Huvud / Åderbråck

ateroskleros

Ateroskleros kännetecknas av tecken på systemiska arteriella lesioner inre skal, manifesterad i form av utväxter, och bildningen av aterosklerotiska plack, som är partiellt eller helt täcker kärlets lumen och förvärrar blodcirkulation belägen i den påverkade artären. Innan behandling av ateroskleros, kolla in dess symptom.

Allmän information

Grundval av vaskulära väggen muskelfibrer utgör utsidan den täcker bind tunica adventitia från insidan - endotelet, som tillsammans med ämnet tunt skikt av bindväv bildar det inre skalet av kärlet - intiman.

Endotel har en barriärfunktion och avstänger cellulära element från sig själv, så det finns normalt ingen intravaskulär trombos. Om intimastrukturen bryts, migrera till platsen för skadan leukocyter från blodet och fälldes lipoproteiner - bildandet av aterosklerotiska plack börjar.

Orsaker och tecken på ateroskleros

Enhetlig teori av utvecklingen av aterosklerotiska lesioner existerar inte, men de flesta forskare och kliniker en utgångspunkt för bildandet av plack som anses skadad vaskulär endotel och minska dess barriärfunktion. Det skadade området av artärens inre membran blir ett mål för aterogena faktorer.

Förhöjda blodnivåer av aterogena lågdensitetslipoproteiner också bidrar till progressionen av aterosklerotisk lesion. Vid det inledande skedet är det skadade intima impregnerat med lipoproteiner - en atheromatös fläck bildas - det första skedet av plackbildning.

Icke-linjärt blodflöde observeras normalt vid de arteriella förgreningspunkterna och med deras spasmer och ökat blodtryck kan förekomma var som helst. I detta fall skapas gynnsamma förhållanden för både skada på endotelet och för deponering av lipoproteiner.

Riskfaktorer för ateroskleros

Ateroskleros är en polyetologisk process. Detta innebär att för en uppkomst av ett nederlag är en kombination av flera ogynnsamma faktorer nödvändig, och inte en utlösare.

I detta fall är det ofta inte orsakerna, men riskfaktorerna för sjukdomen. De inkluderar:

 • rökning - nikotin provocerar en spasm av blodkärl och påverka barriäregenskapema hos endotelet negativt. Dessutom, kronisk toxicitet av nikotin resulterar i en förändring i förhållandet av aterogena lipoproteiner och neaterogennyh i perifert blod, vilket är en ytterligare orsak till bildningen av plack.
 • Otillräcklig näring, alkoholmissbruk och stillasittande livsstil kan leda till orsaker till fettmetabolism och fetma, samt provocera en ökning av blodtrycket. Kombinationen av ett ökat innehåll av lipoproteiner med låg densitet och ökat tryck ger upphov till uppkomsten av aterogenesen.
 • Emotionell överbelastning i kombination med minskad fysisk aktivitet: en stressreaktion (kroppsberedning för intensiv fysisk aktivitet). Om denna mekanism inte uppnås är stresshormonernas verkan för lång och orsakar skada på endotelet.
 • Kön och ålder: kvinnliga könshormoner förhindrar skador på kärlväggen, så aterosklerotiska kärlskador hos kvinnor är mer benägna att inträffa efter klimakteriet. I allmänhet ökar sannolikheten för att utveckla sjukdomen med ålder.
 • ärftlighet: vissa egenskaper hos endotel- och fettmetabolismens struktur, ärvda, skapar gynnsamma förhållanden för bildandet av aterosklerotiska plack.

klassificering

Beroende på vilken faktor som är primär, isoleras den hemodynamiska och metaboliska formen av ateroskleros. I det första fallet, de primära vaskulära störningar (anomalier struktur, underlägsenhet endotel, hypertoni) i den andra - metaboliska störningar (ökade nivåer av lipoprotein med låg densitet, hyperglykemi).

Beroende på aktuell period utmärks tre faser:

 • Den initiala fasen (preklinisk) fortsätter utan manifestation av symtom. Förändringar i kärlens skal uppstår redan, men de räcker inte för att störa organets eller vävnadets funktion. Vid detta stadium kan ateroskleros detekteras med laboratorieindikatorer, så ett biokemiskt blodprov för underhåll av lipoproteiner ingår i listan över studier som är obligatoriska för en förebyggande medicinsk undersökning.
 • Fasen av de utvecklade kliniska manifestationerna, som i sin tur är uppdelad i:
  • ischemisk -Formad plack överlappar delvis kärlets lumen, medan blodtillförseln av vävnader lider med ökad belastning blir ischemisk skada tydlig; med hänvisning till kranskärlskärl är ischemisk hjärtsjukdom;
  • trombonekroticheskuyu - Den utvidgade atheromatösa placket är lätt traumatiserad, vilket orsakar trombos av kärlet, medan blodtillförseln av vävnaden slutar helt och den kan vara nekrotisk. ett exempel på kliniska manifestationer vid detta stadium är ischemisk stroke eller hjärtinfarkt, torr gangre eller mesenterisk trombos.
 • Sklerotisk stadium kännetecknas av ihållande vasokonstriktion och progressiv degenerering av bindväv, till exempel, hjärt eller cerebrovaskulär.

Beroende på aktiviteten i den aterosklerotiska processen är det följande:

 • progressiv ateroskleros - bildandet av nya eller växande atheromatösa plack fortsätter, de kliniska manifestationerna förvärras gradvis, risken för komplikationer är hög;
 • stabiliserad ateroskleros - utvecklingen och bildandet av nya plack suspenderas, de kliniska manifestationerna förblir oförändrade eller återhämtar, risken för komplikationer är låg;
 • regressera ateroskleros - de kliniska symptomen sjunker, det allmänna tillståndet och laboratorieblodantalet förbättras.

Vilka är de viktigaste symptomen på åderförkalkning?

Vid de inledande skeden fortskrider bildandet av en aterosklerotisk plack asymptomatiskt, störningarna av permeabiliteten hos kärlen är inte så starka att de medför kliniska manifestationer.

Cirkulationssjukdomar i vävnaderna börjar vid scenen av fibros och plackförkalkning, och tecken på ateroskleros bestäms genom lokalisering av lesionen:

 • ateroskleros hos cerebrala artärer manifesteras av kronisk huvudvärk, minnesförlust, nedsatt mentala prestanda och uppmärksamhetskoncentration; Progressionen av processen kan leda till personliga förändringar och psykiska störningar. en typisk komplikation som uppstår när kärlens lumen är helt stängd är en ischemisk stroke;
 • ateroskleros av kranskärlspärl leder till utvecklingen av kranskärlssjukdom; Det är kliniskt manifesteras i form av attacker av svår smärta i bröstet i hjärtat området efter fysisk eller emotionell stress, såväl som en minskning i fysisk prestation; plack kan fullständigt blockera lumen i kransartären eller trombos provocera dess - utveckla hjärtinfarkt i detta fall;
 • Ateroskleros av artärerna i bukhålan leder till en partiell eller total ischemi tarmkäxet och tarm; i det första fallet berörda postprandiala smärta, uppblåsthet, och avförings störningar, i den andra - uppstår akut mesenterial vaskulär trombos - tillstånd som kräver akut kirurgi;
 • ateroskleros av aorta manifesteras av kronisk arteriell hypertoni; med långvarig kurs är förekomsten av en aortaaneurysm möjlig.

diagnostik

Baserat på patientens klagomål och de förändringar som avslöjades under den kliniska undersökningen kan läkaren misstänka förekomst av ateroskleros. För att klargöra och bekräfta diagnosen är laboratorie- och instrumentstudier tilldelade:

 • Biokemiskt blodprov på innehållet av kolesterol. Med användning av denna metod bestäms både totalt kolesterol och förhållandet mellan nivån av lipoproteiner med hög och låg densitet. Den senare har en hög aterogena potential, därför ökar deras nivå, särskilt i kombination med en minskning av nivån av lipoprotein med hög densitet, vilket indikerar aktiv under den aterosklerotiska processen.
 • Röntgenmetoder för forskning. Bröströntgen utförs med misstankar om aortosteroskleros, med hjälp kan man bedöma graden av dess deformation och närvaron av förkalkningar. Att undersöka mindre fartyg användes angiografi (coronary, cerebral angiografi) - erhållande röntgenbilder av den serien efter intravaskulär injektion av radiopaka medel. Med hjälp av denna studie kan du se plackernas lokalisering och storlek, samt bedöma graden av inskränkning av kärlens lumen.
 • ultraljud oftare används för studier av extremiteterna, kan den också användas för att detektera förekomsten av plack och bedöma graden av nedsättning av kärlet.

Behandling av ateroskleros

Behandling av ateroskleros innefattar nödvändigtvis en korrigering av livsstil och kontroll av loppet av samtidiga sjukdomar (hypotyreoidism, diabetes). Om detta inte räcker är medicinering föreskriven.

När kärlen i extremiteterna, hjärtat eller kärlen i mesenterin påverkas, är det möjligt att återställa sin patency genom kirurgiska medel.

Icke-medicinsk behandling av ateroskleros

 • En diet låg i kolesterol. Det bästa alternativet är Medelhavsdieten. Det rekommenderas att använda olivolja, fisk och skaldjur, grönsaker, färska grönsaker och frukter. Fettkvaliteter kött är uteslutna, kötträtter rekommenderas kycklingfilé och mager biff.
 • Rationell fysisk aktivitet bidrar till normalisering av vaskulär ton, är det bästa förebyggandet av fetma och högt blodtryck.
 • Vägran att röka och dricka alkohol, minimera stressiga situationer. Det är mycket viktigt att lära sig att hantera stress utan att använda droger och psykoaktiva ämnen.
 • Korrigering av ett sätt att leva är en grund för terapi av en ateroskleros utan vilken förberedelse och kirurgiska metoder som inte kommer att vara effektiva. För behandlingen använd läkemedel som stör kolhydronsupptagningen i matsmältningsorganet eller påskynda klyvningen. Val av läkemedel och dos ska utföras av en läkare.

Kirurgisk behandling

 • Ta bort det drabbade fartyget, om blodtillförseln kan återställas genom kompensatorisk utveckling av collaterals. Oftast är dessa arterier av mellankalibrerade lemmar. Ta bort det drabbade kärlet med stor risk för trombos, trombos och relaterade komplikationer.
 • Ballongangioplastik eller coronary stenting används för att skada blodkärlen i hjärtat för att återställa blodtillförseln till hjärtmuskeln med en kritisk minskning av lumen i matningsartären.

förebyggande

Det enda tillförlitliga sättet att förhindra aterosklerotisk kärlsjukdom är hälsosam livsstil. Studier har visat att de första kolesterolspåren kan förekomma på kärlens väggar redan i barndomen, så förebyggande bör börja så tidigt som barndomen.

Förhindra komplikationer med redan utvecklad ateroskleros, om du tar receptbelagda läkemedel och följ rekommendationerna från din läkare. Om det finns samtidiga sjukdomar, är deras behandling också en obligatorisk åtgärd vid förebyggande av komplikationer.

Prognos för ateroskleros

Förutsatt att livsstilen korrigeras, började rökuppehåll och tidig behandling gynnsam prognos: stabilisering och jämn regression av den aterosklerotiska processen är ganska möjlig. Regression av ateroskleros är endast möjlig vid det första prekliniska skedet. Om några större symptom på ateroskleros har uppenbarat sig, kommer stödjande behandling att vara livslång.

Om behandlingen överges och riskfaktorerna kvarstår blir sannolikheten för komplikationer extremt höga. I detta fall är prognosen för både hälsa och liv för patienten ogynnsam.

Hittade ett fel Markera den och tryck Ctrl + Enter

Myokardinfarkt är en hjärtsjukdom, som åtföljs av partiell nekros av dess vägg på grund av att blodtillförseln upphör. Som regel grunden för överträdelser.

Betydande symtom och manifestationer av ateroskleros

Tecken på arterioskleros av blodkärl har länge varit förknippade med äldre ålder. Sjukdomen kännetecknas av en gradvis och asymptomatisk utveckling, därför är dess närvaro erkänd endast med uppenbara kliniska kränkningar. Symtom på ateroskleros varierar mycket beroende på vilka blodkärl i vilken avdelning som påverkas av sklerotiska förändringar. Fartyg med stor, medelstor diameter drabbas mest. På deras väggar i form av formationer, plack, kolesterol deponeras, och därför uppträder smalningen av lumen gradvis. Överträdelse av blodtillförseln av vissa organ med tiden leder till utseendet av motsvarande symptomatologi.

Hur bildandet av aterosklerotiska plack uppstår

Ateroskleros påverkar kärlen som innehåller elastiska fibrer. Fartyg i lymfsystemet, vener och kapillärer, det påverkar inte. Bildandet av aterosklerotiska plack är förknippat med en metabolisk störning i kroppen, nämligen en alltför stor mängd lipoproteiner med låg densitet (lipiddelen representeras av kolesterol). Därför, när man beaktar symptomen och behandlingen av ateroskleros är särskild uppmärksamhet åt metaboliska störningar.

Kolesterol plack - vad är det? Platsen för dess bildning är en mikrotrauma av kärlväggen. Sådan skada kan uppstå på grund av virusets effekt. Plåten själv bildas i flera steg.

Först, i området av kärlväggen på mikrotrauman, uppträder en fettackumulering (punkt). Gradvis blir fläcken impregnerad med kolesterol, och sedan blir den från spröd till tät. Vid denna tidpunkt är det fortfarande möjligt att påverka formationen för att lösa upp den. Senare blir placket mycket tätt, utskjuter, deformerar kärlet, förhindrar det normala blodflödet. När saltet är deponerat i det stannar tillväxten. Bildandet av aterosklerotiska plack, som sker snabbt, leder till en akut form av sjukdomen. Annars fortsätter sjukdomen kroniskt, och förvärvar gradvis en större skala.

Vad är orsaken till överträdelsen?

Symtom och behandling av åderförkalkning av kärl beror på orsaken som orsakade utvecklingen. De faktorer som provar deponering av kolesterolplakor på kärlväggarna är i regel uppdelade i två typer: de som beror på personen själv och de som inte kan påverkas.

Orsakerna till ateroskleros, som beror på en persons handlingar.

 • Rökare. Det är den viktigaste faktorn vid utvecklingen av aterosklerotiska förändringar i kärlväggen. Nikotin, som går in i blodet, bryter balansen mellan lipoproteiner och förskjuter den mot lågdensitetsföreningar, vilket leder till deras deponering.
 • Högt blodtryck. Högt blodtryck leder till att lipoproteiner, som har låg densitet, "fastnar" på kärlets vägg. Detta påskyndar avsevärt bildandet av kolesterolhalten.
 • Otillräcklig fysisk aktivitet. Det provocerar utseendet på stagnerande fenomen av blod, förarmning av dess syre, näringsämnen. Främjar försvagningen av kärlväggen i muskeln.
 • Extra vikt av kroppen. Det är förknippat med en metabolisk störning i kroppen, inklusive lipid.
 • Fet mat. Gradvis orsakar störning av levern, vilket leder till att den senare inte kan producera tillräckligt med enzymer för behandling av kolesterol.
 • Diabetes. Det leder till en överträdelse av lipidmetabolism.
 • Infektionssjukdomar. Infektioner har en skadlig effekt på kärlväggarna, vilket ger upphov till plackbildning vid mikrotrauma.

Faktorer som orsakar utvecklingen av ateroskleros, som inte beror på en person.

 • Genetisk predisposition. Sannolikheten för sjukdomsuppkomsten ökar, om släktingar har haft stroke, hjärtattacker, högt blodtryck.
 • Ålder. Trots det faktum att ateroskleros växer snabbt yngre, är åldern fortfarande den ledande faktorn i utvecklingen. Detta förknippas med åldersrelaterad förlust av kroppens skyddande funktioner.
 • Paul. Enligt statistiken är män mer predisponerade för utvecklingen av ateroskleros. Men efter uppkomsten av klimakteriet är sannolikheten för aterosklerotiska förändringar i båda könen densamma.

Hur är ateroskleros manifesterad?

Eftersom kolesterol är avsatt på den vaskulära väggen i form av formationer, plack, sedan gradvis som en kompenserande reaktion sker utskjutande delen av artären till utsidan. Under denna period är de kliniska manifestationerna av ateroskleros ännu inte uppenbara. Gradvis genom ytterligare negativ inverkan faktorer (stress, hypertoni, överdriven motion och andra) avsättning på artärväggen blir skör. Det bildar mikrosekvenser och därefter trombi, vilket leder till en signifikant minskning av kärlens lumen. Under denna utvecklingsperiod börjar sjukdomen manifestera sig, de första tecknen uppträder.

Aterosklerotiska deponier påverkar oftast cirkulationssystemets stora och medelstora kärl. För det första påverkar sjukdomen abdominal- och bröstkärlskortet, huvudkropp, nacke, nedre extremiteter. Ateroskleros av kranspulsådern, mesenterisk och renal ateroskleros är också vanlig.

Praktiskt taget var och en av de listade varianterna av sjukdomen har en latent början, utvecklas gradvis och omärkligt. I detta avseende finns det en asymptomatisk utvecklingsperiod såväl som klinisk. I det första fallet kan en patologisk process misstänks på grundval av ett laboratoriet blodprov som visar högt innehåll av kolesterol eller betalapoproteiner. För den kliniska perioden präglas av en tillräcklig grad av svårighetsgrad av symtom. Minskningen av kärlens lumen mer än hälften manifesteras av motsvarande tecken.

Den kliniska perioden av sjukdomen kan delas in i tre steg.

 1. Ischemisk. Det kännetecknas av en störd blodcirkulation av ett organ med följande tecken. Till exempel ischemi hos renalvävnaden på grund av ateroskleros hos njurartären.
 2. Trombonekroticheskaya. Vaskulär trombos utvecklas. Till exempel, med aterosklerotiska lesioner av de mesentera artärerna leder trombos till gangren.
 3. Fibrer. Egna vävnader av organ, som inte levereras tillräckligt med blod på grund av de drabbade artärerna, börjar ersättas med celler i bindväv.

För personer som lider av ateroskleros är ett trött, dåligt utseende typiskt. Oftast kan de ges flera år än vad de verkligen är. Dessutom bildas xantom med denna sjukdom på ögonlocken och armbågens veckor. Dessa är plack av gul eller gulbrun nyans, provocerad av högt kolesterol.

Beroende på arten av den patologiska processen och symptomdynamiken, utmärks tre typer av patologi.

 1. Progressive. I detta fall ökar symtomen på sjukdomen bara, och bildandet av aterosklerotiska avlagringar på kärlens väggar fortsätter.
 2. Stabiliserats. Kolesterol är inte längre fördröjd, tillväxten av aterosklerotiska plack hämmas, men symptomatologin förblir densamma.
 3. Retrogressive. Det finns en förbättring av alla indikatorer, intensiteten av symtomen är signifikant minskad.

Symtom på aorta lesioner

Ateroskleros av aortan är den vanligaste typen av vaskulär skada genom kolesterolplakor. Symptom i förlust av avdelningen av det cirkulatoriska systemet kommer att vara annorlunda beroende på det faktum att det kan vara drabbade thorax vaskulär avdelning eller ventrala delen. I det här fallet, oavsett lesionsområdet, kan symtomen på sjukdomen inte uppvisa sig tillräckligt länge.

I aortos bröstparti åtföljs aterosklerotiska förändringar ofta av liknande störningar från hjärnan eller kransartären. Symtom börjar manifestera sig, vanligtvis i 60-70 år. Vid denna tidpunkt når sjukdomen en signifikant utveckling har kärlväggarna redan förändrats kraftigt av den patologiska processen. En person klagar över sådana tecken som:

 • brännande känsla, smärtssyndrom bakom brystbenet;
 • det blir svårt att svälja;
 • frekvent yrsel
 • det finns problem med andning;
 • det finns ett högt blodtryck.

Bland de mindre specifika tecknen finns sådana saker som:

 • grå hår ser tidigt ut;
 • tidig åldrande av organismen äger rum;
 • På ytan av ansiktet visas Wen;
 • I området med auriklarna aktiveras hårsäckar, vilket orsakar tillväxten av en stor volym hår.
 • Vid iris (längs kanten) bildas en remsa, en ljusare nyans.

Aterosklerotisk lesion i bukenortan står för nästan hälften av sjukdomens totala fall. Patologins patologi på detta område provocerar framväxten av buk-ischemi, vilken i analogi med hjärtkemi är karakteriserad av ett brott mot blodflödet i de relevanta organen. Aortas nederlag i detta fall kommer att manifesteras av följande symtom.

 • Smärta syndrom i buken. Smärta, karakteristisk för ateroskleros i buken aorta, framträder efter att ha ätit. Det är ont, det manifesterar sig i form av attacker, har ingen specifik lokalisering, passerar efter en tid utan att ta mediciner.
 • Matsmältningsstörningar. De förekommer i form av ökad gasbildning, det är möjligt att alternera diarré och svåra tarmrörelser.
 • Minskade kroppsvikt. Det orsakas av en matsmältningsfunktionsstörning och brist på aptit. När sjukdomen fortskrider, ökar viktminskningen.
 • Njurinsufficiens. Det utvecklas som ett resultat av ersättning av njurvävnaden med bindande strukturer, vilket leder till en överträdelse av blodflödet och utseendet av nekros.
 • Ökning av blodtrycket. Det uppstår på grund av en kränkning av blodflödet i njursjukdomen.

I avsaknad av snabb behandling som ett resultat av aterosklerotiska förändringar i bukenorta utvecklas dödliga komplikationer: aorta aeurysm och trombos i de vinkliga artärerna.

Tecken på cerebral vaskulär sjukdom

Hjärnkärlen uppfattar mycket akut brist på näring och syre, men ofta manifestationer av ateroskleros i denna del av kroppen tas för tecken på åldrande av kroppen. Detta beror på det faktum att huvudsymptomen, som är karakteristiska för aterosklerotiska förändringar i huvudets kärlekar, manifesteras vid en ålder av över 60 år. Dessutom kan de första tecknen på sjukdomen tolkas som ett symptom på osteokondros, hypertensiv encefalopati eller annan abnormitet.

Symtom på aterosklerotisk störning av cerebrala kärl manifesterar sig inte omedelbart, men gradvis. Dessutom kan vissa neurologiska manifestationer inträffa enbart under en viss tid och försvinna sedan. Dessa är:

 • förlust eller minskning av känslighet
 • försvagning av musklerna, som kan manifesteras av pares;
 • förlamning;
 • hörselskador
 • försämring av synen;
 • problem med talförmåga.

I vissa fall, om aterosklerotiska förändringar är mycket allvarliga, kan förlust av blodtillförsel orsaka nekros i hjärnan, en stroke uppträder. Då blir ovanstående symtom stabila och låter sig inte praktiskt utgöra terapeutiska effekter.

Vilka andra symptom är karakteristiska för cerebrala vaskulära lesioner? Bland annat kan det noteras:

 • en huvudvärk av en sprängande natur, som i regel sprider sig över huvudet;
 • hög utmattning
 • ringar eller ljud i öronen;
 • ångest och nervositet
 • slöhet, apati
 • svårigheter med samordning i rymden
 • sömnstörningar (uttryckt både i hans frånvaro och i ökad sömnighet, mardrömmar är karakteristiska);
 • minnessvårigheter och uppmärksamhetskoncentration;
 • Psykologiska förändringar i personligheten (det finns en hålighet, känslighet och andra);
 • depression.

Om terapeutisk behandling inte utses i rätt tid utvecklas senil demens.

Tecken på en aterosklerotisk skada av nedre extremiteterna

Förutom de ovanstående alternativen för utvecklingen av ateroskleros är brottsligheten av blodtillförsel till extremiteterna helt asymptomatisk under en längre tid. En sådan sjukdomsförlopp kan fortsätta tills det ögonblick då blodflödet inte är fullständigt stört. Fram till dess kan patologin i lemmarna manifesteras av olika störningar, vilket är orsaken till att man utför en grundlig differentialdiagnos.

Brott mot blodcirkulationen i kärlen leder till akut brist på syre och näring. Syrehushållning i muskelvävnaden orsakar i sin tur smärtsyndrom. Smärta är i detta fall ett klassiskt symptom på utvecklingen av aterosklerotiska förändringar. När sjukdomen fortskrider sker så kallad "intermittent claudication". Vad betyder detta? Smärtsamma förnimmelser på grund av nederlag i artärerna över tiden spridas genom benens muskelvävnad: på höfterna, kalvarna, jag år gammalt område. Detta manifesterar sig i form av anfall, och leder till det faktum att en person tvingas haltas. Dessutom får paroxysmal smärta honom att stanna under rörelsen för att vänta på att smärtan ska dämpas.

Vid det inledande skedet av utveckling av brott mot extremiteterna kan man notera episodiska manifestationer av andra symtom.

 • Ben och armar regelbundet "cool", det finns en känsla av chilliness.
 • Det finns en känsla av att krypa "obehagligt" längs lemmarna, precis som vid en lång vistelse i en position, men med ateroskleros - i vanligt tillstånd.
 • Hudens yta blir så blek att blodkärlens gång börjar att synas genom ögonen.

Med den fortsatta utvecklingen av sjukdomen (i de sista stegen) har personen svårare tecken på nederlag av extremiteterna.

 • Vävnader, på grund av brist på syre och näringsämnen, börjar atrofi. I detta fall uppstår degeneration inte bara i musklerna. Det är uttunning av subkutan fettvävnad, nagelplattor. Håret blir tunt och färglöst och faller sedan oupplösligt ut på grund av atrofi av hårsäckar.
 • På ytan av huden finns trofiska skador - sår.
 • Det finns ackumulering av vätska i det intercellulära utrymmet, utvecklar stabil svullnad i extremiteterna.
 • Fingrar förvärvar en röd nyans.
 • Ett karaktäristiskt tecken som indikerar atherosklerotiska förändringar i kärlen är frånvaron av en puls under tryck på artären (till exempel i poplitealfossan).
 • När det sista stadiet av aterosklerotiska förändringar i lemmar utvecklas gangren och nekros.

Den svåra smärtan i benen ökar gradvis och börjar så småningom att förekomma även i avsaknad av någon rörelse, vilket indikerar en artär insufficiens. Beroende på intensiteten i smärtsyndromet kan vi skilja fyra grader av dess utveckling.

 1. Funktionell kompensation. Smärtan börjar oroa sig som ett resultat av långvarig vandring i långa avstånd (mer än 1 km) eller en annan, inte mindre intensiv belastning. Det är lokaliserat i kalvar, fötter. Under denna period klagar patienten på en känsla av chilliness eller förlust av känslighet i benen. Möjliga manifestationer av nedsatt blodcirkulation, såsom: brännande, stickningar; kan vara störd av konvulsiva anfall.
 2. Subindemnification. Smärtsyndrom uppträder vid avstånd på högst 0,2 km. Visa yttre tecken på ateroskleros, som i första hand kännetecknas av torr hud. Desquamationen och förlusten av epidermis elastiska egenskaper beror på de resulterande störningarna i vävnadens trofism. Under denna period ändras nagelplattan och håret. Fodrets nedre yta utsätts för ökad keratinisering på grund av brist på näring. Torkning av hår och död av hårlökar leder till framväxten av foci av alopeci. Dessutom finns det en gradvis atrofi av fotens muskelvävnad, det cellulära subkutana skiktet är mycket tunt.
 3. Dekompensation. Vid den tredje etappen av artär insufficiens kan en person inte övermätta 25 m, eller smärtan störs även i avsaknad av rörelse. Trofiska störningar i vävnaderna i detta skede förvärras väldigt mycket. Tunn hud blir lätt sårbar, vilket orsakar djup skada även vid mindre skrapa. Ytan på epidermis med läget av benet "ner" blir röd.
 4. Destruktiva förändringar. Det fjärde, sista skedet av sjukdomen kännetecknas av närvaron av ulcerativa lesioner och utvecklingen av vävnadsnekros. Livskvaliteten reduceras till ett minimum på grund av den konstanta outhärdliga smärtan. Karakteristisk för närvaron av trofasår, särskilt på fingrarna, som inte lånar sig riktad behandling. Vävnad av lemmar svullna. Vid detta stadium av sjukdomsutvecklingen utvecklas gangren.

Med aterosklerotiska störningar som utvecklas i överkroppen blir de kyliga och svaga. En person har hög utmattning, minskad arbetsförmåga, minskad muskelstyrka i händerna. Om den patologiska processen är ensidig, inträffar smalning av lumen i subklavianartären, så observeras en asymmetrisk puls. I detta fall kan övre trycket vara upp till 80 mm Hg på den drabbade lemmen. Art.

Manifestationer av ateroskleros av hjärtkärlskärlen i hjärtat

Det är inte lätt att upptäcka starten på aterosklerotiska förändringar i hjärtans hjärtkärl. Depositioner på kärlväggarna störa normal nutrition av hjärtvävnaderna, vilket medför att myokardins aktivitet störs. Utvecklade sjukdomar som angina eller ischemi. Som komplikationer uppträder kardioskleros och hjärtinfarkt. Därför visar symtomen på ateroskleros i detta fall tecken på dessa störningar.

Så, med angina, visar ateroskleros av hjärtkärlens artärer sig följande tecken.

 • Smärtsyndrom, lokaliserat i bröstregionen. Smärta kan brinna, krossa, röra sig mot axeln, tillbaka (på vänster sida). Det förekommer vanligtvis i samband med fysisk aktivitet eller nervös överansträngning.
 • Andnöd. Det kan åtfölja smärta, eller det uppstår oberoende under rörelse eller någon åtgärd. Det manifesterar sig som en känsla av akut brist på luft. Förstärker sig i den bakre positionen, så en person måste ta sittande ställning för att inte kväva.
 • Smärta i huvudet och yrsel (manifesterad som en följd av nedsatt blodcirkulation och brist på syre).
 • Kräkningar och / eller illamående kan också åtfölja angina pectorisattack.

I händelse av att kardioskleros utvecklas genom aterosklerotiska störningar, kommer utseendet på starkt ödem att vara ett ytterligare tecken på dyspnéen. Hjärtfel uppträder gradvis. Fysisk prestanda minskar också när tillståndet förvärras.

Myokardinfarkt, som en följd av ateroskleros av hjärtkärlskärlen, uppenbarar sig med nästan samma symptom som angina pectoris. Det finns en akut brist på luft, andfåddhet, tills svimningsförhållandet. Användningen av nitroglycerin, i motsats till angina pectoris attack, ger inte lättnad.

Symptom på åderförkalkning av åderförkalkning

Med utvecklingen av ateroskleros av de mesentera artärerna sker kärlförändringar i övre buken och därför försämras blodtillförseln till matsmältningsorganen i detta område av kroppen. Mängden blod som krävs för att säkerställa att matsmältningssystemet fungerar normalt är otillräckligt. Detta indikeras av motsvarande externa och interna manifestationer. Symtom uppstår, oftast på kvällen efter att ha ätit. Symtomatik i detta fall av aterosklerotiska förändringar har det allmänna namnet "bukad padda", och ett komplex av karakteristiska särdrag är en slags markör för sjukdomen.

 • Smärta. Är av måttlig karaktär. Det påminner ett med ett magsår, men i det senare fallet är det längre. Varaktigheten av smärtsyndromet vid ateroskleros av de mesentera artärerna är annorlunda, från ett par minuter till en timme.
 • Ökad gasbildning.
 • Måttlig spänning av muskelvävnaden.
 • Hypotension eller atoni i tarmen. Som ett resultat av försvagad rörlighet finns det svårigheter med avföring, svullnad.
 • Rapa.

Ateroskleros av de mesentera artärerna kan ge upphov till trombos. Vanligtvis utvecklas denna komplikation kraftigt och karaktäriseras av stark bildning av gaser, intensiv kräkningar, illamående och smärtssyndrom. Smärta med trombos diffus eller vandrande, långvarig, kan koncentreras runt naveln. Kräkningar kan innehålla blod eller gall.

I många fall blir resultatet av trombos av de mesentera artärerna gangren och peritonit. Manifesterade symptom av ateroskleros, såsom: en kraftig ökning av temperaturen, minskning av blodtryck, svettning, plötslig svår buksmärta, och ihållande kräkningar.

Manifestationer av aterosklerotiska vaskulära lesioner av njurartärerna

Funktioner i symptomen och har ateroskleros hos njurartärerna. Denna variant av sjukdomen med tiden orsakar förekomsten av ischemi, vilket leder till en bestående ökning av blodtrycket. Ibland kan de specifika tecknen på sjukdomen vara frånvarande. Men de flesta aterosklerotiska förändringar i blodkärl orsakar svårigheter i blodflödet och utvecklingen av sekundär hypertoni. I detta fall blir högt blodtryck ett uppenbart symptom på ateroskleros och föreslår att kärlets lumen är stängd med mer än 70%.

Ett särdrag hos AD i njurartärens arterioskleros är en ökning av BP och systolisk och diastolisk. Som ett resultat av pågående kränkningar och ökat tryck i hjärnan, vilket leder till svår smärta och tyngd i huvudet, uppkomsten av yrsel, synstörningar, tinnitus.

Om endast en artär påverkas av den patologiska processen utvecklas sjukdomen gradvis och kännetecknas av en frekvent manifestation av hypertoni. När lumen är inskränkt genom atherosklerotiska avsättningar av båda artärer, utvecklas sjukdomen plötsligt snabbt och åtföljs av ytterligare symtom:

 • smärta i buken, ländryggsregionen (varaktighet kan nå flera dagar);
 • kräkningar och illamående;
 • ökad kroppstemperatur;
 • det finns värk i hjärtat
 • ökar hjärtfrekvensen.

En sådan komplikation som njursinfarkt kännetecknas av ett skarpt smärtssyndrom i ländryggen, liksom närvaron av blodspår i urinen.

Som ett resultat försämras en persons tillstånd kraftigt.

Symtom på carotid ateroskleros

En annan avdelning i cirkulationssystemet, som kan påverkas av aterosklerotiska deponier, är halshinnan. Vanligtvis detekteras ateroskleros av carotidartärer efter en stroke. Precis som andra former av sjukdomen sker brott i detta område gradvis och avslöjar inte sig själva. Men med ett noggrannare tillvägagångssätt för din hälsa kan du identifiera följande manifestationer av sjukdomen:

 • känsla av klåda av fötter och händer;
 • domningar och / eller stickningar
 • förlust av kontroll över rörelsen av någon lem;
 • förlust eller förlust av syn på ett öga
 • problem med talförmåga, svårighetsgrad i uttal.

Dessutom manifesteras ateroskleros av karotidartärerna av svaghet och domningar i kroppen.

Diagnos av sjukdomen

Att upptäcka utvecklingen av ateroskleros i ett tidigt skede är problematisk nog.

Vanligtvis behandlas en specialist med klagomål som motsvarar en viss aterosklerotisk störning. Samtidigt har skadorna på fartygen redan i stor utsträckning nått. Beroende på arten av symtomen kan läkaren förutom laboratoriediagnostik ordna sådana studier som:

 • elektrokardiogram;
 • ultraljudsdopplerografi;
 • hjärtkateterisering
 • magnetisk resonansavbildning eller datortomografi;
 • angiografi och andra.

I varje fall kommer ett komplex av diagnostisk undersökning att göras, vilket kommer att möjliggöra att upptäcka förändringarna i kärlen i största möjliga utsträckning och göra den korrekta diagnosen.

Prognos och förebyggande

Prognosen för ateroskleros anses vara gynnsam, förutsatt att patienten fullständigt omprövar livsstilen, gör anpassningar till mat, vanor, fysisk aktivitet.

Dessutom krävs en strikt överensstämmelse med läkemedlets receptbelagda läkemedel. Endast i det här fallet är det möjligt att inte bara stabilisera staten och stoppa den fortsatta tillväxten och utvecklingen av aterosklerotiska insättningar, men också slutföra regression av sjukdomen. Det senare är emellertid endast möjligt om ateroskleros upptäcktes i ett tidigt utvecklingsstadium. Om patienten vägrar att göra anpassningar till livsstilen och även ignorerar den föreskrivna terapeutiska behandlingen, är prognosen för sjukdomsutvecklingen ogynnsam.

Tidiga förebyggande åtgärder kommer att förhindra förekomsten av aterosklerotisk vaskulär sjukdom, och om den är tillgänglig kommer det att vara möjligt att stoppa den patologiska processen och bibehålla hälsan. Förebyggande innefattar enkla, tillgängliga livsstilsregler:

 • att övervaka kosten, med undantag av feta och stekta livsmedel;
 • för att öka stressmotståndet;
 • normalisera och bibehålla kroppsvikt
 • säga adjö till dåliga vanor
 • öka fysisk aktivitet.

Dessutom måste personer som är utsatta för diabetes mellitus eller högt blodtryck tidigt genomgå förebyggande undersökningar hos en specialist.

Initiala tecken på cerebral arterie ateroskleros

Ateroskleros: symtom och behandling hos vuxna

Ateroskleros - en kronisk polietiologic vaskulär sjukdom, vilket följs av avsättning av lipider i det inre skalet, utveckling av kroniska inflammatoriska processer, vilket i sin tur resulterar i olika uttryck cirkulationsstörningar på grund av förträngning av kärllumen eller blodproppar.

Bland modern befolkning är åderförkalkning alltmer känd, och med fel behandling kan taktik leda till sorgliga konsekvenser.

Dess initiala manifestationer raderas ofta, och människor sällan uppmärksammar dem, kommer till doktorerna först efter det att komplikationer uppstått. Det är därför ämnet ateroskleros är ganska relevant.

Varför uppträder arterioskleros?

Som framgår av definitionen av ateroskleros har denna sjukdom en mångfald orsaker.

Naturligtvis, och varje enskilt kan leda till utveckling av kärlsjukdom. Den vanligaste kombinationen av tre eller flera orsaker, som tillsammans bidrar till ökad risk för sjuklighet.

Så det finns tre grupper av riskfaktorer för ateroskleros. Den första gruppen innehåller irreversibla faktorer.

Mogna och ålderdom - människor äldre än 40-50 år är de mest utsatta, eftersom deras fartyg inte längre är lika stark och elastisk som i sin ungdom, och metaboliska processer är ofta kränks och förvrängd.

Ärftlig predisposition ligger på en av de första platserna i listan över orsaker till ateroskleros. Nära släktingar lider ofta av en liknande aterosklerosymtomatologi, och även de ärftliga formerna för lipidmetabolism utmärks, vilket är en direkt förutsättning för utvecklingen av sjukdomen.

Män - de börjar märka de första tecknen på ateroskleros, i genomsnitt 10 år tidigare och fyra gånger oftare än det särskilt feminina könet.

Rökning - har en direkt negativ inverkan på luftvägarna och kärlsystemen. På grund av den konstanta effekten av nikotin ökar förekomsten av kronisk bronkit. I förbigående minskar nikotin de elastiska egenskaperna hos kärlväggen, ökar dess permeabilitet och förstör delvis. Detta är ett utmärkt villkor för inmatning av atero-kolesterol i membranet av artärerna och i framtiden för snabb bildning av aterosklerotiska plack.

Arteriell hypertoni - i denna patologi ökar blodtrycket nästan ständigt och kärlen är i ett spasmodiskt tillstånd. Långvarig kramp av artärer leder till utarmning av muskel kontraktilitet, förstörelse av en del av de vaskulära membranfibrerna som, återigen, återigen, underlättar penetrationen av överskott av kolesterol och dess avsättning i intiman av artärerna.

Den andra gruppen av riskfaktorer är potentiellt eller delvis reversibla faktorer. På dem kan en person delvis agera. Det här är faktorer som:

 • Hyperlipidemi, hyperkolesterolemi och hypertriglyceridemi är en ökad mängd lipider (fetter), totalt kolesterol och triglycerider. Det beror på överträdelsen av lipidmetabolism och de första patologiska mekanismerna för plackbildning utlöses, speciellt när kolesterol ökar i samband med lågdensitetslipoproteiner.
 • Förhöjda nivåer av blodglukos (hyperglykemi) och diabetes - i nästan alla patienter med diabetes i samband med tiden utvecklar en rad komplikationer, bland annat ateroskleros speciell plats är upptagen av mikroangiopati och makroangiopati (skada stora och små blodkärl), som utvecklas på grund av exponering för höga sockerkoncentrationer. När de uppstår kolliderar kärlen bokstavligen inifrån, och det finns inga praktiska hinder för kolesterol.
 • Den minskade koncentrationen av HDL - kolesterol i samband med denna typ av lipoproteiner kallas "bra", och ett överskott leder inte till bildandet av plack. Under behandlingen försöker läkare att uppnå en ökning av nivån av högdensitetslipoproteiner och minska proteiner med låg densitet (atherogen).
 • Metabolic syndrome - en konstellation av symptom, som omfattar avsättning av överflödigt fett i buken (eller feta, enligt det genomsnittliga, buken typ), försämrad glukostolerans (det är en instabil nivå, men ännu inte diabetes), förhöjda triglycerider och hypertoni;
 • Hormonell obalans - särskilt mottagliga för sjukdomen är kvinnor i klimakteriet, liksom de med endokrina störningar (hypertyreos, Cushings sjukdom).

Och slutligen heter den sista gruppen av riskfaktorer "andra". Dessa inkluderar följande:

 1. Brist på motion, eller övervägande stillasittande livsstil - människor som tillbringar större delen av sin tid på kontoret, en dator antingen hemma, gå upp i vikt snabbare, förlorar uthållighet och fysisk träning för att bli känslomässigt labila, deras fartyg förlorar sin styrka och elasticitet, är benägna att spasmer. Allt detta är en öppen grind för kolesterol.
 2. Frekventa erfarenheter - stressiga situationer påverkar absolut alla system av organ. De aktiverar det sympatiska nervsystemet, vilket leder till frisättningen av en stor mängd adrenalin. Adrenalin, i sin tur, smalar blodkärlen kraftigt. Hyppig repetition av sådana episoder har en dålig effekt på slät arteriell muskulatur och leder till ovanstående effekter.

Förutom denna grupp är missbruk av alkohol - alkohol av sin natur ett kemiskt toxin. Med en konstant, systematisk inträde i kroppen förstör han gradvis alla vävnader, stör metabolism i dem, inklusive lipidmetabolism.

Vidare kan kolesterol deponeras fritt i form av plack.

Funktioner av patogenesen av ateroskleros

Skador på kärlets vägg under påverkan av några faktorer från utsidan kallas förändring. Förändring leder till dysfunktion av det inre skalet hos artärer - endotel. På grund av endoteldysfunktion ökar kärlpermeabiliteten kraftigt, produktionen av speciella ämnen som stimulerar aktiv blodkoagulering och förminskning av kärlens lumen ökar.

Förändring av kärlet vid ateroskleros uppträder under påverkan av alltför stort kolesterol, olika infektioner eller överskott av hormoner. Efter ett tag finns infiltration, det vill säga impregnering, av det inre skalet hos artärerna med cirkulerande celler som kallas monocyter i blodet. Monocyter transformeras till makrofagceller, vilka har förmågan att ackumulera kolesterolestrar. De ackumulerade estrarna transformeras till skumceller, vilka bildar de så kallade lipidremsorna på intima (inre foder) hos artärerna. Makrofager syntetiserar speciella ämnen som stimulerar syntesen av bindväv. Normalfodring av artärerna ersätts av en bindväv. I den vetenskapliga litteraturen kallas denna process skleros.

Skleros och ateroskleros: Vad är skillnaden? Skleros skiljer sig från ateroskleros eftersom den uppstår utan effekter av aterogena lipider och ateroskleros - med deltagande.

Alla ovanstående processer leder till kronisk inflammation i kärlen. Gradvis bildad aterosklerotisk plack. Det är det inkapslade kolesterolet hos cellväggen. Tilldela tidiga och sena plack. Tidigt eller primärt är plackgultna i sig, ligger excentriskt och detekteras inte av ytterligare undersökningsmetoder. Om den gula placken är skadad eller sönderdelad bildas en trombos, vilket leder till det så kallade akuta kranskärlsyndromet.

Under lång tid, sen eller vit, bildar plack. De kallas också fibrösa. De ligger koncentriskt längs hela omkretsen av kärlet och orsakar allvarliga hemodynamiska störningar, uttryckta i angina attacker.

Följaktligen patogenesen av 3 etapper av ateroskleros

Den första är bildningen av lipidfläckar. De visualiseras endast i begränsade delar av kärlväggen. För detta stadium är frånvaron av symptomsvängighet karaktäristisk.

Den andra - det kallas också liposkleros. I detta skede, inflammation i kolesterol plack, börjar de att sönderdela, och sönderdelningsprodukter är giftiga, förbättra den inflammatoriska processen och inducera bildning av bindväv, för att därigenom bilda ett fibröst plack. På grund av detta uppträder en partiell inskränkning av vaskulär lumen och en minskning av mikrocirkulationen.

Den tredje är atherokalcinos. Scenen präglas av utseendet på en komplett klinisk bild tillsammans med samtidiga komplikationer.

Vid terminalstadiet kan frekventa attacker av angina uppträda, det finns risk för att utveckla hjärtinfarkt, stroke eller gangren.

Klinisk bild av ateroskleros

De kliniska manifestationerna av ateroskleros är beroende av lokalisering av aterosklerotiska plack, det vill säga från vilket kärl har lidit.

Symtom på det är väldigt varierande. Det finns flera större kärl som är mer benägna att denna sjukdom. En dissocierad aterosklerotisk process kan påverka följande kärl.

Koronarartärer - de bär syreberikat blod till hjärtat. Med deras nederlag får inte myokardiet tillräckligt med syre, och detta kan manifestera sig som karakteristiska attacker av angina pectoris. Angina pectoris är en direkt manifestation av kranskärlssjukdom (CHD), där patienterna känner starkt brännande, klämmer smärta bakom bröstbenet, andfåddhet och rädsla för döden.

Angina kallas "angina pectoris". Sådana symptom uppträder ofta med fysisk belastning av varierande intensitet, men med svåra löpande processer kan de oroa sig även i vila. Då är diagnosen "ängel av vila". Massiva förlustartärer kan leda koronaroskleroza (substitution inre skal kransartärer bindväv), och det, med alla de tjut, - hjärtinfarkt - nekros, "nekros" myokardiska delen. Tyvärr, i ungefär hälften av fallen, kan en hjärtattack leda till döden.

Aorta - oftast lider thorax sin eller hennes avdelning. I detta fall kommer symtomen att likna koronär ateroskleros. Patienter kommer att klaga på starka, klämma, brännande smärta i bröstet som de kommer att ge till höger och vänster armar, nacke, rygg och övre buk. Sådana känslor kommer att intensifieras under massor av intensitet, starka erfarenheter.

Med en signifikant expansion av aortan kan sväljning och heshet uppstå på grund av kompression av den återkommande larynxnerven. Aortabågen kan också påverkas. Således kan klagomål hos patienter vara osäkra, till exempel på giddinesses, den allmänna delikatessen, ibland smälter, små smärtor i ett bröst. Från aortans båg avviker den brachiocephaliska (brachiocefaliska) stammen - ett mycket stort kärl, som kan påverkas av lesioner från aortamembranen.

Sårarterier (cerebrala kärl) - har en uttalad symtomatologi. Vid första tecken på ateroskleros störs patienter av minnesproblem, de blir mycket noga, deras humör förändras ofta. Det kan finnas huvudvärk och övergående sjukdomar i hjärncirkulationen (transienta ischemiska attacker). För sådana patienter är Ribots symptom karakteristisk: de kan på ett tillförlitligt sätt återkalla händelserna för ett decennium sedan, men de kommer nästan aldrig att kunna berätta vad som hände för en dag eller två sedan. Konsekvenserna av sådana brott är mycket ogynnsamma - en stroke (döende i hjärnregionen) kan utvecklas.

Mesenteriella (eller mesenteriska) artärer - samtidigt som de påverkar de kärl som passerar i tarmarnas mesenteri. En sådan process är relativt sällsynt. Människor kommer att vara störd av att brinna smärta i buken, matsmältningsbesvär (förstoppning eller diarré). Det extrema resultatet kan vara en hjärtinfarkt, och sedan gangren.

Njurartärerna är en mycket allvarlig process. Det första steget hos patienter börjar öka trycket, och det är nästan omöjligt att minska det med medicineringen. Detta är den så kallade njurfunktionen (sekundär, symptomatisk) hypertoni. Det kan också finnas smärta i ländryggen, mindre störningar av urinering. En massiv process kan leda till utveckling av njursvikt.

Arterier i nedre extremiteterna - dessa inkluderar lårben, popliteal, tibial och artär på baksidan av foten. Ateroskleros de utrotar oftast, det vill säga ockluderar kärlets lumen.

Det första symptomet är syndromet "intermittent claudication" - patienter kan inte gå länge utan att stoppa. De tvingas att sluta ofta, för att de klagar på fötter och skinns domningar, en brännande känsla i dem, blanchering av huden eller till och med cyanos, en känsla av "goosebumps". När det gäller de andra klagomål är det ofta bekymrad kränkning av hårväxt på benen, gallring av huden, utseende nonhealing venösa sår, förändring i form och nagelmålning.

Eventuella minimala skador på huden leder till trophic sår, som senare kan utvecklas till gangren. Detta är särskilt farligt för diabetiker, och därför rekommenderas det starkt att de tar hand om sina fötter, bär fria skräpskor, inte överkolla fötter och ta hand om dem så mycket som möjligt. Pulsationen av de perifera artärerna i underbenen kan också försvinna.

Alla ovanstående funktioner kombineras i Lerishs syndrom.

Diagnostiska kriterier för ateroskleros

Diagnosen "ateroskleros" är gjord på grundval av flera kriterier. Ursprungligen utvärderas patientens klagomål, och beroende på dem kan man bara grovt gissa var förändringarna inträffade.

För att bekräfta den preliminära diagnosen, utpeka laboratorie- och instrumentalmetoder för undersökning.

Bland laboratoriemetoder för forskning ges preferens till biokemisk blodanalys, vilket gör det möjligt att bedöma nivån av total kolesterol. Ofta, med ateroskleros, kommer den att öka. Normen för total kolesterol är 2,8-5,2 mmol / l. För en mer detaljerad bild av blodets lipidsammansättning, föreskrivs en lipidprofil.

Det visar nivåerna på alla typer av lipider i vår kropp:

 • total kolesterol;
 • lipoproteiner med låg densitet ("dåligt" kolesterol);
 • mycket lågdensitetslipoproteiner;
 • lipoproteiner med mellanliggande densitet;
 • lipoproteiner med hög densitet ("bra" kolesterol);
 • triglycerider;
 • kylomikroner.

De karakteristiska förändringarna i lipidogrammet är en ökning i nivån av lågdensitetslipoproteiner och en minskning av antalet lipoproteiner med hög densitet.

För noggrannare avbildning patienter remitteras för angiografi (forskningsfartyg med kontrastmedlet), intravaskulärt ultraljud, datortomografi (CT) och magnetisk resonanstomografi (MRT).

Med dessa metoder kan du se närvaron av alla möjliga förändringar i kärlens struktur, bestämma graden av deras stenos (förträngning) och förhindra ytterligare skador.

Terapeutisk taktik för ateroskleros

Behandling av ateroskleros är en lång process, tidskrävande, och kräver mycket avskräckning från patienten och hans behandlande läkare.

Den består av flera steg, som måste observeras i kombination med varandra.

Det bör behandlas gradvis och kombinerat, så symptomen och behandlingen av ateroskleros är helt sammanhängande. Här är huvudprinciperna för terapi:

 1. drogbehandling;
 2. dietterapi;
 3. rationell fysisk aktivitet
 4. användningen av folkmedicinska lösningar (valfritt);
 5. förebyggande av spridningen av processen.

Läkemedelsbehandling av ateroskleros innefattar användning av lipidsänkande läkemedel (sänk lipidnivåer, särskilt kolesterol). Denna grupp av läkemedel såsom statiner (atorvastatin, rosuvastatin, AKORT), fibrater (fenofibrat, Bezofibrat), anjonbytarhartser (kolestyramin, kolestipol) och nikotinsyrapreparat (Nikotinamid, vitamin B3). De är bäst att dricka före sängen, eftersom den största mängden kolesterol produceras av vår kropp på natten. Dessutom rekommenderar vi användning av vitaminkomplex, mineraler och spårämnen som bidrar till att förbättra blodcirkulationen och minimera frustration. Inte dålig antispasmodik (Papaverin, No-Shpa), som utökar blodkärlen.

Diet för patienter med åderförkalkning är att eliminera från kosten rökt, salt, stekt mat, någon snabbmat, godis, för mycket salt, baljväxter, fett kött. Istället bör du äta massor av färsk frukt och grönsaker, olika frukter, magert kött, skaldjur och dricka minst en och en halv liter renat vatten per dag.

Fysisk stress är nödvändig för viktminskning och generell förstärkning av kroppen. Överdriven vikt är en direkt riskfaktor för utvecklingen av typ 2-diabetes, där blodkärlen redan lider, och atherosklerotiska skador kommer inte att göra dem bra. I det här fallet rekommenderas daglig vandring i minst en halvtimme om dagen. Du kan göra lätt jogging, inte för intensiv träning av typen av lätta fitness.

Folkmekanismer är mycket bra för hembehandling. Dessa kan vara linfrön, linfröolja, infusioner och avkok av olika örter. Lämpliga och kosttillskott (kosttillskott).

Förebyggande av ökat kolesterol är att förhindra utvecklingen av sjukdomen. För att göra detta måste du överge dåliga vanor (alkohol och tobaksbruk), spela systematiskt sport, hålla på en diet och vara mindre nervös.

Hur man behandlar arterioskleros av blodkärl beskrivs i videon i den här artikeln.

Behandling av cerebral arterie ateroskleros hos äldre

Hälsan hos blodkärl bestämmer i stor utsträckning en persons livslängd. Ateroskleros av cerebrala kärl är oftast manifesterad hos äldre. Du kan inte lämna problemet utan uppmärksamhet. Behandling och förebyggande av vaskulär patologi bidrar till att minska incidensen av funktionshinder och död på grund av stroke.

Tecken och stadier av bildandet

Att utveckla omärkligt, ateroskleros påverkar hjärnans kärl. Det är viktigt att känna igen tecken på sjukdomen. I en situation med denna patologi arbetar tiden mot patienten. Behandling av ateroskleros beror på dess stadium, ålder, närvaron av kroniska sjukdomar.

De första tecknen på ateroskleros uppträder vanligen efter 50-60 år. Vid denna ålder störs lipidmetabolismen ofta och kolesterolplaketter börjar bildas i kärlen. De drabbade kärlens lumen minskar gradvis. Som en följd av denna process strömmar inte blod helt till hjärnans vävnader, leverans av syre och näringsämnen störs.

Vid de första stadierna av ateroskleros noterar de flesta äldre människor:

 • ökad trötthet
 • omöjlighet att koncentrera sig snabbt;
 • och kom ihåg den tidigare volymen av information;
 • huvudvärk kan uppstå
 • buller i öronen
 • yrsel;
 • känsla av att klämma i tempel och panna
 • symtomen förvärras mot bakgrund av ökat blodtryck.

I nästa steg manifesterar ateroskleros sig i form av en skarp förändring i humör. Depression, irritabilitet, tåraktighet, ilska, tvångstankar uppstår utan uppenbar anledning och är tecken på allvarliga cirkulationsstörningar i hjärnan.

Ateroskleros vid sista etappen kännetecknas av demens (demens), bristen på en kritisk inställning till ens beteende, oförmågan att betjäna sig själv. Ofta finns det allvarliga psykiska avvikelser. Det allvarligaste tillståndet uppstår med utvecklingen av stroke.

Konsekvenserna av en ischemisk stroke kan vara en röststörning, handikapp, handikapp eller död. Hemorragisk stroke slutar ofta med ett dödligt utfall eller svår och irreversibel nedsatt hjärnfunktion. Man bör komma ihåg att ateroskleros ständigt fortskrider. Tidig behandling kan stoppa utvecklingen av sjukdomen.

Behandling av cerebrala vaskulära lesioner

Om det finns tecken på en störning i hjärnans cirkulation, bör du eller dina nära och kära söka medicinsk hjälp. Läkaren kommer att kunna diagnostisera ateroskleros i de tidiga stadierna, förskriva behandling och förhindra utvecklingen av allvarliga konsekvenser.

Metoder för behandling av patologi bygger på användningen av läkemedel som påverkar lipidmetabolism, vilket optimerar blodcirkulationen i hjärnan. Dessutom föreskrivs läkemedel som förbättrar vävnadens andning och hjärnabsorption av näringsämnen.

Terapi av tidiga stadier av sjukdomen

Behandling av ateroskleros i de tidiga stadierna av patologins utveckling utförs vanligtvis med läkemedel som optimerar blodcirkulationen i hjärnan. Bredt använda nootropa droger och vitaminer.

Som nootropa droger används oftast:

 • piracetam;
 • cinnarizin;
 • fenotropil;
 • betahistin;
 • noopept;
 • vinpocetin;
 • meksidol;
 • Cholin-alfoscerat.

Glycin, Pikamilon, Fenibut och Biotredin, förutom nootropa effekter, har en lugnande effekt. Ateroskleros av kärl på något stadium av sjukdomen behandlas framgångsrikt med dessa medel på grund av deras positiva effekt på hjärnans funktioner, vilket ökar motståndet mot skadliga faktorer.

Vitamin B (cyanokobalamin, pyridoxin, tiamin), liksom folsyra, har en fördelaktig effekt på nervsystemet. Även dessa vitaminer sänker homocysteinens aminosyranivå. Med ålder ökar nivån av homocystein, vilket gör det möjligt för honom att skada kärlets inre yta, vilket orsakar bildandet av aterosklerotiska plack och trombi.

Behandling av ateroskleros bör utföras av hela kursen som doktorn föreskriver, utan att dosen ändras. Läkaren kan minska dosen av läkemedlet för en äldre person. Detta beror på att distributionen och utsöndringen av droger med ålder kan sakta ner.

Eliminering av symtom

Behandling av uttryckta tecken på kärlskleroskleros bör utföras i en sjukhusmiljö under övervakning av medicinsk personal. Vid detta stadium av sjukdomen används läkemedel i form av intravenösa infusioner eller injektioner. Behandling utförs med hjälp nootropa medel, antioxidanter (tiooktinsyra Meldonium) och beredningar som optimerar de metaboliska processer i vävnaderna (Aktovegin Cerebrolysin). Det är möjligt att använda lugnande medel och antidepressiva medel.

Efter en intensivvårdsutbildning i en medicinsk institution rekommenderas det oftast att fortsätta använda vissa droger i form av tabletter eller kapslar. Sådan behandling möjliggör effektivt återställande av hjärnfunktioner, saktar ner ateroskleros.

Behandling av allvarliga cerebrala vaskulära lesioner

Svåra former av ateroskleros kännetecknas vanligtvis av svåra avvikelser i hjärnans funktion, mental aktivitet. Framsteg kan sjukdomen få allvarliga konsekvenser i form av akuta cirkulationssjukdomar, ödem och cerebralt infarkt, blödning. Terapi av detta stadium av sjukdomen kräver maximal deltagande av läkare, snabbt beslutsfattande angående valet av läkemedel.

Förutom de läkemedel som används i de tidigare stadierna av ateroskleros används diuretika för att eliminera ödem i hjärnvävnaderna. Blodtrycket är strikt kontrollerat. Om nödvändigt införs medel för att sänka blodtrycket eller öka det. I svåra situationer kan kirurgisk behandling vara nödvändig.

Återhämtning efter komplikationer

Rehabiliteringsförloppet är extremt viktigt vid behandling av konsekvenserna av ateroskleros. Normalisering av tal, samordning av rörelser, återgången till möjligheten att röra sig självständigt, ta hand om sig själv är av stor betydelse för behandling av äldre.

Rehabiliteringsåtgärder omfattar inte bara en stödjande medicineringskurs av terapi. Återställande av alla funktioner i kroppen efter akuta sjukdomar i hjärncirkulationen kombinerar fysioterapiprocedurer, massage, sanatoriumbehandling och psykologisk hjälp.

förebyggande

Ateroskleros hänvisar till de sjukdomar som är viktiga och måste förebyggas. Det bör tydligt förstås under vilka omständigheter atherosklerotiska plack börjar bilda i kärlen. Riskgruppen omfattar personer som är benägen för metaboliska störningar (diabetes, fetma, leversjukdom), missbrukande alkohol, nikotin. Stress, brist på rörlighet, ärftlig predisposition leder också till utvecklingen av ateroskleros.

Det är viktigt att ge upp livsmedel som innehåller höga halter av mättat fett (gris, fågel, gräddfil, smör, mjölk), ersätta dem med fisk, grönsaker, nötter och vegetabiliska oljor. Äldre människor behöver måttlig fysisk aktivitet.

Men inte alla kan förhindra utvecklingen av sjukdomen med hjälp av en hälsosam livsstil, motion och diet. Det finns läkemedel som kan förbättra blodkärlen, stoppa bildandet av aterosklerotiska plack. Man bör komma ihåg att alla läkemedel har sina egna farmakologiska effekter, biverkningar och kontraindikationer. Därför måste användningen av något läkemedel överenskommas med läkaren.

För förebyggande och behandling av cerebral arteriell ateroskleros rekommenderas att använda läkemedel som förbättrar blodets reologiska egenskaper (fluiditet). För det första är preparat av acetylsalicylsyra i en liten dos:

 • Aspirinkardio;
 • Atsekardol;
 • KardiAsk;
 • Tromboass;
 • Cardiomagnil.

Dessa läkemedel minskar blodkoagulabilitet, förhindrar utveckling av stroke och hjärtattacker.

Läkaren kan också ordinera mediciner som sänker kolesterolnivåerna. Statiner (rosuvastatin, atorvastatin, simvastatin) förhindrar bildandet av aterosklerotiska plack och eliminerar redan befintliga förändringar i kärlväggen. Preparat som innehåller omega-3 omättade fettsyror, reducerar kolesterolet effektivt, ger tillbaka kärlen till kärlen.

Äldre som lider av åderförkalkning i hjärnkärl är det viktigt att ta tidsmässiga mediciner från högt blodtryck vid högt blodtryck. Lugnande medel används framgångsrikt för att förebygga och behandla ateroskleros av cerebrala kärl.

Vid något tillfälle av cerebral arterie ateroskleros måste du göra allt för att bekämpa sjukdomen. Framgången av terapin beror till stor del på den strikta efterlevnaden av läkarens anvisningar.