer. Dessutom måste drogerna skydda patienten mot smärta. Terapi ska ordineras i enlighet med internationella normer och omfatta flera läkemedel med olika åtgärder. Om det är ineffektivt anges kirurgisk ingrepp.

Om det finns en instabil angina, vars symptom kan ses även i vila, är det brådskande att börja behandlingen, annars kan det gå in i en progressiv och leda till hjärtinfarkt. Vad är tecknen på sjukdomen? Vad kommer EKG att visa? Hur ger man första hjälpen?

Varje patologi, som förekommer i flera steg, är uppdelad av läkare beroende på symtomen för graderingens bekvämlighet. Till exempel används en klass för angina pectoris. Klassificering av stabil angina pectoris med funktionella klasser gör att du kan välja en behandling och göra en prognos

Normalisera trycket i angina är inte lätt. Det är viktigt att känna indikatorerna på en normal nivå för att ta mediciner i tid. Men inte alla droger är lämpliga för lågt, lågt eller högt tryck. Vad är trycket under en attack? Vilken puls är normal?

Om det fanns andfåddhet med angina pectoris, vilka droger kan bara dricka en läkare. Vi måste trots allt förstå vilken typ av dyspné - spänning eller annan typ. Så hur och vad man ska behandla för att eliminera obehagliga symptom?

Samtidigt diagnostiseras diabetes och angina ett allvarligt allvarligt hot mot hälsan. Hur man behandlar angina i typ 2 diabetes Vilka kränkningar i hjärtans rytm kan uppstå?

Huvudåtgärderna, hur man tar bort en attack av angina pectoris, ska ta nitroglycerin och vila. Men vid högt tryck eller lågt finns det nyanser. Vilka mediciner kan jag snabbt ta hem hemma?

För första gången om vasospastisk angina började Prinzmetal prata 1959. Symptom på det förekommer huvudsakligen tidigt på morgonen, i vila. Tillförlitlig diagnos - EKG-indikatorer och kardiografi. Behandlingen är lång, prognosen beror på patienten.

Med angina utförs antianginal terapi. Utvärdera kriterierna för dess effektivitet genom EKG, test med belastning, Holter-övervakning. I de första stadierna är den första linjära behandlingen ordinerad.

Det kan förekomma hjärtinfarkt inom 15-30 dagar efter hjärtattack. Tidig postinfarction stress angina svarar svagt på behandlingen, kirurgi behövs.

Drogbehandling för angina pectoris

Stenokardi är uppfattad som plötsliga angreppssmärter i det retrosternala området som orsakas av inskränkning av koronar lumen. Sådana tillstånd kan uppstå av olika skäl, som är en form av ischemi hos hjärtmuskeln. Kliniska manifestationen av myokardiell hypoxi är just den smärta som uppstår som en reaktion av organismen till syrebrist hos hjärtcellerna. Vanligtvis förekommer attacker oväntat hos patienter med angina pectoris, och när man vidtar lämpliga åtgärder går smärtan bort. Men i vissa fall kan angina pectoris resultera i hjärtinfarkt, så att du inte kan ignorera smärtan som uppstår. Samtidigt behandling av angina - ett privilegium för specialistläkemedel och doser bör endast välja en kardiolog och endast på grundval av diagnostiska metoder.

Mekanismen för manifestationen av IHD

Oavsett orsakerna till myokardischemi (det kan vara ateroskleros, kärlspasmer, medfödd hjärtsjukdom och många andra patologier), manifestationen av sjukdomen som kännetecknas av en ökning obalans mellan behoven hos hjärtmuskeln i utbudet av syre och näringsämnen och förmågan att åstadkomma den nödvändiga koronarblodflödet. Som ett resultat av denna process finns det syrebrist av myokardiet celler, tillsammans med frisättningen av toxiner - de är katalysatorer för alstring av signaler för att varna CNS hypoxi utveckling. En manifestation av detta kedjereaktion är smärtan som uppstår bakom bröstbenet och ofta anges i det omgivande området - iliaca i armar och ben, rygg, nacke, och även käken.

För att stoppa angina pectoris attack är det nödvändigt att vidta åtgärder för att återställa normalt blodflöde. Vanligtvis hanteras denna uppgift av "Nitroglycerin" - den utvidgade vaskulära beredningen är ett snabbtverkande läkemedel. Men om bröstsmärtan ofta uppstår är det nödvändigt att bekämpa orsaken till deras förekomst, för vilken det är nödvändigt att genomgå en noggrann undersökning som leder till lämplig behandling.

Det bör också förstås att brist på motion, dåliga vanor, missbruk av hög kalori mat med hög psyko emotionell och fysisk stress - faktorer som direkt påverkar utseendet på en myocardial perfusion problem, så effekterna bör begränsas till ett minimum.

Den mänskliga kroppen, inklusive hjärta, har stora reserver, men vi bör inte anta att de är oändliga, och smärta bakom bröstbenet - den första signalen som utan behandling, kommer problemet att fortsätta att växa som en snöboll. Och för att avsluta det hela kan infarkt och operation för att avlägsna organiska skador på en eller flera kransartärer.

Klassificering av läkemedel som föreskrivs för angina pectoris

Drogterapi för angina pectoris ingår i behandlingsregimen för hjärt-kärlsjukdom och bland de främsta uppgifterna mot droger kan vi skilja på följande:

 • ökning i blodkärlens diameter, i första hand - koronär;
 • sänka blodtrycket för att minska belastningen på hjärtmuskeln;
 • minskning av hjärtfrekvensen (hjärtfrekvensen är baserad på fenomen som korrelerar med blodtrycket, men dessa två funktionella tillstånd är inte desamma);
 • en ökning i blodets reologiska egenskaper (vilket ger fluiditetsindexet normalt).

Även om det är en vanlig behandlingsregim av angina pectoris som ett specialfall av CHD, i varje fall endast en läkare bestämmer vilken medicin att ta för angina, med hänsyn tagen till så skilda faktorer som patientens ålder, närvarande i livsstil riskfaktorer, närvaron av en genetisk predisposition för hjärt sjukdomar, resultaten av analyser och diagnostiska förfaranden.

Det finns två sätt att utnämna mediciner i angina pectoris:

 1. Baserat på undersökningen av egenskaperna hos kliniska manifestationer och sjukdomsförloppet. Ett sådant tillvägagångssätt förutsätter klassificering av angina pectoris enligt funktionella klasser: patienter med II funktionell klass sjukdom genomgår terapi och tar en eller två typer av läkemedel. Med en allvarlig form av patologi är omfattande behandling lämplig.
 2. På grund av kvalitetsutvärdering av farmakologiska effekter av vissa läkemedel när de passerar speciella tester med en riktig (treadmill test) eller simulerad läkemedel ( "Dobutamin") doserade belastning på hjärtat.

Om patienten att konsultera en hjärtspecialist med symptom på angina för första gången, är det rekommenderat att föra dagbok, där du kommer att behöva markera datum och tid för attackerna, deras varaktighet, kvantitet och dosering av läkemedel som vidtagits för att koppning av en attack. Dessa data kommer att vara användbara i framtiden för att göra en mer komplett och pålitlig diagnos.

Grupper av läkemedel som föreskrivs för terapi av stenokardiska manifestationer av IHD:

 • nitrater;
 • P-blockerare;
 • trombocytaggregationshämmande medel;
 • kalciumkanalblockerare;
 • statiner.

Nitrater eller antianginala mediciner steg har en avslappnande effekt på väggarna i koronarkärlen, vilket bidrar till deras större elasticitet (när ischemi attack sådana preparat lätta vasodilatation som svar på anoxi i hjärtmuskulaturen celler). Antagnings nitrater kan öka blodflödet i de stora kransartärer (vänster, höger, kuvert), och säkerheter - de små blodkärlen som försörjer blod direkt till hjärtmuskelcellerna.

Principen för beta-adrenoblokatorov är att bringa normen för myokardiell kontraktilitet (baserat på mätningen av nivån av utstötningsfraktionen) och hjärtfrekvensen. Särskilt effektiv i attacker av bröstsmärta, som uppstod som ett resultat av fysisk aktivitet. Med angina pectoris har mycket liten effekt.

Uppgift med antiplatelet är att minska koncentrationen av blodplättar i blodet, vilket kan minska sannolikheten för akut trombos under angina episoder, den främsta orsaken till hjärtinfarkt.

Kalciumantagonister är läkemedel som blockerar leveransen av kaliumjoner till cellerna som är ansvariga för att förbättra ämnesomsättningen, vilket är högst oönskat vid myokardiell ischemi, eftersom det ökar syrebehoven hos vävnader.

Rollen av statiner vid behandling av angina - sänka kolesterol i blodet, vilket förhindrar bildandet av aterosklerotiska plack, och förträngning av lumen i hjärtats kranskärl - den främsta orsaken till attackerna den angina pectoris.

Vi ger inte namnen på tabletter från hjärtans hjärtat, eftersom det kommer att diskuteras i tillräcklig detalj i nästa avsnitt. Det är bara att notera att kardiologen kan rekommendera för diagnosens specifikation att utföra diagnostiska förfaranden som gör det möjligt att bedöma koronarkärlens interna tillstånd. Om det finns omfattande stenoser kan kirurgisk ingrepp (bypass eller angioplasti) krävas för att återställa normalt blodflöde. Efter operationen stoppar angina attacker vanligen helt, även om läkemedelsbehandling sannolikt kommer att behövas under resten av ditt liv.

Val av mediciner för IHD och angina

Om de sällsynta attacker av bröstsmärtor "Nitroglycerin" mottagning kommer att räcka, med utvecklingen av sjukdomen (snabba attacker med mindre än tidigare fysisk aktivitet) är ett akut behov av att göra en tid hos en hjärtspecialist - annars risken för hjärtinfarkt ökar med en beställning.

nitrater

Breddning kranskärl beredningar vid angina 1 - 2: a funktionsgrupper tas antingen vid tidpunkten för attacken, eller som ett profylaktiskt medel, om det antas ökad psyko emotionell eller fysisk aktivitet. I sådana fall är det vanliga snabbtverkande ämnet Nitroglycerin (Nitrosorbid).

Vid diagnos av en sjukdom i den tredje till fjärde funktionella klassen är det nödvändigt att ta nitrater regelbundet med en genomsnittlig eller lång varaktighet av effekten.

förväntad nitrat är "Nitrong" "isosorbiddinitrat", "Sustac forte" - de är för 4 - 6 timmar, så tar dessa tabletter bör vara minst tre gånger om dagen.

Nitrat av långvarig åtgärd bör tas 1-2 gånger om dagen (Kardiket, Efoks, Pectrol, Monochinkwe).

Oavsett hur bra beredning av anti-angina action, utrustade med kärlkramp, är det nödvändigt att veta vad nitrater är beroendeframkallande, så du måste ge dagligen 4-8-timmarsperiod när blodet av dessa läkemedel inte.

Betablockerare

Adrenoreceptorblockerare är en del av "guldstandarden" vid behandling av hjärtsvikt och ischemisk hjärtsjukdom - de har en signifikant effekt på att minska sannolikheten för progression av angina i infarkt. I detta fall har denna grupp av läkemedel också en direkt terapeutisk effekt på hjärt-kärlsystemet, vilket minskar den myokardiska syreförfrågan, sänker blodtrycket och SPF.

Listan över läkemedel för behandling av angina pectoris från denna grupp är ganska omfattande och ständigt fylls på. De aktiva substanserna i p-blockerare är:

De vanligast föreskrivna tabletterna är "Concor", "Nebilet", "Anaprilin", "Egilok", "Betakard", "Coriol." Adrenoreceptorblockerare ska tas omedelbart före måltid - detta minimerar utseendet av oönskade effekter.

Antagonister av kalciumkanaler

Denna grupp av läkemedel förhindrar att kalciumjoner levereras till cellerna i myokardiet. Kalcium är ett mineral som är av stor betydelse för cellmetabolism, men med ischemi måste dess aktivitet undertryckas. Detta bidrar till att minska förmågan att spasmodiska blodkärl, vilket leder till deras expansion och förbättring av blodtillförseln till hjärtmuskeln. I detta fall inträffar deponering (fördröjning) av blod i perifera venules, vilket dessutom minskar volymen av cirkulerande blod i kroppen, minskar belastningen på hjärtat och minskar hjärt-hypoxi.

De mest effektiva drogerna i denna grupp vid behandling av angina hos vuxna:

 • "Amlotop", "Norvasc" (det aktiva ämnet är "Amlodipin");
 • "Nifecard", "Corinfar" (verksamt ämne - "Nifedipin");
 • "Isoptin" (verksamt ämne - "Verapamil");
 • "Diacordin", "Aldizem" (den aktiva substansen är "Diltiazem").

Läkemedel på grundval av "Diltiazem" och "Verapamil" kan inte ingå i behandlingsschemat tillsammans med beta-blockerare.

antitrombocytmedel

Beredningar av aktiv substans som är acetylsalicylsyra, "kondensera" blodet, vilket minskar koncentrationen av blodplättar som är ansvariga för blodproppar vid stället för skada den inre ytan av blodkärl (normalt aterosklerotiska plack). Dessutom ökar blodplättmedlen "flexibiliteten" av erytrocyter, vilket förbättrar de hydrodynamiska egenskaperna hos blodflödet.

Dessa läkemedel är oftast förskrivs till alla patienter som har nått en viss "kritisk" ålder (för män är 40 - 45 år, kvinnor - postklimaksny period) som profylax mot akut trombos (hjärtinfarkt, ischemisk stroke).

"Aspirin", "Aspirin Cardio", "trombotisk ACC", "Kardiask" - läkemedel som används för att behandla angina, minska sannolikheten för angina till hjärtattack.

diuretika

Denna grupp av läkemedel, som har en diuretisk effekt, bidrar till snabb eliminering av edematösa fenomen, inklusive de som uppträder på kransartärernas spasmodiska väggar.

Vid måttlig angina visar goda resultat "Triampur", "diazid" om diagnosen angina decubitus (sk dekubitalnaya sjukdom), är det nödvändigt att ta "Furosemid" - mer potent läkemedel. I nödfall, beteckna "Lasix".

Kontraindikationer mot användning av läkemedel för behandling av angina pectoris

Den allmänna kontraindikationen för att ta läkemedel som används för att behandla attacker av anginal smärta är den individuella intoleransen av komponenterna i läkemedel.

Det bör inte nämnas att självmedicinering med myokardiell ischemi har mycket allvarliga konsekvenser, till en plötslig hjärtstillestånd, därför rekommenderas det att man inte bedriver "amatör" -aktivitet.

Tänk på vilka läkemedel som inte kan tas med angina bland de som beskrivs ovan:

 • kontraindikationer mot användning av nitrater - hypotension, kardiomyopati, läkemedel från gruppen av fosfodiesteras-5-hämmare;
 • beta-adrenoblocker kan inte ordineras i närvaro av astma, dekompenserat hjärtsvikt i allvarlig form, symptomatisk bradykardi, hypotension
 • Absoluta kontraindikationer för att ta kalciumantagonister är hypotoni; AV-blockad II-III grad, uttryckt aortastenos, syndrom hos den försvagade sinusnoden;
 • trombocytaggregationshämmande förbjudet att ta om det finns problem med det gastrointestinala området (magsår, njursjukdom, lever), i svår hjärtsvikt, de uppskjutna hemorragisk stroke och systemiska sjukdomar kännetecknade av en ökad risk för inre blödning.