Huvud / Angina pectoris

Stenos av mitralventilen: orsaker, diagnos, behandling

Från den här artikeln kommer du att lära dig: Vad är mitralstenos, de viktigaste orsakerna till förekomsten. Hur utvecklar patologin, dess karakteristiska symptom. Metoder för diagnos och behandling, prognos för återhämtning.

Minskningen av öppningen mellan vänstra atriumet och ventrikeln, som hindrar blodkroppen i hjärtat, kallas stenos av mitralventilen.

Vid normal drift, kommer in i blodet i hjärtat utan hinder från förmaken till ventriklarna när ventriklarna koppla av efter en hjärtminutvolym och minska infarkt (under diastole). I patologin av olika orsaker (smittsamma endokardit, aterosklerotisk plack) kvar atrioventrikulär öppningen reduceras i storlek, görs smalare (ärrbildning eller vävnadsventil förkalkning, fusions flaps), vilket skapar ett hinder för normalt blodflöde:

 • i vänster ventrikel levereras inte blod i tillräcklig kvantitet, volymen av hjärtutgången sjunker;
 • i vänstra atriumet på grund av tryck ökar motståndet i hjärtkammarens väggar, de tjocknar (hypertrofi);
 • utvecklar lunghypertension (en ökning av blodtrycket i lungkärlen);
 • höger kammare ökar gradvis i volymen (dilatation), dess kontraktile funktion bryts.

Resultatet är en allvarlig störning av hjärtmuskeln och cirkulationen.

Denna utföringsform stenos (förträngning av vänster atrioventrikulär öppning) avser laster till förvärvad patologi farlig utveckling av allvarliga komplikationer - malign arytmi (atrial dess form) från dödlig tromboembolism, blödning (rupturerat aneurysm av lungblodkärlen), lungödem.

Slutligen är det omöjligt att bota stenosen, kirurgiska metoder misslyckas att signifikant förbättra prognosen och förlänga tiden liv genom två (med unexpressed försämrad blodtillförsel, dyspné efter träning) och 3 stadier av sjukdomen (med allvarliga blodrubbningar, dyspné vid vila).

Före och efter operationen behandlas patologi av en kardiolog, opererar på hjärtkirurgens inskränkning.

Fem stadier av patologi

Alla cirkulationsstörningar (hemodynamik) med stenos i mitralventilen har ett direkt beroende av storleken på den atrioventrikulära öppningen. Dess område i det normala hjärtat är 4-6 kvadratmeter. cm, med patologi minskar det gradvis:

 1. Minor förminskning (ett område på minst 3 kvm), hemodynamiska störningar inte uttrycks, kan variera i årtionden, motsvarar stadium 1 av sjukdomen.
 2. Måttlig mitral stenos (2,9 till 2,3), symptom svaga och stagnation av blodtillförselstörningar (liten dyspné, utvecklas som ett resultat av fysisk aktivitet, vilken sträcker sig i vila) motsvarar steg 2.
 3. Den uttalade förminskningen (från 2,2 till 1,7 kvm), uppenbara symtom på dysfunktion, uppstår dyspné från någon aktivitet (när man utför dagliga uppgifter, går), passerar inte i vila, motsvarar de 3-4 stadierna av stenos.
 4. Det kritiska scenen, när stenosen når en storlek på 1,0 kvadrat. cm, motsvarar det dystrofa skedet 5 av sjukdomen. Bristsymptom når katastrofala proportioner, cirkulationsrubbningar orsakar oåterkalleliga förändringar i organ och vävnader utveckla maligna arytmier (förmaks form) är svårt att flytta patienten, förlorar han förmågan att arbeta.

I det skede av kritisk avsmalning av atrioventrikulär öppning för att återställa blodflödet och förbättra patientens prognos är omöjligt även kirurgiska metoder är komplicerade störningar snabbt, blir resultatet dödlig.

De främsta orsakerna till stenos av mitralventilen

De vanligaste orsakerna till sammanväxningar och ärr (sammanväxningar) ventilbladen - vävnadsskada resulterande från infektion, metaboliska störningar (hyperlipidemi, kolesterolplackbildning) och trauma av hjärtat:

 • Reumatism, reumatoid artrit och infektiv endokardit (80%);
 • ateroskleros;
 • förkalkning (vävnadshärdning som ett resultat av deponering i kalciumceller);
 • syfilis;
 • Myxom (godartad neoplasma i hjärtat);
 • Medfödd hjärtsjukdom med atrioventrikulär septaldefekt (Lutembash syndrom);
 • aortainsufficiens (brister i aortaklaven som leder till störningar av intrakardiellt blodflöde);
 • intrakardiell trombi;
 • hjärnans och bröstets trauma;
 • joniserande strålning;
 • berusning med läkemedel (beredningar baserade på växtekstrakter av malurt).

Ibland är orsaken till återupptagande av mitralventilen kirurgi (30%) för att eliminera stenos (kommissurotomi, ventilproteser).

symptom

I de tidiga skeden av sjukdomen är sjukdomen helt asymptomatisk, utan att påverka förmågan att arbeta och patientens livskvalitet, denna period kan variera i årtionden (från 10 till 20 år).

Allvarlig stenos av mitralventilen blir i etapper när området av den atrioventrikulära öppningen smalnar till 2 kvadratkilometer. se Patologi kännetecknas av tydliga tecken på överträdelser (hosta med hemoptys, astmasattacker, lungödem, arytmi av typen ciliary). Allvarlig andnöd stör patienten inte bara efter hushållsspänning, men i full vila går patologin snabbt, vilket leder till fullständig funktionshinder.

Stenos av mitralventilen (mitralstenos)

Mitralisklaffen upptar en ledande plats bland alla de förvärvade hjärtfel, och kombinationen av stenos (förträngning) och misslyckande ofta inträffar (ofullständig stängning av ventilerna) och isolerad mitral stenos förekommer hos ca 30% av defekterna hos ventilen.

Om ventilens normala bindväv ersätts med ett ärr, utvecklas adhesionerna och fusionen mellan ventilerna eller i den fibrösa ringen som omger ventilen. Detta patologiska tillstånd kallas stenos av mitralventilen (synonym - stenos av den vänstra atrioventrikulära öppningen).

Stenos av mitralventilen är en sjukdom som tillhör gruppen förvärvade hjärtfel och kännetecknas av följande symtom:

- uppkommer genom organisk skada på bindväven hos ventilklaffar, till exempel en inflammatorisk process i hjärtat med reumatism, bakteriell endokardit;
- som ett resultat av cicatricial förändringar bildas en förminskning av öppningen mellan atriumet och ventrikeln, vilket skapar ett hinder för blodets rörelse från atriumet till ventrikeln;
- denna barriär leder till ökat tryck i vänstra förmaket med dess hypertrofi (förtjockning av väggarna) och minskad blodutstötning i vänster kammare och följaktligen till aortan; det vill säga att hemodynamiska kränkningar utvecklas (blodflödet i hjärtat och i hela kroppen);
- utan kirurgisk behandling, slitage på hjärtmuskeln och dess oförmåga att cirkulera blod genom kroppen, vilket leder till en kränkning av blodtillförseln och näring av alla vävnader i kroppen.

Orsaker till stenos av mitralventilen

I de flesta fall är orsaken till mitralisstenos, liksom andra förvärvad hjärtsjukdom en reumatisk sjukdom (akut reumatisk feber) med utvecklingen av reumatisk hjärtsjukdom - en inflammation i hjärtmuskeln och bindväv.

Symptom på mitralstenos

Svårighetsgraden av de kliniska tecknen på stenos varierar beroende på processen i processen (i Ryssland är klassificeringen enligt AN Bakulev utbredd).

I kompensationsstadier klinisk symptomatologi observeras inte på grund av att hjärtat och kroppen anpassar sig till de befintliga anatomiska störningarna med hjälp av kompensationsmekanismer. Det här steget kan vara i många år, speciellt om det inte är mycket stort att ventilringens förträngning är ungefär 3 cm 2 eller mer.

I stadier av subkompensation som den progressiva förträngning av atrioventrikulära mynnings adaptiva mekanismer kan inte klara av den ökade belastningen på hjärtat. De första symptomen - andfåddhet vid ansträngning, smärta i hjärtat och i interscapular området till vänster med en last eller utan en känsla av störningar i hjärtat och hjärtklappning, violett eller blåfärgning av huden fingertopparna, öron, kinder (cyanos), chilliness, extremiteternas kyla. Atrial fibrillering kan också förekomma.

I stadier av dekompensation Det finns en markant utarmning av hjärtmuskeln, blodstasis bildas först i lungorna, och sedan i alla organ och vävnader i kroppen. Dyspné tar en permanent karaktär, patienten kan andas endast i stället för en semiside (orthopnea), ofta finns det ett livshotande tillstånd - lungödem.

Senare skede allvarlig dekompensation fogade hosta, hemoptys, svullnad i benen och fötterna, vilket resulterar i en ökning i magen intrakavitär ödem, smärta i höger subcostal området på grund av leverhyperemi (kan utvecklas hjärt cirros). Detta stadium kan fortfarande vara reversibelt i läkemedelsbehandlingens beteende.

Nästa gång i terminalsteget (scenen av irreversibla förändringar i hjärtmuskeln och kroppen), blodtrycket minskar, det är svullnad i hela kroppen (anasarca). I samband med kränkning av metaboliska processer i hjärtat och i alla inre organ finns det ett dödligt utfall.

Diagnos av mitralventilstenos

Diagnosen av mitralstenos är fastställd på grundval av följande data.

1. Klinisk undersökning. Uppmärksamhet ägnas åt hudens hud i kombination med kinderens cyanotiska färgning ("mitral blush"), svullnad i benen och fötterna, en ökning i buken. Det sänkade arteriella trycket i kombination med en svag frekvent puls bestäms. Om auskultation av bröstet (auskultation) avslöjar onormala ljud och toner (så kallade "rytm vaktel") på grund av blodflödet genom förträngda öppnings rassel i lungorna. När palpation av buken (palpation) bestäms av ökningen i levern.

2. Laboratoriemetoder för undersökning. I den kliniska analysen av blod är det möjligt att upptäcka en ökning av vita blodkroppar (vita blodkroppar) på grund av en aktiv reumatisk process i kroppen, ett brott mot blodkoagulationssystemet. I den allmänna analysen av urin finns patologiska index, vilket indikerar ett brott mot njurfunktionen (protein, vita blodkroppar etc.). I den biokemiska analysen av blod bestäms indices av lever- och njurefunktion (bilirubin, urea, kreatinin etc.). Även i blodet kan metoder för immunologisk forskning avslöja förändringar som är karakteristiska för reumatism (C-reaktivt protein, antistreptolysin, antistreptokinas, etc.).

3. Instrumentella metoder för forskning.
- När EKG utförs, förändringar som är karakteristiska för vänster atrial och höger ventrikelhypertrofi, registreras hjärtrytmstörningar.
- 24-timmarsövervakning av EKG avslöjar möjliga hjärtrytmstörningar vid normala hushållsaktiviteter som inte registrerades när en enda EKG utfördes i vila.
- när strålning av bröstorganen, stagnerande fenomen i lungorna, förändras hjärtkonfigurationen på grund av att utbyggnaden av dess kamrar bestäms.
- ekokardiogram (ultraljud av hjärtat) leds till visualiseringen av inre strukturer i hjärtat, detekterar ändringen i tjocklek och rörlighet för ventilbladen, förträngning dess öppning, ger ett mått på det avsmalnande området. Också, när ECHO - CG läkare avgör graden av hemodynamiska störningar (ökad vänster förmakstryck, dilatation och hypertrofi (utvidgning) av det vänstra förmaket och den högra ventrikeln), bedömer graden av försämring av blodflödet från den vänstra ventrikeln in i aortan (ejektionsfraktion, slagvolym).

Efter område atrioventrikulär öppning skilja mindre stenos (mer än 3 cm ^..), Måttlig stenos (2,0 -. 2,9 cm ^.), Svår stenos (1,0 -.. 1,9 cm ^) (. Mindre än 1,0 cm ^), Den kritiska stenos.. Att mäta denna parameter är viktig i termer av patienten, i synnerhet bestämning kirurgisk behandling, som en stenos av mindre än 1,5 sq. se är en direkt indikation på operationen.

- före kirurgisk behandling eller vid oklart diagnos kan hjärtkateterisering anges, där trycket i hjärtat mäts och tryckskillnaden i vänstra atrium och ventrikel bestäms.

I bilden erhållen genom ekkokardiografi är förtjockade mitralventilflikar synliga (mitralventiler)

Behandling av mitralventilstenos

Behandlingsmetoder med valet av en behandlingsmetod (medicinsk, kirurgisk eller kombination) bestäms individuellt för varje patient beroende på graden av stenos och sjukdomens kliniska stadium.

Så i steg 1 (kompensation) i frånvaro av kliniska manifestationer och med en grad av förminskning av den atrioventrikulära öppningen till vänster mer än 3 kvadratmeter.. Cm drift inte visas, och läkemedelsterapi som syftar till stagnation av blodkärl i lungorna bokade (diuretika, modifieringar förlängd verkan av nitroglycerin - nitrosorbid, monocinque).

Steg 2 och 3 (subkompensation och initiala manifestationer av dekompensering), särskilt i kombination med en stenos mindre än 1,5 kvadratmeter. se är indikationer för kirurgisk behandling med ett konstant intag av läkemedel.

I steg 4 (uttryckt dekompensation) kirurgi kan förlänga patientens liv, men inte för länge, men, som regel, är i den operativa steg av behandlingen ej tillämpligt - den höga graden av post-operativ risk.

I steg 5 (terminal) drift är kontraindicerad på grund av hemodynamiska störningar uttryckta och förändringar i de inre organen, därför, gäller endast medicinsk behandling för lindring (lätta patient som lider så långt som möjligt).

Medicinsk terapi av stenos av mitralventilen reduceras till utnämningen av följande grupper av droger:

- hjärtglykosider (Korglikon, strophanthin, digitoxin, etc.) används i patienter med minskad kontraktilitet av den högra ventrikeln, och även när patienten permanent förmaksflimmer.
- B - blockerare (karvedilol, Bisoprolol, nebilet etc.) används för ändamålet inbromsningstakten när en paroxysm (episoder) av förmaksflimmer eller dess permanenta form.
- Diuretika (diuretika - indapamid, veroshpiron, furosemid, spironolakton, etc.) som behövs för att "lasta" lungkretsloppet (lungkärlen) och för att minska stagnation av blod i de inre organen.
- ACE-hämmare (fosinopril, ramipril, lisinopril, kaptopril, etc), och angiotensinreceptorblockerare 11 (valsartan, losartan, etc) har kardiprotektornymi egenskaper - de skyddar hjärtceller från den skadliga effekten av olika substanser (t ex lipidperoxideringsprodukter) produceras i många, och kardiologiska inklusive sjukdomar.
- Nitrater (nitroglycerin nitrosorbid, kardiket retard monocinque etc.) används som perifer vazodilalatorov, dvs vidgar blodkärlen vid periferin av kroppen, som riktar ljus från blodkärlen och därmed minska graden av apné.
- Trombocytaggregationshämmande läkemedel och antikoagulantia (tromboAss, cardiomagnil, aspirin, heparin, etc.) används för att förhindra bildning av blodproppar i hjärtat och kärlen, särskilt i förmaksflimmer och i den postoperativa perioden.
- Antibiotika (penicillin) och anti-inflammatoriska läkemedel (ibuprofen, diklofenak, nimesulid, etc) krävs under den akuta fasen av reumatisk feber och reumatisk vid upprepade attacker.

En exemplifierande behandlingsregim av patienten med mitral stenos med minimala kliniska tecken, utan förmaksflimmer (daglig administrering av läkemedel under en lång tid, med eventuell ersättning av läkemedlet eller dosen justeras av den behandlande läkaren beroende på svårighetsgraden av symptom):

- noliprel A forte 5 mg / 1,25 mg (5 mg perindopril + 1. 25 mg indapamid) på morgonen,
- concor (bisoprolol) 10 mg en gång om dagen på morgonen,
- tromboAss 100 mg för lunch efter måltider,
- nitromit 1 - 2 doser under tungan med smärta i hjärtat eller med dyspné,
- monochinkve 20 mg 2 gånger om dagen - 2 veckor, sedan nitrosorbid 10 mg i 20 minuter före träning.

Kirurgiska behandlingsmetoder inkluderar:
- Ballong valvuloplasty - genom kärlen till hjärtat sonden matas med en miniatyr ballong i slutet, vilken uppblåses vid tidpunkten för den genom den atrioventrikulära öppningen, och ventilklaffarna tårflöde söm,
- öppen commissurotomi - en öppen hjärtkirurgi utförs med åtkomst till mitralventilen och dissektion av dess vidhäftningar,
- mitralventilens protes - används oftare i kombination med stenos och ventelfel och utförs genom att byta ut ventilen med ett konstgjort (mekaniskt eller biologiskt implantat).

Kontraindikationer för operationen:

- scenen av uttalad dekompensation (utstötningsfraktion mindre än 20%) och slutsteget av defektflödet;
- akuta infektionssjukdomar;
- Allmänna somatiska sjukdomar i dekompensationsstadiet (bronkialastma, diabetes etc.)
- akut hjärtinfarkt och andra akuta sjukdomar i hjärt-kärlsystemet (hypertensiv kris, stroke, först uppstådda komplexa rytmförstörningar etc.).

Livsstil med mitralstenos

För en patient med denna sjukdom vara säker på att följa följande riktlinjer: bra och äta rätt, begränsa mängden vätskeintag och salt, för att upprätta en lämplig arbete och vila, sova gott, begränsa fysisk aktivitet och eliminera stress, lång tid att vara utomhus.

En gravid kvinna måste registreras vid ett kvinnors samråd i tid för att bestämma förlängningen av graviditeten och valet av leveransmetod (vanligen av kejsarsnitt). Med kompenserad missbildning är graviditet normalt, men med gravida hemodynamiska störningar är graviditet kontraindicerad.

Komplikationer utan behandling

Utan behandling finns en övergående framväxt av hemodynamiska störningar, uttryckt stillastående fenomen i lungorna och andra organ, vilket leder till utveckling av komplikationer och död. Komplikationer av denna sjukdom är såsom lungemboli (särskilt hos patienter med förmaksflimmer), lungödem, lungblödning, akut hjärtsvikt.

Komplikationer av operationen

Både i de tidiga och sena postoperativa perioderna finns det också möjligheter till komplikationer:

 • infektiös endokardit (utveckling av bakteriell inflammation på ventiler, inklusive biologiska artificiella ventiler);
 • bildandet av trombi som ett resultat av arbetet med en mekanisk protes med utvecklingen av tromboembolism - avlossning av en trombus och dess utstötning i lungans, hjärnans, bukhålans kärl;
 • degenerering (förstörelse) av en artificiell bioventil med den upprepade utvecklingen av hemodynamiska störningar.

taktik läkaren kommer till en vanlig undersökning av patienter med ekokardiografi, övervakning av blodets koagulering systemet liv ändamål antikoagulantia och trombocythämmande medel (klopidogrel, warfarin, dipyridamol, klockspel, aspirin, etc), antibiotikabehandling av infektionssjukdomar, bukoperationer, genomförande av minimi medicinska - diagnostiska förfaranden gynekologi, urologi, tandvård mm

utsikterna

Prognosen för mitralstenos utan behandling är ogynnsam, eftersom dödsfallet uppstår i dödsfallet. Medelåldern hos patienter med en sådan defekt är 45-50 år. För att väsentligt förlänga livslängden och förbättra dess kvalitet är kardiologisk kirurgi (som en metod för radikalkorrigering av anatomiska och funktionella förändringar) i kombination med regelbundet intag av läkemedel möjligt.

Mitralstenos (stenos av mitralventilen): symptom och behandling

Mitralstenos (stenos av mitralventilen) är huvudsymptomen:

 • svaghet
 • Hjärtklappningar
 • Andnöd
 • hosta
 • Smärta i hjärtat
 • Ökad trötthet
 • Nedsatt hjärtfrekvens
 • Hosta upp blod
 • hemoptys
 • Avbrott i hjärtans arbete
 • Cyanos av läpparna
 • Hjärtastma
 • Cyanos av naglar
 • Ohälsosam rodnad på kinderna

Mitralstenos eller stenos i mitralventilen är en farlig sjukdom i hjärt-kärlsystemet. Den patologiska processen leder till en kränkning av det naturliga utflödet av blod från vänster atrium till vänster ventrikel. Med andra ord sänks hålet mellan dem. I huvudriskgruppen är kvinnor i åldrarna 40-60 år. Men den manliga hälften av befolkningen är också mottaglig för denna typ av hjärt-kärlsjukdom. Enligt statistiken diagnostiseras sjukdomen i 0,5-0,8% av världens totala befolkning.

etiologi

Den vanligaste orsaken till utvecklingen av den patologiska processen är reumatism. Det är anmärkningsvärt att sjukdomen kan börja utvecklas asymptomatiskt. De första tecknen på mitralstenos kan uppstå efter 10-15 år från början av sjukdomsutvecklingen. Naturligtvis komplicerar denna omständighet väsentligt behandlingsprocessen.

Dessutom kan mitralstenos bildas på grund av följande faktorer:

 • trauma mot hjärtat eller bröstet;
 • infektiv endokardit
 • ateroskleros;
 • sjukdomar orsakade av infektion;
 • intrakardiell trombi.

I mer sällsynta kliniska fall kan stenos av mitralventilen bero på medfödda patologier. Men, som läkarundersökning visar, i 80% av fallen diagnostiseras den förvärvade stenosen hos mitralventilen hos patienter.

Mot denna bakgrund kan andra sjukdomar bildas. Den vanligaste aorta insufficiensen.

Allmänna symtom

I början kan sjukdomen inte ge symptom alls. När sjukdomen utvecklas kan följande symtom uppstå:

 • ökad trötthet
 • andfåddhet, även med mindre belastningar;
 • hosta med en blandning av blod;
 • arytmi eller takykardi
 • astmaattacker på natten.

Vid senare skeden av sjukdomsutvecklingen kan tecken på mitralstenos vara mer uttalade. Speciellt kan doktorn upptäcka oegentligheter i hjärtets arbete med hjälp av auskultation. I ett sent stadium observeras dyspné hos människor även i vila. Symtom på astma blir vanligare och inte bara på natten.

Ett sådant symptom som andfåddhet är det första och mest pålitliga tecknet på en sjukdom. Men samtidigt kan ett sådant symptom, liksom hemodynamik, indikera andra sjukdomar. Därför bör du konsultera en kardiolog för en noggrann diagnos.

Gradvis förändras patientens utseende också. Det finns cyanos av läpparna och till och med fingertopparna. På kinderna kan det uppstå en ohälsosam rodnad. Dessa är också karakteristiska symptom på sjukdomen.

Mitralstenos kan vara dödlig om behandlingen inte startas i tid. Enligt statistiken leder denna sjukdom till döden i 40% av fallen.

Illamåendeformer

I det officiella läkemedlet finns tre steg i utvecklingen av sjukdomen. De diagnostiseras beroende på området för mitralöppningen:

 • ljusform - ett hål på minst 2 och inte mer än 4 kvadratcentimeter
 • måttlig - Hål från 1 till 2 kvadratcentimeter;
 • svår - hålet är mindre än 1 kvadratcentimeter.

Som regel fortsätter den milda formen av mitralstenos utan några symptom. Diagnos av sjukdomen kan vara oavsiktlig - under forskningen av andra sjukdomar.

Stage av utveckling av sjukdomen

Totalt skiljer läkare fem steg i utvecklingen av mitralstenos:

 • den första - Full ersättning. Det finns inga tecken på störningar i hjärtats arbete.
 • den andra - Överträdelse av blodcirkulationen i en liten cirkel. Symtom kan endast observeras med ökad fysisk ansträngning;
 • den tredje - Stagnation av blod i en liten cirkel och störningar i en stor cirkel av blodcirkulationen.
 • fjärde - markerade indikationer av cirkulationsstörningar i hjärt-kärlsystemet, symptom på initialt misslyckande, är väl hörbara genom auskultation;
 • femte - dystrofiskt stadium Det finns tecken på akut hjärtsvikt.

Det är värt att notera att komplikationer kan inträffa vid något skede av sjukdomen. I det här fallet beror allt på patientens allmänna tillstånd, hans ålder och den kliniska bilden av sjukdomen.

diagnostik

När manifestationen av dessa symtom i kroppen bör genast gå till kardiologen för att gå igenom diagnosen och bekräfta eller förneka närvaron av patologi i kroppen. Faktum är att manifestationen av dessa symtom inte betyder att patienten har mitralstenos. Därför är det oacceptabelt att självständigt göra en diagnos.

Diagnosen av sjukdomen består av en personlig undersökning, auskultation, laboratorie och instrumentella metoder för forskning.

Inledningsvis avslöjar en anamnesis när symtomen började dyka upp och om de faktorer som föregår det var överdriven fysisk stress, stress, överförda operationer och så vidare. Var noga med att doktorn utför auscultation (lyssnar på hjärtat). Auscultationsmetoden gör att du kan fördiagnostisera innan en djupare diagnos utförs.

Standardprogrammet för diagnos av mitralstenos innefattar följande:

Baserat på resultaten från denna undersökning kan följande procedurer förskrivas:

Dessutom krävs instrumentanalyser:

 • EKG;
 • ECHO (ekkokardiografi);
 • Röntgenundersökning av bröstorganen;
 • transesofageal ekkokardiografi - eftersom matproben går mycket nära hjärtat, tillåter den här metoden för forskning att se hjärtans konturer och storleken på mitralhålet.

EKG-studie, om misstänkt för en sådan patologisk process, är obligatorisk. Auskultation kan bara indikera om omfattningen av lesionen. För övrigt är EKG-studie obligatorisk, om det finns misstankar om kränkningar i det kardiovaskulära systemet.

Förutom dessa metoder för forskning och råd från en kardiolog, kan du behöva konsultera reumatolog och hjärtkirurg. Sådana utnämningar som läkaren kan ge endast om hålets förträngning har nått en måttlig eller svår form.

behandling

Om patienten diagnostiseras med mitralstenos, kan behandlingen av denna sjukdom vara av två typer - konservativ eller operativ. I de flesta fall används kirurgisk ingrepp om hålet är mindre än 2 kvadratcentimeter och akut hjärtsvikt observeras.

Konservativ behandling

Förutom att ta smala spektralläkemedel för att behandla mitosventilens stenos, ordineras patienten en speciell diet.

Det är värt att notera att mediciner inte eliminerar sjukdomen. De tar bara bort vanliga symptom och hämmar utvecklingen av den patologiska processen. Läkaren föreskriver förberedelser av detta spektrum av åtgärder:

 • beta-blockerare - för att förhindra känslomässig överbelastning och stress
 • diuretika (diuretika);
 • antiarytmiska läkemedel - för att återställa hjärtens naturliga rytm
 • antibiotika - för att förhindra bildandet av en smittsam process.

Även under perioden med medicinsk behandling av mitralstenos föreskrivs patienten en fullständig kurs av nödvändiga vitaminer och mineraler. Dessutom är det nödvändigt att utesluta fysisk aktivitet.

Kirurgisk behandlingsmetod

Behandling av mitralstenos genom kirurgisk metod används om mitralöppningen är mindre än 2-3 kvadratcentimeter. Speciellt är det omöjligt att skjuta upp operationen om patienten har akut hjärtsvikt.

För behandling av mitralstenos används tre typer av kirurgi:

 • perkutan kommissurotomi
 • öppen kommissurotomi av mitralöppningen;
 • sluten kommissurotomi av mitralöppningen.

Om en allvarlig skada på ventilen diagnostiseras används proteser - ersätter den inbyggda ventilen med en artificiell.

Efter operationen behöver patienten genomgå en lång rehabiliteringskurs. Eftersom det är möjligt att bilda infektiös endokardit och hjärtsvikt, föreskrivs patienten en ytterligare behandling av läkemedelsbehandling. Inklusive antibiotika.

Var noga med att observera kardiologen. Vid varje möte kan läkaren använda auscultationsmetoden för att snabbt diagnostisera eventuella komplikationer. Patienten behöver regelbundet ett EKG-test.

diet

Behandling av mitralstenos i ett tidigt skede innebär en speciell diet. Det är nödvändigt att helt avlägsna från kosten användningen av sådana produkter:

Om en person röker, bör detta raderas, men gradvis. Skarpt avslag på nikotin kan fungera som en stark stress för kroppen.

Eventuella komplikationer

Om behandlingen inte startas i tid, då möjliga komplikationer med mitralstenos:

 • akut hjärtsvikt
 • hjärtastma (vänster ventrikulär misslyckande);
 • ökat tryck i lungartären;
 • hjärtrytmstörning
 • igensättning av blodkärl med trombi (detta kan leda till döden);
 • patologisk utvidgning av vänstra atriumet.

Den senare kan leda till kompression av nervändarna och närliggande organ. Denna komplikation medför andra sjukdomar.

Det bör beaktas att komplikationer av mitralstenos är möjliga endast om behandlingen inte påbörjas i tid.

utsikterna

Korrekt behandling och operativ ingrepp ger som regel goda resultat. Komplikationer eller förekomsten av andra bakgrunds sjukdomar - hjärtfel, vänster ventrikelfel iakttas inte.

Med en snabb drift är överlevnadshastigheten 85-95%. I sjukdoms naturliga förlopp är överlevnadshastigheten inte mer än 50%.

förebyggande

Helt eliminera denna sjukdom är omöjlig. Men vissa åtgärder för att minska risken för en patologisk process kan genomföras. För att göra detta bör man i praktiken tillämpa sådana enkla regler:

 • full näring, med ett komplett utbud av vitaminer och mineraler;
 • måttlig fysisk aktivitet
 • går i frisk luft, full vila.

Bör, om inte helt eliminera, åtminstone minska stressiga och nervösa situationer i sina liv.

Det är mycket viktigt att börja behandling av angina i tid. Det är denna sjukdom som kan provocera de sjukdomar som är förknippade med hjärt-kärlsystemet. Övervaka din hälsa och sök medicinsk hjälp i tid.

Om du tror att du har Mitral stenos (stenos av mitralventilen) och symptomen som är karakteristiska för denna sjukdom, då kan en kardiolog hjälpa dig.

Vi föreslår också att vi använder vår online diagnos service, som, baserat på symptomen, väljer de sannolika sjukdomarna.

Hjärtfel är avvikelser och deformationer av enskilda funktionella delar av hjärtat: ventiler, skiljeväggar och öppningar mellan kärl och kamrar. På grund av deras felaktiga funktion störs blodcirkulationen, och hjärtat slutar uppfylla sin huvudsakliga funktion - levererar syre till alla organ och vävnader.

Förvärvade hjärtsjukdomar - sjukdomar förknippade med nedsatt funktion och anatomisk struktur av hjärtmuskeln. Följaktligen är det ett brott mot hjärtkretsloppet. Detta tillstånd är mycket farligt, eftersom det kan leda till utvecklingen av många komplikationer, särskilt hjärtsvikt.

Silikos i lungorna är ett patologiskt tillstånd som orsakas av långvarig exponering av damm som innehåller kiseldioxid till luftvägarna i människan. Denna patologiska effekt leder till spridningen av bindväv och bildandet av knölar i lungvävnaden.

Reumatism är en patologi av den inflammatoriska orienteringen, där koncentrationen av den patologiska processen sker i hjärthöljet. Oftast är folk med en tendens sjuka med den aktuella sjukdomen, det här är 7-15 år. Endast snabb och effektiv terapi kommer att klara alla symtom och besegra sjukdomen.

Tromboembolism eller tromboembolism - inte viss sjukdom, utan ett symptom som utvecklas i blodproppsbildning i kärl eller drift i sin blodpropp, lymfa eller luft. Som ett resultat av detta patologiska tillstånd utvecklas hjärtattacker, stroke eller gangren. Tromboembolism kan påverka hjärnans, hjärtat, tarmarna, lungorna eller nedre extremiteterna.

Med hjälp av fysiska övningar och självkontroll kan de flesta utan medicin.

Mitral stenos

Stenos av mitralventilen är en ganska specifik sjukdom som kännetecknas av ett stort tidsintervall mellan störningsbildningen och manifestationen av symtom. Sjukdomsgrunden läggs i ung ålder, även upp till 20 år, och manifestationer observeras på 40-50 år.

Hjärtaktivitet

Hjärtat - det muskelorgan som ligger i bröstkaviteten har en form som approximerar till konen. Dess vikt är 1/200 av kroppsvikt, i genomsnitt - 300 g. Orgeln är uppdelad med en längsgående partition i vänster och höger del. Varje del består av atrium och ventrikel, mellan vilka det finns ventiler. Vid ventilen mellan ventrikel och atrium i höger hälft är tre blad, vänstra halv två. Den senare kallas en musslor eller mitralventil.

Ventilernas uppgift är att förhindra omvänd flöde av blod.

I människokroppen fungerar hjärtat som en slags pump. Det skapar en konstant tryckskillnad i venösa och arteriella kärl, vilket säkerställer blodcirkulationen.

Hjärtcykeln består av tre faser:

 • den allmänna pausen - tar i genomsnitt 0,4 sekunder. Blod från venen på grund av skillnaden i tryck går in i atriumet och flyttar sedan till ventrikeln;
 • syra av auriklarna - varar 0,1 s, blockeras munnen av de stora venerna genom myokardens muskler, förhindrar utflödet, fortsätter blodet att gå in i ventriklarna;
 • Ventrikulär systole - 0,3 s ökar trycket i ventriklerna på grund av fyllning med blod och ventilerna överlappar varandra. Så snart trycket i ventriklerna når det önskade värdet öppnar semilunarventilerna ventrikelkontrakten och blodet flyttas till aortan.

Blod i den högra halvan av hjärtat matas genom venerna, den högra hjärtkammaren förflyttar blodet till lungartären, sedan till lungorna. I vänstra delen av blodet levereras genom lungvenen, matas in i aortan och rör sig längs en stor cirkel av blodcirkulation. Mitralventilen som ligger på vänster sida av hjärtat garanterar normal cirkulation av syrerikt blod.

Beskrivning av sjukdomen

Mitralstenos - förvärvad hjärtsjukdom, bildas långsamt och skiljer sig från ganska vaga, oexpressade symtom. I 50% av fallen verkar stenos av mitralventilen som en självständig sjukdom. Resten åtföljs av nederlag för andra ventiler eller bristfällighet.

När sjukdomen förtorkar och deformerar ventilerna i mitralventilen: muskelvävnad ersätts delvis av ett bindemedel. Som ett resultat minskar mitralöppningen.

Normalt når ytan av atriär-ventrikulär bländare 4-6 kvadratcentimeter, se om sjukdomsstorleken kan minskas till 1,5 kvadratmeter. se hemodynamik med mitralstenos är signifikant försämrad.

Hindens förträngning tillåter inte helt att flytta blod från atriumet till ventrikeln, följaktligen är lungartärmens fullhet otillräcklig och lungvenen är överdriven vilket medför expansion av den senare. För att kompensera fenomenet utvecklas hypertrofi i vänstra atriumet - en förtjockning av väggarna. Således uppnås det tryck som krävs för att pumpa blod genom en smalare öppning. Arbetstrycket i vänster atrium stiger från 5 till 20-25 mm Hg. Art. Symtom vid detta skede är bara tillfälliga attacker av svaghet och dyspné.

Ökningen i muskelmassan i myokardiet kompenserar för defekten, men det stör arbetet i den lilla cirkulationen av blodcirkulationen. Om mitralöppningen inte minskar mindre än 50% av originalet, kan detta tillstånd bli stabilt och har praktiskt taget ingen effekt på patientens tillstånd.

Men med vidare utveckling ändras bilden. På grund av för högt tryck i vänstra atriumet ökar trycket i höger liksom i lungartärerna och lungorna. Symtom är karakteristiskt systoliskt brus och med utseende av turbulent blodflöde och diastoliskt.

De farligaste komplikationerna av mitralstenos innefattar hotet att utveckla lungödem.

Stages av sjukdomen

Mitral stenos, utvecklas, går igenom 5 steg. Deras klassificering är baserad på graden av inskränkning av atriella gastriska foramen.

 1. Hålets storlek hålls inom 4 kvadratmeter. se I detta skede observeras inga externa symptom.
 2. Lumen reduceras till 2 kvadratmeter. cm, det finns en liten andfådd efter vanlig fysisk ansträngning. Smärtsyndrom är frånvarande.
 3. Hålets dimensioner reduceras till 1,5 kvadratmeter. Andningsfel blir permanent. Vid detta tillfälle uppträder ett av de mest karakteristiska symtomen på sjukdomen: vid fullständig vila ökar andfådd i det horisontella läget, men minskar inte.
 4. I det fjärde stadiet är kompensationsmekanismen som säkerställer ett stabilt tillstånd helt förstört. Alla tecken på svår lunghypertension manifesteras: ihållande svår andnöd, allvarlig våt hosta. Hjärtat är mycket förstorat i storlek, störningar i arbetet är märkbara. Det finns brist på blodcirkulation, stagnation av blod i en stor cirkel
 5. Termisk fas: lumen är nästan helt blockerad, i avsaknad av brådskande kirurgisk ingrepp dör patienten från extrem blödning.

symtomatologi

Kompensationsmekanismer involverade i hjärtsjukdomar komplicerar både diagnos och behandling, och frånvaron av smärtssyndrom i de två första stegen blir den vanliga orsaken till att sjukdomen ignoreras.

Följande symptom kan tjäna som ett allvarligt skäl för att söka medicinsk hjälp:

 • yrsel, en skarp kortsiktig förlust av styrka, pre-stupor stater som uppträder på vila, men inte fysisk aktivitet;
 • progressiv trötthet, snabb trötthet, kränkning av termoregulering: på ena sidan är patienten ständigt kylig, händer och fötter är kalla, men värmen lider också dåligt;
 • det finns en cyanotisk färg på näsan, läpparna, fingertopparna - cyanos, det finns en crimson begränsad rodnad - dockans blush;
 • störningar i hjärtats arbete, när man lyssnar på observerade karaktäristiska systoliska ljud, presystolisk tremor, ventilens öppningstangent;
 • Utseendet av dyspné med fysisk ansträngning, och i senare skeden - i vila. Identifiera sjukdomen endast på grundval av detta är inte möjligt, men ökningen av dyspné i det horisontella läget är mycket vägledande;
 • mitralstenos åtföljs ofta av ihållande bronkit och olika former av lunginflammation;
 • våt hosta med svettning;
 • tråkig obehaglig smärta, som är lokaliserad på baksidan mellan axelbladen på vänster sida av kroppen.

Den farligaste egenskapen hos hjärtsjukdomar är inkompatibiliteten hos symtom med svårighetsgraden av lesionen. Sjukdomen utvecklas så långsamt att de flesta av dem som lider av det märker inte hur man kan minska fysisk aktivitet.

Mycket ofta är mitral stenos diagnostiserad i senare skeden, när det finns märkbara abnormiteter i hjärtets arbete eller i början av speciella förhållanden - graviditet. Den huvudsakliga metoden för behandling är kirurgi.

Orsaker till hjärtsjukdomar

Enligt kardiologer ger 80% av sjukdomsfallet reumatism. Reumatoida lesioner bildas före 20 års ålder och under lång tid manifesteras de inte om det inte finns några autoimmuna antikroppar som faller in i blodet från lederna.

Sjukdomsuppkomsten går ofta obemärkt och tas för en vanlig förkylning. Symtom på reumatisk feber skiljer sig inte från akut respiratorisk sjukdom: kortvarig feber, värk i benen, yrsel och svaghet. Febern varar inte längre än 5-7 dagar och i de flesta fall stoppas av kroppen på egen hand.

 • Infektionssjukdomar som överförs av ixoidmider orsakar skador på brosk och bindväv. Som ett resultat kommer autoantikroppar som provocerar mitralstenos in i blodomloppet.
 • Enligt de senaste studierna har benägenheten till hjärtsjukdomar också ärftliga rötter: genen överförs på moderlinjen. Emellertid är denna faktor predisponering, och orsaken till sjukdomen är inte

diagnostik

Diagnosinställningen innehåller flera olika studier.

Patientundersökning

Ett karakteristiskt externt tecken är den lila-cyanotiska färgen på näsan, läpparna, kanske till och med öron och händer. Vid beskrivningen av symtomen finns klagomål om svaghet, dyspné, yrsel upp till de pre-ocklusiva tillstånden.

Fysisk forskning

 • Palpation - när man undersöker den överkardiella regionen, detekteras presystolisk tremor - kattrening. Om lungernas högt blodtryck redan har nått ett uttalat stadium, kan man på hjärtans högra sida känna hjärtrytm.
 • Auscultation - en metod för diagnos, bestående av att lyssna på hjärttoner med ett stetoskop. På olika stadier av sjukdomen avslöjar olika tecken: I första etappen åtföljs en ton av ett klappljud, ljudet i ventilöppningen hörs (detta symptom försvinner om förkalkning observeras). I senare skeden framträder diastoliskt brus.

Laboratorietester

Diagnos utförs på grundval av data från alla forskningsmetoder, eftersom deras resultat inte är specifika.

Elektrokardiografi - registrerar den potentiella skillnaden i det elektriska hjärtfältet.

Mitralstenos på kardiogrammet manifesterar sig på detta sätt:

1,1. i den andra ledningen finns en bred tand P med ett skår;

1,2. hjärtens elektriska axel är avböjd till höger;

1,3. Myokardutveckling av höger eller höger och vänster ventrikel observeras.

Radiografi - skuggan av vänster atrium ökar, matstrupen är förskjuten. Idag används denna diagnosmetod sällan, eftersom det är mer informativt.

Ekkokardi - ultraljudsundersökning. Det finns flera olika studier:

3,1. tvådimensionell ekokardi - de erhållna data gör det möjligt att bedöma ventilens grad av fluiditet för att fastställa närvaron av förkalkning och fibros för bestämning av adhesionspositionen. Diagnostisk metod anges för att välja typ av kirurgisk behandling;

3,2. Doppler-ekkokardiografi - bestämmer området för bicuspidventilen och tillåter gradienten av tryckfallet att etableras när det passerar genom ventilen;

3,3. Stressekokardi - utförs mot bakgrund av ett stressprov för registrering av tricuspid och transmittalt blodflöde.

3,4. transesofageal - gör det möjligt att utvärdera ventilens tillstånd, graden av strukturella förändringar, närvaron av en trombos i vänstra hälften. Det används vid behandling med ballongvalvuloplasti, eftersom det avslöjar risken för emboliska komplikationer.

Behandling av stenos

Idag finns det inga droger som kan stoppa sjukdomsutvecklingen, så det enda sättet att behandla är kirurgisk ingrepp. Indikationer för honom är den andra etappen av sjukdomen.

Kirurgiska metoder

Ballongvalvulotomi, perkutan - behandlingen används i avsaknad av förkalkning, trombi i den vänstra halvan, deformation av subvalvulära strukturer eller mitralregurgitation. Det ordineras för patienter med ung och medelålder samt patienter vars tillstånd inte är tillåtet för mer invasiva operationer.

Förfarandet är följande: ballongen styrs genom septum från höger till vänster atrium, bringas till öppningen och blåser upp och trycker på ventilen från varandra. Komplikationer efter operation är extremt sällsynta.

 • Komissurotomi - behandling ordineras för trombi i vänstra atriumet, en signifikant grad av förkalkning och liknande. I det här fallet separeras ventilflikarna med en expanderare, som genomförs antingen genom atriumet i ventrikeln - en sluten metod, eller manuellt - en öppen kommissurotomi.
 • Valveprotes - utförs med måttlig och svår ventilpatologi och förebyggande strukturer, signifikant lunghypertension. Detta är ett extremt mått och är oftast förskrivet i de fall då de två tidigare metoderna inte kan tillämpas.

Graviditet är en kontraindikation för operation i mild till måttlig stadium av sjukdomen. I detta fall administreras medicinen. Om hålets område minskas till 1,5 kvadratmeter. se och det finns en ökning av hjärtsvikt, det rekommenderas abort och operation. Kirurgisk behandling utförs vid ett senare tillfälle, då avbrott är omöjligt: ​​Ballongvalvuloplasti är föreskriven.

Farmakologiska metoder

Drogen används för att förhindra infektiv endokardit och minska hjärtsvikt. Under förberedelserna för operationen genomgår patienten även behandling med läkemedel för att kontrollera symptomen.

 • Indirekta antikoagulanter - till exempel warfarin, ordineras till patienter med svår mitralstenos, komplikationer i form av förmaksflimmer, en trombus i vänstra atriumet. Ibland tillsätts acetylsalicylsyra om emboliska komplikationer observeras mot bakgrund av antikoagulantia.
 • Beta-adrenoblokagory - diltiazem eller verapamil, utnämns om det behövs för att dämpa rytmen i ventriklerna.

regim

Patienter med mitralstenos bör undvika betydande fysisk och nervös stress. Sjukgymnastik ordineras endast på råd av en läkare. En av de viktigaste kraven i regimen är tillräcklig sömn.

Vid kompensationssteget reduceras all behandling av sjukdomen till vidhäftning till rätt behandling.

förebyggande

Eftersom orsakssambandet till sjukdomen är reumatofagit innefattar förebyggande en periodisk undersökning för att bestämma nivån av autoantikroppar i blodet. Speciellt om scenen av reumatisk feber har dokumenterats. Också åtgärder bör vidtas för att förhindra streptokockinfektion.

Vid naturlig utveckling av en mitralstenos utgör överlevnadshastigheten 50%. Med operation är den femåriga överlevnadshastigheten 85-95%. Komplikationer efter operationen observeras hos 30% av patienterna i 10 år. Dessa indikatorer ger en allvarlig anledning att uppmärksamma hjärtets arbete och vid de första misstankarna att konsultera en läkare.

Mitral stenos

Mitral stenos Är en ismisk inskränkning av lumen i den atrioventrikulära öppningen till vänster, som utövar motstånd mot blodflödet längs vänsterhjärtat under den diastoliska avslappningen av hjärtkammarens hjärtan.

Incidensen av mitralstenos är signifikant olika i olika länder och är mer beroende av förekomsten av reumatism i detta område. Nettot mitralskador på hjärtklappapparaten står för i genomsnitt 60% av alla hjärtfel, varav 75% av fallen är kvinnor.

Mitral stenos

För bildandet av stenos av mitralventilen är utvecklingen av signifikanta fibrotiska förändringar i ventilen, åtföljd av sammanfogning av kommissionen, förtjockning och kalcinering av ventilerna karakteristisk. Tillsammans med dessa förändringar kan mitralventilskador åtföljas av viss förtjockning, fusion och förkortning av ackordens senstrukturer och bildandet av en trattformad mitralventil.

I en situation där mitralventilstenos utvecklas mot reumatism orsakas morfologiska förändringar i ventilen av manifestationer av reumatisk cardit under den akuta perioden. Manifestationer av mitral stenos i detta fall, fortskrida snabbt, på grund av den konstanta exponeringen för traumatisk klaff förhöjt blodtryck på grund av allvarliga störningar av hjärt hemodynamik och progressiv reumatoid inflammation.

Cardiohemodynamik med stenos av mitralventilen störs primärt på grund av bildandet av den första barriären i form av en minskning av mitralöppningen. I en situation där mitralöppningens totala yta minskas signifikant skapas förhållanden för att förhindra att blodet flyttas till vänsterhjärtat, så det finns en kompensatorisk ökning av blodtrycksgradienten.

I de inledande stadierna av stenos av mitralventilen, kompensatoriska patogenetiska mekanismer i form av ökat tryck i vänster förmakshålighet, såväl som ökning och ökning av systolnivåhemodynamiska störningar. Tecken på ökat blodtryck i det vänstra atriumets hålrum i det kompenserade steget av mitralventilens stenos noteras endast med överdriven psyko-emotionell och fysisk aktivitet för att säkerställa en ökning av hjärtvolymen. Ökat tryck i det vänstra atriumets hålighet åtföljs alltid av en ökning av trycket i lungans venösa system.

En signifikant minskning av mitralöppningen upp till 1 cm 2 åtföljs av en markant ökning av tryckgradienten i det vänstra atriumets hålighet över 25 mm Hg. På grund av den förbättrade blodflödet till det vänstra förmaket, som uppträder på en bakgrund av en fysisk och / eller känslomässiga överspännings inträffar propotevanie överskottsvätskekomponent av blod i lungblåsorna och utvecklingen av symptom på lungödem. I de inledande stadierna av denna process i kroppen utlöst skyddande kompensationsmekanism i form av reflex Kitaeva innefattande en avsmalning av lumen i lungartärerna av liten kaliber, som initialt har en transient natur, och vidare märkt persistent pulmonell arteriolär förträngning.

I samband med de ovan nämnda kompensationseffekterna är i lungkärlen förtjockning och sklerosering av kärlväggen, vilket resulterar i fullständig utplåning av lumenet. Således fungerar lungvaskulärt motstånd som en "ytterligare barriär".

Med utmattning av kompensationsmekanismer utvecklas dilaterad kardiomyopati av det högra hjärtat och stagnerande tecken bildas i systemet av ett stort cirkulationssystem.

Orsaker till mitralstenos

Den vanligaste etiopatogenetiska orsaken till utveckling av tecken på mitralstenos är reumatisk skada. Medfödd missbildning i form av en ismisk sammandragning av mitralöppningen är extremt sällsynt och utvecklas endast om alla senkorden är fästa på en enda papillärmuskel.

Degenerativ skada på mitralventilen, åtföljd av en uttalad förkalkning av sin ring, provar förr eller senare utvecklingen av förvärvad mitralstenos. Sällsynt dock orsaka uppträdandet av lesioner förekommande ventilanordning som mitral stenos, är närvaron av flera ventil vegetation i projektionsflikar som observerats i infektiös endokardit typ, såväl som vänster förmak myxoma.

Några fall av allvarligt långvarigt flöde av endokardit, som uppträder mot bakgrund av systemisk inblandning av bindväv, resulterar i utvecklingen av mitralstenos.

Symtom och tecken på mitralstenos

De första tecknen på mitotisk stenotisk nederlag är progressiv dyspné. I sjukdomens första skede noteras andningsstörningar endast med överdriven fysisk aktivitet, och när defekten utvecklas, noteras inte bara andfåddhet med minimal fysisk aktivitet men också hosta.

Ett karakteristiskt symptom på mitralstenos är en ökning av andningsstörningar i det horisontella läget, för att underlätta tillståndet patienten upptar en ortostatisk ställning. Respiratoriska störningar med mitralstenos kan nå en uttalad intensitet fram till förekomsten av kvävning, och frisättningen av en riklig mängd rosa skumsputum indikerar utvecklingen av alveolärt lungödem.

Mitral och aortastenos nästan 80% av fallen tillsammans med uppkomsten av återkommande hemoptys, diskontinuiteter på grund av multipla vaskulära anastomoser under inverkan av förhöjt tryck i lungvenerna. Även hemoptys uppträder i vissa fall som följd av komplikationer av myokardinfarkt och lungödem i interstitialfasen.

Med en minskning av hjärtvolymen är det en uttalad svaghet och minskad förmåga att arbeta. Förekomsten av olika former av hjärtarytmi i mitralstenos anses vara sällsynt, men episoder av arytmi försvårar betydligt de kliniska manifestationerna av denna defekt. Den vanligaste formen av rytmförstöring är den ihållande formen av förmaksflimmer.

Tecken på höger ventrikulär anslutning kongestiv hjärtsvikt, är perifert ödem ett uttryck för lokalisering, såväl som en känsla av tyngd och obehag i övre högra delen av buken kvadrat. Smärta i hjärtat och stenokardisk bröstsmärta är ett undantag från regeln och hänvisar inte till specifika tecken på mitralstenos.

Trots den övervägande reumatiska syntesen av mitralstenos, som observeras hos den rådande majoriteten av patienter, lyckas endast en liten procentandel av fallen upptäcka typiska posttraumatiska tecken. Den genomsnittliga varaktigheten av latent perioden från akut reumatisk attack till bildandet av minskning av mitralöppningen med svåra hjärt-domodynamiska störningar är ett decennium. Akut debut av sjukdomen observeras endast i fallet med förmaksflimmer och i detta fall finns en snabbt progressiv kurs och utveckling av funktionshinder på kort tid.

I fallet med allvarlig mitralisstenos har ett primärt mål undersökning av patienten gör det möjligt att misstänka att det finns last, eftersom patienten är alltid på plats ortopné och patienter har karaktäristiska förändringar i huden i form av akrocyanos och uppkomsten av blåaktig rodna i projektionen av Mälaren område på båda sidor. Höga pulmonell hypertension manifest förbättrat utseende presystolic pulsa ven i halsen, och i kombination med trikuspidalklaffen insufficiens avslöjade tecken på positiv venös puls.

Egenheten hos mitralstenos är utseendet på förändringar i patientens objektiva studie. Således möjliggör palpation av bröstet oss att detektera en kraftig försämring av den apikala impulsen på grund av förskjutningen av vänstra ventrikeln av den hypertrophieda högra hjärtkammaren i hjärtat. Uttryckad myokardiell hypertrofi i rätt hjärta kan åtföljas av visuella pulsationer under stiftens xiphoidprocess, vilket ökar med djup inspiration.

För att diagnostisera hemodynamiska störningar vid mitralstenos rekommenderas att specifik palpation utförs med bestämning av röststråle i ett horisontellt läge med en sväng till vänster sida. Den uttalade förträngningen av mitralöppningen åtföljs av ett symptom på "förbättrad diastolisk vokal tremor" i projiceringen av hjärtans topp.

En erfaren kardiolog, som använder den auskultiva metoden för att undersöka en patient, kan på ett tillförlitligt sätt upprätta en diagnos, eftersom denna patologi åtföljs av specifika auskultativa förändringar. På grund av den begränsade fyllningen av hålrummet i vänstra kammaren med blod finns det en "klapp" 1 ton. Den uttalade förkalkningen av ventilflikar begränsar sin motoraktivitet, vilket resulterar i att tonstyrkan hos 1 ton är kraftigt försvagad. När du lyssnar på hjärtat i patientens horisontella läge kan det finnas ett "klick på öppningen av mitralventilen" vid hjärtpunktens hörselpunkt. Utseendet av en 2-ton accent i projiceringen av auskultation av lungartären indikerar utvecklingen av lunghypertension på grund av förlängning av den systoliska kontraktionen av den högra kammaren.

Diastoliskt murmur hörs både i presystoliska och mesodiastoliska varianten, och dess längd beror direkt på svårighetsgraden av mitralöppningens stenotiska sammandragning. Den bästa punkten för auscultation av diastoliskt brus är projiceringen av hjärtans topp under andningsfördröjningen under utandningsfasen. Atrial fibrillation, som ofta följer med mitralstenos, bidrar till att presystoliska komponentens försvinnande upphör, till den fullständiga frånvaron av diastoljud.

Grader av mitralstenos

Klassificering mitralisstenos för steg och svårighetsgrad finner sin tillämpning i samband med det faktum att var och en av de grader av sjukdomen kräver tillämpning av en behandling för att normalisera patientens funktionella status.

• Den första eller första graden av mitralstenos indikerar fullständig säkerhet för kompensationsförmågan hos patientens kardiovaskulära system. Kompensationsmekanismerna består i en liten ökning av trycket i det vänstra atriumets hålrum till en nivå av 10 mm Hg. och en ökning av systolisk sammandragning med en mitralöppning som överstiger 2,5 cm 3. I början av sjukdomen är patientens förmåga att arbeta fullt bevarad, och patienter märker inte en signifikant hälsoförlust. Men när man utför strålningsdiagnostiska metoder, tecken inte bara på dilatation av vänster förmakshålighet, utan också en ökning av dess vägg finns.

• Subkompensatorisk eller andra grad av mitralstenos kännetecknas av införandet i kompensationsmekanismerna av förbättrad höger hjärtfunktion, nämligen höger hjärtkammare. Vid detta skede noteras bildandet av den så kallade "första barriären" i form av en uttalad minskning av mitralöppningen till 1,5 cm3. Också vid detta stadium finns en mer signifikant ökning av blodtrycksgradienten i det vänstra atriumet till 30 mm Hg. för att upprätthålla hjärtutgången på en konstant normal nivå. Ökar tryckgradienten i lungkapillära nätverket system som åtföljs av framträdande i patient klagomål karaktäristiska för dyspné vid förhållanden med ökad fysisk aktivitet, episodiska attacker av astma och hjärt hemoptys. Instrumentdiagnostiska metoder kan identifiera i denna kategori av patienter tecken på överbelastning av rätt hjärta och lunghypertension. Patientens oförmåga med en andra grad av mitralstenos är något begränsad men bevarad.

• symptom som observerats i mitralisstenos tredje graden, på grund av bildandet av patogena "andra barriär", som åtföljs av utveckling av progressiva rätt hjärtsvikt och persistent pulmonell hypertension i artärkärlsystem. Patienter med mitralisstenos tredje graden tillhör kategorin av patienter med en dålig prognos för rehabilitering, men den förväntade livslängden i denna situation kan nå flera decennier, under förutsättning att ett lämpligt urval schema läkemedelsbehandling.

• Ett inslag i den fjärde graden av mitralisstenos, vilket visar utvecklingen av sjukdomen, är det en kraftig ökning av hjärtmuskelfunktion och ihållande hemodynamiska instabilitet. Ett intressant faktum är att dimensionerna hos den mitrala öppningen kan vara desamma som i den tredje graden, men progressiv pulmonell hypertension med organiska förändringar i den pulmonella parenkymet är till stor del förvärra underliggande sjukdomen. Typisk specifikt symtom kännetecknande övergångs mitral stenos vid det fjärde steget är uppkomsten av symptom hos en patient för förmaksflimmer. Patienter med en fjärde grad av mitralisstenos har en dålig prognos när det gäller liv och vanligtvis dödlig sjukdom utvecklas inom ett par månader.

• Femte eller terminal examen kännetecknas av utseende av irreversibla dystrofa störningar i cirkulationssystemet.

Det finns ingen tydlig gradering och tidsvaraktigheten av ett eller annat skede av mitralisstenos, men det finns en klar beroende av sjukdomen på aktualitet diagnos och vice ger ändamålsenligt pathogenetically rimlig mängd terapeutiska åtgärder.

Under förutsättning att det inte finns några systematiska medicinska åtgärder eller deras inkonsekvens i svårighetsgraden av patientens tillstånd skapas förutsättningar för utveckling av livshotande patientförhållanden. Så observeras komplikationer av mitralstenos även vid den tredje graden av defekten och manifesteras i form av sådana patologier:

- Alveolär typ av lungödem (observerad under sjukdomsens första manifestationer och extremt sällsynta i svåra stadier av mitralstenos).

- arytmier (oftast inträffar med ihållande förmaksflimmer, och mekanismen för dess förekomst är på grund av den massiva förlusten av kardiomyocyter och uppträdandet av sklerotiska förändringar i myokardiet);

- tromboemboliska lesioner av cerebrala kärl

- infektionssjukdomar i den bronkopulmonala apparaten som ett resultat av långvariga stillastående förändringar,

Endokardit av infektiös natur.

Behandling av mitralstenos

I en situation där helt inga kliniska manifestationer av mitralisstenos är drog aktiviteter som syftar till att förebygga smittsamma komplikationer, och om nödvändigt - för att utföra valuta bitsillinoprofilaktiki reumatisk uppkomsten av det onda.

Bland icke-farmakologiska metoder för korrigering av hemodynamiska störningar rekommenderas en viss begränsning av fysisk aktivitet och korrigering av ätbeteende med fullständigt undantag för konsumtion av bordsalt och vätska. Om mitralstenos är i det första utvecklingsstadiet och åtföljs av attacker av förmaksflimmer, rekommenderas långvarig användning av Digoxin för att minska antalet hjärtkollisioner.

I fall av tillfällig hemoptys och lungartärlumen tromboembolizatsii en aktiv antikoagulant terapi med heparin och den efterföljande övergången till orala antikoagulantia anses lämpligt.

En effektiv metod för att upprätthålla förmaksflimmer är en defibrillering av elektroimpulstyp, men denna manipulation kräver förberedande antikoagulantpreparat av patienten inom 1 månad. Den uttryckta mitralstenosen i kombination med störning av en rytm av hjärtaktivitet är inte föremål för elektropulsbehandling. I detta fall reser man till transthorak depolarisation först efter kirurgisk behandling av defekten.

Den mest effektiva behandlingen för korrigering av hemodynamiska störningar med stenos av mitralöppningen är kirurgisk korrigering av defekten. De viktigaste operativa fördelarna i detta fall är: mitralvalvotomi och ventilprotes. Innan man bestämmer metoden för kirurgisk behandling, måste patienten noggrant undersökas för att bestämma den morfologiska typen av defekten och djupet av hemodynamiska störningar. Vidare, när man väljer ett speciellt kirurgiskt ingrepp, är det nödvändigt att ta hänsyn till patientens ålder och den medicinska institutionens tekniska kapacitet.

I en situation där det finns "ren mitralstenos", som inte åtföljs av förkalkning av valvulärapparaten, är den föredragna kirurgiska metoden valvulotomi. Om patienten efter operationen har symtom på sjukdomen, ska restenos av mitralventilen eller skada på strukturen hos andra hjärtklaffar misstänkas.

Om valvulotomi inte åtföljs av ett beständigt positivt resultat och patienten behåller hemodynamiska störningar som är karakteristiska för mitralstenos, är det lämpligt att utföra ventilprotes genom att använda ett mekaniskt eller biologiskt implantat. Dödligheten hos patienter i den postoperativa perioden överstiger inte 10% och beror direkt på förekomst eller frånvaro av svårt retrikulärt fel. Installationen av bioprostesen möjliggör ytterligare kalcinering av dess flikar, och i detta sammanhang bör patienten på några år utföra ett implantatutbyte.