Huvud / Emboli

Den mänskliga pulsfrekvensen efter ålder - ett bord för män och kvinnor

Pulshastigheten är en viktig indikator vid bedömningen av hjärtans prestanda. Dess definition är en komponent i diagnosen arytmi och andra sjukdomar, ibland ganska allvarliga. I denna publikation undersöks metoderna för mätning av puls, åldersnormer för vuxna och barn och de faktorer som påverkar förändringen.

Vad är pulsen?

Pulsen är en oscillation av kärlväggarna som uppstår som följd av hjärtklemmens sammandragningar. Denna indikator låter oss utvärdera inte bara hjärtslagets styrka och rytm utan även fartygens tillstånd.

I en frisk person intervallen mellan pulsationerna ska vara densamma som ojämna hjärtslag betraktas som ett symptom på störningar i kroppen - det kan vara som en patologi av hjärta och andra sjukdomar, såsom ett fel på de endokrina körtlarna.

Pulsen mäts med antalet pulsvågor eller slag, per minut och har vissa värden - hos vuxna är det från 60 till 90 i vila. Pulshastigheten hos barn är något annorlunda (indikatorerna presenteras i tabellen nedan).

Hur mäts pulsen?

Pulsen mäts av pulserande blod i den radiella artären, oftare på suturen från insidan, eftersom kärlet på denna plats ligger närmast huden. För maximal noggrannhet registreras indikatorerna i båda händerna.

Om det inte finns några rytmförstörningar är det tillräckligt att beräkna puls på 30 sekunder och multiplicera den med två. Om hjärtat slår är oregelbundet, är det mer lämpligt att räkna antalet pulsvågor på en minut.

I mer sällsynta fall utförs räkning vid andra arteries passage - humeral, femoral, subklavisk. Mäta pulsen kan vara, fästa fingrarna i nacken på platsen för karotenären eller till templet.

Om en grundlig diagnos är nödvändig, till exempel om man ser att allvarliga sjukdomar misstänks, utförs andra test för att mäta puls - Voltaire mount (räkning per dag), EKG.

Det så kallade löpbandstestet används också, när hjärtat fungerar och blodkrypningar registreras av en elektrokardiograf medan patienten rör sig på en löpband. Detta test visar också hur snabbt det normala arbetet i hjärtat och blodkärlen efter träning.

Vad påverkar hjärtfrekvensen?

Om pulsens norm hos kvinnor och män i vila ligger inom intervallet 60-90, kan det av många orsaker tillfälligt öka eller förvärva något högre konstanta värden.

Detta påverkar ålder, fysisk aktivitet, ätande, förändrad kroppsställning, temperatur och andra miljöfaktorer, stress, frisättning av hormoner i blodet. Antalet pulsvågor som uppkommer per minut är alltid beroende av antalet hjärtslag (abdominal puls) under samma tid.

Vanligtvis är pulsen normal för män vid 5-8 stroke under den hos kvinnor (60-70 per minut). Diverse normala nivåer hos barn och vuxna, till exempel ett nyfött barns hjärtfrekvens av 140 slag som anses normalt, medan en vuxen är takykardi, vilket kan vara både tidsfunktionstillstånd, och ett tecken på hjärtsjukdom eller andra organ. Hjärtfrekvensen beror också på dagliga bioritmer och är högst under perioden från 15 till 20 timmar.

Tabell över pulsfrekvensen efter ålder hos kvinnor och män

I tabellen anges normerna för tryck och puls efter ålder, värdena anges för friska människor i vila. Eventuella förändringar i kroppen kan provocera en avvikelse i frekvensen av hjärtkollisioner från dessa indikatorer i en eller annan riktning.

Till exempel i samband med klimakteriet observeras en fysiologisk takykardi och en liten ökning av trycket hos kvinnor, vilket beror på en förändring av den hormonella bakgrunden.

När är pulsen hög?

I avsaknad av patologiska förändringar som påverkar hjärtfrekvensen kan pulsen öka under inverkan av fysisk ansträngning, oavsett om det är intensivt arbete eller sport. Följande faktorer kan också öka det:

 • stress, känslomässig inverkan
 • trötthet;
 • varmt väder, stuffiness i rummet;
 • starka smärtsamma förnimmelser.

När ingen puls funktion ökande andfåddhet, yrsel, huvudvärk och bröstsmärtor, inte mörknar i ögonen, hjärtfrekvens stannar inom den maximala hastigheten och återgår till normalvärdet för 5-7 minuter efter avslutad exponering.

Om en patologisk takykardi talar, om det finns någon sjukdom, till exempel:

 • patologi i hjärtat och blodkärl (till exempel en frekvent puls hos hypertensive patienter, personer med ischemisk sjukdom);
 • arytmi;
 • Nervsjukdomar
 • hjärtfel
 • närvaro av tumörer;
 • infektionssjukdomar, feber;
 • hormonella störningar;
 • anemi;
 • kraftig menstruation (menorrhagia).

En viss ökning av antalet pulsvågor observeras hos gravida kvinnor. Hos barn är funktionell takykardi normen som noteras under aktiva spel, sport och andra aktiviteter och gör det möjligt för hjärtat att anpassa sig till förändrade förhållanden.

En ökning av hjärtfrekvensen, och därmed en hög puls, observeras hos ungdomar med vegetativ-vaskulär dystoni. Under denna period är det viktigt att vara noga med eventuella förändringar - bröstsmärta, lätt andfåddhet, yrsel och andra symtom tjänar som en ursäkt för att visa barnet för läkaren, särskilt om det finns diagnosen hjärtsjukdomar.

Vad är en bradykardi?

Om en takykardi kallas en pulsökning, är en bradykardi en låg hastighet jämfört med normen (mindre än 60 pulser per minut). Beroende på anledningarna kan det vara funktionellt och patologiskt.

I det första fallet sänks puls under sömnen och i utbildade personer - till och med 40 slag anses av professionella idrottsmän som en norm. Till exempel i Lance Armstrong racer är han inom 35-38 pulsationer.

Reduktion av puls är också en manifestation av hjärtsjukdomar och kärlsjukdomar - hjärtinfarkt, åldersrelaterade patologiska förändringar, inflammation i hjärtmuskeln. Detta är en hjärt-bradykardi, orsakad i de flesta fall av en brytning av impulsen mellan nodarna i hjärtat. Samtidigt levereras vävnader dåligt med blod, syreutveckling utvecklas.

Samtidiga tecken kan vara svaghet, yrsel, svimning, kall svett, instabil tryck.

Bradykardi utvecklas även på grund av hypothyroidism, magssår, myxedem, med ökat intrakraniellt tryck. En uttalad bradykardi är mindre än 40 slag, detta tillstånd orsakar ofta utvecklingen av hjärtsvikt.

Om frekvensen av stroke reduceras och orsakerna inte detekteras kallas bradykardi idiopatisk. Det finns också en doseringsform av sjukdomen, när pulsen är reducerad vid mottagande farmakologiska medel, t ex diazepam, fenobarbital, propranolol, valeriana tinktur eller Leonurus.

Med ålder slits hjärtan och blodkärlen, blir svagare, och avvikelsen från puls från normen diagnostiseras hos många människor efter 45-50 år. Ofta är detta inte bara en fysiologisk egenskap utan också ett symptom på allvarliga förändringar i organens arbete. Därför är det särskilt viktigt att regelbundet besöka en kardiolog och andra specialister för att övervaka och behandla befintliga sjukdomar och identifiera nya hälsoproblem i rätt tid.

Vad är den normala puls hos en person?

Individuell normal puls hos friska personer bildas baserat på kroppens inre egenskaper. Kardiovaskulärsystemet är känsligt för yttre stimuli. Reaktionen är alltid monotont - en förändring i hjärtfrekvensen (hjärtfrekvensen).

Pulsfrekvensen hos en person beror på många faktorer

Palpitation ökade? Skälen är tillräckliga:

 1. Kroppens position har förändrats. Det enklaste sättet är att jaga blod i den bakre positionen. Det finns ingen blodproblem i kroppens delar, så pulsen är lugn, låg. Vertikal position stärker hjärtslaget. En del av blodet sätter sig i benen, och hjärtat pumpar en mindre volym vätska genom föregående cirkulationsområde. Vad betyder detta? Antalet röda blodkroppar som bär syre är mindre. Kroppsarea och blodflöde är desamma. För normal syreförsörjning tvingas hjärtat att driva blod snabbare.
 2. Lufttemperatur. Varmt och kallt väder - ökad hjärtfrekvens. Med slutna porer håller snabbt blodflöde kroppen varm på vintern, och på sommaren när den är öppen frigör den den.
 3. Fysiska och mentala belastningar. Dagsarbeten justerar hjärtfrekvensen på kvällen. En sovande person har en minimal hjärtrytm som sparas på morgonen. Sysselsättning under dagen (sport, studier, mentalt arbete) fluktuerar det inom gränserna för acceptabla värden. Mer motion - oftare hjärtklappningar innan du går och lägger dig. En ökning med 8-15 slag indikerar en genomsnittlig intensitet på dagen, mer än 15 - en högspänning.

Fysiska påfrestningar ökar puls hos en person

Rökning påverkar trycket och puls

Byte av puls kan indikera problem med tryck

 1. Droger, dope (i sport). Biverkningen av läkemedel är mycket starkare än medicinsk. Anvisningarna för de flesta droger varnar för effekten av tabletter på hjärtmuskeln.

Normal puls efter ålder

Den normala puls hos en person är 60 slag i hjärtat per minut. En vanlig men felaktig åsikt. Normen är individuell för män, kvinnor och olika åldersgrupper.

Barnets hjärtfrekvens är högre på grund av den lilla storleken. Kamrar tar för lite blod. För att berika kroppen med syre måste de träffas oftare. En rekordhög puls observeras hos barn upp till 1 månad - 140 slag per minut. Av samma anledning, hos kvinnor, är puls a priori större med 8-12 enheter än det starkare könet. Vad ska pulsen vara?

På pulsens normer

Att sakta eller öka pulsen indikerar utvecklingen av arytmi på grund av påverkan av vissa faktorer. Om du inte gör något, kan hjärtslagsfel kan förbli permanent och försämras till och med över tiden. För att undvika sådana problem är det nödvändigt att ta reda på funktionerna för att mäta pulsationen av blodkärl och åldersnormer. Om du får några allvarliga avvikelser bör du kontakta din läkare.

Pulsfunktioner

Pulsen från latinska språket översätts som en stroke eller en ryck. Det representerar oscillationen av de kärl som uppstår från hjärtmusklerna. Det finns 3 typer av puls:

I en frisk person ska fartygen "fluktuera" efter en jämn tidsperiod. Rytmen ställs in av hjärtfrekvensen (HR), som direkt beror på sinusnoden. De impulser som skickas till dem medför att atria och ventriklarna växelvis kan komma i kontakt med varandra. Om den upptäckta pulsationen är för svag eller oregelbunden kan vi prata om utvecklingen av patologiska processer i kroppen. Det enklaste sättet att identifiera arteriell puls. Fluktuationer i kapillärer och vener bestäms på sjukhus villkor enligt individuella indikationer.

mätning

Mätning av pulsen utförs vanligtvis på handleden. Det räcker för en person att beräkna antalet pulsvågor på 1 minut. För mer exakta data, rekommenderas att mäta på båda extremiteterna. Som en omfattande undersökning av läkare på sjukhus först finner puls, så kommer det att räkna antalet andningsfrekvensen (RR) under 1 minut och bestämma vilken typ av andning. Den mottagna indikatorn är särskilt viktig för en uppskattning av barnets utveckling.

Under mätningen av pulsen måste du vara uppmärksam på sin rytm. Skotten måste vara samma kraft och med ett jämnt tidsintervall. I avsaknad av abnormiteter bör proceduren ges 30 sekunder och multiplicera resultatet med 2. Om det upptäcks en klar kränkning i hjärtatslag är det bättre att spendera minst en minut och kontakta en läkare. Specialisten kommer att tilldela instrumentala provningsmetoder. Den viktigaste bland dem är elektrokardiografi (EKG). Det kommer att möjliggöra att utvärdera hjärtans elektriska aktivitet och identifiera orsaksfaktorn för arytmi. Dessutom tilldelas följande prov:

 • Daglig övervakning av EKG gör att du kan se förändringar i hjärtat under dagen som påverkas av olika faktorer.
 • Löpbandet testet används för att bedöma hjärtfrekvensen under inverkan av fysisk aktivitet.

På grund av problem med kärlen eller de därmed följande skadorna är det ibland nödvändigt att räkna pulsvågor på andra artärer. Istället för handleden kan du hålla halsens palpation. Oscillationer kommer från halspulsådern.

Beroende på hjärtfrekvensen på olika faktorer

Den normala puls hos en person bör ligga inom intervallet 60-90. Öka eller minska frekvensen kan bero på vissa faktorer. Om de inte är associerade med patologiska processer som utvecklas i kroppen, kommer den resulterande avvikelsen att anses vara ofarlig. Stress, trötthet, överätande och effekten av låg temperatur, till exempel, efter en lång promenad i kallt väder, endast kort störa hjärtrytmen.

Frekvensen av sammandragningar kan variera beroende på tid på dagen (morgon och natt). Efter uppvaknande hos människor är puls den lägsta, och på kvällen ligger närmare den övre gränsen. Det är lika viktigt att överväga fysisk träning. I idrottare är antalet pulsvågor i vila något under normala. Närstående med detta fenomen med intensiv träning, vilket gör att hjärtat ska pumpa mer blod.

Pulshastigheten för män och kvinnor är inte särskilt annorlunda. Skillnaden är 5-7 slag per minut. Betydande avvikelser uppenbaras bara på grund av hormonsystemets särdrag. Under klimakteriet som uppträder inom femtio och sextio år och under graviditeten kan kvinnliga representanter uppleva takykardi och små tryckhopp.

Pulsen är mest beroende av åldersegenskaper:

 • Hos barn är hjärtfrekvensen, även i ett lugnt tillstånd, mycket högre än en vuxens norm. Avvikelse orsakas av en intensiv tillväxt av kroppen.
 • adolescent barn kan lida av takykardi på grund av puberteten och manifestationer av vaskulär dystoni (VVD). Det förekommer mot bakgrund av stress och erfarenhet, särskilt i gymnasiet (före tentamen).
 • Hos äldre människor är kardiovaskulärsystemet inte i bästa skick på grund av gradvis slitage, därför är de högst sannolikt att utveckla olika patologier. Mot bakgrund av åldersrelaterade förändringar kan hjärtfrekvensen vara åttiohundra slag per minut, även i vila, och svaret på fysisk aktivitet är vanligtvis mer uttalad.

Pulsfrekvens hos en vuxen: tabell efter ålder

Den normala puls hos en vuxen person efter år (åldrar) ges i tabellen:

Minsta puls i en person

Pulshastigheten är en viktig indikator vid bedömningen av hjärtans prestanda. Dess definition är en komponent i diagnosen arytmi och andra sjukdomar, ibland ganska allvarliga. I denna publikation undersöks metoderna för mätning av puls, åldersnormer för vuxna och barn och de faktorer som påverkar förändringen.

Vad är pulsen?

Pulsen är en oscillation av kärlväggarna som uppstår som följd av hjärtklemmens sammandragningar. Denna indikator låter oss utvärdera inte bara hjärtslagets styrka och rytm utan även fartygens tillstånd.

I en frisk person intervallen mellan pulsationerna ska vara densamma som ojämna hjärtslag betraktas som ett symptom på störningar i kroppen - det kan vara som en patologi av hjärta och andra sjukdomar, såsom ett fel på de endokrina körtlarna.

Pulsen mäts med antalet pulsvågor eller slag, per minut och har vissa värden - hos vuxna är det från 60 till 90 i vila. Pulshastigheten hos barn är något annorlunda (indikatorerna presenteras i tabellen nedan).

Hur mäts pulsen?

Pulsen mäts av pulserande blod i den radiella artären, oftare på suturen från insidan, eftersom kärlet på denna plats ligger närmast huden. För maximal noggrannhet registreras indikatorerna i båda händerna.

Om det inte finns några rytmförstörningar är det tillräckligt att beräkna puls på 30 sekunder och multiplicera den med två. Om hjärtat slår är oregelbundet, är det mer lämpligt att räkna antalet pulsvågor på en minut.

I mer sällsynta fall utförs räkning vid andra arteries passage - humeral, femoral, subklavisk. Mäta pulsen kan vara, fästa fingrarna i nacken på platsen för karotenären eller till templet.

Om en grundlig diagnos är nödvändig, till exempel om man ser att allvarliga sjukdomar misstänks, utförs andra test för att mäta puls - Voltaire mount (räkning per dag), EKG.

Det så kallade löpbandstestet används också, när hjärtat fungerar och blodkrypningar registreras av en elektrokardiograf medan patienten rör sig på en löpband. Detta test visar också hur snabbt det normala arbetet i hjärtat och blodkärlen efter träning.

Vad påverkar hjärtfrekvensen?

Om pulsens norm hos kvinnor och män i vila ligger inom intervallet 60-90, kan det av många orsaker tillfälligt öka eller förvärva något högre konstanta värden.

Detta påverkar ålder, fysisk aktivitet, ätande, förändrad kroppsställning, temperatur och andra miljöfaktorer, stress, frisättning av hormoner i blodet. Antalet pulsvågor som uppkommer per minut är alltid beroende av antalet hjärtslag (abdominal puls) under samma tid.

Vanligtvis är pulsen normal för män vid 5-8 stroke under den hos kvinnor (60-70 per minut). Diverse normala nivåer hos barn och vuxna, till exempel ett nyfött barns hjärtfrekvens av 140 slag som anses normalt, medan en vuxen är takykardi, vilket kan vara både tidsfunktionstillstånd, och ett tecken på hjärtsjukdom eller andra organ. Hjärtfrekvensen beror också på dagliga bioritmer och är högst under perioden från 15 till 20 timmar.

Tabell över pulsfrekvensen efter ålder hos kvinnor och män

I tabellen anges normerna för tryck och puls efter ålder, värdena anges för friska människor i vila. Eventuella förändringar i kroppen kan provocera en avvikelse i frekvensen av hjärtkollisioner från dessa indikatorer i en eller annan riktning.

Till exempel i samband med klimakteriet observeras en fysiologisk takykardi och en liten ökning av trycket hos kvinnor, vilket beror på en förändring av den hormonella bakgrunden.

När är pulsen hög?

I avsaknad av patologiska förändringar som påverkar hjärtfrekvensen kan pulsen öka under inverkan av fysisk ansträngning, oavsett om det är intensivt arbete eller sport. Följande faktorer kan också öka det:

 • stress, känslomässig inverkan
 • trötthet;
 • varmt väder, stuffiness i rummet;
 • starka smärtsamma förnimmelser.

När ingen puls funktion ökande andfåddhet, yrsel, huvudvärk och bröstsmärtor, inte mörknar i ögonen, hjärtfrekvens stannar inom den maximala hastigheten och återgår till normalvärdet för 5-7 minuter efter avslutad exponering.

Om en patologisk takykardi talar, om det finns någon sjukdom, till exempel:

 • patologi i hjärtat och blodkärl (till exempel en frekvent puls hos hypertensive patienter, personer med ischemisk sjukdom);
 • arytmi;
 • Nervsjukdomar
 • hjärtfel
 • närvaro av tumörer;
 • infektionssjukdomar, feber;
 • hormonella störningar;
 • anemi;
 • kraftig menstruation (menorrhagia).

En viss ökning av antalet pulsvågor observeras hos gravida kvinnor. Hos barn är funktionell takykardi normen som noteras under aktiva spel, sport och andra aktiviteter och gör det möjligt för hjärtat att anpassa sig till förändrade förhållanden.

En ökning av hjärtfrekvensen, och därmed en hög puls, observeras hos ungdomar med vegetativ-vaskulär dystoni. Under denna period är det viktigt att vara noga med eventuella förändringar - bröstsmärta, lätt andfåddhet, yrsel och andra symtom tjänar som en ursäkt för att visa barnet för läkaren, särskilt om det finns diagnosen hjärtsjukdomar.

Vad är normal hjärtfrekvens beroende av?

Pulsen är ett av de viktigaste kriterierna för människors hälsa, det visar rytmen och hjärtfrekvensen, den kan användas för att bedöma kärlens elasticitet, myokardets tillstånd.

Med fysisk ansträngning, starka känslor börjar hjärtat att slå snabbare, pulsen blir frekventare. Hos en frisk person håller detta tillstånd inte länge, inom 5-6 minuter återställs rytmen i hjärtat. Betydelsen är inte bara frekvensen av sammandragningar utan också deras rytm. Orytmiska fluktuationer indikerar emotionell överbelastning, hormonella störningar, missbruk av kaffe.

Vad bestämmer den normala hjärtfrekvensen:

 1. Reduktion i hjärtfrekvens sker under viloläge, i ett horisontellt läge - medan detta tillstånd inte anses vara en bradykardi.
 2. Hjärtfrekvensen beror på tid på dagen, de lägsta indexen på natten, puls på morgonen börjar öka, maximalt värde når middagen.
 3. Hjärtat börjar krympa mer intensivt under påverkan av te, kaffe och sprit. Vissa droger kan provocera takykardi.
 4. Takykardi uppstår alltid under hårt arbete, idrottsutbildning.
 5. Snabb hjärtklappning sker med starka positiva och negativa känslor.
 6. Om en person har hög temperatur, är utsidan varm, då ökar hjärtfrekvensen.

Hos kvinnor är pulsfrekvensen något högre än hos män. I klimakteriet är det oftast en takykardi, som orsakas av hormonella fluktuationer. Pulsen hos en utbildad person skiljer sig från idrottare, med regelbunden fysisk aktivitet blir hjärtfrekvensen mindre.

Vad är den normala puls hos en person?

Hjärtfrekvensen beror på kön och ålder, fysisk kondition, känslomässig stabilitet.

Tabell med medelvärden för puls beroende på ålder

Vid nyfödda är den normala puls i genomsnitt 140 slag. När du växer upp går siffrorna, i ungdomar, är den genomsnittliga hjärtfrekvensen 75 slag.

Hos kvinnor är indexen större med i genomsnitt 7-8 enheter. I början av klimakteriet börjar takykardi ofta hos kvinnor 35-40 år, vilket inte alltid indikerar förekomsten av hjärtpatologier, eftersom kroppen reagerar på en minskning av östrogenhalten i blodet.

När avvikelser från normen är tillåtna

Normalt tryck och puls hos en vuxen person är en relativ term, indikatorerna påverkas av olika externa och interna faktorer.

Faktorer som påverkar antalet hjärtslag hos friska människor:

 1. Kvinnor är mer känslomässiga, så tachykardieattacker uppträder oftare än hos män.
 2. Under graviditeten pumpar hjärtat 1,5 liter blod mer. Vad är den normala puls hos gravida kvinnor? Det går att öka indikatorerna till 110 bpm. När du spelar sport - upp till 140 enheter. Hjärtfrekvensen ökar under tidig toxik.
 3. En stabil minskning på 10% är tillåten för idrottare, människor som föredrar aktiv vila.
 4. Om sporten innebär speciell uthållighet, kan antalet hjärtslag minskas till 45 slag / min.
 5. Hos höga personer är hjärtfrekvensen något lägre än hos de stötte männen och kvinnorna.

Med en liten ökning av hjärtfrekvensen kan de normaliseras med hjälp av droppar av hagtorn, peon, morwort, corvalol.

Hur pulsen mäts

Frekvensen för hjärtkontraktion bestäms av pulserande slag i artärerna. De är bästa probed på insidan av handleden, eftersom här är huden tunn, är kärlen nära. Vid avvikelse från normen är det nödvändigt att utföra mätningar på båda händerna. För att sondra puls är det möjligt i en halspulsartär, på ett tempel, en humeral subklavianartär.

I en frisk person är tillräckligt för att räkna antalet slag under 30 sekunder, öka antalet 2 gånger. Om sammandragningarna är oregelbundna, utförs mätningarna i en minut.

För att kontrollera hjärtfrekvensen måste du fästa 2 fingrar mot artären, tryck lite. I det benägna läget kommer indikatorerna att vara något underskattade. För att spåra dynamiken ska mätningen utföras samtidigt.

Vad kan vara vägledande för takykardi

Inspektion, mätning av temperatur och puls, insamling av anamnese - obligatoriska stadier av initial diagnos. Eventuella avvikelser från normen ger inte en korrekt sammanfattning av diagnosen, de hjälper bara till att bestämma läkaren möjliga orsaker till dålig hälsa.

Patologisk takykardi åtföljs ofta av yrsel, svimning, vilket kan indikera en överträdelse av blodtillförseln till hjärnan. Om det finns en kränkning av kranskärlningen, finns det ont i båren. Med en snabb puls finns ofta andfåddhet, synfel, ökad svettning, svaghet och tremor i extremiteterna.

Möjliga orsaker till takykardi:

 • medfödda och förvärvade hjärt- och vaskulära defekter;
 • intoxikation;
 • kroniska sjukdomar i andningssystemet;
 • syrehushållning;
 • hormonell obalans.

Hjärtrytmen är ofta vanligare i närvaro av maligna tumörer, patologiska förändringar i centrala nervsystemet, inflammatoriska processer, feber, svår smärtssyndrom. Hos kvinnor kan hjärtat kontrahera oftare mot bakgrund av kraftig menstruation.

Puls och tryck är inte alltid inbördes, det finns några undantag. Vid normala individer av arteriellt tryck kan en ökning av antalet hjärtslag vara ett tecken på IRR, ofta sker detta med stark förgiftning eller hög temperatur. Hypertoni i kombination med en snabb puls uppträder när emotionellt och fysiskt överarbete av endokrina patologier, problem med hjärtat och blodkärlen.

Hypotension och hög hjärtfrekvens är den farligaste kombinationen som uppstår i allvarliga patologier. Sådana indikatorer är med stor blodförlust, kardiogen chock. Ju lägre tryck och puls, desto tyngre är det mänskliga tillståndet. I det här fallet ska du omedelbart ringa en ambulans.

Som framgår av bradykardi

För att bedöma hälsotillståndet behöver du inte bara veta hur många slag en normal puls är, men vad kan indikera den kraftiga nedgången. Om en person inte tränar regelbundet ska hans hjärtfrekvens inte vara mycket låg.

Skäl för att minska antalet hjärtslag:

 • hypoxi;
 • förgiftning med kemikalier
 • meningit, närvaro av en tumör eller ödem i hjärnan, craniocerebralt trauma;
 • drogöverdos;
 • infektion i blod, leverskada, tyfusfeber.

Patologisk bradykardi uppträder med hjärtinfarkt, inflammation i myokardiet, förgiftning. Provoke en minskning i hjärtfrekvensen kan högt intrakraniellt tryck, sår, störningar i den endokrina naturen, VSD. Pulsen minskar märkbart efter att ha tagit läkemedel baserat på digitalis.

Ett litet antal hjärtslag vid högt tryck händer ofta hos hypertensive patienter som tar beta-blockerare.

Oberoende regelbundna mätningar av pulsen kommer att hjälpa i tid för att känna igen problemen i kroppen för att förhindra utvecklingen av allvarliga sjukdomar. Efter 45 år för att mäta hjärtfrekvensen är det nödvändigt - i denna ålder börjar kärlen att förlora sin elasticitet, vilket påverkar hjärtets arbete.

Vad är pulsen?

Puls - fluktuationer i form av tremor, vilket motsvarar hjärtats sammandragningar. Den normala hjärtfrekvensen säkerställer hjärtatets funktion. Därför rekommenderas att försöka hålla pulsen normal. Frekvensen av hjärtslag kan bestämma hjärtens styrka och rytm. I medicin utmärks en kapillär, arteriell och venös puls. Det är också en biomarkör, som anses vara en av de äldsta.

Tillbaka till innehållet

Hur mäts det?

Du kan studera pulsens rytm på flera sätt. Den första och mer vanliga metoden är palpation. Det är bäst att kolla på radiell artär, men om det är ett barn, rekommenderas att mäta på den tidiga artären. Det första du måste göra är att trycka på den önskade artären med två fingrar, men tryck inte på den för hårt. Att överväga att puls rekommenderas hel minut för en mer exakt indikator. Normalt kontrollerar läkaren frekvensen på 2 händer samtidigt för en mer korrekt diagnos. Det andra sättet är olika enheter som blir mer populära. Till exempel - en speciell klocka som kan mäta trycket och hjärtfrekvensen. Självklart är den digitala mätmetoden mer korrekt.

Tillbaka till innehållet

Vad påverkar?

Pulsens norm för en person beror på organismens egenskaper. Frekvensen för hjärtslag varierar under påverkan av många faktorer. Normen beror på ålder, höjd, vikt, miljö, fysisk aktivitet (i olika mängder), kroppstemperatur och sjukdom. Faktorer, såsom drycker, som innehåller koffein, påverkar också faktorer. Känt är det faktum att puls hos kvinnor är 7-8 stroke mer än hos män. Dessutom är tiden också viktig - på natten är puls den långsammaste, och från andra halvan av dagen till kvällen - den snabbaste. Det är nödvändigt att veta att idrottare har en hjärtklappning per minut oftare än en vuxen utbildad person.

Tillbaka till innehållet

Puls per ålder: tabell

För att ta reda på vad som är hjärtfrekvensen, finns det ett visst bord efter ålder. Det är uppdelat med år och det är enkelt och bekvämt för alla att använda. Bordet tar hänsyn till egenskaperna hos varje livstid. Den normala puls hos en vuxen person på en minut skiljer sig från puls hos ett barn och från personer i åldern 50-55 år. För idrottare har en speciell formel, som visar den maximala tillåtna pulsfrekvensen.

Tillbaka till innehållet

Avvikelser från normen och deras orsaker

Som regel bör pulsen hos en frisk person vara normal. Hjärtfluktuationer beroende på olika faktorer kan sakta ner eller accelereras. Dessa skäl är indelade i fysiologiska och patologiska. Fysiologiska orsaker har en tillfällig effekt, med en genomsnittlig hälsorisk. Om orsaken är fysiologisk normaliseras pulsen inom 25-45 minuter. Bland dem, allokera: någon belastning (fysisk eller mental), användning av drycker som kaffe eller energi, matsmältning av mat, alkohol och rökning. Patologier påverkar hjärtets arbete, väggarna i artärerna och venerna, liksom blodflödet. Den normala pulsfrekvensen störs av sådana patologiska skäl:

 • infektionssjukdomar;
 • Sköldkörtelsjukdomar;
 • ischemisk hjärtsjukdom;
 • hypertensiv kris
 • hypertoni hos en gravid kvinna
 • hjärtinfarkt;
 • blodförlust
 • som en bieffekt av att ta mediciner.

Tillbaka till innehållet

Hög chss

Ökad puls kallas takykardi (över 100-110 slag per minut). Patologi är inte en sjukdom, men ett symptom som indikerar en eventuell infektionssjukdom, förgiftning med toxiner eller abnormiteter i hjärtats arbete. Det är också värt att kolla med en läkare för onkologiska sjukdomar. Dessutom kan takykardi orsakas av stress eller chock. Frekventa sammandragningar i hjärtat är farliga eftersom de kan leda till kränkningar av hjärtat och hjärnaktiviteten. Som ett resultat kan blodtrycket sjunka. När takykardi bör rådfråga en läkare, oavsett orsaker som orsakas.

Tillbaka till innehållet

Låg hjärtfrekvens

Låg hjärtfrekvens kallas bradykardi (från 60 hjärtslag per minut och mindre). Det kan vara både funktionellt och patologiskt. Med funktionell bradykardi minskar frekvensen av hjärtfluktuationer vid en viss tid på dagen (till exempel i en dröm). Patologin indikerar också vissa sjukdomar där vävnader är dåligt försedda med blod. Det är nödvändigt att konsultera en specialist. I annat fall kan det leda till hjärtinfarkt och andra dåliga konsekvenser.

Tillbaka till innehållet

Symtom på abnormiteter

Hos personer med svår patologi kan takykardi orsaka försämring. Därför bör man inte försumma hälsan och uppmärksamma nya symtom. Takykardi manifesterar sig i anemi, överdriven blodförlust, liksom hos gravida kvinnor och hos kvinnor som har en kraftig menstruation. Ökningen i hjärtfrekvensen provoceras av överarbete, stress och varmt väder. Symtom kan manifesteras enligt följande:

 • andfåddhet under fysisk aktivitet (även om det är möjligt)
 • ångest (ofta rädslan för en oväntad död);
 • yrsel (förekommer med syrebrist i hjärnvävnaderna);
 • smärta i hjärtat.

Måttlig bradykardi leder vanligen inte till några allvarliga konsekvenser och anses vara normen. Men när hjärtfrekvensen hos en frisk person på 40 slag per minut eller mindre, leder det till yrsel, trötthet, matthet, andnöd, förvirrad tänkande och smärta i bröstet. Om du inte uppmärksammar sådana problem, orsakar de förlust av medvetande och anfall. Om det inte finns någon nödsituation, finns det risk för att andningen stoppas.

Tillbaka till innehållet

Vad ska jag göra?

Om pulsen är systematiskt låg, först av allt måste du se en hjärtspecialist som kommer att förskriva en mängd olika behandlingar, såsom EKG, pacing. De kan också ordinera nödvändiga läkemedel eller tonic drycker med tillsats av medicinska örter. Det bör också vara medveten om att människokroppen reagerar kraftigt på temperaturförändringar (särskilt för kallt vatten). I detta fall ges patienten aktiv uppvärmning.

Om det fanns en plötslig attack av takykardi, först av allt måste du knäppa upp kragen, tvätta med kallt vatten, ta ett djupt andetag, hålla andan och stam för 3 minuter. Snabb puls kan också försökas lugna ner med tinktur av valerian, hagtorn eller motherwort. Det är nödvändigt att konsultera en kardiolog. Behandlingskomplexet innefattar terapeutisk fysisk aktivitet, korrekt näring och full sömn. Det är nödvändigt att överge dåliga vanor.

Inom normala gränser

Den normala puls hos en vuxen är 60-80 slag per minut, Det som är större kallas takykardi, mindre är bradykardi. Om orsaken till sådana fluktuationer är patologiska tillstånd betraktas både takykardi och bradykardi som ett symptom på sjukdomen. Det finns dock andra fall. Förmodligen har vi alla någonsin stött på en situation där hjärtat från överflöd av känslor är redo att hoppa ut och det anses vara normalt.

Vad gäller den sällsynta puls är det främst en indikator på patologiska förändringar i hjärtat.

Den normala puls hos en person varierar i olika fysiologiska tillstånd:

 1. Sänks i en dröm, och i allmänhet i ett bakre läge, men når inte en riktig bradykardi;
 2. Ändras under dagen (på natten hjärta slår mindre, efter middagen accelererar rytm), och efter måltiden, alkohol, starkt te eller kaffe, vissa läkemedel (HR 1 minut ökar);
 3. Ökar under intensiv fysisk aktivitet (hårt arbete, idrottsutbildning);
 4. Rises från skräck, glädje, ångest och andra känslomässiga upplevelser. Snabb hjärtklappning, orsakad av känslor eller intensivt arbete, passerar nästan alltid snabbt och självständigt, bara en person kommer att lugna ner eller stoppa aktiv aktivitet;
 5. Hjärtfrekvensen ökar med ökande kroppstemperatur och miljö.
 6. Minskar under åren, men då, i åldern, igen något ökar. Hos kvinnor med uppkomst av klimakteriet i en situation med minskad effekt av östrogener kan det finnas större förändringar i puls mot ökningen (takykardi på grund av hormonella störningar).
 7. Beror på kön (normen för puls hos kvinnor är något högre);
 8. Det skiljer sig från särskilt utbildade personer (en sällsynt puls).

I grund och botten anses det att i vilket scenario som helst är pulsen hos en frisk person i intervallet 60 till 80 slag per minut och en kortvarig ökning till 90-100 slag per minut, och ibland upp till 170-200 slag / min betraktas som en fysiologisk norm, om det uppstod på grundval av en emotionell utbrott eller intensiv arbetskraft, respektive.

Män, kvinnor, idrottare

Hjärtfrekvensen påverkas av faktorer som kön och ålder, fysisk träning, personens yrke, miljön där han bor och mycket mer. I allmänhet kan skillnaderna i hjärtfrekvens förklaras enligt följande:

 • Män och kvinnor i varierande grad reagera på olika händelser (de flesta män är mer kalla, kvinnor är mest känslomässiga och känsliga), så hjärtfrekvensen i det svagare könet är högre. Samtidigt puls hos kvinnor skiljer sig mycket lite från den hos män, men om vi tar hänsyn till skillnaden i 6-8 slag / min, företrädare för manliga bakom, de har en puls mindre.
 • Utanför konkurrensen är gravida kvinnor, som har en något ökad hjärtfrekvens är normalt och det är förståeligt, eftersom det under barnafödande moderns kropp måste till fullo uppfyller kravet på syre och näringsämnen själva och det växande fostret. Andningsorganen, cirkulationssystemet, hjärtmuskeln genomgår vissa förändringar för att utföra denna uppgift, så hjärtfrekvensen ökar moderat. Lite ökad puls hos en gravid kvinna anses vara normalt om det inte finns någon annan anledning till ökningen förutom graviditeten.
 • Relativt sällsynt puls (någonstans nära den nedre gränsen) noteras hos personer som inte glömmer daglig träning och jogging, föredrar aktiv rekreation (simbassäng, volleyboll, tennis, etc.), generellt, vilket leder till en mycket hälsosam livsstil och tittar på deras siffra. Om dessa människor säger: "De har en bra idrottsform", även om de av sin verksamhet är långt ifrån professionell sport. Puls 55 slag per minut i vila för denna kategori av vuxna är normalt, deras hjärta fungerar bara ekonomiskt, utan en otränad person sådan frekvens betraktas som bradykardi och fungerar som en förevändning för ytterligare undersökning av en hjärtspecialist.
 • Ännu mer ekonomiskt fungerar hjärtat på skidåkare, cyklister, löpare, roddare och anhängare av andra sporter som kräver speciell uthållighet, kan deras hjärtfrekvens vara 45-50 slag per minut. Men långsiktigt tung belastning på hjärtmuskeln leder till dess förtjockning, expanderande gränser hjärtat, vilket ökar dess massa, eftersom hjärtat är ständigt försöker anpassa sig, men chansen tyvärr inte obegränsade. Hjärtfrekvens mindre än 40 slag betraktas som ett patologiskt tillstånd så småningom utveckla så kallade "sport hjärta", vilket ofta är dödsorsaken för unga friska människor.

Hjärtfrekvensen är något beroende av tillväxt och konstitution: för höga personer fungerar hjärtat normalt långsammare än för underordnade släktingar.

Puls och ålder

Tidigare redovisade FHR endast 5-6 månader gravid (lyssnade stetoskop) Nu fostrets hjärtfrekvens kan bestämmas genom ultraljudmetoden (vaginal sond) embryostorlek av 2 mm (norm - 75 slag / min), och när det växer (5 mm - 100 slag / min, 15 mm - 130 slag / min). Under observationen av graviditeten börjar hjärtfrekvensen vanligtvis från 4-5 veckors graviditet. De erhållna uppgifterna jämförs med tabellnormerna Fetal hjärtfrekvens per vecka:

Pulsen (hjärtfrekvens): Normala värden efter ålder, orsaker och konsekvenser av hög och låg

Den allra första åtgärden i tillhandahållandet av akuta ger en objektiv bedömning av situationen och tillståndet för patienten, så en person som agerar som en livräddare, tar det viktigaste radialartären (tids, halspulsådern eller lårbens) för att lära sig om förekomsten av hjärtaktivitet och för att mäta hjärtfrekvensen.

Pulsfrekvensen är inte ett fast värde, det varierar inom vissa gränser beroende på vårt tillstånd vid den tiden. Intensiv fysisk aktivitet, spänning, glädje gör hjärtslaget snabbare, och då går pulsen bortom normala gränser. Visst, detta tillstånd håller inte länge, en frisk kropp tar 5-6 minuter att återhämta sig.

Inom normala gränser

Den normala puls hos en vuxen är 60-80 slag per minut, Det som är större kallas takykardi, mindre är bradykardi. Om orsaken till sådana fluktuationer är patologiska tillstånd betraktas både takykardi och bradykardi som ett symptom på sjukdomen. Det finns dock andra fall. Förmodligen har vi alla någonsin stött på en situation där hjärtat från överflöd av känslor är redo att hoppa ut och det anses vara normalt.

Vad gäller den sällsynta puls är det främst en indikator på patologiska förändringar i hjärtat.

Den normala puls hos en person varierar i olika fysiologiska tillstånd:

 1. Sänks i en dröm, och i allmänhet i ett bakre läge, men når inte en riktig bradykardi;
 2. Ändras under dagen (på natten hjärta slår mindre, efter middagen accelererar rytm), och efter måltiden, alkohol, starkt te eller kaffe, vissa läkemedel (HR 1 minut ökar);
 3. Ökar under intensiv fysisk aktivitet (hårt arbete, idrottsutbildning);
 4. Rises från skräck, glädje, ångest och andra känslomässiga upplevelser. Snabb hjärtklappning, orsakad av känslor eller intensivt arbete, passerar nästan alltid snabbt och självständigt, bara en person kommer att lugna ner eller stoppa aktiv aktivitet;
 5. Hjärtfrekvensen ökar med ökande kroppstemperatur och miljö.
 6. Minskar under åren, men då, i åldern, igen något ökar. Hos kvinnor med uppkomst av klimakteriet i en situation med minskad effekt av östrogener kan det finnas större förändringar i puls mot ökningen (takykardi på grund av hormonella störningar).
 7. Beror på kön (normen för puls hos kvinnor är något högre);
 8. Det skiljer sig från särskilt utbildade personer (en sällsynt puls).

I grund och botten anses det att i vilket scenario som helst är pulsen hos en frisk person i intervallet 60 till 80 slag per minut och en kortvarig ökning till 90-100 slag per minut, och ibland upp till 170-200 slag / min betraktas som en fysiologisk norm, om det uppstod på grundval av en emotionell utbrott eller intensiv arbetskraft, respektive.

Män, kvinnor, idrottare

Hjärtfrekvensen påverkas av faktorer som kön och ålder, fysisk träning, personens yrke, miljön där han bor och mycket mer. I allmänhet kan skillnaderna i hjärtfrekvens förklaras enligt följande:

 • Män och kvinnor i varierande grad reagera på olika händelser (de flesta män är mer kalla, kvinnor är mest känslomässiga och känsliga), så hjärtfrekvensen i det svagare könet är högre. Samtidigt puls hos kvinnor skiljer sig mycket lite från den hos män, men om vi tar hänsyn till skillnaden i 6-8 slag / min, företrädare för manliga bakom, de har en puls mindre.
 • Utanför konkurrensen är gravida kvinnor, som har en något ökad hjärtfrekvens är normalt och det är förståeligt, eftersom det under barnafödande moderns kropp måste till fullo uppfyller kravet på syre och näringsämnen själva och det växande fostret. Andningsorganen, cirkulationssystemet, hjärtmuskeln genomgår vissa förändringar för att utföra denna uppgift, så hjärtfrekvensen ökar moderat. Lite ökad puls hos en gravid kvinna anses vara normalt om det inte finns någon annan anledning till ökningen förutom graviditeten.
 • Relativt sällsynt puls (någonstans nära den nedre gränsen) noteras hos personer som inte glömmer daglig träning och jogging, föredrar aktiv rekreation (simbassäng, volleyboll, tennis, etc.), generellt, vilket leder till en mycket hälsosam livsstil och tittar på deras siffra. Om dessa människor säger: "De har en bra idrottsform", även om de av sin verksamhet är långt ifrån professionell sport. Puls 55 slag per minut i vila för denna kategori av vuxna är normalt, deras hjärta fungerar bara ekonomiskt, utan en otränad person sådan frekvens betraktas som bradykardi och fungerar som en förevändning för ytterligare undersökning av en hjärtspecialist.
 • Ännu mer ekonomiskt fungerar hjärtat på skidåkare, cyklister, löpare, roddare och anhängare av andra sporter som kräver speciell uthållighet, kan deras hjärtfrekvens vara 45-50 slag per minut. Men långsiktigt tung belastning på hjärtmuskeln leder till dess förtjockning, expanderande gränser hjärtat, vilket ökar dess massa, eftersom hjärtat är ständigt försöker anpassa sig, men chansen tyvärr inte obegränsade. Hjärtfrekvens mindre än 40 slag betraktas som ett patologiskt tillstånd så småningom utveckla så kallade "sport hjärta", vilket ofta är dödsorsaken för unga friska människor.

Hjärtfrekvensen är något beroende av tillväxt och konstitution: för höga personer fungerar hjärtat normalt långsammare än för underordnade släktingar.

Puls och ålder

Tidigare redovisade FHR endast 5-6 månader gravid (lyssnade stetoskop) Nu fostrets hjärtfrekvens kan bestämmas genom ultraljudmetoden (vaginal sond) embryostorlek av 2 mm (norm - 75 slag / min), och när det växer (5 mm - 100 slag / min, 15 mm - 130 slag / min). Under observationen av graviditeten börjar hjärtfrekvensen vanligtvis från 4-5 veckors graviditet. De erhållna uppgifterna jämförs med tabellnormerna Fetal hjärtfrekvens per vecka:

Puls och människors hälsa: vad anses norm och hur man undviker problem

För att bestämma hjärtens arbetsförmåga först och främst kolla hjärtfrekvensen. Denna enkla manipulation kommer att berätta om nivån på den fysiska utvecklingen hos en person och toleransen (stabiliteten) i hjärtmuskeln till belastningen. Pulsens systematiska avvikelse från normen indikerar förekomsten av allvarliga sjukdomar både i hjärtat och utanför det. Även om överträdelsen av hjärtfrekvensen bara är ett symptom, enligt indikationerna, föreskrivs mediciner som stabiliserar puls eller kirurgisk behandling.

Vad är pulsen, hur och varför mäta frekvensen

Puls (hjärtfrekvens, puls, puls) - ett viktigt kriterium för det kardiovaskulära systemet, som karakteriserar kontraktilitet i myokardiet (hjärtmuskelvävnad) och arteriell väggreaktion till blodet som passerar genom dem.

Mekanismen för att forma pulsen är som följer:

 1. Under systolen (sammandragning) i vänstra ventrikeln går blodet in i aortan och sprider sig sedan genom hela kroppens artärbädd.
 2. Vid tidpunkten för utstötningen ökar trycket på artärernas väggar på grund av en kraftig ökning av volymen av cirkulerande blod som "slår" mot artärernas inre väggar. Det vaskulära motståndet stiger. Det är just nu att en pulsoscillation uppträder, påtaglig vid beröring (pulsslag).
 3. Under hjärtat i allmän diastol (avslappning) försvagas blodtrycket på artärerna. Det här är beredningsperioden för en ny pulsfluktuation.

Beroende på artärerna på vilka hjärtfrekvensen mäts är puls uppdelad i centrala och perifera. Den första är bestämd på subklaviska och karotisartärer, den andra - på artärer i lemmar och ansikte.

De artärer på vilka puls kan bestämmas ligger på olika avstånd från hjärtat

Pulsen utförs oftast på den radiella artären. För detta ändamål borsten fören på testet i området för handleden så att tummen var på baksidan av underarmen, och de andra fingrarna - på framsidan av radien.

För att känna en persons puls tydligt måste du trycka på den radiella artären på den främre ytan av radie med alla fingrar,

Ibland räcker inte den vanliga studien av puls på handlederna. Det kan inte påtaglig vid svag vaskulär blod, särskilt under synkope, och utplåna ateroskleros av extremiteter (lemmar arteriella lesioner som leder till cirkulationssvikt). Vid sådana förhållanden är det inte tillrådligt att undersöka periferipulsen. Hjärtfrekvensen bedöms på de centrala artärerna.

Att undersöka frekvensen av pulsindex följer på två samma namngivna artärer samtidigt. Om svängningarna är symmetriska kan du fortsätta räkna med å ena sidan. Om inte, räknas pulsen växelvis på varje sida, vilket gör att du objektivt kan bedöma frekvensen av hjärtkollisioner.

Om hjärtfrekvensen är rytmisk kan du räkna blåsningarna i 30 sekunder och multiplicera resultatet med två. Vid arytmi är det nödvändigt att räkna stroke i en minut.

För att mäta pulsfrekvensen är det nödvändigt:

 • att fastställa korrespondens av hjärtfrekvensen till biologisk ålder
 • att bestämma kroppens tolerans (stabilitet) till fysiska och stressbelastningar;
 • med syfte att snabbt upptäcka sjukdomar i hjärtat och blodkärlen;
 • i samband med undersökningen av olika sjukdomar och patologiska tillstånd.

Hjärtfrekvensen övervakas effektivt med elektrokardiografi (EKG), ekkokardiografi (ekkokardiografi).

EKG tillåter dig att utvärdera inte bara antalet hjärtkontraktioner per tidsenhet, men också deras regelbundenhet och användbarhet. Under proceduren visas en karaktäristisk kurva på kardiografisk tejp. En ventrikulär kontraktion på den reflekteras i form av en specifik tand (QRS-komplex). Cellerna reflekterar tidsintervall, vars värde beror på bandets hastighet (anges av resultatet). Därför är det möjligt att räkna antalet QRS-komplex per minut, liksom formen på den resulterande kurvan för att döma hjärtans rytm.

QRS-tand reflekterar en ventrikulär kontraktion - en pulsfluktuation. Normal rytm på EKG-tejpen kännetecknas av jämnt fördelade tänder med samma höjd, vars antal sammanfaller med pulsfrekvensen, palpabel (påtaglig) på kroppens artärer

Daglig EKG-övervakning (holter-övervakning) används för att bestämma när och under vilket påverkan av faktorer som hjärtat störs.

Med hjälp av echocardiogram (ultraljud i hjärtat), registreras hjärtfrekvensen per tidsenhet. I motsats till EKG gör denna studie det möjligt att utvärdera arbetet i hjärtkamrarna, liksom arbetet med utstötning av blod från vänster kammare till aorta. Ultraljudsundersökning visualiserar orsaka arytmier i samband med strukturella förändringar i hjärtat (ventildefekter, hjärtmuskelväggförändringar, ateroskleros, trombos, fettemboli och så vidare. D.).

EchoCG visualiserar hjärtets struktur och vävnader, dynamiken i sitt arbete, och låter dig också bestämma rytmen och hjärtfrekvensen (hjärtfrekvensen)

I syfte att bestämma den turbulens av blodflöde (blodflöde med virvlar i det karakteristiska fältet förgrening och vasokonstriktion, i delar av sina kurvor) under puls Missbruk rekommenderar passerar Doppler-ekokardiografi och hjärt centrala artärer. Signalerna som skickas av sensorn reagerar på blodcellerna, vilket återspeglar dem. Skärmen visar en dynamisk färgbild, så att du kan bedöma hjärtat och blodkärlen från blodcirkulationen i dem. Följaktligen visualiseras ögonblicket av blodets påverkan på artärernas väggar. Detta är ett viktigt diagnostiskt kriterium vid felmatchning mellan hjärtfrekvensen och periferpulsen.

På skärmen med Doppler-undersökning visualiseras urladdningen av blod från hjärtat vänstra kammaren i aortan

Pulsfrekvensen hos en vuxen i vila och under fysisk ansträngning

En allmänt accepterad norm för pulsen hos en person över 20 år anses vara ett index på 60 till 80 slag per minut (slag / minut). Det acceptabla minimivärdet är 50 slag per minut, och maximalt är 90 slag / minut i vila.

Med belastningar ökar antalet hjärtkollisioner. Därför skiljer sig pulserna från fysiska aktiviteter från de som befinner sig i vila.

Tabell: Pulsens normala värde för kvinnor och män i vila, såväl som för utbildade personer under fysisk ansträngning (bpm)

Det framgår av tabellen att maximala pulsfrekvenser hos kvinnor och män observeras i 50-59 år. Denna ålder i de flesta människor sammanfaller med höjden av hormonell anpassning (klimakteriet, fördröjning av reproduktiv funktion). Därefter blir hjärtfrekvensen mindre frekvent, eftersom myokardiums kontraktilitet minskar. Muskelvävnaden i artärernas väggar förlorar sin elasticitet. Hos män efter 60 års ålder är förändringarna mer uttalade än hos kvinnor, därför är deras index närmare patologisk bradykardi (långsam rytm).

Med belastningen är parametrarna för den optimala och maximala hjärtfrekvensen direkt beroende av ålder. Ju äldre personen är, desto lägre är den säkra hjärtfrekvensen per minut under fysisk aktivitet.

För att beräkna maxpuls vid lasten finns det många formler. Den enklaste av dem är Carvonens formel:

HRMSax = 220 - en persons ålder.

Pulsen som överskrider det erhållna resultatet indikerar överdriven fysisk aktivitet.

Vid graviditet förändras den normala hjärtfrekvensen för en kvinna:

 • i första trimestern stiger pulsen ofta till 90 bpm under påverkan av kroppslig justering av kroppen;
 • under andra trimestern anses hjärtfrekvensen för en gravid kvinna upp till 100 slag / minut normen på grund av en ökning av volymen av blod i blodet;
 • Från och med den sjunde månaden är pulsen på 100-120 slag / minut relativt säker, men kräver medicinsk övervakning.
 • efter 30-45 dagar efter leveransen återgår hjärtfrekvensen till kvinnans åldersgräns.

Vid graviditet, tillsammans med mätning av blodtryck, beräknas en puls för den tidiga diagnosen takykardi (accelererad rytm) hos gravida kvinnor

Avvikelse från hjärtfrekvensen från normal

Om antalet hjärtslag inte passar in i det normala intervallet, indikerar det att det finns vissa sjukdomar hos en person.

Patologisk anses vara en fördröjd, accelererad eller arytmisk puls. Rytmförstörningarna syns tydligt på EKG.

EKG med bradykardi, arytmi, takykardi skiljer sig från normen för QRS tandfrekvens

Fördröjd puls (bradykardi)

Prata om långsam hjärtfrekvens kan ha en hjärtfrekvens under 50 slag / min. Bradykardi är fysiologisk och patologisk.

Tabell: Orsaker, symtom, konsekvenser och ekkokardiografi för Bradykardi

 • Systematisk sport;
 • medfödda egenskaper i hjärtat;
 • saktar hjärtats arbete i en dröm;
 • låg puls mot bakgrund av fysiologisk hypotension (lågt blodtryck);
 • kroppens hypotermi
 • stillasittande livsstil;
 • ökad vagal nervaktivitet, vilket saktar hjärtat
 • Medfödda och förvärvade hjärtfel
 • tillstånd efter hjärtinfarkt;
 • cardio;
 • ischemisk hjärtsjukdom;
 • otillräcklig aktivitet hos hjärtens ledningssystem orsakad av skador på sinusnoden;
 • sjukdomar i det endokrina systemet (hypotyroidism, hypotalaminsyndrom, hypokorticism);
 • asteno-neurotiskt syndrom;
 • kroniska infektioner av viral natur
 • allvarlig förgiftning
 • övervärderade doser av läkemedel från gruppen av p-blockerare och perifera vasodilatatorer
 • yrsel;
 • svaghet;
 • huvudvärk;
 • svimning;
 • dålig sömn;
 • BP förändras;
 • illamående och kräkningar
 • Frekventa bradykardiella attacker;
 • kranskärlstrombos;
 • hjärtblod med efterföljande död

Med patologisk bradykardi ökar risken för komplikationer genom åren, både hos män och kvinnor.

Den sanna bradykardin anses, i vilken antalet hjärtkontraktioner sammanfaller med antalet pulsoscillationer i periferartärerna. Om resultaten av EKG och ekokardiografi pulsen slår mindre än antalet av vänster ventrikulär kontraktion, eller en sällsynt orsak till oregelbundna hjärtslag är en vaskulär sjukdom (arterioskleros, otillräcklig blodvolym, trombos).

Ökning av hjärtfrekvensen (takykardi)

En puls anses vara en puls, i vilken hjärtfrekvensen överstiger hastigheten 90 slag per minut. Till denna patologi, mer predisposed kvinnor, särskilt med ålder. Takykardi är fysiologisk och patologisk.

Tabell: Orsaker, symtom, följder och ekokardiografi för takykardi

 • Oreglerad fysisk belastning;
 • en skarp förändring i kroppens position;
 • ökat blodtryck och kroppstemperatur mot infektionssjukdomar;
 • emotionell stänk;
 • riklig matintag
 • varmt väder;
 • tar ett varmt bad
 • Överdriven kroppsvikt;
 • sjukdomar i det endokrina systemet (hypertyreoidism, hyperkorticism);
 • kakexi (extrem grad av undernäring);
 • hjärtsjukdomar (endokardit, myokardit, reumatisk cardit, angina pectoris);
 • nervös utmattning
 • ökat och minskat blodtryck
 • cardioneurosis;
 • sjukdomar i centrala nervsystemet;
 • alkoholmissbruk, tonic drinks (starkt te, energi, kaffe);
 • tar vissa droger (antidepressiva läkemedel, läkemedel för att öka effekten)
 • intoxikation;
 • kränkningar av den hormonella bakgrunden
 • njursjukdom (kronisk pyelonefrit, glomerulonefrit)
 • Hjärtklappningar;
 • andfåddhet;
 • mörkare ögon
 • Hjärtklappningar;
 • andfåddhet;
 • mörkare i ögonen;
 • smärta i bröstet, följt av ryckiga känslor;
 • ringer i öronen;
 • illamående;
 • känsla av pulsering i olika delar av kroppen

För att förstå hur farlig takykardi är, måste du fastställa frekvensen av attackerna. Det är tillrådligt att använda daglig holterövervakning, vilken under dagen tar bort kardiografiska parametrar av hjärtaktivitet från patienten. Samtidigt är det önskvärt att patienten skriver ner vad han gör och vid vilken tidpunkt. Detta kommer att avgöra orsaken till den accelererade hjärtfrekvensen.

Holter-övervakning utförs med hjälp av en bärbar enhet som är fäst vid kroppen och för en dag är på patienten, praktiskt taget utan att störa dess vitala funktioner

Oregelbunden puls (arytmi)

Om pulsstroppar är oregelbundna indikerar detta att arytmi föreligger. Antal hjärtslag per minut är inte kritisk för primär detektering av patologi, speciellt om det ligger inom normen. Det är viktigt att uppskatta rytmen och förhållandet mellan pulsstörningar direkt.

För diagnosens syfte används ekkokardiografi, som visar strukturella störningar av myokardiet, icke-rytmisk sammandragning av ventriklarna och atrierna. Genomförandet av ett standard EKG med oregelbunden arytmi är mindre informativ än daglig övervakning av holter.

Orsakerna till arytmi ligger i störningen av funktionen hos länkarna i hjärtans ledningssystem, som sänder impulser till dess strukturer, kontrollerar sammandragningen och avslappningen av myokardiet.

Symtomen är olika. Typen av deras manifestation beror på förekomsten av accelererad eller försenad hjärtfrekvens (symtom på bradykardi och takykardi anges ovan i tabellerna). Subjektiva känslor är ofta frånvarande eller så minimala att en person inte uppmärksammar dem, särskilt i ung ålder.

Överträdelse av frekvensen av hjärtkollisioner leder till följande komplikationer: stroke, hjärtinfarkt, kongestiv hjärtsvikt, bildande av trombi.

Den farligaste komplikation arytmi - plötsligt hjärtstillestånd resulterande från ventrikelflimmer (okoordinerade, icke-synkrona reduktions enskilda grupper ventrikulära muskelfibrer med stor frekvens - 300 per minut eller mer), följt av uppkomsten av klinisk död. Efter 1-2 minuter efter fibrillationens början bestäms inte pulsen på artärerna. Om du inte tvingar hjärtat att arbeta i 5-15 minuter, uppstår irreversibla förändringar i hjärnan som leder till biologisk död.

Under ventrikelflimmer är EKG-bilden en kaotisk kurva utan de karakteristiska PQRST-komplexen

Så här normaliserar du ett tillstånd

För att normalisera hjärtkontraktets funktion är det nödvändigt att bota sjukdomen, vilken orsakas av den patologiska pulsen. Om det är omöjligt helt och snart att eliminera orsaken, föreskriver kardiologen symptomatisk behandling.

Långsam pulsbehandling

Behandling av bradykardi orsakad av störning i hjärtans ledande system är installationen av en pacemaker.

Pacemakern fixeras under huden på bröstet, och elektroderna placeras direkt i hjärtat och ger hjärtkroppsimpulserna

Om den fördröjda hjärtfrekvensen är associerad med användning av p-blockerare eller perifera vasodilatorer, utvärderar kardiologen behandlingen med dessa läkemedel.

Med måttlig bradykardi är konservativ behandling med sådana farmaceutiska medel möjlig:

 • Isoproterenol (Euspiranom, Novodrinom, isoprenalin) Ortsiprenalina sulfat från gruppen av syntetiska katekolaminer stimulerar p-receptorer. Dessa läkemedel ökar myokardiens excitabilitet och kontraktilitet. Påverka inte blodtrycksnivån. Risken för atrioventrikulär blockad (brott mot den elektriska pulsen från atrierna till ventriklerna) eller fibrillering är minimal. Tilldelad som en injektion, och inuti av ett individuellt valt schema;
 • Ipratropium. Den används för sinus bradykardi (reducerad hjärtfrekvens vid normal rytm). Orsakar en långvarig ökning av pulsfrekvensen. Påverkar inte nervsystemet. Det ordineras för 1 tablett 3 gånger om dagen.
 • Efedrin. Orsakar förträngning av blodkärl, ökar blodtrycket, vilket får hjärtat att komma i kontakt oftare. Tilldelad genom injektion och oral. Behandlingstid - högst en månad med gradvis minskning av dosen.

De listade preparaten har biverkningar, därför används de enligt doktors recept.

När en bradykardiell attack inträffar minskar pulsen till 35 slag / min och under. Patienten känner starka yrsel, illamående, andfåddhet och andra symtom. Detta indikerar utvecklingen av hjärtsvikt, leder till förlust av medvetande och till och med döden.

För att tillhandahålla första hjälpen behöver du göra följande:

 1. Lägg patienten på en fast yta, placera under valsens huvud och ben så att underbenen ligger över huvudets nivå.
 2. Ta bort knapparna på kläderna, lossa slipsen, bältet, ge frisk luft.
 3. Brew ett starkt varmt te, du kan med tillägg av 15-20 droppar tinkturer av belladonna eller ginseng.
 4. Vid de uttryckta smärtorna bakom ett bröstben under en tunga till patienten att sätta en tablett Nitroglycerinum eller Izadrin.
 5. Om det inte sker någon förbättring efter 5-15 minuter, ring en ambulans.

Om en synkope inträffar som en följd av en bradykardiattack och patienten inte kommer till, är det nödvändigt att ringa ett akutmedicinska team så snart som möjligt

Behandling av accelererad hjärtfrekvens

Med frekventa attacker av takykardi, måste du justera kosten - ge upp kaffe, starkt te, energidrycker och alkohol. Det är tillrådligt att minska konsumtionen av socker och salt, eftersom produkterna med högt innehåll gör blodet tjockare. Som en följd blir hjärtat tvunget att samarbeta oftare för att pumpa blod.

Behandling av fysiologisk takykardi utförs med hjälp av sedativa medel av naturligt ursprung (Persen, tinkturer av valerian, morwort, pion, hagtorn, etc.).

Sedativa av naturligt ursprung säljs utan recept, eftersom de praktiskt taget inte har kontraindikationer

Om det inte finns några mediciner till hands, kan du sänka pulsen med sådana manipuleringar:

 • Stäng dina ögon och tryck fingrarna i ögonbollarna (Aschners test) i 20-30 sekunder;
 • ta ett djupt andetag och försök sedan andas ut med din mun och näsan stängd (Valsalva test);
 • tvätta med kallt vatten och gör sedan en ensidig nackmassage i halsområdet (samtidigt från båda sidor är det omöjligt!);
 • provocera hosta eller kräkningsreflex.

Självmassage i nacken med takykardi bör utföras av måttliga pressrörelser i riktning från topp till botten

Med patologisk takykardi föreskriver läkaren följande läkemedel:

 • p-blockerare (Egilok, Atenolol, Concor);
 • blockerare av natriumkanaler (Allapinin, Ritmonorm);
 • kaliumkanalblockerare (Cordarone);
 • kombinerade sedativa (Corvalol, Barboval, Valocordin), som inkluderar fenobarbital. Detta ämne har en deprimerande effekt på nervsystemet, vilket orsakar lugnande och hypnotiska effekter. Under sitt inflytande slappar hjärtens och kärlens glatta muskler bort och därigenom minskar antalet hjärtslag.
 • perifera vasodilatatorer (kaptopril, enalapril). Utöka de små kärlen, jämnt fördela volymen cirkulerande blod i hela kroppen. På grund av detta minskar blodtrycket på artärernas väggar och belastningen på hjärtat.

Fotogalleri: Förberedelser för behandling av takykardi

Korrigering av oregelbunden hjärtslag

Arrhythmias av något slag vittnar om allvarliga avvikelser i hjärtets arbete. Med konservativ behandling föreskrivs sådana läkemedel:

 • blockerare av natriumkanaler - påverkar funktionaliteten hos myokardiet, stabiliserar membranerna i dess celler (kardiomyocyter). Intensiteten hos blockeringsåtgärden bestäms av hjärtfrekvensen. Ju högre det är desto starkare kommer läkemedlet att krävas.
 • p-blockerare - minska myokardets excitabilitet, koordinera dess innervering (kommunikation med centrala nervsystemet med hjälp av nerver). Profylax av akut koronarinsufficiens och återfall av takyarytmi (rytmförstöring i kombination med accelererad hjärtslag);
 • Kaliumkanalblockerare används vid hög risk för ventrikelflimmering. Fördröja alltför intensiva elektriska processer i hjärtcellerna.
 • kalciumkanalblockerare - förhindra överdriven ackumulering av kalciumjoner i kardiomyocyter. Tillämpas med hotet att utveckla partiell eller fullständig atrioventrikulär blockad (brott mot den elektriska impulsen mellan atrierna och ventriklarna).

Antiarytmiska läkemedel i de fyra huvudklasserna verkar på både elektrisk aktivitet i hjärtat och perifera artärer

Arrhythmi av något slag kräver en särskilt noggrann inställning till behandlingen. Oavsett att försöka hämta till sig förberedelser under inga omständigheter är det omöjligt. Vid allvarliga rytmförstörningar bör en specialist med smal profil - arytmologen - behandla och observera patienten.

Drogterapi för arytmi är oftast ordinerad mot bakgrund av normal eller hög puls. I närvaro av bradyarytmi, då puls är oregelbunden och låg samtidigt, är kirurgisk behandling att föredra.

Om man använder mediciner för att normalisera patientens tillstånd misslyckas, rekommendera en operation som syftar till en radikal eller delvis eliminering av orsaken. Tillämpas:

 • klassisk metod för kirurgisk korrigering - under en öppen operation skärs eller avlägsnas de patologiska sektionerna i hjärtans ledningssystem.
 • minimalt invasiv katetermetod - det patologiska fokuset förstörs delvis eller fullständigt genom verkan av radiofrekvens, ultraljud eller laservågor som sänds av en sensor som sätts in i hjärtat genom femoralartären;
 • installation av en pacemaker (enhet som sätter hjärtat rätt rytm) eller en defibrillator för kardioverter (en enhet som styr hjärtens rytm).

Pacemakern ger hjärtat rätt rytm. Det kan påverka både ett och två eller tre kamrar i hjärtat. Cardioverter defibrillatorn skiljer sig åt i handlingsprincipen. Vid hjärtsymtans totalavbrott genererar enheten en kraftfull elektrisk impuls, sänder den till myokardiet. Denna effekt liknar den för en defibrillator som används för akut återupplivning av medicinsk personal. Därför är installationen av hjärtstimulerande stimulant indikerad för patienter med livshotande rytmstörningar (ventrikulär takykardi, ventrikelflimmer, plötslig hjärtstopp). På samma sätt som en pacemaker implanteras enheten under pectoral muskeln och dess elektroder sätts in i hjärtat.

Installation av en pacemaker gör det möjligt för patienten att helt avstå från arytmi

Om en öppen operation innebär avlägsnande av flera delar av hjärtans ledningssystem är myokardets fullständiga funktion efter detta ingrepp omöjligt. Omedelbart installeras en av enheterna för pacing.

Video: Hjärtrytmstörningar - orsaker, symptom, behandling

Pulshastigheten hos en person bestäms under en medicinsk undersökning för vilken sjukdom som helst, eftersom hjärtfrekvensen är ett viktigt diagnostiskt kriterium. Att känna och räkna puls på kroppens artärer är inte svårt, men för att se till att det sammanfaller med hjärtritmen, är det bara möjligt med hjälp av instrumentella undersökningsmetoder (EKG, ekkokardiografi). Hjärtfrekvensen hos vuxna är inte konstant. Trots den allmänt accepterade normen (60-80 slag per minut) varierar den beroende på ålderns, sexuella och fysiologiska egenskaper, vilket indikerar fysisk uthållighet och hälsa. Normalisera pulsen kan vara med hjälp av en läkarmottagad symptomatisk behandling, men det är lämpligt att behandla en sjukdom som orsakar en överträdelse av pulsfrekvensen. Om pulsfrekvensen orsakas av intrakardiella problem tillämpas inte bara konservativ, men också kirurgisk behandling.