Huvud / Angina pectoris

Blockad av hjärtat 1 grad: orsaker, symtom och behandling

Processen för ledningsstörning, där en fullständig eller partiell upphörande av nervimpulsöverföring sker, är känd som hjärtblock.

Den har förmåga att forma i olika delar av hjärtat.

Valet av terapeutisk behandling beror på dess plats och graden av svårighetsgrad.

Kärnan i sjukdomen

Hjärtmuskeln har noder på ytan, representerad som kluster av nervceller. Det är vid dessa noder att nervimpulser bildas, vilka genom nervfibrer sänds genom myokardiet till hjärtatrium och ventriklar, vilket orsakar deras sammandragning.

I atriumet är en av typerna av noder - sinus-atrial, där det finns en elektrisk impuls som går in i den atriala ventrikulära noden. Som ett resultat har hjärtat förmågan att kontrakta.

Överträdelsen av konduktivitetsprocessen är en blockad av hjärtat. Om impulserna inte överförs delvis kan vi prata om en partiell blockad, och när överföringen är helt stoppad är det en fullständig blockad av hjärtat. Men oberoende av vilken typ av patologi, är patienten i strid med processen att samla hjärtat.

När passagen av nervimpulsen saktar, förlänger patienten den paus som uppstår mellan sammandragningen av ventriklarna och atriärerna. Med ett fullständigt stopp av impulsöverföringen, respektive sammandragningar av ventriklarna och atriumet inträffar inte. I detta fall utvecklar patienten en ventrikulär eller atriell asystol.

Överträdelsen av överföringen av den elektriska puls kan vara av olika steg, vilket leder till bildandet av blockader av olika former. Vid fullständigt upphörande av överföringen av NI passerar blod inte genom blodkärlen, vilket leder till en minskning av trycket och otillräcklig tillförsel av syre till kroppens inre organ.

klassificering

Som redan nämnts har blockaden egenskapen att bildas på olika nivåer. Baserat på platsen för lokaliseringen används följande klassificering:

 1. Proximal. Överträdelse av konduktiviteten hos nervimpulsen sker vid nivån av atrierna, den atrioventrikulära bunten i Hisus eller dess stam.
 2. Distal. Blockaden bildas i närheten av buntens grenar.
 3. Kombineras. I det här fallet kan överträdelsen ha en mängd olika lokaliseringar.

I klassificeringen av blockader fokuserar experter också på dess elektrokardiografiska indikatorer:

 • blockad 1 grad - det kan bestämmas vid patientens undersökning. Om blockaden i första graden utvecklas hos ungdomar eller professionella idrottare, verkar den i form av ett fysiologiskt tillstånd. I de fall där ledningssjukdomar observeras hos patienter i ålderdom kan man tala om blockad som en patologi. Patologin åtföljs ofta av andra sjukdomar i hjärt-kärlsystemet;
 • 2 blockad utsträckning - det kan delas upp i två underarter: Mobitts Mobitts 1 och 2. I det första fallet, patienter klagar över trötthet, sömnighet och svaghet. I det andra fallet kan de ha svårt i hjärtat, andfåddhet, förlust av medvetande. Ofta åtföljs andra gradens blockad av frekvent svimning av patienter;
 • blockad av den tredje graden är den mest komplexa typen av blockad, i vilken nervimpulser inte överförs alls. Pulshastigheten minskar till 40-45 slag per minut, patienter klagar på andfåddhet, svaghet och yrsel. I det här fallet är det en överträdelse av blodtillförseln till GM. Det är inte ovanligt för fall då en blockad av den tredje graden leder till fullständig hjärtstillestånd.

Den mest exakta bestämningen av graden av utveckling av sjukdomen kommer att bidra till att bestämma behandlingen av terapeutisk behandling.

Orsaker och symtom

Det finns många faktorer som kan provocera en överträdelse av överföringsprocessen av nervimpulser. Graden av sjukdomen har ett direkt samband med orsaken, vilket provocerade det.

Ett hjärtablock av grad 1, som anses vara en ofullständig blockad, har till exempel ofta inga symptomatiska manifestationer och kan betraktas som normen. Som regel manifesterar sig sig i sömnen eller vila, men med ökande fysiska ansträngningar passerar.

Ofta är orsaken till blockad av 1 grad förekomsten av en vegeto-vaskulär dystoni hos patienten. Hos barn eller ungdomar kan sjukdomen utlösas av närvaron av mitralventil prolapse eller OO-fönstret. Utvecklingen av små anomalier i hjärtans funktion eller utveckling kan också leda till att patologi bildas.

Om vi ​​talar om blockaden av 2 eller 3 grader, är de bildade om det finns någon kränkning av struktur eller funktion av hjärtvävnad, vilket leder till ärrbildning och inflammation i hjärtmuskeln. Dessa inkluderar:

 • myokardit;
 • kardiomyopati;
 • cardio;
 • myokardinfarkt;
 • hjärtsjukdom (medfödd eller förvärvad);
 • hypertoni etc.

Ofullständig blockad av första graden sker som regel utan att synliga symtom uppträder. Bestäm dess närvaro kan baseras på resultaten av ett elektrokardiogram under en rutinundersökning av patienten.

Blockader full (2 och 3 grader) manifesteras som symptom på arytmi eller samtidig sjukdom. Symtom kan uppstå omedelbart, men kan inträffa under en lång tid.

Bland de vanligaste symptomen är:

 • snabb trötthet och funktionsnedsättning
 • avbrott i hjärtans rytm. Patienten har en känsla av kortvarig hjärtstillestånd;
 • smärta i bröstbenet
 • yrsel, besvär
 • illamående eller ringning i öronen
 • människokroppen kan bli skarpt täckt av en kall svett, medan puls blir filiform och sparsam;
 • konvulsioner.

På tal om symptom relaterade sjukdomar i det kardiovaskulära systemet, kan identifieras såsom cyanos av hud integument, bröstsmärtor, svullnad i övre eller nedre extremiteter, illamående eller kräkningar, feber upp till 37 5 grader och så vidare.

Om ett eller flera av de ovan nämnda tecknen på sjukdomen finns, ska du genast kontakta en specialist för en omfattande undersökning.

diagnostik

Vid den första undersökningen av patienten bör specialisterna först och främst bestämma hjärt-kärlsystemet (hjärtinfarkt, kardiopati, arytmi etc.) som han tidigare lidit.

Under auskultation hos patienten lyssnar normal hjärtrytmen, som från tid till annan avbruten av långa avbrott på grund av förlusten av kammarsammandragning, bradykardi, eller utveckling av kanonen en Strazhesko ton.

Tecken på blockaden är tydligt synliga under Holter-övervakningen under hela dagen.

För att erhålla ytterligare information om förekomsten av parallella sjukdomar utförs laboratorietester av blod och urin hos patienten. Genom deras resultat är det möjligt att bestämma nivån av elektrolyter, arytmier, kalium och magnesium i blodet.

Först efter en omfattande undersökning kan du inte bara göra en noggrann diagnos utan också bestämma valet av effektiv terapeutisk behandling.

behandling

Vid diagnos av en första graders blockad behöver patienten inte medicinsk behandling. Det är noggrant att genomgå en läkarundersökning 2-3 gånger om året, och även under överinseende av specialister.

I händelse av att sjukdomen utlöstes genom att ta mediciner (glykosider, antiarytmika, betablockerare), bör specialister göra en dosjustering och ett schema för deras intag. Det är möjligt att det kommer att behövas ett fullständigt vägran att acceptera dem.

Beta-adrenostimulanter är föreskrivna för behandling av blockader 2 och 3. Vid mer komplicerad sjukdomsförlopp kan det rekommenderas att implantera en pacemaker.

För att snabbt stoppa blockadens första attacker rekommenderas att använda droger som isadrin eller atropin.

En av de mest radikala metoderna för behandling av blockad av tredje graden är implantationen av en elektrokardiostimulator som hjälper till att återställa hjärtritmen.

Vid behandling av blockad finns inget att göra utan att patientens livsstil anpassas, inklusive kosten hos hans diet. Det rekommenderas att introducera i kosten mat rik på vegetabiliska proteiner och begränsa livsmedel berikad med animaliska proteiner och enkla kolhydrater.

Det är önskvärt att justera intensiteten av fysisk aktivitet och längden på viloperioden.

Med ofullständig blockering ger experter en ganska positiv prognos.

När det gäller patologierna 2 och 3 beror framgången av deras behandling helt på faktorer som patientens ålder, hans allmänna tillstånd och närvaron av samtidiga sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

Glöm inte heller den positiva inverkan på framgången av behandlingen i tidig överklagande till specialister.

Hjärtblockad: klassificering och symtom

Blockad av hjärtat är ett brott mot pulans konduktivitet, som uppstått under påverkan av olika faktorer. Det är delvis eller fullständigt. I det första fallet sänks signalen, men går vidare, men i det andra stoppar den helt sin rörelse. En sådan avvikelse orsakar arytmier och bidrar till utvecklingen av allvarliga störningar i hemodynamiken. Hjärtarytmier upptäcks ofta av misstag under den årliga förebyggande undersökningen. Behandlingen utses individuellt med fokus på orsaksfaktorn.

Vad är ett hjärtblock?

Blockad av hjärtat är en ganska komplicerad process, som är uppdelad i många former. För att förstå dess egenskaper är det nödvändigt att förstå intrakardiell ledning och patogenes (utvecklingsmekanismen) av felet. Pulans ursprung uppträder i sinusnoden, lokaliserad i höger förmaksvägg. Han är en naturlig rytmförare. Därefter rör sig signalerna längs grenar i atriärens myokardium. Efter deras reduktion går exciteringsvågan vidare längs den atrioventrikulära noden i bunten av His. På hans ben bärs pulsen till ventriklerna och deras sammandragning sker. Om sinusknutens automatik störs rör sig signalerna mycket långsammare och tidsskillnaden mellan de atrioventrikulära sammandragningarna börjar dyka upp.

Ibland stoppas excitationsvågan helt i en viss del av myokardiet. Ingen signal bärs på förmaks- eller ventrikulära (kammar) utrymme och asystole inträffar, då finns det en paus i arbetet i hjärtmuskeln. Ett liknande fenomen kallas Wenckebach-perioden. Rytmen återställs genom att fokusera på att ersätta (ektopiska) impulser. Ofullständig blockad är nästan inte manifesterad.

Enligt ICD är ledningsstörningen kod I45. Det är bara nödvändigt för läkare när du fyller i dokumentationen. Denna information kommer inte att vara till stor nytta för en enkel person.

klassificering

Excitationen av exciteringsvågen är uppdelad i följande typer:

Blockaden av vänster kammare i hjärtat mycket farligt, så det är klokt att veta vad det är människor som har en tendens att sjukdomar i det kardiovaskulära systemet. Denna avdelning skjuter blod in i aortan. I strid med dess funktioner förekommer allvarliga störningar i hemodynamik.

Ibland kan ett blockerat myokardium maskera hjärtinfarkt.

Utan det brådskande biståndet kan dess manifestation leda till döden.

Från tid till annan fixar läkare en ospecifik ventrikulär blockad på ett kardiogram (i flera grenar). Bredden på QRS förändras inte särskilt. För att visa en liknande bild kan enheten endast med fel i ledningsförmågan hos de sista grenarna av benen.

Tidpunkten för manifestationen av hjärtblocket är av följande typer:

 • transient;
 • resistent;
 • progressiv;
 • intermittent (intermittent).

Genom graden av fel i hjärtmuskels ledarsystem delas den patologiska processen in i följande steg:

 • En fullständig blockad kännetecknas av ett avbrott i rörelsen av pulser under ett visst område.
 • Delad blockad manifesteras genom att sänka signalerna under det drabbade området.

Separat finns det en kränkning av ledningsförmågan hos den atrioventrikulära noden. Det är indelat i följande typer:

 • Blockad av hjärtat 1 grad, vilket detekteras på EKG. Oavsett det uppenbarar sig sig inte, eftersom signalfördröjningen inte längre än 0,3 sekunder. Det förekommer ofta hos barn i ungdomar och hos idrottare. I det första fallet talar vi om barnets snabba tillväxt och i andra fallet minskningen av elektrisk aktivitet på grund av ökad fysisk ansträngning.
 • Blockad av 2: a graden manifesteras av en signifikant saktning av hjärtens ledning genom den atrioventrikulära noden. Symptomatiskt uttryck är ganska ljust.
 • Blockad 3 grad är en fullständig upphörande av rörelsen av impulser i ventriklerna. Om patienten inte hjälper, är sannolikheten för ett dödligt utfall högt.
 • Blockadets etiologi

  Fysiologin i hjärtat av modern medicin är välkänt, så läkarna kunde sammanställa en allmänt accepterad lista över orsakerna till blockaden hos vuxna och barn. Du kan se det nedan:

  • autoimmuna misslyckanden;
  • myokardinfarkt;
  • diabetes mellitus;
  • kardioskleros (komprimering av hjärtvävnad);
  • reumatism;
  • myokardit;
  • hög nivå av sköldkörtelhormoner;
  • myxedema;
  • difteri;
  • fibros av hjärtat;
  • ischemisk sjukdom;
  • ateroskleros;
  • hjärtfel
  • överträdelse av elektrolytbalansen
  • onkologiska sjukdomar i hjärtat;
  • vaskulit;
  • sarkoidos;
  • manifestationer av syfilis;
  • amyloidos;
  • hypertensiv sjukdom.

  Ibland uppstår problemet genom felet av yttre inflytande faktorer:

  • användning av antiarytmiska läkemedel
  • mottagning av alkoholhaltiga drycker;
  • droganvändning;
  • komplikation av operationen.

  Delvis blockering av impulser kan utvecklas under inverkan av oskyldiga faktorer. De lämnar sällan farliga konsekvenser och provocerar inte progressionen av signaler med ledningsfel. Du kan bekanta dig med liknande skäl nedan:

  • mindre anomalier i hjärtmuskulaturens struktur
  • störningar i den vegetativa avdelningen i nervsystemet;
  • överdriven fysisk aktivitet.

  De två sista faktorerna är särskilt ofta relaterade till barn i skolåldern som upplever persistent fysisk och psykisk överbelastning. Om en tonåring ofta känner sig dåsig, svag och yr, måste han snarast ta honom till doktorn.

  Det finns fall då specialister diagnostiserat medfödda former av blockader. De kan utgöra en fara för barnets liv, eftersom de ofta åtföljer avbrott i ventilapparaten och andra hjärtfel.

  Klinisk bild

  Partiella blockader manifesteras sällan av ett överflöd av symtom. Patienten börjar uppleva obehag (ring i öronen, yrsel, känsla av hjärtslag) endast med en regelbunden utfall av signaler. En helt annan situation är med fullständigt upphörande av excitationsvågrörelsen. De kännetecknas av svåra angrepp av arytmi (bradykardi), som kombineras med tecken på den huvudsakliga patologiska processen.

  Den allmänna listan över symtom på hjärtblod är som följer:

 • snabb utmattning
 • allvarlig smärta i hjärtat när man får fysisk ansträngning
 • asystoli;
 • minskning av synskärpa (dimma och flugor före ögonen);
 • yrsel;
 • ringer i öronen;
 • illamående till kräkningar
 • generell svaghet
 • huvudvärk;
 • beständig ökning av kroppstemperaturen till 37-38 °.
 • Gradvis börjar smärtsyndromet uppstå även i avsaknad av fysisk aktivitet. Mot bakgrund av utvecklingen av den patologiska processen framträder Morgani-Adams-Stokes-anfall ibland. De kännetecknas av följande kliniska bild:

  • blanchering av huden;
  • förlust av medvetande
  • blåa läppar;
  • kramper
  • fördelning av kall svettning.

  Den fullständiga formen av blockad leder till utvecklingen av akut hjärtsvikt. Det kännetecknas av följande manifestationer:

  • hosta;
  • blå hud och läppar;
  • förvirring i ett tillstånd av chock;
  • andfåddhet.

  diagnostik

  Förlusten av en del av impulserna blir tydligare vid blockadens avancerade stadier. För att bestämma orsaksfaktorn måste man gå till kliniken på bosättningsorten och göra ett avtal med en kardiolog. Han kommer att göra en undersökning för att ta reda på de oroliga symtomen, förekomsten av en ärftlig predisposition och åtföljande patologier och undersöka patienten sedan. Efter att ha gjort vissa slutsatser för sig själv, skickar doktorn patienten till undersökningen. Den huvudsakliga diagnostiska metoden är elektrokardiografi (EKG). För att upptäcka en blockad utförs vanligtvis följande manipuleringar:

  • Patienten ges en dos av "Atropin". Conduction abnormality, inte associerad med patologiska förändringar, börjar manifestera sig efter ca 30 minuter.
  • På elektrokardiogrammet kommer läkaren att se de modifierade tänderna som visar hur långsamt impulserna rör sig.

  Dessutom kan det vara nödvändigt att genomgå daglig EKG-övervakning, ultraljud av hjärtat och provningstest. Med fokus på resultaten kommer läkaren att kunna diagnostisera och upprätta en terapi.

  Första hjälpen

  Kompletterad blockad följer ofta attacker av Morgagni-Adams-Stokes, så patienten behöver hjälp. Det kan göras av närliggande människor, efter handlingens algoritm:

 • ring en ambulans
 • sätt patienten på en hård yta;
 • det är önskvärt att lägga en kudde under huvudet;
 • att erbjuda som ett förstahjälp ett piller "Izadrina".
 • Om en person inte har puls eller andning, krävs en indirekt hjärtmassage och artificiell andning. Det ankomna ambulanslaget kommer att kunna förbättra patientens tillstånd med följande medicinska metoder:

  • intravenös injektion av "adrenalin";
  • Atropininjektion;
  • utföra Novocain-blockaden
  • användning av en defibrillator.

  Behandlingskurs

  Vid partiella blockader måste patienten observera en kardiolog, leda en hälsosam livsstil och granskas regelbundet för att övervaka processen. Om ledningsstörningen är mer uttalad kommer läkaren att rekommendera att använda effektiva metoder för att återställa hjärtans rytm och eliminera orsaken.

  Behandlingsförloppet kan bestå av följande behandlingsmetoder:

  • kirurgisk ingrepp;
  • drogterapi;
  • traditionell medicin.

  medicinering

  För att lindra patientens tillstånd och förbättra ledningsförmågan hos pulser kan man använda sådana grupper av läkemedel:

 • Vasodilatorer ( "Vinpocetine" "Amlodipin") och diuretika ( "Indapamide", "furasemid"), väl hjälpa till hjärtsvikt inträffade på bakgrunden av blockaden.
 • Stimulatorer av beta-adrenerge receptorer ("Orciprenalin", "Akabel") bidrar till att öka intensiteten och frekvensen av sammandragningar.
 • Betablockerare ( "Sinara", "Tenormin") och hjärtglykosider ( "Digoxin", "Strofantin") skall utses, om dystoni eller missbildningar i hjärtat hos en patient orsakar blockering. I andra situationer rekommenderas inte deras mottagning.
 • Kalcium tubalblockerare och andra läkemedel med artritiska effekter ska användas med blockad av hjärtat med stor försiktighet. De kan förvärra patologins gång och förvärra patientens tillstånd, så förskrivaren ska ordinera medicinen och dosen.

  Operativ ingripande

  Bota en fullständig blockad, med bara droger, är det osannolikt. För att eliminera det behöver du hjälp av en kirurg. Han kommer att sätta en pacemaker som en artificiell pacemaker. Indikationer för installation av enheten är följande:

  • svår grad av bradykardi
  • fullständig blockad i kombination med arytmier och hjärtsjukdomar;
  • allvarliga kränkningar av hemodynamik
  • asystoli.

  Det är enkelt att installera en pacemaker. Läkaren piercerar den subklaviska venen och sätter in elektroderna genom det och förbinder ändarna i hjärtatets högra kammare. Anordningen placeras under huden i området av pectoral muskeln.

  Traditionell medicin

  Folkmekanismer kan inte eliminera den bakomliggande orsaken, men kompletterar perfekt behandlingen. Med hjälp kommer patienten att förbättra ledningsförmågan hos impulser och hjärtmuskulärens arbete. Du kan se de mest effektiva recepten nedan:

  • Häll ett glas kokande vatten 30 g torrvalerian. Stäng sedan locket och låt det infilera i 10-12 timmar. Ta infusion av 50 ml 3-4 gånger om dagen.
  • 30 g cornflower knoppar häll 250 ml kokande vatten. Ta om en timme av råvarorna. Ta ½ kopp före måltiden.
  • Tinkturen av ringblomma kan köpas på apoteket och tas vid ½ st. l. späds med 100 ml vatten eller kokas av dig själv. Det kommer att vara nödvändigt att hälla 60 g av huvudkomponenten med 500 ml alkohol och sätt den i 2 veckor på en mörk plats.
  • Häll 40 gram horsetail 400 ml kokande vatten och täck med ett lock i 2 timmar. Drick 30 ml 5-6 gånger om dagen.

  Läkemedel beredda hemma anses vara mest effektiva. De orsakar sällan biverkningar, men när de dyker upp måste du sluta ta medicinen och omedelbart kontakta läkare.

  Livsstil med hjärtblock

  En viktig nyans i behandlingen av hjärtblokader är att en hälsosam livsstil följs. Dess grund är rätt näring. Du kan välja en diet baserat på följande rekommendationer:

  • inkludera i de dagliga menyn produkter rik på magnesium och kalium;
  • Det finns vegetabilisk mat, där det finns många vitaminer och fibrer.
  • minska mängden salt som konsumeras
  • minska mängden fettmat och godis i din kost;
  • ät 4-5 gånger om dagen i små portioner;
  • laga mat genom att laga mat eller ånga.


  Det är lika viktigt att följa de allmänna råd som hjälper till att förbättra hälsan och förbättra kroppens motståndskraft mot yttre stimuli. Deras lista är följande:

  • kontroll kroppsvikt
  • avstå från att röka och dricka alkohol
  • att gå in för sport;
  • Full sömn (7-8 timmar om dagen);
  • årligen att undersökas.

  En person med ett komplett hjärtblock måste ge upp mycket fysisk ansträngning. Barn och överhuvudtaget kommer att kontraindiceras i idrott och idrott. Förmågan att bära och föda ett barn ska diskuteras med läkaren. För kroppen är graviditeten en extremt svår process, och försämrad konduktivitet förstärker det bara.

  komplikationer

  Blockader av hjärtat minskar gradvis graden av patientens förmåga att arbeta och leder honom till funktionsnedsättning. Bland dess komplikationer kan vi identifiera det mest troliga:

 • kardiogen chock;
 • hjärtsvikt;
 • förmaksflimmer
 • myokardinfarkt;
 • hjärtets ischemi;
 • njursjukdom;
 • ischemisk stroke;
 • minskade kognitiva förmågor.
 • utsikterna

  Gynnsamma prognosspecialister ger endast delvis brytning av konduktivitet. Kompletta blockader berövar gradvis människor möjligheten att arbeta och tjäna sig själva. De är särskilt farliga i kombination med hjärtsvikt eller med utvecklingen av ett hjärtinfarkt. Användningen av kirurgiska metoder (installation av en pacemaker) gör prognosen mer fördelaktig. Patienten kan delvis återvinna förmågan att arbeta och förbättra det övergripande tillståndet.

  Blockad av hjärtat uppträder när excitationsvågledningsförmågan störs. Det utvecklas under inverkan av interna och externa faktorer. Den kliniska bilden, som kännetecknar detta fenomen, manifesterar sig endast i försummade fall. Som behandlingsmetoder används medicinsk och kirurgisk behandling.

  Interatriell blockad

  Passera online-testet (examen) om ämnet "hjärtarytmi".

  Atrial blockad kallas kränkning av exciteringspuls vid förmaksledning systemet - retardation (upphörande) från sinusknutan till vänster förmak (Bachmann stråle).

  Det finns tre grader interatriell blockad:

  1. saktar av exciteringspulsen.
  2. blockerar exciteringspulsen till vänstra atriumet (periodiskt uppstår);
  3. fullständig upphörande av exciteringspulsen - separation av aktivering av båda atriumen (atriell dissociation).

  Orsaker till interatriell blockad:

  • organisk skada på atrierna i hjärtsjukdomar;
  • berusning läkemedels digitalis, kinidin, en överdos av beta adrenobolokatorami, kalciumantagonister, och så vidare.

  EKG-tecken på interatriell blockad:

  • I grad:
   • en ökning i P-vågets bredd (mer än 0,11 s) i varje hjärtcykel i lederna från lemmarna;
   • splittring (serration) av tand P (icke-permanent tecken).

  • II grad:
   • gradvis ökning av bredden och splittringen av P-vågan i ledningarna från benen;
   • periodisk försvinnning av P-vågens vänstra atriella fasV1.

  • III grad är sällsynt.

  Behandling av interatriell blockad är behandlingen av den underliggande sjukdomen som orsakade blockaden.

  Passera online-testet (examen) om ämnet "hjärtarytmi".

  Hjärtblockerad: fullständig och delvis, olika lokaliseringar - orsaker, tecken, behandling

  Störningar i pulsens passage mellan sinus-atriella noden och början av förgreningen av Gisovo-bunten, kallad blockad av hjärtat, orsakar oregelbunden hjärtrytm och en minskning av blodtillförseln till hjärnan.

  Blockaden av hjärtat, vid vilken excitationspulsen saktas, anses vara partiell. Om impulsen upphör att överföras fullständigt bildas ett komplett hjärtblock.

  När en partiell blockad uppstår, känner de flesta patienter sig helt friska, skriver ut en liten sjukdom för trötthet efter en upptagen dag, stress, etc., eftersom de inte känner några signifikanta kränkningar i deras hjärtaktivitet. I många fall detekteras det på EKG under en annan rutinmässig kontroll eller när man söker medicinsk hjälp. Samtidigt orsakar ordet "blockad" i många fall panik. Så vad är denna sjukdom, och vilken typ av fara representerar den för en person? Låt oss försöka förklara.

  Vad är ett hjärtblock?

  arbete av hjärtans ledningssystem

  Till att börja med underlättas det normala arbetet i hjärtat av de elektriska impulserna som bildar sig i sinus-atriell noden. Därefter fördelas de vid atriumet, vars sammandrag bidrar till överföringen av momentum vidare genom den atrioventrikulära noden till det atrioventrikulära gipsbuntet. Därifrån fördelas den över sektioner med hjälp av mindre grenar. Med en minskning i sinusknutens automatik Pulsens passage saktar ner, en ökning (förlängning) av intervallet inträffar mellan atrioventrikulära sammandragningar.

  Ibland passerar impulsen inte alls genom ledarsystemet. I detta fall finns det ingen sammandragning av atria eller ventrikler. Det kommer en lång paus (atriell asystol), som kallades perioden Wenkebach. När det uppstår återställs konduktiviteten igen tack vare den ektopiska rytmen, som kallades "räddare". Och nästa atrioventrikulära intervall har redan en normal längd. Symtom med ofullständig (partiell) blockad av hjärtat är nästan helt frånvarande, eftersom det inte stör blodtillförseln till hjärnan. Oftast Partiell blockad av hjärtat åtföljs av lätt yrsel och en liten sjukdom.

  Blockad av hjärtat präglas av utseende av bradisystolia - en kraftig minskning av antalet ventrikulära sammandragningar (upp till 30-40), när antalet atriska sammandragningar förblir normala. Detta orsakar nästan alltid en signifikant kränkning av blodcirkulationen. Patienter klagar över andfåddhet, yrsel, de mörknar plötsligt i ögonen.

  Ibland orsakar fallet i hjärtaktiviteten (en kraftig minskning av ventrikulära sammandragningar till 15 per minut) hjärnans ischemi. Samtidigt finns det en attack av Morgagni-Adams-Stokes (MAS): epileptiforma konvulsioner utvecklas, och personen förlorar medvetandet i flera minuter. Innan hans utseende har han en svaghet, en känsla av intensiv värme uppstår i huvudet, då blir han plötsligt blek och förlorar medvetandet. Detta tillstånd kallas en momentan blockad. Det utvecklas när en sinusrytmförstöring passerar in i ventrikulär automation. Upprepade gånger upprepas attacker av MAS ofta döden.

  Video: Hjärtblock på EKG

  Videon återspeglar den intermittenta (intermittenta) blockaden av buntens högra eller vänstra arm

  Hjärtblodser - kort om sorterna

  Följande typer av blockader kan särskiljas från var de förekomliga hindren som orsakar nedsättning av impulsen är lokaliserade.

  Sinoatriell blockad

  Den syndoatriella (CA) blockaden orsakar vanligen överdriven excitation av vagusnerven, eller organisk skada på sinusnoden. Det kännetecknas av en ledningsstörning i området mellan atrierna och sinus-atriella noden, åtföljd av förlust av komplett hjärtkontraktion, vilket avslöjas under auscultation (lyssnande). Falloutens natur är oregelbunden.

  Sinoatriska blockader utvecklas också under inverkan av glykosider, vilka är ordinerade för behandling av hjärtsjukdomar, kalium- och kinidinpreparat. Det finns också hos personer med utmärkt hälsa, engagerade i olika sporter, vid tiden för ökad fysisk aktivitet.
  Partiell (ofullständig) blockad, associerad med en minskning av sinus-atriell nods aktivitet, är asymptomatisk. Behandling av denna typ av blockad är inte nödvändig. Med en signifikant minskning av sinusnodens aktivitet orsakad av ökad excitabilitet hos vagusnerven, kan en behandling med atropin administrerad subkutant använda sympatomimetika.

  Atriellt atriellt block

  När det inträffar excitationen är störd inom atrierna.

  Atrioventrikulärt block

  Orsaken till atrioventikulär (AV) blockad är patologin för passagen av den stimulerande ventrikeln samtidigt längs alla tre grenarna i buntet. De är uppdelade i grader, bestämmer svårighetsgraden av sjukdomsförloppet.

  1 grad

  Blockad av hjärtat 1 grad uppträder när det föreligger en fördröjning i den elektriska pulsens passage genom den atrioventrikulära delen. Det detekteras endast av EKG. Om hjärtaktiviteten är normal är varaktigheten av intervallet från atriumet till ventriklarna (P-Q) 0,18 s. När blockaden av den 1: a graden utvecklas ökar pulskonduktivitetsintervallet (P-Q) till 0,3 s och högre.

  2 grader

  Blockad av 2: a graden kännetecknas av en ytterligare ökning av ledningsstörning vid den atrioventrikulära noden. Denna överträdelse har tre typer (Mobitz).

  1. EKG hos Mobitz I (den första typen) visar en gradvis ökning av P-Q-intervallet, med början av Wenkebach-perioder (ventrikulära komplex faller periodiskt ut).
  2. För Mobitz II (andra typen) förblir P-Q-intervallet oförändrat, men ventrikulära sammandragningar uppträder.
  3. Den tredje typen (Mobitz III) av AV-blockaden i hjärtat av 2: e graden åtföljs av en ökning i elektroimpulsens patologi med abrupta sammandragningar. På ett elektrokardiogram kan man se att det ventrikulära QRS-komplexet reduceras oftare.

  3 grader

  Vid 3 grader av blockad slutar överföringen av pulser vid den atrioventrikulära noden helt. Och de börjar krympa spontant, oberoende av varandra. Till utvecklingen av en fullständig blockad led myokardets patologi, drogenförgiftning och andra faktorer.

  Intraventrikulär blockad

  Intraventrikulära blockader (ventrikulär) är associerade med bildningen patologin för de ledande banorna under den atrioventrikulära noden: i en gipsbunt eller en eller flera av benen. Den stimulerande impulsen med denna typ av blockad, riktad mot ventriklerna, är sen eller inte överförd alls.

  typer av intraventrikulära blockader

  Video: en lektion om hjärtblokade

  etiologi

  • I allmänhet är orsakerna till hjärtblokad i sjukdomsprogression, såsom:
   1. myokardit av tyrotoxisk, difteri eller autoimmun typ;
   2. diffusa bindvävssjukdomar;
   3. hjärtfel och tumörer;
   4. sarkodios och amyloidos;
   5. myxedema;
   6. syfilis, som påverkar hjärtat och myokardiella defekter orsakade av reumatism
   7. hjärtinfarkt eller kardioskleros.
  • Inte mindre vanliga orsaker är drogerförgiftning orsakad av överdosering av vissa droger: kinidin (mot arytmi), coronfar, verapamil, digitalis och flera andra. Särskilt farliga för hjärtblokader av något slag är digitalisberedningar.
  • Ofullständig blockad uppstår ofta hos helt friska människor. Oftast är det orsakat av överexcitation av vagusnerven, vilket orsakas av ökad stress under träning eller fysiskt arbete.
  • Det har förekommit fall av blockader av medfödda, som uppkommer vid patologi av intrauterin utveckling. I detta fall diagnostiseras nyfödda med hjärtsjukdom etc.
  • Blockad kan orsaka och vissa typer av kirurgisk ingrepp, som används vid eliminering av olika hjärtfel och andra anomalier.

  Blockering av intraventrikulär lokalisering

  Det vanligaste hjärtblocket är intraventrikulärt. Det har flera sorter, som klassificeras enligt patologin i vilken av buntens grenar. Mekanismen genom vilken den stimulerande impulsen överförs till ventriklerna från atriären innefattar tre förgreningssegment. De kallas Gies ben. Först finns det en gren till bukspottkörteln (höger kammare). Det kallas benet av hans (höger) bunt. Nästa är det vänstra segmentet (benet), som riktas nedåt. Som en fortsättning på huvudstammen har den en större tjocklek än resten. Lite under segmentet som förgrenar sig till prostata delas det vänstra segmentet i de bakre och främre grenarna. På den bakre grenen sänds excitationen till septumet och på den främre, direkt till ventrikeln som ligger på vänster sida.

  Skada på någon gren av en gipsstråle bidrar till bildandet av en enkelstrålblockad. Om ledningsförmågan bryts i två grenar, så är det en tvåstrålblockad. Om patologin utvecklas i alla tre benen (komplett lesion av buntet), innebär detta uppkomsten av ett helt tvärblock av den atrioventrikulära (distala) typen.

  Vid lokaliseringen av ledningspatologi finns en uppdelning i blockader av höger ventrikulär och vänster ventrikel. Om det finns en patologi av ledning längs den främre eller bakre delen av det vänstra segmentet av gipsbunten, bildas blockad av hjärtens vänstra kammare.

  1. Patologien för ledningen av anteroposterior vänster ben utvecklas generellt med utvecklingen av sjukdomar som leder till en förtjockning av vänster ventrikelväggen (dess hypertrofi). Detta kan vara myokardit, interstitial septal anomali, aorta hjärtsjukdom, hjärtinfarkt, etc. Det finns en kränkning av exciteringspassiviteten längs den främre delen av dess sidovägg. Den distribueras anomalöst, med början från de nedre sektionerna och gradvis stigande uppåt. Det är för det första en septum mellan ventriklarna upphetsad, då impulsen överförs till den nedre delen av den bakre väggen. Vid slutet av perioden orsakar anastomoserna excitering för att nå framsidan av sidoväggen. På kardiogrammet kan man se att QRS-intervallet är bredare än med en normal pulsöverföring på 0,02 s. Tandens R är av högre höjd, och sanden hos S är större. Samtidigt bildas onormala tänder Q.
  2. När excitationen helt upphör att överföras med hjälp av ett gipsbunt (längs det vänstra benet) är vänster ventrikelblockering klar. Men på segmentet på höger sida passerar pulsen i den vanliga rytmen. Och först efter att det finns excitation i den högra delen av septum och prostata, är impulsen riktad mot vänster ventrikel. Orsaker till ledningssjukdomar av denna typ är svåra hjärtsjukdomar, vilket ger komplikationer i form av olika defekter i myokardiet och impulsledande systemet.
  3. Med blockad av vänster ventrikulär ofullständig, sänks elektropulsens passage före förgreningen. Till LV sänds det transseptalt, i en retrograd riktning (från vänster till höger) längs gipsbuntens högra gren, från prostata.

  Utvecklingen av blockaden av högra ventrikeln är i de flesta fall orsakad av sjukdomar som leder till överbelastning och bildning av väggförtjockning. Till anomalierna av denna art leder ofta till förgiftning av kroppen med mediciner som föreskrivs för att eliminera kränkningar i hjärtets arbete (beta-blockerare, kinidin etc.). Blockaden av prostata utvecklas ofta hos människor vars hjärta är ganska friskt. Pulsens anomalösa patency i detta fall är den första septum och LV är upphetsade, och endast då överförs impulsen till prostata.

  Av ovanstående är slutsatsen: patologi hos pulsexcitering till någon av de förgrenade partierna gisovskogo stråle - en partiell blockering av en av kamrarna, på den sida som verkade onormala avbrotts gren. Excitation till blockerad ventrikel på samma gång överförs på ett onormalt "bypass" sätt: genom septum och ventrikel motsvarar normalt normalt fungerande gren.

  Identifiera intraventrikulära blockeringar huvudsakligen genom elektrokardiografiska metoder. På kardiogrammet avviker elaxeln till vänster sida med en vinkel på 90 ° med ett negativt värde för vänster ventrikulär blockad, orsakad av en kränkning av ledningsförmågan hos det främre segmentet. Den elektriska axelns avvikelse till höger med en vinkel på 90 ° med ett positivt värde indikerar en blockad av den vänstra bakre sektionen. QRS-komplexet förblir oförändrat. För att klargöra diagnosen utförs Holter-övervakningen (tar avläsningar inom en dag eller mer).

  Video: en lektion på blockaden av benen i hans bunt

  Än blocket i hjärtat är farligt?

  Den farligaste är ett komplett atrioventrikulärt block, eftersom det har allvarliga konsekvenser, som framgår av följande:

  1. Uppkomsten av kroniskt hjärtsvikt, följt av svimning och kollaps. Med tiden kommer det att utvecklas, vilket leder till förvärring av hjärt-kärlsjukdomar (i synnerhet CHD), kronisk njursjukdom och liknande.
  2. Mot bakgrund av en långsam rytm utvecklas ektopiska arytmier, inklusive ventrikulär takykardi.
  3. En frekvent komplikation är en bradykardi som leder till hypoxi (syrehushållning) i hjärnan och attacker av MAS, vilket ofta förekommer hos äldre människor är orsaken till demens.
  4. Ibland orsakar en attack av MAS ventrikelflimmer, vilket leder till plötslig död. Därför är det viktigt att ge akut hjälp i god tid: utföra hjärtmassage (indirekt) vid behov eller genomföra ventilation på ett tvångst sätt.
  5. Med infarkter eller postinfarktstillstånd kan ett komplett hjärtblock orsaka kardiogen chock.

  diagnostisera

  När en del av ventrikelernas sammandragningar minskar, minskar antalet. Detta händer, både med fullständig och partiell blockad, inklusive den funktionella. För att avslöja arten av dess förekomst används ett så kallat atropintest. Patienten administreras atropin. Ofullständig blockad, vars förekomst inte är associerad med patologiska förändringar, efter detta sker på bara en halvtimme.

  På elektrokardiogrammet modifieras endast dentiklarna, vilket visar att pulsen som exciterar sammandragningen passerar mycket långsamt från atriumet till ventrikeln. Med partiell blockad av hjärtat av andra graden på kardiogrammet visas att impulsen passerar med en avmattning. Punkten för atriell kontraktion registreras, och det finns ingen tand som visar ventrikulär kontraktion. Ett delblock i högerbenet spelas in på kardiogrammet med små förändringar i lederna av bröstkorgsdelarna på höger sida och utseendet på små skåror på tand S.

  Behandling av patologi

  Behandling av hjärtblokade (antivoventrikulär) ordineras beroende på typ och orsak till dess förekomst. För en antivoventrikulär blockad av första graden är det tillräckligt att ständigt övervaka patientens dispensär. Drogterapi utförs vid försämring av dess tillstånd. Om blockaden utvecklas mot bakgrund av hjärtsjukdom (myokardit eller akut myokardinfarkt), elimineras den underliggande sjukdomen först. Behandlingen av blockad av 2: e och 3: e graden väljs med hänsyn till lokaliseringen av ledningsstörning.

  • Om blockeringen är av en paroximal typ, utförs behandlingen genom sympatomimetiska medel (isadrin) eller genom subkutan injektion av atropin.
  • Med blockad av den distala typen ger läkemedelsbehandling inte den rätta effekten. Den enda behandlingen är elektrostimulering av hjärtat. Om blockaden är akut och uppstår som ett resultat av hjärtinfarkt, utförs tillfällig elektrisk stimulering. Vid kontinuerlig blockad bör elektrostimulering utföras kontinuerligt.
  • Med en plötslig fullständig blockering, om det inte finns någon möjlighet att utföra elektrostimulering, placeras en tablett under patientens tunga Izuprela eller Euspirana (eller hälften av tabletten). För intravenös administrering späds dessa läkemedel i en lösning av glukos (5%).
  • Att utveckla mot bakgrund av digitalisförgiftning elimineras fullständig blockad av hjärtat genom eliminering av glykosider. Om blockaden, vars rytm inte överstiger 40 slag per minut, behålls även efter avskaffandet av glykosider injiceras intravenöst atropin. Dessutom görs intramuskulärt injektioner Unitola (upp till fyra gånger om dagen). Vid behov (med medicinska indikatorer) utförs tillfällig elektrisk stimulering.

  Under påverkan av mediciner på vagusnerven är fall där hjärtblocket helt omvandlas till en partiell inte ovanligt.

  Hjälp dig själv

  Med ofullständig blockering behövs ingen specifik medicinering. men det är nödvändigt att ta hand om det för att minska sannolikheten för övergången till tyngre former. Och de framväxande symptomen, som till exempel yrsel, tyngd i bröstet, kan inte ignoreras. Därför rekommenderas att ändra din livsstil och kost, för att överge dåliga vanor. Om du har obehagliga känslor orsakade av blockad, bör du göra följande:

  1. Med yrsel och svaghet måste du ligga ner (eller sitta ner). Under promenadstoppet.
  2. Gör en enkel andningsövning:
   • ta ett djupt andetag;
   • vid inandning i flera sekunder (ju längre desto bättre) håll andan;
   • helt andas ut hela luften.
   • Övning upprepa tills tillståndet förbättras.
  3. Med blockad av hjärtat är alkohol- eller vattentinkturen hos blommorna i maj-liljan av dalen god. Användbara infusioner av blommor och frukter av hagtorn:
   • För beredning av alkoholtinktur infiltreras en del av liljekalvblommorna i tre delar av vodka i 10 dagar. Ta, späd 10 dråper i ett halvt glas vatten.
   • Vid tillagning av vatteninfusioner bryts en tesked blommor med kokande vatten (200 g) och timmen insisteras. Drick två matskedar upp till 5 gånger om dagen.

  Komplett blockad av hjärtat

  Låt oss överväga hur det fullständiga intraventrikulära systemet, orsakat av patologiska förändringar, ser på EKG-blockaden. Storleken på skador på varje gren av Gisovo vänster ben anges genom isolins avvikelse i riktning mot negativa eller positiva värden. Det ligger neutralt (nollposition), när excitering till ventriklarna överförs i en normal rytm. Om pulsöverföringen bryts, utvidgar den QRS komplex, som i vissa fall når mer än 0,18 s.

  Med en betydande ökning av depolarisering orsakad av en kränkning av konduktiviteten i Hyssov-strålen uppträder tidig repolarisering. På ett elektrokardiogram registreras denna process enligt följande:

  • segment ST i vänstra delarna av bröstet förskjuts under isolinet; tand T har formen av en negativ icke-liksidig triangel.
  • segment ST i rätta delar av bröstet - över isolinen, tanden T med ett positivt värde.

  När blockerar högra hjärtkammaren sker följande:

  1. Former en låg prong S större bredd;
  2. tand R, tvärtom smal men hög;
  3. QRS komplexet har formen i form av bokstaven M.
  4. Sekundär repolarisation (tidig) visas i bröstledningarna till höger av ett konvex uppåtriktat segment ST, som har en liten förskjutning ner. I detta fall tanden T - med inversion (inverterad).

  Full atrioventrikulär blockad, som uppstår som ett resultat av patologiska förändringar i myokardiet eller mot bakgrund av en överdos av vissa typer av läkemedel, kan utvecklas i distal eller proximal typ.

  • Den proximala typen av blockering uppstår när den ventrikulära pacemakern befinner sig i den atrioventrikulära noden. På EKG markeras denna typ av blockad av ett konventionellt (ej utbrett) komplex QRS, frekvensen av sammandragningar av ventriklarna är ganska hög (upp till 50 per minut).
  • I den distala typen har den ventrikulära pacemakern en lägre idioventrikulär plats. Han är hans bunt med alla grenar. Det kallas ett automatiskt centrum för den tredje ordern. Elektrokardiogrammet visar att antalet ventrikulära sammandragningar minskar, det överstiger inte 30 per minut. Detta indikeras av bredden av komplexet QRS större än 0,12 s och lagring på ventrikuläret QRS tandkomplex P. Det kan ha en förändrad form (om en automatisk puls uppträder under grenpunkten för Gysov-strålen). Det ventrikulära komplexet förblir oförändrat om den initiala punkten för lokalisering av den automatiska pulsen är belägen i själva strålen.

  Vid blockering av atrioventrikulär sker samtidig sammandragning av ventriklarna och atrierna. Detta ger ett ökat ljud av den första tonen, som kallades "kanon". Det hörs väl vid lyssnandet. Symtomatologin för denna typ av blockad beror på graden av cirkulationstörningar och orsakerna som orsakar det. Om frekvensen av sammandragningar i ventriklerna är tillräckligt hög (minst 36 per minut) och det inte finns några samtidiga sjukdomar, upplever patienterna inte obehag och obehagliga känslor. I vissa fall, när det cerebrala blodflödet minskar, uppstår yrsel, börjar medvetandet periodiskt förvirras.

  Med en ökning av intervallets längd mellan ventrikulära sammandragningar kan en partiell AV-blockad gå till fullo, vilket orsakar en akut cirkulationsstörning i hjärnan. Det är ofta åtföljt av en liten förmörkelse av medvetande, hjärtsmärtor. I mer allvarliga fall finns beslag av MAS tillsammans med konvulsioner, för en kort tid förlorar en person medvetenheten. Ett långvarigt stopp av ventriklerna kan orsaka omedelbar död på grund av ventrikelflimmer.

  Drogterapi för fullständig blockering

  Terapi av fullständig blockad av vilken som helst typ utförs från etiologi och patogenes.

  1. Om orsaken ligger i överdriven användning av mediciner, justera dosen, upp till en fullständig uppsägning.
  2. För att eliminera blockad orsakad av hjärtgenesen är det nödvändigt att använda beta-adrenostimulanser (ortsiprenalina, isoprenalin).
  3. Stopp av anfall av MAS utförs av en tablett izadrina under tungan, liksom introduktionen atropin subkutant eller intravenöst. När det finns ett stabilt hjärtfel utsetts vasodilatorer, diuretika. Användningen av hjärtglykosider är möjlig i små doser med konstant övervakning av patientens tillstånd.
  4. Den kommande arytmen elimineras av kinidin.
  5. För att behandla blockad, som sker i kronisk form, används symtomatiska läkemedel: corinfar, belloid och theopek.

  Radikala metoder innefattar implantation av en elektrokardiostimulator. Indikationer för användning är:

  • låg frekvens av ventrikulär kontraktion;
  • ökad asystolperiod (mer än 3 s);
  • framväxten av anfall av MAS;
  • en komplett blockad, komplicerad av ett stabilt hjärtsvikt, angina och andra kardiovaskulära sjukdomar.

  utsikterna

  En gynnsam prognos ges endast med partiella blockader. Utvecklingen av en fullständig blockad av den tredje graden leder till fullständig funktionsnedsättning, särskilt om det är komplicerat av hjärtsvikt eller uppträder mot bakgrund av hjärtinfarkt. Implantationen av pacemakern kommer att göra gynnsammare förutsägelser. Vid användning hos vissa patienter är det delvis möjligt att återställa arbetsförmågan.

  Funktioner av lokal blockering lokaliseringar

  Hans bunt och hans blockad

  Blockblocket har ingen särskiljande egenskaper. Det kan vara permanent eller visas periodiskt. Ibland är dess förekomst förknippad med en viss frekvens av hjärtfrekvens. Men det viktigaste är att denna typ av hjärtblokade inte förvärras av en svår kurs. Och även om denna blockad i sig inte utgör ett hot mot människors hälsa, kan det tjäna som en häftare av en allvarligare hjärtsjukdom (i synnerhet hjärtinfarkt). Därför är det nödvändigt att regelbundet genomgå ett hjärtprov med hjälp av ett elektrokardiogram.

  Livshotet kan representeras av en patologisk ledningsstörning, vars plats är benet i Hans bunt. Detta förklaras av det faktum att hon är en förare av rytmen i den fjärde ordningen. I det regenereras pulser med reducerad frekvens (inte mer än 30 per minut). Det bör noteras att pulsen av högsta frekvensen (upp till 80 per minut) bildas i sinus-atriell noden. Den nästa andra-ordningens atrioventrikulära enhet alstrar pulser med en frekvensminskning på upp till 50 per minut. Gisovsky-bunten (tredje ordningens rytmförare) genererar pulser med en frekvens av 40 per minut. Därför bildas de automatiskt i Purkinje-fibrerna i fallet om den spännande impulsen av drivrutinerna för rytmen på alla nivåer är ouppnåelig. Men deras frekvens reduceras till 20 per minut. Och detta leder till en signifikant minskning av blodtillförseln till hjärnan, orsakar dess hypoxi och leder till patologiska, irreversibla störningar i sitt arbete.

  Blockad av hjärtat sinoatrial

  försämring av generering eller impulser vid nivån på sinusnoden

  Ett särdrag hos den syndoatriska blockaden (SB) är att det kan inträffa samtidigt med andra typer av störningar i hjärtritmen och ledningssjukdomar. Sinoatriell blockad orsakas ibland av sinusnodens svaghet. Det kan vara permanent, övergående eller ha latent form.

  I det här fallet utmärks tre stadier av sin manifestation.

  • Vid det första steget fördröjs passagen av pulsen längs sinus-atriellägen. Identifiera det kan bara elektrofysiologiska studier.
  • I andra etappen bör två typer av SB beaktas. Med utvecklingen av den första typen blockeras en enda puls periodiskt vid utgången från atrierna. Ibland blockeras flera pulser samtidigt med frekvensen av Vekenbach. P-P-intervallet som motsvarar pausen är långsträckt. Men dess värde är mindre än två gånger intervallet R-R, som föregår pausen. Gradvis blir de intervaller som följer den långa pausen kortare. Det detekteras när en standard EKG utförs, vid vilken pulsfrekvensen visas oförändrad.
  • Den andra typen kännetecknas av en plötslig försämring av pulsens ledningsförmåga, där det inte finns några Vekenbach-perioder. På ett kardiogram spelas en paus i form av fördubbling, tredubbling etc. paus RR.
  • Den tredje etappen är en komplett försämring av pulsens ledningsförmåga i atriumet.

  Interatriell blockad

  En av de små sällsynta överträdelserna av en varm rytm är en interatriell blockad. Liksom alla andra arter, har den tre steg av perkolation.

  1. Excitationspulsen är sen.
  2. Periodisk blockering av den spännande puls som kommer till vänstra atriumet.
  3. Dissociation av atriell aktivitet eller fullständig ledningsstörning.

  Den tredje etappen kännetecknas av automatisk bildning av pulser från två källor på en gång: sinus-atrialen och den gastriska atriella noden. Det beror på det faktum att antalet impulser som bildas i den på grund av sinusnodens framväxande patologi minskar kraftigt. Samtidigt accelereras antalet pulser i AV-noden. Detta leder till samtidig sammandragning av ventrikler och atria, oavsett varandra. Denna typ av blockad har ett annat namn - "pre-ventrikulär dissociation" eller dissociation med störning. På ett elektrokardiogram registreras det i samband med konventionella förkortningar. När man lyssnar hörs gångvis en mer sonorös "kanonkon" ton.

  Hjärtsjukdom i barndomen

  I barndomen och ungdomar bildas samma typer av blockad som hos vuxna, endast olika för orsaken till starten: förvärvad (på grund av sjukdom) eller medfödd etiologi. Förvärvade former hos barn och ungdomar är sekundära och utvecklas som komplikation efter kirurgisk ingrepp vid eliminering av olika hjärtpatologier eller mot bakgrund av sjukdomar med inflammatorisk eller infektiös etiologi.

  Medfödd blockad kan orsakas av följande skäl:

  • Diffus lesion av moderens bindväv.
  • Förekomst av diabetes mellitus typ II (insulinberoende) hos moderen. Detta syndrom heter Legernes sjukdom.
  • Ej helt formad av högerbenet på gipsstrålen.
  • Anomaly av utveckling av interatriella och interventrikulära septum.
  • Sjukdom M.Lev.

  Den farligaste är III-graden av atrioventrikulär eller fullständig tvärgående blockad, orsakad av lesionen av alla tre benen av gipsbunten. När de inträffar finns det ingen fullständig rörelse av puls till ventriklarna från atrierna. Det har inte alltid uttalade symptom. Dess enda manifestation är en bradykardi.

  Men med progression sker en gradvis sträckning av hjärtkamrarna, ett brott mot hemodynamik med en avmattning i det totala blodflödet. Detta leder till försämrad leverans av hjärnan och myokardiet med syre. Som ett resultat av hypoxi utvecklar barn neuropsykiska störningar. De memorera och assimilera lärandematerialet, lagra sig bakom sina kamrater i den fysiska utvecklingen. Barnet är ofta märkt av yrsel, svaghet, små smärtor. Vilket som helst tillstånd av stress och en ökning av fysisk aktivitet kan resultera i synkope.

  Vid behandling av fullständig blockad behandlas barn med antiinflammatoriska och hormonella läkemedel, antioxidanter, nootropics och vitaminkomplex. Tunga former, där läkemedelsbehandling är ineffektiv, rekommenderas att eliminera elektrokardiostimulering. Pacemakers används också vid behandling av medfödda hjärtblodformer tillsammans med bradykardi. Nödhjälp vid medvetslöshet (attack av MAS) består i att genomföra en sluten (indirekt) massage i hjärtat, administrering av atropin eller adrenalin. Det rekommenderas att konduktiviteten övervakas kontinuerligt med EKG.

  Medfödda hjärtspärrningar orsakar ofta barnets död under det första året av sitt liv. I en nyfödd manifesterar de sig med följande symtom:

  1. Cyanos eller cyanos av huden, läppar;
  2. Ökad ångest eller omvänt, överdriven letargi;
  3. Barnet vägrar ta bröstet;
  4. Han har svettningar och hjärtklappningar.

  Med mild form av läkemedelsbehandling krävs inte. Men barnet behöver konstant övervakning av kardiologen. I vissa fall rekommenderas kirurgi, vilket kan spara ett barns liv.