Huvud / Emboli

Komplet översyn av instabil angina: orsaker, typer, terapi

Från denna artikel kommer du att lära dig: vilken patologi är instabil angina, hur det manifesterar sig, dess typer. Hur diagnostiserar och behandlar läkare sjukdomen.

Stenokardi uppstår på grund av otillräcklig blodtillförsel till hjärtat. Oftast provoceras detta tillstånd genom en pluggning av koronärkärlet eller dess inskränkning, där lumenet endast är öppet med 25% eller mindre.

En instabil form av angina är en som utvecklas. Till skillnad från stabil kännetecknas den av en ogynnsam prognos eftersom det leder till hjärtinfarkt. Om denna sjukdom har uppstått efter en redan överförd hjärtattack, är risken för återkommande hög.

Ibland kan sjukdomen botas helt (med en tidig adress till en läkare, med kirurgisk behandling), i vissa - du kan stoppa hennes symtom, minskar ofta anfallet.

Denna patologi hanteras av en kardiolog.

Orsaker till instabil angina

Om patienten har stabil angina kan hon gå instabil när den utsätts för sådana faktorer:

 • överdriven fysisk ansträngning
 • svår stress eller hårt psykiskt arbete
 • kronisk sömnbrist
 • dåliga vanor
 • själv.

Fyra typer av instabil angina

Beroende på orsak och egenskaper hos kursen är instabil angina av fyra typer:

 1. först framstod
 2. post-infarkt;
 3. variant (stenokardi av vila);
 4. progressiv;

Den första uppstod är en patologi, vars symptom manifesterades för en månad sedan eller mindre. Det präglas av en gradvis ökning av svårighetsgraden av symtom och en minskning av nitroglycerins effektivitet i behandlingen.

Postinfarction förekommer som en komplikation av myokardiums nekros. Under de första 8 dagarna efter en hjärtinfarkt, det finns attacker av angina pectoris, deras frekvens och intensitet ökar gradvis. Om du inte hjälper patienten i tid, kommer han att få ett annat hjärtinfarkt.

För variant är attacker som vilar i vila ungefär samma tid på dagen karakteristiska. Deras längd brukar inte överstiga 15 minuter. Förändringar på EKG är märkbara endast under en attack. Sådan instabil angina härrör från krampen i kransartärerna. Om patienten inte konsulterar en läkare efter de första attackerna, kommer han troligtvis att drabbas av hjärtattack de närmaste 2-3 månaderna.

Den progressiva formen av instabil angina är en ökning av antalet anfall som redan finns. Denna sort utvecklas från stabil angina pectoris med negativa effekter på hjärt-kärlsystemet.

symptom

 • Symptomen på sjukdomen är en kompressiv bröstkorg som ger axeln, vänster axelblad, mindre ofta till vänster arm, nedre käften.
 • Med kraft, andfåddhet och en känsla av korthet i luften i bröstet, även med full andning, uppstår snabbt.
 • Nattattacker kan åtföljas av kvävning.
 • Sällan förekommer illamående och halsbränna.

Smärtan manifesterar sig i form av anfall, som varar från 1 till 15 minuter. Uppstår vanligen på grund av fysisk stress eller känslomässig stress.

I ett tidigt skede av sjukdomen förekommer anfall endast efter en intens belastning (till exempel en lång sikt) eller svår stress. När patologin fortskrider, uppstår bröstsmärta när man går på trappor och sedan under normal gång. Kramper kan också uppstå efter att du har ätit mycket fett- eller drackalkohol.

Med varierande instabil angina uppstår anfall i vila.

Vanligtvis stoppas bröstsmärta av nitroglycerin, men när sjukdomen fortskrider blir den mindre effektiv. Först måste vi anta det igen, och då upphör det att fungera alls.

Metoder för diagnos av instabil angina

Symtom på angina kan förväxlas med manifestationer av andra sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Därför ska kardiologen genomföra en noggrann diagnos, som består av flera steg (upp till sex) innan han utses.

1. Undersökning av symptom

Läkaren kommer noggrant att förhöra dig och be dig att noggrant beskriva känslor i hjärtat under en attack.

Vid diagnos av följande:

 • arten av smärta
 • Villkoren för vilka det uppstår
 • hur ofta det förekommer
 • Nivån av effektivitet hos nitroglycerin och andra nitrater för borttagning.

Med instabil angina uppstår smärta vanligtvis under träning. Och den stressnivå som krävs för att orsaka obehag i bröstet minskar gradvis. Den positiva effekten att ta nitroglycerin kommer inte alltid från första gången.

2. elektrokardiogram

På EKG manifesteras instabil angina som tecken på ischemi - otillräcklig blodtillförsel. Tydligast är de synliga på kardiogrammet under en attack. De kan bestå i 2-3 dagar efter attacken, eller försvinna med smärta.

Om ett vanligt elektrokardiogram inte uppvisar abnormiteter, kommer läkaren att föreskriva Holter-övervakning - ett långt kardiogram. Detta är nödvändigt för att fixa hjärtans prestanda under en attack. Beroende på deras frekvens kan Holter-undersökning vara nödvändig i 1-3 dagar.

3. Ultraljud

Med instabil angina, i motsats till stallet, finns avvikelser, som kan lösas med hjälp av Echo KG - ultraljud i hjärtat. Detta är ett brott mot rörligheten hos de delar av myokardiet som är dåligt försedda med blod, en minskning av kontraktiliteten.

4. Analyser

Om du misstänker en stenokardi, ska läkaren ordinera ett blodprov. Med denna patologi är leukocyter vanligtvis förhöjda.

Troponin T kan också förhöjas. Det stiger vanligtvis endast under anfall, vilket inte kan detekteras med ett blodprov. Om nivån överstiger normen under perioden mellan attacker (inklusive resultaten från ett blodprov), indikerar detta att patienten har en hög risk att drabbas av ett hjärtinfarkt inom en snar framtid. I detta fall måste du omedelbart börja behandlingen.

5. Angiografi

För att bestämma den exakta platsen för obstruktion (förminskning) av fartygen - vilket är vad som orsakade sjukdomen - använd undersökningen av kransartärerna.

Angiografi kan exakt bestämma platsen för patologi. Denna undersökning ordineras vanligtvis av läkaren om patienten är kirurgisk behandlad.

6. Radionuklidundersökning

Det föreskrivs om läkare inte kan skilja mellan instabil angina och nyligen överfört hjärtinfarkt med EKG. Om hjärtinfarkten var ojämn, liknar dess symtom på många sätt tecken på instabil angina. Men behandlingen av dessa två patologier är annorlunda, så läkare behöver göra differentialdiagnos.

Behandling: Hur bli av med instabil angina?

Oftast syftar behandlingen till att stabilisera instabil angina. Anfall kanske inte försvinna helt, men blir mycket mer sällsynta.

När du ser en läkare i ett tidigt skede av sjukdomen finns det en chans att helt bli av med obehag i bröstet. Det är också möjligt efter kirurgisk behandling.

Behandling av instabil angina syftar både till att eliminera symptom omedelbart efter deras utseende, och att bli av med den underliggande sjukdomen som utlöste uppkomsten av angina pectoris.

Eliminering av symtom på en attack

För att eliminera smärtsyndromet under manifestationen av symtom kan det behövas narkotiska analgetika, eftersom läkemedel baserade på nitrater upphör att fungera.

I de tidiga stadierna av sjukdomen är nitrater vanligtvis dock tillräckliga vid högre doser än med stabil angina.

Ibland är det nödvändigt att administrera en lösning av nitroglycerin i form av en droppare under dagen.

Diagnos av instabil angina

"Tråkpressen..." - detta gemensamma uttryck kännetecknar inte bara det mänskliga karaktärsdraget - girighet, men också smärtssyndromet i en sådan sjukdom som angina pectoris. Förtryck, bröstsmärta upplevs av alla som lider av denna sjukdom.

Angina pectoris är en form av ischemisk hjärtsjukdom som kännetecknas av paroxysmal smärta i hjärtat, på grund av ischemi (brist på syre). Dess andra namn är angina pectoris. Det finns olika former av denna sjukdom, men denna artikel kommer att beskriva exakt instabil angina, dess klassificering, tecken och symptom, diagnostiska metoder, behandling och prognos för livet.

1 Klassificering av instabil angina

Bristen på stabilitet är ett alarmerande, alarmerande tillstånd, en hacker av något hotande. Så namnet "instabil angina" ger mycket noggrant meningen med diagnosen - det här är utvecklingen av IHD, där risken för komplikationer: hjärtattacker eller plötslig hjärtdöd är mycket hög. Ostabil angina klassificeras som:

 1. Progressiv angina. Förekommer hos patienter med angina pectoris. Det kännetecknas av ökad intensitet, längd av smärta bakom båren, en minskning av toleransen mot tidigare tolererad fysisk ansträngning, en ökning av nitroglycerintabletter som används för smärtlindring. Denna försämring i sjukdomsförloppet hos en patient som lider av stabil angina pectoris;
 2. För första gången uppstod angina av spänning (stenocardia de novo). Sjukdom som uppstod hos en patient senast en månad, vilket kännetecknas av progression, en ökning av kliniska manifestationer.
 3. Spontan, vasospastisk eller stenokardi Prinzmetal. Det uppstår spontant, på grund av spasmer i artärerna finns det ingen samband med belastningen eller högtrycket. Det diagnostiseras hos 2-5% av patienter som lider av angina pectoris. Det kännetecknas av cykliska attacker från 2 till 6 m i intervall mellan dem från 2 till 10 minuter, frekventa rytmiska brott,
 4. Tidig postinfarkt. Det utvecklas en dag till en månad efter en hjärtinfarkt;
 5. Angina efter angioplastik - kirurgiskt ingrepp på kärlen. Utvecklingsperioden är från 2 veckor till 6 månader efter operationen.

Låt oss i större detalj överväga huvudformerna i klassificeringen.

2 Först uppträdde

Den första förekomsten av angina pectoris

Själva namnet på diagnosen indikerar att patienten till dess ögonblick inte hade några problem med hjärtat, och diagnosen "angina" var inte utställd för honom.

Om patienten är första gången några tecken och symptom på "angina" - smärta i bröstkompression, pressning karaktär under träning eller känslomässig stress, som ges i vänster arm, axel eller käke, stoped nitroglycerin, och dessa symtom är inte äldre än 1 månad, kommer patienten att diagnostiseras: den första förekomsten av angina med förekomstdatumet.

I slutet av den första månaden efter sjukdomsutbrottet bör läkaren, efter att ha utvärderat alla nödvändiga faktorer, diagnostisera en stabil eller progressiv angina. Ibland kan det här formuläret gå in i hjärtinfarkt.

3 Progressiv form

Progressiv instabil angina

Progressiv angina är en av formerna i klassificeringen av instabil angina, förekommer hos patienter med en redan befintlig diagnos, för vilka deras hjärproblem inte är några nyheter alls. Alla av dem har denna eller den grad av svårighetsgrad av stabil angina och lider av attackerna. Men progressiv angina kännetecknas av en ökad frekvens av dessa attacker, deras varaktighet. Detta är en förvärring av den stabila formen av sjukdomsförloppet.

Progressiv angina kännetecknas av följande egenskaper:

 • en smärtinfarkt uppträder som svar på massor av signifikant mindre intensitet än före sjukdomsprogressionen,
 • Anfall oftare,
 • under en attack, illamående, kvävning, hjärtklappning, svettning,
 • Anfall kan störa i vila och inte vara associerad med fysisk ansträngning,
 • på EKG kan fasta konstanta ischemiska förändringar, som inte observerades före progressionen.

Progressiv angina kan ha en ogynnsam prognos: utvecklingen av hjärtinfarkt, dödligt utfall. Men med snabb behandling kan denna form stabilisera och ta patientens nuvarande.

4 Spontan (vasospastisk) form

Detta är en annan typ av angina pectoris från den instabila klassificeringen. Till skillnad från andra former, där orsaken till ischemi oftast betjänas av aterosklerotiska plack, observeras spontana spasmer i hjärtatärer. Med denna blankett finns det ingen koppling till belastningen eller högtrycket, anfall utvecklas i vila, vanligtvis tidigt på morgonen.

De kan vara singel och kan representera en hel rad paroxysmala smärtanfall: 2-6 attacker på 2-30 minuter, kan förekomma regelbundet samtidigt. Provoke anfall kan hypotermi, rökning, hyperventilering. Med denna form är oregelbunden rytm frekvent. Mot bakgrund av korrekt behandling är prognosen med denna form relativt fördelaktig.

5 symtom och klinik

Smärtan bakom sternum är av komprimerande natur

Ostabil angina kännetecknas av intensifieringen och förvärringen av alla tecken och symptom på "angina pectoris". Dessa attribut inkluderar:

 1. Smärta - smärtan bakom det avtalsmässiga karaktärsbröstet förstärks, det kan finnas platser för bestrålning som inte tidigare observerats: axeln, underkäken, magen;
 2. Anslutning till lasten - En attack inträffar vid en belastning som tidigare tolererats tålmodigt utan smärta, ibland kan en attack inträffa i vila (ett tecken på spontan form);
 3. Ta emot nitroglycerin - för att minska svårighetsgraden av smärta, tvingas patienten att ta mer nitroglycerintabletter.

Man bör komma ihåg att instabil angina ibland utvecklas onormalt: magsmärtor, matsmältningssjukdomar, smärta i hjärtat av sömmen, men inte den kompressiva naturen kan observeras. Ibland kan det bara vara andfåddhet. Därför, för att bekräfta diagnosen sjukdomsprogression, kommer läkaren alltid att tilldela en uppsättning undersökningar.

6 Examination

Förutom att samla in klagomål, anamnese, undersökning, auscultation av hjärtat, innehåller diagnosen ostabil angina ett komplex av undersökningar.

 • EKG är den mest tillgängliga och mycket informativa diagnostiska metoden. EKG-registrering ska utföras vid en attack och upprepade gånger, efter att smärtsymtomen har eliminerats. Det är mycket viktigt att jämföra det "fria" kardiogrammet med instabil angina och "gamla" EKG-filmer som registrerades innan patientens hälsotillstånd försämrades. Den viktigaste funktionen av EKG instabilt flöde kommer depression S-T-intervall som är större än 1 mm i två eller flera ledningar och ändrar tanden T, kan ta emot grenblock, övergående höjning S-T. Men i 5-7% av fallen på ett elektrokardiogram observeras absolut normal bild vid en ljus klinik av retrosternala smärtor.
 • EKG-övervakning - Registrering av ett kardiogram i 24 timmar,
 • ekokardiografi,
 • Radionuklidmetoder för forskning: Myokardscintigrafi - På grund av den selektiva lokaliseringen av isotopen i fokus för myokardiell nekros, möjliggör denna metod att skilja mellan angina och infarkt. Eftersom nekros eller nekros av muskelvävnad endast uppträder vid hjärtinfarkt,
 • koronar angiografi - gör det möjligt att bedöma närvaron av koronarstenoser av aterosklerotiska plack, deras svårighetsgrad,
 • allmän analys av blod, urin,
 • bestämning av biokemiska markörer: troponin, C-RB, fibrinogen, amyloid A.

Vid instabilt flöde i det akuta skedet utförs inga stressfulla stresstester för att undvika ett ogynnsamt resultat för patienten på grund av eventuell försämring av välbefinnandet.

7 Principer för behandling

Behandling av instabil angina

Patienten är inlagd på intensivvården eller intensivvården, där de följs av medicinsk övervakning, övervakning av EKG. Patienterna visas bäddstöd.

Behandling av instabil angina innefattar följande aspekter:

 1. Smärtlindring. Om smärtan kvarstår nitroglycerin visas intravenös 1-2 ml 0,005% lösning av fentanyl och 1-2 ml 0,25% droperidol lösning eller en% lösning av promedol i volym av 1-2 ml. Med anestesi måste du övervaka blodtrycket.
 2. Bekämpa ischemi. De valfria drogerna är nitrater, de ordineras inuti, under tungan, intravenöst. Om effektiviteten av nitrater inte räcker till, tillsätts b-blockerare eller kalciumantagonister (propranolol, verapamil, diltiazem) till behandlingen.
 3. Minskar sannolikheten för hjärtinfarkt. Obligatorisk utnämning av heparin eller antiaggreganter (aspirin, ticlopidin) för att förebygga trombos och minska sannolikheten för komplikationer i form av hjärtattacker.
 4. Kirurgiska behandlingsmetoder. Ballongkranskärlsangioplastik och kranskärlsbypass ympning tillämpas i fallet med resistens mot den pågående läkemedelsterapi om det multivessel sjukdom i hjärtartärerna, samt lagrade farliga arytmier. Verksamheten kan utföras antingen brådskande eller i schema. Indikationer och kontraindikationer för kirurgi bestäms av en hjärtkirurg.

Instabil angina

För att förstå vad som är instabilt angina, vad det orsakar och vad det kan leda till är det nödvändigt att kortfattat dölja blodets utbud till hjärtat.

För att hjärtmuskeln ska fungera bra behöver hon en tillräcklig mängd glukos och syre. Dessa substanser levereras med arteriellt blod längs de kransartade arterierna som härrör från aortan. Tilldela höger och vänster artärer, den senare är uppdelad i en främre nedåtgående och omslutande grenar. Med fysisk eller känslomässig stress ökar hjärtfrekvensen när hjärtfrekvensen ökar, vilket bör åtföljas av en adekvat ökning av det korona blodflödet.

Om kransartären spasmatic (komprimerat) eller inuti igensatt av trombos och / eller aterosklerotiskt plack, utvecklar myokardiell mismatch perfusion dess syrebehov. Det myokardischemi - kedja av patologiska processer i hjärtmuskeln, vilket kännetecknas av hypoxi (brist på syre), muskelceller och deras efterföljande nekros (död) och ärrbildning på denna plats. Ischemi manifesteras kliniskt av symptom på angina pectoris och nekros vid hjärtinfarkt.

Angina - ett kliniskt syndrom som utvecklas i patienter med kranskärlssjukdom, kännetecknas av förekomsten av myokardischemi under träning eller i vila, och manifesteras attacker av krossning, brännande smärta i hjärtat, försvinner samtidigt som nitroglycerin.

Angina är klassificerad i stabil och instabil. angina attacker flödes stabilitet bestäms karaktär (varaktighet, intensitet, frekvens av smärta) samt nitroglycerin effektivitet för behandling av smärta. Denna separation är viktigt i termer av prognos, som sannolikheten för förekomsten av hjärtmuskelinfarkt och dess komplikationer är flera gånger högre i instabil form av angina. beror också på taktik patientens beteende, eftersom läkarna gospitaliziruya patienter med instabil angina, redan förberett för det faktum att den höga risken för hjärtattack. Följaktligen kommer intensiv terapi syftar till att förhindra ytterligare fullständig överlappning av kransartärerna, medan den stabila formen vid en tillräckligt ambulatorisk övervakning och lägligt att ordinerade läkemedel.

Stabil angina är uppdelad i fyra funktionella klasser, bestämd beroende på den fysiska belastning som patienten kan tolerera utan smärta i hjärtat.

Ostabil angina är en slags "förvärring" av ischemisk sjukdom, när det påverkas av frekvensen, varaktigheten och intensiteten av attacker av hjärtsmärta, med lägre belastningsgrader än tidigare, när det påverkas av vissa orsaker. Ostabil form innefattar följande typer av angina pectoris:

- den första uppkomsten av angina,
- angina av Prinzmetal,
- postinfarkt angina
- progressiv angina

Ostabil angina kan leda till antingen utveckling av hjärtinfarkt eller gå in i kategorin stabil angina, eventuellt med en högre funktionell klass än patienten tidigare, det vill säga med minskad övningstolerans. Ofta läkare under ett samtal med patienten använde uttrycket "PIS", som kännetecknar diagnos av instabil angina som inte är helt berättigat, eftersom det inte i samtliga fall kommer det att vara den slutliga utvecklingen av hjärtinfarkt.

Orsaker till instabil angina

Den främsta orsaken till angina pectoris är avsättningen av aterosklerotiska plack i kransloppens lumen, vilket resulterar i en minskning av mängden blod som ger syre till hjärtmuskeln. Kliniskt börjar denna process att manifestera sig när artärlumen minskas med mer än 50%. Riskfaktorer för ateroskleros innefattar fetma, lipid (fett) metabolism och kolesterolmetabolism, arteriell hypertoni, diabetes mellitus, nikotinberoende, ålder över 45 år.

När den atherosklerotiska placken utvecklas vidare uppträder dess destabilisering, det vill säga bristningen av plackkapseln med blodplättsavsättning på dess yta och bildandet av en trombos som vidare täcker kärlets lumen. Till följd av destabiliseringen av placken, förvärrad av det drabbade kärlets spasma, minskar blodflödet till myokardiet, vilket kliniskt manifesteras av ökningen av hjärtinfarkt och kan leda till utvecklingen av hjärtinfarkt. Detta är orsaken till progressionen av ischemisk sjukdom och förekomsten av instabil angina.

Figuren visar att bildandet av en trombus på plackans yta leder till fullständig ocklusion (blockering) av kransartären.

Faktorer som orsakar utveckling av instabil angina kan vara överdriven motion, stark emotionell stress, försämring av högt blodtryck, alkoholmissbruk, hjärtinkompensation (kronisk hjärtsvikt, hypertrofisk kardiomyopati, hjärtklaffsjukdom) och vissa utanför hjärtat sjukdomar (hypertyreos, anemi, diabetes mellitus).

Symtom på instabil angina

Vid instabil angina patienten klagade över smärtor i hjärtat - pressning, brännande, klämma, eller smärta i bröstet på den vänstra sidan av bröstet, vilket kan ges i vänster arm, axel, käke, vänstra sidan av halsen. Ibland kan smärta vara mer lokaliserad, utan bestrålning, till exempel endast mellan axelbladen eller kan ta helveteslättens karaktär. I vissa fall kan på grund av instabil angina utvecklas buken av hjärtinfarkt, vilket endast uppträder i buken. Vid anfall av patientens smärta kan rädsla för död, känsla av brist på luft, yrsel, svettning störa.

De viktigaste symptomen på instabil angina är följande symtom:

- smärtor förekommer oftare,
- Attacker blir starkare i intensitet,
- Anfall varar längre i varaktighet, ca 10-15 minuter eller längre,
- anfall kan förekomma som om man utför en mindre mängd fysisk aktivitet än tidigare och i vila,
- tar nitroglycerin under tungan förblir utan effekt eller ger kortvarig lättnad, behovet av nitroglycerinintag ökar.

Med utvecklingen av nyutvecklad och framkallande angina pectoris bekymrar dessa klagomål patienten under den senaste månaden och med hjärtinfarkt - från två dagar till åtta veckor efter hjärtinfarkt.

Angina of Prinzmetalla (Variant, vasospastisk angina) avser instabil angina beror på det faktum att dess förekomst är prognostiskt ogynnsam och bär en hög risk för stor-fokal hjärtinfarkt under de första två - tre månader från uppträdandet av den första attacken. Den kännetecknas av förekomsten av klagomål av smärta i sitt hjärta oftare hos unga män i ett tillstånd av vila, vanligen i de tidiga morgontimmarna (förmodligen på grund av en förändring i effekten av det autonoma nervsystemet på hjärtat på natten, särskilt med den ökande påverkan av vagusnerven). Mellan svårigheter med smärta kan patienter utföra betydande fysisk ansträngning. Utarmning av blodtillförseln till hjärtmuskeln, medan formen är associerad med instabil angina, koronar spasm, men inte nödvändigtvis, kan patienten vara koronar ateroskleros.

Diagnos av instabil angina

Förutom ifrågasättande och undersökning av patienten, som bedömer klagomål, generellt tillstånd, stabilitet i hemodynamiken (rytm, frekvens och styrka hos puls, arteriellt tryck - lågt eller högt) måste en vanlig EKG-registrering registreras. EKG - kriterierna för instabil angina är depression (lyftning) eller höjning (lyftning) av ST-segmentet, högkronade tänder T, negativa tänder T och en kombination av dessa tecken i olika ledningar. Dessa tecken på ischemi kan endast uppstå vid last eller vila och kan helt saknas.

Tecken på myokardiell ischemi på EKG-ST-segmentet (vänster) och negativ T-våg i bröstledningarna (höger).

För att fatta ett beslut om sjukhusvistelse av patienten i en nödsituation är det tillräckligt att genomföra ett enda EKG vid sjukhusinsökningsavdelningen.

På det kardiologiska sjukhuset kompletteras undersökningen med följande diagnostiska metoder:

- ett allmänt blodprov - möjligen en ökning av vita blodkroppar (leukocytos).
- biokemisk analys av blod - ökning av kolesterol och förändringar i sammansättningen av dess fraktioner, förändringar i aktiviteten av enzymer LDH, ASAT, kreatinfosfokinas (CK), troponin T (markör för skador på hjärtmuskeln). Nivået av troponin ökar med hjärtinfarkt.
- Dagsövervakning av EKG enligt Holter identifierar episoder av myokardiell ischemi, inklusive smärtlösa, fastställer associeringen av smärtattacker med fysisk aktivitet genom en dagbok som patienten utför på dagen för studien.
- ekokardiogram (ultraljud hjärta) - avslöjar hypo zonen - och akinesi (försvagade eller uteblir myokardiella ställen) kan vara störningar av systolisk vänsterkammarfunktion, minskad slagvolym och ejektionsfraktion.
- Radionuklid diagnostiska metoder (myocardial perfusion scintigrafi) av de icke informativa kliniska laboratorie och EKG data - kriterier för att skilja nekros av myokardischemi (myocardial angina).
- koronarangiografi (CAG) leds till "insidan" för att se och bedöma öppenheten hos kranskärlen, samt avgöra om koronar stent.

Trots att det ibland är att patienten gör ovanstående symtom och EKG - ischemiska symtom eller myokardnekros inte är närvarande, måste patienten fortfarande tillträde till Cardiology Hospital (om kraven i smärta som behandlats av en läkare som angina, hjärta och inte som smärta i intercostal neuralgi, gastrit, pankreatit, till exempel). Behovet av sjukhusvård på grund av det faktum att ibland symtomen med EKG för hjärtskada kan fördröjas under en längre tid, upp till två dagar, även om patienten redan pågår utvecklingen av hjärtinfarkt.

Därför bör man, när man bestämmer sig för att sjukhusvistelse och förskriva intensivvård för en patient med symtom på instabil angina, inte bara förlita sig på kombinationen av kliniska och EKG-kriterier, men också på var och en av dem separat.

Behandling av instabil angina

Patienten måste komma ihåg att om han för första gången fanns smärtor i hjärtat eller hände acceleration och intensifiering av smärta i samband med befintlig angina, skulle han träffa en läkare, eftersom endast en läkare kan göra en fullständig utredning och lösa frågan om behovet av sjukhusvård sjukhus.

Om det plötsligt uppstår intensiv smärtfri smärta i hjärtat, som inte behandlas med nitroglycerin, ska patienten omedelbart ringa ett ambulanslag.

Terapi av instabil angina utförs nödvändigtvis på ett kardiologiskt eller terapeutiskt sjukhus, och vid ett allmänt svårt tillstånd hos patienten - i intensivvården.

Prehospital, ensamt eller avsedda ambulans läkare bör patienten ta 1 - 2 tabletter av nitroglycerin eller 1 - 2 doser nitrospreya under tungan, följt av 300 mg aspirin (tre tabletter) sugs i munnen för att förhindra ytterligare blodproppar och trombosbildning i koronarkärlen.

Allmänna åtgärder för behandling av instabil stenokardi:

- Regimen tilldelas en säng eller en halvbädd med begränsning av fysisk aktivitet,
- kosten ska vara mild, intaget av mat i frekventa och små portioner (5-6 gånger om dagen).

Drogterapi minskar till utnämningen av följande grupper av droger:

- nitrater intravenöst långsamt - nitroglycerin eller isosorbiddinitrat de första två dagarna droppar kontinuerligt och sedan gradvis avbrutits,
- heparin IV bolusinjektion i en dos av 5000 lU, är 5000 lU sc sedan fyra gånger om dagen under kontroll av blod koagulationsparametrar (APTT varannan - tre dagar)
- Aspirin i en vanlig dos (100-200 mg per dag). För att utesluta effekter på magslemhinnan applicera formuleringar eller enterodragerade kapsel - Cardio aspirin, Cardiomagnyl, tromboAss, aspikor et al.
- beta - blockerare - karvedilol, propranolol, och andra är kontraindicerat för astma, kronisk obstruktiv lungsjukdom, liksom angina Printsmetalla med angiografiskt intakta kranskärl (inga tecken på skador av ateroskleros).. Med denna typ av angina utsedd kalciumantagonister - verapamil, nifedipin, Corinfar, kordafen. De tre sista av läkemedlet i fall av "ren" vasospastisk angina kan ha en större effekt för att lindra smärta attacker än nitroglycerin. När koronar ateroskleros nifedipin visas inte, eftersom det orsakar ökad hjärtfrekvens
- ACE-hämmare - perindopril, kaptopril, prestarium, noliprel,
- diuretika utses med symtom på hjärtsvikt i cardiac astma och lungödem - furosemid, eller Lasix intravenöst, för de första tecknen på stagnation - Indapamide dagligen
- under bibehållande av smärta kan tilldelas leptoanalgesia, som används vid behandling av myokardinfarkt - användningen av neuroleptika (droperidol) och narkotiska analgetika (fentanyl eller promedol).

Vid utveckling av komplikationer (myokardinfarkt, lungödem, hjärtarytmi, tromboemboliska komplikationer) utförs efterrullningsterapi i hjärtåtervinningsenheten.

Den koronarangiografi som är tilldelad för diagnostiska ändamål kan utökas till en medicinsk operation med tillhandahållande av akutballong-angioplastik eller stentning av kranskärlssåren. Även aortokoronär bypass-kirurgi kan indikeras från kirurgiska behandlingsmetoder. Indikationer och kontraindikationer för operationer bestäms strikt individuellt i varje enskilt fall.

Livsstil med instabil angina

För patienter som har haft instabil angina, efter utskrivningen från sjukhuset eller vårdhem (där patienten kan skickas direkt från sjukhuset läkare) livsstil bör omfattas av allmänna rekommendationer, den utsedda sjukhus - restriktiv regim och en lätt diet med ett regelbundet intag av receptbelagda läkemedel. Begreppet gränsläget innehåller uteslutande av betydande fysiska och psyko emotionell stress, efterlevnad arbete och vila (när de lagras drift och ingen funktionshinder), organisationen av sina dagliga rutiner ges tillräckligt med tid för att sova och vila, långvarig exponering för utomhus.

Kosten exkluderar salt, kryddig, fet, stekt, rökt mat, alkohol, begränsat till fet fisk och kött, animaliska fetter, uppmuntrade konsumtion av grönsaker, frukt, juice, gelé, kompotter, mjölk, spannmål. Matlagningsprodukter kan vara i ånga, kokt, bakat. Dieten ska överensstämma med principerna om riktig näring och vara inriktad på att bekämpa fetma.

För att förhindra upprepade allvarliga angrepp av smärta i hjärtat och utveckling av hjärtinfarkt och andra komplikationer krävs kontinuerlig livslång administrering av läkemedel som föreskrivs av en läkare, vid behov vid behov av korrigering av behandlingsregimen.

Återställa hälsan i okomplicerad instabil angina möjligt inom 10 - 14 dagar på sjukhus och i början av behandlingen, med uppföljning vård i ett sanatorium sjukbidrag förlängs till 24 dagar, komplicerad fråga kan höjas om granskningen av bestående arbetsoförmåga (invaliditet) medicinska kommission Polykliniken (ITU - medicinsk och social kompetens)

Komplikationer av sjukdomen

Komplikationer av instabil angina inkluderar hjärtinfarkt, akut hjärtsvikt, inklusive lungödem, rytmförstöring, ventrikelflimmering och plötslig hjärtdöd. Förebyggande av komplikationer är ett tidigt hänvisning till en läkare med försämrad hälsa på grund av allvarlig smärta i hjärtat, samt tidig intensiv behandling på sjukhuset och efterföljande regelbundet intag av föreskrivna läkemedel. Det är viktigt för patienten att komma ihåg att om läkaren anser sjukhusvård nödvändig på ett sjukhus, är det inte nödvändigt att vägra det, eftersom självmedicinering i denna situation är oacceptabel.

Prognos av instabil angina

Prognosen för tidig sjukhusvård och aktuell behandling är relativt gynnsam. Relativt, eftersom ingen läkare kommer att garantera att en viss patient kommer att ha en smidig sjukdom och kommer inte att sluta dödlig. Trots behandlingen utvecklas dock 20% av patienterna under de första två till tre månaderna och i 11% av patienterna under det första året efter instabil angina en hjärtinfarkt av myokardiet.

Med utvecklingen av komplikationer förutsägelse tyngre och bestäms av karaktären av patologi, exempelvis i utvecklingen av lungödem och dess framgångsrik behandling av en patient kommer att överleva, medan lungtromboemboli eller ventrikelflimmer kan döden ske omedelbart.

Instabil angina

Russian Cardiology Journal No. 4'98

UNSTABLE STENOCARDIA (klinik, diagnos, behandling)

Chernov SA, Chernov AP

Det huvudsakliga militära kliniska sjukhuset. NN Burdenko. Statliga institutet för avancerad utbildning av läkare från RF-försvarsdepartementet.

Instabil angina (NSC) - den svåraste perioden av akut ischemisk hjärtsjukdom (IHD), skörden av hjärtinfarkt (MI) eller plötslig död. NSC - kliniska manifestationer prediktivt värde och intar ett mellanläge mellan de viktigaste kliniska och morfologiska former av CAD - stabil angina och akut hjärtinfarkt. Hittills har det blivit uppenbart att orsakerna progressiva förloppet av kranskärlssjukdom orsakas av förändringar av aterosklerotiska plack, endotelceller och trombocyter. I detta fall är plackans storlek av relativ betydelse för utvecklingen av kritiska tillstånd. Det måste finnas "sårbara" plack funktioner som är stora lipidkäman och tunna locket [1, 2, 3]. Faktorer som bidrar till skador på aterosklerotisk plack kan delas in i yttre och inre. Den första gruppen kan innefatta: hypertoni, förhöjt sympatoadrenal systemet, vasokonstriktion (vasospasm), närvaron av en tryckgradient före och efter stenosen som tillsammans med perioder av "förlängning - komprimering" på området för förgrening och vaskulära krökar leder till en försvagning av plackstrukturen högt LDL-kolesterol, triglycerider, fibrinogen-molekyler, fibronektin, von Willebrands faktopa [4, 5]. Interna faktorer som bidrar till en försvagning av strukturen av plack: dominans lipidkäman, minska antalet glattmuskelceller och syntes av kollagen, ökad aktivitet av makrofager inom plack och deras apoptos, inflammation inom plack, det åtföljs av infiltration av makrofager däck [3, 6, 7]. Patologiska studier [9, 10] och angiografiska data som [10, 11] av intravital angioskopi [12] visade att NSC i de flesta fall finns det tårar, ytdefekter och bryter slutligen aterosklerotiska plack ge höggradigt trombogen innehåll aktivering blodplättar, frisättning av vasoaktiva ämnen och bildandet av trombi [11]. I vissa fall bildas trombusen på ytan, d.v.s. belägen ovanför rupturen (sprickor, defekter) hos den aterosklerotiska placken. Ofta tränger det in i placken, vilket leder till en snabb ökning av dess storlek [9, 12, 13]. Trombos kan utvecklas plötsligt eller gradvis under flera dagar och är en dynamisk process. Clots kan helt täcka ljuset av artären under lång tid, vilket leder till utvecklingen av hjärtinfarkt. I andra fall, sker intermittent ocklusion i de följande utföringsformerna, en tromb, som talar in i lumen av kärlet, inte orsakar dess fullständig ocklusion, är blodflödet minskas, vilket kommer att manifestera klinik SFN. Som en parietal tromber och ocklusal - dynamisk, så att blodflödet i den motsvarande behållaren kan upprepat förnyas och av på kort tid.

Instabil trombocyttromber kan vara en källa till mikroemboli distala partier koronaronyh behållarna i respektive delar av hjärtmuskeln nekroser bildade. Således, i denna utföringsform de kliniska manifestation kommer också motsvara NSC eller hjärtinfarkt utan tand Q (melkoochagovogo hjärtinfarkt). Eftersom i sådana fall det finns nekros, vilket kan förklara ökningen av nivån av troponin T och ibland kreatinfosfokinas.

Trombben, som inte upplöstes, ersätts av en ärrvävnad som produceras av glattmuskelceller. Resultatet av denna process kan vara ett brett spektrum av förändringar från fullständig kronisk ocklusion av kärlet till fullständig eller partiell restaurering av dess patency. Den senare bestämmer uppenbarligen övergången av NSC till ett stabilt tillstånd, men ofta med en ökning i funktionsklassen.

Tillgänglighet neokklyuziruyuschih koronar tromber när detekterades i 85% av patienterna NSC [10, 11, 13]. Följaktligen i ursprung NSC är avgörande kränkning av integriteten hos det aterosklerotiska placket, trombosutveckling. Denna bestämmelse bestämmer taktiken för NSC-behandling och öppnar också sätt att förebygga trombos. Otvivelaktigt, i patogenesen av SFN som CHD, spelar den en viktig roll koronar vasospasm [14, 15, 16, 17, 18] samt metaboliska och neurohumorala faktorer. Det fäster stor vikt vid genetisk predisposition, som kan manifesteras som egenheter av strukturen av kranskärlen, liksom vilken typ av mottagning.

Kliniska alternativ för instabil angina

För närvarande anses många författare i syndromet av instabil angina följande alternativ [19, 20, 21, 22, 23, 24, 25].

1. Första gången angina inträffade inom en månad från dess utseende. Kännetecknas av förekomsten av angina attacker för första gången eller efter en lång period bezpristupnogo, särskilt om de växer i frekvens, varaktighet, intensitet och således minskar effekten av nitroglycerin. Sjukdoms debut har flera alternativ. De första attackerna av kranskärlssmärta kan förekomma med fysisk aktivitet och förbli relativt stereotypa. I nästa version ökar attackerna av träningsangina snabbt i frekvens, intensitet, ofta kombinerad med smärta bakom bröstbenet i vila. Tredje utföringsformen förekomst av angina kännetecknas av förekomsten av spontana anfall koronar smärta, som i allmänhet är mer hållbara från 5 till 15 min., Kan återkomma, ibland i kombination med attacker av angina under träning. Den prognostiska betydelsen av olika varianter av angina debut är inte densamma. Prognosen är mest ogynnsam i de fall då det finns en progressiv kurs med frekventa och långvariga angina attacker med förändringar på EKG [26].

2. Progressiv angina pectoris - en ökning av antalet och svårighetsgraden av långvarig angina pectoris. Vanligtvis indikerar patienter dag (datum) för ökad frekvens, intensitet i bröstsmärtor, notera minskningen av effekten av nitroglycerin, en ökning av behovet av det. För denna variant är det nödvändigt att också relatera fall när angina angina attacker i vila är förenade. Ofta finns det förändringar i den sista delen av EKG: s ventrikulära komplex, kränkningar av hjärtrytmen, delar av vänster ventrikelfel.

3. Spontan angina - förekomsten av en eller flera långsiktiga (. Över 15 min) Attacker av koronar vila smärta resistent mot motta nitroglycerin, EKG-förändringar åtföljs av momentan skador typ eller myokardischemi, men utan bevis för dess nekros.

4. Variabel angina (Prinzmetal angina) - för hennes typiska attacker av anginal smärta som uppstår i vila, åtföljd av övergående EKG-förändringar. Karakteristiken är svårighetsgraden och varaktigheten av attacken 10-15 eller flera minuter, deras utseende på samma tid på dagen, ofta åtföljd av ventrikulära arytmier. Det viktigaste diagnostiska tecknet på Prinzmetals angina är höjningen av ST-segmentet till EKG under en smärta attack, vilket återspeglar den utbredda transmural-myokardiell ischemi. EKG-förändringar försvinner efter smärtsyndromet upphör. Under interictalperioden kan patienter utföra betydande arbetsbelastningar. I hjärtat av denna typ av angina ligger spasmen hos både förändrade och i stor utsträckning påverkad av kärlkärlen hos kärlkärlen. Utsikterna är ogynnsamma. De flesta patienter kommer att utveckla transmuralt myokardinfarkt inom de närmaste 2-3 månaderna.

5. Postinfarkt (retur, perinfarction) angina pectoris (CPM) - Förekomst eller frekvens av angina attacker inom 24 timmar och upp till 8 veckor efter utvecklingen av MI [19, 27, 28]. Ofta är det uppdelat i tidig och sen postinfarction angina. I det första fallet är tidpunkten för dess förekomst villkorat begränsad till 2 veckor från utvecklingen av MI [20], under den andra - till en senare period av sjukdomen. Klinisk observation framgår av det faktum att tidig postinfarnings angina inträffar enligt typen av spontan angina, medan sen efterinfraktionsangina vanligen uppstår när patienten aktiveras. Frekvensen av hjärtinfarkt ligger mellan 20 och 60% hos patienter i olika grupper [19, 28]. I närvaro av tidig CPM är patientens dödlighet; som genomgått MI, ökade inom 1 år från 2 till 17-50% [28, 29]. Den viktigaste komplikationen direkt relaterad till CPM är expansionen av nekroszonen, observerad hos 20-40% av sådana patienter. Som regel utbyggnaden av nekrotiska zonen sker i poolen infarktobuslavlivayuschey kranskärl (dvs förmodligen den mest ett fartyg som ansvarar för myokardnekros utveckling och expansion infartsirovaniya zon). Ökat myokardinfarkt leder till ytterligare störning av vänster ventrikulär funktion och försämring av den omedelbara och långsiktiga prognosen.

6. Myokardinfarkt utan Q-våg (småfokal). Diagnos i dessa fall, är baserad på närvaron av typiska smärta, måttlig ökning av CPK-aktivitet, minska eller öka ST-segmentet över isolinje och T-våg inversion i patienter med myokardinfarkt utan tand Q mindre svår smärta och nedsatt vänsterkammarfunktion, sällan utvecklar allvarliga arytmier hjärtsvikt än hos patienter med MI med Q-våg på EKG. Närmaste prognos hos patienter med hjärtinfarkt utan tand Q gynnsam än hos patienter med tand Q. Men utvecklingen av infarkt utan Q-våg mer instabil och kännetecknas av möjligheten att spridningen nekros som avsevärt kan försämra prognosen. Utomlands har det länge varit känt att den MI utan Q-våg är närmare instabil angina än i transmural infarkt. I vårt land finns det förespråkare överlåt melkoochagovyj MI till NSC, och motståndare till detta yttrande.

7. Angina pectoris, utvecklad inom 1-2 månader efter framgångsrik operation av CABG eller ballongangioplasti.

År 1989 föreslog E. Braunwald klassificeringen av instabil angina (tabell 1). För närvarande är det brett distribuerat i vårt land, med ett stort kliniskt värde och används av många kardiologer i praktiska aktiviteter.

Tabell 1. Klassificering av instabil angina * (E. Braunwald, 1989)

Instabil angina

I händelse av en kränkning av blodets passage genom kranskärlssärlen, saknas syre för hjärtmuskeln. På grund av denna ischemi utlöses ett antal successiva patologiska reaktioner, vilket leder till celldöd och bildandet av ett ärr i hjärtat. Vid celldöd utvecklas myokardinfarkt. Med ischemi, angina pectoris. Om smärtan uppstår med fysisk eller känslomässig stress, säger de stabila angina pectoris.

Ostabil angina är en sjukdom som åtföljs av svår smärta bakom bröstbenet. De verkar ofta spontant och är dåligt kontrollerade av nitroglycerins intag. Ofta är detta läkemedel generellt ineffektivt. Med instabil angina, i motsats till stabil angina, är sannolikheten för förekomst av hjärtinfarkt en storleksordning högre. Av denna anledning är volymen förstahjälp och behandling mer omfattande. Obligatorisk sjukhusvistelse.

klassificering

Ostabil angina är i sig en förvärring av kronisk hjärtsjukdom (ischemisk hjärtsjukdom). Under påverkan av vissa faktorer ökar frekvensen av anfall, smärtan och deras intensitet. Den fysiska aktivitetens bärbarhet minskar.

Det finns 4 typer av instabil angina:

 1. För första gången uppstod angina.
 2. Progressiv angina.
 3. Postinfarkt angina.
 4. Angina of Prinzmetal.

Vanligtvis passerar någon av varianterna av instabil angina efter behandling i stabil angina, men med en minskning i övningens tolerans. Hos människor kallas denna sjukdom för "infarktstillstånd" på grund av att det ofta föreligger komplikationer i form av hjärtinfarkt.

Orsaker till instabil angina

 • ökat kolesterol;
 • BMI (överskott kroppsvikt);
 • arteriell hypertoni;
 • ålder över 45 år
 • diabetes mellitus;
 • röka.

Expandande aterosklerotiska plack brister in i lumen av artären. Trombocyter avsätts på ytan av den kapslade kapseln och en trombus bildas, vilken stänger kärlet ännu mer. Samtidigt med dessa processer finns det en spasm i kransartären och blodflödet till myokardiet reduceras kraftigt. På grund av detta uppträder progression av ischemisk hjärtsjukdom och förekomst av instabil angina.

Följande faktorer kan framkalla utvecklingen av anfall:

 1. Överdriven fysisk aktivitet.
 2. Förhöjningen av arteriell hypertoni och kroniskt hjärtsvikt.
 3. Alkoholism.
 4. Förstöring av kroniska sjukdomar.

Symtom på instabil angina

Kriterier för instabil angina:

 • mer frekventa smärtsamma attacker;
 • ökad smärta intensitet;
 • Anfall är längre, når 15 och flera minuter;
 • Förekomsten av smärta som svar på att göra mindre än vanlig fysisk ansträngning;
 • Utseendet av anfall i vila;
 • ökat behov av nitroglycerin och minskat dess effekt.

Med progressiv och nyutvecklad angina är symptomen som beskrivs ovan oroväckande i en månad. Vid smärta efter infarkt kan det uppstå andra dagen efter hjärtinfarkt.

Prinzmetals angina (vasospastisk angina) är förekomsten av ischemi på grund av överdriven spasma i kransartären. Den har en mycket ogynnsam prognos. Detta beror på den möjliga utvecklingen av en hjärtinfarkt under de första månaderna efter attacken. Vanligtvis är denna variant av angina diagnostiserad hos män i en yngre ålder. Symtom visas i vila, ofta närmare på morgonen. Mest troligt beror detta på förändringar i det autonoma nervsystemet: med ökad vaguston (vagusnerven). Mellan attacker är staten tillfredsställande och toleransen för fysisk aktivitet minskar inte.

diagnostik

Förutom klagomålen bedömer läkaren det övergripande tillståndet för patientens hemodynamik utan att misslyckas. Rytmiciteten, frekvensen och styrkan hos pulsvågfyllningen studeras, blodtrycket mäts. Ett viktigt diagnostiskt kriterium är reaktionen på nitroglycerin.

Det är obligatoriskt att registrera ett elektrokardiogram minst 12 ledare (standard EKG). Tecken på ischemi (kriterier för instabil angina):

 • minskning eller ökning av ST-segmentet;
 • negativa eller för högt spetsiga tårar T;
 • kombination av båda.

Beslutet om sjukhusvistelse fattas vid upptagningsavdelningen. För att göra detta är det tillräckligt med tolkning av EKG. Ytterligare diagnos och raffineringsdiagnos av evenemanget hålls i hjärtkliniken för kardiologi.
krävs:

Holter övervakning

 1. Allmänt blodprov. Möjlig leukocytos - en ökning av antalet leukocyter.
 2. LHC (biokemiskt blodprov). Här förändras enzymerna CK, AST, LDH, troponinivån ökar.
 3. Daglig Holter EKG-studie. Det tillåter att avslöja alla fall av ischemi inom 24 timmar och korrelera dem med de uppkomna smärtsamma förnimmelserna i hjärtat av hjärtat. Du kan identifiera episoder av hjärtrytmstörningar.
 4. Hjärtets ultraljud (ekkokardiografi). Med hjälp av ultraljud är det en överträdelse av kontraktiliteten hos hjärtmusklerna på grund av ischemi.
 5. Radionuklidscintigrafi. Utförs när kliniska manifestationer och laboratoriedata inte matchar. Det gör det möjligt att skilja områden av myokardiell nekros från ischemiska vävnader.
 6. Angiografi av kransartärerna. Det gör det möjligt att bestämma graden av patency i kransartärerna och att bestämma frågan om huruvida deras stenting är lämplig.

I de fall smärtsyndromet inträffar (hjärt- och kärlsmerter), finns det ingen förändring på EKG, patienten ska också vara inlagd på sjukhus. Detta beror på det faktum att elektrokardiografiska tecken på ischemi kan fördröjas i förhållande till kliniska manifestationer i flera dagar. Av denna anledning bör omfattningen av undersökningar genomföras i sin helhet.

Behandling av instabil angina

Inpatientbehandling av instabil angina bör utföras i terapeutiska eller kardiologiska enheter. I särskilt allvarliga fall eller livshotande förhållanden är patienten ständigt i intensivvården och intensivvården.

Till och med innan sjukhusvård, omedelbart efter smärta, bör 1-3 tabletter av Nitroglycerin och Aspirin tablett tas. Det sista läkemedlet tas för att förhindra bildandet av trombi i ett kranskärlsproblem.

Allmänna principer för behandling av instabil angina:

 1. Begränsning av fysisk aktivitet med utnämning av halvbädd eller bäddstöd.
 2. Många måltider i små portioner upp till 6 gånger om dagen.

Läkemedelsbehandling:
Medicinsterapi

 1. Intravenös dropp av nitrater, särskilt i de tidiga dagarna av sjukdomen (Isosorbid-dinitrat, Isoket). Därefter avbryts drogerna från denna grupp gradvis.
 2. Introduktion av heparin. Under de första timmarna intravenöst, sedan subkutant omkring fyra gånger om dagen. Parallellt övervakas blodkoagulerbarheten.
 3. Aspirin i en dos av 100-200 mg per dag. För att förhindra komplikationer från magehinnan i magen, använd tarmlösliga former av Aspirin (Cardiomagnolo, Aspirin-cardio).
 4. ACE-hämmare (Enalapril, Perindopril).
 5. Beta-adrenoblockerare (Propranolol, Metoprolol). Kontraindikerad i lungsjukdomar och stenokardi Prinzmetal.
 6. Vid angina Prinzmetal är antagonister av kalciumkanaler (Verapamil, Nifedipin, Corinfar) föreskrivna. Med vasospastisk angina pectoris har en mer uttalad effekt än Nitroglycerin.
 7. Diuretika (diuretika). Tilldelats med samtidig hjärtsvikt (Furosemid, Hydroklortiazid, Indapamid).
 8. Narkotiska analgetika med ett uttalat icke-stoppande smärtsyndrom (Morfin, Fentanyl).

I händelse av komplikationer i form av lungödem eller hjärtinfarkt utförs ytterligare symptomatisk behandling i hjärtåtervinningsenheterna. I vissa fall blir diagnostisk koronarangiografi ett läkande tillvägagångssätt - kompletterat med kärlets plasticitet eller stentning. En annan kirurgisk behandling för angina är aortokoronär bypassoperation.

Det vidare sättet att leva med angina pectoris

Patienter som har lidit angina och som har genomgått behandling på sjukhuset skickas till rehabilitering till ett sanatorium. Ytterligare tillträde till föreskrivna läkemedel är obligatorisk. Det är också viktigt att fortsätta att leda en hälsosam livsstil med måttlig fysisk ansträngning. En regelbunden vistelse i frisk luft och full vila med vila är obligatoriska.

En speciell diet och en korrekt diet bör observeras. Det rekommenderas att laga mat för ett par, laga eller baka. Välkommen mottagande av grönsaker och frukt, juice och gelé, spannmål och mejeriprodukter. Begränsa fet kött och animaliska fetter. Alkohol, skarpa, feta, röka och salta rätter är strikt uteslutna. Minimerat saltintag.

För att förhindra återfall av anfall och att genomföra normalt liv är extremt viktigt livslång mottagning av vissa läkemedel, utsedda av kardiologen. Återvinning av arbetsförmåga är möjlig efter 2 veckor från sjukdomsuppkomsten.

Komplikationer och förebyggande

De viktigaste farliga förhållandena i kroppen, vilket kan leda till instabil angina:

 • myokardinfarkt;
 • akut hjärtsvikt inkl. lungödem;
 • förekomst av arytmi (kränkning av hjärtrytmen);
 • ventrikelflimmer och plötslig död.

För att förhindra utveckling av komplikationer är det viktigt att bara ringa en läkare i tid och nödvändigtvis följa alla rekommendationer fram till slutförandet av en heltidsbehandling, oavsett sjukdoms svårighetsgrad.

Prognos av sjukdomen

Vid tidig ansökan om sjukvård och dess fulla genomförande är prognosen relativt fördelaktig. Trots alla ansträngningar av läkare och patientens efterlevnad av alla regler för behandling och en hälsosam livsstil utvecklar cirka 20% av patienterna hjärtinfarkt. I händelse av komplikationer beror prognosen helt på deras svårighetsgrad.

Utgående från detta kan man dra slutsatsen att instabil angina är en farlig sjukdom i hjärt-kärlsystemet, där risken för dödsfall är hög. Men med snabb behandling kan risken för dödliga komplikationer för kroppen minskas till ett minimum.