Huvud / Emboli

Puls i ett lugnt tillstånd

Resten av vila är en indikator på det allmänna hälsotillståndet. Alla borde känna sin normala puls i vila och räkna med det med jämna mellanrum, eftersom den minsta avvikelsen i rytmen eller frekvensen signalerar en sjukdom eller patologi. För exaktheten av resultatet är det viktigt att känna till reglerna för mätning av hjärtfrekvensen.

Ordningen att mäta pulsen

Hjärtfrekvensen kan mätas på halspulsådern, vid templen, under knäet och vid armbögen, men handleden är fortfarande den mest populära mätplatsen.

De flesta människor, även de som är långt ifrån medicin, är bekanta med de grundläggande begreppen i pulsmätningsreglerna, men gör fortfarande fel i mätningar. Pulsen mäts bättre med hjälp av 3 fingrar: anonym, mitt och index på den radiella eller radiella artären, som ligger något under tummen. Med rätt mätning känner varje finger ett slag i artären. Det finns ingen anledning till oro, om hjärtfrekvensen till vänster och höger hand är annorlunda är detta en normal fysiologisk egenskap hos kroppen. För att indikatorer ska vara sanna är det värt att uppmärksamma följande faktorer:

 1. Vid olika tidpunkter på dagen är hjärtfrekvensen annorlunda, därför är det alltid nödvändigt att registrera indikatorerna vid samma tidpunkt på dagen. Mätning av puls i vila är värt att göra på morgonen, efter uppvaknande, ligger i sängen - det här är det bästa sättet, erkänt av läkare.
 2. Du kan inte räkna antalet slag i 15 sekunder och multiplicera sedan med 4, eftersom det inte finns några ojämnheter i rytmen, t ex takykardi eller bradykardi.
 3. Det är nödvändigt att avstå från mätningar efter att ha ätit, motionerat, drickat alkohol och droger, efter bad eller dålig sömn.
Tillbaka till innehållet

Hjärtfrekvens i vila

Den normala puls hos en vuxen person i vila varierar mellan 60 och 90 slag per minut, men detta är medelvärdet. Pulsfrekvensen varierar för män och kvinnor och beror på ålder. Under påverkan av känslor eller fysisk aktivitet stiger hjärtfrekvensen, ibland till och med upp till 200 slag per minut, och detta anses vara normen.

Normal hos kvinnor och män

Eftersom män är starkare kön och mer toleranta mot negativa livshändelser och känslor är deras hjärtfrekvens alltid lägre än hos kvinnor som initialt är benägna att starka erfarenheter. Även om teoretiskt sett är pulsens norm i ett lugnt tillstånd hos män och kvinnor nästan lika, i livet är skillnaden 7-8 enheter. Men det här är bara ett gissning, för det finns ingen vetenskaplig förklaring till detta fenomen.

Med ålder ökar pulshastigheten. I dödsfallen, ökar den personliga hjärtfrekvensen ibland till 160 slag per minut. Om avvikelsen från normen är av permanent karaktär, talar vi om förekomsten av oregelbundenhet i rytmen: arytmi eller bradykardi, som kräver samråd med en kardiolog. De flesta arytmierna orsakar inte signifikant skada på människokroppen och ingen allvarlig behandling krävs.

Norm för barn

Hjärtfrekvensen hos ett barn beror direkt på åldern.

Vid födseln är hjärtfrekvensen för ett barn dubbelt så hög som hos vuxna med i genomsnitt 140-150 slag per minut. Så småningom, när de blir äldre, var 3-4 år, hjärtfrekvensen minskas med 10 till 15 och nå 60-80 slag per minut till 20 år - Reglerna för vuxna. Därför, om ett litet barn har en hjärtfrekvens på 100 slag per minut, är detta inte en patologi, men en normal funktion av hjärtat.

Norm för en idrottsman

Ordet "atlet" avses personer som bedriver yrkesmässig sport, fans som gör detta för sig själva och, och personer som arbetar med intensiv fysisk aktivitet för skönheten i hans kropp. I en person som sportar är den normala puls i vila mellan 30 och 50 slag per minut. För en idrottare skadar sådana låga indikatorer inte och personen känner sig helt normalt. Skillnaden i hjärtfrekvens hos en vuxen utbildad person i vila och puls hos en idrottsman är bara i ett stort gap i indexen. För den genomsnittliga personen är hjärtfrekvensen 40-50 slag per minut ett tecken på bradykardi, och för en idrottsman är det en bra indikator.

Förändringar i hjärtfrekvensen med ålder

Förändringen i frekvensen av sammandragningar i barndomen är associerad med kroppens tillväxt och i synnerhet med hjärtets tillväxt, som växer och kan pumpa en större volym blod i ett slag. Efter 40-50 år förändras hjärtrytmen på grund av åldrande av alla kroppssystem. Hjärtat blir gammalt och dess förmåga att utföra huvudfunktionerna försämras:

 • minskar blodkärlens elasticitet
 • hjärtvävnadens förmåga att minska och volymen av blodet de släpper ut minskar;
 • ökar känsligheten av hjärtat mot hormoner som påverkar ökningen av blodtryck och hjärtfrekvens.

Varför förändras pulsen?

Förändringen i hjärtfrekvens påverkas av ett antal faktorer som inte är relaterade till kroppen. Tillfällig takykardi uppstår på grund av en stark mental och känslomässig överexcitation, stress. Ökningen i hjärtkollisioner hos en frisk person under fysisk ansträngning är organismernas anpassning till regimbyte. Hjärtfrekvensen påverkas av förändringar i temperaturregimen, speciellt detta påverkar meteodependenta personer. Provoke en kraftig ökning av hjärtfrekvensen kan mat eller dryck: kaffe eller starkt te. I sömn minskar pulsfrekvensen tvärtom. Förutom yttre orsaker beror förändringen i hjärtfrekvens på patologiska processer i kroppen. Av denna anledning skiljer läkare mellan begreppen hög och låg hjärtfrekvens.

Hög hjärtfrekvens

En hög puls är konsekvensen av följande kroppsproblem:

 • intoxikation;
 • sjukdomar i det kardiovaskulära systemet;
 • onkologiska sjukdomar;
 • hormonella misslyckanden;
 • infektioner;
 • brott i centrala nervsystemet.

Förändringar i puls och tryck är inte relaterade. En hög puls kan följa både högt och lågt tryck.

Låg hjärtfrekvens

En låg puls är en följd av en minskning av tonen i den sympatiska delen av centrala nervsystemet. Detta händer under sömnen. Hjärtfrekvensen minskar när det endokrina systemet störs, hormoner misslyckas. Otillräcklig mängd syre i hjärnan - Hypoxi, hjärtinfarkt och andra sjukdomar i hjärtan och hjärnan påverkar normal hjärtrytm.

Förebyggande av hjärtfrekvensförändringar

Åldrande kan inte stoppas på något sätt, men det är värt att bevara ditt hjärta från ungdomar, hålla din puls normal och få hjärtat att fungera även på 90 år. Det viktigaste i att förebygga hjärtafvikelser är behovet av god näring och en hälsosam livsstil. Det är önskvärt att utesluta kaffe, alkohol och cigaretter från ditt liv. Det är nödvändigt att kontrollera viktindikatorerna, eftersom alltför stor vikt är trycket på hjärtat. Konstant sittande hemma påverkar negativt hälsan hos kropps- och hjärthälsan: läkare rekommenderar att du går i minst 2-3 timmar på gatan. Måttlig fysisk aktivitet och hjärtterapi tränar hjärtmuskeln och håller den i tonen. För att märka de negativa förändringarna i hjärtat i tiden är det värt ett par gånger om dagen för att mäta hjärtfrekvensen, det är enkelt, men i framtiden kommer det att spara och förlänga livet.

Normal puls hos en vuxen och ett friskt barn: medelvärden och möjliga avvikelser

Människokroppen är ett komplext system, där varje organ, vävnad och ben har sin egen roll. Det påminner klockmekanismen: alla detaljer är kopplade till varandra och slutar inte fungera för en sekund.

Utan tvekan behöver ett sådant komplext system sina signaler, vilket skulle berätta för en person om hälsotillståndet.

Vad gör hjärtfrekvensen per minut

skärning, Hjärtat trycker blod genom artärerna, som sedan fyller varje kärl och ven, så att organen fungerar väl.

Den största artären i människokroppen är aortan. I hennes blod kraschar med sådan kraft som "Shock wave" passerar genom alla blodströmmarna. Det kan kännas om artärväggen är klämd på rätt plats. Det är detta kraftfulla tryck som vanligtvis kallas pulsen.

Förutom ångest är ett stimulerande faktum också fysisk ansträngning, starka känslor, läkemedel och mycket mer.

Mätningar bör utföras för alla ungdomar som är engagerade i idrottssektioner.

Vid denna ålder genomgår kroppen de viktigaste förändringarna, så för högt kan en siffra vara den första nyheten att denna sport inte passar en person.

En sådan undersökning är en daglig plikt och för professionella idrottare. Men i deras fall beror detta på valet av träningsprogrammet, det är dess effektivitet, såväl som om det passar idrottaren eller inte, visar puls.

Om du regelbundet går i en idrottshall, då är säkert du vet att många av programmen, om utbildning för en uppsättning av muskelmassa, viktminskning eller en enkel uppvärmning, avsedd för ett visst intervall av människohjärtat. Mätningarna i det här fallet kommer att berätta om du har utfört programmet i god tro eller försöker inte tillräckligt hårt.

Dessutom utförs sådana mätningar av ambulansläkare med hjärtinfarkt, svimning samt svår blödning. Pulsen kommer dock att berätta om hälsoproblem länge innan det oundvikliga händer. Du behöver bara förstå vad kroppen säger till dig.

Steg-för-steg-algoritm för mätning: hur man räknar hjärtslag

Det enklaste sättet - Kläm en artär med två fingrar i stället för bestämning av puls hos människor. Detta kan göras nära handleden, på templen eller på insidan av foten.

Om du mäter i ett litet barn är det bättre att göra det på templen. För en självständig procedur är den radiella artären närmast handleden bäst.

 1. Tryck försiktigt på artären med två fingrar, men tänk på att kraften ska vara minimal.
 2. Räkna de störningar som du kommer att känna i 60 sekunder.
 3. Den resulterande siffran blir din indikator.

Förutom den redan beskrivna metoden, En studie kan göras med en speciell enhet. Utseendet liknar en liten räknare och en manschett som är fast fastsatt nära handen. Enheten räknar pulsen i 1 minut. Denna metod är mer exakt än palpation.

Betygsätt efter ålder hos män, kvinnor, ungdomar och småbarn

Jag måste säga att barn har en mycket högre siffra än vuxna, särskilt hos nyfödda. Vad är den normala puls för ett nyfött barn?

Många mödrar är rädda om deras barn har ett mått över 100, men det är normalt. Idealiskt, puls av en nyfödd bör vara 140 slag per minut, men andra indikatorer är möjliga inom detta område. Det viktigaste är att siffran inte är mindre än 110 slag och mer än 170.

Från den första månaden av livet till året Indikatorn ändras vanligtvis något. Normen är data från 102 till 162 slag per minut, och bäst av allt, om det finns 132.

Från 1 år till 6 år barnet växer och utvecklas aktivt och sin fysiska aktivitet går avstånd, så den normala puls hos ett friskt barn borde ligga i intervallet 90-150.

Vid en ålder av 6 och upp till 12 år, när ett barn börjar studera i skolan påverkar minskningen av fysisk aktivitet och på organismens tillstånd. Normen är mellan 75 och 115.

Vid tonåren (12-15 år) pulsen är avsevärt långsammare och bör därför ligga i intervallet 55 och 95.

Genomsnittlig hjärtfrekvens hos en frisk vuxen person (från 15 år och upp till 50 år) Är 70 slag per minut, men 60-80 slag är också normala.

På 50-60 år igen är det en ökning, därför är det dagliga mätningar nödvändiga. Normalt varierar pulsfrekvensen hos äldre från 74 till 79 slag per minut - detta anses vara normalt, men mer än andra värden.

Snabb hjärtfrekvens är normalt under träning. Dessutom accelererar pulsen om du är orolig eller upplever några starka känslor. Det handlar om detta villkor att de säger: "Hjärtan hoppar ur bröstet."

Nedgången brukar ses om du befinner dig i ett varmt tropiskt klimat. Vila i länderna i Sydostasien är kontraindicerat för personer med kardiovaskulära problem, eftersom klimatet inte bara innebär värme men också stark fuktighet. En oförberedd organism utsätts för överhettning, vilket påverkar hjärtats tillstånd negativt.

Om du inte har kardiovaskulära sjukdomar, är en liten minskning av indexet normalt, men "kärnorna" bör noggrant övervaka sin hälsa, vara i ett varmt land.

Läs mer om vad pulsen på en frisk vuxen (både män och kvinnor) anses vara normen, hur många hjärtslag per minut bör vara i vila, och i vilka fall bör upprörd på grund av avvikelse från det normala hjärtfrekvensen:

Orsaker till snabb hjärtfrekvens

Snabb hjärtfrekvens (takykardi), som är orsaken till den accelererade hjärtfrekvensen, kan vara den första klockan med sådana allvarliga problem som:

 • infektion. I detta tillstånd finns också en liten temperaturökning.
 • Hjärtans misslyckande. Eventuella nederlag i hjärtmuskeln och otillräcklig blodcirkulation leder också till en ökning av indexet.
 • Blödning, svimning och andra chockförhållanden. En sådan kollaps orsakar en minskning av trycket och leder till en omedelbar, akut reaktion av hela organismen.
 • Missbruk av koffein och alkohol. Många har redan sagts om skadan hos båda ämnena för hjärtat. Eventuella överskott i användningen av alkohol och koffein påverkar omedelbart hjärtat och pulsens arbete.

Om det finns ett sådant problem, då först och främst försöka lugna ner sig. Lägg ner på din rygg och eliminera alla irriterande faktorer, oavsett om det är starkt ljus eller brus. Andas djupt. Först kan det vara svårt, men efter några sådana inandningar och utgångar kommer hjärtfrekvensen att sakta ner.

Om du inte har möjlighet att ligga ner, då blir det tillräckligt flera gånger skölja ditt ansikte med kallt vatten. Detta kommer att orsaka en "dykreflex", och det kommer naturligtvis att bli en avmattning.

På hur du fortfarande kan lugna ditt hjärtslag, berättade i den här videon:

Varför saktar ner och vad man ska göra med det

Sällsynt är pulsen, där det finns mindre än 60 slag per minut. Detta tillstånd kallas "bradykardi" och det kan vara en åtföljande faktor för följande sjukdomar:

 • Sjukdomar i sköldkörteln;
 • Ödem i hjärnan, närvaro av en tumör, hjärnblödning, meningit;
 • Förgiftning med droger eller kemikalier
 • Mottagande av beta-blockerare;
 • Infektionssjukdomar.

Men förutom sådana allvarliga problem är en långsam puls möjlig på grund av lång exponering för kallt eller lågt tryck.

Kom till normen i detta fall kommer att hjälpa lite träning, till exempel, en promenad i frisk luft i 20 minuter, simning, löpning.

Du kan tillgripa koffeininnehållande ämnen, Men om du har hjärtsjukdom, bör du inte missbruka den här metoden. Öka pulsen hjälper till att ta ett varmt bad.

Traditionell medicin rekommenderar i detta fall användningen av avkok av yarrow, blandad med citronsaft och pressad från vitlök.

Vilka undersökningar kan utse en läkare

Med takykardi och bradykardi, föreskriver läkare följande undersökningar och test:

 • Hjärt ultraljud. Oftast föreskrivs det för personer med kroniska eller ärftliga sjukdomar, vare sig det är högt blodtryck, ischemisk sjukdom eller hjärtsjukdom. Det är nödvändigt för analys av organets tillstånd och dess ventiler.
 • EKG. På grund av mätningen av elektriska pulser har doktorn en fullständig uppfattning om frekvensen och rytmen för organreduktion, hjärtkärlens arbete och även de minsta manifestationerna av allvarliga sjukdomar.
 • Allmänt blodprov. Visar antalet blodkroppar, och i händelse av deras brist, ligger till grund för ytterligare test för förekomst av sjukdomar som leukemi eller anemi (anemi).
 • Blodtest för sköldkörtelhormoner och urinanalys är obligatoriska i den accelererade pulsen, för ofta är orsaken exakt problemen i det endokrina systemet.

Men om indikatorn är långt ifrån normal och åtföljs av illamående och yrsel, sedan efter att ha vidtagit nödvändiga åtgärder för att normalisera det, behöver du se en läkare. Kanske kommer det inte att vara någon anledning till oro, men det är bättre att engagera sig i förebyggande än behandling av försummade sjukdomar.

Om funktioner för diagnostik av personer med störningar i hjärtfrekvensen berättas i den här videon:

Den mänskliga pulsfrekvensen efter ålder - ett bord för män och kvinnor

Pulshastigheten är en viktig indikator vid bedömningen av hjärtans prestanda. Dess definition är en komponent i diagnosen arytmi och andra sjukdomar, ibland ganska allvarliga. I denna publikation undersöks metoderna för mätning av puls, åldersnormer för vuxna och barn och de faktorer som påverkar förändringen.

Vad är pulsen?

Pulsen är en oscillation av kärlväggarna som uppstår som följd av hjärtklemmens sammandragningar. Denna indikator låter oss utvärdera inte bara hjärtslagets styrka och rytm utan även fartygens tillstånd.

I en frisk person intervallen mellan pulsationerna ska vara densamma som ojämna hjärtslag betraktas som ett symptom på störningar i kroppen - det kan vara som en patologi av hjärta och andra sjukdomar, såsom ett fel på de endokrina körtlarna.

Pulsen mäts med antalet pulsvågor eller slag, per minut och har vissa värden - hos vuxna är det från 60 till 90 i vila. Pulshastigheten hos barn är något annorlunda (indikatorerna presenteras i tabellen nedan).

Hur mäts pulsen?

Pulsen mäts av pulserande blod i den radiella artären, oftare på suturen från insidan, eftersom kärlet på denna plats ligger närmast huden. För maximal noggrannhet registreras indikatorerna i båda händerna.

Om det inte finns några rytmförstörningar är det tillräckligt att beräkna puls på 30 sekunder och multiplicera den med två. Om hjärtat slår är oregelbundet, är det mer lämpligt att räkna antalet pulsvågor på en minut.

I mer sällsynta fall utförs räkning vid andra arteries passage - humeral, femoral, subklavisk. Mäta pulsen kan vara, fästa fingrarna i nacken på platsen för karotenären eller till templet.

Om en grundlig diagnos är nödvändig, till exempel om man ser att allvarliga sjukdomar misstänks, utförs andra test för att mäta puls - Voltaire mount (räkning per dag), EKG.

Det så kallade löpbandstestet används också, när hjärtat fungerar och blodkrypningar registreras av en elektrokardiograf medan patienten rör sig på en löpband. Detta test visar också hur snabbt det normala arbetet i hjärtat och blodkärlen efter träning.

Vad påverkar hjärtfrekvensen?

Om pulsens norm hos kvinnor och män i vila ligger inom intervallet 60-90, kan det av många orsaker tillfälligt öka eller förvärva något högre konstanta värden.

Detta påverkar ålder, fysisk aktivitet, ätande, förändrad kroppsställning, temperatur och andra miljöfaktorer, stress, frisättning av hormoner i blodet. Antalet pulsvågor som uppkommer per minut är alltid beroende av antalet hjärtslag (abdominal puls) under samma tid.

Vanligtvis är pulsen normal för män vid 5-8 stroke under den hos kvinnor (60-70 per minut). Diverse normala nivåer hos barn och vuxna, till exempel ett nyfött barns hjärtfrekvens av 140 slag som anses normalt, medan en vuxen är takykardi, vilket kan vara både tidsfunktionstillstånd, och ett tecken på hjärtsjukdom eller andra organ. Hjärtfrekvensen beror också på dagliga bioritmer och är högst under perioden från 15 till 20 timmar.

Tabell över pulsfrekvensen efter ålder hos kvinnor och män

I tabellen anges normerna för tryck och puls efter ålder, värdena anges för friska människor i vila. Eventuella förändringar i kroppen kan provocera en avvikelse i frekvensen av hjärtkollisioner från dessa indikatorer i en eller annan riktning.

Till exempel i samband med klimakteriet observeras en fysiologisk takykardi och en liten ökning av trycket hos kvinnor, vilket beror på en förändring av den hormonella bakgrunden.

När är pulsen hög?

I avsaknad av patologiska förändringar som påverkar hjärtfrekvensen kan pulsen öka under inverkan av fysisk ansträngning, oavsett om det är intensivt arbete eller sport. Följande faktorer kan också öka det:

 • stress, känslomässig inverkan
 • trötthet;
 • varmt väder, stuffiness i rummet;
 • starka smärtsamma förnimmelser.

När ingen puls funktion ökande andfåddhet, yrsel, huvudvärk och bröstsmärtor, inte mörknar i ögonen, hjärtfrekvens stannar inom den maximala hastigheten och återgår till normalvärdet för 5-7 minuter efter avslutad exponering.

Om en patologisk takykardi talar, om det finns någon sjukdom, till exempel:

 • patologi i hjärtat och blodkärl (till exempel en frekvent puls hos hypertensive patienter, personer med ischemisk sjukdom);
 • arytmi;
 • Nervsjukdomar
 • hjärtfel
 • närvaro av tumörer;
 • infektionssjukdomar, feber;
 • hormonella störningar;
 • anemi;
 • kraftig menstruation (menorrhagia).

En viss ökning av antalet pulsvågor observeras hos gravida kvinnor. Hos barn är funktionell takykardi normen som noteras under aktiva spel, sport och andra aktiviteter och gör det möjligt för hjärtat att anpassa sig till förändrade förhållanden.

En ökning av hjärtfrekvensen, och därmed en hög puls, observeras hos ungdomar med vegetativ-vaskulär dystoni. Under denna period är det viktigt att vara noga med eventuella förändringar - bröstsmärta, lätt andfåddhet, yrsel och andra symtom tjänar som en ursäkt för att visa barnet för läkaren, särskilt om det finns diagnosen hjärtsjukdomar.

Vad är en bradykardi?

Om en takykardi kallas en pulsökning, är en bradykardi en låg hastighet jämfört med normen (mindre än 60 pulser per minut). Beroende på anledningarna kan det vara funktionellt och patologiskt.

I det första fallet sänks puls under sömnen och i utbildade personer - till och med 40 slag anses av professionella idrottsmän som en norm. Till exempel i Lance Armstrong racer är han inom 35-38 pulsationer.

Reduktion av puls är också en manifestation av hjärtsjukdomar och kärlsjukdomar - hjärtinfarkt, åldersrelaterade patologiska förändringar, inflammation i hjärtmuskeln. Detta är en hjärt-bradykardi, orsakad i de flesta fall av en brytning av impulsen mellan nodarna i hjärtat. Samtidigt levereras vävnader dåligt med blod, syreutveckling utvecklas.

Samtidiga tecken kan vara svaghet, yrsel, svimning, kall svett, instabil tryck.

Bradykardi utvecklas även på grund av hypothyroidism, magssår, myxedem, med ökat intrakraniellt tryck. En uttalad bradykardi är mindre än 40 slag, detta tillstånd orsakar ofta utvecklingen av hjärtsvikt.

Om frekvensen av stroke reduceras och orsakerna inte detekteras kallas bradykardi idiopatisk. Det finns också en doseringsform av sjukdomen, när pulsen är reducerad vid mottagande farmakologiska medel, t ex diazepam, fenobarbital, propranolol, valeriana tinktur eller Leonurus.

Med ålder slits hjärtan och blodkärlen, blir svagare, och avvikelsen från puls från normen diagnostiseras hos många människor efter 45-50 år. Ofta är detta inte bara en fysiologisk egenskap utan också ett symptom på allvarliga förändringar i organens arbete. Därför är det särskilt viktigt att regelbundet besöka en kardiolog och andra specialister för att övervaka och behandla befintliga sjukdomar och identifiera nya hälsoproblem i rätt tid.

Pulsen (hjärtfrekvens): Normala värden efter ålder, orsaker och konsekvenser av hög och låg

Den allra första åtgärden i tillhandahållandet av akuta ger en objektiv bedömning av situationen och tillståndet för patienten, så en person som agerar som en livräddare, tar det viktigaste radialartären (tids, halspulsådern eller lårbens) för att lära sig om förekomsten av hjärtaktivitet och för att mäta hjärtfrekvensen.

Pulsfrekvensen är inte ett fast värde, det varierar inom vissa gränser beroende på vårt tillstånd vid den tiden. Intensiv fysisk aktivitet, spänning, glädje gör hjärtslaget snabbare, och då går pulsen bortom normala gränser. Visst, detta tillstånd håller inte länge, en frisk kropp tar 5-6 minuter att återhämta sig.

Inom normala gränser

Den normala puls hos en vuxen är 60-80 slag per minut, Det som är större kallas takykardi, mindre är bradykardi. Om orsaken till sådana fluktuationer är patologiska tillstånd betraktas både takykardi och bradykardi som ett symptom på sjukdomen. Det finns dock andra fall. Förmodligen har vi alla någonsin stött på en situation där hjärtat från överflöd av känslor är redo att hoppa ut och det anses vara normalt.

Vad gäller den sällsynta puls är det främst en indikator på patologiska förändringar i hjärtat.

Den normala puls hos en person varierar i olika fysiologiska tillstånd:

 1. Sänks i en dröm, och i allmänhet i ett bakre läge, men når inte en riktig bradykardi;
 2. Ändras under dagen (på natten hjärta slår mindre, efter middagen accelererar rytm), och efter måltiden, alkohol, starkt te eller kaffe, vissa läkemedel (HR 1 minut ökar);
 3. Ökar under intensiv fysisk aktivitet (hårt arbete, idrottsutbildning);
 4. Rises från skräck, glädje, ångest och andra känslomässiga upplevelser. Snabb hjärtklappning, orsakad av känslor eller intensivt arbete, passerar nästan alltid snabbt och självständigt, bara en person kommer att lugna ner eller stoppa aktiv aktivitet;
 5. Hjärtfrekvensen ökar med ökande kroppstemperatur och miljö.
 6. Minskar under åren, men då, i åldern, igen något ökar. Hos kvinnor med uppkomst av klimakteriet i en situation med minskad effekt av östrogener kan det finnas större förändringar i puls mot ökningen (takykardi på grund av hormonella störningar).
 7. Beror på kön (normen för puls hos kvinnor är något högre);
 8. Det skiljer sig från särskilt utbildade personer (en sällsynt puls).

I grund och botten anses det att i vilket scenario som helst är pulsen hos en frisk person i intervallet 60 till 80 slag per minut och en kortvarig ökning till 90-100 slag per minut, och ibland upp till 170-200 slag / min betraktas som en fysiologisk norm, om det uppstod på grundval av en emotionell utbrott eller intensiv arbetskraft, respektive.

Män, kvinnor, idrottare

Hjärtfrekvensen påverkas av faktorer som kön och ålder, fysisk träning, personens yrke, miljön där han bor och mycket mer. I allmänhet kan skillnaderna i hjärtfrekvens förklaras enligt följande:

 • Män och kvinnor i varierande grad reagera på olika händelser (de flesta män är mer kalla, kvinnor är mest känslomässiga och känsliga), så hjärtfrekvensen i det svagare könet är högre. Samtidigt puls hos kvinnor skiljer sig mycket lite från den hos män, men om vi tar hänsyn till skillnaden i 6-8 slag / min, företrädare för manliga bakom, de har en puls mindre.
 • Utanför konkurrensen är gravida kvinnor, som har en något ökad hjärtfrekvens är normalt och det är förståeligt, eftersom det under barnafödande moderns kropp måste till fullo uppfyller kravet på syre och näringsämnen själva och det växande fostret. Andningsorganen, cirkulationssystemet, hjärtmuskeln genomgår vissa förändringar för att utföra denna uppgift, så hjärtfrekvensen ökar moderat. Lite ökad puls hos en gravid kvinna anses vara normalt om det inte finns någon annan anledning till ökningen förutom graviditeten.
 • Relativt sällsynt puls (någonstans nära den nedre gränsen) noteras hos personer som inte glömmer daglig träning och jogging, föredrar aktiv rekreation (simbassäng, volleyboll, tennis, etc.), generellt, vilket leder till en mycket hälsosam livsstil och tittar på deras siffra. Om dessa människor säger: "De har en bra idrottsform", även om de av sin verksamhet är långt ifrån professionell sport. Puls 55 slag per minut i vila för denna kategori av vuxna är normalt, deras hjärta fungerar bara ekonomiskt, utan en otränad person sådan frekvens betraktas som bradykardi och fungerar som en förevändning för ytterligare undersökning av en hjärtspecialist.
 • Ännu mer ekonomiskt fungerar hjärtat på skidåkare, cyklister, löpare, roddare och anhängare av andra sporter som kräver speciell uthållighet, kan deras hjärtfrekvens vara 45-50 slag per minut. Men långsiktigt tung belastning på hjärtmuskeln leder till dess förtjockning, expanderande gränser hjärtat, vilket ökar dess massa, eftersom hjärtat är ständigt försöker anpassa sig, men chansen tyvärr inte obegränsade. Hjärtfrekvens mindre än 40 slag betraktas som ett patologiskt tillstånd så småningom utveckla så kallade "sport hjärta", vilket ofta är dödsorsaken för unga friska människor.

Hjärtfrekvensen är något beroende av tillväxt och konstitution: för höga personer fungerar hjärtat normalt långsammare än för underordnade släktingar.

Puls och ålder

Tidigare redovisade FHR endast 5-6 månader gravid (lyssnade stetoskop) Nu fostrets hjärtfrekvens kan bestämmas genom ultraljudmetoden (vaginal sond) embryostorlek av 2 mm (norm - 75 slag / min), och när det växer (5 mm - 100 slag / min, 15 mm - 130 slag / min). Under observationen av graviditeten börjar hjärtfrekvensen vanligtvis från 4-5 veckors graviditet. De erhållna uppgifterna jämförs med tabellnormerna Fetal hjärtfrekvens per vecka:

Pulsfrekvens i en vuxen: tabell

Pulsfrekvensen anses vara den viktigaste indikatorn vid detektering av det normala funktionen av det kardiovaskulära systemet. Dess etablering betraktas som en av komponenterna i diagnosen hjärtarytmi och andra sjukdomar, ibland även mycket allvarliga.

Vad är pulsen?

Pulsen representerar oscillationerna hos de kärl som uppstår när musklerna i hjärtat kontrakt. Detta värde bidrar till att bedöma styrkan och rytmen av hjärtkollisioner, kärltillståndet.

Hos vuxna, intervallen mellan hjärtfrekvens är lika, förgänglighet hjärtat kan betraktas som ett symptom av en abnormitet i det kardiovaskulära systemet i kroppen - det kan visas som försämring av hjärtfrekvensen, såväl som andra sjukdomar.

Heartbeat kan mätas med hjälp av pulsationsvågor eller dess effekter per minut, som har specifika värden - hos vuxna varierar det från 60 till 90 i frånvaro av fysisk ansträngning. Om allt detsamma fanns någon belastning på kroppen, stryks palpitationen, men återställs snabbt på grund av korrekt arbete. En lång återhämtning indikerar förekomsten av vissa sjukdomar som måste behandlas omedelbart.

Hur mäter puls?

Pulsen mäts genom att fingrarna appliceras på artären på handleden, eftersom kärlen ligger ungefär mot huden. För att erhålla exakta värden är det önskvärt att mäta pulsationen av två handleder. Det är inte svårt att lära sig puls på grund av att fingrarna appliceras i nacken strax under örat.

Om hjärtrytmstörningar inte observeras är det bara nödvändigt att beräkna pulsen i en halv minut och multiplicera denna indikator med två. Om hjärtklemmens slag är instabila är det bäst att beräkna antalet pulsvågor på 60 sekunder.

Med det existerande behovet av diagnos, till exempel med misstankar om allvarliga sjukdomar, är det lätt att mäta puls tack vare andra undersökningar - EKG, Voltaire mount.

Förutom dessa metoder används också rullbandtest, när prestandan hos hjärtmuskeln och blodpuls registreras EKG-apparaten vid körning i en vuxen på ett spår för löpning. Detta test kan visa hur snabbt kardiovaskulärsystemet återställs till normalt efter exponering för belastningar på det.

Vad kan påverka pulsvärdena?

Vid normal hjärtrytm i 60-90 slag i kvinnor och män i avsaknad av fysisk aktivitet, på grund av vissa omständigheter, kan han snabbt öka eller omvänt, minskar. Dess misslyckande kan påverkas av åldersindex, sport, matförbrukning, förändringar i kroppsvikt, temperatur och andra faktorer, stressförhållanden, frisättning av hormoner i cirkulationssystemet. Hastigheten för hjärtslag som uppträder inom 60 sekunder beror varje gång på antalet nedskärningar under samma tidsperiod. Vid vila hos män är rytmen i hjärtat på vissa effekter mindre (på 5-8) än hos kvinnor. Detta är helt normalt, även om du tar hänsyn till det faktum att varje persons hjärtfrekvens är annorlunda. Den fysiologiska egenskapen hos den kvinnliga och manliga organismen är klart annorlunda, och på grund av detta skiljer pulsen sig också.

Tabell - Pulshastighet efter ålder hos kvinnor och män

Tabellen visar normalt tryck och pulsation i ålder, med början vid 12 års ålder, liksom det angivna antalet, vilka erfordras för att vara en person med en frisk kropp i frånvaro av stress, negativa känslor, och andra yttre faktorer. Varje misslyckande i pulsslag kan utlösa ett misslyckande av hjärtmuskelns sammandragningshastighet från dessa värden till en viss sida.

Till exempel, under klimakteriet kan kvinnor känna takykardi och en viss ökning av trycket, vilket oftast är förknippat med förändringar på hormonell nivå.

I vilka fall kan du se en ökad puls?

När man observerar avvikelser i hälsa, som har en särskild inverkan på antalet hjärtslag, blir pulsen hög på grund av sportaktiviteter eller aktivt arbete. Dessutom kan puls bli frekventare i situationer:

 • stressigt tillstånd, ökat känslomässigt inflytande på kroppen;
 • trötthet;
 • sommarvärme;
 • smärtsamma förnimmelser.

Med en ökning i pulsen finns det ingen andfåddhet, smärta i huvudet och båren, mörker i ögonen. Hjärtslaget ligger inom gränserna för högsta norm och återställs till sinnesstämningen för en person flera minuter efter sportens slut.

Patologisk takykardi uppträder om en person redan hade:

 • hjärt- och vaskulära patologier;
 • arytmi;
 • abnormiteter associerade med nervsystemet;
 • hjärtfel
 • svullnad;
 • infektion;
 • störa hormonernas arbete
 • anemi;
 • riklig menstruation.

En bestämd ökning av puls ses också hos en kvinna som har en bebis. Ökning av hjärtfrekvens och hög puls kan följaktligen ses hos ungdomar med vegetativ-vaskulär dystoni. Vid ett ögonblick är det viktigt att man tar allvarligt varje symptom - smärta i bröstet, den minsta dyspnéen, yrsel. Ett snabbt samtal till en läkare hjälper till att förhindra många sjukdomar som leder till hälsoproblem i framtiden.

Vad är en bradykardi?

Bradykardi är det exakta motsatsen till takykardi. Den kännetecknas av en låg puls i jämförelse med normala index. Bradykardi är uppdelad i funktionell och patologisk.

I den första situationen minskar puls under sömnen med de som tränar. I sådana idrottsmän är en puls på 40 slag ett absolut normalt värde. Reduktion av puls uppstår på grund av sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, ålderspatologier, inflammationer. I en sådan situation är vävnader sämre försedda med blod, vilket kan bilda syrebrist, vilket inte är bra för en person och hans hälsa.

Bradykardi kan uppstå på grund av magsår eller med ökat intrakraniellt tryck. En uttalad bradykardi är mindre än 40 slag. Detta tillstånd är oftast en konsekvens av hjärtinfarkt.

I en situation där antalet slag är lågt och dess konsekvens inte kan detekteras kallas bradykardi idiopatisk. Ibland minskar puls med användning av vissa mediciner.

Efter en viss ålder arbetar kardiovaskulärsystemet för slitage och blir svagare. Avvikelser i antalet hjärtslag kan ofta ses hos personer i åldern 40-45 år. Detta anses inte bara som en egenskap hos kroppen, men också på grund av allvarliga patologier hos vissa organ. Det är på grund av detta att det rekommenderas att besöka kardiologen ofta som en förebyggande åtgärd och för att undvika nya hälsoproblem.

Egenskaper hos den kvinnliga kroppen

I de flesta kvinnor förändras pulsen genom exponering för faktorer som:

Under denna period är kvinnokroppen ombyggd, varför pulsen ökar. Denna process orsakas av hormonella förändringar och återställs genom fullständig vila, rätt näring, lätt gymnastik på morgonen och andra faktorer.

En gravid kvinna kan observera ett stort antal förändringar i kroppen. Därför ökar hjärtklappningen betydligt. Hjärtfrekvensen kan öka ofta under graviditetens första trimester. I slutet av denna period registreras mycket höga räntor. Efter 3-4 månader minskar pulsen och pulsfrekvensen återställs.

Den framtida mamman måste följa sitt hjärta och fartygets tillstånd. Förhöjt blodtryck är mycket farligt, särskilt i tidiga skeden och före födseln.

Förebyggande av pulsavvikelser

En person behöver behålla sin kropp i ett normalt tillstånd för att bibehålla sin hälsa. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt äldre hjärtat och blodkärl. Korrekt utvalda kombinerade åtgärder kan hjälpa dig att förbättra ditt eget skick och ge dig en känsla av glädje.

Att mäta puls är ganska lätt. Detta är nödvändigt för snabb orientering i värdena vid vilodag eller last. Pulshastigheten hos en vuxen och sammandragningen av hjärtmuskeln är lätt att bibehålla. Det är bara viktigt att överge de droger som orsakar abnormiteter i hjärtaktiviteten. Förutom läkemedel bör du inte konsumera

 • kaffe,
 • te,
 • soda,
 • alkoholhaltiga drycker,
 • droger
 • tobaksprodukter.

Om du har en dålig vana som är förknippad med nikotin, bör du snabbt ge upp det. Cigaretter påverkar blodkärlens förträngning, på grund av vilken det finns svårigheter med muskels funktion. Genom att betala dem slår det väldigt snabbt. Vid användning av mediciner måste en person noggrant läsa bruksanvisningen och bekanta sig med kontraindikationer. Förbrukningen av läkemedel måste vara läsbar, utan att överskrida de skriftliga doserna.

Med överdriven kroppsvikt blir pulsen högre än normalt, varför det är bäst att bli av med den. Du behöver ändra din kost, träna under din läkares överinseende, för att inte orsaka skada.

Därför är det värt att kontrollera din puls vid den minsta avvikelsen. Vid fastställande av överträdelser som inte motsvarar åldersrelaterade förändringar i kroppen och orsakas av oförklarliga skäl är det värt att snabbt söka professionell rådgivning.

För en fullständig studie är det bäst att göra ett EKG. I specifika fall finns det behov av övervakning. Med ålder minskar blodkärlens elasticitet och muskels prestanda försämras. Anledningen till detta kan tjäna olika faktorer. Vid vissa sjukdomar rekommenderas en person inte att engagera sig i tung fysisk ansträngning, annars kan hjärtats muskler bryta, vilket leder till ganska obehagliga konsekvenser. Om pulsstörningar skiljer sig åt vid oregelbundenhet vid specifika tidsintervaller kan detta indikera problem med hjärt- eller hormonell bakgrund, vilket innebär en viss lutning hos patienten till kaffe eller alkoholhaltiga drycker. Vid det minsta tecknet på takykardi eller bradykardi är det nödvändigt att gå snabbt till undersökningen hos kardiologen.

Hjärtat är huvudorganet i det mänskliga systemet. Det bär blod och ger livet till kroppen. Det är på grund av detta att det är nödvändigt att behålla sitt arbete ständigt och övervaka hans tillstånd. För hög eller för låg puls kan prata om sjukdomar i samband med hjärt-kärlsystemet. För att undvika ytterligare problem och ångest i kroppen rekommenderas att rådfråga en läkare för professionell rådgivning. Läkaren kommer att ge råd om vad som ska göras för att återställa pulsen och vad som bör undvikas för att inte förvärra kroppens position.

Yunimedik,

Normal puls för olika åldersgrupper:

 • barn efter födelse 140 slag / min
 • från födsel till 1 år 130 slag / min
 • från 1 år till 2 år 100 slag / min
 • från 3 till 7 år 95 slag / min
 • från 8 till 14 år 80 bpm
 • medelålder 72 slag / min
 • avancerad ålder 65 slag / min
 • med en sjukdom på 120 slag / min
 • kort före döden 160 slag / min

Pulse (Latin pulsus slag, tryck) - periodiska fluktuationer i volymen av kärl som är förknippade med hjärtkollisioner, orsakad av dynamiken i deras blodpåfyllning och tryck i dem under en hjärtcykel. En normal normal person har en normal puls i vila motsvarar 60-80 slag per minut. Ju desto mer ekonomiska de metaboliska processerna är desto mindre gör antalet slag det mänskliga hjärtat per tidsenhet desto längre livslängd. Om ditt mål är att förlänga livet, är det nödvändigt att övervaka processens effektivitet, nämligen hjärtfrekvensindikatorerna.

Lär dig läsa puls och använd oftast de förvärvade färdigheterna i ditt dagliga liv åt dig själv, såväl som från dina vänner, vänner, kollegor på jobbet och nödvändigtvis i familjen.

Korrekt kommer att uppmärksamma följande funktioner. Pulsen hos en frisk person varierar hela dagen. Således observeras de lägsta värdena för puls tidigt på morgonen och sen kväll. Pulsens högsta värden når sent på kvällen. I liggande läge är puls lägre än i sittpositionen, och ännu mer när man står. För att mer noggrant övervaka effekten av de åtgärder som vidtagits för att öka växlingsekonomin bör pulsen mätas samtidigt och i samma position.

Det är bäst att mäta puls på morgonen, ligga ner - omedelbart efter uppvaknandet. De mest exakta värdena kan erhållas genom att räkna pulsen i 1 minut. Detta är dock inte nödvändigt. Du kan räkna stroke i 30 sekunder och multiplicera sedan med 2.

Trots modern medicinsk utrustning, kan den inte överträffa hittills metoden för pulsdiagnostik som används i traditionell medicin. Detta är Den mest effektiva metoden för diagnos, som har nått traditionell medicin för de många tusen åren av dess existens. Utforska hjärtfrekvens hos patienten är det troligt att berätta medicinsk specialist på traditionell medicin vad sjuk patient för livet, vilken sjukdom och vilket skede finns idag och vad som väntar honom i framtiden om patienten inte kommer att delta i deras hälsa. Specialisten spenderar många år på att behärska denna diagnos.

Kontrollera inte din puls:

 • omedelbart efter intag av mat, alkohol eller medicin
 • med en akut känsla av hunger
 • efter hårt fysiskt arbete eller ansträngande mentalt arbete
 • efter en massage
 • efter ett bad eller sex
 • efter att ha varit i elden, i solen eller frosten
 • dålig sömn
 • i kritiska dagar (hos kvinnor).

Att lära sig den mest förenklade versionen av en sådan diagnos är enkel nog. Du kommer inte vara en diagnostiker, lär dig inte att göra en diagnos, men lär dig att bestämma avvikelsen från normen, så du kommer att kunna reagera i tid.

För att behärska grunderna för pulsteknik krävs uppmärksamhet och daglig träning.

Tid för pulsdiagnostik

Långtidsutövning har visat att den bästa tiden för pulsdiagnos är mellan 11-13 timmar, d.v.s. i intervallet mellan frukost och lunch. Vid denna tidpunkt är pulsen lugnare och stabilare.

Bestämning av strålpulsen

Det bästa stället för att söka puls är på den radiella artären på ett avstånd av tummens bredd under den första vikningen av handleden.

Radialpulsen kontrolleras av tre fingrar: pekfinger, långfinger och ringfinger.

Pulsavläsningen på höger och vänster handled är inte densamma, så det är bättre att kontrollera puls på båda händerna.

För att kontrollera din egen puls, håll armen och böj en liten handled. Ta greppet om hand med handleden på undersidan. Placera tre fingrar på handleden, på den radiella artären, på en linje med ett mycket litet gap mellan varandra. Tryck lätt på något under radiebenet (metakarpalt ben) och känna pulspunkterna. Varje finger ska tydligt känna en pulsvåg. Därefter minskar trycket på fingrarna för att känna pulsens olika rörelser.

Pulsen kan mätas på följande artärer: temporal (vid tinning), sova (på den inre kanten av sternocleidomastoideus, under hakan), skuldran (på den inre ytan av armen ovanför armbågen), lår (på insidan av låret på platsen för mul-anslutningar och bäcken), popliteal. Vanligtvis mäts pulsen på handleden, från armens insida (på den radiella artären), precis ovanför tummen.

Bestämning av hälsotillståndet genom antalet hjärtslag

En frisk person eller sjuk kan bestämmas av antalet hjärtslag. En frisk person för varje andningscykel, inklusive utandning, paus och inandning, står för 4 till 6 hjärtslag (i genomsnitt 5). Om pulsen är mindre (till exempel 3 slag) eller mer (7 slag), indikerar detta en överträdelse av funktionen hos ett visst organ och är en indikation för en läkare. Puls 3 till 1 indikerar en funktionell organsvikt (mindre än siffror, avsaknad av uttryck) och uppträdandet av kalla sjukdomar (kompenserad av måltider varma och uppvärmningen produkter). Och tre slag - en genomsnittlig kyla, två slag - extremt kallt och ett slag - alltför kallt eller pulserande av döden. Pulsen från 7 till 10 indikerar organens funktionella aktivitet (ju högre antal, mer aktivitet) och utseendet på värmesjukdom (kompenseras av kylvattenintag). Och sju slag betyder medelvärme, åtta slag - hög feber, nio slag - extrem värme och tio slag - överdriven värme eller puls av döden. Under hundra slag bör pulsen hos en frisk person vara lika i alla dess parametrar - styrka, fullhet, spänning. Ojämna hjärtslag indikerar en sjukdom.

Normal puls för olika åldersgrupper:

 • barn efter födelse 140 slag / min
 • från födsel till 1 år 130 slag / min
 • från 1 år till 2 år 100 slag / min
 • från 3 till 7 år 95 slag / min
 • från 8 till 14 år 80 bpm
 • medelålder 72 slag / min
 • avancerad ålder 65 slag / min
 • med en sjukdom på 120 slag / min
 • kort före döden 160 slag / min

Genom att mäta sin puls i olika hälsotillstånd kan en person lära sig att skilja sin puls kvalitet, lära sig om larmsignalerna i ett hälsotillstånd.

Till exempel åt en frisk person, det tog 2-3 timmar, och pulsen börjar "fragmentera". Det finns ingen kräkningar, men en snabb puls varnar för risken för förgiftning.

Om en person har hög magnetisk känslighet och plötsligt finns det en magnetisk storm, vilket påverkar blodtryckssänkning (särskilt hos personer med lågt blodtryck - lågt blodtryck), börjar puls omedelbart att tjockna, upprätthålla optimalt humant blodtryck.

Med en kraftig ökning i blodtrycket ändras också pulspersonalen - en person känner av sina spända slag.

Pulsfrekvensen varierar hela dagen. De flesta forskare har den högsta pulsfrekvensen registrerad vid 10, och även vid 18 timmar.

Den maximala ökningen i puls efter träning observeras 13-14 timmar - dessa timmar är mest ogynnsamma för fysisk ansträngning. Vid sådana tillfällen må du inte massage, balneoterapi och ångbad, eftersom temperaturkänsligheten ökar.

Pulsfrekvensen för varje person är individuell. Den sällsynta pulsen är 32 slag per minut och den högsta frekvensen uppträder med paroxysmal takykardi eller efter mycket hög fysisk ansträngning - upp till 200 slag per minut.

Med systematisk träning i fysisk kultur eller sport blir puls i vila gradvis mindre frekvent - det här är en indikator på kroppens skicklighet.

Hjärtfrekvensen påverkas av månens olika faser. Det visade sig att hos både män och kvinnor observeras maximal puls i nymånen och minimum vid fullmåne. Självklart beror detta på en förändring i gravitationseffekten.

Mätning av pulsfrekvensen hos kvinnor och män har forskare etablerat de nuvarande skillnaderna - hos kvinnor är pulsfrekvensen högre än hos män.

PULSE ATTACHMENT MER ÄN 100 BITS EN MINUT kallad takykardi och kräver särskild uppmärksamhet. Vid detta tillfälle bör du definitivt se doktorn.

REDUCERING AV PULSE UPP AT VÄRDER MINDRE ÄN 50 BITS I MINUTER kallad bradykardi och kräver också särskild uppmärksamhet.

MED HJÄRTAFEL puls är mycket långsam och svag. Hjärtfel kräver ett obligatoriskt samtal av en läkare.

Pulsens rytm bestäms av intervallen mellan individuella pulssträngar.

I en hälsosam person INTERVALLERAR PULSE TEMPORARY ALLTID.

Om pulsens rytm är klar och rätt, det är indikatorn för människors hälsa.

arytmi - Denna oregelbundna puls, kännetecknad av ojämna mellanrum. Identifiera arytmi kan vara en manuell mätning av puls, men ännu bättre det kan göra vissa modeller av digitala blodtrycksmätare försedd med mätaren puls och avgörande av arytmi.

ARITHMY SÄGER PÅ FUNKTIONELLA VIOLATIONER ELLER DESS SJUKDOMAR.

Oregelbunden puls kan ha flera sorter.

prematur komplex - detta är en arytmi associerad med utseendet av en extra stroke i intervallet.

Fatal Arithmia kännetecknas av oregelbunden hjärtslag.

Paroxysmal takykardi - denna plötsliga hjärtslag.

PULSE VOLTAGE beror på höjden av blodtrycket och bestäms av den styrka som behövs för att helt pressa den pulserande artären. Enligt pulsspänningen kan vi grovt döma det maximala artärtrycket.

PULSE FILLING kännetecknar kraften av hjärtkollisioner, beroende på chockvolymen.

NÅGON arytmi, skarpa avvikelser i spänning och i fyllningen av pulsen kräver särskild uppmärksamhet och behandling till läkaren.

Grafologi är ett intressant och värdefullt sätt att förstå dig själv och känna till andras natur. I Europa har grafologi länge använts för att testa en viss person som syftar till att förstå egenskaperna hos hans karaktär, och har nyligen fått officiellt erkännande i USA, där det snabbt vann erkännande. >> mer information

Vi erkänner, dricker inte tabletter alls, det här är inte alltid möjligt. Nej. Aldrig. Inte från någonting. Huvudvärk kan inte uthärda - Herre, men hur många människor klagar på det? Han tar vanligtvis ett par dagar, tre från den kraft, så att den välkända ordspråk (om influensa bota, passerar den i sju dagar, och om det inte behandlas, för veckan) - lögn: om influensa inte behandlas, är det snabbare än för en vecka. Och ibland allmänt förbikopplar, utan att ha tid att börja ordentligt. >> mer information

För närvarande kommer allt fler gifta par till ett medvetet beslut att förbereda sig för graviditet. Och det här är inte oavsiktligt, eftersom en av de viktigaste förutsättningarna för ett friskt barns födelse är hans föräldras hälsa vid tidpunkten för uppfattningen. Men oupphörlig statistik visar att inte mer än 10% av den vuxna befolkningen i reproduktiv ålder är praktiskt taget frisk. Därför måste före detta föräldrar genomgå en fullständig undersökning före graviditetens början. >> mer information

Genom cytologisk diagnos är metoden för mikroskopisk undersökning av typen av förändringar i cellulära strukturer i normen och patologin. Enkelt uttryckt, för cytologisk diagnos tar prover av cellmaterial av olika organ, vävnader och kroppsvätskor, vilket gör stroke speciellt fixerades och färgades, och sedan undersöktes under ett mikroskop. Denna metod är av stor betydelse för att diagnostisera sjukdomar hos det kvinnliga reproduktionssystemet, i första hand tumör- och precancerösa processer. >> mer information

Viral hepatit är en infektionssjukdom som har en annan transmissionsmekanism som huvudsakligen påverkar levern. Läkare särskiljer flera typer - A, B, C, D, E, F, G, TT, SEN. De vanligaste är de första fyra typerna av viral hepatit. >> mer information