Huvud / Åderbråck

Förberedelser för behandling av hjärtinfarkt

Myokardinfarkt (hjärtmuskel) är en allvarlig sjukdom som orsakas av otillräcklig syreförsörjning till hjärtat. Den sistnämnda kan uppstå på grund av spasm på kärlet, dess igensättning genom blodpropp eller ett fragment av en kolesterisk plack. Efter 10 sekunder slutar syre i hjärtatets celler och efter 30 minuter börjar de sakta dö, och 3-6 timmar senare är förändringarna irreversibla.

 • Sedentary livsstil;
 • Diabetes mellitus;
 • Överdriven kroppsvikt;
 • Pernicious vanor;
 • påkänning;
 • Ökat tryck;
 • Manlig kön;
 • Betydande ålder.

Behandlingsåtgärder

Med tanke på sjukdoms svårighetsgrad, med sina första symptom, är det nödvändigt att kräva en "ambulans" och att fullständigt följa läkarens anvisningar till fullständig återhämtning. Det viktigaste vid behandling av hjärtinfarkt är tid. En betydande andel personer med denna sjukdom dör utan att nå sjukvårdsväggarna eller anländer där för sent, när vävnadsnekros blir irreversibel. Många (särskilt unga nog) kan inte räddas på grund av att de inte ger upphov till betydelse för symptomen på hjärtinfarkt, och behandlingen är sen.

Innan du kommer till sjukhuset

En patient som väntar på läkare kan ge ett halvgram aspirin, vilket med kvart överstiger hans chanser att överleva. Indirekt massage av hjärtmuskeln eller artificiell andning kommer att krävas vid hjärtstillestånd. Och med hotet av svimning och frekventa hjärtslag med rytmförstörningar kan långvarig kraftig hosta hjälpa. För att underlätta belastningen på hjärtmuskeln måste patienten läggas, lämna huvudet högt och ge honom tillgång till frisk luft.

Det kommer inte vara överflödigt att ha lugnande och smärtstillande läkemedel som kan bekämpa överväldigande vilja med stor smärta och rädsla. Nitroglycerin och andra liknande läkemedel kan hjälpa till.

Ett antal åtgärder är redan tillgängliga när man transporterar patienten i en ambulans. Syremasken begränsar de irreversibla förändringar som orsakas av syrehushållning. Från akut smärta ges patienten morfin eller liknande åtgärd.

På sjukhuset

Den person som har lidit en hjärtinfarkt kommer in i återupplivning. Medicin i våra dagar har ett betydande arsenal av effektiv behandling för patienter med hjärtinfarkt:

 • Agioplastik hänvisar till öppningen av ett icke fungerande kärl utan kirurgisk ingrepp.
 • Vid skakning sätts en nätbur i form av en cylinder in i kärlet, tillverkad av inerta metaller (t ex guld) och ger tillräckligt med blodflöde till hjärtat.
 • Glöm inte andra metoder tillgängliga för kirurger.

När ett krissituation passerar, börjar behandling av hjärtinfarkt på sjukhuset, ofta i intensivvården. Där spenderar patienten i genomsnitt 5-10 dagar. Sedan börjar perioden för hemrehabilitering, bestående i bästa fall om två veckor, men det kan ta en och en halv och sluta med funktionshinder. Därför är det viktigt att följa läkares anvisningar från de allra första dagarna efter infarkt och följa vissa recept under hela livet, vilket hjälper till att bibehålla hälsan och undvika återfall.

Behandling efter hjärtinfarkt är en uppsättning åtgärder, inklusive att ta mediciner i olika grupper, förändra livsstilen och utesluta de faktorer som orsakade den första attacken. Trots att frågan om hur många hjärtattacker en person kan tolerera är individuell och beror på många saker, ökar varje efterföljande infarkt risken för dödsfall, och den tredje och nästa anfall anses vara extrem.

Det är nödvändigt att vägra överdriven alkohol och rökning, inklusive med medicinsk hjälp och att ta lämpliga mediciner. Kost och fysisk aktivitet är viktiga, både på sjukhuset och efter återhämtning, som går i frisk luft. Du kan behöva lämna arbete, minska stress. En viktig roll i återkomsten till ett hälsosamt hälsosamt liv spelas av familjemedlemmarnas stöd.

Efter rehabilitering uppträder ett ärr på hjärtens muskel, med korrekt behandling sker detta för en andra månad efter attacken.

Nödvändiga läkemedel

Medicin efter hjärtattack är också komplex. Det är viktigt att följa dosen och funktionerna i att ta mediciner som indikeras av läkaren, och försumma inte de mediciner som behöver tas under lång tid eller för livet. Vanligtvis föreskrivna läkemedel av flera grupper.

Statiner upprätthåller en hälsosam nivå av kolesterol i blodet, splittrar det i levern och lindrar kroppen av överskott. Även statiner kämpar med inflammation i blodkärlen i cirkulationssystemet och bidrar till upptaget av fett i blodet från mag-tarmkanalen. För läkemedel i denna grupp inkluderar simvastatin, Vasilip, Simgal, Simla, Cardiostatin, Lipostat, tulpan, Liptonorm, Atoris, Tevastor, Livazo. Främjar effektiviteten av statins hälsosam kost. I kosten kan du inkludera de naturliga ämnena i denna grupp, som ingår i gurkmeja, fiskolja och vitlök.

Betablockerare minskar blodtrycket och upprätthåller en normal hjärtfrekvens. Lasten på hjärtat minskar därmed, och cirkulationssystemet mottar en tillräcklig mängd syre. Anaprilin, Metoprolol, Bisoprolol är några av dessa läkemedel. Dessa medel kan användas under lång tid. Men för patienter med astma och diabetiker är de kontraindicerade.

Angiotensinomvandlande enzym (ACE) -inhibitorer och angiotensinreceptorblockerare (ARB), såsom Enalapril, Lisinopril och Perindopril skydda mot strukturella förändringar i det cirkulatoriska systemet, förhindra överväxt myokardium, och ibland leda till dess reduktion. Ofta utses de från den första sjukdomsdagen.

Nitrater (den mest kända som är nitroglycerin) är oersättliga läkemedel för behandling av hjärtinfarkt, lindrande smärta och alltför stort tryck. En som sitter under tungan kan hjälpa en person i preinfarktstillståndet, även injektioner av nitroglycerin, salvor, fläckar på huden eller på tandköttet.

Antiaggreganter, utspädande blod, representeras huvudsakligen av acetylsalicylsyra eller aspirin. Aspirin är utformat för att minska vidhäftningen av trombocyter, vilket skyddar mot återupptagandet av blodproppar. Det är en av läkemedlen, vars mottagning kan vara lång eller livslång. De som inte tolererar aspirin, föreskriver läkemedel som liknar åtgärden, t ex tiklopidin eller klopidogrel.

Läkemedelsbehandling av myokardinfarkt, utöver ovanstående formuleringar kan innefatta att förbättra leveransen av syre till hjärt antihypoxants eller diuretika minska trycket (vid betydande doser) och minskar svullnad.

Vitamin-mineralkomplex som innehåller magnesium, zink, kalium och kalium spelar en viktig roll för att upprätthålla myokardens hälsa. Dessutom är växtdekok och traditionell medicin användbar. Det är emellertid viktigt att komma ihåg att de bara är en extra metod för rehabilitering och inte kan ersätta de mediciner som föreskrivs av den behandlande läkaren.

rehabilitering

diet

Det första kriteriet, som måste svara på näring efter hjärtinfarkt, är fraktionalitet. Det behövs gradvis, så att det upphöjda membranet inte trycker på hjärtat, men inte mindre än 4, och företrädesvis 6-7 gånger per dag. Först finns det en strikt begränsning av kaloriinnehållet i mat, det bästa valet kommer att vara frukt- och grönsakspuréer. Men från mat som leder till uppblåsthet, liksom från fet kött, måste du avstå. Passar också till grönsaksoppa, flytande gröt, användbar morotsjuice med vegetabilisk olja. Alla rätter ska ätas i en rengjord form och innehåller inte salt.

Två veckor efter attacken tillåts en större mängd mat, men många restriktioner kvarstår. Först och främst bör du undvika kryddig, kryddig, salt mat (salt kan förbrukas högst 6 g per dag), konserver, rökt produkter, kaffe och alkohol. Det finns en begränsning på 2500 kalorier per dag, så med rätt näring bör patientens vikt inte öka. Användbar fisk, mejeriprodukter, mat innehållande magnesium, kalium och kalcium, men ägg kan inte äta mer än 2-3 per vecka. Konfektyrprodukter ska ersättas med naturliga analoger - honung, torkade frukter och nötter, svart te-buljong med rosa höfter.

Det är viktigt att den sista måltiden är 2-3 timmar före sänggåendet och tarmrörelsen - regelbundet, minst en gång varannan dag (annars är det värt att använda enema).

Fysisk aktivitet

Behandling efter hjärtattack omfattar fysiska övningar som börjar redan på sjukhuset på andra eller tredje dagen efter attacken, under fysioterapeutens överinseende. De första övningarna, som rörelser av ögon, händer och sedan överkroppen, utförs i sängen. En vecka senare får du lämna sängen och flytta försiktigt in i kammaren. Belastningen ökar gradvis och kontrolleras noggrant av den behandlande läkaren.

Efter urladdning bör sparsam fysisk aktivitet bli en integrerad del av livet. Går i den friska luften, klättrar trappan, det går nödvändigt att gå med gradvis ökande hastighet och avstånd. Du måste börja små. Ytterligare aerobic sport är möjliga: simning, skidåkning, stavgång. Låt oss upprepa: läkaren måste utse lasten, eftersom översträckning kan ge upphov till hjälp, men enorm skada.

En strikt kontrollerad regim av dagen med samma sömntid på minst 7 timmar per dag krävs. Rushing, fysisk och nervös stress på jobbet bör undvikas. Det bästa valet för en helg eller semester är att vila på naturen eller stanna i ett sanatorium.

Psykologiskt tillstånd

Hur lever efter hjärtinfarkt? Patientens bedömning av vad som hände med honom är ett dubbelkantigt svärd. Å ena sidan är det viktigt att en person inte blir isolerad i sig själv och inte faller i depression efter att ha upplevt rädsla och smärta som undergräver hans vilja. Detta kan begränsa sin fysiska och sexuella aktivitet, som inte bara minskar livskvaliteten utan också gagnar hans hälsa. Å andra sidan, patienter som känner sig bra ibland, tar inte läkarnas recept tillräckligt seriöst, vilket leder till bevarande av riskfaktorer för hjärtsjukdom och upprepade hjärtattacker. Det är extremt viktigt att uppnå en nykter bedömning av patientens tillstånd.

Dessutom är det värt att lära sig avslappningstekniken och undvika nervösa situationer. Du kan behöva byta arbetsplats, ta antidepressiva medel. Det är viktigt att nära och kära också undviker konfliktsituationer och ger stöd, snarare än att bli stressade.

Medicin har nu en tillräcklig arsenal av medel för att återvända människor som har lidit en hjärtinfarkt, till ett fullständigt och lyckligt liv i inte så betydande termer. Det viktigaste är att inte glömma dessa svar på frågan "hur man behandlar myokardinfarkt":

 • Tidig - kom ihåg symptomen och var uppmärksam på din egen hälsa, sakna dyrbar tid;
 • Omfattande - att ta denna uppsättning rehabiliteringsåtgärder och eliminera riskfaktorer för IHD;
 • Konsekvent - följ noga varje instruktion av läkare.

Vilka läkemedel ordineras vanligtvis för att behandla patienter efter hjärtinfarkt

Myokardinfarkt är en akut och extremt farlig sjukdom i hjärt-kärlsystemet. Orsaken till denna sjukdom är otillräcklig blodtillförsel till myokardvävnader.

Under vissa förhållanden (till exempel undernäring, rökning, ärftliga faktorer) på väggarna i artärer som matar hjärtmuskeln bildas aterosklerotiska plack eller trombi. Som ett resultat minskar kärlens lumen kraftigt, minokardiums celler får mindre näringsämnen och syre.

Om att ta medicin

Vår kropp börjar ge alarmerande "klockor" som uttrycks i smärtsymptom i hjärtat av regionen. Detta är utvecklingen av IHD eller ischemisk hjärtsjukdom. Om du inte vidtar åtgärder i tid och inte startar behandling kan nekrotiska foci förekomma i myokardievävnadens vävnader. Det är detta tillstånd som vanligtvis kallas hjärtinfarkt.

Och efter lindring av ett akut tillstånd, behöver patienten i den långsiktiga och systematiska behandlingen. Mest troligt kommer patienten att helt ändra sin livsstil och ta vissa droger i många år.

Medicin efter myokardinfarkt ska ordineras strikt av en kardiolog, Vanligtvis förklarar specialisten förberedelserna av flera grupper.

statiner

statiner kämpar med huvudorsaken till otillräcklig blodtillförsel - kolesterolplakor. Droger från denna grupp delar upp kolesterol i levern och tar bort det från kroppen och hjälper också till att upprätthålla blodkolesterolnivåer på en acceptabel nivå. Dessutom tar statiner bort de inflammatoriska processerna i kärlen.

Statiner inkluderar följande droger:

 • simvastatin (aktiv substans - simvastatin), dosering av 10, 20, 40 mg, kostnaden ligger inom intervallet 70-170 rubel
 • Vasilip (simvastatin), förpackning 10, 20, 40 mg, ett intervall på 350-500 rubel
 • Simgal (simvastatin), dosering av 10, 20, 40 mg, inköpet kostar 300-600 rubel
 • Simla (simvastatin), förpackning 10, 20, 40 mg, du kan köpa på ett apotek för 250-350 rubel
 • Cardiostatin (lovastatin), dosering av 20, 40 mg, kostnaden i intervallet 240-360 rubel
 • Lipostat (pravastatin), förpackning 10, 20 mg, kommer inköpet att kosta bara 140-200 rubel
 • Lescola Forte (en beredning av 2: a generationen, den aktiva substansen är fluvastatin), en dos på 80 mg, en kostnad på cirka 2500 rubel
 • Tulip (en beredning av den tredje generationen aktiv substans - atorvastatin), förpackning 10, 20, 40 mg, ett prisintervall på 220-550 rubel
 • Liptonorm (3: e generationen, baserat på atorvastatin), en dos på 20 mg kan köpas på ett apotek för 290-400 rubel
 • Torvakard (3: e generationen, baserad på atorvastatin), förpackning 10, 40 mg, kostar inom 310-550 rubel
 • Atoris (3: e generationen, baserat på atorvastatin), dosering 10, 20, 30, 40 mg, prisintervall 310-550 rubel
 • Crestor (en beredning av 4: e generationen, den aktiva ingrediensen är rosuvastatin), förpackningen på 5, 10, 20, 40 mg, kommer inköpet att kosta 1150-1600 rubel
 • Rozulip (4: e generationen aktiv substans - rosuvastatin), dosering 10, 20 mg, kostnadsintervall 630-1000 rubel
 • Tevastor (4: e generationen, baserad på rosuvastatin), förpackning 5, 10, 20 mg, kostnaden ligger inom intervallet 380-700 rubel
 • Livazo (4: e generationen, baserad på rosuvastatin), dos av 1, 2, 4 mg, kostar cirka 2500 rubel

Innan du tar statiner bestämma nivån av kolesterol i blodet. Med sitt höga innehåll föreskriver läkaren en obligatorisk diet, som syftar till att begränsa produkter som innehåller högt kolesterol.

Vanligtvis tas statiner 1 gång per dag före sänggåendet under lång tid, ofta för livet.

Kontraindikationer för utnämning av statiner är individuell intolerans, graviditet och leversjukdom i det aktiva skedet.

Biverkningar är sällsynta. Bland dem: allergiska reaktioner, yrsel, svaghet, perifert ödem, illamående, avföring, takykardi, ökning eller minskning av blodtryck, led- och muskelsmärta, svettning.

Nitrogener

Nitrogener lindrar smärta i angina pectoris. Nitroglycerin är Första hjälpen för bröstsmärta. Nitrogen ökar också blodkärlen och stabiliserar blodtrycket.

 • nitroglycerin (aktiv substans nitroglycerin). Doseringsformer kan vara olika: tabletter för förtäring, under tungan, salvor, gips på huden eller på tandköttet. Det finns många mediciner - analoger: trinitrolong, sustac, nitro mac retard, nitro pol, salpetersalva och andra. Kostnaden för dessa droger varierar kraftigt från 15 rubel och mer.
 • Isoket, kardiket, isomak (aktivt isosorbiddinitrat)
 • Mono vallmo, cardioc mono, olicard, monochinkwe, efoks (aktiv substans isosorbidmononitrat)

Nitrogener används för att stoppa och förhindra smärta i angina pectoris.

Biverkningar: yrsel, fallande blodtryck, huvudvärk, ökad hjärtfrekvens, svaghet, ofta utveckling av missbruk av drogerna i denna grupp, vilket resulterar i att deras effekt är reducerad, det finns ett abstinenssyndrom.

Betablockerare

Ofta hos patienter med hjärtsvikt ökar hjärtfrekvensen - takykardi. Betablockerare normalisera pulsen, sänka blodtrycket. Detta gör att du kan minska belastningen på hjärtmuskeln.

Den första generationen beta-blockerare är:

 • Anaprilin, nolot, propamin (proppanolol aktiv ingrediens)
 • Sandinorm (bopindolol)
 • Korgard (nadolol)

 • Trazicore (oxprenalol)
 • Sotalex (sotalol)
 • Glukomol (timolol).
 • Andra generationen beta-blockerare:

  • Athenoben, tenolol (aktiv substans atenolol)
  • Glaoks, lokren (betaxolol)
  • Nebilet, Binelol (Nebivolol)
  • Betalok, vasokardin (metaprolol)
  • Cordanum (talinolol).

  3: e generationen beta-blockerare:

  • Rekardium, akridilol (aktiv substans carvedilol)
  • Tseleipress (celiprolol).

  Kontraindikationer för antagning är: lågt blodtryck, bronkialastma, bradykardi, olika vaskulära patologier.

  Biverkningar: Kramper i perifera kärl, svaghet, bronkospasm, huvudvärk, yrsel, allergiska reaktioner, abstinenssyndrom.

  antitrombocytmedel

  Antiaggreganter riktas mot en annan orsak till hjärtinfarkt - blodproppar. Denna grupp av droger spädar blodet, förhindrar dess koagulerbarhet.

  • Aspirinkardio (acetylsalicylsyra). Dosering -100 mg, kostnaden för -130-200 rubel
  • Doxy-Hem (kalcium dobezilat). Förpackning - 500 mg, du kan köpa på ett apotek för 240 rubel
  • cardiomagnil (acetylsalicylsyra + magnesiumhydroxid). Dosering 150 mg, priset är 300 rubel

  Kontra: hög risk för blödning, hemorragisk diatese, leverinsufficiens.

  Biverkningar: erosion och magsår, blödning, leukopeni, trombocytopeni.

  ACE-inhibitorer

  Läkemedel från denna grupp minskar blodtrycket och upprätthåller blodkärlens tillstånd i normen. Gruppen är väldigt stor. Den innehåller:

  • Enalapril (enam, enap, renitek)
  • Captopril (huva, angiopril)
  • Perindopril (fjäderfjäder, prenarium)
  • Ramipril (dilaprel, amprilan)
  • Benazepril (lotusin).

  Priserna är också väldigt olika beroende på tillverkaren.

  Kontra: stenos av aorta eller njurartären, hyperkalemi.

  Biverkningar: Förtryck av hematopoiesis, illamående, kräkningar, torr hosta.

  ARB (angiotensinreceptorblockerare)

  Förberedelser av denna grupp normalisera blodtrycket, och även stoppa eller till och med minska hjärmvalsens hypertrofi. Huvudnamnen är:

  • Lozartan (vasotensis, cosar, renicard)
  • Valsartan (Walsakor, Valaar, Tareg)
  • Candesartan (candecor, angiakand)
  • Olmesartan (cardosal).

  Kontra: stenos av aorta eller njurartären, hyperkalemi

  Biverkningar: Förtryck av hematopoiesis, illamående, kräkningar.

  Förutom alla ovanstående droger, efter hjärtinfarkt kan ordineras och droger från andra grupper syftar till symptomatisk behandling. Sådana läkemedel innefattar hypotensiva diuretika som är nödvändiga för normalisering av tryck. Dessutom kan en läkare ordinera antihypoxicants som förbättrar syretillförsel till hjärtmuskeln.

  Hur man beter sig korrekt

  Under behandling efter ett tidigare myokardinfarkt patienten måste följa en diet, undvik fysisk ansträngning och stress.

  Det är oerhört viktigt att sluta röka och alkohol. Ofta rekommenderar läkare en sanatoriumbehandling.

  Återhämtningsperioden efter en sådan allvarlig sjukdom är lång.

  Det är nödvändigt att helt ändra livsstilen, inte att övervinna, inte oroa sig, ständigt övervaka blodtrycket och kolesterolhalten i blodet. Ibland måste du helt ge upp arbete.

  För att upprätthålla det normala funktionen av hjärt-kärlsystemet, patienten kommer att behöva ta lite medicin i mycket lång tid, kanske för livet. Specifika läkemedel, dosering och behandlingsförlopp ska endast ordineras av den behandlande läkaren. Självmedicinering är i detta fall oacceptabelt.

  Förberedelser för behandling av hjärtinfarkt

  innehåll

  De viktigaste drogerna för hjärtinfarkt

  Vilka läkemedel visas efter hjärtattack?

  Piller efter infarkt

  Folkmekanismer för hjärtinfarkt

  Uppkomsten av myokardiell ischemi orsakar flera miljoner dödsfall varje år. Denna sjukdom är en av varianterna av kursen eller resultatet av ischemisk hjärtsjukdom. Under förvärringen sker skador på och förstörelse av fibrerna i hjärtmuskeln på grund av att detta område av blodförsörjning och motsvarande syre avlägsnas.

  Hjälp en person att börja försörja efter de minsta tecknen på ett brott mot hjärtat. Medicinska manipuleringar inkluderar medicinering, återupplivning (artificiell hjärtmassage, användning av en kudde med syre).

  Varje stadium av utveckling av ischemisk skada på hjärtmuskeln innefattar sin egen uppsättning läkemedel. Komplex medicinsk behandling sätter upp följande uppgifter:

  • eliminering av symtom, inklusive lättnadssyndrom, dyspné, rädsla;
  • normalisering av blodkoagulering
  • resorption av en befintlig trombus;
  • normalisering av blodtillförsel till hjärtmuskeln;
  • terapi av den underliggande sjukdomen, mot vilken bakgrund iskemi i hjärtat utvecklades.

  Viktigt! Tidig påbörjad medicinsk behandling av ischemisk skada kan avsevärt minska risken för dödsfall och allvarliga komplikationer.

  De viktigaste drogerna för hjärtinfarkt

  Användningen av droger ska eliminera smärta och rädsla. Smärta med hjärtinfarkt är förknippat med en spasm i koronarkärlen, blodbanan i vilken kan blockeras av trombi, vilket orsakar syrehushållning av vävnader. Koronarkärl är arterier som direkt matar hjärtens vävnader. Därför är det vid sjukdomsutvecklingsstadiet nödvändigt att ta bort spasm från koronarkärlen.

  Behandling börjar med första hjälpen, som kan tillhandahållas av någon, inte bara en läkare. "Nitroglycerin" slappar av myocyter av blodkärl, vilket leder till att deras lumen ökar. I hjärtmuskeln förbättras ämnesomsättningen, behovet av syre minskar. Förteckning över "Nitroglycerin" doseringsformer:

  1. Tabletter av 0,5 mg.
  2. 1% alkohollösning.
  3. 1% oljig lösning i kapslar om 0,5 mg.

  Varje form av läkemedlet har sina egna särdrag för tillämpning. Om nitroglycerin är i tablettform måste du sätta en tablett eller hälften av den under tungan och hålla den där tills den är helt resorberad. Alkohollösning i en mängd av 2-3 droppar appliceras på en bit socker eller sublinguellt i en mängd av 1-2 droppar. Kapseln hålls också under tungan tills skalet löser sig.

  Viktigt! Tidig användning av "nitroglycerin" vid de första tecken på angina kan förhindra utveckling av ischemisk skada eller avsevärt minska volymen av skadade vävnader.

  I avsaknad av resultaten av tillämpningen av "nitroglycerin" och den fortsatta utvecklingen av symptom på skador på hjärtvävnaderna bör specialiserad medicinsk vård och kardiopulmonell återupplivning tillhandahållas. Med omfattande infarkt, smärta syndrom och ångest tas bort med följande mediciner:

  • "Morphine";
  • "Fentanyl";
  • "Droperidol";
  • lugnande medel, till exempel "Diazepam".

  Morfin är en kraftfull bedövningsmedel från gruppen av narkotiska analgetika. Den första dosen administreras i en mängd av 2 till 5 ml intravenöst struino. Därefter administreras samma dos var 15: e minut tills smärta elimineras.

  "Fentanyl" i kombination med "Droperidol" används för implementering av neuroleptoanalgesi. "Fentanyl" betraktas också som en grupp narkotiska analgetika men mindre kraftfull än morfin. "Droperidol" är en neuroleptik vars verkan är att eliminera ångest och alla oönskade psykotiska reaktioner. Neuroleptomanalgesi kan användas flera gånger, men med upprepade injektioner förekommer lägre doser.

  "Diazepam" och andra typer av lugnande medel används av läkare för att eliminera ångest och rädsla, som inte försvinner efter införandet av narkotiska analgetika. Sedativa ordineras efter smärta har eliminerats.

  Viktigt! "Morfin" kan administreras först efter att EKG har tagits bort. Om det inte finns någon höjning av ST-segmentet på EKG, ökas sannolikheten för ett dödligt utfall.

  Uppföljande medicinska effekter bör riktas mot trombi som orsakar hjärtattack. Denna effekt kan erhållas med hjälp av antiplatelet medel, som också kan skydda mot hjärtslag och hjärtattack. Läkemedel som används för att eliminera trombos:

  • Acetylsalicylsyra ("aspirin");
  • "Clopidogrel";
  • en kombination av klopidogrel och aspirin.

  Vid tecken på akut hjärtinfarkt, utnämning av acetylsalicylsyra i en mängd av 150 till 300 mg. I framtiden bör användningen av "Aspirin" vara livslång från 75 till 160 mg. Liksom alla relativt fria droger har aspirin fler biverkningar.

  Clopidogrel är ordinerat för kontraindikationer för användning av acetylsalicylsyra. Den första laddningsdosen är 300 mg, senare efter hjärtinfarkt - 75 mg per dag.

  Flera studier av kardiologer har visat att effektiviteten av kombinationen av Clopidogrel med Aspirin är högre än vid användning av Aspirin ensam. Beslutet fattas om monoterapi eller kombination av läkemedel av den behandlande läkaren med hänsyn till patientens individuella egenskaper. I framtiden använde alla dessa droger också för att förhindra trombos, doktorn utser i den erforderliga dosen.

  Viktigt! "Aspirin" är kontraindicerat vid allergi och vissa sjukdomar i matsmältningssystemet. Läkaren måste klargöra förekomsten av allergier eller sjukdomar i matsmältningsorganet i patienten. Vid gastrointestinala problem kan acetylsalicylsyra injiceras eller ersättas med Clopidogrel.

  För att återställa blodflödet till de drabbade hjärtkärlen är trombolytisk behandling nödvändig. Läkemedel som används för att lysa trombos:

  "Alteplase" och "Streptokinas" aktiverar vävnadsfaktorer av tromblys. "Fibrinolysin" är ett botemedel som direkt orsakar tromblösning. Trombolys bör startas så tidigt som möjligt inom 12 timmar efter starten av hjärtmuskulärnekros.

  Vilka läkemedel som förhindrar bildandet av en ny blodpropp i hjärtmuskeln och trombolytiken bestämmer kardiologen, med hänsyn till behovet av stenting och patientens tillstånd.

  Vilka läkemedel visas efter hjärtattack?

  Vanligtvis går patienten in i återupplivningsavdelningen eller sjukhuset när akutfasen redan har passerat. Det mest akuta scenen varar upp till 2 timmar. Uppgiften för alla efterföljande läkemedel efter hjärtinfarkt är eliminering av ischemi, återuppbyggnad av hjärtfunktionen, förebyggande av upprepade hjärtattacker.

  Det är nödvändigt att övervaka koagulerbarheten av blod, tryck och tillståndet hos väggarna i kärlens kärl. Alla dessa effekter ges av antikoagulantia, betablockerare och antiplatelet. I någon återupplivningsavdelning bör det finnas fria droger som tillhör de ovan nämnda grupperna.

  Förteckningen över använda antikoagulantia:

  • Det unfractionerade heparinet. Det administreras under de första 48 timmarna och kompletterar första hjälpen för hjärtinfarkt. Det förhindrar blodkoagulering genom aktivering av dess antikoagulationssystem. Läkemedlet injiceras intravenöst. Koaguleringskontroll krävs, kan minska antalet blodplättar i blodet.
  • "Enoxaparin". Det är en heparin med låg molekylvikt. Det administreras subkutant. Till skillnad från heparin behöver inte konstant övervakning av blodtäthet.
  • "Fondaparinux". Det lämpligaste antikoagulanten som inte orsakar trombocytopeni.

  Beta-adrenoblocker minskar styrkan och hjärtfrekvensen, reducerar behovet av hjärtmyocyter i syre, förbättrar prognosen. Som en återställande funktion av kardiomyocyter efter stroke och hjärtattack används följande läkemedel:

  Verkningsmekanismen av betablockerare är att de binder adrenerga receptorer i hjärtmuskeln, utan att orsaka spänning i henne och förhindra tillgång till dem adrenalin.

  Av de antiaggreganter som används ovan "Clopidogrel" och acetylsalicylsyra. Du behöver detta läkemedel efter stenting, liksom efter att patienten har tömts.

  Läkemedlen vald för förebyggande av hjärtisk ischemi samt alla doser väljs av läkaren, med hänsyn tagen till patientens tillstånd, vikt och andra parametrar.

  Viktigt! Beta-adrenoblocker, vilket medför en minskning av antalet hjärtslag, är det oönskat att applicera under den mest akuta perioden med ischemisk skada. Enligt de senaste studierna kan läkemedel i denna grupp öka risken för kardiogen chock.

  Piller efter infarkt

  Efter urladdning från sjukhuset finns det hög risk för upprepade attacker av ischemi, eftersom ärr kvarstår på hjärtmuskeln. Läkemedelseffekten med hjärtinfarkt fortsätter i framtiden.

  En livslängd diet visas, begränsning av vissa typer av aktiviteter, livslång mottagning av läkemedel som personen inte kunde slutföra sig till en ny attack. Oftast är dessa läkemedel förskrivna till patienter i form av tabletter för enkel användning.

  Förteckning över läkemedel för förebyggande av återfall av hjärtsvikt:

  1. Antiaggreganter, tabletter Klopidogrel och "Aspirin", som inte tillåter bildning av en trombos. Dessa substanser är också nödvändiga efter stenting.
  2. Betablockerare. För att förhindra stroke och hjärtinfarkt, är bisoprolol, metoprolol och karvedilol väl lämpade. De förbättrar patienternas överlevnad väl.
  3. Statiner. Statinterapi kan försvaga syntesen av kolesterol och minska tillväxten av aterosklerotiska plack, vilket resulterar i stopp utvecklingen av ateroskleros, vilket försämrar prognosen för patienten. Denna grupp omfattar läkemedel med fyra generationer. Den första generationen inkluderar tabletter "Simvastatin", "Pravastatin", "Lovastatin", den andra - "Fluvastatin", den tredje - "Atorvastatin" och "cerivastatin", den fjärde -. "Rosuvastatin," "pitavastatin"
  4. Polyomättade långkedja omega-3 fettsyror. Förbrukning av 2-4 g per dag kan avsevärt minska dödligheten.
  5. Antikoagulantia. "Heparin" och dess derivat ges till patienter som har haft hjärtattack eller riskerar att utveckla den mot instabil angina.
  6. ACE-hämmare. Denna grupp omfattar "Captopril", "Enalapril", "Isopinol", "Fosinopril". Dessa läkemedel blockerar det angiotensin-omvandlande enzymet som främjar bildandet av angiotensin II-hormonet, vilket har egenskapen att begränsa kärlen. ACE-hämmare saktar också nedbrytningen av ämnen med vasodilaterande egenskaper. Uppnådd sänkning av blodtrycket och därmed risken för kranskärlssjukdom.

  Viktigt! Alla piller, som utser en läkare, och som erbjuder farmakologi, kan inte avbrytas. Livstidsmottagning beror på deras symtomatiska effekter och bristen på ackumuleringseffekt. Att hoppa över antagandet av tabletter leder till utvecklingen av ischemi.

  Folkmekanismer för hjärtinfarkt

  Recept av traditionell medicin, som används för att förbättra hjärtat efter hjärtinfarkt, är olika. Bär, örter, frukt och grönsaksjuice används. Några av dessa ämnen har uttalade effekter. Därför bör användningen av folkläkemedel vara försiktig endast efter att ha råd med en läkare. Vid behandling av människors recept måste du följa vissa principer:

  1. Intaget av örter avbryter inte de piller som ordinerats av kardiologen.
  2. Om du misstänker några allergier mot en växtkomponent måste du utesluta det.
  3. Antagande av traditionell medicin bör inte ersätta basterapi under den akuta perioden av sjukdomen.

  I tabellen listas några vanliga medicinska örter och effekterna de producerar.

  Myokardinfarkt: moderna effektiva behandlingsmetoder

  Myokardinfarkt är en hjärtsjukdom, som orsakas av en akut brist på blodtillförseln, vilket resulterar i en foci av nekros i hjärtmuskeln.

  Uppkomsten av hjärtinfarkt är ofta en plötslig uppkomst av en lång (över 40-60 minuter) attack och intensiv bröstsmärta som inte går bort när du tar en dos nitroglycerin. I detta fall behöver patienten akut vård.

  1. Metoder för behandling

  Ett antal åtgärder syftar till att förebygga komplikationer och minska sannolikheten för ett ogynnsamt resultat av sjukdomen.

  Sådana åtgärder vidtas hos patienter med akut infarkt, vilka inte har kontraindikationer. Tänk på de mest populära och mest använda metoderna för att behandla infarktförhållanden.

  1. Återställande av blodflödet. Den viktigaste omständigheten vid behandling av akut hjärtinfarkt är fullständig restaurering och underhåll av blodflödet längs kransartären. För att uppnå denna uppgift utvecklas ständigt nya, mer effektiva trombotiska läkemedel och administreringssätten för klassiska läkemedel förbättras. Effektivt hjälp vid en attack beror på den tid som förflutit från början av symptom före ingripandet.
  2. Trombotisk terapi. EKO-experter fann att vid den nuvarande utvecklingen av medicinsk utveckling dominerar den positiva effekten av trombolytisk behandling hos patienter med akut infarkt över biverkningar. Under de första 5-6 timmarna efter att en attack inträffat, hindrar en sådan intervention 30 dödsfall per 1000 patienter, även i hopplösa fall. Effekten av sådan behandling, liksom den tidigare metoden, beror på tidpunkten för vårdets början och är maximal på sjukdomens initiala villkor, och en dag efter attacken är helt otillräcklig. Det finns vissa kontraindikationer för användningen av trombolytisk behandling: huvudtrauma, stroke, aorta-aneurysm, olika blödande ursprung och andra.
  3. Intravaskulära metoder. Intravaskulära metoder är baserade på mekaniska återställa kärl lumen med hjälp av en speciell uppblåsbar ballong (i medicinsk språk - PTCA). Det finns flera typer av sådant ingrepp beroende på situationen.
  4. Kirurgisk ingrepp. Används med omfattande former av hjärtattacker: aortokoronär bypass, intrakoronär stenting, transluminal ballongangioplastik etc.

  Var uppmärksam!

  Valet av redaktörerna är tecknen på hjärtinfarkt. Hur diagnostiserar man sjukdomen korrekt?

  I Nyheterna (tyts) otillåten hjälp algoritm hjärtinfarkt. Hur räddar offrets liv i en attack?

  2. Läkemedel som används vid hjärtinfarkt

  Låt oss överväga de grundläggande läkemedlen som är ganska effektiva vid ett infarkt:

  • aspirin. Specialister på ECO betonar att detta läkemedel bör ordineras absolut till alla patienter som har akut koronarsyndrom (naturligtvis, om det inte finns någon kontraindikation för denna metod). Drogen spädar blodet och underlättar rörelsen genom kroppens blodsystem.
  • heparin. Exo experter uppgav att användningen av läkemedlet valfritt för alla patienter med hjärtinfarkt. Det finns ingen tillförlitlig information om interaktionen mellan heparin och aspirin.
  • Antiarytmiska läkemedel. Studier har funnit att sådana droger måste användas med stor omsorg, eftersom de kan öka risken för asystol.
  • Betablockerare. Sådana läkemedel används i närvaro av takykardi och parallellt med frånvaron av hjärtsvikt.
  • nitrater. Ett sådant läkemedel som nitroglycerin används omedelbart efter infarktinfarkt, med användning av en tablett och injektionsform.
  • Kalciumantagonister. Under den akuta perioden av den aktuella sjukdomen är denna grupp av läkemedel inte föreskriven, men efter lindring av symtom och i återhämtningsperioden - ordineras till praktiskt taget alla patienter.
  • inhibitorer angiotensin-omvandlande enzymer. Tilldela från den första dagen av sjukdomen till absolut alla patienter som inte har kontraindikationer. Sådana läkemedel är emellertid av särskild betydelse vid sjukdomsuppkomsten.
  • magnesium. Magnesiumhaltiga läkemedel är mycket effektiva för att upprätthålla hjärtmuskulärens normala funktion.

  3. Diet

  Terapeutisk näring i denna sjukdom accelererar väsentligt återhämtningsprocessen i myokardiet, förbättrar funktionella hjärtförmågor.

  Det rekommenderas att utesluta patienter med överdriven vikt från kosten:

  • stekt och fet mat,
  • mjölprodukter,
  • produkter som är rika på enkla kolhydrater.

  Sådan näring är extremt nödvändig för en gradvis separation från överflödig kroppsvikt och en minskning av kolesterolhalten i blodet.

  Under den akuta perioden av sjukdomen visas följande mat:

  • gröt på vattnet,
  • puré från grönsaker och frukter,
  • gnugga soppor,
  • drycker (juice, te, komposit),
  • mager biff etc.

  Begränsa användningen av salt och vätska. Från den 4: e veckan efter attacken av hjärtattack utser de en diet som är berikad med kalium. Ett sådant mikroelement kan avsevärt förbättra utflödet av allt överskottsvätska från kroppen, vilket förbättrar myokardiums sammandragande förmåga. Produkter rik på kalium: prunes, torkade aprikoser, datum.

  Läs vidare - Myokardinfarktets historia. Intressanta fakta om sjukdomen.

  I artikeln (här) vad är hjärtastma.

  4. Fysisk aktivitet

  De första forskarna som en grundläggande behandling och rehabilitering av infarktstillstånd erbjöd absolut vila och maximal vila, strikt efterlevnad av sängläger. För närvarande, dessa principer radikalt reviderade, eftersom långvarig vistelse i ryggläge ökar signifikant risken för olika komplikationer - ventrombos, stelhet och lungemboli.

  Som rehabilitering efter hjärtattack rekommenderas promenader. Börja gå i en långsam takt, gradvis öka belastningen till 7-15 minuter.

  Vid upprätthållande av stabila indikatorer på elektrokardiogram kan fysisk ansträngning öka något, men samtidigt ständigt styra uppkomsten av andfåddhet och svaghet.

  Under den inledande perioden bör fysiska övningar och belastningar utföras under konstant övervakning av medicinsk personal - för att kontrollera det övergripande välbefinnandet, hjärtfrekvensen och artärtrycket. Om hälsotillståndet inte förvärras - kontrollen av läkare kan avskaffas.

  5. Behandling i hemmet

  Behandling av denna sjukdom i hemmet utförs enligt de tillhörande läkarnas rekommendationer, men det finns många folkrecept som hjälper till med infarkt och är säkra för kroppen som helhet.

  Tänk på recepten för beredning av vissa folkmekanismer:

  • slipa köttkvarn 200 gram vitlök och 1 kg tranbär, tillsätt 150 gram honung, rör och insistera 4 dagar. Ta 1 tiondel av en sked före måltiden, 2 gånger om dagen.
  • Färskpressad lökjuice blandas med honung 1: 1. Ta 3 gånger 1 matsked dagligen.
  • Blanda 1 kg honung med 0,5 kg svart chokeberry. Ta den resulterande blandningen en dag för 1 msk. sked.

  6. Förebyggande metoder

  Detta är ett komplex av åtgärder som är utformade speciellt för att förhindra hjärtinfarkt.

  Innehåller ett sådant komplex i sig:

  • fysisk träning,
  • rationell näring,
  • konsumtion av rent vatten,
  • fullständigt avslag på dåliga vanor,
  • besök på en kardiolog,
  • positiva känslor.

  Myokardinfarkt är en ganska allvarlig sjukdom, som ofta blir oåterkallelig, därför måste varje person ta hand om sin personliga hälsa och göra allt som läkaren rekommenderar.

  Medicin för hjärtinfarkt

  Myokardinfarkt är en smittsam sjukdom som inte passerar utan spår. Inriktningen av nekros, som bildas i myokardiet, påverkar hjärtats funktion som helhet.

  Viktigt! "Eftersom antalet friska celler efter allvarlig ischemi minskar som kompensation uppträder hjärthypertrofi. Belastningen på myokardiet ökar, för sin normala aktivitet tar det mer syre och näringsämnen. "

  Korrekt utvald terapi hjälper till att klara av de obehagliga konsekvenserna av sjukdomen och förbättra kvaliteten på hjärtaktiviteten under rehabilitering.

  Myokardinfarkt är en hjärtsjukdom som orsakas av akut brist på blodtillförseln

  Läkemedel som kan administreras efter hjärtattack

  Kombinationer av olika droger används vid behandling av kärlsjukdomar. Det är nödvändigt att ta hänsyn till nivån av blodtryck, hjärtfrekvens, förekomst av arytmi hos en viss patient.

  OBS! Vissa läkemedel har ett ganska brett spektrum av åtgärder, till exempel beta-adrenoblocker, som orsakar astmaanfall, förutom förmågan att sänka blodtrycket.

  När läkare ordineras efter hjärtinfarkt och stenting försöker läkaren uppnå flera mål samtidigt:

  • minskning av inflammation nära fokus av nekros
  • skydd av hjärtvävnad från skadliga effekter av toxiner och miljön
  • reducerar behovet av syre;
  • minska belastningen på hjärtat;
  • utspädning av blod för förebyggande av trombos
  • förbättra blodcirkulationen i kroppen;
  • näring och återvinning av vaskulär vävnad.

  För pensionärer och låginkomstmänniskor finns nästan gratis medicin när en officiell förskrivning presenteras. Under undersökningen av patientens blod och urin kan patologiska förändringar detekteras.

  Patienter som återhämtar sig från hjärtinfarkt bör veta att medicineringen är lång och kanske till och med en livstid

  Viktigt! När hjärtinfarkt observeras ofta ökar kolesterolet, då rekommenderas att ta statiner för förebyggande av aterosklerotiska lesioner av kranskärlskärl.

  Hyperglykemi är mycket farligt, eftersom det med en förhöjd blodsockernivå kan minska känsligheten hos vävnader, så vissa diabetiker lider en attack på benen. Vilka verktyg hjälper till att hantera komplikationer av hjärtnekros?

  I läkemedelsbehandling av myokardiell nekros används följande grupper av läkemedel:

  • statiner (reducera kolesterolhalten i kroppen);
  • Nitrater (med hjärt-och kärlsjukdomar lindrar väl spasmer i koronarkärlen);
  • antikoagulantia (främja blodförtunning);
  • angioprotektorer (skydda myokardiet från ischemi, förbättra trofiska kärl);
  • antiarimicheskie medel (normalisera rytmen av hjärtaktivitet);
  • trombolytika (accelerera upplösningen av trombi);
  • antihypertensiva läkemedel (kamp mot högt blodtryck);
  • beta-adrenoblocker (minska belastningen på hjärtat).

  För att påskynda regenerering av vävnader, öka blodkärlens elasticitet och ton och för att förbättra immunsystemets funktion och resistens mot infektioner kan en läkare tilldelas vitaminkomplex. Under lindring av hjärtinfarkt är första hjälpen att använda smärtstillande medel för att minska akut smärta.

  Efter hjärtinfarkt är läkarens huvudmål att förskriva patienten en sådan terapi för att minska risken för komplikationer och återinfarkt

  Viktigt! Efter en stroke och hjärtattack klagar många på migrän, yrsel, minskad effektivitet. I sådana fall är de föreskrivna smärtstillande medel, antispasmodika, adaptogener och lugnande medel, som syftar till att bekämpa ångest efter en erfaren attack.

  Vilka är de mest populära medicinerna för hjärtinfarkt?

  För att förhindra återkommande hjärtattack med hjälp av läkare skapas en speciell teknik som innebär att blodkvaliteten förbättras och att nya blodproppar bildas. Trots det individuella förhållandet till varje patient finns det ett antal läkemedel som hjälper nästan alla och används ofta för att behandla de flesta människor som drabbats av den akuta formen av IHD.

  För att späda blod och förebygga trombos används följande:

  • Acetylsalicylsyra ("aspirin"). Det används aktivt vid behandling av stroke och hjärninfarkt. Förutom antipyretisk verkan förhindrar detta läkemedel hyperkoagulering. Medicinen förbättrar blodcirkulationen genom en stor och liten cirkel, hjälper till att klara ett rusförloppssyndrom. Regelbunden användning av detta läkemedel förbättrar koronarkärlens patency och blodflödet till myokardiet.

  Drogen spädar blodet och underlättar rörelsen genom kroppens blodsystem

  Också, förutom direkt skada på koronarkärlen, med ett stort infarkt, uppträder ett antal andra negativa förändringar. Människor som till och med har ett litet foci av nekros i hjärtmuskeln, klagar regelbundet på tryck i bröstet, domningar i benen och ett hopp i blodtrycket.

  Vilka läkemedel ska tas för symptomatisk behandling:

  • Lugnande medel. Stress i utvecklingen av hjärtattack spelar en mycket viktig roll, det kan kraftigt skada myokardens nekros. Mjuka växtberedningar, såsom extrakt av valerian och motherwort, liksom aminosyra glycin, bidrar till att förbättra patientens mentala tillstånd, förbättra prestationen hos hans nervösa och kardiovaskulära system.

  Sådana droger används i närvaro av takykardi och parallell frånvaro av hjärtsvikt

  • Betablockerare. Effektiv med takykardi och vid behandling av högt blodtryck i frånvaro av andningssjukdomar. Dessa inkluderar populära droger: Anaprilin, Atenolol, Bisoprolol och andra. De hjälper till att stoppa obehagliga symptom som orsakar hjärtattack: högt blodtryck, ökad hjärtfrekvens, agitation som kan provocera en andra attack. De minskar också belastningen på myokardiet och behovet av syre.
  • Statiner ("lovastatin", "simvastatin"). Dessa läkemedel används ofta vid behandling av stroke och hjärtinfarkt. De genomförda studierna har visat den viktiga rollen som kolesterol i utvecklingen av ateroskleros och hypertension. Statiner, som förhindrar bildandet av plack, bidrar till förbättring av kranskärlblodflödet. Ökat blodtryck i kombination med bildandet av aterosklerotiska plack skapar en överdriven belastning på myokard- och koronarkärlen.

  Smärta med infarkt under bildandet av nekros fokus kan endast stoppas med narkotiska analgetika. Förbättra patientens tillstånd kommer att hjälpa till med användning av nitroglycerin, vilket lindrar spasmen i kranskärlskärlen. Migrän, som frekventa följeslagare hos patienter med kärlsjukdomar, kan lindras med hjälp av konventionella smärtstillande medel.

  OBS! Det ska vara försiktig med användning efter antikoagulantia eller läkemedel som utför trombolys. Kanske förstärker åtgärden.

  Vilka tabletter hjälper dig att återhämta sig snabbare efter hjärtinfarkt?

  Användningen av vitaminkomplex, korrekt näring, farmakologisk förbättring av ämnesomsättningen är viktiga komponenter i effektiv terapi. En person som tidigare har lider av hjärtinfarkt kan få sig till en nervös uppdelning i ångest för sin egen hälsa.

  Ofta människor efter en hjärtinfarkt har dessa läkemedel ordinerats under lång tid, eftersom de förhindrar hjärtattacker

  En lista över ytterligare droger för att lindra effekterna av stroke och hjärtinfarkt inkluderar:

  1. Antihypoxants. De orsakar en minskning av behovet av vävnader i syre, men samtidigt aktiverar metaboliska processer i kroppen. "Actovegin", "Hypoxenum", "Cytochrome C" bidrar till förbättring av cirkulationssystemet i hypoxiska tillstånd.
  2. Antioxidanter. De främjar utnyttjandet av fria radikaler, vilket i överskott skadar friska vävnader. Tillämpade antioxidanter förbättrar regenereringsprocesserna ("Ubihinon", "Emoxipin").
  3. Vitaminkomplex. Med hjärtinfarkt är det mycket viktigt att äta ordentligt, eftersom skadliga ämnen, till exempel alkohol, kan leda till förgiftning av kroppen. Vitaminerna A, C, E och även grupp B, som har en fördelaktig effekt på nervsystemet, har en signifikant positiv effekt.

  De som stagnerar efter koronar ocklusion måste noggrant övervaka sitt tillstånd, eftersom alla kirurgiska ingrepp är en allvarlig stress för kroppen. Många patienter har kontraindikationer mot behandlingen med tabletter. Farmakologi har sedan antikens tid studerat växtens helande egenskaper.

  Bland de växter som är användbara efter hjärtinfarkt är:

  • vitlök (aktiverar kroppens immunförsvar, förhindrar bildandet av blodproppar);
  • vete bakterier (innehåller mycket näringsämnen och användbara spårämnen);
  • Valerian (lugnande egenskaper hos denna växt har varit känd sedan antiken);
  • hagtorn och motherwort (normalisera hjärtets arbete).

  Med hjälp av örter kan du förbereda gratis mediciner som fungerar väldigt försiktigt och praktiskt taget inte orsakar biverkningar. Begagnade örtteer och juice som innehåller honung, tranbär, vinbär och citron hjälper till att förbättra immunförsvaret, rena kroppen från gifter och ger en avgift på livlighet för hela dagen.