Huvud / Dystoni

Vad är hjärtinfarkt och hur behandlas denna sjukdom hos barn och vuxna

Inflammation av myokardit (myokardit) är en allvarlig sjukdom, som ändå behandlas säkert.

För en lyckad återhämtning utan konsekvenser för kroppen är det viktigt att ta reda på de primära symtomen i tid, börja behandlingen och förhindra utvecklingen av samtidiga hjärtpatologier.

Allmän information

Myokardit är en sjukdom i hjärtmuskeln, där den blir inflammerad och hjärtat förlorar sin förmåga att utföra sina huvudfunktioner: excitabilitet, kontraktilitet, konduktivitet.

Hur ofta uppstår sjukdomen? Ganska ofta - Myokardit står för upp till 11% av alla andra kardiovaskulära sjukdomar. Diagnostiserad sjukdomen är inte omedelbart - i många fall är dess kliniska passage inte uttalad, och därför är initialformen svår att bestämma. Det finns en sjukdom som ett resultat av infektioner. De (direkt eller indirekt) påverkar hjärtat genom immunförsvar.

Enligt flödets kvalitet är myokarditformer uppdelade i fyra typer.

 1. galopperande. Med denna form observeras allvarlig vänster-ventrikulär dysfunktion, patienten upplever kardiogen chock, kardiomyocyter förstörs, inflammationsfoci förekommer. Om hjälp tillhandahålls i rätt tid kan detta formulär stoppas tills fullständig återhämtning och återställande av vävnader.
 2. akut. Med patologi i akut form utvecklas hjärtsvikt. Det är endast möjligt att delvis återställa hjärtvävnaden
 3. Aktiv kronisk. Kan kombinera tecken på akuta och övergående former. Med henne utvecklas kardiomyopati. Brännvågsinflammation efter behandling kan kvarstå.
 4. Persistent kronisk. Denna form av sjukdomen är förtärlig eftersom den inte har några första manifestationer av patologi. Vänster ventrikel fungerar normalt tills den aktiva fasen av gränsvyokardit uppträder. Efter kronisk myokardit utvecklas hjärtsvikt, vilket även när det inflammatoriska svaret stoppas.

Klagomål, symptom och tecken

Vad har patienterna klagat på har diagnosen myokardit? De första symptomen kan inträffa om en vecka från sjukdomsuppkomsten. De är ganska olika och ospecificerade.

 • Andnöd.
 • Allvarlig trötthet.
 • Smärta i bröstet.
 • Överdriven svettning.
 • Asthenisk syndrom.
 • Tecken på takykardi.
 • Febrilfeber i akut form.

Efter detta inträffar smärta i hjärtat, åtföljd av dyspné. Dessa smärtor är inte förknippade med fysisk ansträngning eller stress på hjärtat.

Den milda formen av myokardit, där vänster ventrikulär dysfunktion inte uppstår, kan passera utan smärta och andra symtom. Sådana patienter klagar oftast på utmattning, mild dyspné och obekväma känslor i hjärtat.

Diagnos: hur man identifierar problemet

Oftast diagnostiseras sjukdomen i kategorin "misstänkt". Diagnosen passerar att studera EKG. Tecken på myokardit på EKG kan vara som en ökning av hjärtstorlek och progressivt hjärtsvikt, hjärtrytm och ledningssjukdomar.

Den aktuella upptäckten av sjukdomen hjälper cardiovisor - En enhet som låter dig kontrollera hjärtat och dess system hemma.

också i allvarliga fall handhållna ekokardiografi (ekokardiografi), vilket visar en ökning i vänstra kammarens intrakardiell tromber, lungröntgen som gör det möjligt att upptäcka tecken på lungstas.

från laboratoriediagnostiska metoder ett biokemiskt och allmänt blodprov (en ökning i ESR), en immunologisk analys, en intrakardiell biopsi (endast i svåra fall för att klargöra diagnosen) används.

Sinusovaja takykardi i hjärtat - vad är det så och det är farligt för människans hälsa? Vi frågade - vi svarar!

Vad ser supraventrikulär paroxysmal takykardi ut på EKG och har det symtom och orsaker? Allting berättas i denna artikel.

Intrer sinus respiratorisk arytmi hos vuxna och hur kan den särskiljas från patologisk? Läs här.

Orsaker och klassificering av arter

Det finns flera former av myokardit hos hjärtat, vi kommer att undersöka var och en av dem och berätta vad det är och hur det skiljer sig från andra arter.

Infektiös (bakteriell, viral, svamp)

Den vanligaste orsaken till myokardit är virus, parasiter och bakterier. De tränger in i myokardiet och förändrar den patologiskt. Sjukdomen kan utvecklas på grund av nederlag i virus i övre luftvägarna.

allergisk

Denna typ av sjukdom har också den främsta orsaken till infektion, men det finns en patologi som en allmän allergisk reaktion av organismen för denna infektion eller, mindre ofta, en annan faktor (droger, vacciner, serum, toxiner).

sjukdom manifesteras efter långvarig exponering för patogenen överkänslighet av celler, som sker mot bakgrunden av kampen mot infektion. Som ett resultat störs hjärtmuskulärets arbete och dess fysiologiska funktion lider.

idiopatisk

Denna myokardit är inte helt förstådd, dess orsaker är okända, naturen är inte helt avslöjad. Sjukdomen kombinerar myokardit med hjärtsvikt. Samtidigt störs hjärtrytmen, ledningen, kardioskleros och trombi.

Idiopatisk myokardit oftast är det akut och fortsätter dödlig.

Inflammation av myokardiet kan täcka olika delar av det. I detta sammanhang utmärks två typer av sjukdom:

 • diffundera myokardit, när hjärtmuskeln är inflammerad helt;
 • fokal myokardit, där inflammationsprocessen passerar lokalt, i en lokalisering, utan att påverka andra platser.

Sjukdom hos barn

Denna sjukdom är misstänkt hos något barn, i frånvaro av medfödd hjärtsjukdom lider av andfåddhet, takykardi eller med tecken på hjärtsvikt.

Infektionsmedel hos barn kan bli influensa, herpes, rubella, mässling, poliomyelit, HIV, samt bakterier (difteri), infektioner (svamp, mykoplasmos).

Barns myokardit Det är särskilt svårt att känna igen På grund av bristen på kliniska symptom används därför laboratorieinstrumentiska metoder för forskning i stor utsträckning i diagnostik.

Läs mer om sjukdomen från videoklippet av E. Malysheva:

Taktik av behandling

Behandlingsalternativet beror på form, typ av patologi och graden av svårighetsgrad. De milda formerna av sjukdomen behandlas på poliklinisk basis, men med en genomsnittlig grad av svårighetsgrad är patienter på sjukhus.

Vad är farligt för sinus takykardi hos ett barn och hur man hittar det i tid, om det finns mediciner eller andra metoder, allting berättas i vår artikel.

Vad är förmaksflimmer, vilka är dess symtom och hur effektiv är behandlingen med mediciner? Hitta alla detaljer här.

Kan takykardi under graviditeten i tidiga termer hota fostrets eller moderns hälsa? Ta reda på det här i vår recension.

Drogterapi och receptbelagda läkemedel

Det finns ingen specifik medicin för myokardit. Det innebär att det inte finns något "magiskt piller" som kan bota inflammation i myokardiet. Därför appliceras terapi i komplexet. behandling syftar till att eliminera eller minska påverkan av sjukdomskällan (orsakssambandet till infektion).

För behandling gäller antibakteriell, antiviral droger. Även använda är antiinflammatoriska och hormonella läkemedel, såsom voltaren, ibuprofen, indometacin, prednisolon och andra immunsuppressiva glukokortikoider.

Om sjukdomen åtföljs av hjärtsvikt, föreskriva droger, sänka blodtrycket, såväl som glykosider, stimulerande hjärtaktivitet och diuretika.

Med medföljande arytmier utnämns antiarytmiska droger. Vid allvarliga fall av hjärtskada kan en pacemaker installeras.

Trombos åtföljs av utnämning av antikoagulantia, förbättrad blodcirkulation samt trombosasseringsmedel.

livsstil

Andra behandlingsmetoder kan användas för att underlätta patientens tillstånd och stödja myokardiet.

Under medicinsk behandling av en sjukdom med måttlig svårighetsgrad och ovan observeras:

 • sängstöd (10 till 14 dagar);
 • begränsning av fysisk aktivitet
 • cupping av hjärtsvikt;
 • antiinflammatorisk terapi;
 • antibakteriell terapi;
 • behandling av den underliggande sjukdomen.

Förebyggande åtgärder

Att inte tänka på hur man behandlar myokardit är det värt att ta hand om din hälsa i förväg. Åtgärder för förebyggande åtgärder omfattar:

 • allmän förbättring av levnadsstandarden
 • avslag på dåliga vanor
 • en hälsosam livsstil
 • rätt näring, härdning, konsumtion av vitaminer;
 • isolering av patienter
 • Full och snabb behandling av infektioner.
 • motiverad utnämning av vacciner, antibiotika och överensstämmelse med reglerna för deras tillträde.

Prognosen för hjärtinfarkt är variabel - det kan resultera i både fullständig återhämtning och dödsfall. Därför bör patienter vid en sjukhusvistelse med svår form, även efter behandlingens slut, observeras av en kardiolog och genomgå sanitetsbehandling.

myokardit

Myokardit är en muskelbesvär, som huvudsakligen är en inflammatorisk etiologi orsakad av effekterna av olika infestationer, infektioner, fysikaliska och kemiska faktorer samt de resulterande autoimmuna eller allergiska sjukdomarna.

Myokardit utvecklar som regel som komplikationer av olika patologier och förekomsten av deras förekomst är okänd. Till exempel hos difteri uppträder denna sjukdom hos 30% av patienterna, och dödligheten i detta fall från hjärtkomplikationer når 55%. Diagnos av myokardit i ARVI observeras i nästan 15%.

I vissa fall är myokardit en konsekvens av kors-autoimmuna förändringar. Myokardit immunetiologi kan inträffa som en oberoende sjukdom, en systemisk sjukdom hos hjärtvävnad syndrom och allergiska processer fördröjd verkan.

Dessutom kan bildandet av myokardit påverkas av toxiner eller fysiska faktorer. Data om patoanatomiska studier med tecken på inflammatorisk myokardit ger obduktionsindex i form av 4-8%.

Som regel påverkar denna sjukdom människor från trettio till fyrtio år. Och kvinnor är sjuka oftare, till skillnad från män. Men en stark hälsa av mänskligheten har en mer allvarlig symptomatologi av sjukdomen. Men fram tills nu inte räkna ut de exakta orsakerna till myokardit och alla frågor som rör dess mekanism för bildning, klinisk diagnos och typ av behandling, även om myokardit mer än två hundra år sedan, är markerad på ett oberoende sjukdom.

Hjärtans hjärtinfarkt

För sådana hjärtfel som kännetecknas av inflammation i olika etiologier på grund av hjärt infektioner, negativa effekter efter användning av läkemedel, sjukdomar i immunsystemet som orsakar skador på hjärtvävnadsceller och aktiviteter av olika slag av gifter.

Myokardit karakteriseras som regel av asymptomatisk kurs med början av självåterhämtning. Dessutom noterades att kvinnor är mer benägna att komma i kontakt med myokardit än män. Men i den senare kategorin av patienter fortsätter denna patologi i mycket svåra former. Statistiskt sett är hjärtinfarkt vanligare i reproduktiv ålder fram till cirka fyrtio år.

Förekomsten av hjärtinfarkt kan påverkas främst av infektioner och toxiner som kommer in i kroppen. I grund och botten är detta en viral etiologi i form av HIV, mässling, infektiös hepatit, adenovirus, infektiös mononukleos och influensavirus.

Bland de bakterier som orsakar hjärtmyokardit finns det: meningokocker, streptokocker, gonokocker, difteri bacillus och mycobacterium tuberculosis. Lesioner av svampegenskaper, nämligen aspergillos, aktinomycos och candidiasis. Olika allergiska reaktioner kan också åstadkomma hjärtbildning av myokardit. Allt detta kan bero på de negativa effekterna av droger på myokardiet, vilket medför att immunsystemet bidrar till att producera antikroppar mot sina celler och vävnader och orsakar skadan. Naturligtvis orsakar användningen av narkotiska droger och alkoholhaltiga drycker, som giftiga ämnen, strukturell skada på myokardiet. Till orsaker till en toxisk natur ingår diabetes och sköldkörtelsjukdomar.

Symtomatologin av hjärtinfarkt i hjärtan har ingen bestämd klinisk bild, på grund av vilken det kan diagnostiseras denna sjukdom i 100%. I allmänhet betraktas hjärtat hjärtkardit som en sekundär patologi efter sjukdomen. Och i många fall är det möjligt att spåra sambandet mellan olika hjärtsjukdomar och de överförda infektionerna.

I början av sjukdomen finns det smärtor i hjärtområdet med ytterligare spridning till hela bröstområdet, som uppträder efter fysisk ansträngning och även i lugn tillstånd. Då utvecklas arbetad andning i form av dyspné efter att ha utfört fysiska handlingar, vilket beror på en otillräcklig sammandragning av hjärtat. Majoriteten av patienterna har frekventa hjärtslag, vilket leder till svimningssjukdomar, yrsel och svullnad i nedre extremiteterna. Alla dessa symtom, särskilt efter att en infektionssjukdom har överförts, är en signal till kardiologen.

Hjärtans hjärtinfarkt i sin diagnos går igenom flera steg. Först och främst samlas patientens historia, vilket inkluderar överförda infektiösa patologier med sjukdomsförloppet, smärtsamma attacker i lederna eller musklerna. Dessutom, om det finns hjärtvärk, om det finns svår utmattning under den senaste tiden och om det finns en snabb hjärtatslag.

Efter detta utförs ett utökat blodprov för att diagnostisera ett ökat antal leukocyter och ESR, även om dessa indikatorer kan vara instabila. Det är också nödvändigt att göra ett elektrokardiogram och för att avlägsna daglig övervakning med Holter-metoden. Det är emellertid inte alltid möjligt att bestämma hjärtmyokardit med EKG. Därför är det nödvändigt att använda andra diagnostiska metoder i form av röntgenforskning, som helt visar hur stor ökningen av hjärtans gränser och stagnerande processer av blod i lungorna är. Och ibland tillgripa en biopsi av hjärtmuskeln.

Vid förskrivning och genomförande av diagnostiska studier är det också nödvändigt att komma ihåg om metaboliska, endokrina och allmänna sjukdomar, som den främsta orsaken till hjärtat hjärtkardit.

Vid behandling av denna patologi korrigeras immunfunktionens funktionella arbete och olika komplikationer försökas stoppas. Först och främst antivirala läkemedel ordineras, eftersom myokarditens huvudsakliga etiologi är en virusinfektion. Dessa kan vara immunoglobuliner, interferon och riboverin. Men dessa mediciner negativt påverka immunsystemet hos patienten, så nu blivit alltmer används vid behandling av sjukdomar i Transfer Factor Cardio, vilket eliminerar skador på DNA-strängen själv, som i sin sammansättning av överföringsfaktor - en särskild molekyler i immunsystemet. Denna immunmodulator orsakar inte biverkningar i kroppen och rekommenderas till nästan alla, från födsel till ålderdom, och även under graviditet, eftersom det inte har kontraindikationer. Denna TF-cardio bör vara för varje patient med hjärtsjukdomens hjärtkardiagnetik, eftersom han idag är det bästa hjärtmedlet i den komplexa behandlingen av denna sjukdom.

Orsak till myokardit

I regel innebär under myokardit en hel del patologier i hjärtmuskeln med inflammatorisk etiologi, vilka uppenbaras av olika lesioner och störningar i hjärtmuskeln. En av de vanligaste orsakerna till sjukdomen är alla typer av infektioner, såsom hepatit B och C, influensa, herpes, adenovirus. Utvecklingen av sjukdomen kan utlösa en rad olika bakterier, svampar och parasiter, nämligen Salmonella korineobakterii difteri, streptokocker, Rickettsia, stafylokocker och klamydia; candida och aspergilla; echinokocker och trichinella och andra.

Myokardit i svår form kan utvecklas efter att ha lidit sepsis, skarlet feber och difteri. I 50% av myokardit bildas som en följd av hög kardiotrogenicitet hos vissa virus. Ibland uppträder denna sjukdom som en följd av sådana bindvävssjukdomar som reumatism, systemisk lupus erythematosus, vaskulit, allergiska sjukdomar och reumatoid artrit.

Mycket ofta giftiga ämnen leder till hjärnans myokarditutveckling. De kan vara läkemedel, alkohol och droger. Myokardit av idiopatisk karaktär fortskrider ganska tungt och kännetecknas av en oförklarlig etiologi.

I regel utvecklas myokardit i kombination med perikardit och endokardit. Det är mycket sällsynt att observera inflammation i bara ett myokardium. Ibland är myokardit infektiös-allergisk.

Mycket ofta kan myokardit utlösas av akuta infektioner, vanligtvis virala; foci av kroniska sjukdomar. Och även allergier, som en följd av nedsatt immunologisk reaktion och toxiska effekter.

Störningar i immunsystemet, som observeras i myokardit, kännetecknas av skador på de cellulära och humorala enheterna i immunsystemet, liksom fagocytos. Ett infektiöst antigen innefattar förfarandena för autoimmun skada på kardiomyocyter som orsakar dystrofiska förändringar i hjärtets muskulära struktur. Som ett resultat av inflammatoriska förändringar i myokardit växer bindväv, som blir orsaken till utvecklingen av kardioskleros i framtiden.

Allt detta minskar myokardins kontraktila funktion med en irreversibel process och leder till otillräckligt arbete med cirkulationsprocesser, kränkningar av hjärtkollisioner och jämn död.

Myokardit symptom

Det huvudsakliga klagomålet hos patienter med myokardit är smärta, som är lokaliserad i hjärtat. I regel upptäcks det i 60% av fallen med icke-reumatisk myokardit, infektiös och allergisk. Men med tonsillogen myokardit uppträder denna smärta hos 93% av patienterna.

I allmänhet finns inga förändringar i perikardiet. I detta fall liknar smärtan en anginosa, som noteras med en långvarig angina pectorisattack eller som hjärtinfarkt. Smärta med myokardit strålar huvudsakligen till vänster sida av arm, axel, nacke och ibland lokaliserad i interbladeområdet. Mycket ofta är smärtan på vänster sida av bröstet, vilket skiljer det från smärta vid hjärtinfarkt.

Som regel kan förekomsten av smärta eller dess förbättring påverkas av fysisk aktivitet, men ibland utvecklas den vid absolut vila. Fortsätt smärtsamma attacker kan vara upp till flera timmar, och för dem är den karakteristisk för upprepad repetition under hela dagen. Vissa patienter känner dem ständigt, men detta observeras i extremt sällsynta fall. Oftast är denna smärta sömnad eller värk utan bestrålning. Ibland kan angina smärta växla med smärta av annan art och intensitet i övre delen av hjärtat eller i precordialområdet. I några ögonblick av smärta kan följa perikardit.

Praktiskt taget i 50% av patienter med myokardit finns andfåddhet, som orsakas av fysiska stammar, även ibland obetydliga. Myokardit i allvarlig ström kännetecknas av andningssvårigheter i vila och kvävande attacker under sömnen, nämligen på natten.

Att frekventa klagomål hos patienter kan hänföras till en störning i hjärtats arbete, vilket uppenbarar sig i form av lugn hjärtrytm, och sedan utseendet av ett hjärtslag. Hjärtslag börjar som regel regelbundet, men ibland kan den uttryckas av paroxysmal takykardi. Det är väldigt sällsynt att observera ett kaotiskt hjärtslag som är symptomatiskt av förmaksflimmer.

Dessutom är det svaghet hos patienterna, de börjar svettas och klagar på smärta i huvudet, yrsel och en tendens att svimma. För myokardit icke-specifik smittsam och toxisk-allergisk natur som ibland kännetecknas av artralgi.

Den allmänna symptomen på myokardit består av ökad svaghet och trötthet hos patienter, men detta är inte alltid orsaken till myokardit. Därför kan sjukdomen detekteras vid EKG, röntgenundersökning eller oavsiktlig läkarundersökning.

Också i mycket sällsynta fall med myokardit förekommer en hög temperaturökning, vilket kan bero på patientens underliggande sjukdom. Men lågkvalitativ feber noteras ganska ofta hos nästan 50% av patienterna.

Vid visuell inspektion avslöjar inte karaktäristiska förändringar hos patienter. Ibland dessa patienter är lite blek, samtidigt som en historia av hjärtsvikt med en Crocq sjukdom, takypné, i sällsynta fall, som med allvarliga Naturligtvis finns ortopné, degig, eller svullnad av de nedre extremiteterna. När manifestationer av otillräckligt arbete i höger kammare kommer anasarka.

Med myokardit hörs tachykardi oftast, men hjärtfrekvensen kan vara antingen normal eller låg. I många patienter finns extrasystol, och för terminalsteget är en trådliknande puls karakteristisk.

Arteriellt tryck i myokardit reduceras nästan alltid. Myokardit, som har en systemisk sjukdom, kan ha en etiopathogenetisk faktor och arteriell hypertoni, som ett vanligt symptom. Att sänka blodtrycket kan bero på dålig kontraktil arbete i hjärtat i samband med en otillräcklig funktion av blodkärl. Om det uppstår en allvarlig skada på blodkärlen med toxiner eller karaktäristiska störningar i ledningsförmågan utvecklas kollapsen.

När perkussion upptäcks hjärtats vänstra kant, skiftas utåt, ibland expanderar hjärtat från två sidor eller bara till höger. Hjärtat på spetsen är vanligtvis försvagat eller inte palperat alls. Men med förstärkning av hjärtat finns det ett tryck av en mjuk, diffus natur.

Med myokardit är hjärteljudet mjukt eller dövt. Och för den svåra formen av myokardit kännetecknas av en hjärtritme i form av en pendel, där det är svårt att bestämma var den första tonen och var den andra. Det finns också en diastolisk rytm i form av en galopp som är karakteristisk för hjärtsvikt. De flesta patienter med myokardit har systolisk murmur i överkroppen. Med myokardit av ospecifik etiologi bestäms presystolärt murmur vilket simulerar bruset av mitralstenos.

Non-reumatisk myokardit kan ha en akut, subakut, kronisk progressiv och kronisk återkommande kurs. Den akuta formen av sjukdomen är karakteristisk för myokardit med en infektiös etiologi. Detta gäller speciellt virala infektioner, tyfus, difteri etc. när patogener eller deras toxiner påverkar myokardiet direkt. Även akut myokardit uppträder under kemotoksisk och strålskada på hjärtmuskeln. Men infektiös och toxisk-allergisk myokardit kan strömma från akuta former till långsamt flödande kroniska former. Kroniska former kan, både framsteg och återkommande. Symptomatologin för återkommande myokardit uppstår mot bakgrund av en förvärring av infektionen, en stressig situation, hypotermi,

Myokardit hos barn

Med denna sjukdom är det möjligt att införa medel för infektiös etiologi direkt i hjärtmuskeln, men i allmänhet karaktäriseras myokardit hos barn av en infektiös toxisk eller infektiös allergisk genesis.

Barns myokardit, som en sann sjukdom, är fortfarande inte fullständigt förstådd.

De viktigaste orsakande faktorer som bidrar till bildandet av myokardit, särskilt i tidig ålder är Coxsackie virus, ECHO, mycket mindre luftvägsvirus och andra. Det är ofta upptäcks efter myokardit olika etiologier av sepsis, akut bakteriell endokardit, kollagenos.

Dessutom observeras parasitisk och protozoal myokardit, såväl som allergisk och toxisk. Men med scarlet feber, tuberkulos, tyfus och difteri, detekteras myokardit lite mindre, vilket är förknippat med tidig diagnos av den underliggande sjukdomen, dess effektiv behandling och förebyggande.

Myokardit hos barn är nästan lika klassificeras som hos vuxna, men belysa vissa funktioner i en medfödd myokardit, som utvecklas i livmodern som ett resultat av infektion av modern under graviditeten olika infektioner. Dessa inkluderar råtta, enterovirus och bakterieinfektioner, liksom parasitiska och andra sjukdomar. Nästan en tredjedel av barn i en tidig ålder som utvecklar icke-reumatisk myokardit, finner förändringar i endokardiet och perikardiet.

Pediatrisk myokardit kombineras med patologi av det centrala nervsystemet, särskilt när den gäller viral encefalomyokardit, kongenital toxoplasmos, cytomegalovirus generaliserad natur.

Symptomatisk myokardit under nyfödd och tidig ålder består av en akut eller subakut sjukdom som ofta uppträder i svår form. Postnatal myokardit utvecklas efter en infektionssjukdom eller i sin tid. Med ett subfebrilt tillstånd och ibland en hög temperatur blir barnet blekt med grå eller cyanotisk hudton, han har förlorat intresse för allt omkring sig. Barnet blir trött under sugande mjölk, vägrar att amma, börjar gå ner i vikt, blir lustfull och blir adynamisk och slöhet.

Vid utnämning av en röntgenundersökning för myokardit är det möjligt att bestämma förlängningen av hjärtgränserna till vänster. Vid lyssnandet noteras en svag och diffus hjärtfrekvens. Mycket starkt är hjärnljuden mjuka och ibland helt döva. I detta fall definieras en patologisk tredje ton som en galopp. Myokardit hos barn kännetecknas av takykardi, embryokardi och ibland bradykardi, som orsakas av ledningssjukdomar.

Isolerad myokardit karakteriseras av en kort, instabil systolisk murmur med en mjuk ton. Ibland kan ljudet förstärkas till följd av otillräcklig funktion av ventiler, muskeldysfunktion, ventileras prolapse och även efter inflammatorisk skada på ventilerna. Om hjärtproduktionen minskar avsevärt och det otillräckliga arbetet hos kärl och binjurar är fäst vid det, kan collapoidtillståndets kollaps eller kroniska form utvecklas.

Symtomatologi av svår infarkt hos spädbarn observerade en uttalad blekhet i de tidiga stadierna av sjukdomen, ångest, sömnstörningar, anorexi, hosta, ansträngd andning i form av andnöd under matning, defekation, badning, swaddling. Och redan vid de sena stadierna av utveckling av myokardit förefaller andfåddhet och takykardi också i vila.

Med progressionen av otillräckligt arbete i högra hjärtkammaren har barnet allmänt pastovity, svullnad av händer och fötter, och även i pubic-regionen och bukväggen. Sådana barn börjar bli mycket viktiga, vilket beror på svullnad. De noteras oliguri, hepatomegali och ofta splenomegali. Dessutom är proteinuri möjligt med utseendet av blod i urinen.

När myokardit i svår form, där den dominerande brist på funktion av den vänstra ventrikeln, utvecklar pulmonell hjärta och lymfstasis, interstitiella ödem egenskaper, återkommande symptom på ödem i alveolerna, som kännetecknas av knaster på båda sidor, andnings försämring och ökande cyanos. Ibland finns attacker av akut form av lungödem, vilket leder till dåligt resultat.

Hos äldre barn kan myokardit också förekomma i tre former (akut, subakut och kronisk återkommande). Men som regel har sjukdomen en godartad kurs. Efter infektionen manifesterar sjukdomen i nästan tre veckor sig inte. I början av myokardit finns asteni, mycket snabb trötthet, pallor och viktminskning, men temperaturen kan antingen vara normal eller öka till låga siffror. Ibland finns det ont i huvudet, buken, frekvent yrsel, samt artralgi och myalgi.

Hos barn med myokardit uppträder klagomål om hjärtslag och smärta i nästan 18% av fallen. Den smärtsamma formen av myokardit utsöndras inte hos barn till följd av en liten intensiv hjärtkärl. Men med deras varaktighet är det mycket svårt att sluta med antispastiska droger och smärtstillande medel. Symtomatologi som orsakas av andningssvårigheter och utseende av cyanos, uttrycks hos dessa barn är obetydlig. Detta observeras huvudsakligen efter fysisk överbelastning. Det är också mycket sällsynt att skilja hjärtans utvidgade gränser, dämpade toner och takykardi. Men i detta fall störs barnen av hjärtrytmen, i form av en migrerande eller nodalrytm. För en icke-allvarlig variant är syndromet hos den svaga sinusen och atriella noden karakteristisk, såväl som kränkningar av det kontraktile arbetet i hjärtmuskeln (myokardiet). All denna kliniska symptomatologi vittnar om fokal myokardit.

I regel uppträder myokardit olämpligt hos spädbarn och mycket små barn, vilket är markerat av utvecklingen av kroniska progressiva processer i myokardiet eller patientens död. I grunden utvecklas i denna kategori av patienter mot bakgrund av inflammatoriska förändringar i hjärtmuskeln, kardioskleros, fibroelastos och elastofibros.

Men i förskolebarn och skolbarn kan myokardit botas, men det finns speciella kränkningar av hjärtkollisioner på grund av kardioskleros.

Infektiös myokardit

Denna sjukdom kan oftast uppträda med olika former av infektion, såsom kronisk tonsillit, tyfoid, difteri, viral lunginflammation, skarlettfeber och sepsis. Förändringar i hjärtmuskeln kan vara diffusa eller brännbara. Diffus myokardit kännetecknas av skador på arbetsmusklerna, vilket leder till otillräckligt arbete i hjärtat. För fokal myokardit är skadan på ett system som producerar och leder impulser inneboende. Således är den kliniska symptomatologin beroende på olika hjärtrytmstörningar.

Symptom på infektiös myokardit presenteras i form av ett förstorat hjärta i diameter, döv toner, speciellt den första. Dessutom hörs ett muskulöst ljud. Takykardi refererar till ett tidigt symptom på infektiös myokardit. I detta fall beror inte ökningen i hjärtfrekvensen på ökad temperatur, men som ett resultat av myokardiell svaghet. Ibland finns det en bradykardi, som kan uppstå som följd av sinusnodens lesioner. Med allvarlig myokardit och takykardi uppstår embryokardi. Ibland diagnostiseras extrasystolisk och förmaksflimmer. I sällsynta fall uppträder hjärtblokade. Med en signifikant minskad ton i myokardiet noteras en rytm av gallopstypen och AD minskar.

Svår form av infektiös myokardit karakteriseras av hudens hud, smärta i hjärtat och andfåddhet. I detta fall kan vaskulär insufficiens observeras.

Infektiös myokardit diagnostiseras kraftigt i mild form med akut och subakut kurs.

Till exempel lockar myokardit hos viral influensa genom sitt nederlag inte bara myokardiet, utan även nervsystemet som reglerar aktiviteten hos SS. I det här fallet finns det smärtor i hjärtat som liknar angina. Hjärtat ökar i diameter med ljudsignalen från systolen på toppen.

Med myokardit mot bakgrund av difteri observeras hjärtblokad och olika arytmier. Hjärtklappningar är också karakteristiska, och i händelse av skador på ledarsystemet avslöjas andnöd, cyanos, bradykardi, pallor etc..

Strukturell förändring av hjärtmuskeln i tonsillit uppenbaras symptomatiskt av obehagliga känslor, frekventa smärtor i hjärtat, hjärtslag, takykardi, dyspné. Ibland uppstår temperaturen, ledvärk och hypotension samt extrasystol uppstår. För diagnos är det nödvändigt att observera för att utesluta reumatisk cardit. För att behandla denna infektiösa myokardit appliceras terapin av huvudpatologin och enligt indikationer - tonsillektomi, vilket ger ett positivt resultat.

Förloppet av infektiös myokardit hos de flesta patienter passerar positivt med den möjliga absoluta återhämtningen. I en viss kategori av patienter lämnar myokardit ärr i hjärtat, och detta leder gradvis till utvecklingen av bestående och progressivt hjärtsvikt.

Akut myokardit

Den akuta formen av myokardit karakteriseras av hjärtinfarktens inflammation (hjärtmuskeln). För akut myokardium finns det ljusa symtom som orsakar bildandet av olika arytmier, otillräckligt hjärnt arbete och kan också leda till död hos patienter.

Behandlingen av någon sjukdom är baserad på diagnosen och orsaken till denna patologi. Vid diagnos av myokardit är det nödvändigt att ta hänsyn till både yttre symtom, tillståndet av vävnader och organ. En lång tid, vet läkarna inte vet vad som händer med hjärtvävnaden vid infarkt, men med 80-talet av XX-talet, efter upptäckten av trans biopsi, har lärt sig att göra den kliniska bilden av inflammatoriska processer i hjärtat. Således började dela myokardit till reumatisk, smittsam och allergisk, som alla har en akut kurs av sjukdomen. I detta fall menar vi akut myokardit. Denna form av myokardit beror på orsaken, som påverkar bildandet av hjärtets patologi.

Myokardit av oförklarlig etiologi kallas idiopatisk myokardit.

Akut myokardit fortskrider nästan asymptomatiskt utan att manifestera sig som ljusa tecken. Men han står alltid för sin karaktäristiska kliniska bild: bröstsmärta, cyanotisk hud, andfåddhet, ökad svaghet, hjärtrytmförstöring, ödem i nedre extremiteterna. Vid akut myokardit blir hjärtat signifikant förstorat, vilket finns vid radiografisk undersökning.

Att klargöra diagnosen utse hålla en,, röntgenundersökning elektrokardiogram hjärta ultraljudsundersökning av bröst-, allmänt, biokemisk och immunologisk analys av blod, avkänna hjärt kaviteter, MRI, biopsi. Alla dessa undersökningar gör det möjligt att korrekt diagnostisera akut myokardit och förorda lämplig behandling.

Myokardit diagnos

Elektrokardiografi är en av de ledande platserna i diagnosen av denna sjukdom. Samtidigt är det möjligt att bestämma de överträdelser som är förknippade med atrioventrikulär ledning. I regel ligger detta i första och andra graden, nästan till den absoluta och intraventrikulära blockaden och extrasystolen.

Förändringar på EKG påverkar huvudsakligen repolarisation. Den kännetecknas av en minskning i höjden på T-vågen i början av myokardit och sedan ST-segmentet ibland skiftas ner, och efter ett par veckor produceras en negativ T-vågor, som kännetecknas av långvarig stabilitet i en sådan position.

Med röntgendiagnos av myokardiet finns det förstorade delar av hjärtmuskeln, och ibland hela hjärtat, i diffus form av myokardit. Dessutom gör röntgen det möjligt att bestämma bågens jämnhet och olika stagnationer i cirkulationssystemet i den lilla cirkeln.

Med hjälp av ekkokardiografisk forskning är det möjligt att detektera en reducerad utstötningsfraktion, index som karakteriserar den myokardiella ventrikulära komponenten och också en ökad hjärtvolym i resten.

Oftast underlättar laboratoriediagnos etableringen av myokardit. Med hjälp av ett utvidgat blodprov bestäms leukocytos, där det är möjligt att upptäcka ett neutrofilt skifte i vänster sida, och ibland till och med måttlig eosinofili och en ökning av ESR.

Biokemiska studier kan detektera ökad aktivitet av aminotransferaser, MB-fraktioner och globuliner.

Laboratoriestudier ger oss möjlighet att bestämma inte bara de inflammatoriska symptomen på myokardit, men den allergiska processen - ökat antal basofiler och eosinofiler, deras degranulering test en aktiv process av fosfatas i neutrofiler.

Myokarditbehandling

Användningen av symptomatisk, patogenetisk och etiologisk behandling som helhet är endast möjlig i vissa fall, det är inte alltid.

För att behandla den akuta formen av infektiös myokardit orsakad av vissa svampar, protozoer och bakterier används etiotropisk behandling med användning av antibiotika och kemoterapi. Hittills finns ingen specifik behandling för virusinfektioner. Med allergisk myokardit av läkemedelsetiologi är det nödvändigt att avbryta användningen av läkemedlet, och vid vissa tillfällen inte ens att kontakta den.

All behandling av myokardit symptom bör grundas på terapin av den underliggande patologin.

I början av sjukdomen ges patienterna sängläger, även om det inte finns några tecken på otillräcklig hjärtfunktion i syfte att förebygga.

Eftersom det finns en allergisk faktor i patogenesen av viss myokardit, används hypensensibilisering allmänt. Bland de starka drogerna i denna grupp är dexametason, triamcinolon och prednisolon. Det är även känt att glukokortikoider i höga doser kan generalisera bränninfektion, men de är ändå föreskrivna under omslaget av antibiotika. De flesta forskare hävdar den positiva effekten av denna grupp av droger i myokardit med olika orsaker till dess bildning. Först och främst handlar det om de mest allvarliga formerna av sjukdomen, till exempel myokardit Abramov-Fiedler. Som regel bör den dagliga utsättningen av Prednisolon inte överstiga trettio milligram, och i framtiden minskar dosen.

När långvarig myokardit eller återkommande karaktär salicylater som används i form av acetylsalicylsyra, indometacin och fenylbutazon Brufen, hingamin och hydroxiklorokin. I detta fall kommer antihistaminer och ATP med kokarboxylas också att vara ineffektiva.

Vissa salicylater lindrar smärt syndrom, som utvecklas i olika former av myokardit. Med anginal smärta av envis natur används Anaprilin, vilket ger bra resultat. Men det är viktigt att alltid komma ihåg att detta läkemedel i höga doser, främjar utvecklingen av hjärtsjukdomar som ett misslyckande.

Myokardit, som utvecklas som en följd av bakteriell infektion, behandlas med antibakteriella medel. Oksatsilin, monocyklin, doxycyklin och penicillin används oftast. Sanitera också kronisk infektiös foci, vilket leder till ett säkert resultat av myokardit.

Ibland, för att undvika komplikationer av tromboembolisk karaktär, utses Heparin. Och för behandling av takykardi och andra rytmförändringar används antiarytmika.

När ihållande rytmstörningar visar kirurgiskt ingrepp som implantation extern pacemaker till hjärtat.

Det är viktigt att komma ihåg att de som har haft myokardit bör undvika stark fysisk ansträngning, fortsätta att dieten och försök att inte överkolla. Vid dyspné eller svullnad i nedre extremiteterna är det nödvändigt att omedelbart konsultera en kardiolog.

myokardit

myokardit - inflammation i hjärtmuskulaturen (myokard), oftare reumatisk, smittsam eller infektionsallergisk. Förloppet av myokardit kan vara akut eller kronisk. Akut myokardit manifesteras genom andnöd, cyanos, svullnad i benen, svullna venerna i nacken, smärta i hjärtat, hjärtklappning, arytmier. Ofta förekommer utvecklingen av myokardit före den överförda infektionen (difteri, angina, scharlakansfeber, influensa, etc.). I framtiden återkommer sjukdomen (med reumatisk myokardit), utvecklingen av hjärtsvikt och tromboembolism hos kärl i olika organ.

myokardit

myokardit - inflammation i hjärtmuskulaturen (myokard), oftare reumatisk, smittsam eller infektionsallergisk. Förloppet av myokardit kan vara akut eller kronisk. Akut myokardit manifesteras genom andnöd, cyanos, svullnad i benen, svullna venerna i nacken, smärta i hjärtat, hjärtklappning, arytmier. Ofta förekommer utvecklingen av myokardit före den överförda infektionen (difteri, angina, scharlakansfeber, influensa, etc.). I framtiden återkommer sjukdomen (med reumatisk myokardit), utvecklingen av hjärtsvikt och tromboembolism hos kärl i olika organ.

Incidensen av myokardit är mycket högre än den statistiska takten på grund av sen diagnos och latenta former, när sjukdomen är raderad eller i mild form. Tecken på inflammatorisk process i myokardiet i 4-9% av fallen finns endast på obduktion (enligt resultaten av patoanatomiska studier). Från akut myokardit dör 1 till 7% av patienterna, hos unga i 17-21% av fallen, det orsakar plötslig död. Myokardit leder till utvecklingen av hjärtsvikt och hjärtrytmstörningar, vilka är de främsta orsakerna till döden. Myokardit är vanligare hos ungdomar (genomsnittlig ålder av patienterna 30-40 år), även om sjukdomen kan uppstå vid vilken ålder som helst. Män utvecklar myokardit mer sällan än kvinnor, men de utvecklar mer allvarliga former av sjukdomen.

Orsaker till myokardit

Myokardit innefattar en stor grupp av sjukdomar i hjärtmuskeln i inflammatorisk genes, som manifesteras av nederlaget och nedsatt myokardfunktion. En vanlig orsak till myokardit är olika infektionssjukdomar:

Svår form av myokardit kan förekomma med difteri, skarlet feber, sepsis. Höga virus som orsakar myokardit i 50% av fallen har hög kardiotrofi. Ibland utvecklas myokardit med systemiska sjukdomar i bindväv: systemisk lupus erythematosus, reumatism, vaskulit, reumatoid artrit, allergiska sjukdomar. Också orsaken till myokardit kan vara de toxiska effekterna av vissa droger, alkohol, joniserande strålning. En svår progressiv kurs utmärks av idiopatisk myokardit av oförklarlig etiologi.

Myokardit i de flesta fall åtföljs av endokardit och perikardit, mindre ofta påverkar inflammatorisk process endast myokardiet. Skador på myokardiet kan inträffa med direkt myokardiotocytolytisk verkan hos det infektiösa medlet; under påverkan av toxiner som cirkulerar i blodet (vid systemisk infektion); och som ett resultat av en allergisk eller autoimmun reaktion. Ofta finns infektionsallergisk myokardit.

De provokerande ögonblicken hos myokardit är akuta infektioner (ofta virala), foci för kronisk infektion; allergier, nedsatta immunologiska reaktioner; toxiska effekter på kroppen (droger, alkohol, droger, joniserande strålning, tyrotoxikos, uremi etc.).

Immunstörningar som observerats i myokardit, manifest en störning alla delar av immunitet (cellulär, humoralt, fagocytos). Infektion antigen utlöser en autoimmun kardiomyocyter skador som leder till betydande förändringar i hjärtmuskeln: dystrofa förändringar i muskelfibrer, eller utveckling av exsudativa proliferativa svar i den interstitiella vävnaden. Konsekvensen av inflammation i myokardit är en överväxt av bindväv och kardioskleros utveckling. När myokardit markant minskad pumpfunktion av hjärtmuskeln som ofta irreversibel och leder till en allvarlig tillstånd av cirkulationssvikt, hjärtrytmrubbningar och lednings orsakerna till handikapp och död vid ung ålder.

Klassificering av myokardit

Beroende på mekanismen för förekomst och utveckling av myokardit, utmärks följande former:

 • infektiös och smittsam giftig (med influensa, Coxsackie-virus, difteri, skarlettfeber etc.);
 • allergisk (immun) (serum, infektiös-allergisk, transplantation, läkemedel, myokardit i systemiska sjukdomar);
 • toxisk-allergisk (med thyrotoxikos, uremi och alkoholskador på hjärtat);
 • idiopatisk (oförklarlig natur).

I förekomsten av inflammatoriska lesioner är myokardit uppdelad i diffus och fokuserad.

Under processen fördjupas akut, subakut, kronisk (progressiv, återkommande) myokardit. När det gäller svårighetsgrad - lätt, myokardit av medellång svårighet, tung.

Genom arten av inflammation isoleras exudativ-proliferativ (inflammatorisk-infiltrativ, vaskulär, dystrofisk, blandad) och alternativ (dystrofisk nekrobiotisk) myokardit.

Vid utveckling av infektiös myokardit (som vanligast) utmärks fyra patogenetiska steg:

 1. Infektiös-toxisk
 2. immunologisk
 3. dystrofisk
 4. Miokardioskleroticheskaya

Kliniska varianter (av rådande kliniska symptom) skiljer mellan myokardit:

 • oligosymptomatic
 • smärtsam eller pseudokoronär
 • decompensational (med cirkulationsstörning)
 • arytmisk
 • tromboembolisk
 • pseudofil
 • blandad

Symptom på myokardit

Kliniska symtom på myokardit beror på graden av myokardiell skada, lokalisering, svårighetsgrad och progression av inflammatorisk process i hjärtmuskeln. Det innefattar manifestationer av myokardiell kontraktilitet och hjärtritmatiska störningar. Infektiös-allergisk myokardit, i motsats till reumatisk, börjar vanligtvis på bakgrunden av infektionen eller omedelbart efter det. Uppkomsten av sjukdomen kan uppstå malosymptomatiskt eller latent.

De viktigaste klagomål från patienter - vid extrem svaghet och trötthet, andfåddhet vid ansträngning, hjärta smärta (värk eller paroxysmal), arytmier (hjärtklappning, oregelbundna), ökad svettning, ibland smärta i lederna. Kroppstemperaturen är oftast subfebril eller normal. Karaktäristiska symtom på hjärtmuskelinflammation är ökad storlek på hjärtat, sänka blodtrycket, cirkulationssvikt.

Hudöverdrag hos patienter med myokardit är blek, ibland med en cyanotisk nyans. Pulsen är snabb (ibland urezhenny), kan vara arytmisk. Med svår hjärtsvikt är det svullnad i livmoderhalsarna. Det finns ett brott mot intrakardiell ledning, som även med små skador kan orsaka arytmi och leda till döden. Överträdelse av hjärtritmen manifesterar supraventrikulär (supraventrikulär) extrasystol, mindre frekventa attacker av förmaksflimmer, vilket signifikant förvärrar hemodynamiken, ökar symtomen på hjärtsvikt.

I de flesta fall dominerar endast några av de ovan angivna symtomen i den kliniska bilden av myokardit. Cirka en tredjedel av patienterna med myokardit kan vara asymptomatisk. I myokardit, som uppstår på grund av kollagensjukdomar, liksom virusinfektion, förekommer ofta samtidig perikardit. Idiopatisk myokardit har en allvarlig, ibland för malignt, vilket resulterar hjärtförstoring, allvarlig arytmi och hjärtledning och hjärtsvikt.

Komplikationer av myokardit

Med långvarig myokardit utvecklas sklerotiska lesioner i hjärtmuskeln, utvecklas myokardisk kardioskleros. Vid akut myokardit vid svåra hjärtsjukdomar, hjärtsvikt och arytmi, som orsakar plötslig död, utvecklas snabbt.

Diagnos av myokardit

Betydande svårigheter vid diagnos av myokardit orsakas av avsaknaden av specifika diagnostiska kriterier. Åtgärder för att identifiera inflammatorisk process i myokardiet innefattar:

 • Anamnesis historia
 • Fysisk undersökning av patienten - symtom varierar från mild takykardi till dekompenserat ventrikulärt misslyckande: svullnad, svullnad i livmoderhinnan, hjärtrytmförstöring, lungbildning i lungorna.
 • EKG - brott mot hjärtrytm, excitabilitet och konduktivitet. EKG-förändringar i myokardit är inte specifika, eftersom de liknar förändringar i olika hjärtsjukdomar.
 • Ekokardiografi - avslöjade patologi infarkt (kaviteter hjärta utvidgningen, vilket minskar kontraktiliteten, försämrad diastolisk funktion) i varierande grad beroende på svårighetsgraden av sjukdomen.
 • Övergripande, biokemiska, immunologiska blodprover är inte så specifik i myokardit och visar en ökning av halten av α2 och γ - globulin, ökad antikroppstiter till hjärtmuskeln, positiv RTML (bromsreaktions lymfocyt migration) positivt test för C-reaktivt protein ökning sialinsyror, aktivitet av kardiospecifika enzymer. Studien av immunologiska indikatorer bör genomföras i dynamik.
 • Lungens strålning hjälper till att upptäcka en ökning av hjärtstorleken (kardiomegali) och stillastående processer i lungorna.
 • Bakterier av blod för att identifiera patogenen eller PCR-diagnosen.
 • Endomyokardbiopsi användning avkännande hålrummen i hjärtat, inklusive den histologiska undersökningen av biopsiprover infarkt, bekräftar diagnosen av myokardit inte är mer än 37% av fallen beror på det faktum att det kan finnas fläckvis myokardial skada. Resultaten av upprepad myokardbiopsi ger möjlighet att utvärdera dynamiken och resultatet av den inflammatoriska processen.
 • Scintigrafi (radioisotopundersökningar) infarkt är fysiologisk forskning (spåras naturlig migrering av leukocyter i den inflammatoriska fokus och varbildning).
 • Magnetic resonance imaging (MR i hjärtat) med kontrasterande ger en visualisering av inflammatorisk process, ödem i myokardiet. Känsligheten hos denna metod är 70-75%.
 • Radioisotopundersökning av hjärtat, magnetisk resonansbildning gör att du kan identifiera områden av skador och nekros av hjärtmuskeln.

Behandling av myokardit

Den akuta stadiet av myokardit kräver sjukhusvård vid Institutionen för Cardiology begränsa fysisk aktivitet, strikt sängläge för 4 - 8 veckor för att uppnå kompensering av cirkulation och återställa normal hjärt storlek. Kost i myokardit innebär ett begränsat intag av salt och flytande, berikat protein och vitamintillförsel för att normalisera metaboliska processer i myokardiet.

Terapi av myokardit utförs samtidigt i fyra riktningar, genom att genomföra etiologisk, patogenetisk, metabolisk symptomatisk behandling. Etiologisk behandling syftar till att undertrycka infektionsprocessen i kroppen. Terapi av bakteriella infektioner utförs med antibiotika efter isolering och bestämning av den patogena mikroorganismens känslighet. Med myokardit av virusgenesis anges utnämningen av antivirala läkemedel.

En förutsättning för framgångsrik behandling av myokardit är detektering och justering av infektiös foci, stödja den patologiska processen: tonsillit, otitis media, sinusit, periodontit, adnexit, prostatit, etc. Efter den foci omjustering (kirurgiskt eller terapeutiskt), förloppet av antiviral eller antibiotikabehandling nödvändigt att genomföra den mikrobiologisk kontroll av härdning..

Patogenetisk behandling av myokardit innefattar antiinflammatoriska, antihistaminer och immunosuppressiva läkemedel. Användningen av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel utförs individuellt med val av doser och behandlingens varaktighet. Avskaffandet av laboratorie- och kliniska tecken på inflammation i myokardiet tjänar som ett kriterium för avbokning. Med en svår och progressiv kurs av myokardit är glukokortikoidhormoner förskrivna. Antihistaminer hjälper till att blockera mediatorer av inflammation.

För att förbättra metabolismen av hjärtmuskeln i myokardit används kalium, inosin, vitaminer, ATP, kokarboxylas. Symtomatisk behandling av myokardit syftar till att eliminera arytmier, arteriell hypertoni, symtom på hjärtsvikt, förebyggande av tromboembolism. Varaktigheten av myokarditbehandling bestäms av svårighetsgraden av sjukdomen och effektiviteten hos komplex terapi och är i genomsnitt cirka sex månader och ibland längre.

Prognos för myokardit

Med en latent lymfekrets med myokardit är spontan klinisk botemedel utan avlägsna konsekvenser möjlig. I mer allvarliga fall bestäms prognosen för myokardit av förekomsten av myokardiell skada, egenskaperna hos den inflammatoriska processen och svårighetsgraden av bakgrundssjukdomen.

Med utvecklingen av hjärtsvikt finns det en förbättring av behandlingsresultatet hos 50% av patienterna, i ett kvartal är stabiliseringen av hjärtaktiviteten, i återstående 25% förvärras tillståndet progressivt. Prognosen för myokardit komplicerad av hjärtsvikt beror på svårighetsgraden av vänster ventrikulär dysfunktion.

Otillfredsställande prognos noterades i vissa former av myokardit: jätte cell (100% dödlighet vid konservativ behandling), difteri (dödlighet upp till 50-60%), myokardit orsakas av Chagas sjukdom (amerikansk trypanosomiasis), etc. Dessa patienter har tagit upp frågan om transplantation. hjärta, även om risken för att utveckla upprepad myokardit och avstötning av transplantatet inte utesluts.

Förebyggande av myokardit

Rekommenderade försiktighetsåtgärder vid kontakt med smittsamma patienter sanera härdar av infektion i kroppen, för att undvika fästingbett, utföra vaccinering mot mässling, röda hund, influensa, påssjuka, polio, för att minska förekomsten av myokardit risk.

Patienter som genomgick myokardit genomgår en uppföljning hos kardiologen 1 gång om 3 månader med gradvis återställande av regimen och aktiviteten.