Huvud / Åderbråck

Prinzmetals stenokardi: Symptom och behandling

Prinzmetals angina har omedelbart många namn. Det kallas spontant och variant, och vissa läkare föredrar termen "vasospastic". Men vad som helst sjukdomen i patientens anamnese kallades, i vilket fall som helst, det beskriver krampen i kransartärerna, som manifesteras när en person är i vila.

Viktig punkt

Angina av Prinzmetal kännetecknas av anfall som uppstår mycket hårt och sträcker under lång tid. På många sätt var det härifrån att det latinska namnet på manifestationen - "anginal smärta" - kom, för på latin betyder ango "själ".

Angina angrepp skiljer sig i känslan av att klämma i hjärtat. Smärtsyndrom manifesterar sig i brystbenet till vänster, i scapula. Ofta ger smärta i armen, axeln. Känslor som brinner, tolereras kraftigt och ger upphov till rädsla för döden. De flesta attacker kommer tidigt på morgonen och på natten. Med hög intensitet i smärtssyndromet framkallas takykardi, hjärtslagets rytm är bruten, patienten utgår bokstavligen efteråt. Fall av hypotension, vilket leder till förlust av medvetande, är vanliga.

Intressanta funktioner

Angina av Prinzmetal namngavs efter kardiologen som först beskrev denna patologi. Denna händelse inträffade 1959. Sjukdomen anses vara en sällsynt underart av ischemisk hjärtsjukdom. Patologi finns hos 2-5% av personerna. Riskgrupp - personer i åldern 30-50 år.

I vissa fall uppstår sjukdomen på egen hand, i andra blir det bara en komplikation i en allvarligare sjukdom. Till exempel, ofta angina av Prinzmetal går i samband med angina av stress, det vill säga en sjukdom provocerad av stress, fysisk överbelastning.

Hur identifierar man?

Hur mår man att Prinzmetals angina började? Symtom på denna sjukdom är ljus nog för att inte märka att de är omöjliga, men det kan förväxlas med andra hjärtsjukdomar om du inte har medicinska kvalifikationer.

Observera att patologin manifesteras:

 • svår smärta
 • återvända i ryggen, vänster hand;
 • blekhet;
 • svettning;
 • svimning;
 • tryck hoppar.

Vanligtvis startar anfall på ungefär samma gång varje gång.

Särskilda funktioner

Prinzmetals angina på EKG är tydligt synlig. Denna studie visar karaktäristiska förändringar. Vanligtvis visas de under en attack, och när det slutar, kommer indikatorerna gradvis tillbaka till det normala. Från diagrammet kan man se att när isoelektriska linjen attackeras stiger RS-T-segmentet. T förvandlas till en högstång. Dessa är nyckelfunktioner som gör det möjligt att skilja varianten från andra underarter av angina pectoris.

Diagnosera QRS-förändringar: Q går in i en patologisk prong, R blir mer normalt, QRS expanderar.

Fel i ventrikelens arbete leder till en kränkning av hjärtslagets rytm. I särskilt svåra fall diagnostiseras ventrikelflimmer. Dessutom lider atrial-ventrikulär ledning. När smärtsyndromet passerar, präglas Prinzmetal angina av en ganska snabb återhämtning av alla indikatorer till normativ.

För att diagnostisera sjukdomen är det vanligt att tillgripa ett veloergometrisk test och koronarangiografi.

Tecken på sjukdomen

Variant angina av Prinzmetal manifesteras med smärta, det är genom henne att man kan misstänka patologi utan att ens vara expert. För att skilja sjukdomen från de vanligaste typerna av angina, var uppmärksam på sådana egenskaper:

 • smärta kommer på natten, varje gång på samma gång;
 • attacken varar ungefär en kvart i timmen;
 • när nitroglycerin tas, går manifestationer av patologi bort;
 • Det är inte möjligt att identifiera en provokerande faktor.
 • smärta brinner, krossar, känns i bröstbenet till vänster, passerar i handen.

Ofta med en attack börjar en livshotande arytmi, vilket leder till en förlust av medvetande. Oftast är det arytmi som utvecklas mot bakgrund av angina pectoris och orsakar död.

Diagnostiska funktioner

Trots det faktum att modern vetenskap redan har studerat Prenmetal angina pectoris, symptom och behandling av denna patologi är diagnosen av sjukdomen fortfarande ett allvarligt problem. Det var inte möjligt att utveckla en instrumental metod som uppvisade tillräcklig tillförlitlighet.

Koronarangiografi anses vara det mest korrekta och informativa sättet. I detta fall undersöks hjärtkärlen genom att injicera ett kontrastmedel i patientens kropp, varefter röntgenstrålen bestrålas.

Om ett kontrastmedium injiceras i kroppen eller en kateter finns i kärlet kan den utlösa en spasm. Det är detta faktum som studeras i medicinska experiment på patienten, eftersom en sådan spasm i fartyget gör det möjligt att tala med stor säkerhet om angina av Prinzmetal. Vanligtvis används ergonovin-läkemedlet, vilket ökar förmågan hos smala muskler att komma i kontakt. För att avlägsna förminskningen, injicera nitroglycerin i venen.

Specificitet av EKG

Eftersom det är känt att Prinzmetals angina mest noggrant bestäms av EKG, men dessa måste skjuta exakt vid tidpunkten för attacken, misstänkt denna patologi patienten ordinerats en daglig studie. Detta i medicin kallas Holter-övervakning.

När man studerar patientens kropp, får läkare tillförlitlig information om ischemi, inklusive när smärtan börjar. Patienten måste i sin tur hålla den mest kompletta dagboken under dagen och beskriva handlingar och känslor varje timme. Vidare jämför läkarna dagbok och EKG, gör slutsatser om förekomsten och omfattningen av patologins utveckling.

Ytterligare metoder

Ett annat alternativ för att diagnostisera angina av Prinzmetal är ett test med hyperventilering. I det här fallet erbjuder läkare patienten djupt, andas ofta i en kort tidsperiod, medan man mäter alla sina indikatorer.

I det fall när koncentrationen av vätejoner minskar under försöket i blodet, börjar den glatta muskeln att komma i kontakt. Tidigare har denna teknik distribuerats mycket, men det är nyligen alltmer sällan, eftersom nivån på tillförlitlighet inte är tillräckligt hög.

Och vad ska jag göra?

Om Prinzmetals angina diagnostiserades blir behandling en utmaning. De mest effektiva åtgärderna är läkemedelsåtgärder. I detta fall används flera grupper av droger.

Först och främst bör patienten ha kort, snabb åtgärd vid fingertopparna. Det är som regel en spray eller tabletter av nitroglycerin. Det är nödvändigt att ta medicinen omedelbart, så snart attacken har börjat, så att symtomen försvagas. Som förebyggande åtgärd är det tillåtet att använda droger baserade på nitroglycerin, men under lång tid. Dessa inkluderar:

Hur annat att behandla?

Med angina Prinzmetal (vasospastisk) visar aspirin, vilket möjliggör förhindrande av trombi. Detta är verkligen ett sällsynt fall, eftersom angina pectoris är förknippad med en aterosklerotisk lesion av blodkärl och med andra undersorter av patologi, förutom ämnet, används inte aspirin. Men den positiva effekten av att ta aspirin är högre än riskerna i samband med det.

Kalciumantagonister är oersättliga. Som regel används droger som effektivt blockerar kalciumkanaler. Dessa inkluderar:

Dessa läkemedel tas varje dag för att uppnå en positiv effekt. Endosvolymen väljs av läkaren, som styrs av patientens allmänna tillstånd, egenskaper hos stenokardi och fysisk form. Effektiva komponenter i droger slappnar av glatt muskler, vilket leder till en positiv effekt.

Om alla ovanstående åtgärder inte har visat sig vara effektiva, är det rimligt att tillgripa alfa-blockerare.

Komplexa förhållningssätt till problemet

Det är värt att komma ihåg att den beskrivna typen av angina penetrerar hjärt-kärlsystemet. Detta innebär att alla handlingar hos patienten, som ger en extra börda för kärl och hjärta, leder endast till försämring av kroppens allmänna tillstånd och kan orsaka ett dödligt utfall av en annan attack.

Med utvecklingen av patologi blir systemet för att leverera hjärtat med blod värre och sämre. Det är viktigt att patienter alltid är under överinseende av en kardiolog, och genomgår också en individuellt utvald behandling. Att hjälpa till att få en hälsosam livsstil och avslag på dåliga vanor. Det är nödvändigt att välja och följa en diet som avtalats med läkaren, och även kategoriskt kontraindicerad rökning.

Kom ihåg att från Prinzmetals angina, upp till 10% av de döda dör i det första året från det ögonblick som diagnosen patologin. Upp till 20% av patienterna lider av en stor hjärtinfarkt.

Viktiga nyanser

Vid den första misstanke om angina bör Prinzmetal omedelbart konsultera en läkare. Patienten är som regel utan dröjsmål sjukhus. Vid behandling av sjukdomen försöker de utesluta ischemi och eliminera angiospasm, arytmi. Annars är patientens sannolikhet för död hög.

Om läkemedel har ordinerats ska patienten noggrant och noggrant följa läkarens rekommendationer. Om patienten tog stora doser av droger, särskilt nitrater, kalciumkanalblockerare, leder en kraftig avbrytande av sådan terapi till abstinenssyndrom. I denna situation växer frekvensen av anfall två gånger och leder till uppkomsten av hjärtinfarkt i mycket allvarlig form.

Hos vissa patienter diagnostiseras angina av Prinzmetal i komplicerad form mot bakgrund av ateroskleros. I detta fall är kirurgiskt ingripande acceptabelt. Som regel gör du angioplastik eller skakning.

Komplikationer: finns det?

Medicinsk statistik visar att sannolikheten för komplikationer beror direkt på hur svåra och ofta anfall inträffar, och hur länge de kvarstår. I synnerhet en relativt lätt situation, om kranskärlssår inte lider. I genomsnitt dör cirka 0,5% av patienterna med Prinzmetal angina i denna patologiska utveckling.

Hos vissa patienter är anfall svårt, sist länge och ofta. Här är risken för dödsfall mycket högre, om ett år, upp till en fjärdedel av alla patienter med hjärtinfarkt.

Orsakerna och behandlingen av angina prinzmetal

Angina pectoris är en utbredd sjukdom relaterad till hjärt-kärlsjukdom. En särskild typ av denna sjukdom, som skiljer sig från dess andra art, är Prinzmetal angina pectoris. Andra beteckningar av denna sjukdom är vasospastiska, variant eller spontana. Denna typ av sjukdom är uppkallad efter kardiologen från Förenta staterna M. Prinzmetal, som först beskrev sjukdomens tecken 1959.

bevis

De viktigaste symptomen på angina pectoris:

 • allvarliga skarpa smärtor i det retrosternala området som uppträder på natten eller på morgonen;
 • ökad hjärtfrekvens (takykardi);
 • droppe i blodtryck (hypotoni);
 • Utseendet av svett;
 • början av synkope.

Smärta kommer vanligtvis utan fysisk belastning. Varaktigheten av smärtsamma känslor varar normalt från fem till femton minuter, ibland en halvtimme. Beslag kan vara ensamma eller seriella med en paus från två till femton minuter.

skäl

Den främsta orsaken till sjukdomen är vasospasm, vilket leder till en kraftig minskning av blodflödet, vilket ger myokardiet. Anfall förekommer hos patienter som har kärlskärhet i kärlkärlen. Vanligtvis är det för början av denna sjukdom tillräcklig att ha ett initialt stadium av ateroskleros.

I detta fall kan anfall orsakas av hypotermi, känslomässig stress, men oftast förekommer de utan några synliga orsaker. Attacken börjar vid en tidpunkt då personen är i lugn stat eller utför normalt arbete, vilket innan de var väl tolererade.

Krampen på kärlväggen som uppstår under en attack kan förknippas med en ökning i excitering av det mänskliga nervsystemet såväl som med en dålig funktionell status hos det inre kärlets (endotel) i detta kärl. Vanligtvis har spontana angina patienter många och röker ofta. Dessutom har ofta dessa människor vanliga sjukdomar som magsår, högt blodtryck, cholecystit, allergier. Allt detta leder också till störningar i nervsystemet och en tendens till vasospasm. I denna spasm täcker oftare det området av fartyget, där det finns aterosklerotiska förtjockningar, men det är möjligt att täcka spasmen och hela artären.

Hypertoni kommer att gå iväg. för 147 rubel!

Chief Cardiac Surgeon: Det federala programmet för behandling av högt blodtryck har lanserats! Ett nytt läkemedel för högt blodtryck finansieras av budgeten och specialfonderna. Så från högt tryck, droppa COPPER. Läs mer >>>

Diagnos av sjukdomen

Diagnostisk variant angina är mycket svårare än andra typer av denna sjukdom. I detta fall finns det inget direkt samband mellan exacerbation och fysisk ansträngning. I det inledande skedet måste typ av sjukdom erkännas av naturen, platsen, tidpunkten för anfall och andra manifestationer av sjukdomen.

Ett viktigt steg i sjukdomsdiagnosen är avlägsnandet av elektrokardiogrammet (EKG). Om patienten utvecklar variant angina, bör EC-segmentet, som avlägsnas vid attacken, ökas ST-segmentet. Till skillnad från tillståndet i detta segment med hjärtinfarkt, fortsätter upplindningen endast under attacken, medan det i det första fallet förblir en månad.

I det fall då diagnosen med hjälp av elektrokardiogrammet inte är tillräckligt pålitlig kan ytterligare tester utföras för sin specifikation:

 • Holter EKG-övervakning;
 • veloergometry;
 • löpbandstest
 • koronar angiografi;
 • provocerande tester med ergonovin.

I det här fallet möjliggör den dagliga övervakningen av Holter dig att bestämma de karakteristiska EKG-förändringarna i förhandstiden. Lasttester gör att du kan bedöma organismens tolerans för olika belastningar. Med hjälp av koronarografi bestäms storleken på stenos i kransartärerna. Denna procedur gör det också möjligt att visualisera processen för att börja och utveckla spasmer.

Ett prov med ergonovin är utformat för att testa förekomsten av spasmer i kransartärerna. I detta fall administreras ergonovin intravenöst och övervakas av EKG. Med ett positivt prov finns en spasm och en ökning av ST-intervallet 1 mm jämfört med EKG före införandet av ergonovin. Detta test är mycket känsligt och kan orsaka oönskade konsekvenser.

Med de positiva resultaten av dessa ytterligare studier är angina Prinzmetal äntligen diagnostiserad.

Spridning och prognos

Variant angina uppträder vanligtvis hos personer i åldern 30-50 år. I detta fall är hanen mer mottaglig för denna sjukdom (70-90%).

I sin rena form är denna sjukdom mycket sällsynt, och oftare kombineras den med angina pectoris spänning. Denna symbios förekommer i 50-70% av fallen.

Eftersom varaktigheten av attacken med variant angina är ganska kort tid är sannolikheten för förekomsten av hjärtinfarkt i sådana attacker ganska liten. Men med en lång period av anfall kan det finnas en kränkning av olika funktioner i hjärtat, vilket ofta leder till arytmi. Den resulterande ventrikulära takykardin är mycket farlig och kan orsaka dödsfall.

Den genomsnittliga femåriga överlevnadsgraden hos patienter med spontan angina är 90-97%. I närvaro av två typer av sjukdom (spontan och spänning) eller i närvaro av aterosklerotisk artärobstruktion är dock denna överlevnad betydligt mindre.

Ändå, med korrekt behandling hos 40-50% av patienterna efter en och en halv månad finns remission (det vill säga inga anfall). I många fall upphör kramper efter att läkemedlet återkallas.

Prognosen för komplikationerna av sjukdomen är direkt relaterad till förekomsten av obstruktion av artärkärlen, liksom svårighetsgraden av attackerna hos sjukdomen. Om artärerna inte påverkas av ateroskleros är sannolikheten för en patients dödsfall ganska låg och uppgår endast till en halv procent per år. I närvaro av svåra och frekventa anfall kan denna sannolikhet öka till 25 procent.

behandling

Efter diagnosen sjukdomen är det mest korrekta beslutet att placera patienten på ett sjukhus. I framtiden kan angina Prinzmetal behandlas med droger och med hjälp av kirurgisk ingrepp.

Följande preparat används som läkemedel:

 • nitroglycerin (för att avbryta en attack). I framtiden kan andra nitrater användas, som varar länge.
 • kaliumantagonister avsedda för vasodilation;
 • beta-andrenoblokatorisk (för att kompensera för obstruktiva lesioner av artärerna);
 • antiplateletmedel (acetylsalicylsyraberedningar), som är nödvändiga för att minska blodkoagulerbarheten.

I vissa fall fungerar beta-andrenoblokatori otillräckligt. I dessa fall kan alfa-andrenoblocker användas.

Mottagning av läkemedel bör ske strikt enligt det föreslagna systemet. Man bör också komma ihåg att vid tillfälligt avbrytande av läkemedlet kan uttagsfall inträffa. Detta syndrom har oönskade konsekvenser, upp till myokardinfarkt och dödsfall.

Om läkemedelsbehandlingen av sjukdomen inte hjälper, används kirurgiska behandlingsmetoder. Dessa inkluderar:

 • skakning av fartyg
 • stentplacering i artären;
 • angioplastik.

Stenokardi-principemetall: orsaker, symptom, diagnos och behandling

Hälsa är den mest värdefulla för en person. Men inte alltid lyckas han att behålla allt som ligger i naturen. Idag, på grund av en felaktig livsstil och ekologi väntar sjukdomar på oss i alla hörn och de kan överraska oss i det mest obekväma ögonblicket.

För närvarande är det ett akut problem, och bör vara klart att är Prinzmetals angina, vad är symptomen och komplikationer, diagnosmetoder och behandlingsmetoder.

Stenokardi-princemetall - karakteristisk

Prinzmetal angina är en av de ogynnsamma varianterna av vilo-stenokardi, där epikardiella skikt i myokardiet påverkas mer. Dess utveckling är förknippad med svår stenos av en av de stora grenarna i kransartärerna, även om i vissa fall observeras omfattande kärlskador.

Ett typiskt mönster Prinzmetals angina beskrivs i intermittent obstruktion av lumen av de stora artärerna rörliga polypous formationer på ben- eller kalkhaltiga massor hängande från HALVMÅNFORMIG ventil aortaklaffen.

Det finns inga synliga förändringar i kransartärerna. Det är bevisat att orsaken till angina i dessa fall är krampen hos en av de stora kransartärerna utan att öka de metaboliska kraven.

För denna form av angina kännetecknas av en stark pressning bröstsmärta som strålar till den vänstra sidan av bröstet, ryggen, vänster arm, tillsammans med allvarliga vegetativa reaktioner - blekhet, riklig svett, ökat blodtryck, ibland svimning. En smärtinfarkt uppträder oftast på natten under sömnen eller på morgonen innan du går upp på ungefär samma gång.

Som kännetecknas av specifika EKG-förändringar som inträffar vid tidpunkten för attacken och försvinna omedelbart efter dess avslutning: lyft RS-T-segmentet över den isoelektriska linjen (i leads registrerar ischemi zon) med en övergång till en hög T-våg, till skillnad från de andra utföringsformerna av angina pectoris, i vilken det finns depression av RS-T-segmentet eller patologiska förändringar är frånvarande.

När vidare Prinzmetal angina beskrivs transienta störningar QRS-komplexet: utseende av patologisk tand Q, öka tand R, breddning av QRS-komplexet. Ofta orsakar detta brott mot rytmen i hjärtat av ventrikulärt ursprung (upp till ventrikelflimmering) och förmaks-ventrikulär ledning. När smärtan upphör, återställs EKG till sin ursprungliga nivå.

För diagnos av Prinzmetal angina används ett veloergometriskt test (försiktigt, eftersom potentiellt dödlig arytmi kan utvecklas).

Orsaker till sjukdomen

För någon form av instabilt tillstånd är en plötslig överlappning av koronärkärlen typisk, i detta fall sker spasm i en stor kransartär och angränsande grenar. Prinzmetal angina kännetecknas inte av en hemodynamisk störning till följd av arteriell stenos eftersom den täcker den subepikardiella (proximala) delen oftare, där kärlets del är aterosklerotisk.

Men med denna patologi kan spasmer i oförändrat område eller den minsta grenen av kransartären också uppstå. Kritisk eller total obstruktion av artären leder till en kraftig minskning av blodtillförseln till hjärtmuskeln. Den främsta orsaken är förstörelsen av blodkärlen genom åderförkalkning, ofta kan dess första skede provocera patologi.

Ytterligare skäl som orsakar instabil angina av Prinzmetal är:

 • hypertoni;
 • sår sjukdom;
 • kolecystit;
 • allergi.

I riskgruppen ingår skadliga rökare, eftersom nikotinberoende är en förutsättning för vasospasmer. De främsta patologierna som orsakar en kraftig kränkning av blodflödet kännetecknas också av ett brott mot det autonoma nervsystemet, vilket bidrar till spasmer i alla delar av venet och kärlsystemet.

Därför kan överlappningen av kransartären dessutom orsakas av:

 • kroppens hypotermi
 • stark känslomässig stress
 • hyperventilering av lungorna som ett resultat av respiratorisk alkalos.

Mycket ofta utvecklar kliniska tillståndet utan någon uppenbar anledning, när en person är i vila eller utföra normal fysisk aktivitet, till exempel sitter. För denna sjukdom kännetecknas också av spasmer i den vaskulära väggen genom att öka aktiviteten av de sympatiska och parasympatiska nervsystemen och vasokonstriktor (vasokonstriktor) inverkan av vissa hormoner: histamin, serotonin, tromboxan.

Viktigt är tillståndet hos endotelet i kransartärerna, nivån av koagulering av patientens blod. Starkokardi av Prinzmetal är resultatet av en kraftig spasma i hjärtkärlet. Utseendet beror på fullständig / partiell blockering av artären, vilket medför en minskning av blodflödet till hjärtmuskeln, vilket leder till angina pectoris.

Spasm är oftare lokaliserad på platsen för en artär som drabbats av ateroskleros, men det kan påverka grenar av kärl som inte har deformiteter. Följaktligen är huvudorsaken till angina Prinzmetal en aterosklerotisk sjukdom som framkallar bildandet av kolesteriska plack på artärernas väggar. Att orsaka en attack är ateroskleros förmåga i ett tidigt skede av sjukdomsutvecklingen.

Förutom huvudorsaken utmärks följande:

 • tobaksrökning (vanlig orsak);
 • mottagning av narkotiska ämnen;
 • en otillräcklig nivå av magnesium;
 • frånvaro av cellresponser på insulinverkan;
 • hypertoni;
 • inflammation i gallblåsan;
 • brist på vitamin E;
 • sår sjukdom;
 • sjukdomar som kännetecknas av en obalans i det autonoma nervsystemet, predisposition till vasodilatation;
 • psykiatrisk störning
 • omfattande hypotermi
 • hyperventilation, provokerande respiratorisk alkalos.

Angina av Prinzmetal är kapabel att provocera vissa mediciner, hög aktivitet i nervsystemet. Visuella orsaker till sjukdomen kan vara frånvarande.

patogenes

Den patogenetiska mekanismen för variant angina är baserad på kransartär spasma. En viktig länk i utvecklingen av sjukdomen är också:

 • Erosion som fodrar den inre ytan av endotelens kärl (ett enda lager av platta celler). Skador på endotelet påverkar utvecklingen av ateroskleros.
 • Fibromuskulär dysplasi. På grund av denna icke-inflammatorisk lesion av den vaskulära väggen (på grund av genetisk mutation) är en omvandling av glatta muskelceller i artär tunica media vaskulära fibroblaster, på gränsen till det yttre skalet kärlen ackumulera strålar av elastiska fibrer och typiska "förträngning" framställd.

Som ett resultat dämpar kärlets lumen, och det elastiska inre membranet är fragmenterat eller tunt.

 • Ökad koncentration av celler i adventitia (det yttre skalet i blodkärl).
 • Angina prinzmetal uppstår med en tillfällig ökning av tonen i stora koronarkärl. Koronarkärlens ton påverkas av vasodilaterande (vasodilaterande) och vasokonstrictorfaktorer.

  Den vasodilaterande faktorn är kväveoxid, som produceras av endotelet. Som ett resultat av ateroskleros och hyperkolesterolemi minskar produktionen av kväveoxid (eller det genomgår mer sönderfall) och endotel-vasodilatorns funktion minskar. Detta medför en ökning av aktiviteten hos vasokonstrictorfaktorer och framkallar utvecklingen av spasmer.

  Negativt inflytande har både brist på kväveoxid (NO) och ett överskott av endotelin (en vasokonstriktiv peptid med endoteliellt ursprung). En mutation av endotelial NO-syntasgenen kan också observeras.

  Den uttalade spasmen åstadkommer transmural ischemi, vilken skiljer sig från dyskinesi hos vänster ventrikelvägg, och på ECG visas uppkomsten av ST-segmentet. Orsaken till den framväxande ischemi är inte ett ökat behov av myokard i syre, men en signifikant övergående minskning av dess leverans.

  Symptom på stenokardi-prinsemet

  Den viktigaste kliniska skillnaden mellan Prinzmetal angina och andra former av detta ischemiska hjärtsjukdom är de svårare och långvariga attackerna av mjältbrandvärk. Dessa episoder av smärta alltid åtföljs av allvarliga störningar i funktion i det autonoma nervsystemet, hotar rytmrubbningar eller överledning i hjärtat.

  Huvuddragen i denna form av angina är uppkomsten av stark och långvarig hjärtkärl i vila. Vanligtvis utvecklas attacken tidigt på morgonen eller på natten. Dessutom kan det ibland förekomma på samma tid på dagen mot bakgrund av ganska välbekanta och måttliga belastningar.

  Kardialgias attack med stencardi av Prinzmetal uppstår plötsligt. Magsårssmärta kan vara förtryckande, skärande eller brinnande, och varar alltid i ca 5-15 minuter (ibland upp till 30 minuter). På grund av intensiteten och varaktigheten av smärta är en sådan attack svårare att tolerera än hos andra former av angina, och smärtssyndromet är svårare att sluta använda ett nitrohaltigt läkemedel.

  I vissa fall kan anfall vara seriella och upprepade varannan 2-15 minuter. I en annan kurs med Prinzmetal angina är episoder av allvarliga angina smärtor av enstaka karaktär och uppträder en gång om dagen, en vecka eller en månad. Utanför dessa attacker känns patienten inte sjuk.

  Vid toppen av angstsmärta med Prinzmetal angina i patienten uppträder följande symptom:

  • riklig svett;
  • hudens hud
  • ökad hjärtfrekvens
  • huvudvärk;
  • illamående;
  • minska (ibland ökning) blodtryck
  • försynka eller svaga.

  I vissa fall utvecklas arytmi under angina pectoris. Vanligtvis förekommer det i form av ventrikulär extrasystol, paroxysmal ventrikulär takykardi, förmaksfladder, blockad av buntens bunt eller atrioventrikulär blockad. I mer sällsynta fall finns en fladder av ventriklerna.

  Ibland med vasospastisk angina under en attack kan patienten drabbas av omfattande transmuralt myokardinfarkt komplicerat av hjärtans aneurysm. Denna komplikation eller svåra arytmier som uppträder under en attack kan leda till att plötslig kranskärlssdöd uppstår.

  Med vasospastisk angina ibland spontant finns perioder med långvarig eftergift. De kan vara i åratal, men då uppträder de karakteristiska angina attackerna igen.

  De karaktäristiska symtomen på Prinzmetals angina kan anses explicit, det ger en möjlighet att sticka ut från andra former av patologi. Även angina i någon hans form tillsammans med ömhet i hjärtat, och substernal bröstdelen, men Prinzmetals angina kan anses den typ av hjärtsjukdomar, som kännetecknas av kraft symptom.

  Symtom anses sorter av hjärt lesioner med noggrann hänsyn till sin egen hälsa dra uppmärksamheten till sig, vilket gör det möjligt att snabbt upptäcka aktuella sjukdomen och förhindra dess försämring.

  De vanligaste manifestationerna av denna patologi inkluderar följande symtom:

  • smärta i hjärtat av regionen, i bröstdelen, som blir starkare under morgonuppvakningen, tidigt på morgonen;
  • vegetativa sjukdomar;
  • perioder med svår takykardi med ett brott i den vanliga rytmen av hjärtslag
  • förändringar i kardiogrammet, där perioden för återhämtning eller depression i ett visst segment är synligt;
  • Allmänna tecken på försämring av allmäntillståndet, som manifesteras i form av yrsel, svaghet, särskilt på morgonen, illamående, svimning. Eventuell kortvarig medvetslöshet;
  • alla manifestationer noteras mot bakgrunden av en utskjutande svett, som kan vara ganska rik beroende på styrkan hos de uppenbara symtomernas manifestationer.

  Symtom som har spontan angina, kräver snabbt svar, eftersom i avsaknad av den terapeutiska modalitet är hög sannolikhet för biverkningar tillfälle pågående försämring av symptom och i stort sett förlust patientens hälsa.

  Men även i närvaro av några av ovanstående symtom är det inte nödvändigt att själv göra en diagnos, en mer detaljerad och detaljerad diagnos krävs, vilket gör det möjligt att göra det mest effektiva systemet med terapeutisk effekt. Endast på detta sätt kan båda eliminera nuvarande manifestationer av sjukdomen och förhindra eventuella negativa följder av sjukdomen.

  Metod för diagnos av angina bestäms också av den behandlande hjärt, som kommer att vara i det följande behandlingssystem och kommer att ta hänsyn till de individuella egenskaperna hos patienten, närvaron av åtföljande sjukdomar och varna sannolikhet Prinzmetals angina troliga konsekvenser.

  Den mest effektiva metoden för diagnos bör betraktas som EKG vid angreppstidpunkten: Så här framgår den mest fullständiga bilden av sjukdomen.

  De viktigaste symptomen på denna patologi är kortvariga angrepp av smärta. Nedan är huvudkriterierna för smärtssyndrom som är karakteristiska för variant angina pectoris.

  1. Smärta uppträder utan någon uppenbar orsak eller vid exponering för en provocerande faktor. Typisk angreppstid är natt och tidig morgon. En variant är också möjlig, när prinzmetal angina uppträder regelbundet, på samma tid på dagen, när man övar vanlig daglig aktivitet.
  2. Varaktigheten av smärtinfarkt varierar från 2-3 till 15 minuter, mindre ofta - upp till 30 minuter. Beslag kan upprepas med små mellanrum (2 till 15 minuter).
  3. Frekvensen av anfall varierar också. En sådan sjukdom som vasospastisk angina kan inträffa dagligen, en gång i veckan, en gång i månaden och ännu mindre ofta.
  4. Smärta sensioner är lokaliserade i hjärtprojektion, men patienter kan också beskriva dem som smärta bakom brystbenet.
  5. Intensiteten hos smärtsyndromet med stenokardi hos Prinzmetal är signifikant. Sådan smärta tolereras av patienterna mycket värre än smärta i andra former av IHD.
  6. Sårets art beskrivs vanligen av patienter som brinnande, skärande eller pressande.
  7. På toppen av attacken utvecklas vegetativa symtom. Det finns riklig svettning, svår pallor, blodtryckssprängningar (blodtrycket kan både minska och öka, beroende på individuell lutning), huvudvärk, illamående. Det är också möjligt att utveckla synkope.

  Det är karakteristiskt att utanför attackerpatienterna med en diagnos av "angina av Prinzmetal" känns helt frisk. Kramperna är dock allvarliga, tolereras dåligt av patienterna och kan vara komplicerade av utvecklingen av livshotande förhållanden.

  Eventuella komplikationer

  Stenokardin hos Prinzmetal kan vara komplicerad av följande villkor:

  • omfattande myokardinfarkt;
  • hjärtaneurysm;
  • kroniskt hjärtsvikt
  • livshotande arytmier;
  • plötslig kranskärldöd.

  Sannolikheten för komplikationer är inte alltid förutsägbar. Det beror vanligtvis på längden och frekvensen av angina attacker. Prognoser kan också bero på graden av obstruktiva lesioner i kransartärerna:

  • I deras frånvaro är sannolikheten för ett dödligt utfall osannolikt och är 0,5% per år.
  • Om de är närvarande ökar sannolikheten för ett dödligt utfall kraftigt och är cirka 25%.

  diagnostik

  Det huvudsakliga diagnostiska tecknet på angina av Prinzmetal är parametrarna för EKG, som registreras under en arg angrepp. Ett klassiskt tecken i sådana fall är uppkomsten av S-T-segmentet, vilket framträder mot bakgrunden av hjärt-muskels transmittala ischemi.

  I hjärtinfarkt ett kliniskt EKG tecken observerades under en månad efter attacken, och liknande Prinzmetal angina överträdelse inträffar sporadiskt och endast varar under en attack (ungefär 5-20 minuter).

  Dessutom kan observeras elektrokardiogrammet, och andra förändringar stenokardicheskie: rytm och ledningsstörningar, ökar och expanderande vågsamplitud R, inversion eller skärptand U.

  Vid utförande av EKG-Holter detekteras transienta episoder av ischemi, inte åtföljda av signifikanta förändringar i hjärtfrekvensreduktionen. De indikerar förekomsten av episoder av spasmer i kransartärerna.

  Förutom dessa studier används följande undersökningsmetoder för att bekräfta diagnosen Prinzmetal angina pectoris:

  • provocerande tester med hyperventilation, vilket orsakar angiospasm;
  • kalla och ischemiska test;
  • koronarografi (avslöjar stenos av kranskärlskärl hos 50% av patienterna).

  När man utför treadmill-test och veloergometri hos patienter med denna typ av angina, avslöjas en god tolerans för fysisk aktivitet. Diagnosen angina av Prinzmetal är baserad på:

  1. Anamnes och analys av patientklagomål.
  2. EKG-data. Forskning som utförs vid tidpunkten för en attack, uttryckt transmural hjärtmuskelischemi känne stiga över isolinjer RS-T-segmentet (bestämd genom dynamisk transient ocklusion av kranskärlen).

  I vissa fall ST-segmentet är under isolinje - på grund av närvaron subendokardiell ischemi, som uppstår från ofullständig överlappning av den stora kranskärls spasm eller små intramural kranskärl. När anfallet inträffar returneras RS-T-segmentet till den isoelektriska linjen.

 • Data Holter EKG-övervakning länge att detektera abrupt skift RS-T-segmentet i det inledande skedet av snabb attack och dess försvinnande vid slutet av attacken.

  Holter EKG-övervakning gör det möjligt att fixera ingen ökning av hjärtfrekvensen vid tidpunkten för attacken (hjärtfrekvens inte ökar med mer än 5 slag per minut), som förhindrar identifiering av variant angina angina, samt försvinnandet av en attack med en stigande puls som ett resultat av reflex reaktion på smärta.

 • Data om koronarangiografi, vilket gör det möjligt att avslöja arteriell stenos.
 • Data om funktionella övningstester, som i de flesta patienter ger negativa resultat (attacken kan ibland uppstå på fysisk aktivitet). Tolerans mot fysisk aktivitet varierar på grund av koronarartärernas förändrade ton.
 • Data om funktionella prover. Ett prov med hyperventilering och kallprov utförs vanligen, för vilken patientens hand placeras i vatten i 3 till 5 minuter (vattentemperatur är + 4 ° C). Med vasospastisk angina observeras ischemiska förändringar i RS-T-segmentet hos 15-20% av patienterna.
 • Prinzmetals angina hos patienter utan kranskärls stenos, enligt de flesta effektivt upptäckas genom provet med ergometrin, men eftersom detta försök är förenat med allvarliga komplikationer, används det endast i specialiserade forskningsinstitutioner.

  Första hjälpen

  Om det finns en attack av angina prinzmetal, åtföljd av intensiv och långvarig smärta, måste du ringa en ambulans. I övrigt är principen om att tillhandahålla första hjälpen första hjälpen nästan lika med den vanliga angina pectoris:

  1. Ge patienten lugn, optimal temperaturreglering och frisk luft.
  2. Ge en nitrohaltig beredning under tungan: Nitroglycerin, Nitrominat, Nitrorolival, Isoket eller andra.
  3. För att eliminera angiospasm ge under tungan en tablett (10 mg) av nifedipin.
  4. Med svår huvudvärk ta ett piller av Baralgin, Spasmalgon, Sedalgon eller Analgin.
  5. För att förbättra blodets flytbarhet och minska belastningen på myokardiet, ta en pulveriserad tablett av Aspirin.
  6. För att lindra spänning och avkoppling, utför en mild massage i ansikte, nacke, nacke, axlar, vänstra bröst och knäskarv.

  De viktigaste stadierna av behandlingen

  För att behandla Prinzmetal angina pectoris ledde till de förväntade resultaten, använder moderna specialister ett integrerat tillvägagångssätt. För detta är det nödvändigt att dela hela behandlingskursen i sådana steg som:

  1. Eliminering av spasmer, som består i effektiv eliminering av akut smärta.

  Därför används droger som innehåller nitrater. De vanligaste används för detta ändamål är tabletter av nitroglycerin. De ska ges till patienten var femte minut tills symptomen försvinna.

  Det bör komma ihåg att ge mer än fem tabletter i taget är farligt och inte rekommenderat.

 • Användning av vasodilatortyp droger. Deras uppgift är att ta bort spasmer från kransarterierna.

  I detta fall bör blodflödet i hela kroppen också förbättras, vilket också spelar en viktig roll för att uppnå stabilisering av människokroppen. Dessa mediciner inkluderar alla antispasmodika, liksom betablockerare.

 • Det är nödvändigt att inkludera i behandlingskursen av droger som: antikoagulantia och antiaggreganter. Syftet med deras användning är att förhindra processen, såsom limning av de bildade blodcellerna.
 • Arbeta med kosten. Näring av en person som har akuta problem med hjärtfunktionen måste fyllas med mycket vitaminer och användbara element. Det är obligatoriskt att utesluta alla typer av feta och skadliga rätter från den dagliga menyn.
 • Det första som bekymrar patienter med denna patologi och deras släktingar är frågan om vilka läkemedel som ska tas för att stoppa anfall? Det är enkelt. För att avlägsna smärta bör Nitroglycerin tabletter användas. Dessa är billiga små sublinguella (det vill säga de som lägger under tungan) tabletter.

  Detta läkemedel lindrar snabbt smärta. Det är dock värt att förstå att Nitroglycerin inte behandlar själva orsaken till smärta - angina pectoris. Att behandla denna patologi, en omfattande undersökning och noggrant ordinerad av en läkare-kardiolog terapi. Det bästa sättet för patienter med Prinzmetal angina är sjukhusvistelse.

  Inpatientbehandling kommer att bidra till att eliminera vasospasm, brist på blodtillförsel till myokardiet, en minskning av frekvensen och "styrkan" av arytmier. Dessutom är det aktuell behandling som förhindrar förebyggande av hjärtinfarkt och till och med möjlig plötslig koronardöd. Vid stationära förhållanden föreskrivs också nitroglycerin, varefter de passerar till långverkande nitrater.

  Samtidigt (eller i stället för ovanstående läkemedel) rekommenderas patienter att ta kalciumantagonister (sådana läkemedel som Verapamil, Nifedipin). De expanderar artärerna som matar hjärtat, eliminerar den negativa effekten av kärlkärlen hos kärlkärlen. Patienter med spontan angina tar ofta små doser acetylsalicylsyra.

  Problemet med terapi är att plötslig upphörande av stora mängder natrium- och kalciumantagonister orsakar ett så kallat "abstinenssyndrom". Det kännetecknas av en ökning av frekvensen av smärtlindring två gånger eller mer. Dessutom är risken att utveckla hjärtinfarkt mer typiskt för abstinenssyndrom.

  I det fall där den spontana angina åtföljs av en allvarlig form av hjärt ateroskleros, patienter uppmanas att kirurgisk behandling - angioplastik, kranskärlsbypasskirurgi och stentning av kranskärlen.

  medicinering

  Om en person har misstankar om att han har angina hos Prinzmetal, ska du genast gå till sjukhuset. På ett sjukhus undersöks det, diagnostiseras och föreskrivs behandling, det kan vara både medicinskt och operativt.

  Det kommer att inriktas på att eliminera arteriell spasm och förbättra blodcirkulationen, samt minska sannolikheten för plötslig död och utvecklingen av hjärtinfarkt.

  I grund och botten föreskrivs medicinering, vilket reduceras till att ta följande droger:

  • Nitrathaltiga läkemedel. De används under angina angrepp och förebyggande åtgärder, minska blodkärlens ton och främja deras expansion. Denna kategori av droger innehåller nitroglycerin, det används under tungan för att stoppa smärtssyndromet och stoppa attacken.
  • Vasodilatormedel. De förbättrar blodcirkulationen och lindrar spasmen i koronarkärlen. Spasmolytika, beta-blockerare, kalciumkanalblockerare - alla dessa läkemedel hör till denna kategori. Prescribe mediciner bör vara en läkare, självmedicinering kan vara farlig.
  • Läkemedel som förhindrar blodkoagulering. Denna grupp innefattar acetylsalicylsyra. Med konstant användning i små doser minskar sannolikheten för hjärtinfarkt.

  Förutom ovanstående läkemedel ordineras patienten vitaminiserad näring. Från kosten rekommenderas att man undantar fetter av animaliskt ursprung. Om patienten strikt följer alla doktors recept, då behandlingen ska hjälpa, är prognosen vanligtvis fördelaktig.

  Läkemedel för behandling av vasospastisk angina pectoris:

  • Aspirin, klopidogrel - används för att minska bildandet av trombi;
  • simvastatin - minskar koncentrationen av kolesterol i blodet;
  • bisoprolol, metoprolol - under påverkan av dessa preparat behöver hjärtmuskeln mindre syre;
  • enalapril, lisinopril - eliminera spasmodiska sammandragningar av muskelfibrer i kärlväggen.

  Medicin börjar med nitroglycerin under tungan. Om symtomen inte minskar, kan du efter 30 minuter upprepa detta läkemedel. En ytterligare terapeutisk regim kan innefatta:

  • nitrater av långvarig verkan: Isosorbitmononitrat, nitrogranolong, Trinitrolong;
  • kalciumantagonister: Nifedipin, Verapamil. De dilaterar hjärtkärlens artärer
  • B-blockerare: Betalok, Nebilet, Concor. Dessa mediciner är ibland föreskrivna som ersättning för nitrater av långvarig verkan;
  • mindre doser av acetylsalicylsyra;
  • alfa-blockerare: Prazosin, Tamsulosin, Dalfaz.

  Med denna form av angina kan substitutionsbehandling vara nödvändig. Välj sedan selektivt:

  • hypoglykemiska medel om den underliggande sjukdomen är associerad med diabetes mellitus;
  • enzympreparationer: Panzinorm, Festal;
  • hormonella ämnen: Trireodin, etc.;
  • vitaminer. Till exempel, vitamin D, om det finns tecken på rickets.

  Glöm inte att tillhandahålla förebyggande terapi, vilket inkluderar användningen av antivirala läkemedel. De visas i säsongsepidemier av influensa, sedan visas Remantadin. I vissa fall behövs desinfektionsmedel. En bra effekt i förebyggande behandling ges genom snabb vaccination.

  Kirurgisk behandlingsmetod

  Om varianten angina pectoris kombineras med ateroskleros i det avancerade skedet, är det troligtvis nödvändigt med kirurgisk ingrepp, det kan vara av två typer:

  • Aortokoronär bypass. I detta fall skapas en ytterligare väg för blodflödet, venösa eller arteriella skenor används. De är fästa vid aorta och till artären, som påverkas, men bara under stenosplatsen. Denna operation utförs med hjälp av en speciell enhet som tillhandahåller extrakorporeal gasutbyte och artificiell cirkulation.
  • Coronary arterie stenting. Denna metod för behandling är minimalt invasiv. Med en speciell ballongkateter installeras en stent - det här är ett metallrör av speciella trådceller. På grund av denna smalare artär expanderar och stör inte blodflödet.

  Om sjukdomen är komplicerad av ateroskleros är prognosen en besvikelse. Kirurgisk ingrepp kan hjälpa, men ibland återkommer sjukdomen efter år. Cirka 10% av personer med diagnos av "variant angina" dör.

  Hos 20% av patienterna uppträder hjärtinfarkt. I allmänhet görs en mer detaljerad prognos av doktorn på grundval av undersökningens resultat, sjukdomens svårighetsgrad, patientens ålder och frekvensen av anfall.

  Variant angina pectoris är en sällsynt och mycket farlig sjukdom som kan leda till ett dödligt utfall. Det är därför det är viktigt att konsultera en läkare vid de första symtomen på denna sjukdom. Han kommer att ordinera en behandling som minskar risken för plötslig hjärtstopp och förhindrar utveckling av hjärtinfarkt.

  Traditionell medicin

  Allmänna rekommendationer för behandling av angina pectoris: På grund av spastisk sammandragning av hjärt lumen artären sker dålig blodtillförsel till hjärtmuskeln, orsakar svår smärta förtryckande. Anfall plötsligt, sist länge, men alla kan vara dödliga. Detta tillstånd avlägsnas av nitroglycerin, men det finns ingen radikal botemedel mot behandling.

  I Ryssland, framgångsrikt behandlad angina med hjälp av bärhagtorn och gräsmorgon, blandas lika (i vikt) och noterar en fullständig återhämtning. Till drogen för att förbättra smaken och öka innehållet i C-vitamin, tillsätts ofta torra höfter.

  Tinktur av hagtornsbär från angina placerades i en burk 7 matskedar överdelar hagtorn bär (hela eller malda) och 7 kopp kokande vatten. Då kan burken stängas och lindas i en varm trasa, läggs på en varm plats i 20-24 timmar. Efter att ha insisterat, spänna medicinen, placera i kylskåpet och ta 3 koppar om dagen med mat.

  I förberedelserna för sötma och ökad innehåll av vitamin C tillsätt 1-2 msk. skedar av vilda rosenbär. I början av behandlingen kan du blanda med hagtornsbären i lika stora proportioner med moderbrödens örter och då kan du bara använda hagtornsbären. Förresten anses tinktur av hagtorn bär på alkohol i Tyskland anses vara det enda effektiva verktyget för behandling av angina pectoris.

  Örter och samlingar som kan användas:

  • Om du känner tyngd i hjärtat, ta 3-4 matskedar pumpa frön dagligen.
  • Märket 7 matskedar (från toppen) av en blandning av hagtorn bär och nypon, häll 2 liter kokande vatten, sätta på stativ isolerande, värme wrap och ingjuta dag. Stamma, pressa de svullna bären och sätt in infusionen i kylskåpet. Drick 1 glas om dagen under måltider i stället för te i 2-3 veckor med angina pectoris.
  • Kram juice från den färskt öronen Leonurus. Ta 30-40 droppar per 2 matskedar vatten 30 minuter innan du äter med angina pectoris.
  • Kram saften från de gröna bönsfröskorna. Ta 2 matsked 2-3 gånger om dagen före måltiden som ett folkmedel för stenokardi. Det är speciellt indikerat för patienter som bryter mot sockers metabolism.
  • Häll 1 matsked hackad rhizom med valerianens rötter 1 kopp kokande vatten, insistera natten i en termos. Drick 0,3 kopp 3 gånger om dagen i 30 minuter före måltid i 2-3 veckor med angina pectoris.
  • Ta 3 delar gräs rue och ört av timjan, 4 delar melissa blad. 1 matskedblandning häll 1 glas kallt vatten och låt det brygga i 3 timmar, koka sedan i 5 minuter och kyla i 15 minuter. Drick folkmedicin för 1-2 glas om dagen med sips.
  • Ta 1 del av ört rue, en pepparmynta löv och risstammar med valerianrötter, 2 delar av örtgräset. 2 teskedar av blandningen för att införa i 30 minuter i 1 kopp kokande vatten och sippor i 1 dag med stenokardi.
  • Ta i lika delar gräs ruta, gräs goritsveta, lavendelblommor, ett rosmarinark. 1 tsk blandning häll 1 glas vatten och insistera. Ta 1 glas på morgonen och kvällen med angina pectoris.
  • Ta 2 delar av frukter kummin, vintergröna blad, 3 delar av rötterna av valeriana rhizomer, melissa blad, 4 delar av hagtorn blommor, 6 delar av arket mistel. 1 msk blandning häll 1 kopp kokande vatten, 2 timmar och dränera. Ta 2 glas om dagen med stenokardi.
  • Markera 3 delar bönor klaffar, björk knoppar, majs pistillmärken, mjölon blad, 2 delar gryzhnika gräs, åkerfräken ört, blåklint blå blommor. 4 matskedar av blandningen häll 1 liter vatten, tillsätt i 12 timmar, koka i 10 minuter, dränera. Drick 0,5 kopp 4 gånger om dagen 1 timme efter måltid i varm form med angina pectoris.
  • Ta i lika delar av rue, arnica blommor, hagtorn blommor, celandine gräs, vinrör ört. 1 matskedblandning häll 1 kopp kokande vatten, insistera tills det kyls och spolas. Ta i 1 dag i 3 uppdelade doser med angina pectoris.
  • Ta 30 gram skalade vitlöksklyfta, hagtornblommor, hagtornsfrukt, mistelblad, horsetailfrukt, 10 gram arnica-blommor. 1 matsked av blandningen för att brygga i 1 kopp kokande vatten, dränera efter kylning och dricka 0,25 kopp 3-4 gånger om dagen med stenokardi.
  • Ta 2 delar jordgubbsblad timmer, en del lingon blad, ört, rölleka hund violett och gräs. 1 matsked av samlingen häll 1 kopp kokande vatten, insistera 1 timme, dränera. Drick 0,5 kopp 3 gånger om dagen med stenokardi.
  • Ta 2 delar av den violetta hundgräset och 1 del av rhizomet med rötterna av valerianen. 1 matsked av samlingen häll 1 kopp kokande vatten, insistera 1 timme, dränera. Ta en folkmedicin för 0,5 kopp 3 gånger om dagen med stenokardi.
  • Ta 2 delar Melissa officin blad och frukter av sibirisk hagtorn, en del grundstam rötterna av Valeriana officinalis och åkerfräken ört. 1 matsked av samlingen häll 1 kopp kokande vatten, insistera, dränera. Ta en folkmedicin åt 0,3 kopp 3 gånger om dagen i 30 minuter innan du äter. Lugnar hjärtklappningen och minskar smärta i hjärtat.
  • Om angina går utan smärta, men endast med en känsla av tryck över bröstet, sedan för att förhindra natt attack uppmuntras att ta på kvällen riven pepparrot och honung.

  Den moderna versionen: riven pepparrot blandat med honung i förhållandet 1: 4, för att ta en blandning av en tesked 2 gånger om dagen före måltid under en månad.

 • Det rekommenderas, tillsammans med andra medel åtminstone en gång om året för att göra en infusion av gräs klöver läkemedel: 0,3 liter vatten 2 tsk ört dricka en halv kopp 3 gånger om dagen i 40 minuter före en måltid, en behandling för en månad.
 • Ta 6-7 stammar skakmedium (Briza media L.), häll 1,5 liter kokande vatten, insistera på en varm plats eller i en termos 20-30 minuter; dricka under dagen utan begränsning. Shaking kan hjälpa till med andra hjärtsjukdomar, liksom med urolithiasis.
 • För 100 g alkohol ta en matsked avran gräs, insistera 10 dagar, ta 15 droppar 3 gånger dagligen före måltiderna; följ noga dosen, eftersom den överskrider den orsakar ögonimmunitet mot grönt.
 • Blanda lika de färdiga apotekstinkturerna av hagtorn, mistelte och valerian, ta 20-30 droppar 3 gånger om dagen som ett folkmedel mot stenokardi.
 • Förebyggande åtgärder vid sjukdom

  Komplikationen av tillståndet med Prinzmetal angina beror på frekvensen av anfall, deras svårighetsgrad och varaktighet. Mot bakgrund av frånvaron av kranskärlslessioner är risken för kranskärldöd låg och cirka 0,5%. I händelse av att anfall är långa, regelbundet återkommande, är det dödliga resultatet upp till 25% per år.

  För att förebygga sjukdom måste du sluta röka och börja följa en hälsosam livsstil. Det är viktigt att ge företräde åt naturlig kostmat för att förhindra och utveckla sjukdomen, för att inte öka kolesterolhalten i kroppen. Människor som har oegentligheter i hjärtets arbete, upplever periodiska smärtor och anfall, måste nödvändigtvis stå på dispensary control av en specialist.

  Förebyggande av sjukdomsutveckling består av regelbundna besök hos kardiologen, avslag på dåliga vanor, normalisering av nervsystemet. En patient med en etablerad diagnos av angina pectoris bör läggas på obligatoriska journaler till kardiologen. Patienter rekommenderas:

  • observera ordinarie regelbundna måltider
  • bli av med dåliga vanor
  • normalisera en persons känslomässiga tillstånd
  • bli av med fysisk belastning;
  • sova - inte mindre än åtta timmar om dagen;
  • Undvik stress så mycket som möjligt.

  Förebyggande åtgärder vidtas i syfte att fördröja en upprepad anginalattack. Det är nödvändigt att ta allt ansvar för behandlingen av sjukdomen och förebyggandet, eftersom bristande efterlevnad av utnämningen av en läkare kan leda till döden.