Huvud / Åderbråck

Orsaker, symtom och behandling av hjärtnuros - en översikt över patologi

Från den här artikeln kommer du att lära dig: Vad är hjärtets neuros, och varför anser experter det vara en neuropsykisk, snarare än hjärtsjukdom. De främsta orsakerna och karaktäristiska symptomen. Huruvida det är möjligt att återhämta sig och hur det ska göras.

Hjärneuros är en funktionell sjukdom i hjärtats nervreglering som inte är förknippad med en strukturstörning eller patologin hos detta organ. I 90% av sjukdomen förekommer hos personer i åldern 14-50 år. För det mesta är kvinnor sjuka (75% av patienterna).

Hjärtans neuror för symptom och behandling hör inte till farliga sjukdomar. Men de måste diagnostiseras genom att utesluta en annan hjärtpatologi, eftersom det inte finns några tillförlitliga metoder för att diagnostisera denna sjukdom. Symtom på hjärnans neuros stör störningen av patientens allmänna tillstånd. Den huvudsakliga manifestationen är smärta i hjärtat av regionen som en typ av periodiska anfall.

Läkning är svår, men möjlig. För detta behöver vi mediciner, sessioner med särskild psykoterapi. Men det viktigaste i behandlingen är patientens önskan och överensstämmelse med alla rekommendationer från specialister. Diagnos och behandling utförs av kardiologer, neurologer, psykoneurologer och psykoterapeuter.

Vad är den här sjukdomen?

Nervsystemet reglerar hur alla kroppssystem fungerar (respiratorisk, hjärt-kärlsjukdom, excretion, matsmältning etc.). Neuros - en nedbrytning i nervsystemet - en neuropsykisk störning, vilket leder till en störning av de interna organens normala funktion.

Klicka på bilden för att förstora

Med hjärnans neuros (det kallas också cardioneuros) störs den nervösa regleringen av hjärtaktiviteten. Detta innebär att sjukdomen inte stör strukturen i myokardiet, ventilerna eller kärlen. Det finns inga patologiska förändringar i organet. Hjärtat klarar av sin funktion att pumpa blod. Men dess kontraktilitet åtföljs av periodisk smärta i bröstet, oregelbundna oregelbundna hjärtslag, svaghet och yrsel. Alla dessa störningar (anfall) är förknippade med psykologiska instabilitet och erfarenheter (stress, panik, rädsla, depression etc.).

Hjärtans neuros är en förvrängd uppfattning av nervsystemet av impulserna som kommer från detta organ. Som en följd - uppkomsten av obehaglig smärta eller bildandet av felaktiga kommandon i hjärnan, som bara stör något av hjärtans normala funktion. Cardioneuros kan därför likna någon kardiologisk patologi (ischemisk sjukdom, arytmi, myokardit). Men skillnaden är att med alla dessa sjukdomar är symtomen orsakade av strukturella förändringar och en kränkning av myokardiens funktionella förmågor. Och med hjärtnosos är det inget annat än smärta och andra obehagliga känslor.

Hur och varför finns det cardioneuros

Hjärtet krymper sig själv - i automatiskt läge. Men även denna självständighet är endast delvis. Nervsystemet genom de autonoma centra och medvetna signaler från hjärnbarken uppfattar och reglerar hjärtaktivitet. Brott mot regleringsförhållandet mellan nervsystemet och hjärtat leder till att denna kropp antingen börjar fungera felaktigt, eller personen har en känsla av att något är fel med honom (smärta, avbrott, etc.).

Följande orsaker kan utlösa en patologisk process:

 1. Starka stressiga situationer och neuropsykiska omvälvningar.
 2. Den inneboende instabiliteten av psyket, individuella egenskaper hos den mänskliga psyko (irritabilitet, humör, tearfulness, sorgsenhet, erfarenhets, depression, missbruk till överdrift) och den psyko-emotionell labilitet.
 3. Sjukdomar i det endokrina systemet, åtföljd av hormonella störningar, samt perioder med hormonella förändringar i kroppen (puberteten och klimakteriet).
 4. Överdrivenhet i nervsystemet (studie, mentalt arbete etc.).
 5. Felaktig livsstil - Otillräcklig eller överdriven fysisk aktivitet, alkoholmissbruk och rökning.
 6. Kroniska långvariga sjukdomar, vilket leder till en försvagning av kroppen som helhet och i synnerhet nervsystemet.

Som en följd av effekterna av provokerande faktorer uppstår en ond cirkel av utlösande och framsteg av sjukdomen, förstörande av den korrekta sambandet mellan hjärtat och hjärnans reglerande centra.

Typiska symptom

Förloppet av hjärtets neuros kan vara annorlunda - från kortvariga milda periodiska anfall (en gång i några månader eller veckor) till en permanent (daglig) förekomst och intensifiering av symtom. I vilket fall som helst är sjukdoms manifestationer associerade med nervsystemet stress - stress, sömnlöshet, erfarenheter, mentala arbeten etc.

Klassiska symptom, som manifesterar hjärtets neuros:

 • Smärtsamma känslor i hjärtat, bakom bröstbenet, i vänstra hälften av bröstet. De kan representeras av litet obehag, vikt, kramning, bränning, sömnad och andra smärtor.
 • Känsla av darrande i bröstet eller blekning (saktning av hjärtat). Patienterna fokuserar på sina känslor, att hjärtat verkar bryta ut ur bröstet eller slutar.
 • Allmän svaghet och impotens.
 • Skillnader i blodtryck.
 • Skakningar i kroppen, domningar i händer och fötter.
 • Huvudvärk och yrsel.
 • Hjärtfrekvenser - En liten ökning (takykardi ca 90-100 slag / min), saktar (cirka 60 slag per minut), extrasystoler (extraordinära nedskärningar och avbrott).
 • Andnöd.
 • Känsla av rädsla, ångest.
 • Ångest och sömnlöshet.
 • Blek eller rodnad i ansiktet.

Neuros av hjärtat - ett slags övergångsstatus mellan norm och patologi. I sig själv sällan bryter den allmäntillstånd hos patienterna, men det kan framkalla uppkomsten av allvarligare sjukdomar (förmaksflimmer, angina och även hjärtinfarkt, neurotiska personlighetsstörning).

Hur man bekräftar diagnosen

Diagnos av hjärtnervos är endast möjlig genom att eliminera en annan hjärtpatologi. Saken är att med cardioneuros finns inga organiska förändringar som kan detekteras när:

 • EKG;
 • Hjärtets ultraljud;
 • holter övervakning;
 • allmänna och biokemiska blodprov
 • bröst röntgen.

Men denna minsta mängd undersökning ska utföras för varje person som har symptom som är karakteriserande för kardioneuros (primärt hjärtsmärta). Diagnosen fastställs om det finns tre faktorer:

 1. Under diagnosen inte är visade inga patologiska förändringar i allmänhet de presenteras, eller minimalt störande som takykardi (snabb), bradykardi (långsam) eller enstaka extrasystoler (avbrott).
 2. Det finns inga andra orsaker till smärta i hjärtat (interostal neuralgi, lungsjukdom, matstrupe och andra organ).
 3. Utseendet av symtom är förknippat med en nervös överuttryck.

För hjälp, kontakta en kardiolog, neurolog, psykoneurolog eller psykoterapeut.

Egenskaper av behandlingen

Terapeutiskt program för hjärtneuros föreslår:

 1. Normalisering av livsstilen: uteslutande av mental och psykisk överbelastning, dåliga vanor och andra orsakssjukdomar hos sjukdomen.
 2. Regelbunden balanserad, berikad med vitaminer näring, med undantag av skarp och eventuell irriterande mat, starkt kaffe, alkohol.
 3. Tillräcklig fysisk aktivitet - motion, sportspel, utomhusvandringar. Både trötthet och brist på motion är uteslutna.
 4. Fysioterapeutisk behandling: massage, vattenprocedurer (bäst i ett sanatorium).
 5. Sessioner av psykoterapi, akupunktur och hypnos är de mest effektiva metoderna genom vilka du inte bara kan minska manifestationer, utan också bota sjukdomen för alltid.
 6. medicinering:
  • lugnande och lugnande läkemedel (Valerian, Pustyrnik, Gidazepam, Adaptol, Phenazepam, Phytosed, Glycised, Eglonil);
  • antianginal och distraherande läkemedel (Validol, Corvalol, Corvalment);
  • beta-blockerare (anaprilin, metoprolol, bisoprolol) under kontroll av artärtryck och puls;
  • multivitaminkomplex (Cardiovit, Magne B6, Neurobex).

Du kan bota hjärtats neuros. För detta är det nödvändigt att ta den mest ansvarsfulla attityden för att observera absolut alla medicinska rekommendationer från specialister. I annat fall kommer sjukdomen att utvecklas gradvis, och behandlingen kommer endast att medföra tillfällig lindring.

utsikterna

Att förutse, än hjärtnosern kommer att sluta även under villkor av korrekt behandling är det svårt. Prognosen beror på flera faktorer:

 • mänsklig ålder
 • särdrag hos nervsystemet och mentala tillstånd hos patienten
 • varaktighet och orsak till sjukdomen.

Fullständig återhämtning sker hos 80-90% hos personer med minimal psykoneurologiska störningar i åldern 15 till 40 år med lätta, sällsynta attacker av cardioneuros.

Människor som är äldre än 35 år med instabil psyke eller psykotrauma, återkommer ofta och 20 gånger i 20-30% av fallen. Omkring 95% av dem som inte återhämtade sig vid behandling noterade en minskning eller tillfällig försvinnande av symtom.

Endast 5% av befolkningen får inte behandling eller neurosen övergår till allvarligare sjukdomar.

Hjärnans neuros: symtom och behandling

Hjärtans neuros är en av de få paradoxala situationerna i medicin när det finns vissa brott mot någon organs del (i det här fallet hjärtat), men orgeln är hälsosam. Med hjärnans neuros utvecklas hjärtrytmstörningar, olika smärtor uppträder i hjärtat och thoraxområdet. Allt detta kan leda patienten till panik, som ibland åtföljs av rädsla för döden. Men oavsett hur konstigt det kan låta är själva hjärtat helt friskt. Orsaken till hjärnans neuros är åsidosättandet av reglering av dess aktivitet i nervsystemet (i överskridandet av dess vegetativa uppdelningar) oftast mot bakgrund av psyko-motionella överbelastningar. Så snart problemet i nervsystemet är jämnt, försvinna alla symtom från hjärtat omedelbart. Vad visar neuros av hjärtat själv, hur man skiljer det från andra sjukdomar i detta organ, hur man kämpar med en sjukdom, du kommer att lära av denna artikel.

Hjärtsnoros (cardioneuros) är inte en oberoende sjukdom enligt den internationella klassificeringen av sjukdomar. Detta tillstånd beaktas inom ramen för psykosomatiska sjukdomar, i synnerhet vegetovaskulär dystoni. På annat sätt kallas neuros av hjärtat ibland neurokirurgisk dystoni. Alla dessa formuleringar återspeglar den sanna orsaken till hjärneuros. Och det består i obalansen i regulatoriska influenser av nervsystemet på hjärtmuskeln. Hjärtet fungerar utan att våra tankar deltar, oavsett hur självständigt det är. Men det finns ett vegetativt nervsystem, vilket ger ett relativt självständigt arbete. Det kan få hjärtat att slå snabbare eller långsammare, reglerar blodflödet i kärlen. Med en mängd stressiga effekter som nervsystemet inte har klara av, ökar tonen i det autonoma nervsystemet. Denna spänning passerar inte utan spår, inklusive för hjärtat. Och då, med ett perfekt hälsosamt hjärta, har en person ont, obehag i bröstet, känsla av hjärtklappning, känsla av brist på luft och liknande. Naturligtvis förekommer sådana brott inte med varje stressande effekt. Vanligtvis för utseendet av hjärtets neuros är ett långvarigt övertryck av nervsystemet nödvändigt. Men, en gång framträder, i framtiden utan behandling, symtomen på neuros orsakas av fysisk ansträngning, och ens framträder på egen hand och inte bara på grund av psykotraumatiska situationer.

Så, neuros av hjärtat är inte ett "problem" i hjärtat, som vi redan har förklarat. Men symptomen på detta tillstånd är nästan alla "hjärtliga". Låt oss dölja dem mer i detalj.

symptom

Hjärtans neurosignaler uppträder huvudsakligen av två tecken: smärta i hjärtat och kränkningar av hjärtritmen. Men bakom symptomens uppenbara enkelhet finns det många fallgropar.

Smärt syndrom

För hjärnans neuros kännetecknas av paroxysmal inverkan av smärta. Utseendet av smärta kan utlösas av spänning (till exempel ett gräl med en älskad, en tentamen) eller fysisk ansträngning. Mindre smärta med hjärtets neuros uppträder utan någon uppenbar orsak. Varaktigheten av attacken kan vara annorlunda: från flera minuter (vilket händer mindre ofta) till flera timmar. Smärta kan bara störa patienten ett par gånger om året och kan upprepas mer än en gång om dagen.

Ett av särdragen i smärtsyndromet med hjärtsjukdom är en stor variation av dess karaktär. Vad betyder detta? Och det faktum att smärtan av hjärt neuros kan vara i stort sett vad som helst, och värkande och skytte och stickande, och kompression eller krossa och bakning. Samtidigt finns det ingen regelbundenhet i smärtsyndromets karaktär hos en patient. Attacker av smärta kan vara desamma, men kan variera olika. Det enda som förenar dem är det nästan alltid ljusa känslomässiga färg. Känslan av smärta i hjärtat eller bröstområdet med hjärtneuros gör nästan alltid patienten rädd för sina liv. Ofta är utseendet av smärta associerat med en känsla av brist på luft vilket försvårar de redan negativa känslorna. Ibland leder en smärtsam attack till en panikattack. För patienter med hjärt neuros som kännetecknas av oro vid tidpunkten för attacken, vilket manifesteras inte bara i känslor ( "det är nödvändigt att göra något"), men i alltför rörelser. Patienter rusar in i misslyckade försök att anta en hållning som kommer att lindra smärtan. Denna smärta i neuros skiljer sig från den sanna smärta i hjärtat under en attack av angina pectoris, där patienterna, tvärtom, fryser, försöker göra så lite som möjligt rörelse, eftersom de senare kan öka smärtan.

Faktum är att någon smärta i hjärtat med sin neuros är ganska ofarlig, för att de inte alls är farliga för livet. Förutom obehagliga känslor och känslomässiga upplevelser, bär denna smärta ingenting mer, eftersom hjärtmuskeln själv förblir helt frisk, blodflödet genom hjärtan är inte stört. Men detta faktum är mycket svårt att förmedla till patienten själv. En person med en nervos i hjärtat vid en attack kan vara så rädd att ingenting kan övertyga honom om motsatt.

När en patient med neuros beskriver hennes känslor vid tiden för hjärtinfarkt, är det mycket ofta möjligt att höra sådana färgstarka formuleringar som:

 • "Hjärtan är knuten i en vice";
 • "Hjärtat blir dumt";
 • "Hjärtat är täckt av is";
 • "Hjärtat är på väg att brista";
 • "Hjärtet brinner med eld."

Uppkomsten av smärta kan åtföljas av överdriven svettning, en känsla av koma i halsen. Smärtan i sig kan ha olika lokalisering, det vill säga det känns inte bara i hjärtzonen. Ofta patienter visar bestrålning av smärta i vänster axel, vänster arm, käke, tänder, rygg och även könsorgan.

Nästan varje person vet att om smärta inträffar i hjärtat måste du försöka ta Nitroglycerin eller Validol under tungan. Så, med neuros av hjärtat, kommer dessa droger inte att ha någon effekt på smärta. Och detta faktum är ett av kriterierna för att differentiera orsakerna till smärta i hjärtat. Nitroglycerin och Validol minskar smärta i angina pectoris, dilaterar blodkärlen i hjärtat och orsakar en ökning av blodflödet.

Hjärtrytmstörningar

Det här tecknet på hjärtets neuros är mindre diversifierat än smärtssyndromet. I de flesta fall åtföljs en hjärtinfarkt med hjärtklappning, det vill säga en ökning av hjärtfrekvensen. Samtidigt känns det ibland att varje hjärta slår i varje cell i kroppen, pulsation hörs överallt. Ibland kan sådana känslor vara närvarande även utan en snabb hjärtfrekvens.

Den andra varianten av hjärtarytmier i hjärneurosen är arytmi, det vill säga ett brott mot regelbundenhet av hjärtkollisioner (när olika tidsintervaller uppstår mellan hjärtslag). I ett ögonblick kan patienten säga att det verkar för honom att hjärtat har slutat ("hjärtat har slutat").

Båda varianterna av hjärtrytmstörningar kan lösas med EKG- eller Holter-övervakning (daglig EKG-registrering). Med hjärtens neuros kan det finnas enkla extrasystoler (extraordinära hjärtkontraktioner). Om EKG registrerades under andra hjärtrytmrubbningar (t ex grenblock, förmaksflimmer, frekventa prematura slag, etc.), då blir diagnos av hjärt neuros osannolik, eftersom dessa hjärtarrytmier provocerade av andra (verkliga) problem med hjärtat. Om vilken typ av hjärtrytmstörning finns i patienten kan du bara döma av resultaten av ytterligare undersökningsmetoder (särskilt genom EKG och Holter-övervakning).

Smärt syndrom kombineras ofta med en hjärtklappning.

Hjärtans neuros kan uppträda vid vilken ålder som helst. I gruppen i riskzonen, workaholics, emotionellt instabila individer. Neuros är vanligare hos kvinnor än hos män.

Som ni kan se är symtomen på hjärnans neuros inte så sällsynta. Men hela problemet är att urskilja smärta från hjärtets neurosjukdom (det vill säga när det är faktiskt friskt) från de med sann hjärtasjukdom. Och här börjar svårigheterna, för för det här räcker det inte bara att komma till läkaren för en tid och tala om dina känslor. Och i alla fall kan du inte självständigt diagnostisera dig själv. Smärta i hjärtat är alltid ett tillfälle att besöka en läkare. Och för att avgöra vad som orsakar smärtssyndromet behöver doktorn både noggrann insamling av klagomål och noggrann inspektion samt utnämning av ytterligare forskningsmetoder. En minimal uppsättning av ytterligare forskningsmetoder i närvaro av smärta i hjärtat innefattar hjärtkropps EKG och ultraljud. Andra undersökningar utnämns vid behov och med hänsyn till de förändringar som upptäckts i EKG och ultraljud.

Allt detta är nödvändigt i första hand för att inte missa den verkliga hjärtpatologin. En sådan diagnos som hjärtets neuros har rätt att existera endast om ytterligare metoder för forskning visar att andra hjärtsjukdomar saknas.
Eftersom en attack av förträngande smärta bakom sternum kan exempelvis indikera angina pectoris, vilket är en hjärtinfarkt av hjärtinfarkt. Och det här är ett livshotande tillstånd. Och det kan finnas många sådana exempel. Därför är den primära uppgiften i händelse av smärta i hjärtat för att utesluta andra, mer allvarliga och farliga sjukdomar (hjärtsjukdomar, myokardit, kranskärlssjukdom och så vidare). Och bara om en omfattande undersökning inte visar några problem, är den mest sannolika diagnosen "nervos av hjärtat".

behandling

Efter att ha läst allt ovan kan det tyckas att hjärtets neuros inte kan behandlas, eftersom det inte är hemskt för kroppen. Hjärtat är bra, men det faktum att "nervösa nerver", så det är nu i många. Men för att behandla hjärt neuros det är nödvändigt, för om dessa symtom upprepas, vilket gör att personen varje gång att oroa och lida, sedan förr eller senare kan bli en källa till den organiska hjärtsjukdomar, leda till en ihållande ökning av blodtrycket. I allmänhet uttalandet att alla sjukdomar från nerver, i det här fallet som det är omöjligt förresten. Därför är det nödvändigt att behandla neuros, för att inte "tjäna" en mer allvarlig diagnos.

Först och främst måste du lära dig att hantera attacker. Vid anfallstidpunkten bör följande åtgärder vidtas:

 • Se till att tillströmningen av frisk luft (gå ut, öppna fönstret, lossa slipsen, lossa blusen eller skjortan, etc.);
 • försök att andas långsamt och långsamt;
 • om attacken provoceras av någon faktor från utsidan, försök sedan att eliminera det (stoppa den fysiska belastningen, slutföra kretsen och liknande);
 • om möjligt är det bättre att ta en horisontell position
 • försök att komma bort från dina känslor. Detta kan underlättas genom att räkna i sinnet tvärtom eller genom successivt subtrahera från 100 nummer 7, humming your favorite song och så vidare;
 • mäta blodtrycket, räkna pulsen för att se till att det inte finns några objektiva cirkulationsstörningar.
 • ta en tinktur av valerian eller motherwort, droppar Corvalol eller Valocordinum, Barboval, Ravkins medicin;
 • Om smärtsyndromet kvarstår, förbättras inte tillståndet, då är det nödvändigt att ringa ambulansbrigaden.

När du stoppar en attack med hjälp av ovanstående åtgärder under dagen, bör du försöka att inte provocera en återkommande attack. Vid behov - fortsätt att ta lugnande medel (samma Corvalol, Barboval och andra).

Förutom de åtgärder som vidtagits vid attacken, oftast för behandling av hjärtets neuros, är det nödvändigt att tillgripa medicinsk behandling ett tag för normalisering av den psyko-vegetativa sfären. För detta ändamål kan sedativa (både växtbaserade och kemiska preparat), lugnande medel (Adaptol, Gidazepam) användas. Spektrumet av lugnande medel är väldigt brett (Phytosod, Deprim, Novo-Passit, Tenoten, Nervocheel, Sedaphyton och andra). Valet av ett visst läkemedel är prerogativet hos den behandlande läkaren. Vad som ska tillämpas i varje enskilt fall, lugnande eller lugnande medel, bestämmer doktorn, med tanke på svårighetsgraden av attackerna, deras frekvens och varaktighet.
Kursanvändning av dessa verktyg kan lösa problemet med hjärtnosos.

Ibland kan det finnas behov av kurser av droger som förbättrar metabolismen i hjärnan och har en lugnande effekt (till exempel, glycin, fenibut). Det viktigaste är att inse att sjukdomen inte är ett hot. Det här är en sådan typ av psykoterapi. Eftersom i detta fall förlorar anfallet sin tunga emotionella färg och tolereras lättare av de sjuka.

Eftersom hjärtets neuros är baserad på psykosomatiska problem, används alla medel för återhämtning, så att människor kan återvända till freden. Det är nödvändigt att normalisera arbetssättet och vila, för att ge full sömn och rationell näring, gå i frisk luft. Positivt inflytande utövas av en favorit sak (hobby), eftersom det gör det möjligt för den sjuka att få tillfredsställelse och balanserar därför processerna i nervsystemet.

Således är hjärtets neuros - det är egentligen inte så en hemsk diagnos, som det verkar för många. I alla fall, absolut inte farligt. Hjärtat är friskt i detta tillstånd, och den sanna orsaken till alla klagomål är i nervsystemet. Neuros i hjärtat måste behandlas. Detta kommer att kräva ett litet antal droger, förtroende för problemets ofarlighet och lite tålamod. Sjukdomen kommer att recede utan att lämna ett spår.

Neuros av hjärtat som manifesterat

Hjärtans neuros Är en typ av funktionell hjärtpatologi. Det kallas också cardioneuros. Hjärtseffektivitet präglas av autonomi, vilket medför att dess funktion under normal aktivitet inte märks. Orsakerna till hjärtats neuros är förknippade med intensiv fysisk ansträngning eller starkt emotionellt överbelastning, vilket framkallar accelerationen av hjärtaktiviteten. Således svarar frågan om stadsbefolkningen: "Neuros av hjärtat, vad är det?" Du kan föreställa dig det som en av sorterna av en nervös uppdelning. Det observeras hos nästan 10% av befolkningen. Människor som kännetecknas av en svag psyke och temperament av en melankolisk är oftare föremål för det.

Symtom på hjärtsjukdom

Den beskrivna sjukdomen är ett frekvent tecken på allmänna neurotillstånd.

Hjärtans neuros, vad är det? Uttrycket "hjärtneuros" refererar vanligtvis till hjärnans funktionella störning som uppträder mot bakgrund av mentala störningar, till exempel vid hysteri.

Mekanismen för kärnbildning och ytterligare utveckling av sjukdomen beskrivs i försvagningen av kortikal aktivitet, kommer därigenom subkortikala centra ganglionisk dysfunktion i nervsystemet.

Faktorer som predisponerar till början av cardioneuros är:

- olika infektionssjukdomar, inklusive neuroinfektioner

- hormonella misslyckanden (till exempel i pubertalperioden, med klimakteriet eller graviditeten) manifestationer av känslomässig labilitet;

- olika sjukdomar som orsakade kronisk kroppsutmattning

Trots de ovan beskrivna typiska faktorer sjukdomen, de vanligaste orsakerna till hjärt neuros - det är stress, överdriven fysisk ansträngning och psykiska påfrestningar. En stor roll i dysfunktionen av vegetativ reglering av hjärtaktiviteten spelas också av användningen av alkoholhaltiga och koffeinhaltiga drycker, rökning.

Hjärnans neuros och dess behandling skiljer sig inte åt i mångfald och komplexitet. Det vanligaste tecknet på denna sjukdom är bröstsmärta, liksom obehaglig smärta i hjärtat. Ofta kan sådana känslor utstråla i vänster axelblad och arm. Avbrott i hjärtfrekvensen kan förekomma även med mindre ångest eller ångest. Dessutom är det hos de sjuka individerna en känsla, som om hjärtat fryser, det finns en attack av snabb hjärtslag eller stark pulsation som känns av hela kroppen. Cardialgia varierar i varaktighet och i naturen. De kan vara värkande eller sömnad, övergående och varaktig i flera minuter. Patienterna kan också känna en "klump" i halsen. Ofta är det svårt att andas in, vilket resulterar i en känsla av luftbrist som leder till känslan av kvävning.

- Subfebril temperatur med efterföljande minskning (under 36 ° C);

- labilt blodtryck

- Utseendet av dyspeptiska störningar i form av illamående, som inte har någon koppling till matintag, kräkningar, böjningar, smärtsamma förnimmelser i buken.

- snabb trötthet vid låg belastning

generell svaghet och asteni

- ihållande sömnighet eller vice versa sömnlöshet

- oväntade tidvatten av kyla eller värme

- Bröstkorgsrodnad och ansikte, parastesi.

Om tecken cardioneurosis visas på bakgrunden av depressiva psykiska störningar, ofta observeras det följande symtom: känsla av sorg, tremor i armar och ben, en känsla av spänning inom, rädsla för döden, gråt.

Hjärtans neuros är ofta åtföljd av olika fobier (särskilt hjärtfobi). Dessutom går ofta panikattack och neuros i hjärtat ihop, i själva verket är de en sjukdom. Man tror att cardioneurosis olika mängd kliniska manifestationer, de vanligaste symtomen, men ändå är hjärt smärta och panikattacker, som är plågsamma, oförklarlig ångest attack, tillsammans med en känsla av rädsla i kombination med en mängd olika somatiska symptom.

Panikattack och neuros i hjärtat har en viss dynamik av dysfunktion i nervsystemet, till exempel att undvika möjligheten att stöta på en outsider, hypokondrier.

Smärta i hjärtat med en neuros

Cardioneuros är ofta ett symptom på en allmän neuros, med andra ord är det en följd av dysfunktion i nervsystemet.

Med hjärtets neuros finns det ingen så kallad organisk patologi eller strukturell skada på hjärtvävnaden, men det finns smärtor i bröstbenet.

Ofta förekommer neuros hos individer som kännetecknas av en viss struktur av högre nervös aktivitet. Med andra ord, neuroser är mer mottagliga för personer som är benägna att ångest, känslomässig labilitet, orimlig ångest.

Orsaken till hjärtats neuros är ofta dold på barnets ålder. Till exempel, för barn som förs upp i en hög och sjukvård, vana lyda starka föräldrar som inte kan fatta självständiga beslut och att försvara sin egen position, mer mottagliga för uppkomsten cardioneurosis. När allt kommer omkring, i den vuxna uppger att de är ganska beroende av sedvanliga villkor, ständigt rädd för de negativa effekterna på sina egna liv och föredrar att inte motstå livets bekymmer och gå med strömmen. Huvudintressen hos sådana människor är deras egna tillstånd. Det spelar ingen roll om det finns objektiva skäl till oro.

Cardioneurosis anses vara en typ av nervös uppdelning. Det kan till exempel utlösa en älsklings död, den känslomässiga nedbrytningen av relationer, förändringar i den vanliga levnadsmiljön etc. Under sådana förhållanden uppstår en okontrollerad ohämmad rädsla för att dö från kardiovaskulär patologi. I framtiden nog av någon förändring i en persons humör (i riktning mot försämring eller förbättring), låg emotionell uppryckning som dök heartaches och klagomål om brott mot hjärtaktivitet, vilket ytterligare förstärker oron sin egen hälsa och multiplicerar rädsla för att dö. Således en ond cirkel: födelsen upplever symtom på hjärtdysfunktion, vilket i sin tur utlöser ett larm upptrappning, orsakar ännu mer försämring. Det är ganska svårt att bryta en sådan ond cirkel.

Neuros av hjärtsymtom och behandling i detta fall innebär mer psykologisk hjälp än läkemedelsbehandling. Eftersom symtomen på kardioneuros inte beror på en fysisk sjukdom.

Hjärtsmärta med denna typ av neuros orsakas enbart av närvaron av ökad ångest, med andra ord, de provoceras av tankar om en eventuell kränkning av hjärtaktivitet. Det finns inga andra skäl för hjärtkörtel. Men en person som ständigt befinner sig i ökad ångest, känner verklig smärta i det vaginala utrymmet. Därför blir sådana patienter ganska hypokondriösa, förändrar alltid läkare, frivilligt utsätts för flera upprepade analyser och undersökningar, men den verkliga orsaken till sin egen sjukdom kan inte hittas.

Det följer att hjärnans neuros utvecklas enligt det ökande. När allt kommer omkring är orsaken till obekväma känslor i bröstregionen inte etablerad, så det finns anledning till att det uppstår ännu större ångest. Med andra ord utvecklar en individ en gränsbevakning, som förutom smärta i hjärtat har andra symtom.

En person som lider av en neuros av hjärtat har ett karakteristiskt beteende. Han absorberas i sig själv, hans tankar roterar enbart kring sitt eget morbid tillstånd. Patienter med hjärtnosos är likgiltiga för världen och problemen kring. Även problemen med dina nära och kära inte stör dem. Samtidigt beskriver de sitt eget tillstånd i detalj och med stor omsorg detaljera alla symtom, deras svårighetsgrad, tid för utseende och karaktär. Vanligtvis klagar de på trötthet, en allmän nedgång i styrka, tåraktighet, apati, oförmåga att koncentrera, utföra arbete som kräver exakt åtgärd eller koncentration.

Smärtsamma förnimmelser i det skrymmande rummet under kardioneuros kan vara olika i varaktighet och natur. De är paroxysmala eller flera dagar försvinner inte. Olika patienter känner olika smärtvariationer: komprimerande och pressande känslor, värk och tråkig smärta, skarpa och sömiga alger. Dessutom är det möjligt att sprida kardialgias till hela ytan av bröstet, samt till nacke, övre ben och underkäke.

Utöver den smärta i hjärtat när cardioneurosis ofta kännetecknas av andra symptom, såsom andnöd, andfåddhet, hjärtklappning, bultande i stora kapillärer, variationer i blodtryck, yrsel och andra.

Genom utseendet av ämnet, som beskriver sitt eget tillstånd och ett antal särskiljande tecken, kan man diagnostisera kardioneuros. Till exempel är smärta i angina associerad med fysisk stress eller överdriven känslomässig stress. Verkligt befintliga hjärtsmärtor hindrar en patient från att beskriva dem ordlösa, eftersom detta intensifierar smärtsamma känslor tenderar patienten tvärtom att vila. Smärtsyndrom i hjärtinfarkt med fysisk ansträngning är inte kopplad, men det kan noteras ett tydligt samband med förändringar i den emotionella bakgrunden. Små humörförändringar orsakar hjärtkörtel. Patienten talar om dem med högt och synligt nöje, vilket ger ytterligare uppmärksamhet.

Hjärtsmärta med en neuros uppstår ibland paroxysmalt och åtföljer en panikattack.

Så är smärtor i kardioneuros följande:

- stickande, dumt, klämma bakom bröstbenet;

- kan bestråla in i nacke, axelblad, in i överkroppen;

- de kan åtföljas av andfåddhet, som går så långt som kvävning

- ofta hjärtkärl tillsammans med rädsla för död, ångest och panikattack.

Behandling av neuros i hjärtat

Innan du svarar på frågan: "hur man behandlar hjärtets neuros", är det nödvändigt att förstå metoderna för diagnos. Eftersom sjukdomsutfallet beror på hur korrekt diagnosen är. Den beskrivna sjukdomen fortskrider snabbt, vilket kan leda till ganska allvarliga konsekvenser.

Därför beror neuros av hjärtmedicinering på den aktuella upptäckten av sjukdomen. I samband med den specifika kliniska bilden av cardioneuros måste läkare genomföra en grundlig undersökning för att utesluta en annan patologi i hjärt-kärlsystemet. För diagnosen används i första omgången elektrokardiografi och ekkokardiografi. Dessa metoder tillåter att utesluta utvecklingen av ischemisk sjukdom, förekomsten av hjärtsjukdomar, myokardit, kardiomyopati och andra störningar.

Följande primära studier utförs nödvändigtvis för att identifiera och bestämma neurosen hos hjärtsymtom och behandling med folkmedicinska åtgärder:

- mätning av blodtryck

- palpation av pulsens rytm.

Dessutom intervjuas patienten, där specialisten behöver ta reda på fakta om känslomässiga upplevelser, mentala chocker, ökade belastningar. Bara baserat på all information ovan kan du korrekt diagnostisera hjärtets neuros med symptom och behandling med folkmedicin.

Cardioneuros kräver ett omfattande terapeutiskt synsätt och nära observation, eftersom den beskrivna sjukdomen karakteriseras av polysymptomicitet.

Hur man behandlar en hjärtas neuros?

Man tror att den huvudsakliga terapeutiska metoden vid behandling av hjärtas neuros är psykoterapi. Det rekommenderas dock att kombinera psykoterapeutiska effekter med medicinsk behandling. Endast komplex behandling är effektiv och möjliggör eliminering av alla manifestationer.

Psykoterapeutens uppgift är att identifiera "kornet" av känslomässiga upplevelser. De vanligaste psykologiska manifestationerna av cardioneuros är missnöje med ens egen person, personligt liv, yrke. Dessa problem leder till trötthet, en minskning av immunförsvarets motstånd, det finns tecken på utarmning av mekanismerna för nervreglering.

Även med framgång i behandlingen av kardioeuros är medel för traditionell medicin.

Behandling av hjärneuros genom folkmedicin är avsedda att stärka hela nervsystemet, särskilt det ganglioniska systemet. Dessutom rekommenderas patienter som lider av hjärneuros, övningsbehandling (till exempel simning), övervakning av daglig rutin, rationell näring. Dessutom bör sådana patienter helt utesluta rökning, alkohol och kaffe. Psykoterapeut nödvändigt att lära patienten med symptom av hjärt neuros koppla autotraining praktiserande eller använda andningsövningar (t.ex. Strelnikovoj metoden).

Neuros av hjärtbehandling av läkemedel under akut tid föreskrivs från en grupp av tranquilizers och beta-blockers. Den efterföljande drogterapin syftar till att eliminera tecken på kardioneuros, med undantag av obekväma symtom. Det bör också innehålla lugnande samlingar av vegetabiliskt ursprung, vitamin- och mineralkomplex. Läkarkardiologen benämns vanligtvis Corvalol och Valocardin (för sömnlöshet och med syfte att förebygga och arrestera stenokardieattacker).

För att slappna av och ta bort de obehagliga manifestationerna av cardioneuros kan du ta ett kort varmt bad (inte över 38 ° C) med tillsats av barrträd aromatiska oljor.

Dessutom rekommenderas användning av växtbaserade läkemedel, såsom: Novopassit eller Persen.

Behandlingskardioneuros beror på patientens hälsa, ålder, orsaker och klinisk bild.

Behandling av hjärtneuros med folkmedicin innebär att man använder olika växtbaserade infusioner, avkodningar och medicinska avgifter. Det rekommenderas att tillämpa avgifter med en allmän återställande effekt, lugnande, hypnotiska och lugnande terapeutiska egenskaper.

En av de mest effektiva örterna vid behandling av cardioneuroser är valerian. Det kännetecknas av en lugnande effekt, hjälper till med snabb hjärtslag, nervös overexcitation, sömnlöshet. För att förbereda infusionen rekommenderas att krossa valerianens torra rötter i mängden två skedar, häll dem med 500 milligram rent vatten och koka i tre minuter. Den resulterande buljongen bör infunderas i ungefär tjugo minuter och dräneras. Använd det ska vara på morgonen och på kvällen för hundra milliliter.

Dessutom är det obligatoriskt att föreskriva en pion-tinktur, som måste tas oralt fem minuter före måltid tre gånger om dagen. Tinktur ska konsumeras i en mängd av 10-30 droppar, utspädd i en matsked vatten.

Om de kardiovaskulära neuroser tillsammans med hjärtklappning, för att erhålla en snabb effekt är nödvändigt att göra en dekokt av lika delar ört valeriana, humle, mejram och rötter calamus.

De neuroser i hjärtat, fortskrider med kvävning, yrsel och åtföljs av nervdysfunktion, hjälper insamling, som består av tre delar av gräs uliginose och blommor av hagtorn, två delar Hjärt och kamomill och en del kummin.

Cardioneurosis som har sitt ursprung på bakgrunden av patologiska klimakteriet och åtföljs av högt blodtryck kan botas med hjälp av ett avkok av örter: uliginose, oregano, johannesört, mistel, rölleka, salvia, ringblomma blommor, åkerfräken och tall knoppar. Alla listade komponenter måste tas i lika viktiga fraktioner.

Kardiovaskulära neuroser som inträffar med ganglionisk dysfunktion i nervsystemet kan behandlas med infusion av blommor hagtorn, Melissa officinalis, hjärtstilla, pepparmint och Valeriana officinalis.
När cardioneurosis flyter mot bakgrund av ökad utsöndring av sköldkörteln, rekommenderas att göra en dekokt av lika viktproportioner Repeshko vanliga, blommor av hagtorn, citronmeliss, timjan vanliga, valeriana och Lycopus Europa.

För terapeutiska effekter i obsessiva tvångssyndrom-neuroser rekommenderas det att använda infusion bestående av europeiskt sillgräs i en mängd av 50 gram och 500 milligram vodka. Den resulterande lösningen bör insisteras i 14 dagar på en mörk plats, varefter den måste filtreras. Infusion rekommenderas att ta en tesked minst två gånger om dagen, tvättar med mjölk. Det här verktyget hjälper till att bli av med rädsla, känslor av panik, ökad excitabilitet.

Stark mental stress kan eliminera en blandning av vitlök (1 kryddnejlika) med ett glas mjölk. För att förbereda produkten måste du gnida en vitlöksklyfta med en liten rivare eller pressa den med vitlök och blanda med mjölk. Ta denna blandning ska vara före frukost i trettio minuter.

Från hjärtneuros är en bra blandning honung och vatten. Honung i mängden 50 gram måste lösas i 500 mg vatten. Denna blandning ska druckas en dag, uppdelad i fyra doser.

Behandlingen av neuros med folkmedicin i dag är den mest populära. Eftersom de använda drogerna är helt naturliga och ofta är mycket effektivare än farmakopéellmedicin. Men för att människorna ska kunna vara användbara bör de tas strikt i enlighet med medicinsk syfte.

Hjärneuros: orsaker, tecken, manifestationer, hur man behandlar

Patienter som kallar sig "kärnor" och har symtom på hjärneuros, utgör en ganska imponerande grupp bland alla funktionella störningar i nervsystemet. De besöker ofta läkare, genomgår alla typer av undersökningar, ringer till en ambulans. Sådana patienter försöker försiktigt på sig en rad olika hjärtdroger och de senaste nyheterna i det virtuella rummet, ger betydande inkomster till kännare av alternativ medicin, och ibland - bara charlataner. Deras lidanden är äkta och oföränderliga.

Varför finns det en neuros av hjärtat eller neurosen i allmänhet?

I de flesta fall i en neuroseklinik av detta slag finns det ett pseudo-neurotiskt psykovegetativ tillstånd, kallas syndromet av kardiopati. Denna hälsoförlust som följer med symtom på hjärtsjukdomar beror på olika orsaker:

 • Individuella egenskaper i nervsystemet, som är vanligare i asthenisk typ;
 • Neurokirurgisk dystoni;
 • Arteriell hypertoni;
 • Hormonal omläggning i vissa perioder av livet (patologisk klimakterium), vilket ofta ger tre matchande symtom:
  1. vegetativ neuros,
  2. ett neuropsykiskt syndrom,
  3. brott mot sexuell funktion och sexuella störningar
 • Negativ påverkan av industriella faror, miljöfaktor och alkoholhaltiga drycker;
 • Kroniska infektioner (otitis media, tonsillit, etc.).

Under tiden är den främsta orsaken till kardioneurosbildningen med rätta ansedd som en psykotraumatisk situation som uppstår från tid till annan eller är ständigt närvarande och, givetvis, attityden hos personen till den.

När är hjärtvärk direkt relaterad till känslor?

Cardioneuros har dock en rad olika symptom hjärtinfarkt och panikattack är de mest livliga och frekventa manifestationerna av sjukdomen. De representerar ofta en oberoende och patologi (psykasteni, neurasteni, hysteri, tvångstankar), som dock ofta helt enkelt anges egenskaperna hos karaktär och patienter inte gillar varandra.

 1. Människor som är benägna att hysteri är självcentrerad, mönstrad, högljudd;
 2. Psykasthenik är tvärtom tyst, blyg, ständigt känner osäker och kan därför inte lösa ens enkla livsuppgifter.
 3. De flesta av alla klagomål, inklusive och på hjärtkärl, presenteras av neurasthenik. Alla ont, störd sömn, "hans nerver krossades" aptiten minskar, de bedrivs av en mängd olika autonom dysfunktion (takykardi, svettningar, nedsatt arbetsförmåga), de är lätt excitable, så ofta befinner sig i mitten av en konfliktsituation.

Tecken på tvångsmässig neuros av dessa grupper är mest typiska psychasthenic eftersom de är misstänksamma av naturen, är de ofta plågas av en känsla av underlägsenhet, besök ogrundad rädsla och tvångstankar. Oavsett hur slående skillnaderna mellan dessa psykotyper uppstår, uppstår dock ofta deras funktionella störningar i enskilda organ. Naturligtvis kommer hjärtat i förgrunden, sedan huvudet, magen och så vidare. Cardialgia är förmodligen den viktigaste och mest frekventa klagomål från patienter som lider av neuros. Om patienten huvudsakligen fokuserar på sitt hjärta, och andra symtom går till bakgrunden, är det vanligt att prata om hjärtnoskelos eller kardioeuros. Hjärtnoser är vanligast hos personer med neurastheni.

Har hjärtat ont eller bara det verkar?

Smärta i hjärtat med neuroser kan anses vara ett fenomen som är nästan naturligt. Med tanke på det faktum att personer som lider av neuros har märkt känslomässig labilitet, kan hjärtklapp provoceras av spänning, förväntan och konflikt. Kort sagt är allt byggt på känslor, inte bara negativt, utan också positivt (efter att ha läst de glada nyheterna - en man "grep hjärtat").

Smärta i hjärtat med neuroser kan vara övergående eller varade i månader, ibland uppträder de paroxysmalt och åtföljs av panikattack. På detta sätt De huvudsakliga tecknen på hjärtneuros kan betraktas:

 • Slöseri, sömnad, smärtor bakom bröstbenet, i bröstvårtan, som utstrålar till nacken, axelbladet, handen, åtföljd av andfåddhet och når till kvävning. Rädsla, ångest, rädsla för döden, är som regel kamrater av kardialgi. Kallade "snabba" tecken på hjärtsskador finns inte, det registrerade EKG registrerar inga ändringar. I vissa fall kan emellertid neurogen kortialgi ge kardiovaskulära reaktioner (Cardiovascular neuros), vilket leder till en spasm i koronarartärerna, vilket, i sin tur, hotar en kränkning av koronarcirkulationen hos patienter utan kranskärlssjukdom;
 • Panikattack, uppstår plötsligt och uppenbarar sig oföränderlig med vanliga mänskliga känslor spänning, som börjar "någonstans inuti" och täcker snabbt hela kroppen. För en patient är det inte bara rädsla - det är skräck! Ett liknande tillstånd på EKG kan registreras som sinus, och ibland även paroxysmal takykardi;
 • takykardi, mycket karaktäristisk för hjärtnervoser. Frekvens och puls förändringar i dessa patienter, beroende på humör och tid på dagen (vakna upp - orsaken till oförklarlig takykardi). Den minsta spänningen står i linje (och plötsligt kommer jag inte ha tid?), Fysisk aktivitet kan orsaka snabb hjärtfrekvens. Vissa patienter lever i allmänhet med takykardi, eftersom provokationsfaktorer förekommer vid varje steg, även om friska människor inte ser dem.
 • arytmi, Observeras på morgontimmarna och försvinner, om du ändrar situationen eller något för att behaga personen;
 • Hjärtrytmstörningar (arytmi), som oftast spelas in med stark känslomässig stress, och patienter beskriver dem som ett stopp och vänder hjärtat.
 • Chills, heta blinkningar, dyspné - symtom på hjärtnervos, mycket påminner om sympatisk-binjurskrisen;
 • En typ av kardiovaskulär neuros är vegetativ neuros, ofta närvarande som ett av de symptomatiska komplexen i patologiskt klimax, andra hormonella störningar och vegetativa sjukdomar (vegetativ-vaskulär dystoni). I patologisk klimax kallas en vegetativ neuros vegetativ-disharmonal hjärtdystrofi. Kliniskt manifesterar sjukdomen hjärttrycket och skärande natur, ibland ger smärta till arm- och axelbladet, kan rytmen bli frekventare. Smärtsamma känslor beror inte på fysisk aktivitet, viloläget ger inte lättnad, nitroglycerin ger inte effekt.
 • Symtom som svettning, heta blinkningar, andfåddhet, yrsel, det sympatiska eller parasympatiska kris, takykardi eller bradykardi, frossa, rodnad eller blekhet av huden, vilket indikerar några vegetativa problem.
 • Andra manifestationer i form av ökat blodtryck, huvudvärk, hjärtvärk, som ofta hänför sig till tecken vegetativ-vaskulär dystoni enligt hypertonisk typ, som i princip är synonymt med en vegetativ neuros.

Självklart är det inte en lätt uppgift att med en sådan mängd kliniska manifestationer som ibland finns närvarande i en patient, att ge något att lösa alla problem på en gång. Patienterna går ofta "till läkare", varje gång presentera nya klagomål, men sällan får jobbet gjort, eftersom du vill att alla på en gång, och behandlingen av hjärt neuros kräver inte bara förskrivning av olika grupper, men även andra specialister.

Behandling av hjärtets neuros är inte en lätt uppgift

Innan läkemedel förskrivs för behandling av kardioskleros, det är nödvändigt att ta reda på varför, varför det uppstod, att försöka, om inte eliminera det, åtminstone minska den negativa inverkan, det vill säga, bör lyda den allmänt accepterade lagen: att behandla orsaken.

Behandlingen av hjärtneuroser är fylld av svårigheter på grund av patientens felaktiga idéer om hans sjukdom. Ordet "psycho" hos vissa patienter orsakar en oproportionerlig reaktion från att besöka terapeuten de vägrar, och ordet "neuros" uppfattas som en allvarlig psykisk störning som måste döljas från utomstående. För att förklara betydelsen av termen, för att övertyga en person att besöka andra specialister och börja behandla, kan läkaren behöva mycket tålamod. Det är sant att vissa patienter blir "bra för sina ögon" efter en konversation som utförs av en skicklig och förstående läkare.

En särskild grupp läkemedel för behandling av kardioeuros är svår att namnge, men mest av allt letas de efter av patienterna själva, eftersom "ingenting tar". Behandling beror dock på symptomatologin De första stegen i kampen mot denna sjukdom syftar till att eliminera ångest, obehagliga känslor, psykiskt obehag:

 1. En lugnande, uppmuntrande, lugnande konversation hålls. Det är tålmodigt att lyssna tålmodigt och ge ett tillfälle att uttala sig bäst av en terapeut, för att han speciellt lärde detta.
 2. Rekommendationer ges när det gäller att effektivisera dagens regim, arbete, näring och vila och normaliserande relationer i familjen och på jobbet.
 3. Drogterapi ordineras i enlighet med patientens klagomål och välbefinnande, men det börjar med lätta lugnande preparat av vegetabiliskt ursprung (det är där platsen för traditionell medicin!) Och behandlingen av orsaken.

Vissa specialiserade klinik neuropsykiatriska profilen (regional och nationell myndighet) har neuroser separation behandling där periodvis testade personer med olika varianter av sjukdomen. De flesta patienter i dessa avdelningar leder panikattacker, som ofta kombineras med en migrän eller annan patologi, som utmattar patienten.

För att arrestera attacker av neuros är patienten tilldelad:

 • Mjuka antidepressiva läkemedel (amitriptylin, grandaxin, azafen, imizin, nialamid);
 • p-adrenoblocker i närvaro av takykardi, borderline arteriell hypertoni (anaprilin, trazikor);
 • Lätta hypnotika som zopiklon i fall av sömnstörningar, men inte mer än 3 veckor, eftersom sådana droger är beroendeframkallande.
 • Fysisk terapeutiska procedurer (el, "kam", elektrofores, barr-och bubbelbad - med ökad upphetsning, dusch, rund dusch - i fallet med hyposthenic symptom);
 • Patienten lär sig autogen träning och mental relaxation (andningsövningar).

Patienter med någon form av neuros (som det visade sig - det här är en sjukdom med olika namn) är mycket användbart vid behandling av sanatorium-resort i neuro-somatiska institutioner. Ibland, förändring av situationen, förändring av regimen i rätt riktning, nya positiva känslor, balneologisk behandling är väldigt bekväm och frigör patienten länge från användningen av läkemedel. Sådana människor vet: ett sanatorium är det bästa läkemedlet för dem.